Megígérték, eltemették
2008. december 05. írta: Francois Pignon

Megígérték, eltemették

A következő politikai hirdetés jelent meg mai lapokban:

Megígértük, eltemettük

A Magyar Demokrata Fórum örömmel tudatja Magyarország minden lakosával, hogy kitartó konzervatív politikájának eredményeként a haláladó távozott az erkölcstelen és igazságtalan terhek sorából.

 Először is leszögezném, nehogy bárki félreértse, az örökösödési adó eltörlését jó dolognak tartom, hiszen olyan helyzetben érinti az embereket, amikor anélkül is van elég bajuk, és sokszor a megfizetése sem egyszerű.

 Most nyilván örül is Magyarország minden lakosa, viszont én egy telhetetlen fráter vagyok, akinek semmi sem elég, vessetek meg ezért, de felmerül bennem pár kérdés.

 Menyire lehet egyáltalán komolyan venni egy pártot, ha programjának és kommunikációjának sarokkövét egy felettébb kellemetlen, de költségvetési szempontból mégis csak marginális adófajta eltörlése alkotja? Nem kis bravúr, el kell ismerni, öt százalékot összehozni ilyen összetett gazdaságpolitikával. De láttunk már hasonlót.

 Nehéz feledni az MSZP 2002-es programját, melynek egyik fontos pontja volt a tv-előfizetési díjak eltörlése. Akkor tucatnyi kissé fajsúlyosabb, de gazdaságpolitikai szempontból hasonlóan semmilyen irányt nem mutató programponttal még választást is sikerült nyerni.

 A következményeket pedig ismerjük, nem vágyom rá, hogy még egyszer megtörténjen. Pedig olykor felrémlik előttem a kép, amint az MDF kormányra kerül, pénzügyminisztere boldogan bejelenti a nagy hírt, aztán körülnéz irodájában, most akkor mi is legyen a költségvetés maradék 99,99%-ával.

Az is furdal, mit ért az MDF kitartó konzervatív politika alatt? A rivális manipulatív lejáratása vagy elhallgattatása lenne az? Esetleg a frakció életbentartását egy sokszor lejáratódott figurával? A választóknak tett látványos ígéretek ellenére Gyurcsány Ferencet kevésbé látványosan a hatalomban tartani vajon része a kitartó konzervatív politikának?

 Nem könnyű feldolgozni egy ilyen sikert, de az MDF láthatóan nem ünnepel sokáig. Új program van, amiért küzdeni kell, akár talán újra a szocialisták támogatásának árán is: legyen kötelező a téli gumi! Ugye szerintetek is megér ez is még pár év Gyurcsány kormányt?

mdf

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr98805320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rognork 2008.12.05. 12:24:40

remélem legközelebb kiesnek a francba.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.12.05. 12:25:05

Egyetlen pártot sem lehet komolyan venni, de nem pont ezért. Persze ez is szempont, sok sok más mellett, de érdemes ilyesmire koncetrélni, amikor a lényegek lényege:

www.kibulizottorszag.net

Ez is olyan, mint amikor (már elfelejtettem melyik urakodóval történt), a király megérkezett egy magyar kisvérosba, ahol a kötelező szokással ellentében, nem kongatták meg üdvözlésére a harangot. Kérdőre is vonták a bírót, hogy miért nem? „Nagy jó uram, sok oka van annak!”, kezdte a bíró. „Elsősorban, nincs éppen harangunk”. - Tudja mit?, így a potentát, -Ne is mondja a többit.

Szóval ezért. Ami a pártok komolyan vétele, vagy nem vétele szempontjából tényleg és nagyon számít:

kibulizottorszag.net

Szőröstalpú Jeti 2008.12.05. 12:25:13

Az "eltemettük" egyszerűen nem igaz. Csak vannak esetek, amikor nem kell fizetni: "az örökösödési illeték megszűnik a közeli hozzátartozók számára lakás vagy lakáshoz kapcsolódó vagyoni jog öröklése esetén, húsz millió forintos értékhatárig"

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.05. 12:26:02


"költségvetési szempontból mégis csak marginális adófajta"

hát nem tudom ki hogy van ezzel, a költségvetésem szempontjából egyáltalán nem marginális

és ehhez MINDENKI elérkezik egyszer


hogy "A költségvetés"nek nevezett lopást ez hogy érinti, az meg kib_ul nem érdekel

az egyetlen baj, hogy ezt az MDF korántsem kitartó konzervatív politikával érte el, hanem a behódolás fizettségeként

jozicsenko 2008.12.05. 12:28:20

hi!

ezt a fenti képet vajon ki készíthette?

mert ok, hogy a komenisták 3* vitték csődbe az országot (=89, Bokros meg most), de ez mikor is jött össze a Zorbánékkal?

valahol elmaradtam...

Francois Pignon 2008.12.05. 12:28:22

Askeladden
"Nem vagyunk egyformák, van aki ezekre a kérdésekre gerjed."

Képzeld el hogy van egy kívánságod mert elengeded az aranyhalat.
Az MDF-nek is volt egy, Gyurcsány hatalmon tartásáért cserébe. És ezt kérték. (Legalábbis amit láthatunk.)

_tx_ 2008.12.05. 12:33:53

Ki fognak esni, ez nem is kérdés, és igazából így van ez rendjén.

bridgeman 2008.12.05. 12:44:52

jozicsenko:

A Bokros-csomagot inkább sikertörténetként illene emlegetni. Fájt a csomagja sokaknak, az én családomnak is, de aztán:
- az ország megmenekült az államcsődtől
- konvertibilis lett a forint
- kb 2001-ig növekvő pályára állt a gazdaság
Azért is jó emlékű az 1995-98-as időszak, mert a kormány hivatalos gazdasági előrejelzései egybeestek a független gazdasági elemzők előrejelzéseivel. Erre azóta se volt példa.

Most a szlovák gazdaság azért annyival jobbak a mienknél, mert náluk következetesen végigvitték a bokros-féle neoliberális reformokat.

Artie 2008.12.05. 12:46:47

Bokros alatt csődbe ment az ország? Baszd meg, én rossz filmben vagyok...

Most is a komenisták csinálták az amerikai pénzügyi válságot, nem?

Na ezért tartunk ott, ahol.

tevevanegypupu 2008.12.05. 12:47:27

Miert gondolja az MDF, hogy ezzel visszakuzdotte magat ellenzeknek? Hiszen nem azok mar nagyon regota, olyan felesleges erolkodniuk. A regi, meggyozodeses MDF szavazokat ugyan nem gyoztek meg vele az biztos. A tudatos, gondolkodo szavazokat azert nem biztos, hogy olyan konnyen meg lehet venni mint a kepviseloket.

Francois Pignon 2008.12.05. 12:53:40

Ó igen, és a jobbkézszabály:
reakcio.blog.hu/2007/02/07/jobb_kez
Kösz Askeladden, már el is felejtettem.

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.05. 12:55:34


ennyi hülyét, ez nem igaz

bridgeman · smskoffein.blog.hu/ 2008.12.05. 12:44:52
jozicsenko:

"Azért is jó emlékű az 1995-98-as időszak, mert a kormány hivatalos gazdasági előrejelzései egybeestek a független gazdasági elemzők előrejelzéseivel. Erre azóta se volt példa."


azok a kib_ul független gzadasági elemzők milyen szépen összehozták a mostani válságot is

meg olyan k_vára függetlenk az IMFtől meg a WorldBanktől ugye, amely lényegében az ENSZ ellenében született USA dominaciával.

Káposztakukac 2008.12.05. 12:55:50

jozicsenko: azért igazán nem ártana utánanézni, hogy a bokros csomag mi is volt... nem csődbe vitte az országot, hanem megmentette. amúgy külföldi egyetemeken a bokros csomagot tanítják, mint a sikeres állami gazdasági helyreállítási-program mintapéldája. (többek között uni bern, lmu münchen)

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.05. 12:59:25


további baromságok bridgeman-től

"Most a szlovák gazdaság azért annyival jobbak a mienknél, mert náluk következetesen végigvitték a bokros-féle neoliberális reformokat."

hm tényleg, kiárúsították az energiaszektort, a közműveket meg cakumpakk az egész ipart?

és laisseze fair módon a cégekre hagyják az árképzést?

valahogy nem úgy tűnik, mintha ez történt volna odaát

ősirománszokás 2008.12.05. 13:03:15

Nem vagy ok kimondottan MDF fan, de nem szeretem a folyamatos csúsztatásokat. Először is egyetértek, a szellemi tőke már rég nincs ott gyatra a programjuk. De, a többi párt programja, dacára a nagyobb tőkeerőnek ugyanolyan gyatra, a Fidesznek gyakorlatilag nincs, az MSZPé félévente 180 fokot változik, az SZDSZ pedig a rendszerváltás óta 10 év kormányzás során egy százalékponttal sem csökkentette az adóterheket, dacára annak hogy legalább ugyanennyi ideje mondogatják. Tehát a fair megítélés szempontjából ez a pöcvsömnyi párt legalább egy olyan dolgot tett amit a többi nem, betartották a kampányígéretüket, ráadásul ellenzékből. Mert egyébként de facto ellenzéki párt. Nincs tele az állami szféra a klientúrájukkal mint mondjuk a rendkívül ellenzéki SZDSZnek, és nincsenek benne a korrupciós csatornákba sem -legalábbis a kampánybüdzséjük alapján messze a 4.-ek. Valóban a túlélésért küzdenek, mivel jobboldalról a Fidesz nyírja őket, baloldalról meg a Piszkos Fredi logikával szeretik őket-illetve nem merik megkockáztatni hogy egyértelműen jobbra tolódjon. És mindeközben a állítólag miattuk bukta el Vitya a választásokat (jójó matekból sosem volt erős, és mindig könnyebb mást hibáztatni mint mondjuk kövért vagy mikolát.) Miattuk ment át a kültségvetés is ugye, még véletlenül sem az SZDSZ szavazta meg féléves fogadkozás után, de el tudom képzelni hogy az a 2-3 fideszes is azért szavazott igennel, mert volt annyi eszük hogy tudják, a jelenlegi gazdasági hylezetben egy kormányválság katasztrófát jelentene.Mindenesetre trendi szidni az MDF-t, csak nem tudom hogy milyen alapon. Ha ibitől megszabadulnak és valami programfélét letsznek én rájuk szavazok. Na nem azért mer jók, hanem mert a legkevésbé utálom őket mind közül.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2008.12.05. 13:04:54

A Fidesz ifjúsági tagozatának a blogja beszól az MDF-nek.
Ez elég szánalmas...

Ombudsmanyus 2008.12.05. 13:08:25

Gumiügyi programpontok:
1) Legyen kötelező a téli gumi nyáron is.
2) Legyen mindenkinél mindig gumi, nehogy olyan balféket nemzzen, mint Herényi Károly (stb. a lista bővíthető).

freehckr 2008.12.05. 13:12:39

Kedves Bokros-fanok (bridgeman és Artie, de lesznek még itt többen is úgy érzem):

www.fo.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto_1/tarsadalomtudomany/a_bokros_csomag_mitosza_es_a_valosag

Persze nem fogjátok sohasem megérteni, hogy a Bokros-csomagnak semmiféle (az országra és lakosságára nézve) pozitív következménye nem volt, csupán némileg "egyensúlyba" hozták az elvtársak a költségvetést... na de milyen áron?! Ez a tipikus posztkommunista "balliberális" gazdaságpolitika itthon, egy célért (költségvetés) feláldozni mindent (szociális biztonság, infláció, államadósság, munkanélküliség, ...). De ha szerintetek akkora "májer" ez a Bokros, akkor:

- Miért volt csak 11 hónapig PM Bokros (95 március - 96 február)?
- Miért nem álltak vele szóba Lengyelországban és Horvátországban mint "IMF nagykövet"?
- Miért nem tűnt fel Bokros 96 óta "balliberális" kormányzatok környékén?
- Főleg ha akkora "szakember" ez a Bokros, akkor miért éri be a Gyurcsány "reformkormányaiban" a szabolcsi színesfém-maffiózóval Bokros helyett?! :D

Elvtársak, Bokros elvtárs egy legenda, mítosz... hazugság. Bizony tönkre vágta az országot, mint ahogyan az elmúlt 6 évtized összes "baloldali", később "balliberális" kormányzata.

smeli62 2008.12.05. 13:16:04

ŐSIROMÁNSZOKÁS kommentjével teljesen egyetértek. Az O.V.fanok szerint véletlenül nyomnak félre gombokat a fideszesek és ha ezt mdf-es teszi akkor kommunista bérenc. Szelektív gondolkodás.
Én sem örülök h. valami lengyel ül az mdf ben. de ki vitte be őt a parlamentbe?
A fideszes kommunista(ilyen egyébként nincs is) jó ember más kommunistája (ilyen van bőven) az meg rossz ember.

freehckr 2008.12.05. 13:16:44

Egyébként ahogyan mondani szokták, az MDF mindig eltalálja a "szarva közt a tőgyit". :) A 2006-os főpolgármesteri "versengésben" amikor minden a Combinok és a Siemens körüli korrupcióról szólt, Katona mint az MDF főpolgármester-jelöltje éppen azt érezte a legfontosabbnak, hogy nincs légkondi a villamoson:

hvg.hu/itthon/20060728combino.aspx

Az MDF már elég régóta az MSZP "leányvállalata", ők a "tematizáló osztag". :)

Askeladden (törölt) 2008.12.05. 13:20:05

ősirománszokás

"Ha ibitől megszabadulnak"

Arra nincs esély, szerintem DI az MDF. (Nekem ezzel nincs is bajom.)

Francois Pignon 2008.12.05. 13:29:58

Az MDF viselkedése nyilván nem menti a félrenyomó vagy megvett fideszeseket, vagy a kellő pillanatban az anyaölbe mindig visszatérő SZDSS-eseket.
De meg sem szólaltam volna, ha az MDF nem hirdeti kitartó konzervatív politikájának eredményeként a szocialistákkal kötött alkuját.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.12.05. 13:30:12

Nahát, ez az ibolya, hogy ezt nem szakította le senki? Mennyivel bonyolultabb lenne, ha az értelmesebb MSZP-s döntéseket is a Párt maga hozná meg, a lángszavával, és nem mondatná kívülről a műellenzékkel..

Azhát 2008.12.05. 13:31:25

"A 2006-os főpolgármesteri "versengésben" amikor minden a Combinok és a Siemens körüli korrupcióról szólt, Katona mint az MDF főpolgármester-jelöltje éppen azt érezte a legfontosabbnak, hogy nincs légkondi a villamoson"

A korrupcióról azóta se beszél senki, de hogy meleg van a villamoson, az azóta is folyamatos téma.

nyg 2008.12.05. 13:35:13

Először ezt hittem, a télig gumi vicc. De nem! Akkor emeljük a tlétet: omdudsmanyust kiegészítve, legyen kötelező a nyári gumi is!

f.m.j. 2008.12.05. 13:38:30

Ez nem ide tartozik, de ez is megérne tőletek egy posztot.
Tóta megint elengedte az agyát az éterben.
Nem linkelem, ott van az indexen, Bocs :)

kalapjakab (törölt) 2008.12.05. 13:38:52

A Bokros csomag tényleg csak egy mítosz. Bokros sehol sincs, "hozzáértő" nyilatkozatokat nem tesz.

Amivel ki lehetett rángatni az országot a tespedésből, az a lelkierő és a munka, az pedig a FIDESz kormány idején kezdett dívni, mint tudjuk.

ThufirHawat 2008.12.05. 13:46:22

Az a gáz, hogy még mindig ők a leghitelesebbek, ezzel a picsányi kis eredményükkel.

Káposztakukac 2008.12.05. 13:52:40

freehckr: ugye azt viccnek szántad, hogy pont gazdag lászlótól várható el a bokros csomag objektív megítélése?

is 2008.12.05. 13:52:51

kedves Pignon, hiányos a poszt, hiányos az emlékezet. minden igaz, amit írtál, valamint igaz az is, hogy a FIDESZ 2006-2008 között, másfél éven keresztül, egy 14 milliárd értékű vizitdíjjal szemben hergelte fel az ország 85%-kát. népszerűségi okokból. már csak így megy ez MINDEN pártnál. ha van kedved, és komoly posztokat akarsz írni, ne feledj teljes körképet adni. ez így csak egyszerű hangulatkeltés.

freehckr: minden tiszteletem a Tiéd Bokros-ügyben. kb 120 km-es elenszélben pisilsz, de lehet, hogy neked lesz igazad. én még egyelőre a birka 98%-ban vagyok, aki szerint Boros helyesen, és jókat cselekedett. a feltett kérdéseidhez hasonlót mindenkivel szemben fel lehet tenni (pl. 'Miért nem fogadta X.Y: Orbán Viktort/Gyurcsány Ferencet?'), hogy bogarat tegyünk az emberek fülébe, de komoly érvelésnek természetesen nem mennek el.

én pedig azt gondolom, hogy a rendes politizálás az nem lánglelkű Kossuth Lajost, meg napi forradalmakat kíván, hanem apró, helyes lépéseket. nincsen minden napra világmegváltás, hanem a szerkezet finomhangolása, itt-ott megolajozása, egy-két fogaskerék kicserélése, napszámban, évszámra. utálom is a fellengzős dumákat (dumában az idézett MDF-es közlemény sem tetszik), de mint lépés jó, jó irányba. a költségvetés 1x ezer tétel, és mindegyik eleme kevesebb, mint egy ezrede az egésznek. nincs olyan, hogy egy tétel a költségvetés 30%-a. az SZJA nem egy tétel, mert többmillió ember adja össze, és sok szempontot akarnak vele érvényesíteni. ha változtatnak rajta, akkor az 20-30 milliárdot ér, ami megint bőven 1% alatt van. a helyes irány sok ilyen tyúklépést tenni. Az adja majd össze a nagy változást, amikor a mennyiség átcsap minőségbe, nem pedig az, hogy nekiugrok az egésznek, mint tóth az anyjának.

bridgeman 2008.12.05. 13:53:08

Emberek, lehet baromságozni mindent, amit írtam. De attól még a Bokros-csomag egy gazdasági sikertörténet. Illetve Szlovákiában is egy neoliberális gazdasági reform indította be a gazdaságot. Ehhez mondjuk túl kell látni a "ki vesz el az emberektől? ki ad az embereknek?" demagógián, de bízom benne, menni fog.

Sőt, egy lépéssel továbbmegyek: Hornék óta nem volt senki, aki Bokros-volumenű reformot hajtott volna végre, hanem mindenki "adni akart az embereknek". Ezért tartunk ott, ahol tartunk.

Persze lehet érdemben kritizálni is a Bokros-csomagot, például hozzá köthető egy erős kontraszelekció a magyar közoktatásban. Ugyanígy, lehet érdemben kritizálni a szlovák reformokat is - tették is, amikor az egészségügybe bevezetett biztosítók komoly tőkét vontak ki onnan. De fontos, hogy lássuk az eredményeiket is.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.12.05. 13:55:19

ősirománszokás 2008.12.05. 13:03:15 ,

Mi a csudának szavazni olyanra akit az ember utál? Az, hogy kevésbé, nem elég ok. A rossz, akkor is lefelé visz, ha kisebbik. Én csak arra szavaznék akit szeretek, akiben egyértelműen bízok, vagy senkire. Ez így ésszerű és egészséges.

Miért veszik be nálunk az az agyonsúlykolt maszlagot, hogy szavazni afféle demokratikus köteleség? Ami az, ami tényleg az, az a véleménnyilvánítás. Utóbbinak egy egészen legitim formája a nem szavazás. Aki a kisebbik rosszra szavaz a senki helyett az magának árt. Nem beszélve egyéb nagyon fontos összefüggésekről amik az általam följebb adott linkben.

Én megértem azt aki hajótöröttként a vele lévő katasztrofálisan visszataszító öt nő egyikével nemi életet él, mert azt tényleg fontos lehet valakivel. De nem értem meg azt aki egy internetes szavazással eldönthető kimenetelű szépségversenyen ahol az összes induló visszataszító, szavaz valamelyik indulóra csak azért mert az talán nem annyira gyomorforgató külsejű mint a többi, ha azért az is. Módjában áll nem szavazni egyikre sem, nem szenvedne semmi kárt.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2008.12.05. 13:57:39

Az MDF-et másodikként vágnám ki a parlamentből, a KDNP után. Semmit, de semmit nem csinálnak. Gyurcsány sorsa nyilván nem rajtuk múlik. A Fidesz legalább kihasználja hatalmát arra, hogy minél jobban szétrombolja az országot. De az MDF? Csak felveszik a fizetést meg a költségérítést

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.12.05. 13:58:10

És most hogy a NAGY-NAGY MDF program megvalósítva, mivel fognak kampányolni tovább???

Sokorai_Atala 2008.12.05. 13:59:49

És vajon mi lesz Herényi dolga, ha jövőre 22 fokban már október 15-én téli gumit kell rakatni az autókra?

freehckr 2008.12.05. 14:07:34

is: "120 km-es elenszélben pisilsz"
bridgeman: "a Bokros-csomag egy gazdasági sikertörténet"

Mielőtt még eljutnánk az "anyázási" szintjére, emlékeztetnélek titeket, hogy egy vita érvekből-ellenérvekből áll. Feltettem pár kérdést, úgy illik, hogy a ködös mellébeszélések helyett ezekre próbáljatok előbb választ találni, aztán lehet "sztárolni" Bokros elvtársat. :) Megismételném, nagy a valószínűsége, hogy elkerülte a figyelmeteket:

- Miért volt csak 11 hónapig PM Bokros (95 március - 96 február)?
- Miért nem álltak vele szóba Lengyelországban és Horvátországban mint "IMF nagykövet"?
- Miért nem tűnt fel Bokros 96 óta "balliberális" kormányzatok környékén?
- Főleg ha akkora "szakember" ez a Bokros, akkor miért éri be a Gyurcsány "reformkormányaiban" a szabolcsi színesfém-maffiózóval Bokros helyett?!

is: "én még egyelőre a birka 98%-ban vagyok, aki szerint Boros helyesen, és jókat cselekedett"

Pontosan melyik közvélemény kutató cég, és pontosan mikor készítette azt a kutatást, amelynek az lett a végeredménye, hogy a lakosság 98%-a egyébként így látja a Bokros elvtárs idétlenkedését, ahogyan azt te megemlítetted?! Örülnék ha belinkelnéd, biztosan nagy sajtója lehetett... :D

Az én elméletem szerint Bokros elvtársat azért "sztároljátok" annyira azon a sötét "balliberális" táborban, mivel azért valljuk meg őszintén: a "bal", később a "balliberális" szekértáborban az utóbbi egy évszázadunk magyar történelmében túlnyomó többségben vannak a véreskezű diktátorok, terroristák, hazaárulók, ezért mindig kell találnotok egy "hamis bálványt", amivel frusztrációitokat enyhíthetitek. :)

Carnivora (törölt) 2008.12.05. 14:12:38

Ez a Dávid Ibi nevével fémjelzett marha csorda inkább erről meséljen:

Kávé helyett II. - Védendő fogyasztó
2008.12.02. 13:47 zero
Tegnap megszavazta az MSZP és az MDF az új adótörvényeket, mely tartalmazott egy "érdekes" pontot (melyet nem nagyon vertek nagydobra), gondolom a "nincs többé ingyenebéd" jegyében:

"Bevezetik a védendő fogyasztó fogalmát

A védendő fogyasztók olyan szociálisan rászoruló emberek, akiknél nem lehet majd kikapcsolni a gázt vagy a villanyt akkor sem, ha nem fizetnek. A cechet tehát ez esetben a közszolgáltató cég, illetve annak többi ügyfele, fogyasztója állja. Szintén a népszerű intézkedések rövidke sorába tartozik az, amely a rászorulók esetében jövőre kiterjeszti az ingyenes iskolai étkeztetést a 6. osztályos tanulóknál."

Vajon feltüntetik külön a villanyszámlában? Jó lenne tudni, hogy hány "védendő fogyasztót" támogatok ...

Lynn Mainchín 2008.12.05. 14:14:17

Történetesen volt olyan ismerősöm, aki pár éve pont a haláladó miatt került bajba.
Soha nem tartottam fair-nek, hogy adózni kelljen valami után, ami után valaki már legalább egyszer adózott. (Minimum ÁFA, de ingatlannál ott az illeték, például.)
Nekem annyi maradt meg a 2006-os programjukból, hogy az országnak életképes középosztályra van szüksége, mivel az fog dolgozni, adót fizetni, vásárolni. Jelenleg ez a középosztály zsugorodik.
DI-vel mi a baj? A többi párt vezetőjét jobban szeretjük?

És mielőtt bárki kötekedne, elébe megyek: ha most lennének választások, most is rájuk szavaznék. Több hozzászólás van már mint 20, tehát csak a statisztikát hozom.

Askeladden (törölt) 2008.12.05. 14:17:13

"Módjában áll nem szavazni egyikre sem, nem szenvedne semmi kárt."

Ha nem szavaz a kisebbik rosszra, akkor a nagyobbik rossz, győz(het).
A kisebbik rosszra való szavazás rontja a nagyobbik rossz esélyeit.

Olyan nincs, hogy nem szavazok mert nem tetszik senki! Lesz akkor is parlament, kormány, miniszter elnök, ha nem szavazol akkor is.
Ha a népesség 15% szavazna csak rájuk, akkor is legitimek lennének.
Jogodban áll nem szavazni, meg jogodban áll új pártot is alapítani. Ez a két véglet. A többség kizárásos alapon a kisebbik rosszra szavaz. Az elkötelezett pártkatonák kisebbségben vannak.

Francois Pignon 2008.12.05. 14:17:22

is,
egy nagy párt nem engedheti meg magának, hogy ne mondja el a véleményét minden komolyabb kérdésben. Megteszi ezt a Fidesz is, aztán hol jó, hol nem jó amit mond. (Hát a népszavazás után nem is találják annyira magukat, ez már igaz.)
Kispártok viselkedhetnek másként, de az úgy szokott lenni, hogy az élet egy területét állítják fókuszba, lehet ez a környezetvédelem, a mezőgazdaság, vagy egy társadalmi csoport képviselete.
Az MDF öröklés, közlekedés meg miegymás között csapongó ötletei nem ez a kategória.

bridgeman 2008.12.05. 14:22:22

Figyu, fasz-magyar.blog.hu, valahogy mindig úgy alakult, hogy amikor az aktuális kormány előrejelzései eltértek a szerintem független, szerinted IMF-függő elemzők előrejelzéseitől, akkor valahogy mindig a szerintem független, szerinted IMF-függő elemzőknek lett igazuk.

Ezért gondolom, hogy szép időszak az, amikor a kormány gazdasági előrejelzései egész jól egybeesnek a szerintem független, szerinted IMF-függő elemzők előrejelzéseivel.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.12.05. 14:22:56

az mdf elárulta a nemzeti oldatl, lepaktált az elnyomókkal, a diktatúra gazembereivel. pont.

sourcerror 2008.12.05. 14:28:13

"Tehát a fair megítélés szempontjából ez a pöcvsömnyi párt legalább egy olyan dolgot tett amit a többi nem, betartották a kampányígéretüket, ráadásul ellenzékből. Mert egyébként de facto ellenzéki párt."

XDDDDDDDDDD

Wuff 2008.12.05. 14:33:09

freehckr 2008.12.05. 13:12:39

Nincs igazad. Nem Bokros vágta tönkre az országot, hanem Békesi. Bokros csak menteni próbálta a menthetőt. Voltak jó elképzelései is néhány nagyon nagy marhaság mellett. Valóban lehetett volna sokkal jobban is csinálni, de a szocialista pénzügyeseknek mégiscsak ő a csúcsa. Azt ne felejtsük el, hogy ő az egyedüli szocialista pénzügyminiszter, aki nem összehozta a válságot, hanem megoldotta.

pg2 2008.12.05. 14:39:42

Carnivora 2008.12.05. 14:12:38
"Bevezetik a védendő fogyasztó fogalmát
A védendő fogyasztók olyan szociálisan rászoruló emberek, akiknél nem lehet majd kikapcsolni a gázt vagy a villanyt akkor sem, ha nem fizetnek..."

UFFF! Kádári reneszánsz. Ugyan jobb helyeken a védendő fogyasztónak árképzés szempontjából ennél konkrétabb jelentése van...


Askeladden 2008.12.05. 14:17:13
"Olyan nincs, hogy nem szavazok mert nem tetszik senki! Lesz akkor is parlament, kormány, miniszter elnök, ha nem szavazol akkor is."

Ha van elég szavazó. De mi van akkor, ha egy választás érvényes de eredménytelen, illetve ha az alacsony részvétel miatt érvénytelen is? Marad a régi?

freehckr 2008.12.05. 14:40:03

Roa: "a szocialista pénzügyeseknek mégiscsak ő a csúcsa"

Az lehet, de a "szocialistáknak" Gyurcsány elvtárs például a legőszintébb, és leghitelesebb. :) Tehát nem mindegy, kit sztárolnak az egykori elvtársak? :)

Egyébként még a D209-es fedőnevű egykori állampárti szt. tiszt is tovább volt PM, mint Bokros. Amennyiben elfogadjuk, hogy tényleg Bokros az "adu ásza" a "szocialistáknak", akkor pedig az úgynevezett "baloldali" átokról is kellene pár szót ejteni, ugyanis ezek a "baloldaliak" nem nagyon böcsülik kiemelkedő politikusaikat, lásd például Nagy Imre... :)

W Joe 2008.12.05. 14:48:48

Az MDF már egy vicc. Bevették Lengyel Zoltánt, hogy ne szűnjön meg a frakció. Ettől a párttól sem lesz normálisabb Magyarország, pedig jó lenne egy "normális" párt.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.12.05. 14:52:07

Askeladden 2008.12.05. 14:17:13 ,

Ez az önbizalomhiány, a félelemtől vezettetég és a történti képzelőerő hiányának logikája.

Nem csak az a keret létezik amiről azt mondjék, hogy létezik, hanem az is, amit az emebr kivív magának Más nyugati országabn ez az emebrek sejteiben van. Csak mifelénk azonosul az átlaember azzal a gondolattal, hogy csak az van amit föülről kínának. Hogy eszi, nem eszi, nem kap mást.

De! Megteremti magának.

Egy ponton túl közömbössé válik, mit enged meg az éppen érvényes jog és mit nem. A demokrácia szelleme nem engedi meg, hogy törpe kisebbség kormányozzon akit az első többség a szavazatai visszatartásával utasított el. Ezt mindenki tudná. Az emberek rájönnének hogy megszűntek az oldalak, ők vannak együtt, akik valami egészen mást akarnak, nem a kínált oldalakat.

Mivel érvényesíthetné a törpe kisebbség az akaratát? Mindenki tudná, hogy erőtlenek, maguk is. Elsodornák őket a pezsgésbe induló események.

Gondolj bele, te is. Mélyen. Képzelőerő!

tlac 2008.12.05. 14:57:16

már csak azt kell elérni, hogy a mobilteló töltőket is kihúzzátok és itt a Kánaán! és persze a jobbkezest is megoldhatnák végre. Vannak gondok az országban...

Wuff 2008.12.05. 14:57:56

freehckr 2008.12.05. 14:40:03

Az a szép az egészben, hogy a szocialisták mögött állnak a neoklasszikus közgazdaságtan legnagyobb magyarországi elméleti szakemberei, és mégse voltak eddig arra képesek, hogy ne válságba vezessék az országot. Pfff.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.12.05. 15:06:58

Soha még ilyen pontos helyzetértékelést nem olvastam.

Igaz, hogy a közel tízszerakkora Fidesz még ennyit sem ért el Gyurcsány regnálásának négy éve alatt, és ez az intézkedés igen jó mindazoknak, akik nem maradnak fedél nélkül, ha meghal a családfő, tehát a jó is, meg eredmény is, de azért fikázni kell.

Ja, felejtsük el megemlíteni, hogy a költségvetést az SZDSZ is megszavazta, tehát kurvára semmiféle borotvaélen nem táncolt a kormány, amikor a ktgvetési szavazás volt, de azért essen jól leírni az a HAZUGSÁGot, hogy az MDF mentette megy a Gyurcsány kormányt.

Gratulálok cikkíró, táncolj hajnalig!

jbb 2008.12.05. 15:08:43

Káposztakukac: Én kétszeri is vizsgáztam Gazdag Úrnál, ay egyik kötelező környzetgazdaságtan vagy valami ilyesmi volt, az 1-es tételt húztam, a másik pedig szabadon választható tantárgy, Marx. Nem értem miért bántod, kedves bácsi. Még fizikai Nobel díjra is felterjesztették a tisztelői, állítólag akkora felfedezést tett. De lehet, hogy ez csak fabula.
Szóval polihisztor, miért ne lehetne igaza?

freehckr 2008.12.05. 15:11:12

"legnagyobb magyarországi elméleti szakemberei"

Elméletileg pedig elmélet és gyakorlat között nincs különbség. Gyakorlatban van... :)

Azor 2008.12.05. 15:22:47

totalcaron volt egyszer amikor valamelyik MDFes arc megtudta h a balesetek legnagyobb százaléka jobbkezes kereszteződéseknél történik, és ezért javasolta a jobbkézszabály eltörlését :D

sorokinV 2008.12.05. 15:34:34

Ahelyett, hogy magát a balesetet tiltanánk be. :)

Google 2008.12.05. 15:37:20

Elsőkből lesznek az utolsók, de nem baj az.
Bezzeg '90-ben nem az öt százalékért pedáloztak az MDF-esek, de elég jól le tudták magukat küzdeni mai szintjükig. Nem véletlenül.
Eladták magukat, megérte?

ősirománszokás 2008.12.05. 15:40:13

"az mdf elárulta a nemzeti oldatl, lepaktált az elnyomókkal, a diktatúra gazembereivel. pont."

A vödör szén hozzád képest vakuvillanás Bukowszky,

Nemzeti oldal: tényleg ilyen agyatlan vagy, hogy azt gondolod a melledre odab***ott kokárda méretétől függ a Magyarságod? Én pl. egy népnemzeti szerint valszeg nem lennék elég magyar. Pedig rendesen és sokat adózom (ráadásul külföldről haza), magyar terméket veszek ha tehetem -és nem a thaiföldi csirkét a tecsóban mer az 5 fotrinttal olcsóbb-, amikor a barom állat köveket hajigál én dolgozom, ha tehetem látogatom a kulturális intézményeinket ahelyett hogy otthon a nemlétező tvm előtt pusztítanám az agysejtjeimet. Az ilyen népnemzeti díszf***oknak véleményem szerint egyet jelent a Magyarság: az egyetlen dimenziót amire verheti a mellét, mert amúgy életében soha semmit nem ért el és nem is fog ilyen mentalitással. Az örök vesztesek tipikus kisebbségi komplexusa.

Lepaktált: Benne van a koalícióban? Vannak kormányzati pozíciói? Vannak emberei álami cégek élén? Ja hogy nem. Értem.

Diktatúra: Diktatúrában nem szokás négyévente szavazni, vagya kormányt fikázni megállás nélkül, vagy éppen sajtótájékoztatót tartani az aktuális hasfájásodról. Van egy rossz hírem, az MSZPt megválsztották. Nem én, mert soha nem szavaztam és soha nem is fogok szavazni egy ilyen tetü bandára. De volt ott 2,5 milliónyi polgártárs aki igent húzott. Ez van. Legközelebb lehet többen lenni, vagy nem elcseszni a választási kampányt amatőr semmirevaló barmokkal (igen ez a Fideszre vonatkozott, sohanemhazudok Vityával az élen).

És még némi fogalmi tisztázás, hogy a kétbites logikájú rendkívül széles látókörödet tágítsam: az ellenzék nem attól ellenzék hogy nemmel szavaz ha a kormány igennel. Akár néha egyet is lehet érteni, vagy lehet javaslatokat tenni. Más európai országokban akarom mondani európai országokban ezt így szokás. Tudom hogy a nemzeti oldal bölcsességéhez holmi euróai benchmark nem mérhető, de azért néha el lehetne gondolkodni, hogy mire jó a nálunk kialakult mentalitás.

Konzervatív0 2008.12.05. 15:48:32

A kis pártok sokszor abban látják a növekedési esélyeiket, hogy jobbra is és balra is poforkódnak, és ez néha beválik.
Az mdf estén mégis olyan érzésem van, hogy a nagy pofozkodás közepette maguknak is sikerül bevinni egy két fülest, és egyre jobban vörösödik a fejük. /Érted? vörösödik :)/
Egy magát konzervatívnak mondó párt által szerintem nem vállalhatóak a tisztújítások körüli cirkuszok, nem vállaható egy alapjaitól fogva elcseszett költségvetés megszavazása, nem vállalhatóak a zürös támogatási ügyek és főleg nem vállalható egy töketlen, alkalmatlan és hazug kormány hatalmon tartása.
Ennek fényében én úgy látom, hogy kb. annyira konzervatív és annyira következetes az mdf mint azok akikkel egy követ fúj.
Zárójelben jegyzem meg, hogy egy bukott pártra alapozni a politikai túlélést, hogy is mondjam, érdekes megoldás.
Elnézém a fenti kis palkátot, és mosolygok.
Nagyin jó úton halad az mdf hogy a választói - az a pár százalék se - vegyék a jövöben komolyan. Pedig sajnálom.
Antall ha látná a mai mdf-et forogna a sirjában.

Ez vagyok 2008.12.05. 16:06:02

ősirománszokás
Örülök, hogy végre egy normális hozzászólást olvashattam. Én is így vagyok, így vélekedek erről.
Könnyen meg tudják vezetni az együgyű plebszet még a botcsinálta politikusok is. Csinálják a nagy magyar cirkuszt, máshoz nem is értenek, dehát a népnek ez kell és nagyon díjazza. Közben nem veszi észre, hogy nem erről szól az egész.

bridgeman 2008.12.05. 16:15:48

freehckr:

Valóban feltettél néhány kérdést. De ezekre nem fogok válaszolni, ugyanis a kérdéseid irrelevánsak: semmi közük nincs ahhoz a kérédéshez, hogy a Bokros-csomag sikeres volt-e. A kérdéseid Bokros Lajos elfogadottságáról szólnak, amit nem csak a Bokros-csomag gazdasági sikerei befolyásolnak.

Emellett úgy gondolom, egy vitában fontos a kölcsönös tisztelet. Ezért hagyd ki az olyan kifejezéseket, hogy "sötét ballibeláris táborban". Illetve a félrevezető történelmi párhuzamokat is nyugodtan elhagyhatod.

sorokinV 2008.12.05. 16:46:28

"z ellenzék nem attól ellenzék hogy nemmel szavaz ha a kormány igennel."

Némileg leegyszerűsítve DE. Ez a lényege az ellenzékiségnek. A nem 2/3-os tv.-eket mégis miért szavazza meg az ellenzék? Hiányzik a Hazafias Népfront hangulata?
Számomra (lassan úgy érzem magamat, mint Charlton Heston a Majmok bolygójában) csak az érdekes az ellenzéktől, hogy minden egyes, akár a legpiszlicsárébb ügyekben is tegyenek le alternatívát az asztalra. A kormány összes intézkedésével kapcsolatban szavazzanak nemmel és közben tájékoztassák a közt az adott intézkedés gyenge pontjairól, nem szándékolt következményeiről, etc. Ettől még lehet, hogy a kormány intézkedése, a parlamenti többség által megszavazott tv a helyes/tökéletes, de ez csak úgy derül ki, ha ellenzi az ellenzék és vitázgatnak róla, majd a vita során Nyakó István remek érveléssel bebizonyítja, hogy Orbán téved.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.12.05. 16:51:27

ősirománszokás 2008.12.05. 15:40:13

Tetszik.

De azért az ez nem dikatúrával vigyázz. Annyi biztos, hogy nem is demokrácia. Fura rendszer, áldemokrácia, és igen van benne egy halom diktatúrákra jellemző vonás. Azért mert nem totalitariánus, még lehet alig rejtetten de csak részlegesen diktatórikus.

Ez vagyok 2008.12.05. 16:54:46

A Nép - Te vagy!
Nekem a kibulizottorszag is tetszik :)

Google 2008.12.05. 17:18:23

Értem én, hogy az emeszpéseknek hiányzik a Hazafias Népfront hangulata (meg is teremtik, amikor tudják), de hogy az MDF-nek is, ez már tényleg az abszurd kategóriája.
MSZP-sek ők is, csak másként.

Káposztakukac 2008.12.05. 17:29:24

jbb: senki sem gazdag személyét kritizálja, elhiszem, hogy jófej ember. én nem ismerem személyesen. de köztudottan, hmm...eléggé erősen jobboldali irányultságú. általában nem várható el, hogy valaki aki a mondjuk B-táborhoz tartozik, dicsérje a vele szemben álló A-tábor egyik vezéregyéniségét. érted? a könyvet nem olvastam, lehet nem is lesz rá módom, pedig érdekelne. de azért objektivitást szerintem nem kell elvárni tőle. az meg a másik, hogy ok, van egy könyv, amelyben kritizálják a bokros-csomagot. hány van, főleg külföldön, amely dicséri?

sorokinV 2008.12.05. 17:40:55

A Bokros-csomag egy-két időszerű és jogos lépéstől eltekintve egy dühödt neoliberális ámokfutás volt, ami összességében, a hosszabb távú hatások figyelembevételével inkább kártékony volt, mint hasznos. Lefojtotta a gazdaságot az időleges pénzügyi egyensúlyi zavarok miatt ijedtségében.
Társadalmi hatásait pedig hagyjuk is. Ott iszonyú és indokolatlan károkat okozott.

Francois Pignon 2008.12.05. 17:47:24

Doom, köszi hogy felhíttad rá a figyelmet:
www.zoom.hu/belfold/az-mdf-nek-lenne-a-legjobb-lengyel-kilepese-33282.html
Gonoszka a videó, de muhaha ;)

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2008.12.05. 17:51:59

Én is örülök, de lennének ennél sokkal fontosabb dolgok is.

molaris 2008.12.05. 18:47:54

"Konzervatívo"- NÁLAD A PONT!

Gabe2 2008.12.05. 18:51:13

És arról nincs hír, hogy ha vki megörökli apuka házát, majd eladja, akkor ezután hogyan kell adót fizetnie? Az illeték alap ezután is megmarad, csak nem kell rá fizetni? Vagy a teljes eladási ár után fizetjük az adót?

pg2 2008.12.05. 19:02:56

sorokinV 2008.12.05. 16:46:28
»"z ellenzék nem attól ellenzék hogy nemmel szavaz ha a kormány igennel."

Némileg leegyszerűsítve DE. Ez a lényege az ellenzékiségnek. A nem 2/3-os tv.-eket mégis miért szavazza meg az ellenzék? ... A kormány összes intézkedésével kapcsolatban szavazzanak nemmel ... majd a vita során Nyakó István remek érveléssel bebizonyítja, hogy Orbán téved.«

Ez komoly? De a vita és a leszavazás akkor sem ugyanaz. És ha még az ellenzék sem tud jobbat? Netán be sem jár, vagy mindig kivonul?
És a 2/3-os miért más? Ha pisztlicsáré szarokba bele KELL kötnie, akkor nagyba miért nem?


A Nép - Te vagy! 2008.12.05. 16:51:27
"Azért mert nem totalitariánus, még lehet alig rejtetten de csak részlegesen diktatórikus."

Etatista = diktatórikus? Itt egy törvényjavaslat vagy átmegy vagy nem. Ha ez rendre valakik érdekeit szolgálja, akkor béna az ellenérdekelt csoport. Vagy nagyon sokan szeretnék, hogy úgy legyen. Vagy összeesküvés van. Vagy ez mind együtt.

pg2 2008.12.05. 19:06:22

Gabe2 2008.12.05. 18:51:13
"...hogyan kell adót fizetnie?"

2008. január 1-től a vételár és az eladási ár közötti különbözet adózik a vásárlást követő öt évben. Ha a vásárlást követő hatodik évben adod el, akkor már nincs adó. Itt nem vásárlással jutsz az ingatlanhoz, vagyis nincs különbözet. (Naiv jogértelmezés, szerintem kérdezz meg egy ügyvédet is.)

Francois Pignon 2008.12.05. 19:13:35

Az úgy nem lenne túl jó, mert eddig az illetékalapot számolták el beszerzési árként, az adó így több lenne mint az illeték lett volna.

Francois Pignon 2008.12.05. 19:16:19

Pontosabban, Gabe felvetése jogos, ha az illetékalap marad, csak 0%-os illetékkel, akkor viszont rendben a dolog.

Gabe2 2008.12.05. 19:28:44

pg2, a kérdés épp az, hogy mi számít eladási árnak. Jelenleg öröklés esetén az illetékalap plusz járulékos költségek (még az ileték összege is) beleszámít. Ügyvédet kérdeztem, jogszabályt olvastam, de a kérdés továbbra sem világos, mert erről nem szól a fáma.
És én is Pignon első válaszával együtt aggódom, bár én idén, ill. tavalyelőtt örököltem ugyanannak a háznak a két felét (apa, nagybáty), s jövőre adózom, mert el is adtam, de illetéket fizettem olyan 300E értékben. Adóval ez (Pignon pesszimista forgatókönyve szerint) másfél milla volna.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.12.05. 19:43:38

pg2 2008.12.05. 19:02:56 ,

Úgy nézem te is tankönyvekből közelited meg. Ez az etatizmus duma, elnézést, használhatatlan, alkalmazhatalan, fölösleges eufemizmus. Nagyon föláll a szőr a hátamon az efféléktől. Nem lepne meg ha egyenesen a Konzervatórimuból jönnél, ahol ugyan vannak nagyon jó észrevételek, de jó páran elvesznek a tudományoskodásaikban. Alig tudom megkülönböztetni az effélét a marxizmustól. Nem tartalmában persze, csak jellegében.

Hagyjuk a bonyolításokat! Vagy demokrácia van egy országban, vagy tekintélyuralom/diktatúra. Magyarországon az elsőről állítják, hogy van, a gyakorlat sokkal inkább a másodiknak felel meg. És ezt meg lehet érteni. Nem úgy mint a vizsgára való, normális embereket csak összezavarni képes dolgokat. Talán az is a cél, nem tuom. Mintha nem lenne szinte mindenki éppen elég zavarodott máris.

Ne jó bizonyítványt keress, hanem VÁLASZT!

Az ország bajban van, közérthetően kell beszélni, az átlagemberhez kell szólni. Minden egyéb vagy öncélú, vagy árulás.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.12.05. 19:49:44

pg2 2008.12.05. 19:02:56 ,

Lehet, hogy szükségtelenül voltam túl erős bocs.

pg2 2008.12.05. 19:52:40

Amikor eladod, akkor az értéknövekedést adóztatják meg. Az illetéket nyilván értékbecslés alapján számolják. Legyen ez az érték 10milla. Eladod még ugyanabban a naptári évben 12milláért, akkor a 2 millió 20%-a az adó = 400 ezer. Ha az öröklés dátuma (gondolom földhivatali bejegyzés) dec. 30., és te január 2-án adod el, akkor eltelt egy év, asszem 20%-kal mérséklődik az adó, vagyis lesz 320 ezer. Ha nem akkor adod el, minden következő jan. 1-vel további 20%-kal mérséklődik, vagyis ha vársz +1 évet az eladással, akkor már csak 260 ezret kell adózni. Ha a hatodik évben vagy később adod el, akkor nincs adó.
Valami ilyesmi, a százalékokat most nem tudom biztosan.
Az értéknövekedésből (az a 2 milla) bizonyos számlával igazolt munkálatokat le lehet vonni, mondjuk festést, parkettcsiszolást nem, de komfortnövelő bigyókat biztosan.

Gabe2 2008.12.05. 20:08:33

Ezt értem, nem is ez érdekelt, hanem hogy lesz ezután, ha nem kell illetéket fizetnem, mert nincs? Lesz iiletékalap, de 0 illeték? (FP optimista verziója) vagy nem lesz, mivel illeték sincs (pessz. verzió)? Vagy nem lesz, csak becsült érték, ami eladáskor a szerzési értékkel lesz azonos?
Kérdem mindezt úgy, hogy engem már ez nem érint, mert a rám vonatkozó szabályozást ismerem.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.12.05. 20:13:22

Jól van, üsse kő, legyen kötelező a téli gumi! De akkor szavazzák meg a havat is nov.1-től febr.28-ig. :)

pg2 2008.12.05. 20:29:16

A Nép - Te vagy! 2008.12.05. 19:49:44
Szerintem a túl nagy állam azért nem duma. A duplafedelű önkormányzati rendszer, megfejelve az önkéntes bevállalásra alapozott kisebbségi önkormányzással (ahol ugye bárki lehet egy személyben 16 nép), a nyóccázezer állami alkalmazott, a millió+1 hivatal, a mindenhez-hivatalos-pecsétes-papír, stb. Hétköznapokban hogy néz ez ki? Pl. hiteles cégkivonat (hitelfelvételhez, ilyen-olyan pályázathoz, miegymás) kétszer sorban állni, kérőlapot kitölteni, 3000-es okmánybélyeget rárakni, mindezt csak azért, hogy pecsét legyen rajta, mert a cégbíróság internetes adattára (ami azért egy bankból pl. csak elérhető már, nem tanyán írjuk a szerződéseket) valamilyen oknál fogva nem hiteles. Évenként 10ezret fizetünk nekik adatnyilvántartásra. Vagy a kedvesen megköszönt teáor-számos szabálykövetés, a törvényellenes iparűzési adó, amit kifogásol az EU, erre az a megoldás, hogy kétszeresére emelik.
Mindezt hogy? Törvényjavaslatok, módosítások, amik ombudsmantól alkotmánybíróságig megjárnak pár platformot, közben szerzői jogra (!) hivatkozva titkosítanak néhány szakértői véleményt, hatástanulmányt azok elől, akiknek dönteniük kell, aztán az istenadta nép épp aktuális képviselői véletlenül másik gombot nyomnak meg.
He??? Jól hallom? Azaz olvasom? Igen, leírják mindenhol. Ez volna diktatórikus? Szerintem szimplán dilettáns. A jogállamiság sokezermilliárdos látszata, de az egész csak egy bürokratikus útvesztő, ahol úgyis azon dől el minden, hogy Micike milyen kávét főzött aznap. Mondjuk épp a parlament-büfében...

Francois Pignon 2008.12.05. 20:29:32

20milió felett marad az illeték, úgyhogy értéket meghatározni továbbra is kell majd. Ha én írnám át a törvényt, simán 0%-ra módosítanám az illeték mértékét, de okosabbak akkor leszünk ha látjuk a törvény szövegét.

pg2 2008.12.05. 20:32:35

Nem tudom. Én valami olyasmit gondolnék, hogy valahogy csak meg kell állapítsák, hogy elérte-e a hagyaték-ingatlan a 20 milliót vagy sem. Gondolom, az egy hatósági értékbecslés, hogy minek hívjuk, illetékalap vagy valami más, szerintem mindegy.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.12.05. 21:14:43

pg2 2008.12.05. 20:29:16

Már értem. Két malomban őrölünk. Ez mind probléma lenne, és azt sem mondom, hogy nem az, ha ez lenne az igazi probléma. Vagy jól éreztem rá és túlságosan poltikatudományos elvont alapokról nézed, vagy iszonyatosan jóhiszemű vagy a viszonyokkal szemben. A kető persze nem zárja ki egymást, lehet és-és. Ezek nem tévedések, ügyetlenségek (legföljebb az is akd benne, mert a részletekkel annyira nem törődnek), hanem arról van szó, hogy Magyaroszágon semi sem az a minek mondják. Sem a pártok sem a demokrácia, semmi. Ez a rendszer roszhiszemű, nem javítható. Mindent előlről kell kezdeni. Ami van, nem alap. Hogy ezen belül mekkora az állam, meg az összes többi, mint eleve részletkérdés, nem érdekel. Ha megnézed itt láthstó megnyilvánulásaimat, találsz dolgokat ami mindezt jobban megvilágithatja. Nem utolsó sorban a link.
És hát ha megnézed, hogy a bíróságok kitapinthatóan nem függetlenek bizonyos lnyegi kérdésekben, hogy a nép megfélemlítő szándékú gyepálása történt két éve poltikai meggondolásból, fasisztikus jelleggel, akkor még a te megközeítésmódodban is találsz diktatúrákra jellemző elemeket.

Alfőmérnök 2008.12.05. 21:27:57

A Nép - Te vagy!

Felejtsük el, hogy a (linkben leírt) diagnózis bizonyos részleteivel én nem tudok egyetérteni (pontosabban erős feltételezésnek tartom - veledl ellentétben). De a tüneteket illetően alighanem egyetértünk.
A kérdés, hogy mi a megoldás. A szerző által javasolt megoldás, hogy ne menjünk el szavazni. Én ezt nem érzem meggyőzőnek. Max akkor, ha van egy ilyen jellegű "kampány" is...

pg2 2008.12.05. 23:15:30

A Nép - Te vagy! 2008.12.05. 21:14:43

Jóhiszemű blogolvasó vagyok csupán, politikatudományos megalapozás nélkül. Összeesküvésből csak az általánosat szeretem, Egon Hostovský kivitelben. A mutyivilág, urambátyám meggyőződésem szerint az általad ecsetelt összetettségre és előrelátásra képtelen. Úgyhogy a szovjet csapatok kivonulása véletlen, a fentiek meg igenis tévedések és elvtelenségek, talán ha annyi számítás van bennük, hogy ha most beszólok nem lesz pééz. Aztán persze vannak önjáró egységek, akik/amik időnként megvalósítják magukat. Arról legalább sokáig lehet beszélni meg kommentelni.

Persze, a tévedések és dilettantizmus mellé még a ki kinek a kijét dugta méltán kedvelt össznépi helyrempitty is kell, harmonikus utóízt a titkosszolgálati iratok sajtómegjelenése ad. A közszféra megbecsülése némi immunitásban jut kifejezésre, a versenyszféra meg kénytelen-kelletlen eltűri -- mégis jobb, mint három láncszemet tartani egy esetleges összeférhetetlenségi törvény miatt. Ez a kombináció kifejezetten alkalmas a felsővezetői szerepkörben tanúsított nagyfokú alkalmatlanság komplementálására, súlyosabb következmények közeledtével magasabb pozícióba teleportálásra. Az ilyen hirtelen átalakulás jól láthatóan a legcsekélyebb mértékben sem fodrozza napi kedvencünk kedélyét, nem is érdekli, ráírhatnánk, akár Gárdonyi koporsójára: Csak a teste.

Nagyot bukni csak önfeladással vagy három egymástól független klinika igazolta agysorvadással lehet. Elsőre még nem volt példa, utóbbit többnyire sikerült eltusolni. Nincs olyan hatalami centrum, ami ezt akarhatná. Diktatúra? A legcionistábbtól a legfasisztábbig elvek szükségeltetnek, megoldási tervek, az sem baj, ha azok időnként változnak. Itt nem muszáj. Nem játszunk az önfelmentés ilyen kicsinyes eszközeivel. Mink ismerjük egymást. Mindenki megérti: kopaszodás, lógó mellek, új ismerősök, régi osztálytársak, gyerektartás, tolakodó újságírók, ki nem élt vágyak, comingoutoló partner, basszus, phfűű, jaj. Szakértelem (szagértői ormány)? Demo/dermo-krácia? Na ja: plurális, közvetlen, általános és önkéntes, no és igen, részvételi. Részvétünk. Leginkább. Majd jól levédjük hungaricumnak az 50+ százalékos állami elvonást...

A távolabbi családban meg ismeretségi körben előfordulnak különféle közszolgák, (állítólag) különféle pártpreferenciákkal. Érdekes módon a füstöskocsma, fociöltöző, egykor vasárnapi ebéd légkörében fölsejlő világnézeti alapok karakteresen megegyeznek: pééz, geld, lovetta. Persze, hogy éppen melyik közéletiske a nyerő aznap, arról megoszlanak a vélemények. Szóval inkább azt látom, hogy olyan, mint a bokrétás lóverseny. Mindenkinek megvan, hogy melyik tetszik, de azért a tuti befutót kéne megtenni, jöhetnek még olyan idők...


Alfőmérnök 2008.12.05. 21:27:57
Szerintem a blogtér lehetne olyan ügyes, hogy összekampányol egy ilyet. Persze, már most el kéne kezdeni. Viszont meg fogja fúrni a Jobbik és az LMP. Meg amit még most találnak ki. Ők a részvételre buzdítanak majd, a jól bevált agymosással: ha otthon maradsz, az ellenségre szavazol...

pg2 2008.12.05. 23:31:27

Ja, és szerintem olyan memorandumot kéne kiírni, hogy akkor mostan egyetért-e azzal, hogy... A blogtér, meg mindenfajta civilszervezet, és ha netán van szakértő is, aki indulni akar, dolgozzon ki összesen 144 tervezetett a parlament és az önkormányzati rendszer és működési szabályzatai, valamint az ebbe megválasztott emberek bérezése és elszámoltatása, visszahívhatósága témakörben, legfeljebb három héten belül, amelyek össznépi tanulmányozására közpénzen mindenki három hét fizetett szabadságra megy, és újabb memorandum keretében dönti el a következő ezer évre érvényes szabályozást...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.12.06. 00:04:00

Alfőmérnök 2008.12.05. 21:27:57,

Egészen pontosan ettől tartok Jobbik és az LMP ügyben.

Mozgalom, igen és nem. Persze, hogy a gondolat terjesztésére szükség van, de csak akkor tudom elképzelni, hogy sikerrel jár, ha megfogja az embereket mintegy magától. Ha nem mozgalom terjeszti, hanem egyik mondja a másiknak. Ha ez nem történik meg, a mozgalom a feje tetjére állhat.

Megtörténhetne pedig, mert nagyon hasonlóan gondolkodnak, nagyon sokan, csak senki nem hiszi el, hogy nincs egyedül. ű

pg2 2008.12.05. 23:31:27 ,

Jaj! Ez arra vonatkozik, hogy túl rosszul gépelek és túl késő van. Egy ponton túl nehéz így írásban.

pg2 2008.12.06. 00:14:06

Őőőő, igen. Most nézem, így az xedik sör után nekem is kezdenk érdekes gondolataim támadni... Eh, kishétvége.

faktóthum · http://elsoleutes.blog.hu 2008.12.06. 11:24:42

eltekintve attól, mennyire komoly dolog a "haláladót" fő politikai programponttá emelni, azt is hozzá kell tenni, hogy egyáltalán nem érzem eltörlését konzervatív diadalnak.
az örökösödési adót nem eltörölni kellett volna, hanem választhatóvá tenni, hogy egy részét alapítványnak lehessen felajánlani. az örökösödési adó ugyanis a legjobb mód arra, hogy abban a társadalomban, amelyben az egyén vagyonát szerezte, valamit visszaadhasson élete végén. és azt aláírom, nem feltétlenül az államnak kell visszaadni, illetve csak részben. az, hogy valaki halála után SEMMIT sem ad vissza a közösségnek, cinikus és önző dolognak tartom...
ráadásul egy olyan jogszabály, amely alapítványopk felé terelné ezt az összeget, megteremthetné az alapjait egy alternatív, valóban konzi gondoskodó rendszernek, amely teljesítmény alapján teremthetne esélyt azoknak, akik most indulnak el az életben, de rossz helyre születtek, viszont hajlandóajk tenni ezellen.

habermas 2008.12.06. 11:56:46

faktóthum

Te valóban konzervatív megoldásnak hiszed amiről beszéltél?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.12.06. 12:33:06

pg2 2008.12.05. 23:15:30 ,

Megpróbáltam pihentebb aggyal megközelíteni a föntidet. Részleges eredmény, mindenekelőtt, hogy Hostovsky akinek kilétéről fogalmam sem volt, utánanézés után érdekesnek tűnik és ha hozzájutok, főleg időben, majd olvasom.

A többiből, ha jól hámoztam ki a lényeget ezzel
„Nincs olyan hatalami centrum, ami ezt akarhatná. Diktatúra? A legcionistábbtól a legfasisztábbig elvek szükségeltetnek, megoldási tervek, az sem baj, ha azok időnként változnak.” mintha azt akrnád mondani, hogy nem lehet diktatúra, mert nincs minek a nevében. Hát izé. Tudod, én diktatúráról, így, nem is beszélek, csak áldemokráciáról aminek van diktatórikus íze. Hogy ez minek a nevében? Nagyon egyszerű. Nem kell magasztos (nak képzelt) eszmét föltételezni hozzá. Miért lenne, ha diktatúra van csak valami eszme nevében? A diktátorok többsége, egyszerűen hatalmat akar magának és enyhén szólva jólétet. Nahát erről van szó nálunk, főként az utóbbiról, bár a kurrens megtestesülése ennek a valaminek éppen elég megalomán is. (most a fő témából kilógó dolgokat gyakorlati okból inkább nem kommentálnék, ha eszembe is jut egy és más.)

pg2 2008.12.06. 12:51:56

faktóthum · 2008.12.06. 11:24:42
Ugye, ez hack?
Figyelj. Akitől örökölnek, az egyszer leadózott a munkája után, amiből fölépítette a házát, az adózott pénzéből fizette az áfát. Mit kéne visszaadnia? Kinek? Egyszer. Másodszor: A végére ugyan beledöglik, de legalább a gyerekének lesz hol laknia. Ha a gyereknek éppen nincs pénze, hogy az egyébként nem hétköznapi összegű illetéket fizesse, el kell adnia az örökségét. Nem biztos, hogy nagyon jól jár vele, de mindenképp plussz teher egy amúgy nagggyon nyugott időszakban. Ezért törölték el *részben* ezt a terhet. Harmadszor: Ha apuka éppen nem akarja gyerekére hagyni, még végrendelkezhet alapítvány javára...

És negyedszer. Miért pont az örökösödési illetéket kéne alapítványok felé irányítani? Miért nem a bármilyen adód meghatározott részét? Mint Dániában pl.

Ötödször meg milyen faszság ez? "amely teljesítmény alapján teremthetne esélyt azoknak, akik most indulnak el az életben, de rossz helyre születtek, viszont hajlandóajk tenni ezellen."

pg2 2008.12.06. 13:01:44

A Nép - Te vagy! 2008.12.06. 12:33:06
A diktatúrák eszmei megalapozása ugyan sosem volt könnyű, de sokat adtak rá. Persze, hogy a diktátor mennyire tartotta magát az ideológiához, az már más kérdés -- a banánállamok meg egy harmadik.

Vannak sajnálatos események napjainkban, amik nemcsak emlékeztetnek diktatúrák szebb vagy nehezebb napjaira, hanem akár egy-az egyben le is másolják. Ilyen pl., amikor egy közszolgáltató ingyenes szolgáltatásra köteleznek. Viszont nem látom ezeket konzekvensen egy szálra fölfűzhetőnek. Demokráciánk álsága épp abban áll, hogy -- mint diktatúrákban többnyire -- mindenki túlélni, érvényesülni szeretne, szemlátomást nem számítanak eszmék, legalább is rendszerességük erősen vitatható, inkább csak jelszavak vannak.

faktóthum · http://elsoleutes.blog.hu 2008.12.06. 16:45:18

1. bizonyos vagyonon túl semmi esetre sem beszélhetünk bér jövedelemről szerintem. nyilván, fontos meghatározni, mely vagyontérték fölött érdemes kivetni ezt az adót. (ezért is nem haláladó ez, hanem vagyonadó).
2. semmi különöset nem látok abban, ha a nagy vagyonokat a transzfernél megadóztatják, amikor olyanok kezébe kerül, akik gyarapításáért addig nem tettek (még egyszer hangsúlyozom, természetesen különbséget kell tenni nagy és kcsi vagyonok között) . ha ebből a jótékonysági és alapítványi célokra az összeg leírható és a vagyon tulajodnosa még életében maga döntheti el, hová menjen vagyonának ez a része, és az állam ebbe nem szól bele, akkor ez igenis előre mutató.
Mégpedig azért, mert nem az a cél, hogy pénzarisztrokráciát hozzunk létre, hanem az, hogy lehetőleg érdem szerint, vagy legalább egy kicsit aszerint részesülhessünk a javakból. Igen jól látja ezt Warren Buffet (talán őt nem fogjátok lekommunistázni, mert úgy látom, ez itt népszerű az érvkészletben), aki a következőket mondja ezzel kapcs.:
“We have come closer to a true meritocracy than anywhere else around the world,” he said. “You have mobility so people with talents can be put to the best use. Without the estate tax, you in effect will have an aristocracy of wealth, which means you pass down the ability to command the resources of the nation based on heredity rather than merit.” [NYT, 2/14/01]

3. hogy miért konzi, amit mondok? Buffet megint csak érzékletesen elmagyarázza, miért a "jóléti állam" hívei azok, akik a "haláladó" eltörlését szorgalmazzák:
“I love it when I’m around the country club, and I hear people talking about the debilitating effects of a welfare society,” he said. “At the same time, they leave their kids a lifetime and beyond of food stamps. Instead of having a welfare officer, they have a trust officer. And instead of food stamps, they have stocks and bonds.”

nos, ennyit erről a "faszságról", ja, Buffet vagyonának 85 százalékát fogja jótékonyságra fordítani. nyilván, az örököseinek is marad elég...

pg2 2008.12.06. 20:40:44

faktóthum 2008.12.06. 16:45:18
Khm. Pirulok.
Viszont nem az egész örökösödési illeték lett eltörölve, ahogy azt az MDF javasolta, hanem, ha jól rémlik Varga úr javaslatára, csak 20 millióig. És az is elsősorban ingatlan, aztán ha az kevesebb, egészíthető ki mással.
20 M-ós lakás már nem egy lyuk. De pénzarisztokratává sem tesz...

Zetek 2008.12.07. 14:34:45

Ha elfogadjuk a szerző logikáját, akkor miért kell áfát, stb. , stb. fizetni a temetés után. Amúgy ettől még aligha jön össze júniusra egy normális EP képviselő.

balage_81 (törölt) 2008.12.09. 17:21:10

szereny kerdes: a balos media es az mdf mar volt a fidesz bukasainak oka. ki lesz a kovetkezo ha 2 ev mulva is pofara estek, es milyen indokkal tartjatok meg a polgari miniszterelnok urat a szekeben?

balage

u.i. bukowszky csak igy tovabb! ha a magad fajtak nem irnak, nincs kin szorakozni
süti beállítások módosítása