Debreceni MODEM idők
2007. szeptember 07. írta: k|M

Debreceni MODEM idők

Hogy mi hívta életre, a művészet pártolása vagy a kisvárosi királyság pökhendisége; valamint jó-e, hogy az egykori official szipustalálkozó szocreál épülete helyén ma egy többfunkciós épületegyüttest látni egy kiegészítő – bár picit kicsi – térrel; valamint Leonardo valóban akkorának álmodta-e a ló falloszát, mint amekkorát Debrecenben varázsoltak neki, nos, erről mélázzanak Debrecen ellenzékbe szorult bloggerei. Na meg az örökösen megmondó, fővárosi rejtekhelyéről nem moccanó György Péter.

Mi inkább csak feldobunk pár képet ’Az igazi da Vinci’ és a MODEM állandó tárlatának alapját jelentő Antal–Lusztig-gyűjtemény anyagából.

Szerintünk a debreceni MODEM tök jó.

 

 

 

 

 

 

 

Alant képek a kortársgyűjtemény darabjairól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dióhéjban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr95159573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szejler 2007.09.07. 15:12:58

A MODEM nem egyszerűen tök jó, az ország jelenleg legszínvonalasabb modern/kortárs múzeuma. Nekem épp a MODEM fejezi ki egyértelműen, hogy Kósa igazi patrióta.

Egy ilyen múzeumot nem a népszerűség hajhászása végett csinál valaki. A tömegeket nem érdekli a modern, pláne a kortárs művészet. Amikor ott jártam, rajtam kívül össz. ha 3 ember lézengett benne.

(nem véletlenül csinálnak a szépm.-ben is sztárkiállításokat, csak arra megy a nép: Van Gogh, ja, kaptam ingyen céges belépőt. A sznobizmusnak van piaca ugye :).

Egy ilyen kultúrális tér viszont hosszú távon képes azonosságot adni egy helybelinek, valami fontos plusszt. Idővel.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.09.07. 18:20:27

Kifejlesztettem egy tesztet.

"Visszatér-e száz év múlva a jövő turistája a Kölcsey-központ megtekintésére, mint a mai turista teszi a Nagytemplommal?"

Szerintem nem.

Nem, mintha a válasz "igen" lenne mondjuk a Művészetek Palotája esetén is.

Nem sikerült hát olyat alkotni megint, amit száz évvel ezelőtt egy kicsit proccosabb városi palota tervezője gond nélkül kirázott a kisujjából.

szejler 2007.09.07. 18:48:06

Építészetileg tényleg nem lélegzetelállító, de a tartalom fantasztikus. Építészetben képtelenek vagyunk maradandót csinálni.

Még csak stílusunk sincs, mint a végtelenül unalmas, negédes osztrák gemütlichkeit, ami legalább felismerhető. Ez van.

Bakura az okostojás · http://bakura.blogja.hu 2007.09.07. 20:38:50

szejler: "A MODEM nem egyszerűen tök jó, az ország jelenleg legszínvonalasabb modern/kortárs múzeuma. Nekem épp a MODEM fejezi ki egyértelműen, hogy Kósa igazi patrióta.

Egy ilyen múzeumot nem a népszerűség hajhászása végett csinál valaki. A tömegeket nem érdekli a modern, pláne a kortárs művészet. Amikor ott jártam, rajtam kívül össz. ha 3 ember lézengett benne."

Olvasom szejler mondatait, és csak nézek döbbenten. Lassan a leesett álamat is megtalálom.
Sok ökörséget olvastam már e blogon, de ez az egyik mélypont eddig.

Miért épült? Azt a kifejezést ismered, hogy látványberuházás?! Na ilyenekkel van tele a város a Fidesz uralma óta...

Tudod te hány milliárdba került ez is?! De legalább abban egyetértés lehet köztünk, hogy soha a büdös életben nem fog ez sem megtérülni. (Hiszen elismered, a kutya sem téved be oda sem.)

És még Demszkyt bírálják a metróért...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.09.07. 20:47:26

Bakura:
Egy kicsit mintha más funkciója lenne egy kiállítóhelynek, mint egy közlekedési beruházásnak - más elvárásokkal. De nem fontos.

szejler 2007.09.07. 21:53:05

Az hogy téged a kultúrából a megtérülés izgat, nagyjából meg is magyarázza, miért tartod felesleges látványberuházásnak.
Viszont, ha a nébszabi/hvg beruházás megtérülés fogalmától szeretnél tovább kapaszkodni, javaslom mélyedj el: kultúrális közgazdaságtan, institucionalista közgazdaságtan (csak hogy a megtérülés fogalmát ezen a vonalon is tisztázd magadban, mielőtt hülyeségeket óbégatsz.)

Már leírtam rólad: unalmas. (ha meg mélypont, ne reagálj rá, én pl a továbbiakban veled kapcsolatban ezt teszem)

Őrnagy Őrnagy 2007.09.07. 22:31:56

Bakura, te tök rosszindulatú, agymosott droid vagy, már elnézést. Városodban negy ideje olyan események, rendezvények, stb történnek ,melyekre Budapest is büszke lehetne. Ha minden polgármester, politikus annyit tenne a városáért, az országért, mint Kósa, nem itt tartanánk, ez az egy biztos.

Rossz lehet Debrencenben agymosott mszpszdszesnek az tuti. Élni viszont jó lehet még úgy is.

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.09.07. 22:39:11

Bakura,

"(Hiszen elismered, a kutya sem téved be oda sem.)"

Én nem ismerem el. Mikor a csajommal voltam, többen, párok, családok, baráti társaságok voltak abban a 30 percben, míg végignéztük.

"És még Demszkyt bírálják a metróért..."

Az el nem készült metrót ('94-es kampányígéret) ne hasonlítsuk egy elkészült-működő intézményhez. Nem reális ugyanis az összevetés.

Bakura, örüljetek a MODEM-nek. Nyugati hangulatot csempésztek oda a megálmodói. És kultúrát. És szemet gyönyörködtető kiállítást. Örüljetek neki, tényleg.

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.09.07. 22:52:55

Továbbá egy kérdés: mit kellett volna ezzel a pénzzel tenni? Zsákokban kihordani a Városházáról és szétosztani a szegények között?

Bizony egy város életminősége a kulturális javakhoz történő hozzáférés lehetőségein is múlik. S a MODEM-mel Kósáék nagyot dobtak Debrecen ezirányú mutatóin. Ami viszont azt mutatja, nemcsak érti a dolgát, a csíziót is vágja ő és köre.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.09.07. 23:37:00

k|M:
Hogyhogy mit? El kellett volna kezdeni a Nagytemplom előtt az állomás-építést, hogy kész legyenek, mire odaér Boros & Bochkor. :]

szejler 2007.09.07. 23:37:43

ps: Amikor azt írtam, rajtam kívül 3-an voltak, term. nem az összes képzőművészet iránt érdeklődő debrecenit értettem alatta. :)

De az tény, idő kell ahhoz, hogy a kevésbé fogékonyak kiváncsvá váljanak az ilyesmire, hogy a részükké váljon.

Mint ahogy egyesek reakciójából ez világosan ki is derült.

nemlak 2007.09.08. 00:19:48

Debrecen újabb kulturális kivételessége is országos hírre tett szert:
basahalom.freeblog.hu/archives/2007/09/06/2585445/

Bakura az okostojás · http://bakura.blogja.hu 2007.09.08. 10:12:31

Látom az ufis gárda megint sikeresen megtalált. :) Sajnos a korábbi szinvonal sem változott...

Minden mondatomat szejler két bekezdéséhez írtam. Semmi máshoz nem szóltam hozzá.

Ha Demszky épít hasonlót, igenis hisztiztek, mert mindenért hisztiztek, amit nem a Fidesz épít.

Én csak arra akartam célozni, hogy ha Debrecenben épül látványberuházás, akkor fel sem merül, honnan rá a pénz, miből épül. Csodálatosan épül a város.
Budapest esetén valahogy másként ítélkeztek...
(Talán mert máshol laktok. Ez esetben viszont talán tolerálni kéne, ha egy helybeli a források miatt is aggódik...)
Keményen működik nálatok a kettős mérce. (Lehet néha én is beleesek e hibába, de én el tudom ezt ismerni, ti sosem...)

Úgy azért nem nehéz népszerűnek lenni, ha az ember a jobbos és a balos médiának is nagy kedvence. A jobbost nem kell magyqarázni, a balos meg, Dávid Ibolya ejtése óta a Fideszen belül akar OV utódokat/alternatívákat felmutatni.
Nem csoda hogy azt hiszitek, itt még a kerítés is kolbászból van...
A helyi média meg kizárólagos és a Magyar Demokratát idézi.

Látom én hogy épül a város, vannak fejlesztések. Nem is vitatom.
Viszont engedjétek már meg, hogy a negatívumokat is lássam. (Ha hiszitek, ha nem, bőven van ilyen is.)

Nem mindenki olyan mint ti, hogy "Debrecenben minden szuper, Budapesten meg minden rossz". Szerintem ennél összetettebb a kép.

A sértéseitekkel nem kívánok foglalkozni. Titeket minősít, hogy mennyire lenézitek az embert és nem tudjátok tolerálni az ellentétes véleményeket.

E bejegyzésnél végeztem. További jó alázást.

Basahalom boulevard · http://www.basahalom.hu 2007.09.08. 11:12:50

Kösz a hivatkozást, igen sok látogató érkezett hozzám tőletek.

szejler 2007.09.08. 11:32:38

A minősítgetés (sértegetés) gyufáját te húztad ki, magadra vess. Senki sem állította, hogy Debrecen tökéletes lenne, itt csak és kizárólag egy példaértékű múzeumnak örültünk, amit te felületes ostobaságokkal húztál le (ezt tényleg nem tolerálják az emberek).

Végül, ahelyett, hogy érvekkel védekeznél (az adott témában!!), általánosítasz, majd komikusan felhúzott orral elvonulsz (mint egy rossz népszínműben). Így is jó.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.09.08. 17:03:32

k|M! apró pontosítás: György Péter szokta járni az országot, és vidéken van a rejtekhelye:)

balindex 2007.09.09. 01:27:58

hamar modem: nekem azert szurja a csorom hogy a tobb milliardos beruhazas melletti piciny teruletet miert nem tudtak mar rendbe tenni (a hotel elotti "zold reszrol" van szo)

mellesleg tenyleg kong az egesz komplexum az uresegtol, s ez a komplexum nem csak egy modern muzeumot hanem ettermet, szallodat, konyvesboltot, stb tartalmaz, s azokat azert piaci alapon nem artana megtolteni.

tipp nem debrecenieknek: menjetek fel a tetokertre az uvegliftel, tuti kilatas a varosra, nyomasztoan ures bar.

k|M · http://ufi.blog.hu 2007.09.09. 18:40:24

"Ha Demszky épít hasonlót, igenis hisztiztek, mert mindenért hisztiztek, amit nem a Fidesz épít."

Én nem nagyon láttam még a föpolgit építeni bármit is, illetve emlékezni sem emlékszem, hogy építtetett volna bármit is Pesten és Budán (kivéve infrastruktúrafejlesztés) - de semmiképp sem szeretnék rosszindulatú lenni, ezért ha valakinek dereng valami, írja már be legyen szíves.

"Én csak arra akartam célozni, hogy ha Debrecenben épül látványberuházás, akkor fel sem merül, honnan rá a pénz, miből épül. Csodálatosan épül a város. Budapest esetén valahogy másként ítélkeztek..."

Egy közösségi térként funkcionáló izé nem tudom miért látványberuházás (ha a szocik építik, ők is pol.tőkét kovácsolnak belőle - a pol. így működik). Biztosan az önkormányzati forrásokból van rá pénz.

"Úgy azért nem nehéz népszerűnek lenni, ha az ember a jobbos és a balos médiának is nagy kedvence. A jobbost nem kell magyqarázni, a balos meg, Dávid Ibolya ejtése óta a Fideszen belül akar OV utódokat/alternatívákat felmutatni. Nem csoda hogy azt hiszitek, itt még a kerítés is kolbászból van..."

De ha valaki (Kósa) kedvenc, akkor az annak a jele is lehet, hogy szekértáborokon átívelően oké vagy oké-közeli a munkája, nem?

"Nem mindenki olyan mint ti, hogy "Debrecenben minden szuper, Budapesten meg minden rossz". Szerintem ennél összetettebb a kép."

Senki nem írta, hogy Debrecenben minden csúcsszuper. Annyit írtunk, a MODEM kurvajó, és öröm volt ottlenni.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.09.10. 08:18:24

na pl. a RégiVigadó , az csúcsszuper!
(csak nehogy Kósa keresztkasulfia kezében legyen, mert akkor megkapom én is a magamét Bakurától... :D )
süti beállítások módosítása