Ne a demokrácián spóroljunk!
2013. május 09. írta: Lakner Dávid

Ne a demokrácián spóroljunk!

választás.jpg

Május hetedikén írta meg az Index, másnap pedig Rogán Antal meg is erősítette az MTI-nek: gondolkoznak a választási eljárási törvény módosításán, amely az országgyűlési képviselők választásának évéhez viszonyítva szabályozza az időközi választások megtartását. A jelenleg hatályban lévő törvény értelmében a választások évében már nem lehet időköziket kiírni: így parlamenti képviselők választásáig négy, önkormányzati képviselőkéig pedig kilenc hónapos szünet van beiktatva. Az Index írása szerint viszont a Fidesz elgondolkodott a két kihagyás egységesítésén, vagy, ami valószínűbbnek tűnik, a parlamenti választások előtti egy év időközi-mentesítésének lehetőségén. Utóbbi eshetőséget a Fidesz frakcióvezetője úgy indokolta: július elseje után azért nincs már értelme időközi parlamenti választásokat kiírni, mert „leghamarabb novemberben lehet megtartani a szavazást”; így pedig az új körzethatárok miatt néhány hónapra lennének csak a képviselők beiktatva. Rogán hozzátette: így választásonként húszmilliót lehetne spórolni.

Bár a sablonszöveg („jobb dolgokra is lehetne költeni a pénzt”) visszájára fordítása is demagógként hangozhat, mégis: nem a legjobb ötlet épp a demokratikus eljárások kapcsán összébb húzni a nadrágszíjat. Már csak azért sem, mert a már amúgy is kampányhőfokig hevült magyar közéletben könnyen a megszorítón ragadhat a vád: sajnálja a pénzt a választások megtartására, nem szívügye a népképviselet minél hatékonyabb és akadálytalanabb megvalósulása. Ha pedig a jobboldal, jelesül a Fidesz próbálkozik ilyesmivel, hát annál is inkább mondható: nem éri meg annak a néhány millió forintnak az érdekében megkockáztatni egy újabb felháborodástengert, hogy a „demokratikus ellenzékkel” szemben egy antidemokratikus erő kormányoz.

Már csak azért sem lenne érdeke a politikai jobboldalnak egy újabb, tulajdonképpen előre modellezhető botrány, mert a másik félnek szokása a demokrácia csorbításával vádolni a hatalmon lévő jobbosokat. Már a Boross-kormány óta a választások elsinkófálásával riogat, aztán mégsem történt azóta semmi ilyesmi. Még szép. A Rogán-féle felvetésnek lehet alapja, ám valljuk be, olyan eszközök bevetésének a szándéka, mint amilyen például az előzetes regisztráció is volt, nem segítik az alkotmányos-demokratikus jobboldalról kialakítani kívánt kép létrejöttét. Azoknak, akik mérsékelten hisznek a Fidesz jó szándékában és önzetlen demokrataságában, nem éppen megnyugtató hírek ezek.

Emlékezhetünk: a Fidesz hajlandó volt belemenni egy hónapokon át tartó, kínos vergődésbe az előzetes feliratkozás kapcsán, melyről a napnál is világosabb volt, hogy a bizonytalan szavazókat próbálja az urnáktól távol tartani. A dolog rendkívül kínos volt, tarkítva olyan megmondásokkal, hogy az embereket gulyással lefizető szocialisták miatt van rá szükség – hogy aztán a végén az egész mehessen a levesbe, a választópolgárnak meg juthasson a sovány vigasz: lám, a Fidesz mégis demokrata, nem korlátozza a választói jogot.

A spóroláson túl pedig most is könnyedén felfedezhetőek egyéb szempontok is. Kiindulópontként érdemes is elolvasni a Heti Válasz május 2-ai számában található Pokorni-interjút, ahol a fideszes politikus kifejti: már-már túl jól áll pártja, és „ezt a pontot megnyugtatóbb lett volna kicsit később elfoglalni, a választások előtt körülbelül negyedévvel. Nehéz lesz a rövidesen élesebbé váló kampányban tartani a szintet, vagy tovább növelni a támogatottságot. A választási győzelemhez egy pártnak a növekedés, az erősödés képét kell mutatnia.

A látszólagos erősödés/gyengülés perspektívájából érdemes tekinteni az időközi választásokra is: az esetleges ellenzéki győzelmek öngerjesztő folyamatot indíthatnának be, megmozgatva a kormányváltásban korábban kevésbé bízó és így közönyössé vált, a győzelem lehetőségétől újra aktivizálódó szavazatokat. Emlékezhetünk a dunaföldvári és a soproni időközikre is a szocialista győzelmekkel, kiváltva ezzel a kormányon lévőknek és híveiknek elbizonytalanodását.

De ugyanúgy a jelenlegi kormányban bízók is fokozottabb lendületre kapcsolhatnának az időköziken, nagyobb tétet látva a 2014-es választásokban. Lehet, hogy az időközik időleges beszüntetésével megmaradhat az erős Fidesz-KDNP virtuális képe, ám így a kormánypártok is elszalaszthatják a közvélemény-kutatások melletti egyetlen támpontot arról, mennyire is kell nagyobb fokozatba kapcsolni a választáshoz közeledvén.

Minél tovább marad képviselő nélkül egy szavazói réteg, minél kevesebb energiát ölnek a demokratikus eljárások fontosságának hirdetésébe, annál inkább csorbul a népképviseleti demokráciába vetett, amúgy sem túl jelentős bizalom. Kétséges, hogy a Fidesznek megérné-e újra magára húznia az antidemokratikusság címkéjét némi spórolásért, illetve bizonytalan politikai előnyért. Nem kellene tovább a választási eljárási törvényt farigcsálni, mert csak kontraproduktív lehet minden kísérletezgetés – a demokrácia nem spórolás és fölösleg fáradság kérdése.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr775290406

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.10. 13:13:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.05.09. 13:12:38

megint a demokráciáért reszket ez a barom?

vantaan 2013.05.09. 13:25:32

@jose maria padilla:" A magyar népesség 47 százaléka él szegénységben és társadalmi kirekesztettségben az EU 2020 stratégia által definiált mutatószám szerint - derül ki a Tárki frissen publikált jelentéséből." ... tényleg ez miatt is aggódhatna!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.05.09. 13:30:03

@vantaan:
igen, például az eus mutatószámokat is feldughatná magának

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.05.09. 14:27:28

@vantaan:

egy közösség 47%-aként hogy lehet kirekesztettnek lenni? :)

caralho voador 2013.05.09. 14:46:21

Grafomán fasz. A mandiner nem spórol a deviancián.

Robinzon Kurzor 2013.05.09. 14:56:53

Ez elég egyértelmű: a Fidesz nem akarja, hogy az időközik az ellenzéki előválasztás színteréül szolgáljanak.

A Fidesznek legkevésbé sem érdeke, hogy az ellenzéken belül kikristályosodjanak az erőviszonyok (és a közös indulás falka hierarchiája), sokkal inkább érdeke a további ellenzéki marakodás.

Ezt segíti elő a maga eszközeivel, például azzal, hogy ha nem lesznek időközik a választás előtti egy évben.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.05.09. 15:07:37

@Robinzon Kurzor: Lehet, bár szvsz fölösleges paranoia, mégis mi a bánatos lóalkatrész tudna kikristályosodni ebből az ellenzékből?

vantaan 2013.05.09. 15:33:50

@jose maria padilla: ... s maga hím?/nős? padilla elélvezett rajta?
Tugya maga diszpadilla azért a víz az ...... iható!

vantaan 2013.05.09. 15:38:19

@gróf Szopatzky-Weretzky: Nézz körül és láss!!! ...pl a trafik mutyit vagy a földmutyit!
Mert ez egy Mutyi ország mutyi kormánnyal s mutyizva kizárnak még téged is a jóból! ..... mert ne hidd hogy bent vagy az 1%-ban! Tudod! mutyi ország jobban teljesít a mutyiban.
.....vagy netán Te vagy mééé? szaros Lőrinc?

Bell & Sebastian 2013.05.09. 15:49:56

Érdekesen alakul a cionizmus elleni harc a baloldalon is. Eszükbe nem jut, ha kigolyózzák Mesterházyt a mesterkémek, összességében kevesebbet fognak, viszont büszkén belovagolhatnak régi-új kutyájukon a tetvek a törvényhozásba.

Impotens egy párt ez az MSZP, különösen zsé nélkül. Zsé, mint zsozsó.

DezInf 2013.05.09. 15:50:10

Nem értem mit óvatoskodik a törpe. Nincs választás oszt kész! Akinek nem teccik,azt a törpe megvédi.
Akit meg a törpe megvédeni akar,az jobb ha elkészíti a végrendeletét.
Mit kell a demokrácia látszatát játszani mutyisztánban?

Robinzon Kurzor 2013.05.09. 15:56:35

@Noferheperuré Uaenré:

Ha más nem is, de az erőviszonyok: a közös jelöltek között milyen arányban legyenek az egyes pártok jelöltjei.

Bell & Sebastian 2013.05.09. 15:58:38

@vantaan: A mutyi egyetlen célja, hogy ennek a baloldalnak semmi se jusson, a liberálisoknak meg American Express credit cardjuk van.

vantaan 2013.05.09. 16:12:41

@Bell & Sebastian: naaaa? melyik baloldalnak? .... még ketten sem lehettek ennyire nem okosak! Pont a rohadt komcsik mutyiznak itt ezerrel!
Ne légy már vak! Ennél rohadtabb komcsibbbbbbb banda talán csak Rákosi idejében volt!
No tedd a kezed a bilibe s ébredj föl! Ez egy kész vörös-zenekar! .... csak a párt .... csak a tőke!
..... Csauseszku kottájából játszanak!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.05.09. 16:22:32

"Azoknak, akik mérsékelten hisznek a Fidesz jó szándékában és önzetlen demokrataságában, nem éppen megnyugtató hírek ezek."

Kétféle ember van: akik mérsékelten hisznek a Fidesz jó szándékában és önzetlen demokrataságában, és azok, akik röhögőgörcsöt kapnak már a felvetéstől is.

Bell & Sebastian 2013.05.09. 16:24:22

@vantaan: Ez még talán el is hinném, ha nem akadnának össze folyton az igazi vörösökkel az EP -ben és EB -ben. Mondjuk úgy, hogy rózsaszínek. Egy részük.

Aki bizonytalankodik, annak az is elég, ha megsétáltatják előtte a híradóban Bajnait és Gyurcsányit -mint lehetséges alternatívát- és máris öt dioptriát javul a tisztánlátása.

Mielőtt még kacagányban pattanna felnyergelné lovát buzogányát forgatva, megnyugtatnám, hogy nekem sem tetszik, csak nem tudok jobbat mondani.

vantaan 2013.05.09. 16:38:49

@Bell & Sebastian: ....jaj hát hol éltetek eddig? 1990-óta a Zorbán
volt már fiatal szabadelvű demokrata (libsi)
, volt már kisgazdi,
volt már nép-nemzeti,
volt már polgár
, volt már konzervatív,
volt már keresztény

..... csak nézzük már az eredetet!!!! Egy hajdani párttitkár fia! ... hogy is mondta a Dagi/Kövér a róka akárhányszor vedlik le az mindig vörös marad!

".... csak a tőke/csak a mutyi, csak a haszon a népemet meg leszarom" Ismeretlen dakota, ( mint az ismeretlen katona) mondása.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.05.09. 16:43:10

@Robinzon Kurzor: Mert effélére volna amúgy kilátás? Mert ezeknek külön-külön mindenütt volnának alkalmas, és közszeretetben feredő jelöltjeik akik csak azon bukhatnak, ha egymás ellen kell vetélkedniök? És míg ezt nem engedheti meg magának ez az überdemokratikus ellenzék, azt nagyon is, hogy ha kireszelődik végre az a fránya arány, akkor azt valahogy a térképre vetítse, és mindenütt kikukázzon két derék demokratát? Hány éves vagy, királyfi? Komolyan gondolod, hogy így menne ez?

Bell & Sebastian 2013.05.09. 17:13:16

@vantaan: És akkor mi van? Hivatásosnál ez nem ritka. Ha lett volna üresedés Szegeden, akkor Mesterházy most a Fideszben játszana. De nem volt.

Ha Bajnait nem kapja föl a Wallis, nem végzi el a helytartó akadémiát, akkor most mi lenne? Ismeretlen felszámoló, aki lapátolja ki a pénzt Svájcba, az apjának.

Robinzon Kurzor 2013.05.09. 17:35:58

@Noferheperuré Uaenré: "Mert ezeknek külön-külön mindenütt volnának alkalmas, és közszeretetben feredő jelöltjeik akik csak azon bukhatnak, ha egymás ellen kell vetélkedniök?"

Naná, hogy nincsenek ilyen jelöltjeik.

De ettől még le akarják győzni a Fideszt (ami önmagában nagyon is hasznos lenne), és az pedig a választási rendszer miatt (jelenleg) csak közös jelöltetekkel tud sikerülni.

Abban viszont meg kell tudni állapodni valahogy, leginkább az arányokról. Ha van egyértelmű választási visszajelzés (időközi), akkor ez sokkal egyszerűbb, mert van mire hivatkozni a saját megrendelésre hamisított közvélemény-kutatáson kívül is.

Ennyi az egész.

Bell & Sebastian 2013.05.09. 17:50:37

@Robinzon Kurzor: Senkinek sincs tízezer, kvalifikált és erkölcsös embere a kulcspozíciókba.

Ezt a fajtát vagy legyilkolták, vagy boldogul másként is.
Ám nincsen is túl nagy jelentősége, mióta nyíltan kettős-hármas hatalom irányít és uralkodik, nagyjából szart sem ér a valódi vagy színlelt demokrácia.

Az emberek többsége már emberöltőnyi távra sem képes előre gondolkodni, minél jobban szeretne élni, lehetőleg máma még.

Hal van itt középtávú vagy hosszútávú stratégia vagy taktika? Cikkcakkok és improvizációk vannak, valahol megrezdül egy részvény árfolyama és országokat gázolnak le, népek tűnnek el a süllyesztőben.

A nemzetközi tőkedarwinizmus egyre csak fokozódik, csak eddig a fejezetig kevesen olvasták Marxot, más meg nincsen helyette.

vantaan 2013.05.09. 18:27:04

@Bell & Sebastian: látom te is valami vedlős tetszenek lenni!
Már régebben írtam titokban megalakult a MUTYI-rend! A hajdani sárkány-rend és a vitézi rend mintájára. A sárkány-rend jele a saját farkába harapó sárkány .... a Mutyi-rendé meg akkor a saját farkába harapó?/szopó róka! Igy már érthető vagy.
...csak nem "mutyi Bell & Sebastian tetszenek leledzeni?

Alvarez 2013.05.09. 18:30:20

@Bell & Sebastian: akkkor a trafikmutyiban is azért a haverok arattak, mert senki nem tudott náluk jobbat...

Bell & Sebastian 2013.05.09. 18:58:08

@vantaan: Annyira azért nem hajlik a gerincem, hogy felvételemet kérjem a rendbe. Akiket meg jól ismerek, közülük, azok sem lopni mentek oda. Meglepném-e azzal a kijelentéssel, hogy ez a szerencsétlen Fidesz még a minisztériumi siserehad felett sem volt képes átvenni az uralmat, pedig volt rá három évük?

@Alvarez: Inkább az volt a baj, hogy a pórnépet nem ismerik az audisok, egymást kérdezgették, hogy ez meg ki a füttyöm? Nem is csoda, ha becsúszott pár coci.

vantaan 2013.05.09. 19:20:17

@Bell & Sebastian: nézd meg a címlapot! Fölbolydult a mandi! Amúgy tisztába vagyok vele , hogy Te nem vagy tagja!

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.05.09. 21:39:02

@Robinzon Kurzor: Ha egyszer "naná, hogy nincs", akkor a többinek se füle, se farka. Ebben a frenetikus trojkában, ha volnának időközik, és kiderülne azokon bármi is, az maximum abban lenne irányadó, hogy a fontoselvtársak hogyan osszák el egymás között az esélyesebb körzeteket. De ez menni fog e nélkül is.

Bell & Sebastian 2013.05.09. 22:37:34

@vantaan: Mitől bolydult föl a Mandi? Élesztőt szórt valaki a budiba?

Nero Bianco 2013.05.10. 03:57:52

@Bell & Sebastian:
"Mitől bolydult föl a Mandi?"

Gondolom ahhoz elég fiatalok, hogy belássák, nekik még soktíz évük van itt élni, és nem mindegy hogy hogyan.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.05.10. 07:40:25

@Bell & Sebastian: Szerencsétlen Fidesz három év alatt két garnitúrányi minisztériumi siserehadat rúgott ki és vett fel. Valójában a saját nomenklatúrája fölött sem képes átvenni az uralmat és akkor a klientúráról még nem is beszéltünk. Az a probléma, amit nem lehet egy sürgősségi alkotmánymódosítással elintézni, megoldhatatlan a számukra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.10. 07:49:17

Én e törvénymódosítás-tervezet miatt egyáltalán nem aggódnék a demokrácia miatt, mert ahol gyorsított eljárásban két év, három évre fölfüggesztett, börtönbüntetésre ítélnek valakit, csak azért, mert az utcán azt kiabálta, hogy "Shalom, shalom, a zsidókat kivasalom!", ott a demokráciának már halovány nyoma sincs.

Orbán takaroggy meg az összes haverod!

vantaan 2013.05.10. 08:30:23

@bbjnick:.... elkezdődött! Már írtam .... a hosszú kések éjszakája jogászokodással ..... ma reggel Vona olyan volt köznek hazudó rádióban mint a logó puhapöcs a kupiba .

...megadták a Zukászt a jobbikot fel kell számolni!! Oszt jó napot!

De hát végül is aki létre hozta az is takarítja el!

..... azért a kisnáci a Miép-ből ott maradhat a Fideszbe!

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.05.10. 09:09:57

@vantaan: Aki a J. betiltását követeli (és befolyása is van hozzá) az valamilyen okból nyílt polgárháborúra játszik. Hogy levadászhatók legyenek az elszántak???

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.05.10. 09:12:45

@jose maria padilla:

de hát azok egyre csak javulnak, nem? ha nem, akkor tulajdonképpen kinek is kellene feldugnia és mit is? :)

persze a lényeg az, hogy a trafikbiznisszel kiirtódtak a komcsik, ugye? :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.05.10. 09:19:17

@bbjnick:
"csak azért, mert az utcán azt kiabálta, hogy"
vs.
"a Nemzeti Nyomozó Iroda civil ruhás munkatársainak közbelépése akadályozta meg, hogy a vádlottakkal lévő 10-20 fős csoport fizikailag is bántalmazza a külföldieket"

Na, ennyit rólad, mucika. Még azt a kurva cikket sem olvasod el, amit linkelsz.

Mégis, milyen ítélet kéne, csoportosan elkövetett garázdaság, és testi sértés kísérlete fejében, he? Dicsérő oklevél, vagy mi?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.10. 09:30:45

@Noferheperuré Uaenré:

Én tudok olvasni, de szerintem neked nem ártana mégegyszer újraolvasni az általad idézett mondatot:

"a Nemzeti Nyomozó Iroda civil ruhás munkatársainak közbelépése akadályozta meg, hogy a vádlottakkal lévő 10-20 fős csoport fizikailag is bántalmazza a külföldieket"

Érdekes mondat ez!

tevevanegypupu 2013.05.10. 09:31:23

@Noferheperuré Uaenré:

Ugyan mar, hany jo kis verekedes tortenik falvainkban, ott nem szoktak ilyen hirtelen intezkedest foganatositani igazsagszolgaltato szerveink. Minek ez a rohanas?

Bell & Sebastian 2013.05.10. 10:38:57

@Kettes: Nem akartam cizellálni azzal, hogy nem a végrehajtás tehetetlensége fáj jobban, hanem az elnyomó szervezetek korrupciója, amiből a részrehajlás egyenesen következik. Két pont nekik, szerva marad, uniós beavatkozásnak hála.

Mondjuk a transzfer rendszerek csendes továbbrohadása sem válik éppen nagyobb dicsőségükre.

Robinzon Kurzor 2013.05.10. 10:40:10

@Noferheperuré Uaenré: " Ha egyszer "naná, hogy nincs", akkor a többinek se füle, se farka."

Dehogy nincs.

Az ellenzék minősége (együtt vagy egyenként) az egy dolog.

Hogy összeáll-e egy olyan közös izé, amelyiknek van esélye legyőzni a Fideszt (függetlenül attól, hogy utána mihez kezd a győzelmével), az meg egy másik kérdés.

Utóbbi szempontjából van jelentősége annak, hogy mennyire könnyen lesz minden résztvevő által elfogadott közös indulás.
Ezt nehezíti, ha nincsenek időközik.
"Valahogy" persze meg fognak állapodni, de nem mindegy, hogy milyen cirkusz mellett és mikor.

Bell & Sebastian 2013.05.10. 10:41:04

@Nero Bianco: Az legalább méltányolható, hogy itthon próbálkoznak, ami szerint legbelül azért optimisták.

Robinzon Kurzor 2013.05.10. 10:42:15

@Bell & Sebastian: "Senkinek sincs tízezer, kvalifikált és erkölcsös embere a kulcspozíciókba."

Nincs. Nemhogy tízezer nincs, de talán tíz sem.

A kérdés, hogy mi kell ahhoz, hogy belátható időn belül legyenek ilyen emberek.

2014-ben a kérdés úgy szól, hogy a Fidesz hatalmon maradása vagy bukása visz közelebb ahhoz a célhoz, hogy egyszer majd legyenek ilyen emberek.

Robinzon Kurzor 2013.05.10. 10:45:02

@bbjnick:

Ennek -- bárhogyan történt vagy nem történt -- a demokráciához nincs köze, max. a jogállamhoz.

Nem először kevered ezt a két fogalmat, csak szólok.

Bell & Sebastian 2013.05.10. 10:49:21

@vantaan: Véletlenül erre ébredtem, amit mondott, az rendben is volt, ámbár logopédusz ráférne.

Nacionalista vagy nemzeti radikális, attól miért kellene betiltani, hogy nem euroatlanti, liberális szexbolsevik, mint a mainstream áramlat?

Bell & Sebastian 2013.05.10. 10:53:58

@Robinzon Kurzor: Három éves korig nevelje az anyja -akit jól neveltek-, hat éves koráig töltsön sok időt a nagycsaládjával, utána kapjon megfelelő etikai alapokat, ne csak oktassák, dolgozzon korának megfelelően és boldoguljon ott, ahol szeret lenni. Temessék oda, ahol született.

Mi kellene még? Hagyják békén.

vantaan 2013.05.10. 10:54:44

A Jobbiknak VÉGE! ...oszt jó napot! Győzött a Victor!

Robinzon Kurzor 2013.05.10. 12:02:37

@Bell & Sebastian:

Na, és akkor ehhez a Fidesz bukása vagy hatalmon maradása visz közelebb?

Bloodscalp 2013.05.10. 12:26:58

@jose maria padilla: ami nincs, azért nem lehet reszketni.

Bell & Sebastian 2013.05.10. 12:29:54

@Robinzon Kurzor: Leginkább az, ha sikerül végre kiebrudalni mindenhonnan a partizánokat és abbamarad a csodálatos etnikumszaporítás.

A Fidesz csak eszköz, nem a cél, így lecserélhető azon nyomban, ha lesz másik.

gyalog.galopp 2013.05.10. 13:07:52

Ha hiszünk a teremtő bölcsességében, akkor el kell hinnünk, hogy a zsidókat is ezen bölcsesség alapján teremtette.
Az is lehet, hogy valóban kiválasztotta őket, de kérdés, hogy mire.
Nekem úgy tűnik a szenvedésre, több ezer éves üldöztetések, pogromok, holokauszt, meg miegymás. Ha szegény szenved, ha gazdag szenved, ha nincs ellenség egymásnak esnek. Miközben látszólag erős, jól működő hálózatot építettek ki egymás segítségére, valójában sehol nem érzik magukat biztonságban.
Háát, nem tudom, látszólag hatalmuk van, csak otthonuk nincs, kóborolnak, vándorolnak , ezt az életformát, ezt az ideológiát próbálják terjeszteni a világban, de a világnak nincs erre igénye.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.05.10. 13:41:21

@Robinzon Kurzor: "Hogy összeáll-e egy olyan közös izé, amelyiknek van esélye legyőzni a Fideszt (függetlenül attól, hogy utána mihez kezd a győzelmével), az meg egy másik kérdés."

Má' megin' hány éves vagy, királyfi, he?

Egyrészt nincs esélye. Másrészt már hogyne lehetne mindezt attól függetlenül, hogy mihez kezdene a győzelmével? Ember, ezek pont ugyanazok, akik helyett jött a 2/3-os NER. Mit javítana bármin, ha ezek visszajönnének? Rákövetkezőleg 4/5-ös NER-t szeretnél, vagy mit?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.05.10. 13:46:31

@tevevanegypupu: Figyelj már, az úgy nem fog menni, hogy a közösség tagja ellen elkövetett izéket csak akkor tárgyaljuk ripsz-ropsz, és csak akkor következik példás ítélet, ha azt egy kisebbségi követi el fennhangon magyarozva. Elhiszem, hogy neked meg bébéjének ez gond, de ezt momentán a túlnyomó többség leszarja. És pontosan ezt óhajtja, hogy ti. egyenlő mércével méressék minden.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.10. 15:04:41

@Noferheperuré Uaenré:

Neked elrohadt az agyad?!

Sajóbábony, 2009 novemberi eset, "megdöglötök magyarok!"-ordítással (ha jól emlékszem) kilenc cigány vasrudakkal, baltákkal, miafaszommal, ripityára ver egy autót, amiben hárman ülnek és mindhárman megsérülnek (ha nem avatkozik közbe a rendőrség, mindhármukat megölik --- elsőfokú ítélet-hirdetés 2013. május

bbjnick.blog.hu/2013/05/09/a_tasz_es_az_angszoc

A JWC kongresszus idején három fiatal azt skandálja az elvonuló kongresszusi vendégek füle hallatára az utcán, hogy "Shalom, shalom, a zsidókat kivasalom!". Gyorsított eljárásban, egy nap alatt, elítélik őket: három év letöltendő (egy próbaidősnek) és két év, három évre fölfüggesztett börtönbüntetés két másiknak.

Miről beszélsz?

tevevanegypupu 2013.05.10. 15:13:09

@Noferheperuré Uaenré:

Csatlakozom bbj-hez..Tudja nem az a baj, hogy zsido es cigany, a baj az, hogy nem egyenlo mercevel mernek. Eppenhogy nem. Ez Magyarorszag. Hajra.:)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.05.10. 15:36:46

@bbjnick: Ó, te fogalmatlan idióta! A gyorsított eljárásnak vannak feltételei. Mint pölö a beismerő vallomás vagy tettenérés, max. 8 évvel díjazható cselekmény, valamint feltétel, hogy az ügy egyszerű megítélésű legyen és a bizonyítékok maradéktalanul rendelkezésre álljanak, valamint hogy 30 napon belül bíróság elé kerüljön. De majd ezen túl a nyomozó hatóság meg a bíróság kikéri a tanácsodat, hogy melyik zsidózás/cigányozás/magyarozás közepette elkövetett bűncselekményt kéne gyorsítottban letolni. Faszomat má', hogy minden buta proli beleóbégat bármibe!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.10. 15:47:42

@Noferheperuré Uaenré:

Ühömmm! Mert a cigányokat nem a rendőrök szedték le a szétvert autóról és akadályozták meg, hogy agyonverjék a három utast?:-)

Neked nem csak agyad rohadt szét, te féreg, hanem a lelked is!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.10. 15:48:25

@bbjnick:

Neked nem csak agyad=Neked nem csak az agyad

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.05.10. 16:03:21

@bbjnick: Figyelj, csak igazán buta ember kezd jogi eseteket újsághírek alapján minősítgetni. Ha érdekel (nyilván nem) akkor utánaeredsz szépen, hogy pont abban az esetben miért nem lett/lehetett gyorsított. Persze ez téged kurvára nem érdekel. Neked csak kell egy péda, és kész a cionista-romajogvédő világösszesküvés, ami miatt neked szar, ami miatt te sikertelen vagy, ami miatt nem áll föl, stb., mert _ezek_ direkte erre gyúrnak. Nyomják Krahácsot, mi?

Ja, és csak gyáva, korcs senki férgez másokat össze-vissza egy anonim netszegletben. Ávós/nyilas házmestertempó. Mondjuk pont tőled senki nem is vár mást...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.10. 16:11:46

@Noferheperuré Uaenré:

Nagyon meghat a fekáliáspofájú ugatásod!:-] Szerintem, te valami vérbíró fajzadék lehetsz, ha neked ez a két ügy ugyanolyan megítélés alá esik! De nincs ezzel semmi baj. Ez vagy te! Tudomásulvesszük.

Robinzon Kurzor 2013.05.10. 16:12:37

@Noferheperuré Uaenré:
"Egyrészt nincs esélye."

Csak úgy van esélye. (Külön-külön nincs esélye.)

@Noferheperuré Uaenré:
"Mit javítana bármin, ha ezek visszajönnének?"

Már 2010-ben is túl voltunk azon, hogy ha elzavarjuk "azokat", akkor a következő kormány majd jó lesz.

2010 esélye nem a Fidesz kormányzása volt, hanem az, hogy a durván megvert ellenzék darabjaira hullik és jöhet helyette valami más. Nem így lett.

2014-től még biztosan szar lesz. Ha a Fidesz bukik, akkor az elcseszett centrális erőtér kettéválhat: Orbán körül maradhatnánk putyinisztán hívei, a normálisabb arcok meg csinálhatnának egy CDU-szerű pártot.
És akkor azzal talán lehet majd kezdeni valamit 2018-ban.

Ha ez a kormány marad, akkor még négy év megy a levesbe.

gyalog.galopp 2013.05.10. 16:12:52

@Noferheperuré Uaenré:

Neked teljesen igazad van, gyorsított eljárásban az általános bírói gyakorlat szerint enyhébb büntetéseket szoktak kiszabni, pontosan azért, hogy a gyorsaság ne menjen az elítélt rovására.

A három nyikhaj kezet csókolhat a bírónak, mert ha rendes körülmények között, mondjuk két évig tárgyalják az ügyüket, akár tíz év leülőset is kaphattak volna.

Robinzon Kurzor 2013.05.10. 16:14:23

@bbjnick:

Na, megint kitört belőled a kultúrlény.

Döngesd még a melled egy kicsit, hogy te mindig csak olyan stílusban szólsz másokhoz, ahogyan azok hozzád.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.10. 16:22:26

@Robinzon Kurzor:

Mondtam már neked, hogy én mindenkivel úgy beszélek, amilyen hagot ő maga megüt?:-) Így történt most is: olvasd vissza a kommentsort!

Robinzon Kurzor 2013.05.10. 16:37:37

@bbjnick:

Mondani mondtad, csak hát ez hazugság, mint az közismert.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.10. 16:41:37

@Robinzon Kurzor:

Ne erőlködj, patkányka! Bárki, aki visszaolvassa a kommentsort, láthatja, hogy hazudsz!

Robinzon Kurzor 2013.05.10. 18:24:53

@bbjnick: "patkányka"

Erről beszéltem, tahókám.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.10. 22:13:16

@Robinzon Kurzor:

Tudod mit?! Igazad van:-) Valójában, természetesen, nincs, de ha az, hogy igazat adok neked, némi megnyugvást nyújt számodra, nekem ennyi nagylelkűség belefér:-) Így mindenki jól jár: te örülhetsz egy kicsit (ha sekély is e kéj), nekem pedig nem kell tovább (el)néznem a szánalmas, nyomorult vergődésedet.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.05.10. 22:29:26

@Robinzon Kurzor: Ja, nem így lett. Majd 2014 után talán elbomlik a maradék hálózati- és állampárt.

A centrális anyámkínja meg soha nem fog CDU-t izzadni, de hagyjuk. Nagyon fiatal vagy te, királyfi.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.05.10. 22:30:59

@bbjnick: Kevesebbet kéne innod. Vagy írnod... Valaki egyszer fölkerekedik és pofánbasz, aztán majd csak pislogsz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.05.10. 23:10:09

@Noferheperuré Uaenré:

az egy dolog, de miután pofánverik, elkezd hőbörögni, hogy ez keresztényüldözés. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.10. 23:14:53

@mavo:

Igazad van;-) [............................................................./.]
süti beállítások módosítása