Mi az élet a gépek forradalma után?
2017. január 26. írta: Czopf Áron

Mi az élet a gépek forradalma után?

westworld2.png

„− Sürgönyeink már nem haladnak túl Tomszkon!
− Egy futárt, de azonnal!”
                               (Jules Verne: Sztrogoff Mihály)

Verne híres regényében a futárnak Moszkvától Kelet-Szibériáig az élete kockáztatásával kellett eljutnia II. Sándor cár üzenetével, ma pedig már néhány hanyag kattintással el lehetne intézni az ügyet. A jó hír, hogy nincs már szükség Sztrogoff Mihály szolgálataira ahhoz, hogy egy üzenet eljusson a világ másik felére. A rossz hír, hogy már nincsenek is sztrogoff mihályok, mivel kivesztek közülünk.

Az egyént kiszolgáló technikai apparátus szédületes mértékben bővül. A gépek a hétköznapokban egyre hatékonyabban helyettesítik azokat az emberi kvalitásokat, amelyekre csak nélkülük volt szükségünk.

Ma egy átlagos tinédzsernek fejlettebb híradástechnikai apparátusa és teljesebb (sőt, a világ összes ismeretét tartalmazó) tudástára van, mint régen egy uralkodónak.

A modern ember szemében a technikai eszközök létjogosultsága azzal igazolódik be, hogy meghaladják az emberi képességek körét, kiváltják erőfeszítéseink egy részét – tehermentesítenek minket. Az ipari forradalom automatizált munkafolyamatai utópikus távlatokat nyitottak meg egy olyan jövő felé, amelyben a gépek dolgoznak az emberek helyett. Mégis, már a luddizmusban kitört a fájdalmas felismerés, hogy az ember ezzel nem szabadul fel, pusztán feleslegessé válik.

Mára disztópiák egész sora sejteti, hogy az emberi képességek helyettesítése végzetes következményekkel járhat.

*

A technika kényelmével együtt járó visszafejlődés folyamata az élet legkülönbözőbb területein produkál tüneteket.

Őseink még fejben tartották az útvonalat, ha mentek valahova. Szüleink térképpel (és a térképolvasás képességével) vágtak neki a hosszabb utaknak, mi pedig többnyire egy GPS utasításai alapján hánykolódunk a strukturálatlan térben. Amíg van jel, amíg a hang megmondja, hogy a következő utcasarkon merre forduljunk, addig semmi szükség önálló tájékozódásra, az útvonal memorizálására vagy a helybéliektől kapható útbaigazításra. Elveszik az eltévedés és ezzel a véletlen felfedezés lehetősége.

Amikor a könyvtárakat még nem a laptopok zúgása, hanem a lapozás nesze töltötte be, a kutató elme bibliográfiák, katalógusok és nem utolsó sorban a könyvtáros segítségére volt utalva. Az internetes keresőrendszerek már megkímélnek a fáradságtól, hogy a keresésben mi magunk váljunk jártassá. Minek gyötrődnénk, ha az algoritmus helyettünk is gondolkodik?

Egy mai előadáson már adott a lehetőség, hogy a vetített prezentációt a hallgatóság egyszerűen lefotózza és abban a fölényes tudatban várhassa a következő diát, hogy az információnak – amiért jött –, már birtokában van. Ez a mechanikus rögzítés a jegyzetelés kreatív folyamatát váltja fel, amelyben új szövegként rekonstruálódhatnának az elhangzottak. A modern ember az információt ugyan birtokolja, de néha éppen emiatt csappan meg a valódi tudása. A mindent ellepő értékelhetetlen adatszmogban egyszerűen megfullad az elme.

Az elektronikus adattárolás lehetősége az emlékezőképesség sosem látott mértékű pusztulását is eredményezte. A hagyományos, orális társadalmakban még eposzokat, törvénykönyveket, szent iratokat tudtak szó szerint fejből. Az Anyám tyúkja és az Odüsszeia memorizálása között érzékelhető a különbség.

A technikai fejlődés egyre több emberi képességet helyettesít, és tesz feleslegessé a hétköznapokban. Az okos telefonok és buta emberek világában saját művei infantilizálják az embert.

*

A gépeket az ipari forradalom korában megváltóként üdvözölték, ódák, sőt himnuszok születtek gőzmozdonyokról; de amilyen gyorsan felszabadultunk a természet szeszélye alól, olyan gyorsan hajtott igája alá a technoszféra. Cioran szerint az ember „most kiszolgáltatottabb rabszolgája a technikának, mint amilyen rabszolgája a természetnek volt”.

A gépek mára szinte teljesen megfosztottak minket az eredeti világunktól annak minden kellemetlenségével és szépségével együtt, de egy másikat adtak érte cserébe: az internetet.

Amióta átköltöztünk ebbe az új univerzumba − Debord szavaival  „minden, amit az ember valaha közvetlenül megélt, reprezentációvá foszlott”. A spektákulum passzív szemlélésében a fájdalmak és örömök egyaránt átadták helyüket az unalomnak, amelyből lassan a valódi dolgok iránti már-már perverz vágyódás kezd kibontakozni. Profilképek helyett arcokat, file-ok helyett tárgyakat, virtuális reprezentáció helyett életet akarnak a felhasználóvá degradált tömegek.

Erről szól a Westworld című sorozat is, amelyben a szürke hétköznapok fásultságától menekülve tombolják ki magukat az emberek egy robotokkal teli rezervátumban. Metszően pontos, kortárs társadalomkritika. A parkban a vendégek ugyanazt folytatják a valós térben, amit az interneten megszoktak. Jó üzletemberekként minimális energiabefektetésével keresik a maximális élvezetet. Természetesnek veszik, hogy az élmények „járnak nekik”, ha nem is ingyen, de azonnal. Az öntudatra ébredő gépek eközben pontosan annak a világnak a valóságára vágynak, amely elől felhasználóik a karjaikba menekültek. A gép végül teljes mértékben az ember helyébe lép és ezzel beteljesedik a „sorsa”.

„Amikor szenvedsz, akkor vagy a legvalódibb” − mondja a park Ed Harris által alakított tulajdonosa, miközben megöli az egyik androidot. A valódi veszélyt, valódi döntéseket és valódi énjét keresve magának is rá kell jönnie, hogy a fájdalommentes és örömtelen technokrácia határain túl kezdődik az élet.

Erre még az egész emberi társadalmuknak rá kell jönnie, remélhetőleg nem a teljes kiégés árán.

Nagyszerű, hogy egyre hatékonyabb eszközök állnak a rendelkezésünkre, de fontos, hogy a progresszivizmus hurráoptimizmusával szemben mindig legyen bennünk legalább egy csipetnyi a ludditák bizalmatlanságából.

Ha elmegy a net, lehet, hogy nagyon hiányozni fog nekünk Sztrogoff Mihály.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2412142107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.26. 13:51:28

ha a gépsor teljesítménye (munkavégzés sebessége) nő, akkor abból az következik, hogy csökkenhet a munkaidő. ha üzemek kevesebb embert foglalkoztatnak, akkor ki veszi meg az autót. egy több millió dolláros gépsort aligha bíznak 1 emberre. arról nem beszélve, hogy azt robothadsereggel kellene őrizni.

a kapitalizmusból elvben az következne, hogy a piac termelői oldalán a technológia fejlődése totális verseny a munkabéreket lenyomja nulla közelébe, a fogyasztói árakat minimalizálja. lényegében a valódi értékteremtés non profittá válik. és a gazdaságot a tőkejövedelmeken alapul. amiről a virtualizált piacok (a marketing) dönt. ez európában aligha működik. azért, mert a társadalmak történetileg, földrajzilag, nyelvileg tagoltak. filozofikusan is nagyok a különbségek. és különféle technológiai szinten kell termelni. mert a gyügyei gazdának lehet, hogy még mindig kell lovas szekér is. és a gyügyei diszkóban menő, hogy gyuri a tuningolt mz kismotorral érkezik és képes megjavítani az mtz traktort. tapadnak rá a csajok. persze ezzel párhuzamosan lehet, hogy a drogos-buli-buzi negyedet fele részben egynemű párok alkotják, mert erre van szükség a virtualizált, globalizált szolgáltatásokhoz.

de ennek aligha rendelődik alá magyarország egésze. politikai értelemben nem működik. erre a legegyszerűbb racionális válasz az, hogy ortodox liberális zsidó pártok tömörüljenek egy városnegyedbe. a zsidó kommunistákkal és az ortodox zsidó nacionalistákkal együtt. hozzunk létre egy modern kori gettót. senkit sem kell megölni. kapjanak meg 1 négyzetkilométert a nagyjából 100 ezer nagy-magyarból. így hasznot hajtanak. ez azért egy fasisztoid megoldás. ami ugyanakkor mégis csak civilizált. de ennek nem nagyon van alternatívája. legfeljebb az, hogy szóródnak. de amerikában ugyanez lesz. az államok a tőkepiaci központokat szorítják meg és reálgazdaságba öntik a pénzt. amit ha jól csinálnak (alaposan terveznek, szigorúan irányítanak) akkor az működhet. a liberális demokrata városok, városrészek nyilván kivívják az önállóságukat. a vidék amerikája republikánus lesz. a latinok és feketék többsége majd rájönnek, hogy lényegében nekik ugyanaz a jó, ami a fehéreknek. és lesz nagy zsidózás.

Conchobar 2017.01.26. 14:43:58

"A rossz hír, hogy már nincsenek is sztrogoff mihályok, mivel kivesztek közülünk." - Nem baszki! Nem haltak ki, helyesebben még csak ezután fognak megszületni. És nem a lehetőségeink szűkültek be a gépek megjelenésével, hanem ellenkezőleg, a látókörünk és a lehetőségeink tágultak meg. Az ezután következő sztrogoff mihályoknak nem Szibéria másik felébe kell menniük, hanem a Marsra, majd aztán az Androméda galaxisba. Persze azért a posztíró gyötrelme is érthető. A buta embereket eddig csak az embertársaik szellemi képességei zavarták kissé, hiszen a buta ember a faékektől, igáslovaktól és traktoroktól jóval okosabbnak érezhette magát, ámde az okos gépek eljövetelével igencsak megcsappantak a saját képességeikbe és szükségességükbe vetett hitük

Jean Sol Partre 2017.01.26. 15:23:16

"Mégis, már a luddizmusban kitört a fájdalmas felismerés, hogy az ember ezzel nem szabadul fel, pusztán feleslegessé válik."

az árutermelésben válik feleslegessé. ebből nem az következik, hogy az ember felesleges és bajban van, hanme hogy az árutermelést mint rendszert át kell alakítani, meg kell szüntetni.

Veder1 2017.01.26. 15:23:52

@unionista᠋: no offence, de egyre erthetetlenebb szoveget irsz

Bell & Sebastian 2017.01.26. 15:32:23

@Vödör: Pedig érthető, a sorozatgyártás korlátlanságáról, a felvevő piac végességéről, az uniformizáltság káráról, a felhalmozás hiábavalóságáról, és így tovább, ír.

Dehumanizálódás, csak még keresi a szót, keresi a hangot. :)

2017.01.26. 16:19:17

@Vödör:
mi az, ami nem érthető. bölcsészek arról bugyognak, hogy a technológia fejlődésével nem kell annyi szakmunkás és műszaki értelmiség, mert jönnek a robotok. dehogy nem kell. ezekből most is hiány van. csak műszaki tudással majd nem kell annyit fizikai munkásnak melóznia. több időt lehet a tervezésre fordítani, többet kell tesztelni és szervizelni is kellene. mert rengeteg a műszaki hulladék. lassan az lesz a cél, hogy a népek évente cseréljék ki a háztartási gépeket. elegendő lenne egy upgrade. összességében nem kevesebb ember az iparba és az ipari szolgáltatásokba. már csak azért sem, mert valakiknek meg kell venni az autót. a munkanélküli miből veszi meg. lehet mondani, hogy majd mindenkinek tőkejövedelme lesz. rendben. de a technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy az áru nagyobb része helyi legyen. és most úgy tűnik, hogy ez lesz a trend. america first. de a németeknél is lassan minden faluban van egy kis ipartelep. és magyarországon valószínűleg ők fognak diktálni. ha nem ők, akkor a ruszkik. tehát idehozza az autógyárat, még több lesz a robot, akkor majd tesztelnek az autószerelők a gyárudvar melletti ringen. ha önvezető autók lesznek, akkor több lesz a helyi pénzdíjas félamatőr autóverseny, stb. és vidéken továbbra is a valós árutermelés uralja a gazdaságot. a biogazdálkodássl több ember kellene a földekre. ezen a téren sem lehet mindent automatizálni. illetve nem érdemes. a technológia fejlődésével egyszerűen kevesebbet kell dolgoznia a parasztoknak. és egyre több reálértelmiségit kell képezni. és ebből következően egyre többféle áru lesz helyi. ez az egyik irány.

a másik meg az, hogy globális szolgáltatásokat kell nyújtani. (de az ellentmondás csak filozofikus.). mert a virtualizált világban valószínűleg továbbra is erről szól. és a zsidók valószínűleg továbbra is ebbe fognak pénzt tolni. nem azt állítom, hogy ők a gonosz erői. hanem nyilván a google, facebook, globális pénzügyi szolgáltatásokban oracle, kockázati tőke, big data, filmiparban cgi, stb. ezek nagyrészt a zsidókhoz kötődnek és von neumann hazájában erre a célra létre lehetne hozni egy zsidó vagy zsidóbarát negyedet a fővárosban. egy városrészt, ami ezekre szakosodik. és lehet, hogy a párok fele homoszexuális vagy aszexuális szingli lesz. na und. a szélsőjobb azt mondja, hogy ennek korlátokat kellene szabni. áldozzunk be erre a célra ez 1 négyzetkilométert a nagyjából 100 ezer nagy magyarból.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.26. 17:57:43

@Vödör: nem véletlenül nevezem dilibogyónak az übertudatú szovjet-unionista blogtársunkat.

2017.01.26. 18:34:39

@Bell & Sebastian:
a nagy kérdés az, hogy az államok mit kezdjenek a virtualizált, globalizált kultúrával és mi legyen a felhalmozott pénzzel.

a legegyszerűbb lenne azt, hogy mondani, hogy a piacon valós értéket állíts elő. és az árut pénz közvetítésével, vagy akár anélkül el lehet cserélni. és a felhalmozás alapja legyen újra valódi érték. nemesfém, műtárgyak, stb. a virtualitás a marketing. az szabad/ingyenes (gratis).

de az egy vallási kérdés. ha így dönt a társadalom, akkor nem maradhatnak a világias zsidók (ortodox liberális demokraták) és izraeliták is csak időlegesen és néhányan (mert ők nagyrészt ortodox nacionalisták.).

a másik opció, hogy engedjünk át egy részt a fővárosból. és ott lesz egy amerikanizált világ. de persze lehet mondani, hogy ne tegyük. mert az megint brutális versenyelőnyt kap. százcsillió dollár kockázati tőkét, amit a semmiből állítottak elő. és annak az lesz az érdeke, hogy hazaáruló értelmiséget neveljen és elvigye a szellemi erőforrást. ne kövessük el ezt a hibát még egyszer.

a virtualizált javak piacát nagyon erősen korlátozza az állam. ha valaki kutatni akar, akkor van egy szövetségi állami kutatóközpont (mert valószínűleg valakit be kell hívni. tehát nem aligha lesz teljes egészében nemzetállami. vagy a bund vagy a federatsiya lesz. vagy a németek vagy a ruszkik. esetleg svájci confoederatio.) és nincs mindenféle zsidó hohmecolás: "engedjetek át egy négyzetkilométert a százezer nagy-magyarból". hanem nem engedünk át semmit. mert a nemzeti kereszténység biztosítja az ország területi integritását. tessék menni amerikába vagy telavivba. izrael paradox módon ezt az antiszemita politikát támogatja. mert így juthat szellemi erőforráshoz. és amerikának is ez a jó feltéve, hogy a piacok lokalizálódnak.

csak ugye az, hogy engedjünk át 1 négyeztkilométert is modern kori gettósítás. a puha fasizmus. az, hogy ne engedjünk át semmit. az egy kemény, civilizált náci álláspont. ez itt most magyarország. a nemzetet kell szolgálni, vagy a szövetségieket. ha nem tetszik, akkor fel lehet ülni a repülőre. és addig kellene felülni amíg lehet. és erre lehet mondani, hogy ez így basszus. nem sokban különbözik attól, amit hitler mondott. tényleg nem. csak abban, hogy senkinek a haja szála sem görbülhet.

Messzi Vetek 2017.01.26. 18:52:19

valós, amit a posztíró feszeget, persze. de a ludditák bizalmatlanságával vagy anélkül sem lehet még csak lassítani sem a folyamatot. azt mondják, hogy alkalmazkodni kell. ki így alkalmazkodik, ki úgy.
a gépek így.

Vödör1 2017.01.26. 18:58:33

@unionista᠋: na így már érthetőbb. Szóval: "összességében nem kevesebb ember az iparba és az ipari szolgáltatásokba. már csak azért sem, mert valakiknek meg kell venni az autót. a munkanélküli miből veszi meg. lehet mondani, hogy majd mindenkinek tőkejövedelme lesz. "

Ez régi problémája a technológiai fejlődésnek. A hatvanas években azt gondolták, hogy majd a robotizáció milyen remek lesz, mert majd mindenkinek elég lesz kevesebbet dolgoznia, ezzel szemben az lett, hogy a feleslegessé vált munkaerőt leépítették, a munkanélküliség nőtt, aki meg maradt annak meg többet kellett dolgoznia. Nem tudom mi felé fogunk elmozdulni, de egy próbálkozás több helyen az alapjövedelem bevezetése is.

A második bekezdésed nem kommentálnám mert pszichózisos tüneteket mutat, csak annyiban, hogy általában az ír ilyeneket, aki nem ismeri az ott felsorolt szolgáltatásokat. Azok nélkül az első bekezdés sem létezne. Persze lehet álmodozni, meg légbőlkapott modelleket felállítani... De nem akarlak megsérteni, inkább hagyjuk.

2017.01.26. 19:05:22

@Herr Schnapsidee Lieferant:
van egy 10 milliós ország. és ebben van egy 2,5 milliós agglomeráció amelyik szinte kizárólag a fogyasztás oldaláról akar bekapcsolódni a gazdaságba. mondván, hogy majd úgy is minden robotizálva lesz. ahhoz van szokva, hogy az áru a piacon odahull.

megvesszük a kacsát ezerért. kisütjük. és eladjuk tízezeért. mert a piac termelő oldalán totális verseny van hirdetve. és innentől kezdve kurvára nem az számít, hogy mennyire tudsz kacsát sütni hanem attól, hogy hol van éttermed. milyen sajtókapcsolataid vannak. az ár nagyrészt a marketing függvénye. a sztárséf hány csillagot gyűjt az nagyjából attól függ, hogy ki kinek a faszát szopja képletesen vagy ténylegesen. mert ez a világ így működik. és ugye a kapcsát nem olyan nagy kunszt kisütni. az állatot felnevelni és konyhakész állapotba hozni a nehezebb. de a piac értékítélete fordított. azért, mert a gazdaság majdnem teljesen nyitott és a termelői oldalon totális versenyt hirdetnek. és a reálgazdaságba a fogyasztás oldaláról érdemes bekapcsolódni. vagy még arra sincs szükség, mert a virtualitásban a pénz termeli a pénzt anélkül, hogy valós áru jönne létre. és ez egy pénzügyi-kereskedelmi kultúra nem a palócoktól ered. de még csak nem is a sokácoktól, vagy a bunyevácoktól. és a fővárosok gazdagsága erre van alapozva. ez ellen lázadt fel a vidék. a gyügyei paraszt azt mondja a gyerekének. fiam csak azért menjél fel pestre, hogy elszedd a hatalmat ezektől. ezt használta ki orbán. ezen alapul a fidesz. és a másodgenerációból lett a jobbik. nem luddizmus van. nem géprombolás. nem a traktort törik össze. hanem kódolt antiszemitizmus van. burkolt zsidóellenesség. basszuk ki a teszkót. ez megy. akár tetszik, akár nem tetszik. nekem nem tetszik. de mit kellene mondani? ó kapitalizmusban vannak kisebb-nagyobb igazságtalanságok. de nincs ennél jobb rendszer. a finánctőke uralma nem lesz tartható. de nem a kommunisták jönnek. a többség benácul, vagy benácult. kelet európában a "zsidók" miatt, nyugaton az iszlám miatt. azért, mert ők gyarmatosítók és nem gyarmatosítottak. európa egységét a nemzeti kereszténység teremheti meg. de meggyőzhető vagyok. csak mégis mi az alternatíva?

Messzi Vetek 2017.01.26. 19:09:32

@unionista᠋: nézze, szerintem meg a szabadversenyes kapitalizmusból az következik, hogy a végén csak egy maradhat - per definitionem. ezért "versenyzünk" (pontosabban versenyeznek azok, akik versenyben vannak. nekem például ebben a játszmában már generációkkal ezelőtt nem osztottak lapot).

a nyilvánvaló logikai bakugrás, ha az ember feleslegességéről értekezünk. nem az ember van a munkáért. ha az a cél, hogy kevesebb munkával legyen előállítható a jószág, amit elfogyasztunk éspervagy használunk, akkor a gépesítés üdvözítő (lehet). ha az a cél, hogy a hatalmat koncentráljuk, akkor meg (nekem) nem.

Bell & Sebastian 2017.01.26. 19:24:28

@Messzi Vetek: Egyértelmű, hogy mi a cél, ha manapság már egy szaros izzót is élettartamra terveznek, nemsokára odaérünk, hogy vezényszóra minden köddé válik.

Bérek vásárlóereje szigorúan leszögezve 1974 -es szintre, még Amerikában is, Dagobertéknél pedig csak gyűlik és gyűlik az arany.

2017.01.26. 19:54:11

@Vödör1:
arról van szó, hogy a főváros gazdasága nem a valós árutermelésre van alapozva hanem majdnem kizárólag a fogyasztásra. most még el lehet adni a luxus szolgáltatásokat. és talán a jövőben is. de csak az adhatja el, aki kap százcsillió dollár hitelt. azért, hogy megvegye hozzá az ingatlant. illetve csak az működhet, akinek az üzletét nem sújtják különadóval. mert bárkitől, bármit elvehetnek 48 óra alatt. ha kell, akkor egy miniszterelnöki rendelkezést ennyi idő vernek át a törvényhozáson.

a fidesz a ipari parkok bővítésére több száz milliárd forintot osztott szét. ezek a 18-as választásokra épülnek. előtte nyitnak, és ezután lesznek csúcsra járatva. ez több ezer milliárd forint beruházást jelen. ezeknek meg kell térülni egy még globálisan versengő piacon. ami csak úgy lehetséges, hogy az állam ezeknek a termelő üzemeknek további támogatásokat ad. mert különben a vidéken a szakmunkások ezreit kellene az utcára rakni. illetve lesznek kivonulók, akik nem vállalják a foglalkoztatást. ebből akár egy újabb államosítási hullám lehet. kézi vezérelt gazdaság is teljesíthet jól. csak amerikában valószínűleg a kalkulációk megalapozottabbak, mint magyarországon. és még a parasztok követelőzni fognak. 18 után is. tehát a politikának nem marad más lehetősége, mint kifosztani a fővárost. és a humán értelmiség vagy beáll a sorba, vagy mehet külföldre.

oké, ne zsidózzuk le ezt a neoliberális világot, de ez valójában a világias zsidó kultúra. amelyik kelet-európában, magyarországon, budapesten összeomlik. a virtualizált közeg. anélkül csinálhat bárki bármit a színházban. az a sztár, aki a széles vászonra ki van vetítve. erről eddig a tőkepiac döntött. a kereskedelmi bankokat elvette az állam, a kereskedelmi médiát nagyobb részt ellenőrzése alá vonta, nem mondtak le a hipermarketek felvásárlásáról és kérdés, hogy mi lesz ngo hálózattal. ne tegyünk már úgy, hogy ez nem a zsidó pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató kultúra. és most ezt orbán nagyrészt államosítja. a fideszt a nemzeti radikálisok válhatják le. ezért mondják az éceszgéberek, hogy velük kellene szövetséget kötni. de az úgy nem megy. trükkösebben kellett volna. előbb az lmp mögé beállni. és aztán jobbik-lmp szövetséget megkreálni. és az szdsz legfeljebb úgy szivároghatott volna vissza a parlamentbe. de ezt egy év alatt aligha csinálják meg. tehát marad ez a politika. és innnetől kedve az számít, hogy ki a récsöl barátja, barátnője. de egyik is így volt. csak a családok változtak. és változnak. klánok harcolnak egymással. és a pártpolitikában kládok törzsi kultúrája jelenik meg. a jobbikban az őseurázsiai kultúra. orbán "cigánykodik". a belső ellenzéke szlávos. a balkáni típusú nacionalizmusban lesznek partnerei lesznek. és ott lesznek a parasztok és a parasztpolgárok. magyarországon a medián település 17,5 ezer lakosú (budapest 100x ekkora). a magyar választók fele nagyjából mezőtúr méretű, vagy annál kisebb településen él. az nyeri a választást, aki a politikáját mezővárosokra optimalizálja. és a neolib-neokon értelmiség erre a világra akarja egy amerikanizált metropolisz logikáját ráhúzni.

tavaly a broadway az év utolsó hetében közel 50 millió dollár árbevételt termelt. a budapesti színházak brutális módon veszteségesek. nem lehet fenntartani ennyi intézményt állami pénzből. a sportklubokat se, de a művész klubokat se. mi alapján fognak szelektálni. ki áll mi színpadunkra? ki az, aki tapsol és ki ellenünk. de ez nem azért van, mert a geci orbán. hanem mert a magyar főváros nem működhet amerika mintájára. ott tartunk, hogy amerika se működhet a liberális kapitalizmus elvei szerint. mondhatod, hogy ez paranoia. nem ez a helyzet. rendben van.

2017.01.26. 21:11:30

@Messzi Vetek:
a közgazdászok azt mondják, hogy nem kell mindenkinek gombostűt gyártani. mert azt még egy acélszálból sem egyszerű előállítani. fel kell darabolni, galvanizálni, edzeni kell. le kell csiszolni a tű egyik végét, egy gázpisztollyal a másikre folyékony üveget fújni és tűt forgatni. így lehet gömböt formálni. ezek után a leeső tűket ellenőrizni, rendezni, becsomagolni. de ez is egy elég bonyolult gépsort igényel. ez egy gombostű gyártása félkész acélszálból. de semmi probléma. majd a globális verseny eldönti, hogy ki állítja elő az ár/érték arányban legjobb gombostűt. és ez eredményezi azt, hogy viszonylag jó minőségű tűhöz viszonylag olcsón juthatsz. ez a kapitalizmus vívmánya. ebben a játszmában termelői oldalról szinte mindent a népi kína nyert meg. a gombostűtől kezdve a vadászgépekig vagy a hadihajókig.

ez a világ a fogyasztás oldaláról lehet, hogy liberális demokrácia, de termelői oldalról katonai vagy legalább is félkatonai diktatúra. és ez addig tartható, amíg a kommunistáknak szüksége van technológia importra. mert onnantól kezdve megindulnak az államosítások. anyugat a versenyelőnyét elvesztette. az usa most azt mondja, hogy erőddé alakítja a gazdaságát. nyugat-európát fenyegeti egy iszlám invázió. és kelet-európa akár orosz befolyás is alá kerülhet. mert dönthetnek úgy a nagyhatalmak, hogy kelet-németországot leszámítva lemondanak a posztszovjet térségről. tehát nem az a legfőbb kérdés, hogyan nyeri meg a sztárséf a világversenyt. hanem az, hogy a magyar gazdaság hogyan tartja fent önmagát. ki lesz az a szövetséges, akit magyarország majdnem teljesen elvtelenül kiszolgál. és ebből az következik, hogy német vezénylettel gyártják a tűket a magyar szakmunkások. és jó esetben megkapod az orvosi tűk egy részét. és eladhatod a kárpát-medencében a határon túli magyar területekre. a németeket meg kiengeded közép-keletre. hadd égessék meg magukat. mi a válasz a zsidó kérdésre. a cigány kérdésre. a határon túli magyarok milyen kapcsolódnak az anyaországhoz. és ezek mellett a németeket vagy oroszokat szolgáljuk ki. ezeket kellene megválaszolni. hol láttok ti itt ludditákat? nem a gépeket akarják lerombolni, hanem a keresztény kultúrát. van egy összeomló iszlám. külső fenyegetés európára. és a magyar zsidó kultúra a kommunisták rémuralma után ortodox kapitalista változatban is összeomlott. ennek lehet örülni és lehet felett siránkozni. ez szubjektív. a fő kérdés, hogy mi lép a helyébe.

Herr Schnapsidee Lieferant 2017.01.27. 03:04:11

@unionista᠋: napi gyógyszerezésed beállítása nem az én dolgom, de azért drukkolok, hogy rendbe jössz és akkor majd egy szép napon kéz a kézben táncikálunk a virágos réten, fésülgetjük ergé szakállát meg lepkéket fogunk és énekelünk a szép kék ég alatt :DDDDD

annamanna 2017.01.27. 04:04:45

Azt nem értem, hogy az olyan Frédibénik, mint ez a szerző, miért csak szövegelnek arról, amihez a gyakorlatban semmi közük? A lagymatag pofázás helyett miért nem váltják tettekre a fantasztikus elképzeléseiket? Mondjuk ez a zseni menjen el egy kőbányába követ törni, abból készítsen macskakövet és kövezzen ki egy utcát. Ha a feladatot sikeresen abszolválta, és még mindig az a véleménye, hogy megtalálta a helyét, agyő, gépkorszak, akkor a hasonszőrű idióta társaival együtt fáradjanak el a szibériai tajgába, vagy vegyék be magukat a szavanna/őserdő mélyére, és éljenek ott boldogan, ámen.

Akire hivatkozik, véletlenül egy náciszimpatizáns nihilista: "Ezekben az években szimpatizált mind a német, mind az olasz fasizmussal, s bár nem volt tagja a Vasgárdának, szimpatizált annak fellépésével." "Ciorant a filozófia egyik legnagyobb újkori szkeptikusaként és nihilistájaként tartják számon."
De kár szemérmesnek lenni, és elhallgatni a Ted Kaczynskival való szellemi rokonságot: hu.wikipedia.org/wiki/Theodore_Kaczynski

"Az ipari társadalom és jövője[4] című tanulmányában (közismert nevén Unabomber Kiáltvány) amellett érvelt, hogy tettei szélsőségességük ellenére szükségszerűek, mert így tudja felhívni a figyelmet a modern technológia veszélyeire. Merényletei, amelyeket abban a reményben követett el, hogy ezzel másokat is a technikai fejlődés általi leigázásuk elleni harcra inspirál, végül az FBI története legköltségesebb embervadászatának célpontjává tették. Elfogása után a halálbüntetés elkerülése érdekében vádalkut kötött, amelynek értelmében elismerte bűnösségét. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a feltételes szabadulás lehetősége nélkül."

"Az ipari társadalom és jövője Kaczynski azon állításával kezdődik, hogy "az ipari forradalom és következményei katasztrofálisak lettek az emberi faj számára". Nyitó és záró fejezeteiben Kaczinsky egyediség-ellenességük és kollektivizmus-pártiságuk miatt elítéli a baloldaliságot és a baloldaliakat, állítása szerint "mivel, mélyen legbelül [a baloldali] lúzernek érzi magát". A szövegben leírt baloldaliságot a "nem-baloldaliság"-gal állítja szembe, és teljes mértékben ellenzi a dokumentum által vízionált "anarchiával": "hatalom … egyéni vagy kis-csoporti alapon". "Anarchiája" lehetővé tenné az emberek számára "a saját életmódjuk irányítását", az anarchista ellenzi a technikát, mivel "a kis csoportokat nagy szervezetektől hozza függésbe".

(...) Azt állítja, hogy az technológiai leigázás egyetlen alternatívája a technológia visszautasítása és a visszatérés egy természethez közeli élethez, amelyben az "akarati folyamat", amely alatt az egyén saját problémái megoldásának képességére vonatkozó igényét érti, teljes mértékben kielégül. A technológiai-ipari társadalomban állítása szerint az emberiség lehetőségei sokkal nagyobbak, ám az egyes ember lehetőségei nagyon beszűkültek, mivel ahogy egy társadalomban az együttműködő emberek száma nő, úgy úgy csökken a döntéshozó egyének része a populációban. Az "akarati folyamat"-ban való részvétel mindent elsöprő igénye miatt a modern társadalom vég nélkül ismétlődő, alapvetően értelmetlen pótcselekvésekkel van tele, beleértve azt is, hogy a modern ember majdnem mindent üzleti alapon vagy az élvezetekért csinál: művészi igyekezet, szakmai előrehaladás, vagyon gyűjtése, a "mértéktelen szex" mind-mind "mesterséges", mert nem elégít ki "biológiai igényeket".

Állítása szerint a technikai fejlődés, iparosodás e folyamatai évszázadok óta finomodnak, és végül az emberek túlnyomó többségének gépek, illetve a gépeket irányító szűk kisebbség általi teljes leigázásában fognak beteljesedni. Állítja, hogy a társadalom valószínűleg genetikai úton vagy drogozással fogja az embereket még több és több pótcselekvés elfogadására késztetni, egy olyan világot teremtve, amelyben "az emberi lények talán boldogak lehetnek… de egészen biztosan nem lesznek szabadok". Ebben a világban az emberek "háziállatok szintjére fognak alacsonyodni".

Miután megjósolta a társadalomnak az egyén boldogságával való összeférhetetlenség miatti széttöredezését, Kaczinsky céloz az óhajára, hogy "bevesse az Igazi Hívők energiáit egy forradalomért", és megállapítja, hogy megfigyelése szerint "a legveszélyesebb baloldaliak… kerülik az agresszivitásuk irritáló kinyilvánítását és tartózkodnak a baloldaliságuk reklámozásától, viszont csendben és feltűnés nélkül dolgoznak a kollektivista értékeik előmozdításáért…"

"hatósági személyeket küldtek Kaczynski letartóztatására a montanai Lincoln külterületén álló tanyáján. Egy időben David is bátyja életstílusa szerint élt, de később úgy döntött, hogy maga mögött hagyja a túlélő életmódot."

conchita wurst 2017.01.27. 10:55:56

A tudás és a döntéshozás sosem az adatok, infók mennyiségén, hanem azok elemzésén, értékelésén múlt.

Utóbbira a számítógép és a meterséges intelligencia nem képes, bár egyébként már régen nélkülözhetetlen az adatgyüjtésben.

kalahari ernő 2017.01.27. 19:08:49

@Conchobar: "Az ezután következő sztrogoff mihályoknak nem Szibéria másik felébe kell menniük, hanem a Marsra, majd aztán az Androméda galaxisba"

Jujjj! Konki! Túl sok sci fi-t néztél és teljesen elhülyültél tőle.

kalahari ernő 2017.01.27. 19:14:23

@Bell & Sebastian: ", Dagobertéknél pedig csak gyűlik és gyűlik az arany."
Ez nagyon tetszik, szellemes.

tireless treehugger 2017.01.29. 12:53:02

@conchita wurst:

az elemzés és döntéshozás ma már elképzelhetetlen ai/hi nélkül.

majd szép lassan leszivárog a mindennapokba.

"hybrid intelligence" és "enhanced intelligence" további segítséget ad.

a cikkhez: kapargatja az ismerten túli világot, de sohasem fogja meglátni amíg az ismertet maga mögött nem hagyja.
süti beállítások módosítása