Nyugdíj ma és holnap
2006. november 29. írta: TuRuL_2k2

Nyugdíj ma és holnap

A Fidesz és az SZDSZ együttes erővel szavazta le az MSZP-t - speciel abban, amiben inkább nem kellett volna. A Fidesz igazán lekattanhatna már a mindenkinek-legyen-jó koncepcióról. A tavaszi eredmények azt mutatták, hogy hiába a 14. havi mézesmadzag, ebben a korosztályban az utódpárt mindent visz. Ez a politika legfeljebb arra jó, hogy frusztrálja a polgári párt bázisát, az ország gazdaságilag aktív részét és fiatalokat.
Úgy látszik, az MSZP a nyugdíj-finanszírozás fenntarthatósága érdekében a jelen nyugdíjasainak érdekében hajlandó nagyobb terhet rakni a közeljövő nyugdíjasaira. Fő bázisát azonban minden eszközzel védi: vizitdíj-kompenzációval, nyugdíjemeléssel, és Csákabonyi mester sem véletlenül támadja az SZDSZ kiszavazását.
Eközben a mai huszonévesek és harmincasok szolidaritási alapon fizetik a nyugdíjjárulék államnak járó részét, hogy aztán tizenharmadik havi nyugdíj legyen belőle. Mint Tory is írja, a kegyetlen demográfiai mutatók alapján várhatóan a mi nemzedékünk gyakorlatilag már nem részesül érdemi állami nyugdíjban. S akkor még nem beszéltünk az utánunk jövőkről, akik már tandíjat fizetnek, utazási kedvezményeik elolvadnak, de a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer kedvezményeit még évtizedeken keresztül fogják finanszírozni...

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2519949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nénike · http://mandiner.hu 2006.11.29. 15:55:10

Az lenne a jó, ha a saját gyermekeidtől levont adóból fizetnék a nyugdíjadat. A koncepció persze még finomítható, de szerintem sok problémát megoldana.

amok 2006.11.29. 16:59:42

Demagógiából kimászni nehéz.

Antidemokratikus megoldás: nyugger szavazati jog megvonás, vagy beszorzása 0,3-0,6 szorzóval.

Sokkal szimpatikusabb: szülő gyakorolja kiskorú gyereke szavazati jogát.

Mindekettőt felvetették már okos emberek.

amok 2006.11.29. 17:12:10

Demagógiából kimászni nehéz.

Antidemokratikus megoldás: nyugger szavazati jog megvonás, vagy beszorzása 0,3-0,6 szorzóval.

Sokkal szimpatikusabb: szülő gyakorolja kiskorú gyereke szavazati jogát.

Mindekettőt felvetették már okos emberek.

:-S 2006.11.29. 17:20:39

nénike,

és akinek meghaltak?
és azért járulékot fizettek azok is, akiknek nincs gyerekük...
de annak azért pl. biztosan lenne értelme, hogy az anyáknak csökkentsék a nyugdíjjárulékát. két légy lenne egy csapásra, ebben a csoportban ugyanis a foglalkoztatottság is különösen elmarad a nyugatitól, ez támogatná azt is.

amúgy ha valakinek van jelszava, érdemes elolvasni a portfolio.hu nyugdíjvitáját a témakörben. volt benne pár elég jó írás. németh györgyöt pedig más témákban folytatott propaganda(?)tevékenységéért valahogy nem szeretem, de amit erről írt, abban tényleg van, ami jónak tűnik; ha jól tudom, ha kormányozna, valami olyasmit akarna a Fidesz is (???), csak most sajna ellenzék van és népbutítás... :-(

nénike · http://mandiner.hu 2006.11.30. 08:25:31

Meg, ha fogyatékos gyermeket nevel vagy terméketlen... tudom. Erre írtam, hogy lehet finomítani. De alapvetően a több (két három), magas státuszt megszerző gyerek lenne az egyéni és a közösségi érdek is. Remélem ebben egyetértünk!

toma 2006.11.30. 08:46:13

Mire én nyugdíjas leszek (30 vagyok), szerintem 65 év lesz a nyugdíjkorhatár. Legyen, de akkor aki 1 gyermeket felnevelt az 64, aki 2 62, aki 3 vagy többet az 60 évesen mehessen nyugdíjba. Aki gyereket vállal azt jutalmazzák, aki nem azt se büntetik.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2006.11.30. 09:21:40

A férfiak nyugdíjkorhatára már most is 63 év, szerintem 30 év múlva ez simán 70 fölött lesz - egyrészt a születéskor várható élettartam növekedése, másrészt a nyugdíjrendszer finanszírozásának fenntartása miatt.
A 18 éven aluliak szavazati jogát szerintem is oda kéne adni a szülőknek, a mostani rendszer nagyon erős érdekérvényesítési aszimmetriát eredményez a lefiatalabbak és az idősek között.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2006.11.30. 12:19:33

Egyébként a szavazati jog differenciálása legalább annyira kézen fekvő és logikus gondolat, mint a teljesen elfogadott közteherviselési differenciálás. Szinte kínálja magát, hogy valamely párt vagy mozgalom zászlójára tűzze. (Mondjuk belegondolni is szörnyű lenne, milyen médiahisztit és ribilliót csapnának a szocik. Ellenben a szadesz jól járna, úgyhogy érdekes a kérdés...)

RobinMasters 2006.12.02. 18:30:01

A tavaszi bohóckodás során azért a szocik készítettek egy belső felmérést, mikor OV bejelentette a 14. havi viccet. És nem igaz, hogy nem volt hatása: az értékelvű idősek tömbökben pártoltak át a Fideszhez még a bejelentés napján. Nem véletlen, hogy Fletónak muszáj volt rálicitálnia a 15. havival: különben miért tette volna?
Ettől függetlenül teljesen egyetértek, elég volt a lehetetlen választói igények fenntartásából, tüzeléséből. Védhetetlen a sztori.
süti beállítások módosítása