Hová tűntek a pincérek, szakácsok és takarítók?
2016. november 18. írta: Redakció

Hová tűntek a pincérek, szakácsok és takarítók?

vendeglatas_munkaerohiany.jpg

Mindenki panaszkodik a magyar vendéglátásban: a tulajdonosok alig találnak pincért, szakácsot, mosogatót – akik viszont a rossz fizetések miatt elégedetlenek. Miért nem emelkednek a bérek a vendéglátásban, ha ennyire nincs, aki dolgozzon, és lehet-e hellyel-közzel pozitív példákat is találni? Ki fog nekünk főzni Budapesten, ha minden vendéglátós Londonba, de minimum Ausztriába megy, és mi lesz a Balatonon a szezonban?

Az égető hazai munkaerőhiányról szóló riportsorozatunk második része. 

A huszon-harmincéves korosztályban a legtöbben két kezünkön se tudjuk megszámolni, hogy mennyi barátunk, ismerősünk próbált szerencsét Nyugat-Európában. Köztük különösen sokan a vendéglátásban kötöttek ki pincérként, pultosként vagy szakácsként. Némelyikük már itthon is ezt csinálta előtte, mások meg nem tudtak elhelyezkedni a diplomájukkal, ezért döntöttek úgy, hogy a „szar melót” akkor már inkább jó pénzért, külföldön csinálnák.

A tendenciákat elnézve kész csoda, hogy van még aki kiszolgáljon a pesti bulinegyedben, a Balatonon vagy a szállodákban – a magyar vendéglátásban ugyanis a bérek nagy átlagban nem sokat emelkedtek; főleg ahhoz képest, hogy alig lehet az állásokba munkaerőt találni. Pontosabban munkaerőt találni, ahogy azt több általunk megkérdezett vendéglátós kihangsúlyozta.

A vendéglátásban kialakult munkaerőhiány témáját egyszerre dobtuk be étterem-tulajdonosoknak és vendéglátós alkalmazottakat tömörítő Facebook-csoportokba, az eredmény pedig megdöbbentő volt. Egyes kérdésekben mintha két külön bolygón élne a két csoport, míg másokban teljes volt az összhang.

Bakó Bea riportját híroldalunkon olvashatják.

A sorozat első, informatikai szektorról szóló cikke itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7511971764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloodscalp 2016.11.18. 19:35:56

Szánalmas ☺ úgy van belengetve egy 30%os béremelés hogy azzal meg mindig masszívan 1000 euró alatt maradnak a fizuk. Pedig ha már idekevertek Ausztriát...1420 bruttó ott a minimálbér. ..Most jöhet az idevaló panelmantra. ..Csak béremeléssel nem lehet megtartani munkavallalót.

Mondjuk nem kellett volna 20 évig rabszolganak kezelni a magyarokat.

Bloodscalp 2016.11.18. 19:44:04

És kevéssel a kis körinterjú alatt olvasható kocsis Zolika mai okossága

Nem az elvándorlás miatt van munkaerőhiány...édes kis faszom ☺

Serathis 2016.11.18. 19:59:47

CNC programozóknál általános a heti 68 óra.

kerekes pereces 2016.11.24. 17:06:00

A versenyképes magyar gazdaság, ami egész Európánál jobb, igaz?
süti beállítások módosítása