Cigányút
2010. szeptember 06. írta: Doktor Kottász

Cigányút

 Európa cigányozik, méghozzá értelmiségestül. Nyilván nem kell nagyon ecsetelni az alapsztorit: augusztus utolsó napjaiban a francia kormány úgy döntött, hogy hazaküldi kelet-közép-Európába azokat a romákat, akik különféle illegális telepeken éltek. Ennek hatására Nicolas Sarkozy momentán nagyobb mumusa a nemzetközi politikának, mint mondjuk Mahmud Ahmedinezsád.

 Érdekes persze, hogy a toloncolást először nagyon támogatták a franciák, majd néhány nap múlva nagyon nem, de hát ez már megint a szokásos ballib hiszti eredménye. A patália eredője pedig ugyancsak szokásos: Haladár Aladárék még mindig nem tegeződnek Valóság nagybátyánkkal

  Abból látszik, hogy már az alapoknál baj van, hogy Európa polgárainak szabad mozgásának uniós alapelvére hivatkoznak. Hogyne: oda megy mindenki ahova akar, erre találták ki, a schengeni övezetet, ám az csak egy dolog, hogy az érintett országok, Bulgária és Románia ennek még nem tagjai. A helyzet az, hogy ezek a bevándorlók egyszerűen nem léteznek az állam számára. Az igazi liberális itt már ordítja is József Attila Levegőt! című versének vonatkozó sorait, majd számadatokat sorol. Való igaz, hogy egy néhány ezres kisebbségről beszélünk, ami elenyésző Franciaország lakosságához képest, de a helyzet az, hogy ekkora létszámmal már ki lehet alakítani az infrastruktúráját annak, hogy zökkenőmentes legyen az otthon maradottak további kivándorlása. (Lásd: Cigányok ideje.)

  Ezek volnának a most felszámolt telepek, amelyekkel Nyugat-Európa látványosan nem tud mit kezdeni. Angliában is évtizedek óta próbálnak törvényeket hozni, hogy rendezzék az ide-oda vándorló, a hatóság elől rendszerint megpattanó, ugyanakkor nagyon is fényűző életet élő cigányokat. (Lásd: Blöff.) Sőt: válság idején (most pedig állítólag az van) egy piacgazdaságra épülő állam adott esetben annyira megzizzen, hogy olajoshordóval és gyufával megy neki az ilyen telepeknek. A gazdasági világválság idején ugyanis a hatóság emberei Amerikában egyszerűen felgyújtották a Seattle-i kikötőben létrehozott Hooverville-t, amit munkanélküli hajléktalanok építettek. Nem különb TGM sem, ő azon csodálkozik, hogy a „boldogtalan romák hogy nem ragadtak még fegyvert, és hogy nem gyújtották még föl keresztyén, szabad, egyenlő és hófehér Európánkat”. Na az aztán tényleg mindent megoldana.

  További progresszív érv még Sarko ellen, hogy aljas módon kampányra használja a romakérdést. Többemeletes tévedés ez is, ugyanis a francia kormány rendészeti ügyként kezeli a témát, és ha korteskedni is akarna Sarkozy, akkor lássuk be: személyes kampánya már 2004 óta tart, ugyanis már első belügyérkedése idején is szigorú, rendpárti politikát vitt. Hogy ez a mindenkori szocialistáknak már akkor sem tetszett? Hát Istenem, mikor tudott a mindenkori baloldal kezdeni bármit is azzal a szóval, hogy rend? Kevés sportértéke van annak is, hogy korrupciós ügyeket leplezne az oktrojált exodusszal az UMP. Igen, a párt csúnyán megégette magát ezzel a Bettencourt-üggyel. De ha a másik térfélen jártak kézről kézre a borítékok, akkor a fasiszták kerültek be a kampányba. Egy-egy, szerva ott.

  Ronda, az EU egyik gyenge pontját bemutató ügy ez. Minden mozzanatában benne van, hogy térségünknek az unió intézményrendszere még olyan, mint Ferrarival behajtani és tankolni egy kelet-európai zsákfalu zsákutcájában. Az autó ugyan pöpec, de a földút leveri az alvázat, a benzin meg vizes, és azt a lovacskás autó nem szereti, mert nincs benne vízszűrő, szemben a jó öreg Ladával. Vagyis nincs pályázat és pénz olyan problémák megoldására, amiről Nyugat-Európa nem is hallott. Többek között ezért állnak neki szó nélkül toloncolni Olaszországban és Franciaországban, mert nem szokták meg, hogy egyszer csak Kusturica-filmmé lesz a külvárosuk. Türelem és a tolerancia ilyen esetben természetesen Progresszívéknál sincs.

  Sőt. Megjelent félig-meddig e téma kapcsán egy olyan érvük is, amiről azt hittem, hogy ezt azért már mégse vetik be, elvégre 2010-et írunk, vagy mi. Kádár alatt a cigányoknak is jobb volt. Húsz évvel a rendszerváltás után még mindig nem sikerült ezek szerint felfogni: a mindenkit egyenlőnek tekintő kommunizmus és szocializmus vérbeli rasszista rendszer, mert nem vesz tudomást semmilyen kulturális sokszínűségről, sajátosságról. Magyarán: a nem dolgozó cigány ugyanúgy Kádár-kolbásszal csapkodott KMK volt, mint bármelyik másik lógós melós, vagy hosszúhajú beat-huligán.

  Na itt jöhetnénk a képbe mi. A gallok ugyanis – meglehetősen arrogáns módon – úgy döntöttek, hogy a Párizsban rendezendő romaügyi csúcsra nem hívják meg se Romániát, se Bulgáriát, se Csehországot. Utóbbi részéről Karel Schwarzenberg külügyminiszter nyivákolása kissé visszás annak fényében, hogy országában nemrég még szó nélkül kötötték el a roma nőket. Zárójel bezárva.

  Szóval jöhetnénk mi, és javasolhatnánk közös uniós munkacsoportot, olyan jól hangzó EU-konform lózungokkal, hogy össze kell fognunk, ez a kérdés mindannyiunk ügye, blablabla. Rohadtul nem oldana meg semmit egyelőre, de úgy vennénk részt egy valós probléma megoldásában, hogy nem kell állást foglalni egyik fél mellett sem. Jó pontot lehetne szerezni a nyugatiaktól azért, mert elmagyaráznánk, hogy az ő rendjük megteremtésében mi is részt veszünk, és a szomszédoktól, mert velük együtt ülnénk tárgyalóasztalhoz. Mondom még egyszer: attól, hogy egy új nevű bizottságban pogácsázná tele magát az öreg kontinens krémje, attól még nem lenne automatikusan munkája és stabil otthona a borsodi/romániai/bulgáriai cigánynak, de egy nemzetközi közrendvédelmi programnak így kell nekiállni.

  Nem pedig vérszemet kapni, mint Szegedi Csanád. A jobbikos EP-képviselő és gourmet ugyanis telepeket hozna létre kettős kordonnal, rendőri, illetve csendőri felügyelettel és kijárási tilalommal azoknak a cigányoknak, akik nem képesek betartani az együttélés normáit, Szegedi szerint ez lenne az integrációra kényszerítés. Na ebből minden lenne csak integráció nem. Kezdjük azzal, hogy ma Magyarországon, Franciaországgal ellentétben a cigányság létezik az állam számára. Van papírjuk róla, hogy kicsodák például és hol laknak. Ergo, ha törvényt szeg, elővehető, büntethető. Ehhez elég egy jó rendőrség. 

  Aztán nem kell nagy képzelőerő ahhoz sem, hogy egy kényszer-kilakoltatással telepre vitt cigány hogy fog viselkedni. Nézzük az optimista verziót: megszökik és bujkál, majd rájön, hogy ez nem jó, és uccu neki, tüstént integrálódni kezd. Nyilván. Nagyobb valószínűsége annak van, hogy lesz az államnak egy de jure nem, de facto viszont nagyon is létező embere, akivel kezdenie kell valamit. De amint egy ujjal is hozzáér bárki, a liberális értelmiség szabadságjogokról és multikultiról kezd vonyítani, a radikálisok pedig még nagyobb hülyeséget találnak majd ki, a vonyítástól pedig meg fogunk süketülni. Ez meg kell a francnak.

  És hogy akkor mi a megoldás? Sarkozy húzása tűzoltásnak ugyan jó, de maradt még parázs a hamu alatt bőven. TGM és Szegedi meg csak olajat visznek a tűzre, igaz a barikád két különböző oldaláról. Úgyhogy rövid távon biztos nincs megoldás, közmunkaprogramok és hosszú, nagyon hosszú évek kellenek a romaintegrációhoz. Sokkal hosszabbakra, mint ez a poszt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr822269590

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Járóka védelmébe vette Sarközyt 2010.09.10. 13:45:01

Nem az európai cigányság helyzetének javítására szolgál, hanem a jobboldali Nicolas Sarközy francia elnök lejáratására irányul az Európai Parlament Franciaországot elítélő határozata Járóka Lívia szerint. A Fidesz EP-képviselője elmondta: a kérdés megoldá…

Trackback: Mi a meglepő a Jobbik ötletében? 2010.09.06. 21:41:32

 Semmi. Valljuk be őszintén, régóta érett egy ehhez hasonló, afféle keményvonalas elképzelés a cigányprobléma megoldására. Noha az ellenzéki felvetés most még felháborítóan - jóllehet a negatív tapasztalatokkal rendelkező magyarok többségét n...

Trackback: Mi a meglepő a Jobbik ötletében? 2010.09.06. 21:41:22

 Semmi. Valljuk be őszintén, régóta érett egy ehhez hasonló, afféle keményvonalas elképzelés a cigányprobléma megoldására. Noha az ellenzéki felvetés most még felháborítóan - jóllehet a negatív tapasztalatokkal rendelkező magyarok többségét n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thresher 2010.09.06. 23:44:00

Állítóla az egyik probléma az, hogy nincsenek meg már a tradiciónális cigány vezetők, gondolok itt a vajdákra... persze mint ilyen van, de annyit foglalkozik a roma közügyekkel mint én...semmit.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.09.06. 23:45:42

@Boli: Rokkant nyugdíjtó' el a kezekkel! Az a fehéreké!

Viktus 2010.09.06. 23:49:31

@átlátó:

Nem vagy túl, akkor tudnád értelmezni. Az a szitu 21. században vagyunk itten nem lehet Európában népeket írtogatni az 65 éve volt program ... most kb. kibombáznának az infrastruktúránkból lásd. Szerbia.
Na meg az a szitu magától senki sem szokott fejlődni, ha nem kényszerítik rá na meg nincsen megfelelő motiváció.
Évszázadok érdekes kérdés. Mária Terézia idején próbáltak a cigusokból jobbágyot faragni nem volt v.mi vonzó perspektíva. A következő próbálkozás Kádár idején volt, de az is kimerült annyiban, hogy politikailag kussban vannak nincsen velük gond.
Életforma, kultúra meg blabla, amelyre éppen rácáfolnak azok a becsületes családok akik dolgoznak ... mert ott bizony változtak a kultúrális különbségek. Egyébként a magyarság történetében volt ilyen szitu lásd. kunok a korabeli dokumentumokban ugyanez a hangnem szerepelt hosszú ideig velük kapcsolatban csak aztán mégis integrálódtak. A cigányokkal nehezebb volt a szitu, mert nem volt olyan vezető osztály akiket először lehetett volna integrálni, majd rajtuk keresztül a teljes népességet.
Mondom nem tudsz újat mutatni a cigányokról nekem nem kell bemutatni őket már negyedikben általánosban is volt olyan cigus az osztályban aki autót tudott lopni ... stb. itt Heves megyében sok újdonságot nem tudsz előadni. Kiírtandó mocsoknak gondoltam őket míg nem találtam képzésem során olyanokkal akik képesek voltak változtatni az életmódon. Most pedig van roma alkalmazottam is aki még megbízhatóbb is, mint a magyar, mert a szülei dolgoztak ő tanult szakmát a gyermekei pedig már felsőoktatásban tanulnak ...
Ne jöjjön aminek jönnie kell, mert akkor Magyarországon nem Trianon miatt lesz siránkozás, hanem hosszútávon fél Kelet-Magyarország is Cigányország lesz ...

Viktus 2010.09.06. 23:51:14

@Thresher:

Na ez egy orbitális hülyeség a vajda meg ilyen baromságok ... nem kellenek. Sőt a sok cigány maffiavezért is le kellene sittelni csak jelenleg mindig megvan az aki elviszi a balhét a debil "igazságszolgáltatás" meg becumizza, mert így gyorsabbak produkálnak eredményt a statisztikákban.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.09.06. 23:54:40

Mellesleg (kicsit komolyabbra véve a szót annál, hogy ki hol hamisítja a rokkant-igazolását): nekem még mindig rohadtul nem világos, hogy hol kéne a hazai romáknak dolgozni, mikor még a fehérek nagyobb részének sincs munkája (és nyilván utóbbiaknak előbb lesz, még ha beleszakadnak a cigók, akkor is).

Rothstein 2010.09.06. 23:56:30

A cikk nem volt rossz, bár persze kissé ingerült "tele a tököm" hangnemben íródott. Ez kissé levon az értékéből, de az még mindig magas nálam. A problémával ugyanis kertelés nélkül szembe néz.
Az utolsó pár sor viszont lerontotta teljesen.
A cikk irója ugyanis majdnem nyíltan bevallja hogy nem lehet a problémát kezelni a jelen körülmények között. Azzal már tele a padlás hogy szembenézünk a problémával (lásd még Trianon). Kibeszéljük, kibeszéljük. Csak éppen nem teszünk semmit a megoldásra.
Akkor viszont ha már választani kell a libbant vagy a radikális megoldás között, én a radikálisat választanám.
Vagy valaki tud jobb megoldást ami nem a cigányok ismét pénzzel való töméséről szól?

Thresher 2010.09.07. 00:01:48

@Viktus: Mondom mégegyszer: Vajdák akik közügyekkel foglalkoznak... Nehezen kívánhatod hogy ne legyenek, amikor már nincsenek is.

Úgy tudom pont a szocialuzmus alatt tűnt el ez a tekintélyes szerep, ma a vajdát már szinte csak pénzügyileg különböztetei meg a putristól.

Viktus 2010.09.07. 00:04:22

@Vitéz Kőbányai Világos:

Ez összetettebb probléma. Munka van az más kérdése a munka fejében kapott kompenzáció nehezen tud versenyezni az ingyen kapott segélykével-szociális juttatásokkal ...

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.09.07. 00:05:29

haborutol hulyeseg tartani, lehet letrehozni olyan virust ami csak a cigany dns-t tamadja be

itt az a kerdes elkerulheto e egyaltalan az eroszak alkalmazasa

Viktus 2010.09.07. 00:06:44

@Thresher:

Nem is kellenek hiába is akarják újra feltámasztani ezt ...

Viktus 2010.09.07. 00:11:24

@version:

Nem nagyon fog sikerülni az apartheid rendszer próbálkozott ilyesmivel a négerek ritkítására együttműködve az izraeliekkel akik a palesztín cigánynép létszámát szerették volna csökkenteni ...

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.09.07. 00:14:20

@Viktus: az regen volt

mint lathato franciaorszagban eroszakkal oldottak meg a helyzetet, megha penzt is osztogattak
akkor mi miert integraljuk oket, amire amugy sincs semmi esely
de mindenkeppen 1-2 even belul megoldas kell, mert a helyzet csak rosszabb lesz

Thresher 2010.09.07. 00:15:24

@Viktus: És akkor? Majd a fehér szittya dönt mindenről, a cigányok meg majd engedelmeskednek? A parlamenti romák nem játszanak, mert ugyanolyan lusta köcsögök mint bármely más politikus.

Roma értelmiségekről sem hallani, de talán jobb is, mert aztán nagy felelősségvállalás az, hogy csak a bőrszíned egyezik meg a védendő népcsoporttal...

Én szerintem kéne egy kapocs a cigányok és az állam között, de cigányok alatt beleértem az összes putrilakót is. Anélkül nehezen képzelem el, hogy Pesten valamit elképzelnk, és akkor majd több mint egymillió ember fejet hajt...

Viktus 2010.09.07. 00:25:33

@Thresher:

Te cigányt láttál már live vidéken itt keleten? vagy csak bazseválni pesten ezresé? :D
Kapocsok ugyan nem lesznek vajdák mivel a kutya sem ismeri el őket igazából, ahogyan a megélhetési cigány politikusokat sem.
A cigányság valódi vezetői a családfők, cigány maffiózók, uzsorázók. Na ezekkel szemben bizony egy finom kis tábor lehet a megoldás.

A népességhez meg bizony közvetlenül kell lenyúlni ...

Viktus 2010.09.07. 00:28:04

@version:

Hagyjuk már a francia handabandát ide értelmesebb rétegek szoktak írogatni. Az a szitu bizony, hogy a francia példaként emlegetett eset semmi más, mint a román-bolgár cigányok hazatoloncolása ... miközben a cigányoknál sokkalta problémásabb esetekkel szemben tétlenül szemlélődnek lásd. muszlimok arab-néger utódok a külvárosi gettokban.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.09.07. 00:33:14

@Viktus: egyel meg rogton :)

akkor mi a megoldas a velemenyed szerint? ami mind az 1 millio ciganynak es a tobbi fehernek is megfelelo lenne

mert az hogy par ezer bunozot bezarunk egy taborba , kozel sem oldja meg a problemakat

Thresher 2010.09.07. 00:39:50

@Viktus: Bocsánat, pécsi vagyok, K-Magyarországon nem sokat járok, de nem hiszem hogy nagy differencia lenne dunántúli meg a tiszántúli cigányok közt...

Amugy tudom hogy nem lesznek kapcsok a vajdák, arról ugatok hogy jó lenne ha azok lennének...

"A népességhez meg bizony közvetlenül kell lenyúlni ..."

Ez meg nettó hülyeség, nem hogy az Unió, de még a saját miniszterelnökünk se nyúl le közvetlenül hozzánk (be is baszna)

Min.elnök szól a miniszternek, az megyei vezetőnek, az a városinak stb... De cseszhetjükaz egész állami hierarchiát, ha megszakad a lánc valahol, aztán a két vég csak pislog egymásra. Az kurvára nem megoldás, hogy van itt kb. 1,5 millió ember, akin átnézünk, majd agyalunk hogy hogy lehetne őket "megoldani", de lehetőleg nélkülük....

Ez is persze egy libsi duma, hogy jaj szegénykék, mentsük meg őket, de még ha az lenne a célunk is hogy kiírjuk őket, akkor se menne az fizikai kontaktus nélkül.

Mindenki meg akarja oldani a cigányügyet, csak neki ne kelljen kapcsolatba lépni velük...majd megoldja a tanár, a polgármester meg jogvédő. Persze, az busz is az én utcámba álljon meg, de ne az én ablakom alatt....

Viktus 2010.09.07. 00:45:49

@version:

Leírtam már :P

"Az a szitu 21. században vagyunk itten nem lehet Európában népeket írtogatni az 65 éve volt program ... most kb. kibombáznának az infrastruktúránkból lásd. Szerbia.
Na meg az a szitu magától senki sem szokott fejlődni, ha nem kényszerítik rá na meg nincsen megfelelő motiváció.
Évszázadok érdekes kérdés. Mária Terézia idején próbáltak a cigusokból jobbágyot faragni nem volt v.mi vonzó perspektíva. A következő próbálkozás Kádár idején volt, de az is kimerült annyiban, hogy politikailag kussban vannak nincsen velük gond.
Életforma, kultúra meg blabla, amelyre éppen rácáfolnak azok a becsületes családok akik dolgoznak ... mert ott bizony változtak a kultúrális különbségek. Egyébként a magyarság történetében volt ilyen szitu lásd. kunok a korabeli dokumentumokban ugyanez a hangnem szerepelt hosszú ideig velük kapcsolatban csak aztán mégis integrálódtak. A cigányokkal nehezebb volt a szitu, mert nem volt olyan vezető osztály akiket először lehetett volna integrálni, majd rajtuk keresztül a teljes népességet.
Mondom nem tudsz újat mutatni a cigányokról nekem nem kell bemutatni őket már negyedikben általánosban is volt olyan cigus az osztályban aki autót tudott lopni ... stb. itt Heves megyében sok újdonságot nem tudsz előadni. Kiírtandó mocsoknak gondoltam őket míg nem találtam képzésem során olyanokkal akik képesek voltak változtatni az életmódon. Most pedig van roma alkalmazottam is aki még megbízhatóbb is, mint a magyar, mert a szülei dolgoztak ő tanult szakmát a gyermekei pedig már felsőoktatásban tanulnak ...
Ne jöjjön aminek jönnie kell, mert akkor Magyarországon nem Trianon miatt lesz siránkozás, hanem hosszútávon fél Kelet-Magyarország is Cigányország lesz ... "

@Thresher:

Nem is a miniszterelnöknek kell közvetlenül lenyúlnia ezért lenne az oktatási rendszer megfelelő háttérrel.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.09.07. 00:46:22

gondolom ezek a ciganyokrol szolo blogok nem azert jonnek letre celzottan hogy a feherek jol kiduhongjek magukat, es vagy nagyszamu latogatottsagot produkaljanak
legalabbis merem remelni hogy nem igy van, a megoldas kereses lenne a cel

a fo problem azzal van hogy a ciganyok nem rendelkeznek se tudassal se iskolaval, jo ha megvan atlagban a 6-8 altalanos
ezzel a kepesitessel SEMMILYEN munkara nem valok
tehat marad a bunozes , meg a segely
csakhogy ezekbe a feher ember belerokkan egy ido utan vagy azt mondja hogy eleg es eloveszi a puskajat
de talan megoldhato mashogy is a dolog, eloszor is szuletesszabalyozas kell, aztan eroszakkal iskolaba jaratni a kolkoket, ha kell bentlakasos iskolakba hogy elszakitsak oket a rossz mintaktol
ez 15-20 eves atfutasu megoldas lenne
es a tanult ciganysaggal mar lehet valamit kezdeni

Thresher 2010.09.07. 00:53:23

@version: Azért lássuk be, te sem dolgoznál szívesen, ha munka nélkül is néha többet kapnál , mint egy minimálbéres... Sírni lehet hogy miért kapnak sok segélyt, de el kell filózni aszon is hogy ki adja!

@Viktus: Az oktatási rendszer csak a humánanyagot jelenti szinte... Az iskola épületét nem az oktatási rendszer fűti, nem az oktatási rendszer ad buszokat, és nem az oktatási rendszer étkeztet... Legalábbis tudtommal.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.09.07. 00:57:10

@Thresher: ugye tudod hogy ha elveszed a ciganyoktol a segelyt akkor kapsz 1 millio bunozot ?
megoldas?

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.09.07. 01:01:01

a segely amugy minimalis, a gyerekek utan jaro penz az amibol tenylegesen elnek, azert szaporodnak annyira
azt kellene visszavagni, pl 3 gyerek utan ne jarjon tobb, es megvan oldva a helyzet

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.09.07. 01:03:00

@version: legalabbis a szuletesszabalyozasi resze
a munka a masik, amire csak a tanulas lehet a megoldas

Thresher 2010.09.07. 01:03:02

@version: Nem mondtam hogy azonnal el kell venni... Szép lassan csökkenteni, hogy később megérje felseperni az utcát.

Thresher 2010.09.07. 01:08:20

@Viktus: Akkor meg hiába kívánsz tanuló cigányokat, ha a feltételek se adottak...

tundrazuzmo (törölt) 2010.09.07. 01:10:52

Orbán Viktor 10 éven belül 1 millió új munkahelyet ígér. A hazai cigányság ezalatt 1 millió új roma állampolgár előteremtésén fáradozik. Mire Viktor megcsinálja a munkahelyeket, készen lesz a munkaerő is.

A probléma csak ott van, hogy a munkaerő akkor is készen lesz, ha a munkahelyek "valami csoda folytán" nem jönnek létre.

Viktus 2010.09.07. 01:18:14

@Thresher:

Ez lenne a témakörünk, hogy lehetne gondoskodni a feltételekről a céltalan pazarlással szemben ...

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.09.07. 01:24:44

@Viktus: csak egy modja lehet, cigany kollegiumok letrehozasa, ahonnan a gyerekek havonta csak egyszer mehetnek haza,
ez meg ugye mindig jobb mint a taboros megoldas

viszont mindenkeppen lepni kellene meg idoben mert az orszag nem fog kibirni 2 millio ciganyt, annak drasztikus megoldasa lehet csak

Thresher 2010.09.07. 01:32:26

@Viktus: Pazarlás az, amire többet költünk mint kéne... Itt sokszor az a gond, hogy valamire meg semmit se.

A cigányügy megoldásának a kulcsa a nem-cigányügyekben vannak. Megfelelő ellátási rendszer, szigorúbb, gyorsabb és következetes igazságszolgáltatás, kisebb bürokrácia.... Ezekkel mindenki nyerne, nem csak a cigányok. Ott van véleményem szerint a dolog elcseszve, hogy a cigányokra úgy gondolunk, mint a társadalom egy másik része, akiknek külön megoldási terv kell.

Francokat kell, az szélsőlibi duma, hogy minden széket a seggük alá kell tolni, mert kisebbséget alkotnak... minden segg alá kéne! A pozitív diszkrimináció szóban nem az első szó a lényeg, hanem az utóbbi.

Másik buktató az, hogy kitalálnak valamit, és egy rózsaszín világot akarnak 3 év múlva...ez is téves. A mai helyzet sem pár év alatt jött létre, úgy érdemi eredmények sem holnap lesznek. Ehhez persze hosszútávú gondolkodás dukál, de se a hétköznapi ember, se az állam nem képes erre. Ez meg megint visszavezet egy újabb nem-cigányügyre.

A probléma jóval komplexebb ahhoz, hogy gyorsan és fájdalommentesen megoldható legyen.

(Na, csicsikálás, mert írni se bírok már)

tevevanegypupu 2010.09.07. 02:50:27

A ciganyok problemajat a ciganyok tudjak megoldani. Amig ok nem valtoznak, senki nem fogja megvaltoztatni oket. De (kar)orommel tolt el a gondolat - honapokig ment az euronews-on Mohacsi Viktoria hazug riportja a fasiszta Magyarorszagrol - hogy most mar Nyugat-Europa is megtapasztalja mi az, hogy ciganysag..Ugy igazabol, ahogy az elet viszi nekik. Ugy latszik ha a sajat nyugalmukrol van szo, mindjart maskeppen latjak a problemat, es egy cseppet sem hezitalnak drasztikus lepeseket tenni ellenuk.

brazileiro 2010.09.07. 03:04:34

Ennyi begyöpösösött közhelyet ritkán olvasni egy helyen...

Még Szegedi Csanád ostoba nácizmusáról is a liberálisok jutnak az eszedbe, gratulálok!

Nem gyűlölöd egy kicsit túlzottan azokat, akik mást gondolnak, mint te?

brazileiro 2010.09.07. 03:05:45

begyöpösösött=begyöpösödött

suski 2010.09.07. 04:27:08

Nem értem, hogy mi ez a nagy rinya, hiszen EU ide vagy oda, EU-s állampolgárok is csak munkahely/igazolt megélhetés birtokában maradhatnak egy másik EU-s országban 3 hónapnál tovább, akkor kaphatnak tartózkodási engedélyt. Aztán abban sem vagyok biztos, hogy román és bolgár állampolgárok szabadon vállalhatnak ott munkát.
A másik pedig, hogy hogyan képzelik akkor a megoldást a tisztelt antifasiszták? A bűnözésből és koldulásból élő emberek lakjanak a kunyhóikban továbbra is a francia külvárosokban és akkor ez frankó progresszív módi, vagy a francia államnak kellene emberi körülményeket biztosítani a több millió román/bolgár cigánynak? Építsenek lakótelepeket nekik, fizessék a számláikat és segélyezzék őket, ha méltóztatnak ott megjelenni? Az EU-t nem erre találták ki.

suski 2010.09.07. 04:32:41

Jut eszembe Jello Biafra is kioktatta magyar közönségét a hétvégi koncerten, hogy a cigányokat nem szabad diszkriminálni...de azért bemerészkedett a sok fasiszta közé Mo-ra...
www.west-balkan.com/index.php?option=com_eventlist&view=details&id=55:jello-biafra-vhk-amd&Itemid=53

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.09.07. 05:58:58

Szerintem a cigányok integrációja lehetetlen. Korábban erőszakkal se ment, ezek az emberek 400 éve ugyanabban a társadalmi pozícióban fetrengenek, és nem akarnak kijönni onnan (közösségként persze).

Nem tudjuk őket rávenni, hogy a mi normáink szerint éljenek, oké, akkor viszont éljenek máshol. Alapítsunk egy Cigányországot, ahol intézhetik a saját ügyeiket, és akkora mocsokban élhetnek, amekkorában akarnak. Legfeljebb majd küldünk segélyeket, mint Afrikába.

Georgigi 2010.09.07. 06:08:05

„Magyarán: a nem dolgozó cigány ugyanúgy Kádár-kolbásszal csapkodott KMK volt, mint bármelyik másik lógós melós, vagy hosszú hajú beat-huligán.”
Ja. Csak a melósnak volt szakmája és tudott írni, a beates pedig járt iskolába. Tanulni. Jelenleg Pl. mérnök.
Aki még mindig az integrációról habratyol, az vegyen a nevére egy családot. Ajánlom a jogvédőknek.
Az a rasszista, aki a bőr színe miatt akad ki, de senki nem a színüket kifogásolja. Viszont, én miért nem kapok segélyt? Mee fehér vagyok? Mindig menekültek. A munka elöl?
A hírekben most mondták, hogy kapnak hitelt a vállalkozáshoz. Persze. Amit ha nem tud visszafizetni, azt ismét leírják. Ismét növelni fogják a költségvetési hiányt? :)

Georgigi 2010.09.07. 06:18:28

@Parmezanidész:
Országot? Még viccnek is rossz. Minden országnak megvan a saját anyanyelve. Anyanyelvén írja le mindenki a saját nevét.
Ha országot adnál, akkor elismered a kakukkfióka effektust. :)

hattyú 2010.09.07. 07:15:32

hát ja a cigányok élősködnek Franciaországban a magyarok meg lopni járnak Bécsbe, ilyenek ezek a Ká evrópai törpe nemzetek.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.09.07. 07:22:03

A kisebbség egy jelentős része le van rokkantosítva. Milyen szintű korrupció kellett ehhez, hogy el tudják intézni? ( Off, de pl. tanulóautóban van már ember, aki látott kisebbséget? Jogsi honnan van?) A segélyeket agyra-főre igénylik, kapják, adják nekik... Miért is? Szóval ezeket kilőni és hatalmas terhet tesz le a költségvetés. Továbbá az olyan fehér cigókat is kiszűrni, pl. erőművész Árpika, aki rokkantnyugdíjas... Egy új, átfogó, megyei szintű és magas felelősségi, döntési szintekkel rendelkező szervezettel pillanatok alatt le lehetne nyesni ezeket az élősdieket. Akinek meg nem tetszik, kivándorolhat! Mindannyiunk örömére, a megélhetési "jogvédők" és a célországok nagy bánatára! :)

lüke 2010.09.07. 07:46:09

en.wikipedia.org/wiki/Gourmet
en.wikipedia.org/wiki/Gourmand
gourmet az főnév
a gourmand az melléknév
ha valaki inyenc az gourmand-bocs
(azt hiszem rosszul jött át, yuppie-ul)
de a Schwarzenberg jó poén, pláne hogy rendeszeresen szidja a magyarokat
(miután Usti nad Labemben falat építettek, hogy elválasszák a cigányokat, s Csehszlovákia felbomlásakor átzavarták Szlovákiába a határnál élő cigányokat,de erről nem beszél senki)
a gall ,pedig grekohugarogall:)

Georgigi 2010.09.07. 07:46:11

@hattyú:
@Boli: Most, hogy így írod. Javarészt kik miatt mondják Bécsben, hogy a magyarok lopnak?
Még annyit. Kik tartanak el kiket?
Világviszonylatban. Le is zártam.

@Boli:
Jogvédők? Az én jogaimat ki a f@... védi?
Ez nem megkülönböztetés? :)

min 2010.09.07. 08:00:13

Sarkozy fasza gyerek. Nem csak dumál, cselekszik is.

csiribi (törölt) 2010.09.07. 08:15:27

Elképesztő olvasni ezt a sok sületlenséget...
Én még emlékezek a "fekete vonatra", lévén 62 éves vagyok.
Kádár cigányai százezres számban jártak fel Pestre dolgozni, nem rabolni, gyilkolni.
A cigánygyerek járt iskolába, legalább írni, olvasni megtanult.
Én úgy látom, ezek ma már idősek, tömegével nem velük van baj.
Sok ismerős van köztük, normális emberek.
Ám jöttek a "rendszerváltáskor" a jogvédők, akik megmagyarázták nekik, joguk van nem dolgozni, joguk van a "segílyt" munka nélkül felvenni.
Ismerve az életstílusukat, bolondok lettek volna/lennének nem ezt tenni. Ez a fiatal nemzedék már ebben nőtt fel, őket már SOHA nem lehet munkára sarkallni, kényszerrel sem.
Ráadásul a társadalom jelentős része - persze akik nem közvetlen szomszédaik - mellettük áll.
És akiknek érdeke a fehér/cigány ellentét éleződésének fenntartása.
Hadd ne mondjam ki kik ők, úgyis tudjátok.
"Oszd meg és uralkodj" - egy évszázada ezt teszik.
de a cigók még nem tudják, ők is sorra kerülnek, ha megérkeznek tömegével a kínaiak.
Ronda jövő vár erre az országra, elsősorban a normális emberekre. Bőrszín megkülönböztetése nélkül...

ssjoci · http://www.vegzetur.hu/?kar=593 2010.09.07. 08:27:23

@Pisti, az aragorn:
Értse már meg mindenki: NEM AKARNAK INTEGRÁLÓDNI! Leszarják, csak a segíj jöjjön!

dr. Wilbur Swain 2010.09.07. 08:41:37

a munkára sarkalás eszköze lehetne, hogy nem pénzben járna a támogatás a gyerekek után, hanem adókedvezményben - a sok családi pótlék-alapú család lehet, hogy elgondolkodna
ez csökkentené a túlszaporulatukat is, és mellesleg a fehérek gyerekvállalási kedvét is serkentené

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.07. 08:48:24

@csiribi: honnan jön ez a monda, hogy a jogvédők találták ki, hogy nem kell a cigánynak dolgoznia?

Az a rendszer szűnt meg, hogy mindenkinek adunk munkát, az állam meg kifizeti a bérét, mert "aki dolgozik az megérdemli". A rendszerváltás egyik lényege pont az volt, hogy a munkáért az kap pénzt, akinek a munkájára tényleg szükség van, és így a piac önellátó, lett is belőle azóta az addigihoz képesti elképesztő választék és minőség, persze piaci árakon, és piaci előállítással. Ebben a rendszerben viszont nincs helye a szoci idők képzetlen munkaerejének, az ilyesmit sokkal olcsóbban megoldja egy gép.

Ezért van igaza mindenkinek, aki az oktatást hangsúlyozza: minden, mai mércével használható szakmával rendelkező cigány be tudott illeszkedni a társadalomba. A baj pont az, hogy a hagyományos cigány értékrendben a legkisebb aktuális családi szükség is előrébbvaló az olyan cigányokon túli dolgoknál, mint az iskola, tehát ha a család éppen vasat megy gyűjteni nevetségesen kevés, de garantáltan megszerezhető pénzért, akkor gondolkodás nélkül nincs aznap (se) iskolában egyik gyerek sem, mert kellenek a segítő kezek a családnak.

Kivlov 2010.09.07. 08:49:01

Miért kell csodálkozni ezen a kitoloncolási ügyön? Az USA-ba be sem engedik, akinek nincsen érvényes vízuma. Ennyi.
Amúgy meg a romákat kényszeríteni kell a munkára, mert másképp elrohasztják fél európát. Megszüntetni a segélyezésüket, aztán ha éhen döglenek, dögöljenek.
egész életükben 0, azaz nulla hozzáadott értéket produkálnak. Semmit nem tesznek a közösbe (max. ÁFÁt), csak kivesznek onnan. Sőt követelnek!
Ebből 50 év múlva semmi nem lesz, mikor már többségben lesznek a gyerekek között (hacsak már most is nincsenek többségben).

Don Bolesz 2010.09.07. 09:00:02

táborokba a retkekkel! ezek nem emberek hanem paraziták.

bgp 2010.09.07. 09:07:42

Remélem, később még bővebben kifejted a te megoldásodat. Mert valóban szimpatikusabb mint a másik 2 opció. Csak kicsit rövidre sikerült a diszkusszió.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.09.07. 09:09:36

@regression: Ne legyél már hülye. Egy párezres szervezetlen csürhe miféle polgárháborút indítana? Kapákkal, kaszákkal, százhúsz, folyamatosan egymással marakodó önjelölt vezérrel, akiknek max. a kocsmai bunyókban van tapasztalata?
Az első nagyobb balhé után legéppuskáznák a p*csába az egész bandát. Ne tévessz már össze egy acsarkodó falkát egy hadsereggel.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.09.07. 09:13:11

Azt azért nem pontosan értem hogy az alapvető emberi jogok tiszteletbe tartásának elemi igénye miért liberális nyavalygás, illetve nem is értem pontosan hogy több esetben miért így van megfogalmazva ez a cikk. Az hogy félreértelmezed a liberalizmust, az a Te bajod, de az, hogy szerinted a megoldás nem az alapvető emberi jogok figyelembevételével kell hogy történjen, azért sokat elmond rólad. Kár volt az elmúlt 50 évben agyonhallgatni, egy csomó pénzt elkölteni a semmire, türelem és valódi szándék, stratégia nélkül inkább a mindenkori politikai szándéknak megfelelően forgatni a romakérdést az egész kontitnensen. Kár volt hagyni hogy a folyamatosan szélsőjobbra tolódó hangok megerősödjenek, ezzel tovább nehezítve egy amúgy is rettenetesen nehéz és érzékeny problémát. Most sem a megoldáson gondolkodnak, és Te sem arról írsz. Az emberi szabadságjogokról való vonyítás nem csak liberális eszmének kellene hogy legyen. Szánalmas összehasonlítani az alapvető emberi jogok védelmét - a cikk végén - a szélsőjobb fasiszta ötleteivel. Milyen elmebeteg csúsztatás ez?? Pont az ilyen konformista konzervatív okostojások miatt nem történik semmi már 50 éve ebben az ügyben, és rendre mindezt az emberi jogok védelmezőire kenik...fél európában a most makákózók voltak hatalmon ennek az 50 évnek a felében- pont annyira nem történt semmi mint a liberális korményzatoknál, akiknek a felelősségük legalább akkora. Az egymásramutogatás, csúsztatás és kárörvendés helyett inkább azt kellene megkövetelni a politikától hogy szakmai módon, profi, hosszútávú egységes európai stratégia mentén kezdjenek el végre valamit tenni, és már most oltsák a lakosságba, hogy az első eredmények sajnos csak az első 10 év után kezdenek majd megjelenni... és kibaszott nehéz lesz. De ha nem tesznek semmit, akkor évről évre még rosszabb lesz, és a hozadékot máris láthatjuk az EU országok parlamentjeiben, jönnek a szélsőséges idióták, a konzervatívok pedig a liberálisokra mutogatnak, hogy tehetetlenek, hiszen azok túlvédik az emberi jogokat...szánalmas

caralho voador 2010.09.07. 09:15:20

@Legelő Őse: muhahahahahaha. Köszi. Ez jól esett így reggel.

Viktus 2010.09.07. 09:18:28

@csiribi:

Megnyugtatlak a "fekete vonatok" még ma is léteznek csak ma nevezhetjük őket "fekete szakadt transitnak, vagy kia-nak" jó pár fórumozó aki osztja az észt mondjuk hajnal 4-kor kiülhet az M3-as bevezetőre, vagy délután 6-8 óra közt, és láthatja a sok kis mikrobuszt, amely hevesi, nógrádi sőt borsodi cigányokkal megrakva sok óra autókázás után hasít a budapesti építkezésekre.
Az sajnos más kérdés, hogy az építőiparban anarchia leledzik, és ezek az emberek többnyire feketén dolgoznak, de pl. ők már a gyerekeiket rendes iskolába járatják meg nem csinálnak féltucatot, hogy azok legalább v.mire vigyék az életben.

Bolygóközi Igazságos Bizottság 2010.09.07. 09:20:18

szerintem az ún. "mélyszegénységben" élők külföldi "munkavállalását" utazási támogatással kéne támogatnia a magyar államnak.

ezzel mindenki jól járna. pl. egy brüsszeli repjegy felmutatásának megtérítése még mindig kisebb kiadással járna az állam számára, mint az elesett mélyszegény személy mélyszegénységének hosszútávú fenntartása.

az antirasszisták is jól járnának: könnyebben tudnák helyben, közelről megsegíteni az önhibájukon kívül mélyszegénységben élő elesett európai barátaikat.

a mélyszegénységben élő elesettek pedig tanulnának egy kis nyelvet, keresnének a képzettségüknek megfelelő jó pénzt, és végre nem lennének kitéve a terményeiket védő rasszista kisnyugdíjasok állandó zalkatásainak.

Kivlov 2010.09.07. 09:23:44

@Viktus:
"...de pl. ők már a gyerekeiket rendes iskolába járatják meg nem csinálnak féltucatot..."
?????????????????????

Én nem tudom, te milyen hevesi, borsodi, nógrádi c-ket ismetrsz, de nálunk (egy hevesi faluban) a cigók 99%-a gyerekgyártásból él. a 8 osztályt nem végzik el, a nők már 13 évesen szülnek a 15 éves emberüknek. egy életen át segélyen élnek, amiből minden áldott nap söröznek a bolt előtt.
ja! és nincs olyan pár amelyik megállnak 3 gyereknél...

a jogvédő, transzparency istennyila, meg amneszti szarakodóknak meg azt üzenem, hogy költözzenek le egy ilyen faluba, nézzék ezt végig 2 hétig. aztán ha még mindig ott tartanak, hogy ezekenek érdemes közpénzt adni, akkor mondok nekik egy számlaszámot, hova utalják a pénzüket, amit amúgy is kútba dobnának...

suski 2010.09.07. 09:25:03

@Legelő Őse: "Az egymásramutogatás, csúsztatás és kárörvendés helyett inkább azt kellene megkövetelni a politikától hogy szakmai módon, profi, hosszútávú egységes európai stratégia mentén kezdjenek el végre valamit tenni, és már most oltsák a lakosságba, hogy az első eredmények sajnos csak az első 10 év után kezdenek majd megjelenni..."

aha, aztán amíg a máig nem létezô, általad sem kifejtett stratégia beérik, addig mi legyen a a nyugat-európai nagyvárosok körüli putrikkal, a városaikban a földön fetrengô, mindenkit idegesítô, zaklató koldusokkal/ tolvajkokkal?

Továbbá milyen emberi jogokról beszélsz? Emberi jog idegen országban sátortáborokat építeni, szanaszéjjel trágyázni, szemetelni, koldulni, lopni?

Viktus 2010.09.07. 09:26:28

@Kivlov:

Lehet értelmezési problémáid vannak én a dolgozó cigányokról írtam.

Juci Óbudáról 2010.09.07. 09:36:16

TGM ... csodálkozik, hogy a „boldogtalan romák hogy nem ragadtak még fegyvert, és hogy nem gyújtották még föl keresztyén, szabad, egyenlő és hófehér Európánkat”.

Általában nem hasznos kiirtani a saját eltartót.

Tegnap este egy roma nyilatkozó az egyenlő jogokért kiáltozott az egyik TV-ben. Hiába vártuk, a közös kötelességeket meg sem említette!

Kivlov 2010.09.07. 09:36:50

@Viktus:
mifelénk a "dolgozó cigány", mint kifejezés elég irreális szóösszetétel. 1000-ből egy maximum.
de mondom: az összes libsi, magát jogvédőnek beállító, szájjártató senkinek le kell költözni borsodba aztán meglátjuk ott mennyire lesz szolidáris. A többség, joggal, szerintem nem szívesen finanszírozza ezeknek az élősködőknek a létét. Épp ezért hányok, mikor azt dobja valamelyik gazdasági szaki, hogy "nincs fedezet a ktg.vetésben." ????????????
nem kell két kézzel szórin a segélyt, hány mrd szabadulna fel???

Téglagyári Megálló 2010.09.07. 09:45:06

@Juci Óbudáról:

Tudja, a dolog ott van elhantolva, hogy a jogászok ezt a problémát nem fogják megoldani. Ők csak hangzatos nyilatkozatokat adnak, csak hergelik a követelőzést.

Apuci62 2010.09.07. 10:07:55

Gondolom, még emlékeztek, 1 éve még kiemelt program volt, hogy 200 diplomás cigányt vegyenek fel a közigazgatásba, igaz? Azóta is csend van, semmit nem lehet tudni, hogy' áll a dolog. (Egy másik fórumon, egy magát 'bennfentesnek' mondó szerint összesen 4, azaz négy cigányt vettek fel azóta). Talán az egész országban nincs 200 diplomás belőlük...

Juci Óbudáról 2010.09.07. 10:10:29

@version:

Sokféle munkát lehet végezni képesítés nélkül. Legelsőnek ki kellene takarítani az országot, össze szedni a szemetet, lemosni a falfirkákat, rendbe tenni a vizesárkokat, stb.
Természetesen ezt én nem megalázó munkának tartom, hanem szükséges feladatoknak az ország felemelkedése érdekében =
Egy gyógyvizekben gazdag, gyönyörű országban meg lehetne élni a gyógyturizmusból, az idegenforgalomból, a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokból. ( Hévíz, Lukács, Gellért, Szoboszló, stb.)

Azt hallottam, hogy van olyan szomszédos ország, ahol családilag kell teljesíteni bizonyos számú munkanapot, és annak arányában kapja meg a család a segélyt.

Száz szónak is egy a vége: szerintem ez a helyzet direkt lett így kialakítva, mert vannak, akiknek ez így hasznos. Ha bátrabban élnénk a közügyektől való eltiltás kiszabásával bűnözők esetében, már akkor is javulna a helyzet.

Balage01 2010.09.07. 10:19:38

1 MEGOLDÁS VAN CAK, MINT KÍNÁBAN IS:
MAX 1 GYEREK, UTÁNA MEG ELKÖTTETNI. 10- 15 ÉV ALATT DUPLÁZÓDIK MEG A SZÁMUK JELENLEG, HA NEM LÉPNEK NAGY BAJ LESZ.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.09.07. 10:28:33

„boldogtalan romák hogy nem ragadtak még fegyvert, és hogy nem gyújtották még föl keresztyén, szabad, egyenlő és hófehér Európánkat”
Talán mert tisztában vannak azzal, hogy a szélsőséges nacionalista csoportok őket vennék célba, és nem rábeszéléssel...

"a nem dolgozó cigány ugyanúgy Kádár-kolbásszal csapkodott KMK volt, mint bármelyik másik lógós melós,"
Ez így volt, de mi ezzel a baj? Ja, hogy nem származást és rasszot veszi figyelembe, hanem a szándékot, mentalitást... (a beat huligán részt direkt vettem ki...)

"Szegedi szerint ez lenne az integrációra kényszerítés"
Ez így, ebben a formában tényleg nem integráció, hanem izoláció. Mert lehet tanító módon is kezelni a helyzetet ("Ha jól viselkedsz, kiengedlek."), de szerintem ez nem működőképes.

Csigorin 2010.09.07. 10:44:10

Nincs itt valami jó genetikus, aki ki tudná fejleszteni a romicidet? Mondjuk nemzőképességvesztést okozna az utódban.
Alapból, ha csak hullanának mint a legyek, az feltűnő lenne, és valahogy megállítanák a vírust. De így, mire bármire rájönnének már késő lenne...
Biztos van egy sajátos genetikai kód, amit markerként fel lehetne használni, a vírus meg az X kromoszómába nyúlna bele, hogy mindkét nem által átöröklődjön, biztos ami biztos.
50 év múlva visszafordíthatatlanul megoldódna a probléma...

baliquez 2010.09.07. 10:53:08

Baromi egyszerű pedig a megoldás, a gyerekvállalást párhuzamosítani kell az adóbefizetéssel. Magyarul ez annyit jelent hogy az első két gyerek után jár csp. meg támogatások, a harmadiktól már csak akkor ha az évi befizetett adó elér egy szintet. Más esetben azonnal megy a megszületett kölök bentlakásos állami intézetbe ahol megtanítják a társadalomban élni. Ha nem fizetne ez a hülye állam a gyerekgyártásért akkor 5% körül beállna a számuk.

nestrot10 2010.09.07. 11:43:01

A Francia kormány Orbánt is " haza " küldhetné..:D

picur3ka 2010.09.07. 16:58:28

@flugi_:

Ha nem kap erte penzt, akkor miert mondana valotlant?

Ezek akar kulfoldi bizottsagok is lehetnenek, hogy feljenek a megveretestol se...

nyusziii 2010.09.07. 17:11:07

(nem leszek túl épületes: azt az agyroggyant TGM-et, azt a Pszeudoszofisztész barmot mikor bassza már végre halálra egy cickányhorda ?)

Elhatárolódom..

picur3ka 2010.09.07. 17:23:15

@csiribi:

Na, a fekete vonatot se viccbol hivtak ugy. Arra azert, ha jot akartal nem szalltal fel. Hogy kiegeszitsem a Kadar mesedet.

lüke 2010.09.07. 17:53:03

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Schiffer Pali megfilmezte
emlékezzetek

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.08. 00:16:13

@picur3ka/mesterhazymiklospart: ?? már miért ne kapna pénzt? Eddig is így volt, miért lenne mostantól másképp? Nem látom a különbséget, eddig is _valaki_ eldöntötte, a javaslat szerint most megint _valaki_ eldönti. Ez nem javítás, ez a folyamat megismétlése.

szerjóska 2010.09.08. 00:47:45

megoldási javaslatomhoz szükségeltetnek 1, bentlakásos iskolák gimnáziumi, szakközép, szakmunkás divíziókkal, tagozatokkal 2, rendőrök/csendőrök (településőrök, polgárőrök, mindegy) 3, gyámügyesek 4, szigorított gyámügyi törvény (milyen indokkal vehet az állam gyámsága alá adott gyereket).

fogja magát a kis gruppe, csendőrrel, gyámügyessel, körbenéz a putriban, ha cink van viszi a gyereket - jó, mert kitaníttatjuk valamire; jó, mert nem kell putriban élnie, ha nincs cink, nem viszi - jó, mert -értelemszerűen - nincs cink (tehát nincs putri sem).
a látogatások kiváló alkalmak adatgyűjtésre is. természetesen a szabályok vonatkoznak a helyi white trashre (munkásréteg alja) is, meg a redneckekre (suttyó parasztokra), ellenben a wasp (illetve whc/p) családokra ugyanúgy nem, mint a vállalkozó roma családokra (látszólagos normalitás - ne vigyük el a gazdagcigánygyereket/~vállalkozó~ a cigány/vállalkozópalotából, mert sejtjük, hogy faterja védelmi pénzből/illegális szerencsejátékból/kurvák véréből él, hanem a bíróság bizonyítsa be, és vigyük el az apát).

a modell pl. az aszódi fiatalkorúak börtönében (meglátásom szerint) kiválóan működik, eltekintve attól, hogy a totális selejt természetesen - bőrszíntől függetlenül - menthetelen.

mindemellett nagyvonalú megoldás is elképzelhető, miszerint ingyenlakással minden lumpent Borsodba terelünk, majd Borsodot, cakkumpakk rásózzuk a szlovákokra - pénzért. tripla sőt kvadhaszon.

szerjóska 2010.09.08. 00:49:25

mármint persze ha a gazdag putriban neveli a gyerekét, akkor azt is einstandolja állambá', de azért az ritka. (a fényevők meg direkt veszélyeztetők más kat., én a lakáskörülményekre igyekeztem kihegyezni a dolgot)

Babilen Tatarszkij 2010.09.08. 06:00:36

@A Nép - Te vagy!: Nem te vagy az, aki korábban a Mozgalmárt, ma meg a Civil Kontrollt szerkeszti? Mert akkor tényleg egyetértünk már évek óta.

evil overlord (törölt) 2010.09.09. 09:46:58

@flugi_: Ha biztosítható, hogy ne (nagyon) lehessen megkenni a bizottságot, akkor az álrokkantakat fel lehet deríteni.

Maisie MacKenzie 2010.09.09. 10:50:18

@szerjóska:

"illetve whc/p"

Esetleg whc/p/j?

Maisie MacKenzie 2010.09.09. 11:08:18

@baliquez:

"hogy az első két gyerek után jár csp. meg támogatások, a harmadiktól már csak akkor ha az évi befizetett adó elér egy szintet. Más esetben azonnal megy a megszületett kölök bentlakásos állami intézetbe ahol megtanítják a társadalomban élni."

Tényleg jó ötlet!

Azokat kell támogatni akik képesek eltartani önerőből az utódaikat. Azokban a családokban legyen sok gyerek, ahol értékeket adnak át!

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.09. 23:57:18

@evil overlord: kíváncsian várom azt a dolgot, amivel ilyesmit biztosítani lehet... :)

..gondolom valami olyasmifelé akarsz kilyukadni, hogy a te kedvenc pártod emberei makulátlan tisztességűek, őket nem lehet megvesztegetni :D

nakara 2010.09.10. 07:57:27

A 80-as években a rendőrség cigánybűnözéssel foglalkozó részlegének a parancsnoka szerint a cigány nem tisztel mást csak az erőt. Tehát csak korbáccsal lehet őket rendre szoktatni.
Gyilkosoknak, erőszaktevőknek, hazaárlóknak nyilvános kivégzést igy elkerülhetőek lennének a drasztikusabb megoldások pl.
egy sor cigány
egy sortűz

evil overlord (törölt) 2010.09.10. 09:55:08

@flugi_: Paranoia rulez, mi köze ennek a pártokhoz? Amúgy melyik az én kedvenc pártom?
Van egy egyszerű a megoldás: ha elkapnak egy ilyen orvost, akkor letöltendő börtönbüntetés + működési engedély bevonása.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.10. 23:27:54

@evil overlord: nem paranoia. A korrupció ott kezdődik, amikor valaki vagy valakik döntenek az állam pénzéről. Ha van mérlegelési szabadsága, akkor máris ott a korrupció lehetősége.

Az orvosról meg mikor mondod meg, hogy pénzért, vagy fenyegetés hatására csinált ilyesmit? Meg aztán így is kevés az orvos vidéken.. ez korántsem ilyen könnyedén intézhető, hogy csapkodunk, és majd mindenki megjavul.

evil overlord (törölt) 2010.09.11. 07:27:11

@flugi_: Nem helyi orvossal kell végeztetni az ellenőrzést. Elég nehéz egy több tagú bizottságot megfenyegetni, különösen úgy, hogy az ország másik végéről jönnek.
Ha nem tetszik az ellenőrzés, akkor mi a megoldás? Szépen szemet hunyunk több százezer csaló felett, és dalolva kifizetjük a rokkantnyugdíját?

dr. Wilbur Swain 2010.09.11. 11:37:32

@evil overlord: sorry, az ellenőrzést most sem helyi orvos végzi, hanem egy regionális bizottság, és nem ők jönnek, hanem a rokik járulnak eléjük

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.11. 11:39:57

értsd már meg, hogy akárki "ellenőriz", ha neki döntési szabadsága van, akkor ott korrupció lesz. Az egyetlen megoldás az, ha nem valaki eldönti, hanem a törvény pontosan megmondja, hogy mikor mi van, és úgy van megfogalmazva, hogy nincs alkalom a korrupcióra.

Kábé olyan a különbség, mint a kétféle tömegközlekedési fizetési módszer között, van a kalauz, amelyik megfélemlíthető, és van a rács, ami kártyával nyílik.

Nem mondom, hogy tudom mi a jó megoldás, de az, hogy "majd a mi embereink is ellenőrzik", az van most is.

evil overlord (törölt) 2010.09.11. 17:39:28

@dr. Wilbur Swain: Én is így tudtam, de flugi úgy látszik nem hiszi.

@flugi_: Egy több tagú bizottságot nem annyira egyszerű megkenni, jülönösen akkor, ha jó fizetést kapnak (megvesztegetés esetén pedig börtönt). Bár lehet hogy - pour encourager les autres - érdemes párszor a kínai módszert is bevetni :)

"majd a mi embereink is ellenőrzik"
?

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.12. 19:34:35

@evil overlord:

"majd a mi embereink is ellenőrzik"
?

Mit nem értesz? Most is kiadja valaki a leletet, te meg azt mondod, hogy most másvalaki csinálja.

Az meg, hogy helyi, vagy nem helyi, részletkérdés, és nem is írtam ilyesmit, csak annyit, hogy orvos, aki megnézi, és meg lehet fenyegetni, vagy meg lehet vesztegetni, mivel testi közelségben szokás orvosi vizsgálatokat csinálni, nem kilométerekről, íróasztal mögül.

Szerintem tényleg nem érted, hogy mit mondok. Az ilyen elbíráló jellegű bizottságokba, ahol az állam pénzéről dönteni lehet, óriási a túljelentkezés minden párt saját "megbízható" embereiből, és ez a jelentkezés pontosan annak a hatalomnak szól, ami ezzel a pozícióval jár. És az még a jobbik eset, amikor kenőpénzgyűjtő pozíciónak használják, még rondább is lehet a helyzet egy-egy meggyőződéses hülye segítségével, nem tudom emlékszik-e valaki Grespik fővárosi engedélyezési gyakorlatára.

Hát még akkor mekkorát röhögtem, amikor korrupció elleni ellenőrző bizottságot állított fel valamelyik okos nemrég :)

Szóval gondold végig, hogy mit értesz azalatt, hogy "megvesztegetés esetén börtön", amikor a büdös életben soha nem derül ki a megvesztegetés, magában bizonyíthatatlan, és minden érintett félnek ellenérdeke, hogy kiderüljön. Lényegében csak azok az esetek derülnek ki, amiket valamelyik sértett tettestárs valamikor később beköp.

evil overlord (törölt) 2010.09.12. 19:56:12

@flugi_: Én megnézném azt az idiótát, aki nekiáll egy többtagú bizottságot fenyegetni (jó lenne mikrofon, kamera is) . Ha mégis van ilyen, lehet rajta példát statuálni.
Mivel a rokkantnyugdíj személyenként nem nagy pénz, így az egyedi megvesztegetési összeg sem nagy (szemben a tipikus állami/önkormányzati lenyúlásokkal). Mi a fenéért vacakolna ezzel egy párt, amikor pl. egy kilométer autópálya építésénél sokkal többet lehet lenyúlni (kisebb kockázattal)?
A fenét nem tud kiderül a megvesztgetés: kell pár provokátor, az APEH, ÁNTSZ is így bírságol. Arról nem is beszélve, hogy simán lehet beépített ember a bizottságban.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.12. 20:57:54

@evil overlord: mit értesz "beépített ember" alatt? Mindegyiket az küldi oda, aki éppen kormányon van. Mindegyik "beépített".

Tényleg nem értem.

Azt pedig jó ha tudod, hogy ha egy "provokátor" azzal buktatja le a hatályos ellenőrző szerveket, hogy lefizeti őket, törvény előtt pont olyan vétkes, mint aki nem "provokátor", csak simán lefizet. Persze kétharmaddal azt is meg lehetne csinálni, hogy ez ne legyen, de találgass hármat, miért nincs ilyen intézkedés :)

picur3ka 2010.09.12. 21:12:08

@flugi_:

Maga tulragozza ezt mar egy hete, faraszto. Ez igenis megoldhato, hogy kevesebb, mint fele annyi rokkantnyugdijas legyen igen rovid uton.

Meg nagy ceco se kell hozza, az akarat onmagaban sokat jelent, mint tudjuk, az fejetol budosodik...

Mint Pinter megirta az miniszteri rendeletben, becsukjuk, osz becsukjuk, kesz.

evil overlord (törölt) 2010.09.12. 21:20:22

@flugi_: Ez a naivitás fárasztó. A beépített ember az, akinek az a dolga, hogy bíróság elé juttassa a a megvesztegetett orvosokat.
Bizonyára azért szoktak provokálni az APEH és az ÁNTSZ emberei, hogy utána ne lehessen büntetni. BTW, az is elég, ha megkérdezi, hogy mennyiből is lehetne megoldani, és az orvos nem hajtja el a francba.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.09.13. 21:51:46

@evil overlord: blokkot kapni és blokkot nem kapni egyaránt olyan dolog, ami nem büntetendő.

Csúszópénzt felajánlani, hivatali pozícióval visszaélést felbujtandó viszont az. Ha minden fazon mondhatná, hogy "de én csak le akartam buktatni", akkor a törvényvégrehajtás nem tudná büntetni ezt a tételt, vélhetően ez az oka a jelenlegi szabályozásnak. Ez megváltozhatna úgy, hogy bizonyítottan időben a megvesztegetés előtt, bizonyítottan hivatalos ember tudtával elindított megvesztegetési kísérlet nem büntethető, én örülnék neki, mert akkor végre lenne értelme annak, amit mondtok. Mondjuk akkor én meg abba kötnék bele :), hogy megint egy olyan pozícióról van szó (a hivatalos ember), amiben könnyen gyorsan lehetne intézni a módszer szétverését, teszemazt kormánypárti visszaélést az adott kormány hivatalos embere letagad, így a provokátor megy rágalmazásért a börtönbe, nem a korrupt kormánytag.

Nem tudom melyikőtök mikor csinálta a jogsiját, nekem egészen konkrét élményeim vannak arról, hogy milyen egy összetartó, adott hivatali pozícióval masszívan visszaélő, állami monopóliumot élvező társaság.

evil overlord (törölt) 2010.09.13. 22:41:42

@flugi_: A "Doktúr mennyiből lehet megoldani?" kérdésre adott pozitív válasz bőven elég lehet az illető orvos kirúgására (és ezzel egy jól fizető állás elvesztésére). Ha a provokátor hivatásos állományban van, akkor nehéz lecsukatni.
süti beállítások módosítása