A részeg alkudozik a kocsmában
2010. július 20. írta: jvizkeleti

A részeg alkudozik a kocsmában

  Az országban nemzeti szabadságharc van a globális pénztőke és az IMF ellen. Na bravó, ahogy édesanyám mondaná. Nyelvi leleményből nem fogytunk ki. Annyira szánalmas már ez az egész bohózat, hogy nem tudom, sírjak vagy nevessek. Mint amikor a kiütés előtt álló részeg még kér egy vodkát a kocsmárostól, de hitelbe ám, mert pénze már nincs. Erre a kocsmáros jelzi, hogy talán a kedves vendég már így is túl sokat ivott, és haza kéne menni inkább rendbeszedni magát. A részeg erre elkezdi verni az asztalt, hogy egy vendéggel így nem lehet bánni, és különben is őt ne sértegessék, mert bosszúból telehányja a kocsmát. Na, ez most Magyarország. Tudom, ezt most sokaknak fáj hallani - elhihetitek, nekem is fáj ez az egész.
 
  Kezdjük néhány definícióval!
 
  Államháztartási hiány: Ha az állam kiadásai nagyobbak, mint az bevételei, akkor hiány keletkezik. A hiányzó bevételt hitelből (állampapír eladása a piacon) tudja megoldani az állam. A hitelnek a lényege, hogy azt vissza kell fizetni kamatostul. Tehát az államadósság felvételével együtt jár a későbbi kamatkiadásokkal, amelyek növelik a jövőbeli hiányt.
 
  Államadósság: Az állam összes meglévő hitele, vagyis az egyes évek hiányainak összege az államadósság.
 
  A definíciókból rögtön látszik, hogy a hiány és az államadósság ugyanannak a dolognak
két különböző aspektusa, előbbi forgalmi, utóbbi állományi adata az eladósodásnak. Vagyis a hiányból lesz az államadósság. Amennyi a hiány, annyival nő az államadósság, amennyivel nő a hiány, annyival gyorsabban nő az államadósság. A Nagy Nemzeti Szabadságharc tehát így néz ki: Az IMF azt mondja: csökkentsétek a hiányt, hogy az államadósságotok lassabban növekedjen. A Fidesz azt mondja: nem, mi gyorsabban akarjuk növelni az államadósságot. Most akkor mi van?
 
  A Fidesz ezt nevezi „mozgástérnek”. Ezzel a „mozgástérrel” az a baj, hogy a más pénzéből van. A helyzet tehát a következő. Veri a kormány az asztalt, hogy adjanak hitelt, illetve hitelkeretet, de abba már ne szóljanak bele, hogy mire költjük el. Mert az a nemzeti szuverenitást sérti. A nemzeti szuverenitást borzasztó egyszerű helyreállítani. Nem kell több hitelt felvenni, nem kell többet költeni annál, amennyi bevétele a kormánynak van. A hiányt le kell vinni nullára, és akkor nem merül fel az a probléma, hogy valakinek ezt finanszírozni is kéne. Máris helyreáll a szuverenitás, és nincs senki, aki megmondja a kormánynak, hogy mit csináljon.
 
  Mellékesen megjegyezném, hogy a kedves olvasótábor (mivel keresőképes, fiatal olvasótábora van a blognak) minden bizonnyal egy rakás magyar államkötvényt vesz minden kibocsátáskor a tudtán kívül. Ennek oka, hogy a kötelező és/vagy önkéntes magánnyugdíját nagy részben (50%+) kötelező állampapírba tennie mindenkinek. Ezt a kötelezettségét természetesen a nyugdíjpénztárak hajtják végre. Minő öröm. Szerintetek ha az állam csődöt jelent, akkor azzal a zsetonnal mi lesz?

  Hogyan jutottunk ide?
 
  A történet főleg 2002-ben indul. Akkor a választások előtt a Fidesz egy Matolcsy György nevű szakember vezetésével, hitelből költekezésbe kezdett az ország. Nem volt igaza, de hiba lenne rá kenni a dolgot, ez egyetlen év, nem ez alatt mentünk tönkre. Betudható „választási” költségvetésnek.
 
  Aztán jött Medgyessy Péter, aki jóléti rendszerváltást ígért, természetesen hitelből, miből másból? Mégis mit gondoltunk, majd a szocialisták adják oda a vagyonukat a nagy szolidaritás és szociális érzékenység hevében? Ez volt az eredendő bűn. Olyan pénzt költött az állam, ami nem volt az övé, és nem ám termelő gépekre, hanem fogyasztásra. A nevünkben vett fel fogyasztási hitelt, és kiosztotta azt az inaktívak (13. havi nyugdíj, családi pótlék emelések) és a kérdéses produktivitású állami tisztviselők között.
 
  A piacról történő hitelfelvétel lehetősége a Gyurcsány féle elk*rás miatt bezárult. Másfél évig pannon pumát hazudott Ferenc, aztán nem tudott reformokat csinálni. Bajnai volt olyan kegyes, és nem hagyta, hogy az ország teljesen csődbe jusson, fűnyírózott egy kicsit, a szociknak már, ez is eredmény szokott lenni. Sőt három ilyen haditettük van, erre büszkék. Először Németh Miklós 89-ben, majd Bokros 95-ben és végül Bajnai 09-ben. Hát ez ám a szép sikerszéria. Az utolsó pillanatban már csak nem nézhették tétlenül, hogy összeomlik az ország.
 
  Most újra Matolcsy kezében van a gazdaságpolitika, legalábbis úgy látszik. Szeretném remélni, hogy elszakadunk végre az eladósodás politikájától, de erre nincs garancia. Egyébként kommentben várom a véleményeket, hogy az olvasók szerint eljött-e már végre tényleg az ideje, hogy elszakadjunk az eladósodástól.
 
  Itt vagyunk a jelenben, viszont mivel a piacról, vagyis a feltételek nélküli csatornáról már nem lehet finanszírozni a „mozgásteret”, vagyis a GDP 3.6%-ánál akár nagyobb, újabb
hitelfelvételt, ezért kénytelen a kormány tárgyalni a feltételekről, ha pénzt akar. Ebből a szempontból viszont teljesen mindegy, hogy ki miatt jutottunk ide.
 
  Mit kell tenni?
 
  Egy korábbi cikkben már írtam róla, hogy az állami kiadások szerkezete miért problémás. Ezt továbbra is tartom. A magyar gazdaság fő problémája az állam kiadási szerkezete és az állami kiadások óriási volumene. Ezek a kiadások a GDP-be költségen kerülnek elszámolásra, így nem tartalmaznak semmiféle jelzést arról, hogy a felhasználás mennyire volt hatékony, sikeres. Egymillió forint, amelyet az alföldi autópálya alagutjaiba építenek bele, ugyanannyi GDP, mint a legjobb orvosra, tanárra költött egymillió forint. Vagyis a fő probléma nem is a hiány, hanem az, hogy a magyar GDP nagy részben fiktív, értéktelen állami felhasználást takar.
 
  El kell kezdeni gyomlálni
 
  Ezt a nagy részben fiktív, sokszor értelmetlen felhasználást (az állam a GDP közel 60%-át költi el amúgy), el kell kezdeni kigyomlálni. Nincs más út, csak ez. Már olyan helyzetben vagyunk, hogy nem tud az állami kiadások miatt növekedni a gazdaság. Emlékezzünk, hazánkban már a válság előtt sem nagyon volt növekedés, tavaly pedig szabadesésben csökkent a GDP. A probléma eredete nem elsősorban külföldi eredetű. A saját állami kiadási rendszerünket kell helyrerakni. Erre akar bennünket rábeszélni az IMF. Persze nem szeretetből, hanem érdekből, de ez teljesen mindegy.
 
  A nagy zsarolás
 
  Egy dolgot szögezzünk le: nem vagyunk abban a helyzetben, hogy zsarolni tudnánk bárkit is. A helyzet olyan, mint amikor a rendőrök beszorítanak egy bűnözőt egy sikátorba, hogy letartóztassák, és a bűnöző az utolsó esélyként a saját halántékához szorítja a fegyvert, majd felkiált, hogy „ha nem mennek el, akkor fejbe lövöm magamat”. A rendőrök bizony nem fognak elmenni. A piac sem fog venni állampapírt csak és kizárólag azért, mert mi megfenyegetjük, hogy különben csődbe megyünk. Sőt, egyenesen el fogja adni a meglévőt is. Csak akkor veszik az állampapírt, ha megígérjük, hogy változtatunk, és be is tudjuk mutatni, hogy mit és hogyan fogunk máshogy csinálni.
 
  Kedves közönség, tessék készülni a „megszorításokra”, vagyis az állam kiadási oldalának várva várt rendbetételére. Hogy az önök állampapírjai is megőrizzék értéküket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr322162550

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy: Magyarország a pénzügyi függetlenség útjára lépett 2010.07.22. 12:48:02

Az államadósság GDP-hez mért szintjét 80 százalékról 60 százalék alá kell csökkenteni, az államháztartási deficitet a következő években 3 százalék alá kell mérsékelni a GDP-hez képest - mondta Matolcsy György a Gazdasági és Szociális Tanács ülésén.

Trackback: A Mosoly Országa 2010.07.20. 18:59:48

Én a magam részéről úgy látom, önmagában ez a legújabb csörte az IMF-EKB fenevaddal nem lenne olyan hű de rémes. Kábé mindenki sejti, aki nem teljesen hülye, hogy a parti arról szól, az önkúrmányzati savazásig ne kelljen se a megszorítás, se a reform s...

Trackback: Gyurcsány is hozta a formát... 2010.07.20. 17:01:21

Egyetlen nap alatt közel négy százalékot gyengült a forint, Magyarország újra negatív hőssé vált a világban, gazdaságpolitika helyett szabad pálinkafőzéssel etetik az embereket, a miniszterelnök meg azt mondja, hogy ő nem illetékes. Azért lássuk be,...

Trackback: Lázár és Matolcsy se semmi... 2010.07.20. 17:00:56

Lázár mint mondta, reméli, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió a magyar embereket akarja megsegíteni, s nemsilányul egy bankelnöki érdekvédelmi szervezetté vagy egy szakszervezeti mozgalommá.Forrás(Matolcsy) a tárca vezetője közöl...

Trackback: Rogán és az IMF 2010.07.20. 17:00:35

A devizahitelesek terheit nem ez a tíz forint határozza meg... Te tényleg ennyire hülye vagy? Forrás

Trackback: Reform, megszorítás vagy bankadó? 2010.07.20. 15:59:18

"Magyarország megkezdte a szerkezeti reformokat és azokat folytatni is fogja. Először a politikai osztályt operálta meg (= országgyűlési és önkormányzati képviselők számának megfelezése). Folytatjuk az adóreformot. Az egész három-négy éves ...

Trackback: Mindent vinnének 2010.07.20. 14:56:32

Lassan, lassacskán bontakozik ki a kép a Nagy Tervről, amiről nem lehetett beszélni, mert hazudni kellett volna: Minden kell. Minden. Kellenek az önkormányzatok is, bár igazán velük senki soha nem törődött Magyarországon, de most azok is kellenek. Min...

Trackback: Hogyan segíthetné elő Simor András a megegyezést az IMF-fel? 2010.07.20. 14:18:45

Úgy ha önként lemondana fizetése egy részéről. Az IMF és a EU delegációja megállapodás nélkül hagyta el Magyarországot. A tárgyalások megszakításának legfőbb okai között szerepel egy igen meglepő kifogás is, mégpedig Simor András (és valószínűleg még...

Trackback: IMF: Miért ebben van valami újdonság? 2010.07.20. 14:05:50

Barátaim, ne legyünk naívak!Van valami újdonság abban, hogy az IMF diktál nekünk?Hiszen 1989-ben meg lett hirdetve: gyertek ide vazzeg, olyan országot hozunk létre nektek, ahol viszonylag kultúremberek laknak, szeretnek dolgozni, olcsóság van...

Trackback: IMF-tárgyalások: most cirkusz, később talán kenyér 2010.07.20. 13:29:23

Nem az a kérdés, hogy kemény csávók vagyunk-e a Valutaalappal szemben, hanem hogy mikor és hogyan teljesítjük a követeléseit.Mert ugye keménykedni, azt lehet. A tárgyalások megszakítása bizonyára népszerű lesz a választók nagy része számára: olyan tökö...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 11:36:46

Vitatkozom Vizkeleti kollégával: a bajok nem 2002-ben kezdődtek, hanem a hanyatló Kádár-korszakban, akkor kezdődött az adósságspirál. A '98 utáni Fidesz-kormány 2 évig konzervatív gazdaságpolitikát folytatott, a választások előtti költekezős időszakot nem tenném minden bajok okozójává.

A költségvetés helyzete tényleg siralmas, szerintem az új kormány egyre kétségbeesett, mozgásteret növelni kívánó politizálása zajlik a szemünk előtt. A mi érdekünk, hogy legalább minimális sikerrel járjanak.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 11:41:31

Nézze Vízkeleti kolléga, minden példa sántít, így a maga sarokba szorított bűnözős példája is.
Volt is egy sánta barátom, akit ezért példának hívtunk.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 11:48:33

@rajcsányi.gellért (ergé):

Köztünk nincs vita. Én sem tettem minden bajok okozójává az első Fidesz kormányt, sőt ki is emeltem, hogy ott volt egy választási költségvetés. Ha 2002-2006 között is lett volna egy választási költségvetés 2006-ban akkor nem itt tartanánk.

A hanyatló Kádár-korszakban van igazság, de már túl távoli, ahhoz, hogy erre mentség legyen. A második világháborút meg tudták vívni hat év alatt, mi nem tudunk túl lépni a rohadék Kádár korszakon húsz év alatt. Érted mire mondom. Ezt már el kellett volna tudnunk zárni.

A kormány sikerkritériumával nem értek egyet. A nagyobb hiány nem siker. Hanem az eladósodás folytatása. Amúgy a gyomlálásban sok sikert kívánok nekik. Az az érdekünk.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.20. 11:50:33

Nagyon szép vázlat makroökonómia 1 1. előadásának 1. fél órájából. Egy hibája van: a GDP növekedését/csökkenését kihagytad a képből.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 11:55:01

@tölgy: Sajnos a német gazdaságban igencsak befolyásos Handelsblatt is lebűnözőzi Magyarországot:

"a hitelezők Magyarországot egy megbánásra nem hajlandó bűnözőként, elrettentés céljából kívánják a nyilvánosság előtt „karanténba zárni”."

nol.hu/kulfold/_orban_es_kormanya_veszelyes_jatekba_kezdett___

qbr 2010.07.20. 11:56:49

Azon töprengtem tegnap, hogy a tárgyalásokkal való kivárás nem növelheti-e mind a magyar, mind az IMF, mind az EU tárgyalók mozgásterét: a dél-európai országok (különösen Görögország) továbbra is nagyon ingatagok, a "nagy euró segélycsomagot" sem sikerült még összerakni. Ilyen helyzetben tényleg nem tud sem az EU, sem az IMF igent mondani egy lazításra, mert maguknak tennének keresztbe.
Ha várnak pár hónapot, sok minden kiderül: ha nem dől be Görögország, és enyhül a nyomás, akkor lehet, hogy rugalmasabban lehet tárgyalni, ha viszont bedől, akkor még mindig el lehet fogadni a feltételeket a biztonság érdekében.

Zoli 29 2010.07.20. 11:58:00

jvizkeleti:

Akkor lenne helytálló a helyzetértékelésed ("szánalmas bohózat"), ha a kormány arról szeretné meggyőzni a hitelezőinket, hogy hadd finanszírozzon jóléti kiadásokat hitelből, ennek következtében hadd növelje meg az ország áht hiányát.

Ezzel szemben a helyzet az, hogy Matolcsyék azt szeretnék elérni, hogy jövőre valahol 3 és 3,8% között legyen a hiány, tehát hajlandóak azt mérsékelni, csak kisebb mértékben, hogy az elmúlt 4 év megszorításai után ne kelljen újabb terheket pakolni a lakosság és a magyar vállalkozások vállára. Az EU és az IMF viszont ragaszkodik a 2,8%-hoz.

Még a populista bankelnök Csányi Sándor szerint sem eléggé rugalmas az IMF.
www.vg.hu/velemeny/interju/csanyi-rugalmasabbnak-kellene-az-imf-nek-lenni-video-322285

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.20. 12:00:39

na, szépen fel lett mondva a marx károly tudományegyetem

Alfőmérnök 2010.07.20. 12:02:38

Szánalmas bohózat az, amit a világot sakkban tartó pézügyi oligarchia csinál.
Kurvára meg fogják szopni.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.07.20. 12:09:59

Sad but true.
Úgyhogy ezért kapni fogsz. Itt ez nem megengedett. Még várni kell, ez mind egy grandiózus terv része, stb... :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 12:19:56

@rajcsányi.gellért (ergé): én csak tréfálkoztam.

De ha ragaszkodik a hasonlathoz: ha a NOL-nak jó, hogy a Pojáca és a Libaszerelő szoci kormányát bűnözőkhöz hasonlítja, lelkük rajta. Viszont most egy másik kormány mit bánjon meg az előző "bűnein"?
Esetleg a mai német kormány is a náci vagy a Honecker kormányok örököse?
Higgyen nekem, rossz hasonlat.

irrelevant 2010.07.20. 12:21:24

A cikkel két baj van. Az egyik, hogy iszonyúan közhelyes. Ezt a sztorit 2002-től máig körülbelül hatezerszer hallottuk, olvastuk. A másik, hogy fel kellett pillantanom a címsorra, hogy még mindig a mandineren vagyok-e, vagy valahogy véletlen átkavarodtam a népszava.hu-ra.

Én nem vagyok közgazdász, a gondolkodásom sematikus, sztereotíp és előítéletes, így nem tudom megítélni a szakmai érveket, de ezt a liberális maszlagot a megszorítások szükségességéről soha nem fogom bevenni. Ami meg az IMF-nek nem tetszik, az nekem automatikusan szimpatikus lesz.

Hagyjuk meg Tóta W stílusát és lózungjait Tóta W-nek. Nincs nekünk erre szükségünk.

Jobblada 2010.07.20. 12:22:25

Ha megkérhetném Vízkeletit, aki hál'Istennek nem kollégám, mellőzze az alkudozó részeg vs. kocsmáros, a bűnöző vs. rendes rendőr hasonlatokat, mielőtt még eljut a renitens cseléd vs. gazda példáig. (A Handelsblattot, meg pont lesz@rom, a Der Standard is egészen másképp fogalmaz.) Ugyanis most mi itten otthon vagyunk, a kétharmad Orbán Viktort választotta és nem az IMF-t, sőt éppen nem fogjuk lehívni az aktuálissá vált hitelrészletet sem. Azt az infót nem rudom kitől szerezte be Vízkeleti, hogy mi mostan növelni akarjuk a hiányt (államadósságot), merthogy a tárgyalások nem azért dőltek dugába, mert 3,8 %-on változtattunk volna, hanem a haverjaik pénzét féltik, a nagy bankár-család unokaöccsei árulkodnak a keresztapának, hogy a sok tízezer-millió-billó nyereségüket apasztani akarják a magyarok. Ez nem önmagában érvágás, csak attól félnek, hogy más ország is vérszemet kap és ezentúl nem a saját polgárai vérét akarják majd az utolsó cseppig kiszívni... Ne adj' Isten még egyes multikat érintő adókedvezményt is visszavonnak, ahelyett, hogy a nyugdíjakat csökkentenék a felére...
Az nagyon szuper, hogy Vízkeleti így együtt üvölt a farkasokkal, restrikciót követelve, de ha körülnézne Ejrópában, esetleg látná, hogy ez a politika összességében csak egyik válságból vezet a másikba, és ha valóban gazdaság-növekedésre fordítják a hiteleket, akkor lehet növelni a mennyiségüket is, mert a kisujjunkból vissza fizetjük őket - csak megtérülő beruházások kellenek, amiknek első lépése az adócsökkentés, a megfelelő piaci viszonyok megteremtése.
A bankok is fejükhöz kaphatnának, mert amikor a többség visszafogja majd a hitelezést, hitelkamatokat, díjakat emel, egy-egy okos óriásit kaszálhat, nagy versenyelőnyre tehet szert. Szóval, libsi gerincű álközgazdászok, fogjátok kissé vissza magatokat és próbáljátok a honfitársak érdekeit nézve mocskolódni, ha megkérhetném.

bz249 2010.07.20. 12:26:05

Amennyire tudom a vita a bankadoro szolt, hogy az mennyi lehet. A 3.8%-ban es a 3%-ban nagyjaban egeszeben egyetertenek a felek. A kerdes az, hogy a 3%-os hiany elereset mekkora mertekben tamogathatja meg a bankado.

Egyebkent mivel sikerult eladni az osszes allamkotvenyunket, ezert tulajdonkeppen akkora szuksegunk most nincs is az IMF-re. Ha beutne egy ujabb gebasz, akkor talan lenne, de most epp elvagyunk a Hulyek Bankja nelkul is. Mas is ad nekunk hitelt, nem csak ok.

Egyebkent erdekes megnezni a kaeuropai orszagok allamhaztartasi hiany adatait 2002 kornyekerol (2000-2004).

epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsieb080&plugin=1

Mink: -3.0 -4.0 -8.9 -7.2 -6.4
Csehek: -3.7 -5.6 -6.8 -6.6 -3.0
Lengyelek: -3.0 -5.3 -5.0 -6.2 -5.4
Bezzegszlovakok: -12.3 -6.5 -8.2 -2.8 -2.4

Olyan rettenetesen nem logunk ki ebbol a csoportbol, raadasul ebben az idoben a magyar GDP jobban nott, mint a cseh vagy a lengyel es csak minimalisan maradt el a szlovak novekedesi utemtol.

café 2010.07.20. 12:35:39

Hopp, ritka tárgyilagos írás ez, a kommentekből látszik is, hogy a törzsközönség nem is tudja feldolgozni azt, hogy egy konzervatív portálon konzervatív gazdaságpolitikát támogató cikk születik. Hiszen ők azt hiszik, hogy a konzervatív gazdaságpolitika a következőkből áll:
- csak akarnunk kell és sikerül
- jön 20 markos legyény és megoldja (vagy hogy volt a mondás)
- mindenkinek minden állami juttatás jár
- vizitdíj fúj, 14. havi nyugdíj hurrá
- a profit lopás (ha nem a miénk)
stb.

Ehhez képest az IMF azt nyomja, amit a konzervatív kormányok maguktól is: hiányleszorítás, szerkezeti reformok stb.

Egyébként ez lenne az ország érdeke. Ugyanis ha nincs IMF hitel vagy bitonsági fedezet, akkor a piacról az ország drágábban jut hitelhez, amit az adófizetők állnak. Az IMF meg nem a Vöröskereszt, a piacinál kedvezőbb hitelt ad, de nem vármire.

Egyes elvakult közgazdászok azt mondják, hogy a a nagyobb mozgástér (magyarul: nagyobb eladósodottság) a gazdsági növekedés érdekében kell, meg éppen a szerkezeti reformokhoz, csakhogy az derült ki a tárgyalást követő kommunikékből, hogy ilyen reformterveket a kormány NEM mutatott be. Azért lássuk már be, hogy ennek elvárása nem primadonnáskodás. Másrészt az is kiderült, hogy a bankadónak ez a mértéke a sokszor emlegetett növekedést fogja vissza.
Ami ráadásul megszorítás is, mert a bankok természetesen beszedik a kieső pénzt.

A magyar jobboldalnak vigyázó szemeit a testvérpárt szlovák és cseh jobboldalra kellene vetnie. Most megy el másodszor a hajó.

Ezekiel 25,17 2010.07.20. 12:36:37

"Nem kell több hitelt felvenni, nem kell többet költeni annál, amennyi bevétele a kormánynak van. A hiányt le kell vinni nullára, és akkor nem merül fel az a probléma, hogy valakinek ezt finanszírozni is kéne."

Szó szerint így érveltem én is tegnap. Sajnos az a helyzet, hogy nem mások kuncsorognak nekünk szívességért, hanem mi kuncsorgunk az IMF-nek. Nem kell őket idehívni, és pénzt kérni, akkor nem fognak feltételeket szabni, ilyen egyszerű. A helyzet megalázó és nem szerencsés, de csak magunknak köszönhetjük.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.20. 12:39:12

"A Nagy Nemzeti Szabadságharc tehát így néz ki: Az IMF azt mondja: csökkentsétek a hiányt, hogy az államadósságotok lassabban növekedjen. A Fidesz azt mondja: nem, mi gyorsabban akarjuk növelni az államadósságot. Most akkor mi van?"

Hazudsz!
A vita elsősorban a bankadóról szól, a kormány már rég elfogadta azt az IMF diktátumot, h a hiány nem lehet 3,8% felett.

Innentől kezdve nincs is értelme tovább olvasni. Egyik legszarabb cikk for ever a mandiner blogon.

Ezekiel 25,17 2010.07.20. 12:42:17

"Nem kell több hitelt felvenni, nem kell többet költeni annál, amennyi bevétele a kormánynak van. A hiányt le kell vinni nullára, és akkor nem merül fel az a probléma, hogy valakinek ezt finanszírozni is kéne."

Szó szerint így érveltem én is tegnap. Sajnos mi kérünk szívességet az IMF-től, nem ők tőlünk, tehát az arcból vissza kellene venni. Nem kell tőlük hitelt felvenni, és akkor majd nem támasztanak feltételeket. Ennyire egyszerű.

És ezzel nem az IMF-et akarom védeni, egyáltalán nem áldásos a tevékenységük, de nehogy már a hitelfelvevőnek álljon feljebb, hogy miért nem az ő igényei szerint adnak hitelt.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.20. 12:42:55

@café:

"- csak akarnunk kell és sikerül
- jön 20 markos legyény és megoldja (vagy hogy volt a mondás)
- mindenkinek minden állami juttatás jár
- vizitdíj fúj, 14. havi nyugdíj hurrá
- a profit lopás (ha nem a miénk)"

Te hülye vagy, a saját fantomjaiddal küzdesz.
Idézd már, h melyik itten törzs írt ilyeneket?!
Hazudsz.

OmegaMale 2010.07.20. 12:44:37

Biztos gyenge vagyok szövegértésből, de tudtommal a kormány a tárgyalásokon elkötelezte magát az előző kormány sarokszámai mellett (tessék, papírja van róla az ATV-ról, ami nem vádolható jobboldalisággal :D: atv.hu/penztarca/20100609_orban_mindenkepp_tartja_az_idei_hianycelt). Innentől ez nem téma.

Amit a zember a médiából felfoghat, annak alapján az IMF nem csak a hiánycélokat, hanem az módszereket is rögzíteni kívánta., ám a kormány más úton szeretné elérni ezt. Az IMF szerint csak az Ő általuk előírt módszer működik, szvsz itt kezdtek egymás mellett elbeszélni egymás mellett a felek. Az IMF áldását nem bírni egy ilyen helyzetben a piaci nyugtalanság oka lehet (vagy ürügye is lehet a piacnak, hogy egy kiszolgáltatott, nyitott gazdaságon facsarjon egyet, az elemzők szerepe és érdekeltsége is megérne egy misét), lásd leminősítések. Lejött a zindexen a cikk, hogy a 10. helyre ugrottunk CDS csődkockázat tekintetében. Ha valaki megnéz egy első negyedévi összesítést (pl. www.cmavision.com/images/uploads/docs/CMA_Global_Sovereign_Credit_Risk_Report_Q1_2010.pdf), akkor látható, hogy hitelminősítési osztályban most is csupa bbb-s és bbb+/--os bolyban vagyunk 10 másik országgal, akikkel a %-ok tekintetében a +/-10%-os sávban vagyunk (a listavezető Venezuelához képest). Ekkor (2010 Q1) a 18. helyen álltunk. Aki látott mát F1-es időmérő edzést, annak van fogalma, mi az a 'Knockout Zone'. A nagyon hasonló eredmények a lista folymatos és jelentős változását hozzák, ez a tízes csoport állandó küzdelmet folytat, hogy ne kerüljön a top10-be. Elég rosszkor elfingani magunkat és máris mehet a zindexre a cikk, hogy hehe a zemberek kormánya már megint elqrta. Tipikus hiba, amikor egy adatot a hangzása miatt a környezetéből kiemelünk, vagy lokális szélsőértékekhez ('idei éves csúcs', ''egyéves csúcs' stb.) hasonlítjuk.
Ezt tudja az IMF is, így a szamárpadon ülőket fenyegetni a legkézenfekvőbb módszer az IMF részéről, mindek egyezkedni, ha fenyegetni is lehet. Az államcsőd a bankcsődhöz hasonlóan a bizalomról szól, aki rohan, hogy a hírbe hozott bankból kivegye a pénzét, az maga váltja ki a láncreakciót, ha van elég hozzá hasonló.
Ezért számomra két olvasat lehetséges:
1. Az IMF hazamenetele egyszerű insider rémhír (hazamentük, csá), a haraszt megzörgetése, amire valóban fújni kezd a szél (a "piac" "megbünteti" az országot).
(Az elemzők és a spekulánsok jóslatai már be is váltották magukat, akár akarta az IMF, akár nem. Még mindig élünk.)
2. Az IMF bár szkeptikus a módszereinkkel kapcsolatban, ad a kormánynak egy kis időt, hogy átgondolja és bizonyítsa a módszere működőképességét.

Az IMF elismeri, hogy nem lát bele (vagy nem akarja látni), hogyan fogjuk a hiánycélokat teljesítni. A régi kormány vállalásaival és hiteltelenségének felárával árazzák a mostani kormányt is (kb. mint a netes társkeresők, ha azt írod, hogy 180 centi vagy, a nők azonnal levonnak belőle -> -20=160 centi, hiába vagy tényleg annyi), a szokatlan fellépés talán végre tudatosítja a külvilágban, hogy az egészet a bemutatkozástól kell elölről kezdni. Szó sincs szereotéveszrésről, vagy arról, hogy a kormány nem látja reális a helyzetét ebben a leosztásban. Ha hitelt kérsz, akkor vinni kell üzelti tervet, amit a bank elfogad. Az IMF hozott nekünk egy üzelti tervet, amit (az előző kormánnyal ellentében) a jelenlegi kormány másként csinálna, van neki sajátja. Az, hogy az IMF hozott egyet, nem jelenti, hogy az működik és azt sem jelenti, hogy a kormányé ne működne. Mindkét fél azt gondolja, hogy a másik téved, neki meg igaza van.
Tudjuk, hogy az elemzők és a poiltikusok soha nem tévednek (sőt, most már a blogposztolók sem), legfeljebb az események előbb vagy utóbb nem igazolják őket.

Üdv

Zoli 29 2010.07.20. 12:45:29

@café:

"Ehhez képest az IMF azt nyomja, amit a konzervatív kormányok maguktól is: hiányleszorítás, szerkezeti reformok stb."

Nos, ami a hiányleszorítást illeti, abban nincs vitájuk a magyar kormánnyal. Idén tartani akarják a 3,8%-ot, és jövőre is készek továbbcsökkenteni, de nem 2,8%-ra, hanem mondjuk 3,5-re. A hiánycsökkentés árát pedig elsősorban nem a lakossággal, pláne nem a magyar vállalkozásokkal akarják megfizettetni, hanem részben a bankokkal, és a legújabb hírek szerint az energia- illetve a távközlési szektorral.

Az IMF és az EU számára mostanáig a hiány volt a szent tehén. Most viszont már nem csak abba akarnak beleszólni, hogy mennyivel csökkentsük a hiányt, hanem hogy milyen módszerekkel.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 12:47:27

Nem értem.

Matolcsy pontosan arról beszélt eddig is, hogy tartható a hiánycél

profitline.hu/hircentrum/hir/176387/Matolcsy-Luxembourgban-beszelt:-tarthato-a-38-os-hianycel

A hiánycélt a Bajnai-kormány módosította 2009-ben

index.hu/gazdasag/magyar/2009/05/18/az_imf_es_az_eu_belement_a_magasabb_hianyba/

De még azt sem tudták tartani

index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/01/megsem_tudtuk_teljesiteni_a_2009-es_hianycelt/

Ez a kocsmában alkudozó részegről szóló hasonlat pedig olyan minősíthetetlenül rosszindulatú, hogy a leghatározottabban vissza kell utasítani.

hillcut 2010.07.20. 12:52:09

@jvizkeleti

Nem 3,6%, hanem 3,8%.
Állami kiadásokat tényleg csökkenteni kell. Újraelosztás mértékét is csökkenteni kell.-->pénzt a gazdaságilag potens rétegeknél kell hagyni+ezeket kell támogatni EU-s források átcsoportosításával is(29 pont félig-meddig erről szól)

DE! Azt állítod, hogy IMF pénzből finanszírozzuk magunkat és hiányt akarunk növelni.
Az ország már hónapok óta a piacról finanszírozza magát. Ahogy minden ország a Föld felszínén. Szóval ezt ne próbáld úgy eladni, mint vmi magyar fogyatékosságot! Mi is ugyanúgy máséval verjük, mint pl az USA.

Hiány elengedéséről már nincs szó, a kérdés az, hogy hogyan tudjuk tartani az idei 3,8%-ot és a jövő évre előirányzott <3%-ot.

A kormány ezt részben a bankadó bevezetésével próbálja megoldani (illetve állami kiadások csökkentésével). És ez csapja ki az IMF-nél a biztosítékot. Ők azt mondják, hogy inkább a szociális kiadások megvágására/bevételnövelésre van szükség.

Nos. A bankadóra sztem szükség van a bevétel és a szellemisége miatt is. Ez persze nem tetszik a nemzetközi tőkének.
Szociális racionalizálásra is szükség lehet. 2-3 terület jöhet szóba:
1. Állami szociális támogatások csökkentése-->ez a legszegényebbeket/lecsúszó középosztályt érinti. De megoldható pl. családonként kiadható maximalizált szoctám. fogalmának bevezetésével.
2. TB reform. Járulék növelés/több szintű biztosítás/bizonyos szolgáltatások térítéskötelessé tétele
3.nyugdíj-befagyasztás/csökkentés/felülvizsgálat

Zetek 2010.07.20. 12:55:07

Kedves Félbarom!
Ne itt oszd az észt, hanem irány Borsod és mond a pofájukba, hogy nincs. Budapestiként kinyitottad a pofád a 4-es metró mánia miatt? Itt nyüszít a Rácz Jenőke, beszélgess vele egy picit. Az IMF meg a felelős gazdálkodás, valami kevéssé gyenge mesét keress, légy szíves.

nmy79 2010.07.20. 12:55:42

Én sokmindenben nem értek egyet ezzel a cikkel. Először is, miért akarja a hiányt növelni a fidesz? Például, miért vesz fel egy vállalkozás hitelt, miért nem próbál meg fejlődni abból a pénzből, ami van neki? Hát azért mert a növekedéshez pénz kell, és szerintem a fidesz is így gondolja nagyon helyesen. A megszorításokból csak leépülés lesz.. Az már a mi bajunk, hogy a f*sz gyurcsányék miatt, iszonyatosan szigorúak velünk és nem bíznak a "magyarokban", ahhoz túl kicsik vagyunk, hogy lássák onnan Washingtonból, hogy itt kormányváltás volt..
Azzal sem értek egyet, hogy mi egyáltalán nem tudjuk zsarolni őket. Mondhatjátok, hogy naív vagyok, de Magyarországon NEM lesz államcsőd. na nem azért, mert szeretnek minket, hanem azért, mert akkor nekik (IMF, EU, külföldi bankok, multicégek, tőzsdei befektetők) is bánni fogja pár száz milliárd eurójuk.. Arról nem is beszélve, hogy akkor velünk bukik Spanyolország, Görögország, stb.. Ez szerintem igen erős zsarolási potenciál.
Még valami, úgy érzem, hogy csak úgy, mint Trianonban, találtak egy kis gyenge országot, akin példát akarnak statuálni. Ezt csak azért mondom, mert az EU 27 országából 24ben magasabb a hiány, mint 3 %. Az íreknél például 25 körül lesz.. Nekik szabad?

Jobblada 2010.07.20. 12:56:19

@café:
"Ehhez képest az IMF azt nyomja, amit a konzervatív kormányok maguktól is: hiányleszorítás, szerkezeti reformok stb."

Tökfej, a közigazgatás drasztikus csökkentésével nem kezdtek szerkezeti reformba? Egyébként pedig, a gyurcsány-bajnai párostól miért nem kértek számon szerkezeti reformokat? Elég volt a gyes csökkentése, meg a vagyonadó és ötös! Valahogy összejött május végéig a tervezett hiány 85%-a, oszt mégse volt sértődés... és százan leírták már TARTANI AKARJA A KORMÁNY A 3,8%-ot. Akkor miről beszélsz, kinek dolgozol?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 12:56:50

@TaTa86.:

Eredetlieg akartam egy excel táblázatot is beilleszetni, hogy illusztráljam, a különböző növekedések mellett, milyen elsődleges hiányt tudunk finanszírozni. Csak túl bonyolult lett volna így kihagytam.

A bajom az, hogy semmi nem utal arra, hogy egy esetleges nagyobb hiány segítene a növekedésnek. Lehet, hogy papíron nő a GDP, de amíg ebbe a hihetetlen hatékonytalan és pazarló rendszerbe öntjük az adósságot addig nem fog nőni a termelési képességünk. Márpedig az a valódi gazdagság, ha képes vagy termelni. A GDP eléggé a felhasználás felől közelíti meg a dolgot.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.20. 12:56:52

@malacz69【ツ】rettegéselemző:
tévedsz, ez nem rossz cikk. ez majdnem hazaárulás.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.07.20. 12:57:53

@Elpet: főszerkesztő úr! mikor rugdalja már ki a népszavás komcsikat a manditől?

Zoli 29 2010.07.20. 13:00:44

"Megszólalt Orbán Viktor - erősödik a forint"
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=3&i=136174

Lehet, hogy belemennek a jövő évi 3% alatti hiányba.

A NOL értesülései szerint ennek érdekében az energia- és a távközlési szektort is megadóztathatják.
nol.hu/lap/gazdasag/20100720-orban__nem_hatralunk

bz249 2010.07.20. 13:01:58

@jvizkeleti: de nem a nagyobb hianyrol, hanem a bankadorol szolt a polemia.

A nagyobb hiany jatekot majus-juniusban lejatszottak es Orban meghajolt az IMF/EU kovetelesei elott.

Most mar csak a hiany csokkentesenek eszkozeirol szajaltak. Nem mellesleg az uj allamkotvenyeinket tuljegyeztek, szoval a piacok ezek szerint biznak abban, hogy lesz meg Magyarorszag predikacios halott.

Ezekiel 25,17 2010.07.20. 13:06:50

@Grift: ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde!

Mindenki a poszt íróját szidja, mikor ő csak kimondja az igazságot.
Azon lovagoltok, hogy az IMF miért szól bele a magyar költségvetésbe és a bankadóba. Azért mert mi idehívtuk őket és megteheti. Az IMF nem jótékonysági intézmény, senki nem mondta. Nem is kell szeretni. De ha mi kérünk hitelt tőlük, akkor ne csodálkozzunk, ha megmondja a feltételeit.

Ja, hogy a feltételeik nekünk nem tetszenek? Akkor nem kell velük tárgyalni, és nem kell elfogadni a feltételeket.

Vegyétek már észre, hogy csak magunknak köszönhetjük, hogy ilyen helyzetben van az ország. Nem az IMF-et kell köpködni állandóan.

Bell & Sebastian 2010.07.20. 13:07:22

Ez a mai fizetett hirdetés?

Az a helyzet, hogy eddig is csak úgy adtak zsozsót, ha rögtön vissza is szipkázhatták (de gazdagon) valamelyik másik kezükkel. Most az egyszer nem így lesz!
Csodálom, hogy a szocialistáknak még van pofájuk óbégatni, amikor jó a felét haza tolták.

Most jön csak majd a jogtalanul felvett haveri támogatások visszafizetése! Akkor mi lesz itt?

Audióta-felvonulás a körúton?

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.20. 13:07:50

A kormány és az IMF előbb-utóbb meg fog egyezni (méghozzá a matolcsyak legnagyobb bánatára a kb. mozdíthatatlan 3,8/3,0 körüli sarokszámokban), nem ez a vitás kérdés. A vitás kérdés az, hogy milyen úton jutunk el hozzájuk - mondjuk rosszfiúként bankadóval (2011-től az ideinél minden bizonnyal kissebbel), de a növekedés felé vezető gazdaságpolitikával és értelmes területeken elvégzett, fenntartható kiadáscsökkentéssel, esetleg totál jófiúként, de a növekedés és kezelhetetlen szociális/politikai költségek árán. Milyen kiadások? Milyen bevételek? Milyen következmények és milyen mellékhatások?

A poszt ezzel éppen úgy nem foglalkozik, mint Bayer Zsolt reggeli szösszenete a zzzzzsidókról.

bz249 2010.07.20. 13:09:14

@Sawyer_: "Ja, hogy a feltételeik nekünk nem tetszenek? Akkor nem kell velük tárgyalni, és nem kell elfogadni a feltételeket."

Pontyosan ez tortent. Az IMF kuldottseg hazament, ma meg eladtak a tervezett allamkotveny-mennyiseget viszonylag korrekt hozamert.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.20. 13:09:53

kissebbel -> kisebbel, szégyen és gyalázat

Bell & Sebastian 2010.07.20. 13:10:46

@Sawyer_:
Az IMF gazdasági és politikai vállalkozás. Nem is Róbert bácsi! Kohn bácsi.

Jobblada 2010.07.20. 13:11:15

@Sawyer_:
A cikk írója buta és beképzelt (írása alapján, a valóban lehet, hogy aranyos jópofa), ráadásul hazudik is. Joggal átkozzák.
Vízkeleti, megint a hiánynöveléssel kavarod a szart. Nem arról volt szó.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.20. 13:14:19

Nem szoktam kedvelni/védeni a nemzetközi gec... - khmmm - pénzvilág képviselőit, de mi a faszt gondolhatnak szerencsétlenek egy olyan országról, ahol Veresjani nyírségi színesfém-társpolihisztor nyelvtudás nélkül pénzügyminiszter lehetett?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 13:16:17

@bz249:

A bankadó nem fogja megoldani a problémát. Az IMF problémája pont az, hogy nincs kiadási oldalon csökkentés. A bankadó kivetési mondja diszkriminatív, és az OTP-nek kedvez, ezért persze Csányi elégedett. A rosszul profitáló versenytársak arányaiban nagyobb adót kell fizessenek, de ez csak a problémáknak egy eleme. Fontos eleme, de nem az az egyetlen baj. A kiadások gyomlálása nélkül így is úgy is visszanő a hiány. Mert még egyszer mondom:

SEMMI NEM MUTAT ABBA AZ IRÁNYBA, HOGY A GAZDASÁG NÖVEKEDNI TUDNA.

Ha az állami kiadásokat nem vágod vissza, akkor a hiány újratermelődik. Ezért nem működött a Gyurcsány és Bajnai csomag sem. Fűnyíróztak egy kicsit, de most mégis nagy hiány van. Mert nem gyomláltak. A gyom elfojtja a gazdaságot.

bz249 2010.07.20. 13:19:31

@jvizkeleti: ez akar igaz is lehet. De a targyalasok a bankado kerdeset jartak korul nem a hiany noveleset. A hiany noveleserol szolo vitat mar korabban lefolytattak es ott engedett a Fidesz.

A tobbirol meg majd a koltsegvetes elfogadasa utan lehet beszelni. Jelenleg az egesz a levegoben log.

Jobblada 2010.07.20. 13:21:15

@Sawyer_: A cikk írója buta és beképzelt (az írása alapján, a valóban lehet egy aranyos jópofa), ráadásul hazudik.

"Vegyétek már észre, hogy csak magunknak köszönhetjük, hogy ilyen helyzetben van az ország. Nem az IMF-et kell köpködni állandóan. "
Márhogy kiknek? az óvónőknek meg a BKV ellenőröknek? Te miről beszélsz? Hallottál már felelős vezetőről, médiáról, nemzetközi helyzetről, az amerikai jelzálogbank-válságról?
Az IMF hitelt adott, nemcsak jó pénzért, hanem azért is, hogy belepofázhasson a dolgainkba. Persze a falszöveg a segítségnyújtás volt, de sok mindent el tudtunk volna kerülni, ha közvetlenül más bankoknak nyújt ilyesfajta segítséget, és nem szuverén gazdaságoknak kell multi bankokat és vállalatokat konszolidálni. Szóval a lényeg az irányítás megszerzése volt, most azt látják csúszni ki a kezükből, azért a hiszti.
Vízkeleti, te meg ne kavard a sz@rt a hiánytúllépéssel, már ezerszer elmondták, ez nem volt vita tárgya.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 13:23:53

@bz249:

Ugyan, be ne vedd már ezt a bankadót. Itthon nyílván erre teszik a hangsúlyt, mert ezt magyar oldalról jól lehet kommunikálni a híveknek. Sok probléma van itt.

Az lehet, hogy a kormány papíron azt mondta, hogy tartjuk a hiányt, csak éppen azt nem tudja bemutatni, hogy ténylegesen miből, milyen lépésekkel tudja tartani.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.20. 13:26:23

@jvizkeleti:

A bankadó idén nagy, jövőre kb. fele, utána eltörlik. Ha ezzel párhuzamosan nő a GDP, nem kell kiadást csökkenteni.

Az, h mitől nőhet a GDP, azt majd a 2011-es költségvetés mutatja meg. Ha nem tudnak növekedést elérni, kénytelenek lesznek megszorítani, mert a bankadó hosszútávon tarthatatlan, de már jövőre is muszáj lesz csökkenteni.

Kristl 2010.07.20. 13:26:34

A túlköltekezésből kimaradt a túlszámlázott nagy állami beruházások, és azok milyensége, valamint a korrupció, és a sokadik havi nyugdíj.

nmy79 2010.07.20. 13:26:46

@jvizkeleti: abban igazad van, hogy a kiadások szerkezetét meg kell változtatni. De a gazdaságot fel kell lendíteni. Például, ma 2,5 millió ember dolgozik mindössze hivatalosan. A maradék munkaképes korú ember vajon mit csinál?!?! Szerintem őket kell valahogy bevonni a fehér gazdaságba (mert amúgy nagy részük most is dolgozik, csak feketén..) Erre szolgálnak az adócsökkentések, járulékcsökkentés, bürokrácia csökkentése. És itt jön be a bankadó a képbe. 3 évig, amíg az adócsökkentés meghozza a gyümölcsét (a sok feketemunkás elkezdi bejelenteni magát) valamiből finanszírozni kell a kieső hiányt.. Szerintem..

aaabbbccc 2010.07.20. 13:27:21

kell kérni mástól pénzt és adni érte valamit , pl
- Putyin és hálából megfúrni a Nabuccót (mondjuk ez nem túl jó ötlet)
- Kína és az európai terjeszkedésüket segíteni (ez sem jó ötlet de már folyik)

Kristl 2010.07.20. 13:27:34

@jvizkeleti:

Nem vagyok biztos abban hogy ez az imf problémája.
Lehet hogy nem látszik minden bábú azon a táblán.

Pedró_27 2010.07.20. 13:28:03

@Sawyer_: "Szó szerint így érveltem én is tegnap. Sajnos mi kérünk szívességet az IMF-től, nem ők tőlünk, tehát az arcból vissza kellene venni. Nem kell tőlük hitelt felvenni, és akkor majd nem támasztanak feltételeket. Ennyire egyszerű."

Annyit azért megjegyeznék, hogy 2008-ban, amikor felvették az IMF hitelt, senki nem kérdezte meg az embereket, hogy mi erről a véleményük.

Szerintem akkor és ott előrehozott választásokat kellett volna kiírni, hogy egy frissen megválasztott új kormány tárgyaljon a feltételekről.

"Nem kell tőlük hitelt felvenni"

Én nem is akartam.

fingerbangs 2010.07.20. 13:28:57

működésképtelen az ország, strukturálisan is
hozzá kell nyúlni, 20 éve húzzuk, a fidesz nyerte a feladatot, fél tőle, megértem, bele fog bukni, de ez az ország érdeke

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 13:29:17

@Sawyer_: "ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde!" - imádnivaló szöveg ez. Elképzelem, amikor az antirasszistákat hűti le ezzel.

" IMF miért szól bele a magyar költségvetésbe és a bankadóba. Azért mert mi idehívtuk őket és megteheti." - mi nem hívtuk őket, jöttek.

"csak magunknak köszönhetjük, hogy ilyen helyzetben van az ország. " - A hurokba pedig Feri dugta be az országot. Feri lemondott volna a szuverenitásunkról még néhány hónap hatalomért? Hazaáruló lenne?

Konzervatív gazdaságpolitika nincs. A szuverenitás őrzése pedig nem-hazaárulók számára az első politikai cél. Ha a szuverén azt mondja: fizessetek bankok, akkor a bank fizet és elnézést kér. Csak mint Jóskapista a sarokról.

Serio (törölt) 2010.07.20. 13:29:39

Ez nagyon szép és jó.

Bárcsak lenne kiadáscsökkentés. Az szándékot már kommunikálták, az akaratra még várunk.

A "megszorítás" azonban magyar viszonylatban, az MSZP viselkedése miatt nem kiadáscsökkentést jelent, hanem eszméletlen bevételnövelési kísérlethalmazt. Magyarul pénzbehajtást. Adóemelést, különadót, adóellenőrzést büntetéssel, mindent ami elképzelhető.

A japán koncentrációs táborokban biológiai fegyverkísérleteket folytattak a kínai, koreai foglyokkal. A megölt foglyok holttestén a katonák szabályosan ugráltak, taposták őket, hogy minél több vér jöjjön ki a tudós urak számára.
A magyar aktív réteg az elmúlt években joggal érezhette magát hasonlóan.

Ennek vége kell legyen egyszer és mindenkorra.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2010.07.20. 13:29:47

@malacz69【ツ】rettegéselemző:

"Egyik legszarabb cikk for ever a mandiner blogon."

Forevör? Tényleg? XDDDDDDDD

Pedró_27 2010.07.20. 13:30:23

Egyébként a hasonlat rossz. Nem a részeg vett fel hitelt pálinkára, hanem az inasa a nevében, akit akkor a részeg már kirúgott, csak erről korcsmáros akkor nem vett tudomást.

Zoli 29 2010.07.20. 13:30:55

@malacz69【ツ】rettegéselemző:

Ma valahol azt olvastam, hogy abban is nézeteltérés volt, hogy az IMF-EU jövőre már csak 100 milliárdos bankadót engedne, a kormány viszont ragaszkodik a 200-hoz.

nestrot10 2010.07.20. 13:30:56

NAGYON JÓÓÓ!!!!!!!
(más blogban olvastam):DDDDD
[tovaris] [2010.júl.19. 20:32]
A Nemzeti Ostobaság Nyilatkozata!
(Kifüggesztése mindenütt kötelező!)

Legyen sötétség a fejekben és tátongó üresség a zsebekben!!

A XXI. század elsô évtizedének végén, negyvenhat év létbiztonság ,építő munka majd a rendszerváltást követő két zavaros évtized után Magyarország elnyerte a multik kiszolgálásának jogát és lehetőségét.
A magyar nemzet önrendelkezésért vívott küzdelme 1919 ben egy dicsôséges,
de végül vérbe fojtott forradalommal kezdôdött. A küzdelem a felszabadulás utáni újjáépítéssel folytatódott, de a rengeteg munka eredményét elherdálták és a szabadság helyett kiszolgáltatottságba, önállóság
helyett eladósodásba, felemelkedés helyett szegénységbe, remény, bizakodás és
testvériség helyett mély lelki, politikai és gazdasági válságba torkollott.

A FIDESZ 2010 tavaszán még egyszer összegyűjtötte maradék életerejét és jól átverte a népet. A saját ostobaságukat aztán hamar megbánták, amikor kiderült, hogy az új adórendszerrel csak a jómódúak járnak jól, de a többség sokat veszít. Sajnos késő bánat és a FIDESZ már el is kezdte magát bebetonozni a hatalomba.

Mi, a Magyar Országgyűlés képviselői kinyilvánítjuk, hogy a demokratikus népakarat egyátalán nem érdekel bennünket és minimum 8 évig akarunk sanyargatni benneteket. Ezalatt boldogulást ne is reméljetek, munka nem lesz csak baromi drágaság és az adók elherdálása.Törődjetek bele, úgysem tehettek mást. A nemzeti nyomor minden magyar számára elérhető. Lehetőség mindenki számára és elviselése elvárás mindenki felé, aki Magyarországon él és dolgozik, amíg van hol. Szilárd meggyőződésünk, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében megtestesülő összefogással képesek leszünk 50 évre visszavetni Magyarország fejlődését. Ez lesz a sorsa a legtöbb magyar embernek, legyen bármilyen korú, nemű, vallású, politikai nézetű, éljen bármely pontján az országnak .

Erre tesszük fel életünk most következő éveit.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 13:31:10

@jvizkeleti: "be ne vedd már ezt a bankadót" - hazudott volna az IMF?

Samott 2010.07.20. 13:33:16

Mondjuk az hihetetlen milyen naivak az emberek a bankado kapcsan... persze, ne az emberektol, hanem a gonosz bankoktol vegyuk el a penzt. Akik mit fognak tenni? Csokkentik a beteti kamatot, novelik a hitelkamatot es meg egzotikusabb banki koltsegeket fognak kitalalni. Szoval a vegen ugyis mi alljuk a cehhet. Majd megved a pszaf, hat persze, hiszem ha latom, hogy tizmilliardos buntiket oszt majd.

Itt fent volt, hogy az energiaszektort meg a tavkozlesit is kulonadokkal akarjak megrendszabalyozni... szvsz sajnos ott is a fenti logika fog ervenyesulni. Nem a beveteleket kell novelni, hanem a kiadasokat csokkenteni. Igy is iszonyatos merteku az allami ujraelosztas, es az ebbol eredo lopas.

Jobblada 2010.07.20. 13:33:41

@jvizkeleti:

Állítólag már nőtt a GDP, abban pedig egyetértenek a közgazdász-főszakértők, hogy jövőre további növekedés várható. A bankadó az adócsökkentések fedezetét teremti meg. (gazdaságot élénkít) A nyugdíjak vagy a keresetek csökkenése pedig csak a fogyasztást veti vissza, ami aztán a vállalkozókat viszi csődbe. Ha észrevetted volna, az eddigi keresetcsökkenések, jövedelemelvonások először a szolgáltatási szektort ritkították meg, következő lépésben a gyártókat is.
Kiadáscsökkentés: felére csökkentik a köztisztviselői kart, maximálták a fizetéseket 2 millióban, 98%-os prémium-adóztatás -ezek rúgnak akkorára, mint a gyes csökkentése, csakhogy ezek az intézkedések nem a szerencsétlen, vesztes kismamákat, nyugdíjasokat stb. érintik, hanem a jó érdekérvényesítő képességű megmondó-embereket. (Akiknek (úgy saccolom) te is az alfelében lehetsz, ezért nem tetszik a dolog.)

tololololo 2010.07.20. 13:35:10

@jvizkeleti: A GDP arányos magyar államháztartási kiadás a dán és a belga szintjén van, lényegében 50 százalékon. A régióban alig van 40 százalék felett az átlag. A 45 százalék körüli redisztribúciós ráta a további fejlődés minimálkövetelménye. Magyarországnak meg kell változtatni az államháztartási szerkezetét, ha ezt nem teszi meg tovább fog nőni a hiány.

Terniak 2010.07.20. 13:36:06

@Jobblada: "a közigazgatás drasztikus csökkentésével nem kezdtek szerkezeti reformba?"

szerintem nem. az, hogy lecsökkentjük a képviselők számát akár az Országgyűlésben, akár az önkormányzatoknál, még nem jelent "szerkezeti" átalakítást.

Egyébként alapvetően egyetértek azzal, hogy az elmúlt nyolc év politikája is ludas. Sőt. Csak nekem mindig azzal van gondom, hogy más lett volna-e a történelem menete, ha nem a szocik vannak:

Nem tudom, emlékeztek-e még ezekre:

T/19347 A tizennegyedik havi nyugdíjról
Iromány adatai
Állapottípus lezárt
Benyújtó(k) Dr. Áder János (Fidesz), Varga Mihály (Fidesz), Pokorni Zoltán (Fidesz), Harrach Péter (Fidesz)

T/19219 A Nemzeti Garanciáról
Iromány adatai
Állapottípus lezárt
Benyújtó(k) Harrach Péter (Fidesz), Pokorni Zoltán (Fidesz), Varga Mihály (Fidesz), Dr. Mátrai Márta (Fidesz)

(ebben volt pl. a 13. havi is).

Egyébként én nem az államkötvények értékében fogom mérni a kormány teljesítményét négy év múlva. Egyszerűbb dolgokban: tudok-e trágyabűz nélkül utazni a MÁV-on? Meg kell-e sülni egy MÁV-kocsiban 36 fokos melegben? Milyen szintű lesz az egészségügyi ellátás? Gyomorgörcs nélkül végig lehet-e majd menni a Blahán vagy Északkelet-Magyarország egyes területein?

Egyébként pedig nem érdekel, hogy ki kit hova küld az ilyen tárgyalásokon.

Még egy dolog:

Orbán ma megszólalt a forint erősödik.

matolcsy vagy bárki más megszólal a FIDESZ-ből: a forint gyengül.

Nem lenne jobb, ha mindenki más befogná végre?????????????

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.20. 13:36:21

Egy helyen sem hallottam, hogy a kiadáscsökkentés miatt borult a bili, állítólag a bankadó és Simor miatt mentek haza.

Mondjuk az IMF csak egyet tud: megszorítás, persze nem érdemi, hanem szociális, egü-kiadások, ami több kárt okoz hosszútávon, mint hasznot. Lehetnének kicsit innovatívabbak.

Korábbi kommentekben már írták a környező országok, és a mi hiányunk közötti különbséget.

@jvizkeleti: a nagyobb hiány nem siker, de mit lehet tenni, mikor Bajnaiék ennyire ortopéd módon alultervezték a hiányt?

Zoli 29 2010.07.20. 13:36:43

@nestrot10:

"a nemzeti együttműködés rendszerében megtestesülő összefogással képesek leszünk 50 évre visszavetni Magyarország fejlődését"

Ha visszaveti azt a "fejlődést", ami 2010 áprilisáig Magyarországon folyt, akkor támogatom a Nemzeti Ostobaság Rendszerét. ;)

Melchi Zadok 2010.07.20. 13:36:49

megemelem a kalapom előttetek kedves mandiner!
csak nehogy makovecz úr ismét írjon egy a szabad nép stílusára hajazó nyílt levelet utóirattal! :)))

pakesz (törölt) 2010.07.20. 13:38:45

ami kimaradt:
Fidesz 2002 -ben beszavazta hogy legyen joleti rendszervaltas
utana amikor BARMIT akartak volna csinalni "konstruktiv ellenzekikent" megakadalyozta
nehany szamadat:
180 Mrd a nyuggerek havi apanazsa ez a 13. havi..., ~1.5% GDP(ezt mar eltoroltek, de amikor eltoroltek mit is mondott a fidesz???)
120 Mrd gazartamogatas
120 Mrd MAV
60 Mrd vizitdij
60 Mrd ingatlanado
a 4 utolso tetel lenne a 3 % GDP...
van ott penzecske!!! csak azt MEGSZORITASNAK allitotta be a fidesz, na hat ez van fel kell vallalni hogy hazudtak ennyi...

nem azt allitom hogy a fidesz a fo felelos, hanem hogy osztott felelosseguk van a "konstruktiv ellenzekiseggel"

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 13:39:17

@tölgy:

Mondom. A bank adóval is vannak problémái az IMF-nek, igen, de nem az a fő baj, hanem, hogy nem lehet látni, hogy mitől jövünk egyensúlyba és mitől kezdünk el nőni. Attól biztosan nem, hogy elveszünk pénzt a bankoktól, aztán meg beleöntjük a zsetont a jelenlegi szar rendszerbe.

@tololololo:

Elolvastam a bloomis cikket, jó, és várható volt. Ez a mértéke amennyire a piacról tudjuk finanszírozni magunkat. Enyhén szólva nem tülekednek a kötvényekért. Olvassátok el ti is.

www.bloomberg.com/news/2010-07-20/hungary-yields-jump-as-debt-sale-misses-target-after-imf-suspends-talks.html

index-cenzura.biz 2010.07.20. 13:39:34

egy popularista kormány SOHA nem fog olyan megszorítást hozni, ami fáj.
görgeti a galacsint, és négy év múlva elsüpped, de előtte vesz egy csomó eurót, mert nem hülyék, hanem mohók.

javaslataim:
1, amikor lejár a fidesz, tessék azonnal eladni minden államkötvényt és kurva gyorsan eur/usd/chf/mongol tugrik-ba fektetni.
2, állampolgárságot kiváltani olyan országgal, aminek
2a, nincs kiadatási egyezménye abszurdisztánnal
2b, lemondani a magyarról, lebarnulni, hogy ne ismerjenek rád, hogy az ő megtakarított pénzük van nálad. Ha pl. a németek rájönnek, hogy az ő adóikból költekezett a kormányod (óriáskokárdát mindenkinek!), lehet, hogy megharagszanak :)

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.07.20. 13:40:02

Érdemes volna nem elmenni a GDP beltartalmát firtató mellékgondolat mellett. És mondjuk lassan nem ártana, ha világszerte leszoknánk a növekedésmániáról, még valami értelmes GDP(vagy bármimás)-számítás mellett is. Ez ti. egy véges kiterjedésű bolygó...

A főtémához meg csak annyit, szarom le, hogy a konkrét vita miben is áll, ki a sötét lovag, és lesz-e döntetlen, vagy hogy ki mondja, hogy ni és ki azt, hogy ekieki. De ilyen mérhetetlenül pocsék kommunikációs teljesítménnyel egy Tsz melléküzemágat sem engednék igazgatni, nemhogy országot. Szeretnék végre egy kormány nevű kormányt, amelyik szimplán kormányozna, mondjuk egy kormányprogram nevű kormányprogram mentén, a vicc kedvéért esetleg szakértőnek tűnő szakemberekkel! És akkor talán még értelme is volna struktúrákról, reformokról, államháztartásról beszélgetni...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 13:41:46

@pakesz: a mostani és megbukott költségvetést a fidox csinálta volna?

tololololo 2010.07.20. 13:42:00

@jvizkeleti: Pontosan erről volt szó. Az IMF és az EC képviselői kérték a szokásos találkozókat a tárcavezetőkkel, amit Matolcsy kénytelen volt elutasitani, mert nem volt rá felhatalmazása. Orbán megjelent, közölte, hogy tartják magukat a hiánycélhoz, de ne firtassa senki, hogyan. Itt azonnal megszakadtak a tárgyalások.

Chuck Taylor (törölt) 2010.07.20. 13:42:39

kósa már megmutatta, hogy el lehet cseszni akár egy mondattal is a forintot. íme, rövid idő belül másodszor is adnak nekünk egy ízelítőt. hogy váltsak így eurot???

Pedró_27 2010.07.20. 13:43:05

@Sawyer_: "De ha mi kérünk hitelt tőlük, akkor ne csodálkozzunk, ha megmondja a feltételeit. "

Én aztán nem vettem fel hitelt. Te igen?

Zoli 29 2010.07.20. 13:46:35

"A miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek keddi budapesti csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón kijelentette: ennek az évnek a végén Magyarország költségvetési hiánya nem lehet 3,8 százaléknál magasabb, és nem is lesz. Az azonban, hogy ezt hogyan kell elérni, kizárólag nemzeti felelősség - hangsúlyozta Orbán Viktor az MTI tudósítása szerint. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között létrejött szerződés alapján az egyetlen konkrét elvárás Magyarországgal szemben a 3,8 százalékos költségvetési hiány, ezt az ország be is fogja tartani - közölte Orbán Viktor."
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=3&i=136174

Gandalf Garaboncias 2010.07.20. 13:46:53

Minden tiszteletem a posztírónak, de honnét tudja, mik hangzottak el a tárgyaláson, ha csak homályos, visszafogott és udvariaskodó nyilatkozatok alapján alkothatunk igencsak pontatlan képet mind a vitatott kérdésekről, mind arról, ki milyen stílusban tárgyalt és hogyan "izmozott"?

Kerestem az IMF- é sBE-nyilatkozatok között arra utalást, hogy a Fidesz milyen tárgyalási hibákat követett volna el, de ezekből nem derül ki. Mégis mindenki alapból abból indul ki, hogy biztosan szarul tárgyal a Fidesz.

kerusz 2010.07.20. 13:46:59

@café: A probléma nem is azzal van, hogy hiányleszorítás meg szerkezeti reformok. A probléma két dologgal van:

1.) a hiányleszorításban is meg kívánják kötni a kezünket (ld. pl. a bankadó helytelenítését)

2.) a hitel mintegy 2 éve áll rendelkezésre, és a szerkezeti reformok elmaradása a ma talán 43. napos kormánnyal folytatott tárgyalások során lett először probléma, a korábbi kormány esetében kedves elnéző félmosollyal nyugtázták ezt. Ne feledjük, az IMF közlemény pl. a tömegközlekedési reform elmaradását nehezményezi (hiszen csak a díjemelés valósult meg, mint fogalmaznak). Ehhez egy akármilyen profi kormánynak is illene azért pár hónapot hagyni a hivatalba lépése után, tekintve, hogy az egyik legnagyobb és legszerteágazóbb rendszerről van szó.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 13:47:32

@jvizkeleti: eddig a hazai bankok nagyot kaszáltak, és nem nőtt a gazdaság.
Ha továbbra is kaszálnak, attól még nem fog nőni.
Azt hiszem a bankadó célja nem a gazdaságfejlesztés, hanem a 3,8 megtartása.

Halál Bika 2010.07.20. 13:47:42

@Zoli 29: "Még a populista bankelnök Csányi Sándor szerint sem eléggé rugalmas az IMF."

Elgondolkodtál már azon hogy Csányi miért támogatja a bankadót?
Talán azért mert az az OTP-nek kedvez, így kiszorítósdit játszik a konkurrenciával?
Vagy az MLSZ elnökségét kapja érte vajon?

Egy biztos, valami háttéralku megköttetett, a bankadót meg majd fizetik az zemberek. (Ki más???)

pakesz (törölt) 2010.07.20. 13:51:04

@tölgy: nem de "konstruktiv" volt nem fogtad fel amit irtam?
vagy nem emlexel a cucialis nepsavazasra?
meg amikor a fidesz haverjai az ABben visszavagtak az ingatlanadot?

Jobblada 2010.07.20. 13:51:48

@Samott: Tőlünk nyugatabbra, ugyanezen bankoknak: pl. Erste, Raiffeisen stb. eszük ágában sem lehet megkötött szerződésen változtatni, ugyanis nem etikai kódex, hanem TÖRVÉNY tiltja. Esetleg nálunk is meg lehetne tiltani a bankoknak, hogy a megkötött folyószámla-, hitel-, lízingszerződéseik díjtételein, kamatain változtasson. Új szerződéseket természetesen új feltételekkel köthet, de itt azon bankok versenyelőnye jönne számításba, akik %-ban kisebb haszonnal is megelégednek, a volumene a nyereségnek így is nőne. Szóval ez nem érv. A közüzemi díjakra már él a moratórium. Csak meg kell hosszabbítani.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.20. 13:52:32

@kerusz: Már arról nem is beszélve, hogy a tömegközlekedés a jelenlegi pénzügyi feltételek mellett kb. reformálhatatlan, súlyos ezermilliárdokat kellene beletolni csak ahhoz, hogy az alapfeladatait megbízhatóan és hatékonyan el tudja látni. És még úgy sem nyereségesen, a MÁV Cargo eladása után a vasút személyszállítási felét legalább rentábilisan megszervezni - ha azt valaki megcsinálná, őt kellene kirakni Baross Gábor szobra helyére. :)

Samott 2010.07.20. 13:54:05

@Jobblada: Namost en bankadorol hallottam, de olyan torvenytervezetrol, ami megoldana ezt a problemat meg nem. Nem ezzel kellett volna kezdeni?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.20. 13:54:12

@jvizkeleti:

Van arról egy világos, egyértelmű kimutatás, hogy mikor, kitől és mennyi hitelt vettünk fel (pontosabban, mennyi a netto adósságunk) és mikor, kinek és mennyit fizettünk vissza? (Link?)

Ez volna az érdemi kérdés, mert uzsorástrükkökkel még én is meg tudnék bárkit nyomorítani, pedig a számokhoz nemigen értek:-/

A Fideszt meg ezügyben nem kell fúrni, mert elment a falig. Egykulcsos adó, bankadó (amit nyilván nagyobbrészt a banki ügyfelek fognak kiperkálni), a közalkalmazottak bérének, juttatásainak és jogainak jelentős visszanyírbálása... Mi kell még az IMF-nek és az EU-nak?

A Fidesz is bevállalta ezt:

"Még én gyermekkoromban fizettem a tízes kamatot. Akkor az még bevett kamatfizetés volt a kiskereskedelemben. Pityi, a boltos, néha adott egy-egy forintot kölcsön, s mindaddig, míg csak az egész összeget meg nem fizettük, hetenként egy hatost kellett érte vinni. De édesanyám így is örült neki, mert volt eset, hogy rettenetes szükség volt arra az egy forintra, de ha a zsidó nem adott, akkor valamennyien éhen halhattunk volna, mert más nem adott. Nem, mert vagy nem volt neki, vagy volt és el akarta tagadni, hogy van, vagy nem is tagadta, de féltette, hogy odavész, vagy röstellte a kamatot elvenni. Nem azért, mert törvényellenesen magas, hanem azért, mert ő nem zsidó, ő nem szed interest. A magyar nép életében még a múlt század végén is tökéletesen hiányzott a pénzgazdálkodás gondolata is. Terményben gondolkoztak. A tízes kamatot viszont tízes percentnek tekintették: én is csak sokkal később értettem meg, hogy a heti tíz krajcár egy forint után: az öt forint húsz krajcárt jelentett egy év alatt kamatban. Tehát egy év alatt egy forintért a boltos hat forint húsz krajcárt kapott vissza. Csak nem szoktuk azt egy évig ott tartani. Jött szombaton édesapám a munkából, és első dolog volt megvinni a forintot a boltba. Rendesen az összes pénzt odavittem, amit édesapám hozott, csak egy forintért nem adtak semmit, azt leszámították. A többiért pedig hoztam sót, lisztet, rizst, kávét, meg ami kellett." (M. Zs.)

Majd akkor lesz növekedés, ha kilépünk ebből:-/

ü
bbjnick

tololololo 2010.07.20. 13:57:56

@aesculus: Az IMF tárgyalásokat nem érinti Simor fizetése, és önmagában a bankadó sem. Ezek ugyanis úniós szabályozás alá esnek.

Schauble és Niebel a német kormány álláspontját jelentősen megváltoztatta az excessive deficit ügyében. Magyarország belépett a hatodik e.d évbe, és a görög krizis után a németek megmakacsolták magukat, és a relative alacsony túllépés ellenére sem voltak hajlandóak kompromisszumra.

Lehet arról beszélni, hogy Magyarország nem akar további készenléti hitelt, de Szapáry úr bizony hivatalosan jelezte az extenziós igényt 2012-re.

Világszám 2010.07.20. 13:59:37

Vízkelety úr mellé állok!
Elképesztő, hogy itt még téma, Bajnai, hogy és miképpen. A szocik fűnyírózva tudnak rendet tenni, nem túl elegéns, sőt eméleti közgazdaságilag káros is, de rövid távon működik. Amúgy a 13. havi nyugdíj visszavétele, a gázártámogtatás csökkentése, a 13. havi jutalmak leállítása nem is olyan fűnyírós, hanem szerkezeti váltás. Magyarán erre nincs pénze az államnak.
AZt kérdem a sok okostól, akik most Matolcsy mellé állnak, hogy ga valakinek pénteken számoták ki az éppen esedékes frankhitel-törlesztését, és annak akinek éppen kedden, mennyi a különbség, ha egyforma összeget vettek fel egyforma futamidővel. Megmondom. Egy alapból 80 ezres havi hitelnél pont 10 ezer forint. Kétlem, hogy a választók 53 százaléka (nem 2/3, az a parlamenti matematika) arra szavazott, hogy bunkó tárgyalási stílussal emeljék a törlesztőrészletét.
Kérek erre higgadt közgadasági magyarázatot. Amúgy pedig, ha ezek után Simor felemeli az alapkamatot, akkor Matolcsíék pont az államháztartási hiányt kezdték automatikusan növeleni.
Természetesen Vízkelety úrnak igaza van. Medgyessy és Gyurcsány bénázók vitték erre a helyre az országot. Szar ügy. De, ha már a részeg hasonlatnál tartunk. Most vagyunk részegek, most nincs pénzünk, most nem lehet azt üvölteni, hogy Feri itatott le, tőle kérjék a pénzt, amiből mi ittunk. Abba kéne hagyni az ivást és józanodni kellene. Ilyen qrva egyszerű, ja, hogy ez nem népszerű, bizony máris felértékelődik Bajnai álláspontja, hogy ő egy darabig nem akar politizálni. Tudta, hogy megy a lecsóba, mert amúgy maga nép közgazdasági bunkó, akinek Játai és Simor is engedte, hogy eladósodjon devizában...
Grat a szerzőnek!

Jobblada 2010.07.20. 14:00:08

@Dr. Zerge:
Azt azért ne felejtsd el, hogy keveseknek adatik meg közvetlen közelről látni egy kormány működését. Ha nem vagy a tagja, akkor csak mások szemével láthatsz: a tárgyalópartneréével, a tárgyalópartner házi médiamunkásaiéval, különféle zsebekből etetett médiamunkások szemeivel, és legkisebb részben a kormány médiamunkásainak szemével. Sok múlik a te felfogóképességeden is, ezt ne felejtsd el!

LevLev 2010.07.20. 14:00:49

Szerintetek ki szokta "verni az asztalt", vagy erősködni?
A kölcsönkérő, eladósodott (lúzer, önhibáján kívűl hátrányos helyzetű, stb.) vagy a kölcsönt adó bank esetleg uzsorás?
OV szereptévesztésben van, a világban nem hogy 2/3-da nincs, hanem csak egy ledarálható porszem a pénzügyi guruk szemében. Ez teljesen függettlen attól, hogy szeretjük-e vagy sem őket, egyetértünk a módszereikkel vagy sem.
Régi Dakota mondás: Aki fizet az huzatja a nótát!

gpetersz 2010.07.20. 14:06:00

@malacz69【ツ】rettegéselemző: Hazudsz. Hazudsz. Hazudsz.

Vagy nem ez a vitakultúrád? Bocs.

Hiperlajhár 2010.07.20. 14:07:28

Egyetértek a posztolóval....de.. Egész Európa kisebb-nagyobb mértékben hasonló cipőben jár. Nem szabadna kimondani, de Európában kimaradt egy "jótékony" háború. Történelmileg-gazdaságilag ez az egyetlen megoldás...sajnos....

dz02 2010.07.20. 14:08:13

azt nem értem, ha minidig minden hitelünket visszafizettük, fizetjük - mert ugye az imf szerint mi jó adósok vagyunk - mi a faxom köze van honnan vesszük rá a zsetont?????

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 14:08:27

@pakesz: akkor még egyszer: ki rakta össze és bólogatott a most bedőlt költségvetésre? (a Libaszerelő kötelessége lett volna alkotmányos módon spórolni. Ha nem megy, akkor lemond. De nem tette. Maga tiltakozott tavaly decemberben az elfogadásakor? Linkelhetné.)

Viktus 2010.07.20. 14:09:22

Na igen kb. ez így megy a bürokráciát meg eddig a Fidesz sem nagyon akarja ténylegesen megbolygatni a látszatintézkedéseken túl pl. önkormányzati képviselők létszámának maga javára csökkentése.
Na meg az sem ártana, ha a beruházásoknál az egy millióból kivitelezhető munka nem tíz meg száz milliókba kerülne ...

LevLev 2010.07.20. 14:10:14

@dz02: Ha visszafizettünk mindent, akkor, hogyan lett 10-szerese a külső államadósságunk?

manipul 2010.07.20. 14:15:35

A szerző csak a lényeget felejti el, ahogy szokás. A hogy jutottunk ide című fejezet igencsak elnagyolt, pedig ez a lényeg. Ugyanis nem csak a költekezés vezetett ide, hanem elsősorban a gazdasági növekedés csökkenése. Gyakorlatilag 8 év alatt keveset nőtt az ország fedezettermelő képessége, és ez nem bírta el az állandó költségeket. A fidesz kormány alatt is nőtt az adósság összege, de mivel nőtt a gazdasági is a %-os adósságteher lement kb 54%-ra, ami nagyon jó arány. Ezután költekezett a szoclib kormány, ekkor jött a két száznapos program "adócsökkentés kormánya" "megcsináltuk" és tovább nőtt az adósság abszolút összege. De mivel a pannon pumázás ellenére sem nőtt igazán gazdaság, a %-os ráta felment 80% fölé. Ez nem a világválság miatt volt, hanem a saját bejáratú Gyurcsány válság miatt. Bajnai fő feladata az, volt, hogy kettőt összemossa. Aztán tényleg jött rá a világválság, de ez az országot már "legyengített" (Sólyom) állapotban érte. Így lett kétmillió ft. az egy főre jutó államadósság. De most sem az adósságtörlesztés technikai része a stratégiai kérdés, hanem a GDP növelése. Magyarul, be kell indítani a gazdaságot, ehhez meg kell némi pénz. Ezért van a "szabadságharc". De ezt nyilván tudja a szerző édesanyja is.

czi75 2010.07.20. 14:15:39

van valakinek ötlete, hogy a máv és a bkv veszteségét ki és mikor és MIBŐL SZÁNDÉKOZIK rendbetenni?
lehet, szidni az eu-t, imf-et és mindenkit. de a pénznyelő cégeket mikor rakják rendbe???
erre nem gondol senki? a bankok koszos 200 milliárd petákja erre édes kevés lesz!

pakesz (törölt) 2010.07.20. 14:19:57

@tölgy: nezd ha az hogy a cucialis nepsavazast megakadalyozzak hogyan lehetett volna?
az az alkotmanyos hogy megtartsak!!! hogy a sok hulyet a debil Orban felhergelhesse az az alkotmanyos nem az amit te itt irogatsz...

combo 2010.07.20. 14:21:06

Végre egy poszt, amely homálygyilkolási célzattal definíciókkal kezd. (Annyi kiegészítés, hogy mindenkit a GDP arányos államadósság érdekel, nem a nominális, így a hiányt az éves GDP-növekedéssel illik összehasonlítani. Ha a GDP-növekedés nagyobb, mint a hiány, akkor jól mennek a dolgok.) A részeges hasonlat is 100%. Tetszik a poszt.

Egy dolog nem tetszett (felfogom jobboldali elfogultságnak): Bokrost Bajnai és Németh mellé venni csúsztatás. Bokros az MDF (és persze a Kádár-rendszer!) szarát lapátolta el. Vannak legendák arról, hogy Békesi teszetoszáskodott, de aki megnézi az ÁKK honlapján az államadósság adait, láthatja, hogy 93-94-ben tetőzött, Bokros környékén pedig 2 év alatt lement 20 százalékponttal. Lehet finnyáskodni, hogy máshogy is lehetett volna csinálni, de nem érdemes, mert az eredmény magáért beszél.

Világszám 2010.07.20. 14:21:57

Basszus ezt nem értem. Hogyan jutottunk ide? AZért már a nép már büntetett, sőt bizalmát helyezte egy új elitbe, mondván ezek biztosan jobban csinálják. Erre azt tapasztalja, hogy megy fel a törlesztőrészlete a hülye beszólások után. Könyörgöm, a Titanic fuldoklóit sem nagyon érdekelte, hogy ki volt a segg a kapitányi hídon, hanem az, hogy merre van egy mentőcsónak. Mi van, akkor ha valaki a jeges tengerben megtudja, hogy az elsőtiszt volt a hülye. Akkor boldogabban hal meg? Ne máááán

Laci70 2010.07.20. 14:22:46

Nüanszokban lehet vitatkozni a szerzővel.

De!
Gondolkozzunk a saját családunkban. Van évente 3 millió Ft bevételünk, és szumma 2,1 millió hitelállományunk.

Ha a 3 millió Ft-ot a következő évben 2%-kal tudjuk növelni (60 ezer Ft), de 120 ezerrel (4%) többet fogyasztunk, mint a bevétel, akkor ugye a hitelállományunk 2.220.000 Ft-ra nőt.

Otthon mindenki veri a mellét. Anyu új konyhabútort akar, gyerekek ipod-ot, mert az nekik ugye jár. Meg hát a családfő is megígérte nekik, hogy megkapják. Cserébe anyu nem tud lemondani a heti 5 ezres fodrászról, és a gyerek is ragaszkodik a havi egy felöltőkártyához. Apu sem tétlen, majd ő bebizonyítja, hogy nem nyámnyila alak, alkalmas a családfő posztra. Elbandukol a bankba, és előadja, hogy kéne még hitel. Megkérdik, mire kellene? Talán fűtéskorszerűsítésre? Nem, tudja az inox főzőlapra, meg az ipodra. Na itt fityiszt mutatnak neki, ő pedig duzzogva hazamegy, hogy a karvalytőke, mag a zsidók teszik tönkre az ő kis otthoni idilljét.

Ki a hibás?

A család vagy a bank?

czi75 2010.07.20. 14:24:19

bárki, bármit mond. a fidesz, az őszi választásokig SEMMI érdemlegeset nem fog tenni. addig, kitart a csodaváró hangulat. nyernek, és szívunk. pártállástól függetlenül. ha elkezdik a reformokat, azért. ha nem, akkor azért.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.20. 14:25:43

@Világszám:

"Kétlem, hogy a választók 53 százaléka (nem 2/3, az a parlamenti matematika) arra szavazott, hogy bunkó tárgyalási stílussal emeljék a törlesztőrészletét."

Nem. Arra szavazott, h bármilyen elénk rakott segget nyaljunk ki, csak a törlesztőrészlet ne emelkedjen...
Hülye!
Arra gondolsz-e, h ha nem a törlesztőrészlete emelkedik a gondatlan felvevőknek, akkor mindenki fizethet, nemcsak az a 1,5 millió ember.
Arra szavazott-e az 53%?

Jaaaa, és a megnőtt árfolyamról miképp gondolkodik az exportőr? Jaaaa, h örül. Ilyen is van ám!

pakesz (törölt) 2010.07.20. 14:25:56

@tölgy: amugy lakastamogatasra sem emlekszel? tudod az volt amit orbanek bevezettek es Magayr Balint a 36 millas leanyfalusi lakasocskajara is felvette?
az 120 Mrd / ev...

ha ezeket be lehetne szuntetni amit a fidesz igy kibulizott most nem lenne hianyunk!!!

ezt tagadni kar es felesleges, es en sem tagadom, hogy Gyurcsany a hibas amikor Orban kilovesere nem adott parancsot :)))

de meg egyszer!!!
en azt mondom hogy a fidesz frankon lekommunikalta hogy azok MEGSZORITASOK, es most amikor ott vannak hat most lassan de biztosan atalakul ez intezkedesse...
es lenyomjak a te torkodon is csak te orulsz ha eppen analisan megszekszualnak, felteve hogy azt Orban teszi Veled

Világszám 2010.07.20. 14:27:15

A francba, csak kezdenék már el a fideszesek a szivatást. Mert 1998-ban az orosz válság miatt legalább azt csinálták, bár kisebb baj volt, most mi a francért nem lehet?

café 2010.07.20. 14:27:43

@Zoli 29: A hiánycsökkentés árát pedig elsősorban nem a lakossággal, pláne nem a magyar vállalkozásokkal akarják megfizettetni, hanem részben a bankokkal, és a legújabb hírek szerint az energia- illetve a távközlési szektorral.

Banyek, ezt nem hiszem el. 1. A bankadót a lakosság fizeti meg például azzal, hogy nem csökkennek a hitelkamatok, vagy nőnek a díjak. 2. A vállalkozások fizetik meg, hiszen ennyivel kevesebb hitelhez jutnak. Az elvonni készült 200 mrd-ból nem egy dagadt szívarozó kapitalista épített volna magának még nagyobb medencét a még nagyobb villájába, hanem abból hitelek lettek volna, bankfiókok, munkalehetőség stb. 3. Egy csomó embernek van pénze kötvetve (pl nyugdíj) vagy közvetlenül részvényekben, pl. az OTP részvények csökkenése nem a lakosság zsebéből vesz ki pénzt?

pakesz (törölt) 2010.07.20. 14:28:21

@pakesz: ahhh 36 millat vett fel na!!! az volt a lakhatasi tamogatas a'la Fidesz...
ja hogy valasztasi koltsegvetes ja igen!!!

Ezekiel 25,17 2010.07.20. 14:28:50

@Jobblada: "Márhogy kiknek? az óvónőknek meg a BKV ellenőröknek? Te miről beszélsz? Hallottál már felelős vezetőről, médiáról, nemzetközi helyzetről, az amerikai jelzálogbank-válságról?"

Válság ide vagy oda azért a fejlett országok nagy része nem kell az IMF-hez fusson, hogy kiadásait fedezni tudja.

A közös felelősséget pedig úgy kell érteni, hogy Magyarország és a magyar állam jórészt saját elhatározásából adósodott el és folytatott fenntarthatatlan gazdaságpolitikát. Az emberek jelentős része pedig támogatta ezt pl. 2006-ban is. A felelősség a külföld felé közös, nem mondhatod azt, hogy bocsi én nem szavaztam a szocikra, ezért az az államadósság nem vonatkozik rám. Az, hogy nekünk volt egy kormányunk, amely egy rakás szarkupacból állt és a saját zsebeit tömködte, az nem fog meghatni senkit. Azt fogják mondani: miért hagytátok?

Tényleg, miért hagytuk?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 14:28:56

@combo:

Azt bármikor hajlandó vagyok elismerni, hogy a három figura között vannak óriási különbségek. Én viszont Bokrosnál is hiányoltam a rendszerátalakítást. Például ott a tandíj. Attól, hogy bevezetünk egy tandíjat, csak olyan lesz az egész felsőoktatás, mint egy nagy bkv. Mocskos drága de legalább szar. Nekem Bokros túl fűnyírós még mindig.

Azt hittem a Fidesz majd komolyan nekilát a rendszer átstrukturálásának. Egyelőre az önkormányzati reformnáll vannak jó jelek, de ez borzasztó kevés. Reméljük majd az önko választások után végre nekilátnak.

Laci70 2010.07.20. 14:30:18

@Világszám:

Egyetértek. Viktor és csapata pontosan tudta, hogy hol tartunk. Végig azon voltak, hogy tudatosan homályosítottak ezerrel, semmi program meg ilyesmi, csak hogy meglegyen a 2/3. Meglett! Éljen!

Tessék elfújni már a ködöt, elő lehet hozni a farbát. Bankadó, zseniális, rendben. Tessék beszedni, de úgy, hogy ne verje a bank a lakosságra és a vállalkozókra. Tessék megcsinálni. Ha megy, OK. Ha nem, akkor ki a hibás?

sárkányfő 2010.07.20. 14:31:20

egész jó kis poszt, de azért a Medgyesi féle "ősbűn" kapcsán tegyük hozzá, hogy a fidesz is megszavazta a 100 napos progikat a nagy semmire. ebben akkor teljes politikai konszenzus volt, bezony ám. aztán meg a leghalványabb refom-csíráknak is hatalmas erővel rontott neki, lásd népszavazás, meg a több baromság, szóval ment az önsorsrontó idióta populizmus ezerrel.

egy kormány felelőssége mindig nagyobb, ez is tény. de a fidesz is mindent megtett amit tudott a maga részéről. a fidesz az elmúlt 8 évben épp úgy megbukott felelős ellenzéki pártként, mint a cocik kormánypártként. most csak helyet cseréltek, és mindkettő ugyanott folytatja, ahol abba se hagyták. a rajongóknak kell egy kis idő, amíg a váltásból fakadó viselkedésváltozásokat megemésztik, de hamar helyreáll majd minden.

jóslatom: max 3 hónap, és az euró 300 ft fölött lesz. Orbán nem az a típus, aki engedne, no pláne ha az presztízsveszteséggel jár. inkább bedönti a ft-ot.

vegyetek eurót.

tololololo 2010.07.20. 14:33:35

@tölgy: A költségvetés nem dőlt be. Nem is állitotta senki, hogy bedőlt. Hetvenöt bázispontos túllépés volt az előzetes tervekhez képest a kormányváltás idején
az Ivascsenko-féle letárgyalt értékhez képest. Az körülbelül három százalék időarányos különbség. Több mint a semmi, de nem jelentős. Az Orbán kormányzat a kétszázmilliárdos bankadóval és a kiadáscsökkentéssel, saját maga által generált kiadás oldali hiány növekményt is egyensúlyozott ki. 2010 rendben van, hetvenmilliárd forint, azaz kb. 0.3 százalék
már a hibahatáron belül van. 2011 a kérdés, nem 2010. Óriási a bankadó (alig kisebb mint a tervezett német 750 millió eurós bankadó) de erre az évre egy 2011-re vonatkozó prudens tervezettel együtt nem okozna elviselhetetlen feszültséget.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.07.20. 14:35:58

@Laci70:

Ha a bankok a 200 milliárdból 100-at átterhelnek, akkor is 100-al bentebb vannak az emberek, mert ha nincs bankadó, akkor eleve rájuk verik a 200 milliárdot. Így számolj, öregem!

Rá Dios 2010.07.20. 14:36:10

Örülök a józan hangnak, a közérthető, de sajnos közérdeklődésre nem számítható definícióknak, a lehetséges kiutak felvázolásának.
Kicsit rezignáltan hadd sulykoljak 2/3- os, vagy akár parlamenti főfrakcionálisan is belátható dolgokat:
1. Valamilyen szinten értjük, hogy az állam a befizetett adónkat költi ránk is, adósságszolgálatra is, magára is, hülyeségre is, változó arányban.
2. Az állam akkor tud többet költeni, azaz visszadni, meg olyan átalakításokat finanszírozni, ha erre tőlünk, vagy hitelből pénze van.
3. Érdeke az országnak, tehát a magas felmatalmazottságú államnak, hogy kisebb nagyomm, közösségi és magánberuházások által a költségek le, az összes adóbevételek - csökkenő kulcs mellett is ha ez majd lehetségessé válik - nőnek.
4. ehhez elsődlegesen a mostani adóbefizetőknek (nem az állami fizetésből visszaadóknak, hanem az új értéket előállítóknak) kell ekdvezni.
5. Kedvezni kell az adófizetők életét, munkaképességét őrző, tartó, javító egészségügynek,
6. A jövő adőfizetőit nevelő, képző oktatásügynek.

Mellette szükséges az élet- és vagyonbiztonság fenntartása, az életminőség javítása, az emberek szellem regenerációja, továbblépése, a kultúra a maradékból, de biztosított arányban és nem csak akkor, ha marad! A társadalmi béke, igen, az adófizetési hajlandóság és képesség védelmében segélyezni is kell, de nem automatikusan.

Ezekiel 25,17 2010.07.20. 14:36:13

@manipul: "de mivel nőtt a gazdasági is a %-os adósságteher lement kb 54%-ra, ami nagyon jó arány"

Maradjunk annyiban, hogy jobb arány. A jó arány 10 % alatti lenne, ahol az állam csak azért vesz fel hitelt, hogy tényleg olyan dolgokat finanszírozzon, amit a piac nem tud vagy nem akar, de gazdaságilag megtérül és értelmes beruházás. A szociális segély pl. nem ez a kategória.

Azért mert nagyon sok fejlett országnak ennél is magasabb az adóságállománya, az nem jelenti azt, hogy ez jó vagy hosszú távon fenntartható.

Caprica99 2010.07.20. 14:37:33

@nmy79:

"Először is, miért akarja a hiányt növelni a fidesz?"

Rövid az emlékezetek!
Viktort pont azért vágta pofán először az EU, mert elment Brüsszelbe alkudozni, hogy ne 3,8% lehessen a hiány, hanem több (most így hirtelen a pontos adatra nem emlékszem).

Amúgy meg az összes kommentelőt meghívták az IMF-tárgyalásokra, hogy ilyen jól tudja mindenki, mi hangzott ott el pontosan?

Ja, hogy mer aztírta a népszabi, meg a magyar nemzet, meg a kurucinfo?
Ha-ha-ha!

Samott 2010.07.20. 14:37:38

@jvizkeleti: a bokorosi tandij havi 2e forint volt es az intezmenynel maradt az osszeg, amit fejlesztesre kolthettek. Felenk ugy csinaltak, hogy aki elerte az evfolyamatlagot az nem fizetett, aki alatta maradt azok kozt elosztottak az osszeget es ok fizettek. Persze ez igy keves, de azert legalabb jo iranyba tett lepes volt szvsz.

café 2010.07.20. 14:37:51

@Jobblada:

A sértegetés szerinted növeli az érvid súlyát?

" közigazgatás drasztikus csökkentésével nem kezdtek szerkezeti reformba?"

Hát, nem. Hol csökkent a közigazgatás, lemaradtunk valamiről? Nehogy má' bedőljünk a propagandának elvtársak! Az hogy néggyel kevesebb a miniszter, az nem takarít meg semmit, főleg, hogy sokkal több az államtitkár. De ha kevesebb lenne, az sem tétel. Önkormányzati szinten sem a képviselők száma az érdekes, hanem a hivatalok száma, az a sok pénz, azok meg nem csökkennek.

"Egyébként pedig, a gyurcsány-bajnai párostól miért nem kértek számon szerkezeti reformokat? Elég volt a gyes csökkentése, meg a vagyonadó és ötös!"

De, számon kértek. Bajnaiék 1000 mrd-os kiadáscsökkentést csináltak, a Fidesznek kb ennek az ötödét kellene. A vagyonadó bevezetése az szja csökkentésével egyébként (kisebb) szerkezeti átalakítás, mert a munkaterhek csökkentését a vagyoni adók növelésével fedezték volna. A tavalyi nyugdíj átalakítás is reformértékű. És, ha már így felveted, akkor a családtámogatások csökkentése is helyes volt, mert abszurd, hogy egész európa legbőkezűbb rendszere működik az egyik legszegényebb országában. Három éves juttatás itt, miközben a nyugati szociáldemokraták (!!!) azért küzdenek, hogy mindenütt legyen kötelező az egy év. Az európai néppárt ezt hevesen ellenzi.

De hát épp ezt mondom, teljes zavar van itt az értékekben. Éljen az állam - ezt nyomja a Fidesz.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.20. 14:38:44

@ó jaj: Nem akarom megzavarni a pénzváltók pánikra épített bizniszét, de Eurót (mosógépet, atomtengeralattjárót, veszedelmes derivatívákat, jegesmedvebőr párnahuzatot) inkább akkor érdemes venni, amikor olcsó. :)

Rá Dios 2010.07.20. 14:39:21

@Rá Dios:
Off:
Sietve, félsötétben, másra is figyelve, térden tartott laptoba írtam, ezért a sok elüttés.
Már értem, miért rosszak a jogszabálytervezetek! :-)

Refuse/Resist! 2010.07.20. 14:40:34

@jvizkeleti: Az önkormányzati választásig tuti nem mernek nagyon ugrálni, de ahhoz, hogy a gyökerekig le lehessen menni a posztkomcsi maffia kitúrásában, azt is muszáj megnyerni. Ha azt sikerül, az lesz az igazi strukturális reform!
3 hónapot most már csak el lehet vegetálni hitelből...
A posztban szereplő hasonlat valamennyire találó, ugyanakkor eléggé igazságtalan.
A tömegdemó ilyen.
Több pénzt a zembereknekkel kampányol az összes párt az európai értelemben vett Európában is.

sárkányfő 2010.07.20. 14:41:34

@elGabor: ahogy mondod. épp ezért most, míg nem késő :)

pokesz70 2010.07.20. 14:44:03

Nagyon jó, pontos elemzése a mostani helyzetnek. Csupán egy dologgal vitatkoznék: nem 2002 elején indult be a "választási költségvetés" szindróma, akkor nem is tudott volna, ugyanis kétéves költségvetésünk volt akkoriban. Vagyis inkább 2001-ben, vagyis az első Orbán-kormány féltávjánál indultunk el a szakadék irányába. Ebbe az irányba 2 és fél évig Megyó tövig nyomta a gázt, Gyurcsány csak üresbe tette a sebességet, de hagyta, hogy guruljon tovább, majd 2006-tól nem volt meg a kellő ereje és támogatottsága, hogy más irányba forgassa a kormányt (igaz, ehhez kellett az is, hogy Orbán rászerelt egy kormányzárat és menet közben hátulról ütötte a sofőr fejét).

tololololo 2010.07.20. 14:45:56

"Wir müssen unsere Zähne schärfen", betont EU-Währungskommissar Olli Rehn ein ums andere Mal.

Ezt velünk kapcsolatban nyilatkozta a finn biztos.

Zoli 29 2010.07.20. 14:48:36

@café:

A 200 milliárdot közvetlenül rá lehetett volna terhelni a lakosságra+vállalkozásokra (ahogy az IMF szerette volna), vagy kivetik bankadóként, és akkor ennek egy részét a bankok továbbterhelik (a Lengyel László-féle Pénzügykutató szerint kb. 60 milliárdot), hangsúlyozom: egy részét, nem a teljes 200 milliárdot. És az egyes bankoknak azzal is számolniuk kell, hogy ha a különadó miatt jól megszivatják az ügyfeleiket, más bankok viszont kevésbé akarnak szivatni, akkor az ügyfelek simán átmehetnek a másik bankhoz. Tudod: verseny.

"Az elvonni készült 200 mrd-ból nem egy dagadt szívarozó kapitalista épített volna magának még nagyobb medencét a még nagyobb villájába, hanem abból hitelek lettek volna"

Mint amikor az IMF-hitelből is kaptak párszázmilliárdot, és a bankok hitelezési aktivitás egy fikarcnyit sem emelkedett, ugye erre gondolsz?

Könyörgöm: amikor a 2006-2007-es megszorításokat egy az egyben a lakossággal és a vállalkozókkal vitették el, az is negatív hatással volt a növekedésre, konkrétan lementünk 1%-ra, miközben körülöttünk még mindenki 6-8%-kal növekedett. Akkor sem az EU-t, sem az IMF-et nem érdekelték a magyarországi növekedési kilátások. Most érdekes módon a növekedés fontossá vált.

A megszorításokat így is, úgy is megérzi a gazdaság; akár az emberek, akár a bankok vannak megszorítva. Most, négy év után először a bankok fizetik meg a hiánycél árát.

manipul 2010.07.20. 14:48:57

@Sawyer_: Maradjunk annyiban, hogy nekünk ez nagyon jó lenne, de ha csak jobb, az is nagyon jó. Lenne.
De maga az eladósodás sehogy sem jó.

café 2010.07.20. 14:49:18

@kerusz:
"a hiányleszorításban is meg kívánják kötni a kezünket (ld. pl. a bankadó helytelenítését)"

Ez nem igaz. Nem akarják megkötni csak garanciát kérnek a reális makropálya tartására. Tehát ahhoz, hogy jövőre 3 alatt legyen a hiány ilyen és ilyen növekedés mellett ilyen és ilyen bevételek kellenek. Az IMF azt mondja, hogy a bankadó miatt pl nem lesz tartható a korábban becsült növekedési adat, tehát több bevétel kell vagy nagyobb kiadáscsökkentés. És kérdezik: az meg miből lesz? A vasúti szárnyvonalak újraindításából? Az szja csökkentéséből? Hát, ők ebben nem hisznek, és kérik azokat a számításokat, amelyek a kormányt igazolják. De mint kiderült ilyenek nincsenek.

" a korábbi kormány esetében kedves elnéző félmosollyal nyugtázták ezt."

Hát én nem így emlékszem. GyF konkrétan belebukott abba az elnéző félmosolyba - ez nem tűnt fel? Amikor kiderült, hogy a költségvetése nem tartható az IMF kényszerítette a további kiadáscsökkentésre, de azt már nem tudta megcsinálni.

Bajnaiék igen, azt az 1000 mrd-os hiánycsökkentést ismerte el később az EU és az IMF.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2010.07.20. 14:54:00

@Jobblada: Értem, tehát ez egy kormány nevű kormány, csak a szemét geci kommancsok és a lakájmédiájuk elkeresztetlte NÜK-nek. És a 168-óra szerkesztőségében írják a NENYI-t. És egy orbánnak öltözött IMF-provokátor beszél itt folyvást szavazófülkei forradalmakról, meg holmi NER-ről. És Varga+Matolcsy a közgazdasági netovább, csak Népszabadság ne volna. (Szőcs Géza meg egy Klebelsberg, csak a Népszava főmunkatársai aljasul folyton leitatják.) Hát szerintem kurvára nem így van ez.

Zoli 29 2010.07.20. 14:56:11

@café:

"Nem akarják megkötni csak garanciát kérnek a reális makropálya tartására. Tehát ahhoz, hogy jövőre 3 alatt legyen a hiány ilyen és ilyen növekedés mellett ilyen és ilyen bevételek kellenek. Az IMF azt mondja, hogy a bankadó miatt pl nem lesz tartható a korábban becsült növekedési adat, tehát több bevétel kell vagy nagyobb kiadáscsökkentés. És kérdezik: az meg miből lesz? A vasúti szárnyvonalak újraindításából? Az szja csökkentéséből? Hát, ők ebben nem hisznek, és kérik azokat a számításokat, amelyek a kormányt igazolják. De mint kiderült ilyenek nincsenek."

Esetleg ott bujkáltál az asztal alatt vagy a függöny mögött, miközben Matolcsy és Rosenberg tárgyaltak? Vagy honnan vagy ilyen tájékozott?

pokesz70 2010.07.20. 14:57:41

@Refuse/Resist!:

SAVANYÚCUKOR!!!

Nektek elég belengetni a komcsi-démont vagy kéjelesen enyelegni a lámpavasak illúzióján és kész, minden rendben van, csak így tovább. Mitől féltek ennyire? A saját sikertelenségetekre, frusztrációtokra nem lesz Orbán sem (de még Vona sem) a gyógyír.

yda 2010.07.20. 14:57:54

Kedves,mélyen tisztelt riadozó(riadtképű)kommentelők végre valaki (valakik)nem nyaltak körbe(a_la Fletó banda) egy nemzetközi pénzintézetet!!

manipul 2010.07.20. 14:59:00

@ó jaj: "egész jó kis poszt, de azért a Medgyesi féle "ősbűn" kapcsán tegyük hozzá, hogy a fidesz is megszavazta a 100 napos progikat a nagy semmire. ebben akkor teljes politikai konszenzus volt, bezony ám."
Ez a terjesztett változat, a valóság ezzel szemben:
Amikor 2002-ben volt az Orbán Medgyessy vita, akkor Medgyessy elismerte, hogy az ország gazdasága jó állapotban van, ezért többet kell kapnia az embereknek. Ez volt az első 100 napos program ideológiája. Ezt elfogadta a Fidesz is azzal, hogy az ország tényleg jól áll reméli, hogy ennek megfelelő gazdaságpolitikát folytat az új kormány. A kormány viszont csapnivaló gazdaságpolitikát folytatott. Erről nem nagyon beszélnek. A 2 db. 100 napos program ütött léket a hajón és a katasztrófális gazdaságpolitika. Demján mondta nem régen, nagyjából így: A Fidesz rendben adta át az országot, a 2 száznapos program tette tönkre az állapotokat.

" aztán meg a leghalványabb refom-csíráknak is hatalmas erővel rontott neki, lásd népszavazás, meg a több baromság, szóval ment az önsorsrontó idióta populizmus ezerrel."
Amikor Gyurcsány Orbánnal szemben a vitában a teljesen feleslegesen felhozta, hogy nem úriember az aki vizitdíjról beszél, évekre hiteltelenített mindenféle reformot. Ráadásul reform csírák sem voltak, csak reformnak nevezett káosz. Hogy mennyire zavaros volt az egész, azt bizonyította a minden kórházi ágyhoz széfet című habverés.

pokesz70 2010.07.20. 15:01:02

@Zoli 29:

Esetleg az ember elolvassa az IMF és az EU hivatalos közleményeit, amikból kiderül, hogy az bizony úgy van, ahogy café írta. Még csak dühöngeni sem kell, mert nagyon finoman, virágnyelven vannak megfogalmazva. Pl. nem azt írták, hogy a kormánynak vagy lila dunsztja sincs arról, hogy mit kéne csinálni, vagy az önko választások előtt nem hajlandó elmondani, hogy mi vár ránk majd utána, hanem így fogalmaznak: a magyar kormánynak még szüksége van egy kis időre, hogy kidolgozzák a terveket. Tudod, nem hülye, csak értelmileg kihívásokkal küzd.

café 2010.07.20. 15:02:36

@Zoli 29: Elolvastam a kiadott közleményeket.

Hiperlajhár 2010.07.20. 15:02:59

A vállalkozóknak román rendszámú Q7-es Audi, a melósnak 80/70 fizetés (80 utalva, 70 zsebbe)... Orvos, önkormányzat: havi x milla kenőpénz, hogy menjenek a dolgok.... Hajléktalan-bérlés hitelfelvételre..... 200.000 semmittevő az államapparátusban, stb. Miért csodálkoztok? EZ MAGYARORSZÁG!

dr. Trebitsch 2010.07.20. 15:03:37

Jók a kommentek. Látszik a magyar színvonal... a kisebbségi mentalitás, a kölcsönt felvesszük, de fel vagyunk háborodva, ha megkérdezik, mire akarjuk használni. Aki kényes a szuverenitására, az ne vegyen fel kölcsönt. Nem kell az IMF-re hallgatni, nem kell több kölcsönt felvenni, visszaadni amit már felvettünk, és akkor KUSSS az IMF-nek. Ha viszont nem ezt tesszük, akkor meg Magyarország kussoljon, mert az diktál, aki a pénzt adja. Ez az idióta politikusokkal "megáldott" ország évszázadok óta nem képes megérteni, hogy gazdaságilag az diktál, akinél a pénz van, erőszakos nemzetközi közegben meg az, akinél a naygobb katonai erő. Sem Trianon, sem a többi, gazdasági jellegű összeomlás nem volt képes megértetni ezzel az idióta országgal, hogy ha se pénze, se ereje, akkor ne ugráljon, mert pofán basszák! Nem számít kinek van igaza, sőt, ha valakinek igaza van, de ennek hangoztatása miatt tönkremegy az ország, akkor az hazaáruló!

manipul 2010.07.20. 15:06:25

@Hiperlajhár: "Egyetértek a posztolóval....de.. Egész Európa kisebb-nagyobb mértékben hasonló cipőben jár. Nem szabadna kimondani, de Európában kimaradt egy "jótékony" háború. Történelmileg-gazdaságilag ez az egyetlen megoldás...sajnos.... "
A háború még rosszabbá tette volna a helyzetet. Minden hábórú hitelbe megy és utána fizetni kell. Látszólag csak annyival simább a háború féle megoldás, hogy az adósságot csak a vesztesek fizetik, a győztesek nem. I.vh-ban Németország, Magyarország, a II-ban is nagyjából ezek. De ezért például Anglia is vastagon fizetett a gyarmatbirodalmával.

pokesz70 2010.07.20. 15:07:17

@manipul:

"Amikor 2002-ben volt az Orbán Medgyessy vita, akkor Medgyessy elismerte, hogy az ország gazdasága jó állapotban van, ezért többet kell kapnia az embereknek. Ez volt az első 100 napos program ideológiája. Ezt elfogadta a Fidesz is azzal, hogy az ország tényleg jól áll reméli, hogy ennek megfelelő gazdaságpolitikát folytat az új kormány. A kormány viszont csapnivaló gazdaságpolitikát folytatott. Erről nem nagyon beszélnek. A 2 db. 100 napos program ütött léket a hajón és a katasztrófális gazdaságpolitika. Demján mondta nem régen, nagyjából így: A Fidesz rendben adta át az országot, a 2 száznapos program tette tönkre az állapotokat."

Bocs, de ez egy önmaga farkába harapó gondolat-kígyó. Az ország nem volt valami fényes pénzügyi helyzetben, amikor 2002-ben átvette a stafétát Megyó. A makrómutatók jók voltak, de a tendencia már akkor negatív volt és a költségvetési törvényben megfogalmazott hiánycélokat már júniusban nem lehetett tartani. És ezt a fidesz sokkal jobban tudta bárki másnál. Ebben a helyzetben találta ki Megyó, hogy ő bizony akkor is betartja a betarthatatlant és hitelből finanszírozza meg a 100 napos programokat. Amiknek egyetlen előremutató eleme sem volt, mert az a gazdaságot nemigen építi, hogy legyen 13. havi nyugdíj meg több segély, kapjanak dupla annyi fizetést az ápolónők meg a tanárnénik. És ezt valóban a fidesz is megszavazta, teljes tudatában a helyzet összes részletének. Nem akarom rájuk tolni a felelősséget, hiszen nélkülük is meg lett volna szavazva ez az őrület, de a fidesz hitelességét elég jól demonstrálja ez a történet.

pakesz (törölt) 2010.07.20. 15:07:22

@tololololo: pontosan!!!
az a gond, hogy a 2011 -es koltsegvetes osszeallitasanal sajna Orbannak elo kellene allnia a farbaval hogy kitol fog elvenni, es mino sajnalat ahhoz az irathoz mindenki hozza fog ferni, es kiderul melyik lesz az a csoport akitol beszedik a megszoritast

hat sajna ez van, nem olyan mint az a dosszie amit ot lobogtattak hogy abban van benne minden de nem szabad megnezni...
es az is sajna kiderul ezzel hogy Orbanek pontosan tudtak az egesz helyzetet, hiszen most eppen azert nem akarodzik leirni semmit mert minden nyilvanos lesz!!!

Zoli 29 2010.07.20. 15:09:26

@pokesz70:

@café:

Ok, ezt belátom.

Erre Orbán éppen most mondta, hogy az IMF-fel kötött hitelszerződésben egyedül az idei hiánycél van rögzítve, amit tartani is fognak.

Azt már csak én teszem hozzá: Most 2010 júliusa van, a jövő évi költségvetést a törvények szerint ősszel kell tárgyalnia a Parlamentnek. A kormány e tekintetben egyáltalán nincs késésben.

Pedró_27 2010.07.20. 15:09:27

@Trebitsch: "Aki kényes a szuverenitására, az ne vegyen fel kölcsönt."

Hát ez az. Gyurcsány nem volt kényes a szuverenitásra. De azért én még lehetek, nem?

fluentlime 2010.07.20. 15:11:29

@Jobblada: Leszögezném hogy nem vagyok fidesz szavazó de szerintem az IMF csak ne pofázzon a bele mi dolgainkba és ne akarja megmondani hogy milyen módon tartsuk a költségvetési hiányt mert ehhez semmi közük.Ebben az idézetben van a lényeg :

A miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek keddi budapesti csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón kijelentette: ennek az évnek a végén Magyarország költségvetési hiánya nem lehet 3,8 százaléknál magasabb, és nem is lesz. Az azonban, hogy ezt hogyan kell elérni, kizárólag nemzeti felelősség - hangsúlyozta Orbán Viktor az MTI tudósítása szerint. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között létrejött szerződés alapján az egyetlen konkrét elvárás Magyarországgal szemben a 3,8 százalékos költségvetési hiány, ezt az ország be is fogja tartani - közölte Orbán Viktor.

Aviszontlátásra.

sárkányfő 2010.07.20. 15:12:58

@manipul: ha cáfolni akarsz, érveljél is, így csak alátámasztod amit írtam :) a többi meg mellébeszélés.

Mielőtt tovább kavarnád össze a tiszta dolgokat: Tény, hogy a fidesz is megszavazta a 100 napos programokat. Pont. Nem lehet vitatni.

És sem akkor, sem később nem volt a 100 napos progiknak fedezte, ráadásul a közszféra, stb. fizuemelése miatt ez nem egyszeri kiadás volt, hanem évente ismétlődő...

(A többi ugyan mellékes, de az elmúlt 20 évben mikor is hitte el egy pillanatra a fidesz, hogy a cocik képesek bármi jót is tenni? ugyan már, blabla...)

Az pedig igenis reform (lenne) ha sikerülne az oktatásban, eü-ben rászoktatni a népet, hogy a használattal kissé arányosabban fizessenek érte, mer ami ingyen van azt túlhasználják azok kárára, akinek tényleg szüksége lenne rá. stb....

2010.07.20. 15:13:08

Nana ! Nagyon úgy hangzik a dolog mint amikor felajánlják hogy ha sok a számlád mi megoldjuk úgy hogy csak egyet fizess de azt is csak jó pénzért , vagyis valaki ismét beáll a sorba tartani a markát.

Ha az IMF egy bankbácsi akkor nagyon szarban lesz ha a többi ország sem kér belőle , előbb-utóbb megbaszhatja a pénzét.

pokesz70 2010.07.20. 15:16:07

@Zoli 29:

Nem várt az IMF sem kidolgozott költségvetést. Csak egy picivel többet annál, minthogy Matolcsy a vállát vonogatja, hogy hát lesz majd valahogy. Meg aggódtak, hogy az idei terv betartása egyedül a 200 mlrd-os bankadóból jött volna össze, ami viszont olyan nagy, hogy a gazdasági növekedést kb 0,5%-kal csökkentette volna a későbbiekben.

Az EU meg azért rágott be, mert a konvergenciaprogramban rögzített 2,8%-os hiány helyett Orbánék el akartak szaladni a 2011-es költségvetéssel. Pedíg az a mai EU-ban megengedhetetlen. Mert valóban sok EU-s tagállam hiánya nagyon megugrott idén, még a "nagyok" esetében is, de miért? Mert összességében többezer milliárd eurós mentőpakkokat kellett szanaszét dobálniuk és nem azért, mert jófejségből adót csökkentettek volna (sőt, a legtöbb államban jól megemelték az adókat).

ebedli 2010.07.20. 15:17:45

Nem azt hajtogatta Orbán Viktor az elmúlt 4 évben mindenhol, hogy a megoldás minden bajra az egyszeri és nagyarányú adócsökkentés?

Hát tessék venni egy nagy levegőt, és kipróbálni az orbáni csodareceptet!

Én komolyan úgy várom már, hogy lássuk az eredményét. Hiszen Orbán nem beszélhetett a levegőbe, biztos jól átgondolta ezt 4 év alatt.

Arra gondolni sem merek, hogy csak viccelt a nagyember.

dr. Trebitsch 2010.07.20. 15:18:30

@Pedró_27: Természetesen lehetsz, de nemezetközi gyakorlatot nem érdekli, hogy egy ország egy-egy polgárának mi a külön véleménye, nemzetközösségben sírunk-nevetünk. Ha rossz a politikai vezetés, az ellenszavazó kisebbség is ugyanúgy megissza a levét, mint a többség. És a háborúban a korábban a háború ellen szavazó katonákat is lelövi az ellenség... úgyhogy a külföld, az IMF szempontjából nincs különbség. Tetszettek volna normális kormányt állítani...:)

dr. Trebitsch 2010.07.20. 15:19:51

@fluentlime: Akkor nem értem a problémád. Az IMF pont ezt mondta... a viszontlátásra...

café 2010.07.20. 15:20:14

@Zoli 29: Nem a mostani szerződés az érdekes, mert az már csak néhány hónapig érvényes, és mindössze annyi a tétje, hogy elvben lehívhatják-e addig a még megmaradt összeget, a tárgyalás eredménytelensége/felfüggesztése/elkúrása után az a válasz, hogy nem lehet lehívni, de ez önmagában nem súlyos ügy, mert amúgy sem hívták volna le. (Már az előző kormány sem hívta le a teljes rendelkezésre álló összeget).

Csakhogy a kormány új megállapodást akar a következő évekre. Amit jól tesz, mert az nyújt biztonságot. És itt már számít az, hogy nem meggyőző az a gazdaságpolitikai vázlat, amit készített, és a hitelező nem látja a garanciákat.

dr. Trebitsch 2010.07.20. 15:21:13

@kobalt: bármiben fogadok, az IMF nem lesz szarban, ne félj ettől. Inkább Magyarországnak van erre esélye...

Zoli 29 2010.07.20. 15:21:59

@pokesz70:

Ebben is igazad van. Ezzel együtt én helyeslem, hogy a magyar kormány igyekszik a saját maga számára mozgásteret teremteni. Nem arról van szó, hogy Orbánék el akarják engedni a hiányt, hanem jövőre kisebb ütemben szeretnék csökkenteni (2,8 helyett mondjuk 3,4-3,5%-ra), hogy ne kelljen ismét sokkterápiát alkalmazni a hiány tartása érdekében. Amellett hogy politikai érdekük is ezt diktálja, a gazdaságnak sem tenne jót egy román típusú megszorító csomag.

Zoli 29 2010.07.20. 15:26:09

@café:

Az új megállapodás tekintetében sem vagyunk még elkésve, ősszel újabb tárgyalási forduló jön. Ki tudja, látva a magyar kormány makacsságát az IMF végül talán már annak is örülni fog, ha jövőre csak 150 milliárdos lesz a bankadó, és ha nem is 2,8, de mondjuk 3,0% a hiány. Ha ezt sikerülne elérni, akkor a kormány elmondhatja, hogy nem volt hiábavaló a kitartása.

Pedró_27 2010.07.20. 15:26:33

@Trebitsch: "Természetesen lehetsz, de nemezetközi gyakorlatot nem érdekli, hogy egy ország egy-egy polgárának mi a külön véleménye, nemzetközösségben sírunk-nevetünk."

Nyilván igazad van, mindenki szív amiatt, amit Gyurcsány művelt. Csak engem az a kioktató közhely idegesít, hogy "tetszettünk volna nem felvenni a kölcsönt". Azokat, akik nem vettek részt a döntésben (az akkori kormányt leszámítva mindenkit), ne oktasd ki erről.

Igazad van, viseljük a következményeket, de a kioktatás legfeljebb azoknak járna, akik 2006-ban Gyurcsányra szavaztak, de nekik sem feltétlenül, mert becsapták őket. Igaz, miért hagyták?

manipul 2010.07.20. 15:26:40

@ó jaj: "Mielőtt tovább kavarnád össze a tiszta dolgokat: Tény, hogy a fidesz is megszavazta a 100 napos programokat. Pont. Nem lehet vitatni."
De szigorú, ó jaj szegény fejemnek.
Nem vitatom, csak felvilágosítottam, hogy milyen feltétellel tette és hogy hogy cseszte el a szoclib kormány a folytatást. Lehet cáfolni!!!

"Az pedig igenis reform (lenne) ha sikerülne az oktatásban, eü-ben rászoktatni a népet, hogy a használattal kissé arányosabban fizessenek érte, mer ami ingyen van azt túlhasználják azok kárára, akinek tényleg szüksége lenne rá. stb.... "
Ez a terjesztett változat, valójában, nincs ingyen.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.07.20. 15:27:43

Csak az első húsz hozzászólást olvastam el: mindenki hozza a tőle elvárhatót. Ha közben volt valami értékes, azt emeljétek ki pirossal. :)

Vizkeletinek respekt: egy igen ellenséges és elmebajos közegben próbál profán közgazdasági érveléssel lehiggasztani olyanokat, akik éppen a második dackorszakukat élik és ennél sokkal kevésbé szakmai érveket sem látnak át (illetve kurvára unnak).

Szerintem az érveknek és a meggyőzésnek már elmúlt az ideje. A szabadságharc ki van hirdetve, menjünk és harcoljunk.

degreen 2010.07.20. 15:30:41

Már bocsika. Pl. felveszel hitelt a házadra, felújítanád. Utána asszem nem igazán vennéd jó néven, ha a bank megmondaná, hogy miből fizeted vissza a kölcsönt. Hogy a gyereknek nem veszel csokit, vagy egy sörrel kevesebbet veszel magadnak. Nemde?
A hitelt (kamatostul - emiatt a hiány <évenként> nem egyenlő az adósággal <göngyölt>) vissza kell fizetni, de hogy miből, az az én dolgom.

fluentlime 2010.07.20. 15:36:40

@Trebitsch: Ez nem probléma hanem ezek a tények .

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között létrejött szerződés alapján az egyetlen konkrét elvárás Magyarországgal szemben a 3,8 százalékos költségvetési hiány, ezt az ország be is fogja tartani.

Azaz az IMF nem mondhatja meg hogy ajajj gyerekek ez így nem lesz jó eszetek be se jusson 200MRD-t kihúzni a bankszektorból mert elutazunk és ha nem viselkedtek rendesen akkor még a forintot is bedöntjük. Persze ajánlásokat tehet de az nem azt jelenti hogy falhoz állítják a kormányt.

Pár hete a többi EU-s tagország is megpendítette a bankadó bevezetését azóta persze kurva nagy a csend, szerintem arra várnak hogy mi lesz az eredménye a kormány vs. IMF bokszmeccsnek.

Illetve az is megérne egy misét hogy tavasszal amikor az idei költségvetés 85%-a elment akkor miért nem kezdték el verni az asztalt?

papamaci1 2010.07.20. 15:36:41

Csak tessék kedves IMF ! Menjen csődbe Görögország után Magyarország is !Utána majd jön a többi állam is, ha nekik az jó...
Az EU-ból meg , ugye ugyanúgy ki lehet lépni, ahogy be is lehetett.( Ha az EU demokratikus szervezet...)Oroszország és Kína csak a nagyobb európai behatolás lehetőségére vár: adjuk meg nekik. De a Ferit , a Ferit (és utána Gordont meg a Pétert) azokat FEL KELL KÖTNI !

sárkányfő 2010.07.20. 15:37:34

@manipul: már hogyne vitattad volna: "Ez a terjesztett változat, a valóság ezzel szemben:"
nos, a valóságot írtam le. mindkét párt megszavazta, anélkül hogy annak akkor lett volna bármilyen alapja. kár ezen rugóznod. mi az hogy feltétel? :)ellenzéki pártok vagy megszavaznak valamit, vagy nem, zsarolni, vagy feltételeket álltani nem tudnak :)

a másik: persze hogy nincs ingyen, átalánydíj van, amit sokan ingyenesnek élnek meg, mivel használattól függetlenül ugyanannyiba kerül.

fluentlime 2010.07.20. 15:37:51

@degreen: Pontosan erre utaltam énis.

manipul 2010.07.20. 15:38:34

@degreen: Teljesen igaz. Az IMF-nek semmi köze a bankadóhoz, Simor fizetéséhez, médiatörvényhez. Én is csak lesek, hogy magukat balmenetűnek mutató kommentelők milyen lelkesen bizonygatják az IMF igazát. Az IMF-nek egyébként nem a %-al van baja, hanem a globalistáknak meg a balmenetűeknek van bajuk Orbánnal. Ez folyik most össze A globalisták ezt tudatják most az IMF-en keresztül és nem akar lemaradni a balmaenet sem. Ráadásul Orbán veszélyes is, hiszen könnyen detonátor szerepe lehet a bankok elleni gyúlékony hangulatban. Ha ő bevezeti a bankadót, akkor más is bevezetheti. Orbán meg ezt jól látja és a keménységével valószínűleg felértékeli magát, ennek már vannak is nyomai.

café 2010.07.20. 15:40:28

@Zoli 29: "Nem arról van szó, hogy Orbánék el akarják engedni a hiányt, hanem jövőre kisebb ütemben szeretnék csökkenteni (2,8 helyett mondjuk 3,4-3,5%-ra), hogy ne kelljen ismét sokkterápiát alkalmazni a hiány tartása érdekében."

De itt szó sincs sokkterápiáról. Az valahol ott kezdődik, amit a Bajnaiék csináltak, tehát 1000 mrd felett. Amit írsz, az kb 150 mrd forint különbség. Tényleg az van, hogy a nehezét a mostani kormány előtt már elvégezték. Nehogy már ez a kormány annyira gyáva legyen, hogy annak a tördekét nem vállalja be, amit az előző megcsinált.

A 3 százalék alatti hiány elérése meg nem választás kérdése, hanem az uniós jog következménye. Magyarország ellen túlzott deficit eljárás folyik évek óta, a 3 százalékot el kell érni, ettől az EU nem fog és jogilag nem is tud eltérni. Tehát venni kell egy nagy levegőt, és nem újranyatni kell a szárnyvonalakat, hanem még többet bezárni, nem az önkormányzati képviselők számát kell megfelezni, hanem az önkormányzatokét stb.

manipul 2010.07.20. 15:40:39

@ó jaj: Tévedés, lett volna alapja. Az első 100 naposnak. Ezt még Medgyessy is rendbe tudta volna hozni, ahogy nemrég nyilatkozta. A másodiknak már semmi alapja nem volt, az már bűncselekmény volt.

dz02 2010.07.20. 15:40:58

@LevLev: na. nem azt mondtam hogy nincs adósságunk, hanem hogy nem vagyunk/voltunk elcsúszva a törlesztéssel. rendesen törlesztettünk. nyilván nem azt hogy minden hitelt visszafizettünk.
a jó adósnak van adóssága azé adós.

pakesz (törölt) 2010.07.20. 15:41:27

@manipul: te egy fidesz droid vagy
ha seggbe szexualna Orban te annak is orulnel :)

@degreen: az IMFnek mindegy honnan lesz az a penz, neki csak az kell hogy most lassa hogy meglesz majd

es nem, nem belugy meg nem OGY hataskor!!!
"addig Magyarország a tervezett 45 milliárd forint helyett csak 35 milliárd forint értékben tudott három hónapos államkötvényeket értékesíteni kedden, a hozam pedig kamat pedig 5,47 százalékra nőtt az előző heti 5,28 százalékról - írja a Bloomberg hírügynökség, az adósságproblémákkal küszködő országokat elemezve. "
szamoljunk!!!
35 Mrd * 0.002 * 15 ev = 1 Mrd Ft
most a fiuk csak a mai napon!!! eltapsoltak 1 Mrd Ft -t, ugyebar 3 nap ez egy gyurcsany vagyon, remelem annyit fognak a fidesz droidok elvezkedni az elkovetkezendo 3 nap NETTO vesztesegen mint a gyurcsany vagyonon

papamaci1 2010.07.20. 15:42:26

Azok az országok akik az IMF "tanácsára" hallgattak: Argentina, Oroszország, Mexikó-mind csődbe és káoszba jutottak.

És igen: tetszettek volna nem felvenni a kölcsönt: a szocialista kormánynak ugyanúgy globálisan,, mint a "jelzáloghiteles" hitelfelvevőknek lokálisan a maguk kis gazdasági szférájában......

pakesz (törölt) 2010.07.20. 15:44:24

@café: neked tenyleg nehez a felfogasod!!!
Orbanek be fogjak tartani a hianyt!!!
csak nem merik most leirni hogy a nyuggereket jol beszopatjak, vagy mi az a masik csoport ami porul jar, szepen meglesznek az onkormanyzati valasztasok es utana jon a fekete leves

2010.07.20. 15:44:57

@Trebitsch: ÁÁÁÁ sose mert folymatosan abban vagyunk 998 óta

papamaci1 2010.07.20. 15:46:57

Nem kellett volna a szocializmust "választani" a népnek 1947 ben--akkor most Ausztria és Németország szintjén " nyomorognánk"..... Hogy Magyarország kik miatt "választotta " a szocializmust-az ugye nem kérdéses...

sárkányfő 2010.07.20. 15:51:31

@manipul: nocsak, haladunk, el se hiszem. szóval a 2.-at már te is nagy hibának tartod, és ha jól értem már azt sem cáfolod, hogy a fidesz azt is megszavazta.

az elsőnek ugyan milyen alapja lett volna ? :) és mióta felelős cselekvés - akár ellenzékből, pláne kormányról - hogy kiöntünk egy zsák pénzt azzal, hogy majd csak megoldjuk valahogy utólag? talán inkább fordítva kéne lennie, nem előre inni.
amúgy medgyesi a legbénább kormányfő volt az elmúlt 20 évben (mondjuk Boross se kutya), róla senki se hitte el hogy bármire is képes lenne, a fidesz meg ilyet eleve nem feltételezett róla soha... hagyjuk már ezt... eleve milyen már megyesivel takarózni a fidesz kapcsán.. :)
egyedül felelősen akkoriban pár magányos közgazdász volt, aki felemelte ez ellen a szavát, és ennyi.

manipul 2010.07.20. 16:11:09

@ó jaj: nocsak, haladunk, el se hiszem. szóval a 2.-at már te is nagy hibának tartod, és ha jól értem már azt sem cáfolod, hogy a fidesz azt is megszavazta.
A 2.nak én a Gyurcsány kampányát értem, mit szavazott ott meg a Fidesz? Hadd tudjam én is.

wip 2010.07.20. 16:11:22

NA: 1.országgyűlési képviselők 200 db ez megvoltA javadalmazásuk max. 4 minimálbér,a 3 legvőbb közjogi méltóság max, 10 minimálbér.
2. Önkormányzati képviselők száma tényleg a felére/itt pl. 8-ról 6-ra csökkent, nem 4-re!/
3.önk.képviselők javadalmazása 0.-azaz nulla ft mindenhol!
4. Polgármesterek 3000 fős faluig max. 4 min.bér, semmilyen más helyen nem lehetnek pl. megyei közgyűlési tagok, felügyelőbiz.elnökök stb.
Nagyobb helységekben arányosan, de pl. Bp max. 10 min.bér.
5. Demokrácia kiszélesítése több ember bevonásával a közügyekbe, ne lehessen egy ember álláshalmozó, max. 2 helyen ,de országgyűlési képviselő csak 1 helyen lehet, a Parlamentben!
6. köztisztviselők számának csökkentése 200 000/kettőszázezer/ófővel.
7. Rendőrség, tűzoltóság az inaktív állományból akit lehet az utcára, ne mehessen senki 55 éves kora előtt nyugdíjba!
8. A jutalmak összegének maximálása, ne osztogassanak még az APEH-nél sem 13.-14.-15. havi jutalmat! Tudtommal egy év 12 hónapból áll!
9. Ha már annyira tetszik a dolgok felülvizsgálata, 20 évre visszamenőleg minden zűrös ügyet megvizsgálni!
10. Legyen béke, szabadság és egyetértés, ne legyen magyar a magyarnak ellensége!

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.07.20. 16:12:10

Én ezt az írást messzemenőkig lájkolom. Világos és értelmes beszéd. Jó, hogy ilyet is lehet olvasni.

manipul 2010.07.20. 16:12:40

@pakesz: Meleg van, borogasson ...ja és ha nekem ír mossa ki előtte a száját.

sárkányfő 2010.07.20. 16:15:33

@manipul: akkor még se haladunk :)

volt egy kettes számú 100 napos progi, azt hittem arra utalsz. mindkettő óriási hiba volt, mindkettőt megszavazta mindkét párt, a hülye populisták...

wip 2010.07.20. 16:19:36

@papamaci nem tudom mikor született, de én nagyon jól éreztem magam a szocializmusban. Felhívnám szíves figyelmét., ha nincs a szocializmus, az említett országokban sem ennyire jól menne a kisembereknek, lehet, hogy nagyobb nyomorban élnének, mint mi most! Olvassa el II. János Pál enciklikáit a szocializmusról, lehet hogy többet tanulna belőle, mint a mai agymosott kapitalista reklámokból!Hitlerjugendes Ratzingernek meg lehet, hogy pedofiltakaró lesz a beceneve, hacsak nem takarítják el a szennyesét még Németországban előtte!Szóval gondolja meg, mit ír a szocializmusról, mert élünk még egy páran, akikn nem agymosottak, és nem lehet bemagyarázni a hazugságokat!

CsV 2010.07.20. 16:20:01

@fluentlime: ne keverd a szezont a fazonnal. Ha lakáshitelt veszel fel fedezetnek ott a lakás. A bank a lakás értékének kb. 70%-ig ad hitelt, tehát amíg nem esnek jelentősen a lakásárak a bank vissza tudja szerezni a pénzét miután a nem fizető adóst kidobta és eladta a lakást.

Az IMF, Világbank, EU stb. kölcsönnél a hitelnyújtó csak arra számíthat, hogy az állam képes lesz adókat beszedni amiből jut hiteltörlesztésre is. Ennyi a garancia hiszen nem ajánlunk fel állami földeket, aranytartalékokat, a Parlament épületét stb. fedezetként. Ezért szeretnék tudni mire költjük a felvett hitelt. Próbálj meg lakáshitelt szerezni úgy, hogy nem engedsz jelzálogjogot bejegyezni a bank javára...

A kormányka elő kellene már végre állnia valami konkrét tervvel az elkövetkező évekre, többel mint a pálinkafőzés illetékének eltörlése...

subtotal 2010.07.20. 16:25:00

@degreen: az a baj, hogy azért fordultunk az IMF-hez, mert a görgetett adósságát az ország nem tudta megújítani máshogy. Olyan ez, mint amikor a bajba került adós elmegy a bankhoz újratárgyalni a hitelt, de onnan kirugják és csak az uzsorás marad.
Ők azt mondták adunk, nem uzsorakamatra!!!!, de akkor csak, ha teszünk érte, hogy ne jöjjön a probléma megint elő.
Az IMF azt szeretné, ha a nyílászárókat cserélnénk ki (mert lepukkant lakást örököltünk), hogy kevesebb legyen a fűtésszámlánk, és nem rabolni mennénk (bankokat), hogy tudjunk csokit meg sört venni.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.07.20. 16:30:20

@subtotal: "Az IMF azt szeretné, ha a nyílászárókat cserélnénk ki "
Nem. Az IMF azt szeretné, ha nem mosnánk fogat, nem vennénk tankönyvet a gyerekeinknek, és nem pihennénk többet, csak dolgoznánk. Más szóval a munkaerő újratermelésének képességét akarják elvenni.

2010.07.20. 16:30:45

"Kedves közönség, tessék készülni a „megszorításokra”, vagyis az állam kiadási oldalának várva várt rendbetételére. Hogy az önök állampapírjai is megőrizzék értéküket."

már 1000szer elmondták, hogy nem lesz megszorítás(tegnap Lázár volt a soros), hát mé kell a zembereket idegesíteni? :):)
Szerintetek el fogják fogadni ez után a 20 év után? Attól a Viktortól, aki úgy nyert 3/4el, hogy se reform, se megszorítás. Itt semmi megszorítást nem lehet már eladni cirkusz nélkül, sztem.
Amúgy nagyon tetszett a cikk, , nagyon jó, grt.

Mária néni 2010.07.20. 16:32:47

A részeg elveri a kevéske saját pénzét: Aztán elissza amit örökölt, aztán elszedi az ismerősei pénzét, végül hiteleket vesz föl arra az ingatlanra is, ami nem az övé. Teleokádja a lakását, a szomszédokét és a kocsmát is összerondítja. Mielőtt kihajítják a kocsmából, még leköpi a kocsmárost és levizeli a többi vendéget.
Most kívülről figyeli, hogy mások hogy próbálják rendbe rakni a károkat, a mocskot, amit csinált 8 évig. Röhög, amikor nézi, hogy mások lapátolják utána a ganét.
Na, ez az MSZP, az SZDSZ és a bértollnokaik.

gramercy 2010.07.20. 16:36:42

erdemes volt vegigolvasni a kommenteket,

meginkabb megerosodott bennem hogy nemhogy valodi baloldal / liberalisok nincsenek ebben az orszagban, de valodi jobboldal / konzervativok sincsenek

akik ma magyarorszagon jobboldalinak nevezik magukat/szavaznak leginkabb poplista patopalurak avagy antiszemitak

ez a tizmillio ur/bitang/patopalur orszaga

2010.07.20. 16:38:00

@Mária néni:
Höhö-hehe, nem rossz, most meg már bent van az új alkesz, úgy tűnik :):):)

subtotal 2010.07.20. 16:40:18

@Pallos Levente: hát én abból, hogy hiányolják a részletes struktúrális átalakítási terveket és csak azt hallották a kormánytól, hogy kell egy kis 'mozgástér', arra következtetek, amit leírtam.

gramercy 2010.07.20. 16:41:15

@Pallos Levente: "Más szóval a munkaerő újratermelésének képességét akarják elvenni."

es megis miert?

ja, tudom mar

Izreal reloaded, ugyi?

SashaBraun 2010.07.20. 16:44:48

Na jó, nézzük a tömör lényeget. Az elmúlt nyolc évben az MSZP hitelbe fölvett és szélbe szórt elképzelhetetlen mennyiségű pénzt, ehhez a lakosság jó része boldogan asszisztált (mert két választást azért mégiscsak megnyertek), és most ugyanezek az emberek ütik a Fideszt, hogy nem bírja visszafizetni azt a kazal pénzt, amit az MSZP elprovidentezett. Nagyszerű.

Az IMF és az EU pedig, amelyik az elmúlt négy évben abszolút leszarta, hogy soha egyetlen kormány által leadott költségvetési szám és előrejelzés nem stimmelt, most tizedszázalékokon és pitiáner összegeken keménykedik és minden irányban falakat állít az alig néhány hete regnáló új kormány előtt, hogy mégcsak véletlenül se legyen semmilyen mozgástere. Fantasztikus.

Ha az összeesküvés-elmélete híve lennék, már nagy, görbülő orrokat vízionálnék a háttérbe, akik nehezen viselik, hogy egy nem közülük való kormány került hatalomra. De persze tudom, ez csak botorság, hiszen ilyesmi abszolút nem létezik, maximum Jobbikos fantazmagóriákban.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.07.20. 16:45:09

@gramercy: Frászt. Mert csak ehhez a módszerhez értenek.
Amúgy igazad van, rosszul fogalmaztam: nem el akarják venni, hanem ezzel a módszerrel csak ezt érik el.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2010.07.20. 16:46:31

@subtotal: Miért, Koreától Argentínáig láttál már olyat, amikor az IMF a növekedést segítette a hitelei kapcsán?

Mária néni 2010.07.20. 16:49:58

@namizu: Igaz!
Gyanús ez a nagy örömködés a liberális sajtó részéről. Fura, hogy az okoz nekik örömet, ha nem megy jól az országnak.
Talán nem lett volna szabad bolygatni a kaszinóváros ügyét a velencei tó mellett, most lenne hitel, engedmény, támogató cikkek a nyugati sajtó részéről.

Veder1 2010.07.20. 16:52:08

Azért az a sok hozzászóló, aki nem ért egyet a cikkel elgondolkodhatna azon, hogy mégis miből, mikor és hogyan fogjuk az állami kiadásokat rendbe rakni. A 200mrd-os bankadóból biztos nem. Szóval kedves kommentelők, várom a válaszokat ezekre a kérdésekre. Tehát:

1. Miből fogjuk csökkenteni/racionalizálni az állami kiadásokat (tb, nyugdíj, közig, oktatás, MÁV, BKV stb.)?
2. Mikor?
3. Milyen módszerrel?

Bónusz kérdés:

a jelenlegi kormány szerintetek meg akarja-e ezt lépni, vagy próbálnak megint csak látszatintézkedések lesznek, mint az elmúlt 20 évben (+ előtte 40 évig)?

Mária néni 2010.07.20. 16:55:52

"A közlekedés és az egészségügy átalakítására vonatkozó tervek hiányát is felvették a tárgyalásokon. "
Nem, nem akkor, amikor lebukott a Gyurcsány-kormány, hogy csaltak az adatokkal, vagy amikor dupla-annyi lett a hiány, mint amennyit hazudtak, vagy amikor államcsőd szélére kormányozták a gazdaságot, vagy amikor felevtték a hitelt. Nem! Most hiányolják, hiszen volt már az új kormánynak rá 3 hete. Mi lesz már?!

Mária néni 2010.07.20. 16:57:15

@Vödör: Teccet kérdezni ezeket Kókától, Verestől, Gyurcsányitól?
Ja, hogy nem?
Értem. Nem volt rá idejük. Értem.

subtotal 2010.07.20. 16:59:46

@Pallos Levente: Nem, de nem is figyeltem.

Viszont az biztos, hogy egy ideiglenes bevételtől (bankadó) nem lesz egészségesebb, fenntarthatóbb struktúrája a költségvetésnek.
Ergo lehet, hogy 2010-ben meglesz a 3.8, talán 2011-ben a 3% is, de mi lesz 2012-ben, mikor ez kifut?

A másik, hogy régebben a Fidesz is azt hangsúlyozta, hogy szerintük a struktúrális átalakítások költségeivel elengedhető a hiány. Erre most kérik rá a zsozsót a csúnya kizsákmányoló IMF-től, anélkül, hogy megmutatnák neki, mik azok az átalakítások?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 17:00:35

@namizu: @Mária néni: @Pallos Levente:

Azt senki nem vitatja, hogy szocik miatt vagyunk itt, legalábbis én biztos nem. De önmagában az, hogy ezt a tényt kimondjuk nem old meg semmit.

A helyzet megoldása egyszerű: le kell ülni az IMF-fel, meg az EU-val és bemutatni, hogy így alakítjuk át a MÁV-ot, így a BKV-t, így az önkormányzati rendszert, így a szociális segélyeket, így az adórendszert. Ebből így meg így lesz egyensúly és növekedés. Ennyi.

A baj az, hogy számomra is meglepő módon se hajlandóság se képesség nem mutatkozik egyelőre a kormány részéről.

Dr. No 2010.07.20. 17:02:25

Szerintem korrekt a cikk, és erénye, hogy valóban konzervatív szemléletű. Na persze nem magyar konzervatív értelemben, aminek annyi köze a konzervatívhoz, mint a magyar focinak a focihoz.

tcom 2010.07.20. 17:05:11

Többen kérdezték mi kell még az IMF-nek?

Pl. valamiféle önfenntartó, korszerű egészségügyi ellátó rendszer és nem a szocialista időkből itt maradt szörny.
Az egészségügy pazarló, nem hatékony. Tudomásul kell venni, hogy a komolyabb ellátásért fizetni kellene, vagy a járulékfizetések összhangban álljanak az az ellátással. Lehet ez igazságtalan is, de mégis 2 dologra sarkalná a polgárt: éljen egészségesebben és küzdjön a jobb munkahelyért, a nagyobb bérért. Aztán itt van a nyilvános korrupció. Ezt is rendezni lehetne. A szülések után az ötvenezret a szülő a kórháznak fizetné be és akkor jutna mészre, gyógyszerre, meg figyelemre. A befizetett pénzt egy részét a szülésben részvevők kapnák. Miféle pofátlanság, hogy az adófizetők pénzén működő kórházban az orvos magánpraktizál?
Efféle terveket vár a nyugat tőlünk. Csakhogy Orbánék saját csapdájukba estek. Az elmúlt 8 évben elgáncsoltak minden változtatási szándékot az egészségügyben. Pl. a több biztosítós modell valamiféle felügyeletet jelentett volna, a nagy semmire való OEP helyett.
De Orbánéktól a közönség már nem visel el megszorítást, a költségek növelését, mert nem ezt ígérték. Még sem lesz más módszer, ha nem most, akkor 3 év múlva.

Lehetne változtatni a szociális támogatási rendszeren is. Az nem változtatás, hogy cigányozok. Az, hogy azok nem kapnak, ahol a gyerek nem megy iskolába. Ez nulla, parasztvakítás, kiszolgálni a cigányellenes hangulatot, arra jó. A gyest nem szabad vissza bővíteni 3 évre, az anyákat minél hamarabb vissza kell juttatni a munkába, mint ahogy a világon mindenütt cél.

A nyugdíjak növekedését a GDP arányaihoz kell igazítani. A válság ellenére, a befolyó csökkenő adóbevételek ellenére a nyugdíjak növekednek, nagyobb részt vesznek ki az állam költségvetéséből. Ezért a szocik a felelősek. De evvel is kezdeni kell. Orbánék a nyugdíj szót 1 éve ki sem ejtettél. Az azt jelenti, hogy valamiféle csökkentés várható. Jobban meg lehetne szigorítani a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát. stb.

Az állami vállalatoknál simán lehetne spórolni. Csak az avval jár, hogy növelni a bevételüket és csökkenteni a kiadásokat. Növelni a jegyárat, csökkenteni a dolgozók számát. És ez szoros ellentétben áll a Fidesz eddigi kommunikációjával.

Ami érdekes, hogy simán beáldozzák a forintot a népszerűségi játékban. Mennyire fogja érdekelni őket a megszorítások fogadtatása?

A mai helyzetről nem nagyon tehetnek Orbánék, de arról igen, hogy meg lett volna a lehetőségük őszintén kiállni és elmondani mi vár az országra kormányra kerülésükkel. De csak hazudoztak, ámítottak, ígérgettek, nem tanultak Gyurcsány esetéből. Eljátszották a lehetőségüket. Semmiben nem különböznek Gyurcsánytól és Megyótól! Felelőtlen, hatalommániás, hazudozó, korrupt banda. Mind a két galeri a nép jóváhagyásával ténykedik. Ki mit érdemel.

Oleg Gontar 2010.07.20. 17:07:06

a mai index hir tokeletesen lefesti az imf-es produkciot;

index.hu/bulvar/hirek/2010/07/20/oncsonkitas/

2010.07.20. 17:08:24

@Vödör:
Igaz, már tök mindegy, mi volt. az a baj, hogy szerintem halvány lila f.ja sincs Orbánnak és a kormánynak, hogyan kezdjenek hozzá a reformhoz, ami pedig kell. Szerintem oda jutottak el, hogy rájöttek, se idejük húzni ezt a dolgot(egyszerűen annyi, csöngettek), se tudásuk megcsinálni, és azt jelzi, hogy ötletük se volt, csak mondták. Nincs idő októberig.
@Mária néni:
volt tervük, bevezették a vizit dijat + bezártak néhány szárnyvonalat :):)
de amúgy abban van igazság, hogy a fidesz a választáson kész terveket ígért, ezért(is) kaptak annyi szavazatot túl azon hogy a maszop egy életre eltűnjön, szal minél gyorsabban reformálni kéne, az IMF-től független, mert tényleg becsődölünk, na

subtotal 2010.07.20. 17:10:09

@Mária néni: én csak azt nem értem, hogy:
Fidesz mindig azt mondta, hogy úgy ahogy a szocik csinálják, na úgy nem lehet csinálni és az úgy nem jó. Azt hogy hogyan lehet jobban nem mondjuk meg, de higgyétek el jó lesz.
Most egy kicsit vicces olyanokat nyilatkozgatni, hogy most dolgozzuk ki a koncepciót. Akkor milyen alapon állították, hogy valami nem jó és nem úgy kell csinálni, ha nem tudhatták még, hogyan akarják?
Vagy ők se értek rá?

Veder1 2010.07.20. 17:17:51

@Mária néni, kérdeztem én de nem válaszoltak, valszeg fogalmuk se volt róla. Remélem a mostani kormánynak van, csak rejtegetik...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 17:23:48

@jvizkeleti:

Miért kellene ezeket az IMF-fel és az EU-val megbeszélni?

Állítólag szuverén ország vagyunk. Hogyan várnátok el, hogy szélsőjobbot lecsillapítsa valaki, amikor minden szavatokkal explicite alátámasztjátok, amit ők vádlólag mondanak?

Volt az SZDSZ-nek egy programfüzete 1990-ben, aminek egyik fő tétele volt, hogy mindent privatizálni kell, mert az eladósodással már úgyis elvesztettünk mindent. Visszaköszön ez a gondolatmenet, kísértetiesen.

Ez a kormányzat nem lesz a liberális értelmiség kedvence, és ne is legyen. Nagyon jó ez így, ahogy elindult.

vakvarju 2010.07.20. 17:25:00

@ebedli: Nem, nem viccelt. És nem is hazudik. Hogy ezt honnan tudjuk: hát ő maga mondta. Egyébként Orbán nagyot nőtt a szememben, amikor arról beszélt, hogy ő még soha nem hazudott a választóinak. És nem röhögte el magát.

Mária néni 2010.07.20. 17:35:21

Meg lehetne tenni a szükséges lépéseket. Ki leheten rúgni 300 ezer közalkalmazottat, át leheten szervezni az egészségügyet, az oktatást, tisztogatni az állami vállalatoknál, felemelni a nyugdíjkorhatárt, elvenni a csalással szerzett rokkant-nyugdíjat 500 ezer embertől, egy éves GYES-t bevezetni, mint mindenhol, fizetettni a 100 ezer felsőoktatásban lábat-lógatóval, de akkor nem jönne össze az októberi önkormányzati választás.
Remélem, csak arról van szó, hogy ezt kivárja a kormány, megnyeri a választásokat és akkor rendberakja ezeket a dolgokat. Addig kell kihúzni a hitelezőkkel.

Veder1 2010.07.20. 17:43:53

@Mária néni, én is csak ebben reménykedem, bár elnézve Matolcsy életútját, kissé félve.

Magon_ 2010.07.20. 17:43:59

@Elpet: Azért kell megbeszélni, mert amikor lakáshitelt kérek a banktól, akkor sem költhetem el autóra meg sörre, a bankot igenis érdekli, hogy mire adja a lóvét. Az IMF-et nem azért érdekli, hogy beleszólhasson, hogy de azt úgy nem (a bankadó is csak azért érdekli, mert nincs meg az ellentételezése ugyebár, a vadromantikus 'bank megvédi a másikat'-ot hagyjuk..), az IMF azt akarja látni, hogy van valamiféle működőképes terv. A Fidesz ezt jelenleg nem tudja produkálni (még ha meg is van neki), puszira kellene neki elhinni, hogy a Viktor tuti nem olyan balfasz, mint a Ferenc.

Oleg Gontar 2010.07.20. 17:44:21

@Mária néni: Gyurcsanyek is csak mindig kivartak hogy ne valasztasok elott legyenek a reformok.

Nem is olyan kulonbozoek ezek. Politikusok.

Van egy remek mondat az alapitvany-ban: "Egy politikus szamara nem letezik rosszabb alternativa mint a hatalma elvesztese"

Mária néni 2010.07.20. 17:47:49

@Vödör: Sajnos egyre több fura alak tűnik fel a hatalom körül. Nem látni, hogy kik fognak igazán komoly szerkezeti változásokat tenni.

subtotal 2010.07.20. 17:51:18

@Mária néni: akkor ami most van az látszatkormányzás? Ergo hazugság? Meg ami az országos előtt volt az is? Nem is kell válaszolj, ezek ugyanis megszorítások, azt mondja hogy:
300000 közszolga
500000 rokkantnyugdíjas
100000 kismama
100000 hallgató
1 millió embernek összesen, mert ezek között aligha van átfedés.

Én egyetértek ezekkel, de pont azért nem szavazok az önkorin Fideszre, mert ott feszítettek 4 évig az erkölcsi piedesztáléjukon, és a fent említettek közül juszt se támogatták, sőt akadályozták azokat a változtatásokat, amik mostanra beérettek volna, csak és kizárólag a minél nagyobb hatalmuk érdekében.
Hogy kire szavazok? Ha lesz értelmes, tényleg független jelölt, akkor arra, ha ilyen nem lesz, élvezem valahol az októberi kellemes időt (remélem).

NemoKapitány 2010.07.20. 17:54:09

Szakmailag helyes a poszt, de nem mutat alternatívát. Tehát el kell mindent rögtön fogadni, amit az IMF mond; a hivatalos magyar kormánynak ne is legyen véleménye.
(Miért hitték el ezek a nagyszerű EU és IMF szakemberek a Gyurcsány elvtárs hamis adatait? Akkor még nem tudtak számolni?)

Most tized százalékokhoz ragaszkodik mindenki, egy-két éve meg jó volt a 4%-os "tévedés" is?

Éljen az IMF, a "részeges magyar" meg dögöljön meg? Ezt akarjátok elvtársak? Ha rögtön megállapodás született volna, most ugyanezek azon nyekeregnének, hogy a kormány "lefeküdt" az IMF-nek.

A megállapodásra van még minimum két hónap, lehet lazítani hazafiak.

Mária néni 2010.07.20. 17:55:45

@subtotal: Persze, hogy megszorítás. Az országban hatalmas tömegek élősködnek az államon, vagyis a kevesektől kicsikart adón. Ezek az élősködők arra szavaznak, aki biztosítja nekik az ingyenéletet.

manipul 2010.07.20. 17:55:51

@pokesz70: Megyó nem "kitalálta" a 100 napos programot, hanem jött az önkormányzati választás, és mivel nagyon halványan nyertek csak, kellett erősebb hátország. De ezt még Megyó is helyrehozhatta volna. Csak utólag szeretnék úgy beállítani a totlális csődöt, hogy az MSZP a saját szavatartásának az áldozata. Jót akart, de szegény megbicskalott. Nyerni akart és vesztett. És vele az ország.

==T== 2010.07.20. 18:00:29

Nagyon jó írás, örülök, hogy kikerült az oldalra. Én is kb. ezeket szoktam írni a kommentjeimben, és rendszerint jól leugatnak/lepontoznak érte a hülyéi....

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 18:02:21

@malacz69【ツ】rettegéselemző:

"Hazudsz!
A vita elsősorban a bankadóról szól, a kormány már rég elfogadta azt az IMF diktátumot, h a hiány nem lehet 3,8% felett."

dehogy is arról, hogy a kormány elképzelések nélkül állt oda az imf-fel tárgyalni :)

==T== 2010.07.20. 18:02:33

@rajcsányi.gellért (ergé):

Na igen, ez valóban jogos, durván 70-től kezdődött az eladósodás, de az is tány. hogy az utóbbi 8 évben rátettek egy nagy lapáttal.

Aki még nyakig sáros a sztoriban az Antal, mert neki lett volna lehetősége újrakezdeni, de nem tette, gyáva volt hozzá.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 18:04:43

@Magon_:

Nagyon rossz a példa. A bankok öntötték a hitelt Magyarországra a gyurcsányvilágban, számolatlanul és szinte feltétel nélkül.

Meg kellene végre emészteni azt, hogy az IMF a nemzetközi gazdasági világ egy darab résztvevője, telistele saját érdekekkel, amelyekkel egy szuverén ország érdekei nagyon könnyen szembe kerülnek. Nekem például roppant gyanús lenne, ha a kormánynak nem lenne velük vitája és mindenben elnyernék az IMF tetszését. Ez azt jelentené ugyanis, hogy nem képviselnék jól a magyar érdekeket, mivel olyan, hogy két különálló entitás érdekei szóról szóra megegyezzzenek, olyan nincsen. Nincs olyan magasabbrendű gazdasági tudás, amely általános érvényű és egységes érdekviszonyokat teremt.

bádogos 2010.07.20. 18:04:45

@subtotal: Bizony, bizony subtotal ! Ott a pont !

Lehet azon rugózni, hogy a szocik kefélték el (valóban), de amikor megpróbálták igy kicsit is jobban csinálni, a Fidesz ordított a leghangosabban, hogy a zemberek kiszipolyozása folyik. Ők igérték a 14-ik havi nyugdíjat, holott tudniuk kellett, hogy a 13-ik is merénylet a költségvetés ellen. (Ha nem tudták, akkor a közgaszdászaik egy kalap sz-t érnek.) Élvezték, hogy lehet fellázítani ellenük a parazita szakszervezeteket (amelyeket most már szeretnének rövid úton taccsra tenni). Bujtogatták a buta tömeget a barom népszavazásra, pedig én még senkivel sem találkoztam, aki a vizitdíjtól jutott volna koldusbotra.

==T== 2010.07.20. 18:07:28

@TaTa86.: A GDP messze nem olyan fontosadat, hogy azzal példálózz, ráadásul a növekvő kamatok/adósságszolgálat elvinnék a növekedés javát.

Sajnos Fekete János is azzal hitegette a népeket, hogy ne mkell törőni az adóssággal, majd kinövekedjük. Hát jelentem, nem fogjuk, tudtommal még más sem tette.

==T== 2010.07.20. 18:16:02

@Zoli 29: Vagyis a kormánynak nincs bátorsága hozzányúlni azeltúlzott szociális hálóhoz, nem mer újjat húzni a nyuggerekkel és a segílyesekkel...

2010.07.20. 18:16:13

@Mária néni:
ki lehet rúgni 300000 közalkeszt, de akkor rögvest összeomlik az ország(szóval az amúgy is alul foglalkoztatott ország egy ilyet nem bír el), többit nem is sorolom( azért ha felülvizsgálnák a rokikat, akkor nem egy orvost úgy feljelentenek, akik anno megkenték őket, hogy nem lesz elég orvos), hát igen a felsőoktatásban lehetne fizetni, de Fidesz mindig ellene volt, szóval az akkora öngól , hogy na, ha most megpedzenék, pedig az egyik legkézenfekvőbb megoldás volt és lesz is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 18:17:55

@jvizkeleti:

kis adalék, hogy a bankadó valóban csak részletkérdés:

"Christoph Rosenberg, who led the IMF delegation to Hungary, signaled that the Fund wanted more on next year's budget. "By definition when we come next time -- unless we come next week -- the government will have made more progress on the 2011 budget and that will be a very important budget," he told Reuters.

In an interview, he also said the IMF had not discussed the possibility of a new financing deal for 2011 and 2012.

"We are aware of what has been said in public but in our meetings we didn't really get to that point, because we obviously needed to first resolve the policy issues and those have not been resolved," he said."

( www.reuters.com/article/idUSTRE66G0RT20100717 )

Mayhem 2010.07.20. 18:20:38

A feltett kérdésre az én válaszom, hogy igen, itt az ideje az eladósodás helyett más utat választani. Sőt. Késésben vagyunk.

@Elpet: Ez így, ahogy elindult, az a harmadik, Gyucsány nélküli Gyurcsány-kormány. A tehetetlenkedés, az egyet előre kettőt hátra, a "kommunikációs taktikázás" (=hazudozás), de ízlések és pofonok, ha te ezt élvezed, neked ez a jó, akkor dőlj hátra, megy a műsor. Kíváncsi vagyok, ez a kormány ki tudja-e húzni ezzel az időhúzó politikával négy évig...

Az első kérdésedre pedig az a válasz, hogy kötelezettséget vállatunk arra, hogy visszavizetjük a hitelt. Erre, mivel nem éppen megbízható adósként folyamodtunk a hitelért, az EU és az IMF biztosítékot kért. Többek közt azt, hogy csökkentjük az eladósodottságunkat növelő költségvetési hiányunkat. Az erre irányuló erőfeszítéseinkről negyedévente a magáncégek üzleti tervéhez hasonló terveket kell benyújtani. Ezt ők megnézik, és elbírálják, hogy egyetértenek-e a terv alapfeltevéseivel és célszámaival, vagy nem. Na ebbe sikerült most rosszul belefutni. A végső szám is eltért attól amit ígértünk, és az oda vezető útra vonatkozó terv is hiányos és ellentmondásos volt. És hogy mi kényszerít minket arra, hogy engedelmesen megtegyük amit kérnek? Azt, hogy pazarló életvitelünkhöz pénz kell. A piac nem adott. Ők igen. Tartozunk nekik nem kevés pénzzel. Hogyan lehet tőlük megszabadulni? Visszafizetjük, amivel tartozunk. Hogyan tudjuk? Megszüntetjük a költségvetési hiányt. Ők mit kérnek? Hogy csökkentsük a költségvetési hiányt. Akkor most végülis mit kellene tennünk?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 18:20:59

@tölgy:

gondolom a jövő évit is a komcsik baszták el, ugyanis azt (illetve annak hevenyészett mivoltát) kifogásolta leginkább az imf

Mária néni 2010.07.20. 18:24:10

@Belpo:
A közalkalmazottak leépítése normálian úgy nézne ki, hogy az évente kb. 10%-uk nyugállományba vonul. Ezeket nem kell (legalábbis 100%-ban) pótolni, hanem fokozatos átszervezésekkel, 4-5 év alatt kellene elérni azt a létszámot, ami minden civilizált országban működik.

A csaló rokkantnyugdíjasokat sem 2 napa alatt kell meghurcolni, hanem pl. október 15-től olyan rendszerben intézni a rokkantosítást, mint pl. Szlovákiában, ahol 25 ezer rokkantnyudíjas van.
A csaló orvosoknak pedig azt kell mindani (mint pl. Németországban), hogy október 15-től aki visszaélést követ el, azzal felbontja az OEP a szerződést a gyógyító-megelőző tevékenységre és receptírásra, és visszafizeti az okozott kárt.

Mária néni 2010.07.20. 18:28:26

@mavo: A jövő évi költségvetés még nem készült el. Ezt még az is tudja, aki nem szól bele makroökonómiai vitákba.

Egyébként a Gyurcsányék necsak 2010 júniusáig szúrtak el mindent, hanem az Ország gazdaságát hosszú évekre előre tönkretették. Pl. ha mától valamilyen csoda folytán dupla annyi lenne a gazdaságunk növekedése, mint a környező országoké, akkor is csak hosszú-hosszú évek után érnénk csak utol pl. Szlovákiát, akire csak visszanéztünk Medgyesigyurcsánybajnai előtt.

Mária néni 2010.07.20. 18:31:26

Ha egy kormány racionális lépéseket tesz a gazdaság stabilizálására, akkor megbukik, mert a szavazók többsége nem munkából, hanem segélyekből, támogatásból és látszatmunkából, nyerészkedésből és csalásból akar megélni. Így haladunk lassan a züllés felé.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 18:31:29

@mavo:

Hát ja, csak ki olvassa a Reuters-t itthon. :-)

@Elpet:

Nem kell. Ilyen értelemben szuverén ország vagyunk. Csak akkor ők szuverén módon nem adnak nekünk pénzt. Ez sem baj, csak akkor tényleg vissza kell vágnunk a hiányt nulla közelébe, mert nem lesz mit költeni. Jobban mondva törvénybe iktathatják, hogy minden egyes magyar állampolgár köteles lejegyezni ennyi meg ennyi állampapírt a "felelősségvállalás" nevében. De az gyakorlatilag egy adókivetés.

bryan 2010.07.20. 18:32:20

@Elpet:
A szélsőjobbnak az a mániája, hogy átnyúl a gonosz [zsidó] bankár hatalom az emberek feje felett.
Ehhez képest az IMF várt volna egy épkézláb koncepciót arról, hogy mi lesz az elkövetkezendő évben a költségvetéssel, milyen szerkezeti reformokat szeretnének végrehajtani a gazdaság fenntarthatóvá tétele céljáról, milyen költségeket csökkentenek, erre azt kapták, hogy majd mi aztat tudjuk, vigyék onnan a bankár orrukat.
Erre kihúzták alólunk a védőhálót, amire lehet, hogy nem is volt éppen közvetlen szükségünk, de a piacok megnyugtatásában meg a bizalom fenntartásában azért fontos szerepet játszott.
Még az is lehet, hogy a forint árfolyamesése így nyáron idegenforgalmi szezonban jól jött, az exportra termelő vállalkozásoknak sem jön rosszul, de a CDS felár növekedésével, meg az államkötvénypiac szarul állásával baromira betett nekünk, a devizahitelesek is biztos boldogok. Nem is beszélve arról, hogy a kormány teljesen hülyének látszik ettől külföldön.
Ha te ezt vártad, akkor örülök, hogy örülsz, majd két év múlva is érdekel erről a véleményed.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 18:36:07

@Zoli 29:

"Esetleg ott bujkáltál az asztal alatt vagy a függöny mögött, miközben Matolcsy és Rosenberg tárgyaltak? Vagy honnan vagy ilyen tájékozott? "

rosenbergék nyilatkozgattak efféléket, de rá se ránts, ők a gonosz karvalytöke, kit érdekel, mit hablatyolnak

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 18:41:52

@jvizkeleti:

na, jó csak tudod az érdekelne, de kurvára, hogy miért harákolnak itt egyesek, hogy "ottvótá? nemvótá? mirőbeszész?, hülyevagy, hazucc" miközben ők az imf illetékeseinek (guglizással öt kőkemény perc alatt előkereshető) nyilatkozatait basznak megismerni? amik kurvára nem bankadóról meg simor fizetéséről szólnak, pláne, hogy simor fizetését az imf pont telibeszarja, hanem arról, hogy a 2011-es költségvetésnek jóformán híre-pora sincs.

a másik, ami nagyon érdekelne, akik most ezerrel csápolnak a fidesznek, hogy csak így tovább, ne hagyd magad, tudják-e, hogy valójában minek csápolnak? mert erősen úgy tűnik, halovány fingjuk sincs.

a nagyobb gáz, hogy jelenleg úgy tűnik, magának a fidesznek sem teljesen tiszta a kép.

nem ezért savaztám rájuk a második fordulóban, bazzeg!

bádogos 2010.07.20. 18:44:21

@jvizkeleti: "Jobban mondva törvénybe iktathatják, hogy minden egyes magyar állampolgár köteles lejegyezni ennyi meg ennyi állampapírt a "felelősségvállalás" nevében. De az gyakorlatilag egy adókivetés."

:))) Nem, az a békekölcsön.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 18:44:47

@mavo:

Egy dolog van ami nagyon érdekes még. Orbán nyilatkozata, mely szerint Matolcsy az "illetékes". Mintha ez azt jelentené, hogy ő a "felelős". De persze ez csak spekuláció, ezt nyilván nem tudhatom biztosra.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 18:45:47

@Mária néni:

"Egyébként a Gyurcsányék necsak 2010 júniusáig szúrtak el mindent, hanem az Ország gazdaságát hosszú évekre előre tönkretették."

konkrétan a szar legjavát megyóék lapátolták össze, a fidesz pedig megdicsőült arccal nyomogatta mellé az igeneket.

ráadásul, mint más is írta, mutogathatunk hátra, hogy de hát nem mi basztuk el tantó bácsi, hanem a komcsik, attól még a szart valakinek el kellene lapátolnia. állítólag már nem a komcsik kormányoznak. az a kérdés ezek után, kire hárul ez a nemes feladat.

na, kire?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 18:48:12

@jvizkeleti:

ez egy jó kérdés. a mostani nyilatkozata talán azt jelzi, hogy rájött, ő a felelős, de ki tudja

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 18:48:27

@mavo:

Amúgy kösz, hogy belinkelted, mert tényleg meggyőző bizonyíték. Legalábbis nekem.

Mária néni 2010.07.20. 18:54:05

@mavo:
Szerinted azért is a Fidesz felelős, hogy a Medgyesiék elszarták a költségvetési egyensúlyt, mert ellenzékben voltak akkor. Szerinted pedig most, amikor egy szétlopott országot átvettek 8 év szabadrablás után, akkor meg hozzanak mindent rendbe 3 hét alatt és még meg se említsék, hogy ki a felelős.

Szerinted medgyesi és gyurcsótány, amikor még MSZMP és KISZ csicskák voltak, mit tett volna a pártjuk azokkal, akik ekkora károkat okoztak az országnak? A Népvagyon elherdálása, közvagyon ellopása és hazaárulás miatt életfogytiglani, teljes vagyonelkobzás és a család minden tagjának kirúgása amunkahelyéről, kitiltás az ország összes iskolájából.

Ez a kettős mérce. Most a liberális és szoci klikknek örülnie kell, mert következmények nélkül loptak évekig, most meg kell néhány év, ameddig összeszedi magát a gazdaság. Utána a bér-rettegők, fizetett nyüszítők, "liberális" bértollnokok segítségével majd úgyis visszaszrzik a hatalmat és lophatnak újra.

Addig egy kis türelem, kell várni ameddig felhízik egy kicsit a gazdaállat, hogy lehessen szívni a vérét.

2010.07.20. 18:55:22

www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/magyarorszagot_lehetne_bukni_hagyni_37741

na, itt a friss, vazze

@jvizkeleti: na ne, a Matolcsy úgy tevékenykedik, hogy Orbán nem tud róla, vagy a Matolcsy szabad kezet kapott, hogy úgy hazárdirozon, ahogy akar?,
hát a hülyék talán beveszik, de azért nem mindenki most jött le a falvédőről
amúgy, a fidesz megkapta a takarításhoz az országtól azt, amit szerintem jó ideig más nem fog megkapni, akkor csinálja a dolgát, és nem 3 hónap múlva, hanem most bazze

Robinzon Kurzor 2010.07.20. 18:55:27

@jvizkeleti: "A baj az, hogy számomra is meglepő módon se hajlandóság se képesség nem mutatkozik egyelőre a kormány részéről."

Számomra az a meglepő, hogy ez bárki számára is meglepő.

A szörnyű igazság az, hogy a Fidesz és személyesen Orbán annak a 8 éves abszolút konzekvens ellenzéki poltikának a foglya, amelyik teljesen szembe ment a gazdasági racionalitással.

A poltikai és a gazdasági mozgástér metszete üres halmaz.

==T== 2010.07.20. 18:56:15

@tcom: hova zavarják vissza 2 év után az anyukákat, amikor most is van egy csomó munkanélküli?

És mi lesz addig a 2 éves gyerekekkel, amikor a bölcsöde fizetés, és alig van férőhely?

bádogos 2010.07.20. 18:57:06

@jvizkeleti: A Fideszen belüli hatalmi viszonyokat elnézegetve, nem hiszem, hogy Matolcsynak túl nagy önálló mozgástere lenne ahhoz képest, amit a főnöke megszabott neki. Nekem sokkal inkább úgy tűnik, hogy Orbán igyekszik a saját arcát menteni. Akárhogy is süljön el a dolog, a Nemzeti Együttműködés Rendszere fölött ott lebeg a jó király szelleme.

civilkontrol 2010.07.20. 19:00:37

Nem értem ezt a reform deficitet a posztban és a szerző további kommentjeiben.

Kezdjük ott, hogy ha 0% a hiány, nem kell az IMF-fel beszélgetni

Igen, ez lenne az ideális állapot. Az is világos, hogy visszamutogatni a 8 évre nem nagyon lehet.
De azt fogadjuk már el tényként, hogy a megörökölt helyzetet nem lehet máról holnapra fényesre pucolni!
És ha nem is közvetlenül az IMF-nek, de a védenceinek múlhatatlan érdemei vannak abban, hogy 80% körüli az államháztartási hiány mérete.
Hogy csak a devizahitelezés különös életútját emlitsem, erős Forint mellett volt hitelezés, most meg nem akaródzik.

Nem lehet mindent az aktuális államra fogni, a piaci szereplők lobbierejükkel együtt épp úgy felelősek az állapotokért, mint az előző kormány.

De visszatérve a reformőrületre mi nem világos?
Már a pótköltségvetés jellegű 29 pont is tele van vele.
Nem kezdem sorolni, ismeritek mindannyian.
2011-es konkrétumokat elvárni egy olyan kormánytól, aki idén igyekszik az elődei okozta rombolásból kiemelni a hazáját, minimum nem elegáns, még akkor sem, ha esernyőért kopogtatunk.

Az IMF végignézte gyurcsányék mészárlását és egyszer sem vonult le a pástról idő előtt, pedig nem egyszer dőltek a szaros számaik.

Orbán 2009-es nyilatkozata ellenére
www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=9437
tartja az elődei által behazudott 3,8%-ot, de ez is kevés.

Teljesen egyértelmű, hogy nem erről van szó.
A bankadóról van szó.
Ha Magyarország bevezet egy ekkora léptékű bankadót, mások is vérszemet kaphatnak, akiket ugyanúgy kicsontoztak a bankok, akik amúgy felebaráti szeretetből hiteleznek, akár csak az IMF

Precedens értékű történetet láthatunk. Ha az IMF ezt nem tudja megadóztatni, a bankszektor könnyen visszakerülhet az eredeti helyére világszerte.

És azt gondolni, hogy az IMF nem egy bank, akinek ez nem áll érdekében, nem életszerű.

civilkontrol 2010.07.20. 19:01:48

@civilkontrol:
"80% körüli az államháztartási hiány"

pardon, államadósság

2010.07.20. 19:02:10

egy szép idézettel búcsúzom egy időre:

REFORM VAGY BUKÁS
C by Gy.
:D:D:D:D:D:D

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 19:03:30

@Belpo: @bádogos:

Elnézést, félreérthetően fogalmaztam. Én is úgy értettem, hogy Matolcsy "felelős", hogy ő fogja elvinni a balhét. Nem az önjáróságra gondoltam, hanem arra, hogy ezeket az ügyeket ő viszi a kormányban, és ha nem mennek megfelelően, akkor...

civilkontrol 2010.07.20. 19:04:06

@civilkontrol:
"Ha az IMF ezt nem tudja megadóztatni"

analfabéta pöcs
megakadályozni

Robinzon Kurzor 2010.07.20. 19:05:20

@Elpet: "Meg kellene végre emészteni azt, hogy az IMF ..."

Azt kellene végre megemészteni, hogy az IMF és az EU csak olyan feltétellel ad kölcsönt, ha közvetlenül is meggyőződik arról, hogy az adós vissza is tudja majd fizetni.

És persze hetykén el is lehet őket zavarni ... vajon miért nem teszi ezt Orbán?
Nincs vér a pucájában?

2010.07.20. 19:07:59

@civilkontrol:
tök mindegy, azért kaptak 2/3 mert azt mondták, tudják mit kell tenni! úgyhogy kár védeni őket, amikor a vak is látja, hogy totál tanácstalanok. Ez szakmai kérdés, nem politikai, megvót a "forradalom", elég a hátramutogatásból, 42 nap alatt 2* döntötték be a forintot, na

Tündér_Lala 2010.07.20. 19:11:19

@mavo: "konkrétan a szar legjavát megyóék lapátolták össze, a fidesz pedig megdicsőült arccal nyomogatta mellé az igeneket."

Megyóék azt mondták, hogy a gazdaság jó állapotban van, többet kell adni az embereknek. Az emberek (én nem) hittek nekik, és megválasztották őket. Igen a fidesz megszavazta (nem megdicsőült arccal)az osztogatást, viszont az ezt finanszírozni képes zseniális gazdaságpolitika elmaradt. Azután Megyót elzavarták és Gyurcsűny a maffia rendszere kiépítésével volt elfoglalva, nem a kormányzással.

A szar ellapátolása pedig sokáig fog tartani. Az adóságot pedig kifizetni nem, csak kinőni lehet. (Ez azt jelenti, hogy az adősság szinten tartása vagy minimális növekedése mellett a GDP növekedése mellett a kamatterhek százalékos aránya kissebbé váljon.) Az elkúrás elött pontosan ez volt a helyzet.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 19:11:26

@Mária néni:

"Szerinted azért is a Fidesz felelős ... bla, bla, bla ..."

hagyj már békén a hülye paneleiddel, meg a hisztérikus vízióiddal a nép vérét szívó mittom kikről

move on!

kurvára nem az elkúrás már a téma, hanem, hogy a nemzeti szakértelem kormánya a faszért nem tudott két hónap alatt egy legalább messziről költségvetési vázlatnak tűnő tárgyat összetákolni egy olyan kötelező vizitre, amiről _előre tudta_, hogy lesz?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 19:15:04

@Tündér_Lala:

"viszont az ezt finanszírozni képes zseniális gazdaságpolitika elmaradt"

miért, szerinted létezett volna olyan? elég, ha csak magadnak, de őszintén válaszolsz

neked nem bassza a csőröd, hogy van itt egy olyan társaság, amelyik évek óta azt nyomatta, hogy ismeri A Programot Ami Kivezet Az Elkúrásból, csak nem mutatja meg, különben lenyúlnák A Komcsik, meg is kapta rá a kétharmadot, aztán két hónapja csak ilyen nyenyikkel szórakoztatja a pórnépet, és az első, nem is túl komoly vizsgán elhasal?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 19:16:52

@Belpo:

"na, itt a friss, vazze"

á, ez a karvalytöke mondja, nem is igaz, blöeeee

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 19:20:24

@civilkontrol:

Én már arra nem vesztegetnék szót, hogy mi volt az elmúlt nyolc évben. Mert egyet értünk és szerintem ebben kb az ország 90% és az IMF meg az egész világ egyet ért, hogy kik miatt jutottunk ide, a szocik miatt.

Fletóékat is ejtette pofára az IMF, konkrétan Fletó helyett Bajnai lett a miniszterelnök. Persze ezt még többször is megtehette volna. De akkor a környezet is más volt. Most már nincs közvetlen veszélyben az Euró és az eurozóna, ezért is nehezebb pattogni.

Ennek ellenére a kormánynak csak annyit kellene tenni, hogy vázolja, hogy mit kíván kezdeni a már általam is sokat emlegetett gyomokkal a kiadási oldallal. Hogyan kívánja eltávolítani a "termőföldből" hogy újra "nőhessen a gabona", nőhessen a gazdaság.

Magon_ 2010.07.20. 19:20:43

@Elpet: Nem tudom miért lenne rossz a példa, attól, hogy a feltételek nem voltak elég szigorúak, attól még nem vehettem lakás helyett lapostévét, ha lakáshitelt vettem fel, kellett az igazolás. Aztán jött a válság és onnantól kezdve már az eredeti feltételek is megszigorodtak. Erre a helyzetre vetítve: jött a görög csőd és így az IMF is szorosabbra húzta a nadrágszíjat.
(Csak azt felejtjük el, hogy minket nyugodtabban lehet rábírni a rendes reformokra, mint a görögöket, mert ha mégsem igazodunk és magunkat belevitézkedjük a szakadékba, azzal még nem tuti, hogy a komplett euróövezet lezúg velünk együtt, a görögökkel ellentétben. Ez meg pech ugyan, de a feladvány adott, keseregni rajta lehet, csak minek, hálistennek a szocikat már elzavartuk ahova valók, a többit elintézik saját maguk.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.20. 19:20:54

Mindenki állj!:-D

Tudjátok ti, hogy mi az IMF?

A Nemzetközi Valutaalap (angolul International Monetary Fund, IMF) az ENSZ 1945-ben létrehozott washingtoni székhelyű szervezete, amely jelenleg (2010) 185 tagországot számlál. A nemzetközi monetáris rendszer központi intézményét a nemzetközi pénzügyi együttműködés és az árfolyamstabilitás elősegítése, a gazdasági növekedés fokozása és a magas szintű foglalkoztatás megteremtése céljából alapították, illetve nem kis részben azért, hogy átmeneti pénzügyi segítséget nyújtson fizetési mérleggel kapcsolatos problémákkal küzdő tagországainak. A tagok meghatározott kvóta (gazdasági súlyuk) szerint járulnak hozzá az alaphoz, és a szervezettől kölcsönöket vehetnek fel adósságaik törlesztéséhez.

Stb.

hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_Valutaalap

Egy ENSZ-szervezet. Tehát, amit tesz, az elsődlegesen nem pénzügyi, gazdasági, hanem politikai tevékenység.

No, szóval, itt a közgazdasági érvek legfeljebb is csak másodlagosak, betonkemény nemzetközi politikáról van szó. Így kell a kérdést nézni.

Cukcsi, nem?!:-/

ü
bbjnick

civilkontrol 2010.07.20. 19:21:58

@Robinzon Kurzor:
Szóban megtette:

www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=10896

Hogy ez bölcs ötlet volt-e, vagy sem, kiderül.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 19:22:44

@civilkontrol:

"Az IMF végignézte gyurcsányék mészárlását és egyszer sem vonult le a pástról idő előtt, pedig nem egyszer dőltek a szaros számaik. "

gyurcsány nem bukott meg? aztakurva! valamiről biztosan lemaradtam - talán még most is ő a kúrmányfő?

civilkontrol 2010.07.20. 19:25:56

@mavo:
Ennek mi köze az IMF tárgyalásfelfüggesztő szokásaihoz?
az előző ciklusban nem pattogtak fel az asztaltól, pedig ott nagyságrendekkel több okuk lett volna rá.

Mária néni 2010.07.20. 19:26:11

@mavo: Trágárságod nem leplezi hiányos tárgyi tudásod, inkább csak jelzi frusztrációdat amiatt, hogy a klikked kiesett a hatalomból. Rossz lehet megélni, hogy most egy ideig nem szivárog a potya, de szokjad és tanúsíts némi méltóságot.

Veder1 2010.07.20. 19:26:42

@T, az anyukákat a fejlett nyugaton hat hónap után visszazavarják dolgozni, és nem halnak bele a gyerekek. Ennek két feltétele lenne: 1. legyen munkahely 2. legyen sok bölcsőde, óvoda. Mindehhez pénz kell, sok pénz. Épp ezért ezt csak a gazdaság rendbetétele után lehet megtenni, de akkor meg kellene.

manipul 2010.07.20. 19:31:06

@jvizkeleti: prokontra.blog.hu/ 2010.07.20. 17:00:35
A cikk is elég legényesen kezeli a témát de ez a hozzászólás még rátesz egy lapáttal. Azt kell bemutatni egy hitelezőnek, amit egy kölcsönszerződés előír. Ha építési tervet, akkor azt, de abba nem tartozik bele a hálószoba berendezése. Ha ezen kívül kér még valamit, akkor azt előre illik közölni írásban, aztán a választ áttanulmányozva lehet kérdezgetni. A cikk részeg párhuzama kifejezetten hamis és alpári. Egy mentség lehet rá, ha a szerző eképpen írt Gyurcsány viselt dolgairól is. Akkor csak alpári, ha nem írt, akkor manipulatív is.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.20. 19:32:47

@jvizkeleti: Ha komplikált hát komplikált, egy linket és egy összetett mondatot megért volna.

Egyébként trivialitás, hogy nem korrupt pénznyelőkbe kell önteni a nemzeti összeterméket, mert attól nekünk nem lesz jobb a gazdaságunk.

@==T==: A GDP az amit könnyen lehet értelmezni, és azért beláthatod, hogy ritka az olyan ország ami egy főre jutó GDP szerint Luxemburggal van egy szinten valójában pedig Szomáliával vetekszik az életszínvonal.

Persze, lehet vele sokféleképpen trükközni, ahogy egyébként a (GDPhez viszonyított) hiánnyal is...

De a lényeg GDP nélkül: a megszorítás nem csodaszer, egyáltalán nem biztos, hogy nem kerülünk miatt rosszabb helyzetbe. A hiány pedig nem az ördögtől való, csak nem mindegy, hogy mibe fektetünk. De ez is triviális.

Igazából az egész témában az a vicces, hogy makró 1. előadásának visszamondásán, trivialitások és közhelyek fölényes bedobásán kívül nem nagyon tudom, hogy mit is lehetne hozzátenni.
Az a nagy helyzet, hogy képtelen vagyok azt is megítélni(, pláne ilyen kétséget kizárólag, mint az official és önkéntes véleményformálók), hogy most Viktor elqrta, vagy faszán csinálta, esetleg jó magyar módra bilincsben táncol.
Van egy olyan sejtésem is, hogy a játszma lényegi része a kulisszák mögött zajlik.

Mindenesetre az biztos, hogy a magyar felet erősíti a kormányba vetett bizalom, és gyengíti, ha az első konfliktus után a vezér nyakának ugrik mindenki.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 19:35:55

@civilkontrol:

"az előző ciklusban nem pattogtak fel az asztaltól, pedig ott nagyságrendekkel több okuk lett volna rá."

sorold ...

civilkontrol 2010.07.20. 19:36:26

@jvizkeleti:
Ez világos, hellyel közzel még a gyomtalanitásban is egyetértünk, ha nem a TB, meg az oktatás privatizálása a cél.

Én azt nem értem, hogy a kezdetnek bejelentett 29 pont miért nem látszik reformnak?
Az állam karcsúsitása micsoda?
Vagy a bürokrácia visszavágása?
A KKV helyzetbe hozása?

Növelik a foglalkoztatottságot azaz egyszerre csökken a kiadás és nő a bevétel, növelik a hatékonyságot (bürokrácia), bezárják a kiskapukat (adó egyszerűsités) megint csak csökkentik a kiadásokat (hivatalok bezárása, stb) megint csak helyzetbe hozzák a hazai termelést (másodlagos élelmiszer vizsgálat)

Ezek mik? Nem reformok? Papucsok, vagy mi?

2010.07.20. 19:36:30

@civilkontrol:
de akkor a görögök még nagyban pókereztek, kúrcsány így úgy, de a görög válság óta más a kotta de a fidesznek ez még nem esett le, (szóval senki nem vitázik azon, hogy mit tett az mszp-szdsz, csak emlékeztetőnek vannak a parlamentben) attól, ha mi ugrálunk, más is ugrál, ha mi pofozunk, vissza pofoznak, a világ nem állt meg

bádogos 2010.07.20. 19:36:38

Bocs, ne haragudjatok, de szerintem ez a sztori annyira ide tartozik:
index.hu/bulvar/hirek/2010/07/20/oncsonkitas/

civilkontrol 2010.07.20. 19:38:12

@mavo:
Most biztos nem kezdem el kikeresni, de ne mondd, hogy nem rémlik, hányszor kellett mondjuk 2008-ban, vagy 2009-ben korrigálni a létező összes számot, amit kihánytak magukból.

Tudom, válság volt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 19:39:58

@Pallos Levente:

"Más szóval a munkaerő újratermelésének képességét akarják elvenni. "

abszolút egyértelmű. az imf-nek mi más lehetne a célja, mint hogy _ne_ tudjuk visszafizetni a kölcsönöket? és akkor a csődbe ment ország a Tudjukkik (kötelező mozdulat orr magasságában) kezébe kerül.

wow.

Tündér_Lala 2010.07.20. 19:40:01

@Vödör: Plusz nyugaton vannak 4 órás állások, sőt bármilyen meglepő a munkáltatók tolerálják a gyerekneveléssel járó munkavállalói bizonytalanságot.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 19:40:37

@civilkontrol:

"Most biztos nem kezdem el kikeresni"

akkor ne tedd. de ne is hivatkozz rá. tök egyszerű, nem?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 19:41:40

@Tündér_Lala:

ettől ott még nincs 2 év gyes/gyed ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 19:42:30

@bádogos:

>>Az orvosok megkérdezték tőle, miért döfött magába kést, de csak annyit válaszolt: "azért"<<

lolcat :-)

Veder1 2010.07.20. 19:43:30

@manipul, épp arról van szó, hogy újabb kölcsönt (vagyis annak lehetőségét) akartuk elérni. Az IMF meg beszigorított elsősorban azért, mert velünk megteheti, ellentétben a görögökkel, másodsorban meg azért, mert csak. A végeredményt tekintve tökmindegy. Olvasd el a nyilatkozataikat:

www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/magyarorszagot_lehetne_bukni_hagyni_37741

Szerinted ebből az jön le, hogy őket érdekli, hogy Orbán miért nem hajlandó teljesíteni a feltételeiket, vagy az, hogy igazságosak-e a feltételeik?

Itt az erősebb kutya b@szik elv érvényesül, jelen pillanatban azt kaptuk, hogy minket már meg se akarnak, hanem nyugodtan kidobnak az utcára a hiénák közé.

Az a szerencse, hogy egyelőre nincs szükségünk a kölcsönükre, de ha a nemzetközi környezet megint rosszabbodik (a w második szára még jöhet), vagy Orbánék ősszel nem csökkentik az állami kiadásokat drasztikusan, akkor hiába fogunk az IMF-hez fordulni egy kis kölcsönért nem fog adni, máshol meg nem kapunk, ahogy 2008-ban sem kaptunk.

2010.07.20. 19:43:58

Az adósságproblémákkal küszködő európai államok közül a Bloomberg szerint kedden Magyarország volt a kivétel. Hazánk "hátulról" lógott ki a sorból, három nappal az IMF-tárgyalások megszakadása után ugyanis a 35 milliárd forintos kibocsátásból 10 milliárddal kevesebbet tudtunk csak realizálni. A hozam 5,47 százalékra nőtt eközben, az egy héttel ezelőtti 5,28 százalékhoz képest. (A hozam növekedése nem jelent jó hírt, azt eredményezi ugyanis, hogy az állam csak drágábban tudja megújítani, refinanszírozni az adósságait.) - hvg hír
@TaTa86.:
Van egy olyan sejtésem is, hogy a játszma lényegi része a kulisszák mögött zajlik.

tán valutáznak a fiúk? :)
nem hiszem, szerintem ha holnap is zuhan a forint, ne adj isten 300 fölé megy, az nagyon nem lenne jó, asszem akkor nagy bajban leszünk!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 19:44:30

@civilkontrol:

hozzáteszem, akármennyi példát is hozol, attól még ez az "érvelésed" megmarad a klasszikus "de tantónéni kérem, a józsika _sokkal_ rosszabb volt, mér engem teccik büntetni?" faszkodásnál.

manipul 2010.07.20. 19:44:40

Egy cikk a profi manipulációról:
* Index 2010. július 20., kedd 13:57 | Frissítve: 5 órája

A cím:
"Egymilliárdot buktak tegnap a devizahitelesek"

Ez befejezett tény, egymilliárdot buktak.

A folytatás:
"Szerinte bár a hazai fizetőeszköz tegnapi gyengülése - ha tartós marad - akár egymilliárd forinttal is növelheti a devizahitelesek törlesztési terheit, ez azonban nem valószínű. "
Szóval csak akkor van bukás ha tartós marad. Ez kis ha azért különbség.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 19:46:20

@Mária néni:

ja, hogy trollnak teccik lenni? akkor bocs, én abbahagytam a "vitát".

további jó mulatást, valaki csak vevő lesz ...

Veder1 2010.07.20. 19:47:21

@civilkontrol, márpedig a TB és az oktatás reformja nélkül nem fog menni. A reformot sajnos nem tudom hogy kellene elképzelni, de biztos nem olyan látszatintézkedésekkel, ami eddig közigazgatásban volt. Ennél sokkal több kell.

Várkonyi 2010.07.20. 19:47:50

A cikk egy teljes tévedés.

1) válság idején "meghúzni a nadrágszíjat"= adót emelni, juttatásokat csökkenteni - nyilvánvalóan nem jön be.

2) ezzel a dumával, hogy az állam rossz gazda, sőt per definitionem csakis rossz gazda lehet, nem tudok egyetérteni. CSak mert teljességgel téves és hamis.

3) nem nő a gazdaság... miért, Közép-Kelet Európában hol nő manapság a gazdaság? És itt nem szaros 1 meg 2 %-okra vagyok kíváncsi, amit nagy nehezen sikerült kierőlködniük az adott országoknak (vagy a statisztikusaiknak)

4)az államadósság valóban csak nőni fog, mivel Orbánnak sincs átfogó megoldási javaslata a problémákra, mint pl.:

Simor András máris 2 hónappal több ideig jegybank-elnök, mint amennyire lennie kéne. Simort kirúgni, a forintot kivenni a nemzetközi spekulánsok kezéből (pl. úgy, hogy törvényben megtiltani a forint tőzsdei ill. pénzpiaci kereskedelmét), ha szükséges kilépni az EU-ból, a spekulációkat (Pl CDS-ek) betiltani, mint ahogy a németek tették pont most!

Visszaállamosítani MINDEN EGYES stratégiai jelentőségű állami ágazatot - Máv Cargo, közművek(víz, áram), erőművek, stb.

Vámhatárok visszaállítása, pótolván így az EU-kilépés miatt kiesett pénzeket, az importcikkek esetén pedig ahol lehet, barterben fizetni.

Magyarul teljes gazdasági autarkia.

Ez a minimum.

2010.07.20. 19:49:52

@civilkontrol:
tegnapi hír nem hír :)
de mér baj, ha linkelnek, ha van időm, átolvasom én is, + jöhetnek új infok

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 19:50:32

@Várkonyi:

"a forintot kivenni a nemzetközi spekulánsok kezéből (pl. úgy, hogy törvényben megtiltani a forint tőzsdei ill. pénzpiaci kereskedelmét)"

ne aggódj, ha elég tökösek leszünk az imf-ekb párossal, nem kell megtiltani sem. :-D

civilkontrol 2010.07.20. 19:50:51

@mavo:
Nem értem. 2 szart hiányoltok. Az egyik, hogy az IMF a hiány miatt hisztizik.
Bár Orbán már tavaly felhivta az IMF és a kormány figyelmét, hogy fiktiv költségvetés végrehajtását ne várják senkitől, mégis kiizzadja a 3,8%-ot.
Ez nem vitat téma.

A másik a reformhiány. Tudom, csak azt lehet reformnak nevezni, ahol seggére verünk a tb-nek, oktatásnak, vagy bárminek, amit el lehet adni.
Nekem teljesen elfogadható a 29 pont, mint kezdőlépés. Tűzoltás egy olyan szituban, amit nem Orbánék okoztak.

Tündér_Lala 2010.07.20. 19:51:06

@mavo: Viszont az anyuka vissza tud menni dolgozni a 6 hónapos (3hónap a papának is ját) szlési szabadság után.

Hogy miért vonultak ki ?
Racionálisan, szemben az előző kormánnyal, aki lelkes partner volt az átlagjóska megszorításában, most megtámadtuk intézményesített pénzszivattyújukat a bankokat. Nem szeretik. Ennyi.

Veder1 2010.07.20. 19:53:40

@Várkonyi, fasza lehetünk második Venezuela... Akkor inkább kiköltözök Új-Zélandra.

civilkontrol 2010.07.20. 19:54:01

@Vödör:
Akkor kettőnk közt nincs sok különbség.
Oktatás és TB nélkül tényleg nem megy.
Úgyhogy marad. Állami kézben. Ezt körülbelül 80% akarja, igy nem vitatéma.

(mavonak, 80% - demagóg népszavazósdi)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 19:56:08

@civilkontrol:

1. link: jé, pont akkor mondott le gyurcsány. jé, pont erről írtam.

2- ezek GDP változási ügyek, amik minden esetben csak jóslatok. biztosan nem emlékszel, de ezek a jóslatok 1998-2002 közt sem voltak túl sikeresek, ja, amúgy akkor az inflációra adott kormányjóslatok sem jöttek be, de az nem számít. látod? bárki tud visszafelé mutogatni.

továbbá lásd fent a tantónénis ügyet: lehet ugrálni, ki kapott eddig nagyobb körmösöket, itt és most már nem a gonosz elkúrók kapják, és nem gdp meg infláció számolási anomáliákért.

tudom, neked az a kényelmes téma, amíg arról van szó, addig nem a lényegről kell beszélni: mi van _most_.

Veder1 2010.07.20. 19:56:50

@civilkontrol, a 29 pont elsősorban a saját emberkék beültetését szolgálta, de e melett vannak jó elemei. Mint írtam szerintem ez még kevés, de nem vagyok türelmetlen, remélem az év végén tisztában fogunk látni, csak addig ne legyen gáz.

elfelejtette 2010.07.20. 19:57:10

@Mária néni: Persze, hogy örülnek, látják bukni az Alcsúti Törpét. Ez minden pénzt megér! ;)

l4m4ntin 2010.07.20. 19:58:32

@Várkonyi:
Vámhatárok visszállítása?

Azt zért ne felejtsd el hogy nem csak importból áll ám a dolog hanem nekünk is el kéne adni vmit tudod. na azt meg az EU kilépés után kigondolhatnád, hogy a 72%-ban német exportunkat mivel pótolod.

Veder1 2010.07.20. 19:58:54

@civilkontrol, hehe. Tudod, hogy arra gondoltam, hogy saz oktatásban és a TB-ben mindenképp nagyarányú szerkezeti változtatás kell. Az engem nem érdekel, hogy magánkézben, vagy az állam kezében lesz, ha e mellett hatékony.

2010.07.20. 20:00:49

@Várkonyi:
válság idején "meghúzni a nadrágszíjat"= adót emelni, juttatásokat csökkenteni - nyilvánvalóan nem jön be.
valóban, azok az államok, akiknek volt pénzük, gazdaság ösztönző lépéseket tettek rahedli pénzért, akinek nem volt, mint mi, azok mentek az IMF-hez, ami a nadrágszíj meghúzásnál is durvább

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 20:01:07

@Tündér_Lala:

"Viszont az anyuka vissza tud menni dolgozni a 6 hónapos (3hónap a papának is ját) szlési szabadság után."

[én hülye meg azt hittem, hogy a gyes/gyed arról szól, hogy anyuci vagy apuci otthon marad a gyerekkel. nálunk az egy év kevés, rohatkomcsik, náluk meg a 6 hónap pont bőven elég ... ej, nem értem én eztet ...]

arra gondolsz, hogy vissza _tud_ menni? hát, tudod az itt is munkaszerződés és érdekvédelem kérdése. feleségem pl. visszament.

ja, hogy ő nem svarcban dolgozott. úgy könnyű ...

l4m4ntin 2010.07.20. 20:03:22

Ja de ugye nem hiszi el senki hogy a bankadóból be fog jönni 200 milliárd.
Idén még akár be is jöhet jelentős része de hogy jövőre már csak magyarországi fióktelepekkel találkozunk mert kiszervezik a nyereséges ágazatokat az biztos. Ja és az ugrik majd a GDP ből is.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 20:04:50

@Várkonyi:

Ne haragudj meg, itt több dologba inkább nem is megyek bele, mert az kommentben nem kifejthető, csak egyet (legblődebbet) mert azt nem tudom megállni.

Teljes autarkia:

1) A számítógépeket, fényképezőgépeket, elektronikát ki fogja gyártani? Beállítod a nyugdíjasokat, rokkantnyugdíjasokat, segélyezetteket chipet gyártani? Mivel gyártják, a f*szukkal?

2) Számítógépek nélkül elég nehéz adminisztrálni a gazdaságot, a KGST-nél mintha okozott volna némi fennakadást, hogy ezek az eszközök nem álltak rendelkezésre. Pedig ott Magyarországinál kicsit nagyobb munkamegosztást lehetett érvényesíteni.

3) Energiahordozókat honnan szerzel? Óriási energiaimportőrök vagyunk.

4) Mit kezdessz az exportra termelő gépipari, vegyipari KKV-kal, agráriummal?

5) Barter: A barter a közvetlen államközi kereskedelmben képzelhető el, de egy cég aki anyacsavart gyárt most fogadjon el egy kamionji uránércet cserébe, mert energiaimport kell? És ezzel fizesse ki a dolgozóit? Értelmezhetetlen magánvállalatok között.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 20:11:53

@civilkontrol:

"Az egyik, hogy az IMF a hiány miatt hisztizik. "

bazmeg, egyszerűen észvesztő vagy. direkt raktam be linket én is, a poszt írója is, hogy az imf problémája messze nem ez. a bankadó is csak másodlagos, bármennyire is próbál a sok hülye úgy csinálni, mintha csak és kizárólag az volna, rohatt imf védi a karvalytökét.

lószart. az a bajuk, hogy a kormány ugyan bólogat, hogy igen imf bácsi, meglesz az 2,8%, csak éppen nem rak mögé még egy vázlatot se, hogy miképpen képzeli.

"A másik a reformhiány. Tudom, csak azt lehet reformnak nevezni, ahol seggére verünk a tb-nek, oktatásnak, vagy bárminek, amit el lehet adni. "

mármint te így képzeled, és ezt kivetíted.

a valóságban: "Sustainable consolidation will require durable, non-distortive measures, which the authorities need more time to develop. Difficult decisions will be needed not only on the revenue side--where the high financial sector levy, which is likely to adversely affect lending and growth, is planned to be temporary--but also on the spending side. In addition, the large loss-making state-owned enterprises need to be restructured to reduce their burden on the budget."

már előre várom, hogy fogják hívni fideszül a mocskos, elátkozott, népnyúzó reformot, mert bocsika, októberig van már csak idő.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 20:17:18

@jvizkeleti:

"3) Energiahordozókat honnan szerzel? Óriási energiaimportőrök vagyunk."

majd gróf spanyol energiatermelő vízautója megoldja :-D

illetve bocs, az nem, azt már egely is feladta (lekóklezerte gróf spanyolt, hát még ilyet), de sebaj, egelynek van még tucatnyi másik perpetuum-mobiléje, amin már tényleg csak egy icipicit kell reszelgetni, és csak úgy ontja majd az ingyen energiát. :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 20:18:37

@mavo:

(már persze, ha a gonosz olajlobbi hagyja - tudnám, miért fejleszt mindenki gőzerővel elektromos autókat; az nem böki a sátáni olajlobbi szemit?)

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 20:29:45

@mavo:

Én már eleve azt nem értem, hogy a szén-acél lobbi, ami a mostani olajlobbinál kb százszor keményebb volt az első világháború előtti időkben. (Róluk nevezték el az időszakot monopolkapitalizmusnak.) Hogy hagyhatta a felszínre jönni ezeket az olajos-gázos-áramos köcsögöket. :-)

bryan 2010.07.20. 20:31:29

@TaTa86.:
A stílust biztos elkúrták. Ha egy ekkora ország mint mi, nagyon ugrál lecsapják.
A megszorítás nem csodaszer, sőt, nincsenek mindenhol beváló csodaszerek, amit biztosan lehet tudni, az annyi, hogy a piacok bizalmát elveszíteni nagyon rossz ómen, főleg egy ilyen kicsi és külföldnek kiszolgáltatott ország esetében. A rossz időzítés (görög válság után közvetlenül bedobni a lazítási kísérleteket), aztán a Szijjártó nyilatkozatot, most meg belekötni az IMF-be, meg az EU-ba, hmm, mondjuk úgy, hogy nem sok jót sejtet.
Kb. tényleg olyan, mint amikor elmész kocsmázni egy negyvenkilós barátoddal, aztán ő berúg és kizárólag olyan emberekbe köt bele, akik vagy nagy társasággal vannak, vagy csúnya nagy kopaszok, esetleg agresszív gettólakók, ráadásul kés is van náluk, amikor meg nagy nehezen megkímélik az életét, és azzal kezdi, hogy megverte volna őket, ha te is beszállsz. Ilyenkor valakinek illik elmagyarázni, hogy teljesen hülye volt, és legfeljebb egy szakasz tengerészgyalogossal támogatva nyert volna. Esetleg. Pontozással.
A bilincsben táncolás jó hasonlat. De ha áll, akkor inkább óvatosan kéne kiásni magunkat, nem pedig táncolással kéne próbálni elhitetni a világgal, hogy ők egy teljesen fogyi kormány.

bádogos 2010.07.20. 20:32:59

@Vödör: Nem, nem lehetünk második Venezuela. Nekik ugyanis temérdek olajuk van, hogy finanszírozzák a baromságaikat. Mi sokkal hamarabb padlót fognánk.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 20:38:21

@bryan: azt mondja meg, ha az IMF-EU kiradírozhat vagy rendelhet törvényeket, akkor a demokraták szerint minek pártok és választások, Parlament? Ideküldenek limuzinon egy Libaszerelőt, félévente jelent és átveszi az ukázt. Végül is megszoktuk 1948 után.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 20:45:52

@pakesz: és? Akkor más költségvetést kellett volna csinálni. (Ott csak valami 14 mrd huf volt a tét.)
Szokott maga hajózni?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 20:46:03

@tölgy:

Nem írhatnak törvényeket, de azért ugye azt még mindig eldönthetik, hogy ideadják a pénzüket vagy nem?

Vagy már az is az ország szuverenitásának része, hogy mi döntjük el milyen feltételekkel kapunk hitelt?

Ha annyira fontos, hogy mi írjuk a törvényt, akkor nullázni kell a hiányt oszt' jónapot.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 20:49:24

@mavo: nem figyelt. A jövő évit még nem baszták az IMF szerint, az ő kifogásuk szerint keveset mondtak róla nekik. De a Libaszerelő elbaszta a költségvetést, és mégis szerették. Valami lehet az IMF szakértelménél is. Bízik ilyen kudarc után az IMF szakértelmében?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.20. 21:00:03

@jvizkeleti:

"Nem írhatnak törvényeket, de azért ugye azt még mindig eldönthetik, hogy ideadják a pénzüket vagy nem?"

Nem az ő pénzük!!! Az IMF-et azzal a céllal hozták létre az Egyesült Nemzetek, hogy gazdasági "izék" lehetőleg ne idézzenek elő újabb nemzetközi vagy akár világméretű konfliktusokat. A pénzt a nemzetek dobják össze, s mivel mi is tagja vagyunk az IMF-nek, így a miénk is az a pénz. Nem magánszemély(ek)nek tartozunk, nem magánszemélyektől kérünk kölcsön, hanem egy nemzetközi szervezetnek. Ezek sokkal inkább diplomáciai, nemzetközipolitikai kérdések, mint gazdaságiak.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.20. 21:01:21

@bbjnick:

hanem egy nemzetközi szervezetnek=hanem egy nemzetközi szervezetnek/től

Robinzon Kurzor 2010.07.20. 21:10:57

@civilkontrol: "Nekem teljesen elfogadható a 29 pont, mint kezdőlépés."

Ennek mindannyian rettentően örülünk.

Már csak azzal az apró problémával kellene valamit kezdeni, hogy azoknak, akiknek a pénzét kölcsön kérnénk, meg nem egészen elfogadható.

bz249 2010.07.20. 21:12:23

@jvizkeleti: az a helyzöt, hogy végülis túljegyezték a mostani államkötvény kibocsátást. Nem adták el mindet (gondolom páran túl magas hozamot vártak volna el), de a Hülyék Bankja helyett a Providenttől is vehetünk fel hitelt.

Mert van elég "befektető" aki hitelezzen nekünk. Nem lenne okos megoldás (elvégre az AKK is azt a döntést hozta, hogy nem ad el nekik állampapírt). Ugyanakkor, ha az IMF olyanba akar beleszólni, ami nem az ő dolga, akkor nyitott ez az opció is.

Nyilván ebben az esetben még szarabb kondíciókkal kapnánk hitelt, de ki tudja, lehet mégis ez az okos döntés egy rossz IMF csomaggal szemben (hány országot húzott már ki az IMF a szarból?).

Robinzon Kurzor 2010.07.20. 21:13:41

@bbjnick: Még pár perc, és már ott fogsz tartani, hogy vissza se kell adni nekik, hiszen a mi pénzünk is, és akkor az már nem gazdasági kérdés, hanem politikai.

A lényeg, hogy Orbán mindent jól csinál, ennek ellenkezője fogalmilag kizárt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.20. 21:23:12

@Robinzon Kurzor:

"Még pár perc, és már ott fogsz tartani, hogy vissza se kell adni nekik, hiszen a mi pénzünk is, és akkor az már nem gazdasági kérdés, hanem politikai."

Nem nekem kell eljutni odáig, hanem az IMF-nek. :-/

Nyilván, ha az ember kölcsönkér, azt megadja. De hogy milyen feltételekkel veheti föl a kölcsönt és milyen feltételekkel fizetheti vissza az a kölcsönadó preferenciáitól erősen függ. Mi az elsődleges célja az IMF-nek? Ez a kérdés.

ü
bbjnick

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 21:23:39

@bz249:

Én azt mondom, hogyha a piacról meg tudjuk oldani, akkor oldjuk is meg onnan. Támogatom a dolgot. Csak akkor lehet kicsit nagyobb lesz a kamat, de ez még elfogadható is.

A bajom azzal van, hogy ha megnézed az amerikai híreket, akkor csupa f*s hír jön. Goldman Sachs nyeresége töredékére esett a gyorsjelentés szerint, pedig eddig a G.S. volt a bankszektor szupermanje. Többször egymás után szörnyű foglalkoztatási adatok, mélyponton a lakásértékesítés, stb. A stimulus, ahogy sokan várták, nem hatott.

Ezek mind azt jelzik, hogy újra borul a bili, és ha borul a bili akkor megint minket vesznek elő legelőször. Én nem hazardíroznék a kormány helyében. Biztos megalázó lehet ez a helyzet nekik, de sajnos nagyon nagy a szar és bármikor a nyakunkba borulhat.

bryan 2010.07.20. 21:26:37

@tölgy:
Lehet, hogy ők nem úgy álltak oda, mint dzsentri, mikor zálogba csapja az aranyóráját, aztán ingyen hozomra akarja kiváltani. Persze, lehet, hogy Matolcsyék nem ezt tették, de mégis van egy ilyen érzésem.
A nekem címzettet nem is értem. Hol állítottam én ilyeneket a hivatkozott hozzászólásban?
Egyébként Jeremiah Smith tevékenysége '24-től jobb példa lett volna.
@bbjnick:
Attól még, hogy az OTP-ben van ezer részvényed, még ne nagyon várj kedvezőbb kamatozású hitelt. A nemzetgazdaság meg nemzetpolitikai is, sőt nemzetközi politikai is. Viszont ilyen esetben érdemes addig védeni az érdekeinket, amíg van esély arra, hogy nem okozunk magunknak ezzel több kárt, mint hasznot. Jelen esetben ezt a határt szerintem átléptük.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.20. 21:27:21

@Robinzon Kurzor:

"A lényeg, hogy Orbán mindent jól csinál, ennek ellenkezője fogalmilag kizárt."

Orb*n szerintem k*rvasokmindent k*rvarosszul csinál, de most nem Orb*nról van szó, hanem az IMF-ről:-)

ü
bbjnick

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 21:28:11

vízkeleti, miért írsz ilyet?

"A Fidesz azt mondja: nem, mi gyorsabban akarjuk növelni az államadósságot. Most akkor mi van?"

Nem mond ilyet a Fidesz.

Azt mondja, hogy a hiány marad annyi, amit Bajnaiék megígértek. Tehát nem akarja gyorsabban növelni az államadósságot. Most akkor mi van?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 21:29:33

@jvizkeleti: most nem kértünk pénzt. Feriék kértek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.20. 21:34:03

@bryan: Te is közhelyeket puffogtatsz... Gondolom Orbán is ránézett már egy 1920 utáni Magyarország térképre.

Viszont amitől kiráz a hideg, amikor nagy bölcsen bizonygatják egyesek, hogy merjünk már kicsik lenni, nekünk semmit sem lehet.

OVék kértek 4 évet, ebben a kérdésben én nem tudok igazságot tenni, túl kevés az információ, és mindegyik megbízhatatlan. Szóval 4 évig az IMF ellen én a kormánynak szurkolok, 4 év múlva látjuk majd, hogy van-e eredménye, vagy kudarc a stratégia.
Kokót is a 12. menetben ütöttek ki az a nyomoron Csákón nem kell ám az első menetből ítélni.

Magon_ 2010.07.20. 21:39:31

@tölgy: Az teljesen mindegy, attól még vállaltunk dolgokat, és az kurvamindegy, hogy azok a Feriék voltak, vagy sem, max meg lehet próbálni Hágáig vinni Ferencet, hátha akkor megesik rajtunk a szívük, de nem fog menni, attól tartok. :)

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 21:39:57

@Elpet:

Nézd, a terv és a tény az két különböző dolog. Az, hogy a tervben tartják a 3.8%-ot, mint célkitűzést azt elfogadom, igaz.

Az a baj, hogy a jelenlegi helyzetben ez nem fog visszaköszönni a tényekben. Ez persze jelentős részben Bajnaiék hibája. De intézkedni csak a kormány tud. A tartáshoz pedig kemény és gyors intézkedésekre van szükség. Az, hogy a kormány ráutaló magatartással hárítja ezeket az intézkedéseket, betudható annak, hogy nem kívánják tények szintjén is megvalósítani a célkitűzést.

Ilyen értelemben persze a Fidesz tényleg nem mondja, hogy legyen a hiány nagyobb, de cselekvéséből ebbe az irányba lehet következtetni.

Végül, én hidd el nagyon szeretnék örömódákat zengeni a Fidesz gazdaságpolitikájáról, mert nem véletlenül írok ebbe a blogba. De sajnos nem áll módomban. A szakmámat nem köphetem le. Ha lesznek megint jó lépések, akkor én leszek az első aki megírja.

Múltkor a 29 pontnál nagyon akartam egy "éljenző" cikket írni, de sajnos munkahelyi elfoglaltság miatt nem volt rá időm, utána pedig aktualitását vesztette.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2010.07.20. 21:43:24

@bryan:

Az IMF-nek, mint nemzetközi szervezetnek elsődlegesen nem gazdasági logika szerint kell(ene) működnie, hanem biztonságpolitikai logika szerint. Valami nagy zavar van az erőben. Nemrég láttam egy dokufilmet arról, hogy hogyan játszik az IMF Libériával és, hogy ennek, mennyi áldozata volt már eddig (is).:-/ Milyen biztonságpolitikai logika az, aminek mindenütt nyomorúság és konfliktusok a következményei?

ü
bbjnick

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 21:43:59

vízkeleti, Orbán már április 26-án mondta, hogy nem akar a hiánycélon emelni, és hogy a hosszú távú cél a nulla százalékos hiány.

" Orbán kifejtette: a cél a 0 százalékos hiány, ám ilyen adóssághalom mellett ezt lehetetlen elérni. Többéves adósságkezelési programot indít, hogy hosszabb távon 0 százalékos lehessen a hiány.

Orbán ismét arról beszélt, hogy az idei hiánycél tarthatatlan, ám a Fidesznek hiánycsökkentési tervei vannak, és nem emelni akar rajta. "

Te miről beszélsz? Talán Orbán állította össze az idei költségvetést? Vagy már a jövő évi büdzséről tudod előre, hogy nem fog megfelelni a minek is?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 21:51:12

@jvizkeleti:

"Az, hogy a kormány ráutaló magatartással hárítja ezeket az intézkedéseket, betudható annak, hogy nem kívánják tények szintjén is megvalósítani a célkitűzést."

Na, ez a ráutaló magatartás, ez már az igazi mellébeszélés. Ez egy következtetés, amit jól el lehet adni az indexről idesereglő trollparádénak, de ha bizonyítanod kéne, igencsak nagy bajban lennél. Ha nem fogadom el a premisszáidat, akkor ez a következtetés nem állja meg a helyét. De lájkolják, az a lényeg.

bz249 2010.07.20. 21:53:16

@jvizkeleti: most egy darabig nem kell zsé (amennyire látom nekünk főleg likviditási hitel kell), úgyhogy nyertünk egy lélegzetvételt. Talán elegendőt arra, hogy Orbán azt mondhassa az IMF-nek: "hogy Béláim, bevezetjük a bankadót, mert a bankok nálunk kiugróan nyereségesek. A hiánycélt meg tartjuk mink is nyertünk, tik is nyertetek. Szerintem ez egy jó kompromisszum."

Egyébként amiből lehet hiányt csökkenteni jövőre:
- lesz egy pici gazdasági növekedés (az európai adatok most jónak tűnnek... meg különben is bázishatás)
- várhatóan az évszázad árvize nem fog jövőre is beütni
- elnapolnak pár beruházást
- nominálértéken befagyasztják a kiadásokat (legalább részben)

Ezek persze nem nagyívű strukturális izék, de megint segítenek levegőhöz jutni. És aki időt nyer életet nyer. Talán még nagyívű strukturális izékre is lesz pénz.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 21:56:45

@jvizkeleti:

"A szakmámat nem köphetem le. "

De Magyarországot azért leköpöd, ugye?

"Mint amikor a kiütés előtt álló részeg még kér egy vodkát a kocsmárostól, de hitelbe ám, mert pénze már nincs."

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 22:04:56

@Elpet:

Azért, hogy az idei költségvetés tarthatatlan, a "jelentős részben a Bajnaiék hibája" mondatommal kívántam jelezni, hogy elsősorban kik a felelősök.

De intézkedni csak a mostani kormány tud, hogy tarthatóvá váljon. Az, hogy Orbán az idézetteket elmondta dícséretes. De ezek csak szavak. Te vélhetően sokkal nagyobb hitelt tulajdonítasz neki, mint az IMF, és még lehet, hogy igazad is van. De én nem tudom kontrollálni az IMF percepcióit, viszont bármikor megmondtam volna előre, hogy ez nem győzi majd meg őket, és be kell mutatni az intézkedéseket is excel táblában, diagrammon, meg folyamatábrán.

Amúgy elmondjam a véleményemet az IMF-ről? Szerintem nem is kéne, hogy létezzen, de nem azért amiért gondolod. Nincs szükség senkinek a kimentésére. Ha Magyarországot Gyurcsány idejében hagyják bedőlni (persze nagyon fájt volna az embereknek), akkor most tiszta lenne a helyzet mindenkinek (és ez igaz az egész világon). Magukra kell hagyni az országokat. Akik elkúrják azok dőljenek csak be.

Mindenki tudná ki kúrta el, és számon is lehetne kérni elég keményen a szocikon, és az elkövetkező 10-20 évre elsöprő lakossági támogatása lenni a 0 hiány politikájának és a szigorú fiskális politikának. Tanultunk volna valamit, de így még mindig nem érti az ország.

Az egész probléma gyökere a hatékonytalan kiadási oldal, az ebből fakadó stagnáló gazdaság, az emiatt újratermelődő hiány és az ezek miatt növekvő GDP arányos államadósság.

Ahelyett, hogy ezt próbálnánk megszüntetni, a lakosság fejében valami szellembunyót folytatunk a világot kizsákmányoló erőkkel. A kormány pedig erre nyiltan rájátszik.

subtotal 2010.07.20. 22:09:17

@tölgy: úgy jelented ki öreg, mintha a Fideszen kívül, akinek érdeke ezt mondani, bárki megerősítette volna, hogy elszállt a 2010-es áh. Ja, a Fidesz sem számokkal, mert minek az, ők ugye nem hazudnak.

off:
Amúgy ez a Libaszerelő nagyon erőltetett, olyan klasszikusan nem humoros erőlködés. Általában beszarás a vége.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.20. 22:11:40

Kúúúúrva jó poszt! Végre egy mandineres ars poetica! Mondjuk nem mindennapi, ahogy szerző nyíltan felvállalja, hogy debil.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 22:12:08

@Elpet:

Én azt gondolom, hogy egy kijózanító kritika, amely esetleg durva hasonlatokat is tartalmaz, igenis szolgálja az ország érdekét.

elfelejtette 2010.07.20. 22:14:16

@bbjnick: A jövő évi 2,8%-os deficithez való ragaszkodásuk kissé érthetetlen. Ezzel ugyan európai élmezőnyben leszünk deficit terén, csak a pozitív hozadéka ezzel nagyjából ki is merült.

bryan 2010.07.20. 22:15:29

@bz249:
Milyen beruházásról tudsz, amit el lehet napolni? Szerintem a fűnyíró már ezeken végigment a Bajnai kormány alatt. Ha mégis tudsz mondani ilyet, kíváncsi vagyok. A költségvetési tanács jelentését valaki linkelte, abban az áll, hogy a bankadó pl. valami 0,9% GDP növekedést visz el. Egyébként nekünk igazából bizalom kéne, olyan körökből, amiket Orbánék folyton rugdosnak.
@Elpet: Aztán azt mondta, radikális adócsökkentés lesz, meg minden megszorítást visszacsinálnak, csak azt nem mondta soha, miből lesz ez. Ja, igen, növekedésből, de annak ösztönzéséhez meg a hiánycélt kellett volna megemelni. Egyébként az a tippem, hogy politikusként kampányban azt mondta, amit az aktuális hallgatóság hallani akart. Hogy ez miért nem hazugság, az egy olyan paradoxon, aminek kibogozását filozófusokra bíznám.

bz249 2010.07.20. 22:16:21

@bryan: zsanett mond, hogy margithhíd

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 22:17:11

@jvizkeleti:

Az egész érvelésed azon a koncepción nyugszik, hogy Orbán sem fog tenni semmit az egyensúly helyreállításáért. Amit te el tudtál dönteni nagyjából 2 hónap kormányzás után.

Fentebb idéztem: Orbán azt mondta, hogy a cél a nulla hiány. Lehet ezt világosabban fogalmazni? Az, hogy te nem hiszel Orbánnak, az egy másik kérdés.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 22:17:31

@subtotal: akinek Libaszerelő a neve, annak Libaszerelő a neve. Mit tegyünk?

"bárki megerősítette volna, hogy elszállt a 2010-es áh" - engem könnyen meggyőzhet, hogy nem szállt el, de az IMF-EU csapat meg úgy látja elszállt s kiigazítás kell. Most velük vitatkozik? De hát azokat maguk szeretik!

bz249 2010.07.20. 22:17:43

És nyilván számtalan ilyen van, amikor azt mondja a kormány, hogy most nem újítunk fel autópályát. Nem növeljük 160 km/h-sra a Szolnok-Debrecen vasútvonalat. Lefelezzük az NKTH keretét. ésatöbbi ésatöbbi.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 22:21:24

@bryan:

Milyen kampányban? A választás után mondta.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 22:21:36

@bryan: ha igaz az, hogy eddig bíztak bennünk, akiknek kellett, és e bizalom nekünk fontos, stb., akkor miért gyengébb a magyar gazdaság a többi friss csatlakozottnál úgy 3-4 éve?
A bankok itt kerestek, a gazdaság mégis gyengus jó ideje.

Magon_ 2010.07.20. 22:21:55

@Elpet: jvizkeleti érdektelen ilyen szempontból. Az IMF/EU miért higyje el bemondásra?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 22:23:09

@jvizkeleti:

Ezt nem kell megmagyarázni és nem is lehet.

bz249 2010.07.20. 22:25:13

@tölgy: 100-200 milliárdot kellene találni. Ezek szerint az 1/6-a már meg is van.

Ha még azt is hozzávesszük, hogy az árvíz se lesz ekkora jövőre. No nemhiába van 20 impakt faktorom és 1 hivatkozásom, merthát polihisztor vagyok.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 22:27:47

@Magon_:

Ne higgye el. Egyelőre arról a költségvetésről beszélünk, amit ők is jóváhagytak. Miért kéne igazítani rajta?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 22:29:39

@Elpet:

Szerintem erre majd térjünk vissza pár hónap múlva, hogy ki köpte le az országot, én a kritikámmal vagy a kormány a politikájával.

elfelejtette 2010.07.20. 22:30:21

@Elpet: Elnézést, de az idei költségvetés csúszik, ez már kimondott dolog? Én azt hittem, hogy a jövő évi deficitfaragás a fő téma. Tulajdonképpen mit követel az IMF, és milyen okból?

Magon_ 2010.07.20. 22:33:34

@Elpet: A jövő évi költségvetésről beszélt az IMF, amiből egy szót nem hallott még, mert nincs sehol és ez a baj: nyilván nem az apró részletekre kíváncsi senki, arra még bőven van idő, hanem arra, hogy honnan lesz rá pénz.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 22:42:15

@jvizkeleti:

Tehát szerinted a kormány leköpte az országot. Aha. Hát erre tényleg visszatérhetünk majd.

Magon_ 2010.07.20. 22:42:27

@Elpet: A jövő évi költségvetésről van szó. Nem részleteiben, kábé.

==T== 2010.07.20. 22:45:07

@TaTa86.: Ha csökkented az adósságot, akkor elvileg fokozatosan csökken a törlesztésre fordítandó összeg is. Jelenleg a magyar költségvetés igen nagy hányada megy el az adósság finanszírozására.

Ai a gazdaságra gyakorolt hatást illeti, ha nem lenne AHT hiány, jó nagyot lehetne vágni a kamatszinten ami nagy segítség lenen a hazai vállalkozóknak.

bryan 2010.07.20. 22:45:07

@bz249:
És hagyjuk ott szétkapva a város közepén, vagy csak a díszítéseket ne tegyük vissza? Vagy simán ne fizessük ki a vállalkozót? Persze, talán egy ötöst lehet fogni rajta, de már az is kínkeserves lenne.
@Elpet: Felhívom figyelmed a hosszabb távon kitételre, a gazdaságélénkítésről kicsit többet lehetett hallani. Ez jelenthet mondjuk egy öt éves tervet is, ilyenről meg már hallottunk.
@tölgy:
Ez a bizalom mostanában kezdett helyreállni. Olyan fél-egy éve. Kezdődött is valami kapaszkodásszerű.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.20. 22:49:55

@==T==: Ez természetesen igaz. Kérdés, hogy tudunk-e úgy megszorítani, hogy a haszon nagyobb legyen a kárnál? És persze a fordítottja is igaz.

Annál is inkább, mert a reform az már csak olyan, hogy rövid távon pénzbe kerül.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.07.20. 22:53:10

@Elpet:

Mostmár bármit írok, úgyis én leszek a hülye.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 22:55:41

@Magon_:

Mióta szokás július idusán költségvetést tárgyalni?
Választások után 3 hónappal?

Nézzünk referenciát, mondjuk 2006

OÉT-ben október 27-én

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20061027koltsegvetesrol.html

(Nagyszerű Veres János kép ugyanott)

Országgyűlésben november 16-án

index.hu/gazdasag/magyar/kltsv061116/

Biztos, hogy el vannak késve a jövő évi költségvetéssel? Kell azért tán némi idő, vagy már kész tervezet kéne, hogy a fényes tekintetű független értelmiség is elégedett legyen?

bz249 2010.07.20. 22:55:56

@bryan: figy, ha jövőre 0 darab Margit-hidat újítanak fel horror árért, akkor máris ennyivel kevesebb költségvetési kiadás lesz.

Pedig ugye ez a szuperszakértő Libaszerelő Csodaköltségvetésében szerepelt. Ahhoz képest 100-200 milliárdot kell faragni. Ez egy tétel, ami már jövőre nem lesz benne.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 22:59:30

@bryan: a bizalom helyreállásának a jele, hogy megállt a gazdaság hanyatlása?
Hááát.
Pont a bizalom-növekedés kapcsolatot kéne beláttatnia velem.
Valami más jelet találjon a bizalom növekedésére.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 22:59:43

@tölgy:

"azt mondja meg, ha az IMF-EU kiradírozhat vagy rendelhet törvényeket, akkor a demokraták szerint minek pártok és választások, Parlament?"

te hülye vagy bazmeg. az imf nem rendel és nem radíroz törvényeket, az eu-nak ellenben tagjai vagyunk, tehát joggal szól be.

elfelejtette 2010.07.20. 23:00:19

Nem lehetséges, hogy ez az egész nem a mi finanszírozhatóságunkról, hanem példastatuálásról szól? Nekem olyan kifogáshalmaznak tűnik az egész lista a jegybankelnök fizetésével, meg az ilyenekkel:

"... a küldöttség számos aggasztó lépést is tapasztalt, így például a kincstárnoki rendszert felváltó költségvetési felügyelői rendszer késedelmes bevezetését. "

pakesz (törölt) 2010.07.20. 23:02:44

@bz249: kapaszkod meg, nem attol a par tizMrd tol lesz 1% GDP vel kevesebb!!! ami 200 Mrd Ft
azt szepen ossze fogja orban kaparni rajtad meg sokmindenkin aki meg ot dicsoiti, vagy ha maga Orban Viktor szorit meg teged az mar okes?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 23:02:52

@tölgy:

"akinek Libaszerelő a neve, annak Libaszerelő a neve"

aha, szóval téged szerel. az más.

Magon_ 2010.07.20. 23:04:29

@Elpet: Direkt kiemeltem, hogy 1.) nem a eredetien irónikus független értelmiségnek, hanem az IMFnek 2.) nem részletekben, amire te hozod a példát és külön ki is emeltem, hogy NEM úgy. Az üzleti életben a tervek 5-10 évre előre készen vannak, de nyilván nem ceruzára lebontva. A 'majd valamit kitalálunk' és a 'itt van pontról pontra' között nagyon sok lépcsőfok van. Ha annyit hallottak volna kb. hogy: 'jövőre tervezzük a nyugdíjrendszer átalakítását kb. 150 milliárdot megspórolhatunk így a jelenlegi pazarló rendszeren' MÁR nem itt tartanánk.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.20. 23:07:45

@mavo: Szálasit tudom csak idézni: "És ki a mi tejhatalmú megbízottunk?"

A törvényhozás a demokratikusan választott parlament feladata, és qrvára KGST feelingje van a dolognak, amikor felülről szólnak az elvtársaknak, hogy gyakoroljanak önkritikát mert letért a Párt a kapitalizmus építésének útjáról, továbbá hozzák meg ezt és ezt a törvényt.

Mellesleg nem értem, hogy hol vannak ilyenkor a demokráciáért aggódó "értelmiségiek"? OVt 4 év múlva oda küldhetjük ahova akarjuk, az IMF viszont uralkodik és kész.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 23:09:05

@jvizkeleti:

hát, ööö ... ööö ... szabadságot palesztinának! :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 23:15:52

@TaTa86.:

mondok én neked jobbat!

hol voltak a hozzád hasonló demokraták mondjuk két éve, amikor a klón megbukott az imf dádái miatt? emeltétek-e intő ujjatokat, hogy az imf ne turkáljon a a magyar gazdaságban, vagy inkább kéjjel kopipézteltétek az imf intőit, hogy háhá,mi megmondtuk, elkúrták

nos? ott van pl. civilkontroll elvtárs, aki azon jajong, az imf eddig miért nem így, meg miért nem úgy.

akkor jó volt olvasni, hogy az imf osztogatja a taslikat, most meg hirtelen a demokrácia ellensége, vérszívó karvalytöke lett?

hm, hm.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 23:16:59

Hahaha, nem tetszik az IMF-nek az idei költségvetés alakulása

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/20/ezek_miatt_ragott_be_a_bizottsag_es_az_imf/

"A jelenlegi folyamatok és a kormány intézkedései alapján a nemzetközi szervezetek nem látják elérhetőnek az idei, és különösen a jövő évi költségvetésihiány-célt."

Pedig tavaly alaposan átvizsgálták a tervezetet

hir3.hu/index.php?hir=magazin&hirid=31178&kat=9

"A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői megkezdték Budapesten a Magyarországnak biztosított készenléti hitelkerethez kapcsolódó szerződés végrehajtásának felülvizsgálatát, és ennek részeként "sorról sorra elemzik" a 2010-es költségvetés tervezetét"

Hát nem elemezték elég pontosan, ezek szerint. De mit várunk, idén mitől lesznek hatékonyabbak?

Lehet, hogy a negyedik jelentés már nem készült volna el?

"Arra a kérdésre, hogy az IMF szerint tartható-e a 2010-es költségvetési tervezetben előirányzott - a hazai össztermék (GDP) arányában számolva - 3,8 százalékos hiány, vagy az Európai Bizottsághoz hasonlóan az IMF is nagyobb deficitet valószínűsít, Ivaschenko elmondta: ezt a soron következő, negyedik jelentés fogja tisztázni."

Mindenesetre ez is novemberben volt, nem júliusban,és valahogy nem kongtak a vészharangok.

De tényleg, ha az IMF tavaly átvizsgálta, és idén ők maguk mondják, hogy nem teljesül az idei cél, akkor hogy is van ez?

==T== 2010.07.20. 23:18:43

@TaTa86.: Ha ne mmegszorítanak, hanem reformálnak, akkor igen. Ahonnan el kell venni az a szociális kiadások, és a bürokrácia + pár fölösleges intézmény bezárása(pl. diplomagyár főiskolák) ill. az állami beruházások/pályázati pénzek fokozottabb ellenőrzése révén a korrupció visszaszorítása is rengeteget hozna. Ezek a tényleges gazdasági növekedést sem fognák vissza.

bryan 2010.07.20. 23:19:40

@bz249:
Margit-híd felújítása 2011-ben fejeződik be. Ki tudja, mikor. Szóval a nulla darab kevéssé valószínű. Ha meg nem kerülnek a helyükre a díszek, akkor buktuk a 6 milliárd EU-s pénzt.
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=452376&place=legordulo

Ha már BP, akkor talán itt van pénz,
www.origo.hu/itthon/20100603-elfogadtak-az-1es-villamos-vonalanak-meghosszabbitasat-a-fehervari-utig.html
de minden ilyen beruházás leállításával amit visszamondunk bukunk egy csomó uniós forrást, meg munkahelyeket, amik alacsony végzettségűeket is foglalkoztatnak. Szóval a nagyberuházás leállítások nem hiszem, hogy sokat hoznak a konyhára. Inkább a pályázatok tisztaságát, az alkalmazottak bejelentését kéne erőltetni, különösen a Vegyépszer-Strabag-Hídépítő és hasonló vonalakon.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 23:26:26

@tölgy:

adjak ásót, vagy ásod magadat még mélyebbre.

(más is megjegyezte, a libaszerelő bunkóság. még jó, hogy keresztény vagy, csöpögsz a felebaráti szeretettől)

na szóval.

"A" tanuló benyújtott egy dolgozatot, a kérdések felét elkúrta.

"B" tanuló felírta a nevét a papírra, és úgy adta be.

Melyik tanuló érdemel jobb jegyet?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.20. 23:27:54

@jvizkeleti: Arra lennék kiváncsi, hogy ezt a bankadó dolgot, te mikor hallottad először? Mert a várható hiányról, a lehetséges túllépéséről és a "kőbevésett számokról" már nagyon régen megy a vita. Elhangzottak már hatalmas számok is, ijesztgetésből, de 4.5- 5% volt reálisan várható. Lehetett találgatni milyen megszorítás kell majd ahhoz, hogy mégis be legyen tartva az eredeti cél. Ezt, a nagyjából 1%-nyi különbséget egy mozdulattal lerántják most a bankokról, magyarán, már meg is van az a pénz, bármilyen megszorítás nélkül. A legkevésbé sem egy részegen alkudozó emberre utal ez a viselkedés, az biztos.
Ugyanis, ha mégis bevállalnak ezután kisebb megszorításokat, az már olyan forrásuk lesz, ami tényleges mozgásteret adhat nekik az elképzeléseikhez egy csomó területen.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.20. 23:28:30

@mavo: Gyurcsányék azért buktak meg mert korrupt, magyarellenes, dilettáns banda voltak.
Az IMF másodszor mentette meg őket, egyszer Kádárt egyszer Gyurcsányt, hogy aztán a szemetet a jobboldal takarítsa fel.

"akkor jó volt olvasni, hogy az imf osztogatja a taslikat, most meg hirtelen a demokrácia ellensége, vérszívó karvalytöke lett?"
Ellenségem ellensége a barátom. Egyébként akkor sem repestünk az örömtől, hogy a köv jobboldali kormánynak 1000 milliárdokat kell majd évente visszafizetnie.
Az örömöt legfejlebb az okozhatta, hogy a droidok láthatták, mekkora szar a vezérük és a pártjuk. Már akkor is látszott, most mégjobban látszik, ez a káröröm bizony csekély fizetség azért a kárért amit csináltak.

bz249 2010.07.20. 23:28:39

@bryan: igazad van, lehetetlen megfelelni az IMF előírásainak, jövőre államcsőd lesz. Ja meg földrengés is.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.07.20. 23:29:31

@==T==: Most mondj olyat, amin vitatkozhatunk is. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 23:29:38

@bryan:

eleve a margít híd az önkormányzati projekt, olyan pénzből, ami akkor is ott van a kiadási oldalon, ha nem margit híd készül belőle.

Magon_ 2010.07.20. 23:34:52

@Elpet: Nem értem a problémát, tavaly megállapították, hogy 0.2% híja van, ami persze sok, de tipikusan évközben ledolgozható és lehet figyelmeztetni, hogy figyeljünk oda erre, stb. Vagy annyit akarsz mondani, hogy ott borítani kellett volna az asztalt tavaly novemberben? (És akkor itt most fogjuk be a fülünket a 'nemzetközi helyzet idén megváltozott' érvekre, az egyszerűség kedvéért, bár ez a lényeg az egészből.)

Dehát most sem az a fő baj, hogy az idei nem teljesül (merthát a bankadó és annak hatásai még a levegőben egyelőre), hanem az, hogy a jövő éviről semmit nem tudunk. Ezért borul a bili, ha borul.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.20. 23:38:23

@TaTa86.:

gyurcsány több, mint két (2) éve lemondott, majd lassan szokd meg.

"Gyurcsányék azért buktak meg mert korrupt, magyarellenes, dilettáns banda voltak. "

szeretnéd. gyurcsány azért bukott meg, mert nem tudta átverni a cocikon, hogy megfeleljünk az imf kritériumokat. ami azt jelentette, hogy vagy nem kapunk piaci hiteleket (= államcsőd), vagy csak durván túlárazva (= államcsőd).

utólag meggondolva tényleg előrehozott választások kellettek volna, borultam volna a röhögéstől, amikor orbán szájából először kiesik, hogy megszorítás.

"Ellenségem ellensége a barátom."

ritka ostoba életfilozófia.

"Az örömöt legfejlebb az okozhatta, hogy a droidok láthatták, mekkora szar a vezérük és a pártjuk."

manci, vagy mari, vagy mi a faszom elvtársnő gúnyos szavakkal emlékezett meg arról, hogy a libsibolsi sajtó (szerintük) örvendez orbán buktáin.

most azt mondod, hogy nem vagy különb a deákné vásznánál?

nem kínos? tényleg nem?

Bell & Sebastian 2010.07.20. 23:44:05

@mavo:
Csodálkozom rajtad. Vagyunk pár ezren, akik közelről ismerik a Libafi és apucikája teljes életútját.

Azt tudod, hogy az utolsó évben már 40% -ot kellett visszaadni a kezeihez az elnyert támogatásokból és még így is egymást taposták a jelentkezők?

A volt miniszterelnökünkről beszélek, nem Ronald Briggsről! Csak magyar sajátosság, hogy még szabadlábon vannak mind. Ez a baj, nem a csúfneve.

De ha te is álltál sorba, az mindjárt más! Ingyen csak nem mentegetnéd, nem?

sárkányfő 2010.07.20. 23:48:22

@Elpet:
"Nem mond ilyet a Fidesz.

Azt mondja, hogy a hiány marad annyi, amit Bajnaiék megígértek. Tehát nem akarja gyorsabban növelni az államadósságot. "

Te olvasod a híreket? Már a választások előtt rebesgették, hogy nekik nagyobb "mozgástér" (=több adósság) kell, és azóta is folyamatosan csak ezzel próbálkoznak. Erről szólt a barosso féle pofon, erről szól a folyamatos félrebeszélés konkrétumok helyett, és erről szólt a mostani bukta is.

"még a tárgyalások megkezdése előtt Matolcsy György jelezte is: 3-3,8 százalék közé szeretnék vinni az új tervet." (ez 2011-ről szól)

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/16/bekemenyitett_az_imf_es_az_eu/

Május elején: "Matolcsy György úgy látja, a 6,5 százalékos hiány még elfogadható a piacok számára."

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/matolcsy-iden-magasabb-hiany-es-adocsokkentes-314630

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2010.07.20. 23:49:03

@mavo: "te hülye vagy bazmeg" - ezt a kedveseinek mondja, ha vannak olyanok.

"imf nem rendel és nem radíroz törvényeket" - maga vagy nem figyel, vagy hazudik.

"csöpögsz a felebaráti szeretettől" - maga azt nem tudhatja milyen a keresztény felebaráti szeretet.

Vagy megtanul tisztelettel beszélni, vagy ácsorog a sarokban egyedül és szégyenkezik tovább a Pojáca és a Libaszerelő mellett.

Ez a kormány pedig még nem adott be költségvetést. Maga viszont megbukott, ismét.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.20. 23:57:41

@ó jaj:

Te olvasod a híreket?

www.vg.hu/kozelet/politika/maris-kirobbant-a-vita-az-atadas-atvetel-korul-313857

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója április 26-án, tehát a választások második fordulója utáni napon.

"Orbán kifejtette: a cél a 0 százalékos hiány, ám ilyen adóssághalom mellett ezt lehetetlen elérni. Többéves adósságkezelési programot indít, hogy hosszabb távon 0 százalékos lehessen a hiány.

Orbán ismét arról beszélt, hogy az idei hiánycél tarthatatlan, ám a Fidesznek hiánycsökkentési tervei vannak, és nem emelni akar rajta"

Tehát még egyszer: a Fidesz nem emelni akar a hiánycélon, hanem kiadást csökkenteni. Nemzetközi sajtótájékoztató, választási győzelem utáni napon.

Bell & Sebastian 2010.07.20. 23:59:48

Most csak az szólaljon meg, aki tisztában van a kommunikált hivatalos és a valódi teljes államadósság közti különbséggel. (államtitok)
Aki tudja érti, aki nem, az pofázik ződeket. Ugye @ó jaj: ?
Ennél már csak az a rosszabb, ha tudja, de ennek ellenére Orbánról pofázik a Libaszerelő és Feri helyett!

Az egyik buta, a másik meg hazaáruló, csak így, egyszerűen!

elfelejtette 2010.07.21. 00:04:49

@ó jaj: Igen, próbálkoztak vele, aztán amikor Orbán Barrosoval találkozott, elkötelezte magát a 3,8% mellett. Tudja, amikor Kósa romba döntötte Óceánia virágzó tőzsdéit, azután.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.21. 00:07:23

@bryan:

Csaba László: Az IMF-delegáció vezetője túllépte hatáskörét

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=136201&is=1

" A szakadás a tárgyalófelek között épp ezért önmagában véve nem szokatlan. "Nem szokatlan, hogy ha valaki autót akar venni, nem veszi meg az elsőt" - példálózott Csaba László. Mivel idénre a finanszírozás már biztosítva van, nem áll fenn az a helyzet, ami 2008-ban volt, így a mostani kormány számára egész már tárgyalási alapok állnak rendelkezésre.
(...)
A delegáció vezetője túllépte hatáskörét, ha nyomást akart gyakorolni annak megváltoztatására érdekében. A kormány azt mondta, tartja magát az idei hiánycélhoz, ami a GDP 3,8%-a, az pedig, hogy ezt miként kívánják elérni, az már szuverén nemzeti jogkörbe tartozik. Ráadásul a magyar vállalás egy olyan környezetben történt, ahol az uniós tagállamok átlagosan 8%-os hiányt termelnek, több országban túl lépve a 10%-ot is. "

Tehát még egyszer: az uniós tagállamok átlagosan 8%-os hiányt termelnek, na ennyit a kocsmában alkudozó részegről szóló hasonlatról.

sárkányfő 2010.07.21. 00:10:06

@Elpet: ja, hogy te bedőlsz a primitív jó zsaru-rossz zsaru manipulációnak?
orbán sok éve csak a jót mondja, a csicskák a rosszat, aztán a kettős beszédből utólag arra hivatkoznak, amire akarnak, illetve ami épp érdekükben áll.

vegyél vissza a hangerőből, mert a két linkemet nem cáfoltad, nem is tudod, amit belinkeltél az egy a távoli jövőbe álmodott óhaj. a cél az ország boldogulása is, meg a világbéke.
ha valaki itt konkrét komolyan vehető számokat mondott konkrét évhez kötve, az matolcsy.

"az idei hiánycél tarthatatlan" na most ez a buli már lefutott. mindenki tudja, erre készültek,minél többet rákenni bajnaiékra, amíg lehet. csak nem jött be, pedig a maxig elvitték, ennek a csúcsa volt a szíjjártó-kósa féle debliduett agymenése. aztán a varga csak kibökte, hogy az idei hiány tartható.

az általam bemásolt két link (is) egyértelműen mutatja a fidesz szándékát. van még link bőven, ha kell...

amúgy mindezt tudod te is jól, 100%, mégis kötöd az ebet a karóhoz...

de azért jó, hogy linkeltél! majd el felejtettem: "Megismételte azt is: forradalom zajlott le a szavazófülkében" :))

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.21. 00:13:21

@ó jaj:

Amit az új miniszterelnök az első nemzetközi sajtótájékoztatón mond, az számít. Amiket te firkálsz, az nem számít.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.21. 00:13:22

@tölgy:

egy tahó libával legyek udvarias? oszt mi a faszért?

amúgy egyre jobban kezdem érteni, mi a faszt kolbászoltál egy időben a jobbik köreiben: kábé annyi fogalmad van a realitásokról, mint nekik.

az egyetlen lényegi felvetésre: hogyne, hogyne, nem adott be költségvetést, hol van még november.

nem is kérte tőlük senki. az imf sátán se. az ekb mefisztó se. csak egy kibaszott vázlatot kellett volna felmutatniuk, hogy nesze bazmeg, nagy vonalakban így képzeljük a költségvetés _bankadón és simor fizetésen kívüli_, maradék, "mindössze" 99%-át.

nem ment (valószínűleg inkább nem akarták). cserébe otthagyták őket, mint a szart. mi ebben a csoda?

sárkányfő 2010.07.21. 00:14:41

@Bell & Sebastian: ha valami konkrétumod is van ki vele, a süketelést meg tartsd meg magadnak.

@elfelejtette: pont ezt mondom én is. próbálkoztak, sőt még most is próbálkoznak, csak nem megy... persze 8 évig ment a hörgés, hogy államadóssáááág... ja, most meg növelnék ők is.

jól írta itt valaki korábban: ez a 3. gyurcsány kormány. duma az van, tilitoli van, kibekkelés van, reform meg érdemi kormányzás, egyáltalán ötlet, hogy mit kéne csinálni, az nincs,

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.21. 00:15:41

@Elpet:

csak csaba lászló? :) kihagytad a másik független szakértőt, csányi sándort

Veder1 2010.07.21. 00:15:41

@Elpet, persze, csak mi alacsonyabbról kezdjük, mint a nyolc százalékosok, ráadásul könnyű velünk feltörölni a padlót, ha éppen úgy tartja úri kedvük.

A lényeg, ha minden jól megy (és a kormány nem hazudik), idén nem lesz szükségünk IMF-re. Csak a piac ne gondolja másképp, és ne jöjjön még egy globális recesszió, na meg legyen terv jövőre is. Reménykedjünk...

sárkányfő 2010.07.21. 00:18:45

@Elpet: azért, mert I. Elpet ez kinyilatkoztatta? :) ugyan barátom, ne csinálja magadból hülyét...

ugyenezen a sajtótájékoztatón orbán azt is mondta, hogy "az idei hiánycél tarthatatlan". azt azóta megmagyarázták neki, hogy tartható. most már ő is ezt mondja. ne vedd annyira komolyan ezt az orbán fiút, csak magadat csapod be :)
mint ahogy akkor is magadat csapod be, ha felmerül benned az ötlet, hogy matolcsy orbán akarata ellenére nyilatkozhat hónapokon át össze-vissza mindenféle számokat... ne vicceljünk már...

sárkányfő 2010.07.21. 00:20:12

@Elpet: ja és nem én "firkáltam", hanem Orbán egyik legfőbb bizalmi emberét, aki már 8 éve is miniszter volt, idéztem. lazíts...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.21. 00:21:21

@Vödör:

"A lényeg, ha minden jól megy (és a kormány nem hazudik), idén nem lesz szükségünk IMF-re."

pedig ez elég valószínű - _szerencsére_. bő 14 milliárd euró az mnb devizatartaléka, tehát ha jóban lesznek simorral vagy időben kicserélik pártemberre, akkor erre számíthatnak, márpedig ez bő 10% mozgástér. kérdés, a piac hogyan árazza be, ha októberben nem lesz szerződéskötés. a próba hétfőn megvolt.

bryan 2010.07.21. 00:27:25

@mavo:
Még ők is itt vannak:
www.dunatv.hu/itthon/batthyany.html
Meg persze a Jobbik a Pál utcaizásával.
Elpet, tölgy nem fura, milyen gyanús arcokkal kerültetek egy táborba?

elfelejtette 2010.07.21. 00:34:56

@ó jaj: Én nem az IMF oldalán vagyok. Nem igazán értem ezt az izmozást, ami itt folyik. A tárgyalódelegáció nyilatkozatai a felvetett problémákhoz képest élesnek tűnnek, a sajtó reakciói meg a mostanában szokásos eltúlzott hisztéria véleményem szerint. Az meg, hogy ki kivel szimpatizál, abban semmi újat nem tapasztalok, ez a rész őszintén szólva most hidegen hagy.

Veder1 2010.07.21. 00:40:40

Egyébként már a kormányalakítás után is sejteni lehetett, hogy mi volt a tervük. Matolcsy állandóan lebegtette a 6%-os hiányt (erre kapott választ Orbán Brüsszelben), Csányi meg a gyenge forintot. Ennek két akadálya volt Simor, meg a bődületes lakossági devizahitel állomány. Rohadtul csípte a szemüket, hogy ezeken nem tudnak egy tollvonással túllépni. Matolcsy szerette volna, hogy a lakosság váltsa át forintra a hitelét, persze az azonnali tőke növekedést meg a magasabb forint kamatot nem tudta volna senki fizetni, ezért nem rohant senki váltani. Így beszorultak egy légüres térbe, de a forintrontásról még láthatólag nem tettek le. Mi meg abban reménykedünk, hogy a céljuk, hogy rendbetegyék a gazdaságot és erősítsék a forintot. Azt hiszem ez hiú ábránd.

Csak azt tudnám, hogy mit akartak ezzel elérni. A gyanúm szerint ugyanazt akarták csinálni mint 2000-ben. Megúszni a szerkezetátalakítást és az ebből következő szavazatvesztést azzal, hogy mesterségesen élénkítik a belső fogyasztást (építőipar), és majd ez meg a gyenge forint miatt az exportnövekedés kihúz minket a szarból. Na persze, látszik, hogy eddig is bejött. De ez csak az én konteom.

sárkányfő 2010.07.21. 00:44:21

@elfelejtette: nem olyan bonyolult:

több hiány = több hitel = több államadósság.

szerintem egy gyerek is felfogja. bővebben fent a posztban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.21. 00:44:41

@bryan:

ja, tényleg a battyányi gittegyletet kihagytam - ha már pál utcai fiúk. shame.

sárkányfő 2010.07.21. 00:48:39

na jó éjt. nyugodtan lehet válaszolni, reggel reagálok ;)

Alfőmérnök 2010.07.21. 01:00:15

@bbjnick: „A Világbank és az IMF szerkezetátalakítási programjaikat hangos sikerként hirdették és kijelentették, hogy megoldották az adósság-válságot. Rámutattak arra a tényre, hogy sok átalakított országba az átalakítási programokat követően magasabb lett a növekedés üteme, bővültek az exportszektorok, nőtt az export összértéke, növekedtek a külföldi beruházások és eleget tudtak tenni az adósságszolgálati kötelezettségeknek. Nem tudtak azonban azzal érvelni, hogy az átalakítási programok csökkentették a nemzetközi adósságállományt vagy a kereskedelmi deficitet, vagy hogy javították a szociális helyzetet.(...)
Az önerőre támaszkodás növelése helyett a világ alacsony jövedelmű országai – A Világbank és az IMF útmutatása alapján – minden évben tovább folytatták jövőjük elzálogosítását a nemzetközi rendszer felé.
Túlzott udvariasság ezt útmutatásnak nevezni. Nemzetközi adósságbehajtás szerepében a Világbank és az IMF egyre erőszakosabb lett az eladósodott országok gazdaságpolitikájának megszabásában és aláásta a demokratikus kormányzás és a nyilvános számadási kötelezettség irányába tartó fejlődést. (…)
Éppen a az a hitelezési folyamat minősíthető a demokratikus számadási kötelezettség elvei elleni elképesztő merényletnek, amely az eladósodást létrehozta, s ezzel a Világbanknak és az IMF-nek hatalmat adott arra, hogy a hitelfelvevő országok politikáját befolyásolja. A Világbankkal, az IMF-fel, más hitelező intézményekkel vagy a kereskedelmi bankokkal kötött hitelezési megállapodások egyaránt rendszeresen titokban jönnek létre a banktisztviselők és néhány kormánytisztviselő között.” stb.stb. (Korten)

pakesz (törölt) 2010.07.21. 01:12:36

@ó jaj: "mint ahogy akkor is magadat csapod be, ha felmerül benned az ötlet, hogy matolcsy orbán akarata ellenére nyilatkozhat hónapokon át össze-vissza mindenféle számokat... ne vicceljünk már..."

hat szerintem total logikus hogy ilyet lehet :)
elvegre a masik osfideszes gyerek az egyszer elszolta magat hogy lesz ingatlanado es maris repult :)))
meg amugy is Matolcsy az nem tudja rendesen vagy Orban nem tudja de lenyeg hogy Orban a jo
es az hogy forradalom volt :)

pakesz (törölt) 2010.07.21. 01:21:25

@mavo: "manci, vagy mari, vagy mi a faszom elvtársnő gúnyos szavakkal emlékezett meg arról, hogy a libsibolsi sajtó (szerintük) örvendez orbán buktáin."

Orban csak az onkormanyzati valasztasok utan fog nyalni de akkor hatalmasat
amikor elo kell allni, hogy
- lenne penz ha nem loptak volna el
- a zegeszseg nem uzlet
- ne mereszeljenek a zemberek akarata ellenere donteni
- egy drasztikus adocsokkentes es utana pozitivba fordul minden
- nem erre kaptak a zemberektol a felhatalmazast
- a cocik hazudtak reggel delben este
- ne a zemberekkel fizettessek meg a ....

ez mind kiderul hogy Orbanra IS igaz :))

amugy IMF!
amikor Orban a mocskos mancsaival a magannyugdijpenztar fele nyulkalt, hogy ugymond jobba tegye(== 4 ev alatt kb osszesen 10% GDP nyit felvegyen HITELRE!) akkor az IMF volt aki racsapott a kis kezecskejere
csak azt nem ertem hogy ezt mivel magyarazzak a fidesz droidok??? hogy ez az adossag, illetve ez a csalas nem csalas?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.21. 01:25:07

lovas pesta is megmondta a frankót végre. :)

"A bomba csupán a kilépés elvi lehetőségének megpendítésére is hatalmasat robbanna. A kormány néhány napig kapna hideget, meleget. (A brit sajtó tapsolna neki.) Majd – a dominóhatástól tartva – megjuhászodva ülnének le vele tárgyalni. Abszurdnak hangzó, hihetetlen ötlet? Lehet. De, ugye, emlékszünk a lisszaboni szerződést csak feltételekkel aláírni akaró Klaus cseh elnök – a bolha – kiütéses győzelmére az egész unióval szemben? "

istenem, az a kép, ahogy beindul a láncreakció, és sorra lép ki mindenki az eu-ból. klaus gigászi győzelme is könnyekig meghatott. :-D

"he told Lidove Noviny that, _despite_ his continued opposition to the charter, it was too late to stop it."

in.reuters.com/article/idINIndia-43229120091017

az a kiütéses győzelem, hajh ... :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.21. 01:33:52

@Alfőmérnök:

kihagytad szegény argentínokat, akik 10 évig (2002-ben kezdődött az ügy, tehát 8 éve, de az nem számít) olyan brutális imf elnyomás alatt éltek, amely 10 (ööö ... 8) évből mindössze 4 évet töltöttek úgy, hogy egyoldalúan felrúgták az imf megállapodást (a Zemberek akrták így), majd 3 év kánaán után alig egy éve kuncsorognak, hogy ugyan, vegyék már vissza őket a nemzetvesztő szerződésbe. :-D

bryan 2010.07.21. 01:37:06

@Elpet:

Az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának nyilatkozata az IMF és EU tárgyalók távozásáról

A magyar államháztartási rendszer több évtizeden át fennálló hiányaiért nem a szociális és jóléti kiadások mértéke a felelős, hanem a rossz gazdaságpolitika. Miközben már két évtizede majd minden kormányzati ciklusban sor került e rendszerekbe való durva beavatkozásra és elvonásra, eközben visszatérő jelenség, hogy a megszorítási politika mindig újabb és még nagyobb hiány gerjeszt. Ez az államháztartási politika tehát folytathatatlan, mert nem csak fölösleges szenvedést okoz a társadalom tagjainak, hanem elégedetlenséget szül, ami a társadalmi stabilitást veszélyezteti.

A most hivatalban lévő magyar kormány ezt ismerte fel, amikor elhárította az IMF és az EU tárgyalócsoportjának azt a követelését, hogy az államháztartás elvárt hiányának tartása érdekében további megszorító intézkedéseket foganatosítson a lakossággal szemben. Helyette a hiány pótlására a nagy pénzügyi szervezetek extra bevételeinek a megadóztatását tervezi.

A két tárgyalócsoport ezért a tárgyalásokat megszakította és elutazott.

Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata felháborítónak és végtelenül cinikusnak tartja a kormány tárgyalópartnereinek viselkedését.

A magyar nép nem azért vállalta 1989-90-ben a rendszerváltás minden megpróbáltatását, hogy a korábbi politikai alárendeltségből egy másik érdekszféra alárendelt, másodrangú állama legyen, hanem ellenkezőleg a demokráciát, a szabadságot és az önrendelkezést választotta.

Ennek tudomásul vételét elvárjuk Magyarország minden partnerétől. Így az IMF és az EU pénzügyi köreitől is.

Hogy tetszik? :DD

Alfőmérnök 2010.07.21. 01:56:12

@mavo: Most akkor szerinted segített valamit Argentinán az IMF, vagy sem?

Bableves 2010.07.21. 01:58:18

A cikkhez:

Értem én, hogy úgy kezdődött a balhé, hogy visszaütött a részeg! A kocsmáros meg merő jóindulat, naná!

Érdemes a témában Dr. Drábik János nevére rákeresni, és egy-két előadását megnézni. Például, ahogy ecseteli az EU-s pénzek v. IMF hitelek "Magyar" Nemzeti Bankon keresztüli átfuttatását, a devizatrükköket, és a gazdaságba nagy nehezen eljutó töredék pénzekkel egy időben történő állampapír kibocsátásokat és tőzsdei műveleteket.

Ha csak abból indulok ki, hogy semmi sem működik az országban, pláne nem fejlődik, de a pénzeket felélik (állítólag a lakosság), akkor csak működésre feléljük a jövőnket? Talán a 70-es évek végén volt erre is példa, de most jóval nagyobb a tét: A nemzeti vagyon teljes kijátszása a Magyar Állam kezéből. Ez kb. 80-90 %-ban már sikerrel lezajlott. Még hátravan a termőföld és az ivóvíz, meg némi mélyen fekvő nyersanyag. Minden hókuszpókusz -e körül forog, és mindegy, hogy Fidesz vagy MSZ(M)P!

Szerény véleményem szerint elkerülhetetlen a szakítás az IMF vonallal, különben nekünk annyi. Ha így is-úgy is annyi, akkor már inkább próbáljuk meg nélkülük..

bryan 2010.07.21. 02:26:17

@Alfőmérnök:
Tegyük fel a kérdést, mi lett volna Argentínával az IMF nélkül. Persze, hogy az IMF nem a jó megoldás, ha az lenne, akkor a gazdagabb országok is felkérnék tanácsadni. De tudsz jobbat egy olyan ország számára, aminek tönkremenőben van/volt a gazdasága és elvesztette nagyjából minden más lehetőségét a forrásszerzésre?

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2010.07.21. 03:12:44

papamaci1 2010.07.20. 15:42:26

"Azok az országok akik az IMF "tanácsára" hallgattak: Argentina, Oroszország, Mexikó-mind csődbe és káoszba jutottak."

Az összes AIDS-es beteg, akinél megjelent az orvos, meghalt. Tiltsuk ki az orvosokat!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.21. 06:42:28

@Bell & Sebastian:
Nincs teljesen igazad. Egyik sem buta, és mindkettő hazaáruló.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.21. 07:08:36

@mavo:
Argentína gazdasági ügyeivel nem vagyok tisztában, de ettől független marhaságna ktartom az ő helyzetüket összevetni a miénkkel. Az európai gazdaságpolitika irányát az Európai Unió hosszútávú elképzeléseihez igazítják. Nem hiszem, hogy ebbe belefér az újonnan beválasztott tagállamok lélegeztetőgépen tartása. Fogalmazhatok csúnyábban is: az nem működik, hogy az EU a retkes faszát állandóan a szánkban akarja tartani. Hagyjuk azt a judeoglobalista dumát, hogy mekkora hasznunk van nekünk az EU-ból, annak az ideje lejárt. Beszéljünk a kölcsönösségről, amiben benne foglaltatik az is, hogy mi haszna az EU-nak abból, hogy a volt szocialista tömb országait bevonják a gazdasági vérkeringésbe. Kell róla beszélni, mert ha nem lenne hasznuk, nem vettek volna be. Egyelőre úgy tűnik, az egész bizniszből csupán nekik van hasznuk. Ami nem olyan nagy ügy, mert nyilván nem azért találták ki, hogy nekünk jó legyen, hanem azért, hogy ők jól megszedjék magukat. Hát itt az ideje, hogy megnehezítsük nekik a harácsolást. Dolgozzanak meg a pénzükért. Ja, tudom, te azt hiszed, hogy ők adnak nekünk kölcsönt, hogy kölcsönt adnak nekünk. Egy vasat nem adnának, ha a másik oldalon nem folyna be több a kasszájukba. Az IMF-fel való izmozás csak neked szól, a te fajtádnak. Mert ugyan mit tenne a tisztelt EU és IMF, meg az összes elbaszott globalista faszság rövidítés, ha a magyar kormány fogná magát, és a bankrendszert hozzáigazítaná az EU-hoz?
Elmesélek egy sztorit: hazajöttem egy másfél hónapja. Nem szerettem volna az otthoni bankkártyámat itt használni, ezért nyitottam egy bankszámlát itt. Vártam, hogy megkapjam a számlához tartozó bankkártyát, hogy használhassam. Ehelyett felszólításokat kaptam, hogy fizessek be 3500ft-ot, mert mínuszban vagyok. Mit tehettem mást, rátettem pénzt a számlára, de szolgáltatást a mai napig nem kaptam. Jelen esetben a bankkártyára gondolok. Adtak egy szar papírfecnit, hogy álljak sorba vele, ha pénzt akarok levenni róla. Nem azért nyitottam számlát, mert nem fér el a pénzem a farzsebemben. Szóval itt a semmiért már felszámolták nekem a díjcsomag jutalékát (600ft), a számlafenntartási díjat (700ft), a bankkártya legyártásának költségét (2080ft) és még kamatot is a veszteségükre!!!!!!!! (22,97Ft) Mindezért cserébe eddig semmit nem adtak, én fizettem nekik. Jövőhéten megyek haza, de bankkártyám még most sincs, vagyis a számlát nem használtam, mégis belekerült eddig 3500 forintomba, és tartok tőle, hogy még egyéb okok is lesznek, amiért levonnak az én pénzemből, amit ők használhattak, én meg nem. Ha ezt a rendszert megszüntetnék, és hozzáigazítanák az EU-s banki normákhoz, nem kéne bankadó és IMF kölcsön sem. Lehet, hogy mi adnánk kölcsön nekik?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.21. 08:39:42

Az új magyar kormányfő Angela Merkel kancellár meghívására egynapos, bemutatkozó látogatást tesz a német fővárosban.

"http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/74403/1/belfold/Magyarorszag_a_figyelem_kozeppontjaban_OrbanMerkel_talalkozo"

"Westerwelle kiemelte azt is, hogy sok a közös vonás a két ország által választott gazdaságpolitikában, és ennek kapcsán arra utalt, hogy mindkét kormány egyidejűleg kíván erőfeszítéseket tenni a költségvetés szanálására, illetve egy növekedésorientált gazdaságpolitikára. Westerwelle közös vonásként említette azt is, hogy mind a német, mind a magyar kormány bankadó bevezetését tervezi"

"A német kormány a június első hetében kidolgozott mintegy 85 milliárd eurós takarékossági csomagban határozta el a banki adó bevezetését."

"Merkel azt hangoztatta, hogy lehetőség szerint közös uniós lépésre lenne szükség, de Németország kész egyedül is bevezetni a szóban forgó adót, amihez azonban szükség van a parlament jóváhagyására. "

Hahaha, persze, hogy meg akarják félemlíteni Magyarországot, ha itt megy a bankadó, máshol is menni fog.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.21. 08:50:03

Érdekes, Westerwelle számára nyilvánvaló, hogy a magyar kormány a költségvetés rendbehozatalára törekszik, persze neki nincsenek olyan elemzői, mint @ó jaj vagy @bryan, hogy mást már ne is említsek.

Zoli 29 2010.07.21. 08:55:53

Az IMF-EU teátrális kivonulásának hatásai - úgy tűnik - kemény 1 napig tartottak. 8:55-kor a HUF/EUR-árfolyam 285,64.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.21. 09:06:08

@Elpet: Délutáni címlaphírek:
Index.hu: "Berlini pofonok az Orbán-kormánynak", "Villáminterjú Angela Merkellel"
Nol.hu: "Egy feltűnően rövidre sikerült találkozó: Iskolázás Berlinben"
Magyar Hírlap: "A pók hálója", "Fináncoligarchia"
Stop.hu: "Merkel bemosott Orbánnak." "A pofázás határai"
Magyar Nemzet: "Találkozó és egyetértés a német fővárosban", "Egyetértés a deficitcélokban"
HVG: "Botrányokkal terhelt elzárkózás a Reichstagban"

Zoli 29 2010.07.21. 09:08:35

@elGabor:

Hírszerző-címlap: "Ismét felmosták Orbánnal a padlót"

Zoli 29 2010.07.21. 09:18:23

Megvan az új taktika: Ha már nem sikerült megakadályozni a bankadót, legalább a lex Járai visszavonását kommunikáljuk úgy, mintha a kormány meghátrált volna (miközben az a párszáz milla természetesen semmiség a 200 milliárdos összbevételhez képest):

"Fordulat a bankadóban? Itt a Fidesz gesztusa az IMF-nek"
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=452782&place=toplista

Pelso.. 2010.07.21. 09:22:03

@Mr Falafel: Amikor Argentína beintett az IMF-nek, utána a lakosság életszínvonala hirtelen s nagyot zuhant.
Függetlenül az önkormányzati választásoktól, szerintem ennek kockázatát a kormányzat nem fogja felvállalni, tudjuk, miért. Azon elgondolások, hogy "próbáljuk meg nélkülük", adott esetben sok egyéb mellett két dolgot generálnának azonnal: a hosszan tartó minimum 350-s forint, valamint szerintem az egészségügy bedőlése, mivel az állami kiadásoknak jelenleg is a legneuralgikusabb pontja, finanszírozás szempontjából. Egyszerűen nem lenne ellátás, gondoljunk a direkt belpolitikai következményekre.
Bármennyire is sajnálatos, EU-IMF vonatkozásában tudomásul kell vennünk, hogy ebben a közegben, a ránk osztott szerepben kell működnünk, ehhez a környezethez asszimilálódva, -emellett még szidhatjuk őket naponta, de karddal, lovasrohammal nekiesni egy páncélosdandárnak nagy baromság. Ezt odafent nagyon jól tudják, csak ma még szerintem jelentősen túlbecsülik az izmozás népszerűség megtartó jelentőségét.
A meséknek vége; szerintem jelen helyzetben technokrata kormányzás kell, nem pedig személyes vagy kiscsoportos elvi-látvány politizálás. A helyzet tényleges, nemcsak kommunikált-maszkírozott stabilitása után már lehet ideológiák mentén alakítani egy jövőképet (most nem az az elsődleges), azt jobban fogja tolerálni a jónép is.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2010.07.21. 09:22:28

@Zoli 29: Ha ezzel sikerül megfordítani az IMF-et, lassan itt az ideje tervezni Orbán Viktor heroikus méretű bronz lovasszobrát (amin természetesen a Nagy Ember egy kormánykereket fog majd).

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.21. 09:30:26

@Zoli 29:

Ez nem meghátrálás. Az alku olyan, hogy az eltérő véleményekből ki-ki enged itt-ott. Az élet ilyen.

Zoli 29 2010.07.21. 09:31:05

@Pelso..:

"Amikor Argentína beintett az IMF-nek, utána a lakosság életszínvonala hirtelen s nagyot zuhant."

Nem ismerem a korabeli argentín helyzetet, de jelen pillanatban mi már a piacról finanszírozzuk magunkat, és annak ellenére, hogy néhány napja nincs alattunk IMF-védőháló, a Forint - az első napi hiszti után - stabilizálódott, sőt kicsit erősödött is. Szóval nem biztos, hogy még mindig rá vagyunk szorulva az IMF-re, hangsúlyozom: nem biztos. Lehet, hogy a következő hetek-hónapok erre rácáfolnak, de ezt még nem tudjuk.

Téglagyári Megálló 2010.07.21. 09:34:00

@Pelso..:

"A meséknek vége; szerintem jelen helyzetben technokrata kormányzás kell, nem pedig személyes vagy kiscsoportos elvi-látvány politizálás."

Nos, ez a fajta mentalitás bukott meg látványosan a tavasszal. Régi lemez ez, már Horn Gyula is játszotta.

Zoli 29 2010.07.21. 09:38:14

@Elpet:

Másról beszélünk. Én arról, hogy miközben a lex Járai visszavonása a 200 milliárdhoz képest a minimálisnál is kisebb pluszbevételt fog csak jelenteni, a Napi - legalább is úgy tűnik - ezt megpróbálja valami hatalmas fordulatként eladni a kormány bankadó-koncepciójában (mintha Orbánék meghátráltak volna). Miközben lássuk be: ahhoz képest, hogy az IMF feleekkora bankadót tudott volna csak elfogadni, ez a párszázmillió tényleg semmiség.

pakesz (törölt) 2010.07.21. 09:42:15

@Zoli 29: meg ott van mogottunk az IMF tudtommal
barmikor problema van odafuthat hozza Viktor Vezerunk terdre eshet es jol leszophatja...
ez meg nem helyzet

bz249 2010.07.21. 09:49:14

@Pelso..: "A meséknek vége; szerintem jelen helyzetben technokrata kormányzás kell, nem pedig személyes vagy kiscsoportos elvi-látvány politizálás."

Jelzem a jelenlegi problemaink abbol vannak, hogy a csodas technokrata Bajnai es Oszko nem tudtak egy rohadt koltsegvetest elkesziteni es juniusra elertuk az eves tervezett hiany 120%-at.

Szoval talan ezeket megse.

Pelso.. 2010.07.21. 09:52:36

@Téglagyári Megálló: Nem az említett gondolat-mentalitás miatt történt a kormányváltás, a közvetlen okok sokkal racionálisabbak voltak. Nem lehet elvi kérdésként kezelni azt, hogy 2+2 az négy.

@Zoli 29: Nekem sem tetszik a függőségünk, rászorultságunk, de nem tudom elképzelni a gazdaság oly mértékű megerősödését, amely alapja (feltétele!) lehetne önállósodási elképzeléseinknek.

pakesz (törölt) 2010.07.21. 09:53:58

@bz249: nem a gyurcsany volt a hibas?
majd meg 10 ev mulva is o lesz nem?

amugy ha fel tudnad fogni a dolgokat, akkor tudnad hogy ez a JOVO EVI koltsegvetes

Zoli 29 2010.07.21. 09:58:41

@Pelso..:

"de nem tudom elképzelni a gazdaság oly mértékű megerősödését"

Lehet, hogy te nem tudod elképzelni, de ismétlem: jelen pillanatban IMF-védőháló nélkül, a piacról finanszírozzuk magunkat.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.07.21. 09:59:23

@Pelso..:
Többen megválaszolták már előttem, sokat nem fűzhetek hozzá. A technokrata kormányzás megbukott, nincs mögötte semmiféle támogatás. Az ország lakosságának támogatása nélkül az intézkedések hatása elmarad. Ezt meg értse meg az EU-IMF és a többiek is. A bankok seggét nyaldosni totál értelmetlen. Az államnak köszönhetően működnek gyakorlatilag szolgáltatások nélkül is nyereseégesen. Fentebb már vázoltam, a hazai bankrendszer torz. Orbán ugyan nem meri meghúzni, hogy jogszabályi szintű átalakításokat eszközöl, hogy itt is úgy működjenek, mint a világon bárhol, ezért csak a nyereségükből kér egy iciri-picirit. Ha ettől az IMF fuldokolni kezd, akkor a kormány jó úton jár.

Robinzon Kurzor 2010.07.21. 11:00:04

@bryan: Ha azt lennék kénytelen konstatálni, hogy az MSZP Társadalompolitikai Tagozatával vagyok azonos véleményen, akkor alaposan elgondolkodnék, hogy jól gondolom-e a dolgot.

pakesz (törölt) 2010.07.21. 11:21:08

meg egyszer a harmatgyengek kedveert!!!

"Gazdaságpolitikáról, adótervekről, célokról, de alapvetően az idei, illetve a 2011-es költségvetés alakulásáról. Utóbbival volt a legnagyobb gond. A tárgyalásokról adott nyilatkozatok szerint a kormány egyszerűen nem tett le az asztalra használható, számokkal alátámasztott gazdasági programot 2011-re."

nem a bankado nem a Simor 2 millas limit nem Gyurcsany nem Megyo hanem az hogy Orban NEM IRTA LE hogy kit fog seggbe szexualni jovore

az olyan "ervek" hogyha Megyo 100 napos programja, meg hat hagyjuk azt, most ma van, elvegre azon is kesereghetnenk hogy miert alltunk itt a Balkanon meg es miert nem mentunk tovabb nyugatra :)

Pelso.. 2010.07.21. 12:08:21

@Zoli 29: Hát, ha valaki el tudja képzelni, az álljon vele elő.
Ez a jelen pillanat egy alig tartható törékeny állapot, nem hiszem, hogy modellértékű.

@Mr Falafel: Nono. Elismerem, akad rá példa, hogy az intézkedések befulladnak a társadalmi támogatottság hiánya miatt, de ez most nem a népi kívánságműsorok időszaka. A helyzetre hosszútávon, ha egyáltalán valaha, -közgazdasági megoldások szükségesek.
A bankadó mellékszál az eseményekben, s úgy tudom, az IMF nem tiltotta, csak helyteleníti, az meg kit érdekel.

pakesz (törölt) 2010.07.21. 12:47:09

@Pelso..: az ingatlanado is pl belefulladt a nepi + AB ellenallasaba es az allando fideszes attakba hogy hat
- ne a szegeny 80 millas, 200m2 apro budai villaban tengodo zembereket adoztassak megint
- ne lopjon annyit a kormany lesz akkor penz
- nem erre kapta a felhatalmazast a kormany

hat a cocik meg belementek, hiszen a 2010 es koltsegvetes az akkor mar egyertelmu volt hogy az Orbanek fejfajasa lesz :) amugy is elmondta a fidesz hogy el fogjak torolni, hat akkor alljon elo Orban a farbaval hogy honnan lesz az az 50 Mrd Ft :)

sárkányfő 2010.07.21. 13:01:32

@Elpet:
tudtam én, hogy érdemes visszanézni....

Mi is a problémád pontosan, Elpet kedves?

Hol cáfolja a bankadó azt a tényt, hogy, hogy Orbán mást sem próbál hónapok óta, mint kiharcolni minél nagyobb hiányt, azaz további adóssághalmozást? Az időrend rémlik? Próbálkoztak a nagy csontvázblöffel, az 5 meg 6, meg ki tudja hány százalékokkal. Linkeket adja, vagy még emlékszel magadtól is? A bankadó a 29 pontnál jött elő először, ami már válasz volt a barosso pofonjára, meg a kósa-szij. féle ökörségre.

Amúgy az, hogy az állam - bármilyen módon - próbál bevételeket generálni nem cáfolja azt, hogy ezek mellett próbálja tovább növelni a hiányt is azzal, hogy a kiadásokat a bevételeknél is jobban növeli. De hát ez nyilvánvaló mindenkinek. Mint ahogy a tények is, matolcsy nyilatkozatai is.

Ha már szóba hoztad amúgy... a bankadó jó ötlet, két pici gond van a kivitelezéssel: egyik a lex Járai, ezt ugye nem kell magyarázni, ez nem más, mint a fideszes haveroknak szánt legalizált, intézményesített lopást. A másik, hogy a bankok eszközállományára vetik ki az adót a forgalom vagy a profit helyett, aminek a nyilvánvaló célja, hogy az OTP relatíve jól járjon, és az adóért cserébe növelni tudja amúgy lehengerlő piaci részesedését.

Persze egy esetlegesen hibátlan bankadó sem pótolja a strukturális reformokat vagy az eü. rendbetételét, stb., de hát ez nyilván evidens :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.21. 13:09:10

@ó jaj:

Nem a bankadó cáfolja, hanem Westerwelle:

"Westerwelle kiemelte azt is, hogy sok a közös vonás a két ország által választott gazdaságpolitikában, és ennek kapcsán arra utalt, hogy mindkét kormány egyidejűleg kíván erőfeszítéseket tenni a költségvetés szanálására"

Számára is, ahogy minden épeszű ember számára világos, hogy az Orbán-kormány a költségvetés egyensúlyi helyzetére törekszik, többek közt azért is, hogy ne kelljen IMF-es és egyéb diktátumoknak engedelmeskednie. Az egyensúlyi helyzet a szuverén nemzeti politizálás alapja, ezért is visít most mindenki, aki ellenzi a magyar függetlenséget. Ezért is mondta Orbán a választások utáni első sajtótájékoztatóján, hogy a cél a nulla hiány.

Pelso.. 2010.07.21. 13:17:54

@pakesz: Az ingatlanadó elleni attak emléke még túl friss, no de miért is ne lehetne megcsinálni a 2/3 birtokában?
Hozzátenném, az akkor előterjesztett tartalmat át kellene dolgozni.
Amit hiányolok: széleskörű vagyonvizsgálatok, érdekes módon szó sem esik.

@ó jaj:
A bankadó negyedéből ideig-óráig lehetne konszolidálni az eü-t, tovább halasztva a szerkezet átalakítást, ami aztán jelentős sikerként kommunikálható.

Utó Pista 2010.07.21. 13:22:44

Mennyi a görög, spanyol, portugál, brit államháztartási hiány?
Mind 10% felett van.

sárkányfő 2010.07.21. 13:29:01

@Elpet: attól, hogy a németekre (nyilván jobban képben vannak a hazai állapotokról, és hogy melyik politikus mikor hol mit nyilatkozott, mint mi magyarok) hivatkozol, meg elakadt lemezként ismételgeted Orbánnak azt a nyilatkozatát, amit már cáfoltam, attól még nem lesz igazad.

Vazz, a szocik is azt mondták, hogy jót akarnak az országnak... mióta érv bármire is egy pártpropaganda-szöveg, miközben a valóság ellentmond a dumának? Miért nem azt cáfolod, amit még éjjel írtam, ahelyett hogy ismételed magad?

@Pelso..: ahogy mondod.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.21. 13:37:52

@ó jaj:

Módosította a kormány az idei hiánycélt? Nem módosította.

A Bajnai-kormány módosította a 2009 évi hiánycélt, kb egyharmadával megemelve. Az Orbán-kormány nem tesz ilyet.

Miről beszélsz te egyáltalán? Hogy olvastál valamit? Kit érdekel az.

sárkányfő 2010.07.21. 13:44:52

@Elpet:
"Módosította a kormány az idei hiánycélt? Nem módosította."

Ja, mert rákényszerült. Pedig tényleg mindent megpróbáltak... Most komolyan képes vagy úgy tenni, mintha nem lett volna a Kósa- Szijjártó botrány? Meg a Barosso általt lekevert tasli Orbánnak? Ezekről nem tudomást venni a valóság meghamisítása. vagy te csak hörrtévét nézel, és komolyan hiszel azokban amit leírsz?

És bár idénre már nem tudnak mit tenni, mert ez EU nem engedi, 2011-re még most is próbálkoznak, íme Matolcsy György szavai péntekről:

"3-3,8 százalék közé szeretnék vinni."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/16/bekemenyitett_az_imf_es_az_eu/

sárkányfő 2010.07.21. 13:47:41

"Az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás hiánya"

hvg.hu/itthon/20100503_matolcsy_gyorgy_hiany

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.21. 13:57:22

@Alfőmérnök:

lehet-e azon segíteni, aki előbb elfogadja a zsét, aztán azt mondja, bocsika, most már húzz a maci faszára?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.21. 13:57:24

Az index által hivatkozott index cikkben ez áll még:

"Matolcsy jelezte, hogy az idei évi, a GDP arányában 3,8 százalékos államháztartási hiánycél mellett még úgy is elkötelezett a kormány, hogy elképzelhető, már június végére az idénre kitűzött éves (pénzforgalmi) deficitcél 100 százaléka teljesült a május végi 85 százalék után."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/02/10-20_milliard_euros_hitelcsomagra_torekszik_a_kormany/

Amúgy meg nem sokat tárgyalhattál még életedben bármiről is, üzletről meg aztán végképp nem, ha azt hiszed, hogy első javaslatként valaki azt az álláspontot terjeszti elő, ameddig még hajlandó engedni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.21. 13:59:15

@bryan:

"Tegyük fel a kérdést, mi lett volna Argentínával az IMF nélkül."

nem kell feltenni. csak elgondolkodni, mi történhetett 2006 és 2009 között, amitől hirtelen megint ahhoz a vérszívó imf-hez fordultak, akit 2006-ban elhajtottak

sárkányfő 2010.07.21. 14:04:36

@Elpet: te most viccelsz? egy júliusi adattal cáfolod a júniusi eseményeket? már tegnap is mondtam neked, hogy az időrend elég fontos dolog, ha érvelni akarsz.

A Kósa–Szijjártó balhé június első napjaiban volt, ugyanekkor volt Orbán helyrepofozása is Barossonál, meg az egész ft-gyengülés, tőzsdepánik, stb, szóval ekkor fogták végre fel, hogy nincs hova növelni a kitűzött hiánycélt. Másnap Varga már ki is bökte, hogy a hiánycél tartható, és azóta sokan mások a kollégái közül is.

és ha alkut feltétlezel, akkor ezzel elismered, hogy Orbán nagyobb hiányt akar, mint amit az imf mond...

picit most pihenj, egyre gyengébb érvekkel jössz...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.21. 14:12:56

@ó jaj:

Még egyszer elmondom, de aztán vége.

Ha el akarok valakinek adni egy 105-ös Skodát 9 ezerért, akkor 12-re tartom először, hadd alkudjanak. És semmiképpen nem kezdem el kipuhatolni, hogy mennyit adnának érte, mert aki egy alkuban a partner álláspontjával indít, azzal azt csinálnak, amit akarnak. Lásd szocialista csicskakormányok. De többet nem árulok el az élet dolgairól, mert úgyis hiába mondom.

Pelso.. 2010.07.21. 14:20:23

@mavo: Megfelelő kommunikációs gépezettel segít az magán, ha kell. Minden csak tálalás kérdése, egy darabig, már akinek.

sárkányfő 2010.07.21. 14:39:48

@Elpet: szomorú, hogy már egyre gyengébb, ötletszerű dolgokkal jössz, pedig már a német szál is harmatgyenge volt, nem is szólva az időugrásos kísérletedről.
de ez az alkus cucc? :)

1. Ez az egész alku, még ha úgy is értelmezzük, ahogy te szeretnéd, egy percig sem cáfolja a tényt, hogy Orbán próbálta növelni a hiánycélt idén is, majd miután ez nem ment, jövőre is. Pláne nem cáfolja az eddigi érveimet, a bemásolt linkeket, Matolcsy szavait, nem cáfol semmit.

2. Próbáld meg felfogni: ha azt mondod, Orbán - akár alku szándékával - nagyobb számokat mond, mint az IMF és az EU (azaz idénre 3,8, jövőre 3), akkor az azt jelenti, hogy el akar ezektől számokról térni. Mivel nagyobb számokat mond, akkor felfelé akar eltérni. Akár alkunak szánja, akár komolyan gondolja a számait.
Tényleg nem érted?

Ha elfogadná az IMF számait, eszébe se jutna alkudozni, mert minek.

Ne erőltesd tovább, így is épp eléggé kínos dolgokat írtál már le. Veszett csatát tudni kellene abbahagyni. Meg minimális gerinccel el kéne ismerni, hogy nincs igazad.

pakesz (törölt) 2010.07.21. 14:40:53

@Elpet: tenyleg pihenjel le, az erolkodesed inkabb megmosolyogtato :)

@Pelso..: persze be lehet vezetni az ingatlanadot (az APEH honlapjan az a valtozat mar elegge kozelitette a valos erteket) csak hat akkor kiderul hogy Orban hazudott
a nagy vagyonvizsgalatokkal kapcsolatban: az ingatlanadonak nem az a celja te is jol tudod, azt mas eszkozokkel kell elkapni, az ingatlanado csak es kizarolag azt a celt sozlgalja, hgy fogyasztasi adot vezessenek be a jovedelmi ado helyett
amugy a vagyonosodasi vizsgalatoknal hiaba van mindenki oda hogy hujj de el fogjuk kapni az APEH is csak azt tudja tenni, hogy a 30 -50% vagyonra veti ki az adot!!! arra ami megmaradt es kozben hogy hanyszor mire koltott az az o maganugye...

MickthePick 2010.07.21. 14:57:04

Na, kedves OP: 284 alatt a Forint.

Talán fuss neki újra, és kérj bocsánatot a hülyeségeidért.

tololololo 2010.07.21. 15:03:28

@Elpet: Te viszont nem tudod mit jelent egy ilyen tárgyalás. Ez nem alkudozás. Az IMF és az Európai Bizottság képviselői tájékozódnak a magyar gazdaság és a költségvetés állapotáról. Az alkufolyamat maximum arra vonatkozhat, hogy elfogadják-e a tájékoztatást vagy sem. Magyarországnak teljesitenie kell a 3.8 százalékos hiányt, és jövőre a 3 százalékos hiányt, ez nem alku kérdése. Az a kérdés, hogy 2010 nyarán milyen biztositékokat tud nyújtani a magyar kormánya a jövőbeli célokkal kapcsolatban. Itt két entitásról van szó, az Európai Bizottságról, és a Nemzetközi Valutaalapról. Ezeket a magyar sajtó következetesen egybemossa. Az IMF egy ütemterv betartasát ellenőrzi. Ehhez nem kapta meg a szükséges adatokat, számokat. Magyarország túlzott deficiteljárás alatt áll, éppen azon a határon ahol már szankcionálható a túllépés, ez pedig az EC jogköre a maastrichti szerződés száznegyedik cikkelye alapján. A tárgyalásokat külön is lefolytathatták volna, az EC ragaszkodott ahhoz, hogy együttes tárgyalások legyenek. Az IMF-et sokkal nehezebb lerázni mint az EC-t.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.21. 15:05:50

@ó jaj:

Hányszor kell még elmondani: nincs hiánycél emelés. Ez a tény. Amit te kerekítesz eköré, az érdektelen és lényegtelen.

tololololo 2010.07.21. 15:09:09

@MickthePick: Ma fél hatkor Orbán tart egy előadást Berlinben
"Wie geht's weiter in Ungarn? Reformen in Gesellschaft und Wirtschaft" cimmel, közvetlenül a kancellárasszonnyal folytatott tárgyalás után. A várakozások szerint Orbán enyhiteni fogja a feszültséget.

sárkányfő 2010.07.21. 15:16:13

@Elpet: tudni kéne méltósággal veszíteni...

MickthePick 2010.07.21. 15:17:12

@tololololo: jó eséllyel 280 alatt lesz 48, de talán 24 órán belül, igen.

tololololo 2010.07.21. 15:27:47

@ó jaj: Azt senki sem tudja, ki fog vesziteni. Amennyiben nem áll be jelentős fordulat az euró helyzetében, a PIIGS országok adósságkockázata nem változik meg valamilyen ma még nem látható okból, továbbá, ha folytatódik az európai növekedési tendencia, és az exportunk ezt ki tudja használni, akkor Magyarország finanszirozhatósága biztositott az IMF nélkül. Akkor még a jövő évi 3 százalék is hozható látványos megszoritások nélkül. Pontos számot nem lehet mondani, a GDP növekedés harminc százaléka rule of thumbként az ami a hiány csökkentésére forditható, és az kétszázmilliárd körüli összeg lehet. Valamit akkoris kell produkálnia Orbánnak, a közösségi közlekedés és az egészségügy reformjában, de az vállalható. A másik szélsőséges eset egy eurókrizis, akkor Magyarország a görögökkel egy szinten lesz kezelve és katasztrófális helyzetbe kerül. Ha ez utóbbi a 10, az előző az 1, akkor az optimistábbak a 3-4-5, a pesszimistábbak a 6-7-8 mellett vannak. Én 5-re tippelnék.

pakesz (törölt) 2010.07.21. 15:33:36

@tololololo: de ez targyalas volt!!!
mint amikor a szokott rab targyal a seriffel...
bevive mindenkeppen be lesz, csak elobb meg az okoskodasaval elobb agyonvereti magat :)

teknős 2010.07.21. 15:39:37

Előre is elnézést, ha szóba került, nem olvastam el minden kommentet, de balliberális beütésű elvtársak axiómaként kezelik, hogy a bankok majd az ügyfeleken fogják leverni a bankadót és az eszükbe sem jut, hogy a bankoknak is, mint minden multinak, rengeteg felesleges és ésszerűtlen kiadása van.

Csak példaként, az egyik magyarországi bank, az IT költségeit, az egyik külföldi vezérigazgató tulajdonolta cégen keresztül intézi. A leosztás itt is hasonló, mint az autópályáknál, a sokadik szereplő végzi a tényleges munkát, míg a fővállalkozó nem tesz mást, mint kivonja a pénzt a bankból, irreálisan magas árakkal dolgozva. Ezekért a pénzekért még soha sem hallottam síránkozni az elvtársakat és itt még senki sem követelt semmilyen racionalizálást...

sárkányfő 2010.07.21. 15:42:41

@tololololo: drága tololololo,

amiket leírtál szép és jó, de semmi köze ahhoz, ami köztem és elpet között folyik immár tegnap este óta.

Ez a poszt itt fent azt állítja, sok más mellett, hogy aki hiánycélt _akar_ növelni, az államadósságot akar növelni, és ez rossz. Elpet vitatta ezt a szándékot. Erre én mutattam neki pár linket, ahol épp az derül ki, hogy ez a szándék igenis létezik. Olvass vissza, ha van türelmed.

Aztán hosszú kitérő következett, Elpet különös gondolkodását követve megjártuk Németországot, volt időugrás, kiderült hogy Matolcsy nem számít, meg még sok egyéb, mert mindenféle, amúgy vicces dologgal próbálta bizonygatni, hogy ilyen szándék nincs. Persze ez nem sikerült neki, mivel nyilvánvalóan volt/van ilyen szándék.

A végén már csak arra futotta neki, hogy közölje: nincs hiánycél emelés (mintha nem a szándékról beszéltünk volna eddig), és amit én mondok az nem számít.

Na erre írtam, hogy tudni kéne veszíteni :)

Samott 2010.07.21. 15:44:51

@teknős: ez se nem felesleges, se nem esszerutlen kiadas. Ez lopas, es az lop aki a donteseket hozza. Szerinted ugy fog donteni, hogy megse lopja meg a munkahelyet, vagy ugy hogy inkabb kitalal valami uj kreativ koltseget, amit az adosok nyakaba varhat? Hihetetlen milyen naiv emberek vannak.

tololololo 2010.07.21. 15:48:30

@ó jaj: A magyar kormánynak a júniusi krizis óta nincs olyan kimondott szándéka, hogy növelje a hiányt. A német kormány határozott intervenciója után nem is tehet mást. A kérdés az, hogy amit a kormány elárul a terveiről milyen valós hiányadatnak felelhetnek meg, nem az, hogy mit mond.

sárkányfő 2010.07.21. 15:55:04

@tololololo: *sóhaj*...

most te is kezded? :) bocs, nincs kedvem előröl kezdeni, ha érdekel a véleményem, meg a linkekkel alátámasztott tények, akkor olvass vissza. de tényleg.

bár legalább te azt nem vitatod, hogy volt ilyen szándéka... csak már nem tehet mást, ez is így igaz. szegény elpet már ezt se bírta elfogadni, és jó strucc módjára homokba dugta a fejét a linkek elől.

tololololo 2010.07.21. 15:55:58

Merkel nagyon határozott volt, de nem volt rendreutasitó. Ebből nem tudom mit fognak kiolvasni. Orbán nem mondott semmi újat a sajtótájékoztatón.

tololololo 2010.07.21. 15:57:18

@ó jaj: Én azt hiszem, hogy értem miről beszélsz :))

tanarseged ur 2010.07.21. 16:19:11

@pakesz: Ugye azt nem felejtjük el, hogy a "szökött rab" (ez lenne a te hasonlatodban Magyarország?) az előző kormányok alatt került ebbe a pozícióba? Tudom, hogy "az akkor volt, most pedig most van", de azért ne tegyünk úgy, mintha az ország jelen helyzetéért a két hónapja felállt kormány lenne felelős - mert az ilyen ócska ballib trükköt errefelé nem esszük meg. Remélem (mit remélem: elvárom!), hogy a következő hónapokban sok-sok bilincsben elvezetett szoci és szadeszos látványa emlékeztesse minderre a közvéleményt.

tanarseged ur 2010.07.21. 16:20:47

Természetesen egy verbális tasli a poszt szerzőjének is kijár a részegezésért. Ha egy kicsit árnyaltabban fogalmaz... (például úgy, hogy külföldről tűnik az ország ilyesfajta részegnek, merthogy az IMF-et és tsait kevéssé érdekli, hogy épp milyen kormány van, csak fizessen az adós).

Google 2010.07.21. 17:34:35

A poszt szerzője Orbánról írt, de Gyurcsányra gondolt.
Őt illeték ugyanis 2009 elején a "részeg matróz" jelzővel.
Miután az IMF-EU-s hitelt kijárta, egy 2009 év eleji eu-s csúcson azt is kitalálta, hogy segítsék 160-190 milliárd euróval a közép-és kelet-európai országokat. Erre mondta a The Economist tudósítója a BBC-nek, nem "fair", hogy egy olyan ember teszi ezt a javaslatot, aki az elmúlt években úgy szórta a pénzt, mint egy részeg matróz.

pakesz (törölt) 2010.07.21. 17:43:25

@tanarseged ur: elegge elenk a kepzeloerod...
amugy az allamadossaggal kapcsolatban!
- Fidesz era alatt is emleekedett
- jol megloktek 2002 -ben
- jol megsavaztak a 100 lepest
- amikor megszoritas lett volna, allandoan ment az attak(ezeket fentebb irtam egy csomot)

azert most jo hogy Felkent Orban Kiraly es Kormanyzo Ofelsege ott lesz es elmondhatja a tutti frankot
hiszen van penz, mar nem lopjak, mar nem hordjak ki taicskaval nem? es a fideszes fijjuknak sincsen banyaja szolleje, heppiendje...
igy nem is ertem hogy miert ezen megy az izmoskodas az IMFel, hogy meg jobban eladosodhassunk inkabb azon kellett volna menni a vita, hogyha 5% GDPnyivel elotorlesztunk az nem-e tul rossz :)

amugy aki a hiany elszaladasat meg a valasztasi koltsegvetest meg tovabbi eladosodast nem hiszi hogy a Fidesz akarta az nezzen mar utana a magannyugdijpenztarak allamositasanak!!!
hogy mire is ment ott ki a jatek?
tudjatok, ott csalt volna Orban ahol tudott ejjel-nappal, csak az IMF racsapott a tolvaj kezere!!!

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.21. 17:53:41

@pakesz: "amugy az allamadossaggal kapcsolatban!
- Fidesz era alatt is emleekedett"

mszpszdsz.uw.hu/allamadossag-GDP.jpg

Alfőmérnök 2010.07.21. 18:03:59

@gloire: Most mit kötözködsz?
Emelkedett az.
Az részletkérdés, hogy először csökkent, és a '98-hoz képest 2002-ben is kevesebb volt, de 2002-től indul a növekedés, tehát az új növekedés a Fidesz bűne, ők kezdték. (A 2001-es teljesítmény meg persze csak a '95-ös Bokros-csomag következménye.)

bz249 2010.07.21. 18:12:49

@gloire: @Alfőmérnök: nominalerteken tenyleg emelkedett, csak ezt a kutya sem szokta nezni, mert az igazan lenyeges az, hogy a nemzeti jovedelem mekkora hanyada megy el a fenntartasara.

Nadehat a technokratak nagyon szeretik az ilyen szamokat, amikben nekik van igazuk. A masik nagy kedvencuk a koltsegvetes elsodleges egyenlege. Az egy masik olyan szam, amit nem nez senki, mert amugy total lenyegtelen.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.07.21. 18:15:39

@Alfőmérnök: Jaja, rávertek 0,3%-ot az utolsó hónapjaikban, mert akkor kellett kifizetniük a Kaja Ibrahimot . )

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.21. 18:26:53

@Elpet:

"Amúgy meg nem sokat tárgyalhattál még életedben bármiről is, üzletről meg aztán végképp nem, ha azt hiszed, hogy első javaslatként valaki azt az álláspontot terjeszti elő, ameddig még hajlandó engedni. "

hm, ebben csak az az érdekes, hogy egyszer már megpróbáltak alkudozni, ám olyan merev elutasítást kaptak, hogy ihaj.

ezek után még egyszer próbálkozni, ráadásul teljesen felkészületlenül ...

bár mindegy. ha holnap oltárt állítanak a tabánban, és elkezdenek elsőszülötteket áldozni, te azt is vígan helyeselni fogod.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.21. 19:03:07

@Elpet:

bizony, más idők voltak, azóta ugyanis (a szóbeszédek szerint) volt egy görög majdnem csőd, és más eu tagállamok hiánya is megszaladt.

érdekes egyébként, hogy egyrészről (nem csak te, tehát jogos a többes szám) az gyurcsány- és a bajnai-kormányt az az imf láncos kutyájának bélyegzitek, aki az imf minden szavára ugrott, másrészt meg azon háborogtok, hogy ők kaptak engedményeket. ráadásul, ha jól olvasom a linkelt cikket, úgynevezett _tárgyalás_ útján. a fatökű imf bérencek kedvezményeket harcoltak ki? wftf?

a nyámnyila előző kormány elérte azt, amit a vaskezű orbán-kormány nem? mert lehet ám így is nézni, ha az általad oly kedvelt demagóg útra lépünk

továbbá ez összefügg civilkontroll elvtárs panaszával is.

a gdp arányos hiány növekedését ugyanis az imf két okból emgedélyezte

1. a gdp csökkenése nagyobb volt az elvártnál, ami nominális ugyanakkora hiány esetében magasabb gdp arányos hiányt jelent, remélem, nem kell a szádba rágnom, miért. nyilvánvaló, hogy ez sem lehetett volna olyan magas, a gdp messze nem csökkent ennyivel, de

2. a kormány már meglépte azokat az intézkedéseket, amiket az imf elvárt tőle. együttműködött az imf-fel, és ezt az imf díjazta.

nem lehetséges, hogy ha a fidesz-kormány kicsit együttműködőbb lenne, ők is kapnának cserébe engedményeket?

lehetetlen? ha ez fog történni, hogyan fogod utólag értékelni a saját "szarjunk a fejükre, no pasaran!" álláspontodat?

mert szemmel láthatóan neked simán megy, hogy először azt hangsúlyozod, matolcsyék vállják a hiánycélt, majd azt, hogy nem.

tanarseged ur 2010.07.21. 19:22:50

@pakesz: Unom ezt a rossz dumát, hogy "de a Fidesz is megszavazta Megyóék osztogatását, ergo a Fidesz is felelős".

Normális esetben az a szereposztás, hogy a kormányoldal döntéseket hoz és adott esetben vállalja ezért a népszerűségvesztést. Cserébe ott van a hatalom, és ha jól gazdálkodnak, esetleg a ciklus végén lehet osztogatni, ha van miből - 2002 elején még volt. Az ellenzéknek nincs sok hatalma, de épp ezért felelőssége sincs sok, nyomathatja a "több pénzt az embereknek" szöveget.

Mármost Megyóék 2002-ben meg akarták fordítani ezt a szereposztást, és a ciklus elején (!) osztogattak - mi a fenét tehetett volna a Fidesz, mint hogy megszavazza? Hagynia kellett volna, hogy a kormányoldalé legyen a hatalom _és_ még a népszerű álláspont egyedüli képviselete is? Erre szokták vidékiesen azt mondani, hogy "szocskát!"

A Fidesznek ellenzékben 2006-2010 között is rengeteg rossz, demagóg dumája volt. Igen: ellenzékben. Fletóéknak nem kellett volna mást tenni, mint valamikor 2006 ősze és 2008 tavasza között szépen felállni, és azt mondani, hogy "jó, akkor jöjjön az előrehozott választás". Megjegyzem, azzal ők is jobban jártak volna, mert akkor még nem buktak volna ekkorát, de ez legyen az ő bajuk.

Várkonyi 2010.07.21. 20:29:14

@jvizkeleti:

Az autarkiát én úgy értelmezem, hogy teljes gazdasági önfenntartás. Tudom, nem ez a szótári jelentése.

a számítógépeket importáljuk, vagy megfűzünk egy számítógépes óriást, hogy létesítsen mo.-i telephelyet. A know-howt eltanuljuk, vagy ipari kémkedés útján szerezzük meg.

Energiahordozók: az oroszokkal megállapodni, a makói gázmezőt feltárni.

Ami igazán feldühít, hogy a vita megint hiánycélokról, meg %-okról, meg homlokot ráncoló imf-ről, meg a"vitatkozó részeg" fideszről szól.

A lényeg, amit szinte senki sem tud: a hitelpénz (pl. egyszerű mezei hitel, vagy jelzáloghitel) honnan keletkezik? Honnan kerül rá az illető számlájára?

Mi volt a régi fizetőeszközök fedezete? Mi a maiaké? Hogyan lehet ezt a jó irányban hasznosítani?

J.M. Keynes szerint hogy lehet kihúzni a kátyúból a válságban lévő gazdaságokat?

Ezek létfontosságú, egyszerűen megválaszolható kérdések, és szükségesek ahhoz, hogy legalább nyomokban tudjuk, hogy működik a pénzrendszer, és hogy hogyan lehetne ezt a rendszert az emberek szolgálatába állítani.

A helyzetet és a témáról való beszédet szinte megoldhatatlanná teszi az a helyzet, hogy a mai közgazdászok óriási többsége a szocialista rendszer közgazdászainak utolsó generációjához tartozik, vagy azoknak a tanítványa.

Jellegzetes gondolati mintáik: ők mindent jobban tudnak, az állam rossz gazda, privatizáció-dereguláció-liberalizáció az ő szentháromságuk, a protekcionizmust, a nemzeti gazdaság védelmét folyamatosan támadják, a lényeg, hogy minél szabadabb tőkeáramlás legyen akárhonnan akárhova.

És lám: ide jutottunk vele.

Nagyon tanulságos egyébként, hogy míg a 29-es válság után átfogó intézkedéseket hoztak világszerte, hogy az ilyen dolgok ne fordulhassanak elő, addig a 2008-as válság után másfél évvel egyedül a németek tettek döntő lépést, amikor a credit default swapokat www.youtube.com/watch?v=jHVnEBw93EA és az egyéb , iszonyatosan veszélyes és kockázatos pénzügyi spekulációkat betiltották.

Persze ezzel csak annyit érnek el, hogy a spekulánsok más országokba mennek, de legalább a németek megszabadultak ezektől a piócáktól.

Következő lépés: betiltani a short sellinget (amikor arra játszanak, hogy az adott valuta értéke csökkenni fog), és bevezetni a Tobin Tax-et (minden elektronikus tranzakció után 1% adó - lecsökkentve ezzel a mértéktelen spekulációs kedvet).

És ezek csak az első lépések!

Várkonyi 2010.07.21. 20:40:45

Most olvasom, hogy az EU is "bekeményített". Attól tartanak, hogyha eltöröljük a pálinkafőzés után járó adót, akkor megbontjuk az EU szesz-cégeinek monopóliumát. Józsi bácsi Karakószörcsökön pálinkát fő, amiből konkurencia lesz a Jagermeisternek. Nagyszerű.

Folytatva az előbbi gondolatmenetet, néhány kérdés:
Németország hogy állt talpra 1933 után?
1945 után?

Az USA 1932 után?

Amik akkor és ott működtek, azok itt és most is működnének.

Thulsa Doom (törölt) 2010.07.21. 20:50:40

Tisztelt hölgyeimésuraim. Az önök érvelésében az az apróbb hiba, hogy a Fityisz és maga Matolcsi szaki is azt hangoztatta folyamatosan, hogy nekünk újabb hitelmegállapodásra van szükségünk az IMF-fel. Na persze nem azért hogy felvegyük , hanem azért mert az olyan megnyugtató (höhöhö).

Éleseszű meglátásom szerint csak két megoldás lehetséges:

-Vagy azt mondjuk az IMF-nek, hogy többet nem kérünk tőlük semmit, dugják fel maguknak a hitelüket meg a követeléseiket.
-Vagy Kérünk tőlük és akkor azt csináljuk amit mondanak.

Szegény baromarcú fülkeforradalmáraink egy harmadik opciót vizionálnak, miszerint a lóvé kéne, meg keménykedni, hőbörögni is lehet egyszerre.
Ebből is látszik, hogy fingotok nincs mit akartok, csak a végtelenített szájkarate folyik.
Hülyék vagytok mint a segg, ebből pedig nagy bukás lesz, meglátjátok!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.21. 22:14:17

@tanarseged ur:

meg az imf-fel. :)

index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/21/elhuzodhat_az_imf-vita/

ez a rohadt nyugat nem győzi ócsárolni a nemzeti egyetértés kományát. fúj.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.21. 22:31:55

@tanarseged ur:

"Mármost Megyóék 2002-ben meg akarták fordítani ezt a szereposztást, és a ciklus elején (!) osztogattak - mi a fenét tehetett volna a Fidesz, mint hogy megszavazza? Hagynia kellett volna, hogy a kormányoldalé legyen a hatalom _és_ még a népszerű álláspont egyedüli képviselete is? Erre szokták vidékiesen azt mondani, hogy "szocskát!""

bizony, a nem megsavazás lett volna a jó döntés.

hosszú távon. csakhogy a fidi a rövid távú népszerűségben volt érdekelt. meg is szopta 2006-ban. ha 2002-ben következetesen képviselik, hogy a 100 napos osztogatás fasság, én 2006-ban olyan lelkesen savazok rájuk, hogy ihaj, ugyanis addigra kiderült, hogy tényleg az volt. minden bizonnyal egyedül lettem volna.

de nekik a szeptemberi, az októberi meg a februári népszerűség kellett. rá is basztak, hogy ismételjem magamat.

a legfurcsább az egészben, hogy a 100 napos kapcsán pont bizonyos bokros "nemzetvesztő, népnyúzó" lajos kajabált jóformán egyedül, hogy ez nem lesz jó. jé, igaza lett.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.21. 22:42:42

Nem fogunk megállapodni az IMF-fel

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100721-angela-merkel-orban-viktor-targyalasok-imf-hianycel.html

"Magyarországnak az Európai Unióval kell megállapodnia a költségvetési hiány csökkentéséről, nem az IMF-fel - mondta a Reuters tudósítása szerint a magyar miniszterelnök a Merkellel közös sajtótájékoztatón. Leszögezte, nincs értelme hosszú távú megállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal, hiszen a vele kötött hitelkeret-egyezmény októberben lejár."

"Az unióval kell tárgyalnunk arról, hogy a 3,8 százalékos deficitet jövőre hogyan csökkentjük az elvárt 3 százalékos szint alá. Tárgyalni is fogunk erről, és ehhez igazodva készítjük el a jövő évi büdzsét" - mondta Orbán Viktor.

Végre, eljutottunk idáig is, csak üdvözölni tudom a döntést. Ezek a tények, kérem szépen. Innentől kezdve ki is az alkudozó részeg?

pakesz (törölt) 2010.07.21. 23:07:23

@gloire: te egy KIRALY VAGY EMBER!!!

latod a sztyupid fidesz droid mintapeldanyat most megjelenitetted!!!

en GDP arányosrol beszeltem?
tudod mi az hogy allamadossag es GDP arányos alllamadossag???

pakesz (törölt) 2010.07.21. 23:10:57

@tanarseged ur: en meg azt unom, hoy ezt unjak :)
azt nem untad, hogy a fideSS cucilis nepsavazassal megakasztott sokmindent ?
azt nem unod, hogy az ingatlanadot az Orban Kiraly miatt most felejthetjuk el 5-10 evre? (o barcsak lenne annyi gerinc Orbanban hogy ebben az egy esetben az orszag erdeket nezne!!! ja es bevezetne :))
azt nem unod, hogy Orban 2006 -ban hergelte az embereket? hogy az utcara vitte mert a Zemberek nem ezt akartak!!! (hanem azt akartak hogy meg tobb hitelbol osztogassunk)

pakesz (törölt) 2010.07.21. 23:19:53

@Thulsa Doom: van egy harmadik megoldas:
szepen kivarja a Fidesz az onkormanyzati valasztast, majd leul targyalni az IMF -el, es eloveszi a faszkorbacsot a nepnek...
addig meg a levegoben logunk :) barmikor odakuncsoroghatunk hitelert nyitva az ajto

pakesz (törölt) 2010.07.21. 23:30:28

@pakesz: ez a gloire egy KINCS!!!

komolyan mi lett volna nelkule???
mszpszdsz.uw.hu/

nezzuk csak!!!
"A magyar államadósság alakulása 1998-2006"
(ez a GDP aranyos!!!)
"A magyar államadósság abszolutértékének alakulása 2002-2006. "

ohhh ez a ket abra egymas mellett!!!
Churcilli alkat aki ezt igy osszerakta, miert nem rakta oda mind a kettonel a TELJES idotartamra?

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2010.07.22. 00:13:08

"Magyarország betartja a valutaalappal megkötött megállapodást – fűzte hozzá a kormányfő, utalva arra: a megállapodásban az szerepel, hogy a költségvetési hiány 3,8 százaléknál nem lehet magasabb. „Megnyugtattam a befektetőket és az IMF képviselőit abban a tekintetben, hogy a hiány nem lesz nagyobb” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint ezzel a valutaalappal kötött szerződés véget is ér."

www.mno.hu/portal/726191

Újabb fontos lépés a szuverenitás visszaszerzése felé

pakesz (törölt) 2010.07.22. 00:19:12

@Elpet: figyeljel mar!!!
ha kiderul hogy oktoberben megis leulnek (ez a pozitiv szenario!) vagy meg utkozben(ez a negativ! es azt jelenti hogy nekunkjottek a spekulansok) targyalni orbanek az IMFel, akkor te mar nem leszel hívő???
vagy akkor is hivo leszel de valahogy megmagyarazod???
- a szirusz rossz palyan volt?
- a zsidok keze van az ugyben
- a palesztin elnyomas itt folytatodik, masodik izrael, kezdodik minden

bz249 2010.07.22. 00:24:22

@pakesz:

epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/graph.do?tab=graph&plugin=1&pcode=tsieb090&language=en&toolbox=data

nesze bazmeg 1998-2009 Eurostat, remélem elfogadod, bár egy fél év és az EU úgy fog táncolni, ahogy a Patás fütyül

tanarseged ur 2010.07.22. 01:10:40

@mavo: Felejtsük el a Fideszt meg az MSZP-t, ez sokakat zavar a tiszta gondolkodásban - lehet, hogy téged is. :-) Legyen helyette P és Q párt, ahol P éppen leváltotta az eddig kormányzó és ciklusa végén osztogató Q-t.

P párt a ciklus elején osztogatna és a hatalom mellé a népszerűséget is megtartaná. Q párt kellemetlen helyzetbe kerül. Ha az osztogatás ellen szavaz, akkor:
- népszerűtlen lesz;
- rá mutogat majd P, hogy ő nem akar több pénzt az embereknek;
- így bukhatja az önkormányzati választást;
- elismeri, hogy a ciklusa végén kampánycélból osztogatott, de azért nem olyan fényesen ragyogó helyzetben adta át az országot, hogy ez folytatható legyen.

Ha később kiderül, hogy Q-nak igaza volt, az nem hozza vissza teljesen az elvesztett népszerűséget. A te szavazatodat megnyerné, de a többség vszleg nem így szavaz. (Magad is írod.) Akinek úgy lesz igaza, hogy rossz hírt mondott, azt azért nem szeretik annyira. (Bokrost tán szeretik?)

Q részéről tehát az a racionális döntés, ha megszavazza az osztogatást. Ha valami csoda folyán javul vagy nem romlik sokat a helyzet, nem marad le végzetesen a népszerűségi versenyben. Ha romlik a helyzet, a közvélemény szemében úgyis a kormány lesz a hibás.

tanarseged ur 2010.07.22. 01:22:06

@pakesz:
"azt nem untad, hogy a fideSS cucilis nepsavazassal megakasztott sokmindent ?"

Nagyon nem örültem az említett népszavazásnak, de az elsősorban a kormánynak lekeverendő és megérdemelt pofonról szólt. Ráadás: az SZDSZ megdöglesztése megért még ennyit is.

"azt nem unod, hogy az ingatlanadot az Orban Kiraly miatt most felejthetjuk el 5-10 evre?"

Kár, hogy elfelejthetjük, ez is a politikai oldalak háborújának áldozata lett. De ismét: 1) ennyit megért, hogy áprilisban eltakarítottuk végre a szocikat (előző évben pedig az EP-választáson a szadit); 2) nem kellett volna, hogy így legyen, Fletóék feladhatták volna hamarabb is.

"azt nem unod, hogy Orban 2006 -ban hergelte az embereket? hogy az utcara vitte mert a Zemberek nem ezt akartak!!! (hanem azt akartak hogy meg tobb hitelbol osztogassunk)"

Ez már a súlyos baromság kategória, Mr. Troll. Akik az utcán randalíroztak, azokat pont nem Orbán vitte oda. Akik randalírozás nélkül, otthon hergelődtek fel, azokat az őszödi beszéd és az elkúrás hergelte.

tanarseged ur 2010.07.22. 01:29:01

@pakesz: Jó esetben így lesz, ahogy írtad. Jó esetben a Fidesz megnyeri az önkormányzatit, és a magadfajták által szemlátomást kedvelt ballib/szoci banda végleg eltakaríttatik a magyar közéletből. Majd az LMP-ből felépülhet egy rendes zöldballib párt azoknak, akik éppen erre vágynak, meg talán mellé egy szocdem is, de az a nulláról, ahogy az ma Magyarországon dukál.

pakesz (törölt) 2010.07.22. 02:29:18

@bz249: ez a GDP arányos volt, arrol megvolt a rendes diagram a fentebb emlitetett oldalon is, nekem az abszolut kellett volna
ugorj neki meg egyszer, hatha most mar jobban felfogod a lenyeget amit mondtam :)

@tanarseged ur:
huhh...
szoval egy igazsagos adofajtanak es a kozteherviseles megvalositasanak az emberek elott lejaratasa az nem gond, csak a szadesz ne legyen hatalmon?
embert azert olni meg nem lehet ugye a Szent Cel erdekeben?
hazudozni azt lehet ezt mar tudjuk

arrol a blodlirol pedig: tudod mit, igazad van...
mindenben
majd ugyis jon Orban a faszkoraccsal oktoberben, es a magadfajtak ki fognak tartani mellette elvegre a Szent Vezer Magasztos Keze volt azon a faszkorbacson...
csak tudod a slepsz... ami
- megvalasztotta a cocikat a 100 lepes utan
- 2006 -ban amikor nem volt osztogatas, akkor tombolt
- a cucialis nepzavazasnal horogve unnepelt hogy nem kell fizetni
- az ingatalandonal "a gazdagok ugyse fizetnek semmit" meg en se fizessem azt a 15e-t amit a panelom utan kellene

na ezek fognak kifarolni Orban mogul...
es akkor elougrik valaki hogy hat Viktorkam hogy is mondtad? legalis de illegitim?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.22. 11:12:38

@tanarseged ur:

oké, semmi baj. Q párt ugyan így is, úgy is bukta az önki választásokat, de így legalább tiszta lelkiismerettel mondhatta, hogy ők megsavazták ...

ööö. kezdjük elölről.

Q párt ugyan ...

á, nem lesz ez így jó.

Q párt ugyan megsavazta, de nem felelős.

na végre.

akkor terjesszük ki.

P párt ugyan megsavazta, de ...

ne, ez egyértelműen rossz.

P párt megsavazta, tehát felelős.

__________________________________

konklúzió.

Q párt megsavazta, de nem felelős, P párt megsavazta, de nem felelős.

Mindent értek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.22. 11:16:52

@mavo:

ó, pardon, elbasztam a konklúziót.

helyesen

Q párt megsavazta, de nem felelős, P párt megsavazta, tehát felelős.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.07.22. 11:19:47

@pakesz:

a 2002-es KONVERGENCIA PROGRAM, na az ott van a szeren.

back to the future. :)