Ne az legyen, hogy van a szegény orvos meg a szemét államtitkár! – Ónodi-Szűcs Zoltán a Mandinernek
2016. december 14. írta: Redakció

Ne az legyen, hogy van a szegény orvos meg a szemét államtitkár! – Ónodi-Szűcs Zoltán a Mandinernek

onodi_szucs_zoltan.jpg

Rendet tenne, csak jön az ellenállás; és nem az orvoshiány miatt van káosz az egészségügyben – mondja Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a Mandinernek. Az egészségügy felelőse azért nem üldözné rendőrséggel a hálapénzt, mert azzal a maradék orvost üldözné el az országból. Az államtitkár vitatja az orvoshiány és a várólisták problémáját – szerinte aránytévesztésről és lakossági érzetekről van szó. Nagyinterjúnk.

„Olyanokat látunk néha, hogy bemegy az ember az ügyeletre, és azt látja, hogy alig áll a lábán az orvos, olyan fáradt.

Azt kerüljük már el, hogy van a szegény orvos, meg van a szemét államtitkár. Ez egy összetettebb kérdés. Elképzelhető, hogy valami miatt valóban hosszabb ideig kellett a kórházban lennie, de sajnos az is, hogy például magánrendelésről ment ügyelni. Akkor is én vagyok a szemét államtitkár?

Akkor mi a válasza ennek a kormánynak? Önök a szabályozók: hogyan kellene egyensúlyt teremteni a közellátás és a magánrendelés között?

Nyugodtan nézzen körül, és nézze meg, hogy ki jár Trabanttal, aki orvos! Ebben a rendszerben a rendetlenség mentén mindenki szenved: az orvos is, a szakdolgozó is és a beteg is. A baj ott van, hogy amikor én megpróbálok rendet teremteni egy-egy ügy mentén, akkor jön az ellenállás. Például szeretném bevezetni a háziorvosoknál a törzskarton-rendszert, mivel nem ártana, ha tudná a háziorvos is, hogy a betegei közül kinek milyen az egészségi állapota. Ráadásul olyan a rendszer, ami nem igényel orvosi munkát, mert a nővér ki tudja tölteni a kilencvenöt százalékát egyedül. Erre mi történik? Nem az a reakció, hogy de jó, végre valaki fel akarja mérni, hogy mire van szükség Magyarországon; hanem azt mondják, hogy elvesszük az orvos az idejét a betegtől. Miközben éppen azt szeretném, hogy foglalkozzon a betegével és tudja meg, milyen rizikófaktorai vannak. Közép- és hosszú távon mindenki jobban járna.

Ha már a háziorvosoknál meg a közép-hosszútávnál tartunk: mi lesz öt év múlva, amikor tömegesen nyugdíjba mennek?

Ha megkérdezi ezt a német egészségügyi minisztertől és kap rá jó választ, én is el fogom tudni mondani önnek a jó választ. Mert erre a problémára senki nem tudja jelen pillanatban a választ.”

Bakó Bea interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr412046745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terniak 2016.12.14. 10:02:48

Most már értem, miért van az, ami ebben az ágazatban. Se elképzelése, se megoldása.

Felháborító ez az interjú, a valóság ismeretének totális hiánya....

Hm, lakossági érzet. Államtitkár úr, a lakossági érzetnek vagy egy oka, ha nem több. Hogy ha bemegyek egy állami intézménybe, szakadt falak, fáradt és kiégett orvosok, nővérek vannak. Ha bemegyek egy magánrendelésre, kedvesek, foglalkoznak velem, nem 5 percig, hanem 1 óráig, a körülmények méltóak egy beteg-páciens találkozóhoz, és nem érzi azt az ember, hogy egy ipari üzemben van.

Kisbabánknál jól láttuk: még az egyébként elismerést érdemlő Semmelweis-en is doktornőnek 10 perce volt ránk, egy levegőtlen "váróban" vártunk másik 20 családdal, amíg sorra kerülünk, mígnem az orvosi dolgozószobában! sikerült a vizsgálatot elvégezni. Nem az ő hibája volt, de nem győzött elnézést kérni.
Átmentünk magánrendelésre, ahol 1 órán keresztül mindent meg lehetett beszélni, kulturált körülmények között, a gyerekeknek ép játékokkal, nem pedig leszakadt fejű plüssmacival lehetett játszani....

A megoldás pedig egyszerű: amíg nem hajlandóak belátni, hogy ehhez rengeteg pénz kell, és rengeteg ember, akiket meg kell fizetni becsületesen (értsd: egy orvos keressen többet mint egy Fradi-játékos), mert az egyik legfontosabb feladatot végzik az országban és a világon, addig hablatyolhat mindenről.

Talán nem hobbikra, zongorákra és egyéb "fontos" dolgokra kellene költenie a közpénzt a kormányzatnak....

Az első intézkedése tudja mi legyen: állami vezetőknek a privilegizált ellátást szüntesse meg. Szerintem pár hónap alatt rendbe tennék az egészségügyet...

Bloodscalp 2016.12.15. 15:05:00

@Terniak: azt hiszem lejött ebből az interjúból is hogy ezt nem kell várni ettől a balféktől sem a posztkomcsiktól olyat hogy x száz milliárd forintot szán a kormány az eü. fejlesztésére...Ilyen híreket meg jó sokáig nem kell olvastunk, ezzel a nyomival csak kibekkelik 2018ig szerintem

tireless treehugger 2016.12.15. 17:09:28

@Bloodscalp:

azzal még nem volna baj hogyha az alapokat jobban megszervezik, nagy a pocsékolás. mivel még ezzel az eü színvonallal sem sikerült beindítani a kitörési/változási akaratot, biztosra vehető hogy tovább szűkítik az ellátást.

de hogy mi várható el a fickótól?, ambícióban ötletben nincs hiánya.

meg a fidesz is mögötte áll, akármilyen gyenge eredményt is elér, a média segítségével felfújják aztán zsebükben az újabb négy év.

az eü bürokrácia eddig is megtörhetetlen dió volt, most majd kiderül a ner ereje, ez már nem egy piti rendőr szakszervezet hanem a rendszer önmaga.

Bloodscalp 2016.12.15. 17:16:57

@még nem: lófaszt! hogy a törzskartoték rendszert 2017re nem voltak képesek megcsinálni tökéletes példa arra hogy nemcsak pénzt nem akarnak fejlesztésbe áldozni de szándék sincs fejlődni

Bloodscalp 2016.12.15. 17:26:41

egyébként zseniális felütés: orvoshiány? Milyen orvoshiány? Nincs orvoshiány! ja de van....De hát csökken a tendencia.

Az interjú pedig úgy végződik hogy anno a fidesz Sok feljelentéssel nekiment a hálapénznek...Most meg a MOK nem meri kizárni az elítélt de hivatasatol el nem tiltott orvost.

Ezért már érdemes itthon maradni, ugye rezidensek?

S=klogW 2016.12.15. 19:03:00

hazudik

pofátlanul hazudik

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.12.15. 20:24:46

@S=klogW: Nem csoda. Egy báb. Azt nézze, kik mozgatják, és miért.

Bell & Sebastian 2016.12.15. 23:43:54

A német egészségüggyel példálózni számunkra rossz ómen. Ha valaha lesz borotválkozó automata, elsőként a németek állítják üzembe, mert az elve nagyjából ugyanaz, mint a német egészségügy működéséé.

Csak végszükségben és saját felelősségére próbálja ki!

Ez a csávó csak a szokásos, arrogáns és parvenü fideszes.

Pelso.. 2016.12.16. 10:03:22

Mégis, mit vártok.
Neki az a feladata, hogy ne omoljon be az eü legalább a választásokig, vagyis ne legyen tömeges ellátatlanság, nozokomiális események sorozatban és nagy létszámban, valamint kijöjjön az árnyék (tényleges) költségvetésből, - amiket a habonyművek már nem tudna ellenpropagandával elbagatellizálni.
Voltak meg lesznek még rosszabb államtitkárok.
süti beállítások módosítása