A jövő tandíjjal kezdődik
2012. december 06. írta: TuRuL_2k2

A jövő tandíjjal kezdődik

fidesz_tandij_plakat_2008.png

2008. március 9-én a három kérdésből csak egyre szavaztam igennel: a tandíjas volt az. Nem mondanám, hogy nem voltak kételyeim, a tandíjról szóló vitáimban azóta is meg-meginogtam, de összességében még mindig úgy gondolom: a tandíj kérdése szimbolikus ügy, és inkább ellene vagyok. 

Amikor a kormány tegnap döntött a brutális keretszám-vágásról, az járt a fejemben, hogy nem erről volt szó. Megkerestem hát a Fidesz 2010-es, Nemzeti Ügyek Politikája című programját, amiben azonban ugyancsak meglepő dolgokat találtam a felsőoktatásról (kiemelések tőlem):

1.8 A felsőoktatás és a szakképzés célszerűsítése

Versenyképes oktatást és képzést

Közvetlenül a rendszerváltás után a külföldi tőkebefektetések egyik legfőbb motiváló tényezője a hazai munkaerő – árához képest – jó szakképzettsége volt. A betelepülő nagyvállalatok többnyire ki is használták ezt a lehetőséget, sőt az ezredforduló óta egyre inkább magasabb szakképzettséget igénylő munkafolyamatokat telepítenek az országba, és ehhez egyre kevésbé találnak jól képzett szakmunkásokat. Olyannyira, hogy mára a külföldi nagyvállalatok letelepedésének, de a hazai kis- és középvállalatok fejlődésének is egyik legfőbb gátjává a jól képzett szakemberek hiánya vált. Az elmúlt másfél évtizedben az oktatás területén is megbomlottak az egyensúlyok. A mérleg egyik serpenyőjét nézve a fiatal korosztályok mind nagyobb hányada vesz részt a felsőfokú oktatásban. A mérleg másik serpenyőjében viszont azt látni, hogy a szakképzés nagyot veszített presztízséből, és ma már egyes szakmákban szinte minimálisra csökkent a képzésben részt vevők száma.

Ezeknek az arányoknak a módosulása nélkül aligha képzelhető el gazdasági felzárkózás Magyarországon.

A hazai szakképző intézményekben ugyanis továbbra is az elméleti ismeretek oktatása dominál, miközben a vállalatoknál, tanműhelyekben folyó szakmai gyakorlatok erősen háttérbe szorulnak. Annak ellenére is, hogy a vállalatok igénye éppen fordított: több gyakorlati képzés, kevesebb elméleti oktatás. Németországban sikerrel működik egy ilyen rendszer, az úgynevezett duális szakképzés, amely alapvetően a vállalatoknál zajló gyakorlati képzésre épül, amit csak kiegészít a szakképzési intézményekben folyó elméleti oktatás. Noha a rendszer adaptálását már elkezdték a hazai szakmai érdekképviseletek, napjainkra mégis egyre nyilvánvalóbb: a magyarországi vállalatok versenyképessége – a betelepült külföldi nagyoké éppúgy, mint a hazai kicsiké – már csak a szakképzés rendszerének teljes átalakításával biztosítható. Szükséges továbbá a vállalkozói utánpótlást biztosító fiatalok vállalkozói képességeinek, tudásának növelése, a pozitív vállalkozói szemlélet és kultúra formálása már az általános iskolától kezdve. A gyakorlatorientált vállalkozásoktatást el kell terjeszteni a szakközépiskolákban és a felsőoktatásban is, hogy a fiatalok akár az iskola elvégzését követően, akár néhány év rutin megszerzése után képesek legyenek saját vállalkozást indítani. Jelenleg ezen a téren nagyon gyengén állnak a hazai oktatási intézmények, így egy központi program kell a hazai vállalkozásoktatás fejlesztése érdekében.

A magas hozzáadott értékű iparágak fejlesztéséhez (egészségipar, high-tech, innováció, K+F, zöld gazdaság) szükség van a hazai természettudományos és mérnökképzés megerősítésére.

Jelenleg a felsőoktatásban szerezhető diplomák felére nincs piaci kereslet, ezért a felvételizőknek több információt kell adni a szakok piaci értékéről.

A kormánypártok felsőoktatási fordulata ezek szerint nem 2012-ben, még csak nem is a választásokat követően történt, ettől azonban még messzemenően nem értek vele egyet. Magyarországon nincs diplomás túlképzés (a részletekről lásd Kálmánék sokgrafikonos posztját, vagy akár az egész felsőokosítás-ciklusát), akkor sem, ha a diplomák minősége valódi probléma.

ne_legy_birka_fidelitas_tandij_2008_szocialis_nepszavazas.png

2008-ban még a kormánypártok is másként gondolták, gondoljunk csak a Kettős Mérce által idézett Orbán-mondatokra, a Fidelitas tandíj-ellenes kampányának vagy a fiatalok elleni büntetőhadjáratról szóló megnyilvánulásainak érveire. Ráadásul a tegnapi kormánydöntés nem csak a 2008-as álláspontjukkal inkoherens, de mostani kormányzásuk filozófiájával is.

Eladósodás jó, eladósodás rossz

A magyar gazdaság és államháztartás lehetőségeit évek óta erősen behatárolja az óriási tempóban összeszedett adóssághalmaz. Az eladósodottsággal küzdöttek a deviza alapú jelzáloghitelesek, a központi költségvetés és az önkormányzatok egyaránt, hogy csak három olyan területet említsek, ami jelentős figyelmet kapott az eddigi kormányzás során – teljes joggal. Ez a brutális eladósodottság ugyanis fojtogatja a gazdaságot, megeszi a növekedést. A költségvetés nem költ, mert adósságszolgálatra kell a pénz, az emberek nem költenek, mert (rosszabb esetben deviza)hitelt törlesztenek. És akkor jön a kormány, és azt mondja, fizess többet a felsőoktatásért, ha máshogy nem megy, adósítsd el magad? 

A felsőoktatás minősége bőven hagy kívánnivalót maga után, és az is igaz, hogy sok esetben ez nem elsősorban pénzkérdés. Ez nem újdonság, például a Közgázon is egyszerre volt szerencsénk nemzetközi mércével is jónak mondható, és bármilyen mérce szerint botrányos minőségű munkát végző tanszékekhez/intézetekhez, hiába működtek azok azonos financiális feltételek mellett. Az azonban biztos, hogy a drasztikus állami forráskivonás nem segít, hanem ront a helyzeten. Megtörténhet ugyan, hogy valami új és csodás épül a romokon, de sokkal valószínűbb, hogy csak romok maradnak.

23 alatt, 65 felett

Mindennek ráadásul komoly szolidaritási vonatkozásai is vannak. A sok tízmilliárdos felsőoktatási forráskivonással egy időben a kormány az utolsó töltényig harcol a nyugdíjemelésekért és a 65 éven felüliek ingyenes utazásáért. Pedig a számok azt mutatják, nem feltétlenül ez a társadalmi réteg szorul rá erre a legjobban:

Előfordulhat, hogy egy országban egyszerre van tandíjmentes felsőoktatás meg lendületes nyugdíjemelés és ingyenes utazás a 65 évnél idősebbeknek – ha futja. Az is előfordulhat, hogy a felsőoktatás tandíjmentes, a nyugdíjkiadásokat ellenben visszafogják és nincs ingyenes utazás sem. Az azonban csak egy önpusztító társadalomban képzelhető el, hogy a felsőoktatás mind nagyobb mértékben legyen fizetős (önfenntartó), miközben a nyugdíjak dinamikusan (és kevéssé önfenntartóan) nőnek, a nyugdíjasok ingyen utazhatnak.

Levezetésként pedig álljon itt a 2008-as régi Magyarország kampány idevágó videója, hátha tud belőle ötletet meríteni a kormányzati kommunikáció:

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr174950187

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Koincidenciák 2012.12.06. 14:44:43

  Koincidenciák, 2008:2008-ban a Mandiner bloggerei közül néhányan felsőfokú tanulmányokat folytatnak. Van, aki éppen diplomát szerez. Hogy államilag finanszírozott képzésben vagy költségtérítésesben, azt ők tudják.A Fidesz által kezdeményezett m...

Trackback: Mese a földbe gyalult királyságról 2012.12.06. 10:23:25

Franciaországban tévedésből földbe gyalultak egy kastélyt. A négyszögletű kerek erdőben azonban már meg sem lepődünk ezen. Itt mindennapos az ilyen tévedés. Oktatásügy, egészségügy, gazdaság vagy éppen a jövőkép. Egyszer volt, hol nem volt, a né...

Trackback: A jövő tandíjjal kezdődik 2012.12.06. 09:18:01

Csak egy önpusztító társadalomban képzelhető el, hogy a felsőoktatás mind nagyobb mértékben legyen fizetős, miközben a nyugdíjak dinamikusan nőnek, a nyugdíjasok ingyen utazhatnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 17:53:30

@S=klogW: "én alapvetően nem vagyok tandíjpárti: a finanszírozást alapvetően nem tandíjra kell alapozni"

Szerintem sem alapvetően a tandíjra kell alapozni, de ettől még legyen tandíj.
Csak nem így és nem ennyi.

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 17:58:12

@neeskens: "Az, hogy a jogászt, tanárt, közgazdászt vágják az még indokolható is, de a mérnök, informatikus nem."

Nem egyszerűen arról van szó, hogy kevesebb lett a tandíjmentes hely.
Hanem arról, hogy azokon a szakokon, amiből a Fidesz is anno kinőtt, ne is legyen tandíjmentes képzés.

Orbán 2008-ban még nagyon jól látta, hogy nem azokból kell szakmunkást csinálni, akik a tandíj miatt nem férnek be az egyetemre.
Hanem azokból, akik már a 8. után sem tanulnak tovább.

A 3%-os érv sem áll meg: ezen a pár tíz milliárdon végképp nem múlik a limit betartása. Ez nem pénzügyi kérdés, ez stratégiai kérdés.

Andriana44 2012.12.06. 18:00:26

@Holger Hartland:
Ez most komoly kérdés?
Ruhatár/büfé szak = média, kommunikáció, marketing, menedzsment, művelődésszervező, stb.

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 18:01:08

@Dr. Zerge: "Továbbá az összmagyar nyomoron miért is segít ezrek ingyendiplomáztatása majd szélnek eresztése?"

Ki mondta, hogy segít? Ki mondta, hogy ezreket kellene ingyendiplomáztatni?

Tényleg olyan baromi nehéz azzal vitatkozni, amit írtam, és nem azzal, amit szerinted írnom kellett volna, hogy a kedvedre tegyek?

Andriana44 2012.12.06. 18:06:28

@Tíz kicsi indián:
Átadják a NAV-nak, és adó módjára behajtható. Ha akár bottal üthetik is a kölök nyomát, de ha itthon örököl közben valamit, ráteszi a kezét a nav, szerintem ilyesmi lehet csak. (Biztos, hogy nem fogják Új Zélandon köröztetni az Interpoollal.) De az itthon maradt dolgaiba beleszarozhatnak.

S=klogW 2012.12.06. 18:07:12

@Andriana44:

az az/azaz andragógia, az még hagyján.
no de a szabad bölcsész?

A szabad bölcsészet alapszak tudástartalmát az etika, ember és társadalomismeret, esztétika, filmelmélet és filmtörténet, filozófia, művészettörténet, vallástudomány elnevezésű hagyományos szakok alkotják. A szabad bölcsészet alapszak általános célja a klasszikus és jelenkori humán kultúrát ismerő bölcsészek képzése.

http://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szakleirasok/szakleiras_konkret?szak_id=91&kepzes=A

erre nem a gimnázium lenne hivatott?

S=klogW 2012.12.06. 18:07:52

@S=klogW:

http://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szakleirasok/szakleiras_konkret?szak_id=91&kepzes=A

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.06. 18:18:52

@Robinzon Kurzor: Mavókám, ez most speciel úgy kezdődött, hogy én írtam valamit.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.06. 18:25:07

@Andriana44: Annyira komoly kérdés, hogy nem is tudtál rendesen válaszolni rá. Mondanám, hogy 135 milliárd adóforint elköltése komolyabb kérdés, mintsem nagyhangú és tájékozatlan fikanickek előítéletei alapján legyen véleményünk róla, de lehet, hogy Zergének mégis igaza van: végül is ez kb. két és félszer kevesebb, mint amennyit a magyar állam stadionokra, NMHH-ra és MTVA-ra, valamint utazási kedvezményekre költ.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.06. 18:28:45

@S=klogW: Szabad bölcsészet? Kérdezze meg tölgyet, ha majd visszajön, hogy össze tudna-e állítani szabad bölcsészeti tárgyakból olyan tananyagot és vizsgakövetelményeket, hogy a jó diákok is vért pisáljanak tőle, a magafajta ostoba és tudatlan fajankónak pedig esélye se legyen a kettesre. ;)

bz249 2012.12.06. 18:30:56

@Andriana44: konkretan mi a gond a marketinggel? A wiki szerint:

"A marketing az egyik olyan gazdasági kifejezés, amire nincs egységes definíció. Szűkebb értelemben a marketing egy olyan vállalati tevékenység, ami a vevők, vagy felhasználók igényeinek kielégítése érdekében elemzi a piacot, meghatározza az eladni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, megismerteti azokat a fogyasztókkal, kialakítja az árakat, megszervezi az értékesítést és befolyásolja a vásárlókat. Bizonyos értelemben a fogyasztói igényt is befolyásolja, új termékek bevezetésével, azaz innovációval."

Szoval ez eleg fontosnak es hasznosnak hangzik egy kapitalista jellegu gazdasagban. Vagy az a problema, hogy atlag magyar marketingesnek lovese nincs a marketingrol es megis diplomat kap?

S=klogW 2012.12.06. 18:37:45

@Holger Hartland: követelményeket bármiből lehet állítani, csak van-e értelme magának az adott dolog/téma/terület/szak létezésének/tanításának/fenntartásának?

S=klogW 2012.12.06. 18:40:38

@bz249:

"nincs egységes definíció"
"Bizonyos értelemben"

pont ilyen kamuzás maga a marketing is, mint a nemlétező egységes definíciója
:)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.06. 18:41:53

@bz249: Miért, konkrétan mi a gond az összes többivel? A művelődésszervező lehet, hogy pár év múlva egy nagy cég belső továbbképzéseit szervezi. Vagy kultúrházban szervez műsort. Vagy vállalkozása lesz, amelyik pénzért mikulást és bohócműsort visz gazdag gyerekek szülinapi bulijára. Vagy hamburgert fog árulni, és akkor úgy járt. Ez utóbbi, megjegyzem, gépészmérnöki diplomával sem lehetetlen. Aki pedig azt hiszi, hogy a "reál" tárgyak oktatása mindig szükségszerűen tisztességes, és mindig tudást is ad a diploma mögé, annak ajánlom a matematikaprofesszor esetét:

:)))
velvet.hu/sztori/2011/06/22/alsogatyara_vetkozve_bukott_le_a_roman_professzor/

S=klogW 2012.12.06. 18:43:00

@bz249: @S=klogW: adok egységes és egyértelmű definíciót:

a marketing a pszichológia korrumpálódása a korrumpált közgazdaságtan karvalykarmaiban

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.06. 18:46:27

@S=klogW: A védelmi, rendészeti és a jogrendszer működtetésével kapcsolatos kiadásokat leszámítva bármilyen állami kiadásról meg lehet kérdezni, hogy van-e értelme.

S=klogW 2012.12.06. 18:47:36

@S=klogW: jav.:

a közgazdaságtan nem korrumpált, hanem egyszerűen kamutudomány

S=klogW 2012.12.06. 18:52:15

@Holger Hartland:

ezekről is meg lehet kérdezni, mert amikre itthon pénzt költenek/-ünk ilyen nevek alatt, az valójában csak visszavonulása/feladási, látszatrendészeti és előjogrendszer

bz249 2012.12.06. 19:11:00

@Holger Hartland: a muvelodesszervezo kapcsan lehet mellebeszelni, hogy kell-e a prolinak egyaltalan kultura. A marketing az meg azert megiscsak ilyen gazdasaghoz kapcsolodo szakma... ha ugy tetszik termelo tevekenyseg.

Nem allitom persze, hogy nelkulozhetetlen, hiszen lam a magyar tulajdonu cegek is milyen sikeresek; az egesz vilag sorban all a termekeikert/szolgaltatasaikert csak legyen, aki megtermeli oket.

Amugy ezzel az egesz bufe/ruhatar kepzessel az a helyzet, hogy igen gyakran az adott szakma hulladeka alapjan alkotnak velemenyet a teruletrol... ezlapjan megnem nehez kimutatni, hogy lam, ahol ilyeneket kepeznek arra semmi szukseg. Viszont, ha nagyon beleasunk, akkor ilyen mottoval gyakorlatilag az egesz magyar felsooktatast be lehet zarni... pont ugy, ahogy egyebkent a kormany tenni keszul.

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 19:20:14

@S=klogW: 1. Szerinted nem fontos, hogy egy vállalat felmérje, hogy az új terméke iránt lesz-e kereslet?
Szerinted nem fontos, hogy egy külföldre szállító cég próbálja csökkenteni a devizaárfolyam ingadozásából eredő kockázatokat?

Lehet azon filozofálni, hogy ezek a területek mennyire tudományosak, de a gyakorlati hasznukat megkérdőjelezni nettó ostobaság.
Sajnos ezzel véleménnyel nem vagy egyedül, és ez sok mindent megmagyaráz mostani gazdasági helyzettel kapcsolatban.

2.Az ezzel kapcsolatos oktatás már egy másik kérdés, és a kritikák egy része valóban jogos.
Valóban túlságosan elméleti a képzések nagy része és valóban sok helyen gyenge a képzés színvonala, de ezt el lehet mondani bármelyik műszaki vagy orvosi területről is. Pontosan itt a lényeg, hogy itt nem tudatos átállás zajlik, hanem pánikszerű menekülés.

3. Igazából akkor leszünk gyarmat, ha magyar kultúra és közgazdaságtan, marketing és jog gyenge minőségű lesz, márpedig megfelelő utánpótlás nélkül ez igen gyorsan be fog következni. Pedig a helyzet már most sem rózsás.

S=klogW 2012.12.06. 19:51:47

@Dexter...:

1. tehát a vállaltgazdaságtanhoz, amit egy az egykori pszf-et elvégző mérnök is el tud látni kreáltak egy mondvacsinált egyetemi szakot

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.06. 19:58:48

@Holger Hartland: Amennyire én emlékszem, a felvételi nélküli bejutás lehetősége először műszaki karokon került bevezetésre. Vagyis a "selejt" legelőször a különféle mérnöki képzésekben jelent meg. 89-ben programozó matematikusnak, mezőgazdasági gépészmérnöknek, kohómérnöknek, stb. felvételi nélkül mehetett bármilyen közepes középiskolai tanuló. A Gábor Dénesen ma nem pszichológusokat képeznek felvételi nélkül. A Károly Róberten közgazdászok hada végez, oda is felvételi nélkül lehet bejutni. A reál szakot végzettek kivagyiságáról ennyit hirtelenjében.

S=klogW 2012.12.06. 19:58:57

@Dexter...:

" a gyakorlati hasznukat megkérdőjelezni "

megkérdőjelezte a közgazdaság"tan"t a gyakorlat maga: a 2008 óta tartó válság :)

S=klogW 2012.12.06. 20:05:22

@Shyad-Khourongai: nem kéne csúsztatni meg összemosni:

"a felvételi nélküli bejutás lehetősége először műszaki karokon"
"A reál szakot végzettek kivagyiságáról ennyit"

a kettő között meg van pár olyan szigorlat, mint pl. matek, fizika, statika, mechatronika, szervetlen kémia, analitika, s ezeken vagy megoldja a feladatot vagy nem, nem lehet kidumálni vagy összetippelgetni a jó megoldást feleletválasztós tesztben

bz249 2012.12.06. 20:05:55

@Shyad-Khourongai: anno amikor felveteliztem fizikusnak ez volt a bejutasi merce a jonevu KLTE-n:

- szobeli felveteli vizsga aloli mentesseget adott, ha valaki fizikabol erettsegit tett (es ertelemszeruen minimum elegseges erdemjegyet szerzett): 30 pont
- irasbeli felveteli vizsga aloli mentesseget adott, ha valakinek az utolso es utolso elotti felevi, valamint az utolso elotti evvegi matematika es fizika jegyeinek atlaga 3.6 felett volt: ez is 30 pont

A bejutasi kuszob 72 pont volt, vagyis kellett 12 hozott pontot szerezni, ami azonban figyelembe veve, hogy ez az utolso ket ev evvegi jegyeibol allt ossze igen nehezen lehetett 24 pont alatt, merthogy akik megbuktak azok nem jelentkezhettek egyetemre.

Aztan persze lett olyan a ugyes lett meg olyan is, a tobbseg meg elszallt, mint a gyozelmi zaszlo legkesobb a masodik felev vegen.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.06. 20:21:07

@S=klogW: Konkrétan a GATE matek szigorlatról és mérnöki ábrázolásról annyit tudok, hogy vörösbor volt a kettes. Maga azt hiszi, ha egy tantárgy neve bonyolult, akkor megtanulni is az? LoL, maga ilyen analógiákat állít fel? Kurva nagy tudós maga.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.06. 20:24:31

@bz249: Tulajdonképpen minden diploma annyit ér, amennyit a tulajdonosa ki tud hozni belőle. Mindez természetesen akkor, ha szakirányban fejti ki tevékenységét, és nem lesz közgazdászként árufeltöltő.

S=klogW 2012.12.06. 20:28:03

@Shyad-Khourongai: "a GATE matek szigorlatról "

mondram, hogy nem kéne csúsztatni meg összemosni

a gateról talán fizikusok, gyógyszervegyészek, sugárbiológusok kerülnek ki? vagy agrármérnökök, akiknek a munkájában a matek nem fő csapásirány?

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.06. 20:31:27

@S=klogW: A gyógyszerész magának egy kvalifikált szak? Nehogy azt mondja, hogy maga valami mérnök-közgazdász, mert akkor kénytelen leszek körberöhögni.

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 20:31:52

@S=klogW: Ez egy kisebb cégnél valóban működhet, és egyszerűbb helyzetekben valóban nincs szükség marketingre. (lásd: a nyugatinál olcsó sütit áruló nénit)
De folytassuk csak tovább a te gondolatmenetedet. Minek orvos, ha a legtöbb betegséget kezelni tudja egy eü-tanfolyamot végzett ember is?...

Nyilván ezeknek a területnek nincs olyan mély hagyományuk, mint mondjuk az építészetnek.
Ráadásul a legegyszerűbb jelenségek leírására, nem bonyolult matematikai egyenleteket használnak, és a szakszavak nagy része nem latin. Hallatlan.

Milyen terméket érdemes gyártani? Hol és milyen formában kerüljön forgalmazásba? Milyen legyen a csomagolás? Mitől különbözzön a többi terméktől? Milyen módon hirdessed a terméket? A hirdetésben mi szerepeljen?

Szerinted ezek egyszerű kérdések, a gond csak az, hogy mások szerint nem azok, és ha véletlenül igazuk lesz akkor versenyhátrányba kerülsz velük szemben.

Nagyjából ez a magyarázata annak, hogy miért nem ismertek világszerte a jó minőségű magyar termékek nagy része.

bz249 2012.12.06. 20:35:22

@Shyad-Khourongai: ha kozgizdakent arufeltolto lett akkor nyilvan annyit is ert a diploma. :)

Amugy vegulis, ha a diploma adott neki valami olyan latasmodot/tapasztalatot/kapcsolati halot/akarmit amitol egyertelmuen jobb eletet tudott osszehozni, akkor akar a szakiranytol elegge eltero palyak eseten is lehet a diploma "ertekerol" beszelni.

S=klogW 2012.12.06. 20:36:17

@Shyad-Khourongai: @Dexter...:

látom megjöttek a komplexusos kommentelők

S=klogW 2012.12.06. 20:43:08

@Dexter...:

legelőbb is döntse el, hogy marketingről vagy közgazdaságtanról vagy vállalatgazdaságtanról/menedzsmentről akar beszélni

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.12.06. 20:48:35

kell nekünk ennyi egyetem? hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_egyetemek_list%C3%A1ja

kell nekünk ennyi főiskola?
hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_f%C5%91iskol%C3%A1k_list%C3%A1ja

ezeket mind tényleg adófizetői pénzből kell eltartani?
teszünk ennyi pénzt az alap- és középiskolai képzésbe?
teszünk ennyi pénzt a szakképzésbe?

S=klogW 2012.12.06. 20:55:11

@triumphator: jogos észrevétel, természetesen nem

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 20:55:55

"megkérdőjelezte a közgazdaság"tan"t a gyakorlat maga: a 2008 óta tartó válság :)"

1.Értem, tehát egy kudarc nem a szakemberek tévedése, hanem a tudományé.
Akkor viszont az orvoslás sem tudomány, ha egy gyógyszerről kiderül, hogy az addig közvélekedéssel szemben nem is gyógyítja a betegséget, vagy a mellékhatások súlyosabbak problémákat okoznak, mint a kezelendő tünetek.
De teljesen igazad van a közgazdaságtan az egyetlen tudomány, ahol tévedés történhet.

2. A közgazdaságtannal teljesen leírható a válság bekövetkezése és annak lefolyása. Sokan tudták is, hogy ez befog következni, és ki is mondták (pl:Nouriel Roubini).

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 21:03:56

@S=klogW: "a közgazdaságtan nem korrumpált, hanem egyszerűen kamutudomány"

"pont ilyen kamuzás maga a marketing is, mint a nemlétező egységes definíciója
:)"

Én erre a két idézetre válaszoltam 2 példával.
Tehát mikor a marketinget bírálta, a marketingről, mikor a közgazd. akkor közgazdról.

S=klogW 2012.12.06. 21:06:49

@S=klogW: @triumphator: ez a pannon egyetem, nyugat-magyarországi egyetem, széchenyi istván egyetem, kaposvári egyetem kvartett elég gyanús társaság

talán a széchenyit kivéve, győr-sopron környéke megérdemelne egy komoly egyetemet

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 21:12:07

@bz249: "ha kozgizdakent arufeltolto lett akkor nyilvan annyit is ert a diploma. :)"

Ez nem feltétlenül igaz, mert gyakran a vizsgakörülmények eltérnek a valós élethelyzetektől. Egy zárkózott, jó memóriájú ember sokkal jobb vizsga eredményeket érhet el, mint nyitottabb társa, de ettől még az utóbbi sokkal jobban érvényesülhet a munkaerőpiacon.
Persze egy igazán jó egyetemen figyelnek az ilyesmire, és mondjuk több szóbeli vizsgát raknak a képzésbe, de ezt így sem lehet teljesen kiszűrni.

S=klogW 2012.12.06. 21:20:48

@Dexter...: ugyanakor épp a szóbeli vizsgáztatás enged teret a nem objektív/részrehajló értékelésnek

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.12.06. 21:28:22

@S=klogW: ez sajnos igaz, ugyanakkor sok képességet csak így lehet lemérni.

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 21:32:12

@S=klogW: ebben az esetben úgy lehetne objektívebbé tenni a vizsgáztatást, ha minél több értékelő vesz részt az osztályzat megállapításában. Persze ez a gyakorlatban nehezen megvalósítható.

bz249 2012.12.06. 21:38:06

@Dexter...: nyilvan nem feltetlenul igaz, es a szocialis keszsegeknek is komoly szerepe van az eletben (vagy leszukitve a munkaeropiacon) valo boldogulasban... de azert az nagy altalanossagban elmondhato, hogy aki hasznosan toltotte az egyetemi/foiskolai idoszakat annak tobbnyire megvan a latszatja is.

Merthogy a felsooktatasban eredendoen egy adott tudomany latasmodjat, problemamegoldasi rendszeret illetve hatekony tanulasi modszereket illik elsajatitani. Ezeket meg eleg sokmindenre hasznalhatoak. Bar tobbnyire azert igaz, hogy egy atlagos mernok jobb mernok, mint egy atlagos kozgazdasz es egy atlagos kozgazdasz jobb kozgazdasz, mint egy atlagos mernok.

Robinzon Kurzor 2012.12.06. 21:41:29

@Dr. Zerge:

Az előzményeket visszaolvasva -- és a Mavókámat leszámítva -- tkp. igazad van.

Dexter... (törölt) 2012.12.06. 22:08:36

@bz249: Nagyjából egyetértünk, inkább csak az árnylatokban van eltérés a álláspontjaink között.
Egy kicsit már késő van és már nem akarom megnyitni ezt a vitát, mert a kérdés igen messzire vezetne.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.06. 23:33:24

@S=klogW: Ha a mérnök itthon dolgozik a multinak, akkor legalább itt fizet adót és TB-t.

OK, ha tényleg bújtatott ellátásfinanszírozásról van szó, akkor nem 10 milla per Kopf, csak mondjuk 5. Az sem kicsi összeg.

És ha kérhetem, ne írja le a nevemet egy sorba "is"-sel, mert kitárazom az avataromat!

"hogy a működési (nem képzési) költségeket finanszírozzák "
Mit ért itt működési költség alatt?

@Apeiron: Vége a kommunizmusnak. Ráadásul akkor még ne tömegképzés folyt, nem kapott minden hülye kb. alanyi jogon diplomát (lelépni meg nem nagyon lehetett).
Én pedig itthon ledolgoztam a képzési időm több mint kétszeresét, és a külföldi munkám után is itt fizettem az adót, szóval én teljesítettem a ki nem mondott egyezmény rám eső részét.

@bz249: A Fospumpa gyakorlatilag bevezette a tandíjat, de az állammal szerződő hallgatók helyett kifizeti. Ayn Randnak tetszene, nem gondolja?
Ha nem lenne jelentős agyelszívás, akkor persze nem lenne gond. Sőt, ha a külföldre kimenő pár év tapasztalat- (és pénz) szerzés után hazajönne, az lenne az igazi.

@Holger Hartland: A jelen gazdasági helyzetben az erőforrások felhasználásának nem az a helyes módja, hogy diplomás (és frusztrált) munkanélkülieket képez az állam. Nincs szükség diplomára a Tesco árufeltöltőknek, recepciósoknak, banki pénztárosoknak stb.
Egyébként túlképzés volt öltönyösgeciből is, a Fospumpa persze nem vésővel, hanem falbontó kalapáccsal esett neki a rendszernek, ennek meg is lesz az eredménye.

S=klogW 2012.12.07. 00:04:26

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
Egy egyetem nem csak oktat/képez, tehát nyilván vannak olyan kiadásai, amelyek az egyéb tevékenységéhez ill. egyéb tevékenységéhez is kapcoslódnak. Ezeket a költségeket nem lenne szabad (vagy csak részarányosan) belecsempészni a tandíjba.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 00:11:17

@S=klogW: A kutatás áttetelesen kötődik az oktatáshoz, és szerintem a K+F bevételek fedezik az ilyen célú ráfordításokat. Sőt, többnyire ebből egészítették ki az oktatók fizetését. (Ez jó pár éves információ, azóta lehet, hogy változott a helyzet).
Egyetemi felszereléssel iparnak fusizó oktató azt hiszem ritkább, mint pl. a kórházi anyaggal fusizó orvos (ugyanis az ipar tud adni ajándékba pár műszert az egyetemnek).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.12.07. 00:14:28

@Lavrentyij Pavlovics Berija: OK, azt hiszem, feladom, és hívom Boldi bácsit! :D

S=klogW 2012.12.07. 00:19:13

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

"Ha a mérnök itthon dolgozik a multinak, akkor legalább itt fizet adót és TB-t."

mint fentebb ( @S=klogW: ) már utaltam rá:
ha egy orvos kezébe akar itthon munkát adni, az csak további kiadásokat generál: egyrészt ugye közalkalmazott, másrészt több aktív orvosi státusz több beteg ellátását s így nagyobb TB-kiadást jelent
(és mivel nem mindenkit lehet újra munkaképesre meggyógyítani így még a társadalom eü-i ellátására költött pénz megtérülése is csak részleges)

tehát
1. valójában nem érdeke a mindenkori kormányzatnak itthon tartani/hazahívni az orvosokat
2. a képzési keretszámot pedig nem csökkentheti, mert akkor az itthon maradó hányad nem lesz elég a minimálisan megnyitni kényszerült hazai státuszok betöltésére

S=klogW 2012.12.07. 00:23:36

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

"a kórházi anyaggal fusizó orvos" - az egyetemi klinikákon ez nem igazán működőképes, ott túlságosan szem előtt van mindenki

S=klogW 2012.12.07. 00:25:21

@Lavrentyij Pavlovics Berija: @S=klogW:

"1. valójában nem érdeke a mindenkori kormányzatnak itthon tartani/hazahívni az orvosokat"

legalábbis egy elöregedő társadalomban

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.07. 08:30:27

@S=klogW: Maga olyan fárasztóan ostoba, hogy az elképesztő. Menjen a már a picsába a sületlenségeivel együtt!
Az orvosnál kelendőbb portéka nem létezik. Különösen egy ilyen betegeskedő társadalomban. Akárhány orvost képeznének, mindnek lenne megélhetése, ha nem csupán a dr. megkülönböztetett jelzésért mennének egyetemre. Aki beteg, bármennyit hajlandó áldozni a gyógyulására. Egy-egy műtétnél például a beteg megfizeti zsebbe azt az összeget, amelybe a társadalombiztosítás szerint kerül az államnak.
Maga annyira hülye, hogy azt hiszi, egy orvos ellenséges a pénzének, és azért nem kurválkodik kicsit a beteg körül? Egy nagy túróst! Azért nem teszi, mert jól van lakva. A leghülyébb, legsenkibb orvos is legalább félmilliót visz haza havonta, és cserében alig tesz valamit.
Egy altatóorvos műtétenként 7-10 ezer Ft-ot keres. Egy nővér betegenként 3-5 ezret.
Nem véletlen, hogy az állam szerette volna megadóztatni őket. Ha ilyen jól keresnek, miért mennek el? A válasz egyértelmű: még több pénz miatt. Aki 500-at keres, az 2 milliót akar. Vagyis meggazdagodni mennek, nem élni. Amint megszedték magukat, hazajönnek, és itthon királykodnak. A legjobb hosszútávú befektetés. Ellenben a közgazdászokkal, akik bankárként itthon szedik meg magukat, és külföldre mennek királykodni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.07. 09:34:47

@Tíz kicsi indián: Tanárként nem sikerül a mondatrészeket egyeztetned, te idióta.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.07. 09:46:34

@Robinzon Kurzor: Már bocs, de a mavókámban volt csak igazán igazam.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 10:19:11

@Holger Hartland: Muhaha!

@S=klogW: Mint orvos, biztos nagyon jól tudja, hogy számos szakmában hiány van. Ha a kormány nem akarja, hogy a nyakunkba szakadjon az egész miskulancia, akkor lépnie kell. A csaui modell (nyugdíjashoz nem megy ki az orvos) is működőképes, ráadásul a nyugdíjterheket is csökkenti, de inkább nem ebbe az irányba kellene mozogni.

@Shyad-Khourongai: Patológus, radiológus nem kap paraszolvenciát (nagy részük le is lépett). Kezdő orvosok se nagyon, a lé az magasabb rangúaknál marad. Ráadásul van még egy csomó tisztességes orvos, aki nem kér előre, sőt egy részük utólag sem fogadja el.

S=klogW 2012.12.07. 11:02:03

@Shyad-Khourongai: "mindnek lenne megélhetése, ha nem csupán a dr. megkülönböztetett jelzésért mennének egyetemre"

kénytelen vagyok lehülyézni magát

Pelso.. 2012.12.07. 11:10:42

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Az eü egységek felső vezetése (helyi főig, prof, gazd. ig) általános álláspontja, hogy amíg létezik paraszolvencia, addig dolgozik az orvos, különben rögtön összeomlik a rendszer. Jelenleg egy erodálódásnak vagyunk tanúi.

@S=klogW:
Az egyetemeken jóval keményebb a hierarchia, pl a sebészetes területeken a profok számára külön műtő és szakrendelő van fenntartva, közpénzen.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 11:35:44

@Pelso..: Bizonyos szakmákban a paraszolvenciát részben kezdi kiszorítani a gyógyszerkutatás.

S=klogW 2012.12.07. 12:04:26

@Pelso..: az egyetmeken speciális műtők van, s a mellkassebész prof a melkassebészeti műtőben fog műteni

S=klogW 2012.12.07. 12:19:06

@Lavrentyij Pavlovics Berija: úgy látom neki kell futni mégegyszer:

nem lenne muszáj 6-9 hónapos várólistákkal működtteni pl. az ortopédsebészetet, csak ahhoz némi eü infrastruktúra-fejlesztésre lenne szükség no meg meg kellene finanszírozni magát a felpörgetett ellátást - ehhez meg ugye pénz kellene, ami nincs

@Shyad-Khourongai: maga valami komplexusos bölcsész, aki reálemberekkel szembeni ellenérzését kompenzálja a hülyeségével?

S=klogW 2012.12.07. 12:30:26

@Shyad-Khourongai: kellemes utálkozást (hányászacskó legyen magánál)

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 12:33:01

@S=klogW: A várólistánál szemetebb dolog nem létezik, mert vagy szimplán áttolja a költséget a következő évre (közben jól megkínozza a beteget és egyben későbbi plusz költségeket generál), vagy megvárja, amíg megdöglik (ebben az esetben korrektebb lenne ezt rögtön közölni és nem igérni hamis reményt). MIvel Magyarországon kevesen tudják zsebből kifizetni a szükséges ellátás teljes költségét zsebből, ezért nem igazán növeli a rendszer bevételét.

Ha összedől az egészségügy, akkor összedől az egész ország. Egyrészt mert nem csak a nyuggerek halnak bele a szar ellátásba, másrészt ki akar egy ilyen helyen nyugger lenni?

@Shyad-Khourongai: Ez nem fantázia, hanem a valóság. Van 1-2 orvos barátom, és tudom mi folyik az egészségügyben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.07. 12:46:03

@Lavrentyij Pavlovics Berija:
"A várólistánál szemetebb dolog nem létezik, mert vagy szimplán áttolja a költséget a következő évre"

Nem eppen, a varolista - megfelelo modon alkalmazva - lehetove teszi, hogy az egeszsegugyi kapacitasokat ne a maximalis szintre, hanem csak atlagos szintre lehessen meretezni. Ez azaltal valik lehetove, hogy a "valaszthato" (kesleltetheto) beavatkozasokat akkor vegzi el, amikor nincs surgos eset.

A varolista azert vitatott modszer, mert kalkulalt rizikoval dolgozik. Nyilvanvalo, hogy rizikos es a beteg eletminoseget csokkenti, ha egy beavatkozast csak harom honap mulva vegeznek el es nem azonnal, dacara annak, hogy az orvosi szakvelemeny szerint ekozben a beteg halala vagy tartos egeszsegkarosodasanak minimalis (de sose 0) eselye van. Ezzel all szemben az a kerdes, hany operaloszemelyzet/muto/korhazi agy legyen mondjuk a salgotarjani korhazban.

A masik hasonloan ellentmondasos modszer a betegek hosszu tavra szallitasa. Ha nincs kapacitas Zalaegerszegen, de van Debrecenben, lehet-e a betegnek debreceni kezelest ajanlani? Sot, lehet-e szlovakiai kezelest ajanlani? (azzal, hogy a szlovak es a magyar TB elszamolja a kezelesek koltsegeit egymassal)

Minden ilyen esetben a beteg erdekei (azonnal akar kezelest es ott, ahol o es a csaladja lakik) all szemben a koltsegszempontokkal es a "tervezheto" kockazattal. Ami persze sose tervezheto es eleg egyetlen beteg, aki akarmi miatt meghalt a varakozasi ido alatt es kesz a botrany.

S=klogW 2012.12.07. 12:49:17

@Doomhammer: a várólista minden progrediáló kórfolyamat esetében teljesen etikátlan

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.12.07. 12:54:16

@S=klogW:
Ehhez kepest a vilagon mindenhol hasznaljak. Nagy-Britanniaban kulonos eloszeretettel. Van is rendszeresen botrany belole, amikor a neni meghal a varakozas kozben.

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.07. 12:56:56

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Reálisnak tartja, hogy az orvos ismerősei majd elmesélik magának, mekkorát szakítanak? Különösen azt, hogy adócsalással mekkora jövedelemhez jutnak. Én biztosan titkolnám az ilyesmit, és jajveszékelnék, mennyire a küszöböt rágom.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.12.07. 13:01:08

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

nemrégi tapasztalat, a gyerek egynapos kisműtéténél. nővér nem fogadta el, anesztes sem, a műtétet végző prof utólag igen.

S=klogW 2012.12.07. 13:06:42

@jose maria padilla: majd visszaoszt (ha)

a dögbe az alfahím mar először, máskülönben retorzió várható

ez a képzésnek is rákfenéje:

mno.hu/belfold/egeszsegugy-csak-kivalasztottaknak-1118647

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 13:49:09

@Doomhammer: Azonban a várólista jellemzően nem erről szól: pl. éveket kell várni a csípőprotézisre (UK), évente korlátos számú beteg kap interferon-terápiát, meg Lucentist (Magyarország). Ilyenkor vagy szimpla rövidtávú pénzügyi szemléletről van szó (a csípőprotézisre váró betegek nagyobbik része még így is élve jut el a műtétig), vagy egyszerűen nincs pénz, de gyáva módon ezt nem merik megmondani a betegnek.

@Shyad-Khourongai: Az a bizonyos 1-2 praktizáló orvos barátom (van olyan is, aki már nem praktizál) nem a parából él, előre soha nem kér pénzt, utána se fogad el mindenkitől.

@jose maria padilla: Én is találkoztam olyan orvossal aki nem volt hajlandó elfogadni hálapénzt. Igaz, fiatal volt, azóta lehet, hogy elkurvult.

Pelso.. 2012.12.07. 14:14:07

@S=klogW: Kissé pontosítanék: elsődlegesen általános sebészeti műtők vannak, az átrendezés pl hasi vagy mellkasi viszonylatban alig tíz perc. - mondom ezt 3 orvosi egyetemi struktúra teljes s személyes ismeretében.

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Kétségtelen, néhány éve új jövedelem forrás a gyógyszerkutatás, - a házi ill osztályos orvos kísérletezget a betegeken, -- erre gondolt? Viszont az arányokat tekintve (ez az adott dr beosztásától is erősen függ) még nem éri el az 50%-ot.

S=klogW 2012.12.07. 14:22:00

@Pelso..:
épp csak nem szerencsés túl sokat rendezgetni, pláne ha ez zsilipeléssel jár
a műtéti beosztást is könnyebb megcsinál, ha igyekeznek tartani egy állandó rendet

annyi fakszni meg igazán megengedhető, hogy a prof a műtőblokkban mondjuk a második műtőhelyiségben szeret műteni, na bumm, mi van akkor ha ilyesmihez ragaszkodnik, olyan az mint ahogy nagyon sok ember szeret azonos közel helyen ülni a moziban vagy az előadóteremben

S=klogW 2012.12.07. 14:26:44

@Pelso..:

"a házi ill osztályos orvos kísérletezget a betegeken"

lehet itt a hangulatot kelteni ilyen megjegyzésekkel, hogy kísérletezgetés, csak hát akkor vágjuk ki a francba a fázis 3 vizsgálatokat is és soha a büdös életbe új gyógyszert ne vezessünk be az ellátásba

lenne miért bírálni a gyógyszerfelírási gyakorlat egynémely jelenségét, de az nem a kísérletezgetés

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.12.07. 14:34:52

@Pelso..: "házi ill osztályos orvos kísérletezget a betegeken"
Nem, hanem arról van szó, hogy gyógyszer-vizsgálatokhoz adják a beteget. Ezzel majdnem mindenki jól jár, kivétel a placebót kapó beteg.

komolytalan samu 2012.12.07. 14:53:15

@S=klogW: Maga vagy proli, vagy 50 fölötti, vagy élősködő típusú állami alkalmazott.

A magyar KKV-k jelentős részben azért versenyképtelenek a világ(és a hazai)piacon, mert a hozzád hasonló, sötét 50 feletti kádárista, ügyeskedésben, adókerülésben, privatizációban megtollasodott de a vállalatvezetéshez zéró cég -tulajdonosok, -vezetők viszik még a prímet.

Fingod sincs a cashflow tervezésről, versenytárselemzésről, a vállalati mutatók hasznáról, devizakockázat csökkentésről, a faktorálás és az L/C neked valami hülye kis balfaszkodásnak tűnik (miután megnézted a wikipedián).

Bármit lehet színvonalasan tanítani és tanulni prolikám, bármit!

S=klogW 2012.12.07. 15:04:13

@komolytalan samu:

amiről itt maga próbál nekem előadást taratni az lényegében a vállalatgazdaságtan, ez pedig kár egyetemi közgazdász meg marketing szakra kidobni a pénzt, meg lehet tanítani egy 3 éves feldőfokú képzés vagy fősuli keretében

az L/C nekem elsősorban a rezgőkört jelenti, s csak sokadsorban valami benfenteskedő-fontoskodó szakértőt játszó nárcisztikus-antiszociális személyiségzavaros öltönyösgeci által foghegyről köpöködött buzzwordöt

S=klogW 2012.12.07. 15:10:22

@komolytalan samu: @S=klogW:

és higgye el, fontosabb az a nyamvadt kis rezgőkör, mint a maga sajtpapírja, például mikor az elektromos szike felnyisszantja a hasfala rétegeit, hogy ne forduljon fel egy banális appendicitisben

komolytalan samu 2012.12.07. 15:40:23

@S=klogW: Még mindig nem érti!

Az antiszociális buzzwordjeimen ezrek és tízezrek munkahelyei úsznak el Magyarországon, cégek százai mennek csődbe, mert nem használják, mert sok helyen felesleges okoskodásnak meg kamutudománynak mondják, pont mint maga. Nap mint nap látom.

Csodálkozik hogy lerepült a kukta?

Hogy ezek három éves képzésben taníthatók lennének?

Egy nagyon feszes, gyakorlatiasabb felsőoktatásban, ahol a tanárok, tanársegédek tudják miről beszélnek, egy bizonyos szintig! lehetne. Igaz, hogy akkor a gazdaság alapvető logikájának megértetése lenne hiányos, azaz pont az alapokat, a gondolkodásmódot, az alapkészségeket kapnák meg a diákok hiányosan.

De a tanárok többsége erre ma alkalmatlan, a diákok többsége alkalmatlan, és ahogy mindennek, ennek is létezik egy olyan elméleti és gyakorlati szintje, ami már nem fér bele egy háromévesbe.

Baromira nem mindegy, hogy milyen piacon, területen, milyen árdiszkriminációs modelleket használ, szoftver, net, kis, nagy kereskedelem stb, stb.
Ezt a résztudást, készségszinten még vállalatgazd szakirányon 5 év alatt is inkább csak specializáltan lehetne leadni.

Ha nekem nem jut eszembe megkérdőjelezni egy elektromérnök/informatikus tudományterületének a mélységeit, akkor miért veszi az elektromérnök a bátorságot erre, hmm?

komolytalan samu 2012.12.07. 15:53:30

@S=klogW: Atyám.

Értse már meg nem gondolom fontosabbnak a profi vállalatvezetést egy profi lézerszike műszaki kialakításánál, de az biztos, hogy ha maga olyan menedzserekkel áll össze, mint amennyire becsüli ezt, akkor hiába készíti a világ legjobb lézerszikéjét, nem lesz belőle siker.

komolytalan samu 2012.12.07. 16:10:10

@S=klogW: Ha már bennfenteskedés: a maga lcéjét az én lcemel úgy tudja eladni ausztráliába, hogy sose látta a vevőjét, mégis nyugodtan alhat, mert biztosan megkapja a pénzét :))

S=klogW 2012.12.07. 17:08:09

@komolytalan samu:

ha nem vette volna észre: a marketingsenkiket meg a közgazdaságtanakodást becsültem le, nem a vállalatmenedzsmentet: ez utóbbinak meg a pénzügy-számvitelnek van egyedüli értelme, ezek az egyedüli valóban szakembert kívánó területek az egyetemi szintű közgarázdaképzésből

Pelso.. 2012.12.07. 17:52:39

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Úgy értettem én is, nem az esetleges dilettantizmusból, nemtörődömségből adódó kísérletezésre. Kérdezze meg a többi szereplőt, hogy a rendszer a betegért van-e, persze poligráffal)

@S=klogW: A tények ismeretében, -tucat nagy eü intézmény átvilágítása, részleges strukturális átalakítása, közbeszerzéseinek bonyolítása után-, nincs szükségem arra, hogy pusztán hangulatkeltéssel érveljek, inkább hagyjuk az egészet.

S=klogW 2012.12.07. 18:00:01

@Pelso..: mivel maga soha nem vett fel beteganamnézist, diagnosztizált és hozott terápiás döntést, írt fel gyógyszert és nem is fog, szerintem is hagyjuk

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.07. 18:55:40

@Robinzon Kurzor: Hát nem eposzian mavói, hogy lebaszol valamiért, ami fordítva van? Dehogynem.

Robinzon Kurzor 2012.12.07. 20:41:51

@Dr. Zerge:

Most már eposzian is?
Miért nem balladisztikusan, mondjuk?

De ha neked ennyire fontos, hogy egy fel- majd elismert félreértésnek ekkor feneket keríts, akkor legyen ... nekem belefér, hogy nehogy emiatt sérüljön a kis lelked.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.07. 20:43:58

@Robinzon Kurzor: Olyan, hogy állandó balladai jelző ugyebár nincs. Egyébként ez az utánapuffogás is mavós. Humortalan, magábanivós.

Robinzon Kurzor 2012.12.07. 20:54:54

@Dr. Zerge: "Olyan, hogy állandó balladai jelző ugyebár nincs."

Olyan tényleg nincs.
De ezek szerint az állandó eposzi jelzőről sem tudod, hogy mi fán terem. Csak most ez jutott eszedbe.

Szerintem is humortalan vagy, ahogy itt puffogsz még, miután elismertem, hogy félreértettem, amit írtál, és igazad van.
Egészséges lelkű embernek ennyi elég szokott lenni.
Akinek nem, ott komoly gondok vannak.
Akarsz róla beszélni? Nem velem, én leszarom.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.12.07. 21:22:34

@Robinzon Kurzor: Be régóta is szeretnék valami hozzáértő informatikussal az eposzi kellékekről beszélgetni!

Szerinted tényleg csak az a vicc, ami után szmájli van?

komolytalan samu 2012.12.07. 22:12:33

@Shyad-Khourongai: szuperkocka mérnök. :)

@S=klogW: Azért mert egy gazdaságelméleti modell messziről lilának tűnik, még kutya súlyos következményei lehetnek a pénztárcájára.

Hogy közelállót mondjak, az hogy egyetlen vonalhálózaton több netszolgáltató (vagy nyugaton áram is) versenyzik, és az internet árak, főleg jelenértéken brutálisan csökkentek, az jórészt lila-elméleti közgazdasági modelleknek köszönhető áttételesen.

Mégegyszer: legfeljebb halvány fogalma a témáról, nem sokkal több, mint nekem a kondenzátorokról és mégis lefikázza. Ez nekem fura.

Mondanám hogy ne okoskodjon és vágjunk vakbelet nemesacéllal, mert ez a lézerszike szerintem parasztvakítás, csak nekem kínos lenne.

S=klogW 2012.12.07. 22:24:55

@komolytalan samu:

a nyergelj-fordulj előtt még csináltam egy 4es makroökonómia vizsgát angolul aztán kicsit tőzsdézgettem:

nem kell elmagyaráznia, mennyire lila hablaty a gyakorlatban az elméleti(leg) jól informált és így racionális döntésre képes fogyasztó

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.12.07. 22:32:42

@S=klogW: A maga szájából a tőzsdézgetés úgy hangzik, mint a szotyizgatás.

S=klogW 2012.12.07. 22:50:33

@Shyad-Khourongai: kétségtelen, hogy csak a magam spórolt pénzét vittem a vásárra 4 éven keresztül - tehát nem azt, ami másnapi kiadásokra kell és így inkább szórakozásnak tekinthettem.
azért a 4 év inflációját kitermeltem. aztán kevésbé kockázatos befektetésekbe tettem át a pénzt.

Robinzon Kurzor 2012.12.10. 21:02:19

Egyetemista tüntetés a Fidesz ellen.

Ezt sem gondolták volna a fiúk a Bibóban 25 éve.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.11. 22:53:05

„Ami pedig a tandíjat illeti: Miniszterelnök Úr, kérem, az nagyon sok gyermek számára és család számára egy felesleges és nehéz teher. Ha egyetértünk abban, hogy az a 2 milliárd forint nem föltétlenül innen kellene, hogy bekerüljön a felsőoktatásba, mert a magyar költségvetés – az előbb csak egyetlen példát említettem, többet is tudnék – tudna segíteni és forrást teremteni erre a 2 milliárd forintra, akkor miért kell, miért kell főiskolát és egyetemet végző diákoknak tandíjat fizetniük?

Én a Fidesz programjában a legfontosabbnak, a szívemhez legközelebb állónak éppen azt érzem, hogy az első diploma megszerzéséig legyen az oktatás ingyenes! Legyen tandíjmentes! Én akkor leszek elégedett bármelyik kormánynak a működésével, hogyha az egyszerű családokból meg faluról származó emberek, ha tehetségesek meg szorgalmasak, akkor ugyanúgy kiemelkedhetnek, mint ahogyan jónéhánynak talán közülünk a sors ezt lehetővé tette. Ez a legfontosabb, ha úgy tetszik, az én részemről a legszemélyesebb elkötelezettségem, amit a következő kormány működése során mindenképpen szeretnénk érvényesíteni. A tandíjat szeptembertől ne kelljen befizetni!

Ezzel azt üzenjük meg Magyarország minden családjának, hogy velük van a kormány. Nem tesz a vállukra felesleges terheket. Igenis akarja, hogy a tehetségesek és a szorgalmasak boldoguljanak. Azt üzenjük meg, hogy a kormány tudja, hogy tehetség, szorgalom és vagyon nem azonos arányban osztattak szét közöttünk. Ezért egy olyan oktatási rendszert kell teremteni, ahol nem a családok vagyoni helyzete szabja meg, hogy kiből mi lesz. Ez a célunk. Szeptembertől nagyon remélem, lesz módunk arra, hogy meg is valósítsuk ezt a célt.”
Orbán Viktor, Horn-Orbán vita, 1998.
süti beállítások módosítása