Budapesti CET: óriásbálna belülről
2011. január 29. írta: bukovics

Budapesti CET: óriásbálna belülről

  Van az a gigantikus acélbálna (ezt a kifejezést egy sajtóközleményből vettem, nem én találtam ki sajnos) a pesti Duna-parton, ami majd egy kulturális- és bevásárlóközpont lesz, ha elkészül, és amiről rengeteg pletykát és találgatást lehet olvasni a sajtóban, ráadásul a fővárosi önkormányzat sem tartja előnyösnek az épülettel kapcsolatos szerződéseket. A CET beruházói ezt megelégelve felszólították a politikusokat, hogy ne akadályozzák a projekt sikerét nyilatkozataikkal, hiszen annak legnagyobb haszonélvezője szerintük éppen maga a főváros lesz. Az épülettel kapcsolatos találgatások elkerülése miatt pedig pénteken egy kis időre megnyitották a kapukat, hogy megnézhessük, hogy állnak a munkálatok. A beruházók elmondása szerint a kivitelezés jelenleg 95 százalékos, a tavaszra tervezett megnyitót csak a főváros által megkötendő közműszerződések aláírásának állandó csúszása hátráltatja. A Mandiner fotói a CET aktuális állapotáról a hajtás után!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr972620570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jan 2011.01.29. 08:22:48

Kívülről tök jól néz ki, de belülről eléggé csalódás nekem: egy tucatplázának tűnik...

Babilen Tatarszkij 2011.01.29. 09:48:27

Mi a tököm az, hogy "kulturális- és bevásárlóközpont"? Most akkor kultúrház vagy pláza? Mert a kultúra meg a konzumerizmus az kurvára nem fér össze.

Ennek is az lesz a vége, mint a debreceni Fórumnak (helyi nyelven: Faurum). Kósa először színházépítésnek hazudta a projektet, majd felhúzott egy ocsmány, tankhajó alakú, üvegacél monstrumot, és bejelentette, hogy nemcsak színház, hanem bevásárlóközpont is lesz egyben. Az óriáspláza sikeresen megnyitotta a kapuit, benne az összes, nyugati szemetet forgalmazó multi boltjaival, aztán Kósa bejelentette, hogy a színház részére már nincs pénz, bocs. Ma van egy óriásplázánk, az egyik végében egy hatalmas, ám üresen álló beton rotundával. Az lett volna a színház. Most galambok laknak benne, gondolom.

A belső képek alapján világos, hogy itt is egy plázáról van szó. Kurvára szüksége van Budapestnek még egyre.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.01.29. 09:53:01

azt hittem hogy ez már az a híd amit a Dunára terveznek, de valszeg majd klónozással ebből növesztik ki

lehet más a propaganda 2011.01.29. 10:03:49

Bele kéne lökni a Dunába aztán hagyni hadd ússzon el a nyílt tengerig, a bálnák oda valók nem pedig a városközpontba

loláb 2011.01.29. 10:25:27

Jó ez a CET. A liberális városvezetés ikonja lehetne a város számára előnytelen szerződéssel felépített, egy éves csúszással átadott, üresen álló kihalóban lévő állat.

Hofi12 2011.01.29. 11:20:48

Reméljük, hogy inkább kulturális- lesz, mint bevásárló-...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2011.01.29. 11:45:43

Miért ne lehetne kulturális bevásárló központ? Gondolom lesz benne egy hatalmas Alexandra könyvesbolt, esetleg egy Libri is, egy Bahia szerű kendő, ezüstékszer és mütyürke bolt, egy hatalmas indiai bútor üzlet, egy "viccesajándék" shop, egy jó kis humusz bár és egy Segafredo kávézó, de talán még egy elektro és world music cd bolt is elfér majd benne :DDD

egy nik a sok közül 2011.01.29. 12:47:57

@KóserKároly:

a neved és avatarod okán bármi további szempont figyelembe vétele _nélkül_

SZŰRLEK

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.01.29. 13:01:12

@gloire:
gondolkodom egy lámpaernyő bolton. maga szerint lenne rá kereslet? .)

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.01.29. 13:12:23

Nekem az egész épület ezzel az amorf formájával nem tetszik. Főleg nem a Duna-parton.

Ami meg az építtetése környékéről kiderül, az tipikus budapesti dolog. Igazából már meg se lepődök.

Azt mondjuk remélni tudom, hogy nem a "megszokott" pláza lesz benne, hanem mondjuk könyvesboltok egy helyen, vagy hasonlók. Plázából már amúgy is túl sok van ebben a városban. Meg még akkor épül a kökin is egy, szerintem hót fölöslegesen.

PS. tegnapelőtt, amikor arra jártam, épp havazott, megláttam, az jutott eszembe, "Jé, itt van Moby Dick":)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2011.01.29. 13:20:44

Nekem mondjuk tetszik. De ne pláza legyen. A kibaszott város már így is tele van ezekkel a szarokkal.
De a belső kialakítás nemigen fog kedvezni a kultúrális kialakításnak. Legalábbis a fotók alalőján.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.01.29. 13:44:45

Nekem tetszik a képek és a túlparti látvány alapján. Sokat jártam arra, közvetlenül a Közgáz mellett, a Duna partján állnak a közraktárak, amikre a cet épült. Elég rossz állapotban voltak már, örülök, hogy kezdtek velük valamit. Persze lehet belőle kongó szellempláza vagy éppen tucatüzletház is, de bízom benne, hogy nem ez a sors vár rá.
Ott van mellette egy több ezres egyetem, szemben vele egy mégtöbbezres. No meg a Duna... Az adottságai nagyon erősek, meglátjuk, mire megy vele.

Dale 2011.01.29. 13:47:16

Nagyon jó, hogy nagyobb részben megmenekültek a régi raktárépületek, és nekem a formája is tetszik. Belülről viszont kicsit gagyinak néz ki :(

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.01.29. 14:22:25

Szerintem pozitívum, hogy legalább a Közraktárakból maradt vala, nem dózerolták le nyom nélkül őket.

drieno 2011.01.29. 18:05:07

A Duna felől tök idiótán néz ki, a belseje meg a fotók alapján - ahogy már többen is írták- pont olyan mint egy nem annyira komoly plazaé. Mitől lesz ez kulturális központ? Azt hittem, lesz benne valami színház vagy hangversenyterem, de csak a szokványos hosszú folyosót látni az üzlethelyiségekkel....

Arról aránylag kevés említés esett, hogy valójában jogosak-e a tervező felvetései a beruházóval szemben - valóban megszegték a technológiai utasítást? És ennek eredménye valóban okozhat szerkezeti problémákat? Érdekes lenne, ahogy nyáron sorban pattannak meg az üvegelemek, mert az acélszerkezettel össze vannak építve! A főváros jobban tenné, ha konzultálna a tervezővel, mielőtt belemegy, hogy minél hamarabb megnyissák az épületet!

Almaspite 2011.01.30. 00:23:41

@bukovics: Amúgy a bejáráson megnéztétek az üvegfelületek, illetve az azokat tartó fémszerkezet kritikán aluli, kontár kivitelezést, amiről már több blog is beszámolt? Megerősítitek, vagy megcáfoljátok az alapján, amit a saját szümüthükkel láttatok?

Olikincs · http://onlinepszichologia.hu 2011.01.30. 00:30:34

én is hangversenyteremre tippelnék, de valószínű a kultúrális vonalat a palace mozik fogják elvinni....

2011.01.30. 00:49:25

Ja hogy ez egy pláza?

Nem bírtam eddig elképzelni mi a tököm ez.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.30. 02:18:18

Jópofa épület s remek marketing lufizás folyt körülötte éveken át (KULTÚRA, ohh és ahh, mint megtudtam nemrég, coordinated by Pítör Geszti). Erre aztán mi lesz ott, na mi?
Üresen kellene hagyni, a tervezett beltartalomra semmi szükség. Bár remek csatlakozási pont lehetne a Finta-féle - látatlanban is láthatóan elbaszott - gyaloghídnak...

Bell & Sebastian 2011.01.30. 02:42:14

Valakinek volt sok pénze. Megdumálta az önkormival meg pár MFB -fütyivel, hogy jó drágán, együtt építenek egy izét, aztán majd dől a lé. Az egész az állam pénzén épül, a kvázi-befektető -egyetlen fillér nélkül- résztulajdont szerez az izében- és élete végéig tejelik neki a bérleti díjat -és még azon is túl- a palimadarak. Döntéshozók fejenként 5-10 millióval letudva, summa nyereség: több milliárd a befektető-kivitelező szemszögéből. Ügyes PR -rel elsüthető!

Na most, az a poén, hogy az összes PPP ilyen. Abból látszik, hogy túlárazott luxus a terven - olcsó, kínai gagyi a valóságban, bár német a címke rajta. Valóban, ott ragasztják fel.

Ilyen szopatós-beruházós-lopás minden városban akad pár. Az MSZP-SZDSZ ereje ezekben rejlik. Meg az ország csődje is, nem mellékesen.

derongi 2011.01.30. 08:03:02

Vajon miért vagyok benne biztos, hogy be fog ázni az átadást követő első nagyobb vihar után?

pamocsnyik 2011.02.01. 16:17:07

Arról volt szó, hogy ez egy összművészeti kulturális központ lesz, és állítólag a Gesztinek is része van benne. Akkor mikor került képbe a "bevásárló" jelleg?!
süti beállítások módosítása