Kormánypárti tüntetés, fogy a levegő a taxisok körül
2010. október 27. írta: dobray

Kormánypárti tüntetés, fogy a levegő a taxisok körül

  1990. október 27., szombat, 16:20: A kormány intézkedését sürgetik, a taxis demonstráció ellen tiltakoznak azok a tüntetők, akik szombat délután a Parlament előtt gyűltek össze. A mintegy 300 embert az Országház erkélyéről üdvözölte Horváth Balázs belügyminiszter és Botos Katalin pénzügyi államtitkár is. A kormánypárti tüntetőket rendőrkordon választja el a Kossuth téren tartozkodó taxisoktól. 

  Folytatódik retrospektív taxisblokádos összeállításunk az MTI hírarchívuma alapján. Szombat este már egyre többeknek van tele a töke a taxisok magánakciójával, ami mögé szerintük felsorakozott az ország, szerintünk meg ez egyáltalán nem biztos. Főleg nem nyerő, hogy hatóságosdit játszanak. Percről percre 1990 október 27,. szombat este. Emlékezz Allendére!

  17:02: Kormánypárti tüntetés a Parlament és a Tv előtt

  Délután 3 óra után kormánypárti, a taxis-megmozdulást elítélő  tüntetés kezdődött a Parlament előtt. Az épületből kilépő  Horváth Balázs belügyminiszter a Parlament lépcsőjén rendre, nyugalomra, s - a konfrontáció elkerülése érdekében - békés elvonulásra szólította a résztvevőket. Az alkotmányos rendet követ elő mintegy félezres tömeg rendőrkordon kísérletében fél ötkor a televízió épülete elé indult. A Kossuth Lajos téren atrocitásokra nem került sor, bár a taxisokkal szimpatizálók füttykoncerttel és dudálással fogadták őket.

  17:07: Csendes demonstráció Debrecenben a „taxis diktatúra” ellen

  „Taxis diktatúra” - ez a felirat volt olvasható azon a táblán, amit szombaton délután mintegy 20 fiatal vitt végig Debrecen belvárosában. A csendes demonstráció a Kölcsey Parkból indult, s a nagytemplom mellett elhaladva vonultak a tüntetők a vasútállomás előtti Petőfi térre, majd vissza. Jelszavakat nem kiabáltak, s bár áthaladtak egy taxik által elzárt kereszteződésben is, incidens nem történt.

  17:10: Volánosok elhatárolódása a taxis-demonstrációtól

  A pécsi Pannon Volán Vállalat munkástanácsa elhatárolta magát attól a - sajtóban közzétett - nyilatkozattól, amelyben a pécsi helyi járatokon dolgozó buszsofőrök csoportja nevében fellépett szakszervezet sztrájkot helyezett kilátásba a taxisok elleni karhatalmi fellépés esetére. A munkástanács szombaton közzétett nyilatkozata leszögezi, hogy semmiféle szolidaritási akciót nem jelentett be a taxisok demonstrációjával.

  (Pimpakutya és Scytheee kommenttusája a YouTube-on: Pimakutya: 1990-ben mi volt az oka a Rendőrség tétlenségének? Az orosz csapatok országban tartózkodása? Féltek, hogy egy esetleges beavatkozás esetén közbelépnek az oroszok? Az akkori országos rendőrfőkapitány egy igazi HŐS volt, gergényiék bandája fel se érne a bokájáig. Scytheee: Görényinél amúgy kevés nagyobb rohadék van, én biztos vagyok benne, hogy ha annakidején akár a hadsereget vetik be, azok se úgy jártak volna el, mint az a szemét ávós 2006-ban.)

 

  17:32: Olasz-osztrák teherautó-blokád - befejezés

  Az olasz-osztrák határon át szombaton ismét megindult a tehergépkocsi-forgalom, amelynek csaknem kéthetes szünetelését az Olaszország által végrehajtott ,,állami blokád,, idézte elő. Október közepén az olasz kormány lezárta az Ausztriával közös határt a teherforgalom előtt, így próbálva elérni, hogy az osztrák hatóságok az eddiginél több áthaladási engedélyt adjanak a - főként hazájuk és Németország között - nagyarányú tranzitfuvarozást lebonyolító olasz cégeknek.

  Ausztria azonban ezúttal sem engedett az évek óta ismétlődő, több ízben ,,tranzit-háborút,, okozó olasz nyomásnak. Az osztrák kormányzat a nyugati országrész környezetvédelmi érdekeire hivatkozva továbbra is ragaszkodik az autós tranzitszállítás korlátozásához, vasútra való áttereléséhez. Az áthaladási kvótát annak ellenére sem emelte, hogy az olasz határzár, a hivatalos blokád idején a határállomásokon rekedt többszáz kamion vezetői néhány alkalommal külön blokádokat is szerveztek: járműveikkel időnként eltorlaszolták a személygépkocsik útját, s megakadályozták a határon való átkelésüket. Több tárgyalás után az olasz és az osztrák kormány illetékesei végül is abban állapodtak meg, hogy Olaszország ismét megnyitja a határt a teherszállító autók előtt, s a két ország december közepéig új tranzitforgalmi megállapodást próbál kötni egymással.

  17:33: A Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciójának nyilatkozata

  A Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportja kialakította állásfoglalását a rendkívüli helyzetről, s azt szombaton délután juttatta el az MTI-hez.

  A dokumentumban az MDF-képviselők leszögezik: „Támogatjuk a kormányt elkerülhetetlen és a törvényesség teljes tiszteletben tartásával hozott intézkedésének fenntartásában és a  közrend helyreállítására irányuló törekvéseiben. Megértjük a súlyos intézkedés negatív fogadtatását, és úgy látjuk, hogy a benzinár-emelés bejelentésének módja alkalmat adott 
ingerült megnyilatkozásokra, feszült helyzetet teremtve. A konfliktus tárgyalások útján történő rendezését szorgalmazzuk, úgy, hogy a kormány intézkedését fenntartva adja meg a magánfuvarozóknak a lehetséges kompenzációt. Szem előtt tartandó azonban az is, hogy a kompenzáció terheit a költségvetés, azaz tízmillió magyar állampolgár fogja viselni. 
Nem tartjuk tárgyalási alapnak azt, hogy érdekcsoportok az ország közlekedésének megbénításával akarnak a maguk számára pozíciót teremteni. Ez törvényellenes, ellátási nehézségeket, a termelésben is fennakadásokat jelentő eljárás, tízmillió magyar 
polgár szabad mozgásának erőszakos korlátozása. Úgy gondoljuk, nem csak a kormánynak kell törvényes úton járnia. Csodálkozásunkat fejezzük ki, hogy két parlamenti párt, a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége teljes közösséget vállalt a magánfuvarozók akciójával, és ezzel elhagyta a törvényes keretek között működő parlamenti demokrácia talaját. Ennek nemzetközi következményei támadhatnak a magyar parlamentarizmus megítélését illetően Nagy megbecsüléssel köszönjük a közszolgáltatások működtetőinek, hogy a helyükön vannak és dolgoznak. Köszönjük a vasutasoknak és a pékeknek, a henteseknek és a bolti eladóknak, a tömegközlekedés dolgozóinak és mindenki másnak, hogy végzik dolgukat. Ha valaki pánikot akar kelteni, annak az ő munkájuk eredményeként azt válaszolhatjuk, hogy az országban van elég kenyér, van tej, van hús, van liszt, van cukor és van járműpark a szállításra. Ha valahová nem jut el az élelmiszer, annak az oka nem az áruhiány, hanem a blokád. Tudjuk, hogy a közvélemény nem kívánja az ország megbénítását és Európától való fizikai elzárását.

  Köszönjük a magyar polgárok nyugodt viselkedését. Nem szorgalmazunk semmiféle erőszakos megoldást, de elengedhetetlennek tartjuk a törvényes rend mielőbbi 
helyreállítását. Ha ez megtörtént, a kormány tárja fel teljes nyíltsággal és részletességgel az ország gazdasági helyzetét, és teremtsen széles körű megegyezést válságkezelő programja megvalósításához. Az ország viszonylag nyugodt légköre arra vall, hogy a magyarállampolgárok mindenekelőtt a közrend és a mindennapi élet normális kereteinek fenntartását kívánják. Ebben az MDF parlamenti frakciója fenntartás nélkül egyetért velük, ezért fog dolgozni” - fejeződik be a dokumentum. 

  17:41: Munkaügyi Minisztérium - tárgyalási szünet

  Az Országos Érdekegyeztető Tanács vasárnapi ülésének előkészítését szolgáló szombati megbeszélésen, a Munkaügyi Minisztériumban röviddel délután fél hat előtt megszakították a találkozót, mert Rabár Ferenc pénzügyminiszter személyes konzultációra vonult a Parlamentbe a fuvarozók néhány képviselőjével, hogy az addig közössen kialakított álláspontot a kormány más illetékeseivel is megtárgyalják. Miként jelezték, a munkaügyi minisztériumi megbeszéléseket rövidesen, körülbelül egy óra elteltével folytatják majd.

  17:50: A Külügyminisztérium felhívása

  „A Külügyminisztérium azzal a felhívással fordul az üzemanyagár-emelés elleni demonstráció valamennyi résztvevőjéhez, hogy haladéktalanul tegyék lehetővé a hazánkban rekedt külföldiek akadálytalan távozását az országból. Ennek érdekében a határátkelőhelyek felé tartó minden külföldi rendszámú gépjárművet - s ezek között is elsősorban a személygépkocsit - engedjék továbbhaladni az útelzárásoknál. Azok az országok, amelyek a magyarországi demokratikus változásokat együttérzéssel figyelték és azokat politikai pénzügyi és gazdasági eszközökkel támogatták és most is segítőkészségüket fejezik ki, joggal várják el mind a magyar kormánytól, mind pedig a demonstráció szervezőitől és résztvevőitől állampolgáraik szabad távozásának biztosítását a demokrácia és a nemzetközi jog normáival összhangban. Ez az eljárás nagyban segítheti, hogy megőrizzük Magyarország kedvező megítélését és külföldi partnereink jó indulatát az ország súlyos gondjainak megoldásában.”

18:18: Fokozódó felháborodás Békésben

Míg pénteken inkább csak a taxisok megmozdulásával rokonszenvezők hallatták Békésben a hangjukat, szombatra fölerősödött a felháborodás a magánfuvarozók akciójával szemben. Békéscsabán nyugdíjasok, nagycsaládosok és fiatal házasok gyűjtenek aláírásokat tiltakozásukhoz, amelyben megértéssel fogadják a demokratikus kormány intézkedését és elutasítják a taxisok „országbénító akcióját,,. Mi lenne, ha kétmillió, párezer forintból tengődő nyugdíjas feküdne az ötvenezret kereső, s az utasokkal kényre-kedvre bánó taxisok kocsijai elé - kérdik a felháborodott csabaiak.

A közhangulat megfordulásához bizonyára hozzájárult, hogy az emberek több torlasznál magukat szeszes itallal frissítő taxisokat is látnak, máshol pedig volt kommunista vezetők agitálnak a „barikádoknál” a kormány ellen. Miközben a közhangulat polarizálódik, a torlaszok Békésben tovább emelkednek, szombaton ugyanis újabb várost zártak le a magánfuvarozók Békésben: Szeghalomnál eltorlaszolták a Berettyó-hidat, megakadályozva ezzel a 47-es, Szeged-Debrecen közti út forgalmát. A békéscsabai ipartestület elnöksége tiltakozást juttatott el az MTI helyi szerkesztőségébe. A helybéli ipartestület tiltakozását fejezi ki amiatt, hogy a jelen helyzetet a taxisok és a gépjárműfuvarozók akciójának nevezik. Ez a demontstráció a csabai ipartestületi elnökség vélekedése szerint az egész iparosság, a vállalkozók és a magyar nép ügye. A tiltakozók szerint a kormány az egészet megpróbálja egy kisebbségi ügynek tekinteni, ám ez a valóságnak nem felel meg - hangzik az állásfoglalás.

  18:34: Szombathelyen oldódik a feszültség

Szombathely belvárosából szombat délután eltávolították a torlaszokat; márcsak a városba vezető főutak vannak lezárva. A tüntetők azt tervezik, hogy 16 órakor fél órára ezeket a blokádokat is megnyitják. Ezt a műveletet az esti órákban még megismétlik, hogy szabad utat adjanak a várakozóknak.

  18:37: Az MTI információja szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányságon válságstáb dolgozik, amelynek munkáját segíti az ORFK vezetése, valamint Demszky Gábor főpolgármester-jelölt is. A válságstábtól azonban az MTI munkatársának nem sikerült információt szereznie, ugyanis Illés István, a BRFK szóvivője közölte: A Belügyminisztérium vezetése úgy döntött, hogy a közvéleményt csak a BM Sajtó osztálya informálhatja.

  19:17: A rendőrség a közrend fenntartásáért

Nincs rendkívüli állapot - hangsúlyozta Verebélyi Imre, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szombaton este tartott sajtótájékoztatóján - hozzátéve hétfőig azonban be kell indítani a lakosság normális életfeltételeit biztosító mechanizmusokat. Ez a cél veszélybe kerülhet, ha vasárnap nem jön létre egyeszség az utakat elzáró vállalkozókkal.

A Belügyminisztérium közigazgatási részlege, amelynek nincs utasítási joga, de van kötelessége és nemzeti felelőssége - folytatta az államtitkár -, írásban kérte az ország polgármestereit: a rendőrfőkapitányokkal együtt kezdjék meg a tárgyalásokat az utakat 
elzáró fuvarozókkal, hogy amíg a politikai tárgyalások folynak, állítsák helyre a települések normális életfeltételeit. A minisztérium nem kívánja igazgatási, rendészeti  eszközökkel széttörni a magyar vállalkozók pozícióit, de elvárja tőlük, hogy időnként nyissák meg az utakat a lakosság ellátáshoz szükséges szállítmányok előtt, ne veszélyeztessék az ország működését, a lakosok életét. Kérte a polgármestereket: tartsanak ügyeletet a községházán, segítsék a településeken rekedt embereket; juttassák átmeneti szálláshoz, élelemhez őket. A rendőri szervek segítségével gondoskodjanak arról, hogy a betegek eljussanak a kórházakba, orvosi rendelőkbe. A helyi rádió, televízió útján is tájékoztassák a közvéleményt a kialakult helyzetről. A polgári védelmi alakulatokat - amelyek rendkívüli helyzetben - élelmiszerekkel, ívóvízzel, szállásbiztosításával segíthetnek - nem riasztották, mert nincs rendkívüli veszélyhelyzet. Az államtitkár elmondta, hogy sok állampolgár határozott beavatkozást kér, a rendőrség azonban nem enged azoknak a követeléseknek, hogy az útelzárókkal szemben törvénysértően járjanak el. A rendőrség alapvető feladata a közrend fenntartása - hangoztatta. Szólt arról is, hogy a magánfuvarozók pénteken lezárták a jugoszláviai,romániai, csehszlovákiai határátkelőhelyekhez vezető utakat is. Általában óránként 5-10 percre feloldják az útzárat és átengedik az összegyűlt gépkocsikat és a külföldi állampolgárok többségét. Sajnos válogatnak, - mondotta az államtitkár - átveszik a beengedés jogkörét.

  Szabó Győző országos rendőrfőkapitány a közbiztonsági helyzetet értékelve elmondta: a tömegdemonstrációt nem számolja fel, de a közrendet fenntartja. Intézkedik a jogsértéseket, bűncselekményeket elkövetőkkel szemben. A rendőri szervek együttműködnek az önkormányzatokkal, ennek eredményeként az útelzárás oldódik. Szeretnék, ha a demonstráció résztvevői megértenék, hogy az útelzárások következményei rendkívül súlyosak. A főkapitány több olyan esetet ismertetett, amelyben tettlegességig fajuló atrocitásra került sor a demonstrálók és a haladásban akadályozott autósok között

  19:33:Egyeztető tárgyalás Szombathelyen

  Szombathelyen egyeztető tárgyalásra ültek le szombat délután a demonstrációban résztvevő taxisok képviselői és a város polgármestere, Wagner András. A megbeszélésen arról is szót váltottak: miként lehetne a demonstrációt úgy folytatni, hogy az a város ellátását se veszélyeztesse, de a taxisok se adják fel eredeti céljaikat. A megoldás a résztvevők szerint az lehetne, ha a városba vezető utak mentén bizonyos időszakokban kaput nyitnának. A megbeszélésen szó esett arról is, hogy a halottak napja közeledtével lehetővé kell tenni, hogy az emberek eljuthassanak a temetőkbe. Ennek részleteit az érdekeltek vasárnap hajnalig kidolgozzák.

 ***

  A mintegy hatszáz fős egyenruhás állomány megérti a rendkívüli helyzetet s a fokozott igénybevételt, de szolgálatuk ellátását nehezíti, hogy feleségeik, családtagjaik idegeskednek, aggódnak férjeikért, hozzátartozójukért. A BRFK vezetése a lehetőségekhez képest gondoskodik a rendőrök élelemmel való ellátásáról és pihenéséről, de a körülményekből fakadó bizonytalanság, az egyre kiismerhetetlenebbül viselkedő tömegek jogos féltésre adnak alapot - mondta a megbízott osztályvezető.

  1990. október 27., szombat 20:02: Demszky állásfoglalása – Demszky Gábor főpolgármester-jelölt Szombaton este állásfoglalást juttatott el az MTI-hez. „Az elmúlt napokban frissen megalakult kerületi önkormányzatok Budapesten is politikai válsághelyzetben kezdik meg működésüket.

  Nehézségeik dacára eddig is helyt álltak. Tudják, hogy mindenáron biztosítaniuk kell az alapvető szolgáltatások működését, csökkentve ezzel a lakosságot sújtó nehézségeket a közlekedés, a közüzemi szolgáltatások, a közellátás és az egészségügy területén.
Erre akkor, és csak akkor képesek, ha kizárólag a gyakorlati feladatok ellátásra szorítkoznak, ha távol maradnak a politikai vitáktól. Arra kérem a kerületek polgármestereit és aképviselő-testületeket, hogy ne tegyenek politikai nyilatkozatokat, ne minősítsék a tüntetők követeléseit, vagy a kormány lépéseit. Ezzel szemben törekedjenek az utakon rekedtek elhelyezésére, a kórházak zavartalan működésének biztosítására, a kereskedelmi egységek alapvető élelmiszerekkel való ellátásának biztosítására. Arra kérem a kerületeket, hogy vegyék fel és tartsanak állandó kapcsolatot a területükön felállított útelzárások szervezőivel.Igyekezzenek megállapodni velük, baráti szóval rávenni őket a külföldi állampolgárok átengedésére, a gyereket szállító járművek átengedésére. Kérjék fel őket orvosok és egészségügyi dolgozók szállítására. Az önkormányzatok vegyék fel a kapcsolatot a kerületi rendőr-főkapitányságokkal, és nyújtsanak segítséget a torlaszok körül keletkező konfliktusok rendezésében. Kérem a kerületeket, hogy ne foglalkozzanak az önkormányzat hatáskörét meghaladó politikai ügyekkel. Végezetül szeretnék köszönetet mondani a budapesti rendőrfőkapitánynak, munkatársainak és valamennyi közrendőrnek a politikai konfliktus békés rendezéséért tett erőfeszítéseikért.”

  20:21: Az MDF jogi bizottságának szakvéleménye

  Az október 25-én este kezdődött és azóta is tartó események nem sorolhatók a sztrájk körébe, és súlyosan sértik a gyülekezési jogról szóló törvényt - állapítja meg a Magyar Demokrata Fórum jogi bizottságának szombaton az MTI-hez eljuttatott szakvéleménye.
A dokumentum szerint a közutak és közlekedési csomópontok eltorlaszolása több szempontból is jogellenes: ezzel a magatartással súlyosan megsértették a gyülekezési jogról szóló törvényt, valamint a Büntető törvénykönyv több normáját. Az utóbbi alapján az úttorlaszokat emelő, az ország életét megbénító taxisok, magánfuvarozók és más személyek elkövették a közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt, a közúti veszélyeztetést, a közérdekű üzem működésének megzavarását, a hatósági rendelkezés elleni izgatást, valamint a kényszerítést is.A szakértők megítélése szerint azok a politikai pártok, amelyek a törvényellenes állapot fenntartását megnyilvánulásaikkal tevőlegesen támogatják, ezzel megsértik az alkotmányt is. S ezáltal „vallanak az alkotmányosságról és a jogállamiságról alkotott gyakorlati felfogásukról is”.

  20:33: Blokád Franciaországban

  Több mint ezer ember zárta el Dél-Franciországban az A-7 számú autópályát és a közelében lévő vasúti pályát, hogy tiltakozzék a francia szuperexpressz, a TGV új vonalának kiépítése ellen. A tüntetők szerint ugyanis a tervezett új pályaszakasz tönkreteszi a meglévő mezőgazdasági körzeteket, s új vonal helyett a meglévő pályát kellene hasznosítani.

  A tüntetők egy órán keresztül tartották megszállva az autópályát. A forgalom terelőutakon keresztül folytatódott, ám így is négy kilométeres dugó keletkezett mindkét irányban. A vasúti pálya mintegy három órán keresztül volt elzárva, a vonatok Montelimar, illetve Avignon állomáson várakoztak. A hétvégi forgalomban mintegy 12 ezer utas kényszerült várakozásra. A tüntetés az esti órákig tartott, s végül a csoport minden incidens nélkül abbahagyta a demonstrációt.

  20:54: Aggódnak a rendőrök családtagjai

  Budapesten szombaton estére már a rendőrök egyre fáradtabbak, de helytállnak. Csütörtök este óta a főváros rendőrei egyfolytában jelen vannak a közterületeken, s - bár ők még bírják - a közbiztonság fenntartása egyre nagyobb erőfeszítéseket igényel - mondta Emesz László rendőr őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Parancsnokságának megbízott osztályvezetője az MTI-nek. Emesz László hangsúlyozta, hogy a mintegy hatszáz fős egyenruhás állomány megérti a rendkívüli helyzetet s a fokozott igénybevételt, de szolgálatuk ellátását nehezíti, hogy feleségeik, családtagjaik idegeskednek, aggódnak férjeikért, hozzátartozójukért. A BRFK vezetése a lehetőségekhez képest gondoskodik a rendőrök élelemmel való ellátásáról és pihenéséről, de a körülményekből fakadó bizonytalanság, az egyre kiismerhetetlenebbül viselkedő tömegek jogos féltésre adnak alapot - mondta a megbízott osztályvezető.

  21:15: Kohl segítséget ígér Magyarországnak

  Helmut Kohl német kancellár, tekintettel a Magyarországon kialakult válsághelyzetre, hétfőn szakértői csoportot küld Budapestre, hogy az tárgyaljon Antall József kormányával, főleg az energiaellátás terén nyújtandó gyors és konkrét segítségről, támogatásról. Ezt maga a kancellár közölte Rómából telefonon szombaton este, a bonni magyar nagykövettel. Kohl az olasz fővárosban az Európai Közösségek országainak csúcstalálkozóján vesz részt. A kancellár a telefonbeszélgetés során megerősítette, hogy Németország továbbra is támogatni fogja Magyarországot a demokratikus és stabil viszonyok elérésében és a gazdasági felemelkedésnek az útján. Minden európainak érdeke, hogy Magyarország szabadon választott kormánya sikeres legyen, hangsúlyozta. - A szövetségi kormány törekedni fog arra is, hogy az Európai Közösségek és a Huszonnégyek csoportja fokozza erőfeszítéseit Magyarország javára - mondta Helmut Kohl, aki kérte mindennek továbbítását Antall József minmiszterelnöknek.

  21:47:Válasz a körkérdésre: nem engednek a taxisok

  Milyen megoldást tartanának elfogadhatónak, mely esetben bontanának blokádot; fölkészültek e arra, hogy - ha tovább tart a ,,szükségállapot" - ellenük fordul a közhangulat? E kérdésekre kértek választ a nagyvárosokban az MTI megyei tudósítói a fuvarozók válaszra illetékes képviselőitől. Tóth Tibor, a debreceni taxisok szóvivője: demonstrációjukat mindaddig nem fejezik be, amíg a kormány a hétfői tárgyalásokig nem függeszti fel az üzemanyagár emelést. Az állampolgárok hangulatáról szólva kifejtette: szombaton Debrecenben a lakosság szimpátiáját, támogatását tapasztalták, szerintük akkor váltnák ki a lakosság haragját, ha levonulnának az utakról mielőtt a kormány teljesíti követelésüket. Palotás Istvánnak, a Tempo taxi szegedi vezetőségi tagjának véleménye: a kormány eddig a következő ,,fontos" kérdésekkel foglalkozott: saját fizetésének rendezése, új utcanévtáblák, új címer, áremelés. Az üzemanyag árának emelése viszont ma már politikai kérdéssé nőtte ki magát, s nemcsak a taxisok ügye a sztrájk. A demonstrációt mindaddig nem szüntetik meg Szegeden, amíg a kormány a taxisok, a nép által elfogadható kompromisszumot nem köt a sztrájkolókkal. Elképzelhetetlennek tartják, hogy a lakosság akár hosszan tartó demonstráció esetén is ellenük forduljon. Hiszen már több a magánszemély a blokádokon, mint a fuvarozó; gondot inkább az okoz, hogy egyes csomópontokon a lakosság önálló kezdeményezései zavarják a szervezettséget, az egyeztetett programok irányítását.

  Rákóczi Ferenc, a sztrájkoló szolnoki taxisok és teherfuvarozók képviselője: abban az esetben szüntetnénk meg a 4-es számú főutat, illetve a szolnoki Tisza-hidat érintő blokádot, ha a kormány 5o forint körüli összegre csökkentené a csütörtökön életbe lépett benzinárakat. A népharagra oka éppen a kormány halogató, ezáltal időt nyerő taktikája. Mindent elkövetnek annak érdekében, hogy atrocitásokra és tisztességes sztrájkunkhoz méltatlan eseményekre ne kerülhessen sor. Kamecz István, a miskolci demonstrációt szervező 10 miskolci taxi társaság szóvivője: a kormány részéről az elfogadható ajánlat az lenne, ha az üzemanyag ára nem a világpiaci árakhoz, hanem a hazai jövedelmekhez alkalmazkodna. Szeretnék, ha kihagynák a tudomásuk szerint 200 százalékos adókulcsot az árból, az elmaradó hasznot építsék be bármilyen élvezeti cikk árába, olyan árba, ami nem gyűrűzik tovább. Amennyiben pedig a közvélemény elpártol a taxisoktól, és a demonstráció szervezői háttérbázis nélkül maradnak, úgy nincs értelme a blokád további fenntartásának. Mindenesetre amíg élvezik a lakosság szimpátiáját, a miskolci taxisok s a hozzájuk csatlakozó teherautóvezetők, és Volánbusz-vezetők nem adják fel.

  Öt egri taxis társaság képviseletében Sóskuti László: elfogadható megoldásnak csak a benzináremelés felfüggesztését tartják, ebben az esetben egy órán belül föloldják a Heves megyei székhely forgalmi blokádját. Természetesen tartanak attól, hogy a demonstráció elhúzódása esetén a közhangulat ellenük fordulhat, éppen ezért a tüntetés kezdetétől fogva szervezetten együttműködnek a városi képviselő testülettel, s a körülményekhez képest mindent megtesznek az alapellátás biztosítása érdekében. Szállítjuk az egészségügyi, a kenyérgyári és a közműveknél dolgozókat, a temetőbe, lakodalomba, családi eseményekre igyekvőket. Elsősorban ennek köszönhető, hogy Egerben nem tanúsítanak velük szemben kirívóan ingerült magatartást az emberek.

  Ferencz Zoltán, a Gábriel Taxi Nógrád megyei szervezetének elnöke, a demonstráció fő szervezője: A blokádot akkor oldanánk fel, ha a benzin árát legföljebb 10 forinttal emelnék. Az ígérgetéseket nem hiszik el, a halogató javaslatok sem képeznek tárgyalási alapot. Kompenzációt, benzinbónokat azért nem fogadunk el, mert a drágítás nemcsak a fuvarozókat hozza lehetetlen helyzetbe. Ez nemcsak taxis ügy. Tapasztalataik szerint a lakosság változatlanul szimpatizál velük, kitartásra bíztatja őket. A tv-től elfogulatlan tájékoztatást kérő petíciójukat Salgótarján valemennyi blokádpontján hangszóróval olvasták be, s ezt az emberek megtapsolták. Az egyetértő hangulatnak bizonyára az is oka, hogy a nógrádi megyeszékhelyen fegyelmezett a sztrájk, nyugalom van, rendbontás nem történt, az ellátás kiegyensúlyozott volt. Ha az emberek mégis ellenük fordulnának – amire nincsenek fölkészülve - kisebb területre vonulnánk vissza, de nem adnák föl.

  Szentesi Zoltán, a mintegy 300 főnyi tatabányai kollektíva megbízottja: a Komárom-Esztergom megye székhelyén élő, illetve dolgozó fuvarosok a végsőkig, vagyis az áremelés felfüggesztéséig kitartanak. Felelősségük tudatában csatlakoztak a blokádhoz,
elszántságukat az is motiválja, hogy ez a kormányintézkedés nemcsak a fuvarosokat sújtja, hanem az ország minden lakosát. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy az emberek közhangulata ellenük fordul. Ezt elkerülendő engedélyezték például, hogy egyik társuk saját autóbuszával könnyítse meg, hogy a beteg és az idős emberek eljussanak a kórházakba, a templomokba. Emellett a tatabányai egészségügyi, kereskedelmi és vendéglátóipari dolgozókat taxikkal szállítják munkahelyükre, illetve otthonukba. Mindkét szolgáltatás természetesen ingyenes.

  Varga László, a Székesfehérvári Közlekedési Ipartetület társelnöke: a blokádot akkor bontják le, ha a megegyezésig felfüggeszik, vagy visszavonják a benzináremelésre tett intézkedéseket. Egyelőre a lakosság nagymértékű szimpátiáját tapasztalják, amennyiben a közhangulat mégis ellenük fordulna, igyekeznének az indulatokat nagyon kulturáltan levezetni, az embereket meggyőzni. Máté Péter fuvarozó, a szekszárdi demonstráció szervezőinek nevében: szándékuk szerint mind addig blokád alatt tartják a megyeszékhelyre bevezető összes utat, amíg a kormány teljes egészében vissza nem vonja a benzin áremelést. A szekszárdi taxisok és teherfuvarozók egyáltalán nem számítanak arra, hogy a közhangulat ellenük fordulhat, mert mint mondták sokan felkeresték és kitartásra bíztatták őket.

(mkmpst kommentje a YouTube-on, feltehetően a nép nevében: Mennyire gyepes és hülye az a tömeg, ami tüntet a hazudozó, kizsákmányoló kormány hatalma érdekében. Az a tömeg, amelyik fejet hajt az aktuális érdeke mellett és ott hagyja a helyén a bukott, bukásra ítélt kapitalista hazudozós, zsugorító, éheztető politikát. Igaza van Adynak NEKÜNK MOHÁCS KELL!)

  21:59: MDF frakció: Göncz túllépte hatáskörét

  Az MDF parlamenti képviselőcsoportja teljes egyhangúsággal és egyértelműséggel támogatja a kormány törekvéseit. Véleményünk szerint a kormány döntése megalapozott volt, s így visszavonására nincs lehetőség -ismertette álláspontját szombaton este Kónya Imre és Csengey Dénes. A párt parlamenti frakciójának tagjai a kormányszóvívő és a külügyminisztérium sajtótájékoztatóján kaptak szót. (A kormány képviselői a tájékoztató kezdetekkor még nem voltak jelen.)

  A taxisok akciójáról szólva Csengey Dénes megállapította: egészen bizonyos, hogy el fog jönni az a pillanat - talán már vasárnap délután - amikor a temetőbe induló, közlekedni óhajtó emberek többen lesznek, mint a blokád fenntartói, s az indulatok összecsaphatnak. Éppen ezért minden MDF aktivistának vasárnap és hétfőn az utcán kell lennie, hogy a verekedést és az összetűzést meg tudják akadályozni. Az MDF frakció úgy ítéli meg, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök péntek esti nyilatkozatával túllépte hatáskörét, mert azonosult a blokáddal, amelyre Magyarországon 1956 óta nem volt példa. Anélkül, hogy a közrend fenntartására szólította volna fel a demonstrálókat,a tüntetők pártjára állt. Ezzel az MDF frakció nem tud egyetérteni, s ennek valószínűleg a hétfői parlamenti ülésen hangot is fog adni. A frakció szerint a köztársasági elnöknek tisztában kellett lennie azzal, hogy a benzináremelés a kormányzat - és nem az elnök - hatáskörébe tartozik. A frakció szerint a taxisok és a kormány képviselői között küszöbönálló megegyezést végül is az elnöki nyilatkozat akadályozta meg. Kónya Imre hangsúlyozta: a blokád-akció nem a jog, hanem a jogtalanság talaján áll, és különben sem sztrájkról, hanem teljességgel törvénytelen és jogellenes megmozdulásról van szó. A kormány részéről nem a gyengeség, hanem pusztán a politikai tolerancia jele, hogy nem számolta fel erőszakosan az akciót. A kormány továbbra is mindent el fog követni, hogy erőszakra ne kerüljön sor, azonban azzal is tisztában kell lenni, hogy a helyzet sokáig nem tartható.

  Az időközben megjelent Jeszenszky Géza külügyminiszter a kormány álláspontjáról szólva elmondta: világos, hogy a helyzetet nem csak a blokád jellemzi, hanem az is, hogy a Parlament és a televízió előtt kormánybarát megmozdulásokra is sor került. Ez a
társadalom megosztottságát jelzi. Ennek mértékére a miniszter nem tért ki, mert - mint elmondta - nincs abban a helyzetben, hogy meg tudja ítélni a tényleges arányokat. A külügyminiszter ugyanakkor kinyilvánította: mindkét fél véleményét tisztelben tartja, ám azt tudomásul kell venni, hogy a helyzetet kiváltó benzináremelés visszavonására nincs lehetőség. Jeszenszky Géza az MTI kérdésére válaszolva közölte: a kormány szakértői szerint a 65 százalékos benzináremelés mintegy három-négy százalékos általános árnövekedést von maga után.

  22:28: Mégis megállapodás

  Megállapodott a kormány és a fuvarozók képviselőinek tárgyaló-küldöttsége. ,,Azt kérjük a taxisoktól és valamennyi barikádon lévő honfitársunktól, hogy menjen haza és pihenje ki magát. A tárgyalások további folytatását magunkra vállaljuk, bármilyen nehéz is lesz az" - mondotta Horváth Pál, a fuvarozók képviselőinek nevében azt követően, hogy a 7 óra után néhány perccel ismét folytatódott tárgyalások után, 22 óra után néhány perccel végre megállapodás született. A közösen megalkotott közlemény szövege a következő: A kormány szigorúan tartja magát a törvényes rendhez és kifejezi tárgyalási és megegyezési szándékát. A kormány kinyilvánítja, hogy a benzinár-növekedés kapcsán kirobbant törvénytelen demonstrációt nem tartja elfogadhatónak. Az 1990. október 28-án megtartandó Érdekegyeztető Tanács ülése elé olyan megoldást terjeszt, amely a jelenleg megállapított érvényes fogyasztói árak mellett - meghatározott mértékben - kedvezményes üzemanyag-vásárlást tesz lehetővé magyar gépkocsi tulajdonsok számára. Reális lehetőséget lát literenként 10-12 forintos kedvezményre, illetve kompenzációra, szakmai tárgyalások során megállapítandó mennyiségi keretek között. A nyugodt érdekegyeztetésnek azonban feltétele, hogy az útelzásárok az egész országban megszűnjenek - írja a közlemény.

  22:36: A Fidesz nyilatkozata

  A Fidesz országos választmánya és parlamenti frakciója szombaton éjjel nyilatkozatot juttatott el az MTI-hez. „A kormány üzemanyag-áremelése elleni tiltakozó mozgalom immár
második napja bénítja meg az ország életét. Mindenki számára világossá vált, hogy a lakosság torkig van a hazudozással és nem éri be többé üres ígéretekkel. A kormány eddigi működése szükségszerűen vezetett oda, hogy a konfliktusok a tárgyalóterem helyett az utcára kerültek. Ma már jóval nagyobb a tét, mint a benzin ára. A tét: az ország gazdasági talpon maradása és a demokratikus intézmények működőképessége. A konfliktus minden szereplőjének elsősorban ezt kell mérlegelnie, függetlenül attól, hogy meggyőződésük szerint kinek van igaza. Az országban megszűnőben vannak a normális élet feltételei. A válság elhúzódása újabb, milliárdokban mérhető károkat okoz az amúgy is súlyos helyzetben lévő gazdaságnak. Külföldi megítélésünk folyamatosan romlik. Az emberekben növekszik a bizonytalanság keltette félelem és feszültség. Nő az esélye, hogy a társadalom különböző - egyaránt szorult helyzetben lévő – csoportjai kijátszhatók lesznek egymással szemben, egymás ellen fordulnak. Az események kezdenek kicsúszni a felek ellenőrzése alól. A kormány nem képes biztosítani a jogrendet, a tiltakozók pedig lassan képtelenek gátat vetni a mögöttük felsorakozók indulatainak. A blokádnak már halálos áldozata is van. Itt kell megállnunk, amíg nem késő.

  Hétfőn hajnalra olyan helyzetnek kell kialakulnia az országban, hogy minden állampolgár felvehesse a munkát. A kormánynak és a magánfuvarozók képviselőinek ezért legkésőbb vasárnap 18 óráig megoldást kell találniuk a válság kezelésére . Mindkét félnek be kell látnia, hogy lehetetlen a másikat teljes visszavonulásra kényszerítenie. A tárgyalásoknak ezért kizárólag a kölcsönösen elfogadható benzinár megállapítására kell irányulnia. A kormány az áremelés előtt és után hibát hibára halmozott, mára pedig gyakorlatilag teljesen lebénult. A politikai és személyi következtetéseket természetesen le kell vonni, de csak a válság rendezése után. Egy dolgot azonban a politikai élet szereplőinek szem előtt kell tartaniuk: nem szabad olyan politikai helyzetnek kialakulnia, amelyben az egyetlen megoldás a rendkívűli parlamenti választások kiírása lenne.

  Elítélünk minden olyan politikai erőt, amely figyelmen kívül hagyja ezeket a megfontolásokat. Felhívjuk az ország minden polgárát, hogy a környezetükben
azokat az erőket támogassák, amelyek a válság következményeinek mérséklésére, az indulatok csillapítására törekszenek. Felhívjuk a blokád szervezőit és résztvevőit, hogy mindent tegyenek meg a közrend, az egészségügyi ellátás és az alapvető közellátás fenntartása érdekében. Felkérjük őket, hogy haladéktalanul tegyék lehetővé a külföldi állampolgárok szabad mozgását. Felhívjuk tagjainkat, csoportjainkat és támogatóinkat, hogy nyilatkozatunk szellemében ajánlják fel konkrét segítségüket a kenyérgyáraknak, tejüzemeknek, kórházaknak, gyermek- és egyéb közintézményeknek, valamennyi rászorulónak.

(Treben666 kommentje a YouTube-on: aki ilyet mondd, hogy antallék szétbaszták az országot, tényleg rohadtul nincs rálátása a dologra! Antalléknál bukott ez ki, de ne mondja már senki, hogy 3 év alatt (ha tényleg ők lennének a felelősök) ez ki is bukna) Amilyen volt akkor a helyzet nem lehett volna 3 év alatt összehozni, pláne akkor a munkanélküliség mellett! Ja valakinek az a baja, hogy felnyitják a szemét!)

  22:46: A kormány és a fuvarozók képviselőinek közös közleménye

  Közös nyilatkozat közzétételében állapodott meg a kormány és a fuvarozók képviselőinek
tárgyaló-küldöttsége. ,,Azt kérjük a taxisoktól és valamennyi barikádon lévő honfitársunktól, hogy menjen haza és pihenje ki magát. A tárgyalások további folytatását magunkra vállaljuk, bármilyen nehéz is lesz az" - mondotta Horváth Pál, a fuvarozók képviselőinek nevében azt követően, hogy a 7 óra után néhány perccel ismét folytatódott tárgyalások után, 22 óra után néhány perccel végre eredmény született. A közösen megalkotott közlemény szövege a következő: A kormány szigorúan tartja magát a törvényes rendhez és kifejezi tárgyalási és megegyezési szándékát. A kormány kinyilvánítja, hogy a benzinár-növekedés kapcsán kirobbant törvénytelen demonstrációt nem tartja elfogadhatónak.

  Az 1990. október 28-án megtartandó Érdekegyeztető Tanács ülése elé olyan megoldást terjeszt, amely a jelenleg megállapított érvényes fogyasztói árak mellett - meghatározott mértékben - kedvezményes üzemanyagvásárlást tesz lehetővé a magyar gépkocsi-
tulajdonosok számára. Reális lehetőséget lát literenként 10-12 forintos kedvezményre, illetve kompenzációra, szakmai tárgyalások során megállapítandó mennyiségi keretek között.

  A nyugodt érdekegyeztetésnek azonban feltétele, hogy az útelzásárok az egész országban megszűnjenek - irja a közlemény. Horváth Pál a nyilatkozatot kommentálva kijelentette: félő, hogy az utcán tartózkodó kollégák számára a közlemény nem egészen tiszta és világos. Ugyanakkor elengedhetetlennek ítélte, hogy az útelzárások, torlaszok megszűnjenek, hiszen ez az állapot senkinek sem jó. Kérte továbbá: mindenki, akit érint, higgyen a küldöttségben, fogadja el képviselőjeként, mert csak akkor tudnak további sikeres tárgyalásokat folytatni, ha bizonyíthatják a kormány előtt, hogy valóban kompetensek.

  A fuvarozók képviselői a vasárnapi érdekegyeztető tárgyaláson megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy a mostani közlemény gyakorlati megvalósítása - a torlaszok megszüntetése – mindenki számára megnyugtató megoldást jelentsen. Bíznak abban, hogy a tanács ülésén konkrétan kidolgozott tervezetet tudnak megvitatni, illetőleg elfogadni. A 10-12 forintos kedvezmény immár alapot ad a fuvarozók képviselőinek arra, hogy kijelentsék: a barikádrendszert Budapesten és az országban meg kell szüntetni - mondotta Horváth Pál. 

  22:47: Az egri érsek felhívása

  Dr. Seregély István, egri érsek a Magyar Demokrata Fórum Heves megyei szervezeteinek kérésére - szombaton, az esti órákban felhívta az egyházmegye területén szolgálatot teljesítő lelkipásztorok figyelmét arra, hogy - tekintettel az országban kialakult feszült helyzetre - a vasárnapi szentmiséken intsék nyugalomra, békességre, megértésre az embereket.

  22:58: Részleges megállapodás Miskolcon

  1990. október 27., szombaton - Szombaton késő estig tart ott egyeztető tárgyalás a miskolci városházán, tíz miskolci taxis társaság, a város vezetése és pártok képviselői között, mígnem 3 és fél órás vita után részleges megegyezésre jutottak. Ennek értelmében Miskolc belvárosában ritkítják az elzárt ellenőrzési pontokat, a ki- és bejárást a városból azonban szigorúan korlátozzák. Haladéktalanul gondoskodnak arról, hogy zavartalan a kórházak élelmiszerellátása, a szemétszállítás. A blokádokat a kormány kedvező döntése esetén haladéktalanul felszámolják.

  Vasárnap reggel üzemkezdettől a városban engedélyezik az 1-es jelzésű villamos, a 14-es és 31-es jelzésű autóbuszok közlekedését, ugyancsak zavartalanná teszik a nagy lakótelepekre közlekedő buszok forgalmát. A tömegközlekedési járművek előtt a blokádok kapui megnyílnak, majd ismét bezárulnak. Ezzel az intézkedéssel a lakosság szimpátiáját akarják megtartani. Továbbiakban közölték még, hogy vasárnap reggel 7-9, valamint délután 5-7 óra között a városkapukon átengedik a szüretelni és a temetőkbe indulókat. Ugyancsak zavartalanul közlekedhetnek a közüzemi járművek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr32391549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.27. 17:45:52

Profi sorozatot hoztál itt össze, érdekes volt újra olvasni, szép munka volt volt, grat . )

rognork 2010.10.27. 18:55:31

Szerintem meg abba kéne már hagyni ezt a szart, legjobb esetben is csak felhúzzátok az embert az ismétléssel, de általában csak unalmas.

Bell & Sebastian 2010.10.27. 19:33:34

Jó volt -így utólag egész másnak szurkolva- újraolvasni.

Ugyanis csak akkor esett le ki kicsoda, amikor a Kicsi személyesen ment Kakashoz (az olajsápért), mire az ijedtében bedobta a stukkerét a vízbe. Utána meg gereblyézték a fenéket.

Később meg ráküldtek egy rakétát a forgószárnyasára, csak nem az ült benne, akinek szánták.

Presszós Laci 2010.10.28. 00:13:37

CB-terror ma is van (ti. cigánybűnöző-terror).
süti beállítások módosítása