John Lukacs utoljára ad elő Magyarországon
2013. május 17. írta: Redakció

John Lukacs utoljára ad elő Magyarországon

john_lukacs.jpg

Hosszú idő után utolsó alkalommal látogat Magyarországra John Lukacs, aki két előadást is tart a jövő héten Budapesten. A 89 éves történészprofesszor a Pázmányon a kiegyezés koráról, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen pedig a két világháborúról és azok következményeinek magyar katasztrófájáról beszél majd.

John Lukacs május 21-én, kedden 17 órakor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem budapesti képzési helyén, a Sophianumban (1088 Mikszáth tér 1.), május 22-én, szerdán 17 órakor pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem campusán, a Gólyavárban tart előadást (1088 Múzeum krt. 4.).

A történészprofesszor, aki jövőre lesz 90 éves, a kiegyezés koráról, illetve a világháborúkról és azok következményeinek magyar katasztrófájáról beszél majd. A két előadás ingyenes, azonban regisztrációkötelesek: az elsőre itt, a másodikra pedig itt lehet jelentkezni. Mindkét előadásról felvétel készül.

Lukacs a kiegyezés, az első és a második világháború hatásait mutatja be, és tesz javaslatokat a magyar társadalom lehetséges fejlődési irányaira. A két alkalom ezért nem csupán a történészhallgatók, hanem azok számára is érdekes lehet, akik kíváncsiak egy ismert, magyar nemzetiségű gondolkodó meglátásaira.

John Lukacs Budapesten született 1924-ben. A Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetemen történelem szakra járt. Miután Magyarország a németek oldalán belépett a második világháborúba, dezertált a hadseregből. A zsidótörvények miatt munkaszolgálat és deportálás várt rá, de kijátszotta a németeket, és túlélte Budapest bombázását is. Az oroszokkal kapcsolatban sem voltak illúziói, így 1946-ban emigrált. Tanulmányait a Cambridge-i Egyetemen folytatta, s ott kezdett tanítani is. Később az Egyesült Államokba költözött, ahol 1947 és 1994 között a Chestnut Hill College történelem tanszékén tanított. A Columbia, a Princeton és a Johns Hopkins Egyetem vendégprofesszora, de az ELTE-n, a Corvinuson és a Közép-európai Egyetemen (CEU) is tartott előadásokat. John Lukacs a 2000-ben újraalapított Corvin-lánc birtokosa, az amerikai katolikus történészek szövetségének volt elnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem díszdoktora.

Műveiben elsősorban a második világháborúval foglalkozik, de több könyvet szentelt magának a történelemnek is (A történelmi tudat, A XX. század és az újkor vége, Egy nagy korszak végén), valamint Budapestről is megjelentetett egy kultúrtörténeti munkát (Budapest, 1900 – A város és kultúrája). Magyarul legutóbb 2012-ben jelent meg kötete A történetírás jövője címmel.

A facebookos John Lukacs Rajongói Klubon információkat találhatunk a professzorról és idézeteket olvashatunk a műveiből.

A professzor anyanyelvén, magyarul tartja az előadásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr535304394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2013.05.17. 14:01:12

@ArmaGedeon: idős, 89 éves és most azt gondolja, hogy többet nem jön. Ez sem volt könnyű elhatározás a részéről.

Bloodscalp 2013.05.17. 15:27:49

bájos, de prekoncepcióban szerintem a kiegyezés&1. és 2. korszakát álkonzervatív vagy divatosan szólva "nemzeties" látásmódban fogja elmesélni. Röviden a kiegyezés kora: prekommunisták a gonoszak, az éledező konzervatív patrióták pedig a hősök. VH hasonlóképp, kommunisták a gonoszak akik miatt veszítünk 2 háborút, pedig a héroszok nagyon küzdöttek a hazáért.

A royalisták, (ál)konzervatívok, "nemzetiek" könnyes szemmel hallgatják a mesét, a végén összeborulnak, kezet ráznak, megegyeznek hogy több ilyen törtéelmi meseóra kellene...aztán hazamennek, az asszony átesik a vak komondorokon és lefekszenek aludni.

Czelder Orbán 2013.05.17. 20:00:05

@Bloodscalp:
Valahogy így, de az kimaradt, hogy Csörcsill megvédte a nyugati civilizációt a keleti hitlerista-sztálinista barbár hordáktól. És a hallgatóság tele lesz félművelt vannabí "európai polgárokkal".

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.05.20. 16:36:54

@dobray: veszélyben a következő dájcs csereprogram:

index.hu/kulfold/2013/05/20/biralta_orban_nacizasat_a_nemet_kulugyminiszter/

izé, bitte glauben sie mir, der grossartige herr orbán ist nicht so schlimm, schluchz-seufz, wir sind brave bürgerliche demokraten usw-usf

szomorú vagyok efftársak, tanulni kéne attól a derék kumin gyerektől, ő tuggya hogy köll a vezírt védeni

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.05.20. 17:02:47

@Herr SturmLikudnik: oszt arról a kisiklásról megemlékezett-e a derék dajcs buziminiszter, hogy tito-zsebet vágtakl a svábokra is 44-45ben?

amiért a mai napig semmilyen kárpótlás, de még bocsánatkérés sem történt

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.05.20. 17:15:50

@Herr SturmLikudnik: Az a durva, hogy a Magyar Honvédség állapotát elnézve kerülhetnénk akár akkora Scheisséba, hogy a magyar miniszterelnök kifejezetten könyörög a németeknek, hogy küldjenek már néhány tankot... Mintha sok éve fel is ajánlottak volna használt Leó-1-eseket, de nem, sík országba minek a tank, mi inkább az összes T-55-öst és a T-72-esek nagy részét is kiszuperáltuk.

Egyébként pedig... Leó-2-esek a Kossuth téren, Orbán pedig börtönben? Gondoljuk csak meg...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.05.20. 17:48:54

@Holger Hartland: rendeljünk egy csokor margarétát?

off-ban meg:

amúgy jött volna még egyéb príma vas is szimbólikus 1 márka/ajró áron, egymással versenyezve hagyták ki a szoci/finesszes kormányok, mert ugye akkor mit lehetne túlárazva közbeszerezni? lopni se tudnak, mert ugye a sok jó ingyé adott használt cuccosnak monnyuk az "átfestését" is lehet okosba eszközölni és akkor lehet nyerészkedni is, de van jó paripa is a huszárnak

van egy láda söröm arra, hogy valamilyen elavultság mesével elsózzák a tekintélyes btr-80 flottánkat és lesz a helyébe egy maréknyi drága szarabb bigyó (mint a mostanság jelentőségén felül hájpolt komondor nevű kaszni, pénzszállítónak elmegy, csatajárműnek ránézésre alkalmatlan)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.05.21. 07:13:20

@gróf Szopatzky-Weretzky: ismerős a sztori, még az ötvenes években is csomagolt kofferral vártak az ősök, mikor viszik el őket dájcs felmenőség miatt, ezt benézted

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.05.21. 07:43:16

@Herr SturmLikudnik: mit is néztembe blfszkám, mikor ugyanazt mondod mint én?
a kárpótlás, bocsánatkérés nyilván* a szerbekre vonatkozot

*ez a történelmi kontextusból nyilvánvaló kellene hogy legyen számodra is
süti beállítások módosítása