Ki a civil?
2013. április 26. írta: pinter.bence

Ki a civil?

civil.jpg

Magyarországon lassan keményebb munka kibogozni a valóság szálait, mint egy C-vitamin-, valamint fájdalomcsillapító-túladagolásban íródott Philip K. Dick-regényben. Dübörög a gazdaság, vagy nem? Jobban teljesítünk, esetleg mégsem? És a legjobb: civilek-e akik annak mondják magukat, vagy mégsem?

Olyan kérdések ezek, mint amilyeneket Jonathan Frakes tehetne fel a Rejtélyes igazságok c. műsor átvezető jeleneteiben. Magyarországon ugyanis egyre inkább úgy tűnik, hogy a politikai réteg egy jelentős része tökéletesen elszakadt a valóságtól úgy kormány-, mint ellenzéki oldalon, és rászorulna, hogy a joviális műsorvezető egy adott nap végén elmondja nekik, hogy akkor mi is volt igaz a mai napból.

Az ellenzéki vezetők rendületlenül sugallják, hogy behúzható a 2014-es választás, pedig egyre inkább tűnik úgy, hogy újabb négy év Fidesz-kormány vár az országra; s az egyre csak elmaradó ellenzéki kiegyezésből is az látszik, hogy Bajnai és Mesterházy már inkább 2018-ra játszik. A súlyos valóságvesztésben szenvedő kormányoldal pedig rendületlenül sulykolja, hogy „Magyarország jobban teljesít”, miközben a társadalom egy nagy szelete egyre nagyobb bajban van, s örülünk, ha a gazdaság csak helyben jár, és nem épp recesszióba fordul. Másrészről az érkező kritikákra gyakran nem értelmes, érvelő választ adnak a kormány potentátjai, néha csak pimf személyeskedésre telik. A kormánypropaganda másik oldala az ellenzék megosztására és lejáratására játszik, egyelőre sikeresen, mondjuk nincs is nehéz dolguk.

Az ellenzék-ellenző hadjáratban részt vett egy szervezet, amely a kormánypártok törekvéseit támogatja; és neve szerint hangsúlyozottan civil, tehát nem párt- vagy kormányzati tisztséget viselő egyének vesznek részt benne. A Civil Összefogás Fóruma most nyilvánosságra hozta, hogy a mögöttük álló alapítvány (CÖKA) bevétele több, mint 85%-a a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványtól származott. Negyvenmillió fideszes forintot kapott tehát a kormányt támogató „civil” mozgalom. Miközben eddig is nyilvánvaló volt, hogy a CÖF-öt valamilyen szinten támogatja a kormánypárt, mégis elég megdöbbentő, hogy az mennyire függ pénzügyileg a Fidesztől. Ilyen mértékű támogatás mellett nagyon nehéz akár csak a civilségnek a látszatáról is beszélni, és nagyon nehezen védhető, ha a Bencsik András, valamint Bayer Zsolt nevével fémjelzett mozgalom az „álcivil” jelző használata ellen tiltakozik.

Más kérdés, hogy a Gyurcsány- valamint Bajnai-kormányok tevékenységét bemutató „ismeretterjesztő kampány” forrásaira így sem derült fény, mivel a közlemény szerint ez majd csak a következő elszámolási évben lesz aktuális. A CÖF emellett persze elmondta, hogy a kampányt nem párttámogatásból, hanem magánszemélyek és kisvállalkozások adományaiból folytatták. Nos, remélhetőleg a 2013-as számviteli beszámolóban a magánforrásokból származó összeg magasabbra fog rúgni, mint a mostani hat és fél millió forint, mivel a Gyurcsány-Bajnai kormányokról szóló „ismeretterjesztő kampány” volumenét ismerve ez iszonyatosan kevés pénznek tűnik. És végül is számít, hogy a kampányra pontosan melyik forintokat fordította a CÖKA/CÖF, ha a bevétel jó részét továbbra is a kormánypárt adja?

Ki a civil tehát Magyarországon? Akit nem támogat pénzzel párt? Vagy akik nem kötődnek tisztségükben párthoz? A Milla és a Szolidaritás nehezen vehető civilnek, miután összeálltak az MSZP által támogatott volt miniszterelnökkel, korábbi miniszterrel, bármilyen megújulást is hirdet Bajnai Gordon. A civilnek eddig is aligha tekinthető CÖF tetemes támogatást kapott a Fidesztől. Hol a civilség tehát? Hol a valódi civil társadalom, amely képes lenne olyan valóságértelmezésre, mely független mindkét oldal fanatizált, eltorzított és egymástól rettegő világlátásától?

A Hallgatói Hálózat példáján láthattuk, hogy nehéz ezt az iménti mondatban vázolt vonalat követni a mai környezetben, mivel senkinek sem érdeke, hogy valódi civilek legyenek a politikai palettán. A HaHához a kormányhű sajtó rögtön Bajnai és Soros György nevét ragasztotta, sok tagjuk egyéb korábbi, vagy újdonsült pártkötődése pedig még nehezebbé tette a helyzetet. Hozzátehetjük még, hogy a HaHát Bajnaihoz kötő fideszes sajtómanőver abból a szempontból sikeres volt, hogy a szervezetnek döntenie kellett: vagy nem keresik az ügyükben akár szövetségesként felléptethető ellenzéki oldal szereplőit, vagy ha mégis, akkor igazolják a kormánypárt vádjait. A szervezet végül az elszigetelődés mellett döntött, mely közvetve vagy közvetlenül, de a decemberi fellendülés után erős visszaesést hozott az aktivitásban.

Mindemellett természetesen nagyon üdvösnek tartjuk a minél szélesebb körül átláthatóságot; és csak szorgalmazni tudjuk, hogy minél több politikai, vagy politika-közeli szereplő, médiatermék és alapítvány tegye átláthatóvá a pénzügyeit.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr295247708

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Civil? Kit érdekel? 2013.04.26. 14:45:08

A Bölcs Boldi Bácsi tanácsai 8.Kedves, Civileket Kereső Barátaim!Azt feszegeti a Mandiner blog egyik értelmesebb szerzője, hogy ki is a civil ma Magyarországon. Tudjuk be fiatal korának, hogy úgy eltévedt. A kérdés ugyanis korántsem olyan jelentős, min...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.26. 13:13:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Ki a civil? 2013.04.26. 11:00:01

Magyarországon lassan keményebb munka kibogozni a valóság szálait, mint egy C-vitamin-, valamint fájdalomcsillapító-túladagolásban íródott Philip K. Dick-regényben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2013.04.26. 10:56:59

civil az, aki nem kormányzati, hanem az önkormányzati politika miatt szerveződik. ez ilyen egyszerű tisztelt fidesz páholy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.26. 12:11:33

@pinter.bence:

Civil nem az, aki nem állami alkalmazott?:-)

Robinzon Kurzor 2013.04.26. 12:37:08

"Dübörög a gazdaság, vagy nem? Jobban teljesítünk, esetleg mégsem?"

Ez tényleg kérdés?

Robinzon Kurzor 2013.04.26. 12:43:53

"hogy valódi civilek legyenek a politikai palettán"

Aki a politikai palettán van -- és ezt értsük úgy, hogy a politika kínálati oldalán -- az nem civil.

Civil az, aki a keresleti oldalon van ... tehát ilyen értelemben nem a palettán van.

Ha valakit a kínálati oldal (vagyis a politika) pénzel, az nem lehet civil.

Az, hogy egy (valódi) civil szervezet véleménye adott ügyben tartalmilag kisebb vagy nagyobb átfedést (horribile dictu: azonosságot) mutat egy politika szereplő véleményével, még nem több mint ami: vélemény -- vagy akár érdek -- azonosság.

Dzsentrisvihák 2013.04.26. 13:41:48

@Robinzon Kurzor:

A számból vetted ki a szót, pontosan így van.

(A cikkhez csak zárójelben annyit, hogy aki a HaHát a civil szerveződések mintapéldájaként - nyilvánvaló kötődéseik felfedését pedig sajtómanőverként - állítja be, az vagy egy politológiailag alulképzett, inkompetens gyökér, vagy érdekvezérelt hazudozó. Egyik sem túl jeles szerepkör.)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.04.26. 14:09:11

Civil az, aki ezen a címen állami támogatást kap. A vitát megnyitom, a vitát lezárom.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.26. 14:13:12

@Kettes:

Kapja azt a pénzt bármely államtól is. Jól mondom?

:-[

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.26. 14:27:34

@Robinzon Kurzor: @Dzsentrisvihák:

Nem szeretnék senkit elszomorítani, de a politikai pártok is civil szervezetek. (Hacsak nincs pártállam Magyarországon.) Nem a civil társadalom érdekképviseletei szervezetei-e (politikai pártjaink)? Az a liberális demokrácia sajátsága, hogy a hatalom gyakorlását általános demokratikus választásokon legitimált politikai pártokon keresztül végzi a civil társadalom.

Lehetne ez másként is (mint ahogy volt is).

Zb74 2013.04.26. 14:37:21

@unionista: A definíciód úgy marhaság, ahogy van. Egy civil kezdeményezésnek, szervezetnek, mozgalomnak lehetnek országos - vagy akár globális - céljai is. Ezeknek még csak nem is kell feltétlenül politikai jellegűeknek lenniük. Itt van például egy, a tiédnél sokkal jobban használható meghatározás:

www.ngo.org/ngoinfo/define.html

(Az utolsó mondat nem minden civil szervezetre vonatkozik; azért került bele a definícióba, mert az ngo.org alapvetően az ENSZ-szel kapcsolatban álló civil szervezetekkel foglalkozik. Ezt leszámítva a meghatározás pontos, és általános érvényű.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.26. 14:38:06

@Kettes:

:-D

Röhejes, hogy mennyire f*stok az Egyháztól! Holott Róma köztudottan a lelkekre hajt s nektek --- ávóspatkányoknak --- saját bevallásotok szerint sincs olyanotok (mármint lelketek):-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.26. 14:51:58

@Kettes:

Egy virtigli ávóspatkány érvvel próbálsz érvelni ávóspatkány voltod ellen? Ez nem az, amit tifelétek kognitív disszonanciának neveznek?:-)

Kandeláber 2013.04.26. 14:58:04

Szerintem Magyarországon az a civil, aki sem az államhoz, sem pártokhoz nem kötődik.
Nem állami alkalmazott, de nem is pártalkalmazott.
Arról már lehetne vitatkozni, hogy civilnek minősül-e az a személy vagy szervezet, amelyik külföldről állami vagy pártpénzeket fogad el.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.26. 15:26:42

mégis ki döbbent meg, hogy ennyire a Fidesz pénzeli a cöf-öt??

Én azt hittem 100%ban teszi, szóval a 85% mégis meglepetés...

Robinzon Kurzor 2013.04.26. 15:31:00

@bbjnick: "Nem szeretnék senkit elszomorítani, de a politikai pártok is civil szervezetek."

És akkor Orbán (Gyurcsány stb.) is puszta civilek.
Ha mindenki civil lenne, akkor nem lenne értelme a fogalomnak.

Ezzel szemben a szomorú valóság az, hogy a "civil szervezet" az még egy többpártrendszerű demokratikus jogállamban is pont attól civil, hogy nem része a közvetlen politikának. (Nem indul választásokon, nem onnan kapja a pénzt és a direktívákat, stb.)

Kandeláber 2013.04.26. 15:33:26

@doggfather: Ez a CÖF rendkívül snassz.
Aki pecsovics, az ne az utcán bizonyítsa ezt.

Robinzon Kurzor 2013.04.26. 15:35:27

@Dzsentrisvihák: "aki a HaHát a civil szerveződések mintapéldájaként - nyilvánvaló kötődéseik felfedését pedig sajtómanőverként - állítja be, az vagy egy politológiailag alulképzett, inkompetens gyökér, vagy érdekvezérelt hazudozó."

Hogy "mintapélda"-e, azt nem tudom, de attól, hogy valamire azt mondod "nyilvánvaló", még nem lesz az.

Különösen nem erősíti a "nyilvánvalóságot" az az "érv", hogy aki szerint nem úgy van, az gyökér vagy hazudik.

Sőt, ezt inkább gyökerek, vagy hazudósok szokták felhozni ...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.26. 15:35:40

@Kandeláber: nem is értem, hogy gondolhatják magukat komolyan?!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.26. 15:44:06

@Kandeláber: Minden állampolgár kötődik az államhoz: fizet neki adót, érvényesek rá az állam törvényei, kap (elvileg...) oktatást, eü-ellátást, valamiféle közrendet és igazságszolgáltatást, élete vége felé nyugdíjat.

Kandeláber 2013.04.26. 15:50:13

@doggfather: Nem az a gond, hogy önmagukat komolyan veszik.
Inkább az, ha mások veszik komolyan őket.
@Holger Hartland: Úgy értettem, hogy anyagilag nem.
Persze ha szigorúan nézzük, akkor elvileg szinte senki nem lehet "civil", mert bárki fogást találhat rajta.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.26. 16:29:50

@Kandeláber: de ezen a szinten ahol ők vannak, már ez is komoly tünet, hogy magukat komolyan veszik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.26. 16:43:32

@Robinzon Kurzor:

Jó nagy demokrata lehetsz te, Kurzorka, ha a saját imádott és folyvást hivatkozott rendszered működési elvét sem érted!:-]

A liberális demokrácia a civil társadalom hegemóniájáról szól: így biztosítható az egyenlőség (vagy fordítva: az egyenlőség úgy biztosítható a lib. dem.-ben, hogy a civil társ. hegemón szerepet birtokol benne). --- A társadalmi hierarchia és a kiváltságok eltöröltettek, az államot szekularizálták, az Egyházat "civilesítették" (egyesületi szintre süllyesztették), mindenki "ugyanolyan eséllyel indul" a nagy civil játszmában (hogy ezzel megalkották --- pontosabban: létrehívták --- a "értékrelativizmus+véleményterror=totalizált korrupció és hatalmi visszaélések átláthatatlan és áthatolhatatlan szövevénye"-képletet, amely a lib. dem. alapstruktúrájává vált, részletkérdés; valamit valamiért: ennyit csak megér a szabadság, egyenlőség, testvériség).

És: "a szomorú valóság az, hogy a "civil szervezet" az még egy többpártrendszerű demokratikus jogállamban is pont attól civil, hogy nem része a közvetlen politikának. (Nem indul választásokon, nem onnan kapja a pénzt és a direktívákat, stb.)" --- írod.

Fogadjunk, hogy nem tudnád normaszerűen alkalmazhatóan meghatározni, amit leírtál?! Mi tekinthető politikának és mi nem? (Csak a gyengébbek kedvéért, ú. é. a te kedvedért: pld. egy "zöld" civil szervezet, amelynek konkrét energiapolitikai elképzelései vannak és ennek hangot is ad, vajon, politizál-e?) Hogyan kezeled a mozgásokat, átjárásokat a "különböző" területek között? (Ha egy civil mozgalmár pártpolitikai szerepet vállal, majd visszatér a mozgalmársághoz, akkor ő mi?) Mi számít pártpénznek? (A nem kormányzati szervezetek állami támogatása mennyire tekinthető párttámogatásnak, hiszen a kormányzatot pártok adják? A "civileket" támogató pld. profitorientált vállalkozások, vajon, pártpénzt terítenek-e, ha maguk (a vállalkozások) állami támogatásban is részesülnek? stb.)

És még ezer ilyen kérdés merül fel! Ezekre, szerinted, mi a válasz?

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.04.26. 18:33:09

a civil szerintem olyan túlmozgásos arc, aki szabadidejében balkán táncházba jár, retteg a fajok kihalása miatt, bálnákat priznicel norvégia partjainál és idétlen 100% hemp zsákruhákkal fedi meghatározhatatlan nemiségű testét

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.04.26. 19:41:00

@bbjnick: Dehogy, én csak azt mondom, hogy a kurva anyád az ávós. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.26. 20:23:34

@Kettes:

Ó, egy ilyen komment ezer vallomással felér! Dehogyis nem vagy te ávóspatkány, mi az hogy, nagyon is!

Robinzon Kurzor 2013.04.26. 22:29:47

@bbjnick:

A saját korlátoltságod körüli pályára álltál, mint mindig.

Kötekedsz össze-vissza, de igazából meg sem próbálod érvekkel cáfolni, amit írtam.

Robinzon Kurzor 2013.04.26. 22:31:49

@bbjnick:

Ahogy szoktad, most is saját korlátoltságod körüli pályára álltál, csak szajkózod a rögeszméidet.

Még csak meg sem próbálod érvekkel cáfolni, amit írtam ... inkább úgy teszel, mint aki nem tud olvasni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.26. 22:43:57

@Robinzon Kurzor:

Érvekkel szolgálhatok, Kurzorka, eszet (ha nincs neked olyan) nem adhatok:-)

Robinzon Kurzor 2013.04.26. 22:49:07

@bbjnick:

Igen, szerinted kb. ez is egy érv volt, igaz?

Czelder Orbán 2013.04.27. 10:12:57

Nahát... kiscica tizenötödszörre is lemászott a falvédőről és tizenötödszörre is rácsodálkozik a naaagy világ dolgaira. Nahát... rendkívűl izgalmas... (nem).

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 11:38:35

@Robinzon Kurzor:

"inkább úgy teszel, mint aki nem tud olvasni"

tévedsz. nem tetteti. :)

Nero Bianco 2013.04.27. 12:23:55

Miután a mai magyar társadalomban a civil szféra csak nyomokban létezik, ezért tök fölösleges azon vitázni, hogy ki is a civil.
Ugyanis semmi jelentősége.

Ráadásul a jelenlegi uralkodó irányzat a civil szféra teljes ellehetetlenítésén dolgozik, mert ugye az nem fér bele a nemzeti együttműködés rendszerébe.

A negyedosztályú magyar foci százszor annyi állami apanázsból urizál, mint az összes magyar civilszervezeteknek adott támogatás.
Az önkéntes munkán alapuló kulturális, környezetvédő, szociális szervezetek gyakorlatilag vagy vegetálnak, vagy lehúzták a rolót.
A magyar társadalom pedig lebénulva figyeli, hogy hogyan verik szét azt a keveset, amit eddig létrehoztak.

Most akkor tényleg azon kéne lamentálni a sír -nem is sír, inkább dögkút, ahová a politikai középszer behányta ezeket a szervezeteket- felett, hogy mi a fasz az a CÖF?
Érdektelen.
Nincs miről beszélni, mert amiről lehetett volna, az ki lett nyírva.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.27. 15:55:25

@Robinzon Kurzor: @mavo:

Folytassatok értelmes, érdemi párbeszédet s én majd figyelem. [........................................................../.]

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.27. 16:04:43

@Nero Bianco:

1. Magyarországon (jóformán) csak civil szféra van, más sem:-)

2. "Az önkéntes munkán alapuló kulturális, környezetvédő, szociális szervezetek gyakorlatilag vagy vegetálnak, vagy lehúzták a rolót" --- ahol a munkaképes korú lakosság legalább fele "inaktív" és több, mint harmada a nyomorszinten vagy környékén él, ahol az átlagjövedelem az EU-s létminimum alatt van, ott (végülis) milyen civilszervezetesdinek kellene "virágoznia" és mitől?

3. Mi lett kinyírva?

Nero Bianco 2013.04.27. 16:36:12

@bbjnick:

Miért érzel kényszert arra, hogy abba is beleszólj, amiről halvány fogalmad sincs?

Van neked ez a kényszeres kioktató betegséged?
Vagy mi?

Én kábé 30 éve végzek önkéntes civil munkát sokféle területen.
Te mit tudsz ez ügyben felmutatni, hogy így osztod az észt?

Kandeláber 2013.04.27. 16:40:39

@Nero Bianco: Harminc éve még civilek sem voltak.
Sőt, még eszdéeszesek sem, max. olyanok, akik terítették a Beszélőt, de őket is nyilvántartotta a III/III.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.27. 17:19:51

@Nero Bianco:

Te sem vitázol, csak hepciáskodsz:-) (Teljesen eltrollosodott ez a szerencsétlen mandiner...)

És, ha ez érdekes, én csak tizenegynehány évet (kilencven és a kétezres évek eleje között) "civilkedtem" --- mondjuk, abba belefért egy-két minisztériumi egyeztetés és nemzetközi konferencia is ---, s azért hagytam a francba az egészet, mert ennyi idő elég volt ahhoz, hogy mélységében is átlássam, miről is szól ez a történet Magyarországon.

Nero Bianco 2013.04.27. 17:20:19

@Kandeláber:
"Harminc éve még civilek sem voltak."

Hogyne lettek volna, max anno nem így hívták őket.
A 80-as évek magyarországon egy rendkívül izgalmas és vibráló évtized volt.
Egy csomó olyan dolog volt, ami teljesen független volt az akkor regnáló hatalomtól.

Kulturálisan spec sokkal izgalmasabb volt, mint a mai sivatag.

Nero Bianco 2013.04.27. 17:24:53

@bbjnick:
"Te sem vitázol"

Kivel lehetne?
Miről lehetne?
Ugyan már.

Itt mindenki nyomatja a saját különbejáratú mítoszát (te is), és becsukja a fülét (te is).
Ne áltasd magad.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.27. 17:51:02

@Nero Bianco:

Ó, dehogyis!

Te állítottad (néhány kommenttel fentebb), hogy a magyarországi civil életet kinyírták. Erre én megkérdeztem, hogy ugyan, mit is nyírtak ki? A válaszod az volt, hogy én kényszeresen belepofázok mindenbe, amihez-amiről (szerinted) se közöm, se fogalmam.

Én kérdeztem, te nem válaszoltál, hanem inszinuáltál.:-)

Tudod mit? Maradjunk ennyiben. [..................................../.]

Esetleg, ha kedved támad megírni az életedet (mondjuk, Harcom (avagy utam a SZETÁtól a M*SZ*Dig) címmel), akkor tedd fel a világhálóra és itt is helyezz el hozzá egy linket --- ígérem, beleolvasok:-) Ott talán választ kapok a kérdésemre, amire itt nem voltál hajlandó válaszolni:-)

Nero Bianco 2013.04.27. 20:01:35

@bbjnick:
"Te állítottad (néhány kommenttel fentebb), hogy a magyarországi civil életet kinyírták."

Most is ezt állítom.

Az NCA utolsó pályázatának 90%-át a sport vitte el, jórészét az mlsz, meg a puskás akadémia.
Ami kábé annyira civil, mint orbánviktor.

Hagyjuk már ezt a ködösítést.

Te is tudod én is tudom, hogy ennek a kormányzatnak a független civilszervezetek nem kedvencei, ha finoman akarok fogalmazni.
Én azt látom, hogy azok a civil szervezetek, akiket látok, azok végletesen forráshiányosak lettek.
Legyen ez az Artus vagy a Fonó vagy a CivilRádió vagy a Levegő Munkacsoport vagy bárki más.
Durván a 90%-át elvonták a civil pénzeknek.
Mit lehet erre mondani?

Dzsentrisvihák 2013.04.27. 20:03:19

@bbjnick:

Az két külön dolog, hogy valaki civil, vagy a civil társadalmat képviseli.
Egységsugaró Józsi bácsi civil, amíg a söntés mellől politizál, ha már a tribünről, ne adj Isten a bársonyszékből végzi mindezt, akkor már marhára politikus.
Mert abban a pillanatban, hogy a négyévente bevésett x-en kívül mást is óhajt tenni a szerencsétlenje, és ehhez még valami szervezetet is gründol maga mögé/alá/fölé/mellé... stb., akkor a homlokára is tetováltathatja, méteres, neonban világító betűkkel, hogy CIVIL, ő már bizony nem lesz az.
A civil kívülről nézi a politikát/közéletet, jobb/rosszabb esetben minimálisan él beleszólási jogával, és csókolom. A politikus alakítja, formálja azt, nyomást gyakorol, lobbizik, támad, védelmez, uszít, bátorít, machinál... stb., tehát művel valamit a rendszerben/rendszerrel.

@Robinzon Kurzor:

Elég hatásvadász módon próbálod fejre állítani a dolgokat, bravó. Ettől még a tények makacs dolgok, nehéz velük vitatkozni, de mint tudjuk, a valóságtorzításban érdekelteket ez nem szokta túlzottan zavarni.
Tagadhatatlan tény, hogy Soros (is) pénzeli ezt a civilnek hazudott gittegyletet (és nyilván nem egység Gipsz Jakabot, a hasznos hülyét a filozófia szakról, bár lehet, hogy még őt is). De még ha nem is így lenne, a mögöttük álló támogatók kötődéseit nagyon nehéz lenne letagadni, ezek a kötődések pedig kijelölnek egy markáns, jól beazonosítható, balliberált irányvonalat. Ezt már maguk a szervezők sem tagadhatják (vagyis tagadhatják, de fölösleges, túl sokszor szólták már el magukat, és túl sok minden derült már ki ahhoz).
És bizony, ez nem relativizálható dolog, nem honnan nézzük kérdése, aki ezt nem látja, az közéleti/politikai analfabéta, vagy tudatos hazudozó. Lehet szemantikai, meg érvtechnikai vitába bonyolódni, de az a tényeken nem fog változtatni, és mint mondottam vala, azok biza makacs dolgok...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 22:52:57

@Dzsentrisvihák:

az a baj, elég lett volna leírni a balliberált jelzőt, hogy tudjuk a véleményedet. a köré pakolgatott rosszindulatú féligazság- teljes hazugság halmazzal csak az idődet pazaroltad.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 22:58:58

@bbjnick:

szegénykém, az ember nem is gondolná, hogy neked annyira sorozatos meghunyászkodással teli életed volt, hogy másoktól sem tudsz jobbat feltételezni. sajnállak. bár aztán a fene se tudja, lehet az is, hogy valójában a párttitkár szemforgató cimbijeként éltél, mint marci hevesen, és csak utólag vagy a komcsizmus szegény áldozata, és ezt vetíted másokra.

unionista (törölt) 2013.04.27. 23:09:48

@Zb74:
ami nem kormányzati politika az elvben az önkormányzatiság. egy lokálpatrióta egyesület civil. eddig stimmelünk.

a hallgatói önkormányzat is civil. feltéve, hogy annak nincs kormányzati célja. ha van, (egy párt ifjúsági szervezete), akkor nem civil. a definíció megint ül.

egy nemzetközi emberjogi szervezet is lehet civil. rendben. nem lehet, hogy annak nem a kormányokat, hanem az önkormányzatokat kellene bírálniuk. akkor nem bélyegeznék őket nemzetellenesnek. a civil szervezetek nyomásgyakorlása az önkormányzati szinteken hatékony.

a hallgatói hálózat is akkor lenne igazán civil ha nem foglalkoznának a kormánnyal, hanem a fővárost és az egyetemvárosok polgármestereit bírálnák. azért, hogy álljanak ki a felsőoktatási intézményeikért. és mindezt az országos politikától függetlenül tennék. egyes tankerületi vezetőket szólítanák fel lemondásra. ott ahol a középiskolásokat a rendőrség indokolatlanul megfélemlíti, vagy ahol nem tudnak beiratkozni az első osztályosok. és mondhatnák azt, hogy függetlenül attól, hogy ki van kormányon ők az önkormányzati szinteket ellenőrzik.

a critical mass mozgalom több száz városban jelen van szerte a világban. tevékenységük mindenhol az önkormányzati politikára irányul. ettől civilek.

a példákat hosszasan lehet sorolni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 23:20:27

@unionista:

hú, ezt most nem értem. te tényleg azt fejtegeted, hogy amint valaki a korményt merészeli bírálni, az automatikusan nemcivil? asztarohadtkurva.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.27. 23:32:25

egyébként itt tényleg csak nekem különös, hogy a cöf most akkor vagy tényleg 46 millából fedezett mindent, vagy még ebben is hazudnak? vagy a bkk külön cöf-kedvezménnyel árulta a buszok valagát?

unionista (törölt) 2013.04.28. 00:03:08

@mavo:
a civileknek a kormányzattól függetlennek kell lennie. de nem csak anyagi értelemben, hanem minden vonatkozásban. a civilek dolga kifejezetten az, hogy az önkormányzatokat ellenőrizzék. függetlenül attól, hogy éppen ki van kormányon. ezt érti félre az értelmiség. az egy másik kérdés, hogy mit mond az egyén (individual). bárki mondhat bármit. vagy majdnem akármit. de ha el kezdenek aláírást gyűjteni a kormány mellett, vagy ellen, akkor az nem lehet civil csoportosulás.

ha a heti hetes tarlóst bírálja, akkor mondhatják azt: őket lokálpatriótákat érdekli a főváros. vagy patriótaként az, hogy mi történik debrecenben, vagy hódmezővásárhelyen. de onnantól kezdve, hogy azt mondják: "orbán viktor" mindjárt pártpolitika. mindegy, hogy megvédik, vagy támadják a kormányzót. az már nem lehet civil. a "békemenet" sem az.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.28. 00:21:09

@unionista:

röviden és tömören akkor a civilek húzzanak innen a gecibe, és foglalkozzanak ezentúl a húsvét sziget lakóival. egyéb megoldás ugyanis nincs a kormányzattól való ilyen értelmű függetlenségre.

unionista (törölt) 2013.04.28. 00:38:30

@mavo:
röviden és tömören: a civilek bírálják az önkormányzatokat. vagy alakítsanak pártot.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.28. 00:45:09

@unionista:

röviden és tömören ez orbitális faszság.

ha a kőmellénykészítők civil egyesülete nem szólhat be a kormánynak, ha az két haverjának osztja le a teljes kőmellénykészítő ipart, akkor a civilség lószart sem ér.

ráadásul egyszerűen vicces a verklid arról, hogy de az önkormányzatokat bírálhassák. jelen helyzetünkben az önkormányzatok javarészt a kormány embereiből állnak. vicces, hogy a kormány irdatlan milliárdokból kistafírozott embereit lehessen szidni, de azt a kormányt, aki odarakta és pénzzel tömi őket, na azt ne.

holdon teccik élni magának, vagy mi a here van a hallásával?

Dzsentrisvihák 2013.04.28. 08:22:21

@mavo:

Neked meg elég lett volna annyit mondanod, hogy "be-be-beee, én balos vagyok, akkor se értek egyet veled, ha azt állítod kék az ég"...
Egyébként majd pont az fog érdekelni, hogy egy olyan, a már említett közéleti/politikai analfabéta kategóriáját hihetetlen mélységekben kimerítő, mentális kripli szerint, mint te, mit lenne ildomos írnom. Ne röhögtess.

unionista (törölt) 2013.04.28. 10:18:20

@mavo:
egyezzünk meg abban, hogy orbitális idiótának tartjuk egymást.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.28. 11:20:39

@Nero Bianco: egy kormánynak/pártnak a (tőle) független szervezet sose kedvence.
Minden kormány/párt a valagnyalogatókat szereti, mindegy, hogy Demokratikus Chartának vagy CÖF-nek hívják a seggbeszorultakat.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.28. 18:21:09

@Nero Bianco:

Azt lehet erre mondani, szerintem, hogy nálunk a civil szervezetek (mint ahogyan sok minden más is) a politikai pártok klienseiként működtek. Amin semmi csodálkoznivaló nincs, mivel mifelénk az egyetlen érdemi forrás, az állami támogatás. Természetesen, lehetsz te független, öntudatos "civil", a saját szobásban, négy fal között, de ha "mozogni" akarsz és nem úgy teszed, ahogy a hatalomnak az tetszik, akkor "no money".

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.28. 18:29:01

@Dzsentrisvihák:

Neked is csak egy fogadást tudok ajánlani:

Fogadjunk, hogy nem tudnád normaszerűen alkalmazhatóan meghatározni, amit leírtál?!

Dzsentrisvihák 2013.04.29. 12:04:51

@bbjnick:

Aki - a választási aktuson kívül - a közéletet bármilyen szinten, érdemben befolyásoló tevékenységet végez, az politikus, nem civil.

Slussz.

(A baj itt igazából nem is a civil, hanem a politikusság fogalmának félreértelmezésével van. Mert itthon, ha valaki kiejti ezt a szót, akkor egyből a Parlamentben, a megyei közgyűlésben, vagy a városházán trónolókra gondol, és ott rögtön meg is húzza a demarkációs vonalat: azok a politikusok, mindenki más meg civil.
Sokan már a klientúrát, a lobbistákat, és a csókosokat sem tekintik politikusnak, pedig sok esetben ők döntenek, nem az öltönyös mókus az Országgyűlésben.
Ebből a remekbe szabott félreértésből ered, hogy az olyan varázsszavak, mint "független", meg "szakértő" sikeresek lehettek egy darabig, és ciklikus mémként vissza-vissza térhetnek a hazai politika porondjára.
Az embereknek téves felfogása van arról, ki a politikus, mi egyáltalán a politika (ezért oly népszerű az "én nem járok szavazni, nem érdekel a politika, de mekkora sz@r már, hogy mindennek megy föl az ára, látod, pont ezért nem politizálok" jellegű, önellentmondásos, hikomat mentalitás).)

Robinzon Kurzor 2013.04.29. 12:50:01

@Dzsentrisvihák:"Tagadhatatlan tény, hogy Soros (is) pénzeli ezt a civilnek hazudott gittegyletet"

Tehát?

Soros a Fideszt is támogatta, amíg az civil ifjúsági szervezet volt és ki nem derült, hogy indulni akarnak majd a választásokon.

Robinzon Kurzor 2013.04.29. 12:53:10

@Dzsentrisvihák: "Az embereknek téves felfogása van arról, ki a politikus, mi egyáltalán a politika "

Ebben egyetértünk.

Dzsentrisvihák 2013.04.29. 16:21:04

@Robinzon Kurzor:

Igen, tudom, őket sem szeretem ám jobban érte, elhiheted. Ugyanabból a trágyadombból bugyogtak ők elő, csak más-más időpontban, és ugyanaz a kórság mételyezi mindkettőt.

szép új világ... 2013.04.29. 18:46:08

én csak szeretném tisztelettel kérni, hogy a cöf nyalonc-bérenceket valóban ne keverjük össze a valódi civil társadalommal, amelynek tagjai olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyeket más (az állam, üzleti szektor) nem, amelyek nem csak nyalják, de kontrollálják e két másik szektort, vagy amelyek a közügyekben-közéletben való részvételt mozdítják elő.
Bár mi nem tehetünk arról, hogy a cöf szereti magát odadörgölni hozzánk, civilekhez, azért elnézést kérünk érte.

Robinzon Kurzor 2013.04.29. 23:09:13

@Dzsentrisvihák:

Utálni szíved joga bárkit.

De ha ettől eltérő vélemény az csak hazugság vagy hülyeség lehet, "mert aki ezt nem látja ..." akkor neked rögeszméd van, nem véleményed.

Dzsentrisvihák 2013.04.30. 14:19:20

@Robinzon Kurzor:

Hát, a rögeszme, és az őrület egyéb fajtái inkább azokra jellemzők, akik a nyilvánvaló tényekkel szembemenetelve próbálnak irreális dolgokat valóságként látni/láttatni.

Legalább annyira bizonyított, hogy a HaHa a balliberálisok kreatúrája, mint ahogy a CÖF a Fideszé.
A végtelenségig folytathatnánk a szócséplést, hogy "de nem, de igen, de nem, de igen... stb." baromira fölösleges.

Egy védhetetlen álláspontot akarsz körömszakadtáig tartani úgy, hogy megpróbálsz vélemény kérdést fabrikálni belőle, holott feketén-fehéren bizonyított tényekről van szó. Az lehet, hogy szerinted Soros, és a baloldal nem pénzelte őket, és ők egy teljesen független csoportosulás, a valóság nem ezt mutatja, és ezen semmit sem fog változtatni, hogy ki, mit gondol erről.

Ha ezt tovább kell magyarázni, akkor azt már nem vállalnám, mert nincs se pedagógiai, se elmeorvosi képesítésem.

(Amúgy meg nem értem, miért kell ennyire ragaszkodni a civil maszkhoz, a szervezet vezetői már annyiszor aláásták ezt látszatot, hogy fölösleges. Akit be lehetett hülyíteni vele, az már behülyült, többen pedig nemigen lesznek. Tessék kimondani a nyilvánvalót, és akkor semmi szükség nem lesz az ilyen meddő vitákra...)

Dzsentrisvihák 2013.05.06. 10:52:57

És ez el is dönti, mennyire "civil", meg "politikamentes" a HaHa...: alfahir.hu/dobbenet_bajnai_moge_sorakoznak_a_hahasok
süti beállítások módosítása