Huszonötezer ember halt meg körülöttem − Oroszország oldalnézetből VI.
2014. április 24. írta: Novák Tamás (spanyol)

Huszonötezer ember halt meg körülöttem − Oroszország oldalnézetből VI.

moszkva6.jpg

Néhány hete Moszkvában beszélgettünk olyan fiatalokkal, akik nem a helyi közvélemény-kutatások mainstream orosz polgárát testesítik meg. Fiatalok, moszkvaiak, beszélnek nyelveket és nem a tévéből vagy a napilapokból tájékozódnak. A hazájuk jövőjét is másképp látják, mint a hivatalos Oroszország.

Ernst Hachaturyan fiatal, örmény származású üzletember, aki napközben egy német gyógyszeripari óriáscégnek dolgozik, este pedig egy saját netes vállalkozást épít a barátaival. Ők a volt Szovjetunió minden szögletéből verbuválódtak, Ukrajnából, Kazahsztánból és Örményországból. Skype-on tartják a kapcsolatot.

Hogy kerültél Moszkvába?

Nagyon kalandos volt. Bakuban éltünk és ott is születtem a hetvenes évek végén, aztán 1988-ban egyre sűrűsödtek az atrocitások az örmények ellen; de az apám azt mondta, hogy ne foglalkozzunk vele, mert úgyis abbahagyják. Itt élünk évszázadok óta. Aztán az egyik tüntetés alkalmával épp az utcánkban vonultak fel és felmásztak a házunkra, hogy letépjék az örmény nyelvű utcatáblát. Ketten figyeltük őket a szobából a bátyámmal, és nagyon-nagyon féltünk. A bátyám annyira megijedt, hogy elkezdett dadogni. Apám másnap repülőre ültetett minket és Jerevánba menekültünk. Ott jött a következő sokk, az akkori kormány házakat kezdett építeni a menekülőknek, mi is egy ilyen táborba voltunk, de valamiért a fővárosba kellett jönnünk. Emlékszem, felültünk a buszra reggel, aztán egyszer csak azt láttam hogy hatalmas robajjal elkezdenek mozogni a házak az út mellett. Azt hittem elkezdődött a III. világháború és az amerikaiak megtámadtak minket. De nem. Örményország legnagyobb és legpusztítóbb földrengése volt. 25 ezer ember halt meg körülöttünk. Aztán jött a rendszerváltás, a karabah-i háború, a jegyrendszer és tovább álltunk Oroszországba. Vidékre költöztünk, a családom most is ott él, csak én jöttem fel Moszkvába.

És hogy tetszik a város?

Nehéz volt megszokni a pörgést meg a sok dugót, de mindig is kíváncsi ember voltam, szóval eljöttem. Azonkívül vidéken nem lehet normális munkát és megélhetést kapni. Az emberek legtöbbször csak vegetálnak ott. A bátyám orvos, családja van, két gyereke, másfél éve bezárták a kórházat, ahol dolgozott, azóta munkát keres. Én küldök nekik haza pénzt. Amikor az olimpia alatt felhívtam, hogy nézi-e az olimpiát, azt mondta, hogy álláshirdetéseket néz, nem a hokimeccseket. Egyébként abszolút felesleges dolognak is tartottam ezt az olimpiai felhajtást. Oroszországban egy csomó területen sokkal értelmesebben el lehetett volna költeni azt a tengernyi pénzt. Ott van mondjuk az oktatás vagy az egészségügy.

De itt Moszkvában azért jól fut a gazdaság, nem?

Igen. Itt elképesztő a pörgés. A mi gyógyászati segédeszközöket gyártó cégünk idén havonta fog újabb és újabb üzleteket nyitni Moszkvában.

És mi a véleményed a politikáról?

Úgy látom, az emberek most elfordulnak a politikától, nem látnak hiteles ellenzéki vezetőt. Putyin a saját táborával, ami főleg az idősebbekből és a vidékiekből áll, kényelmesen tudja irányítani az országot. Róla és a politikájáról persze itt a Moszkvában a húszas-harmincas fiatalok egészen mást gondolnak, de sajnos mi vagyunk kisebbségben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr835988025

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Huszonötezer ember halt meg körülöttem − Oroszország oldalnézetből VI. 2014.04.24. 15:13:01

Putyin a saját táborával, ami főleg az idősebbekből és a vidékiekből áll, kényelmesen tudja irányítani az országot. Interjú.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.04.24. 15:55:39

" fiatal, örmény származású üzletember"

egy hiteles orosz hang

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.24. 16:41:18

@S=klogW: mar miert ne lehetne hiteles, orosz polgar,
hogy egy magyarorszagi lengyel vagy svab, roman, tot nemzetisegu is alkithat hiteles velemenyt Magyarorszagrol
Amit mond, az igaz, targyilagos, semmi habzo szaju hiszti, mint a magyar ellenzeknel, baloldalnal
Tenyeket mond es nem hallgatja el, hogy Moszkvaban jol elnek
A videk mas tema, teljesen, mint Magyarorszag: Budapest termeli a GDP-t, meg a gonosz multi ad munkat, a videk vegetal
A fovaros ellenzeki, liberalis, de a videk a kormanyt tamogatja
A nincstelenek, vegetalok, nyuggerek valasztasokat dontenek el
Megy a klerikalis nyomulas a hatalmon levok erdekeben

A tobbseg apatiaba suppedt

Ez van Magyarorszagon is

WLaci 2014.04.24. 17:20:18

Igen, ismerős. Itt is muzsikokra támaszkodva viszi a pusztulásba Orbán az országot.

Urfang 2014.04.24. 19:17:55

"Úgy látom, az emberek most elfordulnak a politikától, nem látnak hiteles ellenzéki vezetőt. Putyin a saját táborával, ami főleg az idősebbekből és a vidékiekből áll, kényelmesen tudja irányítani az országot. Róla és a politikájáról persze itt a Moszkvában a húszas-harmincas fiatalok egészen mást gondolnak, de sajnos mi vagyunk kisebbségben."

Mintha csak Magyarországról beszélne.

Bell & Sebastian 2014.04.24. 19:44:20

Tegyük hozzá, hogy az örmények nagyjából azt a szerepet játszották (el) keleten, amit a zsidók nyugaton.

Szóval, akinek az első, kiejtett szava a munka és nem a biznic volt, az a mai világban menthetetlenül elmaradottnak számít.

Vegyünk példának mondjuk egy újabban népszerűnek számító jövedelemforrást, az úgynevezett netes vállalkozást. Új értéket nem állít elő, a szolgáltatás kategóriája. Virtuális kereskedelem, az egyébként rárakódó költségek nélkül. Nincs bérlet, fűtés, takarítás, alkalmazott, nincsen semmi, még árukészlet se nagyon, gombnyomogatás van, postázás és minimális árrés.

Eladják még a tavalyi havat, másnak fölösleges biszbaszt és lejárt, katonai készletet is.

Csakhogy minden, kereskedő-Velencére ötven szőlőmunkás-Nápoly esik. Mi legyen a nápolyiakkal?

No, pont ez az, amit Velencében sem tudnak. Szar világ ez és csak egyre rosszabb lesz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.24. 19:49:20

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: @WLaci: @Urfang:

Nekem van olyan moszkvai, jelenleg Magyarországon élő, itt egyetemi tanárként dolgozó történész-nyelvtanár ismerősöm, aki szintén nagy Putyin-fan. Ő úgy értelmezi és magyarázza a putyinizmust, mint logikus következményét annak, ami a Szovjetunió héthullását követ közel két évtizedben történt. Ahhoz a káoszhoz, szabadrabláshoz, szegénységhez, veszélyeztetettséghez képest, az, amit Putyin hozott összehasonlíthatatlan minőségi javulást jelent. Azt is mondja, hogy nagyon komoly viták vannak "putyinista" értelmiségi körökben egyes gazdasági-politikai kérdésekről (tehát nem igaz, hogy nincs "putyinkritika"), de abban egyetértés van, hogy ma ezerszer jobb minden vonatkozásában az élet Oroszországban, mint volt.

Akik nem értik Orbán jelenlegi támogatottságát, jó volna, ha elgondolkoznának azon, hogy hogyan élhette meg a magyarság az 1990 és 2010 közötti időszakot, ha ma ilyen kategorikus döntéseket hoz.

Bell & Sebastian 2014.04.24. 20:59:28

@bbjnick: Ha jól gondolom, azért Putyin több önreflexióra képen, mint a saját zsebtigrisünk.
Aztán ott van még a kvázi-dualizmus, Medvegyevvel, ami szintén csak jobban árnyalja a képet.

Az orosz értelmiség is sokszínű (bizonyára), de az Olimpiai alatti, amerikai beavatkozás Ukrajnában azért összerántotta a nyájat, onnan nem volt kibeszélés.

Bármilyen hihetetlen is nekünk, Putyin legalább leáll vitatkozni bárkivel, aki nem tör az életére közvetlenül. (Ez persze enyhe túlzás, de az igaz, hogy nem egy beszari alak és legalább lehet nála tudni, ki mire számítson, ellenben ez minálunk már nem így van...)

Hogy ki a jobb hatalomtechnikus? Egy birodalmi törpe azért nagyobbra tud nőni, mint egy lokális fenegyerek.

Szindbad 2014.04.24. 22:12:47

@bbjnick: Csak az a szolgalelkűség ne volna. Pusztán attól, hogy van felettünk egy uralkodó, hirtelen minden ezerszer jobb lesz. Ezt Orbánnal is megéljük.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.24. 22:37:57

@Bell & Sebastian: @Szindbad:

Putyint az oroszok nem azért csípik, mert hülyék vagy szolgalelkűek, hanem mert letörte az oligarchák, kormányzósági kiskirályok hatalmát (a korábbiakhoz képest) jelentősen javított a közrend, közbiztonság állapotán, tömegeket juttatott megélhetéshez (voltak vidékek, ahol évek óta nem fizették ki az állami juttatásokat, az állami intézmények nem vagy csak alig működtek, az állami tulajdon gondozatlanul pusztult, Putyin alatt az állam újra gazdaként kezdett működni, jelentősen növelte az állami alkalmazottak számát, ez munkahelyeket jelentett stb.).

Szindbad 2014.04.24. 22:45:30

@bbjnick: "hanem mert letörte az oligarchák, kormányzósági kiskirályok hatalmát" Hát hagy nevessem már ezért az állításért, szocsi olimpia megvan? :)))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.24. 23:01:08

@Szindbad:

Trollkodjál! Ha te a kirovszkajai kormányzóság egy kis falujában élnél kolhoznyugdíjasként vagy tanítóként stb. és a nyugdíjad vagy a fizetésed valahol út közben mindig elakadna és nem vagy csak esetlegesen vagy csak késve kapnád meg, te is tudnád értékelni, ha az állam el kezdene működni. A vidéki Oroszországot nem a nagy állami lenyúlások és osztozkodások érintették és érintik közvetlenül, hanem az, hogy megérkezik-e az állami pénz (fizetés, nyugdíj stb.), van-e munkahely, van-e rendőr, működik-e az orvosi rendelő, az iskola stb. Márpedig Putyin előtt az önkényeskedő, hatalmaskodó helyi "nagyságok" igen önkényesen értelmezték a törvényeket, az állami előírásokat, saját domíniumuknak tekintették azokat a területeket, amelyek irányítása, közigazgatása rájuk volt bízva; Putyin pedig a tökükre lépett.

Bell & Sebastian 2014.04.25. 01:01:41

@bbjnick: Azért tegyük hozzá, hogy mindezt oly módon érte el, hogy keményen használni kezdte az állam elnyomó szervezeteit. Átkapcsolt háborús üzemmódra kézi vezérléssel.

Az általunk mintademokráciáknak tartott országok egytől-egyig rendőrállamok, ami azt is jelenti, hogy például egy napon harmadszorra már nem jön össze büntetlenül a gyorshajtás vagy ittas vezetés.

Az intézkedés pedig cheklist -szerűen gyors, fegyelmezett és udvarias, a handabandázás vagy korrupció teljesen kizárt, mivel ez esetekben már gombolják a pisztolytáskát.

Vajon honi liberálisainknak ez is eszébe jut, mindahányszor demokráciáért sóhajtoznak?

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.04.25. 02:03:39

@bbjnick: én teljesen megértem az orosz nyuggert, meg a vidéki nincstelent, aki kilátástalan élet után végre kis biztonságot érez és ezért szavaz Putyinra

csak azt nem értem, hogy a magyarok miért hiszik, hogy ez a keménykezű, nyugatot szembe köpő stílus hosszú távon életképes lesz Magyarországon is

mert Putyin letörte az oligarchákat, megszerezte az irányítást a stratégiai iparágak felett, gáz, olaj, bányászat, fémek, hadiipar, mind neki tejel
persze vannak saját oligarchái, de a korábbi helyzetnél sokkal jobban élnek az oroszok

közép-ázsiai diktátorok kis népesség felett, ásványkincsek jövedelmeiből viszonylag jól tartott, jurtából panelbe költöztetett alattvalókkal is sikeresek, telik luxus és presztizs beruházásokra, még ha üresen is konganak a kirakatvárosok
korrupció van, szabadság nincs, de azok az államok kicsik, népességük alacsony, nem sok mindenkit érdekel egy Türkmenisztán vagy Azerbajdzsán, amíg szállítanak olcsó gázt

De Magyarországon nincs alapja egy ilyen diktátornak. Nincs meg a gazdasági alap, hogy kuruckodjon Orbán Viktor. Egyszer-kétszer meg lehet azt játszani, hogy lenyúlják az emberek megtakarításait, hogy ellopják a magánynyugdíj megtakarításokat, de nincs semmi más az országban, amiből pénzt lehetne csinálni. Nincs gáz, nincsenek ásványkincsek. A multik adnak értelmes munkát egyedül. Azon kívül csak az állami léhűtőknek van biztos munkahelye. Közben gazdasági fejlődés nincs, a növekedés megállt, ha nem lennének uniós pénzek, akkor
Orbán légvárakat épít, stadionokat a szaros falujába, az oligarchái nem befizetnek a közös kasszába, hanem onnan nyúlnak le közpénzeket.
Oroszországban van alapja a növekedésnek, a nyersanyagok, amiket megvesznek a világpiacon, ezzel szemben Orbán csak a magyarok nyúzásából, adóztatásából képes finanszírozni a rendszerét.

Az orosz muzsik, ha megunja a vidéket, elmegy Moszkvába dolgozni, ott jobban kereshet. A magyar nincstelen már nem is megy Budapestre, mert az egy provinciális kis porfészek, inkább megy Bécsbe, Londonba, Dublinba. Oroszországon belül van egy vonzóbb hely, Moszkva. Magyarország meg nagyon egy szintre rongyolódott le az utóbbi időben, nem tudja megtartani a képzett, felvilágosult rétegét, nincs mit kínálnia. Mert szabadságot, kiszámíthatóságot, tiszta viszonyokat egyre kevésbé kínál az ország, deklaráltan a Fidesz csatlósainak kedveznek mindenütt. A korrupció, nepotizmus csúcsra jár. Az orosz a vidéki kiskirályok és nihil elől mehet Moszkvába, de a magyar nem fog Magyarországon maradni, ha mindenütt a leépülést látja maga körül. Elhúz nyugatra. Ez egyébként Orbán szerencséje is, hogy van egy szelep, a kivándorlás, ami leereszti a feszültséget, az elégedetlenek szabadon elhagyhatják az országot és nem otthon forr az indulatuk, hanem külföldön termelhetik más országoknak a GDP-t. Ha zárva lennének a határok, pár éven belül szétkapnák az elégedetlen emberek az országot és Orbánék lámpavason lógva végeznék. Így, hogy van szabad munkavállalás, csak bepakolnak a bőröndbe és otthagyják a fostengert, cigányokat, nyuggereket, szar politikusokat, packázó hivatalokat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.25. 08:42:43

@S=klogW:

Oroszország többnemzetiségű ország, a lakosságnak csak a háromnegyede orosz nemzetiségű.

Oroszul különbség van "orosz" és "oroszországi" között. A magyar fordításokban ez a különbség jellemzően elvész.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.25. 08:47:29

@bbjnick:

Oroszország:
- a liberális modell alatt: ázsiai szintű szegénység (50 % szegény), 80-100 dollár havi átlagfizetés, oligarchák uralják a gazdaságot, az ország pénze vándorol nyugatra,
- a posztliberális modell alatt: kelet-európai szintű szegénység (20 % szegény), 500-600 dollár havi átlagfizetés, az oligarchák hatalma letörve, az ország pénze belföldön fektetődik be.

Ezért van az, hogy Oroszországban a liberális ellenzék 10-15 % körüli támogatottsággal rendelkezik, míg Putyin 60-65 %-kal.

pocaklakó minimanó 2014.04.25. 10:19:09

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

"Budapest termeli a GDP-t, meg a gonosz multi ad munkat, a videk vegetal."

Annyira uncsi már ez a GDP-termeléses kamu. Ha az összes nagy cég/multi Záhonyban lenne bejegyezve, ott "termelődne" a zsé, a főváros meg a hajára kenhetné. :)

"Az adóbevételeket termelő társas vállalkozások is Budapestre koncentrálódnak. A fővárosban tartják számon az összes cég 40%át. (...) a külföldi érdekeltségű vállalkozások 60%-a működik itt, összesen több mint 14 ezer cég. (...) Budapesten koncentrálódnak a modern gazdaság húzóágazatai: a
csúcstechnológiai iparhoz tartozó gyógyszergyárak, a távközlés, az IT- és a médiavállalatai. A kutatás-fejlesztés terén is kiemelkedő szerepe van a fővárosnak. Budapest az ország egyetlen valódi innovációs központja, a K+F ágazat által megtermelt bruttó termelési érték több mint 70%-a a fővárosban koncentrálódik. Budapesten található a kutatóhelyek 44%-a, a K+F foglalkoztatottak 60%-a..."

Veridicus76 2014.04.25. 10:42:23

Lehet nyivákolni, rinyálni, urbánusul affektálni, a tény mégiscsak az, hogy Putyin a hagyományos értékekre alapozva újjáépíti Oroszországot.

pocaklakó minimanó 2014.04.25. 13:00:19

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:

"...de a magyar nem fog Magyarországon maradni, ha mindenütt a leépülést látja maga körül. Elhúz nyugatra."

Valahogy így. Ezt mondta az a sok ismerősöm is, aki 2004-2006 között húzott el nyugatra, mert nem bírta nézni, hogy a ballib csürhebanda szétlopja az országot.

Szindbad 2014.04.25. 13:40:54

@maxval a gondolkodó birca: Azt miből lehet tudni, hogy az oligarchák hatalma le van törve? Valamelyik buzi kislány valamelyik posztból a sorozatból azon rinyál, hogy Putyinról nyugodtan írhat rosszakat, de ha egy helyi oligarcha piszkos ügyeit piszkálja, akkor egyszer csak arra ébred, hogy golyó van a szívében.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.25. 13:48:25

@Szindbad:

Onnan, hogy ha egy orosz Milliárdos elkezd a politikai rendszer alapszabályai ellen fellépni, akkor az állam nagyon gyorsan visszaüt, olyan erővel, hogy a milliárdos elgondolkozik kész-e elveszteni vagyonát.

Aki nem fogadja el az orosz állam érdekeit, az megy külföldre. Ha meg nagyon erőszakoskodik, ott a börtön, Lásd Hodorkovszkij.

Szindbad 2014.04.25. 17:18:47

@maxval a gondolkodó birca: Jah, én azt hittem, hogy az oligarchák törvényen felülállásának megtöréséről van szó, holott csak betagozták őket a putyini autkoráciába.

Hát igen, ettől mindjárt jobb kedve lesz a hétköznapi embernek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.25. 17:40:50

@Szindbad:

Az oligarcha definíciójának eleme a politikai hatalom. Ha nincs, az nem oligarcha.

Szindbad 2014.04.25. 18:09:14

@maxval a gondolkodó birca: Én ezzel nem vitatkozom, de az átlagember ugyanúgy ki van szolgáltatva a helyi oligarchák kénye-kedvének, mint Putyin előtt, sőt.

Ma chi è questo Joker? 2014.04.25. 22:28:38

A "továbbálltunk" egybeírandó (igekötös ige).

pocaklakó minimanó 2014.04.28. 08:31:56

@Ma chi è questo Joker?:

"...(igekötös ige)."

Mármint igekötŐs? :)
süti beállítások módosítása