Trump és Clinton tovább süllyed a mocsárba
2016. október 10. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Trump és Clinton tovább süllyed a mocsárba

trump_clinton_2.jpg

Már nem a bányászbéka segge alá, inkább a Föld középpontja felé tart az amerikai elnökválasztási kampány színvonala − mondhatjuk az elmúlt napok és hetek mindenoldali botrányai után. Donald Trump és Hillary Clinton az elnökválasztások történetének legnépszerűtlenebb jelöltjei közé tartoznak: az idei verseny szinte már nem is a népszerűség megszerzéséről, hanem a másik népszerűtlenségének minden eszközzel való tovább rombolásáról szól.

Donald Trumpot a vele ellenséges amerikai mainstream liberális média egy zavaros fejű, kiszámíthatatlan, nagyotmondó, szexista, ízlés nélküli, újgazdag tahónak mondja − és ki tudja azt állítani, hogy nagy vonalakban nincs igazuk a kritikusoknak?

Hillary Clintont a vele ellenséges amerikai konzervatív-jobboldali sajtó egy törtető, gátlástalan, fogalmatlan, hányaveti, állami és magánérdekeket össze-vissza keverő, korrupt gépezetet működtető, csak marketingeszközökkel idollá feltuningolt, üres figurának tartja és ki tudja azt állítani, hogy nagy vonalakban nincs igazuk a kritikusoknak?

Csak míg Hillary Clinton beilleszthető a Demokrata Párt jelenlegi kereteibe, világába, míg ő a vele igencsak kivételező médiabirodalmak segítségével képes összerakni a demokrata győzelemhez vezető társadalmi koalíciót; addig Donald Trump kívülről tört be a Republikánus Pártba, karikatúraszerűen felnagyítva adta elő az amerikai jobboldal elmúlt években hangoztatott üzeneteit; s ugyan rátapintott az amerikai alsó középosztály jogos félelmeire és indulataira, az amerikai társadalom fonákjaira, mindezt Torgyán Józsefet alulról súroló öblös böszmeségekkel és minden gondolkodó és tisztességes ember számára vállalhatatlan kiszólásokkal fűszerezte meg. És példátlan módon egyre több republikánus politikus és nagyágyú hátrál ki már most is Trump mögül, ami akár a kampánya összeomlásához is elvezethet.

Rossz abba belegondolni, hogy a két figura közül az egyik hamarosan a világ vezető hatalmának az elnöke lehet (ha addig valami totális botrány miatt egyikük vagy másikuk esetleg mindkettejük ki nem esik a versenyből). Hiszen ennek az országnak egykor egy Washington, egy Jefferson, egy Madison volt az elnöke.

Ugyan még mindig messze van az elnökválasztás, de jelen pillanatban jobban valószínűsíthető az, hogy Hillary Clinton fog nyerni abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy minden romlottsága ellenére ő a kiszámíthatóbb és kevésbé extrém jelölt (vagyis a centrista szavazók a legvégén inkább nyithatnak feléje); és ő felel meg jobban saját pártja jelenlegi irányultságának és társadalmi bázisának, vagyis kevesebb akadállyal kell szembenéznie a saját többségének összekovácsolása során.

De ha ő győz, az is csak egy szomorú bizonyítvány lesz az amerikai politikum gyatra állapotáról. Utána pedig jöhet majd a vízözön, otthon és a nagyvilágban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7211785463

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rajcsányi Gellért: Trump és Clinton tovább süllyed a mocsárba 2016.10.10. 10:00:04

Rossz abba belegondolni, hogy a két figura közül az egyik hamarosan a világ vezető hatalmának az elnöke lehet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyalog.galopp 2016.10.14. 10:34:28

@maroz:

Samu bácsi meg húzogatja a maci fülét, ebből nekünk semmi jó nem fog kisülni.
A háborús előkészület tünetei: hírszerzés, dezinformálás, dezintegrálás, fegyverkezés, provokálás, totális média bevetés, szájkarate, stb... rakéta.

maroz 2016.10.14. 20:05:02

@gyalog.galopp: Ejj, a régi szép idők, amikor unatkozó értelmiségiek még arról fukuyamázhattak, hogy vége van-e a történelemnek vagy nincs vége a történelemnek.

Milyen érdekes, hogy a túltolt hatás (amerika, nyugat kurvajó) miatt az ellenhatás (oroszország/putyin kurvajó) is túltolt lesz. Baszhatják itt a belgák...

Robinzon Kurzor 2016.10.14. 21:33:43

@Holger Hartland:

Hogy ki nem szarja le?
Hát úgy tűnik, a republikánus (konzervatív) elit, már amelyik megtanult késsel-villával enni, valamiért mégsem szarja le.
Vagy talán McCain-t is a norvégok pénzelik?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.10.14. 23:16:02

@Robinzon Kurzor: Ha a republikánus elitnek fontosabb, hogy Trump ügyesen bánik-e az asztalnál a halkéssel, mint hogy mit akarnak a GOP szavazói, akkor itt az utolsó alkalom, hogy a republikánus elit visszavonuljon a politikából - különben áruló, és egy szava sem lehet majd, ha úgy is bánnak vele.

2016.10.14. 23:27:42

@maroz:

így van.
trump egy tipikus tőkés férfi, akiket a demokraták is támogatnak és imádnak. csak ez őszintébb, nem polkorrekt, és ez a baj.

Szindbad 2016.10.15. 21:28:27

@Holger Hartland: Mit akarnak a GOP szavazói? Seggberúgni az elitet, de előtte egy kis ungabungát. Kb. mint a kommunisták.

gyalog.galopp 2016.10.16. 12:30:11

@Holger Hartland:

" Nincs Mindenható Sajtó és Mindenható Elit. Ha volna, nem lett volna Brexit, nem esne Merkel népszerűsége, nem nyerne Ausztriában (mert nyerni fog) az FPÖ-s Hofer. "

Az ember két helyről kap információt, egyrészt a környezetéből, személyes kontaktus alapján, másrészt a médiából.
Amikor a médiából kapott információ nem egyezik a saját tapasztalataival, akkor jön a brexit, merkel és FPŐ. Egészen eddig a pontig a média az úr.
Lásd kognitív disszonancia.

ripost.hu/cikk-pusztitas-parizs-migransok?source=hirstart

maroz 2016.10.16. 14:06:04

@gyalog.galopp: Majd a Jó Elit (ezt többnyire a tükörbe nézve szokta azonosítani a megszólaló) legyőzi a Gonosz Elitet és jólesz. Fékek és súlyok. Piroska és a farkas.

Mese ez, gyermek. Ma az elit az egyedüli, amelyik osztályként is viselkedik, és baromira öntudatosan védi az érdekeit. Az, hogy ennek során belső osztálykonfliktusok is megjelennek nem azt jelenti, hogy az elit hirtelen elkezdi nem a saját, hanem mittomén, mondjuk az osztályként valójában nem is létező középosztály érdekeit szem előtt tartani, hanem azt, hogy az elit is tagolt, és emiatt szükségszerűen adódnak eliten belüli érdekellentétek.

Mintha a faszt is érdekelné az, hogy nem száz százalékosan, mindenben és a kívülálló szemében egységesen mutat hatalmat az elit. Már ugye akik nem a saját disszonanciájukat szeretnék oldani, mert azokat tényleg érdekli.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.10.16. 22:25:20

@Szindbad: Olvass Breitbartot meg Ann Coultert, ezektől te ugyan hányni fogsz (különbözőek vagyunk), de talán megértesz valamit abból, hogy ez miről szól. Bonyolult, és nem tudom, van-e, aki 100%-ig érti, de nem, ez nem kommunizmus. "Osztályharcos" logikával talán "a középrétegek lázadása" lenne, de az sem passzol. Majd ha már nem élünk, valaki biztos ír egy jó könyvet róla.

@gyalog.galopp: De médiából is többféle van, és az emberek az egyéb tapasztalataik, az érdekeik, a reményeik és a félelmeik, valamint a világnézetük alapján eleve hajlanak valamerre még olyan kérdésben is, amelyről semmilyen tapasztalatuk sincs. Ld. pl. a "pirézek" elutasítottságát.

gyalog.galopp 2016.10.16. 22:56:55

@Holger Hartland:

Persze, a lomot eltakarították, csak a szemét maradt.

gyalog.galopp 2016.10.16. 23:13:01

@Holger Hartland:

Az ember ösztönös, önvédelmi reflexe, hogy az ismeretlennel szemben bizalmatlan, mivel a pirézek teljesen kívül esnek mindenféle információs csatornán, az elutasításuk teljesen adekvát.
Piréz ügyben az a hülye, aki ezt nem ismeri fel, vagy el, meg ahogy tetszik.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.10.16. 23:21:54

@gyalog.galopp: Így van. Az a hülye, aki röhög, hogy milyen "hülyék" az emberek, hogy elutasítják a pirézeket. Pedig az emberek nem hülyék.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.10.18. 21:35:32

Ha bárkit érdekelne még: íme, amikor George F. Will mondja, hogy "rigged". Pont ő, pont most, és pont azok után, amiket korábban mondott:

www.breitbart.com/video/2016/10/18/george-will-trump-has-a-point-on-rigged-elections/

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.10.20. 00:54:35

Amerikában visszaállíthatják a rabszolgaságot a feketéknek. Ha Trump nyer. Legalábbis ezt mondja a Time magazin szerzője, és nem viccből:

time.com/4535292/donald-trump-black-slaves/

Nem gondoltam, hogy a magyar ballibnél aljasabb társaság létezik, de az amerikai libernyákoknak sikerül.

Robinzon Kurzor 2016.10.20. 14:46:56

@Holger Hartland:

Fontos, hogy minden nap szánj néhány percet arra, hogy sztereotípiák megerősítésére példákat keress, és ebből általánosíts!

Most arról nem is beszélve, hogy szegény Trumpot hogy meghurcolják azzal, hogy a saját szavait idézik!
Felháborító!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.10.20. 20:17:55

@Robinzon Kurzor: Inkább gyűjtsek bélyeget és ne balliberális aljasságokat? Igazad lehet, az is egy hobbi, és bélyeget nehezebb gyűjteni, ritkább.

Szindbad 2016.10.20. 21:25:37

@Holger Hartland: Áruld el, hogy mi ezen az aljas.

Szindbad 2016.10.20. 21:30:14

@Holger Hartland: Egyébként én is elgondolkodtam már, hogy mire gondol Trump, amikor újra naggyá akarja tenni Amerikát. Te tudod?

Illetve: Nézd, visszaraktad a nyakunkra Kádárt, szerintem te ne döntsd el, hogy ki az aljas és ki nem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.10.20. 22:41:17

@Szindbad: Kádárt ejtettem a nyakadra? Oppárdon! Becsszó, véletlen volt, apámnak vittem a temetőbe. A te nyakadra egy 16 tonnás John Galt-szobrot akartam, de hát akkor azt majd kapja más.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.10.20. 23:56:59

@Holger Hartland: Néha ilyesmit is le kell írni. Az Utazó barátunknak a világszemlélete pont azért olyan más, mint a mienk, mint amiért a mienk, ami persze nálunk fátum/és nálunk fátum. Mi biztosan tudjuk, hogy az ő jó barátai intézték ezt, ő pedig viszont.

Végül is, nem írja meg azt a posztot? Biztosíthatom afelől, hogy eddig másnak nem sikerült, és én személyesen még mindig kíváncsi vagyok rá.

maroz 2016.10.21. 09:55:27

@Mihint: Látod, mekkora az igény a vallásra? Olyan készségszinten rántjuk magunkra ezt a "mi"-t ahogyan más biciklizik. Ülünk tökig az individualizmusban, de alig mer valaki individuum lenni. Szindbád is azt mondja, hogy "visszaraktad a nyakunkra Kádárt", és ebben nem az az érdekes, hogy Kádár, mert ő erről semmit sem tud, azt is rosszul, hanem ez a többes. Érthető, hiszen ha azt mondaná, hogy "visszaraktad", akkor onnan már nem tudná megvédeni ezt a hülyeséget, hiszen akkor kiderülne, hogy neki valójában nem sérült semmije (Most képzeld el, ha nem így lenne, ha tényleg sérült volna neki személyesen valamije attól, hogy állítólag egy másik valaki "visszarakta" Kádárt. El tudod képzelni úgy, hogy közben nem röhögöd el magad?) és egyetlen problémája az, hogy bántva érzi az istenét, ööö, izé, az ideológiáját. Túlbuzgó, bigott hívő, mondd már.

Szindbad 2016.10.21. 15:39:53

@maroz: Nem sok minden sérült, a jövőkép sérült. Nem szeretném, ha itthon maradnának a gyerekeim, így nevelem őket. Nem sok, valóban. Azt végképp nem szeretném, ha a ti nyugdíjjatokat, meg a vécépapírotokat a kórházban a gyerekeim finanszíroznák. Finanszírozok én elég tolvajt és idiótát akaratomon kívül, nekik remélem jobb lesz. Migránsostól, globalizációstól, mulitkultúralizmusosotól.

Az autokrácia rossz dolog, a világon mindenhol, te meg visszatoltátok ide. Régóta mondom, hogy Orbán Kádárpótlék, mostanában már nem csak én mondom, szóval valami alapja csak lehet.

maroz 2016.10.21. 18:05:45

@Szindbad: Szóval neked nincs semmi érdemi veszteséged, sőt, te ennek a rendszernek a nyertese vagy, hiszen míg a többi lófaszjancsi lúzer csak meggebedni tud te szépen építgeted a saját életkédet, neveled elitsorsa a gyerekeidet, és boldogan használod a 15%-os adókulcsból megteremtődött többleterőforrásaidat.

Látod, ekkora egy nagy áldozat vagy te, ezt tette veled ez a bizonyos, általad a nettó tudatlanságod miatt kádárizmusnak gondolt neoliberalizmus. Gondolom bele is pusztulnál, ha beismernéd, hogy neked, mint egyénnek jobb lett az orbáni neoliberális túltolás miatt, hiszen hogyan is mászhatnál fel így a valóban áldozatok közé? Akik közül te kikre figyelsz? Azokra az elitekre és elittörekvésekre, amelyek elvéreztek az elitek harcában, de amelyek amúgy semmi jelentőséggel nem bírtak.

Egy olyan durcás kisgyerekre hasonlítasz, aki megkap mindent, még többet is, mint mások, de ettől még hisztizik, mert azt akarja, hogy még a mesét is az ő szájaíze szerint olvassák. Ha nem így lesz, akkor beduzzog, világgá megy, de még a gyerekeit is viszi!

Szindbad 2016.10.21. 18:17:09

@maroz: Az ugye megvan, hogy pont a Kádár rendszer mellett érvelsz? Nagyjából ez volt a Kádár korszakban is.

maroz 2016.10.21. 20:36:43

@Szindbad: Te nekem hiába mondasz ilyesmiket, mert egyrészt tudom magamról, hogy kellően sokat tudok arról a rendszerről, másrészt pedig azt is látom, hogy te csak a neoliberális populista frázisokat tudod, szóval te ne aggódj különösebben azon, hogy nekem mi van meg és mi nincs.

A lényeg, hogy neked ebben a mostani orbáni kurzusban nem rossz, sőt, jobb, mint a ballib alatt volt, és pusztán csak annyi hiányzik, hogy a szívedhez közelebb álló ideológusok dominálják az általad figyelt közösségi tereket. Mondják azt a mesét, amit te hallani akarsz, különben durcás leszel és visszabüfized a kakaót.

Szindbad 2016.10.21. 20:58:18

@maroz: Mondom, ennek így nincs jövője. Nekem az nem elég, hogy nekem jobb. Azoknak nem lesz jó, akiket az utóbbi években dobott ki magából az iskolarendszer. A gyerekeimnek nem lesz jó. Azoknak sem lesz jó, akik a tovább rothadó egészségügyi rendszer fog ápolni. Azoknak is jobb most, akik elhagyták már az országot valamiféle remény, jövő érdekében. És igen, rövid távon jobban jártam. Azt mondod, nekem legyen elég ennyi?

Szindbad 2016.10.21. 22:30:17

@maroz: Egyébként mintha te ültél volna kommunista börtönben. Ezért aztán tényleg fura nekem, hogy nem gyűlölsz minden autokrata rendszert.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.10.21. 22:51:42

@Mihint: Az első bekezdését nem értem (gyakran szokott rébuszokban írni?), ami a posztot illeti, megírom. Ha már megígértem. :) Nemsokára. Csak elegem van a "normális" politiakai írásokból, ezért mese/történet formája lesz. Közben a post-truth politics-ről is kéne írni, mármint a védelmében (!:)), és azon gondolkodom, abból hogyan lehetne mese.

maroz 2016.10.21. 22:55:24

@Szindbad: Ne beszélj már mellé, a te gyerekeidet nem dobta ki, és megmondtad, hogy te meg fogod oldani a sorsukat individuálisan, mert van rá erőforrásod. A többi gyerek téged nem érdekel, ne etessél már, a ballib alatt sem érdekelt, amint hogy az összes többi sem, egészségügy, meg a társai, téged az elited kulturális rinyálása érdekel.

És igen, mi a fenét tehetnél, mint szépen összetett kézzel mondani egy imát, hogy te jól élsz? Hogy neked érdemben alig vannak veszteségeid, miközben a társadalmad kétharmada ugyanezt nem mondhatja el magáról. Hogy a teljes örömödhöz már csak annyi kéne, hogy a közélet kommunikációs tereit a ballib dominálja túl, és a közbeszéd a ballib mantráktól legyen hangosabb. Ó, de sajnállak.

A "kommunizmusról" te nem tudsz semmit. Illetve nem is ez a gond, mert arról én se tudok szinte semmit, hanem az a baj, hogy a neoliberális populizmus hatására mindent, ami 1990 előtt volt egységesen lekommunistázol, és bármit, ami a neoliberális kapitalizmus túltolt individualizmusát kritizálná kommunistának minősítesz. Nincs mit magyarázkodjak, hiszen neked mindenki komcsipárti, aki a létező kapitalizmusról elítélőleg beszél, és ez nem az én problémám, hanem a tied.

Szindbad 2016.10.21. 23:16:04

@maroz: "A többi gyerek téged nem érdekel, ne etessél már, a ballib alatt sem érdekelt"

Hát hogy a fenébe ne érdekelne? Honnan veszed, hogy nem érdekel?

Nem, igyekszem nem kommunistázni, nincs értelme, ez itt nem kommunizmus, hanem (megnéztem a post-truth jelentését) egy post-truth politikát csúcsra járató autokrata rezsim, amely eltipor bárkit, aki az útjába áll. Nincsenek társadalmi viták, hanem a kedves vezető kezébe van adva minden, ő majd eldönti, hogy mi a helyes. Ha kell, bedarálja a legnagyobb példányszámú napilapot, de úgy, hogy nyoma sem marad. A korrupció a rezsim működtető üzemanyaga, a korrupció nem ellenség, hanem nyíltan felvállalt rezsimelv. A médiabirodalom a vidéki, iskolázatlan, (és reménytelen) tömegeknek megadja amit szeretnének, egy kellemes, nyugalmas, lassan fejlődő, de azért felemelkedést nem nyújtó, biztonságos élet érzetét keltő ország imázst. Pontosan azt nyújtja, amit Kádár nyújtott. A tények nem számítanak, a valóság nem érdekel senkit, ha van egy álomvilág, amelybe menekülni lehet.

Ennek megint hosszútávon isszuk meg a levét, vagy legalábbis a nagy tömegek biztosan. Radikalizálódás nincs, mert azért alternatíva van, lehet menni külföldre gazdasági bevándorlónak. Az van, hogy a kommunizmusban szocializálódott mentalitás újratermeli magának a nyomort, a rossz beidegződések tényleg akadályai a nyugati szintű versenyképesség elérésének, és ebből aztán jön a reakció, hogy a gonosz nyugat hogy kizsákmányol.

Post-truth korszakban nem zavar senkit, hogy a nyugattól kapjuk pacsira a GDP 5%-át, a külföldi magyaroktól a 3%-át, és a gépiparból kitudja mennyit. Az se érdekel senkit, hogy maga Lázár mondja, hogy a visegrádi négyekhez képest is lemaradóban vagyunk.

Ez hosszútávú méreg, és a legnagyobb kárvallottjai a gyerekeim lennének. Nem lennék felelősségteljes szülő, ha itthon képzelném el a jövőjüket.

Jean Sol Partre 2016.10.22. 00:21:54

@Holger Hartland: "Közben a post-truth politics-ről is kéne írni, mármint a védelmében"

ne írogass te semmit, vedd be a kék pirulát és irány vissza a mátrixba, még hogy a post-truth védelmében...

maroz 2016.10.22. 06:26:07

@Szindbad: Mondom, hogy nem érdekel. Téged az érdekel, hogy a szegénységről meg a többi nyűgökről is a ballib elit mondhasson szépeket. Még csak fogalmaid sincsenek semmiről, a megszólalásaid alapján számomra teljesen egyértelmű, hogy neked ez csak a megmondások szintjén van meg, és az is nyilvánvaló, hogy számodra nem a valóság (amit nem is ismersz) alakulása lényeges, hanem az, hogy ki miként viszonyul a szívednek oly kedves és fontos liberális-humanitárius utópiához.

A többivel nincs mit kezdjek, jóindulattal csak annyit tudok mondani, hogy rosszul látod. Ami nem is csoda, hiszen te a valóságnak egy meseszerű interpretációját kapod, nézd meg egyszer, hogy honnan lett neked ez a tudásod. Honnan tudsz például arról, hogy "a nyugattól kapjuk pacsira a GDP 5%-át"? Honnan került a fejedbe ez a tudás?

maroz 2016.10.22. 06:27:18

@Szindbad: Mit jelent ez a post-truht? Én még nem hallottam róla, vagy nem ugrik be.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.10.22. 09:29:38

@maroz: Mi az hogy, nagyon is. Valóban, nüansznyinak tűnő eltérések vannak, például van aki bevallja, van aki nem ;-)

@Holger Hartland: Bocsánatot kell kérjek a rébuszért, arra szerettem volna utalni, hogy bizonyos kérdések erősen emlékeztetnek holmi hitvitákra, és az ilyesmit jobb, ha kiírja magából az ember :) legyen az bár utazó is. Természetesen nem Magára gondoltam, a postja számomra másmiatt volna érdekes, nevezetesen, hogy akkor mire gondolt. Nem szeretném ugyanakkor, ha úgy érezné, hogy sürgetem.

Ezt a post-tru-izét már hallottam emlegetni, honosításnak nem felelne meg a "na-ugye-politika"? :)

Szindbad 2016.10.22. 16:50:31

@maroz: Nézz utána, a híres Goog Lee prof. segíteni fog.

Vívmányok, pl:

"When last week the Ministry of Health finally made the announcement acknowledging the resurgence of diphtheria, Diosdado Cabello, a prominent Chavista, said Venezuela is the target of a “germ warfare orchestrated by the CIA labs.” "

maroz 2016.10.22. 17:32:23

@Szindbad: Ha te már megnézted miért nem mondod inkább el, hogy mi az?

Szindbad 2016.10.22. 17:43:30

@maroz: Az 5% a mandineren is keringett, pár éve magam is utánanéztem az eurostaton, akkor kb 800 milliárd nettó pozitívum volt, ami kb. 3-4%-a a GDP-nek. De biztos a liberális-konzervatív eszméim áldozata vagyok, ha te mondod.

maroz 2016.10.22. 20:05:19

@Szindbad: "nyugattól kapjuk pacsira a GDP 5%-át"

A gdp tudtommal egy adott országon belül megtermelt javak összessége. Hogy tudnánk ezt a nyugattól kapni? Egészen pontosan minek néztél utána?

Szindbad 2016.10.22. 20:19:43

@maroz: Ne tettesd a hülyét, please.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.10.22. 21:12:25

@Szindbad:
"Nincsenek társadalmi viták, hanem a kedves vezető kezébe van adva minden, ő majd eldönti, hogy mi a helyes."

Ne mondja, hogy nem szóltak előre.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2015/07/12-pont.html

maroz 2016.10.22. 22:08:23

@Szindbad: Kérdeztem. Elmondtam, hogy érdekelne honnan vetted ezt a tudást. Van egy elképzelésem, de cáfold meg. Én azt gondolom, hogy ez számodra csak egy felületes információ, pontosan ahogyan mondtad, olvashattad valahol, és mivel az általad követett ideológia pont ezt mondja felkaptad, mint buzzwordot és simán mondod tovább úgy, hogy érdemben meg is értetted volna.

Tehát még mindig kérdezem, hogy honnan származik ez a "pacsira kapjuk" tudásod? Megnézném én is a forrást, miért baj ez?

Szindbad 2016.10.22. 22:48:14

@maroz: Nem értem. A hivatalosra vagy kíváncsi, vagy a működési mechanizmust nem érted? Azt akarod megkapargatni, hogy a támogatásokból mennyi megy multiknak? Vagy azt gondolod, hogy nettó befizetők vagyunk? Komolyan nem értem a kérdésed.

europa.eu/european-union/about-eu/funding-grants_hu

Szindbad 2016.10.22. 23:00:07

europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries/hungary_en#budgets-and-funding

- Total EU spending in Hungary – € 6.620 billion
- Total EU spending as % of Hungarian gross national income (GNI) – 6.57 %
- Total Hungarian contribution to the EU budget – € 0.890 billion
- Hungarian contribution to the EU budget as % of its GNI – 0.88 %

maroz 2016.10.23. 06:46:34

@Szindbad: Amikor valamiről azt mondod, hogy tudod akkor azt azért teheted, mert valahonnan odalett a tudás a fejedbe. Viszonylag elenyésző a bennszülött tudásunk, tehát ésszerű, ha én arra is kíváncsi vagyok, hogy ez a "pacsira kaptuk"-tudás honnan került bele a te fejedbe.

A megadott linken semmiféle olyan narratíva nem olvasható, amely arról szólna, hogy a nyugat melyik országnak mennyi gdp-t ad pacsira és mennyit mondjuk bukfencért vagy cigánykerékért cserébe. Le van írva egy finanszírozási mechanizmus egy hivatalos oldalon. Ha erről szeretnél mondani valamit akkor miért pacsira kapott 5% gdp-ről beszélsz?

Neked nem tűnt fel, hogy magadtól képtelen vagy két-három, többé-kevésbé adekvát fogalmakat használó mondatban elmondani a bánatodat? Linket tudsz adni olyan oldalakra, ahol számok vannak, de nem tudsz semmiféle olyan forrást mutatni, ahol egy szöveges, kvalitatív, értékelő narratívában elmondják, hogy miként kellene értelmezni a számokat. Nem érzed ezt kínosnak? Pontosan ugyanúgy viselkedsz, ahogyan a kerületi párttitkár, aki semmit se értett a kamanyizmus végső győzelméből, de volt neki is pár hívószava (a fenyegető impprrrrlizmus az pont olyan buzzword volt, mint a te "pacsira kaptuk"-od) és végső argumentumként a Lenin-összes, de neked még az sincs. Ez az ideologikus tudat.

maroz 2016.10.23. 07:02:20

@WiteNoir: Hehhehe, hogyan is szokták ezt "odaát"? :))

Ő az idézett cikk szerzője:

www.uni-corvinus.hu/index.php?id=17096

Ilyenkor meg kell nézni a "fontosabb publikációk" menüt, ezt nekem így tanították:

www.uni-corvinus.hu/index.php?id=17801

Miután megnéztük, eltartott kisujjal kell fintorogni az adjunktus úr tudományos munkásságán.

Én ezt kihagynám, hiszen a szerző személye mellékes, ő csak visszamondja a fősodrú hívószavakat. Az ismert, unalomig mondogatott frázisokat:

"A transzferek hiányában a nemzetgazdasági beruházások folyamatosan apadnának, illetve nagyobb mértékű lett volna a régió gyorsan fejlődő országaitól való leszakadásunk. Van még időnk javítani. "

Akinek megengedi a gondolkodása, aki felszabadult vagy fel tudta magát szabadítani az ideológiai kötelékei alól az ismeri illetve némi munkával megismerheti ennek az öngyarmatosító, önalázó, önsorsrontó kelet-nyugati lejtőnek, amelyiken versenyezve kell kapaszkodnunk a nyugat elismeréséért az értő kritikáját is. Többek között arról is kaphatna egy képet, hogy miért így, miért ilyen veresenyegerekként és miért a Szent GDP-n keresztül kell elgondolnunk magunkat, a jelenlegi helyzetünket és a sorsunkat.

Aki viszont az ideologikus gondolkodás foglya marad az továbbra is az elitje hívószavait fogja ismételgetni, még akkor is, ha még magukat a hívószavakat sem képes egy közepesen bővített mondatban úgy elmondani, hogy azt egy átlagolvasó is megértse.

Szindbad 2016.10.23. 07:08:18

@maroz: De hát itt túl sok kérdés nincs. Nyilván nem GDP-t ad, hanem a magyar GDP értékével összehasonlítható mértékű pénzt, pontosan meghatározott célokra, pontosan meghatározott módon. A "pacsira" nyilván azt jelenti, hogy ezért nem vár ellenszolgáltatást (csak mondjuk annyit, hogy a szabályok legyenek betartva, és mondjuk ne legyen a pénz ellopva). Nem úgy, mint mondjuk amikor a törököknek ad pénzt.

maroz 2016.10.23. 07:14:25

@Szindbad: Nem tudom, érzékeled-e, hogy ez amit most, pontosításként leírtál mennyire másként hangzik.

Értsél már meg végre, engem az érdekelne, hogy honnan lett meg neked ez a narratív tudás. Hol olvastad például azt, hogy nem vár ellenszolgáltatást? És az összes többit. Szeretném én is megnézni a forrásaidat, mi ebben az annyira nagy kérés?

Szindbad 2016.10.23. 07:15:33

@maroz: Tökéletesen példázod, hogy hogyan működik a post-truth éra. Nem a módszertanba, nem a tényekbe kötsz bele, hanem ideológiai alapon próbálod megkérdőjelezni a hitelességét.

maroz 2016.10.23. 07:21:49

@Szindbad: De, pontosan abba szeretnék belekötni, ezért is kértelek, hogy mutasd meg a forrásaidat. Hol olvastad te, amiket továbbmondtál, lásd az előző hozzászólásom kérdéseit.

A WhiteNoirnak címzett kommentemet félreértetted. Csak azt mutattam meg, hogy hogyan dolgozik a balliberális értelmiségi elit ilyen helyzetekben, és azt is hozzátettem, hogy én ezzel nem értek egyet, mert szerintem érdemesebb kritikailag értékelni az ilyen narratívákat, mint csak simán ideológiai alapon elvetni.

Tehát nem ideológiai alapon kérdőjelezem meg a hitelességét, hanem jelzem, hogy én, veled ellentétben olvastam ezeknek a narratíváknak a kritikáit is, és csak szólni szerettem volna, hogy azok is érdekesek ám, talán még érdekesebbek, mint pár hívószót ismételgetni, de te tudod.

maroz 2016.10.23. 07:22:18

@Szindbad: Mit jelent ez a post-truth?

Szindbad 2016.10.23. 07:32:16

@maroz: De hát a támogatások feltételei pontosan le vannak írva a hivatalos oldalon is. Ez jól ismert, ehhez még a FIDESZ sem próbált alternatív valóságot gyártani (jó, mondjuk ezen csodálkoznék, biztos van, csak nem tudok róla).

Szindbad 2016.10.23. 07:52:00

@maroz: "A WhiteNoirnak címzett kommentemet félreértetted. Csak azt mutattam meg, hogy hogyan dolgozik a balliberális értelmiségi elit ilyen helyzetekben"

Nézd, azt, hogy mindent narratívákon keresztül kell látni, azt a Fidesz tolta ránk. A Fidesz mutatta meg, hogy még a legalapvetőbbnek gondolt tényeket is ki lehet forgatni megfelelő narratívával. Én ezt nagyon súlyos problémának gondolom már nagyon-nagyon régóta, ez tényleg a XX. századi fejetlenséget idézi, amikor egyre kevésbé számítanak a tények.

maroz 2016.10.23. 10:36:06

@Szindbad: Mi van leírva? Az, hogy puszira, ellenszolgáltatás nélkül kapjuk? Ha nem az, akkor meg miért nem azt mondod, ami le van írva? Elmondanád, hogy hol és mi van leírva?

Post-truth: neked még mindig nem tűnik fel, hogy mennyire képtelen vagy te magad, a saját szavaiddal, mások számára is érthetően elmondani valamit? Miért nem mondod el pár szóban, hogy mi is ez a post-truth?

maroz 2016.10.23. 10:38:21

@Szindbad: Honnan tudod, hogy ez így van? Honnan származik az a tudás a fejedben, hogy a narratíva, mint olyan egy fidesz által ránk tolt valami? Erre, ahonnan te ezt a tudást szerezted mutatnál valami forrást?

Milyen tényekre gondolsz, konkrétan melyek azok, amelyek nem számítanak?

Szindbad 2016.10.23. 14:47:49

@maroz: Hát szerintem ebben ennyi volt, köszi.

maroz 2016.10.23. 14:51:55

@Szindbad: Tudom, erről beszélek. Nem azért vonulsz vissza, mert unnád, hanem azért, mert felmérted, hogy tényleg képtelen lennél eleget tenni a kéréseimnek és ez frusztrál. Okos megoldás.

Szindbad 2016.10.23. 16:14:03

@maroz: Így van, nem tudnék eleget tenni a kéréseidnek, de ez valószínűleg akkor is így lenne, ha a zöld színről beszélgetnénk.

maroz 2016.10.23. 17:20:15

@Szindbad: Például ha a rajzfilmekről beszélgetnénk vagy valami olyasmiről, amiről élményszinten is van tudásod akkor semmi gond se lenne, folyékonyan menne a diskurzus. Probléma akkor adódik, amikor azzal szembesítelek, hogy a lózungnyelven elmondottakat nem tudod a saját szavaiddal is megfogalmazni. Aztán hogy mit kezdesz ezzel a problémával már a te dolgod, én ennyit tudtam segíteni.

Szindbad 2016.10.23. 17:35:12

@maroz: Bármiről lehet szépen, folyékonyan beszélgetni, attól még nem biztos, hogy értelme is van. Megfigyeltem, hogy van egy jó kommunikációképességű réteg, aki olyan elégedett a saját képességeivel, hogy egyből el is hisz mindent, amit mond. Meg van egy réteg, aki fogékony az ilyesmire, ebből lesznek a vallási fanatizmusok, vagy ez az alapja a populizmusnak, és ezek nem szoktak jó véget érni. Sztálin milyen folyékonyan kommunikált.

Teljesen lényegtelen, hogy én miről tudok folyékonyan kommunikálni, annak, hogy igazam van-e, annak ehhez semmi köze.

Egyébként a post-truth wikioldalán van ez az állítás, hogy

"a political culture in which politics (public opinion and media narratives) have become almost entirely disconnected from policy (the substance of legislation)"

Nem tudom, hogy tudsz-e angolul, de ebben a beszélgetés szálban pontosan ezt teszed. Eltávolodsz tőle, dekonstruálod a közös beszélgetésünk alapjait.

maroz 2016.10.23. 19:09:37

@Szindbad: Dehogy lényegtelen, dehogy lényegtelen. Nincs honnan tudjad, hogy neked igazad van-e, hiszen még csak meg sem tudod fogalmazni a kérdéseidet. A hamis tudat problematikáját úgy hidalod át, hogy igaznak gondolod, hiszen a kedvenc ideológiádtól kaptad, és akkor az már garantálja is, hogy igaz.

A közös beszélgetésünknek nincsenek alapjai. Kértelek, hogy egy politikai hívószót (pacsira adták az 5% gdp-t, úgy, hogy semmi ellenszolgáltatást nem vártak el) fejts ki, lehetőleg úgy, hogy az állításaidnak bemutatod a forrását. Akkor tudtuk volna folytatni, hiszen akkor értem, hogy mit is állítasz. Te a politikai buzzwordjeidre akarsz közös beszélgetést építeni, én meg jeleztem, hogy ennek számomra semmi értelme, légy szíves inkább fejtsd ki a mondanivalódat, mert érteni szeretném. Jeleztem azt is, hogy sokkal jobban érteném, ha megadnád azokat a forrásokat is, ahonnan az állításaidat vetted.

A populizmus az antipopulizmussal együtt érthető csak meg. Ez a "puszira kaptuk" ez annak az antipopulizmusnak a része, ami rajtad keresztül is beszél. Önalázás, öngyarmatosítás, ráadásul egy teljességgel hamis narratíva, hiszen nem vizsgálja, hogy mekkora óriási vesztesége lett a társadalom bő kétharmadának azért, mert lényegében véve a centrumországoknak dolgozunk. Amit te puszira adott ajándéknak látsz az egy olyan hatalompolitikai eszköz, amelyikkel a centrumállamok elérik azt, hogy nálunk és a hozzánk hasonló betagozódású országokban olyan legyen a helyi hatalom, ami a centrumországok érdekeinek megfelel. Mindezeket nem én találtam ki, és ha kíváncsi vagy rá, akkor meg tudom mutatni, hogy honnan került a fejembe. Valami hasonlót vártam volna tőled is.

Szindbad 2016.10.23. 20:10:34

@maroz: "(pacsira adták az 5% gdp-t, úgy, hogy semmi ellenszolgáltatást nem vártak el)"

Drága maroz, ha pontosabb infók kellenek keress meg egy pályázat szakértőt, ők elmondják pontosan, hogy mik a feltételek. Én csak annyit tudok, hogy pár éves időszakokra meg van határozva, hogy az EU mennyit utalhat a magyar kormánynak különböző infrastruktúrális és fejlesztési projektek finanszírozására. És ez tényleg azt jelenti, hogy az EU EUs számlákról magyar számlákra utalja ezt az összeget, ha sikerül lehívni. És ez tényleg azt jelenti, hogy Hans Jürgen adójának nem elhanyagolható része Magyarországon landol. És ezért az EU nem vár ellenszolgáltatást, Magyarország ezt a saját fejlesztésére költheti, hiszen ez a finanszírozás deklarált célja. Küldtem linket, ahol ez le van írva. Mit vársz még?

Szindbad 2016.10.23. 20:19:59

@maroz: "Önalázás, öngyarmatosítás"

Gondoltam, hogy ide fogunk kilyukadni. Ez nincs leírva sehol hivatalosan, ez a tényektől eltávolodott narratíva (post-truth), amiről már sokan leírták tényekkel, közgazdaságtannal alátámasztva, hogy miért nem igaz. Te igaznak akarod látni, és ezért még csak meg sem próbálsz utánajárni, hogy miért lehet igaz. A Habonymédia neked teremti a virtuális valóságot, te vagy a célpont. Neked megfelel az a narratíva, hogy a nyugat gonosz imperialisták gyűjtőhelye. Neked szól a Kádár-pótlék.

Szindbad 2016.10.23. 20:34:53

@maroz: " Mindezeket nem én találtam ki, és ha kíváncsi vagy rá, akkor meg tudom mutatni, hogy honnan került a fejembe."

Ez egy érdekes téma egyébként, ugye itt van két narratíva, van a hivatalos, az establishment (illetve az enyém is), ami tények szerint "vizsgálhatóbb", és van a tiéd, a post-truth, ami elszakadt a hivatalostól, preferálja az összeesküvés elméleteket, és nehezen ellenőrizhető.

Érdemes lenne mélyen belemászni.

Pelso.. 2016.10.23. 20:55:18

@maroz: hát, oly felháborító hatalompolitikai eszköz, (elsősorban nem az) hogy onnan pénzt tolnak ide. Helyette csinos hadsereget is állomásozhatnának itt, külső és belső ellenségeinkkel szembeni megvédésünkre egyaránt. Persze ez utóbbi verzióban nem lenne lé pl a kisvasút projektre, picit meggondolandó ezért.

maroz 2016.10.23. 22:02:25

@Szindbad: "És ez tényleg azt jelenti, hogy Hans Jürgen adójának nem elhanyagolható része Magyarországon landol."

Ez a tudás például honnan lett beléd? A linken semmi ilyesmit nem olvashattam. Küldtél linket, de azon semmi olyasmi nincs, amiről beszélsz. Mutasd meg, hogy hansjürgen adóját hol olvastad.

maroz 2016.10.23. 22:05:40

@Szindbad: "Ez nincs leírva sehol hivatalosan"

Miről beszélsz? Mit takar ez a "nincs leírva hivatalosan"? Melyik hivatalra gondolsz?

"Te igaznak akarod látni, és ezért még csak meg sem próbálsz utánajárni, hogy miért lehet igaz."

Mondtam, hogy ha kéred megmutatom, hogy hol jártam utána? Mondtam. Kérted? Nem, habonyoztál. Miért? Mert nem mered kérni, hiszen akkor egyenlőtlen helyzetbe kerülnénk, hiszen én minden állításomra bőségesen tudok forrást mutatni, míg te nem.

Szindbad 2016.10.23. 22:06:53

@maroz: "Mondtam, hogy ha kéred megmutatom, hogy hol jártam utána? Mondtam. Kérted?"

Kérem.

maroz 2016.10.23. 22:08:12

@Pelso..: Honnan vetted azt a tudást, hogy onnan tolnak pénzt ide? Honnan tudod, hogy nem hatalompolitikai eszköz a transzferpénz? Megvizsgáltad azokat a narratívákat, amelyek szerint igen? Melyeket és hol?

maroz 2016.10.23. 22:16:09

@Szindbad: A teljes képhez érdemes ezzel kezdeni, ebben a cikkben le van írva az a keret, amelyikben a vizsgálódások folynak:

fordulat.net/pdf/21/F21_Helyzet_Muhely.pdf

A kelet-nyugati lejtőről, a demokratikus antipopulizmusról és az antidemokratikus populizmusról pedig ez szól:

fordulat.net/pdf/21/F21_Gagyi_antipopulizmus.pdf

Ezek a dolgozatok egy több éves, átfogó műhelymunka eredményei. Számomra azért is különösen érdekes, mert valamelyest testközelből kísérhettem nyomon ezt a folyamatot, éveken keresztül. Számtalan előadáson, pódiumbeszélgetésen, konferencián vettem részt, rengeteget kérdeztem, sok segítséget kaptam az értelmezéshez. Körülbelül három évem van benne, és most ott tartok, hogy érteni vélek dolgokat. És akkor jössz nekem a habonymédiával, mint ha én figyelném azt...

maroz 2016.10.23. 22:26:56

@Szindbad: A posztszocialista elismeréspolitikának (úgyismint a balliberalizmus ideológiai alapja) a kritikai megismeréséhez ajánlom elolvasásra ezt az írást:

fordulat.net/pdf/21/F21_Gille.pdf

Ebben olvashatsz egy magyarázatot arról is, hogy miért lett ez a jelentős jobbratolódás.

Szindbad 2016.10.24. 00:14:48

@maroz: Bölcsészkedésnek tűnik, ez is virtuális valóság. Földhözragadtabb vagyok ennél. Vannak a tények, az EU felzárkóztatás politikája, arra épülnek finanszírozások, ezek pályázhatók, ismert adatokkal, mindennel. Tények.

Erre jön az "antipopulizmus" fogalom, az írásból kihámozható, hogy mit akar jelenteni, de miféle jelentősége van ennek a fogalomnak? Mennyire illeszkedik a valóságra? Ha én azt mondom, hogy erőltetett, akkor mi alapján mondod, hogy nem, ez a fogalom hasznos, egy csomó mindent megmagyaráz?

Hol az igény valamiféle validálásra?

Konkrétan azt írtad korábban, hogy az antipopulizmus beszél belőlem, ez azt feltételezi, hogy az antipopulizmusom valamiféle reakciós válasz a populizmusra, de ez részemről nem reakció. Én pontosan ugyanezeket állítanám akkor is, ha a populizmus nem is létezne. És akkor most mennyire illik rám az antipopulizmus?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.10.24. 00:26:19

@maroz:
Minek kellett ehhez több éves műhelymunka?

"Az elosztás és elismerés makrostrukturális szintjén az antipopulizmus arra az elismerésbeli
hierarchiára vonatkozik, ami a kelet-európai országok posztszocialista betagozódásának
folyamatában a kelet-európai társadalmakat a nyugati társadalmakhoz képest alsóbbren-
dűnek minősíti – azaz ezen az alapvető szinten a saját társadalom alsóbbrendűségének
elismerését, a saját nép gyűlöletét jelenti."

Kevésbé mívesen 25 éve dűl ez a szélsőjobb médiából. Attól, hogy felhabosítják néhány kvázi-tudományos kifejezéssel, attól még ugyanaz marad, ami volt: sértett hörgés arról, hogy a világ nem érti meg, milyen zseniálisak a magyarok. Pedig megérti, ha tényleg zseniálisak.

maroz 2016.10.24. 06:12:36

@Szindbad: "Bölcsészkedésnek tűnik"

Tudtam, hogy ez lesz a válaszod, de ne aggódj, szinte mindenki ezt mondja kapásból. GDNL is nemrég, mondjuk ő még a linket se nézte meg, és éppen a napokban mondta el Pelso, az alteregód, ha a gondolkodásotokat nézzük, hogy ő is csak a tényekben hisz, szóval számomra ez egy ismert forgatókönyv. Neked nincs semmiféle olyan mondandód, amit ki tudnál fejteni pár értelmes mondatban, nem tudod megmutatni, hogy honnan került a fejedbe az a határozott tudás, ezzel szemben az én tudásom úgy értékeled le, hogy semmit se tudsz róla.

Ne feledd, hogy én is voltam balliberális, ezért ismerem ezeket a hárító módszereket. Ezen túl pedig halálosan unom.

maroz 2016.10.24. 06:17:29

@Doomhammer: Tőled nem fogadom el ugyanazt, amit Szindbádtól. Ha beszélgetni akarsz velem, szólj úgy, hogy érezzek is késztetést válaszolni. Ha nem akkor sincs semmi baj.

maroz 2016.10.24. 06:25:18

@Szindbad: "Hol az igény valamiféle validálásra?"

Benned, és erről beszélek. Neked van igényed arra, hogy csak olyan információ, tudás kerüljön az asztalodra, amit valamiféle általad elfogadott szentség validál. Megírja a Népszabadság? Jótündér lekáderezi a szerzőt, és bólint rá, hogy elmén, mert csak hetven centivel kisebb a pöcse tudományosan, mint az övé?

Közben még csak észre sem veszed, hogy a roppant büszkén vállalt és hirdetett liberális individualizmusodban annyira sem vagy képes, hogy egyedül, saját erőből értelmezz valamit. Neked validálás kell, üsse rá a párttitkár is pecsétjét, hogy ideológiailag kóser! A hamis tudat problematikáját ismered?

Szindbad 2016.10.24. 09:51:11

@maroz: Ezért hívják post-truth-nak, amit képviselsz. A tényeken alapuló igazság már nem érdekes, "meg lett haladva".

És nem, a tényeken alapuló igazságok nem liberális individualizmus részei, hanem ideológiafüggetlenek.

maroz 2016.10.24. 10:00:55

@Szindbad: Mit jelent a post-truth?

Mit értesz ideológia alatt?

Szindbad 2016.10.24. 10:50:22

@maroz: "Mit jelent a post-truth?"

Szó szerint "igazság utáni"-t jelent.

maroz 2016.10.24. 11:41:53

@Szindbad: Ez nem a jelentése, hanem a magyar fordítása.

Az ideológiafüggetlenségről nagyon érdekeset írt Mannheim Az értékmentes ideológiafogalom című tanulmányában. De tudom, nem validált bölcsészkedés.

maroz 2016.10.29. 11:04:30

Dickileaks. Vajon tényleg az van, hogy a teljes amerikai politikai elit egy Teo bácsi, aki felmászott egy fára és üvölti, hogy nőőőőőt akaaaroook???

www.youtube.com/watch?v=Au02p8huOuU

Jean Sol Partre 2016.10.30. 01:27:43

@maroz: "teljes amerikai politikai elit"

csak az amerikai? és csak a politikai elit?
mi mind Teo bácsik vagyunk :)

maroz 2016.10.30. 05:33:16

@Jean Sol Partre: Így, ebben a formában igazad van neked, ezzel nincs is semmi furcsaság. Akkor lesz vicces a dolog, amikor mindennek ellenére megválasztanak minket felelős izéknek és ha már megválasztva is felmászunk a fára üvöltözni akkor arra nem azt mondják, hogy business as usual, hanem hogy botrány! :)

maroz 2016.11.01. 12:53:22

@Jean Sol Partre: Mindeközben Moldova is választ, de legyünk őszinték, azt még én is leszarom. Pedig vannak benne nüansznyi csemegék:

socialistii.md/igor-dodon-a-indemnat-societatea-la-unitate-in-numele-interesului-national/

Lám, keleten Dodona bácsi haptákban: a Nemzeti Érdeket ott már nagybetűvel írják, és hát ahogyan az már komilfó a NÉ miatt össze kell fogni, mert, és innen lesz a dolog érdekes.

Azt mondja, hogy a gazdaság disznóól lett, a társadalom, a morál úgyszintén, és azért, mert a büdös oligarchák zsebre tették az államot. Ez az állam pedig megosztásra törekszik: ideológiai, identitás- és geopolitikai alapon.

Persze ez könnyen megy az oligarcháknak, mondja, hiszen mi hajlunk arra, hogy a régi, huszadik századi mintákat követve még mindig jobb- és baloldalt lássunk ott, ahol másmilyen megosztás van. Na, ezen kéne túllépni, ezért kéne az egység, és erre az új egységre alapozva már odafigyelhetnénk a fontos dolgainkra, úgyismint:

-függetlenség, területi integritás
-jog a saját kormányzásra
-gazdasági függetlenség
-a Hagyományos Értékek védelme, különös tekintettel
-a Család és
-az Egyház védelmére

Elmondja még azt is, hogy szakítani kéne a kisebbrendűségi komplexussal, meg azzal, hogy a mi sorsunkat más fővárosokban igazítsák el, és még pár ilyen dolgot, biztosan ismered, hiszen itthon az ilyesmit a (szélső)jobboldal már eléggé közismertté tette, így már csak azzal kéne kezdeni valamit, hogy a moldovai elnökjelölt, Igor Dodon veres. Cucilista. Ezt nálunk úgy mondják ballibül, hogy kommonista. Miközben szinte szóról szóra ugyanazt mondja, mint amit a fasiszta Jobbik. Ennyit az ideológiákról ;)

Jean Sol Partre 2016.11.02. 12:55:36

@maroz: a neve más, de a tartalma gondolom ugyanakkora hazugság, mint nálunk :)

maroz 2016.11.02. 17:55:07

@Jean Sol Partre: Nem hazugság, hanem nincs is tartalom. Ugyanúgy nincs egy féldeci szó sem arról, ami a többséget érintené és érdekelné, meg hát nyilván, ott is az a játék lényege, hogy melyik elitfrakció fogja ugyanazt csinálni továbbra is az oligarcháknak, tisztes jutalékért.

2016.11.05. 04:04:27

Trump nyeri Kedden, Hillary mehet börtönbe.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.11.08. 18:52:59

@Lion K: Holnapra kiderül. Trumpnak borzasztó nehéz lesz nyernie majdnem a teljes amerikai establishment (és benne a média) ellen, ráadásul a latinok és a feketék óriási többsége Clintonra szavaz. Persze annál jobban örülhetünk, ha mégis nyer, és akkor sem kell bánkódni, ha bejön a papírforma (ez az underdog támogatásának előnye).

2016.11.12. 22:54:52

Szerencsére Trump nyert, lehet végre leereszteni a 'mocsarat'.
süti beállítások módosítása