Spöttle: Radikális fellépést az Iszlám Állam ellen!
2014. szeptember 04. írta: dobray

Spöttle: Radikális fellépést az Iszlám Állam ellen!

isis.jpg

Radikális módszerekkel kell fellépni, akár a NATO-val együtt, mert minden európai országnak is érdeke, hogy az Iszlám Állam megszűnjön. Mint volt katona, úgy látom, masszívan kell bombázni és minél előbb – így vélekedik az Iszlám Állam jelentette fenyegetésről Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. 

Honnan bukkant fel az Iszlám Állam? 2004 óta léteznek, de csak most »robbantak be«.

Így van... És rengeteg pénzük van. Katar tiltakozik, amikor azzal gyanúsítják, hogy támogatja az Iszlám Államot. De a titkosszolgálati információk szerint több dúsgazdag katari üzletember pénzeli a szervezetet, ahogy így tesznek többen az Egyesült Arab Emírségekből. Sőt, Szaddám Husszein milliárdos lánya is az Iszlám Állam támogatói között van, aki bosszút akar állni az apjáért, és esküdt ellenségnek tekinti a nyugatot, meg mindent, ami a normalitást képviseli egy átlagember számára. Szaddám több volt tisztje, köztük vezérkari tisztek is az IS-t segítik. Németország páncéltörő fegyvereket szállít az Iszlám Állam ellen harcoló kurdoknak, de ott van a félelem, hogy végül mégis a szélsőségesek győznek, és akkor a kezükre jutnak ezek az eszközök is. A szovjetek elleni háborúra a mudzsahedineknek szállított amerikai fegyverek is a tálibok kezébe jutottak annak idején.

Obama kénytelen stratégiát váltani Szíriában: korábban inkább a Aszad-rezsim elleni felkelőket támogatta, de most kénytelen a rezsim mellé állni az Iszlám Állam ellen.

Sosem értettem igazán, miért a felkelőket támogatta Obama. Négyszer jártam Szíriában, s egy szekuláris országot ismertem meg, viszonylagos jóléttel. Nem is nevezném diktatúrának Bassár el-Aszad rezsimjét, inkább egyfajta irányított demokráciának. Az araboknak pedig ez kell. Aki élt kint egy kicsit arrafelé, tudja, hogy az araboknak nem kellenek helyi választások, kopogtatócédula-gyűjtés, kampány, szavazás és hasonlók. Nekik kell egy erős vezető, aki megmondja, hogy mettől meddig, és hagyja őket kereskedni, élni az életüket. Amíg működik a bazár, addig az arab ember boldogan elvan. Szíriában is ez volt a helyzet, s nem nagyon lehetett látni csadort, fejkendőt viselő nőket, meg minden évben rendeztek a berlinivel egy időben Oktoberfestet, szóval alkoholtilalom sem volt, az élet egész normálisan folyt. Persze ott is kezdtek előbújni az odvaikból az iszlamisták, de ezeket igyekeztek gyorsan eltüntetni. Sejteni lehetett, ha hatalmi vákuum keletkezik, a radikális iszlám fogja kitölteni. Líbiában is ez történt: a pszichopata Kadhafi sem volt matyóhímzés, de most még rosszabb: az amerikai nagykövetségen iszlamisták pancsolnak a medencében, az ország egy terroristafészek lett, ahol a káosz az úr. Lehet, hogy ott is felállít egy frontot az Iszlám Állam, és három fronton fog harcolni: Irak, Szíria, Líbia. Mindezek fényében azt mondhatjuk, még mindig jobb volt egy Kadhafi-féle, kezelhető pszichopata, akinek elég volt, ha kinyalták a seggét, és lehetett tőle olcsón olajat venni. Ez volt a helyzet Szaddám Husszeinnel is: Irakból is terroristafészek lett, az üzemanyag olyan drága, mint még soha, szóval Husszeint is inkább jófiúsítani kellett volna, nem eltörölni a Föld színéről. Bármennyire szeretem, mint országot az Egyesült Államokat, azt kell mondanom, hogy ahol végigmennek, ott a káosz uralkodik a nyomukban, legyen szó Irakról, Afganisztánról, Szíriáról, Líbiáról. Egyre több a terrorista, nő az Egyesült Államoknak és Európának a fenyegetettsége, demokrácia meg sehol sincs.

Most viszont az Iszlám Állam elleni gyors és határozott katonai fellépéssel törleszthetne valamit Amerika.

Ez lenne az egyetlen normális döntés: nekik menni szárazföldi csapatokkal és légicsapásokkal. Az IS-re eddig kétszáz csapást mértek a levegőből, de ez kevés. Radikális módszerekkel kell fellépni, akár a NATO-val együtt, mert minden európai országnak is érdeke, hogy az Iszlám Állam megszűnjön.”

Szilvay Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr306667807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.04. 11:36:18

Egyszerűbb lett volna, ha az USA nem hozza létre ezt a szervezetet...

mrZ (törölt) 2014.09.04. 12:15:03

@maxval a bircaman:

A kalifátusért már évtizedek óta küzdenek. Most éppen ilyen arca van. Nem kellett létrehozni. Pénzelni és kiképezni nem kellett volna őket, de mi van ha ez volt a cél? Mint ahogy a baráti szaddam idejében is folyt az olaj, most is rekord a kitermelés.
Na és melyik közel keleti zsiványállam veszi a diszkontáron (25-60$/barrel) adott kurd-IS olajat?

Bell & Sebastian 2014.09.04. 13:04:27

Ez most jó lett, keni-vágja a csávó a politikai cinizmus mellékhatásait, a banánzabáló hibrid is inkább mászna vissza a fára, azokkal a cionistákkal együtt, akik korán jöttek le róla.

A Szuez / '56 : ISIS / Ukrajna -ügyben nincsen igaza, nem véletlen az időzítés és a két esemény azért függ össze, mert mindkettőt Izrael mozgatja a háttérből, bináris, biztonságpolitikai megfontolásokból. Nem ugyanazt a mozit vetítik az európai és közel-keleti közönségnek, pedig egy kaptafa, hollywoodi szemét mindkettő. Az tetszene a zsidóknak, ha Putyin és a dzsihádisták kölcsönösen szétvernék egymást úgy, hogy ők persze kimaradnak belőle.

Kiből lesz még ágyútöltelék? Ez a kérdés.

lehel kürtje 2014.09.04. 14:18:15

Ma már azok a legnagyobb szószólói az ISIS megszűnésének, akik közvetve (néha közvetlenül is) támogatták ennek az eszmének, rendszernek, államnak a létrejöttét. Azonban úgy fest, az ISIS bevégezte dolgát, legalábbis azt amit neki szántak a most megszűnését leghangosabban kívánók.
Oszd meg őket, és uralkodj felettük!

Bloodscalp 2014.09.06. 09:14:24

Jófiúsitani? Menjen Koreába jófiúsitani a pufigyereket ez a hülye:(

Kandeláber 2014.09.07. 09:53:16

Valószínűleg ezekkel is úgy jártak, mint anno Szaddammal.
Irakot ráuszították a nekik nagyon nem tetsző Iránra, aztán amikor Irak önjáróvá vált (Kuvait) egy kicsit megfegyelmezték.
Aztán még egyszer.
Bár Szaddam jól fésült iskolásfiú ezekhez az iszlamista idiótákhoz képest.
Vissza kell bombázni őket a kőkorszakba.
Napalmmal.
A sok idióta iszlám imádónak meg üzenem, hogy az arabok ugyanolyan sémik, mint a tudjuggik.
Részemről mindkét nációt utálom.

S=klogW 2014.09.07. 10:35:17

@Kandeláber: "Valószínűleg ezekkel is úgy jártak, mint anno Szaddammal."

Szaddammal nem jártak sehogy: a tömegpusztító fegyverek léte hazugság volt.

Az arab félszigeten azért szükséges a folyamatos konfliktuskreálás, hogy indokolt (egész potosan: ürügyelt) legyen a jelentős amerikai jelenlét.

calabria001 (törölt) 2014.09.07. 11:10:34

@Kandeláber:

azért az vhol felettébb komikus, hogy a CIA először létrehozza ezeket az "iszlám radikálisokat", majd pedig szent háborút hirdet a saját kreálmánya ellen...

calabria001 (törölt) 2014.09.07. 11:13:58

@mrZ:

talán fel se kellett volna számolni

en.wikipedia.org/wiki/Ottoman_Caliphate#Abolition

különben felettébb cuki az, hogy a XIX. században pont az oszmán kalifák voltak a nyugatosítás legfőbb szószólói az iszlám világban

en.wikipedia.org/wiki/Tanzimat

Kandeláber 2014.09.07. 11:51:57

@calabria001: Igen, és egyben tragikus is...
A CIA indukálta az "arab tavasz" rebelliseit is, megdöntve a stabil diktatúrákat. Mennyire tapsoltak a lefejezősdit játszó szíriai söpredéknek is.
És most megint megkapták.

Kandeláber 2014.09.07. 12:05:31

@S=klogW: Szaddam lerohanta Kuvaitot, az USA vazallusát.
Ha további tizenöt-húsz évig elháborúzgat Iránnal, még meg is simogatták volna a buksiját.
A mostani, a térségben uralkodó káosz már nincs a jenkik ínyére.
Vagy mégis?
süti beállítások módosítása