A Tubes meg a többiek
2008. május 29. írta: AgentUngur

A Tubes meg a többiek

 Tegnap volt a Tubesen felállítandó katonai lokátorállomás perének újabb fordulója. Miután (többek közt köztársasági elnökünknek) sikerült megakadályozni, hogy a jóval olcsóbb helyszínt kínáló és katonai szempontból jobban használható Zengő legyen a helyszín, lehet, hogy a Tubest is kiütik. Ami az ügyben folyik, az ostobaság tobzódása. A helyi hősök büszkék lehetnek magukra, „megvédtem a Tubest a radartól”. Nem, helyi hős, csak attól védted meg magad, hogy a Magyar Honvédség megvédjen.

 Elképesztő a naivitás ebben az országban a valós helyzetünkkel és a fenyegetésekkel kapcsolatban. Ezek az emberek elfelejtették már, hogy alig egy évtizeddel ezelőtt még háború folyt nem messze tőlük. 1991 és 1995 között Magyarország légterét több száz alkalommal sértették meg, Barcson a véletlenen múlt, hogy nem követelt áldozatokat egy eltévedt szerb bomba. 1993-ban a magyar katonai attasét Belgrádban háborúval fenyegették meg, 1998-ban a szlovák titkosszolgálat támogatásával robbant bomba az Aranykéz utcában, Románia hivatalos nemzetbiztonsági doktrínájának pedig ma is része a szeparatizmus (lefordítva: a magyarok) elleni küzdelem. Nagy titkot nem árulok el: az ellenség odaát Magyarország, és a magyar közösségek. NATO és EU ide vagy oda, Románia és Szlovákia aktív hírszerzési és politikai együttműködést folytat Magyarországgal szemben a kilencvenes évek eleje óta, amihez időnként csatlakozik Szerbia is. Azt is tudni kell, hogy a NATO-tagok közötti konfliktusoktól a Szövetség nem véd meg.

 De a magyar nem akar katonát látni. A magyart nem érdekli, hogy az országot észak, kelet és dél felől olyan országok veszik körbe, ahol nagyon is él egy ellenségkép. A szocialista kormányzatoknak 2002 óta sikerült is olyan mértékre csökkenteni a katonai költségvetést, ami a NATO-ban példátlanul alacsony. Ebben már tényleg az utolsók vagyunk. Ma a Magyar Honvédség az ország méretét, gazdasági teljesítőképességét is figyelembe véve a térség leggyengébb hadereje. Az ötmilliós Szlovákia hadserege nagyjából akkora és annyit is tud, mint a magyar. Az összes szomszédunk százalékosan többet áldoz a honvédelemre, mint mi.

 Lehet úgy érvelni, hogy mi vagyunk olyan felvilágosultak, hogy nincs szükség nemzeti önvédelemre, de erre még hét szomszédunk közül egy sem jött rá. Nem valószínű, egyáltalán nem, hogy lesznek újabb háborúk a térségünkben. De ettől még - rajtunk kívül - mindenki számol a lehetőséggel Közép-Európában. Ezen azért minden paranoia nélkül el kellene gondolkodni.
 
 Ami igazán elkeserítő, hogy a magyar jobboldal teljesítménye ugyanolyan keserves ebben az ügyben, mint a baloldalé. Pécsi fideszes ismerőseim annak idején lelkesen ünnepelték a Zengő „megmentését”, most pedig ugyanolyan lelkesen kampányolnak a Tubesért. Szarnak arra, hogy az adófizetők zsebéből (a saját zsebükből) dobnak ki milliárdokat. A helyieket kárpótolni kell a valós károkért, ha vannak ilyenek, ez nem kérdés. De ki fogja az országot kárpótolni a hiányzó biztonságért és az ablakon kidobott 32 milliárd forintért, ha nem épül meg a Tubes? És ez csak a jéghegy csúcsa, a „civilek” szervezkednek máshol is.

 Tiltakozni, hőbörögni könnyű, gondolkodni nehéz. Mindig lesz támogatása a hasonló kampányoknak. A magyar nem akar áldozni a biztonságra, nem akar radart, lehallgatóállomást vagy katonát látni. Csak nehogy bejöjjön az 0,01%-os valószínűség, mert akkor nagyon megszívjuk, elsősorban persze a határmenti helyek. Például Pécs.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr89493028

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lokátort a Zengőre! 2010.09.13. 07:01:03

  Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Hende Csaba honvédelmi miniszter a hétvégén együtt nyitották fel a Tubesre vezető utat lezáró sorompót. Úgy tűnik, ezzel végleg eldőlt: nem épül lokátor a hegyen. Valahol viszont épülnie kell (még NATO-csat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terrer 2008.05.29. 15:58:24

Ennyi baromságot összehordani! Az vajon érv, hogy kell a radarra költeni, mert szar a honvédségünk, mert nem költünk rá??? Hát könyörgöm, kiazanyja nem költ rá, nem a mostani kormány, aki a radart viszont (mert szaftos biznisz kiépíteni) akarja?
Hát ne akarjon radart, hanem költsön többet a honvédségre! Ez miért nem jutott eszébe? Miért nem veszünk végre normális légvédelmi rendszert a szar MATRÁ-k helyett? Azért talán azzal kéne kezdeni.
A radar ütőképes légvédelem nélkül annyi, mint halottnak a szájcsók. Csupán találatjelzőként működik. Meg lehet vele állapítani, hogy bejött egy repülő, lebombázni Barcsot.
De gyanítom, ezt a Barcsiak ingyen is megmondanák. Még abban a percben...
Ja, nehogy valaki a honi repülőgépekkel jöjjön! A pilóta még a bugyit húzza a készenlétiben (ugyanis ott lebzsel, hiszen nincs pénzünk arra, hogy egy járó hajtóművű repülőt 24 órában készenlétben tartsunk), mikorra a földközelben, hegyek közt beközelítő repülő (amelyet semmiféle csodaradar 50 km-nél távolabbról nem lát) már ledobta a bombaterhét.
Elfogó vadásznak csak Szibéria meg a Csendes-óceán felett van értelme, hiszen egy jobb ruszki vas is két perc alatt letudja a százat (km-ben). Ennyi idő alatt a faszi ki se ér Kecskeméten a betonra, nemhogy elérné a Gripenben az elindított hajtómű az üzemi hőfokot.
Légvédelmi rendszer kéne. A radar rakéták nélkül csak annyi, mintha esti katymaty gyanánt ajánlatot tennénk.
Csakúgy, az üres lakásban, kókadt árboccal, a falnak beszélve.

terrer 2008.05.29. 16:06:27

Hú, de riogatnak itt valakik a külföldi ellenséggel! A EU-ban, a NATO-ban, meg a XXI. században ülve!
EMBEREK! Ti nem itt éltek? Jöttök 1918-cal, meg a román-szlovák bevonulással, amiől atomjaira hullana az egész EU? Azt azért a világon egy páran nemigen engednék...
Beleért már a vége a bilibe?
Ti beszéltetek óránként egy ezresért a körúton is, a szélsőjobboldali hatalom-átvétellel riogatva? Ilyen melóra is kapni embert?
De szar lehet nektek így mindig reggelfele boroválkozni... A helyetekben én állandóan csücsörítenék, mert mindig zsigerből szembe akarnám köpdösni magam...

Kopasz Károly 2008.05.29. 16:08:40

... pécsi vagyok, de szerintem is faszság, a Tubes körüli herce-hurca.
Néhány f@sszopó „politikus”, meg alacsony iq-val megáldott ember elkezdte tépni a száját, a csõcselék megy megy utánuk.
Nincs fogalmuk az embereknek arról, hogy egy magas-légtér figyelõ radarnak merre, és mekkora elektromágneses sugárzása van. Nem számít, hogy ott több évtizede üzemel egy katonai relé állomás. Az miatt miért nem tiltakoznak?
Miért nem tiltakozik senki az erdõírtás miatt, amit az erõmû visz véghez a Mecseki ErdUszeti Rt-vel karöltve. Azt állítják, hogy csak a beteg fákat vágják ki, darálják le és tüzelik el mindenki örömére :(((
Persze a beteg fáknak köztudottan kicsi a fûtõértékük, meg aztán az erõmûbe járó teherkocsikon látható fák nem is úgy néznek ki, mint a beteg fák szoktak ... ezzel kéne foglalkozni. Persze ez a helyi politikusoknak kényes téma, mert nem célszerû rosszban lenni olyan cégekkel és vezetõikkel, akik akkor is itt lesznek amikor esetleg õk vezetnék az önkormányzatot.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.05.29. 16:10:23

terrer:
?

Nincs tíz éve, hogy magyarlakta területekre bombák hullottak & ahogy AgentUngur is írja, 1993-ban még az egyik szomszédunk hivatalos, diplomáciai csatornán fenyegetőzött háborúval. Ébresztő! Ez egy nem vénnek való vidék. :]

IHCS 2008.05.29. 16:10:33

Na még egyszer a Sólyom vonal.
Turul a linkek jók köszönöm csak az egyik egy még jelölti státuszban tett nyilatkozat, a másik meg arról szólt, hogy Sólyom meglátogatta a Zengőieket és a cikk a következőképpen ér véget:

"A Zengőre tervezett katonai radar ügye kapcsán Sólyom László az MTI-nek augusztus elején adott interjújában úgy fogalmazott, hogy álláspontja szerint csak akkor lehet alkotmányos a lokátor megépítése, ha bebizonyították, hogy nincs semmilyen más lehetőség. Ilyen bizonyítékot mindeddig nem szolgáltattak. A 2004 őszén nyilvánosságra hozott szakértői jelentés szerint is van alternatív megoldás.

Sólyom László szeptember elején találkozott Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel, és átvette az ország légtérvédelmével kapcsolatos tervekről, elképzelésekről szóló rövid feljegyzést. Ígéretet kapott a minisztertől, hogy az elkövetkező időszakban pedig az ezzel kapcsolatos titkos dokumentációkat is megismerheti.

Az államfő korábban több, a Zengő védelmében szervezett konferencián is a radar megépítése ellen foglalt állást, megválasztása óta azonban nem nyilatkozott a lokátor ügyében, egyik interjújában azonban megígérte, hogy ősszel felmegy a Zengőre."

Szóval tegyük fel Sólyom megismerte a titkos doksikat. Tegyük fel azóüta is nyomja a Zengő témát. Ez esetben két lehetséges válasz van: 1) valünk ellentétben nem ért hozzá, ezért a szakértői anyagok megvezették, de legalábbis nem győzték meg az ellenkezőjéről; 2) talán valamelyest ért a témához és olyat is megtudott a szakértői anyagból, amit mi nem ismerünk.

Harmadik verzió, hogy én tudtam jól és azóta nem nyomja a témát.

Csak tiszta forrásból táplálkozván én egyébként a következőket találtam: www.hirszerzo.hu/cikk.ujabb_fordulat_a_tubes-radar_ugyeben.40264.html

hvg.hu/itthon/20070724_solyom_laszlo.aspx

www.origo.hu/itthon/20051123azengo.html

Ezekből: megválasztása után annyiban nyomta a témát, hogy elment a Zengő-túrára. Tudom minden apró jel számít, de mégis?

XSun (törölt) 2008.05.29. 16:10:43

" terrer 2008.05.29. 15:58:24
Ennyi baromságot összehordani! "
Igen csakhogy az a gubanc hogy a mostani légvédelmünk annyira szar hogy nem az a probléma hogy barcsot le tudják bombázni, hanem az hogy paksot is simán elérik minden cécó nélkül, ami azért kicsivel beljebb van mint barcs.
Ettől függetlenül egy ütőképes légvédelem kell.
Azokat a régi szarokat le kellene már váltani.
Nyilván ha a határnál meg akarjuk állítani a betolakodókat költséghatékonyan akkor a legjobb rakétákat telepíteni a határ közelébe.
Mellesleg a délszláv háború alatt ezt is csinálták.
PL. a Győr 14. Rába légvédelmi rakétaezred lenn dekkolt taszáron, lokátorral rakétával.
Igaz hogy az a cucc a 60-as évek technikája ezeréves SZURN rendszer.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.05.29. 16:12:34

"amikor végül Salgótarjánból, vagy honnan a polgárok verték ki a csehszlovákokat"

Az Balassagyarmat. Civitas fortissima.

XSun (törölt) 2008.05.29. 16:15:47

Ja amúgy meg Sólyom László a fegyveres erők főparancsnoka (mint közt elnök) ha jól tudom.
Nos azért fura hogy pont ő fekszik keresztben a lokátornak.
Ez olyan lenne mintha pl. Bush elmenne irakba tiltakozni az amcsi követség elé az amerikai agresszió ellen.

Kopasz Károly 2008.05.29. 16:15:59

... azt elfelejtettem leírni, hogy rendszeresen túrázok a mecsekben, és szeretem is a mecseket, így jobban böki a szememet egy letarolt terület, ahol erdõgazdálkodás helyett majd a természet megoldja az új erdõ telepítését (ha tudja). Ha a Zengõn épült volna fel a radar, azt nagyon fájlaltam volna.
Azok a bizonyos politikusok, akik egy „civil szervezet” mögé bújva manipulálják a közvéleményt, azt rég elfelejtették, hogy az elsõ radart pont az Orbán kormány tervezte a Zengõre.

tewton 2008.05.29. 16:18:09

KopaszK,
"Néhány f@sszopó „politikus”, meg alacsony iq-val megáldott ember elkezdte tépni a száját, a csõcselék megy megy utánuk."

Ezek szerint te a radart akaró csőcselékben vagy, ahol magasabb az IQ?
Abból mi az igaz, hogy a radart Zsírszalonna Toller intézte, a pécsi autópályáért (muhaha) meg az EKF-ért (muhaha)?

terrer 2008.05.29. 16:19:08

TuRuL_2k2:

Ja. Alig 160 éve volt a forradalom leverése, meg 60 éve még itt voltak a németek, nem is beszélve a spájzban az oroszokról.
De ez mit is támaszt alá???
Ma... MA van.
50 év múlva pedig megintcsak minden más lesz, de nem a bomba miatt, hanem mert a kínai-roma köztársaságban közös erővel leszavazzák majd a magyar kisebbség fennmaradásáról szóló törvényt.
De... ehhez sem kell radar.

XSun (törölt) 2008.05.29. 16:19:43

Még egy gondolat a KFKI reaktorral kapcsolatban.
Amint a képen látjátok ez a reaktor egy sima csarnokban van.
Tehát nem kerülne senkinek nagy erőfeszítésébe egy bombával megküldeni.
www.kfki.hu/brr/Dokumentumok/lakossagi2005_html_m5e61103f.jpg
Ne feledjétek a reaktor 59-ben épült, nem volt akkor Bin Laden meg lézer vezérelt bombák.
Gondolták ha ezt lebombázzák akkor úgyis atommal teszik akkor meg mindegy.

Kopasz Károly 2008.05.29. 16:23:15

... lehet hogy igaz, hogy „zombi”Toller intézte a radart, de ez nem változta semmin. ettõl még tény, hogy Pécsre nincs hatással a radar, csak egy-két ember ezzel egyengeti a karrierjét politikai vonalon. Elõtte meg a Zengõre akartak radart, a „civilek” meg szemet húnynak a e-felett, azért hogy a tubesi radart megvétözhassák.

terrer 2008.05.29. 16:24:04

XSun:

Még mindig nem értem, hogy mit ér a radar fegyverzet nélkül?! Mert a következő évtized katonai fejlesztésében az nem szerepel.
Hacsak meg nem látják éjszaka a behatolók a kivilágított gömböt, és ijedtükben, hogy ufót látnak, összeszarják magukat és lezuhannak...
De erre nehéz blazírozni.

Kopasz Károly 2008.05.29. 16:24:58

terrer: a radar a NATO-nak kõ, nem nekünk, eccerûeknek ;)

tewton 2008.05.29. 16:25:39

kíváncsi vagyok, mi lenne, ha a "szintén Nato-tag" Románia vagy Szlovákia kicsit megszállna minket, de csak egy icipicit.

Valóban jönne-e valamiféle külső (fegyveres) segítség, vagy megoszlana a NATO, és évekig húzódna a dolog? Baranya is volt szerb megszállás alatt, talán két évig, békekötés ide vagy oda.

Bedi 2008.05.29. 16:25:49

XSun:
Épp most veszünk egy kupac vadászgépet fegyverzettel. Inkább az nem ér semmit, ha nem tudjuk, hova kell küldeni.

Bedi 2008.05.29. 16:26:45

XSun, bocs ez terrer-nek ment

Kopasz Károly 2008.05.29. 16:26:45

tewton: akkor inkább már Ausztria :)))

XSun (törölt) 2008.05.29. 16:27:42

Ismeritek a régi mondást.
Az aki nem költ a hadseregére az előbb utóbb kap egyet csak éppen MÁSTÓL.
EU meg NATO ide vagy oda, a szomszédban nem nagyon szeretnek minket az biztos.
Nem messze tőlünk vannak muzulmánok is akik úgy általában rühellik a nyugati kultúrát így bennünket is.
Igazándiból nem tart semmiből valami jó kis terrorakciót összehozni, ahogy valaki felvázolta egy cessna megpakolva valami ütős cuccal és ALLAH AKBAR oszt jónapot.
Nem vagyok egy militarista pista, de szerintem a minimumot azért meg kellene tennünk az ország védelme érdekében.

XSun (törölt) 2008.05.29. 16:32:57

terrer 2008.05.29. 16:24:04
Mint írtam a radar önmagában semmire se jó.
De a légvédelem sem ér semmit radar nélkül.
Úgy csak vaktában bóklásznának az elfogó vadászok, a légvédelmi rakétaüteg meg akkor ébredezne ha már a feje felett dobálnák a bombákat ami nem lenne vicces.
Ezzel a radarral a közeledő ellenséges ojjektumot már jóval azelőtt láthatná hogy éppen barcsot szórná bombával.
Esetleg lenne idő a légvédelmi rakétaüteget riadóztatni innét jön valaki figyuzzatok.

terrer 2008.05.29. 16:34:20

Bedi:

De milyen vadászgépet?
Olyat, aminek ha egy kicsit odatolják a gázkart, már meg se tud az ország felett fordulni! Olyat, amelynek számítógépes rendszerei és hajtóművei üzemkésszé tételéhez szükséges idő alatt egy másik vadászbombázó átszeli az országot keresztbe, majd hosszába, és a parlament felett még integet is picit. Biztos vagyok benne, hogy a riasztás, a G-ruha felvétele, a hajómű indítása, bemelegítése, üzemi fordulatra pörgetése, a kigurulás és a felszállás min. 20 perc! Számoljátok ki, ezalatt mennyit tesz meg egy repülő kétszeres hangsebességgel!
Ezek a gépek NEM kis hazánkat hivatottak megvédeni, értsétek már meg! Hanem az egész NATO-t egy esetleges háborúban, meg ki lehet őket küldeni Irakba, ha Jueszéj füttyent egyet a kis csahosának (nekünk), aki a talpát nyalja.

terrer 2008.05.29. 16:41:00

XSun:

Ehhez kéne tudni, hogy is működik egy akármilyenkicsi háború...
Tudod, mi az első svung? Hogy az egész Európa által ismert egyetlen déli radart egy jól megküldött bombával, rakétával a földdel egyenlővé teszik! Utána aztán néznénk, mint vak a hajnalt...
Vagy pl. gondoljátok, hogy mindenki hülye, és egyetlen terroristának se jut eszébe a havert odaküldeni az egyetlen radarhoz egy kiló trotillal, hogy az eksön előtt tíz perccel robbantson fel valamit? Egy radar nagyon sebezhető, és egy ország titkosszolgálatának ez csak egy ujjgyakorlat lenne...
Nem ez a megoldás, hanem több helyre radar+tűzvezető rendszer+rakéták, köztük mobilok is. De nem ezt akarják, ugye.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.05.29. 16:42:39

"kíváncsi vagyok, mi lenne, ha a "szintén Nato-tag"
Románia vagy Szlovákia kicsit megszállna minket"

Ciprus? Görögország és Törökország is NATO tag!

terrer 2008.05.29. 16:49:02

XSun:

A mondás jó. Csak egy baja van: régi. Gondolom, aki költötte, még aligha tudta, milyen rendszerek jönnek.
Az meg merő naivitás lenne, hogyha a minket nemszerető szomszédok nekünk jönnének, akkor az egy-két közszemlére tett radar megvédene minket!
Számoljunk csak kicsit... 5 szlovák, 22 román, ? szerb... millióban, persze. És ezek nem olyan piskóta népek ám! Nem beszélve a 3-4-szeres túlerőről.
Micsinálnánk itt magunkban 10 millióan vajon, ha az EU-ból nem védenének meg? De komolyan...
Ide harckocsizó- és tüzérezredek kellenének, nem kis számban, képzett katonasággal! Nem ám egy operett-hadsereg, meg egy tucat gripen.
Az csak játék.

tewton 2008.05.29. 16:51:03

terrer,
"Tudod, mi az első svung? Hogy az egész Európa által ismert egyetlen déli radart egy jól megküldött bombával, rakétával a földdel egyenlővé teszik!"

hát igen. én is így csinálnám :)
de ezért se telepítenék radart a nagyvárosba :)
pláne nem az amúgy is sérülékeny vízbázisra :(
(KopaszK, a pécsi állatkert is probléma emiatt!)

gloire,
Ciprus! és ott is mintha fegyveresen őriznék a határt, NATO ide vagy oda ...

Bedi 2008.05.29. 16:52:17

Terrer: Nem vagyok szakértő, de az ilyen esetekre fixen telepített, folyamatosan készenlétben levő légvédelmi rakétákat szoktak tartani. Azoknak is kell a radar.

A vadászgép arra is jó, hogy ha kell, és van idő, megnézzék közelről hogy mi is az, mielőtt odapörkölnek.

terrer 2008.05.29. 16:53:08

gloire:

Talán még arra is van némi esély, hogy lenne egy helyi konfliktus.
Arra viszont SZINTÉN kvára nem alkalmas egy radar, hogy megoldja...
A képzett (!!!) százezer katonát, az ezer harckocsit, az ágyúkat, rakétavetőket, logisztikát, a rengeteg hadianyagot (ami nekünk mind nincs) nem pótolja az egyszál kutyaf****a radar!!!
Aki mégis ezt elhiszi, rettenően naiv és ostoba ember:-(

Bedi 2008.05.29. 16:56:13

terrer - A radar nem pótol semmit, de fordítva is igaz, a radart sem pótólja a százerer képzett huszár.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.05.29. 16:56:19

terrer:
Senki nem mondta, hogy a lokátor mindent megold. Csak annyit, hogy szükség van rá. Meg a katonai költségvetés emelésére, a hadsereg fejlesztésére is.

tewton 2008.05.29. 17:00:16

turul,
de ez kb. 3 poszt anyaga lenne, mert itt összefolyik a civilfikázás, a hadsereg leépítése, a katonapolitika, és mindez TWA stílusában.
broaf

terrer 2008.05.29. 17:04:31

Bedi:

Kezdetben, talán...
Mára azonban a fixen telepített légvédelemnek leáldozott. A fejlett légierő korában (még orosz szinten is) ezek olyan célpontok, mint legelésző tehén délutáni napsütésben, jóllakottan... Rá se kell repülni, az intelligens rakéta memóriájába betöltik, hol a radar, aszt csak ki kell lökni az ájerbe. Odatalál méter pontosan a GPS segítségével akkor is, ha közben észbekaptak, és kikapcsolták a radart hirtelen...
Guruló alváz, rajta rakéták, saját radarok, meg számítógépes-rádióhullámos állandó kapcsolat földi és légi radarok között, mindez ide-oda mozgatva! És még egy ilyen rendszer is zavarással viszonylag könnyen megfektethető. Hacsak nincs műholdas csúcs-amcsi technikánk.
De nincs.
Persze lehet avult technikára is költeni. Ócó, cak neked, hüjemagyar. Egy a baj: a botrány első 3 percében ki lesz iktatva.
Persze addigra a kormánytag, aki ebből pénzel be vastagon, már Hawaii-n nézi a híreket. És olyan visítozva röhög rajtunk, hogy szinte sír:-)))
De meg is érdemelnénk...

terrer 2008.05.29. 17:07:59

Turul: igen, mindre szükség lenne. De csak együtt van értelme, magában az egyes részeknek nincs!
Egyedül a radarra, a többi nélkül baromság költeni.
Akkor azt inkább az egészségügyre kéne elnyomni. Ott reálisan meg lehetne ezer-kétezer infarktusost meg rákost menteni évente, a hatvanezerből. Míg a lebombázott falu csak fikció.

Törppapa 2008.05.29. 19:41:11

terrer

a radart a náto fizeti és ez nem olyan bonus csekk hoggy arra váltod be amire akarod . a lerohan minket a szerb román esélytelen de pl Dörmi igen értelmesen leírta hogy kis géppel paks ma észrevétlenül elérhető délről .

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.29. 19:59:13

Csatlakozom Tewton-hoz, Terrer-hez.
Sajnálom, hogy ez egy komolynak szánt poszt.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.05.29. 20:06:47

Loxon:
Miért?
Szerinted a zengői lokátorral többet vesztettünk volna a természet révén, mint amennyit nyer az ország biztonsága? Vagy a nemzetközi hitelünk? A NATO-csatlakozáskor mindenféle kötelezettségeket vállaltunk, amiket nem nagyon igyekszünk betartani. :/

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.29. 21:08:34

Bocsánat, hogy csak szimpátiatüntetést szervezek, de teljesen igazad van kedves szerző.
A 32 mill'ába van egy kis költői túlzás, de a jószándék a lényeg.

Sólyom elnökünk pedig egy sunyi tapló (már bocs), először a szandálkájában hőbörgött a Zengő ellen, majd rámondja, OK Tubes! Most pedig hallgat és Vietnámot látogat.

A hallgatásával kapcsolatban itt egy, akkor még visszafogottabb megfogalmazás:
republicator.blog.hu/2008/05/03/kedves_elnok_ur

terrer 2008.05.29. 21:31:31

Törppapa:

Egy részét fizeti. Természetesen nekünk is be kell szállni. Mi sokféleképp és keményen megfizetjük az árát, mint a németektől idetolt szemétnek.
Két félnek kell igazából a radar: az amiknak, mert őket az az apróság nem zavarja, hogy Pápáról szállnak fel, és a fordulókör túlsó vége az Adria fölé csúszik, és az építőknek, akiknek a zsíros kis milliárdokból legalább az egyharmada hawaii nyaralásra fog menni, jómagyar szokás szerint.
Plusz még akarják a megetetett állampolgárok, akiknek sajnos nemnagyon van eszük, hogy belássák: a radar nem jó nekünk semmire.
Miért is?
Paksot sokféleképp lehet felrobbantani, földről, robbanószerrel megrakott teherautóval behajtva is lehet akkora rombolást csinálni, mint egy vacak kisgépről, a tandem-siklóernyőt (háton cipelve 80 kg trotil) is feltalálták, meg a motoros sárkányrepülőt, plusz alkalmazottként (fűnyíró, takarító) is be lehet épülni. Persze ezzel a kintrőljövő illegális-kisgépes baromsággal riogatnak kormányoldalról, bár senki nem tudja megmondani, egy öngyilkos merénylővel, aki cessnájával a földközelben jön be a légtérbe (és nem tervez a visszaútra), ugyan mit is kezdene a kecskeméti készenlét. A gépnek, ha a pilótának van csöpp esze, nyilván lenne repülési engedélye, mint ahogy bárkinek megadják, ha magánrepülőgépével nálunk akar leszállni, üzleti vagy nyaralási célból. Ha meg Paks fölött látjuk, hogy ráfordul az erőműre, rohadtul késő van...
Azt meg már sokszor mondtam: egy harci gép, egy vadászbombázó ellen a készenlét NEM HATÁSOS, mert olyan kicsi az ország.

De mégis, valaki, aki itt arcoskodik a radar mellett, mondja már meg, milyen forgatókönyv jó VALÓBAN a sokféle behatolás ellen! Hogy is fogjuk a cuccnak hasznát venni! Mert arra gondolni se merek, hogy felelős állampolgárok olyan mellett állnak ki, amelynek működéséről, használhatóságáról halvány fingjuk sincs!!!
Ugye?
Szólok előre: az rohadul nem érv, hogy "jó, ha van radarunk, mert ha akarnánk egyet, már nem kell megvenni".

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.29. 21:31:48

Turul, nagyjából elmondták ők is, hogy mi az egésszel a probléma. Valóban többet vesztenénk.

Véleményem szerint a NATO jelenleg Kelet-Európát akarja ütközőzónaként felhasználni egy esetleges nagyobb konfliktushoz (pl. Oroszország vagy Irán).

Valójában leginkább az USA tűnik érdekeltnek az efféle beruházásokban.

Valamivel másabb lenne a helyzet, ha a Közép-Európai térség – félretéve egyéni nacionalizmusait – közösen állítana fel egy védelmi rendszert, beleértve azt is, hogy Magyarországnak rendes hadereje volna, nem csak néhány gripenje, meg kényszerűen létrejött Magyar Gárdája. Ez esetben az ember jobban érezné magát, ha védelmi rendszerről esik szó, és ráadásul összefüggő védelmi rendszerről. Nem egy gombostűről a Mecsek nevű pörsenésen, amely legfeljebb egy délszláv térségből érkező gyengécske támadásról adna hírt – 1. kinek? 2. valószínűleg későn 3. valószínűleg ilyen támadás nem lesz, és emiatt kár belé az energia meg a rombolás.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.29. 21:33:18

+ most látom, Terrer közben újra hozzászólt, és ragyogóan elmondta ugyanazt, amit én is gondolok a dologról.

keb_26 2008.05.29. 21:36:34

Sólyom hülyesége az egész. Oké, hogy szereti a ritka virágokat, de találjon már jobbat, mert a Tubes nem az. Sok mindenben egyetértek a szerzővel, de nem hiszem, hogy örülne ha az ő kilátásába rondít bele, vagy az ő háza veszít az értékéből (0.000001 %-os hábo esetén meg oda lőnek először).
Vigyék vissza a Zengőre, Sólyom pedig támogasson értelmesebb zöld programokat. Lassan az utolsó ország vagyunk Európában ahol nincs még egy kdnp támogatottságú zöldpárt sem, de ha arró van szó akkor el a kezekkel a Zengőtől.

terrer 2008.05.29. 21:38:00

Max Power:

Neked nem a radarral, hanem a köztársasági elnökkel van bajod.
Ez esetben persze nyilván elkerülte kis figyelmedet, hogy nálunk nem prezidenciális kormányzati forma van, mint a jueszéjben, nem is félprezidenciális, mint a franciáknál, hanem nálunk a köztársasági elnök csakúgy van. Reprezentál.
Azt, hogy nincs semmi hatalma, épp az bizonyítja, hogy ezt a szemét csődhalmazt nem tudja feloszlatni.
Pedig, mint ahogy azt öbbször kinyilatkoztatta, hajlandósága lenne rá...

keb_26 2008.05.29. 21:48:30

A nemzetbiztonsági kérdés meg egy vicc, tök mindegy van-e nekünk, vagy nincs, ha azt kéri a NATO lesz, de ettől mi még nem leszünk se biztonságban, se veszélyben.

keb_26 2008.05.29. 21:50:48

terrer
Ahhoz amit írsz sajnos valóban nincs joga, de ahhoz van elég, hogy a rózsák helyett szegény pécsiek bámulják a radart.

tewton 2008.05.29. 21:55:03

Én tkp. még egy turult is értékelnék radar helyett, sőt.

Ács Ferenc 2008.05.29. 22:27:55

Loxon: Közép-európai állítana fel saját védelmi rendszert? Ugye viccelsz? Ennek sem előzménye, sem geopolitikai realitása, sem értelme, sem jövője nincsen. Magyarország a NATO tagja. A nyugati világ részeként az euroatlanti szövetségben van a helyünk. Az ezzel szembenálló szélsőbal és szélsőjobb persze mindig is támadta ezt, illetve az ilyen irányú törekvések előzményeit. (Lásd mit műveltek, amikor kormányra kerülnek: pacifista országvesztés 1918-1919-ben, nyilas hazaárulás 1944-ben.) A tagság természetesen kötelezettségekkel jár. Ez nem nagyon népszerű dolog. Radar kell, épkézláb honvédelmi költségvetés kell, és bizony afganisztáni misszió is kell, még ha meg is van a véleményünk a demokrácia-export kivitelezhetőségéről. Persze azért küzdeni kell, hogya a NATO-, és a békefenntartói misszióink minél nagyobb arányban olyan helyeken működjenek ahol közvetlen nemzeti érdekeink vannak. (Pl. B alkán.)Papíron ezért tartanánk a külügyet és persze a HM vezérkart.

tewton: Turult radar helyett? Bravó.

keb_26: OK, hagyd nyitva a lakásod ajtaját, attól nem leszel veszélyben. Úgysem megy oda senki.

Pár éve még az is felmerült, hogy kizárnak minket a NATO-ból, mert annyira nem fizetjük a közös terheket. Sebaj, majd nézegetjük a turulokat, meg a bazsarózsát.

Ypsilanti 2008.05.29. 23:05:45

terrer, nem kell azt nekünk annyira kenni-vágni, hogy hogyan is működik az a radar. ül a NATO-ban meg a HM-ben a sok katonaember, akik nem azért akarnak oda radart, mert szeretik a fallikus jelképeket, hanem mert kell. én az egészről folyó vitát sem értem. kell a radar és kész, vonják be katonai területté (tudom hogy nincs ilyen törvény) és építsék meg oszt kész.
nem majd sárgadzsekis civilek mondják meg hova kell a radart tenni, meg alkotmányjogász köztársasági elnök úr. szomorú hogy a hadsereg főparancsnoka ekkora egy... bazsarózsa

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.29. 23:24:25

Ács Feri, persze hogy viccelek.

Jelenleg nincs geopolitikai realitása annak, amit írtam. Kérlek, ne hozz össze a Tanácsköztársasággal, többek között azért sem, mert akkoriban még volt monárkiai hadsereg, amit ha nem is bazsarózsákkal, de őszirózsával szereltek le.

A NATO-tagságnak leginkább 1956-ban lett volna értelme, de Nagy Imre nem tette meg a deklarációt (igaz, hogy a NATO-nak egyáltalán nem állt szándékában megvédeni Mo.-t... most sem?)

Előbb talán hadsereget kellene építeni. Amíg ez nem történik meg, a Magyar Gárdának több jogosultsága van, mint egy nyamvadt radarnak a Pécsiek arcában, a Mecsek szégyenére.

irrelevant 2008.05.29. 23:37:33

Nem olvastam el a kommenteket, úgyhogy már biztosan leírta előttem más szavakkal ezt a szakmaiságot nélkülöző, keserű és hirtelen reakciót:

A cikkel alapvetően egyetértek, de azt gondolom, a radar megépülte vagy meg nem épülte nem sokat oszt vagy szoroz. Egy ideális helyen felépített radar sem védene meg bennünket egyik szomszédunktól sem, ha nincs mivel visszalőni. Legfeljebb nagytotálban nézhetné a vezérkar az inváziót.
He-he.

irrelevant 2008.05.29. 23:54:44

Azt megérteném egyébként, ha a pécsiek a sugárzástól féltenék a gyerekeik egészségét. Csakhogy - abból, amit én látok az egészből így 350 kilométer távolságból - úgy tűnik, hogy csak egy marék habókos természetvédő idióta óvja a drágalátos bánáti bazsarózsáját a leggusztustalanabb greenpeace-es módszerekkel (értsd: odaláncolom magam a kurvaanyádhoz is). A bazsarózsáról kiderült, hogy nem csak a Tubesen él meg, de azért a köztársasági elnökünk, aki a hadsereg főparancsnoka, felmászott a két lábán drága virágunkhoz, hogy megakadályozza a hadseregfejlesztést.

Majd amikor a részeg Szekeres felhívja Sólyomot, hogy Lacibá, a szerb légierő megsértette a légteret, de fogalmunk sincs, hogy Mosonmagyaróvár vagy Nyíregyháza fölött vannak, jó lett volna az a radar, bazmeg, akkor mit fog válaszolni karakán elnökünk? Hogy nem baj, Imikém, csak a bazsarózsát le ne bombázzák?

irrelevant 2008.05.29. 23:58:34

Bánáti bazsarózsát a magyar ojróra!
A románok úgyis hamarabb ráteszik Mátyás királyt az övékre.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.29. 23:59:56

Ötvös Péter,

Elég sokféle eszközzel védik a pécsiek magukat. Az, hogy szeretett médiánkban mit látsz, valóban 350 km-re az eseményektől, úgymond "egy dolog".

Máskülönben mit javasolsz? Gépfegyverrel kéne védekezni "állambácsi" ellen? Vagy hogy?

Különben meg a növényvédelmi szempontok elsősorban a Zengővel kapcsolatban merültek fel. A Tubessel kapcsolatban az embervédelmi szempontok a döntők.

Légyszi inkább ne írj olyanról, amiben nem vagy otthon.

irrelevant 2008.05.30. 00:03:32

Kedves Loxon,

a részletek lényegtelenek, a lényeg az attitűd, meg az egész abszurd szarkavarás az ügy körül. Szerintem.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.30. 00:04:23

Mi az, hogy a részletek lényegtelenek? Azokban lakik az ördög.

irrelevant 2008.05.30. 00:08:16

Az igaz.

Arra értettem, hogy lényegtelen, hogy a Zengő vagy a Tubes kapcsán pattant ki a bazsarózsa-ügy, a lényeg az, hogy megtörtént a dolog és kialakult ez a bazsarózsa vs. radar cucc.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.30. 00:10:20

Ha máshogy nem lehet érvelni, muszáj még a bazsarózsákkal is előállni.

Az meg a másik, hogy a cikkben egy hivatkozás sincs például erre az oldalra:
www.cmm.hu/

Van viszont a Blikkre, meg a kissé tendenciózus Hírextrára.

Így nem lehet elfogulatlan cikket írni.

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2008.05.30. 00:12:30

Loxon példáját kihegyezve: a 400 tő bánáti bazsarózsa élethez való joga erősebb 170.000 emberénél?

A pécsiek nem felejtették el a délszláv háborút, nem elegáns őket a) ostoba fajankónak, b) rosszindulatú hülyének beállítani. (Budapestről)

Érdekes, hogy az eddigi késelekedést senki sem forintosította, csak a tubesi "csúszás" 35 milliárdjával piszkálják a helyi civileket. (Meg a kiegészítő radart sem dörgölték a Zengőtől 200 km-re lévő zöldszervezetek orra alá)

Feltűnt, hogy a Zengő ügyben országosan ismert, messziről jött emberek és szervezetek voltak, Tubes fronton pedig csak helyiek?

irrelevant 2008.05.30. 00:12:57

Kérdés, hogy célja volt-e a cikkírónak az elfogulatlanság.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.30. 00:14:57

Valóban kérdés. Ugyanis a tárgyilagosság és az elfogulatlanság azonos fogalmak. Más kérdés, hogy ő mit tartana helyes megoldásnak.

tevevanegypupu 2008.05.30. 00:21:39

Minek a radar? Ki akar bennunket megtamadni, mikor? Lehet, hogy zold-seg, de ugy gondolom, hogy NATO es EU tagorszagkent egyelore nem kell rettegnunk attol, hogy tamad az ellen. Ha esetleg jonne a szerb legiero es mar a legter felett szaguldana, akkor csak vagy ket percig, mert kb. annyi ido alatt atrepulhetne az orszagon. Nagy a valoszinusege, hogy inkabb bekaembert kuldenenek..megvan meg a paksi orkunyho??

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.05.30. 01:10:16

tevevanegypupu:
Szerintem ez nagyon naív és rövidtávú gondolkodás. Lehet, hogy vonzónak tűnik a teljes hadi költségvetésünket per pillanat inkább kórházakra meg nyugdíjra költeni, de ahogy gloire írta jó néhány kommentel feljebb, ha nem tartasz lépést a haditechnikával nyugodt időszakban, akkor már késő lesz, amikor a nyakadon a veszedelem. Próbáljunk meg egy kicsit távlatosabban gondolkodni. Valószínűleg 1, de talán még 5 év múlva sem szűnik meg a NATO vagy az EU. Ok. De száz évvel ezelőtt, 1908-ban ki vett volna komolyan, ha Kassán vagy Kolozsvárott azt kezded el fejtegetni, hogy egy évszázad elteltével nem lesz ott 20% sem a magyarok aránya?
Nem hasonló veszélyre alapozva kell a jövőnket tervezni, persze. De azért gondolni kell arra, mégis mi lenne, ha...

tewton 2008.05.30. 02:25:43

Capelluti,
de az is újonnan bedobott információ, hogy "350 méterrel a házak fölött" fog sugározni. Eddig ezzel nem érveltek az elvtársak, gyakorlatilag semmi műszaki adatot nem adtak ki.

De most jönnek a hőbörgők, hogy "hülyepécsiek, nem fog ártalmas lenni, 350 méter." Köszönjük, Szekeres et.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.30. 04:05:48

amennyire én tudom, háborút 3 okból szokás indítani, sokszor egymással átfedésben:
- erőforrások
- belső problémák elfedése
- ideológia (amiben benne van a nacionalizmus is)

1. mink is van nekünk, ami a szlovákoknak, románoknak vagy szerbeknek nincs?
igazából semmink.
ásványkincseinket már megszerezték 90 éve.
mezőgazdaságunk romokban.
iparunkat (és átlalában gazdaságunkat) szerbia kivételével most körözik le.
pornószinésznőink meg bármikor szivesen átmennek haknizni hozzájuk.
erőforrás szokott még lenni a munkaerő és az adóalanyok, de olyan korban kellett ehhez hódító háborúkat folytatni, amikor mind a munkaerő, mind a termelés erősen helyhez volt kötve (és a munkerőnek igazából midnegy is volt, milyen nyelven beszél a tulaj, sok beleszólása nem volt), ma megoldják outsourcingban.

2. mekkora az a belső probléma, amiből a vezető csak háborúban látja a kiutat? van-e ilyen szlovákiának, vagy romániának? szerbiának esetleg, de ők nem nato-tag, tehát ellenük véd.

3. fent említett államokban igen erős a nacionalizmus (a nem nacionalista ideológiák előrehozott alkonyán itt k-európában). van-e olyan erős, vannak-e a vezetők annyira kockázatvállalók, nyerhetnek-e annyit az első két kategóriában, hogy megérje nekik és vazallusaiknak? szerintem nem.

persze a helyzet változhat, márpedig ha nemkívánatos fordulat jön, akkor nem két nap alatt fognak egy ilyen létesítményt felhúzni, és még mindig marad a terrorizmus elleni védelemre való paranoid felkészülés.

ennek fényében - és a projekt nato anyagi támogatása mellett - a zengőt megfúrni még mindig faszság volt.
ha egy zengőre telepített radart lebombáznak, akkor a pécsieknek tényleg költözniük kell, hacsak nem akarnak szerb állampolgárok lenni - de akkor meg is érdemelnék az olajos vizet.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.30. 05:33:52

terrer 2008.05.29. 21:38:00
Ezzel tisztában van Sólyom is, mint jogvégzett ember. Mégis úgy viselkedik, mint aki nem.
Ha nincs mögötted két tankhadosztály, ne kötözködj a szomszéddal.

Jobb nekünk, hogy nem hajlandó a konszenzusra?
Van nekünk ettől radarunk, főbírónk, ombudsmanunk?

IHCS 2008.05.30. 07:49:54

Úgy látom egy kérdésben kezd kialakulni a konszezus a blogolók között:
A felelős? Sólyom László!

Bár vannak akik ezt másként látják: reakcio.blog.hu/2008/05/29/a_felelos_orban_viktor#more492770
Furcsa is, hogy még nem merült fel. Nem lehet hogy Orbán a felelős?

Ács Ferenc 2008.05.30. 08:16:24

Loxon, természetesen nem inszinuállak a Tanácsköztársaság gyakorlatával, mint ahogy államfőnket sem, akit amúgy igencsak tisztelek, az egyik legtisztességesebb politikusnak tartom, de ebben a történetben olyannak látom, mint elefántot a porcelánboltban, ez az igazság.

jozicsenko 2008.05.30. 09:00:22

Jó reggelt!

sajnos régen olvastam a cikket a Rubiconban, összekevertem Balassagyarmatot Salgótarjánnal...

igen, terrer 19 régen volt

de Barcs nem

bármikor megszórnak, szívfájdalom nélkül...

NATO??

a görög-török vitákba mennyire is szólnak bele?

amikor a hadihajóik és a halász/kiránduló hajóik egymással fogócskáznak?

ugyanmááá

mégegyapró: 2002ben voltam honvéd, került a kezembe szaklap (honvédségi újság, nem pornó), szépen le volt benne írva: nagyRománia a Tiszáig terjed, hadgyakorlataikban rendszeresen szerepel, a tiszántúl, de félek nem turistaként jönnek ide...

amiért 19et írtam: az okos pestieknek könnyű más f*val verni a csalánt, csak akkor kapnak észbe (késön?), amikor már a szenespincébe vannak a srácok...

terrer 2008.05.30. 09:35:21

jozicsenko:

látom, te is csak írsz, de nem olvasol:-)
A helyzet az, hogy függetlenül attól, van-e valami abban, amitől félsz, vagy nem, a radar NEM ALKALMAS arra, hogy megvédjük magunkat. Egyrészt nincs hozzá fegyverzetünk (tervek szerint nem is lesz), így csak az öklünket rázhatnánk, mint az albán légierő, másrészt pedig egy ilyen sebezhető, hegycsúcson lévő fix radart az első konfliktus első percében simán kilőnének. Ehhez persze nem kell az egészet a földig rombolni, csupán az elektronikát megrongálni, amire egyetlen rakéta is képes.
Tehát tegyük fel, oké, van mitől félnünk. De ezen vajon mit segít EZ a radar???

Nem, az eb nem itt van elhantolva. A cucc az amiknak kell, hogy békeidőben elirányítgassák vele légierejüket, amit Pápára telepítenek. Az, hogy ez minket majd faszán meg fog védeni, csupán egy maszlag, hogy szívesebben nyeljük le ezt a rondaságot. De különben úgy hülyeség, ahogy van.
Persze a nép megcumizza, merthát a feri aszmonta...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.30. 09:49:17

BS395,
no lám, bizonyos kérdésekben azért egyetértünk. Öröm látni.

Ács Feri,
én a Szekeres-vonalat sokkal inkább elefántnak látom a porcelánboltban. Szekeresék egyszerűen kiszolgálnak törekvéseket, (már beruházásilag is gyanús dolgokat). Autonóm gondolkodásról itt szó sincs. Szekeres egy furkó, ráadásul még cinikus is a kérdésben. Azt mondta: "majd viszek teát" (értsd, azoknak, akik odaláncolják magukat a fákhoz stb.). Az SZDSZ hihetetlen "rugalmasságról" tett tanúbizonyságot, amikor egyik nap még azt mondta, nem támogatja a radar felépítését, mert az félelemkeltő, másnap (szó szerint másnap, egy éjjeli Szekeres-fax hatására) a radarra szavazott. Sólyom bambaságai már csak hab a tortán.

(BTW Már a Gripenek megvásárlásában is egészen másképp jártak el, mint ahogy azt a fideszék eltervezték, nyilvánvalóan kenőpénzek forogtak itt zsebből-zsebbe. Semmi garancia arra, hogy a radarépítésnél más lenne a helyzet.)

Szekeresék egyébként felelőtlen bunkók. Ha Oroszországot vagy Kínát kell kiszolgálni, arra is szalutálnak. Fikarcnyi autonómia sincs bennük. Pfúj.

tevevanegypupu 2008.05.30. 09:53:09

TuRuL_2k2
mi magyarok mindig masiroztunk, keszulodtunk, kozos hadgyakorlatokat tartottunk, vitez nep voltunk (nem tudom vagyunk-e jelenleg is) es allandoan figyeltunk a vartan. Aztan mikor eljott a pillanat, azonnal es lelkesen csatlakoztunk..a rossz oldalhoz aki veszit, aki mocskos celokert indul a csataba. Volt valasztasunk? Lehet hogy volt, de ugy nez ki, hogy leginkabb nemigen, mert szinte soha nem volt olyan allam es hadvezetesunk akik tehetsegesen es embersegesen tudtak volna donteni, merlegelni. Hatalmas orszagok duborogtek at rajtunk vagy felettunk, es mi is tapostunk ahova lehetett es ahova megparancsoltak. Ma mar alig van hadseregunk (Karolyi Mihaly hogy orulne..) nem kell 27 honapra bevonulni es a fiuknak legszebb eveit vizesarokban csuszkalva, ejszakai orsegben eltolteni. Most radar kellene nekunk de rogvest, mert majd az jelez. Mit? Hogy futnunk kell Irakba, Afganisztanba es lehet, hogy majd Iranba is? Megmondjak azt nekunk radar nelkul is..

balazs_81 2008.05.30. 13:53:17

Nem vagyok katonai szakerto, meg csak felszinesen sem vagom a temat, de nekem itt ket ellentmondas szemet szurt: egyfelol kesergunk hogy nincs hadseregunk, masfelol megakadalyozzuk hogy epuljon egy radar, ami azert nehezen vitathato, hogy novelne a vedelmi kepessegeinket. Igen, igaz: nem csak ez a radar kell a biztonsagunkhoz, de repulogepeink mar vannak, valami kis legvedelem-fele is letezik, akkor miert ne egeszithetnenk ezt ki egy lokatorral? Azt gondolom senki nem vitatja, hgoy 10 eves tavlatban fejlodni fog a hadsereg, es hogy egy radar felepitese nem akadalyozza az egyebkent fontos nemzetbiztonsagi lepesek megtelet. Ad absurdum attol hogy van legterfigyelo berendezesunk, meg ugyanugy vegezhet az NBH megfigyeleseket, es kaphatnak a katonak uj felszerelest. Itt IS-ek vannak es nem VAGY-ok. A banati bazsarozsa vedelme pedig kisertetiesen emlekeztet az M0 es a 4-es metro koruli lakossagi szarkavarasokra.

terrer 2008.05.30. 14:18:53

balazs: Semmi ellentmondás nincs!
Példa:
Új házat vettél, amiben nincs jól megoldva a fűtés. A radiátor csöpög, a nappaliban nincs is, rosszak a csövek, állandóan kilyukadnak.
Jön a szaki, hogy tud rá megoldást: beszerel egy marhadrága villanykályhát.
Ettől neked viszont se a selejtes csövek problémája nincs megoldva, meg egy baromi ronda olajradiátorral el is csúfították a nappalidat, hogy okádék nézni, meg fenntartani is drága.
De legalább valami megoldás lett, ugye???
Úgy őszintén: tudnál örülni neki? Kifizetnéd az árát, ha a szart egy másik szarral megfejelik???

Honvédelemre, a mai korszerű fegyverrendszerek mellett KIS ORSZÁGNAK nem felel meg a fix radar. Úgy körülnézni igen, meg légiirányítani, de az első lépésként ma már minden gagyirakétába betáplálható GPS-adatok alapján úgy szétlőné még a macedon hadsereg is, hogy sikítós öröm volna nézni... Kérded: "miert ne egeszithetnenk ezt ki egy lokatorral?" Hát ezért. Mert egy perc, egy rakétaindítás a határon túlról, és a kis 10 kiló robbanóanyag ott figyel a tubesi lokátor műszerpultjába beleállva, hogy ezermillió darabra szétb...ssza azt.
És nézhetjük az üres képernyőt, míg jön az ellen.
Más a helyzet egy akkora országban, mint az USA, vagy Oroszország, na annak a közepére lehet... oda aligha lőnek be. De nekünk nem az kéne, hanem mobil légelhárítórakéta-radar egységek, lehetőleg több. Aminek helyét nem lehet betáplálni, mert reggelre odébbgurul.
A repülőgépes légvédelmet meg mára tényleg kinőtte ez a kicsi ország. Borzasztó gyorsak még a levetett selejtgépek is, az elindítás viszont annyival lassabb lett (egy II. vh-s Gusztiba csak beugrott az ember, brrr, és sutty, a gripennek ennyi idő még az áramkörök és számítógépek beindulására sem jó). Elég, ha valami terrorista megszerez pár Mig-21-est, ami rég levetett cucc, mégis csaknem 2-szeres hangsebességgel pucol, és addigra, mire a kecskeméti készenlét elemel, már végigszórta a Dunát, nem beszélve Budapestről.
Itt már nincs idő gatyázni. Csak lőni van idő, nem repkedni. Ezért nem jó semmire egy készenléti gép, hanem sok helyre telepített légvédelmi rakéták kelle(né)nek.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.05.30. 14:49:34

Hát terrer, igazad lehet. Ez a NÁTÓ olyan egy gagyi szervezet,
hogy már a macedónok is bármikor odapörkölnek nekik, de
úgy ám, hogy csak néznek velünk együtt mint a moziban.
Hülyék ezek, hogy nem számolnak a macedónokkal.

Tényleg azt gondolod, hogy egy ilyen drága cuccot
teljesen védtelenül hagynak, mert olyan buták?
Ez dedó apám.

balazs_81 2008.05.30. 15:57:58

terrer,
a kornyezetvedok azert nem teljesen a te erveidet hangoztattak:) egyebkent ahhoz nem kell Tomahawk tipusu speci raketa hogy csak ugy kilodozzek? es egyebkent is, elhangzott itt a bunozok, embercsempeszek es kabszerszallitok Cessna-esete, nem lehet hogy arra azert fel kene keszulni? legalabb.

Ács Ferenc 2008.05.30. 17:03:46

Loxon: Szekeres korábbi teljesítményéről megvan a véleményem, de hogy miniszterként hogy muzsikál (összevetve mondjuk Juhásszal, vagy a Fidesz-kormány legendás hv. miniszterével) annak pontos megítéléshez nincs elég információm. Egy biztos: a hv. költségvetést emelni kell, a szövetségesi kötelezettségnek maradéktalanul eleget kell tenni, és mindezt a nemzeti érdekekkel folyamatosan összhangban kell tartani. Ja és szét kell zavarni a politikai alapon szerveződő, céljaikat "parlagfűirtással" leplező gárdákat (Magyar Gárda, Nemzeti Őrsereg) - csak a korábbi években tervezett, állami felügyelet álló Nemzeti Gárda jöhet szóba, kb. úgy, mint ahogy a Fidex javasolta 2002-2003 táján. Arra viszont szükség lenne.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.05.30. 20:36:05

"A Zengőn nem lesz állomás,
Verespatakon aranymosás..."

Ez már egy Kaukázus sláger, most hallottam
őket a "Szovjetrabság" téren. Egyébként jók
voltak.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.31. 09:53:02

Végre egy kevéssé szervilis cikk.

A Zengő-Tubes saga mutatja meg azt, hogy miért válik sereghajtóvá Magyarország a V4-ek között.

Kicsinyes politikai célok oltárán feláldozzuk az országot.

A helyi fidesznek baromi jól jön a lokátor, hiszen, ha felépül, a szocik bűne, ha nem, az ő sikerük.
Hergelték is a népet rendesen, pedig a saját pártjuk által megszavazott köztársasági elnök szerint is jó helyen lenne ott a radar, és ha mán konzervatívnak vallják magukat, legalább a saját maguk által deklarált tekintély véleményét elfogadhatnák.

Persze ehhez nem kuruckodni kellene, hanem elvekhez ragaszkodni, s ez abban a pártban nehezen elvárható egy olyan embertől, aki évek óta tag.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.05.31. 09:54:25

Szerintem tök szervilis cikk, de mindegy. mi köze ennek a kuruckodáshoz...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.31. 10:23:52

Loxon

Mi ebben, már a cikkben, a szervilis?

A kuruckodás meg csak annyi, hogy a megakadályozni azt, amit a hatalom kitalált.
Függetlenül annak értelmétől, hasznosságától, közösségre, országra gyakorolt hatásától.
Én pécsi vagyok, voltam szavazni is a lokátor ügyében, megtettem ezt annak ellenére, hogy véleményem szerint egy nemzetbiztonságot érintő kérdésben nincs helye a népszavazásnak.
Azok, akik a Tubesi katonai létesítménytől (van ott egy bazinagy árpádsávos vastorony, szal nem titok, hogy ott katonáék vannak), párszáz méterre házat építettek, azok bizony úgy jártak.
Valahogy nem tudnak érdekelni.
Kockáztattak, és elbukták.
Nem felszámolnák a létesítményt, hanem fejlesztenék.
Fenének kellett ott venni telket/házat?
Vannak olcsóbb és katonaságmentes telkek is a Mecsekoldalban, mint az a környék.

Most az a helyzet, hogy 32 milliárdot kibaszunk az ablakon, mert néhány embernek fájna az, hogy az ablakán benéz a radar, és ez a néhány ember feltüzelte a többieket.

Meszesen láttam táblákat, hogy itten aztán radarveszély lesz.
Miközben Meszes takarásban van.
Ment a demagógia, a hazugság, a hangulatkeltés, és nagyon sokaknak ellenzékiségi önkifejezés volt a népszavazáson megjelenni.

terrer 2008.06.02. 08:32:14

gloire:

Nem kell azt a cuccot védtelenül hagyni. Abban marad az úgyis... Mint ahogy minden más bazinagy torony is, kinn a pusztában.
Avagy mit tenne nagyszerű honvédségünk, ha valakik AKÁRCSAK odavontatnának egy második világháborús ZIS-3 76,2 mm-es löveget, és megkűdenék úgy tíz kilcsiről? Taláncsak nem fenyegetően néznének, vagy elkapnák kézzel az ágyúlövedéket???
Nem hagynák védtelenül... ugyanmár, királylány...

Vagy úgy gondolod, a környező 20 km is katonai védősáv lesz manapság, békeidőben, ahova nem mehet be senki? Ahhoz nagyon sok kisajátításra lenne ám szükség...
Egy ilyen torony bazi sebezhető. Akkor is az, ha te a komenistáknak drukkolsz érzelemből, mert pl. nagyapád is az volt.
Evvan.

terrer 2008.06.02. 08:37:13

kolbászoszsömle:

A 32ezermilla akkor is kidobás az ablakon, ha torony épül belőle. Ennek katonai-szakmai érveit már elmondtuk páran, nem akarom ragozni.
Csak még néznünk is kell azt a randa batarat...

Kapunk egy baromi drága, számunkra teljesen hasznavehetetlen cuccot, amely egy másik állam érdekeit szolgálja, akiknek folyton a seggét nyaljuk. Ja, tökre megéri!
Kár, hogy nem 50 milliárdba kerül. Mennyire büszkék lennénk arra a szarra! Igaz, hogy nem jó semmire, de legalább baromi sokba kerül...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.02. 22:29:14

terrer

"Kapunk egy baromi drága, számunkra teljesen hasznavehetetlen cuccot, amely egy másik állam érdekeit szolgálja, akiknek folyton a seggét nyaljuk. Ja, tökre megéri!"

Volt egy népszavazás, ami arról szólt, hogy legyünk-e NATO tagok.

A nép erre igent mondott.
A NATO tagság kötelezettségekkel is jár.
Indíts egy népszavazást, hogy lépjünk ki a NATO-ból, és ha sikeres lesz, nem is kell radart építeni...

tewton 2008.06.02. 22:38:20

kolbászoszsömle,
"A nép erre igent mondott."

érdemes lenne megnézni, hány %-a a lakosságnak ment el + mondott igent, és a számot összevetni a Tubes ellen megmozdulók arányával. Ha a "sikeres" EU-szavazás számarányával néznénk, akkor most ott nem lehetne semmit se építeni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.02. 23:28:54

tewton

A NATO összlakossági támogatottsága kb 3%-kal magasabb volt, mint a lokátort elutasítók aránya a szavazásra jogosultak között.

Amúgy ez lényegtelen.

A lényeges dolog az, hogy Te seggnyalásnak tartod azt, ha egy katonai szövetség önkéntes tagjaként a szövetség által fontosnak tartott beruházást meg akarnak valósítani.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.02. 23:32:56

Zsömle, EZEKTŐL minden seggnyalás. :D

tewton 2008.06.02. 23:44:06

kolbászoszsömle,
0. köszi a számot
1. nem tudom, hogy seggnyalásnak tartom-e
2. csupán arra akartam utalni, hogy kettős-hármas mércék működnek itt is.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.02. 23:50:45

Loxon ·

Jah!

Így könnyű! Nem kell gondolkodni! :D
EZEK segget nyalnak, bezzeg MI megbízható, jó szövetségesek leszünk...

terrer 2008.06.03. 08:02:34

Az a seggnyalás, ha a nato egyetlen tagjának lihegünk, az összes többit semmibe véve. Mert mi ezt csináljuk.
Amúgymeg: mi a francnak a nato? Irán, Kína, Kuba, Szomália, Etiópia a büdös életbe nem fog megtámadni minket! akik meg a végünket akarják, a szlovákok, románok, azok ellen - ti mondtátok - nem fog megvédeni. Minket igenrégóta nem akar más kicsinálni, csak a kedves szomszédaink. Az ostoba nép azonban, aki megszavazta, ezt nem tudta, illetve nem az igazságot mondták neki, hogy a helyi konfliktusokat a nato ám nem kezeli. Mi meg bekajoltuk, hogy majd jól megvédenek ezektől minket! Hát PONT ezektől nem...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.06.03. 21:01:10

terrer

Gyanús vagy nekem!

Nem Te fújtad össze a Rókus környékét Gyurcsány a tahó NATO buzi, meg VSZ=NATO=Trianon feliratokkal?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.03. 22:02:15

Zsömle,
én meg Tevvton voltunk, de éppen be voltunk rúgva, úgyhogy az egész nem érvényes. Majd eltakarítjuk, ha józanok leszünk.

a csapos, aki beleszól 2008.06.06. 03:32:33

Bocs, hogy nem olvastam el minden bejegyzést, csak pár szót írnék, mint helybeli.

- Volt egy tiszta óccsó helyi népszavazás a radarról, ahova Pécs népe nem ment el. Ez is vélemény, ez is szavazás volt. Ha elmentek volna és igent mondanak (beleegyeznek), akkor is ez a cirkusz lenne. Jogállam.
- Ezeréves hír, hogy Paksig vidáman fel lehet repülni, mert nem látjuk. Vidám kis helyzet.
- A zöldikék leszórtak keresztben az úton egy - fénykép alapján legalább fél méter magas, egész úttestet átérő - kavicsdombot, szerencsére nem ment arra senki, mert halálos baleset is lehetett volna. Ezt viszont szabad, mert bizonyára nem sugárzó kavics volt. Vagy az.
- A 32 ezer millióból tudtommal egy ezer milliót (1,2 mrd) már ki kell fizetni kötbér gyanánt, hogy nem veszzük át a cuccost. Értelmes befektetés.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.06.06. 08:23:39

Elmentek. 95% igen (nem kérünk radart) született, amely – ha a maradék egész lakosság elmegy és mind nemmel szavaz, akkor is többségben marad a radarellenes szavazatok száma. Ennyit erről.

terrer 2008.06.06. 08:43:54

Csapos:

A nemzöldikék legnagyobb csúsztatásai közé tartozik a zöldekkel összemosni a köztörvényes bűnözőket, akik pl. közlekedési baleseteket okoznak. De salak minden csoportban van, és a normális zöldek egészen biztosan elutasítanak olyan módszereket, amely esetleg családok, kisgyerekek halálával járó baleseteket okoz.
Ez a fajta összemosás olyan, mintha azt mondanánk: minden pap pedofil, minden roma lop, és minden zsidó kizsákmányol.
De mi, normális zöldek - veled ellentétben - ilyent nem mondunk. És szólok, hogy a tiédhez hasonló általánosító eszméket már elsütött valaki a történelemben, hogy is hívták? Valami Hitler nevezetű...
Ebből persze leszűrhetném, a te eszmefuttatásod analógiájára, hogy minden NEMzöldike egy általánosító buzi, de nem teszem.

Az tényleg ezeréves hír, hogy Paksig fel lehet menni, a kis bunkócska Várigyuszu be is mutatta, csak nem igazolt vele semmit. Azt biztos nem, hogy Paksot kizárólag a délről besurranó kisgéppel érheti terrortámadás, hiszen a támadásoknak akkoraszéles skálája van - a teherautóval belerongyolástól a beépített takarító-ügynöki szabotázson keresztül a sárkányrepülős öngyilkos merényletig, nem beszélve arról, hogy bármely kisgép berepülhet, ha engedélyt kér rá, hogy ostoba kormány-kampányos népbutításnak senki nem ül már föl.
Kivéve azokat, akik a szocikormányban érzelemből hisznek, ezért válogatás nélkül fújják, amit azok a szájukba tesznek.
Vagy szívják - attól függ, mi az.

terrer 2008.06.06. 08:48:46

Zsömi:

Nem, de feltétlen én fújtam volna, ha más meg nem előz:-)

a csapos, aki beleszól 2008.06.06. 10:02:12

Csak, hogy valami igazság is szerepeljen már:
Érvénytelen pécsi népszavazás a Tubesről
Hírek | 2007. márc. 4. 22:15

www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=15289&PHPSESSID=7a77669a20510018068ab3d5bc7300a9

Érvénytelen lett a Tubes-hegyre tervezett katonai lokátor-építéssel kapcsolatos mai helyi népszavazás Pécsett, ahol azonban a szavazók többsége elutasította a beruházást. A választásra a jogosultak 32,51 százaléka ment el, akik 94 százaléka elutasította a tervezett lokátort.
(A választásra jogosult 127.128 állampolgár 32,51 százaléka, azaz összesen 41.328 járult az urnák elé.)

a csapos, aki beleszól 2008.06.06. 10:10:31

Terrer, holmi tévedésekbe ringatózva véded magad, és ezt a hazugsággal teli hisztériát. Én nem általánosítottam. Elmondtam, mi történt. Teccikérteni?
Való igaz, fogalmazhattam volna úgy is, hogy az Igazság Bajnokai, Hazánk Egyetlen Igazmondó Polgári Köre.
Az meg röhej, hogy egy ország fele fedetelen radarral. Én nem terrorizálok. Nem vizionálok kis lila repülőgépeket, amik azért a WTC és Pentagonnál megmutatták, mit tudnak. És ez is tény, nem elmélet, és nem mese.

terrer 2008.06.06. 11:35:01

csapos:

Na most ezt tényleg nem vágom:-(
Idecitálod a WTC elleni merényletet, ami csak annak legékesebb bizonyítéka, hogy a világ legnagyobb légvédelmével és radarmennyiségével (!!!) rendelkező országában se ér a radar a gerilla-harcmodor ellen egy korhadt hajítófát se. Aki merényel, azt a radar léte nem akadályozza meg semmiben, mert amikor a radarról derül ki valami, már rohadtul késő...
Ez valóban tény, és érv is.
Csak nem a radarok mellett, hanem ELLENE.
Erre a lóra most fordítva sikerült felülnöd, úgy is mondhatnám, hogy ezt a puskát fordítva fogtad...

terrer 2008.06.06. 11:41:33

A terrorizmus elleni harcban a megoldás radarok helyett a hatékonyabb titkosszolgálati felderítésben és a beutazók szigorúbb szűrésében lenne.
Ellenséges ország komplett inváziójakor meg úgyis egynittre kilövik az egyszem kis messzirecsillogó gömböcskét a jóbüdös francba, hogy csakúgy csörrenik... még az első napon, az első órában, az első percben. Aszt tapogathatnánk, mint vak a hajnalt.
Ez tényleg megéri, mer kafa. Főleg, amit a hozzávezető útból lehetne a kivitelezőnek kilopni, aszfalt/tonnában mérve:-) Csöppenne ott 1-2 milliárdocska, jutna belőle pártfinanszírozásra, nyaralóra az Adrián, meg beleférne még egy rövidebb világkörüli út is...
Ha így nézzük, valóban kár lenne, ha nem épülne meg!
Valalkiknek legalábbis - biztosan...

a csapos, aki beleszól 2008.06.06. 14:16:41

Elmondanám, még egyszer, lassan, mint a gázáremelést. De piszokul nem érdemes elmondani.
Majd ha ráérek, küldök egy lapot Nagymarosról, gyönyörködni.

Elképesztő, hogy a NATO-ban, a minisztériumokban világszerte menyi barom ül, még ennyit sem tudnak, hogy ne csillogjék!

Én befejeztem, ez ellen minden szó értelmetlen.
süti beállítások módosítása