Rózsa másodkézből
2008. június 08. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Rózsa másodkézből

 Mostanában mindenki a könyvhétről, az SZDSZ-ről meg a foci EB-ről beszél, így méltánytalanul kevés szó esik a transzszexuális kínai folk-rockerekről. Itt az ideje, hogy pótoljuk e hiányosságot, s végre igazán fontos dolgokkal foglalkozzunk. Bemutatjuk hát a műfaj legnagyobb jelenleg is aktív képviselőjét, az Ershou Meigui (Er-sou mej-kuj, hivatalos angol nevükön: Second Hand Rose) nevű formációt. Ha ők nem lennének, talán nem is beszélhetnénk transzszexuális kínai folk-rockról, így mindenképpen mély hálával tartozunk nekik.

 A banda 2000-ben alakult, az orosz határ melletti Heilongjiang tartományból származó Liang Long vezetésével, aki kizárólag női selyemruhában érzi otthon magát a színpadon. Eddig két lemezük jelent meg (Ershou Meigui -2004, Yu le jiang hu - 2006), mostanában országos turnén vannak, ami Kína méreteit tekintve eltart pár évtizedig.

 Na de elég a szövegből, nézzünk-hallgassunk jó kis koncertfelvételeket és klipeket!

 Kezdjük mondjuk egy klasszikussal, a Jilia (Csi-lia, Trükk) című nótával, amely a bemutatkozó lemez nyitó száma volt, s azóta is az egyik legnagyobb sláger. A dalban szereplő trombitaszerűség nem más, mint egy suona (szo-na), amelyet leginkább esküvőkön és temetéseken szoktak használni, valószínűleg a szellemek elriasztására.





 E szám második versszaka (究竟摇滚是累坏你的身子呀,还是累坏了你这个人儿呀,看那爱情像个瞎子儿,他必须找到位置说话) mára szállóigévé vált a kínai rockerek körében, talán nem is érdemes bővebben kifejteni, hogy miféle életérzést fogalmaz meg.

 Na de tekintsünk meg egy másik koncertfelvételt, amelyben szintén főszerepet játszik a suona:




 És most következzék egy vicces videóklip, amelyben a főszereplőt jól elagyabugyálják, de aztán bosszút áll. A szám címe: Mingyun (Ming-jün, Sors):




 Szándéka szerint az alábbi klip is vicces-ironikus, a dal (E shidai taoyuan, E si-taj tao-jüan, E-korszaki paradicsom) a modern társadalomból űz tréfát:





 Jöjjön egy mélyebb mondanivalójú dal is, a Ye shen le (Je sen le, Mély éjszaka lett). A klip itt is magáért beszél:





 Végül egy szép lassúval búcsúzzunk a Használt Rózsától, s dúdoljuk velük együtt, hogy mammamamammamammájmájmájmáj. Ha további érdekességekre vagyunk kiváncsiak az együttessel kapcsolatban, tekintsük meg a Fujiani (Fucsien) Televízió róluk készült riportfilmjét itt, itt és itt.





 Bónuszként még mutatunk egy számot egy új csillagtól, Wan Xiaolitól (Van Hsziao-li), akinek külsőségekben még fejlődnie kell ugyan, de a csak a bizonytalan nemi identitású kínai zenészek által átélhető fílinget ő is jól elkapta, s még egész biztosan fényes jövő elé néz:


A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr18508672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.06.08. 09:51:53

" Mostanában mindenki a könyvhétről, az SZDSZ-ről meg a foci EB-ről beszél, így méltánytalanul kevés szó esik a transzszexuális kínai folk-rockerekről."

Ezt a felütést :DDD

Zetek 2008.06.08. 11:13:49

Erről a formációról szerintem csak méltóan keveset lehet beszélni. Hozzájuk viszonyítva még az SZDSZ, vagy a foci EB is érdekes téma.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.08. 11:29:48

meg vagyok illetődve. szerintem ez a történelem első magyar nyelvű cikke a kínai transzszexuális folkrock zenéről. és épp a Reakció blogján! unikális, unikális!

irrelevant 2008.06.08. 12:51:37

A kommentek jobbak, mint a cikk :DDDDD

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.06.08. 19:04:42

Nézd meg a szerzőt, és onnantól nem fogsz csodálkozni.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.06.08. 21:18:48

Molnárgörény úr, nem békülhetnénk ki?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.06.08. 21:45:33

Kálmán/Tóni, ön most belopta magát a szívembe.
Korábbi lekicsinylő megjegyzéseimért exkuzálom
magam, ez üt! Végre egy _underground_ produkció
a polgári underground blogján!

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.06.08. 22:06:48

Gloire kisasszony, nincs kedve velünk vacsorázni? Olyan undergroundot mutatunk Önnek, hogy utána hetekig csak arra tud gondolni! Gondoljuk, még úgyse csinált ilyesmit hármasban...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.06.09. 01:33:32

Mindenkinek ilyen gyorsan ajánlatot tesznek?
Rá fognak egyszer faragni. )
www.youtube.com/watch?v=2IdDoX8MnIc
süti beállítások módosítása