Tranzit - Fesztivál a szabadság határán
2012. augusztus 29. írta: st.Ella

Tranzit - Fesztivál a szabadság határán

Tranzit_udvar.png

Első hivatalosan is nyilvános rendezvényét tartotta a Tranzit múlt héten; a Kommentár Alapítvány rendezvénysorozata szintet lépett, és megduplázta tavalyi részvevői számát. Bár a veteránok közül többen visszasírták a szűkebb körű bulikat, néhányan pedig rögtön a két fő ajánlásához kötött meghívásos rendszert állították volna vissza, alapvetően azért mindenki jól érezhette magát Kőszegen. A törzsvendégek megtalálták mindenkori ivócimboráikat, és befogadták az újakat is. Orbán Viktor szavai szerint „a nemzeti-keresztény oldallal nem ellenséges fiatalok” gyűltek össze, az indexes Plankó Gergő az internetes generáció Tusványosát látta a rendezvényben. A „felhajtott ujjú kockás ingek és a sportcipők földjén”, immár a szandálzoknik hiányában – ahogy a Fent és Lent blog fogalmazott – beszélgethettek mindenféle közéleti témákról a meghívott vendégekkel a többnyire 30 év körüli résztvevők.

Bár a meghívottak listáján a legnagyobb nevek nagyobbrészt megegyeztek a korábbi Tranzit-eseményekével, ennek is megvoltak az előnyei. A közönség egyre bátrabban kérdez, a kötetlenebb hangvétel akár személyes beszélgetésre is lehetőséget ad. A kisebb pódiumokon ugyanakkor új arcok és eddig meg nem vitatott témák is bőven akadtak. A szervezők azt is elmondták: kísérletet tettek néhány ellenzéki vezető meghívására is, közülük néhányan elfogadták, mások visszautasították az ajánlatot.

Tranzit_Schiffer_Gulyas.png

Amitől a Fesztivál a határon igazán egyedi lett, az alapvető természete mellett a helyszín volt. Kőszeg belvárosának különböző pontjain, elszórtan táborozott le a a Jobbklikk, a Konzervatórium, a KerDem-blog, a Kommentár, a Heti Válasz, a Századvég, a Magyar Konyha és a Mandiner. A kávézók, éttermek, szállodák, valamint a vár színpadai elosztották az ezerfős tömeget, és a beszélgetésekre, vitákra sokkal alkalmasabb, kis létszámú köröket teremtettek. Egyik programról a másikra tartva a közönség akarva-akaratlanul is megismerte a történelmi várost, és valószínűleg senki sem bánta, hogy vasárnapra már a szobrok, szökőkutak, műemlékek apróbb részleteit is felfedezte. Az ekkora tömeghez láthatóan nem szokott kisváros néhány vendéglátással kapcsolatos bosszúságát érintetlensége miatt bocsátották meg a résztvevők: meglepő-e egy elfeledett rendelés ott, ahol még létezik a becsületkassza intézménye?

Tranzit_becsuletkassza.png

A Heti Válasz által kiadott Feszti Válasznak négy száma jelent meg, a hetilap minőségét hozva napi szinten. (Ehhez a szerkesztők megállás nélküli, 0-24 órás munkája kellett, összeköttetésben a budapesti szerkesztőséggel és a szombathelyi nyomdával.) A színpadok felelősei eközben még az utolsó percekben is mindent megtettek, hogy a nagy sikerű Kolozsvári Magyar Napok fáradalmait egy hét után is pihenő, a Tranzitot lemondó előadókat pótolják, illetve hogy a – a vártnál jóval kisebb számban megjelent – érdeklődő helybéliek  szomjúsága után kíváncsiságát is kielégítsék.

Tranzit_varfal.png

A Tranzit nyitottabb lett, és ahogy a szervezők megfogalmazták: a cél, hogy a folyamat ne álljon meg, az átlagéletkor a húsz felé közelítsen. Ezt minden bizonnyal elősegítik a híres-hírhedt bulik is, ahol Marót Viki, a Csík zenekar, vagy a Heaven Street Seven koncertje után napkeltéig lehet táncolni. A Fesztivál a határon közegében adja magát a lazaság, még ha ettől mémalapanyag lesz is a politikus.

A napok végére a jobbklikkes matricák, a hurka-kolbász, és a kockás ingek mellett a Feszti Válasz is a bulikba fulladó kultúra emblémájává vált: az olvasók mellett valószínűleg a minimagazin összeállítói is meglepődtek, hogy az utolsó hasábokon pár nap után vita bontakozott ki. G. Fodor Gábor, a Századvég igazgatójának írására ott adtak választ Böszörményi Nagy Gergő és Békés Márton főszervezők, és cikkükben a Tranzit szellemiségének alapjaira világítottak rá. Feltették a kérdést: lehet-e hitelesen kritizálni mások nézeteit anélkül, hogy a jobbközépen is számon kérnék a hibákat? Káros-e a nyugati elköteleződés rendre visszatérő számonkérése az okkultba hajló Kurultaj parlamenti fogadtatása után? „Őrizzük a szabadság határait. Főként ha a miénk. Erről szól a Tranzit Fesztivál” – írták, és azt ígérték: bárhogy is legyen, ők mennek tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr614736869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.29. 13:08:30

"Fesztivál a szabadság határán" - jó-jó, de melyik oldalán? :)

"Őrizzük a szabadság határait. Főként, ha a miénk." - Mármint a tiétek? :)

2012.08.29. 13:29:52

Azért hiteltelen ez az egész, mert Orbán legújabb esztelen agymenéseit nem kritizáljátok. Szóval jobbközép értelmiség szereti magáról azt mondani, hogy mennyire kritikus, de aztán tátott szájjal hallgatja a nagyvezír baromságait. Vagy legalábbis kussol, mert jól fizető minisztériumi állása van. Lehet itt Tranzitozgatni, és azzal áltatni magatokat, hogy Fidesz illetve Orbán bármiben is komolyan visz titeket vagy saját úgymond jobbközép értelmiségét, de ez nem így van. Leszarja. Neki az értelmiség csak arra kell, hogy sok parasztnak védjék a védhetetlent, elmagyarázzák a baromságait. (Lásd: Fricz, Lánczi.)
Üres fecsegés ami itt zajlott, semmi több.

2012.08.29. 13:39:51

@SontPent: Apropó, arra azért kíváncsi lennék, hogy Lánczi miért nem érvelt 2002 előtt az egykulcs adó mellett? Ha most szerinte az a húdekonzervatív álláspont, akkor miért nem kérte ezt számon 1998 és 2002 között a "polgári" kormánytól?
Vagy amikor 2005-ben Orbán azt mondta Gyurcsánynak hogy kikéri magának, hogy az egykulcsos adó támogatójának tartják, Lánczi, Heim és a többiek miért nem álltak fel, és mondták, hogy: "Elnök úr, ön téved, a konzervatív gazdaságpolitika szerint az egykulcsos a jó."
Vagy Fricz miért nem érvelt a szerinte baromi demokratikus előzetes regisztráció mellett korábban? Miért nem javasolta ezt a saját oldalának 1998 és 2002 között. Ja, mert akkor ez fel se vetődött. Akkor ezek szerint a 1998-as választás nem volt kifogástalanul demokratikus (és a 2010-es sem?)

És ez a két (valaha tényleg komolyabb munkákat író) ember a jobboldai értelmiség elitjébe tartozik. Persze ők aztán nem kurzusértelmiségiek, ő, dehogy a hatalom kiszolgálói, áh. Csak éppen mindenben azt gondolják amit Orbán Viktor. És követik a véleményváltozást is.
Mondjuk az is nagy szám lesz, ha mégis úgy dönt a Fidesz(Orbán), hogy nem lesz a magyarországi lakosoknak regisztráció, csak a határon túliaknak. Akkor mit fog mondani Fricz Tamás? Nyilvánosan canossát jár? Elismeri tévedését, mert a Párt irányvonala megváltozott? :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.29. 15:25:45

mennyi tisztaság, báj, és naivitás!
mennyi semmirekellő, ostoba, barom.

háború kell, hogy megtizedelje ezt a barom, semnemférfisemnemasszony népséget!
majd lefagy ergé olajosszemű hurráoptimizmusa a délfrancia fizimiskájáról, ha egy gránát rárobbantja az arcára turul közlegényt.

a háború nem jó. elkerülhetetlen. nemzedékek nőttek fel nevelés nélkül.
:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.29. 15:34:56

@jose maria padilla:

@padilla:! Ha a férfiklimax ilyen kegyetlen, akkor elkezdek rá tudatosan készülni.

Nagy tisztelője

ü
bbjnick

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.29. 15:45:35

@bbjnick: mindég is gyanús voltál te nekem, hogy afféle tanyasi buzi vagy, hisz férfi nem beszél ilyen ostoba férfiklimaxokat, ez nők szájába való, vélt korbács gyanánt. :)

Alfőmérnök 2012.08.29. 15:52:40

@jose maria padilla: Maga melyik háborúban vett részt? Számoljon be a tapasztalatairól, hős veterán!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.29. 15:55:04

@Alfőmérnök:
nekem, ellentétben magokkal, nincs szükségem háborúra. békeidőben is teremnek derék férfiak. csak sokkal, sokkal ritkábban. maga például a neten baszná az életét, ha ölhetne is? csak hogy egy személyreszabottat kérdezzek? :))

Bell & Sebastian 2012.08.29. 15:58:58

Nem hinném, hogy ez a tápszeren felnőtt nemzedék autentikus perzsaszőnyegre fog szert tenni fosztogatás által.
De azt helyből el tudom képzelni, hogy felszerelnék a Gárdát és felültetnék a Vietnamból is kiszuperált helikre.

Életüket és vérüket, de a zabunkat, azt nem!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.29. 16:08:18

@jose maria padilla:

Az "elmeholtat" kihagytad:-) Én is hülyeségnek gondoltam ezt a férfiklimax-dumát (mifelénk sincsenek férfiklimaxosok), de, mostanában, néhány kommented felébresztette bennem a gyanút, hogy nem kizárt, hogy Judapesten ez egy létező probléma.:-)

ü
bbjnick

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.29. 16:10:16

@bbjnick: picsába, csak nem elkaptam ezt a szörnyű kórt?! :)

Bell & Sebastian 2012.08.29. 16:16:49

Olyan nincs, hogy nem áll fel, legfeljebb nem bármire. :)

Alfőmérnök 2012.08.29. 16:22:07

@jose maria padilla: Szerettem volna katona lenni, véremet adtam volna hazámért, be is soroztak, a legjobb minősítést kaptam, de mire befejeztem a felsőfokú tanulmányaimat, eltörölték a sorkatonai szolgálatot. A NATO zsoldosa meg nem leszek!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.29. 16:25:28

@Alfőmérnök:
eh, az ilyen egzaltáltak az első puskalövés után már nem akarják vérüket adni a hazáért, hanem az ellenséggel kezdenek fraternizálni. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.29. 16:40:19

@Alfőmérnök: Ha tényleg szeretett volna katona lenni, lehetett volna. A tanulmányi szolgálathalasztás nem automatikusan járt, hanem kérni kellett. Aki kérte, annak megadták, de nem volt kötelező kérni. Bármikor kihagyhatott volna egy évet a felsőfokú tanulmányaiban, hogy bevonuljon. Ha akart volna. :)

Alfőmérnök 2012.08.29. 16:43:38

@jose maria padilla: Volt pszichológiai teszt is a sorozáson.
@Holger Hartland: Nem tudtam előre, hogy el fogják törölni a kötelező szolgálatot.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.08.29. 16:48:45

@Alfőmérnök:
igen? már értem miért szüntették meg a sorkatonai szolgálatot :))

balint60 2012.08.29. 17:25:17

A századvéges G. Fodor Gábor a fiatal jobboldaliak kritikáját a "kádárizmus kísérteteként" minősíti, amit a megfelelő szocializációs minta hiányával magyaráz.
Böszörményi Nagy Gergő és Békés Márton válasza határozott és elgondolkodtató minden europeer jobboldali számára.
A "puszta hatalomtechnikai machináció és a cinikus szövegelést alkalmazó" gyakorlat árasztja a kádárizmus szagát. És igenis "van szocializációs minta: 14 éves ötlet: Polgári Magyarország".

Ehhez kellene -még időben- visszatérni!

2012.08.29. 17:52:33

@balint60: Egy fokkal jobb, mintha "ellenforradalmi" kísérletnek nevezte volna, ahogy a Miniszterelnök Úr tette. :)

Előbb-utóbb ki fog pukkadni ez a lufi is. A szadeszes doktriner értelmiség is elvesztette a hitelét, így fognak járni az ilyen G. Fodor-félék is. Sokáig nem lehet hazugságra és demagógiára építeni sem a politikát, sem a kommunikációt.

jan 2012.08.29. 17:54:49

Koszegnel modorosabb hely aligha van trendi jobboskodasra.

Viszont fontos, hogy kiderult: a kiraly meztelen. Pontosabban: a kiraly kover. Igenytelenul, otromban elhizott.

Marmost a falkavezer/uralkodo/stb. fizikai allapota, ferfiereje fontos szimbolum (ld. Putyin vadaszos-halaszos-izmozos kepeit).

Egy renyhe, eltunyult, szetfolyo ember benyomasat kelto vezer hamarosan szamithat a magukat jobb fizikai, szellemi kondicioban erzo kihivok (Rogan? Kosa?) megjelenesere.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.08.29. 18:06:25

@balint60:

Szóval, akkor jól sejtettem én, hogy "kötcse" tkp. egy századvéges projekt?! "Köccsét" a Századvég-agytröszt adta Orbán szájába...

bbjnick.blog.hu/2010/06/05/kotcse_n_1_tortenelmi_tett_volt_a_forradalmi_hangulatot_becsatornazni_a_demokraciaba

ü
bbjnick

balint60 2012.08.29. 18:40:20

@SontPent:
igen, magam is ebben bizakodom annál is inkább, mert az Orbán-rendszer gazdasági alapja "tankönyvszerűen" nem működőképes.

Csak az a baj, hogy erre az újabb kitérőnek mindannyian megfizetjük az árát, ráadásul a jobboldali eszme, amit mindenki azonosnak tart a Fidesszel, hosszú esztendőkre lejáratódik.

F. A. Hayek 2012.08.29. 19:04:15

Valamelyik szerző esetleg ki tudja fejteni, hogy a Kurultáj vagy annak parlamenti fogadtatása miben kérdőjelezi meg az ország nyugati orientációját? Esetleg ez utóbbi nyomatékosítása érdekében ki is kellett volna tiltani az ázsiai látogatókat az Országházból? Mert ha igen, akkor nem sokáig kell keresni a Kőszegen elhangzott "idióták vagyunk" fordulat címzettjeit.

Alfőmérnök 2012.08.29. 20:23:43

@jose maria padilla: Egyébként félretéve a tréfát, nem szívesen ölnék embert. Gyerekkoromban láttam egy amerikai filmet, ami akkora hatással volt rám, hogy azóta pacifista vagyok:
Gyáva hősök - Egy bukott hadjárat bizalmas története
www.port.hu/gyava_hosok_-_egy_bukott_hadjarat_bizalmas_tortenete_the_private_history_of_a_campaign_that_failed/pls/fi/films.film_page?i_film_id=37639&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_topic_id=2

Robinzon Kurzor 2012.08.29. 20:26:17

Amíg Orbánt csak azért hívják el, hogy ájultan hallgassák, addig komolytalan.

JohnnyLillibrogida 2012.08.29. 20:27:15

@SontPent: én nem voltam idén a tranziton mert a nemzetgazdaságot szolgáltam munkámmal, de szerintem ez így sarkítás
nem lehet várni, hogy a jobbközép értelmiség legyen a jobbközépnek mondott kormány legnagyobb kritikusa, de pont ezek a fórumok többször fogalmaztak meg kritikát a kormánnyal szemben
például palibácsi lemondása kapcsán
és ha kirekesztjük a középre húzni képes rétegeket a párbeszédből azzal hogy negligáljuk őket véleményük miatt ne feledd a szélsőségeket erősítjük...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.08.29. 20:36:29

@SontPent: teljesen egyetértek

nem hiszem, hogy beavatottak lennének a mandarinok, nem tudják kinek melyik komcsi az apja, mindegyik fideszespártelitagnak az lehet

2012.08.29. 20:58:48

@JohnnyLillibrogida: Nem mondtam, hogy a legnagyobb kritikusa legyen, csak a legnagyobb agymenéset és a vállalhatatlan dolgait kellene kritizálni. Egyébként a kormány szerintem nem jobbközép, egyáltlaán nem konzervatív (nem is szélsőjobb, mint azt ballib hiszi), szerintem simán bolsevikok. A gazdasági, politikai és kulturális hatalom totális megszerzésére törekszenek.

Plagi bácsit valóban bírálták jobbról is, de ott sem került szóba, hogy ki a felelős, ki ragaszkodott hozzá, ki nevezte ki (Orbán).
A kormány egy-két hülyeségét, meg Kerényi teljesen agyatlan örökségeit pellengérre állítani, ettől nehogymár meghatódjunk. Ez kb. Ludas Matyi színvonal. Ez a blog is kb. az a szerepet játssza, amit Hofi anno. Az üzenet az, hogy vannak hülyék, vannak rossz tanácsadók, stb. azokon lehet röhögni, de a Vezért nyilvánosan bírálni nem lehet.
Az ún. jobboldali közgadászok akik időnként keményeken mondanak azok is leginkább Matolcsyt bírálják, de Orbánt aki kitart mellette, aki a kritikák ellenére kinevezte nem. Max. elmondják mint Heim, hogy szegény Orbán a rossz tanácsadókra hallgat. Szóval a legkeményebb kritika a Fidesszel és Orbánnal szemben "a rossz tanácsadó-jó király" panelekből építkezik.

2012.08.29. 21:01:56

@balint60: Megvan az esély hogy Orbán úgy lejáratja a jobboldalt, mint Gyurcsány a balt. Persze én leszarom a Fideszt, ez az országnak lenne óriási tragédia. Kik jönnek majd? A Jobbik? Vagy visszajönnek a szocik?

capacete 2012.08.29. 22:09:59

Fantasztikus rendezvény lehet az, ahol maga a Nagy Böszme az egyik szervező, aki ráadásul minisztériumi vezető állásból mértékadó kritikát is megfogalmaz! Remélem, sok-sok kiadós együttlétre került sor, az infernális kretének pedig nem képviseltették magukat...

samtelen 2012.08.30. 00:10:55

A mandi hardcore kommentelőinek homokozójába én nem nagyon szeretek belepiszkítani, de. Én voltam Kőszegen és voltak ott olyan emberek is, akiknek véleményem szerint volt agyuk is, nemcsak "élő szövet a belső fémvázon" jellegű modoros droidként hajtották végre a vinyón eltárolt programot.

És mondjuk a Schöpflin György vs. Adam LeBor beszélgetés egész tanulságos volt, és a Hiller vs. L. Simon is, bár az csak a felszínt kapirgálta, de legalább elegánsan megoldották. A HS7-re se lehetett panaszom, egyik este viszont egy chardonnay házmestertől bekészülve épp azon gondolkodtam, hogy chardonnay házmestertől berúgni vajon trendieskedő jobber modorosság-é. És hogy Sopianae cigit szívni Davidoff helyett vajon milyen oldali elkötelezettségre vallhat.

Ún. "jobbközép értelmiséginek" lenni meg amúgy azért nehéz, mert a szélsőségesektől azt kapod meg, hogy "libernyák takony" vagy, a másik oldalról meg "kirekesztő fasiszta" ofkorsz, mert kis hazánkban előszeretettel definiáljuk a saját identitásunkat mindig mások ellenében, hogy "én az vagyok, aki nem a te, mert te..."

Úgyhogy én inkább már csak mindenkinek igazat adok, de egyénenként változó szenvedéllyel.

Nyugodalmas jó éjszakát, uraim.

2012.08.30. 09:58:32

Hoffmann Rózsika visszahozná az egyenköpenyt az iskolákba.
Jövőre nulla darab államilag támogatott közgadász és jogász hely lesz.

www.origo.hu/itthon/20120830-hoffmann-rozsa-visszahozna-az-egyenkopenyt-az-iskolaba.html

Fasza. És természetesen a fiatal jobbközép értelmiség karöltve a Századvéggel majd jól megmagyarázza, hogy miért jó ez.

2012.08.30. 10:02:50

@samtelen: Nem kell itt modoroskodni. Az értelmesebbek már elhagyják vagy elhagyták az országot. Akik itt maradnak Mo-on: a 1. képzetlen proli réteg, 2. multicégnél dolgozók, no meg 3. a protekciósok, akiket uram-bátyám sógor-koma rendszerben benyomtak valaki minisztériumba, állami vagy önkormányzati szervbe.
A fiatalok lábbal szavaznak Orbánék ellen.
Schöpflin is elmehet az anyjába. Nem hányja el magát ezektől az alakoktól?
Központosítás és államszocializmus épül itt, ha nem vettük volna még észre. (lásd még előző komment).

Robinzon Kurzor 2012.08.30. 12:14:54

@SontPent:

Ha ezt Hiller Haver tervezné, akkor menne már a komcsizás ezerrel, meg a sztorik a gyűlölt iskolaköpenyről.
Teljesen jogosan.

Meglátjuk, hogy ehhez képest Hoffmann, aki nyilván még MSZMP-s korszakából hozta magával oktatáspolitikai elképzeléseit (amikor a Kádár-rendszer hű és megbízóható fogaskereke volt az oktatási minisztérium középvezetőjeként), szóval Rózsika néni milyen fogadtatásra lel iskolaköpeny ügyben.

Szerintem lesz egy nagyon rövid "Ilyen ország nincs" poszt, csak hogy ne lehessen azt mondani, hogy nem kritizálják a kormány hülyeségeit.
De lesz külön elemző poszt is, amelyik megfeddi a sommás elutasítást, egyfelől-másfelől kontextusba helyezve az iskolaköpenyt angol és távol-keleti példákat fog hozni összemosva az iskolai egyenruha és a gyerekkorunkból is ismert sötétkék egyenköpenyt, végül megállapítja, hogy ez egy jó kezdeményezés.

csak egy néző 2012.08.30. 13:49:48

@F. A. Hayek:
Csak megkérdezem,hogy mi értelme volt annak,hogy a parlamentben egy elhanyagolt küllemű táltos körbe táncolta,dobolta a koronát??

jan 2012.08.30. 14:14:10

@csak egy néző: Számomra abszolút mélypont volt végignézni ezt a videót. Egyszerre sírtam és röhögtem, annyira lesújtó, szánalmas, nevetséges, megalázó volt ez, hogy senkiházi önjelölt bohócok körbedobolják a szent koronát, az ezeréves államiságunk és kereszténységünk szimbólumát.

Csodálom, hogy nem lett ebből nagyobb botrány: ki engedélyezte ezt az egészet? Hogy bírták ki a kormányőrök röhögés nélkül, vigyázállásban ezt a botrányos cirkuszt?

csak egy néző 2012.08.30. 14:27:23

@jan:
Igazad van.Kiváncsi lennék,hogy egy kulturáltabb országban mi volt rólunk a véleményük.És kiváncsi lennék,hogy @F.A.Hayek-nek mi a véleménye.

Robinzon Kurzor 2012.08.30. 15:48:25

@jan:

Mondjuk a katolikus egyházat (bíborost, püspöki konferenciát) meg kellene kérdezni, hogy mit szólnak hozzá.

Alfőmérnök 2012.08.30. 16:09:28

@Robinzon Kurzor: "Szerintem lesz egy nagyon rövid "Ilyen ország nincs" poszt, csak hogy ne lehessen azt mondani, hogy nem kritizálják a kormány hülyeségeit."

Ezek a barmok az iskolai egyenruha bevezetését kezdeményezték, még Rózsika ámokfutása előtt.

mandiner.blog.hu/2010/09/16/egyenruhat_az_iskolakba

Robinzon Kurzor 2012.08.30. 16:27:42

@Alfőmérnök:

642 komment ....
Maga a poszt persze a legszebb népszavás stílusban: vannak érvek mellette, vannak ellene, de az rögtön nem ér, mert hát nem úgy van és kész.

Iskolai egyenruha nem feltétlenül hülyeség, ahol ennek van hagyománya és tényleges tartalma.
De ennek adminisztratív úton történő kötelezővé tételétől önmagában bármi hasznosat is várni: merő ostobaság.

Viszont vegyük már észre, hogy itt nem erről van szó, hanem a jó öreg iskolaköpenyről, ami mögött semmi pozitív tartalom nincs.

Alfőmérnök 2012.08.30. 17:27:59

@Robinzon Kurzor: Egérék csak azért akarják az egyenruhát, mert Magyarországot szeretnék Angilának látni.
Ez a köpeny (köp-eny :)) hisztéria meg csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet Rózsikáék balfaszkodásáról.
Felőlem akár be is vezethetnék, ha nem ilyen dilettáns módon végeznék a dolgukat.

2012.08.30. 18:14:25

@Robinzon Kurzor: Igen, iskolaköpenyről van szó, nem az Eton College-ban hordott egyenruháról vagy cambridge-i talárról.

Lázárvárosban már van iskolaköpeny.

hir6.hu/videok/467/101028_muveszi_kopenyt_kaptak_a_hodmezovasarhelyi_elsosok/

2012.08.30. 18:17:27

@Robinzon Kurzor: Van egy tippem hogy melyik cég gyártaná a köpenyt nagytételben. Több tízezer iskola van, jó biznisz.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2012.08.30. 19:18:10

@samtelen: Mi volt a Schöpflin vs. LeBor meccsen? :) Szórakoztató lehetett.

pierre bayle 2012.08.30. 22:50:17

szerintem akkor lehetett vón hiteles ez az egész, ha a szellemi felkészültségére oly büszke mandis-kommentáros jobbközép ifjúság üvöltve és agresszívan számonkéri a fidesz-kádereken és főleg a dagadton az elmúlt két évet, s megpróbálja visszatéríteni kedvenc pártját valami civilizált útra. De így nem maradt más, mint arra verni magukat, hogy ejnye de jól megmondtuk SP-nek meg Kerényinek...

Mondjuk elismerem, hogy nehéz üvöltözni azzal, aki a dellát osztja, így viszont nem sok értelme van.

Arra készültök már, miképpen fogjátok megtámogatni a 2014-es fidesz-jobbik összefogást?

MézesRozi 2012.08.31. 08:30:07

több sebből is vérzik ez a kritika-követelés.

1. tessen elmenni aztán feltenni a kritikus kérdéseket. bárki regisztrálhat a fesztiválra.

2. ne várja azt a liberális-baloldali ellenzék, hogy a kormánnyal/fidesszel/orbánnal szimpatizálók kritikája a kormány tevékenységével szemben akár köszönő viszonyban kell legyen azzal, amit ők elvárnának. magyarul, ne várják, hogy liberális, baloldali gyakorlatot kérjenek számon.

3. ezzel együtt annak, aki bemegy az apparátusba és korához és végzettségéhez képest magas beosztásra tesz szert, annak a szabadságvágya azért nem olyan nagy, mint a gfodornak írt válaszcikkben olvashatjuk.

4. azért érdemes megnézni, hogy az orbánnal folytatott szűkkörű összejövetelen kik ülnek a közvetlen közelében: szabadságért kiáltók, konzervatív anarchisták meg a nepotizmus ellen küzdők:)

MézesRozi 2012.08.31. 08:34:29

@SontPent:
magának fingja nincs arról, hogy milyen az az államszocializmus. különben nem mondana ilyan méretes böszmeséget.

2012.08.31. 08:37:12

@MézesRozi:
1. igen, Kádár Jánostól is lehetett kérdezni. és?
2. Én speciel kimondottan konzervatív kritikákat várnék az ún. jobbodali az értelmiségtől, távolról sem nem liberális baloldali érveket kérem számon.
3. Nem csak a minisztérumi apparátusban dolgozókról van szó, hanem pl. Friczről, Láncziról. Egyénbként meg nem kötelező elmenni a minisztériumba dolgozni.
4. no komment

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.08.31. 08:42:07

@Robinzon Kurzor: "Viszont vegyük már észre, hogy itt nem erről van szó, hanem a jó öreg iskolaköpenyről, ami mögött semmi pozitív tartalom nincs. "

Ezen nagyon nincs is mit csodálkozni. Hoffmann Rózsa szinte minden gesztusában képviseli a késő Kádár-kori közoktatás vezető rétegének naftalinszagú világát.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.08.31. 08:44:19

@tauglich: nem is tudom hogyan hivatkozhatnak feszt Klebelsberg Kunóra. Mindenestere totál disszonáns.

MézesRozi 2012.08.31. 08:51:14

@SontPent:
1. hát miért nem ment el és kérdezett? egyébként kádártól kurvára nem lehetett kérdezni, ne mondjun hülyeségeket.

2. akkor nincs vita.

3. fritz és lánczi előadók voltak, nem fiatal hallgatóság. itt nem ők kérdeztek, tőlük kérdeztek.

4. és igen, én is úgy gondolom, ha böszörményi betántorgott a minisztériumba, akkor ne nyígjon a szabadságért:))

5. milyen érvre gondol? vitatkoztam magával? a magának írt komment arról szólt, hogy hülyeséget beszél az államszocializmussal.

2012.08.31. 15:02:04

@MézesRozi: Már mitől lenne hülyeség amt az államszocializmusról mondtam Soroljam mennyi mindent államosított eddig a kormány? És mi van még soron.
De valóban, ha nagyon pontosak akarunk lenni, azt kell hogy mondjuk, hogy "központilag irányított államkapitalizmusról" van szó. Kicsit Putyin, kicsit Kádár, talán kicsit Horthy is.

A szociság mondjuk inkább a proli üzenetekben, Orbán kocsmai szintű böfögéseiben, meg az MSZMP-s Hoffmann Rózsiban van (lásd a legújabb ötlet: iskolaköpeny).
Továbbá tetten érthető az értelmiségellenes proli tempó pl. amikor Matoclsy vagy különösen Demján termelés alapú társadalomról beszél (tud szoc. esti levelező), vagy amikor Orbán a romkocsmában meregenő bölcsészekről fantáziál. Jövőre nulla darab állami jogász-közgazdász hely lesz, stb.
Mert hogy ugye ezek a szakmák mind uri huncutságok, termelni kell, mérnök, informatikus meg szakmunkás kell. És közmunkás, persze, hogy a prolikat meg a munkanélküli cigókat le lehessen foglalni (az mondjuk kérdéses, hogy a közmunkás aki faleveleket söpröget mit termel és milyen gazdasági hasznot hoz).
Közben a kormány vállalkozás és tőkeellenes (illetve csak azt a tőkét szereti, amelyik fideszes).
Az oktatási rendszerben újratermelik a saját elitjüket, saját kommiszárjaikat, a hatalomhoz lojális fideszes állami tisztviselő réteget. Lásd: olcsó óvoda hivatalnak gyerekeknek, ingyenminden lesz, csak légy hűséges a Párthoz stb.

Nyilván lehet cizellálni a dolgokat, egy blogkommentben ne várjon (ha már magázódunk) tőlem egy komplex történeti-szociológiai-politológiai elemzést.
Jó közelítéssel azt lehet mondani, hogy itt a Kádár rendszer és a Horthy rendszer egyes elemeiből összemixelt rendszer épül. Persze ebben az országban úgy néz ki, ez sikeres, hiszen legtöbben ezt a két korszakot sírják vissza.

MézesRozi 2012.08.31. 17:30:36

@SontPent:

nézze, maga olyan mértékben járatlan a témában, hogy az csodálatra méltó.

1. "termelni kell, mérnök, informatikus meg szakmunkás kell."

na akkor most azt mondja meg, ha ez nincs, akkor ki tartja el az "értelmiséget"? mert úgy veszem ki, maga szerint ez az állam feladata lenne, és ha ezt nem teljesti, akkor államszocializmus van. lol.

2. " És közmunkás, persze, hogy a prolikat meg a munkanélküli cigókat le lehessen foglalni (az mondjuk kérdéses, hogy a közmunkás aki faleveleket söpröget mit termel és milyen gazdasági hasznot hoz)."

az államszocializmusban munkakényszer volt. ma választhat, dolgozik vagy sem.

3. "lásd a legújabb ötlet: iskolaköpeny"

menjék már el mondjuk a spanyol, angol alapítványi iskolába vagy angliában nézzen már körül vagy ámerikában a magániskolák környékén. kötelező az egyenruha. vagyis mi köze is van az államszocializmushoz?

4. "Jövőre nulla darab állami jogász-közgazdász hely lesz, stb."

lófüttyöt elvtárs. jövőre is indul jogász és közgazdászképzés, csak nem állami finanszírozással. az államszocializmus idején meg éppen hogy tandíjmentes volt a felsőoktatás. persze annak, aki bejutott.

5. "Közben a kormány vállalkozás és tőkeellenes "

? pl.:....

6. "Az oktatási rendszerben újratermelik a saját elitjüket, saját kommiszárjaikat, a hatalomhoz lojális fideszes állami tisztviselő réteget. Lásd: olcsó óvoda hivatalnak gyerekeknek, ingyenminden lesz, csak légy hűséges a Párthoz stb."

? pl.:......
maga tud róla, hogy külön iskolákat tartanak fenn a fideszeseknek? meséljen már.

7. "ne várjon (ha már magázódunk) tőlem egy komplex történeti-szociológiai-politológiai elemzést. "

ne aggódjon, ez meg sem fordult a fejemben, hogy bármelyikhez is értene:)

2012.08.31. 18:02:42

@MézesRozi: Személyeskedni azt tud.

1. nem azt mondtam, hogy az állam tartsa el az értelmiséget, hanem azt hogy Orbánék értelmiségellenes, proli érzelmekre építő propagadnát (és ami rosszabb) oktatási reformot csinálnak.
A gazdaság ma már a hozzadott értékről szól, a tudásalapuú gazdaság van. A nagy baj, hogy Mo nyugati cégek összeszerelő üzemeként működik. Innováció, tudás, kutatást meg máshol van. Ez zsákutca, mert 1. nem tudjuk felvenni a verseny még olcsóbb munkaerővel, 2. képzetlen betanított munkásokra nem lehet építeni.

Bölcsészettudomány, közgadászok pedig igenis kellenek. De továbbmegyek óvónő , tantíőnő is kell. Vajon ki lesz az, aki majd diákhitelt felvesz és adósságba veri magát azért hogy tanító vagy óvodapedagógus legyen?

2-6. ne lovagoljon már ezen a államszocializmus dolgon, nem azt állítottam hogy a 60-as években vagyunk, nem úgy komcsi a fidesz. Megmondtam hogy a Kádár és Horthy rendszer egyes elemeinek összemixeléséről van szó.
Ez szalmabáb érvelés, amit maga folytat.

3. "menjék már el mondjuk a spanyol, angol alapítványi iskolába vagy angliában nézzen már körül vagy ámerikában a magániskolák környékén. kötelező az egyenruha. vagyis mi köze is van az államszocializmushoz?"

Ennek alóban semmi. De óriási különbségek vannak ezek között és a Hoffmann féle ötlet között. 1. ezek az intézmények nem egy központi állami akarat hatására, kötelezően lettek bevezetve, hanem évszázados fejlődés, kultura alakította ki. 2. maga is írja, egyenruha, az más, az lehet igényes, divatos, szép, Hoffmann pedig iskolaköpenyről beszél. 3. mellesleg ma már egyenruha (nem szoci kék köpeny) egy-két kivételtől eltekintve magániskolákban van mondjuk Angliában, nem az államiban

4. én is tudom, hogy lesz jövöőre is jogász és közgáz képzés, a nulla arra vonatkozott, hogy államilag támogatott. Ami nagy faszság. Így csak azon tudnak tanulni jogon vagy közgázon akiknek az apuci ki tudja fizetni a nemtandíjat vagy akik bevállalják hogy akár 20-30 évre eladósodnak. Ez a társadalmi mobilitás is ellen hat. Sok szegényebb, de tehetséges gyereknek a jogi illetve közgáz (számvitel, pénzügy stb.) pálya jelenti manapság a felemelkedés lehetőségét.
És jogász és közgadász kell egy társadalomba, nagyon káros az a szemlélet, ami azt mondja, hogy ezek nem lényegesek, aki akar tanulni, az fizessen.

5. a kormány vállalkozás és tőkellenes, igen, csak a saját burzsóáziját támogatja.

Hiteletlen és kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát követ, teljesen kiszámíthatatlan milyen adók vagy járulékok lesznek, visszemenőleges hatállyal törvényekzik, stb.
Ki az aki ide hozza a pénzét? Mo a legalacsonyabb a beruházások, új befektetések aránya a régióban.

Így látják Mo-t és a kormányt a cégvezetők:

www.napi.hu/magyar_gazdasag/rendkivul_szomoru_az_osszkep_igy_latjak_magyarorszagot_a_cegvezetok.526369.html

Az unortodoxia kézzelfogható hatása: Cola Cola 40 milliárdos befektetést törölt.

hvg.hu/kkv/20120824_Orban_mar_csak_kapkodott_a_CocaCola_utan

És persze ez az egész azzal van magyarázva, hogy rohadt IMF, rohadt multik, rohadt nyugati tőke, stb. szabadságharocs retorika, mind mind piacellenes. Vannak akik ezt beszopják, ők Kádár népe, mert ezek a szövegek sokszor nem sokban különböznek attól, amik a hanyatló imperializmusról szóltak anno.

Hozzáteszem, az ellenkező véglet a neoliberális gzapol is ugyanúgy rossz. Orbán rálépett a gázpedálra 2010-ben, csak éppen rükvercbe tette a kocsit.

2012.08.31. 18:09:33

@Holger Hartland: Igen, többek között erre gondoltam. Orbánék saját új elitet építenek (az adófizetők pénzéből), aki akkor lojális lesz hozzájuk, ha esetleg a választásokon megbuknak. Továbbá, mint konzervatív a meritokratikus társadalom híve vagyok, vagy nem kiváltságok, hanem a teljesítmény alapján kell hogy javakból részesüljünk. Itt azonban épül az uram-bátyás sógor koma világ. Kontraszelekció: az számít hogy lojális legyél, lehetsz sült paraszt, hülye mint a segg, ha lojális vagy, akkor privilégiumaid lesznek, a kiváltságos elit része lehetsz. Ez is ismerős valahonnan...

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.31. 18:48:55

@Holger Hartland: A céges óvoda amúgy nem hülyeség, legalább a pógár nagyjából biztos lehet abban, hogy vigyáznak a gyerekére. A köz/kormánytisztviselői fizetés pedig nem mindig versenyképes a piacival, így az ilyen béren kívüli juttatások akár még arra is jók, hogy pár értelmes embert odavonzzanak.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.31. 18:51:57

@SontPent: Az innovációhoz mérnök, orvos és természettudós kell, nem bölcsész és öltönyösgeci. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell öltönyösgeci az országnak.

MézesRozi 2012.08.31. 19:58:53

@SontPent:
1. konkrétan ezt írta:
"A szociság mondjuk inkább a proli üzenetekben, Orbán kocsmai szintű böfögéseiben, meg az MSZMP-s Hoffmann Rózsiban van (lásd a legújabb ötlet: iskolaköpeny).
Továbbá tetten érthető az értelmiségellenes proli tempó pl. amikor Matoclsy vagy különösen Demján termelés alapú társadalomról beszél (tud szoc. esti levelező), vagy amikor Orbán a romkocsmában meregenő bölcsészekről fantáziál. Jövőre nulla darab állami jogász-közgazdász hely lesz, stb. "

szóval orbán böfög meg prolitempója van, meg értelmiségellenes. hát ha az értelmiség azt írja róla, hogy böfög meg prolitempója van, mit is szeressen rajta? a romkocsmák meg modoros, gáz helyek, ahol azok ülnek, akik egyébként mélységesen lenézik a modoros nyárspolgárt, aki termel, és akik mélységesen meg vannak sértve, hogy vagy tanulni kell az egyetemen vagy fizetni. szóval öngondoskodásra sarkallja őket

2. " Mo nyugati cégek összeszerelő üzemeként működik. Innováció, tudás, kutatást meg máshol van. Ez zsákutca, mert 1. nem tudjuk felvenni a verseny még olcsóbb munkaerővel, 2. képzetlen betanított munkásokra nem lehet építeni."

ember. ezért támogatja a kormány a mérnök, informatikus, stb. képzést, amit maga úgy megvet:)

3. "Vajon ki lesz az, aki majd diákhitelt felvesz és adósságba veri magát azért hogy tanító vagy óvodapedagógus legyen?"

úgy tudom, hogy a pedagógusképzést kimondottan támogatják.

4. szalmabábérvelés. mi van, most ment át a retorika-kollokviumon?

5. "Így csak azon tudnak tanulni jogon vagy közgázon akiknek az apuci ki tudja fizetni a nemtandíjat vagy akik bevállalják hogy akár 20-30 évre eladósodnak."

igen. az élet az ilyen. ha ezt akarja tanulni, fizessen. vagy esetleg van valami építő ötlete, hogy miből kellene a kormánynak ezt fizetnie? lélegeztetőgépek árából, a nyugdíjasok ingyenes közlekedésének korlátozásából, az alanyi jogon járó egészségügyi ellátásból, a nyugdíjak csökkentéséből? mert ugye ezt valahonnan el kell venni, valakinek a tyúkszemére rá kell lépni. a két említett szakmában túlképzés van, máshol pedig hiány. maga szerint ezt hogyan lehetne megoldani?

5. "Hiteletlen és kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát követ, teljesen kiszámíthatatlan milyen adók vagy járulékok lesznek, visszemenőleges hatállyal törvényekzik, stb.
Ki az aki ide hozza a pénzét? Mo a legalacsonyabb a beruházások, új befektetések aránya a régióban. "

ennek mi a köze az államszocializmushoz? meg az összes többi ez után következőnek?

p.s. eszem a zuzáját. én ne ugráljak az államszocializmuson? de hát hiszen maga vádolta ezzel a kormányt, még érvelt is mellette. és akkor az államkapitalizmusról, amit szintén maga írt, még nem is beszéltünk. mennyivel egyszerűbb, ha annyit ír, utálja orbánt és ezeket a tranzitos fiatalokat. az világos beszéd.

2012.08.31. 19:59:20

@Lavrentyij Pavlovics Berija: Csak bölcsész nem kell szerinted, igaz? :)
Nemcsak technikai innovációról beszéltem, alkotó, kreatív emberekről általában. De az olyan szintiszta informatikai problémának tűnő feladathoz, mint sztaki szótár kellenek nyelvészek is. Steve Jobs kalligráfia kurzusra járt, mindenki kiröhögte, hogy a kalligráfia semmire se jó, tanuljon inkább programozni, aztán kiderült, hogy a tipográfiai ismeretei nagyon jól jöttek, amikor kitalálta a Word innovatív elődjét. És nemcsak a kokcaagyú times new roman betűtípus van, hanem sokezer. stb., stb.

Azzal se tudok mit kezdeni, hogy Demján szerint nem kell művészeket képezni, és be kell csukni az egyiptológia szakot, meg ilyenek. Mintha akkora nagy összeg lenne ez tényleg, hogy ebbe rokkant bele az ország költségevetése. Az hogy hány tízmillárd megy el állami csatornákon kézen-közön, vagy a feketegazdaságban, vagy mennyi pénzt fordítunk az inaktívakra pl. ingyenutazás címen (és persze az inaktívak a seggét az unortodox kormány is kinyalja, lásd: nyugdíjemelés), ezek persze nem számítanak. Kell az ellenségkép: a láblógató bölcsész. Egyszerű üzenet, minden proli megérti.
Meg a jogász se kell, aki ügyeskedik és átbasz, meg a közgazdász se, akivel csak baj van, mert rámutat matolcsizmus fazsságaira. stb.

MézesRozi 2012.08.31. 20:00:33

@Holger Hartland:

kösz. bár nem egészen értem, hogy ezzel mi a probléma. de ezt sótlan pennek említeni sem akartam:)

2012.08.31. 20:03:51

@MézesRozi: Van az szint, ami alatt nem vitatkozok. Én egyáltalán nem utálom a tranzitos fiatalokat. Az ilyen idióta új generációs droidokat, mint te, akik modorosan magázódnak fórumokon és nem hajlandók megérteni a vitapartner érveit, inadekvát módon reagálnak, azokat viszont elkerülöm.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.31. 20:14:29

@SontPent: Az államilag finanszírozott bölcsészképzést tudtommal nem akarja megszüntetetni az állam. Divattervezőből (és rokon szakmákból) pedig messze nem kell annyi, mint mérnökből, orvosból és tudósból.

Leírtam, hogy kell öltönyösgeci az országnak, de közgazdászból igen komoly túlképzés volt: minek 2500 államilag finanszírozott hely? Jogászból nem volt ilyen jelentős túlképzés.

Ja, és örülnék neki, ha nem tegezne.

@MézesRozi: A jogászoknál nem volt akkora túlképzés, ami ezt a drasztikus vágást indokolta volna, ami egyébként igen komoly tranzienst visz a rendszerbe, bár ez csak évtizedek múlva fog igazán problémát okozni, azt meg a Fospumpa leszarja.
Ha nem tudná, az egészségügyből Matolcsy nagyobb dicsőségére folyamatosan pénzt vonnak ki, pár év és tényleg a nyakunkba szakad az egész kóceráj.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.08.31. 22:23:46

@SontPent: @Lavrentyij Pavlovics Berija: @MézesRozi: Hölgyek, urak, ilyenkor előjön belőlem a bölcs rabbi, és azt kell mondjam, hogy mindegyiküknek igaza van. :) Szerintem sem baj, ha egy kormány mindenféle bónuszokat ad a tisztviselőinek, csak ugye akkor az ember tényleg elvárná a jó kormányzást és a meritokráciát.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.08.31. 22:55:01

@Holger Hartland: A meritokráciát Szingapúrban keresse, bár az az ország nem igazán jönne be a ballibiknek.

MézesRozi 2012.08.31. 23:43:33

@Lavrentyij Pavlovics Berija:

az én kérdésem pusztán arra vonatkozott, hogy mire is ne költsön a kormány, ha választani kell. orbi választott. lehet ezt kritizálni, de akkor azt is mondja meg, hogy ha nem innen, akkor honnan.

@SontPent:

maga bájos. a csevegés mely szintjére képzeli magát, aminél lejjebb nem hajlandó ereszkedni, ha a miniszterelnök megszólalása magának böfögés, kormányzása meg prolitempó.
p.s. most már csak egyetlen fegyvere maradt: hogy ez a vitastílus méltatlan. elvtárs, elvtárs, de gyenge:)

Alfőmérnök 2012.09.01. 12:02:17

@MézesRozi: "a romkocsmák meg modoros, gáz helyek, ahol azok ülnek, akik egyébként mélységesen lenézik a modoros nyárspolgárt, aki termel, és akik mélységesen meg vannak sértve, hogy vagy tanulni kell az egyetemen vagy fizetni."

A romkocsmákban többnyire külföldiek ülnek. Elvétve hallani magyar szót. Ennyit a maga valóságismeretéről.

tistedur 2012.09.01. 12:17:43

"a romkocsmák meg modoros, gáz helyek, ahol azok ülnek, akik egyébként mélységesen lenézik a modoros nyárspolgárt, aki termel, és akik mélységesen meg vannak sértve, hogy vagy tanulni kell az egyetemen vagy fizetni." - ennyire hiányzik az ibolya? az se volt nagyon más :)
egy újabb elveszett nagy generáció siránkozása a mai tarthatatlan állapotokon.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.09.01. 12:49:23

@tistedur: Hahaha! Egyébként mi lett vele, bezárt?

tistedur 2012.09.01. 13:03:13

@Holger Hartland: könnyebbet és kettőt :) rég jártam arra.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.09.01. 13:07:14

@Alfőmérnök: a jelenlegi kormányzat kultúrpolitikája gyalázatosan muzsikál. Persze leginkább nem is beszélhetünk kultúrpolitikáról. És nincs alternatíva, vagy ami volt (Magyar Bálinték), az egy az egyben egy ótvar diktatórikus cucc volt.

Viszont gyanítom, hogy a grófkisasszony sem százas, bár támogatom a követelését, miszerint a Klebelsberg név használatától tiltsa el ezeket a picsába.

Más. Hallgatom reggel az autóban a rádiót, amiben Hiller Pifti azon picsog, hogy a hetvenes évek szintjére süllyed vissza a közoktatás az állítólagos újra államosítással, illetve központosítással. Szóval én már itten semmit sem értek. Ennek a Hillernek és ennek a naftalinszagú Hoffmannak már csak von Haus aus is kéz a kézben kéne járniuk.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.09.01. 13:08:23

@Holger Hartland: az Ibolyával? Most is működik, de csináltak belőle egy fos retró helyet.

MézesRozi 2012.09.01. 15:04:58

@tistedur:
maga engem összekeverhet valakivel. sose voltam az ibolyában. izsáki, bölcs bagoly, bécsi borozó, alföldi, kinizsi, művész - ezeket ismertem:) presszóba nem jártam. az olyan romkocsmás volt.

www.youtube.com/watch?v=fTjmV7YehUo

Alfőmérnök 2012.09.01. 15:28:56

@tauglich: Hiller elmegy a kurvaanyjába, de leírom és ezt vállalnám névvel is: amit Hoffmannék csinálnak az ELMEBETEGSÉG. Nem fog működni.
Hoffmannhoz képest a grófkisasszony tök normális.

Alfőmérnök 2012.09.01. 19:01:33

@MézesRozi: Lényeg, hogy legyen nyerőgép, vagy biliárd?

tistedur 2012.09.01. 20:06:48

@MézesRozi: izsáki? a rakparton? a borzalmas boraival és a mísz alkalmazottakkal?

MézesRozi 2012.09.01. 20:12:22

@tistedur:

most milyen, nem tudom. de a bor már akkor is pocsék volt, de olcsó, és hagymás zsíros kenyér is volt, szintén olcsóért. pénzesebb napokon bécsi söröző és grinzingi: bor és kenyérben sült csülök:)

tistedur 2012.09.01. 20:25:10

@MézesRozi: grinzingi? a sznobizmus csúcsa volt az a hely. a bor is szar volt, de legalább drága :)

2012.09.01. 20:30:56

Akkor ide a Grinzingi félhomályában merengő bölcsészek írogatnak, ha jól értem.

2012.09.01. 20:31:34

Hoffmann Rózsa MSZMP tag volt? Csak nem?

tistedur 2012.09.01. 20:45:51

@SontPent: hol van itt bölcsész?! itt kérem az elit írogat, mind mérnök meg értéket teremtő gyári munkás meg egy-két proli, mint én :)

2012.09.01. 21:14:29

@tistedur: Aki a Grinzingibe jár vagy járt, az nem lehet elit. :) Láblógató bölcsész, vagy haszontalan élősködő jogász, esetleg közgazdász. :)) A Grinzingi volt a 90-es évek végén, 2000-es évek elejének egyik romkocsmája.

2012.09.01. 21:16:22

Annak is azért van egy diszkrét bája, hogy az állítólag nagyon jobboldali kormánytól egy Klebelsberg utód (nyilván szemét libsi, komcsi) határolódik el, és kikéri magának, hogy a nevet használja ez nagyon nemzeti kormány.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.09.01. 21:24:40

@tauglich: "Most is működik, de csináltak belőle egy fos retró helyet." - Miért, régen nem az volt? :)

MézesRozi 2012.09.01. 21:31:50

@tistedur:
na akkor most döntse el, hogy az a baj, hogy gagyi, mint az izsáki vagy az, hogy sznob és drága. egyébként azt hiszem nem azonos időben járhattunk arra, ugyanis amikor én jártam sem drága, sem puccos nem volt a grinzingi, csóró egyetemisták látogatták nagyrészt.

tistedur 2012.09.01. 21:47:25

@MézesRozi: amikor én jártam oda, akkor is csóró egyetemisták látogatták ösztöndíjosztás után meg az arra kalézoló turisták.
sznob a nagyarcú jogászok miatt volt.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.09.02. 07:34:24

@Holger Hartland: a kilencvenes évek elején még az ottfelejtett hetvenes évek különös jelenidejűsége jellemezte azt a helyet. Klasszik műbőr presszó bútorokkal, leharcolt, többé-kevésbé korpulens pincérnőkkel, aztán volt még olyan, hogy szimpla, meg dupla fekete. Amúgy meg amolyan sznob bölcsész helynek számított, de ilyen tipikus élő pesti presszó volt. Viszont tápos retró baromság csak néhány éve lett belőle.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2012.09.02. 07:41:10

@Alfőmérnök: persze hogy nem fog működni. Többek között az ilyen Hoffmann-félék miatt lehet itt majd nagy bukovári.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.02. 10:38:12

@MézesRozi: A kormány leginkább stadionokra meg nemzeti konzultációra meg egyéb faszságokra ne költsön. Pénzt vonnak ki az egészségügyből és az oktatásból és van bőr a pofájukon Klebelsbergről szónokolni.

@tauglich: @Alfőmérnök: Igazuk van, a grőfnő kissé (?) lökött, de a tényleg jogosan küldi el Hoffmant a francba.

Lavrentyij Pavlovics Berija (elhunyt) (törölt) 2012.09.02. 10:42:58

@tauglich: "Hiller Pifti azon picsog, hogy a hetvenes évek szintjére süllyed vissza a közoktatás az állítólagos újra államosítással, illetve központosítássa"
Ennek a faszszopó komcsinak is van bőr a pofáján: a saját rendszerét szidja. Ami ráadásul többnyire tényleg jobb szinvonalú oktatást nyújtott, mint amit az elmúlt 22 év összehozott.
süti beállítások módosítása