Dokkok Dublinban
2007. november 16. írta: TuRuL_2k2

Dokkok Dublinban

 Dublinban a körülbelül tíz fokban nekivetkőznek a polgárok, kiülnek a teraszra és élvezik a november ajándékát. A kikötőnegyedet éppen most töltik meg újra élettel az ír fővárosban, a régi kikötői épületek közül már csak mutatóba maradt egy-egy az új lakó- és irodaházak között. Rövid fotóbeszámoló a hajtás után.


Novemberi pezsgés a teraszon


Rekonstrukció & érzelem


A dokkokat őrző zsilip


Lakni a kikötőnegyedben


Híd-veszély


Junior fóka az öböl
bejáratánál fekvő kis szigeten

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr66231475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.17. 09:32:23

Tanulhatnánk tőlük(meg Londontól,Docklands) hogy miként kell átalakítani egy lepukkant ipari negyedet. Nem feltétlenül dózerral.

Elpet 2007.11.17. 12:35:32

A két gyengéden csókolózó fiú nagyon bájos, Honeckerre és Brezsnyev apóra asszociáltam hirtelen, emlékszik még valaki a Fidesz plakátra? 1990, die alte schöne Zeiten! Nem lehet valami homofób az ír társadalom, ha nem öntötték még le piros festékkel.

Más.

Nálunk is volt ilyen rekonstrukcióra példa, épp az Orbán kormány idején. A Millenárisról a baloldal heccsajtójának csak a karórák meg a drága fűnyírás jut eszébe, nekünk meg szegény Berkecz Mária és még szegényebb Mizsei Zsuzsa. Az már mellékes apróságként elsikkadt, hogy egy lerohadt ipari területből lett ez a központ, ami számomra értékteremtésnek tűnik.

Az effajta rekonstrukciónak egész Budapest tárgya lehetne. Amikor a `80-as években ott voltam egyetemista, már akkor is szörnyű lepusztult volt szinte az egész régi Pest, együtt természetesen a húgyszag és a kutyadreck szüntelenül felsejlő hátterével övezett sajátos, lebilincselő izgalmasságával, amely, mint egy imádott, romlott nő utáni nosztalgia a mai napig kíséri életemet. Igazából Budapesten a háború után volt utoljára jelentős rekonstrukció. Mindennek oka egész egyszerűen a pénzhiány. Ma Budapesten akkor van pénz bármiféle felújításra, vagy dózerolásra és új építésre, ha külföldről befektet valaki. Ők pedig általában dózerolnak, és olyat építenek, ami nekik tetszik, nem olyat, ami nekünk. Pedig szép lenne egy diszkréten felújított Pest és régi Buda, ami őrizné a régi hangulatokat, a pusztulás és a végső romlottság jelenleg domináns hangulati elemeinek háttérbe szorításával, amelyek bizony jelentős részt az elhanyagoltságnak róhatóak fel. Lehetnének bizony macskaköves utcák ( miért ne? ha a vasalt kerekű lovaskocsiknak jó volt, a fúvott gumis autóknak meg se kottyan), füstös kocsmák játékgép nélkül, mondjuk Krúdy szellemével és igényességével, kikerülve a sznob utánzás szokását, csak a szellemre koncentrálva a külsőségek másolása helyett. Meg legyenek persze a régi épületekbe beillesztett üvegfalú, meghökkentő mainapi csodák is, minden, ami széppé és színessé, örömtelivé teszi az életünket... Álmodoztam hát egy sort.
Pénz kell hozzá. Nagyon sok pénz. Ami a mi pénzünk, és nem másé. Ami most nincs, nagyon nincs. Dublinban van. Ők hogy csinálták, hogy van? Nem kéne tőlük esetleg megkérdezni?

ergé 2007.11.17. 12:40:23

Elpet, lásd Molnár Niki írását az Óvás Egyesület munkájáról a Reakció novemberi számában :)

Őrnagy Őrnagy 2007.11.17. 12:47:32

Csepelen lehetne nyomatnivalamihasonlót, bár atakikötőt szerintem még használják. Újpesten vannak most folyamatban lévő projektek, de azok újépületekből állnak,így oda varázs.

Docklands Londonban nekem nagyon bejött, mindog A DLR-rel( Dockland\'s Light Railway) mentem be a City-be, azért mert keresztül megy a városrészen (ráadásul a felszínen) és mert kisebb az esély, hogy azon robbantanak.

Elpet 2007.11.17. 13:02:09

ergé, köszönöm, el fogom olvasni

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.17. 13:37:16


Kedves Elpet,

Irország 1987-ben a választások után nagyobb sz.rban volt mint mi 2006-ban a választások után. Az államadósság GDP arányosan a magyar duplája volt, alig volt gazdasági növekedés, 12 százalékos infláció és 17 százalékos munkanélküliség. A neten el lehet olvasni az ir paktumot
(Programme for National Recovery). Na az a gazdaságpolitika az nagyon nem a szociális jobboldal néven futó orbáni politika. És most én nem mondok itéletet ezzel, csak a tényeket közlöm.

Az irek mindent csináltak csak nem plebejus politikát.
Visszavágták a béreket (az ir bér-GDO arány legendásan alacsony, nőttek a szociális különbségek), jelentősen
belevágtak az egészségügyi és az oktatási kiadásokba, a multikat kiszolgálandó radikálisan csökkentették a társasági adót (jöttek is a multik, hardver, szoftver, telefónia).

A két nagy ir párt közötti gyülölködés nem olyan kis hobbyszintü szarakodás mint amit itt Orosz Józsi és Bayer Zsolti csinál, a polgárháborús frakciókból lett a Fianna Fail és a Fine Gael. A Fine Gael elődpártja igazi fasiszta párt volt, Kékingeseknek hivták őket, kapcsolatuk volt Mussolinivel meg Hitlerrel, sőt Franco oldalán harcoltak a spanyol polgárháborúban az alapitói. A Fianna Fail meg antifasiszta párt volt mindig is. És ezek bizony nyirták egymást ahol lehet, az elődeik effektive meg is ölték egymást néha a polgarhaboruban, a Fine Gael vezetője még a hetvenes években is egy olyan ember volt aki Fiannásokat végeztetett ki, és a Fianna első embere az ir elnök pedig aki a Fine Gael előd pártjának tagjait végeztette ki. Ez nem egészen az ami nálunk van.

Szerintem van elgondolkozni való ezen :)))

Elpet 2007.11.17. 14:10:20

Jo Tunder

Köszönöm, én ezeket nem tudtam, bevallom. Azért remélem, az orbáni politikával és megszorításokkal kapcsolatos megjegyzésed nem azt jelenti, hogy Gyurcsányban látod a felemelkedés letéteményesét, mert akkor ki kell ábrándítsalak, nem ő lesz az. Ő nem Thatcher és Reagan, vagy Sarkozy, hanem egy szimpla magyarföldi szélhámos kalandor, akinek most épp a reformerség a következő egérútja. Ez az mener ennyi, nem több.
Nos, ha szerinted ezek a dolgok a zálogai a felemelkedésnek, akkor én ezennel lemondok róla. Ha az a gazdagodás záloga, hogy megöljem a kollégámat, mert véremeszpés, vagy ő engem, akkor nem akarok gazdag lenni, tudod?
A kemény gazdaságpolitikával egyetértek, azon kéne kezdeni, hogy lehetőleg minimális pénz lopódjon el az országban. Meg végre tudomásul kellene venni, hogy az embereknek dolgozni kell. Ennek minden aspektusát figyelembe véve.
De nem, ha ez az ír út, az engesztelhetetlen gyűlölet útja, akkor nem kérek belőle. És Magyarországon a döntő többség nem fog kérni belőle. Hadd bosszantsalak egy orbáni slogannel: "Hiszünk a szeretet és összefogás erejében"

Guild 2007.11.17. 14:14:34

"Az irek mindent csináltak csak nem plebejus politikát."

Az a baj, hogy nálunk a kormány sem csinálja azt amit az írek. Az EU pénzeket nagy látványberuházásokra, no meg a balos ifi szervezetekre költi, ahelyett hogy a gazdaságot fejlesztené.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.17. 14:22:11

Az biztos, hogy támogatni kell a multik betelepülését,de nem gumigyárakét, meg nem a teszkókét. Járulékokat kell csökkenteni, ebben igaza volt Orbánnak. Visszavinniaz Áfát 25-re, stb,stb.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.17. 14:45:04


Kedves Elpet,

Valamit félreértettél, én azt mondtam csak, hogy Irországban sokkal komolyabb volt a politikai szembenállás mint Magyarországon, és képesek voltak arra, hogy az ir nemzet érdekében összefogjanak. Orbán és Gyurcsány egyelőre nem mutat hajlandóságot arra, hogy a magyar nemzet érdekében bármiben is megegyezzen egymással.
Az nem biztos, hogy Magyarországon pont ugyanabban kell megegyezni mint Irországban.


Nagyon durva dolog volt amit Gyurcsányék csináltak 2005 őszétől a választásokig és nem várom el Orbántól, hogy egyetlen szó nélkül tegye magát túl ezen, de amit Orbán most müvel az radikális balos populizmus. Franciaországban éppen a konzervativ kormány változtat a nyugdijrendszeren, vereti meg a diákokat Nanterreben (odajárt Sarko) amikor durvul a helyzet. Orbán szemben áll az európai jobboldallal, és ezt ti is tudjátok. Szerintem Gyurcsánynak Orbántól és a jobboldali szavazóktól is bocsánatot kellene kérnie, nagyon komolyan és a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt, de utána valamiféle megbékélésnek kell elkezdődnie. Mert ez igy baromira nem megy, és ez a népszavazás tényleg az egész világ előtt hülyét fog csinálni az országból.

P.S A györi szinház munkásai csatlakoznak a vasutas sztrájkhoz. Na Párizsban meg a Comédie Francaise csinálja ugyanezt, mert Sarko egy olyan kiváltságukat akarja elvenni amit még jóval a Francia Forradalom előtt kaptak, asszem a Napkirálytól.

Elpet 2007.11.17. 14:50:48

Kicsit felzaklatott ez az ír párhuzam. Azért merem remélni, hogy a gazdasági felemelkedésben nem az ölés a releváns elem. Finnországban is sikerült sok minden, pedig ők is eléggé templomegere ország voltak, és tudtommal nem robbantottak sem a Szovjetunióban, sem otthon nem ölték egymást.
A plebejus politika Orbán szüleménye, és nem túl sok értelme van, mert nem erről szól az egész történet nálunk.

A történet ez, és most helyenként durva leszek, mert elfogott az indulat: Magyarországon van egy 2-3 milliós csoport, amelyik el tudja magát tartani, mert sikerült munkát szereznie, és van viszonylag versenyképes tudása. A többi nyugdíjas, vagy valamiképp tengődik. A gyermekek külön kategória, ők lennének a stratégiai tartalék, egyre kevesebben.
Nomármost az állítólagos nemplebejus politika, amely szereti magát a szigorú gazdaságpolitikát folytató nyugati politikusokhoz hasonlítgatni, ezt mondja: a 2-3 millió versenyképes oké, a többi minél hamarabb döglik meg, annál jobb. Legyen egészségügyi reform, hogy a lúzernépek ne kaphassanak olyan ellátást, mint én vagy a nyertesek, lófaszt nekik, mit gondolnak. Törődünk is azzal, hogy találnak-e munkahelyet, nézzetek meg engem, milyen sikeres vagyok, maguknak köszönhetik, minek születtek Borsodban vagy Békésben. Lófaszt vasút nekik meg posta meg gyógyszer, pusztuljanak meg minél hamarabb. Ez nem neokon politika, ez szimpla embertelenség és ostobaság, mert ha a lúzertömegből még 1 milliót bevonnánk a jövedelmező gazdaságba, mind előbbre lennénk. De hát ezek basznak rá magasból, hogy mi van a többi magyarral. Ez a helyzet.

Az orbáni plebejus politika helyesen érez rá úgy morális, mint értelmi alapon, hogy elfogadhatatlan törekvés kihúzni még jobban a talajt amúgy is nehéz sorsú honfitársaink alól. Csak éppen fogalma nincs, hogy lehetne azt a plusz 1 milliót a mai életbe bekapcsolni, mert ehhez a hazafias lózungok meg a Matolcsy-féle belső-piac-élénkítés szélhámia kevesek, bármilyen jól is hangzanak.

De senki ne magyarázzon nekem a Gyurcsány-adminisztráció gazgaságkonform hozzáállásáról. Ezeknek a sikeres üzletembereknek egy forintjuk nincs, amit ne állami pénzekből vagy mások becsapásából szereztek volna. Ha valahol tényleges versenyhelyzetben kéne helytállniuk, a hideg vízre valót se keresnék meg. Szemét banda. A többi meg dögöljön éhen, ugye?

Dolgozni kellene minél több embernek, minél jobban jövedelmező dolgokat. Csak hogy ezt hogyan tegyük, arra már nincs elképzelés se jobbra, se balra.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.17. 14:55:31


Szerintem még mindig nem érted. Az ölés az a huszas években volt. Csak az ir politikusok rettentően hosszú ideig éltek.

Elpet 2007.11.17. 15:07:41

Jo Tunder

Rendben van, kicsit kerülték a hozzászólásaink egymást. A helyzet viszont nagyon szar most nálunk, és Gyurcsány nagyon nem Thatcher, meg nem Sarkozy. Az, hogy elveszünk emberektől olyat, amit eddig kaptak, nagyon felületes utánzása csak a gazdasági fellendülést hozó megszorító politikának. És nálunk nem a Napkirálytól kapott kiváltságokért küzdenek az emberek, hanem hogy legyen mit enni. Bizony, a Békés megyei vasutasok szívesen elmennének dolgozni, ha lenne hová. Dehát reformernek tetszelegni éppoly hálás szerep egy pojácának, mint bármi más. Az ország meg ránkdől, szép lassan.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.17. 15:36:32


Kedves Elpet,

Ma Magyarországon a munkanélküliségi mutatók nem szignifikánsan rosszabbak mint bármikor máskor 1995 után.
Nem fogok nagyivü közgazdaságtudományi fejtegetésekbe bocsátkozni, mert nem vagyok szakember. Azt gondolom, hogy a jelenlegi megszoritó politika egyetlen célja az, hogy hozzák a deficitcélt 2008-ban.
Ha ezt nem teszik meg akkor nagy gáz lesz, ezért ezt most megteszik. Örülnek, hogy lyuk van a seggükön.

Elpet 2007.11.17. 16:15:50

Kedves Jo Tunder,

Lehet, hogy nem rosszabbak a munkanélküliségi mutatók. Az is lehet, hogy jobban élünk még mindig, mint Bangladeshben, nem tudom, van-e, akit ez vigasztal. De az is biztos, hogy a jelenlegi életszínvonalunkhoz kevés pénzt keresünk, és nem járható az az út, hogy az életszínvonal növekedésében visszaforduljunk. Próbáltál már egy üzemben bért csökkenteni?
A deficitcél pedig papíron teljesül csak, mert jelenleg az állami adósságnövekedést áttolják lakosságira. És becsapás az egész, mert nem lehet egy országot a lakói nélkül értékelni. Ha el vannak adósodva, az ugyanúgy a pénzügyi erőforrások kiürülését jelzi. Az Egyesült Államok gazdasági fejlődésében nagyon jelentős szerepet játszott a kisrészvényesek tőkebefektetése. Hát ilyenről nálunk szó sem lehet.
A deficitcsökkentésnek két útja van: kiadáscsökkentés és bevételnövelés. A bevételnövelés nem adóemelést jelent, hanem egészséges szerkezetű, pozitív külkereskedelmi arányt hozó gazdasági növekedést. Hogy hogyan kell ezt csinálni, ahhoz segghülye mindenki a politikusok között.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.17. 16:51:01


Kedves Elpet,

Az ipari termeles resze a GDP-nek most is no, kb. tiz szazalekkal, es ennek az exportresze 17 szazalekkal nott.
A deficitcel valoban teljesulni fog, legalabbis 2008-ban.
A bevetelnoveles adoemelest jelent, olyan szentseg nincs, hogy mashogy el lehet erni. Hosszu tavon talan, de ket even belul nem. Ezeknek most nem nagyon lehetett ugralni.

Irorszagban a reformok utani negyedik evben indult meg a gazdasag, es az irek tobbsegenek csokkent az eletszinvonala par evig. Es Irorszag akkor szegenyebb volt mint Magyarorszag most, joval nagyobb volt
a munkanelkuliseg, es letezett melyszegenyseg is. Egeszen komoly kivandorlast mertek 86-87-ben. Egyebkent
ugyanazt csinaltak ott mint nalunk, volt egy hatalmas
kikoltekezes a nyolcvanas evek elejen. Es bizony a hazudozas sem volt idegen toluk, ott pl. eppen a reformer miniszterelnok hazudott egy akkorat, hogy egesz Europat meglepte (aztan bele is bukott egy megfigyelesi ugybe).

Elpet 2007.11.17. 17:48:25

Az ipari termelés nőtt, azonban legnagyobb részt a bérmunka jellegű rész, ami a külföldi, ha úgy tetszik multi cégek Magyarországon dolgoztatását jelenti. Erre nyilván nagy szüksége van a magyar gazdaságnak, de ezeket a kiviteli mutatókat nézni például elég csalóka, mert az alapanyag és alkatrész szinte mind import bennük. Tehát erre szükség van, de csak ebből kizárólag éhenhalni lehet, vagy alacsony szinten vegetálni. Ha nincsenek hazai tulajdonú cégek, néhány világszínvonalú exporttermékkel, amiknek az árát diktálni tudjuk, és nem a piac kényszeríti ránk, akkor nincs kitörés, csak elszegényedés van. A hazai tulajdon legfontosabb ismérve ez esetben nem az, hogy a tulajdonos bocskaiban jár, hanem, hogy a nyereségét itthon fekteti be. Az eladott termékek nyereségtartalma nélkül nincs fejlődés, a külföldi cégek pedig különböző technikákkal ezt általában elviszik, és ott fektetik be, ahol épp akarják, és erre Magyarország csak egy lehetőség a sok közül. Világszínvonalú, exportra termelt saját termékek nélkül nincs gazdaság egy ilyen szűk belső piacú országban.
Hát a bevételnövelést illetően nagyon nem értek egyet. Ha most az általam említett egymillió elkezdene mondjuk kétszer annyit keresni (valós gazdaságban értem, nem közszférában, mondjuk saját exporttermékekkel, ami ha úgy tetszik, vesszőparipám), az nem jelentene több adóbevételt? Azt a pénzt elköltené, egy részét bizony ÁFÁval? SZJA nem lenne belőle, és TB járulék? Netán az egészségügyet lehetne finanszírozni, nyugdíjakat fizetni, iskolákat nem bezárni? Én amikor szarul kerestem, és otthon rossz volt az anyagi helyzet, arra nem az lett a megoldás, hogy a lányaim turkálós ruhában kezdtek járni, meg hogy nem fűtöttünk, meg Tesco gazdaságost ettünk. Az lett a megoldás, hogy lett egy jobb állásom. Ezt kéne nagyban. És, hogy előállítunk-e egy vagy több világszínvonalú terméket, vagy sem, ahhoz a pillanatnyi költségvetési deficitnek kevés köze van. Amivel az állam ezt segíteni tudja, az az összeg előteremthető. Mindig. És ha lesz pénz, akkor mindenki úri gusztusa szerint lehet baloldali meg jobboldali, nem esünk majd egymás torkának, meg fogunk egyezni mindenről.

Imádja mindenki ezt a link makrogazdasági dumát, amivel az egész országot hasbaakasztják. A valósághoz azonban semmi köze. Hülye, tojásfejű neolib közgazdász gazemberek szédítenek mindenkit azzal, hogy tudják mindenre a választ. Akik életükben nem jártak egy gyárban, csak a fullextrás irodáikban nézik az exceltáblák oszlopait és sorait, és isteneknek hiszik magukat. A megszorítás nem azt jelenti, hogy eltaposom azt, aki a társadalmi versenyben hátrébb szorult, hanem azt, hogy többet és keményebben dolgozunk. A hülye makrogazdasági paramétereik meg majd maguktól javulni fognak, ha több pénzt keresünk. Ezeket a sorokat egy mérnök írja, aki nagyon jól tudja, mennyit szenved a világ az önmagukat istenítő közgazdászoktól, és hogy mit tettek tönkre az utóbbi időben. Mert a régi, precíz, könyökvédős könyvelők, akik a számokon és a tényleges tevékenység ismeretén keresztül mindent tudtak a cégükről, ezek nagyjából eltűntek, és elfoglalták a helyüket a nagypofájú trendi közgazdászok, akiknek körében sikk, hogy semmit nem értenek egy vállalat valós tevékenységéhez. Ők a számokat nézik, hogy oda ne rohanjak! És a legfőbb bűnük, hogy úgy gondolják: aminek ők nem tudják a hasznát kiszámítani, annak nincs haszna. Mihaszna, kártékony népség. Megbaszhatják a számaikat, ha mi nem dolgozunk. Ha meg dolgozunk, akkor a számok maguktól javulnak. Nem a kakas csinálja a hajnalt.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.17. 17:57:18

Hmmgyanús volt ez a nolblog, de aztán mikor megnéztem rájöttem, népszabi. Hát túl sok írásod nem volt.

Ha jól értelek, akkor már csak pár évig kell várni, jó úton vagyunk a reformokkal, beindul minden, és 20 év múlva itt a Kánaán.
Az a baj, hogy az elvtársaid ezt nyomatják 1968 óta, és szerintem unja nép, és már nem is hiszik el. Mint ahogy a te szavidat se, az ír csodáról más forrást kell keresnem, lehetőleg egy írt.

Egy valmiről elfeledkezel, azért 2002-ig jól mentek a dolgok, most azértvagyunk szarbanmert azelvtársaid elkurták. Legalábbis 70 %-ban felelősek a mai állapotokért, ezt maga a liberális mindenttudó Uj Péter írta le..
A népszavazásról meg:ezerszer elmodták már, nem az a lényeg miről szól, hanem az, hogy a kampányban egész mást állítottak mint amit csinálnak most. Tessék a "reformokkal" kampányolni, úgy választást nyerni, és kész . Most lehet majd. Mondjuk lehet, ha a Fidsz nyert volna, akkor most ti kezdeményeztek népszavazást a 14.havinyugdíjért a gonoszmegszorítófasisztadiktátorkormány ellen...

Elpet 2007.11.17. 18:08:07

Major Major

Tényleg, nolblog, milyen figyelmetlen is vagyok.
A "2002-ig jól" ban nem értek egyet, én inkább azt mondom, hogy jobban. Ennél mindenképpen jobban. Az Orbán kormánynak nem volt jó a gazdaságpolitikája, csak ez nem derült ki. Előjöttek volna ott is a problémák, csak nem volt rá idő. De ilyen szar soha nem lehetett volna, és bizonyára a korrekciókat is emberibben hajtották volna végre. Csak ne essünk abba a hibába, hogy mert az Orbán kormány közelebb állt a szívünkhöz, jónak ítéljünk mindent, ami akkor történt.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.17. 18:16:00

Hmmm..hát lehet hosszú távon lettk volna gondok, de szerintem a Fidesz hosszú távra tervezett. Ha felelőtlenek lettek volna,megadják a közalkalmazottaknak az 50%-ot 2001 végén, meg is nyerik a választást. stb stb

A fenébe, kaptunk egyet a moldávoktól!!!

Őrnagy Őrnagy 2007.11.17. 18:26:25

Na már 2.
Azt hiszem, inkább dolgozok...

Elpet 2007.11.17. 18:30:25

Őrnagy Őrnagy

Nem biztos ám, hogy az 50%-kal nyertek volna. Szerintem máson fordult ez akkor. Az egész MSZP-s apparátus csatolt részeivel őrületes pszichikai nyomás alatt tartotta az országot már kb 2000-től. Bárhová mentem, mást sem hallottam, hogy ígyamocskosorbán, meg orsósviki, meg rohadtfideszesek. Munkahelyen, uszodában, buszon, mindenütt nyomatták, és nem szégyellték magukat cseppet sem. Ez volt a döntő szerintem, hogy megdolgozták az egész országot. Slágerrádió, borosbocskor minden reggel? Emlékszel? Sajnos olyan helyzetben dolgoztam, hogy nem kapcsolhattam ki. Ők ketten egyébként rengeteget tettek a 2002-es MSZP győzelemért. Aztán egy idő után föltettem a fejhallgatót, az Iron Maiden jobb volt.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.17. 18:49:30

Hát igen, nagyon gusztustalan volt ,ami ment.
Borosbocskorért részvétem.:)
Én anno a droidjaimat terrorizáltam, a jelenlétemben csak Petőfit lehetett hallgatni.

Tulajdonképpen csoda,hogy majdnem nyertek ilyen médiaellenszélben.

Hova eljutottunk az csodálatos írvárosrészektől,ime a Magyar Beteg :)

IM a legjobb, remélem jönnek ide is az új turnén, vagy legalább Debrecenbe!

volkov 2007.11.17. 18:56:42

Ha mar az ir parhuzam szoba jott: azert a nagy radikalis balos populizmus kozben Orban mond neha erdekes dolgokat:

\"Orbán Viktor közölte: nem lehet elfogadni azt a gazdaságpolitikát, ami leszegényíti a magyarokat. Azt mondta: a kormány ma azt vallja, hogy ha pénzügyi válság jeleit tapasztalja, akkor kevesebbet kell költeni. Hangsúlyozta: egy másik gazdasági iskola szerint ilyenkor nem csökkenteni kell a kiadásokat, hanem befagyasztani, és minél magasabb gazdasági növekedést kell elérni. Hozzátette: a régióban mindenütt így csinálják, adókat csökkentenek, javítják a versenyképességet, miközben jelentősen növekszik a gazdaság.\"

orban.hu/hirek_list.php?item=98

\"7.5 Social Welfare
The broad approach was to maintain real levels during the fiscal stabilization.
This ensured the less fortunate a basic stipend if unemployed, while free education and
health care services were also maintained. (...)\"

(Social policy and macroeconomics : the Irish experience
ideas.repec.org/p/wbk/wbrwps/2736.html )

Ebbol mintha nem az latszana, hogy \"jelentősen
belevágtak az egészségügyi és az oktatási kiadásokba\".

Elpet 2007.11.17. 19:01:40

Major Major
Biztos hallottad a legújabb Maiden lemezt, hát én elcsodálkoztam, hogy megint milyen jó lett. Bár egy fiatalnak már szerintem nagyon letisztult és érzelgős, de nekem pont jó. Együtt öregszem velük, bár fiatalabb vagyok náluk. Csak pont értek mindent, amit mondanak. És ez azért jó.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.17. 19:09:39


A nolblog egy tárhely, nekem nincs blogom a nol.hu-n. Oda tudtam kiszervezni a Korridoros írásaim. Bármikor áthozom a Reakcióra, ha majd nekik is lesz ilyen szolgáltatásuk.

"Ha jól értelek..."

Nem értesz jól kedves Őrnagy, what a surprise. Én egyetlen jó sort nem írtam a gyurcsányi reformokról. Semmit. Azt írtam, hogy örülnek hogy lyuk van a seggükön. Szerinted ez a magyar nyelvben azt jelenti, hogy valaki fantasztikus reformot hajt végre roppant tudatosan ? :)) Magyarországon nincsenek olyan jellegű reformok mint Írországban voltak, van egy egészségügybiztosítási reformterv, amiről nincs véleményem, és vannak apróbb dolgok mint a vizitdíj vagy a tandíj, amelyekkel inkább szimpatizálok mint nem, de reformnak nem gondolom őket. Szerintem vegyél vissza a paranoiából, bár ha nem akarsz visszavenni, nyugodtan pattogj, én semmi jónak nem leszek az elrontója.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.17. 19:23:57

Úriember nem tárol a nol-on semmit ,és kész. Csinálj egy honlapot, nem nagy ügy. Az előfizetéshez van tárhely.

Hát nem tudom, valahogy úgy éreztem, szimpatizálz a gyurcsányi "reformokkal". Bocsánat.

Vizitdíj ok, csak nem úgy, hogya azt mondjuk a tv vitában, hogy Orbán hazudik, mikor beveztésével vádol, aztán meg bevezetjük. Nem méltó úriemberhez.
Elmehetsz a népszavazásra igennel szavazni.Vagy nemmel? Nme is tudom már.

Tényleg jó az új IM Elpet? Olyan mint a régiek? Akkor meg kéne venni.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.17. 19:24:33


kedves volkov,

Orbán az egészségügyi és oktatási kiadások növelését javasolja, mindenkinek igér fűt-fát. Mindig mindenkinek azt mondja amit az hallani szeretne, Csoóri Sándortól az amerikai nagykövetig. Ami persze nem idegen annyira kedves, szemüveges, túlmozgásos barátjától sem.

Orbán mögött ugyanúgy nincsenek komolyan vehető emberek mint a Feri mögött, sasadi főkönyvelő pénzügyért cserélünk szabolcsi fémkereskedő pénzügyérre, Matolcsyt Vértes Andrásra stb stb. Corvinus Egyetemet nem szoktunk MIT-ra cserélni. Ez az egyetlen biztos pont az életünkben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.11.17. 19:33:59

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2007.11.17. 19:24:33:
"Orbán mögött ugyanúgy nincsenek komolyan vehető emberek mint a Feri mögött,"

Ejnye, de régi SZDSZ-es trükk. Aki nem velünk van, az nem is komolyan vehető.

Kaphatnék egy listát a komolyan vehető emberekről? És ha annyira komolyan vehetők a mögötte levő emberek, hogy lehet, hogy *Feri* kormányzása egy botránysorozat?

Hadd ne hivatkozzak a majdnem államcsődre tavaly.

A "Feri" külön tetszett, jutalompontok járnak érte.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.17. 19:48:30

Az meg tipkus baloldali duma, hogy egyik kutya másik eb. Azt már nem tudjátok beadni, hogy ti vagytok a jobbak,max a Népszava olvasóknak, így marad az összemosás. 98-2002 erre rácáfol. A Fidesz kormány Fletóéknál ezerszer jobb volt, nem is beszélve D-209-ről. Azt, hogy ellezékben most bénázik a Fidesz, már más kérdés, túl sok hatása a dolgokra 6 éve nincs.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.17. 20:03:17


Tehát titkoskomcsi vagyok, Gyurcsánybérenc, de mégis inkább SZDSZ-es is meg baloldali. Nem beszélve arról, hogy "ti" is vagyok. A "ti" a legdurvább :)) Mondom én, hogy Braziliába kellene disszidálni.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.17. 20:06:16


Doomhammer,

Belevágtak az oktatási és egészségügyi kiadásokba. Olvasd el mi történt, olvasd el mi vezetett el a PNR-hez.

volkov 2007.11.17. 20:21:57

tunder,

tevedek, ha azt hiszem, hogy ez Doom helyett nekem jott?
Egyebkent jo, majd elolvasom:)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.17. 20:27:12


És ezt így hogy ? Én úgy láttam Doomhammer neve volt felette. Mik vannak.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.17. 20:27:44

Hiába a focista múlt nyomot, hagy az emeberben.
A másik klub szurkolóit szoktuk le"ti"-zni, ha vitatkozunk velük. Hasonló műfaj, mint a politika, és kb. hasonlóan megy nekünk, mint a foci.
Brazília helyett inkább Új-Zealand, messzebb van :)
Inkább az indexen fórumozz, ott megértőbbek az emberek.

Joschka Fischer (törölt) 2007.11.17. 22:40:05

Írországban nagyon finom gyömbéres sütemények vannak, gondoltam, közlöm ezt, mint információt :DDD

fonak 2007.11.17. 22:49:27

"A két nagy ir párt közötti gyülölködés nem olyan kis hobbyszintü szarakodás mint amit itt"

Azért nekünk is volt ex-pufajkás miniszterelnökünk, az MSZP-nek meg volt egy elődpártja, ami totális diktatúrát gyakorolt 42 évig... Továbbá itt is vannak emberek, akiknek a felmenőivel történt ez-az (mondjuk megölték őket). Írországban (nem északon) a 20-as évekbeli polgárháború óta béke volt.
Azonkívül tudom nem PC amit mondok, de Írországban sosem élt jelentős számú zsidó, és a kommunisták sem értek el sikereket (leszámítva az északír IRA-t, ami eléggé marxista beütésű volt bizonyos időszakokban). És persze szélsőjobberek sem nagyon voltak arrafelé ( O'Duffy blue shirts-eit leszámítva, akik nem voltak kormányon soha, csak a 30-as években megpróbálták emulálni az akkori politikai divatot). Szóval Írország egy 80 éve békés hely, etnikailag, vallásilag homogén (bevándorlás sem létezett a legutóbbi évekig), ellentétben Észak-Írországban valóban durva megosztottság van, azt tényleg nem lehet összehasonlítani a mi viszonyainkkal (viszont azt gyanítom, hogy az ír (a köztársaságra értve) társadalomban nincsenek olyan mély árkok, mint a magyarban).

fonak 2007.11.17. 23:02:09

Elpet, ha Finnországot emlegeted, azért ott is volt egy véres polgárháború 1918-ban vörös- és fehérterrorral, az eredmény pedig az lett, hogy az ottani jobboldal gyakorlatilag kiirtotta a helyi komcsikat, és ez ma sem egyöntetű megítélés alá esik, nyilván a balosok a fehérterrorra emlékeznek csak, a jobbosok meg a vörösre (csak hát régen volt). Ja és persze háborúztak ők a SZU-val, mert a SZU ellátogatott hozzájuk is, ők meg viszonozták a németek oldalán a vizitet. Viszont nekik sikerült a kiugrás, a szovjetek ennek ellenére megpróbálták felszabadítani őket a háború végén, de olyan kemény ellenállásba ütköztek, hogy inkább lemondtak róla.

Sőregi Endre 2007.11.17. 23:18:03

Őrnagy Őrnagy!

Ekkora állatot, amekkora te vagy, cimbora! Tanuljál olvasni, értelmezni, aztán fuss neki még egyszer Jótündér kommentjeinek. Ha megvan, és felfogtad, akkor meg kérjél bocsánatot.
Addig is menj az indexre fórumozni. Ott megértőbbek az emberek.

Őrnagy Őrnyagy 2007.11.17. 23:36:05

Inkább gépelni kéne megtanulnom ,de hiába, túl kicsi a laptop billentyűzet. Jótüntér barátunk kommentjeiből a tipikus neoliberlaizmusis gazdaságpolitika istenítése, és ennek "szilárd" megingathatatlan tényekkel való alátámasztása, egyedüli helyes útként való beállításan jött le, ami még mindig felidegesít ( pedig már hozzászokhattam volna), sajnálom. Ráadásul meló plussz közben vesztes meccs nézés, nem csoda ha elönt az indulat. Ha valakit megbántottam, akkor bocsánat. Az indexen nem fórumozok, túl sokan vannak, nincs rá időm.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.17. 23:38:06

Kár hogynem a városrehabiltációról vitatkoztunk ennyit, több értelme lett volna...nemde?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.18. 06:20:30

Elpet:
"A két gyengéden csókolózó fiú nagyon bájos, Honeckerre és Brezsnyev apóra asszociáltam hirtelen, emlékszik még valaki a Fidesz plakátra?"

A kép csalóka, az egyik fiú lány - bár a vonásai tényleg nem túl nőiesek (elsőre én is fiúnak néztem), de látható, hogy kontya van.

volkov 2007.11.18. 09:12:18

"de látható, hogy kontya van"

ne haragudj turul, mit bizonyit ez? annyit, hgoy az egyik srac kontyot hord:))

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.11.18. 10:31:37

kedves Őrnagy,

1. Nem istenítek semmiféle neoliberális gazdaságpolitikát. 2. In concreto szokott idegesíteni a "piac mindent megold" mantra. 3. Hol állítottam én be bármit is egyetlen lehetséges megoldásként ? Könyörgöm, hol írtam én megoldásokról egy szót is. Én még azt sem állítottam, hogy az orbáni jellegű megoldások feltétlenül rosszabbak lennének mint az írek, nem hiszem, hogy egyik is alkalmazható lenne ma Magyarországon. Az egyetlen értékitélet jellegű megjegyzésem magára a népszavazási cécóra vonatkozott. Az egy dolog, hogy beleolvasol valamit a szövegembe ami nincs benne, de úgy tűnik helyenként az ellenkezőjét is bele tudod olvasni annak amit gondolok.

Értsd meg, idegesít az ahogy az SZDSZ-esek beszélnek gazdaságról, engem még Bokros Lajos is fel tud idegesíteni, nemhogy egy Horn Gábor. Figyelj rám, lassan írom, akadémiai intézeti tudományos főmunkatárs vagyok, lehetek én híve bármiféle neoliberalizmusnak, sajátmagam ledózerolásának Kóka János által ? Tény, hogy nem szeretem Orbán Viktor szövegeit, nem szeretem a Magyar Nemzetet és a HírTV-t, de legyen ehhez már jogom, plíííz.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.18. 11:18:52

Úgy látszik paranioás vagyok már. Már mindenben az államleépítését látom. Vagyunk páran. És azt utálsz amit akarsz. Nem kell Hírtv nézni, én se nézem, meguntam.Viszont a Mélymagyar az ottvan.Mikor Bayer ivotta kocsmában a romákkal az nagy pillanat volt.

Gondolom olyan intézetben vagy, ami nem termel "profitot", így nem is kell az államnak fenntartani. Kóka legnagyobb baromsága ez volt talán.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.18. 11:26:26

De még mindig jobban érdekelne a docklands-ok világa a politikánál, de ez látom másokat nem.

Az írekről: nem szabad elfelejteni, mikor beléptek, csak pár hasonló csóró országgal kellett versenyezniük, sőt ha jól tudom a mediterrán országok később léptek be, mint ők. Így nagyon nagy pénzeket kaptak viszonyleg könnyen.
Meg angolul beszélnek, ami nagy előny ám, akárhogy nézzük a minőségi ipar betelepülése szempontjából.

Egy kérdés: hogy a fenébe tudtak az angolok úgy gyarmatosítani, hogy az írek, skótok, stb elvesztették a nyelvüket gyakorlatilag? Sose mertem a hleyiektől megkérdezni, túl nagy bunkóság lett volna.Fura ez, egy skót nagy sértésnek veszi,haleandolozom, holott angolul beszél .

gloire 2007.11.18. 17:11:40

Turul, milyenek az ír csajok?
Mindegyik olyan mint a kontyos?

Playmobil Soldat 2007.11.18. 19:36:40

A végén még kiderül, hogy mindketten lányok, fiús vonásokkal. ;)

Elpet 2007.11.19. 09:38:35

Turul

Nem konty, inkább lófarok. Már látom. A szőke. Fiúnak még elmenne, de lánynak nem túl szép. Mindegy, nem nekem kell tetsszen.

Őrnagy Őrnagy

Nekem nagyon tetszik az új Maiden. Elég töretlen vonal a Brave New World és a Dance of the Dead után, zeneileg, gondolatilag egyaránt.

Figyelj, nekem is nagyon úgy tűnt, hogy Jo Tunder ennek a meglehetős kártékony nemtudommilyen gazdaságpolitikának a híve, ha félreértettük, akkor ketten is. Annyira bedühödtem, hogy szokásomtól eltérően elég indulatosan írtam. Mindenesetre hát legalábbis félreérthető volt.De kedves Tunder, azt azért nem árultad el, mi az, amit jónak tartasz, bár a téma mondjuk tényleg nem ez.
Mindenesetre az egyiksejobbamásiknál szöveg tényleg szokásos balos fordulat, amikor nyilvánvalóan vállalhatatlanul szar a balos politika, akkor szokás elővenni. Az igaz, hogy én is bírálok jobbra is általában, mert muszáj. De hogy az Orbán-kormány, ha nem is volt messzemenőkig jó, de jobb volt, mint "ezek", (nem ti, ezek!), az olyan szilárdan megáll, mint bármely természeti törvény. Még dublini kitekintéssel is.

Őrnagy Őrnagy 2007.11.19. 12:09:42

Elpet

Hmm úgy látszik mindketten paranoiásak vagyunk:) Nem szabad a szegény "független" kommentelőket bírálni, mert egyből magkapjuk, hogy bunkók vagyunk.

Up the irons!

Elpet 2007.11.19. 12:21:43

Őrnagy Őrnagy

You watch the World exploding every single Night
Dancing in the Sun and newborn in the Light
Say Goodbye the Gravity and say Goodbye the Death
Hello to Eternity to live for every Breath

Youre Time will come...

Hát ilyen paranoiásak vagyunk. Mit lehet tenni?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.19. 12:26:54

gloire:
Hááát... Szépnek nem mondanám őket, viszont botrányosan öltözködnek. S általában királylánynak/nyuszinak öltözve járnak bulizni, olyan ruhákban, amire az alakjuk egyáltalán nem érdemesítené őket.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.19. 12:29:22

Őrnagy Őrnagy:
Nekem nagyon tetszett a dokk-negyed, habár a régi kikötőből csak mutatóba maradt pár épület. Itt épül pl. a U2 új stúdiója is. :)
Budapesten az újpesti öblöt lehetne szerintem legalább ilyen jól újragondolni. Ha meg elvonatkoztatunk a vízparttól, akkor az óbudai gázgyárat...

gloire 2007.11.19. 13:41:32

Aha, mind a kettő nagyon fasza hely lehetne.
A gázgyárat egyszer bejártam, még teljesen romos korában
valamikor '95-ben. Nagyon komoly épületek, demszkáj szemet
is vetett rá, remélem nem sikerül belekontárkodnia.
A Közraktárakat úgynézki valami irdatlan buta módon
fogják átalakítani, éktelenül csúnya terveket mutogatnak,
ráadásul, a város szivében.

Elpet 2007.11.19. 13:44:25

Őrnagy őrnagy

Dance of the Death, helyesen, rosszul írtam, bocs. És utálom az elgépelést

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.05.27. 15:44:04

Említettem, hogy van itt Kápolna és lelkész, és hogy hatévnyi eltávolodás után végre eleget tudok tenni vallási kötelezettségeimnek, hiszen sem Le Havre-ban, sem Rouenban, sem a Sainte-Anneban, sem Ville-Évrard-ban nem volt se templom, se pap. Maga is tudja, biztosan mondtam is, hogy Istenhez Dublinban tértem meg. De tudom, elfeledte az elzárásomat megelőző történéseket és szörnyű drámákat. Ahogyan azt is, hogy mindez nem egy szokványos ügy volt, engem pedig nem beteg emberként zártak el. A rendőrség így szabadult meg tőlem Szent Patrik botjának ügyét követően, amely bot Jézus Krisztusé volt, és amelyet én vittem el az íreknek. Most is ugyanolyan ép a lelkem, mint amilyen régen volt, de emlékezzen csak, hogy életemet végigkísérték a BEAVATOTTAK, és ezzel számtalan barátot, de nem kevésbé számos ellenséget is szereztem magamnak. Azt hiszem, ellenségeim sokáig hatalmat gyakoroltak a rendőrség felett, még ma is így van egy kicsit. Le Havre-ban aztán ezért harcoltunk a kórház előtt, ahová 1937 októberében bezártak, amikor André Breton és az Action Francaise ki akartak szabadítani, de a nemzetőrség bevette magát a kórház elé, és négy napon keresztül gépfegyverrel lőtte a tömeget.

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.05.31. 21:24:28

"A halottak napján születtem egy szörnyű réten, a csigaházak és a szarvasbogarak között."

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.06.01. 20:33:51

"Szemem csak az enyém, és szavaitok szelétől oly friss, földúlt arcomra tűzöm."

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.06.02. 13:04:53

"A tó, amin esernyővel kelnek át, a föld nyugtalanító szivárványjátéka, mindez kedvet csinál a távozásra. Egy férfi halad mogyorót ropogtatva, s időnként összecsuklik, mint egy legyező. A szalon felé törekszik, ahol a kíváncsiskodók megelőzték. Ha a zárásra megérkezik, meglátja a tenger alatti rácsozatot, amint szabad átvonulást nyújt a jerikói lonc bárkának. Holnap vagy holnapután rátalál újra a hitvesére, aki fénysugarakkal varrva és könnycseppeket felfűzve vár reá. Az árok férges almái, a Káspi-tenger visszhangja minden hatalmukat latba vetik, hogy smaragdporukat megőrizzék. Kezei fájóak, mint a csigaszarvak, ám maga előtt azokat összeveri. Okoskodásának teljes felvillanása langyos, mint haldokló madártest; figyeli az úton a kövek zsugorodását, egymást falják föl azok, mint a halak. A színes üvegablak köpései csillagos borzongásra késztetik. Tudni akarja, mi lett belőle a halála óta."

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.06.13. 15:47:22

Tisztában van vele, hogy megpróbáltatásaim és így elzárásom forrása is az angol rendőrség, ugyanis ők tartóztattak le és zártak börtönbe Dublinban, mert egy Bot volt nálam, amit Szent Patrik legendás, a 19. század végén eltűnt botjaként azonosítottak. Ez a bot tehát szent tárgy, és én egyedül azért mentem Írországba, hogy visszaadjam az íreknek azt, ami jogosan az övék, és hogy egy nap majd Isten kezei között általuk újra azé legyen, akihez tartoznia kell, az Antikrisztus megjelenésének órájában. -- A francia rendőrség azért kínzott Le Havre-ban 1937 szeptemberében és októberében 17 napon keresztül, mert ennek a Botnak a sorsát felügyeltem. -- Magam számára már csak azt kívánom, hogy kívül a világon, egy kolostorban, Isten mellett, imádságban végezhessem be napjaimat. De Franciaországon kívül, az biztos.
süti beállítások módosítása