Darabjaira hullt a Nagy-Magyarország-emlékmű – Gányország VIII.
2016. november 27. írta: Vicomte de Boundoise

Darabjaira hullt a Nagy-Magyarország-emlékmű – Gányország VIII.

eger_heol1.png

Az alig két éve átadott egri Országzászló-emlékműről lepotyogtak a Trianonban szétszakított országrészek. De hogy történhetett ez meg? Rekonstruáltuk a lehetséges szcenáriót!

Me így értöd a lézörre' löhet vágni ezön föllelkesült a Főnök, monta vágassuk ki a mindönt márványbú lézörrel, leszarja mönnyibe fáj. De akkó vót az, hogy ragasszuk rája a márványra, mer így szimplán kivágva lófasz az egész. Én montam a főnöknek, hogy dübelözni kéne, de aszonta kúrjam föl Mestörre' jó lösz úgy a' átadásra. Émmontam, hogy én dübelöznék, de monta, hogy az minimum két nap, mög kéne tipli mög állványcsavar, annak a feje mög hogy néz ki mán baszod, hát én montam jóvan, föltöszöm a Mestörre' de az első fagy ozt úgy legyün, mint kurvaélöt. Most mögmondtam, vagy mögmondtam? Mögmondtam. Innentő mán nem az én gondom értöd.... ééééén engöm már ez nem izgat..... leadtam munkát időre, köszicsá kalapkabát.... óggyák mög...

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7612004078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2016.11.27. 22:10:57

Végkiárusított csemperagasztó a Bricostore -tól elsült a Mekk Elek Kft. kezében. Készült az EU nagyvonalú támogatásának kisebb részéből, ami fenn is maradt.

GNDL 2016.11.27. 23:00:22

Próbáljatok meg úgy rugózni a „jól képzett magyar szakmunkáson” hogy most emeltétek 15-25%-kal a kezdő bérét ezeknek az tuskó arcoknak... mert ugye megéri dolgozni... ja, bazmeg, főleg hogy szakembert már nem is lehet alkalmazni Magyarországon, mert nincs ilyen... :)

annamanna 2016.11.28. 03:27:04

Érdemes végignézni a 2015-ös képeket (az emlékmű avatása után egy évvel készültek): egriugyek.hu/kepgaleria/a-felkesz-egri-orszagszazlo-foto-serfozo-peter

"ezt már egyszer a választások előtt átadták. Azonban van még teendő, mert az emlékmű nagyon gyatrán néz ki." "Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vendégszereplésével tavaly augusztus 20-án adták át az egri országzászlót. Az emlékmű már akkor sem aratott nagy elismerést, többeknek feltűnt, hogy az oszlopokat a román zászló színeire festették. Az akkor félkészen átadott és úgy is hagyott teret nemrég újra elkezdték csinosítgatni. Első ránézésre van is rajta mit foltozgatni." egriugyek.hu/eger-ugye/egri-orszagzaszlo-reg-lattunk-mar-ennyire-gagyi-kivitelezest

Valami festék is szétkenődött rajta: "Az emlékművet biztosan valamiféle átok sújtja, mert pár éve (2014 nyarának végén) egy esőzés után további területek vesztek el az országból..." egriugyek.hu/eger-ugye/szethullott-magyarorszag-de-mar-csinaljak

További kifogások: "egyebek közt csorbák az emlékmű lépcsői, látszanak rajtuk a hibás vágásnyomok, az oszlopokat a román zászló színeire festették, s a turulmadár sem emlékeztet az igazira. A zászlórúd díszei már leestek." www.heol.hu/heves/kozelet/egri-orszagzaszlo-tobb-dolog-miatt-is-tiltakozik-a-jobbik-568987

A slendriánság persze nem csupán az egri emlékművet jellemzi. Ez megint csak egy csepp a tengerben, ami magában hordozza annak a tengernek a tulajdonságait, ahová a csepp való.
A trehányság, nemtörődömség valamilyen módon egy egész korszak jellemzője. Ebbe beletartozik az is, hogy az USA új elnöke még soha nem olvasott el egyetlen könyvet sem. Vagy hogy az EMMI minisztere semmiféle szaktudással nem rendelkezik azon területekkel kapcsolatban, amik felől felelős döntéseket kell hoznia. Ezeket a példákat a végtelenségig lehetne sorolni.
Hiába, hogy elvileg bővült a tudás, a valós hozzáértés szintje sajnos ijesztően lezuhant. A felszínes információdömping eltakarja szemünk elől annak felismerését, hogy sokszor azt sem tudjuk, mit nem tudunk, és "jóvanazúgy" világban tántorgunk.
Lehet ezért hibáztatni a melósokat, de persze jól ismerjük a mondást.....
Amire legyen egy állatvilágból vett hasonlat, a trofikus kaszkád. "A trofikus kaszkád egy ökológiai folyamat, ami a táplálkozási lánc csúcsán kezdődik, és legördül egészen a lánc aljáig."
"kaszkád (vízesésszerűen továbbterjedő) hatás"
"trofikus kaszkádfolyamatok minden ökológiai rendszerben előfordulnak" (...) "A folyamat lényege, hogy a táplálékhálózatban fentről jövő hatás, például egy csúcsragadozó megzavarása, lefelé váltakozó előjellel jelenik meg."
"Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy ezek az úgynevezett fentről jövő - top-down - hatások majdnem mindig együtt járnak a lentről jövő - bottom-up - hatásokkal." ( www.origo.hu/tudomany/20110718-oroszlan-farkas-balna-eltunesuk-befolyasolja-az-egesz-okoszisztemat.html )

annamanna 2016.11.28. 03:29:24

"1925-ben hirdette meg az Országzászló Mozgalmat. Ennek eredményeként az 1930-as évek végére már 700 magyarországi településen állt az országzászló, a nemzet identitását és egységét jelképező nemzeti lobogó."

"Korábban, a várba tervezett trianoni emlékkereszt helyett a város belterületén szeretnék felállítani az irredenta emlékművet. (...) Ez alapján hozta meg döntését Eger város képviselőtestülete 1936. április 25-én, (...) és 300 Pengő támogatást szavazott meg arra az évre. A tervet gömöri Wagner József egri építész készítette. Az emlékmű felavatására 1936 Pünkösdjén impozáns ünnepség keretén belül került sor.

Az országzászló fenntartására 1938-ban évi 60 Pengő hozzájárulásról voksoltak a képviselők, ezt még 1944-ben is megkapta az Országzászló Bizottság."
www.hevesarchiv.hu/id-565-2014_junius.html

Így nézett ki az országzászló 1937-ben: www.hevesarchiv.hu/data/images/honap_dok/jun/06_02_1.jpg

Azon vagyok megdöbbenve, hogy a városi képviselők 1936. ápr. 25-én hoztak döntést az emlékműről - és pünkösdkor már fel is avatták azt! (És még meg is terveztették egy építésszel, tehát még ez a fázis is belefért az időkeretbe!)
Ráadásul gondoltak a fenntartására is; az erre szánt (csekély) összeget 1944-ig minden évben kiutalták.

Nyilván nem álltak ezzel egyedül az országban; tehát a korabeli emberek általában gondoltak arra, hogy ha valamit felépítenek, felállítanak, arra a későbbiekben is költeni kell, és még egy emlékműnek is vannak fenntartási költségei.

Annál inkább elgondolkoztató ez, ha összevetem az alábbi cikkel:
"Az elfuserált időkerékre ráment az ötletgazda lakása"
"„Állatorvosi ló lett belőle” – már az időkerék megvalósításra is szűken jutott pénz, (...) de még nagyobb baj volt, hogy a működtetésre, fenntartásra, promotálásra a kormány már nem is gondolt."

"a szűkre szabott idő miatt ázott be már a május 1-jei avatás után néhány hónappal az informatikai rendszer és állt le két hétre a (...) finom üvegszemcsék – pergése is. Ráadásul a műtárgy mellett elgondolt tereprendezés sem valósult meg, de a kereket nagykövetek társaságában a magyar kormány képviselői legalább felavathatták.
Május másodikán aztán már leszarták – fogalmazott sommásan Herner."

"Gréczy szerint a 2010-es kormányváltás tett be az időkeréknek, mert Orbánt emlékeztette „arra a szégyenre, hogy nem ő léptethette be a nemzetet az EU-ba”. Ezért aztán gondozni sem akarta – mondja Gréczy.
A valóságban azonban a gondok már sokkal korábban elkezdődtek a Herner által létrehozott Khronosz Alapítvány és az állam között."
"A KVI már 2007-ben túladott volna a tulajdonjogon, ha valaki vállalta volna az egymillió forintos havi karbantartási költséget. A meghirdetett pályázatra azonban nem érkezett komoly érdeklődő, így a kerék az államon maradt a havi 900 ezer forintos karbantartási költséggel. Herner szerint viszont az állam ennek a kötelezettségnek nem tett rendszeresen eleget."

"Az első pillanattól kezdve egy éven át mi a saját pénzünkből álltuk az őrzést és a karbantartást, pedig a szerződés szerint az államnak kellett volna – ez havi 670 ezer forint volt, ennek a 90 százalékát Herner szerint az őrzés összege tette ki, mert meg kellett védeni az időkereket a graffitisektől.
„Mindenre kitért a szerződés, csak arra nem, hogy mi van, ha az állam nem teljesíti a kötelezettségeit” – folytatta Herner, aki ma már úgy tartja, naív volt, hogy hitt a politikusok szponzorokra vonatkozó ígérgetéseinek, amire alapozva a lakását is feláldozta, hogy áthidaló hitelt vegyen fel a projektre:
Betű szerint senki nem vert át, csak magamra vethetek. Azt mondták ügyvédek, hogy aki ilyen vacak szerződést ír, az ne akarjon pereskedni. Nem is akartam, megoldást szerettem volna találni."

"Azt viszont fájlalja, hogy a tulajdonos MNV még az ingyenes, garanciális opciókat sem hívta le 2009-ben, amikor ingyen ki lehetett volna cserélni a szemcsék áramlását biztosító szerkezetet, amely nem engedte, hogy a nitrogénnel teli üvegtartályban pára keletkezzen.
Mivel ez elmaradt, 2010 ősze óta már a homokóra sem működik, bár ez Herner szerint még könnyen orvosolható."
"azt sem értve, miért nem festik át „két évente ötezer forintért” a mostanra már nehezen olvasható információs táblákat a kerék mellett."

"Herner (...) levelet is írt a kormányfőnek, ám az válasz nélkül maradt."
"Az MNV egyelőre nem reagált az Index megkeresésére. Azt szerettük volna megtudni, hogy (...) van-e rá elkülönített forrás (...)"

"Örülnék persze, ha működne, de ha így ér véget az időkerék története, akkor ez rólunk, Magyarországról szól. Miért mennék ezzel szembe? Végül is itt élünk."
index.hu/belfold/2014/05/01/idokerek/

S=klogW 2016.11.28. 05:08:43

ez egy labszabott, "ikeás" emlékmű

szégyen az egész, még úgy is ha nem esne szét

gyalog.galopp 2016.11.28. 05:40:58

Ami még az emlékműnél is pocsékabb, az a paródiának szánt szöveg .

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.28. 06:17:06

suttyó szakmunkás helyett bíztak meg volna egy szabadkőművest :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.28. 07:15:35

@annamanna: majd ugyanilyen trehány vállalkozók és melósok fogják összegányolni paks 2-t is. jó lesz az úgy.

S=klogW 2016.11.28. 08:33:38

@gyalog.galopp: látszik, h valami bunkó pesti írta

Conchobar 2016.11.28. 10:24:02

Azért, a Felvidék még úgy-ahogy tartja magát

legeslegujabbkor 2016.11.28. 19:15:34

Az Orbán kormány nagy súlyt fektet a szakemberképzésre

legeslegujabbkor 2016.11.28. 19:16:13

A legközelebbi emlékmű már jobban fog sikerülni

legeslegujabbkor 2016.11.28. 19:16:51

Ha mégsem van néhány feláldozható Kőműves Kelemenné

Bell & Sebastian 2016.11.28. 22:28:48

@Herr Stacheldraht Leger: Nem megy, Napnyugaton vakolnak.

A magyar virtust oda is viszik magukkal, míg a melós rozsdás furgonnal jár, a főnök XXL Bömcivel, amitől 5 méterre nem távolodik el, az alattvalók jönnek ki az építkezésről - megcsodálni. Bizonyos fázisokra már ott is csak kizárólag cigók jelentkeznek.

annamanna 2016.11.29. 05:48:14

@Herr Stacheldraht Leger: Lehet, hogy pont azért sikerült így az emlékmű, mert a szabadkőműves gondolkodásmódot akarták vele ábrázolni (vagy legalábbis pont ez ütött át rajta, ez hagyott nyomot rajta).

"hogyan lehet felismerni a szabadkőműves gondolkodásmódot?
– A szabadkőművesség egy felvállalt, jellegzetesen inkonzisztens gondolkodásmód, amelyet az etnográfusok bricolage-logikának is neveznek. Jellemzője, hogy a modern logika szempontjából inkonzisztens, szedett-vedett elemekből épül fel." www.okotaj.hu/szamok/31-32/ot31-06.htm

Ismerős szobrásznő szobrát avatták (épp most) az ellenséges nyugaton (inkább nem írok részleteket, de szégyen, hogy az ábrázolt történelmi személyről mi nem tudunk). Nagyon Fontos Magyar Politikus először aszongya, hogy "ennek a szobornak diplomáciai jelentősége van". Aztán az egészet semmibe vették, a nőt jócskán megsértették. Nyilván mert nem páholytag, másrészt mert nem olyan fallikus szimbólumokat gyárt, mint az egri országzászlós emlékmű; harmadrészt eleve a konyhában volna a helye.

Ami Paks 2-t illeti: a szocsi olimpia méregdrága épületei szinte azonnal szétrohadtak: www.nemzetisport.hu/sportszelep/szocsi-a-szellemvaros-az-olimpia-helyszine-romokban-2324907

S=klogW 2016.11.29. 09:32:47

@annamanna:

"inkább nem írok részleteket, de szégyen, hogy az ábrázolt történelmi személyről mi nem tudunk"

"én nem tájékoztatok róla, de szégyen, hogy nem ismeritek"

paks2 - szocsi

nem az oroszoktól feltem én Paks2-t hanem a mindekori (most fidesz) tolvaj holdudvartól

egy erőművi blokk betonja teljesen más minőségi előírások szerint készül, mint egy stadioné

annamanna 2016.11.30. 02:20:38

@S=klogW: Ezt írtam? Úgy érted, ahogy képes vagy rá. Ha félreérted, akkor arra vagy képes.

S=klogW 2016.12.02. 08:57:42

@annamanna: főleg ha félrebeszélsz

annamanna 2016.12.03. 03:59:00

@S=klogW: Megértem, hogy ez számodra nagy problémát okoz.

S=klogW 2016.12.04. 01:51:13

@annamanna: számomra nem merült fel így tekinteni rá(d) - bolhából nem fogok elefántot csinálni
süti beállítások módosítása