Népítélet: az olasz választások olaszok szemével
2013. február 25. írta: Redakció

Népítélet: az olasz választások olaszok szemével

italia2.png

Médiacézárok, technokraták és bohócok mérkőznek egymással a most zajló olaszországi választásokon. A nagypolitikai folyamatokról eleget írtak a lapok – de mit gondolnak maguk a választók? Itália különböző részein élő olaszokat kérdeztünk meg hazájuk közéletéről.

„Monti egy olyan választás volt, amit mindenki meghozott – foglalja össze a nápolyi külkeres Cesare. Ellenben nem nagyon létezik már a hagyományos baloldal, a szocialista koalíció mostani programja pedig eléggé tétova és bizonytalan – mondja a római rádiós Giancarlo. A milánói Marco röviden megfejti a Berlusconi-rejtélyt: „Itália nem baloldali és nem jobboldali ország. Itália Berlusconi-ország.” A szintén milánói újságíró, Cristina úgy fogalmaz: Berlusconi szomorú tükre az olasz kulturális dekadenciának. Az udinei társadalomkutató Gianluca szerint „Olaszország problémája, hogy nincsenek jó politikusai. Vannak közgazdászaink, menedzsereink, tanáraink, színészeink, transzszexuálisaink és prostituáltjaink, akik azt gondolják, jó politikusok lennének, és be is jutnak a parlamentbe, hogy kormányozzák az országot. Valamit jobban kellene csinálnunk, felkészültebb politikusat kellene kiválogatnunk, ha szebb jövőt akarunk.”

Rajcsányi Gellért riportját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr545104580

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Választás 2013 2013.02.26. 13:05:54

Na mi újság, Silvio? A legtöbben ezt a költői kérdést forgatják a fejükben, amikor ráklikkelnek egy hírre a nemrég lezajlott olaszországi előrehozott választásokról. Akit érdekel a nemzetközi politika, az leginkább arra kíváncsi, alakíthat-e kormányt ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloodscalp 2013.02.25. 16:41:37

Nekünk posztkommunistáink vannak, akik ma is a kommunizmus áldozatairól emlékeznek meg...ők még szerencsések.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.02.26. 08:15:58

közgépmaffiaállam lepipálja a taliánokat

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.02.26. 08:49:14

amúgy az olasz választás jó magyaros jövőképet vetít előre:

monti = gordongekkó. a nulla politikai érzékű külföld kedvence, aki belföldön alulmúlja önmagát

berlusconi = bolseviktor. hajszál híján bukja a tutit a bohóc

bersani = házmestery, aki abból a győztesi kompenzációból profitál, ami ellen valaha tiltakozott

grillo = jobbik/lmp, a protesztszavazók megerősödése

___________________________ (törölt) 2013.02.27. 10:07:29

Egyre gyanúsabb nekem valami. Lehet, hogy majd megírom valahova részletesebben... szóval, ha egy országkultúrája el vagy korrumpálódva, ami igaz Olaszországra, Magyarországra egyaránt, akkor az egész szabadpiac vs. állami kontroll vitát hagyni kell a jó francba, mert úgyis mind a kettőt eltorzítja a tűzközeli elit úgy, hogy az nekik legyen jó, ne az országnak. Tehát speciálisan anti-korrupciós gazdasági ideológiát kell kitalálni, ami meríthet etatista elvekből, meríthet liberális elvekből, meríthet nacionalista elvekből, meríthet szocális elvekből, de alapvetően nem kell ezek egyikánél sem leragadnia.
süti beállítások módosítása