Orosz választások: keleten a helyzet változatlan
2016. szeptember 13. írta: Redakció

Orosz választások: keleten a helyzet változatlan

putyin_medvegyev.jpg

Vendégszerzőnk, Ackermann Sándor írása

 

Senki sem mondhatja, hogy az idei évben ne lett volna részünk komoly politikai meglepetésekben, már ami a különböző szavazásokat, választásokat illeti. Egy éve ilyenkor még legtöbben egy legyintéssel intézték el a mára elnökjelöltségig jutó Donald Trumpot, a britek EU-kilépése pedig szintén az év egyik legnagyobb meglepetése volt a világpolitikában. Az azonban gyakorlatilag világszenzációnak számítana, ha a Putyin pártjának tartott orosz Egységes Oroszország nem nyerné meg (toronymagasan) a közelgő dumaválasztásokat − a kiélezett világpolitikai helyzet és a gazdasági nehézségek ellenére is.

Szeptember 18-án, most vasárnap parlamenti választásokat tartanak Oroszországban, amelyen a jelenleg hatalmon lévő Egységes Oroszország zsinórban negyedszer nyerne és alakítana kormányt. A várakozások és az előrejelzések szerint csupán az lehet kérdéses, hogy a kormánypárt mennyivel tud nyerni, mekkora lesz a többsége az orosz parlamentben, az ellenzéknek pedig várhatóan továbbra is csak a statisztaszerep marad.

A pártelnöki és egyben kormányfői tisztséget betöltő Dmitrij Medvegyev és a kormánypárt népszerűsége az utóbbi időben ugyanakkor folyamatosan csökken, míg Vlagyimir Putyin elnök népszerűsége megingathatatlannak látszik. A Krím elcsatolása nyomán kiéleződő ukrán-orosz konfliktust követően kialakult feszült világpolitikai helyzet ugyanis kettős belpolitikai helyzetet teremtett Oroszországban.

*

A területi annexió egyrészt meglehetősen felkorbácsolta az általában amúgy is kissé túlfűtött orosz nemzeti érzelmeket, a szankciós politikából eredő gazdasági nehézségeket ugyanakkor egyre többen érzik meg a saját bőrükön. Kérdés, hogy a nagyhatalmi státuszra sokat adó oroszok meddig hajlandóak elviselni a nadrágszíj egyre szorosabbra húzását. Kissé leegyszerűsítve a népszerűségi mutatók által mutatott képet az orosz szavazók nagy része Vlagyimir Putyint a külpolitikai „sikerekkel”, míg a Medvegyev által vezetett kormányt a gazdasági nehézségekkel azonosítják.

Dmitrij Medvegyev az utóbbi időkben nem a jól hangzó kampányígéretekről, hanem a politikailag és emberileg is igencsak vitatható kijelentéseiről maradt emlékezetes. A 2014-ben Oroszország által elcsatolt Krímbe tett idén májusi látogatásakor például a helyi nyugdíjasok vehemensen kérték rajta számon, hogy miért ilyen alacsonyak a nyugdíjak szemben a magas árakkal. A meglepett miniszterelnök válaszul csak azt tudta mondani, „egyszerűen nincs pénz. tartsanak ki, találunk pénzt. tartsanak ki, jó egészséget kívánok”. Az alulfizetettségük miatt panaszkodó tanároknak pedig egy nyári rendezvényen azt a tanácsot adta, hogy a tanári állás helyett az üzleti életben kellett volna elhelyezkedniük, ha jobb fizetést szeretnének. Annak ismeretében, hogy az orosz nyugdíj kb. 10 ezer rubelnél is kevesebb (mai árfolyamon nagyjából 42 ezer forint), illetve a rendezvényen felszólaló tanár fizetése 15 ezer rubel (63 ezer forint), érezhető, hogy Medvegyev megjegyzései nem éppen a kampányidőszak alatti szavazat-optimalizálás legtökéletesebb példái.

Az államtól talán legkevésbé függőnek tartott, közvélemény-kutatásokkal foglalkozó moszkvai Levada központ rendszeresen készít felméréseket a lakosság körében a különböző oroszországi politikai pártok, valamint politikusok népszerűségére vonatkozóan.

A legfrissebb, augusztus végén készített felméréseik szerint a kormányzó Egységes Oroszország népszerűsége csökkent az előző (néhány héttel korábbi) mérésekhez képest. A biztos szavazók körében 57-ről 50%-ra csökkent a kormánypártra szavazók aránya, de Dmitrij Medvegyev miniszterelnök sem tudott javítani népszerűségén a választáshoz közeledve, sőt: 55-ről 48%-ra esett a népszerűsége. Mindeközben Vlagyimir Putyin orosz elnök népszerűsége töretlenül magas, 82%-on mérték a duma-választások előtt bő három héttel (ezt magyarázza a fentebb említett eltérő államfői-kormányfői társadalmi megítélés).

Friss hír ugyanakkor, hogy a kormánypárt népszerűség-zuhanásáról elemzést közreadó Levada központot egy 2013-ban megalkotott törvény felhasználásával külföldi ügynöknek minősítette az orosz Igazságügyi Minisztérium, ami a gyakorlatban egyet jelent a szervezet teljes ellehetetlenítésével. A Minisztérium rövid indoklása szerint külföldi pénzekből tartotta fent magát az intézet, s bár a Levada fellebbezett a döntés ellen, nem túl sok esély van az ítélet megváltoztatására.

*

Azzal persze nem kell számolni, hogy Medvegyevéket bárki is megszoríthatja a szeptember 18-i választásokon, a népszerűség folyamatos esése azonban intő jel lehet a jövőre nézve, pláne, hogy az utóbbi időben többen is kétségbe vonták Medvegyev politikai kvalitásait a kormányfői tisztség betöltésével kapcsolatban, egyesek szerint pedig Putyinnal sem teljesen felhőtlen a miniszterelnök viszonya. A tanárokra tett degradáló kijelentését követően sokan felháborodtak, s egy internetes petíciót is elindítottak, amelyben aláírásokat gyűjtöttek Medvegyev lemondatásához, ugyanakkor az elsőre talán soknak hangzó 2-300 ezer aláírás orosz viszonylatban nem túl mérvadó, így a miniszterelnöknek egyelőre nem kell félnie a komolyabb társadalmi megmozdulásoktól.

A népszerűség csökkenését azért a Kremlben is megérezték, egyesek szerint például részben ezért is hozták előrébb a parlamenti választásokat. A legutóbbi, 2011-es választásokat december végén tartották (akkor egyébként addig nem tapasztalt tüntetések és megmozdulások alakultak ki a fővárosban, emberek tömegei vonultak az utcákra a választási csalások ellen tiltakozva), azonban a jelenlegi komoly gazdasági nehézségek miatt a politikai vezetés jobbnak látta előrehozni az idei választásokat.

A három hónappal korábban tartandó választásokkal feltehetően igyekeznek a kormánypárt népszerűségének további zuhanását megelőzni, aminek valószínűleg a téli fűtésszezonba való átcsúszással járó kellemetlenségek sem tettek volna jót. A kis túlzással nyár végi szavazáson pedig az esetleges alacsony részvétel is a kormánypárt malmára hajthatja a vizet.

Az egyébként elég ötlettelen és csendes választási kampány végéhez közeledve a kormánypártnak két lehetősége van, ha szeretnék még növelni a népszerűségüket. Az egyik szerint a jelenleg sokkal pozitívabb megítélésű Putyin népszerűségét használhatják fel egyfajta szavazat-maximalizálásra (a kormánypártot amúgy is az elnök pártjaként szokták emlegetni, még ha hivatalosan Medvegyev is a pártelnök). Az elnök idézeteit rendre felhasználják a kampányuk során, érezhetően igyekeznek kihasználni Putyin magabiztos népszerűségét. A másik megoldás szerint a listavezető Medvegyev imidzsét próbálhatják meg felhúzni szeptember 18-ig, amelyen szintén aktívan dolgozik a kampánystáb, a kormányfő arcával ellátott plakátok és szóróanyagok sokaságát gyártották le a sikeres kampány érdekében. Egy biztos: a kormánypárti kampányfelelősöknek idén sem kell összetörniük magukat a választási győzelemért.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr8311702341

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ackermann Sándor: Orosz választások: keleten a helyzet változatlan 2016.09.13. 14:39:01

Vasárnap parlamenti választásokat tartanak Oroszországban, amelyen a jelenleg hatalmon lévő Egységes Oroszország zsinórban negyedszer nyerne és alakítana kormányt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 15:01:51

A cikk nem is rossz.

Kimaradt azonban valami fontos: az, hogy kik nyernek Putyin pártjának népszerűségvesztésén. Nos, nem a nyugatpárti liberálisok, akik szinte biztosan most se fognak tudni bejutni a parlamentbe.

A nyugatpárti liberálisok 2007-ben estek ki az orosz parlamentből. S most se fognak bejutni, aminek fő oka:
- a két fővároson kívül nagyjából nulla a támogatottságuk, de még a fővárosokban is szerény a bázisuk, a legnagyobb Szentpéterváron, de ott is csak kb. 15 %,
- a liberálisok kicsi támogatottságukat tovább rontva több, egymást utáló szervezetre oszlanak,
- az előbbi miatt a nyugatpárti, liberális választók zöme se szavaz a liberális pártokra, mert eleve arra számítanak, úgyse jutnak be (a jelenlegi orosz választási rendszer szinte a magyar ikertestvére, azaz felerészben pártlisták vannak, 5 %-os küszöbbel, felerészben egyéni körzetek egy fordulóban), így ezek a szavazók igyekeznek valamelyik "esélyesnek" tartott ellenzéki, nem-liberális pártra szavaznak inkább, ez jellemzően a SZR párt, mely amolyan szocdem jellegű párt, balról támadja Putyint, viszont nem nyugatpárti, bár nem is nyugatellenes - ez az egyetlen nem-nyugatellenes párt jelenleg a parlamentben.

Gyakorlatilag biztos, hogy ugyanaz a 4 párt lesz a választások után is a parlamentben, mint most. Azaz Putyin pártján és az SZR párton kívül még a liberális-demokrata párt (ez a nacionalisták pártjának a neve Oroszországban!) és a kommunista párt. Mind a nacionalisták, mind a kommunisták nyugatellenesek, a nacionalisták Putyinnál nagyobb mértékben.

A nacionalisták és a kommunisták erősen kritizálják Putyint, de sosem olyan szempontból, ami a nyugatnak jó lenne. A nacionalisták fő kritikája, hogy Putyin túl gyenge külpolitikát folytat, nem lép fel határozattabban a határontúli oroszokért, nem segítette kellően az ukrajnai oroszokat, stb. A kommunisták fő kritikája meg természetesen az, hogy Putyin meghagyta a hatalommal kiegyező volt oligarchák vagyonát.

vizipipa 2016.09.13. 16:16:02

Úgy tűnik az első komment behelyezte a posztot a megfelelő kategóriába: tájékoztatás helyett hazugság, részigazságok közlésével.

exterminador 2016.09.13. 18:04:23

Hát persze, hogy nem kérdés a győztes. Sőt, az egész cikk alapvetése hibás, ugyanis egy választást nagyjából annyira lehet komolyan venni Oroszországban, mint mondjuk Magyarországon a Kádár-korszakban. Ha nem jön ki az eredmény, csalnak egy kicsit (vagy nagyon). Ilyen egyszerű.

exterminador 2016.09.13. 18:05:44

@vizipipa: lehetséges, hogy te még nem ismered birca áldásosnak nagyon kevéssé mondható tevékenységét, ezért nem tudod beárazni?

exterminador 2016.09.13. 18:07:27

@bircaman maxval szerkesztő: Birca, te is tudod, hogy Zsirinovszkij és a kommunisták is csak álellenzék. Valójában ők is Putyin tenyeréből esznek.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 18:20:28

@exterminador:

Мit jelent az álellenzék szó? Mi a különbség az igazi ellenzék és az álellenzék között?

exterminador 2016.09.13. 18:38:48

@bircaman maxval szerkesztő: az igazi ellenzék szerepe nem arra korlátozódik, hogy minden kormánydöntést egyöntetűen megszavaz, és mindenben alátercel a kormánynak. Node: mindenki tudja, mi történik azokkal, akik valódi ellenzékként lépnének fel Oroszországban, igaz?

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 18:46:23

@exterminador:

Ez a 3 párt alapvetően egyetért Putyin irányával, az ellentétek nem a fő vonalt illetően vannak, hanem a részletekben.

A Putyinnal alapszinten sem egyertértők pedig kiiestek a parlamentből 2007-ben. Ez a demokrácia: a nép szava dönt.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.13. 19:46:29

@exterminador:

Szabad, demokratikus választások eredménye - mi más ez, mint a nép szava szerinted?

GNDL 2016.09.13. 20:06:16

Ki a faszt érdekelnek a muszkáitok... a félázsiai tezsvíreitek... :D Komolyan...

Szankciók, szankciók, szankciók... mindaddig amíg megtanulnak késsel-villával enni.

exterminador 2016.09.14. 09:12:56

@bircaman maxval szerkesztő: Oroszországban nincs demokrácia. Ennyi. Kár erőlködnöd.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.14. 09:19:42

@exterminador:

Mi a demokrácia?

Szerintem:
- a hatalom a néptől ered,
- szabad és demokratikus választásokon alakul ki a népakarat.

Mi hiányzik ebből Oroszországban?

exterminador 2016.09.14. 09:29:01

@bircaman maxval szerkesztő: talán a szabad és demokratikus választások.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.14. 09:56:02

@exterminador:

S ez mit jelent?

Szerintem:
- bárki szavazhat,
- bárki indulhat a választásokon,
- a mandátumok a szavazatoktól függnek.

Ezek közül melyik hiányzik Oroszországban?

Conchobar 2016.09.14. 10:42:35

@exterminador: " Sőt, az egész cikk alapvetése hibás, ugyanis egy választást nagyjából annyira lehet komolyan venni Oroszországban, mint mondjuk Magyarországon a Kádár-korszakban" - Hát persze! Csakhogy a keleti blokkban Kádár volt az egyetlen, akiről azt mondták a nyugatiak (1968 és 1988 között), hogy ő egy nyugati típusú választást is meg tudna nyerni. A puritán Kádár ugyanis népszerű volt az akkori Magyarországon. Az viszont kérdés, hogy mennyire kell hülyének lenni ahhoz, hogy valaki elhiggye: azért jön ki a 80%-os támogatottság, mert csalnak. A közel 50-50%-os osztrák elnök-választás esetén van értelme csalni, node egy 80%-os támogatottság esetén ugyan kinek jutnak eszébe csalni és főleg mi a csudának csalna

Imrebá 2016.09.14. 16:06:11

Van itt valaki aki hisz a véletlenben?

youtu.be/Uxa7epPiKYw

Imrebá 2016.09.14. 16:15:30

@GNDL:
Szankciókkal hatni az oroszokra?
Nem küld nekik az unió több gázt?
Vagy nem kapnak tőlünk több fát a szibériaiak?
Egy nagy szenvedőképességű nemzetet próbál megzsarolni egy kényelemhez szokott európai kultúra?
Nagyra értékelem magát, a humorérzéke miatt.
Megnevettetett.

GNDL 2016.09.14. 16:33:25

@Imrebá: „Nem küld nekik az unió több gázt? Vagy nem kapnak tőlünk több fát a szibériaiak?”

Orosz pénzintézetekkel, bankokkal, vállalatokkal szembeni szankciók, nagyjából a tőkemozgás korlátozása, kereskedelmi korlátozások és befektetési tilalom, fegyverembargó... erre jön az alacsonyabb olajár... szívják is a fogukat rendesen. Ezek az orosz hadgyakorlatok meg a szíriai beavatkozás is azt mutatja, hogy „otthonra” már kampányolniuk kell, hogy még erősek, nem hatnak rájuk a szankciók... tipikus hidegháborús bohóckodás...

Imrebá 2016.09.14. 17:16:12

@GNDL:
Bohóckodás vagy nem, a birodalom akkor is hatékonyabban lép fel szíriában, mint az usa.
Nem azt állítottam, hogy semmi nem érinti őket érzékenyen, csak azt állítottam, hogy nagyobb a tűrőképességük, szenvedőképességük.
Ha meg elfogy a tűrőképességük, az nem nekik okozza a nagyobb kárt.
Az unió helyében nem cibálnám a medve szőrét.

GNDL 2016.09.14. 17:23:37

@Imrebá: „hatékonyabban lép fel szíriában, mint az usa”

Mivel az USA közvetlenül nem avatkozik be, míg Putyin igen, tehát sokkal nagyobb az orosz jelenlét és hadiköltés mint az USA részéről, minden bizonnyal... de ez így ebben a formában ugye nem meglepetés. :) De mi az hogy „hatékony”? Mert mielőtt Putyin beleütötte az orrát, Asszad elkezdett elég szarul állni a felkelők csoportjaival szemben, ráadásul az orosz beavatkozások sajnos igen nagy része civilek ellen megy, gondolom Putyin terve hogy erősítse az Európa felé tartó menekültáradatot... ja, ebből a szempontból „hatékony”, csak nem tudom hogy ez most nekünk miért lenne érdekünk?! :)

Az oroszoknak meg nem a tűrőképességéről van szó, hanem a gazdasági- és pénzügyi lehetőségeikről. Amelyek igen jelentősen apadnak a szankciók hatására. Dagadt tehén az, nem medve... :)

Imrebá 2016.09.14. 17:34:16

@GNDL:

"Putyin terve hogy erősítse az Európa felé tartó menekültáradatot..."

Ez amerikai törekvés volt eredetileg, nem tudom Putyin miért lenne ebben érdekeltebb mint az usa.

"Az oroszoknak meg nem a tűrőképességéről van szó, hanem a gazdasági- és pénzügyi lehetőségeikről. Amelyek igen jelentősen apadnak a szankciók hatására. Dagadt tehén az, nem medve... :) "

A katonai potenciáljukkkal képesek hatni a gazdasági és pénzügyi lehetőségeikre.

Dagadt tehén?
Akkor mi, európaiak mi vagyunk?
Ugyanmár.
Nem szabad lebecsülni őket.

GNDL 2016.09.14. 17:38:36

@Imrebá: „Ez amerikai törekvés volt eredetileg”

Igen, az USA megdelejezte Asszadot hogy legyen geci... lehet húztak fölötte egy kemtrélt, attól borult el Asszad agya... :D

„katonai potenciáljukkkal képesek hatni a gazdasági és pénzügyi lehetőségeikre”

Nem fogják kihúzni a gyufát, ebben most tök egyedül vannak...

Imrebá 2016.09.14. 17:39:17

Fentebb természetesen az unióra értetten az "európaiakat".
Ők is európaiak.
Talán ma ők jobban őrzik az eredeti európai szellemiséget, kultúrát, mint brüsszel.

Imrebá 2016.09.14. 18:00:05

@GNDL:

"Nem fogják kihúzni a gyufát, ebben most tök egyedül vannak... "

Ha így lenne, se állnának neki pityeregni.
Túl erősek, túl nagyok a síráshoz.
Gondolkodjon már, micsoda patália volt északkorea atomrobbantásából.
És északkorea fényévekre van az oroszoktól.
Hogy ki mikor, hol húzza ki a gyufát az nem magától, meg nem tőlem függ.

A gyufa már egyébként régen ki van húzva.
Inkább az a kérdés, hogy mi hogyan úszhatnánk meg ép bőrrel a helyzet eszkalálódását.
Ön fel van készülve egy háborús helyzetre, bankok összeomlására, több hetes áramszünetre, bezárt boltokra?
A németeknél már jódot sem lehet kapni.
Több hétre, hónapra halmoztak fel élelmiszertartalékokat.
Adjak pár konzervet?
Van víze tartalékban, ha nem jönne a csapból iható?
Persze nem akarom a falat az ördögre festeni, azt sem állítom, hogy az oroszoktól kéne leginkább tartani.
A helyzet labilis.
Vannak olyan érdekek, amik szeretnék a szíriai helyzetet kiterjeszteni európára is úgy, hogy összeugrasztják a feleket.
Félre ne értsen, nem célom a pánikkeltés, de szerintem a felhőtlen biztonságérzetünk mögött nincs sok realitás.
süti beállítások módosítása