Ágyúval uborkára
2013. augusztus 12. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Ágyúval uborkára

uborka.jpg

Magyarország kampányüzemmódban is jobban teljesít. Ennek persze mi, firkászok és hírszerkesztők talán kevésbé örülünk a hosszú, forró nyár legmélyén. De legalább rálátásunk van egy alternatív univerzumra, amiben a felek teljes fegyverzetben lövik egymást sajttáj-gránátokkal és közlemény-sortüzekkel az uborkaszezon kellős közepén – miközben az ország nyaral, és széles tömegeknek valószínűleg el sem jut a tudatáig, hogy egyébként most is zajlik a politikai cirkusz. És még csak 2013 nyaránál tartunk, mi jön még a következő hónapokban és a választási hajrá őrületében?

Az alap, hogy minden választási kampány már a választások másnapján elkezdődik, de idén sokunknak feltűnt az, hogy az általában a választási év elejére időzített kampány-sebességváltás már az idei év elején megtörtént. Hamarabb emelkedtek a tétek, nagyobbat durrantak a kölcsönös vádak. Kedvenc szocialista szájkaratésünk, Török Zsolt például a minap közölte, hogy „az Orbán-kormány egy totalitárius rendszer kiépítésének útján halad”, miközben „őrült, unortodox társadalom- és gazdaságpolitikát folytat”. Mindezt július 24-én, szerdán, a déli órákban tudatta a választópolgárokkal, miközben a választópolgárok nagy része ebben az időpontban valószínűleg az Adrián, a Balatonnál, a saját kiskertben vagy legalábbis a gangon igyekezett élvezni a nyári szabadságot.

Persze nem érdemes sok szót vesztegetni Török Zsoltra, van mit megjegyezni a jobboldal háza tájáról is. A Fidesz az ellenzékhez hasonlóan totális harckészültségben vészeli át a nyarat. Bár egy kampány nem lehet mentes a túlzásoktól, a bornírt ködszurkálásoktól; azt azért nem nehéz észrevenni, hogy a kormánypárt által építgetett közélet-narratívában lassan már az egész Fidesz-stábon kívüli világ egy nagy gyurcsánybajnaista összeesküvés. A pártok gyakják csak egymást, részben ez a dolguk; de az már túlzás, hogy minden nemfideszes politikai szervezkedés (ami azért csak belefér a demokráciába, ugye?) máris támadás az emberek ellen. Ennek egyik csúcspontja az volt, amikor az évek óta megtartott Zöld Nyári Egyetemet úgy állították be, hogy „a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetség és a Magyarországot elítélő jelentést készítő portugál Rui Tavares a Tavares-jelentést ünneplő fesztivált szervez”. Az igaz, hogy a kommunistából zölddé érett Tavares támogatta a fesztivált, de Bajnainak annyi köze sem volt a szabadegyetemhez, mint Pilátusnak a krédóhoz; a zöld egyetem programjától (és jellemző résztvevői körétől) mi sem áll távolabb, mint a Bajnai képviselte szellemtelen, ortodox technokra gondolkodás. Mondhatni, még a Fidesz mai unortodox ideológiája is közelebb állhat egyes harmadikutas, globkrit körökhöz, mint a bajnaistáké.

De ez csak egy epizód a Fidesz virtuális szélmalomharcából. Ez a nagy utat és sok kanyart bejárt párt sokáig a legrealistább üzeneteket és programokat fogalmazta meg a választóknak, mind ifjúliberális, mind szabadelvű konzervatívnak mondható időszakában. A 2006-os volt az a kampány, ahol a párt kommunikációja egyszerűen elvesztette a kapcsolatot a választók által tapasztalt valósággal. Meg is lett az eredménye, a Fidesz rosszabb eredményt ért el, mint négy évvel korábban. 2010 ugye más tészta volt, egy olyan politikai felállás, ami politológiai és akár történelemkönyvekbe is bekerülhet majd. A Fidesznek akkor a lehető leglefojtottabb kommunikációval tudta a legnagyobbat nyerni.

2014 viszont újra egy élesebb helyzet lesz. A már most dübörgő korai kampánnyal a kormánypárt igyekszik mindegyik ellenfelét a víz alatt tartani, hogy szinte levegőhöz se jussanak. Ilyen a boksz. A Fidesz még most is meglehetősen erőtlen ellenfelei nehezen tudnak fogást találni a kormánypárton, ami pedig biztosra akar menni. Csak ilyenkor jönnek elő a tipikus fideszes betegségek: az arroganciával vegyes konokság. Ilyenkor aztán vigyázhat a párt, hogy miközben kitartó, konok munkával építgetik a saját virtuális világukat, nehogy hirtelen elszaladjon mellettük a világ, vagy legalábbis a magyar választók valóságérzete.

A Fidesz akkor volt sikeres, amikor rátalált az általa komolyan vett választók világképére és arra reagált. És akkor volt sikertelen, amikor maga akart jól megszabott világképet és valóságértelmezést alkotni az együgyünek hitt választóknak. A jelenlegi helyzetben a Fidesznek nem az ellenzék, hanem önmaga a legnagyobb kihívás.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr965457372

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ágyúval uborkára 2013.08.12. 12:13:03

A kormánypárt által építgetett közélet-narratívában lassan már az egész Fidesz-stábon kívüli világ egy nagy gyurcsánybajnaista összeesküvés.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.12. 16:28:31

@Steve the Great: @Belpo:
haha jópofák ezek a veszekedések, majd simicska rendbeteszi lázárt, tudja hol a helye, piti tolvaj a nagyokhoz képest

Lázár János a térség befolyásos politikai szereplőjeként maga is érdekelt egy nagy mezőgazdasági vállalkozásban

Miközben Lázár a rádióinterjúban nekiment Csányinak, Hódmezővásárhely polgármestere maga is érdekelt egy olyan mezőgazdasági cégben, amelyet üzleti kapcsolat fűzi a Bonafarm-csoporthoz. Lázár tavaly szeptemberben egészítette ki a város honlapján található vagyonnyilatkozatát, feltüntetve benne, hogy hatmillió forintnyi részvényt vásárolva 1,7 százalékos tulajdoni hányadot szerzett a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben. A januárban nyilvánosságra hozott parlamenti vagyonnyilatkozatában már 2 százalékot tüntetett fel.

kkbk.blog.hu/2013/08/04/meyer_dietmar_generacios_valtas

Bell & Sebastian 2013.08.12. 16:30:43

Egyébként köznapi szóhasználattal cigánykodás a neve annak, amit a Fidesz művel.

Hogy ez pontosan mit jelent, azt csak az tudja, aki kötött már üzletet -származásúval. Nem egyszerű eset, vérükben a kalmárszellem, ravaszkodás, csűrés-csavarás. Magasról szarják le a bármilyen etikai kódexet, csak a csikó csengése számít.

2013.08.12. 16:38:49

kiszamolo.blog.hu/2013/07/15/bankbetet_neked_semmi_nem_marad#more5405025

eközben orbánisztánban. nagyon jó kis cikk arról mi is történik a megtakarításunkkal

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.08.12. 17:55:39

@Bell & Sebastian: Ilyet én is tudok. A Jobbik úgy hápog, mint a kacsa, úgy totyog, mint egy kacsa és úgy is néz ki, mint egy kacsa. Ha érted, mire gondolok.

Bell & Sebastian 2013.08.12. 18:48:16

@Kettes: Hogy ez csak kacsa. (hogy a Haza továbbhaladásának a naplementébe egyetlen akadálya ez a szemét Jobbik)

Inkább válasszad a kisebbik rossztot nekem! (az amerikai nép szava, Google által)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.08.12. 19:54:47

@Holger Hartland:

Bajcsányi Gollért kihátrált ezzel a czikkel az egy igaz tábor egy igaz vezérének zászlaja mögül, hisz megmondta a Kiválasztott: aki kételkedik, az a múlt sötét árnyait ébreszti

remélem, az ellenzéki értelmiség és a finnyásabb jobbosok megvezetésére hivatott, ámde csúfos kudarcot vallott mandiszervernek elzárják a pénzcsapot és a felszabaduló források a forradalom ügye iránt alázatosabb cöf és kerényi munkájára lesznek fordítva

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.08.12. 20:03:28

@Bell & Sebastian:

grandiózus fidesz bukta? ááá, az grandiózus ballibb csalás volt, a nemzet nem lehet ellenzékben. különben is, az volt a baj anno, hogy nem volt elég határozott, nem volt elég katonás a vezetés, no.

sz'al még több békamenetet, még több szikra nyomdát. meg aristo-s hantát. ha a sok hálátlan félázsiai sneci mégis öt(ven)ről hatra jut, legfeljebb irány a svájci számla után szólium airvaijzzel, kofferban a koronával

Bell & Sebastian 2013.08.12. 22:20:41

@Herr SturmLikudnik: Nem ugyanarra a választásra gondolunk, az egy másik éra után volt? Vagy tagadja Rhytkó szoftveres manipulációját és a tényt, hogy a céget, amely megbuherálta a rendszert, utána alaposan kitömték állami megrendeléssel a szocik.

Amiről én beszélek, az az első, egész pályás letámadást követő pofára esés.

@Holger Hartland: Az ám, alig győzöm elhajtani a rajongóit. Oszt leszerződött már valaki a lelkére magával, Lucy?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.08.12. 22:23:23

@Holger Hartland: piha, jóakarat. a forradalomban nincs se kegyelem, se hála, csak a vasakarattal egységbe forrt élfront! minden mást el-kell-tiporni.

(hacsak nincs a fiókjában ház elé parkoló fekete volga ellen hasznosítható terhelő anyag. ugye mint tudjuk, nem az számít, mit tudsz, nem is az, kit ismersz, hanem hogy mit tudsz arról, akit ismersz... mondjuk egy dobray-robinmasztersz homopornó, aristo úttörősípja meg hasonlók. feldobják egy "polgári" kampány hangulatát, az ziher, efftársak)

DRUSBA!

Szindbad 2013.08.12. 22:38:17

Felszólítjuk Bajnai Gordont, hogy hagyjon fel Rajcsányi Gellért pénzelésével!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.08.12. 22:43:01

@Bell & Sebastian: ó, ja igen, 2002 dicső éve, amikor a választásért felelős miniszter (pintér/fidesz) és a kormány (fidesz) által egyoldalúan kinevezett ovb a kormány (fidesz) által közbeszerzett rytkóista szoftveresekkel elcsalta önmaga választását, pláne, hogy a választási jogilag érvényes eredménye a papír alapú helyi jegyzőkönyvek összeadásából jön ki, nem a pécésített előzetes tájékoztató rendszer dobja. noch dazu egyesek szerint ugyanez a cég van képben a mai napig, oooooooooops

a csúnyanéni sincs bilincsben se csalásért, se korrupcióért, szóval itt kérem nem kell elaprózni, nevezzék ki az önéletrajzát keresgélő emíliát, ha már úgyis ugyanaz a brancs, csak tegyék mellé kubatovot ételhordárnak. esetleg szereljenek fel egy nagy antennát is, hogy az eredménymanipuláló cia/prism/nsa (tetszés szerint: jizráheli) repzajok is könnyebben sugározzák meg a polgári demokráciát.

hogy a retttttttenetes láncszavazásos veszély ellenére mégis miért lett meghagyva a mai napig a boríték, kérdezze a helyi konzervosztási, izé, karitatív felelőstől

konteóra fel, idővel átlátszóponthúúúúbazz lesz netán

Bell & Sebastian 2013.08.12. 22:50:41

@Herr SturmLikudnik: Keveri vagy nem érti még mindig, mikor hogy volt? Nem fáradt? Kommenteljen párlat.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.08.12. 22:56:08

@Bell & Sebastian: kit érdekel, mit mond maga? elég alap ahhoz, hogy lehessen valamit visszaböfögni, egy moszadista sziájéj trollnak ennyi elég a mission accomplished pecséthez (mindegyik 33 sékelt fizet nékem, ka-tsiiiinggg, $$$)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.08.12. 22:56:37

@Bell & Sebastian: kit érdekel, mit mond maga? elég alap ahhoz, hogy lehessen valamit visszaböfögni, egy moszadista sziájéj trollnak ennyi elég a mission accomplished pecséthez (mindegyik 33 sékelt fizet nékem, ka-tsiiiinggg, $$$)

Bell & Sebastian 2013.08.12. 23:08:55

@Herr SturmLikudnik: Jogos. Ha meg részesedést nem ad, akkor mostantól ütögesse a pingpanglabdáit ingyé a Holger, az is missziós pályán kering a zűrben.

miért 2013.08.12. 23:18:03

..komolyan vett valasztók? Egyszóval az egybites droidok, illetve a régi komcsi kupecek...
Tényleg megtalálták a fijjjuggg a nekik való ( mandiner blogger? ) szavazókat..

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.08.12. 23:22:07

@Bell & Sebastian: na ugye. ráadásul ha már a 2006-os rosszabbul kampányolunk mint 4 éve bohózatra célozgat, akkor érdemes megemlíteni, hogy aztat a voksot már valóban cocci kormány cocci bizottsága alatt vezényelték le, furcsamód amannak buktájába mégis látványosan beletörődött a Tévedhetetlen, de hát az útjai kifürkészhetetlenek.

Bell & Sebastian 2013.08.12. 23:54:56

@Herr SturmLikudnik: Nézze Sturmi, akik majd négy év után jönnek csak rá, hogy az NFÜ tele van impotens gazemberekkel (akiket elfelejtettek kirúgni, csak egymásközt csereberélték őket) és ezt pont Lázár olvassa a fejükre, nem is akármilyen közjátékkal színesbítve, majd bevallják, hogy az Unio önkényesen visszatart pénzeket (Közgép), mindent összeadva bukunk vagy 500 milliárdot, amivel meg is fojtották a fejlesztéseket és az építőipart an einem Block, elhiszik, hogy a hátralévő időben még szét tudják szórni, azokra nem sok leütést pazarolok a továbbiakban. Szavazatot meg egyáltalán nem.

Ha ettől könnyű álma lesz.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.13. 00:02:03

@Herr SturmLikudnik:
Jóakaró, mert a mandinernek jót tenne a pénzelzárás.

Ház előtt parkoló fekete Volga ellen hasznosítható terhelő anyag: féltégla?

Homopornót a kérdés itteni szakbúváraitól kérjen, a keresztény-konzervatív oldal ebben a jelek szerint utolérhetetlen.

Robinzon Kurzor 2013.08.13. 00:12:01

@tesz-vesz:

Lázár nem polgármester, amióta államtitkár.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.08.13. 06:41:43

@Bell & Sebastian: az álmom könnyű, csak a fejem nehéz másnaposan

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.08.13. 07:40:47

@Bell & Sebastian: Nem az NFÜ van tele impotens gazemberekkel, hanem a NER lényege, hogy csak az impotens gazemberek tartanak ki benne. Lázárt azért tették oda, hogy a trafikmutyi sikeres lebonyolítása után zökkenőmentesen kitalicskázzon ötszázmilliárd forintot a nemzeti oligarchiának. Ebből te ki fogsz maradni, ezt jól látod. De a projekt attól még nagyon sikeres lesz.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.08.13. 08:33:21

@Kettes:
akkor félreértettelek. azt hittem valóban intellektust kértél számon egy kampányon. mert ugye annak annyi az értelme, mintha /mentál/higiénét keresnénk az anális közösülésben.

Anselmo 2013.08.13. 09:08:12

"És akkor volt sikertelen, amikor maga akart jól megszabott világképet és valóságértelmezést alkotni az együgyünek hitt választóknak. "

Nem együgyűek, hanem csak szocialisták. Ezért nem lehet igazi kapitalista/liberális programmal kampányolni, miközben Mo-n elvileg kapitalizmus van. Vagyis ki kell hagyni minden elemet a kampányból, ami előre vihetné az országot - a választók ezekbe soha nem egyeznének bele. És ez minden politikai oldalra érvényes, még mielőtt valaki a "progresszív" baloldallal jön :)

maroz 2013.08.13. 09:17:37

"de Bajnainak annyi köze sem volt a szabadegyetemhez, mint Pilátusnak a krédóhoz"

Mintha ez számítana bármit is. Vagy mintha erről a ződegyetemről tudna bárki is.

Ez van, a ballib megtette Orbánnak azt a szívességet, hogy mára már nem is nagyon kell törnie magát, a ballibbel kapcsolatban egyáltalán, míg ha bármi másban okot látnának az aggodalomra lazán rádobnak egy ballib bűzbombát és ha az emberek elhiszik, hogy az a bármi más tényleg kötődik, vagy köthető a legkisebb mértékben is a ballibhez akkor annak annyi. És akkor most megy a hívek és a kliensek között a rívás, hogy a fidesz pont azt csinálja velük, amit ők annyi éven keresztül: mert ugye most olyan jó dolog elfelejteni a ballib évtizedes Orbánozását, és forgatni a szemecskét, hogy a fidesz bajnaigyurcsányozik.

♔batyu♔ 2013.08.13. 09:29:25

Orbánék helyében én is kihasználnám, ha egy tábort pld. Tavares támogat. Ez eleve megfoghatóbb, konkrétabb, ezért ütősebb érv, mint pld. az a ballibsi érv, hogy Orbán diktatúrát épít ki.

Inkább azt kellene jobban megvizsgálni, egy tábort miért támogat Tavares és valójában kik állnak Tavares mögött. Engem mint olvasót, ez jobban érdekelne.

barli 2013.08.13. 09:40:17

nincs itt kampány, legalábbis nem érdekel az senkit. A feriék úgy felvitték az ingerküszöböt anno, hogy az sem érdekelne senkit, ha az orbán kerekperec bejelentené, hogy nem lesznek választások. Röhejes, de az emútnyócév a hibás..

Vicces adalék:
www.youtube.com/watch?v=J36MCuAeq5M

Ad Dio 2013.08.13. 10:45:37

A törzsszavazók kivételével figyel erre a fekália-dobálásra valaki is?

tamas11 2013.08.13. 10:57:01

szerzőcske, neked is ubiszezon van? Ilyenkor a tényleges leosztás, az csak felhang? Zönge? Vagy még az se?
Károkozni nyáron lájtos tevékenység? Adrián vannak a tényezők, akik hallhatnák az ugatást - igaz. De akik megélik, elszenvedik, azok mindig itthon..
A pár tízezer gyermekes tankönyv után szaladgál, maradék pénzzel maradék lelkiismerettel, a mezőgazdi csúcsszezonban semmi tendencia a foglalkoztatásban, a cigit meg lesötétített néhány helyen veszi a magyar, a csempészek élénkülő gyarapodása közepett. A bankszektorba irányzott rúgás csak egy, csak egy tomporon látszik, a megújult utcára ment vadkapitalizmus nyáron trendi?.
Tényleg, csak néhány gügye sajtótáji nyökögése hangzik, vagy csak ez az a rétegnyelv, amin értesz?

s 2013.08.13. 11:12:40

@Belpo: "ez okés de elég egyértelmű, hogy a "gyurcsánybajnai" nevű izé tényleg nem alkalmas a fidesz leváltására."

A fidesz sem volt alkalmas amazok leváltására. Csak akkor még annak látszottak. (Szeretem ezt úgy megfogalmazni, hogy nem az a kérdés, hogy be tudsz -e ülni a kisautóba, hanem az, hogy tudod -e vezetni. Be tudtak ülni, a leváltás megtörtént, de szerintem nem bírnak a feladattal.) A fideszt ennek a ténynek be nem ismerése tartja hatalomban. Addig lesznek hatalmon, ameddig a többség - hiszen demokrácia van - el nem szánja magát arra, hogy végiggondolja a választása összes gazdasági és társadalmi következményét. Nem szeretnék senkit megbántani, de nekem úgy tűnik, hogy nem a gondolkozás gyorsasága az erősségünk. Az alaposságról most ne is beszéljünk.

Rob67 2013.08.13. 11:17:08

@Steve the Great: Aki meghunyaszkodik annyit is er...
Kikerem magamnak hogy ilyen meghunyaszkodo, megalazkodo es opportunista emberek vannak donteshozo pozicioban!!!!
Miert hunyaszkodik meg? penzert??
Hol a szabadsagharc?

s 2013.08.13. 11:28:41

Annyira buták vagytok, hogy az valami rettenetes. Ti itt arról pofáztok, hogy ki lesz hatalmon, ki hogy nyer választást, meg ilyen faszságok. Mi a kurva anyátok vagytok ti, politikusok? Itt már mindenki politikus lett? Ne ezzel foglalkozzál, hülyegyerek, hanem azzal, hogy mi lesz ebből az országból, lesz -e itt neked munka, mi lesz a kölykeiddel, meg a pénzeddel. Elmebeteg fasszopók.

ob.szerver 2013.08.13. 11:32:23

@maroz:

"mert ugye most olyan jó dolog elfelejteni a ballib évtizedes Orbánozását és forgatni a szemecskét, hogy a fidesz bajnaigyurcsányozik. ."

Egy apró distinkcióra azért rávilágítanék.

Az orbánozás, ami a nevezett autokratikus módszereire, hatalommal való visszaélésére, jogalap nélküli vagyonosodására és köztörvényes bűncselekményeire hívja fel a figyelmet, túlnyomó többségében konkrét és megalapozott állításokon alapul.

Ezzel szemben a bajnaigyurcsányozás arról szól, hogy az illetők tönkretettékazországot, szemeketlövettekki, és libátloptak, ami ugye egy árnyalatnyival sekélyesebb bírálati megközelítés, amiből én arra következtetnék, hogy konkrét vádpontok szűkösségében folyamodnak ilyen, csak a fidesz hardcore-t kielégítő felszínességhez.

maroz 2013.08.13. 11:39:46

@s: "A fidesz sem volt alkalmas amazok leváltására. Csak akkor még annak látszottak."

Imádom az ilyen kőkemény valóságmagyarázatokat. Így, utólag, a tények ismeretében tényleg kemény dolog kijelenteni, hogy a fidesz nem volt alkalmas a ballib leváltására, és ami 2010-ben történt az valójában meg se történt, nem igaz az, hogy a szocikáknak a 2006-os 2,337 millió szavazóból 2010-re 0,99 millió maradt, nem igaz az, hogy a fidesz ugyanebben a viszonyításban négyszázezer új szavazót fogott meg, az sem igaz, hogy három évnyi finoman szólva is konfliktusos kormányzás után ha ma lennének a választások akkor a fidesz nem is kétharmadot, hanem háromnegyedet szerezne, mindez nem igaz, hanem az az igazság, hogy a fidesz egy rakat alkalmatlan szar. A ballib pedig semmit nem hibázott, ők alkalmasak, alkalmasak voltak és alkalmasak lesznek, mindig, mindörökké, ámen.

Na, amíg ilyen kritikusai lesznek a kormánynak addig aludhatnak nyugodtan, egy percig sem forog veszélyben a hatalmuk.

maroz 2013.08.13. 11:53:22

@ob.szerver: Kurvára mindegy, hogy te megalapozottabbnak tartod egyiket, mint másikat, meg különben is, te drukker vagy és mondj nekem egy olyan esetet, amikor egy drukker úgy találta, hogy a saját csapata szabálytalankodott és az ellenfél reklamálása a jogos.

A lényeg az, hogy a ballib hosszú éveken keresztül orbánozott, lényegében véve két választást is csak azért tudott megnyerni, mert elhitette mindenkivel, hogy még ők is jobbak, mint az Orbánsátán (lásd Lengyel László kámingáútját), és úgy alapvetően ezzel nekem nincs is bajom, mert a pártpolitikai csatározás egyik lényege pont ez: szarozni az ellenfelet és kivédeni az ellenfél szarozását.

Na, ez az utóbbi az, amit Orbán sokkal, de sokkal jobban tudott csinálni. Nem azért, mert ő egy akkora ász lenne, hanem azért, mert a ballib ennyire szerencsétlen hülye. Orbán elérte, hogy az orbánozásnak ma már semmi hatása nincs, lepereg róla, röhög az egészen, és ezen túl azt is elérte, hogy ezzel szemben a gyurcsánybajnaizás ma kábé taktikai atomfegyver, jószerével még használni sem kell, elég belengetni és már széled is szét mindenki, mintha mi se történt volna.

Ezek után csoda, ha ennyi rengeteg ember úgy látja, hogy váltanánk mi le Orbánt szívesen, de kire? Gyurcsányra? Bajnaira? Mesterházyra? De hát ők baszták el, ők azok, akik miatt gajra ment a ballib, és még csak egy halk bocsikát se mondtak, akkor meg minek? Ha nyolc éven keresztül hatalomban ülve nem tudtak pártpolitikát csinálni, akkor miért is kéne ugyanezekkel a balfaszokkal leváltani Orbánt? :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.08.13. 11:56:01

@jose maria padilla: Nem, én a fideszkampányból a régi, ízes, bicskanyitogató tahóskodásokat hiányolom. Ezek a mai vidéki alvállalkozók szart sem tudnak a ronwermerandrásizmusról.

windex 2013.08.13. 12:00:53

@s: annyira nem hülyeség az, tulajdonképpen ugyanannak a kérdésnek egy másik oldalról való megközelítése :-)

is 2013.08.13. 12:04:40

Én nem félnék a FIDESZ helyében. Amelyik országban egy trafikmutyi úgy átmegy a népen, hogy a népszerűségi mutatók meg se rezzenek, ott már nincs mitől félni.

Meg akarod érteni, hogy Kun Béla hogyan vezethette Magyarországot? Fel akarod fogni, hogy Rákosi Mátyás hogyan lehetett népe szeretett vezére évekig? Magyarázatot keresel arra, hogy 1956 után fél évvel hogyan lehettek százezrek 1957. május 1-én a Hősök terén, Kádárnak csápolva? Egy csendes sarokban gondolod végig a trafikmutyit, a nép erre adott válaszát, és mindent meg fogsz érteni. Ez a magyar, ilyen a magyar. Ez a FIDESZ tényleg újabb nem 20, de 30 évig itt lesz, újabb Kádár-korszak köszöntött ránk, hála a Mandinernek is. Köszönjük Mandiner, Turul, ergé és társai nektek az új Kádár-korszakot! Éljen és virágozzék a magyar és azeri nép örök barátsága!

is 2013.08.13. 12:11:06

@maroz: én éppen úgy látom, hogy Orbán Viktor 1995 óta ballibezik, és az ő két évtizedes munkája érett be mostanra, mindenféle rásegítés nélkül. ezen állításomat 15 év igazolja vissza, kezdve a Bokros elleni tüntetéstől (addig volt tandíj a FIDESZ programjában, ugye), folytatva a nem létező megfigyelési botránnyal, a Magyar Vizslán és Demszkyzésen át a GyurcsányBajnaizásig.

de a legfontosabb tétel, hogy 2008-ban Magyarország egytelen értelmes reformját, az egészségügyit sikerült eltapostatni Orbánnak egy agyalágyulttá hergelt, 60IQ-t nem hozó tömeggel. ha te még ezt is arra fogod, hogy nem Orbán, hanem a másik oldal rontott el valamit, akkor már tényleg menthetetlen vagy normális gondolkodás szempontjából.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2013.08.13. 12:14:20

@is:

Szerintetek az a 60 iq alatti aki nem akar fizetni amikor elmegy a dokihoz, meg ugy egyáltalán az egészségügyér. :DD Ezért lesztek jövöre is a béka segge alatt, mert ostobák vagytok :DD

piefke 2013.08.13. 12:16:10

"a Bajnai képviselte szellemtelen, ortodox technokra gondolkodás":

Euro/HUF-árfolyam Bajnai alatt 270 körül, az unortodox Fidesz alatt 300+-osan.

Talán mégiscsak jobb a szellemtelenség, mint a zavart szellem?:-)

maroz 2013.08.13. 12:17:42

@is: Igen, így van, ez a helyes, az egyedüli helyes interpretáció: mindenről a zorbán tehet. Köcsög alcsúti traktoroshobbit, hát mi a faszért nem hagyta azt a drága Gyurcsánykát meg a mégdrágább ballibkét békiben, mondjon is le azonnal! :))))))

maroz 2013.08.13. 12:19:09

@piefke: Látod, még ezt a durva árfolyamesést is szívesebben látják az emberek, mint a ballibet, most mondd meg! ;)

is 2013.08.13. 12:25:58

@Belpo: 'elég egyértelmű'? fogadok, hogy ha idjönne két Marslakó, 5 percet nem bírnál érvelni.

kezdjük ott, hogy maga Orbán ismerte el 1989-ben, az ellenzéki kerekasztal környékén, hogy egy értelmes ember van, Gyurcsány, meg mellette még a Szilvásy.
folytassuk ott, hogy a FIDESZ szerint mindenki, de mindenki hülye, soha egyetlen kivétel nincs. ja, de van, utólag. utólag már próbálják magukat tisztára mosni, hogy hát ők mennyire tisztelték Horn Gyulát is.
folytassuk ott, hogy az MSZP legalább az ötödik elnökét fogyasztja, rendes demokratikus párthoz illően, de hát ugye egyik sem jó. bezzeg Orbán 25 év után, három vesztett választással is jó.

igen, a FIDESZ mindenkit képes leamortizálni, és még te is beszopod, hogy 'elég egyértelmű'. volt itt már három értelmes ember is: Kupa, Bokros, Bajnai. még hányat akarsz lemortizáltatni a FIDESZszel, mielőtt megjön az eszed, hogy ezt már azért mégse nyelem be?

is 2013.08.13. 12:28:35

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: hát nyilván. a tömegek sosem látnak 300ft-nál tovább. ezt most te is megerősítetted ezzel a kommenttel. bizonyára jól érzed magad ott a haverokkal, együtt szidjátok azt, aki ennél kicsit tovább látna. sajnos nem fogsz tudni ebbe belegondolni, de hát ez már ne az én problémám legyen.

piefke 2013.08.13. 12:29:04

@maroz: A "ballib vagy árfolyamesés" egy rosszul feltett kérdés.

is 2013.08.13. 12:32:01

@maroz: na, érvelni nem sikerült. úgyhogy akkor elő azzal a csavaros megoldással, hogy viccesen úgy lehúzod TE az Orbánt, hoyg azzal szimpátiát keltsél. leginkább a saját szimpátiádat fenntartsd vele szemben. én ugye egyik jelzőt sem használtam a kommentemben, ezeket te magad, a magad megnyugtatására próbálod a számba adni, hogy aztán emiatt engem utálhass, magadat meg megynugtasd.

sajnos nem megy. ha nem reagálsz érdemben a kommentre, akkor csak annyit bizonyítasz, hogy érzelmi alapon, birkaként ragaszkodsz, és érzelmi alapon próbálsz másokat megutáltatni. reméljük eljön a nap, amikor a magyarok 98%-a téged fog kiröhögni. nem ma van, nem is hamarosan lesz.

s 2013.08.13. 12:42:56

@maroz: Felhergelted magad. Nem azt mondtam, hogy amit a balosok csináltak, az jó volt. Az például kurva szar volt. Az is igaz, hogy azt a bandát le kellett váltani. Csak azt mondom, hogy olyannal kellett volna kicserélni őket, akik tudnak is kezdeni valamit a feladattal. Én a fideszt már 2010-ben sem tartottam erre alkalmasanak. (Tulajdonképpen jogosan, így legyen ötösöm a lottón.) Ha még az is érdekel, hogy kire szavaztam, hát elárulom: a Jobbikra. Nem azért, mert őket kormányképes erőnek tartottam. Azok annyi faszságot pofáztak már akkor és azóta is a gazdaságról, hogy az égbekiáltó. Azért szavaztam rájuk, hogy ne legyen 2/3-os többség, mert az a jogszerűség kárára van. Ahol nem keresik állandóan a megegyezést, ott előbb-utóbb az lesz, ami most van. Egyébként sem lehetett normális alakulatra szavazni már akkor sem. Tehát ez a ki a faszra szavazzak kérdés nem 2014-ben lesz probléma az értelmesebb emberek körében, hanem már 2010-ben is az volt.

ob.szerver 2013.08.13. 12:46:23

@maroz:

"te drukker vagy"

Drukkolok ennek az országnak, persze, hogy az vagyok. De abból a ritka fajtából, akinek nem esik nehezére elismerni, ha a saját csapata szabálytalankodott.

"A lényeg az, hogy a ballib hosszú éveken keresztül orbánozott..."

Az "orbánozás" kifejezés konnotációja = rágalmazni Orbánt. Szerintem Orbánt nem rágalmazzák, hanem szembesítik a tetteivel. Miért, csendben kellene maradni?

"Orbán elérte, hogy az orbánozásnak ma már semmi hatása nincs..."

Tévedés, Orbán nem ért el semmit. Itt van 1 millió hívő, aki akkor is orbánra szavazna, ha a saját fiaikat kúratná seggbe Dubaiban, hogy a pénzen leigazolja Messit Felcsútra. Ehhez Orbánnak semmi köze, annál több a magyarok mentalitásának és moráljának. Próbálná meg ugyanezt Nyugat-európában.

" a gyurcsánybajnaizás ma kábé taktikai atomfegyver"

Már akinek. Gyurcsány sok minden volt már, többek közt lottóötös is. Majd jövő áprilisban kiderül.

maroz 2013.08.13. 12:46:33

@piefke: Ettől még az emberek megválaszolták, lásd itt:

voksblog.blog.hu/2013/08/05/mandatumbecsles_juniusi_meresek_alapjan

Ennek kábé az az olvasata, hogy bármit, csak a ballibet ne. És akkor jössz te ezzel a devizaárfolyam-izével, ehh. :)

s 2013.08.13. 12:47:23

@windex: Ritka naivság. Mikor volt köze egy kormány kampányígéretének a valóban kialakult gazdasági viszonyokhoz?

s 2013.08.13. 12:51:09

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: "Szerintetek az a 60 iq alatti aki nem akar fizetni amikor elmegy a dokihoz, meg ugy egyáltalán az egészségügyér. "

Nem azért 60 iq alatti, mert nem akar fizetni. Azért 60 iq alatti, mert végül mégis kénytelen lesz többet is fizetni, csak már nem lesz miből.

V.ö. TANDÍJ. Ami ugye nincs, de közben mégis van. Majdnem olyan, mint a Higgs-bozon.

maroz 2013.08.13. 12:51:11

@s: Na, tehát a problémád lényege, hogy nem találsz olyan pártot, amelyik a te elvárásaid "hozására" alkalmas lenne. De ezért miért a zorbán a hibás? Tényleg nem értem. Az ő felelőssége lenne, tőle lenne elvárható, hogy létrehozza ezeket a pártokat? Komolyan nem értelek.

maroz 2013.08.13. 12:57:47

@ob.szerver: "Majd jövő áprilisban kiderül."

Steiner csapatai bevonulnak délről és felszabadítanak a zorbánsátán alól? :)))))

Ez van, a ballibből súlyosan kiábrándult jóval több, mint egymillió szavazó 2006-hoz képest, és erre a ballibenk, a drukkereinek és a kitartottjainak az a válasza, hogy azért, mert az emberek birkák. És akkor csodálkoznak, hogy a mai állás szerint Orbánnak újból kétharmada, ha nem egyenesen háromnegyede lenne. Na, de még vagy három-négy ciklus ellenzékben, és talán apránként rájönnek, hogy hogyan is működnek ezek a dolgok. Vagy nem, és akkor eltűnnek a balfenéken, ott, ahol már várja őket az SZDSZ nevű hajóroncs. Jajj, de szomorú is leszek.

s 2013.08.13. 13:04:10

@maroz: Valóban nem értesz.

"Na, tehát a problémád lényege, hogy nem találsz olyan pártot, amelyik a te elvárásaid "hozására" alkalmas lenne."
Én egy olyan alakulat létezését hiányolom, amelyik képes lenne ezt az országot kihúzni a szarból. Ez nem a jelenlegi fidesz - a te meggyőződéseddel ellentétben - és nem is a jelenlegi baloldal - gyurcsány, mesteházy, stb. Nem orbán felelőssége, hogy legyen egy ilyen párt rajta kívül, ez nyilvánvaló ellentmondás, hiszen mindenki magát szeretné a hatalomban tudni. Viszont orbán felelőssége, hogy NEM A FIDESZ MAGA ez a párt. Nekem semmi bajom nem lenne orbánnal, ha jól vezetné ezt az országot. Tehát, hogy tisztán értsük egymást, nem az én ízlésemnek kell, hogy megfeleljen bárki. Vannak objektív mutatók. Sok ilyen van. Ezeknek kell megfelelni, és én elismerem, hogy az ez előtti kormányzat ezeknek nem felelt meg. Viszont azt is tudom, hogy a mostani sem. Ha más a véleményed, azt elfogadom, de szólok előre. Ritkán tévedek.

ob.szerver 2013.08.13. 13:10:24

@maroz:

Most ne kezdjünk hitvitát arról, hogy mi lesz jövő áprilisban.

Egyvalamin azért tűnődj el, nevezetesen a 2010-es, közvetlenül a választások előtti fidesz előrejelzéseken:

hu.wikipedia.org/wiki/2010-es_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1s

Szonda Ipsos 2010. április 6. 62
Nézőpont Intézet 2010. április 7. 63
Tárki 2010. április 7. 61
Századvég-Kód 2010. április 7. 59
Medián 2010. április 7. 60
Gallup 2010. április 8. 59
Forsense 2010. április 8. 60

Ebből lett 52. Szerintem, ma az emberek "megfontoltabb" válaszokat adnak a kérdezőbiztosoknak mint 2010-ben. És akkor már egészen más a leányzó fekvése, és Kubatovnak minden listájára, láncszavazására és határon túli borítékgyűjtőjére szükség lehet.

Nero Bianco 2013.08.13. 13:15:33

@maroz:
"Na, de még vagy három-négy ciklus ellenzékben...."

Nincs ennyi a fideszben.
Sikerült nekik felépíteni egy olyan ostoba és életképtelen rendszert, hogy az is meglepetés lesz, ha 2018-ig kihúzza az ország összeomlás nélkül.

maroz 2013.08.13. 13:17:06

@s: Viszont az, hogy az ország hogyan van jól vezetve nem egy egzakt valami, hanem egészen komolyan véleményes dolog. Van róla neked egy elképzelésed, van nekem is, és talán nem túl meglepő módon a többi közel nyolcmillió választópolgárnak úgyszintén.

A képviseleti demokrácia logikája pedig az, hogy vannak ezek az izék, a pártok, akik megpróbálják megtippelni, hogy hogyan kéne nekik politizálniuk (ebbe beletartozik az is, hogy hatalmon hogyan vezetik az országot) ahhoz, hogy minél több ember gondolja azt, miszerint az adott párt vezeti legjobban az országot.

Az objektív mutatók tudtommal nem rendelkeznek választójoggal, hanem az emberek rendelkeznek választójoggal. Tehát az a kérdés, az a képviseleti demokrácia logikája szerint a pártok dolga, hogy úgy politizáljon, hogy jó sok ember elhiggye nekik, hogy objektív, valamint kis-és nagymutatóval együtt pont ők azok, akik a legjobban vezetik.

És akárhogyan passzírozzuk, most az van, hogy újból Orbánnak áll a kétharmados zászló. Nem azért, mert róla annyira elhinnék, hogy a lehető legjobban vezeti az országot, hanem azért, mert semmiféle hihető alternatívát nem látnak. Na, ez a lényeg, hogy nincs alternatíva, és ezt lehet ugyan azzal magyarázni, hogy ezért is a zorbánahibás, csak egy kicsit vicces. Illetve nem is kicsit, inkább nagyon.

maroz 2013.08.13. 13:20:31

@ob.szerver: Demszky, 2008. december vége:

"Mit szól ahhoz, hogy a friss közvélemény-kutatások szerint a Jobbik megelőzte az SZDSZ-t a biztos szavazók körében?

Nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást. A Jobbik nem fogja megelőzni az SZDSZ-t a választásokon."

Szóval hogy is gondolod, hogy Steiner délről felszabadít, és...? :)

maroz 2013.08.13. 13:23:19

@Nero Bianco: Tudom, az én ballib ex-cimboráim ezt mondták már 2010-ben is, jelesül hogy egy év, és összeomlunk. Én már egy edzett összeomló vagyok, engem ilyesmikkel nem tudsz megijeszteni. ;)

s 2013.08.13. 13:34:08

@maroz: Tettenérhető egy zavaró kettősség a fejtegetésedben. Elmondom, mi az. Ezt írod: "Viszont az, hogy az ország hogyan van jól vezetve nem egy egzakt valami, hanem egészen komolyan véleményes dolog."
Itt te a véleményre fókuszálsz csak, de én ezt mondtam: "Vannak objektív mutatók. Sok ilyen van." Tehát mintha szembenállás lenne abban a tekintetben, hogy mikor jó valami, és mikor látszik annak. Nem kellene, hogy így legyen. Elárulom, hosszú távon ez nem is marad így. Nem lehet valamiről elhitetni, hogy jó, miközben nem az. Egyébként azt gondolom, hogy az, hogy mikor van jól vezetve egy ország, az eléggé pontosan meghatározható. Amiben vita lehet, az többnyire az ebbe az állapotba való eljutás módjai tekintetében szokott fellépni, még komoly szakértői szinteken is.
Összességében az a véleményem, hogy a mai Magyarországon azért ilyenek a politikai erők, mert maguk a tömegek ilyenek. A kettő kölcsönösen meghatározza egymást. Aki változást akar, annak a tömegeknél kell kezdeni. Sőt, néha maga nép viselkedésének változása fogja előidézni a politikai változást. Ez lassú folyamat, de az idő sosem áll meg.

Nero Bianco 2013.08.13. 13:35:55

@maroz: A rosseb se akar megijeszteni, nekem aztán tökmindegy mit gondolsz.
Pusztán leírtam azt, amit én gondolok.

Ha egy országgal hoppáli, zsigói, kocsismátéi szinten lehet kommunikálni, annak jelzésértéke van.
És az is jelzésértékű, hogy erre az adekvát válasz törökzsolti szintű.

Hát nem jobb egy komplett összeomlás?

maroz 2013.08.13. 13:56:57

@s: "Nem lehet valamiről elhitetni, hogy jó, miközben nem az."

Angyali naivság. :)

De, el lehet. Már eleve ott elvéreznél, hogy akkor melyek is azok a bizonyos objektív mutatók. Te azt mondod, hogy a dzsídípí, egy másik polgár azt mondja, hogy Gini-index, a harmadik pedig azt, hogy egyik se, hanem inkább valamiféle metaindex, egy boldogságmutató, és akkor ugye ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az emberek 99%-a úgysem érti egyik mutatót sem, hanem ő annak alapján fogja értelmezni azokat, ahogyan azt neki a véleményvezére a szájába adja. Egy aprócska példa az "objektív" mutatóról:

kakukkfeszek.blog.hu/2013/08/06/az_ipari_termeles_es_a_tao

Abban viszont egyetértünk, hogy a tömegek változása, azaz az értékeink és attitűdjeink alakulása hatással tud lenni a pártpolitikára is. Már csak addig kéne eljutni, hogy felismerjük, miszerint az ilyen változások sem annyira teljesen spontán módon zajlanak, hanem azért nem árt, ha vannak katalizátorai, úgyismint értelmiségi elit. Na, azzal mi mintha mostanság nem állnánk olyan túl jól, illetve még az is lehet, hogy rosszul se, hanem inkább az van, hogy mindenki a pártpolitikai elittől vár mindent, beleértve az értelmiségi elitet is.

maroz 2013.08.13. 14:01:20

@Nero Bianco: Nem tudom, többen és komoly emberek is felvetették már azt, hogy Magyarország előtt két út áll: vergődés hosszan, apró lépések politikája, és majd, talán néhány évtized múlva jobb lesz, vagy egy nagy kataklizma, és nekem tényleg lövésem sincs, hogy melyik forgatókönyv lenne a jobb, de attól viszont tartok egy kicsit, hogy ez az összeomlás minden egyéb meggyőződés ellenére sem megy olyan könnyedén, mint ahogyan sokan hinni szeretnék.

piefke 2013.08.13. 14:01:59

@maroz: Ez csak annyit jekent és nem többet, hogy a jobber bázis rendelkezik számára hiteles párttal, a ballerek és liberók meg nem.

Abban a pillanatban, hogy lesz ilyen hiteles nemjobber erő, a Fidesz szedheti a sátorfáját. (Meg persze a mai baloldali pár(ok) is.) A kérdés nem a folyamat, hanem a pillanat.

Nero Bianco 2013.08.13. 14:15:14

@maroz:
Valszeg magyarországnak az apró lépésekben elkövetett összeomlás fog jutni.
Szépen és lassan amortizáljuk magunkat, úgy, hogy szinte észre sem vesszük.

A mai közpolitikai kommunikációs térben gyakorlatilag lehetetlen értelmes módon beszélni.
A mai magyar gazdadsági színvonal olyan, hogy egy mészároslőrinci figura vesz fel 800 milliós osztalékot, ami mindenképpen határozottan jelzi a magyar innováció lehetőségeit és korlátait.

Mégis mire kéne számítani?
Hogyan lenne ebből a helyzetből kilábalás?

Szerintem szimplán csak sehogy.

Lehet tanulmányozni Argentína történelmét, és ennek fényében egyéni túlélő stratégiákat kitalálni.

maroz 2013.08.13. 14:40:07

@Nero Bianco: Az ipari szektor vállalkozásainak ugyan csak 3%-a van külföldi tulajdonban, ám az iparból származó gdp 50%-át ők reszelik össze. És ez kábé az a része a gazdaságnak, ahová egy mészároslőrinci figura esetleg benézhet, mint látogató, de még ez sem biztos. Na, ez is része a mai magyar gazdasági akárminek, és talán ez is alátámasztja azt, hogy az a bizonyos összeomlás elég nehezen fog összejönni. Azt se nagyon hiszem, hogy ehhez olyan túl sokat tudna hozzáadni egy párt vagy egy politikus, lám, a Fletónak sem sikerült, pedig kőkeményen rajta volt, szóval én egyáltalán nem tartok lehetetlennek egy szép, elhúzódó orbáni korszakot, Kádárnak mennyi is jutott, harmincegynéhány év? :)

s 2013.08.13. 14:56:58

@maroz: "Már eleve ott elvéreznél, hogy akkor melyek is azok a bizonyos objektív mutatók."
El lehet dönteni, általában objektív mutatók alapján, amik viszont elég jól korrelálnak az emberek szubjektív hangulati indikátoraival. Ha nem lehetne, akkor te sem tudnád eldönteni, hogy hol szeretnél inkább élni, Svájcban, vagy Szomáliában. Pedig ezt te el tudod dönteni - legalábbis remélem.

"az emberek 99%-a úgysem érti egyik mutatót sem, hanem ő annak alapján fogja értelmezni azokat, ahogyan azt neki a véleményvezére a szájába adja"
Tévedés. Elmész vásárolni, megmondják, hogy mibe került amit vettél. Nekem a kasszás néni nem a véleményvezérem. Megkapod hó elején, amiért dolgoztál egy hónapig. Nekem a főnököm sem a véleményvezérem. Aztán összeszámolod, hogy mennyit dolgoztál, mit vettél, mennyi maradt. Ez lesz a véleményvezéred. Bekapcsolod a tévét, megnézed, hogy miket mondanak. Azt látod, hogy jól öltözött, ápolt emberek (nem a lézerjanira gondoltam) arról beszélnek, hogy neked most már mennyire jó. Még egyszer átszámolod, hogy mire jutottál, aztán lekapcsolod a tévét.

"nem árt, ha vannak katalizátorai, úgyismint értelmiségi elit"
Az értelmiségi elit nem fog az emberek helyett gondolkozni. Azt nekik kell. Ez a keresztjük a szavazati jog mellé.

"mindenki a pártpolitikai elittől vár mindent, beleértve az értelmiségi elitet is"
Megengeded nekem, hogy az értelmiségi réteghez soroljam magam? Nem az elithez, hanem csak úgy simán. Máskülönben mindegy is. A mindenki kategóriába azért bizonyára beletartozom. Nos, nem. Azért még nem fogok politikusnak állni, mert nincs olyan politikai irányzat, amelyik az ország valódi érdekét képvidelné. A jelenlegi politikai elittől semmit nem várok, mert alkalmatlanok erre a feladatra. Ennek ellenére nem törődtem bele, hogy most már soha, senki egyáltalán ne is lenne képes itt jobban végezni a kormányzati munkát.

s 2013.08.13. 15:00:32

@maroz: "Kádárnak mennyi is jutott, harmincegynéhány év?"
Moszkva ott volt a háta mögött. Nem is akarta mindig. Így. orbánnak csak ti vagytok. Nem érzékeled a különbséget?

maroz 2013.08.13. 15:14:00

@s: "Megengeded nekem, hogy az értelmiségi réteghez soroljam magam? "

Ez nem sorolás kérdése, hanem tessék ojjektív módon, ahogyan te javasoltad. Mutassad az értelmiségi indexedet, mutassad a természeti törvényt, az objektívet, amelyik megmondja, hogy a te indexed alapján téged hová kell sorolni. Ejj-ejj, megalkotod a tutifrankó elméletet és nem alkalmazod? ;)

s 2013.08.13. 15:19:25

@maroz: Nem ez volt a lényeg, de sajnos ennél ragadtál le. Milyen kár.

maroz 2013.08.13. 15:22:00

@s: Orbán mögött meg ott a Mercedes.

Az a lehető legkevésbé sem érdekes, hogy én (most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy többeseztél, genius loci, legyintsünk) ott vagyok-e Orbán mögött, vagy sem, mert az én szavazatomnak a súlya egy nyolcmilliomod. Ami érdekes, azt már az előbb linkeltem, jelesül, hogy ha ma lennének a választások, akkor Orbán újfent rosszabb esetben kétharmadot, jobb esetben háromnegyedet kapna. És ezen az se változtat olyan túl sokat, ha te azzal a butasággal vagy, hogy a saját preferenciáidat objektívnek gondolva Orbánt rossz vezetőnek tartod.

maroz 2013.08.13. 15:31:39

@s: Én nem igazán találtam lényeget, csak a szokásos és tipikus hibás gondolkodásmódot, azt, amikor valaki a saját véleményét objektívnek gondolja és mondja és mindenki mást, aki nem osztja az ő objektívnek beállított saját véleményét hülyének, jobb esetben félrevezetett csekély értelműnek mond. Az ilyen ember azt hiszi, hogy a demokrácia az valójában egy kvízjáték és azok szerepelnek benne jól, akik eltalálják azt, amit ő objektív módon jónak gondol. Valójában az így gondolkodók a demokrácia legnagyobb kerékkötői, hiszen pont a lényegét nem értik meg, és végső soron ők nem is demokráciát szeretnének, hanem egy olyan diktatúrát, ahol az diktál, aki nekik rokonszenves.

s 2013.08.13. 16:18:27

@maroz: "Orbán mögött meg ott a Mercedes. "
Nem akarom lebecsülni a nagy autógyárat, de azért ez mégiscsak lófasz a Szovjet birodalom potenciáljához képest. Tudod te, hogy mit hasonlítottál össze mivel? Azoktól még az USA is berezelt időnként. Kapjál fényt néha.

Engem nem érdekel túlságosan, hogy ki nyer. Mondom, azok közül, akik ma nyerni tudnának, szinte kivétel nélkül mindenki szarul csinálna mindent. Nincs alkalmas vezető. Vannak akik kevesebb kárt okoznának, de igazán jók nem is lehetnek, mert maga a helyzet szar, amiben az ország van. orbán azt hiteti el veletek, hogy Magyarország mindenkitől - elsősorban a régiótól, amibe be van ágyazva minden módon - függetlenül nyerhet. Ez persze nem igaz egy ennyire nyitott és tőkeszegény, az EU teljesítményétől ennyire függő ország esetében, de ti boldogan elhiszitek, mert mindig jobb azt hinni, hogy fasza gyerekek vagyunk, mint azt, hogy hamarosan lemosnak a térképről. (Ez evolúciós előny, nézd meg a zebrát, hogyan küzd még három oroszlán ellen is, mielőtt végleg elbukik. Még azt a töredék esély is kihasználja mindig, hiába végződik ez nagyrészt neki szarul.) Aki előre gondolkozik, az tervezi a jövőt, és tudja, miből mi jöhet ki és mi nem. Pl. a kocsmában nem kontrázom meg az összes piros 40-100-at, csak amelyiket meg tudjuk fogni kb. Nem pontosan, kb.

"a saját preferenciáidat objektívnek gondolva"
Mindegyikünk elköveti ezt. Az idő viszont csak néhányunkat fog igazolni. Nem csinálok ebből presztízskérdést. Jól akarok tippelni a jövőre vonatkozóan. Említettem már, hogy ez nekem nagyrészt - nem mindig, de nagyrészt - sikerül?

s 2013.08.13. 16:25:46

@maroz: :-)

Szép volt. Rád ismertem.

Nem haragszol, ha megkérdem hány éves vagy? Nem azért, nem is kell a pontos adat. Van szerinted még neked 25 éved hátra? Nekem szerintem egy kiegyensúlyozott életvitel mellett mindenképp. Nézzük meg mi lesz 25 év múlva! Vannak, akik majdnem ennyi időre devizahitelt vettek fel. Én nem tettem volna. Tehát ők rossz lóra tettek. Itt mindenki okoskodhat, néhány munkanapot kell átvészelnünk. Az igazi próba a hosszú időtáv. Beszélgetünk majd akkor is, ha már esetleg nem fidesz kormány lesz? Mert nem lesz mindig az. Vagy te meg vagy erről győződve?

maroz 2013.08.13. 17:52:40

@s: Mert most mi beszélgetünk??? Mit nem mondasz! :))))))

Bell & Sebastian 2013.08.13. 20:39:03

@Kettes: Nem hinném. Temetési hangulat uralkodik a Köznép köreiben, fontos, magaslati pozíciókat adnak át az uniósgeci multiknak a folyósítás zavartalansága érdekében. Hősies menekülés helyett, használjuk csak bátran a rugalmas elszakadás -kifejezést!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.08.13. 21:42:17

@Bell & Sebastian: Ez még nem temetési hangulat. A temetési hangulat majd akkor lesz, amikor az életéért fog futni a menedzsment.

S=klogW 2013.08.13. 21:45:12

@Kettes: épül már a páncélvonat?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.08.13. 22:25:47

@Kettes: kac-kac... mert aztán az utóbbi két évtized fényesen bizonyítja, milyen irgalmatlanul kérik egymást számon a milliárdokat harácsoló pártklikkek... semennyire...

Bell & Sebastian 2013.08.13. 23:03:23

@S=klogW: Amin Kövér dédpapija masinyiszt volt, zsoldért?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.08.13. 23:56:30

@Robinzon Kurzor: én ezt kimásoltam.
amúgy nem tudtam, de amikor a cikk íródott még az volt, és gondolom odáig nyúlnak vissza a szálak

windex 2013.08.14. 03:12:18

@s: há mondtam én ilyet?! persze, hogy nem! :-) na, szóval a "naiv" szót kis túlzásnak érzem. de a kérdés, hogy ki nyer, meg ki lesz kormányon, nem az ígéretek szintjén kötődik a kérdéshez, hogy mi lesz a munkával, mega családdal, hanem a történések szintjén. ezért aztán abszolút áll, hogy ez ugyanannak a kérdésnek más oldalú vizsgálata, hogy úgy mondjam

windex 2013.08.14. 03:20:59

@maroz: szerintem is esélyes, de a 2/3 - 3/4 az elfogult rajongás túlzása, vicces is :-)

arról nem beszélve, hogy amikor ezt a 2/3-adot emlegeti egy fidesz rajongó, azt hiszi, hogy a szavazásokon elért 2/3-ról beszél, pedig a parlamenti arány az. tehát nem a szavazók 2/3-a szavazott a fideszre, hanem a képviselők 2/3-át adja a fidesz és ez messze nem jelent egyet - de mivel a fidesz is erősen hangulatra és érzelmekre alapozó párt, szívesen erősíti is ezt a tévhitet (is)

windex 2013.08.14. 03:38:08

@maroz: nahát, aranyapám, te a kádár kor mechanizmusát nem tudod megkülönböztetni a maiaktól. :-) akkor szinte bármilyen feszkót gerjesztehettek, nem buktak bele (csak hosszas haldoklás után, ami ugyen nem "szép"), mert erőszakrendszer volt, a maiak meg bármilyen erőszakosak, nem tehetik meg, hogy tankokat, meg akasztásokat, meg kínzást rendeljenek ki azok ellen, akik nem rájuk szavaznak. szóval, ha túl nagy a feszkó, és egyre rosszabbul élünk, ráadásul egyre többen - nyilván az önállóan gondolkodni akarók, meg az okosabbja - érzékenyek arra, hogy lehetőleg ne verjék át, akkor az érzelmekre ható, nemzeti szalaggal átkötött, de mégsem igazi tartalmú, hanem operettnemzetieskedő maszlag egyszercsak nem lesz elég. és ha így folytatják a fideszesek, nem érik meg azt a "szép, hosszú orbáni korszakot", amit vizionálsz. ami nem mellesleg már most se szép, és még nem is hosszú :-) azt javaslom, hogy ne jósolgassunk, hanem figyeljük meg, mi hogyan, miért történik, és próbáljuk egészséges távolságtartással értékelni valójában csak szuggerált tekintéllyel bíró, de azt nélkülöző hivatalnokaink tevékenykedését - mert ezt a szűk érdekcsoport érdekében folytatott ámokfutást nem nevezném munkának. na, ez a régi magyar átok, amikor a politikus, ha azt mondja: "mi", nem az egész közösségre, a mgyarokra, és országa minden lakójára gondol, hanem arra, aki a magyarul beszélők és az itt élők közül az ő hátát lapogatja. lásd móricz, mikszáth :-)

maroz 2013.08.14. 07:51:15

@windex: Túlzás? Na, de hát akkor tedd szóvá náluk, ehhez ők állítólag értenek, én meg majd követni fogom a vitátokat:

voksblog.blog.hu/2013/08/05/mandatumbecsles_juniusi_meresek_alapjan

"szívesen erősíti is ezt a tévhitet (is)"
Mi is a tévhit? Hogy kétharmaddal Orbán praktikusan király? Ez egy tévhit? Erős állítás. :)

maroz 2013.08.14. 08:09:22

@windex: "nyilván az önállóan gondolkodni akarók, meg az okosabbja"

Nyilván. :)

"amikor a politikus, ha azt mondja: "mi", nem az egész közösségre, a mgyarokra, és országa minden lakójára gondol, hanem arra, aki a magyarul beszélők és az itt élők közül az ő hátát lapogatja"
Ez nem bug, hanem feature. A képviseleti demokrácia lényege. A politikusnak a polgári demokráciában nem az a dolga, hogy az egész nemzetet "képviselje", hanem hogy azt az érdek- és értékközösséget, amelyikből kinézi, hogy erre neki felhatalmazást hajlandó adni, újra és újra.

Az csak egy kulturális sajátosság, hogy nálunk nagyon sokan rettegnek attól, hogy egyáltalán el merjék azt gondolni, miszerint az ügyeik a saját lábukon is megállnak morálisan, nem, mifelénk azt gondolják, hogy minden részérdek csak akkor képviselhető hitelesen, ha azt némi kommunikációs tekeréssel feltupírozzuk nemzeti üggyé. Nem tudom, figyelted-e, kommenteket cseréltem itt (amiről a naiv valamiért azt hitte, hogy az egy beszélgetés, haha) egy "s" nicken írogató kollégával, na, ő is bemutatta ezt a jelenséget elég szemléletesen: a saját vélekedéseit, érdekeit, értékeit kikiáltotta objektívnak és ezzel mintegy ki is vonta azokat a vitából, hiszen ha valami objektív, akkor arról vitázni se érdemes, így megúszta azt, hogy a saját parciális vélekedéseit, érdekeit, értékeit egy vitában morálisan is meg kelljen védenie. Na, pont ezt a hibás gondolkodásunkat használja ki a pártpolitikai elit, így lesz egymással tényleg beszélgető emberek helyett a pártpolitikusoknak drukkoló szurkolók hada az emberek egy kellően jelentős részéből. É mivel ez remekül működik, szerintem nem nagy kockázat azt tippelni, hogy aki ezt jól érti, az erre viszonylag hosszan tartó hatalmat is képes lehet alapozni. Orbán érti, Gyurcsány síkhülye hozzá, amit elért azt is Orbán másolásával érte el, de igen silány epigonnak bizonyult, a szociknál valamikor a kilencvenes évek derekán-végén fordult elő utoljára olyan, hogy értettek is valamit, a többiek pedig még csak azt sem értik, hogy mi is a probléma, így mi másra lehet itt és ma tippelni, mint hogy Orbánnak kinéz néhány ciklus a hatalomban?

s 2013.08.14. 10:51:14

@maroz: "ő is bemutatta ezt a jelenséget elég szemléletesen: a saját vélekedéseit, érdekeit, értékeit kikiáltotta objektívnak és ezzel mintegy ki is vonta azokat a vitából, hiszen ha valami objektív, akkor arról vitázni se érdemes, így megúszta azt, hogy a saját parciális vélekedéseit, érdekeit, értékeit egy vitában morálisan is meg kelljen védenie. "

Kérlek, védd meg nekem morálisan például cosinus-tételt. Ha nem sikerülne, akkor kénytelen vagyok azt gondolni, hogy az egész csak a te saját parciális vélekedésed. :-)

Nyilván nem vagyok ennyire ostoba. Veled ellentétben én elfogadom, hogy vannak objektív tények. Szívesen beszélgetek erről másokkal. De azt nem tudom érvként elfogadni, hogy egy állítás csak azért nem igaz, mert XY mondta.

windex 2013.08.14. 11:10:59

@maroz: heló! most azt küldted nekem diagramon, amit mondtam :-) elmondom még egyszer, hátha segít: nem a választók 2/3-a, hanem a mandátumoké - és ez nagyon nem ugyanaz

maroz 2013.08.14. 11:32:53

@windex: Ezt a választók kétharmada dolgot te hoztad ide, én egy kurva szót erről előtte nem szóltam, szóval ezt intézd el magaddal, mert ez a te belső vitád. :)

És miben is manifesztálódik a következményeit, a hatását tekintve a különbség, amennyiben nagyon nem ugyanaz? Reality chek: állj oda Orbán elé, és mondd neki azt, hogy kéred vissza a nyugdíjpénztári megtakarításaidat, mert a 2/3-os mandátumtöbbség az nem ugyanaz, mint a 2/3-os szavazattöbbség. És ha nagyon furcsán nézne rád, akkor mondd azt neki keményen és határozottan, hogy azért adja vissza, mert a kettő nem ugyanaz. Mibe, hogy magába száll, visszaadja és immáron megvilágosodva átadja Gyurcsánynak a hatalmat, majd nagy meakulpázások közepette kivándorol Tádzsikisztánba. Hihető, ugye? :)

windex 2013.08.14. 11:35:38

@maroz: az általad megfogalmazott polgári demokráciában működő elv persze cask felületesen igaz, ellentmond ennek rögtön az eskütétel szövege :-) de egyébként is, emberileg és erkölcsileg egy vezető politikusnak, aki atán egy ország hivatalnokává vált, nem az a dolga, hogy szűk érdekcsoportot szolgáljon a munkájával, hanem az egész közösséget. amiről te beszélsz az amúgy a képviseleti demokrácia lényege, nem az adminisztrátori munkáé, nem kellene összemosni a kettőt. szóval nem is érdemes ezt tovább feszegetni. inkább olvass mikszáthot és móriczot, hátha érthetővé válik a dolog :-)

amit utána írsz, szintén nem áll meg: tulajdonképen vitatechnikát elemzel, persze nem is hangzik rosszul, de tartalmilag semmi köze ahhoz, amiről szó van.

és épp erről szólt az "okosabb"-os megjegyzésem. egyrészt az objektivitás nem az azt kimondó személy állításától lesz objektivitás, hanem a valóságtartalmától. tehát nem a tényt hitelesíti a személy, hanem a tény hitelesíti a személyt, hogy úgy mondjam. példa: a trafikmutyi inkorrekt, morálisan védhetetlen eljárás. nem attól az - és objektív kijelentés - hogy én mondom, hanem önmagában, mert ez a tény, függetlenül attól, hogy kinek mennyire tetszik az eredmény. mintha azt mondanám, a nap keleten kel. állításoddal ellentétben a pártpolitikusok nem ezt használják ki, sőt, ez ellen küzdenek minden erejükkel. azt használják ki, hogy az emberek egy része azt hiszi, hogy objektív, miközben érzelemvezéreltség okán magyarázza, és hitelesíteni, igazolni akarja kedvenceinek tetteit, egy másik része látja az objektív valóságot, és ez a kettő élesen elválik egymástól. mondhatnánk, hogy vitában állnak, de ez nem igaz, mert a hívőkkel nemigen lehet vitatkozni, ti. nem vitatkoznak, hanem legyőzni akarják partnereiket. ezt a különbséget használják ki.

orbán meg addig marad, amíg bűvészkedik, és elegen beszopják a trükkjeit. vagy ha érdemi, a közjót szolgáló, eredményes munkát végez - és ez alatt nem arra gondolok, hogy mindig kedvező és kellemes minden rendelkezés. mostanáig az látszik, hogy a hatalom megtartását célzó lépések tökéletesek voltak, az egyéb gazdasági és társadalompolitikai lépések pedig elkapkodott, átgondolatlan, modellezetlen és káros lépések voltak. a helyzetét az mentette, hogy érzelmi alapon elvarázsolja a nézők egyrészét, akik aztán tapsolnak neki. természetesen most a jelenlegi kormányzatról beszélünk, ellenben sajnos a többiről sincs és nem is volt jobb véleményem :-)

és végső soron megállapítható, hogy te sem beszélsz tisztán, összemosol fogalmakat, amik messze nem azonosak. viszlát!

windex 2013.08.14. 11:47:35

@maroz: ne mosd kezeidet, arra reagáltam, amit nálad olvastam. :-) szó nincs itt belső vitáról, több kommentben is 2/3-ot emlegettél, a szavazókra vonatkozóan. gondoltam, megemlítem, hogy nem stimmel a dolog, a parlamenti mandátumokra vonatkozik a 2/3-os kitétel.

fenti kiigazítást nem orbánnak címeztem, mert ő tisztában van ezzel. neked címeztem, mert a szöveged alapján úgy látszik, te nem voltál vele tisztában. pláne nincs ehhez köze a nyugdíjpénztárnak. amúgy szzerencsés a párt, mert ugye, ha valaki, aki kárt okoz polgártársainak, lebukik, azt kártérítésre és/vagy büntetésre kötelezi a társadalom. hát őket nem tudja, annak ellenére, hogy lebuktak. tehát az, hogy ha számonkérném akár rajta a nyugdjpénztári pénzt, és értetlenül nézne, annak nem a 2/3 az oka, hanem a helyzeti előny, amivel morális sekélyessége ellenére visszaél, amivel csak súlyosbít a megítélésén :-) a hiú majom, szintén kártevő gyurcsányt meg hagyjuk ki a meséből, annak csak ne adjon senki semmit :-) de valóban. a legjobb az lenne, ha elhúzna, de nem tadzsikisztánba, hanem azerbajdzsánba - persze gyurcsánnyal összebilincselve :-)

maroz 2013.08.14. 12:00:48

@windex: Mondjuk már elbúcsúztál, és én utálok embereknek utánakiabálni, ha már túl vagyunk a viszláton, de ez azért még érdekelne, ha esetleg újra erre jársz:

"több kommentben is 2/3-ot emlegettél, a szavazókra vonatkozóan"

Konkrétan hol emlegettem én ilyesmit, a _szavazókra_ vonatkozóan? :)

windex 2013.08.14. 12:01:01

@windex: ja, még valami:

"arról nem beszélve, hogy amikor ezt a 2/3-adot emlegeti egy fidesz rajongó, azt hiszi, hogy a szavazásokon elért 2/3-ról beszél, pedig a parlamenti arány az. tehát nem a szavazók 2/3-a szavazott a fideszre, hanem a képviselők 2/3-át adja a fidesz és ez messze nem jelent egyet - de mivel a fidesz is erősen hangulatra és érzelmekre alapozó párt, szívesen erősíti is ezt a tévhitet (is)"

ez is csak vitatechnikai kérdés, hogy látszolag engem idézel, pedig csak szereted újra leírni, ami kedves a szívednek :-) mégis azt hiszem, azzal ellentétben, hogy úgy tűnik, nem értetted, amit olvastál, érted azt. de azért szívesen segítek: nem a parlamenti mandátumok száma a tévhit, hanem ha az ember azt hiszi, hogy ez a szám - nevesen a 2/3 - a szavazók száma. a fidesz ezt a tévhitet látja szívesen, hiszen így az őket támogatók elégedettebbek, így ezt még többszörr hangoiztatják, a nem őket támogatók esetében pedig remélik, hogy azok frusztráltak lesznek, és csak elérik egyszer a "nem érdemes ellenkezni" állapotát.

ellenben, ha mégiscsak értetted, amit írtam - és mivel nem vagy gyengeelméjű, nyilvánvalóan értetted - mondatom ilyen világításba helyezésének egyetlen célja, hogy úgy nézzen ki, felülkerekedsz a vitában. ezt szívesen megengedem neked, mert nekem nem célom a győzelem, sem annak tudata :-), mindemellett kár volt vitatechnikai trükkökhöz folyamodni, mert azzal eltértél a tárgytól. persze értem én, jól néz ki, és jó érzés lehet azzzal zárni a szöveget, hogy "erős álllítás" - csak hát ez így üres fordulat, mert nem válasz az általad olvasottakra :-) üdv!

maroz 2013.08.14. 13:39:27

@windex: Lépcsőház-effektus? ;)
süti beállítások módosítása