Zsidó pornó vagy magyar pornó?
2008. november 07. írta: spanyol'

Zsidó pornó vagy magyar pornó?

 Bevalljam, vagy majd megírják azok, akiknek a jó Isten ezt a feladatot szabta? Hogy mit is? Hát szóval, hogy zsidó vagyok, és hogy a családfám minden ágán ül egy sandaképű pajeszhuszár, abból a rosszéletű kaftános fajtából. Ráadásul messziről jöttem, sőt, nem is jöttem, hanem küldtek. Küldtek, mégpedig feladattal. Így hát beépültem, azzal a céllal, hogy rágjam a magyar nemzettestet.

 Ennyi volt a coming out rész. Most pedig arról szeretnék írni, hogy tegnap megnéztem a Gecy című színdarabot a Gödörben a Zsidó Színház előadásában. És nem forrt, nem tajtékzott a vérem. Nem rángott arcom, amikor a darab főgecije meg akarta rendezni az Ember tragédiája pornó változatát, amiben Ádámot egy néger! (lásd Barack Obama) alakította volna. De végül nem sikerült, mert egy gerontofil pincér lelőtt mindenkit. És a Bede Márton-hasonmás feleségével meglépett. Amilyen zavaros volt ez a két utolsó mondat, olyan zavaros volt maga a darab is. Sőt. még akkor sem szorult ökölbe a kezem, amikor a darab végén a színészek elénekeltek egy himnusz-feldolgozást. A végén még tapsoltam is. Hogy miért?

Az elsődleges indoklást lásd az első bekezdésben. A másodlagos szerint voltak benne jó dumák. Ami meg a provokációt illeti, nagyon is valószínű, hogy megfordult már magyar ember fejében, hogy meg kéne csinálni az Ember tragédiája pornó változatát. Mert hát, ha jól emlékszem, volt már nagy jövés-menés, sürgés-forgás, szerelemkeltés a keszthelyi kastély történelmi falai között is, de maga Szabó Ervin is sűrűn pödörte volna a bajszát, ha jó pillanatban néz be a könyvtára ablakán. Aztán még olyanról is hallottam, hogy akadt, aki „A Szent Jobb” címmel forgatott volna történelmi pornófilmet.   

 Viszont, akik őrzik a magyar irodalom lángpallosát (az igazira gondolok, nem arra a szarosszélű műanyagra, amellyel Tomcat játszik otthon), azoknak lenne egy javaslatom.  Az igazi lángpallos az, amelyiket Vörösmarty, Arany, Ady és József Attila szavai edzették, amelyiket Gárdonyi, Jókai és Mikszáth tolla csiszolt élesre. Nos, ezzel a karddal el kéne menni azokhoz az emberekhez, akik kiadták a Klasszikusok újraírva sorozatot, amelyben híres magyar regények vannak 100-150 oldalon újramesélve. Be kéne kopogtatni, mosolyogva belépni, aztán egy nagyot killbillezni. Persze tovább is lehetne menni, mondjuk a magához a nagy CIB Bankhoz, akik ezt a figyelemreméltó kiadást támogatták.

 Van még valami. Nagyon kérek minden magyar érzelmű magyart, hogy egy kicsit halkabban tapsoljon annak az embernek, aki Honfogalás címen egy kupac szart tolt le sok millió magyar honfitársa torkán. Ezesetben például sokkal jobban jártunk volna, ha a pornó változatot bízzák rá.

 A kékszemű Árpád, a hét vezér, meg a Vecsés-Gyál összekötő út:

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr31755042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szpal 2008.11.07. 09:59:59

furcsa, hogy azért tartod jónak a darabot, mert van rosszabb is. A "Klasszikusok újraírva" valami marginális próbálkozás, és végülis valami ilyesmiről szól az egész nyugati kultúra is, ugye. Olyan vagy, mint a maszoposok, akik azt mondják, hogy na jó, mi lopunk, de nézzenek oda, az Orbán még nagyon gazember.

kispufi 2008.11.07. 10:01:05

statesnál a pont. nincs kit pukkasztani, főleg, hogy a polgárpukkasztók a mainstream, a hatalom ('68 utóéletének problematikája), s nem mindegy, hogy alulról a kis snkik provokálják a begyöpösödött hatalmasokat, vagy a hatalom buzerálja brahiból a mindenbe beleunt, belefáradt, rezignált kisembert. a Zembereket, hehe (attól még, hogy demagóg és fárasztó, még nem feltétlenül valótlan).

kohn töhötöm · http://magyarinfo.blog.hu 2008.11.07. 10:07:52

Igen jót derültem a poszton. Köszönöm.:-)

kohn töhötöm · http://magyarinfo.blog.hu 2008.11.07. 10:11:03

Továbbá respekt, amiért végre valaki úgy beszél a darabról, hogy látta is.

tevevanegypupu 2008.11.07. 10:24:24

A darab cime nyilvanos, mindenki olvashatja, azt hiszem sokaknal az is kiveri a biztositekot, nem kell a szindarabot megneznie. Egy alkotasnak a cime nagyon sokat elmond a murol magarol. Eloiteletnek persze helye nincs, mindent ki lehet es ki is kell probalni, muszaj fejlesztenunk.
Hiszen mar a regi gorogok megirtak mindent amirol szolni erdemes.(:

backg 2008.11.07. 10:26:14

Az Angol irodalomban elég nagy kultúrája van az újraírt változatoknak. Nyelvtanuláshoz nagyon jók, mert még azt is megadják, hogy hány szavas szókinccsel dolgozik az adott átdolgozás. (Persze mindig gondosan jelzik, hogy ez csak átdolgozás, itt nem tudom megtörtént-e ez.)

Röviden: nem tartom ördögtől valónak.

smalladam 2008.11.07. 11:04:20

én beszélgettem a rendezővel, meg megnéztem a darabot, és dennek fényében még szánalmasabbnak tűnik nekem a sok háborgó okoskodó, aki nem is látta, de a címéből már megfejtette a világegyetem elméletét is, meg főleg azok, akik a magyar kultúra végromlásáról, meg a polgárpukkasztásról meg a hasonló dolgokról értekeznek

a darab egyik mondanivalója ugyanis pont az volt, hogy nem lehet az ember tragédiáját, meg az ember tragédiájának a mondanivalóját, meg azokat ez érzelmeket lealjasítani a pornó szintjére.

de ez csak akkor derül ki, ha valaki meg is nézi.

Vidéki 2008.11.07. 11:08:02

Ez a polgárpukkaszó „mű” a zsidó színház asszisztenciájával jött létre.
Az az érzésem, hogy ha Izraelben adtak volna elő hasonló „művet”, amelyik az izraeli emberek érzéseibe ilyen durván belegázol, megkövezték volna őket.
Itt, Magyarországon úgy érezték, hogy joguk van ahhoz, hogy a magyar lakosságot bármilyen aljas tettel provokálják!

Gabe2 2008.11.07. 11:19:29

"a darab egyik mondanivalója ugyanis pont az volt, hogy nem lehet az ember tragédiáját, meg az ember tragédiájának a mondanivalóját, meg azokat ez érzelmeket lealjasítani a pornó szintjére"

Ezek szerint ez voltaképp indirekt bizonyítás?

smalladam 2008.11.07. 11:24:41

"Az az érzésem, hogy ha Izraelben adtak volna elő hasonló „művet”, amelyik az izraeli emberek érzéseibe ilyen durván belegázol, megkövezték volna őket."

te mennyire nem érted ezt:D

gabe: a darab arról szól, hogy egy cinikus és gátlástalan rendező meg akarja csinálni a tragédia pornóváltozatát, de végül belebukik. a dolog még ennél is direktebb, mibel hogy maga a főszereplő, ádám fellázad a rendező ellen és elmondja, hogy ebből nem lehet pornót csinálni.

states 2008.11.07. 11:27:41

smalladam
Már ne haragudj, de már elvből sem nézik meg egy olyan darabot, aminek a címe Gecy, mint ahogy a Szar, Fos, Húgy és egyéb végtermékektől, valamint genitáliáktól kölcsönzött címűeket sem, még ha a perui inka színház adja elő, akkor sem...

smalladam 2008.11.07. 11:29:24

nem haragszom:)
de ki is mondta, hogy nézd meg?
én csak azt mondtam, hogy csak az okoskodjon róla, aki tudja, miről is van szó egyáltalán

INkvizitor 2008.11.07. 11:34:43

"A végén még tapsoltam is. Hogy miért?

Az elsődleges indoklást lásd az első bekezdésben."

első bekezdés:"Hát szóval, hogy zsidó vagyok, és hogy a családfám minden ágán ül egy sandaképű pajeszhuszár, abból a rosszéletű kaftános fajtából. Ráadásul messziről jöttem, sőt, nem is jöttem, hanem küldtek. Küldtek, mégpedig feladattal. Így hát beépültem, azzal a céllal, hogy rágjam a magyar nemzettestet." :)))) ez olyan őszinte, a taps is a zsidóknak, nem pedig a műnek szólt, ha jól veszem ki szavaid... aranyos... :)))

(mekkora egy rohadt bunkó antiszemita vagyok!!! elhatárolódom önmagamtól!!!)

smalladam 2008.11.07. 11:37:16

szerintem csak sokat hiányoztál magyarórákról

Zetek 2008.11.07. 11:42:22

Most ennek gyatra irománynak mi értelme volt? Rendben, nincs jobb dolga a szerzőnek, minthogy ilyen ócskaságot nézzen. Ez az ő baja. De tényleg ennyire fontos kérdés Tomcat és a vele egy húron pendülő figura. Ez nagyjából az ötvenes évek újságírásának színvonala, ahol a haladó erők naponta legyőzték az imperialistákat. A megoldás az, ha nem veszünk tudomást egyik barom provokátorról sem. Az öcsém lánya is előadja a nagyhalált, de ha nincs vevő a produkciójára, akkor négány perc alatt abbahagyja, ennyi.

states 2008.11.07. 11:56:49

Zetek
Ez a bevezető szerintem is gáz, ráadásul már a sokadik utánlövés. Ezt a gumicsontot rágjuk, rágják már 20 éve. Uncsi. Zsidó vagyok. És akkor mi van? Nem vagyok zsidó. És akkor mi van? Éppen elég barom van ebben az országban zsidó is, meg nem zsidó is. Elég csak belenézni a hírekbe, az embernek forog a gyomra...

nénike · http://mandiner.hu 2008.11.07. 12:10:02

A post szerzője egyébként a bevezetőjével csúnyán becsapott mindenkit :)

ÁrPi 2008.11.07. 13:35:23

Ádámunk a "Geci" c. darabban (( ,illetve smalladam a darabról - nemde??)) előadja, hogy elutasítja a madách-i Tragédia pornolizálását.

Én a darab végét úgy írnám (ha nem úgy van írva... :-) meg,
hogy a pornórendezőként szereplő alak legyőzessék megsemmisüljön.

Mesélje már el valaki, pl. smallÁdám akár te is, hogy így van -é vagy máshogy a dirib-darab Gödör-i előadásának végén?
Illetve hogy miként zárul az a Geci darab.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.11.07. 13:50:59

kedves Spanyol, a Honf. film azért nem volt egy kupac szar...

off
ha lesz itt vmi játék a közeljövőben, a nyertesnek (ill. a játék kiírójának felajánlom a Pajzán Toldit mp3-ban...

Alfőmérnök 2008.11.07. 14:22:28

"a Honf. film azért nem volt egy kupac szar..."


Háát, lehet, hogy erős a kifejezés, de azért a "gagyi" kategóriát szerintem simán kimeríti.
Dacára, hogy László Gyula és Nemeskürty is beledolgoztak.
Én úgy tom, hogy Szörényi írta volna a zenéjét, aztán mikor meglátta a felvett anyagot, inkább úgy döntött, h nem adja a nevét a filmhez.


Ez a Gecys botrány meg úgy kezdődött, hogy Sebőék gerillakampányba keztek, és csináltak egy honlapot, ami a pornófilm fogatásáról szól, azt reklámozza. Persze, aki egy kicsit is figyelt, rájöhetett, hogy az egész kamu. Kicsit bebukták a dolgot, mert valszleg nem gondolták, hogy egyesek képesek elhinni, pl. hogy a Bánk Bánt Simándy hangján zenekari kísérettel ki tudja préselni a torkán valaki. (Utána meg a Love me terdert.)
Aztán már persze, bármit mondtak, magyarázkodásnak számított, zsidó trükknek a kurucinfónak és törzsközönségének. (Engem eléggé hidegen hagynak a széljobb hülyeségei, de bevallom, főnix interjúja az "állatvédőkkel" már egy kicsit erős volt nekem.)
Nekem inkább az jött le az egészből, hogy nem vették még észre, hogy ez a tarantinós káromkodásfolyam már egy kicsit avitt. 10 éve még poénos volt, ma már uncsi.
Amúgy az az érzésem (persze ez csak feltevés), hogy akik komolyan gondolják, hogy ez a produkció súlyos nemzetgyalázás, gyakrabban olvasnak Hitlert és Marschalkót, mint Madáchot, Aranyt, Adyt, Kosztolányit vagy mondjuk Hamvast.( Néha talán egy-egy rövidebb Wass Albert becsúszik.)

greg1749 2008.11.07. 16:34:12

a jobboldal két nagy hibája a humorérzék hiánya és az álszentség. Ez ennek a műnek a kapcsán is látszik sok kommentben...

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.11.07. 16:40:03

gregi,
hát igaz, elég szarul állunk nemeti diagnózisban: a "jobb" tényleg humora-vesztett és álszent, a ballib szféra meg hisztérikus és önelégült, - asszem vagyunk anniyra betegek, hogy Dr.House már foglalkozzon velünk...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.07. 16:42:35

azaz érdekes, hogy most greg szerint a jobboldalnak nincs humorérzéke, a tárgyalóban meg folyamatosan azt mondják, hogy a balosoknak nincsen. érdekes

CrL 2008.11.07. 16:42:50

hm, a jó humor független jobb és baloldali besorolásoktól.

Tehéntőgy 2008.11.07. 16:49:10

László Gyula beledolgozott volna a Honfoglalásba? Kötve hiszem, hogy ő elnézte volna a Leventén csüngő női hajfonatkorongokat. Az egyetlen hajfonatkorongos férfisír, a zempléni esetén elég kemény vitában fejtette ki Fettich ellenében Dienessel, hogy szerinte a siratóasszonyok levágott fürtjeivel együtt kerülhettek a sírba a korongok. Nemeskürty szakértésére én is emlékszem, de ő speciel a honfoglaló magyarokhoz sosem értett (sok minden másban elképesztő a tudása, de ebben a témában egyszerűen nem szakértő).
Szamárfül meg fején találta a szeget. Bár néha mind a négy jelző érvenyes mindkét félre :-(

greg1749 2008.11.07. 16:51:05

ez sokkal inkább a médiában mutatkozik meg...mármint a humor.
a jobboldali sajtó merev, szájbarágó, erőltetett, kiszámítható és egysíkú.
persze a bal se sokkal jobb, de valahogy könnyedebb, lazább.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.07. 16:53:30

greg: a népszavára gondoltál?:D
mondjuk amikor a népszabiban parakovács, vagy uj péter van az vicces, a többi szintén elég merev

greg1749 2008.11.07. 16:55:42

nem a népszavára gondoltam, hanem általánosítottam!
egyébként a népszava vicces, én röhögök rajta, amikor belenézek!

Francois Pignon 2008.11.07. 16:56:18

Parakovács baromira nem vicces. Nem igazán találok benne semmi eredetit. Nagyjából a balos Pilhál, kicsit ifjabb kiadásban. És nem csak az írásai miatt.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.07. 16:58:38

greg: képzeld a múltkor láttam a villamoson egy élő embert Népszavával, teljesen meglepődtem, ilyennel is ritkán találkozom.
FP: ez már megítélés kérdése, para-számomra-nyilvánvalóan nem Pilhál, de szórakoztatóbb, mint a népszabi

Francois Pignon 2008.11.07. 17:00:28

Amúgy a baloldal tényleg humorosabb. Nem is hiszem hogy a jobb bármikor felér a Sasjózsi-Gálvölgyi-Farkasházy féle magasságokba. Még egy retkes Mikroszkóp színpadot sem képesek összehozni.

greg1749 2008.11.07. 17:01:00

ahol dolgozom, a recepción ki vannak rakva az újságok a fontosabb embereknek. az arány kb: 1 magyar hírlap, 1 népszava, 25 népszabadság.
ez egy biztosító amúgy.

greg1749 2008.11.07. 17:02:57

Kedves FP!
ahogy mondtam általánosítottam, mindkét oldalon van példa az ellenkezőjére..Fábry stb

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.07. 17:05:35

FP: kifelejtetted Bajort! Fábry legalább ennyire vicces, tényleg.

greg1749 2008.11.07. 17:09:22

persze egy jobboldali, konzervatív lapnak nem kell feltétlenül humorosnak lennie, de legalább értsék a viccet...

Alfőmérnök 2008.11.07. 17:57:05

Tehéntőgy

www.perifericrecords.com/hun/catalogue.php?cont=artist&artist_id=381&PHPSESSID=

Itt is olvasható: lektorálta László Gyula. Nemeskürtynek meg valószínűleg nem a szaktudásával volt itt baj, hanem a forgatókönyírói képességeivel. Pedig filmtörténésznek nem rossz.
László Gyula én úgy emlékszem még dícsérte is a filmet, mentségére legyen mondva, már igen öreg volt.
Egyébként én azt hallottam, a Sacra Corona nézhetőbb film.

Parakovácsot én a régebbi Mancsban még csíptem, szerintem jó tolla van(volt).

smalladam 2008.11.07. 18:00:58

lászló gyula mit szólt árpád 16 századi sisakjához?:)

"Nem is hiszem hogy a jobb bármikor felér a Sasjózsi-Gálvölgyi-Farkasházy féle magasságokba. Még egy retkes Mikroszkóp színpadot sem képesek összehozni."

pedig egyszer megpróbálták a polgárok házában. emlékezetem szerint egyetlen alkalmat ért meg a jobbos polgári sztendap kamedi, amiben magyar nemzet-újságírók sütöttek el olyasmi poénokat a falon függő feszület alatt, hogy a melegek seggbekukival szaporodnak. (vö. humortalanság és álszentség)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.07. 18:01:56

van valami ilyesmi a honfoglalásban, lehet hogy rosszul emlékszem.
Franco Nero a Vereckei - hágón asszondja: ím itt terül el Pannónia földje. Messzire látott:D

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.07. 18:03:00

smalladam: arról volt a parakovácsnak egy kurva jó írása még a Magyar Hírlapban, lehet, hogy még a Ringier volt a tulajdonos. Sokáig röhögtem azon az íráson.

Francois Pignon 2008.11.07. 18:11:50

A Nemzet újságírói mint humoristák? Jó ;))
Azért megjegyezném, hogy a fiatal humoristák inkább nem foglalkoznak politikai humorral, vagy ha igen, úgy hogy érvényesülni tudjanak a pályán.

smalladam 2008.11.07. 18:25:49

parakovács amúgy szerintem kiégett, számomra az írásaiból legalábbis többnyire az süt.

BK 2008.11.07. 20:07:39

Amúgy arra nem gondoltatok, ha Ádám véletlenül a 21. század elejére is becsöppenne a műben egy szín erejéig akkor mi lenne a fő motívum? Nem hülyeség, hogy a pornográfia. :-)

heima (törölt) 2008.11.07. 23:09:56

nem is tudom hogy gondolátok komolyan h a balliben kívül más is érthet a színházhoz, a művészetekhez és a kultúrához Magyarországon?!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.07. 23:36:53

Azt hiszem, ezt a darabot nem fogom megnézni.

Engem általában hölgyismerősök szoktak elcipelni színházba. Hogy is hangzana ez esetünkben?

Telefonhívás.
-Elpet, kedvesem, lenne egy jó programajánlatom. Eljönne velem a Gecyt megnézni?

Nos, azt azért lássuk be, hogy egy ilyen telefonhívásra várni eléggé reménytelen.

Úgyhogy ez most kimarad az életemből.

Majd csak megleszek valahogy.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.08. 09:35:23

Előző, szellemesnek szánt hozzászólásomban arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy léteznek bizonyos alapvető formai kritériumok, amit mindenkinek illene betartani. Trivialitás okán nem hoznék példákat arra, hogy az emberi viselkedés bizonyos alapvető szabályait mindannyiunknak be kell tartani öltözködést, szóhasználatot, a magatartás egyéb elemeit illetőleg. A művészetek experimentális jellege tagadhatatlan, ám az adagolás kérdése olyan nehéz feladat, hogy kevesen birkóznak meg vele.

greg1749 2008.11.08. 10:47:09

Elpet!

nem kell idegenkedni, teljesen jól hangzik az a színházi meghívó!

tevevanegypupu 2008.11.08. 11:35:31

Elpet
nem jutott eszebe, hogy esetleg ez alkalommal maga hivja meg valamelyik holgyet erre a szindarabra? Kepzelje el amint kozli, hogy mit ohajt megnezni vele, jegyek a penztarban, talalkozo este nyolckor a szinhaz elott..Ez olyan kihivas ami nem minden nap adatik meg egy illedelmes urnak. Azt gondolom minden a szavakon mulik, foleg elso randevu eseteben, talan erdemes lenne kockaztatni..(:

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.08. 17:16:05

greg,

lehet, hogy jól hangzik, mindezidáig azonban nem kaptam ilyen meghívást, ennek lehetséges okairól próbáltam egy gondolatmenetet elindítani.

tevevanegypupu

Való igaz, hogy konzervatív emberként a férfi kezdeményezésének híve vagyok, ám egyszersmind annyira lusta is, hogy komoly ösztöke kell nekem a színházlátogatáshoz. Mégsem ez tart vissza igazán, hanem megrettenek a gondolattól: egy efféle színmű megtekintésekor én és hölgyismerősöm hogy dolgoznánk fel a katarzis meglepetésszerűen és viharosan ránk törő érzését? Szenzitív ember vagyok, kérem. Ki tudja, az érzelmek és ösztönök miféle vulkánja törhet ki ilyen esetben?
Maradnék inkább mondjuk egy jó Üvegcipő előadásnál, mint régimódi ember. Emlékszik rá Agárdyval és Domjánnal? Olyan 10 éve láttam talán a Duna TV-n.

tevevanegypupu 2008.11.08. 20:35:21

Elpet

azt hiszem, egy konzervativ uriember nem jon zavarba semmifele szituacioban meg akkor sem, ha az ominozus darab egyes jelenetei talan valamifele kolcsonos emociot valt ki partnerebol es belole. Mivel a nezoter altalaban sotet, talan lenne megoldas ott a helyszinen is, felteve ha mar jo elore elgondolta az esetleges lehetosegeket es paholyjegyet valtott, felhomalyos kis szeparet.

Hogyne lattam volna az Uvegcipot! Most is hallom Domjan Edit hangjat, annyira szerettem szegenyt. Es persze Agardyt is.
De hol vannak mar a Molnar Ferencek..Jelenleg nem szorakoztatni, elgondolkodtatni akarjak a nezoket, hanem megdobbenteni.. Neha sikerul is. Az uj Nemzeti Szinhaz bemutatojan jatszott Szikora fele Tragediat maig nem felejtettem.
Alfoldinek fel kell kotnie a hozentrogeret ha utol akarja erni.

Ugyhogy egy ilyen kis darabocska..ugyan kerem.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.08. 21:46:32

tevevanegypupu

Úgy látom, egészséges és reális képe van a konzervatív úriemberek szokásairól és elképzeléseiről... különösen a félhomályt illetően. Hiszen a konzervatív férfi bizonyos ponttól fogva szereti, ha a külvilág számára homály fedi azt, ami történik... Szereti ezt rátartiságból, lovagiasságból, elvből - egész felfogásából adódóan. Ezért nem szereti túlontúl a pornót sem, legyen az akár zsidó vagy akár magyar.

A pornó nagyon-nagyon jó kell legyen ahhoz, hogy jó legyen. Ez ilyen műfaj, s ezért van telis-tele megalázó silánysággal. Továbbra is igazak Lőwy szavai, kinek jól megérdemelt koszorúját nem hervasztja egy évszázad elmúlása:

"Disznólkodni szabad, de csak szépen!"

tevevanegypupu 2008.11.08. 23:43:45

Elpet
Lowynek mindig igaza volt.

"..Hazank boldoguljon, virulj magyar nepem!
Szekesfovarosunk epuljon ki szepen!
Terjedjen az ereny, vesszen ami durva!
Minden utcasarkon alljon egy-egy
- hirdetesi oszlop!..."

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.09. 09:50:31

tevevanegypupu

Újévre majd közreadjuk az egéz köszöntőt, hiszen aktualitását nem veszítette el az évezred elmúltával sem.

tevevanegypupu 2008.11.09. 12:36:09

Elpet
persze hogy nem vesztette el, Lowy mindig aktualis.
Tegnap elovettem es elolvasgattam a verseit, nagyon jol szorakoztam.

Mademoiselle · http://mademoiselle-pickwickportfolio.blogspot.com/ 2008.11.12. 15:56:11

Szerintem a Gecyvel kapcsolatban első körben nem az a kérdés, hogy Madách-gyaláz-e vagy zsidó-e, hanem az hogy most akkor ez a kultúra? Lehet, hogy maradi vagyok, de nekem cseppet sem tetszik, hogy a kocsisok és repedtsarkikurvák szintjére alázzák az irodalmat. Nem tetszik, hogy egy elmebeteg író, aki macskagyilkolászás közben arról beszél, hogy ez mennyire felizgatja szexuálisan, egy ilyen darabbal megnyerhet egy Literás pályázatot, és nem tetszik, hogy olyan kiadók, mint a Magvető, kiadnak egy Spiegelmann Laurát. Sőt az se tetszik, amikor egy a Notredame-i toronyőr modern feldolgozásában azt kell látnom, hogy a statiszták a színpadon markolásszák magukat, sőt dugnak, és attól is hánynom kell, ha az Alföldi kinyal egy nőt a Mozartban. És legjobban az zavar, hogy ezek nem pinceszínházakban történnek, vagy az undergorund sajtóban, hanem mindenhol ezt tolják már az arcomba, és ebből nekem elegem van. Mostmár át van esve a ló túoldalára. Én a magam részéről ugyanazzal a lángpallossal nyírnám ki ezeket is, mint a kiadókat, akik időről-időre zászlajukra tűzik a debilképzést ezekkel a tökéletesen lebutított ifjúsági vackokkal.

Alfőmérnök 2008.11.12. 16:26:38

Mademoiselle:
A zanzákat szerintem egyszerűen be kéne tiltani.
A Sirály meg pont egy pinceszinház. Én nem érzem, hogy mindenhol az arcomba tolnak ilyeneket. Max. nem nézem meg.
A Gecyről pl. senki nem tudna, ha kurucinfo nem csinál belőle ügyet.
Ha jó klasszikus színházat akasz látni, járál a Katonába, ha kevésbé jót, a Madáchba vagy a Vígszinházba.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.11.12. 17:33:42

újraírásról, átírásról:

a színház erről szól, kérem szépen.

húzás, átírás, újraírás

közismert ugye, hogy pl. a Rómeó és Júlia története is nyúlás...

Francois Pignon 2008.11.12. 17:41:36

Csak a régi művek újraírásánál éppen nem a nyúlás a probléma, hanem ellenkezőleg, hogy az eredeti szerző nevével tüntetik fel az átírt művet, mint most az új "Jókaiknál" is.

Mademoiselle · http://mademoiselle-pickwickportfolio.blogspot.com/ 2008.11.12. 18:18:58

Azért egy színdarab, és egy ilyen ifjúság számára átdolgozott könyv között van egy kis különbség, Hannibal.

Szerintem meg az a probléma, hogy feltételezik, hogy egy mai embernek nincs elég sütnivalója ahhoz, hogy felfogjon egy klasszikus művet (nos ebben igazuk is van, de ez már a direkt hülyítés eredménye), ezért totál átírják, nem kihúznak belőle, hanem átírják egy kisiskolai fogalmazvány nyelvezetének szintjére, hogy gyorsan túl legyünk a történeten, azt jó' van. Pedig az irodalom nem lényege nem csak az "amiről", hanem az "ahogyan". Azok a szavak, azok a kifejezések! Hisz AZ maga mű. Egy sztorit bárki el tud mesélni, az nem művészet.

Itt van egy részlet az eredetiből, és az átírtból is, csak hogy világos legyen miről van szó:
index.hu/kultur/blog/2008/11/08/etikus_jokai_neveben_ujrairni_a_koszivu_ember_fiait#c3891170

nuart · http://nudeart.blog.hu/ 2008.11.12. 19:50:06

May Károly indiános könyvei megvannak?

Mind erősen húzott és az ifjúság számára átdolgozott:))

Persze nem azt mondom, hogy zanzából érettségizzünk, de van, ami valóban nem érthető - nyelvezete, utalásai, háttere stb miatt.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.11.12. 21:26:26

Még egy gondolat ide.

Aki provokatív dolgokat csinál, azt időnként megverik. Ez az élet egyik alapvető igazsága.

Aki alkoholista, annak előbb-utóbb súlyos májkárosodása lesz - ez kikerülhetetlen. Még akkor is így van ez, ha voltak alkoholista művészek, akik nagyot alkottak, s az ital nélkül valószínűleg nem gazdagítottak volna bennünket remekművekkel.

Kérem, a haladás áldozatokat követel. A nagy művészeknek nemcsak a babérkoszorút, hanem a vödör szart is el kell viselniük a fejükön.

Petőfit mennyit gyalázták? Csak úgy példaképp említem.

Ez egy ilyen szakma, kérem.

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.02. 15:34:18

törölt cikk a szombat.org-ról (részlet)

Zsidók a pornóiparban
2005. június / Nathan Abrams (Seleanu Magdaléna fordítása)
Kevéssé ismert történet a zsidók részvétele a Hollywood lepusztultabb oldalági rokonának tartott pornófilmkészítésben. Talán szeretnénk úgy tenni, mintha az X kategóriás filmek gyártásából nem vették volna ki részüket, holott letagadhatatlan, hogy a világi zsidók aránytalanul nagy számban szálltak be (és közreműködnek ma is) az amerikai szexfilmek előállításában. A zsidó részvétel a pornóiparban régi história, Amerikában vitathatatlanul hozzájárultak ahhoz, hogy egy marginális szubkultúra az amerikai élet fontos részévé váljon.
Malacságkufárok

A zsidó részvétel a pornóiparban két, olykor egymást fedő területre osztható: gyártókra és szereplőkre. Bár a zsidók Amerika összlakosságának csupán két százalékát adják, ennél nagyobb arányú a jelenlétük a pornóiparban. A könyvszakmában az erotica műfajra szakosodott kereskeők nagy része az 1890 és 1940 között Németországból bevándorolt zsidók köréből került ki. Jay A. Gertzman, a Bookleggers and Smuthounds: The Trade in Erotica, 1920–1940 [Könyvcsempészek és malacságkopók: Az erotikakereskedés, 1920–1940] szerője szerint a zsidók igencsak fontos szerepet játszottak az ún. gallantiana -könyvek (disznó vicceket és balladákat tartalmazó kötetek, illetve erotikus regények és klasszikusok), valamint az avantgárd, szexuálisan szókimondó regények, ponyvák és alantas ösztönökre épülő művek terjesztésében.

A háború utáni Amerika leghírhedtebb pornóiparosa egy bizonyos Reuben Sturman volt, akit „a pornográfia Walt Disneyjeként” emlegettek. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az 1970-es években az országban fellelhető pornókiadványok nagy része Sturman kezében összpontosult. Az 1924-ben született Sturman Cleveland szegénynegyedében nőtt fel. Eredetileg képregények és más lapok eladásából élt, ám amikor rájött, hogy a szexmagazinok hússzor akkora hasznot hajtanak, mint a képregényfüzetek, pornókiadványokra specializálta magát, és idővel saját kiadványaival és saját értékesítőhálózattal lépett a piacra. Az 1960-as évek végére Sturman egyike volt a legnagyobb szexmagazin-terjesztőknek, és az 1970-es évek végén már mintegy kétszáz, szexkiadványokra specializálódott boltot mondhatott magáénak. Sturman megújította az akkor még népszerű peepshow-fülkéket (egy aprócska, sötét helyiség, amelyben a néző X kategóriás videókat nézhetett színes tévén, percenként pár centért). Úgy tartják, hogy Sturman nem csupán ellenőrzése alá vonta az ún. „felőttszórakoztatási” ipart, hanem ő maga volt az. Végül adócsalással és más bűncselekmények vádjával bíróság elé került, és börtönben hunyt el 1979-ben. A családi vállalkozást fia, David vitte tovább.

Napjaink Sturmanja egy másik clevelandi zsidó, a negyvenhárom éves Steven Hirsch, akit a „pornó David Trumpja” néven is emlegetnek. A kettejük közötti kapocs Steve apja, Fred, aki Sturman tőzsdeügynöke és jobbkeze volt. Hirsch az amerikai szexfilmek legnagyobb előállítójának, a pornóvilág Microsoftjaként emlegetett Vivid Entertainment Groupnak a tulajdonosa. Az ő nevéhez kapcsolódik a modern marketingmódszerek meghonosítása a pornóiparban. A Vivid sokban emlékeztet az 1930/40-es évek hollywoodi stúdióinak rendszerére, különösen ami az exkluzív szerződésekkel odaláncolt pornócsillagokat illeti, akiknek az imázsát Hirsch a saját elképzelései szerint alakítja. A Vivid csoportról nemrég a brit Channel 4 mutatott be egy afféle színfalak mögött forgatott filmet.

Alfőmérnök 2008.12.02. 15:51:02

Faszmagyar neked még mindig nem esett le, hogy nem forgatott senki pronófilmet Az ember targédiájából? Nem is akart.
Ajánlom smalladam hozzászólását. Persze lehet, hogy ő is része a Nagy Összeesküvésnek...

ÁrPi 2008.12.02. 17:41:42

A Sirály nevü "pince-színház"-ban előadott Gecy c. darabban a darabban bennefoglalt,, rendezőt játszó személy akar valamely réges-régi jól ismert magyar színdarabot pornolizálni.

Akart.

Analógiaképpen egyébként a Madách-i Ember tragédiájában is van, ill. felfedezhetünk valamely a színdarabban bennefoglalt "rendező"-t.

Illetve az Ádám elé mutatott színeken kívül van a darabnak kerete, tudniillik az egész történeti-szín-sort csak előrevetítve mutatja / láttatja "álmodtatja" Lucifer.

Alfőmérnök 2008.12.02. 17:55:11

Nem feltétlenül jó az analógia. A darabnak tudomásom szerint nem sok köze van Az ember tragédiájához.
Figyu, te nem tudod megkülönböztetni azt, hogy valaki eljátszik egy szerepet, és hogy ki a valóságban.
Az ember tragégiájában meg szerepel a Lucifer, akkor Madách is az ördög, bakker?

Alfőmérnök 2008.12.02. 18:01:46

"rendezőt játszó személy akar"
Nem a rendezőt JÁTSZÓ személy, hanem a darabban foglalt rendező, AKI NEM AZONOS AZ ŐT JÁTSZÓ SZEMÉLLYEL!
Nem tiszem védeni ezt az előadást, de a hülyeségnek bizonyos fokától nagyon fel tudom baszni magam.

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.02. 18:27:51

Alfőmérnök 2008.12.02. 15:51:02
neked még mindig nem esett le, hogy nemcsak annyiról van szó, hogy egy elmebeteg állatkínzó zsidó szétfrecsegteti-e a gecijét néhány feleslegesen papírra nyomtatott és előadott sorban?

ÁrPi 2008.12.02. 18:51:48

Jólvan jólvan ezt elég félreérthetően írtam, szóval a "rendezőt játszó színi-alak"
akar pornolizálni. ; Nem tisztem támadni az előadást, de sok ponton bizonyos kapcsolódása / köthetősége van a klasszikus Ember tragédiájához.

Isten is megszólal a Madách-i műben, és természetesen nem M. az Isten. :-)

Ne baszd fel magad. :)
[ Basz az egy egyiptomi isten (francia leiratban is Bes, és angolban: "Bes was the patron of women in childbirth, the protector of pregnant women and of newly born children.") ].

Alfőmérnök 2008.12.02. 18:58:09

fasz:
Toepler, állítólag nem zsidó, de ez sztem tök mindegy. Valószínűleg nem elmebeteg. Állítkinzónak valószínűleg állatkínzó.

"nemcsak annyiról van szó"
Kifejtenéd, hogy szerinted miről? Csak azért, mert bevallom, meghaladja a képességeimet, hogy megfejtsem, mi köze van ennek bármihez, egy max. néhány ezer fős szubkultúra magánügyén kívül.

u.i.:a darabot nem láttam így kéánytelen vagyok azok beszámolója alapján feltételezni valamit róla, akik látták. pl. Smalladam:
"a darab egyik mondanivalója ugyanis pont az volt, hogy nem lehet az ember tragédiáját, meg az ember tragédiájának a mondanivalóját, meg azokat ez érzelmeket lealjasítani a pornó szintjére"

"a darab arról szól, hogy egy cinikus és gátlástalan rendező meg akarja csinálni a tragédia pornóváltozatát, de végül belebukik. a dolog még ennél is direktebb, mibel hogy maga a főszereplő, ádám fellázad a rendező ellen és elmondja, hogy ebből nem lehet pornót csinálni"

Alfőmérnök 2008.12.02. 19:08:13

Árpi, bocs, csak faszmagyaron tudom igazán felbaszni magam...egyszer már összekülönböztünk Molnárgörénynél ezen a témán. Csak hogy képed legyen róla, még Göri is ignore listára tette. :)
A helyzet az, hogy Budapesten töltött egyetemi éveim alatt - kívülállóként - valamennyire megismertem ezt a budapesti (talán sznobnak mondható) szubkultúrát, és az a helyzet, hogy ezek a magyar kultúrát, irodalmat ismerő/szerető emberek, semmi közük nincs a "nemzetrontáshoz". Eredetieskedni meg művészkedni azt szeretnek, ez tény.
Elég vicces, hogy egyesek néhány csóró, megszállott csepürágóban látják megtestesülni nemzetünk halálát.
Az ember tragédiájáról nekem egyébként az a személyes véleményem, hogy olvasni jobb, mint színházban nézni.

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.02. 19:18:25

Mivel könnyen oda jukadnánk ki rögtön az első pont kapcsán, hogy ki-mi a zsidó és ebből végelálthatalan vita generálható, így bármi további fejtegetés felesleges itt. Akkor legyen nem zsidó. Bár a sirály készségesen felvállalta irománya bemutatását.

"a nemcsak annyiról van szó" arra vonatkozott, hogy a cikket nem az iromány konkrét tartalma kapcsán idéztem, hanem annak kapcsán hogy egy zsidó közéleti helyen (sirály) nyilvánosságot kap eg a magyar kultúrkincs részét képező irodalmi mű kétes tartalmú és étékű átdolgozása (és szarok rá, hogy férceltek köré egy halovány kerettörténetet)

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.02. 19:20:27

természetesen lyukadnánk (bár állítólag el akarják törölni az ly-t)

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.02. 19:26:43


hogy nem áll velem szóba egy krónikusan cinikus, kis túlzással mizantróp, kiégett Görény, aki az elfolytott keserűségét, utálatát talán gyűlöletét politikai csatározásokba szállva vezeti le - az valahogy annyira nem érint meg

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.02. 19:31:48


"Valószínűleg nem elmebeteg. Állítkinzónak valószínűleg állatkínzó."

érdekes értékrended van alfőmérnök

Alfőmérnök 2008.12.02. 19:34:37

fasz-magyar
"az elfolytott keserűségét, utálatát talán gyűlöletét politikai csatározásokba szállva vezeti le"

Kiról beszélsz? Mert nekem úgy tűnik, saját magadról.

Alfőmérnök 2008.12.02. 19:37:18

fasz-magyar
Sajnos sok általam normálisnak tartott ember ölt már macskát. Ettől nem lesz valaki elmeteg, max. hülye, szadista, de szavakon nem nagyon látom értelmét vitatkozni.

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.02. 19:50:56


"Sajnos sok általam normálisnak tartott ember ölt már macskát"

nem vették fel videóra és promotálták, mint művészetet

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.02. 19:53:01


megemlíthető viszont Guillermo Vargas Jimenez - aki érdkes módon Habacuc (amúgy ószövetségi próféta) néven is ismert -, aki egy kikötött kutyát éheztett egy kiállításon mint "alkotást"

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.02. 20:06:03


de ott van a zsidó származású Hermann Nitsch, akinek művészetét többek között leölt belezett disznók fémjelzik

Alfőmérnök 2008.12.02. 20:06:51

fasz-magyar.blog.hu/ ·2008.12.02. 19:53:01
Nem különösebben kedvelem az ilyen művészi "gesztusokat". Nincs kedvem ezen vitatkozni, mivel abban épp egyetérthetünk, hogy az állatkínzás, és az állatok - miként az emberek - meggyilkolása elítélendő dolog. (Bár az állatok meggyilkolására létfenntartásunk miatt szükségünk van, hacsak nem akarunk vegák lenni.)

Az, hogy az állatok és az emberek kínzása, meggyilkolása a zsidó kultúra sajátossága lenne, vagy hogy elsősorban ehhez lenne köthető, számomra kommentálásra sem méltó baromság.

Alfőmérnök 2008.12.02. 20:41:59

"az ilyen elfajzottságot nem nevezném kultúrának"

Ugyanezt gondolhatták az idiánok a keresztény kultúráról.

Vagy gondolhatta volna Radnóti, az erőltetett menetben, az európairól vagy a magyarról, de haláláig szerette a hazáját, ami megtagadta.

Alfőmérnök 2008.12.02. 20:50:38

Indiánok, persze, de említhetném az összes európaiak által gyarmatosított népet/földet.

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.02. 20:52:26


én épp nemhogy nem tettem egyenlőségjelet elfajzottság és kultúra közé

ezt nagyon félertetted te szerencsétlen, te rettegő, te áldozat

Alfőmérnök 2008.12.02. 20:55:32

faszmagyar

Elárulnád, hogy szerinted mitől rettegek? Meg hogy szerinted miért vagyok áldozat? Mert magamat nem tartom annak.

Alfőmérnök 2008.12.02. 20:59:47

(Ha netám arra gondolsz, hogy zsidó származásom miatt rettegek "valamitől": ha kell, elküldöm családfámat, egyik nagyszülőm sem volt zsidó . Bár az egyikben tudtommal volt zsidó vér, nem tudom, hogy kitől.)

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.02. 21:22:38

Bocs, ostoba elvakultságának mértéke miatt azt hittem kompenzációs mechanizmus az ellenségességed.

De ezek szerint szimplán zsigeri.

Tévhit a keresztény egyházak erőszakkodása amerikai vagy más gyarmatokon. Azokat sokkal a világi igazgatás, kapzsi kereskedők kövtték el, akiknek ürügyként tökéletes volt az eretnekség vádja, amivel könnyedén leszerlhette az egyébként misziókat iskolákat kórházakat létesítő egyházat

de csak köpködd nyugodtan a hazugságaidat

Alfőmérnök 2008.12.02. 21:48:36

a conquistádorok korában szó sem volt "világiságról", faszkalap.
ami akkor, ott történt, az az európai - azaz a keresztény - civilizáció bűne.de természetesen ez nem azt jelenti, h a keresztény vallásnak, egyházaknak (noha egymást is basztatták/basztatják rendesen) ne lennének erényeik.

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.02. 22:01:10

még angliában is külön intézményrendszere és személyi állománya volt az egyházi és világi igazgatásnak, ahol amúgy az egyház feje az uralkodó volt

ennyit arról, hogy mennyire két külön dolog a középkori állam- és egyházszervezet

Alfőmérnök 2008.12.02. 22:22:16

ja, aha és az államszervezetben már akkor is csak zsidók voltak...

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.02. 22:26:41


fogalmam sincs ez most honnan vetted, elképesztő a belőled áradó ellenségeskedés

Alfőmérnök 2008.12.02. 22:30:04

faszmagyar!

Elképesztő a belőled áradó ellenségeskedés.

Alfőmérnök 2008.12.02. 22:34:13

De sztem Te is unod meg Én is unom a vit kínotát, úgyhogy szerintem zárjuk le.
Állatot és főleg embert kínozni, gyilkolni bűn, én ezt vallom, a többi dolog nekem mellékes.

Alfőmérnök 2008.12.02. 22:35:40

De sztem Te is unod meg Én is unom a vitát, úgyhogy szerintem zárjuk le.
Állatot és főleg embert kínozni, gyilkolni bűn, én ezt vallom, a többi dolog nekem mellékes.

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.06.05. 20:42:40

Látja, drága Anne, 7 évnyi elzárás után végül sok mindent megtanulok. Mindenekfelett azt, hogy a létezők még akkor is azt hiszik, hogy élnek, mikor már halottak. Abban a tévhitben élnek, hogy az életnek ideje van, és nekik egyfajta sorsot kell megvalósítaniuk ezen a földön. Viszont én már egyáltalán nem hiszem, hogy saját sorsunkat e földet illetően töltenénk be, mert a valóságban mindannyiunk lelke elhagyta már az életet. -- Az igazat megvallva, és ez már néhány év óta így van, számomra az élő emberek már csak kísértetek, egy másiknak a kísértetei, a Másiknak, aki többé nincs jelen. És ahogy telnek az évek, egyre inkább kíséretetekké válnak, kíséretetekké, vagyis démonokká. Ezek a démonok makacsul ragaszkodnak az élethez, mintha még emberek volnának, miközben már csak démonok. És ez a helyzet velünk, mindannyiunkkal. Velem is. Azzal töltöm az időmet, hogy lelkemet, amely a levertség, a szenvedés és a borzalom okán minduntalan elhagy, visszavezessem a testembe. -- Csúf ez a világ és az emberek benne aljasak és kárhozottak. Nem tudnak róla, és nem akarják elhinni. Mégis ez az igazság. -- Mindezt csak azért mondom el Önnek, hogy lássa: 7 éve szenvedek már, és elegem van. Nekem is, képzelje, nekem is szükségem lenne egy kis földi boldogságra. De ez a föld ezt sohasem volt képes megadni nekem. Egy olyan életnek a sűrűjében látom magamat, amely már csak szimulákrum, ahol az emberek ugyanazokat az üres szólamokat szajkózzák a szeretetről, a nagylelkűségről, a jóságról és az irgalmasságról, holott belül tisztátalanok, és benső életükben úgy viselkednek, akár a disznók. -- Nincs többé művészet, nincs irodalom, nincs színház és nincs költészet, csak háború és éhség van mindenütt.

Antonin Nalpas · http://youtu.be/EXy7lsGNZ5A 2014.06.06. 14:27:37

A gondolat, ami az írói cselekvés alapja, nem csupán az írott szavak által tevékeny, de okkult módon az írás előtt és után is, hiszen a gondolat erő, amely mindenkor a levegőben és a térben lakozik.
süti beállítások módosítása