„A balos értelmiség szereti túlfélni a dolgokat” – Nyáry Krisztián a Mandinernek
2016. november 14. írta: Redakció

„A balos értelmiség szereti túlfélni a dolgokat” – Nyáry Krisztián a Mandinernek

nyary_krisztian.jpg

Sokan tudják Nyáry Krisztiánról, hogy liberális értelmiségi, aki kétszer is dolgozott Demszky Gábornak. Az is köztudott, hogy öt éve Facebook-bejegyzéseket kezdett írogatni híres művészek szerelmi életéről, ami aztán sikerszerzővé tette – most jelent meg Festői szerelmek című, harmadik ilyen témájú kötete. A marketingtudás és a siker a magyar irodalmi élet egyik csúcspozíciójába, a Magvető igazgatói székébe is felröpítette Nyáryt, aki – és ez újdonság – már az UFit is olvasta. Beteg dolognak tartja, amikor balos értelmiségiek a Kurucinfónál is jobban utálják a Mandinert. Irodalom és politika. Interjúnk.

„Ön mikor áll le a szerelemtémával? A friss Festői szerelmek után jön majd az Így szerettek a pékek? Netán a Mérnöki szerelem?

Dehogy. Ez, a Festői szerelmek a harmadik a témáról, de írtam közben másik kettőt is, másról. Amúgy ezek sem csak a szerelemről szólnak, hanem művészekről, az ő hátterükről. Azért írtam meg őket, mert érdekelt a téma, nem azért, hogy csengjen a kassza. Szerencsére az embereket is érdeklik ezek a történetek. Két ok miatt. A művészet önmagában is érdekli őket, csak nehezen találnak rajta fogást. A képzőművészetből végképp hiányzik a személyesség: rajzórán nem tanulunk életrajzokat sem. Szeretjük mondjuk Rippl-Rónait, de fogalmunk nincs, milyen ember volt, hogyan élt. A másik pedig az alapvető kíváncsiság.

A kukkolási vágy, amelyet ön kielégít?

Nem feltétlenül kukkolási vágy. Inkább sémákat akar az ember megismerni mások életéből, hogy aztán azokat a sajátjában hasznosíthassa. A Facebook-kommenteken látom ezt. „Hú, velem pont ez történt!” Nem arról van szó, hogy az ember be akar lesni Babits Mihály hálószobájába – inkább meg akarja ismerni, a saját életére vonatkozó következtetéseket akar levonni ezekből a személyes történetekből.

Nem úgy van ez, hogy ha már meghalt az illető, az művészettörténet, ha még él, az pedig bulvár?

Egyáltalán nem. Itt van, ebben az utcában a fa, amelyet Bächer Ivánnak ültettek. Ő volt olyan, hogy mire leszállt a vonatról, el tudta mesélni alkalmi utastársa egész életét, a magánéletét is, mégsem volt az bulvár. Emberi történet volt akár egy hentesről, aki neki megnyílt. Én is ezt teszem, csak én nem vagyok alkalmas arra, hogy interjúkat készítsek: inkább olvasni szeretek, aztán írni. De nem bulvár ez, csak itthon az akadémikus irodalomtudomány mellett nem nagyon van közérthető irodalmi ismeretterjesztés, olyan, amilyen az angoloknál a népszerű életrajz. Pedig van rá igény, ezért veszik az én könyveimet is, csak éppen nálunk német típusú elzárkózó tudományosság honosodott meg. A bölcsészeket általában frusztrálja, hogy nem olyan a tudományuk, mint mondjuk a fizika. Nem egzakt, nem mérhető. Ezért aztán legalább a körítése, a nyelvezete legyen nagyon tudományos. Ez német dolog, a francia és az angol esszényelv nagyon is közérthető.

Bölcsész-komplexus van az olvashatatlan művek alján?

Részben igen, és befelé beszélés, arisztokratizmus. Az életműveket, történeteket kiválóan feldolgozták, de ha az ember kíváncsi rájuk, át kell rágnia magát tudományos metanyelven írt súlyos műveken. Erre – érthető módon – kevesen vállalkoznak, leginkább csak azok, akiknek ez a szakmájuk.

Ön tehát erre vállalkozik helyettük.

Én csak mesélek, annak nincs köze a tudományhoz. Irodalom-művészettudomány szakon végeztem, úgyhogy nem okoz gondot ezek olvasgatása. Kiválasztok aztán egy szálat, amely szerintem fontos, megkeresem a történetben a drámát, aztán elmesélem magyarul. Szórakoztató ismeretterjesztés ez tehát, nem bulvár.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6811959659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehéntőgy 2016.11.14. 11:32:57

Nyáry úgynevezett könyvei az ócska gagyi netovábbja, sznob hülyéknek való, akik lusták olvasni.

(A mandinert meg naná, hogy jobban utálják a kurucinfónál, mert gerinctelenebb. A főoldalatok egy őrjöngő náci csürhe etetéséből áll, és ezt pontosan tudjátok.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.11.14. 12:14:19

Nyáry Krisztián egy szélhámos manipulátor.

"(...)

...A Szakály-ellenes kampány részeként (a Kölcseyt buzihírbe hozó) Nyáry Krisztián idézi facebook-oldalán Slachta Margit, a szociális testvérek főnöknője, gróf Szapáry Erzsébet, dr. Szabó Imre pápai kamarás gróf és Apponyi György országgyűlési képviselő korabeli figyelemfelkeltő, tiltakozó levelét az 1941-es kárpátaljai „eseményekkel” kapcsolatban.

www.facebook.com/photo.php?fbid=10152185051319855&set=a.165101444854.116423.614474854&type=1&stream_ref=10&utm_

Lehet erre a levélre hivatkozni az ügyben, mivel releváns. De ha már egyszer idézzük, akkor nem illik kihagyni belőle épp azt a bekezdést, amely Szakály álláspontját támasztja alá!

„Ámbár elismerjük, hogy bizonyos, hazánk területére beszivárgott és Magyarországgal semmi közösséggel nem bíró elemek – legyenek azok zsidók vagy nem zsidók – eltávolítása fontos nemzeti érdek, mégis a legélesebben elítéljük az akciónak összes felsorolt mozzanatait és végrehajtásának a módját.” (hvg.hu/tudomany/20110901_kamenyec_podolszkij_meszarlas_1941)... (Innét: mandiner.blog.hu/2014/01/23/a_sas_leszall_443?fullcommentlist=1#comments)

(...)"

bbjnick.blog.hu/2014/01/17/_how_does_it_feel

"(...)

Olvasom: „...ha elfogadjuk, hogy a szerelmes levél definíciója az, hogy valaki szerelemként azonosítja a saját érzelmeit egy másik ember iránt, és ezt megírja neki, szerelmének nevezi, akkor ki kell mondanunk, hogy Kölcsey férfiaknak írt szerelmes leveleket” (hvg.hu/kultura/20131011_nyary_krisztian_interju)

Olvasom: „1813 szeptemberében a 23 éves Kölcsey Ferenc szokatlan verset írt a jegyességéről: »Mért e reszkető könyű szememben? / Mért ez édes órán új remény? / Bájos arcod, százszor boldog álom, / A múltban s jövőben nem találom.« »A jegyváltó« című, boldognak nehezen nevezhető versét »forró csókok« mellett el is küldte annak, akit a saját bevallása szerint legjobban szeretett a világon.

Levele zárásaként ezt írta: »Ölellek véghetetlen szerelemmel, mint mátkád ölelni soha sem foghat – ez a szív nem a lyánykájé.« A levél címzettje Szemere Pál, Kölcsey legjobb barátja volt. A költő számos szerelmes tárgyú versét címezte neki, és iránta való érzelmeit nem csak ebben a levelében nevezte szerelemnek – írja a magyar irodalom nagyjainak szerelmi életét bemutató Nyáry Krisztián a Facebookon.” (www.hir24.hu/kultura/2013/10/11/ferfihoz-irt-szerelmes-verset-kolcsey/)

...Csak bebizonyosodik, hogy nem előítéletből, hanem józan belátásból büntették évezredeken keresztül a homoszexualitást a társadalmak! Mi nem büntetjük a homoszexuálisokat és, tessék, mire vetemednek!

Ha Szodoma éhes, akkor nem lát és nem hall! Nem zavar senkit, hogy a „szerelmes barátom” egy ma is bevett udvariassági formula? Nem zavar senkit, hogy A jegyváltó (mek.oszk.hu/06300/06367/html/01.htm#35) egy tipikus alkalmi „szerepvers”,* s ilyet Vörösmartytól Aranyig szinte minden költőnk írt (megrendelésre vagy baráti gesztusként) a korban? Nem zavar senkit, hogy Kölcsey leveleinek nyelvezete, stílusa teljesen megfelel a kor szentimentális, romantikus stílusának?

A buzipropagandát valóban büntetőjogi kategóriává kellene tenni, mert elképesztően szemérmetlen, gátlástalan, hazug, mérgező és aljas!... (Innét: konyves.blog.hu/2013/10/11/meleg_volt_kolcsey_ferenc/fullcommentlist/1#c20792657)

*...A jegyváltó cím arra utal(hat), hogy Szemerének eljegyzése volt és erre az alkalomra ajándékként meglepte Kölcsey egy verssel, amivel megkérheti jövendőbelijét...

(...)"

bbjnick.blog.hu/2013/10/11/_szodoma_ehes

NemodaBuda 2016.11.14. 12:44:33

Méghogy túlfélni a dolgokat ! A lényeg, hogy Krisztián megél ebből, sokan olvassák. Egyébként is, minden könyvben van új ismeret, mért ne ! De azért a Magvető igazgatói széke - ez talán túlzás ! Spontán, szobahőmérsékleten nem menne végbe ez a folyamat !

Bell & Sebastian 2016.11.14. 14:08:41

@NemodaBuda: Cseh - Bereményi, Illegalitásban -című dalának befejező refrénje: Az ember a jég hátán is megél. Szobahőmérsékleten nem, ez kétségtelen.

Bell & Sebastian 2016.11.14. 14:12:36

@bbjnick: Ismeri az ősi, libsi trükköt? Mai, libsi aggyal megítélni régi korok moziját anélkül, hogy beülne az előadásra, egyetlen trailer alapján.

Mind ezt tudják, de legalább üzembiztosan.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.11.14. 14:31:06

@Bell & Sebastian:

Hát, igen. A megmondás jobban fizet, mint a megértés.

Zb74 2016.11.14. 15:04:21

@bbjnick: "Lehet erre a levélre hivatkozni az ügyben, mivel releváns. De ha már egyszer idézzük, akkor nem illik kihagyni belőle épp azt a bekezdést, amely Szakály álláspontját támasztja alá!" - írod.

Hogy miért hagyta ki, azt nem tudom - tényleg csak ezt az egy bekezdést hagyta ki amúgy? -, azt viszont igen, hogy ez a kihagyott bekezdés semmiben sem támasztja alá Szakály álláspontját.

A "hazánk területére beszivárgott és Magyarországgal semmi közösséggel nem bíró elemek" elsősorban kémek és egyéb egyének voltak, akiknek a száma már csak a "beszivárgott" szóból kiindulva sem lehetett jelentős. A velük szembeni - normál ügymenet szerinti - fellépés abszolúte nem indokolja olyan emberek tízezreinek egy háborús övezetbe történő tömeges deportálását, akiknek egyetlen "bűne" az volt, hogy nem tudták záros határidőn belül, saját erőből bebizonyítani, hogy már az ükapjuk is a Magyar Királyság adófizető állampolgára volt.

Bell & Sebastian 2016.11.14. 15:08:16

@bbjnick: Majd ők megoldják a maguk által előidézett bajokat! -mindig ez az ígéret, aztán valamiért mindnek szakértői állás lesz a jutalma a festői Berlinben.

Szerintem az Író felelőssége csak nagyobb, mint az Olvasóé. De a legnagyobb azé, aki kiválogatja a ganéjdombról a csillagport, amit szétszór.

Ez az okoskodás, amit itt ez az ipszilonra végső köcsög előad, nagyjából annyi, mintha az állatgondozó szívhez szólóan ecsetelné, mi mindent kevert a hajnali moslékba.

Ha még szadista is, túl rövid vályúba önti, hogy gyönyörködhessen a röfögve tülekedésben, míg meg nem érkezik a Gender-elméleti Főorvos Úr a segédjével, gyakorlatilag herélni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.11.14. 16:27:27

@Bell & Sebastian:

Eszembe jutott, hogy (talán) @tewton nick (talán) írt valaha olyat egy kommentjében, hogy ő még az egyetemről ismeri Nyáryt, aki akkor még egy nagyon jóravaló, értelmes és felkészült fiatalember volt. Szomorú dolgok ezek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.11.14. 17:07:29

@Zb74:

1) Tényleg csak ezt az egy bekezdést hagyta ki. És jelölni is elfelejtette a kihagyást.

2) Szerintem, te fogalmi zavarokkal küzdesz. A történetírás nem azt jelenti, hogy elképzeljük és leírjuk, hogy szerintünk hogyan kellett volna a múlt eseményeinek megtörténnie, hanem azt, hogy igyekszünk minél alaposabban megismerni és rögzíteni a régvolt eseményeit. Amit itt te produkáltál, az nem történelem, hanem fantasy.

3) A történelem mai állása szerint, amikor 1939-ben Németország és a Szovjetunió megtámadta és megszállta Lengyelországot a legálisan menekült lengyelek mellett, ezres-tízezres nagyságrendben érkeztek illegális menekültek is Magyarországra (a szovjetek által megszállt területről főleg Kárpátaljára). Ezek egy része később rendezte itt-tartózkodásának jogi hátterét, egy tekintélyes része azonban nem és továbbra is illegálisan élt és ténykedett Kárpátalján. 1941-ig a magyar kormány eltekintett ezen illegális itt-tartózkodók kitoloncolásától, mivel lakhelyük idegen (szovjet) megszállás alatt állt. Ám 1941-ben Németország megtámadta a Szovjetuniót és (a korabeli felfogás szerint) felszabadította a szovjetek által megszállva tartott lengyel területeket. Így elhárultak az akadályok az elől, hogy a "hazánk területére beszivárgott és Magyarországgal semmi közösséggel nem bíró elemek" hazatérhessenek eredeti otthonaikba. Ezért idegenrendészeti eljárás keretében kitoloncolták őket Magyarországról. A Slachta-Szapáry-Szabó-Apponyi-féle levél nem az idegenrendészeti eljárás jogosultságát (és idegenrendészeti eljárás voltát) vitatja, hanem annak nem kellő körültekintéssel való végrehajtását kifogásolja.

Bell & Sebastian 2016.11.14. 17:10:09

@bbjnick: Könnyen elképzelhető, mert bébinek többnyire még mindnyájan aranyosak vagyunk.

Mindig is azt hittem, a személyiségfejlődés oroszlánrésze a kamaszkorral együtt zárul le, de ez már nem igaz, mert egyre többször tapasztalni, hogy bármikor bárki képes elképesztő pálfordulásra, változatos okokból. A releváns kérdés inkább az, hogy a nagyon jóravaló, értelmes és felkészült fiatalembert _kik_ rongálták meg ennyire, tömték bele ezt a sok szemetet az elméjébe?

Egy kívülről vezérel sose menjen vezetőnek, politicusnak még úgy se, mert törvényszerűen megveszi a lelkét az ördög.

Mint ezt fentebb jól láthatjuk. Jelentkezzen az, aki elhiszi ezt a sok ökörséget, amit ez jóember összehordott! Vagy ne jelentkezzen, mert soha nem késő megtérni.

Bell & Sebastian 2016.11.14. 20:23:55

@Tehéntőgy: Kisbegyed nem látott még nácit. Leginkább arról ismerszik, hogy kritikátlan végrehajtó, minden más csak ezt színezi.

Hogy milyen a mondabeli, papírmasé-náci, akit kötelező utálni minden kultúrlénynek, azt majd _maga_ elmondja, ha akarja.

Tulajdonképpen az egész világtörténelem a nácikról szól, ahol véletlenül a "demokraták" sikeresen kiirtották őket, ott gyorsan maguk is utánuk döglöttek.

Ezért -a maga helyében- kétszer is meggondolnám a felelőtlen nácizást, mert pontosan olyan, mintha magára húzná a lélekharangot.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.11.14. 23:03:41

@bbjnick: Én erre máshogy emlékszem, de sajnos nincs itt tewtony, hogy megkérdezzük; elnyelte a titokjósda.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.14. 23:07:07

"Beteg dolognak tartja, amikor balos értelmiségiek a Kurucinfónál is jobban utálják a Mandinert."

mert ügyesebben tudja a mandi csomagolni a háttérhatalom utasításait. dobray is egész jól halad a new yorki páholy továbbképzésén, hamarosan rábízzuk a kdnp-t és megfelelő időben átáll a rejtett homoklobbi parancsára a kúrmányellenes tekknikai koalícióba sódert lökni. nem lennék a habonygeci helyében (se).

Bell & Sebastian 2016.11.14. 23:38:40

@Herr Stacheldraht Leger: A "balos értelmiségiek" azért frusztráltak, mert akit egyszer idevonszol a hóhérsegéd, azt garantáltan fel is akasztják.

A Kuruc csak témaválasztásban zseniális.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.14. 23:56:06

@Bell & Sebastian: neeem, komolyra fordítva a szót azééé hisztizik a mandi miatt a progbal, mert

a) turulmadárka cifet cafata lelopta a zseniálisnak és sajátnak hitt kedvenc modus operandijukat: függetlenség máza alatt tolják táboruk szekerét.
b) teret engednek a kommenteknek, itt lehet tönkre érvelni és szapulni mindazt, amit vincsenzóék mimózalelke azonnal kibannolna, mert nem passzol a rózsaszín tapétájukhoz. a legütősebb érveket persze számlázzák tovább a fijugg a századvégnek, a kényelmetleneket meg jelentik fel a teknek. elő lehet aztat még szedni kellő időben...

Peti nevet · http://petinevet.blog.hu 2016.11.15. 10:26:59

Nem olvastam még Nyáryt, és ez az interjú sem hozta meg a kedvem hozzá.
Az interjú maga viszont tetszett, mint ahogy az is, hogy gondolkozik és alkot.

Bell & Sebastian 2016.11.15. 11:26:29

@Herr Stacheldraht Leger: Legalább 200 éves probléma.

www.youtube.com/watch?v=6-D7kxJE1pE

(Ezt a változatot nagyon becsülje meg, mert legalább addig tartott kikeresni, mind "rendesen" megválaszolni, csak ezért nem visz el a Gestapo, he.)

gyalog.galopp 2016.11.15. 13:29:46

Csak, hogy mire képes a média:

www.nlcafe.hu/gasztro/20161115/virsli-megszunik/

A lényeg ebben van:

"Azt még nem tudni, hogy a hústartalom-emelkedés miatt mennyivel lesz drágább a virsli, ez ugyanis a jövő évi sertés- és marhafelvásárlási áraktól is függ. A szaklap megjegyzi: a virsli átmérője az eddigi maximum 30 mm helyett legfeljebb 26 mm lehet, a vékonyabb rudacskákba pedig értelemszerűen kevesebb alapanyag kell."

Az utolsó mondat azt sugallja, hogy a gyártók a virsli átmérőjével manipulálhatják a beltartalmat.
Józan paraszti ésszel is, ez egy ritka nagy baromság, mert ugye a százalék az százalék, mindegy milyen hosszú, vagy milyen vastag.
A baj az újságíróval és a szerkesztőjével van, aki megírta, és aki ezt engedte megjelentetni. Ez az elemi matematikai ismereteket nélkülöző szellemiség a következő cikkében világgazdasági folyamatokat elemez és tesz közkincsé...

Jean Sol Partre 2016.11.15. 14:20:07

@gyalog.galopp: szerintem félreérted. Annyit mond, hogy mivel a méret is változik, és kisebb virslit kevesebb anyagból kell csinálni, ettől olcsóbb, ezért nehéz kiszámolni, összességében mennyivel lesznek drágábbak.

gyalog.galopp 2016.11.15. 15:26:26

@Jean Sol Partre:

Kösz!
A cikk eleje arról szól, hogy virsli címen ne kutyagumit áruljanak, hanem lehetőleg minél több húst.
A másik fele, pedig sopánkodás , jaj már megint a szegényeket báncsák, mert biztos drágább lesz a virsli, mivel több lesz benne a hús.

Az a virsli, amiben eddig is kimutatható volt némi hús, az most sem olcsó, aki meg kutyatápot akar enni olcsón az ezután is megteheti, csak azt ezután nem hívhatják virslinek. És akkor hallelúja, nem ehetünk kutyatápot virsli néven.

Én a virslit eddig súlyra vettem nem hosszúságra, meg átmérőre.

A lényeg, van (lesz) egy államigazgatási intézkedés, aminek célja a minőség ezzel összefüggésben az egészség védelme. Erre a média úgy reagál, hogy hát jaj , de az lehet, drágább lesz.
A következő következtetés, Mészáros Lőrinc disznófarmjáról töltik majd az új virsliket ezzel is a Zorbán vagyonát gyarapícssák.

Bell & Sebastian 2016.11.15. 15:43:22

Az a megoldás, hogy méterre adja a rőfös a virslit.
___

És Bircától is elbúcsúzunk, mert fel lesz dolgozva, érzékenyebb fülűeknek: feldolgozzák. Elnézegetve a bolgár minisztérium nyugati plakátkampányát, amely a bolgár bürgehús fogyasztására hivatott buzdítani, a loncsos-lompos-bozontos berbécsek helyett találhattak volna esztétikusabb kivitelű juhokat is.

No, de ne legyünk kicsinyesek! Mert végül is az egyetlen ország, amely ily módon profitálni fog a migráncs-invázióból.
___

Azt a hírt már betűztem egyszer, hogy titokzatos idegenek a hónuk alá csapták a bajor falu bio-fűnyíróját (közmunkás hiányában mire nem fanyalodtak?), amit többen is felháborodottan végignéztek.

Hogy nyárson forogva végezte, ahhoz kétség nem fér. De amit ezt megelőzően volt kénytelen megélni szegény gyapjas, és itt nem pont arra gondolok, hogy udvariasan lesegítették róla a kardigánját, az alávaló, nácifaszista propaganda.

Jean Sol Partre 2016.11.15. 16:54:45

@gyalog.galopp: most elolvastam az egész cikket, de egyáltalán nem érzem benne amit mondasz, sima leírás, elmondja, hogy mostantól amit virslinek hívnak, az a drágább termék, az olcsóbbakat meg máshogy fogják hívni.

Ugyanez van a frissföllel, a reggeli italokkal, a pizzafeltétekkel, a sajtjellegű tömbökkel, meg a gyümölcsjellegű ízű szörpökkel.

Én még azt is kötelezővé tenném, hogy a csomagolásuk ne lehessen megtévesztő és a boltokban egyértelműen jelezve és a valódi termékektől külön szabadjon csak árulni ezeket a szemeteket.

Jean Sol Partre 2016.11.15. 16:57:09

@Bell & Sebastian: a gumicsizma egyértelmű bűnjel lehet!

Bell & Sebastian 2016.11.15. 17:33:24

@Jean Sol Partre: Egyszer arról vitatkoztunk a nejemmel az asztalnál: melyikünk volt szegényebb kisdobos korában? Kinn volt egy margarint, amit nagyon utálok, annak ellenére, hogy az NDK -ban találhatták föl, vagy a kefebajszos, daliás időkben.
Aszongyahogy:

- Add ide a vajat!
- Te nyertél. -mondok.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.15. 18:03:35

@Bell & Sebastian:

helene fischer a divatos hájmátmuzík manapság

wer zuspät kommt, den bestraft die hit-parade

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.15. 18:05:23

@Jean Sol Partre:

"virsli jellegű húskészítmény", utóbbi kettő apró betűvel nyomtatva. mehet is a polcra.

Bell & Sebastian 2016.11.15. 18:45:07

@Herr Stacheldraht Leger: Nekem mondja, Sajókám? Olyan slágerfertig vagyok slágerokban, hogy alig győzöm léggitárral lekövetni. Ezért magának direkt megzsidult népdalt választottam, mégiscsak releváncsabb. Große Fische Nightwish-e.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.15. 19:19:36

@Bell & Sebastian: finn puncimetál a mekong delta rízsföldjein? ezt a kombinációt inkább indítsa demokrata elnökjelöltként, most épp újracastingolnák úgyis a pozíciót. hátha jobban bejön a farmereknek.

Bell & Sebastian 2016.11.15. 19:39:45

@Herr Stacheldraht Leger: Hát ja, többször meg nézni, hogy leessen az összes poént. Az osztrák egy külön faj, aki 1 liter bor után már embernek tekinthető.

Bell & Sebastian 2016.11.15. 19:42:05

@Herr Stacheldraht Leger: Helyes. De legalább baromi jól tud szólni egy jó szerelésen. :) Mi vagyok én, osztrák?

Bell & Sebastian 2016.11.15. 20:09:02

@Herr Stacheldraht Leger: Karácsonyi vásár alkalmából egyezzünk ki egy Epicában, mert úgy látom magukra találtak az új lemezzel, némi, átmeneti megtorpanás után. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a Youtube minősége a jogtiszta, eredeti felvételhez úgy aránylik, mint lószar a lóhoz.

www.youtube.com/watch?v=C8uKVj70L-4

Mondjuk, ezt nehéz is lesz felülmúlni.

www.youtube.com/watch?v=PyYwypnklEY

Conchobar 2016.11.16. 12:05:06

"'A balos értelmiség szereti túlfélni a dolgokat' – Nyáry Krisztián a Mandinernek" - Legalább másik címet találtatok volna, vagy onnan ollóztatok volna, ahol legalább egy büdös szó van a balos értelmiségről

Bell & Sebastian 2016.11.16. 18:43:22

@Conchobar: Türelem, nemsoká valami Banana Obamaki szól a német néphez a reptéren, tőle majd megtudod, mi lesz a balos értelmiséggel.

Azt nem hinném, hogy újranyitnák Auschwitzot, de azért tartós tejet már ne végy.

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.16. 19:35:04

@Bell & Sebastian:

jut eszembe, in topic elhangzott a Bächer Iván neve. most, hogy életre kelt az óperencián túl Trumpenstein, idézzük fel alábbi cikkét:

konzervatorium.blog.hu/2009/08/17/b_cher_ivan_a_fasisztakra_fogok_szavazni

amerika tőlünk tanul, megértük eztet is, utánunk kullog a demokratikus fejlődés rögös útján.

Bell & Sebastian 2016.11.16. 20:51:13

@Herr Stacheldraht Leger: Nem egyszerűbb lenne Nemzeti Gárdába szervezni azt a pár militánst, akik még megmaradtak a népességre vetített, egészséges 8 százalékból?

Nem, mert majd jön a buzibiztos az ENC -től: mi van a nőkkel, buzikkal és pincsikutyákkal? Mi az, hogy ki vannak rekesztve a csússz-másszból?

A Kalaptörvény szerint állampolgári kötelesség a honvédelem. No, csak jöjjön az az ellenség, majd jól hókon nyomom egy..., a háromágú rénfával, mert más hirtelen nincsen kéznél. Az anyós ötliteres uborkáit nem adom.

Bell & Sebastian 2016.11.16. 21:32:56

@Herr Stacheldraht Leger: Szintén out topic, a Draconian Times és az In Requiem Paradise Lost -éktól valaha sokat forogtak, de a többi három pálcikásat is leszedtem a búcsúban..

gyalog.galopp 2016.11.16. 21:43:50

@Jean Sol Partre:

Ha nem érted, akkor elmagyarázom.

Rendeletileg kiraknak egy lécet, ami szerint fölötte virsli, alatta akármi, de de nem virsli.
Na most, hogy jön ehhez az méretre szabott árdrágítás?
Hát sehogy, mert a konkrét esetben ez csak egy idióda média segédmunkás agyában fogalmazódhat meg.

A média segédmunkás hangulatilag sikeresen folyásol át negatívra egy alapjában véve pozitív intézkedést, egy abszolút fals megjegyzéssel. Ha ezt a te kimunkált főd is beveszi ezt, akkor mit lehet várni a nem kimunkált főktől? (Hát azt pl., hogy a kimunkált szipirtyó helyett egy tramplot választanak.)

A látszólag jelentéktelen ügyecske valójában egy általános, minden másra kiterjedő attitűdöt mutat, miszerint akkor vagyok hiteles korrekt, ha ha jobbra köpök, balra köpök, fölfelé is meg lefelé is, mert így vagyok fasza gyerek.
Ezzel szemben a valóság az, hogy döntés nélkül nem jutok sehova, az összevissza köpködés az nem faszaság, hanem bénaság, tehetetlen tehetségtelenség.

vargánya 2016.11.16. 22:00:53

Tegnap, amikor először olvastam az interjút, nem gondoltam, hogy ekkora indulatokat fog kiváltani mindkét oldalon. Pedig, ha belegondolok teljesen érthető. A független, szuverén gondolkodás szándéka kisstílű hívők számára irritáló és elfogadhatatlan. Nem értik ... Ahogyan nem tudtak mit kezdeni Kertész Imrével sem, csak Őt nem merték ilyen vehemenciával támadni. Nem tudom, hogy mindenben egyetértenék-e Nyáryval, de tetszik a szabad gondolkodása és a szuverenitás vállalása.

Jean Sol Partre 2016.11.16. 22:10:38

@gyalog.galopp: szerintem én értem, csak egyszerűen nem látom a negatív "folyásolást" benne. Nekem ez egy teljesen pozitív hír, a cikket elolvasva is.

Bell & Sebastian 2016.11.16. 22:11:18

@gyalog.galopp: Általánosságban: nem szabadna engedni, hogy bölcsészek műszaki blogot írjanak, lsd.: Totalcar, levitézlett komenisták rongálják az ébredő proletárok tudatát, lsd.: Nemviccesbocskor - Nemviccesboros, virsliről írjon egy szafaládé, mert a végeredmény csak a saját zsebükre nézve lesz üdvös.

Ám megjegyezném, a hozott példa ide nem biztos, hogy jó lesz, mert nekem nem sikerült félreértenem, pedig elég kákahasogató a természetem.

Meg aztán, nem eszek virslit (se), mert már felügyeltem vágóhidat, ezért sajnos tudom, hogyan készül, csak nem mondom.

Bell & Sebastian 2016.11.16. 22:15:02

@vargánya: Szabad gondolkodás és szuverenitás. Jó, de hol... a micsából következtettél erre?

gyalog.galopp 2016.11.17. 07:46:55

@Jean Sol Partre: @Bell & Sebastian:

Hát ezek szerint nem jött át, amire gondoltam. Ez van.
Mindenesetre talán boldogabbak lennénk, ha egy alapvetően pozitív hír hallatán nem keresnénk automatikusan annak vélt, vagy valós fonákját.

Bell & Sebastian 2016.11.17. 09:33:27

@gyalog.galopp: Nagyon is átjött, ami aggasztóbb, mintha nem, csak magával nem állok ki birkózni, mert a jó szándék kizáró ok. :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.11.17. 21:09:46

@Bell & Sebastian: gárdaképzés az a padilla&pelso kft. szakterülete, csak még nem döntötték el, vajon al-right vagy alt-left irányba meneteljenek.

Bell & Sebastian 2016.11.17. 23:08:00

@Herr Stacheldraht Leger: Régebben ponyvás IFÁ -n ment az Ifjúgárda, nincsen az már meg?

gyalog.galopp 2016.11.18. 06:51:58

@Bell & Sebastian:
Az , hogy egy információ milyen gondolatokat indít el az emberben, az az adott egyén számára sem mindig követhető, kívülállónak meg pláne.

Régen olvastam egy kísérletről, egy moziban a vetített filmbe bevágtak kockákat korsó sörről, kajáról , piáról.
A kockákat a vásznon senki nem észlelte, ennek ellenére a szünetben tömött sorban álltak az emberek a büfénél.
Ugyanezt a filmet levetítették a bevágások nélkül a tülekedés elmaradt.

A virsli ügyben az árdrágítás lehetőségére való utalás is egy ilyen kocka, - még akkor is, ha nem volt szándékos - a fenti interjú pedig hemzseg a beszúrt kockáktól.

Bell & Sebastian 2016.11.18. 10:26:54

@gyalog.galopp: Sajnos, ha kikockázná a kereskedelmi tévéket, vagy akár a magyar királyit, megdöbbenve tapasztalná, hogy ezt a mocskos trükköt a mai napig használják.

Robinzon Kurzor 2016.11.18. 14:01:36

Kemtrélben is hisztek ugye? Nem csak a szubliminális reklámban.
(Segítek: mindkettő hoax.)

De hát aki a globális klímaváltozást hoaxnak tartó Trump elnökségét pozitív fordulatnak tudja látni, az miért pont ezt ne hinné el ...

Robinzon Kurzor 2016.11.18. 15:24:32

@bbjnick:

Értem, hogy ebből pattant ki, csak hát ez nem az.
Ha egy videón meg tudod mutatni úgy, hogy még csak meg sem kell állítani, akkor az nem szubliminális reklám.

Amiben az a hoax, hogy ezt kipróbálták volna (mozi, kóla, popcorn) és hogy ez alapján igazoltan működne.
(Egyik sem igaz. Hogy a TV2 mit és miért bénázik ebben is, azt meg ki tudja.)

Bell & Sebastian 2016.11.18. 19:03:28

@Herr Stacheldraht Leger: Hopp, csak egy pillanatra láttam, nincsen meg hosszabban?
süti beállítások módosítása