Kommentszűrés
’10 feb
19
12:31

Bűnösök-e a szekusok?

Írta: tempetőfi

  Tőkés László múlt kedden sajtótájékoztatón tette közzé 99 szekus névsorát, akiket a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Bizottság (CNSAS) ún. szekus-dossziéi alapján azonosítottak. Mint mondta: eddig az áldozatokkal, illetve a besúgókkal foglalkoztak (az egyházi átvilágítás részeredményeiről Molnár János szegedi egyháztörténész rakott össze egy vaskosabb könyvet Szigorúan ellenőrzött evangélium címmel, kiadójaként írtam erről). De ők sem maguktól váltak besúgókká, valakik beszervezték, irányították őket, tehát a volt tartótisztjeiket, a szekusokat, a volt titkosszolgálati főnököket is meg kell nevezi, akiknek nagyobb a felelőssége a besúgókénál, és akik közül ugyan sokan elhunytak már, de a többiek kiemelt nyugdíjat élveznek, illetve a hatalomban vannak, vagy épp ismét a titkosszolgálatok kötelékében tevékenykednek – jelezte a püspök.

  Kiegészítésképp: az ún. hálózati dossziék mai napig nem kutathatók, tehát a volt tartótisztek stb. neveit csak ilyenformán, az egyéni dossziékból lehet kibányászni – és eleddig nem hozták a szekusok neveit nyilvánosságra.

  Szerdán írtam egy bejegyzést a saját blogomon, többek között megemlítve, hogy a listán szereplő, a forradalomkor székelyek által meglincselt „Agache milicista fia rögvest e-mailt írt, és ma reggel felhívott engem telefonon, mondván, konfirmáljam, hogy a levél megérkezett. Konfirmáltam.” Oszt' estére arra eszméltem, hogy az Agache-fiúval vitatkozom románul.

  Az Agache-ügyről röviden, a korabeli sajtó alapján: Agache Aurel milicistát Kézdivásárhelyen 1989 dec. 22-én megölték a feldühödött emberek. Agache ékszereket és pénzt vett el emberektől zsarolással, megfélemlítéssel. Mindezt Ardeleanu Gavril ezredes, a Kovászna megyei rendőrség parancsnoka mondta el nyilatkozatában: Háromszék (Sepsiszentgyörgy), 1990. jan. 5. és febr. 3./. Simon Irén elmondta, mit csinált családjukkal Agache: törvénytelen házkutatás, napokon át kihallgatásra berendelés, az asszonyt megfenyegette, megöli, ha nem mondja meg, hol az ékszer. /Háromszék (Sepsiszentgyörgy), 1991. márc. 15./ A cikk megjelenése után huszonhárom személy jelentkezett: Agache tőlük is ékszert, pénzt, élelmiszert vett el zsarolással, megfélemlítéssel. Közülük csak hárman mertek névvel nyilatkozni, a többi még mindig fél a megtorlástól. /Háromszék, 1991. ápr. 4./

  Agachét 1993-ban Ion Iliescu államfő elnöki rendelettel mártírhőssé avatta, post mortem előléptették, közben bűnvádi eljárás indult öt kézdivásárhelyi személy ellen (mondván, ők ölték meg, szó sem volt többé lincselő tömegről, netán az érvényes általános amnesztiáról), Filip Orbán Daniella Kamillát hét év börtönbüntetésre, öt évig politikai jogainak felfüggesztésére, Héjja Dezsőt és Paizs Ottót négy-négy év börtönbüntetésre és két évig politikai jogaik felfüggesztésére és súlyos anyagi kártérítésre, Reiner Antalt és ifj. Konrád Jánost három év börtönbüntetésre ítélték. Több kacskaringó és tragédia után Strasbourgig jutott az ügy, és még ma sem hiszem, hogy vége lenne.

  Mert az Agache-fiú nem olyan, nem hagyja magát, illetve apja emlékét.

  Igazság nicken jelentkezett be nálam először. Azelőtt ugyane nick alatt a teljes erdélyi magyar elektronikus médiafelületet végigkommentelte, először románul vágva be a beadványát, majd miután a magyar sajtó is hírt csinált belőle, magyarul idézte a vonatkozó cikket. Mondok neki finomutalásféleképpen, hogy látom az IP-címed, nem baj?, ilyen a blogmotor, csak szólok, hogy lementem. Nem akarta érteni, egy darabig még magyarul tartotta a tempót, én közben elvonultam BL-meccset nézni, mert fontossági sorrend is van az életben. Arra érkeztem vissza, hogy emberi jogi szempontokat vet fel a kommunista múlt megismerésének összefüggésében, Fogom követni ezt az ügyet, persze az Egyezmény az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szempontjából., írta. Ok, válaszoltam, Az Egyezmény az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről visszamenőleg is érvényes számodra? Pl. 1989 decembere előtti érvényességéről Romániában mi a véleményed? Mire ő: Jogilag: Az Emberi Jogok Európai Egyezményét az Európa Tanács államai 1950. november 4-én fogadták el Rómában. Románia 1993. október 7-én írta alá, és 1994. június 20-án került a megerôsítésre a 30. számú törvény elfogadásával.

  Gondoltam, azért jelzem, hogy volt egy 1948. december 10-i ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is, amit Románia szintén elfogadott. Innen váltott át román nyelvre ('Igazságból' csak akkor vedlett 'Agache Aurel Dionisie'-vé, amikor személyesen megszólítottam), a továbbiakban ezt a vitát magyarítom némiképp rövidítve:

  Az Agache-fiú szerint a püspök úrnak törvényi kötelezettsége válaszolni a beadványára, és fog is, mert erkölcsi tekintélye a tét. Akkor nem szólt semmit, amikor azokat a kézdivásárhelyieket segítette, akik megölték az apját  – ellenben az igazság kiderítésében úgy kell eljárni, hogy ne sértsük az érintettek emberi jogait. Várja a választ.

  Megismételtem, hogy kap választ. Utána felsoroltam, hogy a kommunista Románia milyen emberjogi egyezményeket fogadott el az idők során, rákérdezvén: ha már az átvilágításról és az emberi jogokról beszélünk: az aranykorszakban élő embereknek (nekünk) voltak jogai(n)k?

  Erre azt mondta az Agache-fiú, hogy azokat a jogokat, amelyekről én beszélek, a román államnak és képviselőinek kellett volna respektálniuk, az embereknek meg harcolniuk kellett volna. Nem harcoltak. Hagyták, hogy lábbal tiporják a jogaikat. Ő most a saját emberi jogairól beszél. Egyébként is, nemsokára érvénybe fog lépni az új polgári törvénykönyv, és mit csinálunk majd akkor, ha Tőkés úr egyből a bíróság elé kerül, amennyiben hasonló nyilatkozatokat tesz? Vegyük már észre, hogy az Európai Unió nem játszik a szavakkal, a tagországokban koercitív [kényszerítő] törvénykezést vált valóra, amely, na, ezt szó szerint idézem: Vasököl bársonykesztyűben azok számára, akik semmibe veszik. Még a milicistáknak is vannak jogaik, még ha elhunytak is. Ahogy a Brassói Igazság (Adevărul de Braşov) c. újágban közzétette: ha bebizonyosodik, hogy az apja a politikai rendőrségnek dolgozott, térden állva kér bocsánatot az áldozatoktól - amennyiben nem, akkor Tőkés László úr nyilvánosan bocsánatot kér?

  No, mondok, ez a személyes blogom, nem adhatok hivatalos választ, pláne nem Tőkés László nevében, de igencsak érdekes, amit a román állam és polgárai ötven éves jogtiprásáról vall, kérdem, ezt is közzétette az újságban? Egyetértenek ezzel a honfitársai? És csak a román állam a hibás, rajta kívül senki más nem felelős a kommunizmus áldozataiért? Csak Ceauşescu elvtárs volt a képviselője? A terrorgépezetnek: a Milíciának, a Szekuritáténak, a hadseregnek nem volt semmi felelőssége? Milyen posztkommunista narratíva ez? Mi nem csináltuk semmit, az emberek voltak gyávák, vagy A fentről jött parancsot teljesítettük, szabad akarat nélküli eszközök voltunk... Húsz év után az Európai Unióban tényleg azt hiszi, hogy lehet így érvelni?

  Erre aszongya, hogy ha bármi félnivalója lenne a lista közzététele elleni eljárása esetleges következményei miatt, akkor hallgatna, és három nap alatt el is felejtenék az egészet. De ő nem akarja, precedenst akar teremteni, mert most arról beszélünk, hogy a demokráciában brutális módon lábbal tiporják egyes emberek jogait, az MTI is lehozta a hírt, nem lehet majd elkenni a dolgot.

  Visszakérdeztem, honnan gondolja, hogy mi az elkenés szándékával hoztuk nyilvánosságra a listát, nem lenne ez egy kissé logikátlan? És idéztem Tőkés László nyilatkozatából: Azokkal értünk egyet, akik a múlt bűneinek feltárását, valamint a bűnösök leleplezését és felelősségrevonását követelik. Marius Opreával és Herta Müllerrel értünk egyet. És a megalakulásának 20. évébe érkezett Temesvári Társaság Kiáltványának 8. pontjával valljuk, hogy a kommunista múlt ügynökeinek és kiszolgálóinak a közhivatalokban nincs keresnivalójuk. De nem csupán a volt kollaboránsoktól kell szabadulnunk, hanem volt tartótisztjeiket, a szekusokat, a volt titkosszolgálati főnököket is meg kell neveznünk, akiknek felelőssége az amazokénál is nagyobb. A „parancsra tettem” kifogása sem mentheti őket – mint ahogyan Adolf Eichmann sem igazolhatta magát ezzel."

  Mire ő: mindezzel messzemenően egyetért, de a választott eszközök nem korrektek. Nem lehet valamely nemes eszme nevében egyesek emberi jogait megsérteni. A közzétett anyagból – amely rövid időn belül hozzá is elkerült – számára az derült ki, hogy készítői, mint valami amatőrök, nem rendelkeznek kellő jogi ismeretekkel. Mert ha rendelkeznének, akkor nem siettek volna a publikálással, kihasználva egy kedvező közvetítő konjuntúrát, és az érvényes törvényeket tiszteletben tartva cselekedtek volna.

  Erre már nem válaszoltam.

  Készülök a perre. A kommunizmus romániai perére.

  Beh szívesen tudósítanék róla, Csürkeláb Temesváron, ez lenne a címe.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr941772137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tempetőfi 2010.02.19. 23:26:52

Tehát hadd foglaljam össze: Ön szerint 1989 előtt a román kommunista állam megnyomorított polgárai gyávák voltak, ezért hagyták, hogy a román állam (és senki más) lábbal tiporja jogaikat. Azután 1989-ben a csőcselék meglincselt néhány - tkp. ártatlan - belügyminisztériumi alkalmazottat (ezt neveztük forradalomnak). Az ún. demokráciában ezek a polgárok továbbra is gyáváknak bizonyultak, hiszen egyetéen-egy szekust nem mertek perbe fogni. Nem úgy, mint Ön, aki apja makulátlan híréért fiatalságának egy részét rááldozta arra, hogy öt személyt a lincselő csőcselékből egy életre megnyomorítson igazságszolgáltatás címszava alatt. Amikor Tőkés László arról kezd beszélni, hogy keressük meg az erőszakszervezetek kiszolgálóit, és vonjuk felelősségre őket, akkor Ön pletykalapok információira alapozva azt állítja, hogy Tőkés László EP-képviselő Strasbourgba nőzni jár, magyarán becsületsértést követ el. És megkérdőjelezi a kommunizmus bűneit, továbbá a magyar történelmi egyházaktól az amerikai emberjogi alapítványig mindenkit egyfajta nacionalista eredőjű fals antikommunista "érdekcsoport" tagjaiként tételezve lenullázza mindazt, amit 1989 decembere óta egy egész ország (az Ön hazája) próbál megvalósítani.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.19. 23:32:49

Doamne dar ce vă place să puneţi în gura altora ce nu au afirmat. Aşa aţi făcut şi pe celălalt blog unde eu am spus un lucru, şi de acolo dumneavoastră mi-aţi pus în cârcă următoarele: Numai și numai statul român a fost de vină? Nu avem responsabili pentru victimele comunismului în afara de statul român? Cine au fost reprezentanții: numai tovarășul Ceaușescu?
Mecanismul terorii: Miliţia, Armata şi Securitatea n-au avut nici o responabilitate?
Despre ce vorbim, domnul Agache?
Hai, no, să fim serioși, ce narativă... postcomunistă. "Noi nu am făcut nimic, poporul a fost laș". Sau: "Numai ordinul din sus a fost executat, noi am fost niște unelte fără liberul arbitru" etc.
Chiar și după douăzeci de ani de revoluție credeți că în România, în Uniunea Europeană puteți argumenta în acest fel?"
Nu vreau să vă jignesc în vreun fel dar aveţi un talent extraordinar de a pune în gura altor persoane, şi ce nu au afirmat. Referitor la sinteza dumneavoastră:....

tempetőfi 2010.02.19. 23:34:37

@agache.aurel: A vonatkozó mondatait beidézzem?:)

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.19. 23:38:22

1. Nu am afirmat că poporul a fost laş ci că s-a lăsat călcat în picioare.
2. Nu am afirmat că miliţienii sunt nevinovaţi, ci că nu poţi acuza nişte oameni fără a aduce probe.
3. Nu am afirmat că poporul continuă să fie laş, ci am lăsat de înţeles că numărul proceselor este extrem de mic deoarece cei care au fost prigoniţi nu şi-au exercitat din varii motive dreptul la acces în justiţie pentru a trimite în faţa justiţiei pe miliţienii şi securiştii vinovaţi de abuzuri şi de primi compensaţiile morale cuvenite.4......

tempetőfi 2010.02.19. 23:39:15

"Acele drepturi de care vorbiţi dumneavoastră trebuiau respectate de statul român iar cetăţenii trebuiau să-şi lupte pentru ca aceste drepturi să le fie respectate. Nu au luptat. S-au lăsat călcaţi în picioare de statul român şi de reprezentanţii acestuia." (Mondolat, 2010. 02. 18. 0:11)
"...bemutatnám a belügyminisztérium statisztikáját, amelynek tartalmából kilátszik, hogy az úgynevezett forradalmárok (tulajdonképpen a társadalom söpredékei) a belügyminisztérium 9 (kilenc) káderét lincselték meg..." (Mandíner, 2010.02.19. 19:47:42)
etc.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.19. 23:47:19

4. Nu consider că aş fi nenorocit vreo persoană, pur şi simplu mi-am folosit dreptul al acces la justiţie, drept pe care îl voi exercita şi de acuma încolo ori de câte ori voi considera că mi s-au încălcat drepturile prevăzute de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
5. Despre faptul că îmi puneţi în gură ideea că domnul Tokes este afemeiat , consider că deşi sunteţi cadru universitar, se pare că nu înţelegeţi semnificaţia cuvintelor spuse la ora 22:14:35, cuvinte spuse în contextul afirmaţiilor domnului Dr. Schwanzkopf Rudolf la ora. 22:04:47. Puteţi duce acele cuvinte la orice jurist doriţi dumneavoastră şi dacă se consideră necesar puteţi să vă adresaţi justiţiei, dar prieteneşte vă spun că în astfel de acţiune există şi un revers al medaliei, în sesnul în care dacă nu se adeveresc acuzele dumneavoastră, puteţi fi dumneavosatră cel bun de plată.6...........

tempetőfi 2010.02.19. 23:47:43

@agache.aurel: No, a lényeg a lényeg, elmondhatta a magáét, vagy, ha úgy tetszik Önnek, ezt is lepapíroztuk.
Most már ne töltsük itt fölöslegesen kommentekkel a teret, személy szerint nekem bőségesen elég, ami Önről, a gondolkodásáról és a hozzáállásáról kiderült.
Jó éjszakát!

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.19. 23:51:12

6. Nu am pus contestat crimele comunismului niciodată, am contestat doar afirmaţiile făcute fără acoperire la adresa miliţianului Agache. Ceea ce nu înseamnă generic că aş face astfel de contestaţii. Aşa mă atacă şi miliţienii la fel ca dumneavoastră: îmi spun să o las mai moale, să nu mai tot învârt rahatul, că tata a fost un mare patriot, bla, bla bla....7...

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.19. 23:54:36

Din tot ce aţi scris dumneavoastră acolo singura idee care concordă cu cele afirmate de mine este cea referitoare la grupul de interese din spatele ucigaşilor tatălui meu şi repet: (de altfel ele exisstă pe situl meu de ani de zile) Grupul de interese din spatele ucigaşilor tatălui meu are în spatele său o propagandă fals anticomunistă de sorginte naţionalistă.
Cum s-ar simţi domnul Tokes dacă ar şti că unul din cei pe care îi apără a fost informator al securităţii. celălalt al miliţiei? Că mulţi din cei care au zbierat împotriva nedreptăţilor comise în cazul Agache au fost colaboraţionişti ai regimului comunist? Sau naţionalismul etnic face ca toate aceste păcate să se şteargă pentru binele suprem al naţiunii maghiare?

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.20. 00:05:16

Şi eu vă doresc noapte bună, şi să ştiţi că ori de câte ori îmi veţi pomeni numele pe vreun blog, voi intra şi eu acolo, pentru a luat atitudine. Aşa este normal. În rest aştept cu mare interes să mi se răspundă la memoriu, şi să primesc şi xerocopiile cu dovada că tatăl meu a urmărit vreo persoană din cadrul bisericii reformate, cu scop, etc, nu mai revin asupra subiectului. În funcţie de primirea (sau chiar neprimirea vreunui răspuns), voi continua demersurile, aşa cum prevede legea ( nu a lustraţiei, evident, ci aceea mai banală, cea civilă, şi administrativă), pentru-că aşa cum am afirmat şi ieri, cu siguranţă nu voi permite muşamalizarea apariţiei numelui tatălui meu pe aceea listă a ruşinii. Şi să închei cu vorba mea preferată: "Dacă nu există dovezi, mai bine un vinovat în libertate, decât un nevinovat în închisoare" (probabil şi expresia asta o să o răstălmăciţi de o să iasă că recunosc că tatăl meu este vinovat). Mi-a făcut plăcere discuţia avută. Numai bine domnule "tempetőfi".

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.20. 00:18:22

@tempetőfi: mi-a scăpat: Cred că am afirmat de cel puţin 300 de ori că cei care au comis acele atrocităţi în decembrie 1989, sunt nişte scursuri ale societăţii şi nu pot fi numiţi revoluţionari. Îmi este foarte greu să vorbesc cu dumneavoastră pe acest subiect, deoarece nu aveţi informaţiile elementare în această privinţă. Toate asociaţiile de revoluţionari din România s-au delimitat în mod clar de aşa zisele "fapte revoluţionare", sau ca să vorbesc pe limbajul preferat al grupului de interese "a - jogos - népharag"

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.02.20. 07:38:46

kedves aurél. a maga viszonya az apjához, beteges. nőjön fel, legyen önálló. engedje el apukát és az egész problémát. a végén úgy jár mint a mi magyar bálintunk, aki mindig magával hordja apukája fényképét. ez nem egészséges. :)

és tudja, csúnya dolog volt, hogy agyonverték a kedves papát, de a papa valószínüleg nem volt jó ember. de már mondtam, tegye túl magát ezen a dolgon!

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.20. 10:57:29

@Grift: "kedves aurél. a maga viszonya az apjához, beteges. nőjön fel, legyen önálló. engedje el apukát és az egész problémát."
Nem én vagyok hibás azért hogy 2010-ben meg vannak következmények ebben az ügyben. Van egy gyönyörű kislányom és augusztusban jön a kisfiú, úgyhogy van mit csináljak.
De ezt az ügyét vegig kell vinni, jogilag és erkölcsileg.

gyaloghartur 2010.02.20. 20:08:46

1989 karácsonyán, mikor a Popescu nevű TV kommentátor,- azelőtt seggnyaló,aki mindennap ugyanazzal a szöveggel jelentkezett be a d.u.7 órai híradóban: Azi, tovarasul Nicolae Ceausescu ...( ma N. C. elvtárs...),- diadalittasan jelentette: Meghalt a Sátán!, szóval azon a napon, mikor a "terroristák" megfékezhetetlenül lövöldöztek káoszba taszítva Romániát és hősiesen, de vaktában visszalövöldöző hadseregét, szolgálatra jelentkeztem beosztott harcostársammal a sz.udvarhelyi Forradalmi Bizotts...Megmentési Frontnál, tüzelő-képtelenné tett, muníció- mentes ZB gyalogsági karabélyommal, a Néptaná...Polgármesteri Hivatal kapujában, hogy a beosztott milíc...rendőrrel (más helységből való volt, ha jól emlékszem valahonnan Moldvából, az udvarhelyiek u.i. szét szóratattak!) megkezdjük teljesen fölösleges őrjáratunkat, szóval épp akkor egy rettenetes gyász-sújtott házaspár kérezkedett be a hivatalba, hogy kiváltsa egyetlen fia, ifj. IMECS LÁSZLÓ halotti bizonylatát. Udvarhely igazi HŐSI HALOTTJA 19 éves volt és parancsnoka elsőként küldte Brassóban a "terroristák"(szekusok?) kereszttüzébe. Mert "bozgor" volt, hazátlan bitang, akit feláldozhattak a Szent Román Ügyért! Utána már senki sem sebesült meg...
Ma utca őrzi a nevét Udvarhelyen, ennek a sokat ígérő festő- és grafikustehetségnek...
Úgybizony A.A. úr!

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.21. 23:49:01

@gyaloghartur: Egy soviniszta támadás, sőt felháborító szemtelenség és orcátlanság amit ő mond. Abból a katonai egységbol elveszitettek életüket, december 1989-ben,a következő fiatalok: Toader Iulian, Balan Valerica, Vlaicu Marin Catalin, IVAN Constantin, PARCANSCHI V.A. Andrei.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.22. 11:09:24

@gyaloghartur: Hál' istennek, csend lett! Soha nem fogom megérteni @gyaloghartur logikáját. Még azoknak sem, melyekek semmiképpen nem törekszenek egy bizonyos logikai rendszer alá tenni párbeszéd partnereknek nyilatkozatait.
...."és parancsnoka elsőként küldte Brassóban a "terroristák"(szekusok?) kereszttüzébe. Mert "bozgor" volt, hazátlan bitang, akit feláldozhattak a Szent Román Ügyért" kijelentéseket illeti,, erkölcstelen és xenofób megnyilvánulásnak vélem, és várom, hogy mindenki elítélje a hasonló szélsõségeket.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.22. 15:11:06

@agache.aurel.dionisie: Nézd Aurel, én megértem gyaloghartur logikáját éspedig azért, mert személyesen éltem át azt, hogy negatívan különböztettek meg engem magyarságom miatt Romániában már az EU - csatlakozás után. Az állami állásomból azért távolítottak el többek közt mert idézem "accesezi site-uri ungureşti".
Érted Aurel? 2006, Románia, "accesezi site-uri ungureşti", kirúgva, visztlát.
Hidd el, nagyon nem fasza érzés.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.22. 15:26:21

@Talon Karrde: én bepereltem volna a román intézményt,és bebizonyítottam volna ezt a visszaélést. Nem szbaad megengedni valamely nemnemes eszme nevében egyesek emberi jogait megsérteni.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.02.22. 15:30:10

@agache.aurel.dionisie:
maga még egy ismerős példány, hallja e! /ávós-/szekus apuka, liberális kölyök. kemény, kemény. :))

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.22. 17:03:34

@agache.aurel.dionisie: Mégis miből fizettem volna a perköltséget?
Utána 7 (şapte) hónapig munkanélküli voltam és akit be kellett volna pereljek annak egészen magas szinten volt rokonsága a belügyminisztériumban (MI). Érted, Aurel? 0 (ZERO) pénzzel, munka nélkül, ilyen ellenféllel belevágtál volna egy perbe? Nem hiszem. Azóta ha találkozok vele az utcán, csak szemberöhögöm a mocskos szemétládát, aki mellesleg úgy váltja a pártot, amiben van, mint más az ingét.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.22. 19:43:40

@Talon Karrde: nem kell ügyvédet fogadni, a perköltség nem került volna sokba. , Amig ügyvédem volt, mindig problémák voltak. De egy idő után észrevettem, hogy nincs miért felni, és egyedül szembeszáltam mindenkivel, nem számitot a magas szinten pozíció ellenzék.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.22. 20:17:20

@agache.aurel.dionisie: Gratulálok Aurel, csak így tovább. (OMG!)
Ha megnyertem volna, akkor mi lett volna? Lett volna egy munkahelyem, ahol mindenki engem figyel és jelent, azért hogy a főnök őket ne piszkálja? LOL
Jól van ez így.
Az volt a lényeg, hogy MÉG MA IS (EU, human-rights etc.) létezik a negatív diszkrimináció a magyarokkal szemben, hát akkor a Ceauşescu-érában és főleg a Székelyföldön? Az maga volt a földi pokol, amiből (adj hálát a Jóistennek!) te valószínűleg nem érzékeltél semmit, vagy csak minimálisat.
Őszinte részvétem édesapád halála miatt, nyugodjék békében, illetve kérlek hagyd őt nyugodni békében.

gyaloghartur 2010.02.22. 21:51:44

@Talon Karrde:
Ugyan már TalK, hogy rúghattak volna ki ezért: hisz Aurel is magyar szájtokat akcsesszál, s mégsem származik belőle semmi, de semmi hátránya az ég-föld-világon! Sőt,sőt, talán még elő is léptetik...

gyaloghartur 2010.02.22. 22:19:25

@agache.aurel.dionisie:
Inkább az akkori parancsnokot (meg a băneasaiakat!) kellene elítélni aki halálba küldte Toader Iulian, Balan Valerica, Vlaicu Marin Catalin, IVAN Constantin, PARCANSCHI V.A. Andrei és persze elsőként IMECS LÉSZLÓ közlegényeket!De lám, lám nincs felelőse senki a több, mint ezer, többnyire ártatlan áldozatnak. Csak milicista-lincselőket ítéltek el! Na meg két vén szivart "szanatóriumi" kezelésre...

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.23. 05:59:53

@gyaloghartur: Ili bácsi meg csak mosolyog és ő már egy BRAND! ...szombamár!

gyaloghartur 2010.02.23. 06:56:44

@Talon Karrde:

Iliescu "azóta" már trendi:
bizonyítja, hogy ő lett a brand itt.
Tetteiért sosem bujkált.
Az igazi román cujkát
nevezzék el róla, ne a brandyt!

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.23. 15:14:52

@tempetőfi: Hai că-i bună-"Szekusok keverik szerelmi kalandokba Tőkés Lászlót"
Cáfolta Tőkés László sajtófőnöke a Cancan című román bulvárlap azon értesülését, miszerint az európai képviselőt elhagyta volna a felesége előbbi állítólagos szerelmi kalandjai miatt, illetve azért, mert erőszakosan viselkedett volna vele szemben.

A Cancan kedden közzétett cikkében azt állítja, maga Tőkés László vallotta be hétvégi marosvásárhelyi tartózkodásakor, hogy felesége elhagyta, és hogy ő ennek cseppet sem örül. Az értesülés, úgy tűnik, más sajtóorgánumhoz eddig nem jutott el. A bulvárlap konkrét hivatkozás nélküli „korábbi sajtóhírekre” alapozva állítja, hogy Tőkés Lászlót egyenesen Casanovaként emlegetnék lelkész kollégái.
Demeter Szilárd sajtófőnök a Mannának elmondta, számítottak rá, amikor nyilvánosságra hozták a szekus-listát, hogy „valamilyen úton-módon visszaütnek a leleplezettek. És mivel ezen szocializálódtak, hát ilyen aljas eszközöket vetnek be”.

Mivel Tőkés László EP-képviselő szeretné megvédeni a magánéletét, gyermekeit és feleségét, a továbbiakban nem fog reagálni a román bulvárlapokban megjelenő rosszindulatú pletykákra, közölte a sajtófőnök.

Ce convenabil, sau mai bine zis, pentru cei cu logică, începutul sfârşitului unui mit.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.02.23. 16:08:23

Na látja Agache, ez a Cancan-dolog aljas húzás volt a maga részéről.

gyaloghartur 2010.02.23. 17:55:43

@agache.aurel.dionisie:
A suttogó propaganda, már a 90es évek elején elterjesztette, hogy Tőkés László kikezdett a konfirmáló kislányokkal. Ígérték a nagy leleplezést...
Apropó: A. őrnagy post mortem ezredes is mintha szoknyavadász lett volna?
A fost un adevărat Casanova, până şi-a găsit casă nouă: în subteran...

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.23. 18:22:56

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: Végülis Can-Can be kell bizonyitsa hogy Tőkés úr szoknyavadász, es Demeter Szilárd sajtófőnök hogy szekusok keverik szerelmi kalandokba Tőkés Lászlót. Erre akartam is reagálni. A mittosz a szekusokrol szólt.
Minap kezdtem érdeklődni, Baróton az Agache-szekus problémáról, sok érdekes dolgot hoztak tudományomra régi ismeroseim( énnis készülödök a "kommunizmus romániai perére"). De a legnagyobb meglepetés az volt hogy Baroton nincsenek munkahelyek, a szegénység elérte a magas csúcsokot, mert a nacionalizmusbol csak néhányan tudnak élni.
@gyaloghartur: Igy van, A. őrnagy post mortem ezredes nagy szoknyavadász volt.

tempetőfi 2010.02.23. 20:19:17

@agache.aurel.dionisie: Megint szelektíven idéz:)
Lemaradt a vége: "Mint Demeter elmondta, nem ez volt az első bosszú a leleplezés miatt: „más diverziós eszközökkel is élnek, például rossz magyarsággal megírt elektronikus leveleket köröztetnek egy temesvári lelkész nevében, amelyben megint pénzlenyúlással vádolnak (ez, mondhatni, két évtizedes «vád»)”.

Illusztrációként elküldte az említett e-mail szövegét:

„Tudomására kell hozzam egy sulyos helyzetett; szóval ez már több a soknál hogy egy magyar engem vádoljon. Internet cikkekben, a decemberi tüntetés "kudarcért"!! Személyesen, nagyon elegedve voltam ahogy a magyarség kijött felvonulni. Igaz hogy úgy tünik Tőkés az egyetlen elégededtlen volna, de ez már nem számmit sokat. Mi tudjuk a püspök nem igen mérlegeli a szavait és tobbet beszél a kelletenél - érintetlennek érzi magát. Másrészröl, a Magyarországi előirányozot pénz szervezési célal, nem jutott hozzam. Kérdezék meg Toró Tibort a ki kezébe került. Az is világos hogy emlitett összegek igazolásért szükséges olyan bűnbakot elűhozni mint engem. Istennek imádkozok kis felvilágositást kapjanak.”

tempetőfi 2010.02.23. 20:22:17

@agache.aurel.dionisie: Hátha tud válaszolni. Amióta beindult a rágalomhadjárat, és megkaptam a fentebb is idézett e-mailt, azon gondolkodom: annyi semmiházi magyar besúgó van, hogy nem találtak egy stilisztát, aki magyarította volna az "üzenetet"? Pénzük lenne rá.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.24. 07:20:59

@tempetőfi: "azon gondolkodom: annyi semmiházi magyar besúgó van, hogy nem találtak egy stilisztát, aki magyarította volna az "üzenetet"?"
Erre románul fogok válaszolni ,könnyebb kifejeznem gondolataimat Ön pedig olyan nyelven válaszol amilyen éppenséggel Önnek megfelel.
Umila mea părere este că nici dumneavoastră nu credeţi în această afirmaţie. Ramurile diviziilor serviciilor secrete care se ocupă de problema aspiraţiilor naţiunii maghiare din Transilvania privite din perspectiva Contituţiei României, au oameni super calificaţi care, cu siguranţă nu se coboară la acest nivel de implicare.De altfel , la acest moment aceştia probabil zâmbesc citind naivităţile ce apar pe acest blog (asta în măsura în care şi-ar mai pierde timpul cu astfel de discuţii sterile între oameni care nu prezintă interes din punct de vedere informaţional şi tactic operativ). De altfel,tot aşa cu siguranţă îşi râd în barbă când văd această "listă a lui Tőkés" care chiar şi pentru cei necunoscători ai problemei arată nivelul de izolare informaţională care există referitor la acest subiect. Nu cred că serviciile secrete române au vreun interes în denigrarea episcopului Tőkés, deoarece domnia sa este aceea parte previzibilă din ecuaţia problemei care este cunoscută foarte bine (şi nu de azi de ieri ci de multe decenii, cu evoluţiile de vigoare). Dacă l-ar denigra nu ar face altceva decât să-l ridice în ochii opiniei publice maghiare, care hai să fim sinceri, îl priveşte pe acest militant al aspiraţiilor naţiunii maghiare din Transilvania, cu o aură aproape mistică. Iar pe de altă parte, atât timp cât în cancelariile stăpânilor lumii, nu s-a luat decizia unei eventuale redistribuiri a sferelor de influenţă teritoriale,aşa cum naiv cred unii că se vor mai face ca în secolul trecut, nici nu este necesar ca domnul Tőkés să fie denigrat. Ca orice lucru pământean, şi imaginea creată de domnul Tőkés ca exponent al unui grup radical de persoane, se naşte, creşte şi va muri de la sine. Cu ce beneficii pentru comunitate? Asta o vor cuantifica alţii.

tempetőfi 2010.02.24. 10:54:51

@agache.aurel.dionisie: Ezt nagyjából én is így gondolom. Nem is a mostani SRI-re gondoltam, hanem az ex-idiótákra, akik a kommunista ideológia sokoldalúan fejlett embertípusa (multilateral dezvoltat) képének megfelelően (fél)analfabétákat helyezett igencsak nagy hatalommal bíró pozíciókba. Ők az a 40 százalék, akiket a SRI 1990-es megalakulásakor nem vettek vissza.
Rájuk gondolok, és hüledezek.
A CNSAS-dokumentumaiban, ahonnan ezeket a neveket össze lehetett szedni, mint tudjuk, az aktív állományban lévőket nem lehet dekonspirálni.
Ettől még az 1989 előtti gárda egy részét igen (lásd: www.securisti.ro/). A mi listánk nem teljes és nem reprezentatív, senki nem állította ezt. Hanem ennyit lehetett Tőkés Lászlónál lévő CNSAS-dossziékből előszedni. Tkp. egy célja van: áttörni a mentális gátat, miszerint nem lehet a szekusokat fellelni, felelősségre vonni.
De lehet és kell is.
Jelen pillanatban Tőkés László Prágában egy nemzetközi konferencián van (ő a fővédnöke), ahol a kommunizmus nemzetközi elítéléséről tanácskoznak a volt szovjet blokk országai kommunista bűnöket kutató intézeteinek vezetői. Ott van Marius Oprea is, aki szintén ez ügyben dolgozik - többek között a mi listánkon szereplő embereket is célkeresztbe veszik ezután.
És hogy ne aludjon nyugodtan: több újságíró is megkeresett a lista közzététele után, mert 1. találtak számukra fontos és érdekes neveket rajta; 2. ugyanezen célból dolgoznak már a szekus-ügyön évek óta, és felajánlják a segítségüket.
Tehát amit ön "naivitásnak" tart, az részben már elérte a célját.
És nem vagyunk paranoiásak, de lehet hogy üldöznek: sok gyalázkodó/fenyegető e-mail-t is kapunk.
Többségének ugyanarra a rugóra jár az agya, mint önnek.
Ne gondolja, hogy mi nem vigyorgunk jókat, amikor ön és a hasonszőrűek telericsajozzák a világot.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.24. 11:23:29

@tempetőfi: În sfârşit ajungem oarecum la un numitor comun.
Pentru mine, trebuie să recunosc, că până ce nu l-aţi vârât şi pe tatăl meu într-o astfel de listă, subiectul nu-mi era foarte cunoscut. dar în ultimele zile am studiat problema pentru a putea înţelege amploarea fenomenului şi am rămas surprins, că intr-adevăr în România nu există o consistenţă în deconspirarea ofiţerilor de securitate iar listele ce apar pe internet sunt de a dreptul amatoriceşti. Şi hai să dau şi eu o mână de ajutor, punând o întrebare oarecum retorică. Cum de în 20 de ani nu s-a putut întocmi o organigramă cu numărul de cadre de securitate distribuiţi pe judeţe, pe oraşe şi mai ales distribuiţi pe domenii de activitate. Căci sper că nu aveţi iluzia că de exemplu în Baraolt din x securişti (şi aici vă las pe dumneavoastră să înlocuiţi x cu un număr), toţi aceşti x securişti se ocupau cu urmărirea activităţii bisericeşti şi implicit a enoriaşilor. Şi ce este şi mai interesant este că aceşti x nu sunt pe listă şi nu sunt nominalizaţi. Normal era ca să existe un cadru contextual bine determinat de unde să se extindă în continuare această plasă a desconspirării.
Şi o întrebare personală: cam când estimaţi că voi primi un răspuns la memoriu?

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.24. 11:55:38

@tempetőfi: Ott van Marius Oprea is, aki szintén ez ügyben dolgozik - többek között a mi listánkon szereplő embereket is célkeresztbe veszik ezután.
De Agoston Alexandru,Tiberiu Băţagă,Gheorghe Baciu şi încă câţiva nu se va ocupa pentru că ei au fost deconspiraţi şi publicaţi în monitorul oficial.

tempetőfi 2010.02.24. 12:53:39

@agache.aurel.dionisie: Lesz válasz, a napokban megkapja.
Nos, Agache úr, ön is jól tudja, hogy például a hálózati dossziékat nem lehet kutatni (a Securtitate archívumának jelentős részét még úgy sem). De türelem, az idő mindent megold. Kezdenek kikopni azok a KGB-akadémián oskolázott volt magasrangú szekustisztek és kriptokommunisták, akik 1989 után átmentették a hatalmukat, és akikkel az ántivilágban a Nyugat üzletelt (külkereskedelem, jó vicc). Vagy meghalnak vagy erőtlenednek el - mert őket is rágják a fiatal héjják, akiknek korukból kifolyólag a múltjuk (az 1989 előtti múltjuk) nem foltos.
És ha már megengedhető, akkor ezek az utódok szépen fel fogják dobni a mestereiket. Megnyitják az archívumokat, ahogy illik. A Nyugat mossa kezeit, hoznak egy-két határozatot, adnak egy-két nyilatkozatot, néhány kitüntetést Opreának, Herta Müllernek, Tőkésnek, talán még Băsescunak is a Tismăneanu-jelentésért. A romániai társadalom meg úgy érzi majd, hogy kezdetét vette az erkölcsi megtisztulás, talán az Opreáék által kiásott hullák hozzátartozóinak végkielítés is jár, csakúgy, mint a politikai foglyoknak, Jilavából börtönmúzeumot csinálnak etc.
Román történészek írják majd meg a kommunista diktatúra történetét, az ön gyermeke pedig azt fogja tanulni az iskolában, hogy a nagyapa a rossz oldalon állt.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.24. 13:30:52

@tempetőfi: Román történészek írják majd meg a kommunista diktatúra történetét, az ön gyermeke pedig azt fogja tanulni az iskolában, hogy a nagyapa a rossz oldalon állt.
Cuvinte mari, pompoase, sforăitoare. Ce spuneţi dumneavoastră acolo este adevărat. Tatăl meu a fost în tabăra ceor care au deţinut puterea înainte de decembrie 1989. A intrat în sistem atunci când habar nu avea ce înseamnă acest lucru, la vârsta de 19 ani. După un timp a vrut să iasă spunând că nu este făcut pentru munca de miliţiE ci pentru cea de profesor (conform dosarului personal). Din păcate a rămas în sistem. Comoditate, faptul că deja avea 3 copii (din cei cinci). Dorinţa de a reprima duşmanii sistemului ? Nu ştiu să vă răspund la acest lucru.
Ceea ce pentru români este erou pentru maghiari este călău şi viceversa. Oricum cu siguranţă, tatăl meu nu a fost mai rău decât Miklós Horthy pe care naţiunea Ungară l-a reabilitat. Dar deocamdată în cazul tatălui meu nu putem vorbi decât de delaţiuni şi nu este necesar nici un fel de reabilitare. Asta tot un istoric v-ar spune-o.

tempetőfi 2010.02.24. 13:58:48

@agache.aurel.dionisie: Na, jó, ha már Horthynál tartunk, akkor inkább fejezzük be. Elbeszélhetünk egymás mellett napestig, az én türelmem végtelen, de nem látom értelmét.
Ön egy védhetetlen múltat védelmez. Akárcsak a szocialisták Nyugaton (posztkommunisták nálunk).
Részemről a téma lezárva. Ha engedi.
Viszlát.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.24. 14:46:50

@tempetőfi: Şi eu sunt de acord că s-au epuizat argumentele. Slavă domnului că în România redactarea şi aplicarea legii nu o fac cei aflaţi la extremele eşichierului politic, şi slavă domnului că există legi care ne apără de abuzuri. Lăudabil efortul dumneavoastră şi dorinţa de a condamna toate persoanele vinovate din regimul trecut, rămâne de văzut în ce măsură se va face acest lucru, binenţeles cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Şi observând tenacitatea şi vigoare argumentaţiei dumneavoastră nu mă îndoiesc de faptul că mi se va răspunde detaliat la toate aspectele din memoriu. În principiu solicitările mele converg spre transparenţa deplină a actului de lustraţie şi nu spre o culpabilizare comună a unor persoane, fără a se putea discerne între vina personală concretă şi faptică şi culpa comună, aceea de a fi fost miliţieni şi securişti.
Viszontlátásra

gyaloghartur 2010.02.24. 16:38:31

Nehogy már az Agache sarjé maradjon a végszó: amit itt összehalandzsált, rövidke szitálás után csak két "érvre" sorvad: Tőkés László nem tisztességes ember, Horthy Miklós gazember volt, ergo: ha a "legnagyobb" magyarok ilyenek, az egész náció ilyen!
Bizony kifinomult értelmiségi úr, ezek láb- és izzadságszagú soviniszta bizonyítékok.
Nem vagyok kíváncsi a viszontválaszodra !

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.24. 19:10:23

@gyaloghartur: ştii ce am observat, în acest topic la care am participat. Că am fost înjurat la greu, făcut extremist, hungarofob, apărător al comunismului, asupritor de maghiari. Totul pentru-că nu vreau să accept ca să fim condamnaţi înainte de a fi judecaţi(aici mă refer doar la familia miliţianului Agache). Sper că v-a făcut plăcere să mă înjosiţi atâtea zile. Mie mi-a făcut plăcere să asist la tot acest spectacol grotesc, pentru-că îmi aduce aminte de faptul că degradarea umană poate atinge acele cote ale ridicolului doar în momentul în care la argumente logice vii în contra-replică cu invective. Nu aveţi decât să vă adulaţi idolii, pe Tőkés László şi pe Horthy Miklós, dar pe noi, victimele intoleranţei voastre lăsaţi-ne să ne jelim morţii şi să nu permitem să le fie călcată în picioare demnitatea.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 06:33:20

@tempetőfi: Jelen pillanatban Tőkés László Prágában egy nemzetközi konferencián van (ő a fővédnöke), ahol a kommunizmus nemzetközi elítéléséről tanácskoznak a volt szovjet blokk országai kommunista bűnöket kutató intézeteinek vezetői. Ott van Marius Oprea is, aki szintén ez ügyben dolgozik - többek között a mi listánkon szereplő embereket is célkeresztbe veszik ezután.
És hogy ne aludjon nyugodtan: több újságíró is megkeresett a lista közzététele után, mert 1. találtak számukra fontos és érdekes neveket rajta; 2. ugyanezen célból dolgoznak már a szekus-ügyön évek óta, és felajánlják a segítségüket.
************
És ha már megengedhető, akkor ezek az utódok szépen fel fogják dobni a mestereiket. Megnyitják az archívumokat, ahogy illik. A Nyugat mossa kezeit, hoznak egy-két határozatot, adnak egy-két nyilatkozatot, néhány kitüntetést Opreának, Herta Müllernek, Tőkésnek, talán még Băsescunak is a Tismăneanu-jelentésért. A romániai társadalom meg úgy érzi majd, hogy kezdetét vette az erkölcsi megtisztulás, talán az Opreáék által kiásott hullák hozzátartozóinak végkielítés is jár, csakúgy, mint a politikai foglyoknak, Jilavából börtönmúzeumot csinálnak etc.
**********
Totul ar fi frumos, dacă toate aceste intenţii ar fi şi sprijinite de societatea românească. Dar faptul că Tőkés László se duce la Praga să facă o conferinţă şi să vorbească cu şomerul Marius oprea nu are relevanţă atât de mare. Tot ce se doreşte, teoretic e frumos dacă se încadrează în prevederile legale existente. Aşa cum spuneam mai deunăzi nu poţi să calci drepturile unor persoane, în numele unor idealuri nobile de condamnare a comunismului. Acuma comuniştii nu sunt la putere, sunt la putere cei care au condamnat comunismul. Şi ce se întâmplă? Cel pe care domnul Tőkés László îl foloseşte acuma ca un pretext-fetiş pentru uneltirile sale vitleşugite este eliminat, pus pe linie moartă, şi nu ce către securişti şi comunişti, ci de către potentaţii zilei de astăzi. Dacă venea Geoană la putere acuma urlau cu toţii că este o reacţiune politică din partea fiului unui general de securitate. Tot acest spectacol arată cu certitudine faptul că atunci când încerci să foloseşti idea condamnării comunismului în scopuri naţionalist revanşarde, sau în scopuri de luptă politică între grupări politice liberalo, popular europene, eşuezi până la urmă. De ce? pentru-că se transcede cadrul legal, care oricum este schimbat de potentaţii puterii şi în cazul domnului Tőkés László, nu ai sprijinul nici majorităţii şi nici minorităţii politice, şi eşti practic izolat în societate. Este drept, adevărul se va descoperi şi va fi dat în vileag. Dar nu de către cei numiţi sau aleşi politic, ci de către istorici independenţi şi imparţiali, în scopuri istorice şi de cercetare.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.28. 08:14:10

@agache.aurel.dionisie: Filozofie politică rulez. Ar fi mult mai simplu să înţeleg punctul Dvs. de vedere dacă aş cunoaşte orientarea Dvs. politică. Mi se pare că nu înţelegeţi cum funcţionează politica în toată lumea.
------------------------
Politikai filozófia rulez.
Nehéz megérteni az Ön álláspontját, sokkal egyszerűbb lenne, ha tudnám, milyen párttal szimpatizál.
Egyelőre úgy tűnik hogy nincs tisztában azzal, hogy hogyan működik a politika Romániában, sőt az egész világon.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 08:44:12

@Talon Karrde: neimplicat politic. Nu sunt membru de partid şi nu am mai fost la alegeri să votez de mai bine de un deceniu.

gyaloghartur 2010.02.28. 10:52:41

@agache.aurel.dionisie:
Şti ce am observat eu, la tine? Că îţi cauţi cu lumânarea situaţii,în care să fi umilit, din cauza ambiguităţii relaţiilor tale cu răposatul...
Altminteri, cât de "filozof" ai fi, ultimul argument la care recurgi este Horthy(cine nu este idol, pentru majoritatea maghiarilor, doar un om de stat cu destin tragic).. Te-n treb aşa mai trivial: Ce are p-la cu prefectura?
Ce are Horthy şi Tokes cu moartea tatălui tău şi cu verdictul din Strasbourg?
Trebuie să înţeleg că îi duşmăneşti pe maghiari (secui),- ceea ce poate fi considerat pe undeva o reacţie emoţională normală,- dar ai grijă că pentru ceilalţi, nu eşti decât o corcitură, oricât te-ai zbate!

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 11:35:35

@gyaloghartur: Te-n treb aşa mai trivial: Ce are p-la cu prefectura?
Ce are Horthy şi Tokes cu moartea tatălui tău şi cu verdictul din Strasbourg?
Are şi încă foarte mult.
Pentru-că de exemplu domnul Tőkés László vrea să asimileze comunismul şi nazismul ca fiind identice. Şi pe baza acestui raţionament toţi securiştii şi miliţienii să fie condamnaţi şi traşi la răspundere pentru faptele comise. De ce numai aceste două grupe şi nu şi activiştii de partid, procurorii şi judecătorii nu pot înţelege. Deci mai simplist cei care au încălcat drepturile omului în timpul regimului comunist să fie cercetaţi şi să răspundă penal, moral, etc.Dar cei care au încălcat drepturile omului în perioada nazismului în Ungaria au fost reabilitaţi politic. Se ştie foarte bine că acei generali americani care au comis crime de război nu au permis ca Horthy Miklós să fie judecat, de exemplu în Iugoslavia, pentru crime de război. Mai mult chiar, politicienii de dreapta l-au reabilitat. Şi dacă vrem să punem pe picioare de egalitate cele două regimuri totalitare, atunci la ce să ne aşteptăm, ca peste 40 de ani un eventual regim de stânga să reabiliteze pe x sau pe y. Totul este o mare mârşăvie politicianistă, pentru-că în ziua de astăzi nu mai poţi spune despre x şi y că a făcut nu ştiu ce abuzuri, dacă nun poţi proba acest lucru. Aşa e în democraţie. Afirmi ceva probează, iar chiar şi aceea probă poate şi trebuie să fie contestată în faţa unei instanţe de judecată de cei afectaţi. Şi dacă instanţa stabileşte că nu există dubii asupra probelor atunci e totul în ordine, şi persoana respectivă rămâne cu anatema faptelor sale pentru veşnicie. Mai mult chiar am auzit pe un mare blogger că ar vrea să le ia securiştilor dreptul de a face afaceri. Asta e culmea absurdului. Una e să îl condamni politic, penal, să-i iei drepturi de a vota pe o perioadă de câţiva ani şi alta este să te amesteci în afacerile securistului. Acuma fac pe avocatul diavolului. Dar astfel de afirmaţii extremiste nu fac altceva decât incită la o vânătoare de vrăjitoare.
Bun, se afirmă că trebuie îndepărtaţi. Şi cum să faci asta în mod practic, Politic, social, economic. fără să încalci convenţiile juridice actuale aflate în vigoare.?
Nu poţi să confişti nimănui averea şi afacerile pe baza unei liste. Să fim serioşi. Iar eventualele procese pot dura o eternitate. Părerea mea este că desconspirarea trebuie făcută de profesionişti şi nu de amatori. Aşa cum s-a făcut în Germania. Şi ce credeţi că securiştii de acolo au sărăcit cumva? Cele mai drastice lustraţii s-au făcut în Germania şi Cehia, dar chiar şi acolo au fost foarte puţini condamnaţi: De ce? mă întreb eu oare. Tot securiştii şi comuniştii sunt de vină.
pe tatăl meu oricum o eventuală lustraţie nu-l poate afecta sub nici o formă. El e mort de atâţia ani încât este o pagină din trecut.
O lustraţie se face la schimbarea unui regim, nu după 20 de ani. Poate că politic ar fi corect să se facă, dar toţi aceşti securişti din toate partidele sunt mână în mână cu ceilalţi politicieni şi faptul că unii latră de pe margine eşichierului politic, nu îi afectează cu nimica. Au acumulat deja atâta capital încât fix în cot i-ar durea de vreo lustraţie.
Umila mea părere este că ar trebui specialiştii să facă cercetările necesare, şi deconspirat tot ce este de deconspirat. Căci din punct de vedere politic în România lustraţia este imposibilă.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.28. 11:50:23

@agache.aurel.dionisie: OMFG, ce are de făcut comunismul ROMÂN cu nazismul (?) MAGHIAR? Nu au nici o legătură. Ambele trebuie condamnat. Şi aşa şi este.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.28. 11:58:36

@agache.aurel.dionisie: Magának mi az ULTIMATE célja? Megnéztem a honlapját, képes volt kitenni a halott édesapja fotóit, mire jó ez? Az apját megölték, ez tény, a bűnösöket elítélték, ez is tény. Mit akar még? Véleményem szerint a maga célja a román és magyar népcsoportok közötti gyűlölet szítása és erre sajnos a halott édesapját használja fel.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 12:03:12

@Talon Karrde: Da, trebuie condamnat. Aşa este. Dar nu făcând abuzuri. Aici iară-şi mă refer la cazul tatălui meu, inclus pe aceea listă.
preiau ce mă interesează pe mine din Rezoluţia 1096 din 1996 a Consiliului Europei, privind „Măsurile de eliminare a moştenirii fostelor sisteme totalitare comuniste:
-Astfel, un stat democratic, bazat pe domnia legii, trebuie, pentru a elimina moştenirea fostelor sisteme comuniste totalitare, să folosească mijloace specifice. Nu se pot aplica altfel de mijloace, pentru că ar însemna să nu fie cu nimic mai bun decât regimul totalitar care se doreşte a fi înlăturat. Un stat democratic bazat pe domnia legii, are suficiente mijloace la dispoziţie pentru a se asigura că justiţia funcţionează, iar cei vinovaţi sunt pedepsiţi - un astfel de stat nu poate şi nici nu ar trebui să fie influenţat de dorinţa de răzbunare în locul justiţiei. Statul democratic trebuie să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale, precum dreptul la un proces corect şi dreptul de a fi ascultat, şi să le aplice chiar şi acelora care, atunci când s-au aflat la putere, nu le-au aplicat. Un stat bazat pe domnia legii poate de asemenea să se apere împotriva revenirii ameninţării totalitare comuniste, din moment ce are la dispoziţie mijloace diverse, care nu intră în conflict cu drepturile omului şi domnia legii, şi se bazează pe dreptul penal şi măsurile administrative.
-Acest proces ar trebui să includă transformarea mentalităţilor (o transformare a minţii şi a sufletului), al cărui scop ar fi eliminarea fricii faţă de responsabilitate şi a lipsei de respect pentru diversitate, eliminarea naţionalismului extrem, intoleranţei, rasismului şi xenofobiei, care sunt parte din moştenirea vechilor regimuri. Toate acestea ar trebui înlocuite cu valori democratice precum toleranţa, respectul pentru diversitate, subsidiaritate şi răspunderea pentru acţiunile întreprinse.
-Adunarea recomandă, de asemenea, ca actele penale comise de indivizi în timpul regimului totalitar comunist să fie judecate şi pedepsite conform codului penal standard. În cazul în care codul penal prevede aplicarea unei serii de limitări pentru unele delicte pedeapsa poate fi extinsă, deoarece este vorba doar de o problemă procedurală şi nu de substanţă. Adoptarea şi aplicarea unor legi punitive retroactive nu este, totuşi, permisă. Pe de altă parte, este permisă judecarea şi pedepsirea oricărei persoane pentru orice act de omisiune care, în momentul când a fost comis, nu constituia un delict penal conform legislaţiei naţionale, dar care era considerat de natură penală potrivit principiilor generale de drept recunoscute de legislaţia naţională. Mai mult, acolo unde o persoană a acţionat în mod deschis violând drepturile omului, motivaţia că ar fi acţionat conform unor ordine nu exclude nici ilegalitatea şi nici culpa individuală.
-Adunarea recomandă că acuzarea delictelor individuale să fie luată în considerare împreună cu reabilitarea celor condamnaţi de „crime" care, într-o societate civilizată, nu constituie acte penale, şi a acelora care au fost condamnaţi pe nedrept. Se vor acorda compensaţii materiale acestor victime ale justiţiei totalitare, iar acestea nu vor fi (cu mult) mai mici decât compensaţiile acordate celor condamnaţi pe nedrept în condiţiile codului penal standard aflat în vigoare.
-În privinţa tratamentului aplicat persoanelor care nu au comis delicte care pot fi anchetate în conformitate cu articolul 7, dar care au deţinut poziţii înalte în cadrul fostelor regimuri totalitare comuniste şi le-au susţinut, Adunarea ia notă de necesitatea introducerii unor măsuri administrative, cum ar fi lustraţia şi legile decomunizării, în unele state. Scopul acestor măsuri este excluderea anumitor persoane de la exercitarea puterii guvernamentale în cazul în care nu se poate avea încredere că ele o vor exercita în conformitate cu principiile democratice, pentru că nu şi-au asumat nici un angajament sau ataşament faţă de ele în trecut şi nu au nici un interes sau motivaţie să treacă la ele în prezent.
-Adunarea accentuează faptul că, în general, aceste măsuri pot fi compatibile cu un stat democratic în condiţiile domniei legii, dacă o serie de criterii sunt îndeplinite. În primul rând, vinovăţia, fiind mai degrabă individuală decât colectivă, trebuie
demonstrată în fiecare caz individual - aceasta scoate în evidenţă necesitatea unei aplicări individuale şi nu colective a legilor lustraţiei. În al doilea rând, dreptul la apărare, prezumţia de nevinovăţie până în momentul demonstrării vinovăţiei, şi dreptul de a face apel în instanţă judecătorească trebuie să fie garantat. Răzbunarea nu poate constitui niciodată scopul acestor măsuri, iar abuzul politic sau social pe baza procesului lustraţiei nu este permis. Scopul lustraţiei nu este de a pedepsi - aceasta este sarcina procurorilor care utilizează dreptul penal - ci să protejeze noile democraţii emergente

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.28. 12:13:55

@agache.aurel.dionisie: În ce constă totuşi abuzul faţă de tatăl Dvs.?

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 12:21:45

@Talon Karrde: Abuzul constă în faptul că a fost inclus pe aceea listă a ofiţerilor de securitate care au excelat în distrugerea bisericii şi maghiarimii reformate, fără ca în acelaşi timp să se prezinte probele în sprijinul acestei afirmaţii, încălcându-se prezumţia de nevinovăţie până în momentul demonstrării vinovăţiei, şi dreptul de a se face apel în instanţă judecătorească care este garantat prin lege.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.28. 12:49:41

@agache.aurel.dionisie: Trebuie să înţeleg că pentru orice listă întocmită trebuie să prezentăn automat şi probe în momentul întocmirii? Probele trebuie prezentate doar în faţa instanţei, sau?

La Serenissima 2010.02.28. 13:15:03

ezek a hozzászólások nem románul vannak véletlenül? ;)

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 13:17:41

@Talon Karrde: Categoric da! Dacă de exemplu eu public, la scară naţională, lista curvelor PRM-iste care se culcă cu politicieni UDMR, trebuie să prezint numele curvelor PRM-iste şi numele politicienilor UDMR, precum şi dovezile mele în acest sens. Altfel totul se reduce la calomnie şi denigrare publică a unor oameni nevinovaţi. Deoarece grupul condus de Tőkés László nu are în competenţa sa dreptul legal de a pronunţa vinovăţia ofiţerilor de securitate care au excelat în distrugerea bisericii şi maghiarimii reformate, rezultă că probele trebuie prezentate, sau măcar nominalizate, în legătură directă cu persoana acuzată. Şi să se specifice existenţa posibilităţii unor căi de atac. De altfel, tot la aceea conferinţă de presă Tőkés László a încălcat la un moment dat şi legea privind protecţia datelor cu caracter personal, dând publicităţii adresa unei persoane pe care domnia sa a acuzat-o de uneltiri.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.28. 13:29:14

@agache.aurel.dionisie: "...Tőkés László a încălcat la un moment dat şi legea privind protecţia datelor cu caracter personal, dând publicităţii adresa unei persoane..."
Scuze, dar datele cu caracter personal a ucigaşilor ofiţerului de miliţie Agache Aurel, respectiv adresa lor nu sunt acelaşi categorie? Astfel încălcaţi la fel şi Dvs. legea privind protecţia datelor cu caracter personal.
Pe de altă parte este dreptul constituţional a curvelor PRM-iste să se culce cu politicieni UDMR, vă rog să găsiţi altă comparaţie.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 13:36:04

@Talon Karrde: Ok. retrag comparaţia, îmi cer scuze, a fost o figură de stil, pentru ca să subliniez cum m-am simţit eu când am văzut numele tatălui meu pe aceeaşi listă.
Da, datele cu caracter personal ale ucigaşilor tatălui meu sunt din aceeaşi categorie. Dar eu mi-am asumat în mod personal publicarea lor, şi sunt gata să răspund în faţa legii pentru publicarea lor.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 13:58:06

@Talon Karrde: Am uitat să precizez că publicarea datelor personale ale ucigaşilor tatălui meu s-au făcut strâns legat de caracterul public al faptei de a-l ucide pe tatăl meu.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.28. 14:02:16

@agache.aurel.dionisie: "şi sunt gata să răspund în faţa legii pentru publicarea lor."
Chiar aţi fi mulţumit în cazul în care un ultraidiot de la Noua Dreaptă îşi aplică o cantitate mai serioasă de halucinogen, trece graniţa şi ia rând pe rând pe "ucigaşi" şi le trage în ţeapă (copyright Vlad Ţ.)?

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 14:16:12

@Talon Karrde: Nu aş fi mulţumit în caz că un ultra idiot de la Noua Dreaptă ar face acele fapte abominabile pe care le spuneţi, dar cu siguranţă instanţa de judecată ar face aprecierea în funcţie de motivaţia mea, care este prevăzută de lege şi ar lua decizia corectă. Iar în ceea ce priveşte ipotetica faptă expusă de dumneavoastră. Aş fi primul care aş saluta pedepsirea exemplară a idiotului, şi l-aş da şi eu în judecată la rândul meu că nu m-a lăsat să duc la îndeplinire executarea sentinţei pe latura civilă.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.28. 14:25:45

@agache.aurel.dionisie: Probabil şi dl. Tőkés şi-a asumat în mod personal publicarea acelei adrese. Nu înţeleg de ce învinovăţiţi pe cineva cu lucruri pe cale le faceţi şi Dvs?

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 14:26:59

Apropo. aţi văzut sentinţa ce la Curtea de Apel Braşov, că nu pot fi publicate numele procurorilor, miliţienilor şi securiştilor din dosarul personal al tatălui meu? de asta ce părere aveţi? Vi se pare corect. Că mie nu mi se pare corect ca în 2010 să nu pot da publicităţii aceste nume.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 14:30:13

@Talon Karrde: Probabil şi dl. Tőkés şi-a asumat în mod personal publicarea acelei adrese. Nu înţeleg de ce învinovăţiţi pe cineva cu lucruri pe cale le faceţi şi Dvs?
Eu pot demonstra caracterul public al uciderii tatălui meu legat de persoana celor cinci criminali. Domnul Tőkés poate demonstra acelaşi caracter public referitor la uneltiri? Şi deocamdată nu aş dori să duc firul gândirii logice şi la aceea listă a ruşinii.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 15:09:22

Mă aşteptam să-mi răspundeţi, măcar formal. Deci eu nu am voie să public numele unor ofiţeri de miliţie, securitate şi procurori, pe care le-am luat prin studiu personal, după ce IPJ Covasna a anonimizat aceste nume pe copia dosarului. E vorba de numele acelora care i-au dat calificative profesionale, au dispus neînceperea urmăririi penale, au urmărit familia ofiţerului şi au colectat date despre eventuale activităţi duşmănoase la adresa sistemului.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.28. 16:03:37

@agache.aurel.dionisie: Ideea este, că blogul este o formă de comunicare continuuă, adică vă rog să-mi permiteţi să vă răspund în momentul în care chiar am ceva de spus. Mulţumesc.

gyaloghartur 2010.02.28. 16:27:53

@agache.aurel.dionisie: Horthyt nem kellett "rehabilitálni", mert sosem volt elítélve. Ha már háborús bűnösöket keresel Jugoszláviában. mindjárt első helyen ott van Tito "marsall".Nem beszélve a recens példákról, ugyebár. Azt sem lehet elfelejteni, hogy a román közvélemény végig az agresszor szerbeket támogatta a szlovéniai háborútól kezdve a koszovói háborúig. Azt sem lehet elfelejteni, hogy behúzták a farkukat és elsomfordáltak volt "a zövetségesük" mellől, mikor a NATO belépés úgy kívánta. Ismerős a helyzet, nemdebár?
Egyébként Szerbiában a Timok völgyi románság teljes jogfosztottságban él. Azért kéne militálni A. úr!

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 16:35:00

@Talon Karrde: Sigur, Sigur. Nu vroiam să fiu insistent. O să urmăresc blogul în continuare. În caz că, chiar veţi avea ceva de spus. Scuze încă odată.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 16:36:56

@gyaloghartur: Nu mă interesează soarta românilor din Timoc, cum nu mă interesează nici soarta celor din republica Moldova.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.02.28. 16:51:43

@gyaloghartur: Ei trebuie să se îngrijească, ca în cadrul ţării în care locuiesc să-şi obţină drepturile. În rest să fie sănătoşi cu toţii"

La Serenissima 2010.02.28. 23:46:26

@Talon Karrde: érteni én is értem, bár talán nem mindenki fogja azok közül, akik idetévednek maholnap. szóval csak jelezni akartam, hogy ezek most pont nem magyarul vannak, ha esetleg magatoktól nem tűnt volna fel ;)

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.01. 21:50:54

Gata! Eu m-am lămurit pe deplin asupra problematicii. Datorită faptului că era şi tatăl meu pe listă, am citit zilele ăstea foarte mult despre Tőkés László, ca erou anticomunist,politician, militant pentru drepturile minorităţilor dar şi despre el ca om, ca familist, ca vicii, etc.Şi mi-am făcut o imagine despre ce reprezintă el în societatea noastră. Mi-am dat seama şi ce s-a urmărit cu publicarea acestei liste, strâns legată de "Declaraţia de la Praga", În virtutea noilor sale declaraţii şi a ultimei sale liste publicate astăzi, mi-am putut creiona ce doreşte de fapt acest grup de interes reprezentat de distinsul europarlamentar. Şi am ajuns la concluzia că a rămas acelaşi mare visător, care crede că poate schimba lumea în sensul ideilor sale justiţiare care transced actualele norme europene. Nu mă îndoiesc de faptul că nu are nici o şansă de reuşită. Nici o persoană cu greutate în Europa nu va sprijini ideile lui utopice, acuma la 20 de ani de la căderea comunismului. Domnia sa a aderat din mers la acest tren pe care eu îl numesc scurt "Praga" şi a venit cu propriile sale concepţii despre modul cum se poate face dreptate . Să fie sănătos. Nu cred că mai merită să-mi pierd timpul şi energia pentru a încerca să înţeleg chiar tot mecanismul. Nu voi cădea în capcana în care au căzut atâţia oameni care au fost "devoraţi" de idealurile mistico-politice ale domniei sale.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.03.01. 22:57:17

@agache.aurel.dionisie: De ce mi se pare că îl desconsideraţi pe acest om? Dvs. trăiţi într-o lume în care există numai grupuri de interese? Cred că vă uitaţi mult la televizor şi vedeţi prea multe filme americane.
Pe de altă parte dl. Tőkés László nu este singura persoană, care "a venit cu propriile sale concepţii despre modul cum se poate face dreptate", la fel vă gândiţi şi procedaţi şi Dvs. în cazul uciderii colonelului post mortem Agache Aurel, probabil cauza este că "lucrează" acel 50% sânge maghiar, să nu fiţi dezamăgit pentru asta.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.01. 23:16:07

@Talon Karrde: Nu-l desconsider, doar încerc să fiu cât mai raţional, deoarece trebuie văzut care este puterea reală a celor care au participat la această conferinţă. Şi culmea este că nu se ia în considerare influenţa Rusiei în Europa. De asta spuneam eu că nu are şanse. Politicienii Europei nu vor achiesa în nici un fel la astfel de apeluri în urma unor conferinţe ţinute de persoane extrem de onorabile dar fără mare influenţă în luarea deciziilor europene.
Sunt cel puţin 10 factori pragmatici şi ideatici care nu vor putea permite ca astfel de iniţiative să fie finalizate. Nu sunt dezamăgit de faptul că lucrează în mine acel 50%, dimpotrivă acel 50% m-a făcut să gândesc totul din punct de vedere a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Şi de aceea până azi pe la prânz eram siderat de modul războinic în care priveşte domnul Tőkés László lupta împotriva comunismului. Dar mi-am dat seama că domnia sa este mult prea mic pentru un astfel de război, care nu poate fi câştigat la ora asta într-o europă democrată.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.01. 23:39:04

@Talon Karrde: Şi ca nu vorbesc pe chestiuni abstracte, citiţi şi dumneavoastră declaraţia de la Praga şi logic şi raţional încercaţi să vedeţi câte din punctele expuse acolo au şanse de a fi puse în aplicare.
DECLARAŢIE PRIVIND CRIMELE COMUNISMULUI
Noi, participanţii la conferinţa internaţională "Crimele Regimurilor Comuniste",
desfăşurată la Praga între 24 şi 26 februarie 2010, declarăm următoarele:
1.Regimurile comuniste au săvârşit, şi în unele cazuri încă săvârşesc, crime împotriva umanităţii în toate ţările Europei Centrale şi de Est şi în alte ţări în care comunismul încă există.
2.Crimele împotriva umanităţii nu sunt supuse prescripţiei extinctive, conform dreptului internaţional; totuşi, modul în care justiţia a fost aplicată în ultimii 20 de ani celor care au comis crime comuniste, este cu totul nesatisfăcător şi ineficient.
3.Nu avem voie să negăm zecilor de milioane de victime ale comunismului dreptul lor la justiţie.
4.Având în vedere că crimele împotriva umanităţii comise de regimurile comuniste nu cad sub jurisdicţia vreunei instanţe internaţionale, cerem crearea unei noi curţi internaţionale cu sediul în interiorul Uniunii Europene, pentru judecarea crimelor comunismului. Crimele comunismului împotriva umanităţii trebuie condamnate de această instanţă în mod similar condamnării şi pedepsirii crimelor nazismului de către Tribunalul de la Nurnberg şi în mod similar condamnării şi pedepsirii crimelor comise în fosta Iugoslavie.
5.A nu pedepsi criminalii comunişti înseamnă a ignora şi deci a slăbi însuşi dreptul internaţional.
6.Ca un act de reparaţie şi echitate, ţările europene trebuie să întroducă măsuri legislative pentru recalcularea pensiilor şi altor drepturi de securitate socială ale celor care au comis crime comuniste, astfel încât ele să devină mai mici sau egale cu cele ale victimelor acestora.
7.Având în vedere că democraţia trebuie să înveţe să fie capabilă să se apere singură, ea însăşi, comunismul trebuie condamnat în mod similar cu modul în care a fost condamnat nazismul. Nu punem semnul egalităţii crimele nazismului cu cele ale comunismului, inclusiv prin existenţa Gulagului, a Laogai şi a lagărelor de concentrare naziste. Ele trebuie studiate şi judecate fiecare în raport cu oribilele lor trăsături proprii şi specifice. Ideologia comunistă şi statul comunist contravin Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Aşa cum nu dorim să relativizăm crimele nazismului, nu putem accepta nici relativizarea crimelor comunismului.
8.Facem apel către statele membre ale Uniunii Europene să crească nivelul de conştientizare, de informare şi de educare asupra crimelor comunismului; le reamintim necesitatea implementării, fără întârziere, a Rezoluţiei Parlamentului European (2 aprilie 2009) privind instituirea zilei de 23 august ca Ziua Europeană a Memoriei victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare.
9.Facem apel la Comisia Europeană şi la Consiliul European pentru Justiţie şi Afaceri Interne, să adopte o decizie cadru pentru introducerea unei interdicţii pan-europene de a fi scuzate, negate sau trivializate crimele comunismului.
10.Crearea unei Platforme a Memoriei şi Conştiinţei Europene, susţinută de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene în 2009, trebuie completată la nivelul Uniunii Europene. Fiecare guvern în parte trebuie să îşi respecte angajamentele privind activitatea Platformei.
11.Ca un act de recunoaştere a victimelor şi ca semn de respect pentru imensa suferinţă cauzată asupra a jumătate din continentul European, Europa trebuie să edifice un monument memorial pentru victimelor comunismului mondial, după exemplul memorialului ridicat în Washington D.C. (Statele Unite ale Americii).

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.02. 07:20:24

Mă uitam la reportajul de pe DUNATV unde Tőkés László arăta că a început lupta, grea şi lungă, dar neîndoios victorioasă, şi deja îmi imaginam cum toate statele din Europa în care a existat comunism îşi extrădează securiştii către Tribunalul Pentru Crime Comuniste de la Praga, şi cum miile de securişti şi miliţieni stau la coadă pentru a li se citi capetele de acuzare întocmite de miile de procurori şi cel 50 de complete de judecată stau şi fac audieri,şi după procese medii ca durată în timp, i-ar arunca pe toţi aceşti nenorociţi de securişti într-o închisoare imensă construită special pentru ei, închisoare care , dat fiind normele europene, seamănă mai mult cu un hotel corecţional.
Numai enumerarea tuturor condiţiilor necesare îndeplinirii acestei utopii te face să crezi că totul se rezumă la o simplă manevră propagandistă. Aşteptăm cu foarte mult interes răspunsul Uniunii Europene. Deja au trecut 2 săptămâni şi nu sunt capabili să dea un răspuns la un amărât de memoriu şi el se visează mare inchizitor el Europei, post comuniste, dar flutură ostentativ un pliant primit la Praga: În afară de postarile pe bloguri şi ziare, rezultate ca urmare a unei amărâte de conferinţe de presă de la Oradea, nu am văzut nici măcar o reacţie a vreunui politician sau for european, care să arate că cineva îl bagă în seamă. Poate că îl va băga în seamă Gigi Becali, care are aceeaşi putere de a implementa ceva în Europa ca şi distinsul europarlamentar maghiar.

tempetőfi 2010.03.02. 09:59:59

@agache.aurel.dionisie: A 2008-as Prágai Nyilatkozat következményeként 2009. április 2-án az Európai Parlament elítélte a kommunizmus bűneit: 553 szavazat mellette, 43 ellene. Ennek a határozatnak Tőkés László volt az egyik társszerzője, a lobbicsoport tagja, az EFA arca a vitában.
Hát, ha ez nem befolyás és eredmény, akkor nem tudom, mi az - röpke másfél éves EP-képviselői múlttal a háta mögött.
És senki nem mondta, hogy holnap lesz bíróság, azt sem reméljük, hogy minden ex-szekust, belügyist, pribéket elítélnek.
De ha egyet sikerül bíróság elé citálni, megtörik a jég.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.02. 10:46:47

@tempetőfi: Una este să condamni formal comunismul. Şi Băsescu a făcut asta. Şi alta este să porneşti o astfel de cruciadă, cu Tribunale Internaţionale. E ca şi cum naziştii ar fi fost condamnaţi nu în 1945 ci în 1965. E o mică diferenţă totuşi. Europa civilizată a ales deja să trateze decomunizarea pe alte căi, în special de integrare legislativă şi economică. Şi aş vrea eu să-l văd pe domnul Tőkés László cum reuşeşte să aducă măcar un singur securist în faţa unui tribunal internaţional. Din punctul meu de vedere, chiar şi domnul Tőkés László este o relicvă a comunismului, pentru-că se încadrează la definiţia dată de Consiliul Europeicare spune clar, citez: -Acest proces ar trebui să includă transformarea mentalităţilor (o transformare a minţii şi a sufletului), al cărui scop ar fi eliminarea fricii faţă de responsabilitate şi a lipsei de respect pentru diversitate, eliminarea naţionalismului extrem, intoleranţei, rasismului şi xenofobiei, care sunt parte din moştenirea vechilor regimuri. Toate acestea ar trebui înlocuite cu valori democratice precum toleranţa, respectul pentru diversitate, subsidiaritate şi răspunderea pentru acţiunile întreprinse. Europa este civilizată şi acceptă să audă şi ideile emise de distinsul euro-parlamentar maghiar. Dar asta nu înseamnă în mod automat că o să şi le accepte. Am văzut că zilele ăstea aţi tot dat explicaţii pe un blog maghiar despre distinsul europarlamentar, şi chiar şi concetăţenii dumneavoastră încep să lepede de pe ochi vălul naţionalist şi deja privesc lucrurile mult mai raţional decât acuma un deceniu. Dacă nu exista acest naţionalism blestemat, care este şi el o consecinţă a istoriei ultimului secol, de mult domnul Tőkés László ar fi predicat ideile sale doar unui grup restrâns de oameni.
Asta e realitatea crudă. Vor mai trebui să treacă încă cel puţin două decenii ca naţionalismul să-şi piardă din putere aşa cum a pierdut şi comunismul lupta cu istoria. Dar Europa este tolerantă şi diversitatea de idei înseamnă progresul valorilor europene implementate cu atâta trudă în ultimii 60 de ani. Că domnul Tőkés László vrea să se întoarcă la mentalitatea anului 1945 este problema dânsului şi ţine de strategia politică şi naţionalistă aleasă în acest scop. Dar să nu-şi facă prea multe iluzii. Numai comuniştii mai scoteau astfel de liste de chiaburi şi îi punea la stâlpul infamiei, fără măcar să ofere vreo explicaţie suplimentară, ci târnosind texte şablon în care se amestecă o ideologie cu elemente informative extrase din mass media.

tempetőfi 2010.03.02. 11:42:17

@agache.aurel.dionisie:
1. az említett magyar blog íróját kivéve akivel vitatkozom, egy volt besúgó lelkipásztor. Ne már, hogy ő legyen az etalon.
2. A nacionalizmusok "gyengülését" enyhe kételkedéssel fogadom. Azt sem bánom, ha "kisebbségi nacionalistának" neveznek (via Kymlicka).
Tessék olvasni szakirodalmat is, ne csak újságokat és törvénykönyveket.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.02. 12:31:05

@tempetőfi: Nu poate fi nimic dubios, dar că vă place că nu vă place, nu prea aş crede că Europa este prea mişcată (excepţie făcând binenţeles Ungaria, cunoscute fiind antecedentele istorice) de teoriile filozofico-politice ale lui Kymlicka. Pentru-că teorie este destul de abstractă, făcând comparaţie cu nu ştiu ce "moşteniri" lăsate de un împărat creştinat, rege, general, sau chiar fost sclav din America centrală devenit preşedinte sau de vreun şef de trib din Africa. Europa nu mai are mare chef de naţionalism-etnic, şi semnalele de alarmă ce vin din Ungaria în an electoral nu sunt încurajatoare. Iar Europa are alte probleme acuma decât să finanţeze Tribunale Internaţionale, Curţi inchiziţionale care nu se pot încadra în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, chiar dacă această Convenţie este amintită frugal şi în declaraţia de la Praga. Europa nu este dispusă şi nici nu va începe un război cu proprii cetăţeni, decât în limitele încălcării status-qoului social existent şi a ordinii de drept create în 50 de ani de pace.

tempetőfi 2010.03.02. 13:04:58

@agache.aurel.dionisie: Nagyon nem egy nyelvet beszélünk. Și în sens figurat.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.02. 16:03:53

Nici nu putem vorbi aceeaşi limbă, în sens figurat, deoarece facem parte din două grupări diferite în ceea ce priveşte abordarea europeană a problemei abordate în topic. În timp ce domnul Tőkés László priveşte uciderea unei persoane cum ar fi tatăl meu, ca făcând parte dintr-o categorie principial numită numită "jogos - népharag", care este în opinia sa nepedepsibilă fiindcă are la bază o valoare anticomunistă în timp ce eu am privit-o ca fiind o infracţiune de ucidere a unui om cu orientare comunistă, indiferent că aceasta a fost făcută la căderea unui sistem comunist, iar Europa Democrată şi adeptă a valorilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului mi-a dat dreptate. Şi de aici putem extrapola temporal şi înainte şi după eveniment. Mai pe scurt, Europa are suficiente mijloace pentru a se decomuniza, altele decât infiinţarea acestor aberaţii numite Tribunale Internaţionale. Dacă Uniunea Europeană ar fi considerat necesar să existe astfel de tribunale, le înfiinţa, dar având atâtea mijloace legale pentru a se face dreptate, bazându-ne în exclusivitate pe Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, nu s-a considerat necesar ca să se transceadă nişte norme europene foarte bine gândite, norme europene aflate în permanentă adaptare la cerinţele sociale şi juridice ale cetăţenilor săi. Credeţi că mie mi-a convenit ca să lupt 20 de ani pentru ca să obţin o reparaţie juridică şi orală? Dacă aş fi avut gândiri extremiste aş fi achiesat şi eu la înfiinţarea unui Tribunal Internaţional pentru Crime comise pe teritoriul Europei. Dar am acceptat să fac parte dintr-un sistem juridic care este perfectibil şi nu am acuzat pe cei care stabilesc regulile jocului european de complicitate cu ucigaşii tatălui meu. Îi înţeleg pe cei care au enunţat declaraţia de la Praga declaraţie pe care ulterior au internaţionaliza-o în încercarea de a-i da o legitimitate pe plan european.Dacă s-a fi dorit într-adevăr a se face un pas mare către rezolvarea acestor frustrări ar fi trebuit invitaţi şi judecători de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum şi somităţi juridice ţinând în special de respectarea acestor drepturi şi s-ar fi creionat în mod concret un cadru de rezolvare a unei problema. E mult prea comod ca să te întâlneşti două zile, şi să teoretizezi pe un subiect anume, dar să "omiţi" şi să faci măcar o analiză practică a modalităţilor de rezolvare juridică a problemei, că de filozofie suntem sătuli cu toţii. Cum credeţi că priveşte un judecător de la Curtea Europeană toată această chestiune? Trebuie făcuţi paşii următori, şi creat un grup de lucru pentru analiza şi implementarea juridică în conformitate cu normele europene a măcar câtorva din enunţurile făcute la Praga. Şi poate că atunci lucrurile vor avansa cu adevărat.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.02. 16:05:39

reparaţie juridică şi orală = reparaţie juridică şi morală.

tempetőfi 2010.03.02. 16:15:18

@agache.aurel.dionisie: Ön szerint nem ezt csinálják? Értem én, hogy mindenki misztikus, amatőr, csak Ön helikopter, de azért mégiscsak a kommunizmus bűneit kutató intézetek képviselői gyűltek össze + a rendszerváltók. Nyugodjon meg, tudják a dolgukat.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.02. 18:22:36

@tempetőfi: Nu,nu fac asta.Dovadă, declaraţia adoptată. De ce nu au fost invitaţi şi jurişti şi judecători la această conferinţă. Şi specialişti în drepturile omului din Uniunea Europeană? Dacă tot vrem să implantăm Tribunale Internaţionale, atunci trebuia discutat şi aspectul juridic al problemei. Numai să spui cuvinte mari ca: "crimele comunismului", Curţi Internaţionale.,etc.
Chiar nu se poate înţelege faptul că este necesar să vorbim despre crime comise de către persoane şi nu de către ideologie. Pe lângă înfiinţarea unei astfel de Curţi Internaţionale, pe mine m-a mai frapat punctul 3.: Nu avem voie să negăm zecilor de milioane de victime ale comunismului dreptul lor la justiţie. Adică ce să înţelegem că Uniunea Europeană, dacă nu înfiinţează aceea curte internaţională neagă accesul la justiţie a milioane de victime? Este o aberaţie care jigneşte creatorii unui sistem juridic european bazat pe echitate. Dumneavoastră sunteţi mai bine informat. Vă rog să-mi spuneţi şi mie cui i se adresează de fapt punctul 4 al acelei declaraţii şi ce se aşteaptă de la Uniunea Europeană în acest sens? Să nu mor prost.

tempetőfi 2010.03.02. 18:54:27

@agache.aurel.dionisie: Ott van a konferencia honlapja, tessék kinézni a neveket, kontaktokat, fogalmazza meg a kérdéseit a szervezők/résztvevők felé.
A volt európai biztos, illetve az ENSZ afrikai emberjogi szakértői ejsze csak értenek a dolgokhoz.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.02. 20:37:22

Ok. Aşa o să fac. Sper să trăiesc suficient de mult ca să văd şi rezultatele concrete ale acestei declaraţii.
Deocamdată pot doar să constat că subiectul nu este dezbătut de opinia publică europeană, mass media nu îl promovează aproape deloc, şi aşa la o sumară googăleală nu văd ca acest subiect să prezinte vreun interes mai deosebit.
M-am uitat şi pe situl Uniunii Europene şi nici un fel de reverberaţii. Poate e prea devreme. În România ce să mai vorbim doar ziarele online şi câteva bloguri au scris despre această declaraţie care va schimba Agenda Europei Unite. Şi cu asta închei. Câţi locuitori are Europa şi câţi au semnat on line Declaraţia. Întrebaţi orice tânăr din ziua de astăzi de nazism sau comunism, iar majoritatea vor ridica din umeri. Lipsa de educaţie şi indiferenţa tinerilor din ziua de astăzi care sunt mai îngrijoraţi de faptul că locurile de muncă sunt nesigure sau nu sunt abordabile. Şi eu recunosc că până mai ieri habar nu aveam că există Declaraţia de la Praga. Şi sunt un devorator de media destul de vorace. Îmi plac foarte multe din ideile de acolo, dar câteva din ele sunt prea de dreapta ca să fie acceptate. E bine că se adună oamenii şi discută şi fac apeluri. Mai trebuie doar susţinere socială, fonduri financiare pentru un lobby agresiv şi probabil se vor vedea ceva rezultate. Umila mea părere este că dacă fiecare părinte responsabil ar citi copiilor săi măcar odată Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi ar încerca să discute pe fiecare articol în parte câte un caz concret, atât comunismul cât şi nazismul, de fapt fascismul în toată aria sa de acoperire nu ar avea nici o izbândă, şi nici regimurile totalitare nu ar putea să mai existe vreodată. Îmi cer scuze că v-am răpit atât din timp. Mult succes în continuare. Mă întorc în cotidianul firesc al lucrurilor şi îmi văd de treaba mea. Sper ca să primesc în cele din urmă un răspuns şi la memoriul meu, şi că îmi veţi da posibilitatea să am acces la informaţiile pe care le deţineţi referitoare la activitatea tatălui meu, ofiţerul de miliţie Agache Aurel.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.02. 23:00:20

@tempetőfi: Cu scuzele de rigoare, chiar e ultima intervenţie. Am citit rezoluţia din 2 aprilie 2009 a Parlamentului European şi din aceestă rezoluţie nu reiese că ar trebui înfiinţate tribunale internaţionale. Prezint alăturat în limba română rezoluţia respectivă, cu care eu personal sunt perfect de acord.
Rezoluţia Parlamentului European din 2 aprilie 2009 referitoare la conştiinţa europeană şi totalitarismul

Parlamentul European,
– având în vedere Declarația universală a drepturilor omului,
– având în vedere Rezoluția 260-(III)-A a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din 9 decembrie 1948 privind genocidul,
– având în vedere articolele 6 și 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană,
– având în vedere Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene,
– având în vedere Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului din 28 noiembrie 2008 privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal ,
– având în vedere Rezoluția 1481 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 25 ianuarie 2006 referitoare la necesitatea condamnării în plan internațional a crimelor săvârșite de către regimurile comuniste totalitare,
– având în vedere Declarația sa din 23 august 2008 privind proclamarea zilei de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului ,
– având în vedere numeroasele sale rezoluții cu privire la democrație și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, inclusiv Rezoluția adoptată la 12 mai 2005 referitoare la cea de a 60-a aniversare a sfârşitului celui de Al doilea război mondial în Europa la 8 mai 1945 , Rezoluția sa din 23 octombrie 2008 referitoare la comemorarea foametei deliberate - Holodomor- din Ucraina , precum și Rezoluția sa din 15 ianuarie 2009 referitoare la Srebenica ,
– având în vedere comisiile pentru adevăr și justiție înființate în diverse părți ale lumii, care au ajutat persoanele care au trăit în numeroase foste regimuri autoritare și totalitare să depășească diferenţele și să ajungă la reconciliere,
– având în vedere declarațiile făcute la 4 iulie 2006 de Președintele său și de grupurile politice la 70 de ani după lovitura de stat a generalului Franco în Spania,
– având în vedere articolul 103 alineatul (4) din Regulamentul său de procedură,
A. întrucât istoricii admit că nu este posibilă interpretarea într-un mod pe deplin obiectiv a faptelor istorice și că nu există relatări istorice obiective; întrucât, cu toate acestea, istoricii de profesie utilizează instrumente științifice pentru studierea trecutului și încearcă, astfel, să fie cât mai imparțiali cu putință;
B. întrucât niciun organism sau partid politic nu deține monopolul asupra interpretării istoriei, iar astfel de organisme sau partide nu pot pretinde că sunt obiective;
C. întrucât interpretările politice oficiale ale faptelor istorice nu ar trebui să fie impuse prin decizii ale majorității parlamentare; întrucât un parlament nu poate legifera asupra trecutului;
D. întrucât unul din obiectivele fundamentale ale procesului de integrare europeană este asigurarea respectării drepturilor fundamentale și a statului de drept în viitor, iar articolele 6 și 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană oferă mecanismele adecvate pentru atingerea acestui scop;
E. întrucât interpretările eronate ale istoriei pot alimenta politici exclusiviste și, prin urmare, incita la ură și rasism;
F. întrucât amintirile trecutului tragic al Europei trebuie păstrate vii pentru a onora victimele, a condamna criminalii și a pune bazele unei reconcilieri clădite pe adevăr și comemorare;
G. întrucât milioane de victime au fost deportate, închise, torturate și ucise de regimuri totalitare și autoritare în cursul secolului XX în Europa; întrucât trebuie totuși să se recunoască unicitatea Holocaustului;
H. întrucât experiența istorică dominantă a Europei de Vest a fost nazismul și întrucât țările Europei Centrale şi de Est au experimentat şi comunismul şi nazismul; întrucât trebuie promovată înțelegerea pentru dubla moștenire legată de dictaturi a acestor țări;
I. întrucât integrarea europeană a fost de la început o reacție la suferința provocată de cele două războaie mondiale și de tirania nazistă care a condus la Holocaust, precum și la expansiunea regimurilor totalitare și nedemocratice din Europa Centrală și de Est, și a fost, de asemenea, o modalitate de a depăși disensiunile profunde și ostilitatea din Europa prin cooperare și integrare, pentru a pune capăt războaielor și a asigura democrația în Europa;
J. întrucât procesul integrării europene a fost încununat de succes și a condus la o Uniune Europeană care cuprinde în prezent țările din Europa Centrală și de Est care au trăit sub regimuri comuniste de la sfârșitul celui de Al doilea război mondial până la începutul anilor 1990 și întrucât aderările anterioare ale Greciei, Spaniei și Portugaliei, care au suferit sub regimuri fasciste de lungă durată, au contribuit la asigurarea democrației în sudul Europei;
K. întrucât Europa nu va fi unită dacă nu reușeşte să aibă o viziune comuna asupra istoriei sale, dacă nu recunoaște nazismul, stalinismul și regimurile fasciste și comuniste ca o moștenire comună și dacă nu poartă o dezbatere sinceră și aprofundată cu privire la crimele lor din secolul trecut;
L. întrucât, în 2009, Europa reunită va celebra cea de a 20-a aniversare a prăbușirii dictaturilor comuniste din Europa Centrală și de Est, precum și a căderii Zidului Berlinului, ceea ce ar trebui să constituie o oportunitate pentru o mai bună conștientizare a trecutului și pentru recunoașterea rolului inițiativelor cetățenești democratice, precum și un stimul pentru aprofundarea sentimentelor de solidaritate și coeziune;
M. întrucât este, de asemenea, important ca cei care s-au opus activ regimului totalitarist să nu fie uitați și să aibă un loc în conștiința europenilor ca eroi ai epocii totalitare datorită devotamentului, credinței în idealuri, onoarei și curajului lor;
N. întrucât, din perspectiva victimelor, nu contează care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat, i-a ucis sau care a fost motivul,
1. își exprimă respectul pentru toate victimele regimurilor totalitare și nedemocratice din Europa și aduce un omagiu celor care au luptat împotriva tiraniei și oprimării;
2. își reînnoiește angajamentul privind o Europă pașnică și prosperă, întemeiată pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept și respectarea drepturilor omului;
3. subliniază importanța păstrării memoriei trecutului, deoarece nu există reconciliere fără adevăr şi comemorare; își reconfirmă poziția sa solidară împotriva tuturor regimurilor totalitare, indiferent de natura lor ideologică;
4. reamintește că cele mai recente crime împotriva umanității și acte de genocid din Europa aveau încă loc în iulie 1995, și că este nevoie de vigilență constantă pentru a lupta împotriva ideilor și tendințelor nedemocratice, xenofobe, autoritare și totalitare;
5. subliniază că, pentru a consolida conștiința europeană a crimelor comise de regimurile totalitare și nedemocratice, trebuie păstrate dovezile documentare și mărturiile trecutului zbuciumat al Europei, deoarece nu poate să existe reconciliere fără comemorare;
6. regretă că, după 20 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste din Europa Centrală şi de Est, accesul la documentele de relevanță personală și la cele necesare pentru cercetarea științifică este încă restricționat în mod nejustificat în anumite state membre; solicită tuturor statelor membre să depună un efort veritabil pentru a deschide arhivele, inclusiv pe cele ale fostelor servicii de securitate internă, ale poliției secrete și ale agențiilor de informații, deși trebuie să se adopte măsuri pentru a se garanta că nu se abuzează de acest proces în scopuri politice;
7. condamnă în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare şi autoritare; își exprimă față de victimele acestor crime și față de membrii familiilor acestora compasiunea, înțelegerea și recunoașterea suferințelor lor;
8. declară că integrarea europeană, ca model de pace și de reconciliere, a fost alegerea liberă a popoarelor Europei, care și-au asumat un angajament privind un viitor comun, și că Uniunea Europeană poartă o răspundere specială de a promova și a menține democrația, respectarea drepturilor omului și a statului de drept, nu numai în interiorul, ci și în afara Uniunii Europene;
9. solicită Comisiei Europene și statelor membre să depună eforturi suplimentare pentru a încuraja predarea istoriei europene și pentru a sublinia realizarea istorică pe care o reprezintă integrarea europeană și contrastul puternic între trecutul tragic și ordinea socială pașnică și democratică din Uniunea Europeană de astăzi;
10. consideră că păstrarea adecvată a memoriei istorice, reevaluarea cuprinzătoare a istoriei europene, recunoașterea la nivel european a tuturor aspectelor Europei moderne va consolida integrarea europeană;
11. invită, în acest sens, Consiliul și Comisia să sprijine și să apere acțiunile acelor organizaţii neguvernamentale, precum Memorial din Federația Rusă, care se angajează în mod activ în cercetarea și strângerea documentelor referitoare la crimele comise în timpul perioadei staliniste;
12. își reafirmă sprijinul fără rezerve pentru consolidarea justiției internaționale;
13. solicită instituirea unei platforme a memoriei și conștiinței europene care să ofere asistență relațiilor și cooperării dintre institutele de cercetare naționale specializate în domeniul istoriei totalitarismului, precum și creării unui centru/memorial pan-european pentru victimele tuturor regimurilor totalitare;
14. solicită consolidarea actualelor instrumente financiare relevante pentru acordarea de asistență destinată cercetării istorice profesionale cu privire la chestiunile prezentate anterior;
15. solicită declararea zilei de 23 august ca Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, care să fie comemorată cu demnitate și imparțialitate;
16. este convins că scopul ultim al divulgării și evaluării crimelor comise de regimurile comuniste totalitare îl reprezintă reconcilierea, care poate fi realizată admițând responsabilitățile, cerând iertare și promovând reînnoirea morală;
17. încredințează Președintelui sarcina de a transmite prezenta rezoluție Consiliului, Comisiei, parlamentelor statelor membre, guvernelor și parlamentelor țărilor candidate, guvernelor și parlamentelor țărilor asociate Uniunii Europene, precum și guvernelor și parlamentelor statelor membre în Consiliul Europei.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.02. 23:03:05

întrucât Europa nu va fi unită dacă nu reușeşte să aibă o viziune comuna asupra istoriei sale, dacă nu recunoaște nazismul, stalinismul și regimurile fasciste și comuniste ca o moștenire comună și dacă nu poartă o dezbatere sinceră și aprofundată cu privire la crimele lor din secolul trecut;

Superb!

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.02. 23:22:20

întrucât niciun organism sau partid politic nu deține monopolul asupra interpretării istoriei, iar astfel de organisme sau partide nu pot pretinde că sunt obiective;
C. întrucât interpretările politice oficiale ale faptelor istorice nu ar trebui să fie impuse prin decizii ale majorității parlamentare; întrucât un parlament nu poate legifera asupra trecutului;
*********************
5. subliniază că, pentru a consolida conștiința europeană a crimelor comise de regimurile totalitare și nedemocratice, trebuie păstrate dovezile documentare și mărturiile trecutului zbuciumat al Europei, deoarece nu poate să existe reconciliere fără comemorare;
6. regretă că, după 20 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste din Europa Centrală şi de Est, accesul la documentele de relevanță personală și la cele necesare pentru cercetarea științifică este încă restricționat în mod nejustificat în anumite state membre; solicită tuturor statelor membre să depună un efort veritabil pentru a deschide arhivele, inclusiv pe cele ale fostelor servicii de securitate internă, ale poliției secrete și ale agențiilor de informații, deși trebuie să se adopte măsuri pentru a se garanta că nu se abuzează de acest proces în scopuri politice;
***************
Cât de cunoscut îmi sună această ultimă frază şi ghici cine este cel care a încălcat într-un mod aproape fratricid această ultimă frază în ultimele zile.

Sincer, mă bucur că mi-aţi adus la cunoştinţă existenţa acestei rezoluţii.
Când o să am timp o să încerc să compar textul acesta cu tot ce am afirmat în acest topic pentru a vedea unde am greşit.

tempetőfi 2010.03.03. 09:22:51

@agache.aurel.dionisie: Örvendek. Az EP-határozatról szóló vitát is érdemes lenne megnéznie, érdekes dolgokat mondtak a román képviselők, talán azt is megérti, hogy kiért nem föltétlenül román-magyar kérdés ez számunkra. (www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/vod/player?date=20090325&language=ro)

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.03. 10:55:31

@tempetőfi: Am înţeles. O să mă uit şi pe înregistrare, dar esenţială e rezoluţia în sine care este extrem de valoroasă, şi care nu permite sub nici un fel comiterea unor abuzuri. Ştiţi cumva, Guvernul României şi Parlamentul au primit această rezoluţie, şi dacă cumva s-au adoptat ceva măsuri legislative? Sau dacă această rezoluţie a avut vreun efect pe plan European? Vă mulţumesc pentru înţelegere.

tempetőfi 2010.03.03. 11:01:24

@agache.aurel.dionisie: Mivel a román nemzetiségű EP-képviselők is megszavazták, elvileg kell tudnia a román kormánynak is róla. (A határozatokat automatikusan közlik a tagországokkal, a Tanáccsal és a Bizottsággal is. Gyakorlatilag elveket szögeznek le, és ezek figyelembevételével alkotják majd a jogszabályokat - legalábbis elvben.)

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.03.03. 11:32:32

Vă mulţumesc încă odată pentru-că mi-aţi dat posibilitatea să înţeleg mecanismul atât cel european cât şi cel individual pe baza căruia s-a publicat numele tatălui meu pe aceea listă..., evident aştept răspunsul la memoriu. În cursul lunii aprilie voi încerca să aprofundez tematica dezbătută în acest topic. Din păcate nu o să mai răspund la vreun mesaj pe acest topic, fiindcă, acuma 10 minute am primit de la CEDO punctul de vedere al Guvernului României în ceea de a doua plângere aflată pe rolul CEDO, şi până pe data de 07 aprilie trebuie să prezint un răspuns şi o cerere de satisfacţie echitabilă conform articolului 41 din Convenţia Europeană. Cu respect.

agache.aurel.dionisie · http://www.agache-aurel.blogspot.ro 2010.05.05. 09:00:32

După multă vorbărie şi promisiuni de primire a unui răspuns la memoriile care priveau clarificarea împrejurărilor în care ofiţerul de miliţie Agache Aurel a ajuns pe lista ruşinii preotului imoral Tőkés László (căci imoral este un preot care îşi înşeală soţia cu alte femei) am ajuns la următoarea concluzie: în numele unui anticomunism de faţadă, grupul din spatele preotului imoral încalcă drepturile unor oameni fără ca măcar să se sinchisească să dovedească la cererea celor afectaţi că spusele lor sunt veridice. Deşi promit răspunsuri, în dispreţul bunului simţ ignoră solicitările mele de clarificare a situaţiei. O astfel de atitudine nu poate fi catalogată decât ca fiind una cu reminiscenţe post comuniste, dându-se dovadă de o mentalitate retrogradă, antieuropeană. Mai pe scurt : "Afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul". Prafarazând un alt comunist (Traian Băsescu) pot spune doar: "Să-ţi fie ruşine, Tőkés László!" Dar îi doare n cot pe băieţii de la Oradea de prafrazările altora.