Államilag ócsított távfűtés
2008. május 06. írta: TuRuL_2k2

Államilag ócsított távfűtés

 A tegnap megénekelt áfacsökkentősdi tovább folytatódik, Szanyi Tibor szerint elkerülhetetlen a távfűtás áfájának 5%-ra csökkentése. Erről már Kovács László európai biztos véleményét is kikérték, szerinte semmi akadálya a kedvezményes kulcs alkalmazásának.

 Azt már leírtam, hogy mit gondolok az áfa-maszatolásról, de itt újabb kérdés vetődik fel: milyen energiahordozók fogyasztását szubvencionálja az állam, és miért pont azokét? Az adókulcs csökkentése ugyanis versenyelőnyt jelent a távfűtés számára a gázzal, elektromossággal, fával vagy szénnel (esetleg geotermikus energiával) fűtőkkel szemben. A távfűtésnek és a gáznak már egyébként is komoly előnye van a többi energiahordozóval szemben, mivel gáz- és távhő-támogatást nyújt az állam, villanyrezsó- és cserépkályha-szubvenciót viszont nem.

 Mivel csak tovább fokozzák függőségünket az orosz gáztól, sürgősen el kellene felejteni a kedvezményes távhő-áfakulcsot épp úgy, mint a gázár- és távhő-támogatást. Így már versenyképes lenne árammal működő hőszivattyú segítségével fűteni - nem is beszélve a fáról, még ha kényelmi szempontból utóbbi nem is versenyezhet a gázzal vagy az elektromossággal. Állami forrásokat pedig csak energiatakarékossági
fejlesztésekre (például hőszigetelés-korszerűsítésre) szabadna fordítani, mert a direkt energiahordozó-szubvenció csak elfüstölt pénz. Persze ehhez komoly paradigmaváltásra lenne szükség azután, hogy az egész országot (a nagyvárosoktól az egészen kis falvakig) sikerrel állították gázfűtésre pártjaink és kormányaink, no meg önkormányzataink.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2456437

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2008.05.07. 12:37:57

Az ígéretek földje„Vigyázzatok tehát, legyetek éberek, mert nem tudjátok, mikor jön el az az idő!” (Márk 13:33)  A legközelebbi parlamenti választások időpontja jelenleg csak annyival biztosabb az utolsó ítélet napjánál, hogy mostani tu…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aazami (törölt) 2008.05.06. 14:33:25

Egyéves:
panelban élek, tudom nagyon sikeres vagyok. Nos nálunk szabályozható a távfűtés. A fűtést nagyritkán volt idén is bekapcsolva a komoly és hideg tél miatt. Effektíve semmilyen fűtésfogyasztásunk nem volt, de azért minden hónapban kijött úgy 45-47 ezer forintos számla. Ez nem nóóóóóórmális dolog!!!!!!!!

Francois Pignon 2008.05.06. 14:34:08

A gázárral, meg gázártámogatással az a probléma, hogy az állam morálisan sem teheti meg, hogy egyik pillanatról a másikra kiszálljon, mert valamikor a 90-es évek eleje óta erős nyomás volt, hogy mindenhova vezessék be a gázt. Ezt preferálta akkor az állam, a legkisebb falvakban is. Akik akkor átállították a házuk fűtését, azt egyik pillanatról a másikra nem lehet cserbenhagyni, mondván, hogy megváltozott a politika. Ezek nem filléres beruházások voltak, igenis van az államnak felelőssége, legalább valami programot kidolgozhatnának a gáztól való elszakadás segítésére is.

Barakis (törölt) 2008.05.06. 14:36:15

Roa:

Senki sincs bejelentve a lakásomba, akkor most elvileg ott a jövedelem 0? Jogosult vagyok-e támogatásra, vagy menjek a p*csába?

Manyizga (törölt) 2008.05.06. 14:37:00

Roa, az a baj, hogy minden ilyen jellegű változtatásnál jönnek, akik elkezdik magyarázni, hogy miért nem jó az ötlet. De más ötletük nincs. Jobb meg pláne. ;)

1, 300.000 Ft-os büntetés gyorshajtásért: nem ezt kellene, mert sok a kinnfelejtett közlekedési tábla, azért megy gyorsan.
2, tandíjat kéne bevezetni a felsőoktatásban: Nem jó, mert a szegény tehetségesek nem jutnának be. (ösztöndíjról persze senki se hallott még, amit az IGAZÁN tehetségesek megkapnak...)
3, nem kéne mindenkinek alanyi jogon fűtési támogatás, csak a rászorulóknak: De akkor sok ügyeskedő lenne/van!

Vazze, mit szabad változtatni szerinted egyáltalán ebben az országban anélkül, hogy valami önjelölt Robin Hood ne akarna jótékonykodni az "elesettek" nevében?

Csodálkozom, hogy a rokkantkártyák kiadásának megszigorításáról szóló terveket még nem fúrták meg hasonló ellenvetésekkel. Vagy erre már nincs kifogás? :)))

Wuff 2008.05.06. 14:39:38

"Senki sincs bejelentve a lakásomba" - jövedelem 0, de mivel senki sem lakik ott, ezért 0 a támogatás is. Nagyit be kell jelenteni oda, ha nem is lakik ott, és máris lesz támogatás.

Barakis (törölt) 2008.05.06. 14:40:52

Roa: Nagyi már nem él sajnos. Ez nem járható út... :(

Wuff 2008.05.06. 14:44:26

Sokan csinálják azt, akiknek több ingatlana van, hogy úgy jelentik be a családtagokat, hogy a lehető legnagyobb támogatást össze tudják szedni. Leoptimalizálják. Két 100e Ft-ra bejelentett szülő, két jövedelem nélküli gyerek két ingatlanra majdnem maximális támogatást kap. Pedig biztos, hogy nem használják mindkettőt.

Barakis (törölt) 2008.05.06. 14:45:49

Roa

Sajnos végigjártuk és így szüleimmel szúrnék ki, sajnos nem megy.

frakk 2008.05.06. 14:47:32

Egy ismerősöm (nyugdíjas) 33 nm-es panel lakásban lakik és tudjátok mennyi a havi távfűtése? Átlag 40ezer!! A legolcsóbb szla 37 volt, a legdrágább 47.
Nyugdíj meg 70 ezer. Na ezt gazdálkodja ki valaki!! Gázártámogatásra 900Ft-ot kapott....

blöff 2008.05.06. 14:52:38

A fűtőolaj és gázolaj jegyzésáraihoz indexált világpiaci gázár egyre drágul - lásd Brent olaj átlépte a 100 dolláros küszöböt és még drágább lesz. Ez persze nem jó, de nem függ a magyar államtól. A magyar állam saját döntése, hogy az adózok pénzéből ezt az egyre dráguló, megszaladó gázárat látszólagosan tompítja (vagyis máshonnan beszedett pénzekkel kompenzálja).
Nagyobb fogyasztó olcsóbb gázt kap, természetesen. A távhő nagyobb fogyasztó, ergó az ő fűtése olcsóbb, mint ha a kisfogyasztók egyenként kötnének szerződést közüzemi szolgáltatóval. Persze az ő díjára rájön az üzemeltetési költség és egy kis nyereség is természetesen.

hattyú 2008.05.06. 14:53:15

Magyarország:

a távfűtésből Horthy, fasiszta és kommunista kérdés lett :D

itt semmin nem lehet változtatni :D

ez már tényleg röhejes

Ács Ferenc 2008.05.06. 14:57:27

A magyar politikai elit egészére jellemző, szokásosan demagóg javaslat a jelen és a jövő kontójára. Drága a fűtés? Majd Állam Bácsi megoldja a kétmillió ostoba balek adófizető pénzéből.
A gázár-, és távhőtámogatásokat teljes mértékben fel kell számolni. Állami támogatást nem, de MFB-hitelt kapjon, aki hőszigetelésbe kezd, illetve aki fűtést korszerűsít. Ezek köre az eddigieknél szélesebb legyen.

egészkicsiporszem 2008.05.06. 14:58:55

Hadd mesélek el egy igaz történetet.
Még a Nagy Gázáremelés előtti év végén a helyi távhőszolgáltató (úgyis, mint önkormányzati tulajdonú magáncég néhány érdekes pártkötődésű magán"tulajjal") vezetőjével volt egy riport, ahol büszkén közölte: abban az évben 4 milliárd Ft. adózás előtti nyereséget értek el.
A riporter kérdésére, hogy akkor olcsóbb lesz-e a fűtés, vagy esetleg lehőszigetelik a vezetékeket azt felelte: Majd egy évtized múlva esedékes a vezetékcsere, akkor majd lesz jobban hőszigetelt cső. Addig is a nyereséget befektetik ingatlanba (értsd nem forgalomképes városi nagyberuházásokat finanszíroznak).
Ezek után a rohadt aljas komenyistákra hivatkozva két lépcsőben több, mint 90%-kal emelték a távhő díját. Így dobogóra kerültünk az országban. Persze azt mondták hogy nem is, mert a számlában még sok más is szerepel pl hidegvíz(!) és azokat nem emelték annyival, így a számla összege csak vagy 60%-kal nőtt, de itt a TÁVHŐDÍJRÓL van szó.
Természetesen lehet engedélyt kérni a távfűtésről való leválásra, de kiröhögnek. Plusz fűzik az egyedi fűtésű közintézményeket (iskolák, stb), hogy köttessék rá magukat a távhőre.
Szóval kell a pénz pártfinanszírozásra. Az adósságokat meg majd a panelprolik kifizetik.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.06. 14:59:25

üff

A nagyfogyasztó ne kapja olcsóbban a gázt, mint Marinéni.

Drágábban kapja.

Mert Marinénit dotálja az állam. Ellentétben a nagyfogyasztóval.

Sir Galahad 2008.05.06. 14:59:54

Egy felhasználó már pedzegette, én most megismétlem: a távhőtámogatást akkor szabad megszüntetni, ha azzal egy időben lehetővé teszik a leválást a távhőszolgáltatókról. Mert igaz, hogy aki mással fűt, az nem kap támogatást, de ha drágának találja, válthat. A távfűtött lakásban élők ezt nem tehetik meg, és a nekik nyújtott külön támogatás ezt volna hivatott ellensúlyozni.

Kenneth 2008.05.06. 15:04:32

1. Kedves szakértő pék és hentes szakmájú barátaim akik nagyon értetek az energetikához: Egy átlagos hőerőmű hatásfoka maximum 60%, ez azt jelenti, hogy a gázzal, szénnel, akármivel bevitt energia kb 60%-ából lesz villamos energia. A maradék 40% pedig hulladékhő formájában elillan(na). Na, ekkor jön a távhő és egyéb ipari fogyasztók, akik azt mondják az erőműnek, hogy ne dobd ki azt a 40%-ot az ablakon, megveszem tőled az a fölösleges hőenergiát.
Ezek után szerintetek mi történne a villamos energia árával, ha most azonnal megszüntetnénk a távhőt és helyette mindenki egyedileg fűtene, és a melegviet is mindenki saját bojlerrel állítaná elő, és az erőművek így elengednék a felesleges hőenergiájukat bele a dunába? Nyilván észrevettétek, hogy többnyire saját erőművel rendekező térségekben van távfűtés, nagyvárosokban és nem falun...
2. A hazai erőműkapacitás nincs túlméretezve, mit ahogy itt valamely ács szakmájú hozzászólónk írta, nem sokkal van több beépített kapacitás, mint mondjuk egy erősebb csúcsidőszak béli fogyasztás. Mellesleg a feleslegesen megtermelt áramot eladjuk külföldre, ha meg hiány van akkor importáljuk az áramot.Így baromság az az állítás, hogy a sok kihasználatlan erőmű drágán termeli az áramot....

egészkicsiporszem 2008.05.06. 15:04:54

Ja és még annyi, hogy télen nagyjából annyi a távhődíj 60 m2-re, mint a kollégám 20 éve épült 120 m2-es családi házának gázszámlája. (mindkettő támogatás nélkül) Csakhogy míg ő nyáron megússza 3-4000 Ft-ból a gázszámlát (mert főzni nyáron is kell) én fizetek 10-12 eFt-ot "rendelkezésreállásért".

Hát elmehetnek a BKA-ba.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.06. 15:05:38

SirGallaghed 2008.05.06. 14:59:54

Lehetővé kell tenni.
Kell hozni egy törvényt, hogy leválhat. (jééé van ilyen!)
Akkor meg? Válljon le, ha nem tetszik neki dotáció nélkül.

Francois Pignon 2008.05.06. 15:07:00

Kenneth, csak ne szóld le a pékeket, a legfontosabb alapanyaguk az energia, hidd el, megtanulták már, mi-hol-meddig a témában.

Bit Rot 2008.05.06. 15:08:57

"Kell hozni egy törvényt, hogy leválhat. (jééé van ilyen!)"

Pont, hogy egyre több önkormányzat MEGTILTJA a leválást a távfűtésről (ld. Miskolc). Erős a távfűtős lobbi!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.06. 15:09:15

távfűtés, na ja.
laktam sokat panelban, a második emeleten.
szigetelés sehol, és mert soros volt a radiátorok bekötése, az alsóbb szintekre víz - se meleg, se hideg - már nem nagyon jutott, ami mégis, annak a hője egyből elillant a párkány alatt.
mégis havi 30 fölött volt télen, 50 négyzetméterre. annak is, aki a felső emeleten izzadt, meg annak is, aki az alsó emeleten fagyoskodott.
most is panelban lakom, csak új. van szigetelés, egyedi mérő, csavargatod, amerre akarod. 10 ezer per hó, melegvízzel együtt.
ugyanaz a város, ugyanaz a távhőszolgáltató, másik épület.

a régi panelban évekig fúrta pár ember a nyílászárócserét meg a szigetelést, főleg az egyedi mérők telepítését, és miattuk szopott mindenki.

addig nincs értelme senkinek semmi támogatást, amíg nem tudjuk, hogy ki mennyit fogyaszt, meg mire fogyaszt.
az olcsó fenntartást drága kiépítéssel lehet csak kombiálni, e helyett meg tologatjuk a drága meg pazarló fenntartást.
utána meg ne gázár meg távhő támogatás legyen, hanem fűtés támogatás, minden fűtés fajtára.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.06. 15:09:29

Kenneth 2008.05.06. 15:04:32

A szakértő pék barátaidat arról kétdezd, hogy hogyan kell kenyeret sütni.

Pécsett a távhőt külön kazánnal állítják elő, ugyanis NINCS hulladékhő.
Ami van, tényleg hulladék, arra kell, hogy a füst ne a kémény mellé csapódjon le, hanem felmenjen jó magasra, ahol szétoszlik.
Mellesleg 60%-os hatásfokú hőerőmű! Bruhaha!

Menj vissza az ácskapcsaidhoz, fogd meg a harapófogót, és szögtelenítsed a bontott tetőléceket!

Kenneth 2008.05.06. 15:09:31

Francois, gondolom ezt viccnek szántad:)

Bit Rot 2008.05.06. 15:10:01

Igy váljatok le!

www.fn.hu/belfold/20080123/befutottek_tavhonek/?action=nyomtat

"Forrnak az indulatok a távfűtés körül. A leválni szándékozók tisztességtelen szolgáltatókról beszélnek, miközben az érintett cégek szerint egy leválási hullám a városok levegőjének romlásához és az árak elszabadulásához vezetne. A jelek szerint ráadásul a jövőben lazulhatnak a váltás feltételei is.
Egyre hangosabbak azok a távhőfogyasztók, akik leválnának a rendszerről. A „szabadulás” az utóbbi években nem igazán volt jellemző: bár sokan jelezték szándékukat, a végső búcsúig csak kevesen jutottak el.

Csak a fővárosban engedélyezték

Budapesten például a Főtáv tájékoztatása szerint az elmúlt évben a mintegy 4500 távfűtéssel rendelkező épületből csupán 68 leválással kapcsolatos megkeresés történt, s abból is csak 10 kezdeményezés volt sikeres. Épületrészeknél viszont 82 megkeresésből 39 esetben tértek át fogyasztók más fűtési rendszerre. Miközben jelenleg mintegy 10 per folyik olyan leválások kapcsán, ahol a Főtáv a jogszerűtlennek ítélt leválást nem vette tudomásul. „A jogszerű leválást tudomásul kell vennünk, a nem jogszerűt pedig nem. Ebben az esetben számlázunk tovább” – nyilatkozta megkeresésünkre Balog Róbert. A Főtáv szóvivője azokra a sajtóban megjelent információkra utalt, amelyek szerint egyes leváló lakások esetében a cég továbbra is kiszámlázza az alkalmanként 20 ezer forintra rúgó alapdíjat.

Kapcsolódó írások
Ötödével csökkentenék a távhő árát
Demszky finomítaná a távhőemelést
Nem vállalták névvel a távhődíjemelést a tatabányai képviselők
Januártól új gáz- és távhőtámogatási rendszer
Távhődíj: 6 vagy 8 százalékos emelés
Igaz, országos szinten sem jobb a helyzet, amire jó példa egyik olvasónk tudósítása is, aki a hasonló cipőben járó pécsi lakók helyzetére hívta fel figyelmünket. A baranyai városban ugyanis a 22 leválási szándékból egy sem valósult meg, hasonlóan Debrecenhez és Miskolchoz, ahol szintén elakadtak a váltani szándékozók. „Én még olyan levelet sem láttam, amely egyáltalán rákérdezett volna, hogy miként lehet leválni” – fogalmazott megkeresésünkre Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Rt. vezérigazgatója. Miskolcon 2004 jelentette a fordulópontot: addig gyakori volt a leválás, 2003-ban 245, 2002-ben 215, 2001-ben pedig 406 lakás tért át más fűtési módra. Ezt követően azonban már senki sem kapta meg az engedélyt."

Sir Galahad 2008.05.06. 15:11:44

kolbászozsömle, törvény az van, elvben tehát le lehet válni, a gyakorlatban viszont lehetetlen mindenféle mondvacsinált, teljesíthetetlen feltételek és hatósági előírások miatt. Amíg ezek nem változnak meg, továbbra is ellensúlyozni kell a panelban lakók fűtésmódhoz kötöttségét támogatással. Szerinted ha ténylegesen engedélyeznék a leválást, hányan fűtenének még ma Magyarországon távhővel?

Kenneth 2008.05.06. 15:12:35

kolbászoszsömle akkor Pécsen ti biztosan feltaláltátok az örökmozgót is:) Thermodinamika, nem, most nem káromkodtam, na erre keress rá a wikipédián:)

Bit Rot 2008.05.06. 15:14:33

"Ezek után szerintetek mi történne a villamos energia árával, ha most azonnal megszüntetnénk a távhőt és helyette mindenki egyedileg fűtene"

Paks 2004-ben kb. 9 Ft/kWh áron termelte az áramot.
A "konnektorból" ez kb. 43 Ft/kWh áron jön ki.
Azért, mert a többi erőmű drágábban termel.

Több Paksot, több atomerőművet!

szarajevo 2008.05.06. 15:17:29

Tadamm örülök ennek a postnak, végre vki más is úgy látja a dolgokat ahogy én, elnézését a csúnya kifejezésért de kibaszott nagy idiótaságra vall az, hogy azt támogatjuk, hogy a sok paraszt minél több gázt fogyasszon, inkább ezt a pénzt költenék az épületek korszerűsétésére, hogy jobb hőszigetelési értékeket érjenek el így kevesebbet is fogyasszanak, érdekes, hogy a szomszédos ausztriában ez látják itthon a sok gyökér meg nem veszi észre, hogy ez milyen jó kis megoldást jelentene hosszú távon, de csak basszuk ki a pénzt az ablakon nem baj

Wuff 2008.05.06. 15:17:37

"Pécsen ti biztosan feltaláltátok az örökmozgót is"
"Azért, mert a többi erőmű drágábban termel."

A pécsi szénerőmű termel a legdrágábban: 40 Ft/kWh. Úgyhogy nem találták fel az örökmozgót. Mellesleg még egy atomerőmű megoldaná a problémát.

Kenneth 2008.05.06. 15:18:23

John42
Valóban az atomenergia sokkal olcsóbb, mint az egyéb más módokon előállított energia. Viszont vannak más szempontok is. Pl. a használt fűtőanyag elhelyezésének kérdése...
Ahol meg lehet kerülni az atomot, ott meg is kerülik (vízi erőmű, szélerőmű, stb) (illetve inkább úgy mondanám kiegészítik)

Drömögödömötör 2008.05.06. 15:18:44

faszdeverde
nem értem mi a gond én pl télen elhuzzok Délre mert ott meleg van pl Key Westi otthonomban fűtőtest sincs
nem értem mért nem jönnek a többen ki oda télen inkább maradnak itthon a panelban nyávogni meg népszavazni

jbb 2008.05.06. 15:19:55

Na jó, akkor én is a jobber veszőparipámra pattanok ha már újra gáz van: www.demokrata.hu/heti-hir/gaz-van
Olvastam, hogy sokak szerint nincs ott gáz, szélsőjobberek szerint pedig évtizedekre elegendő lenne. Hát, tényleg eltérőek az álláspontok, mindenesetre biztosan nem véletlenül kezdtek el fúrni ekkora vehemenciával falconék. Aztán a kormánytaól azt hallottuk, hogy túl mélyen van, meg túl drága a fúrás. Nos, ha remélytelen felhozni, a falconék mi a francot csinálnak ott? Másrészt drága. Aha, biztosan olcsóbbb 300mrd-ért újabb gázvezetéket építeni cárevicséknek. Szerintem abból a 300 mrdból akár még a nemlétező technológiát is ki lehetne fejleszteni. Aztán még ingyé' van.. Nade tegyen igazságot, aki tud. Mindenesetre valakik fúrnak (ha van ott valami, ha nincs), jelentős összegeket költenek rá (ami mégis nagságrendekkel alacsonyabb mint a délikékáramlat.

És a panel - nem panel vita. Az vajon nem igazsátalan, hogy panelprogram van, ugyanakkor családiházprogram nincs? Ha a panelek szociális bérlakások lennének talán még érteném, de jelenleg akár bp-en 14-16mFt-ot elkérnek ezekért a keltető telepszerű lukakért (csomószor volt már olyan flashem, hogy ha hirtelen üvegből lennének a falak, és feltárulnánk a bentlakók, az egésznek csirketelep hangulata lenne :). Szóval én akkor most hátrányosan meg vagyok különböztetve a jajdejóhogyvangázunk családi házamban?

Flashmobot szervezek ma a hátsó teraszomon a feleségemmel.

Bástya elvtárs (törölt) 2008.05.06. 15:22:35

Egyéves Önkéntes 2008.05.06. 14:21:35

már megbocsáss, de neked hol fele a rezsi egy cirkós lakásban mint egy távfűtéses panelban?
Áramdíj, közös ktg, csatorna - vagy ezeket te nem fizeted?
sőt, a többség fizet kábeltévét, édzsbiót, internetet, meg még minden kutyafaszát - egy évben simán kifizetsz így 600-700e-t rezsire. Ha ugyanezt egy cirkós lakásban nyomod, megtakarítasz mondjuk 60-70e ft-ot egy évben. (10%).

Mondjuk azt nem értem, hogy mér kerül annyiban leszigeteltetni kivűlről a panelt, hogy az embernek a gatyája rámegy.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.06. 15:22:45

Kenneth 2008.05.06. 15:12:35

Micsoda szavakat ismersz bakker!

Termodinamika!
És sikerült leírni is!
Véletlen találtál rá a wikin, vagy a segédmunkásképzőben hallottál róla valamit, és utánaolvastál?

Figy! Tanujjá!

Vagyon a víz, felmelegítik, csinálnak belőle gőzöt, aztán munkát végeztetnek vele, lecsapódik, keletkezik kondenzvíz, amit visszaforgatnak.

Ha ebből a (kör)folyamatból energiát vesznek el, akkor az nem hulladékhő.
A hulladékhő az, ami kimegy a kéményen, a nyitott kazánajtón.
Azzal nem fűtenek lakást.

Azt a gőzt!!! (tudod mi az?), amivel a hőközpontokban a fűtési meg a használati melegvizet állítják elő, azt mindjárt arra a célra állítják elő. Az nem hulladékhasznosítási termék bölcsészkém.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.06. 15:26:53

Roa 2008.05.06. 15:17:37

Pécsett nincs szénerőmű, Pécsett az erőműben a mecseki erdőt tüzelik el.
Évszázados tölgyeket, bükköket forgácsolnak le, s csinálnak milliárdos értékekből pármillió értékű meleget.

Sólyom Laca meg a tubesér, meg a zengőér rinyál, a grínpíszeseink meg hallgatnak, elvégre az erdő csak biomassza, azt szabad szétkúrni.
Sőt kell is!

paranoid 2008.05.06. 15:28:53

Nem a távfűtést kell támogatni, hanem
vagy a leválást, vagy meg kellene nézni, hogy mi a faxtól kerül annyiba a távfűtés amennyibe (sokba) és megoldani a gazdaságos működést.

Francois Pignon 2008.05.06. 15:29:02

(Kenneth, egyáltalán nem viccnek szántam, nem kell mindenkit lenézni, egy pékségtulajdonosnál nem sokan agyalnak többet a gazdaságosabb energia kérdésén. Ott pár százalék különbségen elmehet az üzlet, hidd el, hogy tudnak számolni vele, csak tervezni elég nehéz manapság, pedig ott pár tízezernél több úszhat el.)

A családi házasokról érdekes módon kevesebb szó esik, pedig azokkal rendesen kibasztak ám, amikor 10-15 éve bevezettették a gázt, meg beszerelték a gázkazánt, nem kevés pénzért, mert állambácsi a minisztertől a polgármesterekig nagyon szépen ígérte nekik, hogy úgy jobban járnak majd. Nagy felelősség ez ám.

Kenneth 2008.05.06. 15:32:10

kolbászoszsőmle, bár igen primitív vagy mégis válaszolok:
Amikor a kondenzvíz "lecsapódik" akkor szerinted mi is történik valójában te szellemi segédmunkás? Elmondom, hogy ha legközelebb jobb társaságba keveredsz, ne nézzenek nagyon hülyének: A gőz a munkavégzés után a kondenzátorba kerül,mely kondenzátort erősen hűtenek. Itt a fáradt gőz a hűtés hatására átalakul kondenzvízzé, átadja hőtartalmát egy másik közegnek (közben entalpiája csökken, dehát nem mondanék neked ilyen idegen szavakat már megint), majd ezután megy vissza szépen egy vagy több előmelegítőn keresztül be a kazánba. Nahh, a kondenzátornál kivett hőmennyiséggel két dolgot tudsz csinálni, vagy kidobod a kukába (beküldöd a dunába) vagy pl távhő előállítására használod,stb.Ha ez utóbbit csinálod, akkor nem lesz 60%-a hatásfokod (a gazdasági) hanem több.
Ennyit mára a tudomány és technika csodálatos világából...

Wuff 2008.05.06. 15:33:44

"Pécsett nincs szénerőmű, Pécsett az erőműben a mecseki erdőt tüzelik el.
Évszázados tölgyeket, bükköket forgácsolnak le, s csinálnak milliárdos értékekből pármillió értékű meleget."

Az pedig a mecseki feketekőszénre épülő erőmű. Most akarnak átállni gázra egyébként.
www.pannonpower.hu

Bummer 2008.05.06. 15:34:26

Ha lenne a magyar háztartásoknak néhány millió forint megtakarításuk (ha a kommunizmus és a különféle megszorító csomagok hagyták volna, hogy legyen), akkor lehetne érvelni, hogy "helló, fektess be alternatív fűtésbe, megtérül", de így, hogy nincs megtakarítás, csak egyik napról másikra élés, nyilvánvaló, hogy az adott pillanatban legolcsóbbat lépték meg.

Vic_ 2008.05.06. 15:40:26

Ahhoz hogy spóroljunk először költeni kell! egyet tudok érteni abban hogy támogatni kell az energiahatékony megoldásokat, de a fával való tüzeléssel nem értek egyet. Hőszigetelés, állítható hőmérséklet és tudatos fogyasztás!

paranoid 2008.05.06. 15:41:27

Bástya elvtárs:
"már megbocsáss, de neked hol fele a rezsi egy cirkós lakásban mint egy távfűtéses panelban?"

Nem én lettem megszólítva, de elmondom: tavaly őszig családi házban laktunk, ahol a gázfűtés (cirkó) a leghidegebb téli hónapban is 15-20 ezer Ft között volt.
Most (hálistennek csak átmenetileg) egy fele akkora távfűtéses lakásban lakunk, ahol okt-március között átlag 30 ezret fizettünk a Főtávnak.
Fele akkorában, ~15 ezerrel többet! És -szélső lakás lévén- nem volt melegünk, hogy finoman fogalmazzak. (Tegnap kifejezetten fagytunk, mivel a Főtávnál már tavasz van és vagy 2 hete nem fűtenek.)

pakesz (törölt) 2008.05.06. 15:48:31

jbb 2008.05.06. 15:19:55: tudtommal falconek mar nem furkalnak ottan... Elegge selejtes ujsagot olvasol, ami azt allitotta!!!
www.fn.hu/cegek/20080414/mol_is_kutatja/
eladtak azt a mol-nak es exxon-nak

Bástya elvtárs (törölt) 2008.05.06. 15:48:56

kolbászoszsömle 2008.05.06. 15:22:45

no látom te se tudod, hogy mi az a termodinamika. Szóval nézd meg a víz TS diagrammját, és ábrázold abban a körfolyamatot, amit említesz, aztán elmélkedjél rajta. Szóval hulladékhőnek azt az energiát nevezik, amit a körfolyamatból nem tudnak kinyerni, így ezzel a hőve télvíz idején tavakat fűtenek - vagy a levegőt így: www.freeweb.hu/hmika/Lexikon/Html/Hutotoro.htm
A távfűtésnél ezt a hőt használják fel, annyit csinálnak, hogy a turbinából kilépő gőzt nem expandálják ki 0.5 bárra, hanem csak 5 bárra, aztán bevezetik a távfűtéses lakásba. Persze így kevesebb áromot fog termelni az erőmű, de összességében több energiát tudnak kihozni ugyanazon tüzelőanyag elégetésekor.

De ugye van autód? Forrt már fel nyáron a hűtővized? Szóval az a hulladékhő, ami az autóhűtődön keresztül távozik.

pakesz (törölt) 2008.05.06. 15:50:33

kolbászoszsömle!
igen mintha en is ugy hallottam volna hogy a villamos aram termelese a hulladekhasznositas, es nem a meleg viz :) De a lehnyeg a lenyeg, ha a ketto egyutt megy ugy tobb hot(penzt) ki lehet hozni, ezt hivjak futoeromunek.

EÖ (törölt) 2008.05.06. 15:52:00

egészkicsiporszem 2008.05.06. 14:58:55
hol van ez? Budapest? vagy máshol?

A kis kerti ház rezsije jóval kisebb, elég ha csak a távhő árát összehasonlítod a fatüzeléssel. Nekem a fatüzelés kb. felébe van , mintha gázzal fűtenék.
Nem a rezsi a fele, a fűtés a fele. Rosszul mondtam.

De sokkal értelmesebb életet lehet élni egy kis téliesített nyaralóban, mint egy panelben.
Pár érv: tücsökciripelés, szalonnasütés-bográcsolás, pár tőke szőlő az unokáknak, két almafa, satöbbi.

Bástya elvtárs (törölt) 2008.05.06. 15:52:38

paranoid 2008.05.06. 15:41:27

no igen, ugyanarról beszélünk. Csak légyszi írd be excelbe a teljes évi rezsit, és mindent számolj bele, és ezt vesd össze a cirkós lakás rezsijével.

EÖ (törölt) 2008.05.06. 16:00:08

Bummer 2008.05.06. 15:34:26

Most nem leszek népszerű, de:
Ha nincs az embereknek pénze, akkor:
- miért vannak teli a kocsmák
- miért hatalmas biznisz a nyerőgép?
- miért eu-s csúcstartó Mo. az egyfőre eső plazmatévék és MP3 lejátszók és egyéb "fontos" szarok terén?
- miért kell a minimálbérből élő titkárnőnknek (és a sok hülyegyereknek) minden hónapban új mobil annyi funkcióval, hogy azt se tudja, mit tud a gép?
- miért van annyi Bömbi, Audi és Merdzsó, hogy Svédországban 1 hónap alatt nem láttam annyit, mint itt 1 nap alatt?
- miért?

Azért mert itt a fogára, egészségére, házára, jövöjére (gyerekek) senki nem akar gondolni. Jól mondta egy külföldi ismerősöm: Onnan lehet a magyarokat megismerni, hogy van BMW-jük, de nincs foguk.
Arra van pénz, amire akarom hogy legyen. Egy csomó céget ismerek, akik az első sikeres év után rohannak audiért a szalonba, nem fejlesztenek, két év múlva meg bedől a cége.

EÖ (törölt) 2008.05.06. 16:06:14

Bástya elvtárs · bastyaelvtars.blog.hu 2008.05.06. 15:52:38

én már megcsináltam az excel táblát, családi házban olcsóbb lakni (és ebben nincs benne az, hogy mennyivel jobb!!!)
egyedül a víz a több a locsolás miatt, de ha fúrsz egy kutat, akkor még az sem.
villany kb. ugyanannyi
fűtés a fele
szemét ugyanannyi, (és sokkal könnyebb szelektívnek lenni, a panelben mindig teli volt az előszoba flakonnal)
kábeltévé olcsóbb (mert nem kell csak az alapcsomag, úgyis a kertben bohóckodunk a gyerekkel)
telefon ugyanannyi (céges, hihi)
közlekedés: ugyanannyi
mit hagytam ki?
ja igen, kaja: picivel olcsóbb, mert a kakukkfű megterem, azelőtt azt is venni kellett :) ez kb. évi 120 forint

paranoid 2008.05.06. 16:19:51

Bástya elvtárs,
nem tökölök ezzel, mert semmi értelme.
Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy az általad számolt 10 %-nál jóval több.
A rezsi többi tételét egyébként sem befolyásolja a távfűtés, az átlagban ugyanannyi marad.
Nem fogok attól többet vagy kevesebbet telefonálni, több vagy kevesebbb vizet használni, hogy távfűtés van és nem cirkó. :)

jbb 2008.05.06. 16:22:17

Bocs pakesz, hogy nem voltam up-to-date. Nem bosszantani akartalak. Szóval van gáz vagy nincs?

Bástya elvtárs (törölt) 2008.05.06. 16:26:06

Panelnak azér nagy előnye, hogy semmit sem kell foglalkozni a lakásoddal. Időnként kihívod a vizest, mert pl. folyik a vécétartály. Ha már nagyon régi a tapéta, akkor fogod újratapétázod. Családiházban ugyanez? Jaj, most füvet kell nyírni, hívni kell a szippantósat, a szomszéd kutyája kikaparta a keritést, az eresz kilukadt, muszáj vele valamit csinálni stb. stb. jó igaz, a kert az pótolhatatlan, főleg ha vannak csemeték, te városi ember nem biztos, hogy megszokja.
Én a panelt csak a lakóparkokkal tudum összehasonlítani. Az utóbbi duplájába kerül, nem tudni, hogy mikor hullik porrá, a hő és hangszigetelés tragikus, horribilis közös költség, jó cirkó az van.
Szerencsére nálunk nincs tele a ház 80 éves nénikékkel, de sajnos sok a környéken a hajléktalan, és visznek mindent. lábtörlő, korlát díszítő fémcsík, állandóan betörik az kapun az üveget, odaszarnak mindenhova stb. - nekem ebből van elegem, nem a távhőből.

Julius Frey 2008.05.06. 16:28:28

Többen mondták, hogy tőlünk nyugatra a távhő olcsóbb. Fogja a gázt az osztrák/német, szemetet éget, amiből gőz lesz, majd villanyáram, majd melegvíz/fűtés.
Mo-on a gázt elégetik majd a koszlott szigetelésű csöveken langyosra hűtve távhőként prezetálják a a didergő p.prolinak.
A régen úgy gondoltam, hogy a gáz itthon biznic lesz amig kápolyi él, és nem tovább. Ma tudom, hogy még tovább...
A zöld energia nálunk azt jelenti, hogy erdőt égetünk, amit ma divatosan biomasszának hívunk (a nagyapámnak még tüzifa volt)A Bakony erdeit pl. Ajka városa tüzeli el záros időn belül.
Tőlünk nyugatra gázzal működő erőművet lassan csak azért használnak, hogy a szél/viz/nap stb. erőművek állásidejében biztosítsák a kívánt energiát, mivel a gázt könnyű a hálózatra kapcsolni.

hetman84 2008.05.06. 16:29:05

Na egy jó ötlet. Legyen 30000 ft az 50nmes panel távfűtése (pesten még mindig olcsóbb a távfűtés mint vidéken) aztán legalább kitör egy éhséglázadás v forradalom, és újra lehet osztani az 1990 (1945) óta szétlopott államvagyont. Tényleg okos gondolat.
UI:
Kapitalizmus Mutyesztánban elképzelhetetlen.

Bástya elvtárs (törölt) 2008.05.06. 16:30:54

paranoid 2008.05.06. 16:19:51

nyáron tavaly 12-t fizettem távhőre, télen a max 38 volt. ebben benne van havi 3m vízfelmelegítés díja is. A közös ktg- pedig havi 10-es. 65m2-es panel. Ismerőseim 50m2 alatti lakóparkban a kettőre simán fizetnek átlag havi 30-at...

Bit Rot 2008.05.06. 16:31:21

"Na egy jó ötlet. Legyen 30000 ft az 50nmes panel távfűtése"

Már most is annyi.

Kolléga télen 30-35 ezreket fizet, nyáron "csak" 15 ezret. 50m2 PANELRE! Budapesten.

Kenneth 2008.05.06. 16:32:14

Úgy látom Bástya elvtárs, hogy kolbászoszsömink elment megvenni élete első hő és áramlástechnika könyvét:)

pakesz (törölt) 2008.05.06. 16:32:25

jbb!
ja semmi, elnezest ha nekem olyan lett volna a hangvetelem...
A gaz az koszoni szepen jol van. Es kockazati befektetesi dolgok vannak a makoi gazmezo eladasa mogott. A cikkben le van irva hogy milyen kacifantosan van a kockazat kivedve mind a ket fel altal.
Szoval en ha megkerdezel, ugy a 10% -t fektetnem csak be a vagyonomnak. Mert 50% hogy befuccsol...

Winston Smith 2008.05.06. 16:34:40

kolbászoszsömle, látom megkaptad a szükséges szakmai továbbképzést (vagy felzárkóztatást?) fizikából. :)

Én meg a pécsi erőműről mondanék neked valamit: a távhő jelentős, szerintem döntő részét bizony kapcsoltan termelik, nem kazánokban vagy elvételes kondenzációs blokkokban.

Mert ebben is tévedtél.

paranoid 2008.05.06. 16:43:58

Bástya elvtárs,

lakóparkban lehet, hogy fizetnek a kettőért 30 ezret - bár akkor is kérdés, hogy ebből mennyi a fűtés és mennyi a közös ktsg.
De nem mindegy az sem, hogy ott milyen fűtés van: cirkó vagy házközponti? (Ez utóbbi valamivel drágább.)
De a lakópark jellege miatt könnyen el tudom képzelni, hogy a közös költség teszi ki a nagyobb részét... fűnyírás, parkkarbantarás, stb.

paranoid 2008.05.06. 16:50:02

Lényeg a lényeg: baromság a távfűtés támogatása.
A leválást kellene támogatni, amivel mindenki jobban járna.
A távfűtés támogatásával mesterségesen életben tartjuk az egyébként életképtelen távhőszolgáltatókat.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.06. 16:50:30

panel fűtés, 50 nm, télen, 30 ezer, ha nincs szigetelés, vezetékpárhuzamosítás, egyedi mérő, ablakcsere.
nyári alapdíj 10 ezer.
szigetelve, cserékkel, tokkal-vonóval télen 12 ezer, plusz 5-6 ezer költségtörlesztés, szóval 18.
nyáron meg tokkal-vonóval-melegvízzel 12.
szar panel 4*30+8*10=200, jó panel 4*18+8*12=168.
(200-168)/12=kb. havi 2600 Ft, ha négy hónap a fűtési szezon.
ha 6 hónap, akkor ugyanez (240-180)/12= 5000 Ft per hó.
és még úgy, hogy tart a "törlesztés", pár évig, attól függően, hogy mekkora önrészzel szállt be (15 vagy 30-40 ezer forint) a felújításba, utána lazán lehet 8-11 ezer különbség is per hó.
fűtéstámogatás a faszomat.

pakesz (törölt) 2008.05.06. 17:01:11

Egyéves Önkéntes!!!
2659 Ft (ez vagy te)
2208 Ft (általában ez a távhős cég)
szoval a tavhos a 83% -at fizeti mint kisfogyaszto koltsegenek

www.google.hu/search?hl=hu&q=industrial+gas+price+in+germany&btnG=Google+keres%C3%A9s&meta=
itt az elso linknel van egy doc, azt megnyitottam, es csak az aranyszmokat nezem a EU (27 countries) es 2007-re:
household: 11.68
inustrial: 8.89
szoval a tavhos a 76% -at fizeti mint kisfogyaszto koltsegenek

de a 2007 es Hungary alatt:
household: 5.97
industrial: 9.48
na itt nem akarok szamolgatni, a tavhos az tobbet fizet mint a kisfogyaszto...

de ha mar itt tartunk, te az adataidat honnan szedted? Nem lehet hogy ez az altalam nezett adatok es a figyelo altal bemondott adatok a valodiak a tied altal emlitettben meg nincsen benne minden?

Balage76 2008.05.06. 17:01:11

50m2-es téglapanelben (minden ugyanaz mint az igazi panelnél, de a falak téglából vannak) a szomszéd most télen 36 ezreket fizetett, mi 19 ezret. Igaz mi kicseréltük az ajtót-ablakokat-radiátorokat és ha hétvégére elutazunk akkor letekerjük a fűtést. Itthon nincs meg az emberek többségében a közép/hosszútávú gondolkodás szikrája sem. Erre legjobb példa, hogy a társasházi gyűlésen leszavazták a havi, lakásonkénti 1000 Ft-os közös költség emelést amivel nyáron körbe lehetett volna szigetelni kívülről az épületet. Így majd két év múlva...
Az a lényeg, hogy szépen nyíljon a tulipán a ház előtt már februárban... csak nem jönnek rá hogy fizetnek érte, nem is keveset... sok ostoba.

paranoid 2008.05.06. 17:01:32

Az a kérdés, hogy miért / kinek is jó az, ha a távhőszolgáltatókat mesterségesen (állami csecsre kötve) életben tartjuk.
Miért is van az az érzésem, hogy a támogatás valójában a távhőszolgáltatóknak szól, nem a fogyasztóknak...?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.06. 17:04:24

John42 2008.05.06. 15:14:33:
"Paks 2004-ben kb. 9 Ft/kWh áron termelte az áramot.
...
Több Paksot, több atomerőművet!"

Aztán az erőmű hatástalanítását fizetik az adófizetők.
Egész elképesztő összegek keringenek, százmilliárdok.
A reaktortartályokat biztos el kell bontani, talán még a primer kört is. Az egész cucc erősen radioaktív.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.06. 17:05:06

paranoid 2008.05.06. 17:01:32:
"Az a kérdés, hogy miért / kinek is jó az, ha a távhőszolgáltatókat mesterségesen (állami csecsre kötve) életben tartjuk. "

Rövidtávon a leváltásuk sokkal többe kerülne.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.06. 17:06:28

paranoid: a támogatás a fogyasztónak szól, a leválás akadályozása szól a szolgáltatónak.
ki lehet hozni a fűtést kevesebből is a fogyasztó oldalán, csak nincs rá igény, mert... mert úgyis kap támogatást.
hozzá kéne kötni a felújítási kötelezettséghez, amihez lehet állami és egyébb forrásokra pályázni, és le lehetne építeni a támogatást.
csak akkor nem függne a választó a politikustól.

paranoid 2008.05.06. 17:12:01

Doomhammer,

Igen, rövidtávon lehet, hogy többe lenne.
Bár még erről sem vagyok meggyőződve... Nyilván nem azonnal, hanem évek alatt, fokozatosan menne végbe az átállás, amire fel lehetne készülni.

Nem mellesleg: ideje lenne már, hogy valaki hosszú távon is elkezdjen gondolkodni!

is 2008.05.06. 17:15:56

- az áramtermelés közben rengeteg ún. hulladékhő keletkezik. a világ normális országaiban ezt kapja meg a távfűtés, ezt adják tovább a lakásokba.
- mint már más is írta, a távfűtési gázt más országokban jóval olcsóbban (én 30%-ot tudok) kapják a távfűtő művek.

ez a két paraméter versenyképessé teszi a távfűtést, Ausztriában, Olaszországban ezért az terjed(!) is, nálunk azonban nem adják a hulladhőt, és nem olcsóbb a gáz. ezen felül:

- környezetkímélőbb (egy távfűtőmű bőven 99% felett égeti a gázt, ami jóval több, mint a háztartási kazán).

eddig a tudomány, meg a gazdaság.

politikailag üdvözlöm, hogy a Reakció cikkírója is (közvetetten) felhívja a FIDESZ bődületes "emelkedni fog a gázár, ha a szocialisták kormányoznak" baromságára. igen-igen, emelkedjen (ha a piacon emelkedik), a támogatás csökkenjen, aki meg ilyen baromságokkal ijesztget a racionális végiggondolás helyett, az meg kapjon 5%-ot.

pakesz (törölt) 2008.05.06. 17:17:15

Doomhammer!!!
az atomeromunel folyamatosan minden evben tesznek felre penzt. Ezert nem ~5 HUF/kWh, hanem 7.40. A granitba amiben tobb 10 ezer eve nem volt semmi valtozas, ha lesz most a kozeljovoben, akkor mar ugyis mindegy. Ezt a hulladek elhelyezesere ertettem.

De jobb ugy beszelni a dolgokrol, hogy semmit se tudsz rola, csak valami meset eleresztesz ... Olvass mar utana hogy mirol is beszelsz... Keress ra es olvad vegig.

Kenneth 2008.05.06. 17:18:13

Na, kis szakmai kitérő után:
Én is panelos vagyok, a hetediken, szélső lakásban.Nálunk az utóbbi években a következő fejlesztések voltak: Ház saját hőközpont kialakítása, nyílászárók komplett csere, új melegvíz hálózat, kölső szigetelés, új radiátorok, hőmennyiség mérővel.Mindez panelpluszos keretek között.
Én támogatást egyáltalán nem kapok, így fizettem a mostani fűtésszezonban havi 21000 Ft-ot, amely egy része fedezet a felújításra is, viszont nem fűtöttem egy dekát sem, mert nem laktam benn a télen.Sajnos ez a 21000 ez átalány jellegű(gondolom előző lakó tavalyi fogyasztása alapján), és a kb 8000 ft alapdíjon felül tartalmazza a hődíj részt is. 6 hónap alatt ez 126000, melynek kb felét visszakapom majd valamikor 2009 elején, a hőmennyiségmérők kiértékelése után.
Nekem pl ez nem tetszik.Ha van hőmennyiség mérőm akkor miért nem lehet mondjuk havonta leolvasni és az alapján fizetni.
Milyen jogon szednek alapdíjat? Építsék be a hődíjba és aki többet fogyaszt az többel is járulna hozzá a rendszer fenntartásához, aki egyáltalán nem fogyaszt az meg nem fizet.Mint pl a villanyszámla.Így lenne értelme takarékoskodni.

Google 2008.05.06. 17:18:52

Azt a rengeteg gázt, amit a szovjet megszállás megédesítéséért, komfortosabbá tételéért kaptunk, ma már lehetetlen kifizetni.
De azért megpróbáljuk!
Olyan készülékek, berendezések, csőrendszerek melyeket szabályozni nem lehet, legyen bár kint bármilyen meleg, az megy, oszt meleg napot!
Közintézményekbe, kórházakba, bevásárlóakármikbe télen is nyár van, rövidújjú az ajánlott viselet.
Ezt a pazarlást egyszerűen nem tudjuk kifizetni, a legbrutálisabb pedig tényleg a távfűtés. "Aki panelban lakik az fizessen csak" alapon, vagy miért?
Korszerűsíteni kellene tényleg, nem osztogatni a majd semmit, ma ennek, holnap annak.
Valamit az ésszel is lehetne kezdeni. Ha van, persze.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.05.06. 17:18:58

12 éves emlékeimben bányászva dereng fel Miskolc. Ott az első emeleti panellakásunkban télen nyitva kellett tartani az ablakokat állandóan, mert gatyarohasztó meleg volt. távfűtéssel. elzárni nem lehetett. illetve nem számított semmit.

a távhő áfacsökkentése egyértelműen a szolgáltatónál csapódna le. a nép max ha 5%-ot érezne ebből.

Francois Pignon 2008.05.06. 17:22:06

Doomhammer, a radioaktív hulladékok kezelése valóban környezetvédelmi probléma, de nem pénzügyi, arra létezik a Központi Nukleáris Alap, amit ma is folyamatosan töltenek föl, nem akkor kell fizetni, amikor az erőmű leszerelése aktuálissá válik.

Kenneth 2008.05.06. 17:27:39

Egyébként műszakilag teljesen jó megoldás a távfűtés, egyszerűen az a gond, hogy sok helyen tényleg a régi egy csöves szabályozhatatlan rendszerek vannak, és a távhő szolgáltató csőhálózata is elavulttá vált, rosszul szigetelt stb. Ha nagyobb befektetéssel ezeket a rendszereket gazdaságossá alakítanák, maga a módszer, hogy egy egész városrészt egy központból fűtűnk, teljesen korszerű lenne.

Bit Rot 2008.05.06. 17:30:32

Ahogy pakesz írta, Paks már most is tesz félre pénzt a "bontási alapba". És még így is jóval olcsóbb!

"Az egész cucc erősen radioaktív."

Még nincs meg a technológia, de 50-100 éven belül biztosan meg lesz arra, hogy hogyan nyerjék ki a hasznos elemeket a "hulladékból". Akkor ez a hulladék "aranyat fog érni"!

Francois Pignon 2008.05.06. 17:41:19

John42, technológia a különböző izotópok szétválasztására már most is van. ;) Csak baromira gazdaságtalan, persze az atombombához megéri centrifugálni. :/

nyu 2008.05.06. 18:18:48

Mi tavaly majdnem felbontottuk a tarsashaz szerzodeset a Fotavval, mert qrva draga. (Telen fizetek 30k-t, nyaron 12k-t a 48nm "futese" utan)

Erre fogadkoztak, hogy levalasztanak minket a szomszed tarsashazrol, nem azokon keresztul szamlaznak minket, hanem a sajat, szabalyozhato hokozpontunk altal mertet, nem fognak annyit esz nelkul futeni -> kb. 25%-kkal csokkenni fog a szamla.

Ehhez kepest kisajatitottak+lelakatoltak a fel pincenket, beepitettek mindenfele kutyut, de olyan faszan, hogy este 10-kor lezar a keringetoszivattyu, igy ejszaka egyaltalan NINCS futes, olyan szinten, hogy a sokadikon lako nyugdijasok reggelre megfagynak. (En szerencsere "csak" az elson lakom+ki van cserelve az osszes ablakom, de igy is 18C ala hul a lakas.)

Aztan a szamla eddig valahogy iden is ugyanannyira sikeredett, mint tavaly...

Halkan megjegyeznem, hogy idokozben atadtak a mittudomenmilyen korszeru futomuvet, ami allitolag valami 20% megtakaritast jelent NEKIK.

Szoval elmehetnek az anyjukba.

Ja, meg az is durva, hogy valami 2.5k-t fizetek "vizmelegitesi" atalany cimen, mikor havi

nyu 2008.05.06. 18:25:40

Vege valamiert lemaradt.

Ja, meg az is durva, hogy valami 2.5k-t fizetek "vizmelegitesi" atalany cimen, mikor havi
havi ~1.5m3 melegviz fogy a vizoram szerint.

De az is olyan, hogy kinyitom a csapot, aztan 2 perc, mire eleri az 50C-s csucshomersekletet...

EÖ (törölt) 2008.05.06. 18:50:00

pakesz 2008.05.06. 17:01:11

távhős cégnél dolgozom
elég ennyi érv?

Nzoltan 2008.05.06. 19:10:54

Van nekem egy újépítésű, 51nm-es lakásom. Ketten lakunk, és így alakult az elmult havi számla:

10128 futes, hideg/meleg víz
7728 közösköltség
4710 villany, villanytűzhellyel
-----------------
22566 Ft télen-nyáron.

A párom 54 nm-es paneljében nem tudom hogy hogy van pontosan de panaszkodott hogy 55! ezer forint volt a márciusi számla.

A telefont, tv-t, internetet nem számoltam egyik helyen sem, mert ezek luxusdolgok nem kötelezőek.

Ennyit a távfűtésről.

Nzoltan 2008.05.06. 19:16:18

Elfelejtettem, hogy a párom fűtése nyáron kevesebb, mert nem átalányt fizet.

Nzoltan 2008.05.06. 19:26:14

Nekem is elegem van a panelprogramokból. Ugyanis zavar, hogy egyes "rászoruló" réteget támogatjuk, jelen esetben a panelban lakókat, holott nem szorulnak rá. Ne mondja már nekem senki, hogy 20 év alatt nem lehet özzsegyűjteni új ablakokra, csövekre stb. Nem kell annyi cigi, pia, HBO, stb...máris összejön a lé.
A szegényebb családiházakban lakók semmilyen ilyennemű támogatást nem kapnak, és ez kibaszás velük.

A távfűtés pedig maffia. Azért nem lehet leválni róla.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.06. 20:56:32

Kenneth 2008.05.06. 15:32:10

Az előmelegítőket pedig kicsi manócskák dörzsölik és a kondenzátort pedig direkt hűtik, hogy legyen mit melegíteni ugye?
Az előmelegítők hőcserélője pedig ne a kondezátor másik oldala?

Úgy csinálják a hőerőműben a meleg vizet, hogy fogják a 10 fokos vizecskét, alárottyantanak, hadd melegedjen, aztán amikor elpárolgott, kicsit dolgoztatnak vele, aztán kidobják a hőtartalmának nagyrészét, hogy legyen mit melengetni.

Édes kicsi pitymallatom.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.06. 21:42:51

Winston Smith 2008.05.06. 16:34:40

És akkor az a gőzkazán, ami ott lapul az erőműben, és kizárólag arra szolgál, hogy táplálja a pécsi gerincvezetéket, az smafu?
Ahogy az is, hogy a gerincvezeték táplálására AZ a gőzkazán szolgál?

Kenneth 2008.05.07. 08:16:16

Kolbászoszsömi:

"kicsit dolgoztatnak vele, aztán kidobják a hőtartalmának nagyrészét, hogy legyen mit melengetni."

Igen, nagyjából erről van szó, bármennyire furcsa is neked. Ennek a kidobott nagymennyiségű hőnek egy részét használják, pl az előmelegítők fűtésére, meg még egyéb célokra, így kb 50-60% max hatásfok érhető el. A maradék 40-50% egy része hasznosítható másra (mondjuk távfűtésre), más része pedig megy a dunába.
Mondjuk ajánlanám figyelmedbe a duna hőmérsékletét paks alatt és fölött, nézz utána okostojás:)
Na, mégvalami csak neked amit megnézhetsz a wikipédián: Rankine.
Ezzel részemről zárom a vitát, mert látszik nem érted amiről beszélsz....

Kenneth 2008.05.07. 08:54:31

Kedves kolbászoszsemle, az alábbi idézetet szó szerint kopiztam ki a paksi atomerőmű honlapjáról(www.atomeromu.hu/mukodes/tipusok/pakstipus.htm), felhívom figyelmed az utolsó mondatra:

"A paksi atomerőműben 4 darab VVER-440/213 típusú reaktor működik. Ezek a rektorok a nyomottvizes reaktorok (PWR) csoportjába tartoznak. A név a "víz-vizes energetikai reaktor" orosz megfelőléjének rövidítéséből adódik, a "440" szám pedig arra utal, hogy egy ilyen atomerőművi blokk eredeti névleges villamos teljesítménye 440 MW volt. Ma ez a szám a különböző fejlesztéseknek köszönhetően az össes blokkon 460 MW-ra és a 4. blokkon 1999 óta 470 MW-ra nőtt. A paksi atomerőmű elektromos összteljesítménye így 1850 MW.
A reaktorok hőteljesítménye egyenként 1375 MW, ebből kiszámolható a hatásfok: kb. 34%."

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.05.07. 09:04:39

Nzoltan:
Ugye te is érzed mekkora baromságot mondtál!
Azért költöztek és költöznek a mai napig panelba egyesek, mert számukra ez a legolcsóbb normális életet ígérő (vagyis nem putri)épületforma, ami a vételárat illeti.
A panel fenntartási költsége viszont elképesztően magas (panelprogram nélkül), így ha a törlesztőrészletet ki is köhögi a család, a téli 50e fűtésszámlára már nem jut.
Innentől egyenes út az újabb és újabb adósságoknak.
Egy átlagos 10 emeletes panelházban a lakók 10-20%-a tartozik vagy a háznak, vagy a közműcégeknek.
Nem azért, mert ingyenélő panelprolik, hanem azért, mert irreálisan többet fizettetnek velük pl fűtésre, mint akár egy családi ház teljes havi rezsije.

Kenneth 2008.05.07. 09:13:35


Ez az idézet pedig kolbászoszsemle szakértő úr gyakran emlegetett Pécsi Erőmű honlapjáról van szó szerint kopizva:


"A Pannon Hőerőmű Zrt. (azaz közismerten „Pécsi Erőmű", „Hőerőmű") pécsi telephelyén villamos energiát, kapcsoltan hőt termel.

A termelés alapja 2004-ig a szénbázis volt, majd ezt váltotta fel a gáz, illetve a biomassza mint fűtőanyag.


A megtermelt villamos energiát az erőmű a MVM (Magyar Villamos Művek) Rt. -nek értékesíti.

A „melléktermékként" keletkező hőt a Pétáv Kft. mintegy 30 000 lakás fűtésére fordítja, továbbá 22 ipari nagyvállalat részére ipari gőzt is értékesít. Így a területen a szennyezőanyag-kibocsátás lecsökken, mivel a lakosság fűtési célú környezetszennyezése kisebb, és a több ezer gyengébb hatásfokú lakossági kazán helyett néhány darab jobb hatásfokú, szakemberek által folyamatosan ellenőrzött berendezésekben történik a tüzelés, ami azonos tüzelőanyag esetén egységnyi megtermelt hőmennyiségre is kevesebb környezetszennyezéssel jár. Ezenkívül a füstgázok nem a városban szennyezik tovább az amúgy is szennyezett levegőt, hanem a várostól távolabb elhelyezett erőműből lépnek ki, javítva ezzel a város levegőjét.

Erőművi szinten – noha a távfűtési hálózat kiépítése jelentős beruházási költséget jelent – az eladott hő olcsóbbá teszi a villamos energia előállítását – és fordítva, a termelt villamos energia olcsóbbá teszi a fűtést. Megfelelő körülmények között ezért ez gazdaságilag is előnyös mind a termelőnek, mind a fogyasztónak."

Ha még van kérdésed zsemle, nyugodtan tedd csak fel:)

Kenneth 2008.05.07. 09:19:26

Mégegy érdekes idézet zsemlének a Pécsi Erőmű honlapjáról:

"Társaságcsoportunk biztosítja Pécs város hőfogyasztóinak -- forró víz és gőzenergia - fűtési, használati melegvíz- és ipari hőellátását a Pécsi Távfűtő Kft.-n keresztül. A III. sz. gépegység ún. kapcsolt hő-, és villamosenergia-termelést folytat kedvező hatásfokkal, azonban a IV-(V) -VI. sz. gépegységek is részesei a város hőellátásának.

A kapcsolt hő- és áramtermelés (azaz az ún. kogenerációs erőmű) technikai előrelépést jelent a kondenzációs termeléshez képest, mert alkalmazásával akár 90%-os hatásfok is elérhető. Összehasonlítva a hagyományos kondenzációs erőművekkel ez legalább 30-40% primer energia megtakarítását jelenti. Ez egyaránt szolgálja a távhőellátás költségeinek csökkentését és a környezet hőtől való tehermentesítését, a levegő tisztaságát, ugyanis így megszűnik a levegőt és a vizeket korábban károsan felmelegítő hulladékenergia problémája."

Kenneth 2008.05.07. 09:20:20

Nagyon elhallgattál édes kicsi pitymallatom:)

Bástya elvtárs (törölt) 2008.05.07. 15:29:34

paranoid 2008.05.06. 17:01:32

látom, te is csak írod a magadét, és nem olvasod a kommenteket. Szóval az erőművek hatásfoka valóban 60% körüli, és ennek hőtani oka van. A veszeség alapvetően ott keletkezik, hogy a turbinákból kilépő gőzt le kell kondenzáltatni, majd az így kapott langyos vizet újra elpárologtatják, mielőtt újra a energiatermelő turbinákba vezetik. A veszteség itt az a hő, ami a kondezálás során szabadul fel, ezt a hőt hagyományos erőműveknél kidobják. pl. a dunába engedik. Távfűtésnél ezt a hőt adják oda neked.
Ha cikroval fűtesz, van még egy szintén hőtani veszteségi tényező. Amikor egy fűtőanyagot elégetsz, akkor a füstgázzal rengeteg vízgőz is távozik, aminek a látens hőjét cirko esetén szintén kidobod, erőművekben ezt a hőmennyiséget szintén vissza tudják nyerni. És nem kicsi különbségről van szó: amíg földgáz égéshője 33 000 KJ/kg, addig a fűtőértéke pedig csak 29 500 KJ/kg.

Az a baj, hogy ebben az országban van egy politikai lobbi, aki mindent megtesz, hogy a távhőt tacsra tegye, hogy ezáltal mekkora kár keletkezik, az nem érdekli...talán te is e közé tartozol?

Téglagyári Megálló 2008.05.07. 16:32:41

Egyrészt "A távfűtés pedig maffia"

Másrészt "Az a baj, hogy ebben az országban van egy politikai lobbi, aki mindent megtesz, hogy a távhőt tacsra tegye"

Eeemberek, nem lehet, hogy egyszerűen érdekekről van szó, és érdeke nem csak saját magunknak lehet?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.05.07. 16:52:05

pakesz 2008.05.06. 17:17:15:
"az atomeromunel folyamatosan minden evben tesznek felre penzt. Ezert nem ~5 HUF/kWh, hanem 7.40. "

Ja, csak a koltsegeket ala szokas becsulni.
Nagy-Britannia: 7 atomeromu, 160 milliard font (!) becsult lebontasi koltseg. Ami tobb, mint ketszer annyi, mint az elozetesen becsult 70 milliard font (!) koltseg.
www.independent.co.uk/news/business/news/true-price-of-uks-nuclear-legacy-163160bn-472368.html

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2008.05.07. 17:01:28

Jaja!

Eltűntem, ugyanis vannak, akik dolgoznak/tanulnak/stb.

Szóval, ha többet pofáznék, akkor annak esetlegesen egzisztenciális kihatásai is lehetnének, úgyhogy csak annyit mondok, hogy gratulálok!
Az erőműnek sikerült a népet meggyőző módszerekkel környezetkímélővé alakítania a működését, így már nincs semmi hiba, minden a legnagyobb rendben!
:D

Kenneth 2008.05.07. 17:08:56

Azt hiszem Bástya elvtárs, mi ugyanarról beszélünk, bár én azt nem tudtam, hogy a fajhő és az égéshő közti különbözet hőmennyiséget is visszanyerik az erőműben, mert ez nyilván azzal jár, hogy a füstgázból víz kondenzál ki a kéményben, ami bajos dolog...:)

Kenneth 2008.05.07. 17:11:39

bár, a gázturbinás erőműveknél tényleg szokásos amit írtál...

Bit Rot 2008.05.07. 23:25:33

@Doomhammer:
Ha Paks duplaannyit tenne félre a "bontási alapba", még akkor is feleannyi lenne onnan az áram, mint a szénerőművekből.

@Bástya elvtárs:
"Az a baj, hogy ebben az országban van egy politikai lobbi, aki mindent megtesz, hogy a távhőt tacsra tegye, hogy ezáltal mekkora kár keletkezik, az nem érdekli..."

Nem a távhőt teszik taccsa, hanem az embereket fosztják ki! Ez a maffia célja!

Bástya elvtárs (törölt) 2008.05.08. 08:20:52

Kenneth 2008.05.07. 17:08:56

kondenzációs kazán, itt olvashatsz róla: www.gazdasagosenergia.hu/index.php?menu=5330

persze gáztüzelésnél van ennek értelme - de én is csak nagyjából ennyit tudok róla, amit itt olvashatsz.

John42 2008.05.07. 23:25:33

éredjél már fel! Jön a 200$-os olajár, nem csak neked drága a fűtés...
süti beállítások módosítása