Ria, ria, Hungária! Slovenskóóó
2011. augusztus 25. írta: Király Zsolt (Körkép.sk)

Ria, ria, Hungária! Slovenskóóó

  Megegyeztek az állampolgársági törvényről Szlovákiában, Szlovákia elfogadja a kettős állampolgárságot – harsogta a magyar sajtó az örömhírt a Koalíciós Tanács keddi ülése után. Atyaúristen, győztünk – folytatódott az örömtánc sok helyen az interneten.

  Mindezt Ján Figeľ, a kormánykoalíciós Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnökének két mondata alapján, aki az ülés után kijelentette, „a szokásos nemzetközi elvek alapján (például hosszabb tartózkodás az adott országban, illetve az ottani rokoni kapcsolatok) Szlovákia a jövőben lehetővé teszi, hogy állampolgárai több állampolgársággal rendelkezzenek”.

  Ria, ria, Hungária! Győztek a magyarok? Korántsem. Bár a törvénymódosítás végső változata egyelőre ismeretlen, Figeľék „nemzetközi elvei” arról árulkodnak, megegyezés született: a honi politika innentől kezdve a szlovák nemzetiségűeket nem, a szlovákiai magyarok nagy részét ellenben továbbra is hagyja megfosztani szlovák állampolgárságától, amennyiben felvesz egy másikat.

Kettős állampolgárság a Tátra alatt

  Rövid visszatekintés: Szlovákia az 1997 és 2005 közötti állampolgársági törvénynek köszönhetően állandó lakhely nélkül is állampolgárságot adott a szlovák felmenőkkel bíró külföldieknek. 2005-ig tehát ugyanolyan jogszabályi rendszer volt érvényben Szlovákiában, mint most Magyarországon. A Kanadában, Ausztráliában vagy akár Szlovákiában élő szlovákok továbbra is állandó szlovákiai lakhely nélkül szavazhatnak a szlovákiai parlamenti választásokon.

  Az Orbán-kormány kettős állampolgárságával szembeni szlovák ellentörvényt 2010 nyarán fogadta el a Robert Fico-kabinet, a választások előtti hisztérikus kampányolás közepette. Iveta Radičová új kormánya saját programjában tett ígéretet arra, hogy „olyan törvényt készít elő, mely eltörli az előző kormány állampolgársági törvényének negatív hatásait”. Magyarán, senki se legyen megfosztható állampolgárságától akarata ellenére.

  A szlovák parlament fél éve két szavazat híján csaknem elfogadta az állampolgársági törvény kormánypárti módosítását, mely változtatott volna a Fico-kormány általi szankciókon. Mivel erre nem került sor, így továbbra is elveszíti szlovák állampolgárságát mindenki, aki egy másik állampolgárságra is szert tesz. Bugár Béláék akkoriban még a koalíciós szerződés felrúgásáról beszéltek, és leblokkolták a parlament működését.

Az indíték

  Az ellentörvény óta eddig száznál többen veszítették el szlovák állampolgárságukat, több mint 90 százalékuk szlovák nemzetiségű. Figeľék javaslata számukra (saját választói bázisuk) kínál megoldást. Kedvezményezettjei nagyrészt valószínűleg szlovák nemzetiségű szlovák állampolgárok lesznek. A szlovákiai magyarok túlnyomó többsége ugyanis pusztán érzelmi okokból kérvényezi a magyar állampolgárságot. Anélkül, hogy a „nemzetközi elvnek” megfelelően hosszabb ideig Magyarországon tartózkodna. Számukra ugyanis a szülőföldjükön való boldogulás a legfontosabb. A kormánykoalíció ettől a tömegtől szeretne megszabadulni, ezért volt korai és megalapozatlan magyar részről a bejelentést követő öröm.

  Amit Magyarország és a szlovákiai magyarok ebben a helyzetben tehetnek, az az eddigi állásponthoz való következetes ragaszkodás. Magyarország továbbra sem ad tájékoztatást Szlovákiának az állampolgárságot felvett személyektől, a szlovákiai magyarok próbaperrel, nagygyűléssel, országos aláírásgyűjtő akcióval mutatnak rá folyamatosan a törvény alkotmányellenességére.

  A Most-Híd kormánypártként elvileg kényelmes, könnyen kommunikálható helyzetben van (politikai akarat esetén). Elég, ha ragaszkodik a kormányprogramban foglaltakhoz, azok betartásához, azaz a szlovák állampolgársági törvény negatív hatásainak eltörléséhez. Amennyiben Bugárék mégis tehetetlenül végignézik, ahogy partnereik a kormányban, a koalíciós szerződést felrúgva, az ellenzékkel szövetkezve (nélkülük nincs többség) fogadják el a kettős állampolgárságot igénylő – a szlovákiai magyarok túlnyomó többsége számára kedvezőtlen – törvénymódosítást, egy újabb olyan sarkalatos elvi kérdést adnak fel, mely a Most-Hidat még megkülönbözteti egy átlagos szlovák párttól.

Király Zsolt

  A cikk a Körkép.sk és a Mandiner számára íródott.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr893179300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2011.08.25. 12:17:54

Nem volt mindenki optimista, jó néhányan írták is, hogy várjuk meg a kész szöveget.
Már csak azért is, hogy mi a rokonság. Mert olyat azért sokan tudnak mutatni.
A többieknek meg lehet segíteni. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.08.25. 12:48:28

jó a kép, bár bőrszínű a magyar kesztyű nemcsak kesztyű, de legalább bőrszínű

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.08.25. 13:40:00

Na, megint előkerült két olyan dolog, amit rühellek: a túszhelyzet és a kettős mérce.

loláb 2011.08.25. 13:48:48

Na, most elválik a szar a májtól, kiderül menynire magyar párt a hazai liberálisok kedvence a Híd-most, az a párt, amelyet azért karoltak fel, hogy mutassák: "ők is törődnek a határon túli magyarokkal".

Várúr 2011.08.25. 15:17:45

A Híd MOST is meg fogja mutatni, mennyire nem magyar...

greybull 2011.08.27. 09:06:27

szerintem egy felvidéki szlováknak is meg kellene adni a magyar állampolgárságot, ha a felmenői a történelmi Magyar Királyság területén éltek
egyébként meg a magyar kormány nyugodtan megtehetné, hogy meglebegtesse: a béke (?) szerződések által megvont határokat csak addig tartjuk tiszteletben, míg a határon túlra került magyarokat nem baszogatják

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.08.27. 11:52:34

@greybull: Ez nem lenne túl okos. Szomszédaink számosabbak, és gazdaságilag/katonailag jobban állnak mint mi. Tuti hogy visszaugatnának. Akkor érdemes ezt meglebegtetni, amikor rendelkezésre áll a szükséges gazdasági/katonai erő, nem utolsósorban pedig biztosított a nagyhatalmak jóindulata, vagy legalább félrenézése. Ellenkező esetben az lenne úgy végeznénk mint a bankrabló aki vizipiszolyt ránt.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.08.28. 08:10:04

ORSZÁGOS MEGMOZDULÁS! TALPRA MAGYAR! KELJ FEL! Idő 2011. szeptember 29. · 7:00 - 23:30 Helyszín Bp. V. Kossuth Tér
süti beállítások módosítása