Minősített eset − miért tévednek kitartóan a hitelminősítők?
2016. április 20. írta: Redakció

Minősített eset − miért tévednek kitartóan a hitelminősítők?

hitelminositok.jpg

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása

 

Azért ez most már nem stimmel sehogy sem. Ha a közgazdászokat elfogultnak tartanánk is, a nyílt pénzpiacnak csak hinnünk kell: a magyar állampapír olyan alacsony kamattal forog, amilyen csak a befektetésre ajánlott országok esetében fordul elő.

A nagy hitelminősítők mégis kitartóan a bóvli kategóriában tartják az országot, ezzel a magyar állampapír-piacról kizárva a legnagyobb intézményi befektetőket, és megakadályozva a még kedvezőbb kamatok elérését. Az ellentmondás olyan szembeszökő, milyenre ritkán van példa a világban. Magyarázatnak azonban lennie kell, hiszen itt emberi döntésekről van szó, és azok végső soron mindig megfejthetők.

Valószínűleg így van most is. És mint szinte minden esetben, amikor egy döntés irracionálisnak látszik, nem a szándékos irracionalitás, hanem a téves kiindulásból fakadó racionalitás húzódik meg a dolog mögött. Magyarán az ember többnyire nem azért csinál ostobaságot, mert képtelen értelmesen mérlegelni; hanem azért, mert téves helyzetértékelésből indul ki és abból vezet le racionális döntéseket.

A hitelminősítőket nem a magyar politikába való beavatkozás vágya motiválja – ez a legkevésbé sem áll érdekükben, nem racionális. Nem is büntetni akarják Magyarországot valamilyen tettéért vagy mulasztásáért – ebben sincs ráció, egy pénzember számára ez nem is értelmezhető. Nem a demokrácia minőségével van bajuk – az öböl menti arab monarchiák aligha nevezhetők demokratikusnak, ettől még a hitelminősítésük első osztályú.

A magyarázat valószínűleg sokkal egyszerűbb és ésszerűbb: a hitelminősítők Magyarországot – okkal – olyan országnak látják, amelyben az állam, sőt a kormány igen jelentős befolyással bír a gazdaságra. Ebben a helyzetben döntő kérdés, hogy a kormány mennyire stabil, mennyire lehet abban bízni, hogy a személyi összetétele és az irányvonala tartósan megmarad. Nos, a hitelminősítők úgy látják, hogy a magyar kormány helyzete nem stabil, csak idő kérdése, hogy mikor bukik meg. És akkor borul az egész magyar gazdaságpolitika, a folytatás kiszámíthatatlan.

Ha az ember nyugati ismerőseit megkérdi, hogy mit gondolnak, annyi negatív vélemény után a magyarok többsége miért támogatja mégis, továbbra is a jobboldali kormányt, akkor legtöbbször (ki van próbálva) ezt a meglepő választ kapja: nem hiszem, hogy a magyarok támogatják a jelenlegi kormányt.

Közkeletű feltételezés, hogy a sajtó világszerte elveszítette a hitelességét. Ez azonban tévedés: az emberek hisznek az újságoknak, különösen ha sok újság, tévéműsor, internetes médium mondja ugyanazt. A nyugat újságolvasói elhiszik azt, amit a lapok írnak – ez esetben Magyarországról. És miután józan gondolkodású ember nem hiheti, hogy egyszerre egy egész nép megbolondult vagy meggyőződéses szélsőjobboldalivá lett, csak azt gondolhatják, hogy a magyar nép rövid időn belül le fogja váltani a jelenlegi kormányt.

Ezt gondolják azok is, akiknek a hitelminősítőknél szavuk van a döntésekben. Ez az a kockázati tényező, amely a szemükben az amúgy kiváló gazdasági teljesítmény értékét lerontja. És a számukra a legkevésbé sem biztató lehetőség, ha Magyarországon ismét baloldali kormány alakul, hiszen ismerik a magyar baloldal gazdasági teljesítményét, amellyel az államcsőd szélére sodorta az országot.

A nyugati sajtó kitartóan és következetesen hamis képet fest a magyar kormányról és a magyar közállapotokról. A nyugati közvélemény ezt elhiszi és ennek alapján hozza meg a döntéseit. A dologban az a keserves, hogy a közgazdaságilag indokoltnál magasabb kamatlábak révén a rossz döntés árát a magyar adófizetők fizetik meg, a hasznot pedig a nyugati pénzvilág élvezi. Miért sietne bevallani a saját tévedését?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr138644998

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bencsik Gábor: Minősített eset − miért tévednek kitartóan a hitelminősítők? 2016.04.20. 10:39:02

A nyugati sajtó kitartóan és következetesen hamis képet fest a magyar kormányról és a magyar közállapotokról. A nyugati közvélemény ezt elhiszi és ennek alapján hozza meg a döntéseit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.20. 07:18:59

hogy is volt az, hogy 300 ft-os euró fölött a kormány nem tudja kezelni a válságot?

anonymand 2016.04.20. 07:55:53

Liberális összeesküvés szeretett hazánk ellen!
Fegyverbe!
Elsötétítés!
Ja, az már megy régóta...

Pelso.. 2016.04.20. 07:56:16

A szerző vásárol magyar állampapírt? Esetleg tud valamit?
A pártállástól függetlenül offshorozók, (meg a persze hogy nem vagyonos emberek) miért nem vásárolnak INKÁBB magyar állampapírt?

Uni1002 2016.04.20. 07:57:59

Sikerült megint másra kenni a balhét.
Most éppen a nyugati sajtóra...

IdomitottFoka 2016.04.20. 08:47:14

"a magyar állampapír olyan alacsony kamattal forog, amilyen csak a befektetésre ajánlott országok esetében fordul elő."

Tekintve, hogy a cél a belső finanszírozás, miért is kéne magas kamatokat adni? Ha 1 ponttal több mint a banki kamat, az elég is. A külföldi befektetőket viszont nem biztos hogy ennyivel meg lehetne venni.

" az ember többnyire nem azért csinál ostobaságot, mert képtelen értelmesen mérlegelni"

Az empíria ellent mond ennek.

"Nos, a hitelminősítők úgy látják, hogy a magyar kormány helyzete nem stabil, csak idő kérdése, hogy mikor bukik meg."

Nem kormány stabilitásával, hanem a gazdaságpolitikájával van bajuk. A nem túl hatékony mutyi beruházásokkal, ahol lopnak és még a minőség sem ismert fogalom.

"a magyarok többsége miért támogatja mégis, továbbra is a jobboldali kormányt"

Meg az ordas csúsztatásokat? hehehe

"a magyar nép rövid időn belül le fogja váltani a jelenlegi kormányt"

Ezt nem hiszem, ahhoz túl passzívak lettünk. Előbb-utóbb a kormányzat elmegy a falig és akkor kiborul a bili, de az nem választások eredményében fog manifesztálódni.

", hiszen ismerik a magyar baloldal gazdasági teljesítményét, amellyel az államcsőd szélére sodorta az országot."

Jaj, ez a hülye mantra. 2011-ben is közel sodródtunk az államcsődhöz, a különbség a világgazdasági környezet. 2008-ban éppen pénzügyi világválság volt, 2011-ben meg nem. Na ki a hülye?

"A nyugati sajtó kitartóan és következetesen hamis képet fest a magyar kormányról és a magyar közállapotokról."

Ez igaz, a helyzet bizonyos szempontokból rosszabb, főleg a kormány túl rózsaszínű még mindig a nyugati sajtóban.

"a közgazdaságilag indokoltnál magasabb kamatlábak révén a rossz döntés árát a magyar adófizetők fizetik meg"

Tehát még kevesebbet akartok visszafizetni a lakossági hitelezőknek (akik jellemzően adófizetők)?

Robinzon Kurzor 2016.04.20. 09:12:31

Egy ekkora kókler vajon miért ír(hat) ilyen témában?

Hogy miért vagyunk bóvliban, azt itt elolvashatja, akit érdekel.
Vigyázat, számok! Sok!

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2016/04/20/magyarorszag_bovli_orszag/

Kovi1970 2016.04.20. 09:21:34

A felminősítés időszerűségével nehéz lenne vitatkozni. De mivel nem mi minősítjük magunkat fel, lenne értelme foglalkozni azzal, hogy miként lehetne akkor ezt elérni. "Rágyúrunk" pár mutatóra, amit szinte meghekkelünk, nos úgy tűnik ez nem elég.

Persze akkor felmerül a kérdés hogy mi kell még, hogy a minősítők is észrevegyék azt amit a piac?

Van viszont egy alapvető hiba amit újra és újra elkövetünk.

Amióta lehetőség van rá, égető probléma a konzervatív / jobboldali értelmiség begubózása, ami 2010 után ment át elmebeteg szintre (a meglehetősen debil "haldokló nyugat" szajkózása, főleg magas politikai szinten megbocsáthatatlan bűn a nemzet ellen).

Ennek sajnos a jelei korábban is megvoltak, sok normális embert ismerek akik mindig is elkötelezett hívei voltak a jobboldalnak, és ezeket az embereket folyamatosan kinézték. Pedig ők lehettek volna a megoldás kulcsa.

2010-ben a Barroso Bizottság, vagy most a hitelminősítők lehet hogy tévednek (vagy nem), de alapvetően akkor is a mi hibánk, ha ezzel ők nincsenek tisztában.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.04.20. 09:51:53

Eléggé irracionálisnak látszik, hogy a szerző meg tudná ítélni ezt a kérdést...

Tehéntőgy 2016.04.20. 10:07:04

"Nos, a hitelminősítők úgy látják, hogy a magyar kormány helyzete nem stabil, csak idő kérdése, hogy mikor bukik meg. És akkor borul az egész magyar gazdaságpolitika, a folytatás kiszámíthatatlan."

Miért ne látnák úgy, hogy a magyar kormány stabil? (Persze a poszt koncepciójához muszáj, hogy ne úgy lássák, mert ha mégis úgy látják, akkor a stabil magyar kormány gazdaságpolitikáját gondolják kiszámíthatatlannak, innentől viszont borulna a gondolatmenet.)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.04.20. 10:10:53

@Robinzon Kurzor: Itt meg el lehet olvasni, hogy miért nincs igaza:
index.hu/gazdasag/penzbeszel/2016/04/19/bovli_vagy_nem_bovli_magyarorszag_ketezer_eves_valasz_a_megoldas/

Vagy mégis igaza van? Ugyanannak az alapkezelőnek a két munkatársa és ugyanannak a blognak a két szerzője vitatkozik. Melyiknek van igaza? Két közgazdász. Hogy ítéljen közöttük egy laikus? Például Bencsik Gábor.

Maradok az olvasásnál.

Robinzon Kurzor 2016.04.20. 10:19:53

@Holger Hartland:

Amiket linkeltünk, azon az alapon van értelme vitát folytatni.

De Bencsik abba a hibába esik, hogy el is hiszi a saját maguk által gyártott propagandát.
És onnan nézve persze a média a hibás.

I_Isti 2016.04.20. 11:12:32

@Robinzon Kurzor: Szerintem annyira nem lehet hülye. Csak van az a pénz...

komolytalan samu 2016.04.20. 12:16:33

Ez az alternatív magyarázat félrement. A feltevés lényegében arra épül, hogy a hitelminősítők felületesen tájékozódnak, alapvetően rosszul mérnek fel egy politikai kockázatot: a kormány ill. a gyakorlat bukását.

Holott ezt a kockázatot még külföldről is egész könnyű megbecsülni: gyenge impotens ellenzék, politikailag erős kormány, ami elég mélyen bebetonozta magát az intézményrendszerbe is. Nincsenek olyan ügyek sem, amelyek látható időtávon belül ezt megrengethetnék. Ezek még a belső viszonyok pontos ismerete nélkül is átláthatóak. A kormány bukásának a kockázata a közeljövőben tehát minden józan és értelmes számítás szerint alacsony, más európai kormányokhoz képest is. Szó szerint debilnek, teljesen inkompetensnek kellene lenni az összes hitelminősítőnek ahhoz, hogy ne így lássák.

Ennél még egy jófajta összeesküvés-elméletnek is több értelme lenne (nincs!).

A valós okot nem tudom megmondani, csak tippelhetek: mivel a magyar állam hajlamos durván és kiszámíthatatlanul belenyúlni a piaci folyamatokba, ill. általában is kiszámíthatatlanul viselkedni, és ezt egy szinte akadálymentes politikai, gazdaságpolitikai mozgástérben teszi, ennek a kockázatát számolják bele az értékelésbe a hitelminősítők.

A piacon pénzt akarnak keresni, az értékelés a tapasztalatokon nyugszik, és azok azt mutatják, hogy az állami beavatkozás az adósságot, állampapírokat nem érinti, annak a kockázatfelárát alacsonynak találják.

Ez a két értékelés egy fontos különbségére is rámutat: egy általános hitelminősítői kockázat nem csak az állami adósság kockázatát, de általános országkockázatot is mutat. Az országminősítés pl., ha nem is automatikusan de meghatározza, befolyásolja pl. a vállalati kötvények értékelését is, ahol viszont a kormány már közel sem olyan kiszámítható (államosítások, sőt szektorok államosítása, piactorzítások, különadók stb), azaz kockázatosabb.

zotty 2016.04.20. 12:18:00

Kormány által pénzelt Mandíner.....csak Virág elvtársnak tetsző dolgokról írhat....kb ennyi..

zotty 2016.04.20. 12:27:01

Ez az írás a racionális gondolkodásra képtelen,jobboldali szavazótábornak szól,kiket populista,nacionalista érzelmekre ható lúzungokkal a táborban lehet tartani......

Conchobar 2016.04.20. 12:50:32

@zotty: "Ez az írás a racionális gondolkodásra képtelen,jobboldali szavazótábornak szól,kiket populista,nacionalista érzelmekre ható lúzungokkal a táborban lehet tartani..." - Primitív embernek a világlátása is primitív

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2016.04.20. 15:16:21

"... olyan országnak látják, amelyben az állam, sőt a kormány igen jelentős befolyással bír a gazdaságra."

És ez nem igaz? Mert ha nem, akkor illett volna ezt bizonyítékokkal alátámasztani. Ha viszont igen, akkor viszont a hitelminősítőknek igazuk van.

Bell & Sebastian 2016.04.20. 23:48:15

Szerintem mindenki hazudik. Minősített esete a geci. Eufemisztikusan: ami üzlet itt - az üzlet ott is. Brand new deal.

Ballib Cenzúrázók Lidérce 2 2016.04.21. 11:52:34

A valódi okot csak részben érintetted, és nem mentél utána.

"A nyugati közvélemény ezt elhiszi és ennek alapján hozza meg a döntéseit. A dologban az a keserves, hogy a közgazdaságilag indokoltnál magasabb kamatlábak révén a rossz döntés árát a magyar adófizetők fizetik meg, a hasznot pedig a nyugati pénzvilág élvezi. "

Ennyi..

Plusszban politikaliag terrorizálják az EU-s jobboldali kormányokat a ballib pénzügyi körök.
Lásd lengyelek, magyarok.

Csak már a kutya se hisz a Soros féle hazudós tetves ballib szarházi bagázsnak !

Ballib Cenzúrázók Lidérce 2 2016.04.21. 11:53:19

Itt van mégeyg lista ahol Soros ügynökei nyomják az értékelést, és lehúztak minket:

valasz.hu/itthon/ezert-titkoljak-hogy-kik-minositettek-le-magyarorszagot-113703
Sasszem olvasónk időközben jelezte, hogy ha nagyon akarjuk, megtudhatjuk, Magyarországról kik vettek részt a jelentés elkészítésében. A Nations in Transit függelékében, a köszönetnyilvánítás résznél ugyanis ömlesztve fel van sorolva egy regiment ember, akinek a Freedom House a háláját fejezi ki a közreműködésért. Ha pedig rákeresünk a Hungary kulcsszóra, megkapunk nyolc nevet – az anonimitás legnagyobb dicsőségére.
– Dane Taleski (Közép-Európai Egyetem)
– Marina Popescu (Közép-Európai Egyetem)
– Goran Buldioski (Nyílt Társadalom Alapítvány)
– Yervand Shirinyan (Nyílt Társadalom Alapítvány)
– Andrej Nosko (Közép-Európai Egyetem, Nyílt Társadalom Alapítvány)
– Halmai Gábor alkotmányjogász (ELTE)
– Váradi Balázs (Budapest Intézet)
– Charles Kovács (Híd Rádió Zrt.)
Tekintve, hogy a nyolc személyből legalább hét – a Soros György-féle Közép-Európai Egyetem, illetve a Nyílt Társadalom Alapítvány képviselőjeként, liberális alkotmányjogászként, a Magyar Narancs egykori publicistájaként – egy akolból származik, a Freedom House pontozását kénytelen vagyok leminősíteni,

csak egy néző 2016.04.21. 12:26:26

Bencsik Gábor.
" magyar újságíró, agrármérnök, történész, könyvkiadó"

" 1993 és 1997 között a Soros Alapítvány Tényfeltáró újságírás programja kuratóriumának elnöke volt."

Na itt egy újabb Soros ügynök, aki objektíven (haha) megtudja ítélni az ország helyzetét.

A befektetők a tényeknek a számoknak és a saját megfigyelőiknek, tanácsadó cégeiknek hisznek.
A magyarok pedig a plakátoknak és a sosem kamuzó 2x444 nevű, közpénzből kitömött Takony Árpi féle G..i Fodor Gábor főszerkesztette fosnak.

888.hu/article-kik-kamuznak-a-legtobbet

"A mi szemünkben nem terméknek minősülő polgári értékek jegyében jelentsük ki nyugodtan, hogy jó ízlésű embernek a 888.hu-hoz semmi köze nem lehet." - írta Gulyás Gergely.

player.hu/uploads/2015/03/rohoges.gif

Ballib cenzúrázók réme 1 2016.04.21. 13:57:36

Nehogy bedőljetek ezeknek a ballib hitelminősítő cégeknek, ezeket Soros és a ballib offshore oligarcha pénzeli, hogy lejárassák hazánkat, amely Orbán Viktor miniszterünk alatt 2010 óta az EU utolsó helyéről az élre tört fel. Ez fáj nekik, hogy mi rendkívül sikeresek vagyunk, ők pedig elsüllyedtek a válságban. Nálunk jólét van, Európában meg csak megszorítások és kivándorlás.

Pesze a ballibák most megpróbálnak még nagyobb erővel támadni, s már a gyerekeinket és az olimpia jelképünket sem kímélik. De mi még jobban ellenállunk és nem hagy el minket a hitünk! Ha valamelyikőtök úgy érzi, hogy a ballibák már majdnem megingatták őt a hitében, hogy Orbán Vikotr ne lenne a világ legnépszerübb politikusa, akkor mondjuk el becsukott szemmel legalább 12-szer a mi Hiszekegyünket, ez majd visszaadja nekünk az erőt a békemenetekre és a migráns plakátok ragasztására és jól legyőzi a hitelminősítőket!

Hiszekegy

Hiszek az Orbánban
Hiszek minden szavában,
Hiszem, hogy NER-Magyarország
A legboldogabb kontinens az egész világban.

Hiszek a Matolcsiban,
Hiszem hogy kétszer-kettő öt,
Hiszem hogy a magyar gazdaság
Fényévekkel jár az egész világ előtt.

Pelso.. 2016.04.21. 15:56:12

www.portfolio.hu/gazdasag/meretes_szegyenfoltot_gyujtott_be_magyarorszag.4.230670.html

+1 minősített eset, de a szerző majd erre is összehoz valami light frappánsat.

Makkasz 2016.04.21. 16:07:32

Valoszinubb hogy a hitelminositok nem eszik meg azt, amit a magyar propagandagepezet feltalal. Nem bonyolult.

2016.04.22. 06:56:06

Egy olyan országban ahol az ország jobban teljesit, a bóvli kategóriában--vajon mit is vártál ?
süti beállítások módosítása