Életünkhöz közelít a közösségi fotóoldal
2011. április 05. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Életünkhöz közelít a közösségi fotóoldal

  Alig egy éves az amerikai Pictory, a lelkes amatőr fotósok és egy elhivatott szerkesztőnő együttműködésén alapuló közösségi fotóriport-honlap. A fényképezés eltömegesedésének korát éljük: félamatőr fotósok tartják magukat fotóművésznek, jó időben jó helyen lévő, mobilos fotósok csapnak fel helyszíni fotóriporternek, a tárhelyek pedig csak telnek-telnek évi több száz, több ezer felvételünkkel.

  Más tömegesedéssel ellentétben emiatt egy pesszimista kultúrkonzervatívnak sem kell hanyatlást vizionálnia: az állandó fotózás valahol mégiscsak javítja az alulfejlett vizuális kultúránkat, neveli látásmódunkat, erősíti a világra való nyitottságunkat, reflexivitásunkat. Gondolhatnánk viszont, hogy elvész a fotózás varázsa, a fotográfia, mint művészeti ág exkluzivitása, hiszen hol találjuk meg a képtengerben a valóban kiemelkedő fotókat és azok alkotóit?

  Az interneten számos fotófeltöltő oldal található, és persze a közösségi hálókon is sorra osztjuk meg képeinket ismerősök és ismeretlenek előtt. Végtelen számú fotós oldal, blog, mikroblog áll rendelkezésre, hogy böngészésükkel elüssük a szabadidőnket, netán a munkaidőt is. Hiányozhat azonban egy rendezőelv, amely valamilyen formába önti a végeláthatatlan fotófolyamot.

  Ebben a szűrésben segít a Pictory, egy amerikai kezdeményezés, amely a webkettes lehetőségeket, a közösségek erejét használja fel arra, hogy lelkes és tehetséges civilek segítségével állítson össze egy izgalmas fotóriport-oldalt. A Pictory önmeghatározása szerint egy olyan honlap, amely lehetőséget biztosít a világ bármely táján élő embereknek, hogy dokumentálják az életüket és a kultúrát, amelyben élnek.

  A Pictory egyszemélyes vállalkozás: Laura Brunow Miner alapította, ő a nagyon tetszetős honlap tervezője és szerkesztője is egyben. A 28 éves, San Francisco-i grafikus-szerkesztőnő 2009 decemberében hozta létre a Pictoryt. Ő ad meg témákat, amelyekhez várja a jelentkezőket egy darab fotóval és egy hozzá kapcsolódó történettel. „A legjobb fotódat akarom, hogy különböző emberek alkotásaiból hozzak létre közösségi fotóesszéket” - írja Brunow Miner. Nem kell profi fotósnak lenni: csak tehetségesnek, akinek érdekes történetei is vannak. Az internet megszokott felületességével szemben a szerkesztő ad a részletekre és a mélységre. „Érdemes küzdeni a minőségért” - mondja egy interjúban. A fotózás, a közösség és az internet kreatív ereje jelenti számára a legtöbbet.

  S hogy mi ihleti mostanában Brunow Minert és fotós közösségét? A nagyméretű és látványos fotókat bemutató Pictory újabb esszéi között a civilizációt hordozó infrastruktúra, az indusztriális romantika előtt hódoló képeket; plátói szerelmi történetek fotóit; a kies Új-Zéland lélegzet-elállító tájképeit; életünk legboldogabb pillanatainak helyszíneit ábrázoló fotókat; sokat megélt idős emberek arcképeit és történeteit láthatjuk többek között. A Pictory egy szerethető kísérlet arra, hogy némi kreativitással hogyan lehet az információk tengerében egy nyugodt szigetet teremteni.

*

A cikk eredetileg a Magyar Nemzet kultrovatában jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr22798728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kackia 2011.04.05. 13:37:01

@Grift: Na most megfogtam magát, most akkor van művészet vagy nincs? :)

kackia 2011.04.05. 13:48:49

Ha népet megtanítjuk írni és olvasni , könnyen elhiszi magáról, hogy író, ha megtanítod színes ceruzával kifesteni azt hiszi , hogy festő, ha olcsón juthat kamerához elhiszi hogy fotós.
Had higgye , had örüljön, ha minden szempontból jó egy kép mért ne legyen művész , még akkor is, ha véletlenül nyomta le , jó pillanatban a kioldót. Az hogy valaki művész , tanár vagy orvos, vagy politikus önmagában semmi , csupán egy járulékos képessége valakinek, a nagy kérdés inkább az , hogy kinek a járulékos képessége?

Zb74 2011.04.05. 14:37:31

@Grift: Ha elfogadjuk, hogy művészet az, amikor az érzékelt valóságot a szubjektivitás szűrőin átszűrve, sajátos, egyedi nézőpontból mutatjuk meg másoknak, akkor mindegy, hogy krétarajzról vagy grafikáról, festményről vagy fotóról, versről vagy dalról, regényről vagy novelláról, domborműről vagy kisplasztikáról beszélünk; ha az alkotás megfelel a fenti definíciónak, akkor művészet, oszt' jónapot.

Ha maga az ész és alapfokú vizuális műveltség nélkül kattogtató átlagemberek fényképproduktumai alapján ítéli meg a fotóművészetet, akkor persze, hogy a fenti következtetésre jut. Ámde ez olyan, mintha a grafikát az unalmas értekezleteken magukat rajzolgatással szórakoztató irodisták firkálmányai alapján ítélné meg, vagy netán elemista fűzfapoéták kínrímekkel tarkított versikéi alapján alkotna véleményt a költészetről. Stb.

Tessék szépen tanulmányozni a magyar - vagy akár külföldi - fotóművészek legkiválóbb alkotásait; mindjárt rá fog jönni maga is, hogy fotóapparáttal is lehet időtálló művészi alkotásokat létrehozni.

ámbátor 2011.04.05. 14:43:15

Nem kell a jó ötletért amerikáig menni.
Ott van például az estiskola, ami hasonló alapon működik, de még ennél is tovább megy.
estiskola.hu

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2011.04.05. 15:41:13

Jó ez a honlap, tényleg. Ma már nem megy máshogy, a rengeteg (és évente duplázódó mennyiségű) fotó között rendet kell vágni. A tematikus fotógyűjteményeké a jövő.

fidesz = házmesterek pártja 2011.04.05. 15:59:26

Egykori kedvenc, viszonylag magas színvonalat képviselő, ám tematikus gyűjteménynek egyáltalán nem nevezhető oldalam pár napja váltott facebook-ra. Pontosabban átalakították az oldalt, most kb. olyan, mint egy fotósoknak készült facebook. :(
És lehet, hogy végül nekik lesz igazuk. :((

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.04.05. 16:35:03

@Grift:

"a fotó sosem volt művészet "

Tömör, cserébe semmitmondó.

A művészi értéket nem a közvetítő médium határozza meg.

Ami fontosabb szerintem, hogy el tudjuk választani a művészetet az önfelszopástól.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.05. 16:42:31

@szkeptikus_:
nézze, ha maga az ánuszával az excrementumból kíván művészkedni, azért felmerül a közvetítő médium hitelessége, vagy sem sége. :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.05. 16:46:55

@Grift: mintha egy fotókiállítás megnyitóján találkoztunk volna...

:))

Alfőmérnök 2011.04.05. 17:38:14

@rajcsányi.gellért (ergé): Ilyen alapon a macska is művészet, mert abból is szoktak kiállítást rendezni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.05. 17:41:58

@Alfőmérnök:

:-D (...) :-D (...) :-D ...

ü
bbjnick

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.04.05. 17:54:51

@Grift: Túl extrém a példa. De az egy tipikus önfelszopás.

Bell & Sebastian 2011.04.05. 23:51:08

Jó sokat nyamnyogtam a problemán, -némi segítséggel- arra a következtetésre jutottam, hogy a fotó valódi tárgya mindig az, aki megnyomja a gombot, így teljesen jogos idekeverni az autofellatiot.

Ha már modern művészet, akkor inkább a film!

Hosszam bámultam az ominózus "Gyurcsány a tárgyaláson" -fotót. Hát, támadtak bizonyos elképzeléseim.
Aztán láttam a híradó felvételét az idézett mondatokkal.
Ekkor egészen más elképzeléseim támadtak.

Másodszorra már sokkal jobban és pontosabban igazam volt - ez teljesen biztos!

Bell & Sebastian 2011.04.05. 23:58:12

Az igaz, hogy ellopja a gép a lelkét annak, akiről az Abnehmbild (Altdeutsch/Dialekt/Mundart) készül?

Mert az egyik nagyanyámról csak egyetlen felvételem van -ünnepi népviseletben a templom kapuja előtt, barátnőjével-, mert általában kiszaladt a képből - amíg tudott.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.06. 08:02:16

@rajcsányi.gellért (ergé):
:) persze. és jó munkákat láttunk. amiknek semmi köze a művészethez, ami egyébként sincsen, hogy kackiára is válaszoljak. :)

herakles2000 · http://www.karoracentrum.hu 2011.04.19. 11:36:44

A fotózás az egyik legszebb művészet és a félamatőr fotósokból bizony lehetnek hamar igazi fotóművészek
süti beállítások módosítása