Aki sikítani akart
2010. december 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Aki sikítani akart

  Amikor én még kissrác voltam, nem hallgattunk Illést. Az utóbbi két évtized fiataljai már több hullámmal későbbi zenekarokat, műfajokat hallgattak. Az Illés lemezei ott porosodtak a szülői gyűjteményben, egyik borítójukon (Add a kezed; 1972) olyan tarka ruhákban feszítettek, hogy még a 21. század neohippijei se mernének azokban az utcára menni.

  Szörényi Levente, az Illés és a Fonográf korszakos hatású, Kossuth- és Erkel-díjas énekese, az István, a király társszerzője most Hattyúdallal búcsúzik a színpadtól. Közel fél évszázad dalaiból válogat majd december 28-án az Arénában - van miért méltatni mindenki Levijét.

  Szörényiék és társaik valóban színpompásra festették a hatvanas évek szürke Magyarországát. Senkinek nem lesz reveláció, annyiszor használták már a párhuzamot, de le kell írni: az Illés volt a magyar Beatles, s ha már  párhuzamok: a női kedvenc Bródy volt Paul McCartney, a szemüveges, szemtelen Szörényi pedig John Lennon. S ahogy a liverpooliak a  jól szabott öltönyökből kiszabadulva hajat és szakállt növesztve kitalálták az ezerszínű brit popzenét, úgy Szörényiék pár év  alatt megalkották a magyar popot, egy warholi 15 perccel megelőzve a többieket, Metrótól az Omegáig.

  Legyen hangsúlyos a „magyar” jelző: abban az időben, az akkori körülmények között bámulatos könnyedséggel, a britekkel szinte egy időben írták meg hasonló  ütemekre a teljesen eltérő szerkezetű magyar nyelv első popdalait, majd mindezt a népzenéből átemelt ízekkel is  megfűszerezték.

  Láss, ne csak nézz - 00:52-nél orgonaszólóba merül a leendő kisoroszi kántor, a nők pedig szépek

Little Richard - 1:00-nál verni kezdi a cineket Pásztori, a nők még mindig szépek

  „Eleinte nem nagyon szerettem, mert ha lejött, elkérte a gitáromat, óriási showt csinált, eltépte a húrjaimat, levetette  magát a földre, aztán visszaadta a gitárt, és azt mondta, ne haragudj! És a gitáron nem volt húr” - emlékezik az őskorszakbeli Szörényire Bródy. Mások viszont ezért szerették őt, nagyon. A naív, szerelmes kölyökdaloktól eljutottak a kommunista hatalom zsíros bajszát egyre komolyabban cibáló, politikai töltetű számokig. Levi vagány hangjával és Bródy szövegeivel klubról klubra járva, rajongó fiúknak és sikoltozó lányoknak hozták be a szabadság szellőjét Nyugatról - akkor még a nyugati szél hozta a szebb jövő ígéretét.

  Biztos a génjeimben van az Illés-rajongás: anyám titokban szökött fel a miskolci szülői házból egy pesti Illés-koncertre, apám pedig jegyszedőnek állt a siófoki szabadtéri fellépésen, és ezzel ingyen tudta megnézni a legendás bandát. Ne feledjük Szörényi Szabolcs, Illés Lajos és Pásztory Zoltán munkásságát sem: a groove-os, lüktető ritmusszekció és a villanyorgona ma is kortalanul szólnak a hangfalakból.

  Rockandroll derűre ború: jöttek a hatalom packázásai, a válaszul kiadott Human Rights konceptlemez (1971-ben, egy időben az első nyugati progrock konceptlemezekkel); a zenekar felbomlása és Szörényi életművének továbbélése a Fonográfban; s végül a nyolcvanas években a zenei karrier koronája, az István, a király (s később a folytatásai).

Approximáció - kortalan pszichedélia a Kádár-kor mélyéről

Oly nehéz várni - groove is the heart

  Amit mi bánhatunk, hogy ezután elmaradta szerves továbbfejlődés  és a következő zenésznemzedékekkel való együttműködés. Angliában teljesen természetes a különböző korszakok neves zenészeinek együttműködése, kölcsönhatása, de nálunk, a rendszerváltás utáni két évtizedben a fiatalabbak nézőpontjából már csak a távoli Olümposzról és régi bakelitekről visszatekintő zenekar volt az Illés.

  Mindenkinek magának kellett újrafelfedeznie a zenekart, bár készült Illés-feldolgozáslemez, és a szépemlékű Matula magazin a zenekart a  valaha volt negyedik legjobb magyar popzenei produkciójává, Szörényit a hatodik legnagyobb magyarrá avatták. Mint férfiénekes, Levi talán a legjobb volt az elmúlt 45 év magyar popzenéjében - tehetjük hozzá.

Nekem oly mindegy - a wah wah-pedál mennybemenetele

Zazi - „Miért hiszed el te is azt, ami nem igaz?”

  Szörényi Levente az interjúk és a róla szóló legendák alapján egy kemény ember. Kemény és érzékeny ember, aki megküzdött  azért, hogy önmaga lehessen egy önmagaságot nem toleráló rendszerben. Negyvenöt éve áll a rajongók és másféle figyelő tekintetek kereszttüzében, de létrehozta saját életművét, és ma saját kedvtelésére a magyar őstörténetet kutatja. Egyik legutóbbi, Heti Válaszban megjelent interjújában figyelemre méltó reflektáltsággal, távolságtartással és hűvös öntudattal értékelte saját szerepét. „Ha valaki erős karakter, és hitelesen tudja tolmácsolni a művészetet, annak nem lehet bocsánatot kérve kisomfordálni a színpadról.” Ugyanakkor: „Van  önkontrollom: most lesz egy koncertem, és többet nem fogok kiállni a színpadra”.

  Ettől még a dal ugyanaz marad. Az Illés legjobb, nem agyonjátszott felvételeiből ma is árad a frissesség, az ifjú energia,  ami a mai hallgatókat is magával ragadja, és ami fejünkbe veri: bárkik lehetünk. Ő például az első rocksztár a Vasfüggönyön innen. Ahogy egy gyongyhajulany nevű kommentelő írja egy Illés-videó alatt a neten: "Nahat 40 ev eltelt... Koszi ezert!" Csatlakozunk.

*

  A Magyar Nemzet december 21-ei kultúra rovatában megjelent cikk bővített változata.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr112532052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.12.22. 12:58:29

Egy Magyar Nemzet cikk, aminek minden szava a szívemből szól. Ilyen is van.

Koromnál fogva engem már csak a tábortüzeknél gitározva tudtak megfogni a dalok, de ott nagyon. Több BS koncerten és a Szigeten rendezett végső búcsún is ott voltam.

ucsacsu 2010.12.22. 13:04:21

Ergé magasabb szintre lépett, a politáról a kultúrára,talán ott nincs annyi akna.:::)))))

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.12.22. 13:15:00

Amikor én még kissrác voltam, rendkívül sok Illést hallgattam. Édesapám abszolút kedvence volt, az István, a királyon nőttem fel.

alex4427 2010.12.22. 16:32:17

Nekem kor-társam Levente.
A várbeli klubjukban fedeztem fel őket. (Ahol az Ezek a fiatalok c. filmet is forgatták.)
Azóta szeretem őket. Nagy kedvenceim. De különösen Lajos (az Illés!) és Levente.
És öröm látni, hogy Szörényi Leventéből bölcs öreg (!?) ember lett.
Nem olyan nagy öröm viszont, hogy Bródyból egy keserű vén ember lett. Talán nem véletlen!
(marko11)

Emmet Ray 2010.12.22. 17:02:24

Nekem inkább a Szörényi-McCartney és Bródy-Lennon párhuzam tűnik jobbnak. Szörényi volt a jobb zenész és hang, Bródy szövegben és néhány lírai dalban volt erős. Na és ezek is összerúgták a port a végén. :)

Alfőmérnök 2010.12.22. 17:46:39

Azé' a mi Leventénk sem 100-as mán.
Éppen Ősbudát és Attila sírját keresi a Pilisben. A legjobb az volt, mikor egy műsorvezető kérdezte tőle, hogy mit is keres, kutat annyira a Pilisben, azt válaszolta: ÖSSZEFÜGGÉSEKET. :)

is 2010.12.22. 17:56:24

megerdemli a meltatast. de az utobbi 45 eve legjobb ferfienekese, zenei alapon, hangi adottsagokban, karizmaban meg mindenben, ugy egyutt, az Revesz Sandor volt, Piramistol fuggetlenul is.

az osszes fontosabb Illes dalt persze fejbol tudom en is.

nénike · http://mandiner.hu 2010.12.22. 17:56:44

Nemrég költöztünk, sok lakást néztünk meg korábban.
Az egyik, ami nagyon tetszett nekem, Pásztory Zoltán kéglije volt a Trencséni utcában.
Most megint rákerestem. Már eladták.

Tündér_Lala 2010.12.22. 18:35:29

Hatalmas robbanás voltak a 60-as évek világában. Sokakat szerettem, de az ő legtöbb számukról azt érzem, hogy "helyettem írták".
Igazi minőséget produkáltak (zeneileg és szövegében, ma sem poros). Az István a király (joggal vált klasszikussá) néhány részletén pedig (Koppány lánya dala) potyogtak a könnyeim. Nagyon eltalált.
Őszinte tisztelet és megbecsülés nekik.

Tündér_Lala 2010.12.22. 18:39:13

És ne felejtsük el az emberi jogok nyilatkozatát ami egészen zseniális lemez volt.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.12.22. 18:42:01

@alex4427: én ezt pont fordítva látom. És ettől szép a világ.

Bell & Sebastian 2010.12.22. 19:59:22

Jaja, a '89 -es gazdaságtan váltásig szépen, tisztán látszódtak az erővonalak.
Innen indult: Metró-Illés-Omega. Majd jött az LGT, a többi már história.
Kábé mint a mai pártpreferencia, volt olyan fontos, ki mit vesz magának karácsonyra 90 csengő-csikó forintján.
(Ennyi volt egy 33 -as bakelit nagylemez, amely -a Zsiguli hátsó ablakában- a leggyakrabban elolvadt ballagási ajándék volt.)

Ω!
(herótom van a tulipánt pingálóktól)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.12.22. 20:25:18

@Bell & Sebastian: "amely -a Zsiguli hátsó ablakában- a leggyakrabban elolvadt..."

Ez nálunk is megtörtént, egy skoda hátsó ablakában, az öcsém szülinapi V moto-rock lemezével :D

___________________________ (törölt) 2010.12.22. 22:18:10

Én az IllésMetróOmegát középiskolai énekórákon ismertem meg. Így lesz a lázadóból tananyag.

Nem viccelek, az énekórák 70-80%-ban művészettörténetről, elméletről szóltak, 20%-ban szinti bekapcs, és Sárika, Sárga rózsa, Kugli, Válasszatok, Napfényevilágosságot, Petróleumlámpa, Első villamos, teli torokból.

Hát, mindenesetre jobban bejött, mint az általános iskola siránkozós népdalai. Pedig abból is van jó - csak nem azokat sikerült kiválogatniuk.

Mindez 92-96 között.

Bell & Sebastian 2010.12.23. 02:42:10

Szegény Kodály biztosan forog a sírjában!

Nem mostanában történt.
Az ovisok -szigorúan kísérleti jelleggel- bevihették kedvenc kazettáikat. Harmadnapra véget vetettek a hávájnak, több gyermekpásztor is felmondással fenyegetőzött az állandósult migrénjük és agresszív "Kibelezem a kis geciket!" -gondolataik okán.
Mindenki cigány mulatóst vitt, egyetlen kis köcsög kivételével, aki Bruce Dickinsont, de leszavazták.
Így hiába csórta ki az autómból.

Children of Bodom
www.youtube.com/watch?v=bWx_GyTLGmQ&feature=related
Csak vicceltem, ez az igazi! :)
www.youtube.com/watch?v=dFPRkQCVQCg&feature=related

nénike · http://mandiner.hu 2010.12.23. 10:41:09

@Shenpen:

Sárika, Sárga rózsa, Kugli, Válasszatok, Napfényevilágosságot, Petróleumlámpa, Első villamos,

No, melyik a kakukktojás?

Avatar 2010.12.23. 17:41:08

Jó ez a kép rögtön a post elején. Szörényi "Utazás" című lemezének a borítója. Persze ez az utazás nem autó/vonat segítségével vitte őt közelebb a céljához, inkább a fű, az LSD és más nyalánkságok utaztatták Levit... Csont beállva fekszik a párnák közt és lebeg.
Fúj mocskos drogos, börtönbe kellett volna vágni az ilyet, nemhogy hagyni, hogy megrontsa az ifjúságot a liberális eszméivel. Egy rendes konzervatív messze elkerüli az ilyet.

finomanarancs 2010.12.23. 20:30:49

Normál ár (2010.05.05 - 2010.12.28)

Ülő I. 25 000 Ft
Ülő II. 17 900 Ft
Ülő III. 14 900 Ft
Ülő IV. 10 900 Ft

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.23. 20:34:16

@Shenpen:
gratulálok! nem csodálkozom magán. 92-6-ban már volt lauder?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2010.12.23. 20:37:42

az illés és mutációi egy nagy szar. amit meg jobboldali zsákmányolásban művelnek, lásd, zikkurat bt, az köztörvény.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.12.23. 21:33:13

@Grift:
"az illés és mutációi egy nagy szar."

Valóban.

Actus és Scivias.

Ők azok,ma,magyarországon akik az Evola,Guenon,Schuon és társai által reprezentált hagyományt illetve ennek néhány 20-ik századi realizációs - restaurációs, heroikus -tragikus manifesztációját(Ungern Von Sternberg,Mishima Yukio,Zelea Codreanu)zenében-szövegben közvetitik.
Ha nem ismerné esetleg,ajánlom figyelmébe.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.12.23. 21:53:42

@Grift: Ez tévedés. Azért mondom így, mert nem csak ízlés kérdése. Rajcsányi kap egy piros pontot, mert igaza van, Szörényi a legkomolyabb magyar nyelvű énekes. Egyelőre . ) Kitűnő gitáros, és remek zeneszerző is egyben. Az Illés zenéje, és ahogy ezt Szörényi elő tudta adni, tulajdonképpen az első, és a mai napig azon kevés produkciók egyike, amire lehet azt mondani, hogy kortalan, és "világszínvonalú".

És ez az ember azok után, hogy naprakészen hozta az akkori világ csúcsát jelentő angolszász szintet, Kelet-Európából talán egyedüliként - és ezzel akár ki is léphetett volna ebből az egészből - mit csinált? Beépítte a magyar zenét a szerzeményeibe. És ma meghallgatva, valahogy egyáltalán nem érzem "multikultinak".
Egyedinek, autentikusnak hat a mai napig. Ritka kincs.

Ami meg az időskori hóbortjait illeti, a pilisi ásatás például kurva jó poén, a biznisz, a Zikkuratos fíling, az valóban kicsit gáz. De már a Fonográfos időkben is ez mehetett . )

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.12.23. 22:02:50

@axispolaris: Haha. Azért az egy húsz éves sztori. Pontosabban húsz évvel ezelőtti. Mert volt ott azért egy elég hosszú pauza, és ez, amit pár éve felújítottak, éppen úgy nem meggyőző, mint a korábbi produkció.
Csak illusztráció. Annak sem egy mestermunka, hamár. Eredetiséget és átütő erőt, valódi alkotói energiákat nélkülöző leckefelmondás.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.12.23. 22:48:09

Illusztráció valóban.
A tradicionális létszemlélet egyedüli magyar illusztrációja,könnyűzenében.
Zeneileg nem egy mestermunka,igaz.
DE!
Nem profi és nem profitzenészekről van szó:
7 évente egy lemez.
A principiális aspektusok megalkuvás nélküli képviselete.
A szörényi féle hírneves senkikkel szemben a nevezetes névtelenség attitüdje.(lsd.üres boritó)
És még sorolhatnám...

Alfőmérnök 2010.12.23. 22:57:35

@gloire: Szörényi tényleg tehetséges zenész, oszt heló.
Engem eléggé zavar az egyértelmű Beatles-epigonságuk.
Na jó, magyar népzenei elemeket tényleg ők vittek bele a beat-be (és ehhez szükség volt Szörényi zenei tehetségére is).
Mondjuk ezt a (z Angela Davisnek ajánlott;) lemezborítót még véletlenül sem a Beatles White Albumáról koppintották:
melodycenter.unas.hu/shop_ordered/3857/shop_pic/MCD003636.jpg
v.ö.
www.amoeba.com/dynamic-images/blog/10WHITEALBUM.JPG

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.12.23. 23:05:33

@axispolaris: Nézd, egy Art Deco, az talán minőségibb volt ebben műfajban, nem csak egy szellemkép, ahogy a maga műfajában Szörényi újító, és mesteri volt, nem csak egy utózönge. Tudod bármit is képviselsz, (illusztrálsz esetleg), ha színpadra lépsz, akkor "eredetiséget és átütő erőt, valódi alkotói energiákat" kell produkálni, különben almás : )

Alfőmérnök 2010.12.23. 23:05:36

És érdemes megjegyezni, hogy Szörényi még jó filmzenéket is tudott szerezni (Trombitás, Hajdúk, Petőfi 73).
www.youtube.com/watch?v=OYzZQkgndng

www.youtube.com/watch?v=WIk_C4qgRpc

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.12.23. 23:11:46

@Alfőmérnök: Popzenében nincs koppintás. Kotta van meg divat. És a divat is kottára megy . ) Ezt lehet jól, kurva jól, zseniálisan, meg szarul is csinálni, mint általában bármi mást.

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.12.23. 23:36:38

@gloire:" Tudod bármit is képviselsz, (illusztrálsz esetleg), ha színpadra lépsz, akkor "eredetiséget és átütő erőt, valódi alkotói energiákat" kell produkálni, különben almás : )"
Az Actus huszonhárom éves fennállása alatt alig néhány
koncertet adott.
Ezeken viszont csoda történt.
A lipcsei Anker-beli koncertjukre a mai
napig mintegy beavatásra,úgy tekintenek vissza az ott jelenlévők.
Az Artus szinházbeli fellépésük a transzcendens szférák
valóságos megidézése volt.
Nem az eredetiség,az Eredethez való visszatérés a fontos.
Ugyan miféle szellemi tartalmat közvetithet egy szörényi féle bohóc?!

axispolaris · http://menekulttabor.blog.hu/ 2010.12.23. 23:56:25

@axispolaris: Mielött féreérténel,nem szörényivel személy szerint,vannak gondjaim.
szörényi helyett állhatna itt presszer,fenyő,vikidál,papprita vagy bármelyik mai aktuálpojáca,mindegy.
Magára valamelyest is adó ember ,oly magától értetödő
természetességgel határolódik el az üresség és a jellegtelenség hasonló megnyilvánulásaitól mint amennyire evidens módon nem néz rtlklubot vagy hallgat slágerrádiót például...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.12.24. 07:09:39

Szörényinek van egy nagyon jó karácsonyi magyar népdalokból készült anyaga is, amit Sebestyén Mártával csinált még 1984-ben. A címe: Jeles napok:

album.hagyomanyokhaza.hu/album/felvetel_list.php?id_eloado=3412

Az albumról sajnos csak egyetlen dalt találtam a yotube-on:

www.youtube.com/watch?v=upEFq_g451M

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2010.12.24. 07:24:01

@Gasper: nem, van mégegy:

www.youtube.com/watch?v=ohrp0wuDOIU&feature=related

Azért ahogy utánanéztem, a feldolgozásokat főként Cserepes Károly (Vízöntő) csinálta. Na mindegy, az album tényleg jó.

bagarja 2010.12.26. 20:44:52

A ma fiataljának nehéz elvonatkoztatnia attól, hogy az a kész világ, amelybe beleszületett már múltként tartalmazza azokat a történéseket, amelyeket mi folyamatában lépésről lépésre értünk meg. Az egész Illés életművet másként lehet értékelni a teljes anyag egy időben való megismeréseként, mint a dalok egyenkénti megszületésének körülményei között. Csak gondoljunk pl. az Itt állok egymagamban és a Kislány, add a kezed c. opuszokra. Amikor a Különös lányt megismertük, elképzelésünk sem volt a Te kit választanál-ról, és csak mi érthetjük igazán, és kísérelhetjük meg szemléletünket átadni az újkori érdeklődőknek. Akárcsak a történelem. Az sem 48-cal, 18-cal vagy 89-cel kezdődött. Minden folyamat egy egésznek a részfolyamata előzményekkel, amelyek meghatározták az önkényesen választott kiindulási alapot, előre vetítve a következményeket.
süti beállítások módosítása