Az elmúlttízév: tankok helyett nyugdíj, helikopterek helyett stadionok
2014. szeptember 01. írta: TuRuL_2k2

Az elmúlttízév: tankok helyett nyugdíj, helikopterek helyett stadionok

magyar_honvedelmi_koltsegvetes_2001_2012_560.jpg

„In­kább egy­he­ti plusz nyug­díj, mint újabb fegy­ve­rek!”
(Kortárs magyar miniszterelnök a
honvédelmi büdzsé csökkentéséről.*)

Legalább fél éve tart a polgárháborús-háborús feszültség Ukrajnában. Hogy mit lépnek erre a szomszédok? Románia 700 millió lejjel, mintegy 50 milliárd forinttal növeli idei védelmi kiadásait, 2017-re pedig megduplázza a honvédelmi költségvetését, s ezzel teljesíti azt a NATO-elvárást, hogy a tagországok a GDP két százalékát fordítsák erre a célra. Lengyelország – ami már régóta GDP-je közel két százalékát fordítja katonai célokra, és 2014-es honvédelmi költségvetése minden eddiginél nagyobb – felgyorsítja helikopterbeszerzését. És Magyarország? Elkészülnek a tervek szerint mintegy százmilliárdba kerülő új Puskás Ferenc Stadion látványtervei.

Nagyságrendileg ennyibe kerülne a honvédségi helikopterbeszerzés is (a rendőrségi, mentő és katasztrófavédelmi képességekkel együtt elérheti a 150 milliárdot a beszerzés értéke), erre azonban egyelőre nincs pénz. Az év elején előállt az a helyzet, hogy alig volt biztonságosan repülőképes katonai helikoptere Magyarországnak. Miközben impozáns stadionépítési programot valósít meg az ország és 26 milliárdért indít sportegyetemet, a honvédelmi költségvetésünk reálértéken számolva évek óta csökken (2014-ben szinte csak a honvédelem kapott nominálértéken is kevesebbet, mint az előző évben) és a tervek szerint csak 2016-tól kezd majd el nőni évente a GDP 0,1 százalékával.

Ha ránézünk a poszt nyitóillusztrációjára, örömmel láthatjuk, hogy van olyan jelentős kérdés, amiben ciklusokon átívelő egyetértés mutatkozott Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Orbán Viktor kormányai között: kevesebb pénzt a honvédelemre! 

Hogy lássuk, hova vezetett mindez, ideteszem a visegrádi országok és Románia dollárban, illetve GDP-arányosan számolt, honvédelmi költségvetését (a statisztikák értelmezéséhez hozzátartozik, hogy a magyar számok nem tartalmazzák a katonai nyugdíjakat, míg a többi országé igen, ez egy körülbelül 30 milliárd forintos tétel):

magyar_honvedelmi_koltsegvetes_2001_2012_560.jpgMagyarország

 

csehorszag_honvedelmi_koltsegvetes_2001_2012.jpgCsehország

lengyelorszag_honvedelmi_koltsegvetes_2001_2012.jpgLengyelország

 

romania_honvedelmi_koltsegvetes_2001_2012.jpgRománia

 

szlovakia_honvedelmi_koltsegvetes_2001_2012_560.jpgSzlovákia

2012-ben gyakorlatilag annyit költöttünk a hon védelmére, mint a feleekkora népességű Szlovákia, kevesebb mint feleannyit, mint a hasonló nagyságú Csehország, és kilencedannyit, mint Lengyelország. Nincs még egy olyan állam a referenciacsoportunkban, ahol a GDP egy százalék alá esett volna a katonai ráfordítás, és különösen szomorú, hogy itthon éppen a nemzeti szuverenitás fontosságát nap mint nap hangsúlyozó Orbán-kormány idején következett be mindez (pedig a miniszterelnök évek óta rendszeresen beszél a világot átható nagy változásokról, amik a legritkább esetben szoktak teljes békében végbemenni).

A magyar közgondolkodásból – és sajnos a politikai elit gondolataiból – gyakorlatilag hiányzik a katonai veszélyérzet, mintha konszenzus lenne arról, hogy sosem múlnak el a békeévek. Szüleink és a mi nemzedékünk is úgy nőtt fel, hogy nem volt háború Magyarországon, és az emberek hajlamosak ezt a tapasztalatot indokolatlanul hosszú időre kivetíteni. Ráadásul részben még ez a háborúmentesség is illúzió: a '90-es évek délszláv háborúi idején többször is közel kerültünk ahhoz, hogy Magyarország a konfliktusok közvetlen résztvevője legyen – nem beszélve arról, hogy Szentlászló polgárai vagy a Koszovóba vitt vajdasági sorozottak révén nemzetünk közvetlenül is érintett volt ezekben a harcokban.

Az ukrajnai és a közel-keleti történések alapján nem kizárt, hogy egyszer napjainkra is úgy emlékszünk majd vissza, mint boldog békeévekre. Mert csak utólag derül ki, hogy mikor érnek véget a béke évei: a száz évvel ezelőtti történések előzményei, pláne következményei ugyancsak bőséges magyar tanulságokkal szolgálnak. Történtek ugyan pozitív dolgok is a magyar honvédelemmel a mögöttünk hagyott bő évtizedben, ilyen fejlemény például a Gripenek beszerzése és hadrendben tartása, az önkéntes tartalékosi rendszer vagy a Rába állami megvásárlása, azonban a költségvetés alakulása jól mutatja, hogy az összkép kifejezetten borús. Mert fontosabb volt a tizenharmadik havi nyugdíj, a völgyhíd, a rezsicsökkentés meg az ócsai lakópark. Mert ezek – a katonai kiadásokkal szemben – vagy szavazatot hoznak (ráadásul sok-sok szavazatot) vagy üzletet. És hiába lennének hirtelen százmilliárdjaink a honvédelmünk fejlesztésére, az ehhez szükséges időt nem tudjuk megspórolni. Ezt az elvesztegetett évtizedet már nem adja vissza senki és semmi.

*

*: Ezt emlékeim szerint Gyurcsány Ferenc mondta friss miniszterelnökként 2004-ben, de egy akkori UFi-cikkemet leszámítva nem találok rá más forrást. Ha elhangzott, ha nem: mottónak sajnos hibátlan. Ahogy 2007-ben az A jövő visszahódításában, úgy most tavasszal, a Mandiner.Magyarország honvédelmi munkaanyagában is azt kellett, hogy írjuk, sokkal többet kellene az ország védelmére fordítanunk, ha nem akarunk csórén állni, ha majd egyszer zengeni kezd az ég.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr106651535

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Meg tudnánk halni egymásért, a nemzetért? – A katonai doktrínákról 2014.09.11. 08:04:35

„A háború a politika folytatása egyéb eszközökkel.” (Carl von Clausewitz) Turul főszerkesztő kolléga cikket írt a magyar hadi kiadások alacsony színvonala ellen, mely kiadásokat – némileg populista módon – a nyugdíjak emelésével állított párhuzamba....

Trackback: Kilógunk a NATO-ból II. - 2%-os álom, 1% alatti valóság 2014.09.02. 06:30:00

"A görögök után legtöbben Magyarországot raknák ki a NATO-ból" - írta minap az Index egy külföldi szakértők közötti kutatás eredményéről tudósítva. De hogyan is lettünk "potyautasokká"? Előző írásunkban a magyar biztonságpolitika elmúlt tizenöt évét ös...

Trackback: Kilógunk a NATO-ból? - A magyar biztonságpolitika elmúlt 15 éve 2014.09.02. 06:26:36

"A görögök után legtöbben Magyarországot raknák ki a NATO-ból" - írta minap az Index egy külföldi szakértők közötti kutatás eredményéről tudósítva. Potyautas - ez a szitokszó, ami az ilyen szövetségek tagjai között az alulteljesítőknek jár, s nekünk is...

Trackback: Az elmúlttízév: tankok helyett nyugdíj, helikopterek helyett stadionok 2014.09.01. 09:13:01

Örömmel láthatjuk, hogy van olyan jelentős kérdés, amiben ciklusokon átívelő egyetértés mutatkozott Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Orbán Viktor kormányai között: kevesebb pénzt a honvédelemre!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2014.09.01. 09:18:23

Magyarország olyan, mint a vak ló a jól ismert viccben. A szomszédunkban épp háború, potenciális világháború, de legalábbis egy új hidegháború alakul, mi meg 200 milliárdért unortodox közgazdászokat képzünk és 30 milliárdért stadiont építünk.
A lengyelek jól és időben felfogták, mit jelent az orosz birodalmi politika rájuk nézve. Nem várnak a sült galambra. Mi a jól ismert "Kállay kettőst" adjuk elő a XXI. században is. Orbán megpróbál hintázni az EU és az oroszok között. Láttuk Kállay mire ment vele, Orbán se fog többre, ne legyenek illúzióink.

freehckr 2014.09.01. 09:23:40

Más területeken úgy működünk mint egy „normális” ország?! Miért lenne meglepő, hogy na most akkor a honvédelmet is dilettáns senkiházi pöcsök irányítják?!

Steve the Great 2014.09.01. 09:25:58

E tekintetben szerintem kormányokon átívelő gyakorlat a hazaárulás megvalósítása. Ezt nehéz másképpen nevesíteni - najó, itt-ott hűtlen kezeléssel megspékelhető.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.09.01. 09:27:52

Háborút megnyerni pont úgy nem lehet, ahogy egy földrengést vagy vulkánkitörést sem.

Ki lehet jönni belőle kisebb vagy nagyobb veszteségekkel. De inkább nagyobbakkal, bárki is nyerjen papíron.

Itt vannak például a ruszkik. Tegyük fel, hogy legyűrik nemcsak Kelet-Ukrajnát, de a teljes Ukrajnát is. Jobb lesz ettől a lakosságnak, akik máris szívnak a háborús kiadásoktól, mint a torkosborz? Erősödni fog az orosz gazdaság, nőni fog az életszínvonal attól, hogy bekebelezik az ukránokat? Pont fordítva, ugye, ismerve Putyin étvágyát, aki vérszemet kapva, továbbra is a katonai kiadásokba fogja ölni a pénzt.

Ez persze nem érv arra, hogy el kelljen sorvasztani a honvédelmi kapacitást, de azért ne tekintsük úgy a katonai költségeket, mint valami baszottul jó befektetés.

Virág et. 2014.09.01. 09:33:33

@kesztió: Az oroszok és a magyarok között van egy hasonlóság: minél inkább rühelli a vezérüket a világ, minél szarabbul élnek a vezér hülyesége miatt, annál jobban szeretik azt a vezetőt. Putyin soha nem volt ilyen népszerű és ha É-Koreára nézünk, akkor látjuk, hogy a határ a fal vagy még azon túl is. Az ember ostoba állatfaj, ez van.

A katonai kiadások nem befektetések, de azért messze nem haszontalanok. Nyilván nem leszünk soha ellenfél egy SZU v2.0 teljes haderejének, nem is ez a cél. A cél az, hogy azért nem mi legyünk a keleti oldalon a leggyengébb láncszem, mert ahhoz sem kell túl sok ész, hogy észrevegyük, ha borul a bili és totális konfliktus lesz, akkor a csapatok a védvonal leggyengébb pontján fognak keresztülvonulni.

Azok ma mi vagyunk. Toronymagasan.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.09.01. 09:39:39

@Virág et.: A "jól és időben" határozókat vitatom. Se jól nem fogták fel, sem időben; pusztán csak 2-300 éves előnyük van a, hogy is mondjam, megértési folyamatban.
Amelynek az elején példátlanul rosszul és késlekedve jártak el.

@kesztió: Ez éppen az a kérdés, mint hogy hogyan védekezz az ellen, hogy hozzád törjenek be az utcában: legyen erősebb lakatod/zárad/rácsod, mint a szomszédnak. Nem kell, hogy páncéltermet építs, csak ne virítson messziről, hogy te csak a hokedlit tolod az ajtó elé éjjelre.

Steve the Great 2014.09.01. 09:40:40

@kesztió: "de azért ne tekintsük úgy a katonai költségeket, mint valami baszottul jó befektetés. "
Azért a hadiiparon keresztül némi pozitív hatásai is van ezeknek.

Virág et. 2014.09.01. 09:47:04

@Counter: A "jól" és az "időben" természetesen viszonylagos. Hozzánk képest jól és nagyon is időben léptek és erősítettek. Azért a lengyeleket hozom példának, mert szeretjük magunkat hozzájuk hasonlítani és ők azon kevés térségbeli néphez tartoznak, akik nem utálnak minket.

A lengyelek mellett azért nekünk is van némi múltunk meg elképzelésünk az orosz agresszióval kapcsolatosan. Magyarországon két nagy szabadságharc volt eddigi történelme során és mindkettőt orosz katonák verték le. Az elsőt osztrák zsoldban, a másikat a magyar kommunisták jóvoltából.

S=klogW 2014.09.01. 09:50:07

Tank és önjáró löveg akkor kell, ha visszafoglalni akarjuk a területeinket, de talán még akkor sem elsősorban ilyesmikre lenne szükség.

Nekünk speciel nem tankokra, hanem komoly légierőre és rakétavédelemre lenne szükség:

-drónokra, ezeket akár magunk is gyárthatnánk, nem kell sok ezer km hatótávolságú eszköz
-csatarepülőkre (A-10, esetleg Su-25)
- harci helikopterekre
-föld-levegő rakétákra
-esetleg kis-közepes hatótávolságú mobil ballisztikus rakétákra, hogy legyen valami fenyegető, elrettentő is a honvédségünkben

És talán feltehetnénk saját GPS-műholdat is geostacionárius pályára KKE fölé, hogy tűzvezetés és felderítés tekintetében ne függjünk senkitől. India most folytat egy ilyen 7 holdas programot
en.wikipedia.org/wiki/Indian_Regional_Navigation_Satellite_System,
a Grippen-biznisz költségéből bőven megvalósítható lett volna.

picur3ka 2014.09.01. 09:50:32

@Virág et.:

Ne haragudj, ez vastag butaság, hazaárulós szöveg. Putyin a legnépszerűbb politikus a világon és Orbán is egy elismert politikus külföldön is.

Egyébként meg semmi köze a hadi kiadásokhoz.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.09.01. 09:54:34

Jó a cikk. Közhely, hogy Magyarországon inkább jóléti és/vagy "népboldogító" hülyeségekre szórják a pénzt mint az értelmes dolgokra.

Kérdés, hogy hogyan lehet ebből kitörni? Az a kormány, amely Magyarországon hozzá merne nyúlni mondjuk a nyugdíjakhoz automatikusan bukná a választást. Magyarországon már rég felborult az eltartó/eltartott arány a lakosságon belül, amire a 2010 után beinduló elvándorlás még inkább ráerősített. Igazi csapdahelyzet. Sajnos nem látom, hogyan lehetne ebből kitörni.

S=klogW 2014.09.01. 09:56:11

Most már a mandiner is stadionozik? :)

Az biztos, hogy ezeknek a milliárdoknak sokkal hasznosabb helye is lett volna.

Például kutatás-fejlesztés:

a cégeknek nem a látványsport-finanszírozásra kellett volna adni adómentességet, hanem az állammal közös tulajdonú K+F-re.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.09.01. 09:57:28

@S=klogW: Minden jó, minden szép - csak hát ez pénzbe kerül. Egy darab A10-es cca. 12 millió dollár - ezt szorozd meg mondjuk 10x és számítsd át forintra.

Virág et. 2014.09.01. 09:57:35

@picur3ka: Orbán hol elismert? Nyugaton, ahol konkrétan a sokadik alkalommal kérnek miatta szankciókat az országra? Még a semleges, EU-n kívüli országok is. Keleten, ahol Putyin épp belőle csinál hülyét a kamu-tankos sztorival? Vagy Kínában, ahová kalapozni jártunk, aztán körberöhögték Szíjjártót és inkább a szlovákoknak vitték a befektetést? Ne vicceljünk már.

"hazaárulós szöveg"

Hazaárulós? Orbán kritizálása neked hazaárulás? Amikor telepofával szidtátok Gyurcsányt, Bajnait, Hornt, akárkit, az akkor mi volt? A miniszterelnök kritizálása neked hazaárulás?

Na takarodj, de gyorsan.

picur3ka 2014.09.01. 10:03:05

Milyen érdekes lett volna ilyen cikkeket látni az elmúlt 20 évben... Majd most, amikor az USA mondta, hogy növelni kell... akkor a stadionok, de szánalmas.

Húsz éve mi a szöveg? A militáns náciknak az anyukájukat, sata, sata. Na, akinek ilyen hülye propagandát el lehet adni, az megérdemli. (mellesleg, mintha nem is lenne egy potenciálisan III. VH a szomszédban hónapok óta, úgy néz ki az egész közélet és sajtó, lásd cikk maga: "polgárháborús-háborús feszültség", nem, nem feszültség van, Turul, hanem háború maga).

És igen, annyira sikerült leépíteni a magyar hadsereget, hogy mára talán az egy Szlovákiát kivéve, minden szomszédunk nagyobb kapacitású hadsereggel rendelkezik. Egyedül. Egy ország, aki ellenséggel van körülvéve, csak hazaáruló kormányok esetén teheti ezt meg magával.

picur3ka 2014.09.01. 10:05:13

@Vhailor:

Korlátozni kell a választói jogot, ebből másképp nem lehet kimászni.

Robinzon Kurzor 2014.09.01. 10:07:04

@Virág et.: "Azért a lengyeleket hozom példának, mert szeretjük magunkat hozzájuk hasonlítani és ők azon kevés térségbeli néphez tartoznak, akik nem utálnak minket."

A kormányzat nagy erőkkel dolgozik ennek az állapotnak a megváltoztatásán.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.09.01. 10:11:29

@Vhailor: Az A-10 nem eladó, nem hogy harmadik, de második országnak se.

Robinzon Kurzor 2014.09.01. 10:12:25

@S=klogW:

Hogy mi kellene, arról már a Törzsasztal hőskorában is nagyon alapos kávéházi szintű eszmefuttatások zajlottak.

A szövetségi kapitányok és hadseregtábornokok nemzete vagyunk ... csak kár hogy a focink is pont olyan szar, mint a katonai képességünk.

Talán annyi a különbség, hogy az utóbbiban ez az emberanyagon nem múlik: ha a fodballistánik is úgy állnának hozzá, mint a fiatal honvédtiszt-generáció, akkor nem lenne menthetetlen a helyzet.

S=klogW 2014.09.01. 10:13:49

@Vhailor:

Piti összeg, ha utánaszámolsz és megnézed mennyibe került a Grippen-buli.

20 db A-10-es kijön 62 milliárdból 250 HUF/USD árfolyamon.

Virág et. 2014.09.01. 10:14:05

@Robinzon Kurzor: Hát igen, még néhány ilyen lábonlövős nyilatkozat és az utolsó lengyel légiós is eltűnik a következő békemenetről. Az pedig, nemzeti tragédia lenne.

A lengyelek az átlagosnál jobban megtanulták az orosz leckét.

Robinzon Kurzor 2014.09.01. 10:14:07

@picur3ka: "Korlátozni kell a választói jogot, ebből másképp nem lehet kimászni."

Akár.
Kezdjük mondjuk veled... így is jó ötletnek tűnik?

egyetmondok 2014.09.01. 10:33:30

Ugyanez a trend a GDP arányos eü. kiadások, a GDP arányos oktatási kiadások ügyében is.
Van viszont más trend is: a GDP arányos adócentralizáció szépen tudott nőni az elmúlt években.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.09.01. 10:36:25

@picur3ka: Jah... csak előtt le kell nyeletni a közvéleménnyel, és gondolom az EU-nak is lenne valami beleszólása. Na de igazából nem is ez lenne a legnagyobb akadálya az egésznek, hanem a politikai elit akarata - valamennyi magyarországi politikai párt egyértelműen szocialista és kapitalizmusellenes.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.09.01. 10:40:20

@S=klogW: Csak hát az A-10 még mindig nem eladó.

Javaslom a Super Tucanók sztárolását a továbbiakban, esetleg a cseh Aero ALCA-k közép-európai összefogásból megvalósuló felfejlesztéséről szövögetett álmokat!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.09.01. 10:40:58

@Vhailor: Ez teljesen normális, hiszen a választóik is azok.

picur3ka 2014.09.01. 10:57:05

@TuRuL_2k2:

Hivatkoztál is rá, nem? Tudom. Viszont az elmúlt 20 év valami egyenruhafóbiában telt el ebben az országban.

Lehet jönni a stadionokkal persze, csak ezek ki nem egyenlítik a 20 év leépítési folyamatát és a mögötte álló ideológiát.

Hogy nem szüntették be a hadsereget teljesen a Trianont a románokkal ünneplő virág elvtársék, az pedig az akkor ellenzéki Fityesznek köszönhető (2004?). És Pósán (?, 2010), Fityesz, be kell vezetni a katonai szolgálatot és kiképzést valamilyen formában.

Lehet stadionozni, persze, csak nem sok értelme van...

picur3ka 2014.09.01. 10:58:25

@Vhailor:

És mintha mind impotencia-serkentőt szedne...

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.09.01. 10:58:44

@S=klogW: ahogy Kelet-Ukrajnában is látszik, ez egy klasszikus, szinte "második világháborús" konfliktus, gyalogsággal, harckocsizókkal, tüzérséggel. Ebben jók az oroszok. És ebben a műfajban a fegyverzet egy kötelező szintjén túl a parancsnokok és a katonák kiképzése szinte mindent eldönt. Ráadásul ez olyan nagyon sokba sem kerül. Persze ehhez nem kéne ócskavasáron eladni az említett szint alját épp karcoló T-72-eseinket vagy korábban az 500 BMP-1-es harcjárművünket.

A támogató légierőben egyetértek, a rakéták már kérdéses ügy, saját navigációs rendszer meg tényleg nem kell. Van elég a NATO-nak :)

Steve the Great 2014.09.01. 11:06:02

@Counter: Sőt, már ki is vonták őket.

Robinzon Kurzor 2014.09.01. 11:18:04

@Steve the Great:

És még lomtalanításkor sem lehet elhozni a gépeket?
Milyen kár ...

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.09.01. 11:18:49

@timargabor: Gábor, gyakran olvasom az elemzéseit a blogján és nagyjából egyet is szoktam érteni a véleményével, de kérem szépen, ez aztán tényleg marhaság: "Ráadásul ez olyan nagyon sokba sem kerül."

Egy amerikai Abrams tank cca. 8,5 millió USD, egy hasonló teljesítényű német Leopard A2-es cca. 6 milka. Mondjuk az oroszok T80-asa már beszerezhető 3 millió USD-ért, viszont kérdéses, hogy mi értelme lenne a potenciális ellenségtől vásárolni a hadfelszerelést.

Korszerű felszerelés nélkül nem lehet megoldani a katonák kiképzését.

S=klogW 2014.09.01. 11:28:25

@timargabor: Amíg a NATOban vagyunk, nem lesz határrevízió,

de talán még szabad Székelyföld sem.

S=klogW 2014.09.01. 11:30:15

@Counter:

Akkor meg le kell koppintani. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.09.01. 11:31:52

@picur3ka: "És Pósán (?, 2010), Fityesz, be kell vezetni a katonai szolgálatot és kiképzést valamilyen formában."

Mit is szokás mondogatni szavakról és tettekről?
A honvédelemnek szavak jutnak, a stadionépítőknek megrendelések.

Akkor ezt meg is beszéltük, ugye?

@Steve the Great: @Robinzon Kurzor: Ezzel a hírrel 2012-ben én is találkoztam, de a wikipédia szerint havi 2-t vonnak ki az állományból, s egyértelműen szolgálnak még.
Bár nagyon úgy tűnik, hogy középtávon előbb-utóbb végük.

en.wikipedia.org/wiki/Fairchild_Republic_A-10_Thunderbolt_II#Proposed_retirement

Viszont ezeket se adták el sehova se. Mi meg amúgy is az utolsó pillanatban vennénk helyettük valami Gripent.

S=klogW 2014.09.01. 11:34:57

@timargabor: @Vhailor:

Tankok elsősorban offenzívákhoz kellenek számottevő mennyiségben, ott is nyílt, sík vagy lankás terepen gyors előrenyomuláshoz, illetve megszálláshoz.

Nekünk nem elsősorban tankok kellenek.

Szindbad 2014.09.01. 11:35:34

Amit a mérnökök felépítenek, a bölcsészek lerombolják. Kibaszott bölcsészek. Háborúzzanak a kurva anyjukkal.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.09.01. 11:37:58

@S=klogW: Tényleg, jó kérdés, mi kellene nekünk egyáltalán? Nagy Magyarország? :) Ahhoz elsősorban nem tankok, hanem gyerekek kellenek, ha úgy szaporodnánk mint a cigányok, akkor a miénk lenne három nemzedéken belül :D

Sajnos a magyarok az egész KM-ben már vagy 35 éve fogynak.

S=klogW 2014.09.01. 11:38:28

@Steve the Great: Afganisztánban bőven dolgoznak még.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.09.01. 11:40:06

@Vhailor: Persze, kb. ennyi ez - de ez még mindig nem sok a többi említett fegyverrendszerhez, a Gripenekhez, támogató légierőhöz, vagy pláne a saját navigációs rendszerhez képest.

A lényeg, hogy az ilyen jellegű ütközeteket, amelyek most a Donyec-medencében meg az azovi parton mennek, a klasszikus szárazföldi elemek *nélkül* nem lehet sikerrel megvívni. Az ingatlant mindig a szárazföldiek, azon belül a gyalogság tartja meg.

@S=klogW: ez elég valószínű, de erről nem is írtam semmit.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.09.01. 11:43:16

@S=klogW:

"Nekünk nem elsősorban tankok kellenek."

Ha lenne olyan 60-80 A-10-esünk, akkor tényleg nem.

Amúgy a tank nem gyenge a tanktámadás elleni védelemre sem. 1973. október 13, szuezi front, megvan?

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.09.01. 11:48:45

@timargabor: vagy esetleg Kurszk (Prohorovka), 43 július, az nincs is nagyon messze a mostani balhétól :)

mrZ (törölt) 2014.09.01. 11:50:42

Jó sok drága játékszert ezeknek a 8-17 óráig katonáknak. Úgyis elveszik tőlük.

A katona az nem hivatás!! hanem életművész.

Itt egy videó az ilovajszknál "kitört" katonákról. Csak ebben az esetben 200 gépi egységet veszítettek, százmillió dolláros veszteséggel. És ez a sokadik volt.
www.youtube.com/watch?v=Mu9Tzg6De5k

Ez egy másik, novosvetlovka:
www.youtube.com/watch?v=U-SPEynF2bc

Itt az augusztusi összefoglaló:
colonelcassad.livejournal.com/1759213.html

A ukik 50mrd értékben lőttek ki lőszert, és veszítettek hadianyagot-fegyvert. Néhány ezer felkelő ellen.

Hol van nekünk pénzünk erre?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.01. 11:51:17

Tulajdonképpen mit tudna feltartóztatni a magyar hadsereg, ha gebasz lenne?
3 db felderítő vidrát esetleg leterítenének, ha partra szállnának Tiszabecsnél?

S=klogW 2014.09.01. 12:08:18

Kicsi, sík országként felesleges jelentős szárazföldi haderőt fenntartani, akkorát úgyse tudunk kiállítani, ami ellen tudna állni egy komolyabb idegen offenzívának.

A mostani k-ukrajnai síkvidéki harcokat érdemes lenne közelebbről tanulmányoznunk és tanulnunk belőle.

Helyette inkább elrettentés végett kell néhány közép-hatótávolságú ballisztikus rakéta Belgrádra, Bukarestre, Bratyiszlavára irányozva. Csinálhatnánk mi is atomtöltetet mint Izrael.

Zb74 2014.09.01. 12:29:33

@S=klogW: "csinálhatnánk mi is atomtöltetet"

Mert az olyan egyszerűen megy. Nem is értem, rajtad kívül miért nem jutott eszébe senkinek.

Egyébként is fel kéne végre adni azt a gazdasági és minden egyéb értelemben is irracionális hülyeséget, hogy majdnem minden kis piszlicsáré európai ország (még Szlovákia is) saját katonaságot tart fenn. Az Európai Uniónak kellene egy nagy közös haderő. Oroszországgal szemben nem lehet kisállami hadseregekkel vigéckedni - összességében viszont az EU népessége, ipari potenciálja, gazdasági ereje messze meghaladja Oroszországét, így igazi ellensúly lehetne. Join or die - külön-külön nem megy már.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.09.01. 12:34:38

Abból az 1100 milliárd dollárból kétszer lehetne felújítani a hármas metrót. Még ez is sok katonáskodásra. Aki ilyen játékot akar játszani, és nem éri be a Call of Duty grafikájával, az menjen Szíriába, Gázába, vagy más, elmaradottabb térségbe, ahol kiélheti ezen barbár hajlamait - én inkább kimaradnék belőle, és kifejezetten helyeslem, hogy az adóforintjaimból nem tankot és repülőt veszünk.

- duplagondol 2014.09.01. 12:40:18

Azt hiszem (de nem állítom biztosra), hogy ezért is volna hasznos a katonai szemléletváltás. Valamelyik aktív tábornok a tévében nehezményezte, hogy nem volnánk képesek összfegyvernemi tüzérségi csapást mérni az ellenségre egy közepesen hosszú fronton sem. Amire tán' adekvát válasz adható: Magyarországnak, nem a kuruc és '56-os hagyományok miatt (ámbár tudja fene...) az asszimetrikus hadviselés elve mentén kellene haladnia, azaz a harci járművek beszerzése helyett inkább a lehető legjobb kézifegyvereket, navigációs és kommunikációs eszközöket alkalmazni, támaszkodva azokra a lehetőségekre, amiket Budapest, Szeged és még néhány sűrűn beépített nagyváros nyújt. Összegében ez jóval kisebb költés lenne, hatékonyságában pedig felmérhetlen előrelépést adna: a nagy, látványos beszerzések hanyagolásával aztán a nagy, látványos korrupció esélye is csökkenhetne.

==T== 2014.09.01. 12:57:22

Nos, az, hogy a magyar kormányok ennyire lesz*hatták a honvédelmet, az alapvetően azt tükrözi, hogy a magyar társadalom hogy viszonyul a honvédelem kérdéséhez.

Persze ebben nagy szerepe van a baloldali/liberális sajtónak, ami minden katonás dologhoz úgy viszonyul, hogy na de mit szólnak hozzá a szomszédok, kit akarunk mi megtámadni, stb.

DE.

Jelen helyzetben még jól is jöhet a dolog. Azt kizártnak tartom hogy a kormány még akár egy jelenleginél erősebb hadsereggel is visszamerje csatolni Kárpátalját, vagy akár csak egy autonómiát kikényszerítsen (most is nagy kuss van erről).

De így legalább kisebb az esélye, hogy az első sorban túl sok magyar honvéd haljon meg idegen érdekekért.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.09.01. 12:59:31

@- duplagondol: konkrétan semmilyen tüzérségi csapást nem tudnánk mérni praktikusan semmire sem. Ahhoz ugyanis hadrendbe állított tüzérségi eszközök kellenének, meg katonák, akik célre tudják őket irányítani meg elsütni. Tudtommal ilyen képességei nincsenek most a honvédségnek, de én örülnék a legjobban ha tévednék.

A 16 tankunk is kb. a Júdeai Nemzeti Front Öngyilkos Elit Kommandója szerepre pályázhat, vagy részt vehet a behavazott autópálya mentésében.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.01. 13:05:10

A közzétett adatokból világosan látszik, hogy a kormány csupán SZAVAKBAN elkötelezett a magyarság ügye mellet, a valóságban, a csókosok-haverok-hűbéresek gennyesre tömésre folyik, feudális keretek közt.

Gyümölcseiről ismerkszik meg a fa, másnéven: az orbánfidesz hazug, aljas gazemberek gyülekezete. Íme az alap. Innen kell kiindulni.

Ami a honvédelmet illeti: A katonai önvédelem a legközelebb van a nemzeti önkifejezés lényegéhez. A magyar egyébként is hagyományosan katonanép, kereszténység védőbástyája (amit az sem kisebbít, hogy több ország is szerepelt e néven történelmi helyzetéből kifolyólag).

A zsidesz most valójában a magyar nép kollektív öngyilkosságát (haderő nélküli ország mit ér?) felügyeli. Szavakban óriásiakat harcol, közben minden lényegi tette rablás, csalás, félmegoldás, időhúzás, harácsolás.

Mennyit vágtak ki az ablakon stadionfelújításra/építésre 2010 óta? lazán van már 200 milliárd.
Ehhez hozzájön a Matolcsy gazembersége a másik 200 milliárddal, amiből az egész oktatási rendszert helyre lehetne rakni teljesen.

Olyan óriási mértékeben folyik az ország és a nép kifosztása, hogy az elképzelhetetlen. Ki tud elképzelni 200 ( vagy 400) milliárd forintot? Hány raklapnyi kötegelt húszezres az egymásra pakolva?

Egy új "úri réteg" kialakítása folyik, a legalja emberekből. Kastélyok, üdülők, fácánvadászatok, Budai Várba költözés, az ország szétlopása, új jobbágyság.

A viszonylag kedvező gazdasága helyzet miatt még csinálhatják. Amint az orosz szankciók és az emelkedő gázárak húsbavágnak majd, a nép is meg fog mozdulni.

@freehckr: Ezek közönséges gazemberek, akik saját meggazdagodásukban érdekeltek, ha nagyon elfáradtak a verejtékes munkában, kiosztanak maguknak egy-két földkörüli utazást, aki szólni mer (pl. Horváth András), azt kicsinálják: ellehetetlenítik, karaktergyilkolják stb. Így megy ez.
(Írtam blogunkra.)

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.09.01. 13:06:30

@timargabor: Ez igaz, de jelenleg, tudomásom szerint, Magyarországnak két hadosztálynyi hadereje sincs (az irodistákat és a HM mindenféle szervezeteiben "szolgálatot" teljesítő alkalmazottakat nem számítva).

A létező haderő felszerelése pedig valahol a hetvenes-nyolcvanas évek szintjén ragadt meg. Nagyon sok pénzbe kerülne felfejleszteni mondjuk csak egy olyan csehországi szintre is, az osztrák vagy esetleg svájci felszerelés pedig szinte sci-fi.

Egy teljesen más kérdés, hogy (potenciálisan) mire és kik ellen akarjuk ezt a haderőt használni. Az oroszokkal kimondottan jó a viszonyunk, területi vitáink sincsenek velük, azok a szomszédainkkal lehetnének, ők viszont a szövetségeseink - ismerős a helyzet? :)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.01. 13:10:43

@==T==: "Nos, az, hogy a magyar kormányok ennyire lesz*hatták a honvédelmet, az alapvetően azt tükrözi, hogy a magyar társadalom hogy viszonyul a honvédelem kérdéséhez."

A magyar társadalom mindenhez így viszonyul, ami nem a közvetlen anyagi érdekeit érinti. 1) Sok-sok oldalról lett a gengszterváltás óta apatikussá/apolitikussá nevelve a magyar. 2) egyrészt van egyféle keleti fatalizmus, másfelől meg egy háborús pszichózis (török-tatár-habsburg-orosz-szovjet inváziók), ami még mindig bennünk él. Tanult tehetetlenség.

Mar Sara 2014.09.01. 13:11:16

@Counter: "Az A-10 nem eladó, nem hogy harmadik, de második országnak se. "
Az A-10-eseket hamarosan kivonják hadrendből. Nemsokára szerintem olcsón megveszik a lengyelek...

==T== 2014.09.01. 13:12:24

@S=klogW: Nos, a mostani ukrajnai és szíriai konfliktus is arra világít rá, hogy bár a harckocsi tényleg felejthető, de a tüzérség bizony a csataterek egyik királya.

Nagyon kellene rendes nehéztüzérség, csöves és rakétás is.

Meg persze a legjobb minőségű kézi ill. hordozható fegyverzet.

- duplagondol 2014.09.01. 13:21:27

@timargabor: Tudom. De mondom, számomra a kérdés az, szakmai szemmel alá lehetne -e támasztani egy olyan haderőfejlesztési elképzelést, amelyik reguláris eszközökkel alakítana ki alapvetően irreguláris hadviselésre jellemző taktikát.

- duplagondol 2014.09.01. 13:24:22

@==T==: A csataterek királya a légierő, a tüzérség jelentősége nálunk erősebb ellenfélhez mérten ehhez képest zéró, nulla. Márpedig az elmúlt ötszáz évben valahogy csak ilyenekkel akadtunk össze.

mrZ (törölt) 2014.09.01. 13:31:25

@Nemzetstratégia:

A magyar is tudna militáns lenni.

Nem engedik.

Sem a saját elitünk, sem a környezetünk. Bármilyen hódító(orosz, usa, eu) inkább megveszi az elitet élősúlyra, és megkapja a sarcot rajtuk keresztül.

A magyar rendszer "törvényes" rabszolgaság, jogállam néven.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.01. 13:31:35

@Vhailor: "Nagyon sok pénzbe kerülne felfejleszteni mondjuk csak egy olyan csehországi szintre is, az osztrák vagy esetleg svájci felszerelés pedig szinte sci-fi."

Technikai szempontból a jövő háborúja a gerillahadviselés illetve a kommandósalakulatok valamint "precíziós támadások" felé mozdul erősen.

"precíziós támadás": robotrepülők, cirkálórakéták ("cruise missile"), drónok stb.

Nem olcsó, de mégsem 12 millió dollár darabonként.

az oroszoktól légvédelmet venni (Pantsyr, Buk, M1-Tor S-300, amire csak rá tudjuk tenni a kezünket), rétegelt légvédelmet kiépíteni, stb.

Önálló haditechnikát kifejleszteni. Ha az irániak tudták reverse-engineerelni a MIM-23 Hawk rendszert, és az alapján kifejleszteni a saját rendszerüket (Mersad), akkor mi is képesek lennénk rá.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.09.01. 13:33:11

@Mar Sara: Ha az amerikaiak eladják és a lengyelek megveszik, abban a pillanatban ki lesznek gúnyolva a nemzeti orosz oldalon, hogy a csóró polákok az amerikaiak levetett eszközeivel harcolnak, miközben mi, magyarok, hamarosan óriási nemzetközi sikereket fogunk aratni saját tervezésű harceszközeinkkel, amelyek máris óriási nézettséget generáltak a youtube-on.
Meg hogy bezzeg az orosz technika, abban van vas és mindig működik... (jaj).

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.09.01. 13:41:55

@Nemzetstratégia: "Önálló haditechnikát kifejleszteni. Ha az irániak tudták reverse-engineerelni a MIM-23 Hawk rendszert, és az alapján kifejleszteni a saját rendszerüket (Mersad), akkor mi is képesek lennénk rá."

Erre meg azt mondom, hogy sci-fi. Magyarországnak se hadiipara, se gazdasági potenciálja nincs hozzá. Már annak is örülhetnénk, ha belátható időn belül (10 év) be tudnánk hozni lemaradásunkat a szomszédainkkal szemben.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.01. 13:45:01

@mrZ: Ez magyar történelmi fejlődés kezdetleges (mert nem engedték fejlődni) voltára vezethető vissza.

Egy érdemi alapon ("meritokrácia") működő Nemzetállamban, ahol a nemzetért tett szolgálat és nem a hűbéri viszony (ki kinek kicsodája) számít, ilyen nem fordulhatna elő. Magyarországon nincs nacionalizmus, Magyarországon provinicializmus (helyi erősemberek uralma) van.

Ezért van hogy az újrégi nemesurak úgy bánnak az országgal ahogy akarnak.

Rive 2014.09.01. 13:47:36

@mrZ: "A ukik 50mrd értékben lőttek ki lőszert, és veszítettek hadianyagot-fegyvert. Néhány ezer felkelő ellen. "

Izé.

Leginkább felkelőkkel kiegészített 'szabadságos' orosz speciális egységek ellen...

Mar Sara 2014.09.01. 13:49:02

@- duplagondol: "A csataterek királya a légierő"
Amíg repülhet. Amikor meg ott van 8-10 S-400-as, akkor nem nagyon repül ott semmi, vagy csak nagyon sokminden és abból kevés tér vissza. Úgy értem, akkor nincs berepülünk és dekilőjük, hanem fel kell áldozni annyi értékben repülőeszközt, hogy még a gondolatától is félnek.
És ekkor bizony már a beszivárgó egységek a harctér királyai, akik utat nyitnak a légvédelemben. Akik ellen megint más egységek jók...

==T== 2014.09.01. 13:50:31

@- duplagondol: Az ukránoknak is van légierejük, mégse nagyon röpdösnek, mert a szakik leszedegetik őket Iglával meg gépágyúval. Ezért marad a tüzérség.

Mar Sara 2014.09.01. 13:51:47

@Counter: "abban a pillanatban ki lesznek gúnyolva a nemzeti orosz oldalon"
Szerintem nem... Nekem elhiheted, én vagyok a nemzeti orosz oldal.

==T== 2014.09.01. 13:52:06

@Vhailor: Gazdasági potenciál simán lenne.

Nézd meg a jegybank oktatási csomagját, vagy as tadionokra költött pénzeket.

De a cigány-tenyésztésre fordított kiadásokból is komoly haderőfejlesztésre futná.

Mar Sara 2014.09.01. 13:53:04

@==T==: potyognak is rendesen a szu-25-ösök.

Rive 2014.09.01. 14:00:33

@S=klogW: "Kicsi, sík országként felesleges jelentős szárazföldi haderőt fenntartani, akkorát úgyse tudunk kiállítani, ami ellen tudna állni egy komolyabb idegen offenzívának."
Erre van pl. a NATO. Csak addig kell kitartani, amíg a haverok is megjönnek a buliba.
Illetve, ugye, a haverok miatt jó esetben a buli el is maradhat.
Csakhogy, ugye, pillanatnyilag eléggé kérdéses, hogy vannak-e haverok. És ez biz' rajtunk áll, senki máson - a parazitákat nem nagyon szeressék sehol.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.09.01. 14:01:38

Valóban többet kellene költeni honvédelemre, de azért a mi földrajzi helyzetünk Oroszországhoz képest egész más, mint Romániáé vagy Lengyelországé. Ezenkívül ha az oroszok valóban elhatároznák mondjuk Románia megszállását, azt nem a román haderő akadályozná meg, hanem a Nato. Elég annyi hogy Románia legmodernebb vadászgépe a mig-21-es..

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.01. 14:02:49

@Vhailor:

Semmivel sem bizonyítottad hogy scifi lenne amiről beszélek. A haditechnikai programokba végzős vagy ahhoz közeledő műszaki egyetemistákat be lehetne vonni, mint ezt számos országban most is teszik. A magyar műszerészek fejlesztettek már műholdat, robotjárművet, stb. A pénz pedig gazdasági kérdés, a fiskálison kívül monetáris élénkítés is létezik, ha jól fektetik be, nem okoz inflációt, viszont gazdaságot élénkít. A hadiipar felfuttatása a gazdaságot is helyrerakja.

Ez csak a valósághoz semmit sem értő bölcsészek szemében scifi.

Azonkívül önálló magyar fejlesztésű drónt kétlem hogy nehéz lenne fejleszteni. A repülőforma mellé csak az irányítóegység kell, ami eletronikailag kétlem hogy nagy szám lenne.

Véget kéne már vetni a büdösszájú siránkozásnak, amely úgy akar rangsort formálni, hogy leszól ("áá ez felejtős, úgy se sikerül"). Csak a pozitív hozzáállás visz előbbre a világot.

mrZ (törölt) 2014.09.01. 14:06:18

@Rive:

A uki oldalon meg ott vannak az internacionisták.

A szopás az szopás. Tízszeres számbéli és százszoros technikai túlerővel veszíteni igennagy szégyen. De ez hasonló a krímhez, ott meg 400 harciasnak öltöztetett civil szopatott meg 7000 uki katonát.

Úgyhogy inkább marad az én elképzelésem, a demokráciák hivatásos katonasága a civilek(fegyvertelen lázadók) ellen van fentartva.

- duplagondol 2014.09.01. 14:07:44

@Mar Sara: Nem fogjuk ezt civilként eldönteni, csak annyit teszek ehhez hozzá, hogy az amerikaiak a lopakodó technológiát kiterjesztették már a most készülő F-35-ösre is. Arról nem szólva, hogy a műholdas, lézeres célmeghatározással szemben az oroszok nem tudnak biztonsággal olyan kifinomult elektronikát kialakítani, amelyik röptében elkapná az amerikai rakétákat, mint a legyet. Látjuk, teljes sikerrel erre még az izraeliek se képesek, pedig a Kasszám rakéta nem éppen egy Maverick vagy pláne egy Hellfire, Griffin. Ha az oroszoknak feltétlen rivális kell, a lehető legrosszabb esetben megkapják.

De ez nem is ide tartozik. Nincs értékelhető légvédelmünk sem, fából vaskarika volna a kialakítása.

- duplagondol 2014.09.01. 14:09:23

@- duplagondol: "(erre még az izraeliek se képesek)" az oroszokénál nagyságrendekkel kisebb területet védve, teszem hozzá.

Mar Sara 2014.09.01. 14:13:08

@A megvalósult amerikai ólom..: " de azért a mi földrajzi helyzetünk Oroszországhoz képest egész más, mint Romániáé vagy Lengyelországé"
Nem az oroszok kezében van a hajdani Mo. 2/3-a. Gondoltam csaxolok.
Ja, és akiknél a fenti van, erősen úgy gondolják, hogy az is sok ami maradt.

"ha az oroszok valóban elhatároznák mondjuk Románia megszállását, azt nem a román haderő akadályozná meg"
Ha az oroszok tényleg elhatároznák Románia mexállását, akkor a románok azelött összetépnék a NATO szerződésüket, hogy Rasmussen 'rosszállását' fejezhetné ki az agresszió miatt. A románynál nincs hazúgabb, köpenyegforgatóbb áruló a világon.

- duplagondol 2014.09.01. 14:13:31

@==T==: Persze, ha a csapásmérő képességük az elektronikával a béka ülepe alatt van. Amúgy nem követtem, milyen ütemben vetették be a légierőt, nem tudom véleményezni a helyzetet.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.09.01. 14:15:48

@Nemzetstratégia: Ismertem pár technikai végzőst, és megmondhatom neked, hogy nem olyan egyszerűen működik ez ám, mint ahogy te elképzeled.

A pénz sem olyan egyszerű dolog - igen, valóban, ha jól fektetik be, akkor a papírpénz kisimítja a nagy megrázkódtatásokat és a gazdaság viszonylag könnyen vészeli át a zűrös időszakokat, DE - senki sem garantálja neked előre, hogy mi a jó és mi a rossz befektetés. Nagyon könnyen lehet, hogy a papírpénznyomtatás egyszerűen csak inflációhoz vezet.

Rive 2014.09.01. 14:16:06

@Nemzetstratégia: önállóan fejlesztett haditechnika tényleg álmodozás kategóriája.
Egyik oldalról ott van, hogy a fejlesztési költségek nagyon kis sorozatra oszlanak el, ami a per-darab árat felnyomja az egekbe: másik oldalról meg ott van, hogy egyedi rendszert fejlesztve az égvilágon semmivel se lennénk kompatibilisek.

A jelenleg folyó egyetemi/mifene drón- és más fejlesztések nagyrésze a mil minősítés megszerzéséhez (de a NATO kompatibilitáshoz ) képest ~ hobbiprojekt szinten vannak.

Mar Sara 2014.09.01. 14:20:36

@- duplagondol: "amelyik röptében elkapná az amerikai rakétákat, mint a legyet. Látjuk, teljes sikerrel erre még az izraeliek se képesek, pedig a Kasszám rakéta nem éppen egy Maverick vagy pláne egy Hellfire, Griffin."
A ballisztikus rakéta-védelmük legalább olyan jó, ha nem jobb (mobil vs. telepített).
A kasszám-vasbili példa irreális, a kasszám egy kendácsolt kályhacső, ami jó, az ballisztikus pályán repül és leszedik, ami nem jó, az sztochasztikus pályán (nem)repül és nem szedik le. Cserébe jó eséllyel nem is talál célba.
Maveric/Hellfire megint irreális, egy levegő-föld rakéta véletlenszerű kiindulási ponttal és pár másodperces röppályával. Semmivel nem lehet védekezni ellene, ezért lövik le a hordozó/indító eszközt.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.01. 14:21:49

@- duplagondol: Az Irán elleni izraeli támadás azon hiúsult meg, hogy amennyiben az iráni légvédelem az izraeli gépek _20%-át_ leszedi, már nem éri meg az izraelieknek anyagilag. (Persze vszeg a 20%-nál sokkal többet szedtek volna le.) A modern repülők iszonyatosan drágák, már kevés kilövése is tönkreteszi a büdzsét.

Nem a rakéta a lényeg, hanem repülő ami kilövi azt. Az orosz rendszerek ellen egyébként semmit sem ér a lopakodótechnika, ennek legutóbbi példája a balkáni konfliktusban lelőtt B2-es "state of the art" lopakodó.

Mar Sara 2014.09.01. 14:24:51

@Rive: "önállóan fejlesztett haditechnika tényleg álmodozás kategóriája."
M6 hiúz mond valamit?
hu.wikipedia.org/wiki/Gep%C3%A1rd_M6_Hi%C3%BAz

youtu.be/2Ltoeb7_--E

Ha pl. az ezt fejlesztő cégbe invesztált volna őfensége egy stadionnyit, akkor mára ez már terminátor lenne. Így ezt is a rományok vitték :(

==T== 2014.09.01. 14:29:26

@- duplagondol: Közvetlen harctámogatáshoz alacsonyan kell repülni.

Mar Sara 2014.09.01. 14:30:10

@Nemzetstratégia: "ennek legutóbbi példája a balkáni konfliktusban lelőtt B2-es"
Annak azért a kreativitáson kívül a büdösnagyszerencse is igen nagy %-ban volt a résztvevője. A technikai újítással együtt sem valószínű, hogy mégegyet leszedtek volna.
Tény, a lopakodó sem isten, a gyors reagálású eszközök (pl. Tor M1) le tudják lőni bizonyos körülmények közt. És ha lelőnek pl. egy F35-öst, akkor oda a renomé (és egy hegynyi pénz), ahogy volt a B2-vel is.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.01. 14:32:10

@Vhailor: "Ismertem pár technikai végzőst, és megmondhatom neked, hogy nem olyan egyszerűen működik ez ám, mint ahogy te elképzeled."

Lehet, de nem is olyan bonyolult ám, mint amilyennek te gondolod.

Az inflációt jól meggondolt-megtervezett monetáris élénkítéssel szinte biztosan el lehet kerülni. Valamennyi kockázat persze mindenkor és mindenben van, de akkor ennyi erővel ne is csináljunk semmit.

@Rive:
Attól függ, mit fejlesztünk. Ha pl. egy olyan univerzális vállól indítható rendszert fejlesztünk, amely egyszerre alkalmas mondjuk tank ellen és repülő ellen (ez forradalmi lenne, ilyet még nem csináltak), azzal egyszerűsödne a hadviselés is.

Azonkívül ne mondd el senkinek, hogy pl. a Gepárd puska meg még régebben az AMD és egyebek is magyar fejlesztésű haditechnika voltak ám. Tisztában vagyok vele hogy egy puska egyszerűbb konstrukció, de attól még az is magyar fejlesztés.

Azt kell nézni amit lehet, nem azt, amit nem.

contractor 2014.09.01. 14:35:33

"Nincs még egy olyan állam a referenciacsoportunkban, ahol a GDP egy százalék alá esett volna a katonai ráfordítás, és különösen szomorú, hogy itthon éppen a nemzeti szuverenitás fontosságát nap mint nap hangsúlyozó Orbán-kormány idején következett be mindez "

Jó de mi Szüz(?) Mária országa vagyunk és mint ilyen háború esetén mi át tudunk menni "God módba", na a többi ország ilyet nem tud. Ezt Orbán már megbeszélte a pápával, az meg a fönökével. Ilyen egyszerü.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2014.09.01. 14:35:59

"Azt kell nézni amit lehet, nem azt, amit nem."

És ezért mondom, hogy ha 10 éven belül Magyarország behozza lemaradását a szomszédaival szemben, akkor le a kalappal. Ez még benne van a pakliban.

Mar Sara 2014.09.01. 14:37:38

@Vhailor: "ha 10 éven belül Magyarország behozza lemaradását a szomszédaival szemben"
Csak egy rendes háború kell hozzá. Ahogy elnézem, van rá esély.

gyalog.galopp 2014.09.01. 15:05:07

Na, most meg milyen militáns lett itt mindenki?
Ágyúk, tankok, ki ellen, a szövetségeseink ellen?
Az amcsik lámpással keresik azokat a balfékeket, akiket be lehet palizni a semmi védelmére.
Riogatnak az oroszokkal, csinálnak egy kis műbalhét, hogy hihető legyen, egymásnak ugrasztanak testvéreket, csak azért, hogy többet nyomjunk a haditechnikájukba.

Egy orosz - NATO konfliktust nem tankokkal, meg repülőgépekkel fognak megvívni, azon már rég túljutottunk.

laci_52 2014.09.01. 15:15:10

@gyalog.galopp: Igazad van! Földrajzi helyzete miatt az országot úgysem lehet megvédeni egy komolyabb támadás ellen, úgyhogy inkább ügyes politikával el kell kerülni az esetleges támadást és akkor kisebb haderő is elegendő.

Azt a kevés pénzt, amink van, a hadsereg helyett inkább másra kell költeni.

- duplagondol 2014.09.01. 15:26:50

@Mar Sara: Nem írtam ballisztikus rakétákról, lézervezérelt - irányított, röppálya változtatására képes bombák viszont már ma is szép számban vannak az amerikai hadseregben. Persze, hogy az összevetés is irreális, ha visszaemlékezünk a hidegháborús logikára, de a kérdés elméleti volt: képesek lennének -e az oroszok huzamosabb ideig kivédeni a légi csapásokat vagy sem. Abból a kevésből ítélve, amit én tudok, nem igazán.

Bell & Sebastian 2014.09.01. 15:29:57

Amikor leszerelem (nem ma volt), az mondták, nemsokára berántanak, hogy átképezzenek az új gépkarabélyok használatára. (7,62 x 39 mm. > 5,45 x 39,5 mm.)

Amikor utoljára előléptettek és lajstromba vettek a technikai eszközeimet (szükség esetére), azt mondták, majd átképeznek NATO űrméretre (5,56 x 45 mm.).

Ehhez képest privatizálták a FÉG -et, többször szigorították a fegyvertörvényt és csak egy dohánygyárunk van (tölténygyártás).

Az azóta már világlátott, régi-jó AMD 65 -ömet szeretném előbb visszakapni, majd utána a többit is megbeszéljük.

Mar Sara 2014.09.01. 15:35:20

@Bell & Sebastian: "Az azóta már világlátott, régi-jó AMD 65 -ömet szeretném előbb visszakapni"
Valahol Szíriában kutakodj utána, civileket lőnek vele, esetleg Afganisztánban. Az oroszok meg nemsokára az ukrán nacionalistákat forrasztják egybe felújított 'magyar' T72-es tankjaikkal.

- duplagondol 2014.09.01. 15:35:45

@==T==: Manapság, ahogy én tudom, egyre kevésbé, a fentebb említett A-10-eseket emiatt (is) vonták ki a forgalomból.

colonel Tigh 2014.09.01. 15:42:17

Az a szomorú, hogy nem mi költünk keveset fegyverkezésre, hanem mások sokat. Nem tanul az ember. Tudom naiv vagyok.

- duplagondol 2014.09.01. 15:44:52

@Nemzetstratégia: Az F-117-es volt, mára már ki is vonták a forgalomból. Nem tudom, mert nem tudhatjuk, hogy a lopakodó technológia fejlesztése milyen minőséget eredményezett 2014-re; őszintén szólva, nem is tudnék erről aprólékos vitát folytatni.

komolytalan samu 2014.09.01. 16:07:37

@picur3ka: :))))))))) Nehogy kinyisd az ablakot! Rettenetes dolgok jöhetnek be rajta.

Mar Sara 2014.09.01. 16:10:34

@- duplagondol: "fentebb említett A-10-eseket emiatt is"
Az indok az F35-ös, ami csatarepülő is. Tehát alkalmas arra amire az A10, azaz majd egyszer alkalmas lesz, addig viszont kell a zsé a fejlesztésre.
Másrészt ha nem kalasnyikovos kecskepásztorokra kell vadászni, akkor könnyen úgy járhatnak mint az ukrán Szu-25-ösök.

- duplagondol 2014.09.01. 16:12:41

A lényeg nyilván az A-10 és az F-35 közti óriási különbségen van. Ha nem megyünk bele a részletekbe, szvsz ezzel nyugtázhatjuk is a beszélgetést.

komolytalan samu 2014.09.01. 16:13:39

@Nemzetstratégia: "Az inflációt jól meggondolt-megtervezett monetáris élénkítéssel szinte biztosan el lehet kerülni. "

A nemzetgazdasági stratégia ezek szerint nem képezi a stratégiai tudásod tárgyát.

Bell & Sebastian 2014.09.01. 16:24:20

@- duplagondol: A10 -es arra jó. hogy végigveressenek vele egy páncélozott menetoszlopot, fajlagosan igen drágán. Mivel ilyen hibát utoljára Irakban követtek el az ellenfelek, célszerű leváltani. Nem valószínű, hogy a Raptor lesz az utód, szerintem inkább valamilyen, másik technológia. A harckocsik egyébként is kimennek a divatból.

komolytalan samu 2014.09.01. 16:28:49

@Nemzetstratégia: Nem lebecsülve a műegyetem és a pulispace munkáját, - mert abból ami nekik van, szép teljesítmény levest főzni- , de a 10x10cm-es minimálműholdunk és a kísérleti fázisban lévő és sajnos igen halvány holdra jutási esélyekkel bíró robotpuli, nagyon messze van az űrkutatás élvonalától.

A hadi drón meg úgy viszonylik az összelegózható cuccokhoz, mint egy lopakodó egy sárkányrepülőhöz. Felderítéshez össze tudunk rakni (korlátozottan) használhatót, mást reálisan nem igazán.

Ha szabad megkérdeznem, te amúgy hányadik osztályba jársz? Nekem is voltak ilyen frankó ötleteim 15-16 éves koromig, de én elég későn érő, álmodozó kamasz voltam.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.09.01. 16:30:03

@Nemzetstratégia: "A katonai önvédelem a legközelebb van a nemzeti önkifejezés lényegéhez. A magyar egyébként is hagyományosan katonanép, kereszténység védőbástyája "

Ja, meg hagyományosan nomád nép vagyunk, sőt, lovas is. Mégis, hány jurtát és/vagy lovat látsz a Deák téren?

A világ változik, és attól, hogy akár még pár évzitede is az volt a menő, hogy egymást gyilkolásszuk (csak mert valamelyik hatalom érdekei úgy kívánják, mi meg vagyunk akkora barmok, hogy benyaljuk az ideológiai vagy vallásos maszlagot, és önként visszük a bőrünk a vásárra) attól még ma lehet máshogy.

Bell & Sebastian 2014.09.01. 16:42:22

@// Gery Greyhound: Romkocsmanép, a saját pöcsét szalvétával fogja, nemhogy másnaposan bezupálna az Eszméért, amibe szerelmes. Ennyi, büdös kommunista az egész világon nincs, mint amennyi itt.

Mar Sara 2014.09.01. 16:44:20

@Bell & Sebastian: "A10 -es arra jó. hogy végigveressenek vele egy páncélozott menetoszlopot"
meg, hogy megsemisítsenek vele egy halom tankot, támogassák a gyalogságot, meg mindenféle földi cél elleni csapásmérésre.
"fajlagosan igen drágán" ?? Mutassa a páncélozott menetoszlop végigveretésére olcsóbbat a 30 mm-es gépágyúnál.
"Nem valószínű, hogy a Raptor lesz az utód" annál is inkább mert az F22 Raptor programot leállították, Raptor nem lesz.
"A harckocsik egyébként is kimennek a divatból" Kész szerencse, hogy nem divatbemutatókra használják őket. Amire használják őket, arra viszont még nagyon is sokáig fogják. Lehet majd őket is leváltják a drónok de azok is páncélozott járművek lesznek, legfeljebb a soför lesz gép.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.09.01. 16:46:55

@Nemzetstratégia:
"Azonkívül önálló magyar fejlesztésű drónt kétlem hogy nehéz lenne fejleszteni. "

Végre van itt valaki, aki friss ötletekkel jön a "vegyünk elavult amerikai roncsokat" vagy "minek háború, amikor szerethetjük is egymást és szürcsölhetjuk a pöriszaftot" lejárt szavatosságú közhelyei mellé.

A poszt is mit összerugózik a helikoptereken. Ma, az űr- és kiberhadviselés korában mit számít akár száz helikopter is? Egy hekker nagyobb kárt tud okozni az ellenségnek, mint akár a legnagyobb rakétákkal felszerelt helikopter is. Hekkerekkel és harci műholdakkal a kárpát-medencei kultúrfölény érvényre juttatásáért!

Ha pedig a posztíró nem lenne beleragadva a helikoptertémába, akkor beszélhetnénk arról is, hogy most indul a Hold gyarmatosításáért folyó versenyfutás és ebben is óriási a lemaradásunk! Mi lesz, ha kiderül, hogy a szlovákok vagy a románok óriási területekre tettek szert a Holdon és azokon a területeken erőszakos szlovákosítási vagy románosítási politikát folytatnak? Ezzel a nemzetstratégiai üggyel foglalkozzon a Mandíner, ne a helikopterekkel (amelyek egyébként a Holdon teljesen hasznavehetetlenek).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.09.01. 16:49:44

@Mar Sara:
"meg, hogy megsemisítsenek vele egy halom tankot, támogassák a gyalogságot, meg mindenféle földi cél elleni csapásmérésre."

Nyilván ezért vonták ki a szolgálatból és helyettesítették egy mesterséges intelligenciával rendelkező drónnal. Amelyet még véletlenül se 30 mm-es gépágyúval szereltek fel, hanem kiberhadviselésre alkalmas eszközökkel.

Ez a jövő, nem a helikopter!

S=klogW 2014.09.01. 16:56:37

@Doomhammer:

Afganisztánban mai napig alkalmazzák,

éppen a nem eléggé pontosan irányítható bombák miatt.

Tessék utánaolvasni.

mrZ (törölt) 2014.09.01. 16:58:16

@Doomhammer:

Baszhatod a hekkeredet, ha belőnek az ablakon. A hadianyaggyárak nem lesznek online, a gyalogos sem a facebukon jön.

Mar Sara 2014.09.01. 16:58:21

@Doomhammer: "Nyilván ezért vonták ki a szolgálatból"
Nem. Azért f o g j á k kivonni, mert kell a pénz az F35-re, ami amúgy is tudja majd mindazt amit az A10.

" helyettesítették egy mesterséges intelligenciával rendelkező drónnal" Ő, izé. Leszál és útvonalat választ ha kell. Googleautó. Nem véletlenül ül a két 'pilóta' a konténerben...

"még véletlenül se 30 mm-es gépágyúval szereltek fel" A nagyrészül el sem bírná.

"hanem kiberhadviselésre alkalmas eszközökkel" ? Mivan? DoS támadás a global hawkról? Kiberhadviseléssel nehezen loccsantod szét a tálib agyát, annak meg a legkiberebb eszköze az AK47. Arra nem mén a vírus...

Bell & Sebastian 2014.09.01. 16:58:38

@Mar Sara: Ebből így nem lesz vita, de a Lightning -re adok egy pontot.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.09.01. 17:22:14

@Bell & Sebastian: Most biztos valami nagyot akartál mondani, de az erőlködésből egy értelmezhetetlen katyvasz született.

Esetleg kifejthetnéd bővebben :)

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.09.01. 18:44:14

@- duplagondol: Az Sz-400-as orosz légvédelmi rendszerről hallottál már? Egy atomhatalmat egyébként sem szokás közvetlen módon megtámadni..

mrbateman 2014.09.01. 19:48:12

@Nemzetstratégia: Gyémántkemény vagy!

Én tényleg értékelem a törekvő igyekezetet és utálom kifogásokat, de egy tanácsom van feléd:
- Szerényebben, sokkal szerényebben!

A monetáris expanzió, mint az infláció elleni küzdelem eszköze pedig az unortodoxia kvintesszenciája! Ha katonai téren is ilyen géniusz vagy, akkor jobb is ez a stat hibahatár alatti potenciál; még a végén véletlenül odakerülnél a terepasztalhoz!

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.01. 20:01:33

@komolytalan samu: De igen, képezi.
Ott van pl. a New Deal. Az is mekkora inflációt okozott... ja nem.

@mrbateman: "A monetáris expanzió, mint az infláció elleni küzdelem eszköze"

Ez kicsavarása annak amit mondtam, amolyan jellegzetes talmudi taktika.

@// Gery Greyhound:
Az USA-nak is erős katonai hagyományai vannak, mégsem muskétával meg háromszögletű kalapokban masíroznak a katonák, mint a függetlenségi háború idején. Nem az ősöket kell követni, hanem amit az ősök követtek. Nyilván a lovas harcmodor az akkori Európa csúcstechnikája volt, így kell nekünk hasonlóképp a magunk eszközeivel a jelenben is aminőségre törekedni.

mrbateman 2014.09.01. 20:22:45

@Nemzetstratégia: Kénytelen vagyok kijavítani!

Ezt úgy hívják, hogy "idézet".

Akkor még egy tanács: Helyesen kell felmérni a kompetenciaszintünket - ehhez sem árt a szerénység - akár utólag is, mint kisebbik rossz!

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 20:23:09

A poszt alapgondolata - hogy aki a saját hadseregére nem költ, majd költhet a megszállóéra - tökéletesen helyes. Nem véletlen, hogy Turult becsülöm itt a legtöbbre, még ha piszkál is olykor.

A nemzetstratégia - az nem létezik. Fogalmunk sincs, hogy majd megvéd-e a NATO, vagy jön a "meghalni Danzigért"-effektus, ha a nagyorosz birodalom restaurációja ideér. Azt se tudjuk, hogy csak az országot akarjuk védeni, vagy a szövetségben teljes mellszélességgel részt veszünk, esetleg akkor is, ha támad... Nincs eldöntve.

Aki a haditechnikát lekicsinyli, és kiberhülyeségekkel meg drónokkal jön, és eleve azt mondja, hogy nekünk olyan nem lehet (pl. a mindenben legokosabb Doomhammer), az egyszerűen ostoba, mert nem látja át azt a törvényszerűséget, mely a XXI. századra is átterjedt, minden technikai fölény dacára: hogy egy országot legyőzni nem nehéz (főleg ha kicsi), de pacifikálni, az már más kérdés. Elég szenvedélyes népet nem lehet tartósan megszállni, és a katonai győzelem mellett még nem szalonképes a teljes kiirtás - bár ki tudja, mi lesz a következő nagy háború vége...

Két eset van. Ha atommal esnek egymásnak, arra nem kell és nem is lehet készülni, mert szinte mindegy, hogy pár bunkerben hány túlélő lesz, amikor a Föld egészét szétbasszák. De ez a forgatókönyv nem túl esélyes - mert például a második világháborúban annak ellenére nem vetettek be gázt, hogy mindenkinek nagy mennyiségben rendelkezésére állt (sőt, a Tabun, Sarin, Soman borzalmak is...), és annak ellenére se, hogy Hitler a végén afféle Götterdamnerungra szánta el magát, és Németország elpusztításába is beletörődött.

Ha azonban hagyományos fegyverekkel háborúznak, akkor a kiberhadviselés nem alkalmas a megszállásra. Vagyis az ellenállást akkorra kell időzíteni, amikor az oroszok (mert más megszálló nem esélyes, hacsak Orbán teljesen át nem áll) effektíve be akarnak jönni. Itt viszont egészen új gondolkodásra lenne szükség, mert kis ország vagyunk, nem jól védhető terepadottságokkal. Tehát: olyan hadseregre van szükség, ami nem ismert kihívás elé állít egy megszállót.

Na, erről majd írok inkább saját blogomra, hogyan gondolom. Majd belinkelem, de nem ígérem mára.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.09.01. 21:38:34

@Nemzetstratégia: Én leszarom, mit gondoltak az ősök. Véletlenül sem lehet olyan, hogy rosszul gondolták? Miért bízol ennyire bennük? Nekik azt tanította az akkori rendszer, a vallás, vagy bármi, hogy van ott a halál után valami, sőt: ott valami jobb dolog van. Ők ebben hittek, és így könnyen áldozták az életüket, ha azt mondták nekik - mert úgy hitték, akkor nekik jobb lesz. Nem bántom őket ezért, mert akkoriban még nem volt joga bárkinek csak úgy megkérdőjelezni a nagyok által mondott dolgokat. Ma viszont tudjuk, hogy az élet után semmi nincs, és nem fogom a "menyországból" látni, hogy a gyerekemnek mennyire jó lett azzal, hogy szétloccsant az agyvelőm a csatamezőn. Akkor mégis, mi a faszért csináljam?

2014.09.01. 21:53:26

@// Gery Greyhound: Pl hogy a gyerekeid ne azoknak a legutolsó kapcarongy rabszolgáli legyenek -jó esetben- akik ellen harcolsz.
Ezt hivják honvédelemnek, megvédem aki_ami fontos nekem, ha erővel jönnek, erővel is, ha kell, halálos erővel.

Sajnos ezt az országot olyan mértékben pacifikálta és tette önvédelem-fegyver és minden ellenessé az összes elnyomó ellenérdekelt hatalom, mint fentebb többen írják, örök életünkre függő bábok, szolgák, acsarkodó de a koncért lihegő, parancsszóra meghunyászkodó kutyák maradunk, kollektive.

Ez van sajnos, ez a történelmi sorsunk, nincs már visszaforduló.
Ahhoz egy nagy ébredés kellett volna, legkésőbb a rendszerváltás után ugy 10-15évvel, ma már totálisan késő, minden szempontbol.

A nagyok játékszerei, felhuzható kattogó brumimacijai vagyunk, ott áll ki a kulcs a fődakota hátábol, oszt néha egymás kezére üt a merkel meg a putyin, ki teker rajta mekkorát és merre.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 22:15:31

@mioporfeszosz: Marhaságokat beszélsz, simán politikai akarat kérdése, hogy azt mondjuk, hogy most vaj helyett ágyút. Senki meg nem tiltja, hogy fegyverkezzünk.

Annyi kellene csak, hogy ez a hülye kormány észrevegye, hogy hamarosan nem bankokkal kell "harcolni", hanem fegyveres ellenséggel. Azaz, hiába népszerűtlen, fegyverkezni kell. Ez csak akkor megy, ha a veszély méretét a szavazókban tudatosítják, különben elzavarják azt a kormányt, aki vaj helyett ágyút vesz.

Se Putyinnak, se Merkelnek semmi köze ahhoz, hogy mennyi fegyvert veszünk. Sőt, a NATO folyvást azért rinyál, hogy semmink sincs - ami sajnos nagyjából igaz is. Ami meg van, az se ér sokat, mert hogy háborús helyzetben hogyan fognak nekünk utánpótlásként Gripeneket szállítani Svédországból (pláne, ha a svédek szokás szerint semlegesek maradnak...) az egy nagy rejtély... Az meg mókás lesz, amikor a csatában végzik el az átképzést F-16-osokra, vagy hasonló NATO-kompatibilis gépekre. Már ha ugyan a NATO mellett maradunk, mert Orbán elég hülye ahhoz, hogy Putyin mellé álljon.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.09.01. 22:16:17

@mioporfeszosz: Te lehet, hogy az vagy, én viszont köszönöm, inkább kihagynám. Nem hiszek abban, hogy a gyerekeimnek jót teszek azzal, ha megöletem magam a csatamezőn és árván hagyom őket. Ha elviszem őket egy civilizáltabb helyre, azzal annál inkább.

Nekem nincs ellenségem. Akinek van, oldja meg vele, de tőlem ne számítson segítségre.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.01. 23:34:25

@csi: 1918 novemberében a képesség még meglett volna, az akarat hiányzott. Az obsitos katonák, mint háborúcsinálók, éppen azt a Tisza Istvánt ölték meg, aki a Monarchiában egyedül szólt 1914-ben a háború megkezdése ellen.

Linder Béla "hadügyminiszterrel" és Károlyi miniszterelnökkel nulláztuk le az önvédelmet. Puska, ágyú még akadt volna...

Bell & Sebastian 2014.09.01. 23:46:00

@// Gery Greyhound: A megszólításra kattintva egy link visszavezet a reflexió kiváltójához. És valóban, a kérdés ismerte nélkül zavarosnak tűnhet a válasz.

picur3ka 2014.09.02. 00:00:14

Bevette magát a szag ide, nem is értem, mit ír, hol mondja ezt a Turul, mi van?

- duplagondol 2014.09.02. 06:04:29

@Bell & Sebastian: A célzótechnika nyilván sokat fejlődött, a rakéták távoli bevethetősége még reálisabb lett, de én se hiszem, hogy a Raptort egyértelműen párhuzamba lehet vonni a Fairchilddel. Hogy is lehetne?

- duplagondol 2014.09.02. 06:07:21

@Molnárgörény: Nem tudom, de érdekel, hogy az asszimetrikus hadviselést magyar viszonylatban bármennyire is reálisnakm tartod -e.

- duplagondol 2014.09.02. 06:09:22

@A megvalósult amerikai ólom..: Fentebb említettük. És igen, persze, hogy nem.

hoplita 2014.09.02. 07:16:25

@// Gery Greyhound:
Majd akkor is ezt mondd, ha a kölyködnek, vagy az unokádnak oláhul-tótul-rácul kell kérnie a kenyeret a boltban...hiszen körbe vagyunk véve nátó szövetséges barátokkal, oké, te köpönyegforgató majom?

Bocskai óta szinte nem volt olyan háború, amelyben ne vett volna részt és ne esett volna el valami ősöm a hazáért....szinte fizikai fájdalmat érzek, amikor a hozzád hasonló Darwin-díjas senkiházik okoskodását olvasom.:(

hoplita 2014.09.02. 07:21:37

@- duplagondol:
Igazad van, amit leírsz az egy elnagyolt területvédelmi alapkoncepció.

"... a nagy, látványos beszerzések hanyagolásával aztán a nagy, látványos korrupció esélye is csökkenhetne. .."

Erre azé' ne vegyél mérget.
A 960 ezres kalasnyikov modernizáció és a 120-ért közbeszerzett, a boltban 64 ezerbe kerülő pékilences sztorija megvan?

- duplagondol 2014.09.02. 07:25:20

@hoplita: Meg, meg, írás közben eszemben is volt. Igazán csak arra utaltam, hogy a Gripennel annak idején egy húzással irgalmatlan pénzeket szakított le valószínűleg mind a két párt, gépfegyverekkel szórakozni ehhez képest babra munka volna.

hoplita 2014.09.02. 07:33:57

@Nemzetstratégia:
Nálad a pont. Tökéletes leírása ennek a kibaszott helyzetnek.

hoplita 2014.09.02. 07:36:07

@- duplagondol:
Kleine fische gute fische.:(

Ellopnak ezek minden, ami könnyebb a malomkönél és hidegebb a parázsnál.:(

- duplagondol 2014.09.02. 07:40:05

Jahh... Kinizsi Pál volt annak idején a legnagyobb Döbrögi, dát' hogy is mondjam... neki még volt stílusa..:)

hoplita 2014.09.02. 07:47:15

@Vhailor:
Teoretikus vitát folytattok, mivel az emenbének annyi a pénzkibocsátási joga, mint nekem.:)

hoplita 2014.09.02. 07:51:43

@- duplagondol:
Meg azért rakott is le valamit az asztalra.:)

Ezek csak leszednek.

- duplagondol 2014.09.02. 08:10:25

Rablóvá vált zsoldossereg szétverése, ha már a témánál vagyunk. Persze azzal is a saját riszpektjét növelte, sok-sok csengő fityingben..)

hoplita 2014.09.02. 08:17:09

@// Gery Greyhound:
Vagyunk páran, akik értettük...neked meg minek, úgysem fogod.

hoplita 2014.09.02. 08:23:40

@Molnárgörény:

Na, akkor idemásolom már, amit tegnap reggel hawken néven írtam a mandira,...

"...Van egy mondás, turulka.

Minden ország etet egy hadsereget. Ha a sajátját nem hajlandó, akkor majd egy idegent.

Sok minden történt itt az "emúlt" 25 évben, ami hazaárulás-gyanús.
De ami a honvédelemmel, az kimeríti a legszigorúbb kritériumokat is.
Nincs kivétel ez alól..."

És még ezt is...

"...Egyébként meg te csak ebben látod a kontinuitást????

Törölgesd meg a szemed öcsi és nézz körül...."

hoplita 2014.09.02. 08:31:46

@Molnárgörény:
Nem, öreg, te beszélsz marhaságot.
Egy olyan országban élünk, amely politikai elitje semmitől sem irtózik és retteg jobban, mint a fegyverrel rendelkező polgártól.

Nézd csak meg az elmúlt 25 év fegyvertörvényeit, mint cseppben a tenger, mutatja a lényegit.
Hangyafasznyi különbség sincs a posztkomcsi pártok hozzáállásában a kérdéshez...
Hát ezért nem kell hadsereg sem, csak ávó, meg tek, meg rebisz....azok majd beverik a pofád, ha sokat jártatod.

hoplita 2014.09.02. 08:35:16

@// Gery Greyhound:
Egy szaralak vagy és még kérkedsz is vele.

Pont jó helyen voltál te a fityisz seggében...gondolom a suska miatt rágcsáltad meg a gazdi kezét.

A hozzád hasonlókkal csak sűrűbben vagyunk, többen nem.
Szerintem húzhatsz már most is a véres gecibe.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.09.02. 08:57:38

@// Gery Greyhound:
maga elismerésreméltón sokat tett a hazáért, de ettől függetlenül egy szánalmasan ostoba ateista barom.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.02. 09:01:32

@- duplagondol: Orosz támadás esetén csak azt tartom reálisnak.
@hoplita: Nem különösebben érdekel, hony hány nicket használsz - mert én csak egyet - és hogy elsőzgetsz, miszerint én mondtam előbb, én mondtam előbb. Amikor én mondtam, nem te voltál a forrás, mert ezt a mondást magamtól is ismerem, bármennyire meglep.

Itt nem a polgári fegyverviselési jogokról volt szó, és én nem is arról beszéltem. Arról volt szó, hogy legyen-e svájci rendszerű, valamennyire kiképzett nagy tartalékos-sereg, aki otthon tartja a puskáját. Szerintem erre semmi szükség, és ez nem a XXI., hanem a XX. század (közepének) háborújába való.

Semmit nem mondtam a polgári fegyverviselési jogról, már csak azért sem, mert az itt nem téma. Van róla véleményem, de neked nem mondom, mert úgyse tudsz figyelmesen olvasni, és különben se tartalak annyira a szöveged alapján, hogy meg akarnám ezt vitatni veled.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.09.02. 09:02:43

@hoplita: Oláh, rác? :) Unokaöcséim már most angolul kérnek kenyeret a boltban, és a testvéremen kívül még félmillió honfitársunk van hasonló helyzetben. Az oláhozás helyett (látszik, hogy süt belőled az előítélet más népek iránt, mint ha egy nép bármivel is jobb vagy rosszabb lenne, mint egy másik) inkább azon gondolkodj el, hogy ki juttatta ide az országot, hogy a fiatal értelmiség jelentős része nyugaton keres a gyermekei számára biztonságos jövőt.

- duplagondol 2014.09.02. 10:22:09

@Molnárgörény: Rendben, a képlet logikusnak és tisztának látszik. De az -e a gyakorlatban? Léteznek NATO-vállalások, kell az eszközpark a békefenntartó hadműveletekben való részvételhez, fenn kell tartani a Gripeneket meg egy pár tankot is, ha netántán' jönnének a románok. Ha van szándék és lehetőség ezen túl egyfajta 'gerilla-haderő' kiépítésére, ha felmerült ez már egyáltalán, van hozzá pénz, paripa, akkor talán sok minden egybevág.

Hirtelenjében az jut eszembe, milyen hosszú ideig kiegészítette Magyarország a Habsburgok haderejét gyorsan és könnyen mozgó huszárokkal, hajdúkkal. Azért többek közt, mert komolyabb tüzérség, tábori logisztika, a portyázó törökökhöz való alkalmazkodás miatt, anyagiak híján, másra nagyon nem volt lehetőség. Lásd Bercsényi és Rákóczi vitáját arról, hogyan kell kinéznie egy magyarosch hadseregnek.

hoplita 2014.09.02. 10:27:38

@Molnárgörény:
Nem arra akartam utalni, hogy én találtam fel a meleg vizet.
Egy nicket használok amióta kopácsolok a neten, de ezek a seggfejek még évekkel ezelőtt kilőtték ezt a mandiról, a blogszférán ez a nevem.

Én sem óhajtok polemizálgatni túlzottan veled.
Aki jelenleg Magyarország elleni orosz támadásról fantáziál, annak nem csak szövegértelmezési problémái vannak, mint nekem, ostobának, aki ugye épphogy megtanult írni.

Tudom, te nyurnyó, hogy nem írtál a polgári lőfegyvertartásról, de csak ha ennyi esett le az egészből, akkor kár volt válaszba bújtatva játszanod a kurvaokos bazári majmot.
Ereggy és inkább köss be egy infúziót, bazmeg, a katonásdit meg hagyd férfiakra.:)

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.02. 10:37:58

@// Gery Greyhound: Véletlenül sem lehet olyan, hogy rosszul gondolták? Miért bízol ennyire bennük?

Azért bízom bennük mert háború mindig volt és valószínűleg mindig is lesz, és a környező államok is e szellemben cselekednek.

Nem akkor kell küzdeni a világbékéért, amikor a felhők gyülekeznek. Romló gazdasági helyzetben mindenki morgósabb s türelmetlenebb, ilyenkor a háborús veszély is megnő. Erre úgy válaszolni hogy eldobjuk a puskát, és világbéke, egyszerre ostobaság és hazaárulás.

"Én leszarom, mit gondoltak az ősök."

Saját őseidet úgy szarod le ahogy akarod, egyébként én is leszarom, hogy a rác őseid mit gondoltak. Látod, egyetértünk. Ami pedig a _magyar_ ősöket illeti, azt hagyd meg nekünk. Neked ott vannak a tieid.

@hoplita: Köszönöm.
"az emenbének annyi a pénzkibocsátási joga, mint nekem"
Ezt én is hallottam, de akkor Mato honnan szedi a százmilliárdjait? Az MNB-nek nincs közel se ennyi haszna. Mo-n amúgy is defláció van régóta, a pénznyomtatás ennek "olcsó" ellenszere. Persze nyilván ez is a haverok továbbtömését jelenti majd.

@mrbateman: Sehol sem írtam ilyet. A monetáris expanzió inflációs veszélyt rejthet magában, de ez csak egyes emberek beteg agyában jelenti azt, hogy "A monetáris expanzió, mint az infláció elleni küzdelem eszköze". Infláció ellen máshogy kell küzdeni.

hoplita 2014.09.02. 10:48:22

@Molnárgörény:
Ja...és még annyit, hogy az olyan politikai "vátesz" kászálódjon le a zintellektuális magas lóról, aki a szadeszben indította a közéleti pályafutását 25 éve...ez a szégyen öreg, nem az anyabaszás.:)

@// Gery Greyhound:
Előítélet..? Gyűlölködés..?

Realizmus, faszikám.

Én szoktam gondolkodni, a gerincem is karbantartom, így nem állok be zsebpénzért egyik hazaárulóhoz sem csicskának...vagy hasznos idiótának.

Te hogy vagy ezzel..?:)

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 11:13:48

@Molnárgörény:

pedig a svájci rendszerű hadsereg az egyetlen olyan hadsereg amiért a történelmi tapasztalatok tükrében lelkesedni lehet

az ugyanis _helyi milíciákból__ áll

afféle __helyi__ __csapatépítő__ klub...

Kantonok karakán katonái
tiboru.blogrepublik.eu/2011/03/21/kantonok-karakan-katonai/

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 11:15:08

@Molnárgörény:

különben az ilyen __alulról építkező__ néphadsereg jóformán __legyőzhetetlen__

és a milícia rész különösebben nem is drága

svájci katonai büdzsé java is inkább a hagyományos egységekre megy el

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 11:18:04

@Molnárgörény:

svájci rendszerű hadsereg különben radikálisan különbözik a többi európai hadseregtől

és ma is felettébb népszerű az __állig felfegyverzett__ svájci lakosság körében

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.09.02. 11:39:44

@Nemzetstratégia: Most komolyan, miért kéne érdekelnie engem annak, hogy nagyapám egy mesterségesen megrajzolt határvonal egyik, míg nagyanyám a másik oldalán látta meg a napvilágot? Miért értékesebb/értéktelenebb egyik, mint a másik? Ugyanúgy ember mindkettő, erényekkel és hibákkal.

A romló gazdasági helyzetre gyógyírt jelent, hogy leromboljuk azt, ami van, amit az őseink - akikre oly büszke vagy - felépítettek? Ez elég furcsa közgazdasági elmélet, de biztos bennem van a hiba. Bizonyára maga Széchenyi is a lánchíd elpusztításában és újjáépítésében látta volna a gazdaság felpörgetésének kulcsát.

@jm padilla: Inkább nevezzen gyávának egy noname troll a Mandineren, mint hogy bevegyem a felhőkön üldögélő szakállas öreg meséjét, akinek elsőszámú parancsa, hogy ne ölj, állítólag mégis kedvére tehetek azzal, ha puskát fogok a kezembe, és kioltom egy ember életét, ha neki más képzeletbeli barátja van. Legalább valami minimális logika, vagy következetesség lenne az egészben. :)))

@hoplita: Az régen volt, egy teljesen más szituációban, ráadásul akkor még közel nem volt olyan vállalhatatlan társaság a Fidesz, mint mondjuk ma. Hidd el, te is beálltál volna az én helyemben.

Mar Sara 2014.09.02. 11:48:00

@mioporfeszosz: "Ez van sajnos, ez a történelmi sorsunk, nincs már visszaforduló."
Csak akkor nincs, ha már így gondolod.

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 11:51:24

@Molnárgörény:

és Svájcban de facto hadkötelezettség sincsen, aki nem akar katonáskodni az fizet vmi "katonaadót" és kész

a milíciák pedig az adott kanton védelméről szólnak, nem pedig külföldi katonai expedíciókról

Mar Sara 2014.09.02. 11:56:20

@Molnárgörény: "1918 novemberében a képesség még meglett volna, az akarat hiányzott."
Az akarat is megvolt, a revízió akkor is csak a gané politikusokon múlt.
A témában ajánlom Maderspach Viktor 'Élményeim a nyugat-magyarországi szabadságharcból' c. könyvét.

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 11:56:34

@hoplita:

""az emenbének annyi a pénzkibocsátási joga, mint nekem"
"
ehhez képest a forgalomban lévő készpénz mennyisége 16 év alatt a 4-szeresére nőtt

Magyarország - Pénzkínálat M0 - 2014
hu.tradingeconomics.com/hungary/money-supply-m0

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 12:00:04

@hoplita:

a szűken vett pénzkínálat pedig még ennél is gyorsabban nőtt (5-szörös növekedés)

Magyarország - Pénzkínálat M1 - 2014
hu.tradingeconomics.com/charts/hungary-money-supply-m1.png?s=hungarymonsupm1&d1=19980101&d2=20141231

az MO-ás pénzkínálatott úja belinkelem így talán átjön a 16 éves trend

Magyarország - Pénzkínálat M0 - 2014
hu.tradingeconomics.com/charts/hungary-money-supply-m0.png?s=hungarymonsupm0&d1=19980101&d2=20141231

mrbateman 2014.09.02. 13:05:14

@Nemzetstratégia: "Az inflációt jól meggondolt-megtervezett monetáris élénkítéssel szinte biztosan el lehet kerülni. "

Egészen pontosan ezt írtad te szerencsétlen!

Tehát akkor a feladat az, hogy megmagyarázd a "monetáris élénkítés" alatt te éppen a restriktív monetáris politikát értetted!

Más:

én a céljaidat és az elképzeléseidet elméletileg még támogatni is tudnám, mondhatni egyetértek - bár kissé gyomorforgató, ahogy védekezésként reflexből zsidózni kezdesz - a nemzeti érdekek érvényesítésének szükségességében, és engem is frusztrál, hogy ezeknek a nemzeti érdekeknek megfogalmazására, kidolgozására való igény sem merül fel (értsd: nincs koncepció) nemhogy a végrehajtásukra irányuló konkrét cselekedet.
De nem gondolod azt, hogy amiket írsz, azok csak a te szobád magányában állják meg a helyüket, egészen addig míg egy másik szobatudós ellenkező előjelű - ugyanúgy megalapozatlan - írását rá nem eresztjük.

Önálló haditechnikai fejlesztés, magától értetődően tökéletes gazdaságpolitika. Mi van még? Ha ráérsz tehetnél valamit a globális felmelegedés ellen is, vagy egyik délután fel kellene találni a rák/AIDS ellenszerét is!

Az a baj tudod, hogy nem mondasz semmit, semmi érdemit és használhatót, de meg vagy győződve, hogy nálad van a bölcsek köve!

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 13:14:15

@mrbateman:

ehhez a monetáris élénkítéshez még a lakossági várakozások szerepét is érdemes hozzátenni:

addig lehet _látszólag_ büntetlenül "élénkíteni" amíg a lakosság elhiszi azt, hogy ez nem okoz inflációt

a helyzet azonban felettébb kaotikussá válik akkor amikor ez a hit elillan...

hisz egyre többen akarnak minél gyorsabban megszabadulni a náluk lévő pénztől...

mrbateman 2014.09.02. 13:15:27

@calabria001: Na újabb hobby-közgazdász!

calabria001 (törölt) 2014.09.02. 13:24:17

@mrbateman:

a hobbi közgazdász kevésbé veszélyes mint a professzionális:)

ami pedig az "élénkítési" álmokat illeti, a rendszerbe belőtt új pénz vhol mindig megjelenik, ha nem a fogyasztói árindexben akkor máshol pl. a részvényárakban

szóval ez az "infláció mentes" monetáris élénkítés vhol felettébb vicces:)

mrbateman 2014.09.02. 13:26:48

@calabria001: irreleváns, hogy a lakosság mit hisz! Az a hatás nem jelentős, hogy fél az inflációtól és inkább áruba/fizikai eszközbe menekül, így növelve a kereslet mennyiségét és felhajtva az árakat. Nem tudatos döntést hoz, főleg nálunk nem.

A lényeg a pénzmenyiség és az arumennyiség egyensúlya (monetáris szempontból nézve az inflációt).

Ha nő a likviditás, akkor termelői infláció jön/jöhet...nő az ár, mert többért el lehet adni, hiszen bővült a likviditás.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.02. 13:40:00

@// Gery Greyhound: A népek és nemzetek között igenis különbségek vannak. Pl. egy átlag norvég IQ-ja 16 ponttal magasabb egy ghánainál. Ez tömegméretekben hatalmas különbség. Sokszor a különbségek nem ennyire egzaktak, de attól még jelen vannak.

"A romló gazdasági helyzetre gyógyírt jelent, hogy leromboljuk azt, ami van, amit az őseink - akikre oly büszke vagy - felépítettek?"

Egy háború esetén az ellenséges katonaság "rombolja le", vagy ami még rosszabb veszi birtokba e közcélú építményeket (hidak, kórházak, középületek), akkor az mennyivel jobb?

A romló gazdasági helyzetere a gazdasági helyzet javítása a megoldás, aminek fontos része az ipar és egyéb ágazatok fölfuttatása. A hadiipar ill. az infrastruktúra-fejlesztés (pl: középületek fölújítása, úniós segély helyett önerőből) számos mellékes haszonnal jár a nemzetgazdaságra nézve, mint pl. a munkanélküliség megszűnése, business-cycle beindulása, stb.

Az én őseim tudták, hogy "Si vis pacem , para bellum" vagyis ha békét akarsz, készülj a háborúra. A politikában csakis az erős ellenfelet tisztelik, a liberális pacifizmus egy ország kollektív öngyilkosságát jelenti. Eddig a történelem folyamán még mindig így volt, és a mostani helyzet is ezt tükrözi.

hoplita 2014.09.02. 13:40:09

@// Gery Greyhound:
"... Hidd el, te is beálltál volna az én helyemben. .."

Hívtak, nem álltam.
Az én pályagörbém nem túl cakkos.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.02. 13:52:22

@mrbateman: Azt írtam, hogy az "okos tervezéssel" lehet elkerülni az inflációt. Vicces hogy azzal vádolsz, ("szövegértelmezés képtelensége") amit te magad követtél el.

"Az a baj tudod, hogy nem mondasz semmit, semmi érdemit és használhatót, de meg vagy győződve, hogy nálad van a bölcsek köve!"

Itt most nyilván nem megyek bele technikai részletekbe, offtopic lenne. Írtam erről eleget korábban.

"De nem gondolod azt, hogy amiket írsz, azok csak a te szobád magányában állják meg a helyüket, egészen addig míg egy másik szobatudós ellenkező előjelű - ugyanúgy megalapozatlan - írását rá nem eresztjük."

Nem gondolom ezt, de ettől persze lehet hogy igaz, senki sem tévedhetetlen. Éppen azért hoztam elő az elképzeléseimet, hogy a nagyérdemű reagálhasson rá. Erre azt kaptam hogy vegyek vissza az arcból meg egyéb marhaságok, ami mondandóm lényegét teljesen érintetlenül hagyja. Azt sem gondolom hogy megalapozatlan lenne, a New Deal Amerikában hasonló alapokról indulva lett sikeres. Én csak azt mondom, hogy a sikeres , már egyszer megvalósult és működő példából amit csak lehet , egyszerűen másoljunk le és alkalmazzuk. Nem én találtam föl a melegvizet, én azt mondom ha van esély Mo-t jobbá tenni, azt ne hagyjuk ki.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.09.02. 13:53:21

@// Gery Greyhound:
tudja, az ember mindig is ölt, és mindig is ölni fog. és most a maguk széttaknyolódott, élvezeti demokráciákba belepistult, herélt nemzedéke jön.
és maguk ettől poszthadszíntéri szindrómában fognak dilisen fetrengeni, mert nincsenek rá felkészülve.
és ez nem öröm, csak racionalitás.
tudja, balfaszkám, más a rózsaszín pöcsű, defetista nyálpacifizmus ateista fundamentumokal, mint a felébredettség békeigénye.
és hiába menekül a konzumidióta pereputtya bárhová angolkenyeret kérni, majd muszlim bombát kap a pofájába.

mrbateman 2014.09.02. 14:40:24

@Nemzetstratégia: A New-Deal egy kontinensnyi országban volt sikeres 80 évvel ezelőtt, egy olyan országban ami már akkor vezető gazdasági pólus volt, még kiaknázatlan lehetőségekkel.

Ez ma már értelmezhetetlen egy 10 milliós nyitott piacon, egy tranzitországban.

Amit írtál, írtál...nem szövegértés kérdése egy tőmondat elemzése, ott van feketén-fehéren, inkább olvasd vissza, mint a saját hitelességedet olvaszd!
Én nem értelmeztem, csak idéztem és megjegyeztem, hogy szerintem vastag tárgyi tévedés!

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.02. 14:55:42

@mrbateman: "Ez ma már értelmezhetetlen egy 10 milliós nyitott piacon, egy tranzitországban."

Hol a releváns különbség? A gazdasági mechanizmus ugyanaz.

Monetáris expanziónál az inflációt okos tervezéssel el lehet kerülni, pl. zárt forgalmazású váltók használatával.

nemzetstrategia.blog.hu/2013/03/09/iii_kiut_a_valsagbol

Továbbiakban ha van észrevételed, ott van amit írtam. Másfél éves, érdemi, részletekbe menő, bírálat még nem született rá.

mrbateman 2014.09.02. 15:31:50

@Nemzetstratégia: El fogom olvasni, csak beleolvastam részletekbe.

Vannak szimpatikus elemek pl őshonos fasor az utak mentén Miért ne? én is azon vagyok (ez frusztrál a legjobban), hogy amit meg lehetne tenni és nem kerülne igazán semmibe és talán ellenérdekű fél, érdeksérelem sem lenne még azt sem csináljuk, mert mindig kifogások vannak, sőt igazán le se szarják.

Vannak viszont olyan részek, amelyek elméletek és azt gondolom nem elvárható, hogy tömegekre kényszerítődjenek, mert valaki szerint az jó és majd működni fog...semmi garancia nincs rá, csak egy elgondolás. Másrészt vesd össze ezt a túlzott magabiztosságot a mostani hatalomgyakorlási és döntés előkészítési stílussal, majd nézd meg az eredményeket.
Az ilyen szintű megmondás nem működik, mert nincs meg az erő, hogy átvigye valaki a vízióit. Illetve addig jó, amíg nincs meg az erő hozzá. Hol vagyunk ettől ma és még a mai állapot is elfogadhatatlan és megengedhetetlen!

Zárt forgalmazású váltó olyan mint az e-cigi, guminő, alkoholmentes sör, jó, hogy van ilyen de általában pont a sajátossága miatt nem kell senkinek.

Te mekkora diszkonttal vennél zárt forg váltót? Kifizetnéd érte ugyanazt az árat, mint a szabadon forgathatóért? Naugye!

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.02. 16:03:36

@mrbateman: ok, olvasd el, várom az észrevételeidet a cikk alá kommnetben, válaszolni is oda fogok, pl. váltó-ügyben.

Valóban fájdalmas hogy vannak olyan dolgok amik relatíve semmi pénzbe nem kerülnek, mégis tesznek rá nagyívben.

közösperonos átszállás 2014.09.02. 17:28:29

@Molnárgörény: "Az obsitos katonák, mint háborúcsinálók, éppen azt a Tisza Istvánt ölték meg, aki a Monarchiában egyedül szólt 1914-ben a háború megkezdése ellen."

Károlyi is végig a háború ellen volt, például (sőt, kettejük közül csak ő volt végig), nem is véletlen, hogy őt választották meg miniszterelnöknek.

Valójában szinte az egész ország töke tele volt a háborúval, ez van. Persze, akkor még nem volt világos, mi az alternatíva (igen, Tisza se tudta, akkor tudta volna '14-ben is, és nem adja be a derekát, nem?).

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.09.03. 12:08:10

a gellérteknek és greyhoundoknak is üzen a sejk:
ott az írás a falon!
www.youtube.com/watch?v=xdXQHEXOwCE#t=160

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.09.03. 22:12:50

@jm padilla: Jól van, tudod, mit?

Dögölj meg ezért a szar fosért, és hidd azt, hogy majd neked az élet után (ami nincs) jobb lesz.

Én ezt megengedem neked, és tiszteletben tartom. Te pedig cserébe tiszteletben tartod, amit én gondolok. Oké? :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.09.03. 22:15:37

@Nemzetstratégia:" Pl. egy átlag norvég IQ-ja 16 ponttal magasabb egy ghánainál. "

Ehhez nem is kell ilyen messzire menni, egy átlag budapest-belvárosi és egy átlagos szeged melletti tanyán élő proli között ennél jóval több különbséget lehetne felfedezni. Most akkor hirdessen háborút az Alföld ellen Budapest?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.09.03. 22:17:49

@Nemzetstratégia: Belegondolva azért kurva vicces. A szeged melletti tanyán élő proli az honfitárs, a sturovoban (bocsánat, párkány) hozzám hasonló gondolkodású fiatal meg ellenség, miközben előbbi és énköztem sokkal nagyobb kulturális szakadék tátong.

Most akkor hogy van ez? Semmi következetesség és logika nincs abban, amit mondtok.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.09.03. 22:25:08

@Nemzetstratégia: "Pl. egy átlag norvég IQ-ja 16 ponttal magasabb egy ghánainál."

Az IQ-teszten elért eredménye a magasabb. Minden mérés mindig torzít: kimutatható, hogy 2$ jutalom is jobb eredményekhez vezet IQ-tesztek töltögetésénél, például. A norvég és a ghánai oktatási, tesztírási kultúra, a feladatok jellege között nyugodtan lehet ekkora különbség.

Azt kéne mérni, hogy Norvégiában született, nevelkedett és tanult ghánai származású alanyok eredménye hogy viszonyul.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.09.04. 08:58:41

@// Gery Greyhound:
nem ok. az ostoba gondolatokon nincs mit tiszteletben tartani. ezt a tiszteljük egymás gondolatait, valami análszadisztikus demokrácia klubban adja elő, ottan talán van rá vevő. a ner-nek nincs szüksége magukra. tényleg jobb, ha szedik a sátorfájukat, és elmennek valami óhajtott ejrópai demokráciába.
csak nem könnyű, ugye? gondoljon bele, hogy maga azért valamit csinált ilyen médiageci vonalon. na mostan azt is tudja, hogy mondjuk amerikában egy tízezres kisváros három gimijének bármelyikében működő számológép-film-média szakkörében első hónap után tudnak annyit a legények és leányok, mint maga mostan. így nehéz elmenni. tehát beáll, vagy pofát befog.
és ez igaz a gellért féle sajtómarcipánokra is.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.09.04. 09:00:59

@// Gery Greyhound: lehet, hogy a szeged-tanyai proli nem túl iq-s. de a mienk. maga, meg a párkányi liberálisdemokrata meg nem a mienk. magukra nincs szükség.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.04. 20:39:45

@jm padilla: Az a baj, hogy mutatis mutandis mindez igaz a magyar politikusokra is. Mondanom sem kell, hogy a fideszesekre is.
Amúgy Putyint nem hasonlítanám Orbánhoz. Putyin viszonylagosan felvirágoztatta Oroszországot. Orbán meg Magyarországot nemigazán. Nem mintha látnék más alternatívát, és örülök, hogy a komcsik végre kinyiffantak, de a tényekről nem lehet nem tudomást venni.

l. ember 2014.09.04. 23:42:18

ha felemeljük a hadikiadásainkat, a keletkező összeget hogyan költenétek el?

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.06. 13:41:36

@// Gery Greyhound:

"Ehhez nem is kell ilyen messzire menni, egy átlag budapest-belvárosi és egy átlagos szeged melletti tanyán élő proli között ennél jóval több különbséget lehetne felfedezni. Most akkor hirdessen háborút az Alföld ellen Budapest?"

Budapest agyelszívó képessége köztudott, de itt egyazon népről van szó, míg a norvég-ghánai viszonylatban ez nem áll fenn.

"A szeged melletti tanyán élő proli az honfitárs, a sturovoban (bocsánat, párkány) hozzám hasonló gondolkodású fiatal meg ellenség, miközben előbbi és énköztem sokkal nagyobb kulturális szakadék tátong."

Padilla őrnagy jól összefoglalta, nincs mit hozzátennem.

@Counter:
therightstuff.biz/2014/04/29/correcting-the-anti-racialist-qa/
megnézni és megérteni a cikkben lévő 10 pontot
Kétlem hogy a megértés menni fog
süti beállítások módosítása