A tanácsról és a tanácsadókról (Szent István)
2016. augusztus 20. írta: Redakció

A tanácsról és a tanácsadókról (Szent István)

szent_istvan_kiraly.jpg

A királyi emelvényen a tanács a hetedik helyre tart igényt. A tanács állít királyokat, dönti el az ország sorsát, védelmezi a hazát, csendesíti a csatát, győzelmeket ő arat, kerget támadó hadat, behívja a barátokat, városokat ő rakat, és ő ront le ellenséges várakat.

Minthogy pedig a tanácsnak ekkora haszna van, ostoba, pöffeszkedő és középszerű emberekből összeállítani, én úgy vélem, mit sem ér; hanem a tekintélyesebbek és a jobbak, a bölcsebbek és a legmegbecsültebb vének ajkán formálódjék és csiszolódjék.

Ezért, fiam, az ifjakkal és a kevésbé bölcsekkel ne tanácskozz, ne is kérj tőlük tanácsot, csak a gyűlés véneitől, kiknek koruk és bölcsességük miatt megfelel ez a feladat. Mert a királynak szóló tanács zárva legyen a bölcs szívbe, ne terjessze a bolondok szelessége.

Ha ugyanis a bölcsekkel jársz, bölcs leszel, ha a bolondokkal forgolódsz, társul adod magad hozzájuk, szól a Szentlélek Salamon által: „Aki jár a bölcsekkel, bölcsek barátja lesz, nem a bolondokhoz lesz hasonlatos.” És Dávid zengi: „A szenttel szent léssz, és az ártatlan férfiúval ártatlan léssz, és a választottal választott léssz, és az elfordulttal elfordulsz.”

Ezért hát ki-ki életkorának megfelelő dologban forgolódjék, tudniillik az ifjak fegyverben, a vének a tanácsban.

Egyébként az ifjakat mégsem kell teljesen kiűzni a tanácsból; ámde ahányszor velük tanácskozol, még ha életrevaló is az a tanács, mindig terjeszd az öregek elé, hogy minden cselekedetedet a bölcsesség mértékével mérhesd.

(Szent István intelmei, VII. fejezet; 2016 augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr9110428606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.20. 09:11:30

ósdi, elavult szöveg. egy valódi nemzetvezér ösztönös zsenikkel és kopasz beadványtechnikusokkal veszi körbe magát. tanácsadókra semmi szükség, a gondolkodás terhét levette a Vajákos a vállukról. bölcs vének helyett buzgó végrehajtók kellenek. ostoba, pöffeszkedő és középszerű emberek kevésbé zavarják a nemzetvagyon magánvagyonná alakítását. szent istvánt ki kell venni a tananyagból is, nem jó pillanaturalkodó. ráadásul szakállas bácsi. gyanús!

Pelso.. 2016.08.20. 09:33:47

Tudtommal az ifjak és a kevésbé bölcsek szavazata ugyanannyit ér matek szerint, mint bárki másé.
Több egyéb mellett ezért sem tanácsos felolvasni az intelmeket a legközelebbi frakció ülésen.

272_1 (törölt) 2016.08.20. 09:44:42

németnek kínainak orosznak japánnak van nem publikus döntéstámogató szervezetei. ezek kvázi jövőbenézők, sok évtized alatt kialakult értékelési rendszerben súlyozzák a elemzéseiket, így közel 100%-os pontossággal tervezhetők a cselekmények.

ha igyekeztek nektek is van esélyetek "bölcsnek" lenni, előbb utóbb minden szervezetben lesznek ilyen tanácsok, sok jel mutat arra hogy 2 usa think-tank már üzleti alapon csinálja,.....

további szép és értelmes életet kivánok.

Conchobar 2016.08.20. 09:46:47

Habony? Annyi minden mást lehetett volna írni Szent István ünnepére, miért pont ezt sikerült?

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.20. 09:49:43

@Pelso..: felolvasni? ááá... észak koreai módra kis noteszfüzettel kell jegyzetelni Kim Ir Szotyi útmutatását

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.20. 09:50:53

@272_1: ...ha már a tiéd frusztrációba fulladt, gyűlöletgombóckám, pusz-pusz-pusz ;)

Pelso.. 2016.08.20. 17:56:23

@272_1: Esetleg mutass példát: Érdeklődve várom, mire jutsz, amennyiben megpróbálsz itthon klasszikus bölcsnek lenni. Tanácsokat hagyjuk, választott nagyjainknak ilyesmire nincs szükségük, csak zavarná az üzletet. Az elemzési szándék gyanús, említettek döntéseit csak önmaguk vonhatják kétségbe tíz év után vagy a jövő héten.

S=klogW 2016.08.20. 20:27:37

azt kérhetném,

hogy ne görbge glóriája legyen I. Szadesz Istvánunknak?

Imrebá 2016.08.21. 12:19:02

"Ezért hát ki-ki életkorának megfelelő dologban forgolódjék, tudniillik az ifjak fegyverben, a vének a tanácsban"

Ez az. Ez az!
Katonának besorozni minden 18 fölötti fiút, lányt.
Mi is vagyunk olyan hadrafoghatók mint a zsidók.
Ha nem, majd leszünk!
Amacskarúgjameg.

Imrebá 2016.08.21. 12:27:18

@S=klogW:
Hogy jön ide a görbenóra?
süti beállítások módosítása