Az elzsidósodástól az elszékelyesedésig
2013. június 20. írta: Zsigmond és Péterfy

Az elzsidósodástól az elszékelyesedésig

Barry_Alpha_Adam_Magyar_Narancs_torolt_komment.png

A külhoni magyarsággal kapcsolatos kérdésekhez egyszerre értő és érző alapállásból közelítő Magyar Narancs egyik szerzője, Aradi Endre a héten A magyarság elszékelyesedéséről címmel értekezett a székely veszélyről. Talán olvasóink emlékeznek rá, néhány hónapja ugyanott Bódisz Attila rántotta le a leplet a miskolci közélet nepotista elrománosodásáról.

Az elszékelyesedéstől óvó cikkhez érkezett hozzászólások között Barry Alpha Ádám Bosnyák Zoltán méltán hírhedt művét, a Gede Testvérek által kiadott Magyarország elzsidósodását ajánlotta a Magyar Narancs figyelmébe. A szólás és a vélemény szabadsága iránt utolsó töltényig elkötelezett liberális hetilapnál alighanem rossz néven vették a könyvajánlót, mivel törölték a kommentet, amit a kommentelő sérelmez is újabb hozzászólásában. Pedig igazán témába vágó műről van szó, elég elolvasni a fülszöveg első mondatait: „Az 1848-as országgyűlésen elhangzott »zsidóország lesz Magyarország« jóslattal indult a zsidó nép magyarországi honfoglalásának története. Rövid, 60-70 év után beteljesedett az egykor nevetséges és elképzelhetetlen jövendölés.”

Az elzsidósodás és az elszékelyesedés veszélyei közti feltűnő hasonlóságtól megihletve elkészítettük az 1935-ös antiszemita alapmű borítójának kortárs remake-jét, amihez most ajándékba jár a Miskolc elrománosodása című tanulmány is:

Magyarorszag_elszekelyesedese_Magyar_Narancs.png

Ugyanez animgifben elbeszélve:

Magyarorszag_elszekelyesedese_Magyar_Narancs_animalt.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr35370596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pelikán* 2013.06.20. 14:21:04

Ráadás: A Magyar Narancs elhülyülése.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.20. 14:24:20

"Az alábbiakban nem borongani kívánok, csak rögzíteni: a magyar életnek abban a formában, ahogyan azt megismertük, vége. Jönnek az új barbárok, az új pogányok: a zsidók. És ha már jönnek, hamarosan uralkodni is fognak."

Oppardon, a Magyar Narancs cikkében a "zsidók" szó helyén "székelyek" szerepelt. A ballib hülyeség köszöni, a régi jó egészségének örvend.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.20. 14:26:03

A dualizmus alatt Magyarország tényleg elzsidósodott,
és a htm-ből betelepülők tényleg hatással vannak a magyarországi politikára.

Más kérdés, hogy érdekes hozzáállás, hogy az első esetben tagadjuk a tényeket, és aki ezt boncolgati akarja az antiszemita, a második esetben pedig valamiért ezt meg lehet tenni.

Jellemző egyébként, hogy a zsidók félnek a nemzetfogalom kiterjesztésétől a htm felé, és minél tovább megpróbálták életben tartani az mszmps kisnacionalizmust, amely románozza az erdélyit, szlovákozza a felvidékit stb.
Nem ártana itt valami szembenézés-féle!

Kandeláber 2013.06.20. 14:32:36

Kik voltak azok, akik bizonyos tanerők egyházi kórusban történő éneklését azzal vésték fel az égre, hogy itt égbekiáltó injúria történt a szekularizáció ellenében?
Ha jól emlékszem, az igazmondó hvg.hu.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2013.06.20. 14:50:29

mindenekelőtt rögzítsük:

1. a zsidó identitás nem vallási hanem származásalapú

maga a zsidó hagyomány is ez: minden zsidó anyától szültettben ott lobog a neshama egy lángocska az Örökkévaló lényéből, függetlenül attól, hogy követi-e a zsidó hagyományt vagy nem

2. a zsidó nem vallás, hanem a mindennapi élet legapróbb és legelemibb részleteit is szabályozó törzsi hagyomány

3. mi sem áll nagyobb ellentétben a zsidó hagyománnyal mint a keresztény tanítás:

a zsidó hagyomány származásalapú, kirekesztő a keresztény tanítás pedig nyitott az egész világra annak minden egyes lakójára

Jézus azt tanította, hogy a (zsidó) törvényből egyetlen iota sem múlik el és hogy nem eltörölni jött a törvényt: és valóban nem a törvényt törölte el, hanem kiterjesztette a jogalanyok körét, ennél nagyobb bűnt pedig el sem követhetett volna a zsidó exkluzivitás ellen

Kandeláber 2013.06.20. 15:03:42

Most olvasom Kőbányai János "Szarajevói jelentés" című könyvét, amely a '90-es évek első felében a szerb-jugoszláv csetnikek által ostromlott Szarajevó mindennapjait írja le, ahová a szerző újságíró igazolvánnyal jutott be, de a hitközség tagjainak a kimentését (is) készítette elő.
Kőbányai könyvében oda-odaszurkál "a" magyarságnak, mert Szarajevó előtt bejárta Újvidéket, Belgrádot, de ilyen visszataszító rasszizmus, mint amelyik a ManCs cikkéből áramlik, nem volt.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.06.20. 15:33:36

Bár akadtak a cikkben érdemi dolgok is, főleg a 2. felében, de odáig jóízlésű olvasó már aligha jutott el, olyan arcátlanul bunkó és szégyenletes volt a felvezetés...
A mancs szerkije alighanem viccesnek találta az ominózus cikket - körbeadták a spanglit? -, persze ez a poszt jogos, megmutatni, ők mire ugranának azonnal, de őket ezt fricska nemigen fogja meghatni, megy az árokásás és annak két partjáról mutogatás tovább (kb. az armageddonig).

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.20. 16:29:46

@TaTa86.: Ki tagadja annak a tényét, hogy a dualizmus alatt Magyarországra számos zsidó vándorolt be (ahogy bevándoroltak németek, románok is)? Mitől antiszemita ezt leírni? Legutóbb pl. egy, "A zsidó Budapest" című kiadványban olvastam erről hosszan, aligha antiszemita mű, tekintettel a szerzőkre és a filoszemita narratívájára.

Ki tagadja, hogy ezek a bevándorolt zsidók hozzáadtak a honi kultúrához, társadalomhoz? Éppen, mivel részeseivé váltak és nem csak koegzisztáltak, történhetett ez meg; márpedig ez az elvárt viselkedés nacionalista szemszögből: tessék a befogadó országgal kapcsolatra lépni, idomulni.

Az MSZP-s kisnacionalizmus nem "zsidó" sajátosság, hanem proli. (Vannak zsidó prolik is.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.20. 16:50:23

@Counter: Vannak a prolik, akik szimplán xenofóbok és nacionalisták.
És vannak "a zsidók", akiknél teljesen összeforrt Trianon kérdése a holokauszttal.

Na most a proli kisnacionalista xenofóbiája, amely csak addig lát, hogy ami a keleti határon túl van, az csóró oláh, aki elveszi a munkád és leszúr, találkozik a zsidó paranoiával, amelyik hallani sem akar arról, hogy mondjuk Székelyföld létezik.

Így aztán semmi meglepő nincs az ilyen ManCs-os cikkekben. Talán csak az, hogy nem tűnik fel az übermensch értelmiségnek, hogy a prolinacionalizmust ma már a Jobbik irányítja, nem Kádár.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.20. 16:56:51

@TaTa86.: A xenofóbia nem nacionalizmus még; szerintem ezek a türhő prolik simán csak xenofóbok.

A zsidós eszmefuttatásodat továbbra sem értem.

A cikk meg rettenetesen bunkó; noha a kép alatti részben vannak értelmes vitaalapnak alkalmas gondolatok, az egész mégis viszolygást kelt.

Prolinacionalizmust a legtöbb párt gyakorol, hiszen jól bevált táborképző és -megtartó technika a magyar valóságban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.20. 17:07:17

@Counter: Egy nacionalistának nem muszáj xenofóbnak lennie, és egy xenofóbnak nem muszáj nackónak lenni. A kádárproli nacionalista, csak éppen a nemzetfogalma a párizsi határokig tart, illetve a nemzeti mítoszok dicshimnuszok helyett a bűntudatot tápláló komcsi panelek. (Népek börtöne, utolsó csatlós, enyomó úri Magyarország)
Nacionalizmus ez is, csak éppen a betegebb fajtából.

"A zsidós eszmefuttatásodat továbbra sem értem."
Mit nem értesz rajta? Ahogy a zsidó kisebbségként szövetségest lát a többi kisebbségben( cigányok, buzik), úgy ha nem is ellenséget, de mindenképpen veszélyt érez a htm-ben, akik egyrészt folyamatosan emlékeztetnek Trianonra(, amiből ugye egyenesen követkzeik Horthy és a holokauszt), másrészt főleg azokban, akik tartják az "anya"országgal a kapcsolatot vagy át is jöttek jóval dominánsabb a nemzeti identitás.

A ManCsos zsidók megpróbálták felrakni a régi lemezt, hátha ha még a prolira. Fail. Eddig egyébként ment a dolog, már nem.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.06.20. 17:11:49

jöjjenek székely barátaink. meghonosodott már itten annyi szar népség...

Kandeláber 2013.06.20. 17:29:54

@Counter: Nem számos, hanem számtalan.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.20. 17:32:32

@TaTa86.: Magad használod felváltva ugyanarra hol a nemzeti, hol a xenofób megjelölést (gyk. amit te nemzetinek vélsz, az adott esetben xenofób).

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2013.06.20. 17:42:05

@jose maria padilla: eszedbe jutott tükörbe nézni reggel josé merga, mielőtt átcsoszogtál a pipatóriumba megolvasni a fideszdohányt?

Samott 2013.06.20. 18:56:42

Mi ez a marhasag, a szekely az nem a magyar reszhalmaza? En meg pest megyei vagyok, de attol meg magyar, nem?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.06.20. 18:59:04

@Az Olei Hagardom terroristái:

vagyis téged agyon lehet kövezni, ha szombaton nem tartod meg isten szent napját. már várom!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.06.20. 19:03:49

a szerzőnek külön gratulálok, ahogyan szándékosan félreértelmezett egy parabolát.

éljenek a török szemkilövetők!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.06.20. 19:07:35

azt már meg sem merem kérdezni, hogy ha a mancs véleménye AZONOS aradi endre véleményével, mivel a mancsban jelent meg, akkor ugye nem tévedek, ha azt gondolom, hogy a madniner véleménye AZONOS aristóéval?

ugye nem lehetnek kétségeim?

ugye nem véletlen, hogy ez az összemosás a mandiner különvéleményükre gecire büszke szerkesztőségétől, hm, rohadék?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.20. 19:09:46

@Counter: Nemzeti/nacionalista értsd nemzetben gondolkodik. Nem vallásban, pénzben, szexuális irányultságban, szubkultúrában, birodalomban, fajban akármiben, hanem elsősorban nemzetben.

Xenofób pedig aki szimplán túlzottan fél az idegentől. Hogy valaki milyen értelemben idegen az ugye nézőpont kérdése.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.20. 22:34:34

...Azok, akik az antiszemita-rasszista kártyát rendre kijátsszák --- legyen szó bármilyen gyökerű és jellegű konfliktusról --- a magyarság ellen, leggyakrabban azért teszik, mert tkp. ők, maguk, rasszisták és/vagy (faji) szektari(an)usok...

bbjnick.blog.hu/2012/07/25/hol_raszizmus_van_ott_raszizmus_van_azert_teszik_mert

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.06.20. 22:59:15

szerintem gedéék mögött a titkosszolgálat áll, ahogy bácskfi diana mögött is az állt

Bell & Sebastian 2013.06.20. 23:08:54

Már-már az elzsidósodást is elhittem, de most nagy kő esett le a szívemről, hogy az egész csak kamu.

Bell & Sebastian 2013.06.20. 23:11:10

@tesz-vesz: Én meg azt olvastam, hogy zsidók, mikor mire van igény, azt árulják. Például a gárdaegyenruha -bizniszbe is beszálltak.

bömböcz 2013.06.21. 01:24:41

@Bell & Sebastian:
:-)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.06.21. 08:01:03

@Counter: Imádom, amikor félanalfabéta informatikusok ilyen határozottan halandzsáznak társadalomtudományi terminológiákról.

Namida7 2013.06.21. 08:02:35

@Az Olei Hagardom terroristái:
Szió!
1) Hallottál a zsidó vallásba való betérésről?
A legkülönbözőbb nemzetek fiai és lányai választják ezt a hitet. Gyakorlatilag bárki betérhet, aki úgy gondolja. Igaz nem könnyű - de az betartani sem könnyű a tant.
Épp ezért én úgy gondolom, hogy a zsidóság nem diszkriminatív. Hogy látod?

2) "Jézus azt tanította, hogy a (zsidó) törvényből egyetlen iota sem múlik el és hogy nem eltörölni jött a törvényt: és valóban nem a törvényt törölte el, hanem kiterjesztette a jogalanyok körét, ennél nagyobb bűnt pedig el sem követhetett volna a zsidó exkluzivitás ellen" Hogyha elolvasod Mózes 5könyvét, abból láthatod, hogy van egy csomó szabály benne. Hogy Jézus meg a mozgalma nem akart semmit eltörölni - miért van, hogy Mózes 5 könyvének törvényeit a zsidókon kívül kvázi senki nem tartja be?

Minden jót!
S

Namida7 2013.06.21. 08:17:32

@TaTa86.:
Ez így van. A dualizmus korában tényleg sok zsidó élt Budapesten: nem csoda, hogy ez volt ennek a városnak a fénykora. Az Andrássy út, a szépséges belváros zsidó pénzből és a szakértelem felhasználásából épült.

Most a magyar vidék nagy bajban van: lám a parasztgazdák szegények, nincsenek gyárak - hamarosan fölvásárolja a Nyugat az országot.
Egykor a holokauszt előtt a zsidó kereskedők adták el a magyar terményeket külföldre. Lsd. a bort. Minthogy a magyar lakosság hozzájárult, hogy elvigyék a szomszédaikat - nyílván pórul is járt: de ezt persze nem fogják sosem így kerek perec megvallani.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.21. 10:12:41

@Namida7:

Aki betér, az zsidó lesz etnikailag is, asszimilálódik a zsidó néphez.

Jézus nem eltörölte, hanem meghaladta a zsidó törvényt, ezért nem tartják be a keresztények.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.06.21. 10:33:03

@Namida7: Maradjunk annyiban, hogy zsidók pénzéből. A szakértelmet mindig megvették, nekik sosem volt.

Egyébként érdekes, ahogy előszeretettel büszkélkedtek a pozitív tettekkel, és eltagadjátok az összes negatívot. Ugyebár a Tanácsköztársaság és a kommunista diktatúrák népirtásait. Az is mind zsidó cselekedet volt, nagy szakértelemmel.

Namida7 2013.06.21. 12:01:47

Mr Falafel

A Tanácsköztársaságról csak annyit, hogy az ember lehet rossz vagy jó, attól teljesen függetlenül, hogy zsidó-e vagy sem az illető. Ezek a komcsi zsidók szerintem nem igazán követték a zsidó utat - különben nem tették volna meg azokat a disznóságokat, amiket én is elítélek. Ezért meg is fogják kapni (vagy már megkapták) azt, ami járni nekik.

A tipikus, vallásos, micvetartó zsidó szerintem nem képes gonoszságokra. De az ilyeneket nem a politikában kell keresni.

Most egy tökjó könyvet olvasok: www.libri.hu/konyv/gereben_agnes.engedd-el-nepemet.html Arról szól, hogy a 2. Vh után milyen volt a zsidó helyzet Oroszországban. Meglepő dolgokat tudnék mesélni!

Namida7 2013.06.21. 12:07:32

Maxval
"Jézus nem eltörölte, hanem meghaladta a zsidó törvényt, ezért nem tartják be a keresztények"

Szerintem Jézus egy új vallást alapított alapított, a kereszténységet. Olyan, mint amikor új könyvet írsz, és fölhasználsz hozzá irodalomként egy másikat. Ami persze nem baj - de tegyük hozzá, hogy más.

"Aki betér, az zsidó lesz etnikailag is, asszimilálódik a zsidó néphez."

Tehát egy mongol zsidónak kiegyenesedik és megnő a szeme, a kínai betérteknek meg orrot növesztenek? :P
Nem, etnikailag semmit nem változnak. Az életmód, értékrend, gondolkodás mód változik "csak" meg. A zsidóság szerintem egy nyitott vallás.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.06.21. 13:01:34

@Namida7: Ebben egyetértünk. Bizony más a zsidó származású bolsevik, mint az igaz zsidó. De mennyire más!

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.06.21. 19:46:18

@TaTa86.: A zsidóság tulajdonképpen egy a magyartól külön létező nemzet/nemzetiség. Így kell őket felfogni, és így kell hozzájuk viszonyulni.

@Namida7: Igen, épült szépül Budapest, és a többi vidéki város is, csak ezzel az a baj, hogy a dualizmusban volt ugyan gazdasági fejlődés, de nem volt társadalmi felemelkedés, kivéve természetesen a zsidók számára. Ezért fordulhatott elő az, hogy míg Galíciából bejött 3/4 millió zsidó, addig az országból elment 2 millió különféle nemzetiségű kisparaszt vagy zsellér.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.06.21. 20:53:41

@Vhailor: szerény véleményem szerint meg a magyar területen található társadalom egésze a mai napig mondhatnánk törzsszövetségek összessége, anyagi/politikai érdekek mentén, akik a saját tábor mindenkori csapásirányát mamelukként követik

így lehet aztán a bazi nagy nyilasból aktív ávós, szegedi csanádból turbókuruc stb., de mindig egy sajátságosan végletes módon, aki nincs velünk - ellenünk logikával, amit az esetleges pálfordulások után még jobban kimaxolnak a túlkompenzáció miatt

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.06.21. 21:21:07

@Holger Hartland: a behelyettesítés a létező legjobb retorikai eszköz a PCterror ellen

Namida7 2013.06.23. 00:14:41

@Vhailor:
Szió!

"Ezért fordulhatott elő az, hogy míg Galíciából bejött 3/4 millió zsidó, addig az országból elment 2 millió különféle nemzetiségű kisparaszt vagy zsellér. "
Ez számomra nagyon érdekes!
Hová mentek ezek a parasztok??? Tudtak más nyelvet is? (+légyszi adj nekem forrást ehhez. mi ilyenről nem tanultunk töri órán)

Sebastian Knight 2013.06.23. 01:03:12

@Namida7:

www.youtube.com/watch?v=9B5IsDwOFls

http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Albert_Tezla_Az_amerikas_magyarok_1895_1920_I_II_&id=2100335894&type=10

moly.hu/konyvek/albert-tezla-egy-szivvel-ket-hazaban

bömböcz 2013.06.23. 12:53:57

@Sebastian Knight:
Na ennyit akkor a Namida7 fajtájú talmudistákról.

bömböcz 2013.06.23. 16:27:47

Saját tapasztalat:
1989-ben nagyszámú székely jelent meg az itthoni építőiparban.
Basztak ők mindenféle előírásra, jogszabályra.
Hát...kábé ezért beszélhetünk még mi is magyarul...
süti beállítások módosítása