TGM esete a valósággal
2016. augusztus 08. írta: Redakció

TGM esete a valósággal

tgm1.jpg

Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása

 

Nem tudni, a magyar közéleti publicisztika egyik legizgalmasabb, leggondolatgazdagabb szerzője, Tamás Gáspár Miklós olvasta-e Asbóth Jánosnak a Magyar Conservativ Politika című, 1875-ben megjelent tanulmányát. Ha nem, érdemes volna belelapoznia. Ilyen sorokat találhat benne: „A liberalismus bizonyos elvekből indúl ki, és bizonyos elvek megvalósitása képezi czélját. A conservativ politika az adott viszonyokból indúl ki és a helyzet, az állam, a honpolgárok reális szükségében keresi czélját.”

TGM-nek kétségkívül vannak elvei. Ez tiszteletre méltó. Az azonban, hogy a helyzetet, az állam és a honpolgárok reális „szükségeit” makacsul nem hajlandó számításba venni, már egyáltalán nem az. Az elvekhez igazítani a valóság értelmezését – ez jakobinizmus. Márpedig Népszavazás, bojkott, Röszke című írásában pontosan ezt teszi: „Arról van szó ugyanis, hogy beengedjen-e a magyar állam Magyarországra pár ezer közel-keleti, közép-ázsiai és észak-afrikai menekülőt. Akkor is, ha esetleg akad köztük néhány rossz fiú.”

TGM elveinek érvényesítéséhez kétségkívül ez az értelmezés az alkalmas. Csakhogy hamis. Persze hogy nem ezerkétszáz emberről van szó. Hiszen „pár ezer közel-keleti, közép-ázsiai és észak-afrikai menekülő” ma is van Magyarországon. Volt is, lesz is.

Valójában három egymásra épülő, megválaszolható és eldönthető kérdésről van szó. Nézzük:

1. Helyes-e Nyugat-Európa vezetőinek jelenlegi válasza a tavaly elindult tömeges migrációra?

2. Ezen belül, helyes-e, ha Nyugat-Európa jelenlegi vezetői a migránsokkal kapcsolatos (helyes vagy helytelen) döntéseik következményeit szétterítik azon országok között, amelyek(nek kormányai) nem értettek és ma sem értenek egyet ezekkel a döntésekkel?

3. Végül pedig, az Európai Unió rendelkezzék-e azzal a joggal, hogy bárhonnan érkezett emberek meghatározott országba kötelező letelepítéséről döntsön?

(Közbevetőleg: „néhány rossz fiú”? Talán még a papír is szégyelli, hogy e szavakat kell hordania.)

Az elveknek alárendelt valóságot tükrözi az a nyelvi manipuláció is, hogy TGM és elvhívei szigorúan ragaszkodnak a „menekülő” kifejezéshez, noha az érkezők alapmotívuma nem a menekülés (ugyan mi elől menekülnek Görögországból, Macedóniából, Szerbiából?), hanem a jobb élet. Ez nem mindegy. Aki menekül, annak feltétel nélkül segíteni kell. Aki azonban azért jön, hogy ugyanolyan életet szerezzen magának, mint a miénk, azzal szemben teljesen jogos a mérlegelés, a feltételek meghatározása. Például, hogy tartsa be a schengeni törvényeket. Még akkor is, ha a nyomorból tart a jó élet felé.

A hamis, elveknek alárendelt valóságértelmezés után jön a sokaság lenézése. „A közvéleményt – majdnem egészében – megtévesztette a látszat és a látszatra épülő propaganda.” Hogy van ez? TGM (akit nyilván nem tévesztett meg a látszat) okos, a közvélemény, vagyis a sokaság azonban buta? Nem tűnik demokratikus gondolatnak – nem is az. Ez a jakobinusok önhittsége: én jobban tudom, hogy mi jó neked, mint te magad.

Mindjárt ez után az elveknek alárendelt társadalomelmélet következik. A közvélemény „elfogadta, hogy vannak olyan megváltoztathatatlan kulturális tulajdonságok (ez esetben állítólag vallási eredetűek), amelyek merényletekhez meg egyéb erőszakos »cselekményekhez« vezetnek. Ha ez a gondolat helytálló, akkor »az európai értékekből« mindenképpen a színes népek tömeges lemészárlása, rabszolgaságba döntése következik, népirtás, haláltáborok, atombomba. Akkor itt mindannyian potenciális gyarmatosítók, rabszolgatartók, tömeggyilkosok, inkvizítorok, kínvallatók vagyunk. Nőpofozó, gyermekbántalmazó, pedofil állatok vagyunk, felelőtlen környezetszennyezők, a mások szenvedéseivel szemben közönyös morálbetegek. Mindenki tudja, hogy ez ostobaság. Némelyek ilyenek, mások meg nem. A hasonló ostobaságok a muszlimokkal (és mindenkivel) szemben éppen ennyire bárgyú föltételezések, amelyeken – ha nem volnának politikai szenvedélyek tárgyai – mindenki kacagna.”

Valóban mindenki tudja, hogy ez ostobaság. A közvélemény nem is fogadott el semmi ilyesmit. Hanem, noha döntő hányadában a tételes tudományos bizonyítás ismerete nélkül, a strukturális antropológia törvényeit fogadta el – minthogy azok igazak is. TGM-nek hadd ajánljunk egy újabb olvasmányt, Claude Lévi-Strauss Strukturális antropológia című művét (igen, a kétkötetest, még ha nehéz olvasmány is). Abból megtudhatja, hogy noha mint egyén teljesen függetlenek lehetünk a közösségünktől, mint sokaságnak, a valószínűség-számítás szabályai szerint, meglehetősen jól kiszámítható a várható viselkedésünk. Hiteink, vágyaink, félelmeink, szokásaink, törekvéseink, viselkedési mintáink struktúrát alkotnak, ezt a struktúrát elődeinktől megörököljük és utódainknak továbbadjuk, ha akarjuk, ha nem.

Olyan ez, mint a dobókocka-vetés. Akárhány dobókockát vetünk el, valamennyi ugyanolyan valószínűséggel fordul akármelyik lapjára – ostoba ember, aki azt hiszi, hogy bármelyik eredményt meg tudja jósolni. Az egyes eredmények összesített átlaga azonban – a kockák számától függő szórással – megjósolható, hatlapos kocka esetén 3,5-höz közelítő érték lesz. Ez törvény. Ez a hatlaposság vagy tizenkétlaposság vagy tízezerlaposság a mi struktúránk, amely ugyan semmit sem vetít előre az egyén várható magatartásáról, de nagyon is sokat elmond a közösségéről.

A hamis gondolatmenet hamis folytatáshoz vezet. „A »kulturalizmus« és a rasszizmus gondolati szerkezete nagyon hasonló: mindkettő körülírható populációk rögzített, állandó erkölcsi és intellektuális tulajdonságait tételezi föl, ami ellentmond mind a tudománynak, mind a hétköznapi tapasztalatnak.”

A rögzített, állandó erkölcsi és intellektuális tulajdonságok feltételezése nyilván hülyeség. A saját kultúránk általi befolyásoltság azonban tény – újra és újra hangsúlyozva, hogy még ez a befolyásoltság sem az egyénre, hanem az egyének által alkotott közösségre vonatkozik.

Ezt a paradoxonnak tűnő törvényt kellene megérteni: a strukturális antropológia semmit sem tud mondani az egyénekről, de nagyon sokat az egyének által alkotott közösségről. Az emberek többsége – feltéve hogy nem az elveihez akarja igazítani a valóságot – Lévi-Strauss munkásságának ismerete nélkül is képes erre. És meghozza a helyes döntést. Ettől működik a demokrácia.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr749723908

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bencsik Gábor: TGM esete a valósággal 2016.08.08. 09:13:01

Az elvekhez igazítani a valóság értelmezését – ez jakobinizmus.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veder1 2016.08.08. 09:10:48

Lattam a ma reggeli megszolalasat (riportnak nem neveznem). Ez az ember teljesen elveszitette a valosaggal a kapcsolatot...

Bell & Sebastian 2016.08.08. 09:25:57

Az a Merkel -lakossági fórum megvan-e, amiben sarokba szorítva, holtfáradtan azt találta mondani (lényegében) utolsó érvként , hogy az általuk (= "menekültek") okozott szenvedés semmi ahhoz képest, amit mi, németek okoztunk.

TGM logikája pontosan ilyen fajelmélet-ellenes, röviden összefogva: az a véleménye, hogy felsőbbrendűséget (ami valóságos) fel kell számolni, alrendűvé kell alakítani (vélt ) felsőbbrendű rasszokkal.

Ez a jó öreg, kommunista fűnyíró elve, aki magas, abból levágunk, de ettől még az alacsony nem nő nagyobbra, ugyebár, a késeket (tehát) le lehet engedni akár a legalacsonyabbak szintjére is, páran ugyan sikoltozni fognak (fej híján), de ahol fát vágnak, ott hullik a fej.

És ki szeretne uralkodni az így előállított alemberek tömegén? Csak ne...em? Csak de.

TGM valamikor szórakoztató volt, mára őbelőle sem lett egyéb, mint egyetlen, tudálékoskodó faszfej a sok közül. Nagy szarban lenne, ha egyszer megkérdeznék tőle:

- A próféta szakállán kívül még mi egyebet akarsz?

Tündér_Lala 2016.08.08. 10:05:48

A szerző a lényeget kapargatja.
A neoliberálbolsik pontosan a közvélekedést próbálják céljaiknak megfelelően alakítani, mégpedig a természet megerőszakolásával, a normalitás ellenére. Ha engedményt kapnak azt nem engedménynek érzékelik, hanem győzelemnek és továbblépnek egyre elrugaszkodottabb célok felé.
(Nem utolsósorban a nyugateurópai sok évtizedes agymosás (és egyre erőszakosabb diktatura) és a mi más területen történyő befolyásolásunknak összeütközése a mai ellentét például migráns ügyben. Ebben a témában a normalitás vállalása áll ellentétben a voluntarista természet- és valóságidegen ideologia eröltetésével. Ráadásul a lehetséges (valószínű) negatív következmények hosszú időre meghatározzák a földrész és lakói sorsát.)

Nem nem az ideologiák határozzák meg az embert (az több ezer éve ugyanolyan erényeivel és hibáival együtt). Legfeljebb befolyásolni lehet, de a befolyásolás célja, értelme és eredménye (törekvés egy jobb világra) úgy tűnik a neolibsibolsi esetben nagyon rossz eredményt ad. (A valódi értékek felszámolása, az öngyilkos kultura propagálása a közösség szempontjából (életcélokat tekintve, az emberek együttélését tekintve, demográfia szempontjából, stb.) A közösség szempontjából rossz tulajdonségok erősítgetése szabadségnak álcázva a közösség életét fenntartó és előre mozdító tulajdonságokkal szemben.

A lényeg tehát az, hogy nyugodtan vállaljuk a józan ész hangját, akárhogyan is acsarognak ránk, nem kell a PC diktaturának megfelelni. Nevezzük nevén a dolgokat és fogalmakat, hogy érvelni tudjunk. Ne dőljünk be tönkretevőinknek.

Bell & Sebastian 2016.08.08. 10:24:58

Végigbogározva TGM írását

- otthonmaradásra buzdít
- zavaros az ehhez használt érvrendszere
- kormánykritikus (jogosan)
- cigányozik egyet, öntökönszúró -jelleggel
- a kulturális -rasszizmust észreveszi, mint gyöngytyúk, de mégsem csap le rá, mert emeletes esze van

Ugyanis, ha ezen a vonalon vágtat tovább, másik végeredmény jön ki.

TGM valószínűleg azt akarta mondani, ne menjetek szavazni, mert csak.
Lehet, hogy meg tudná indokolni értelmesen is, miért ne, van ő akkora élesen látó okulár nélkül is, csak ehhez éppen önmagát kellene szembeköpnie, ami lássuk be, derogál a hiúságának.

Az a helyzet, Hölgyeim és Uraim, kedves elvtársak, Orbán ügyes csapdát állított fel a libsiknek. Ha kiállnak, kiderül, hogy szekérderéknyi helyen elférnének, mikor a várfalhoz fuvarozzák őket kivégezni.

Mást nem tudnak csinálni, mint elbújni az otthonmaradás mögé. Meglátjuk, mit ér a bátor ki nem állás? Remélem, nem sokat.

2016.08.08. 10:27:52

"feltéve hogy nem az elveihez akarja igazítani a valóságot"

és mindez bencsiktől, önkritika felsőfokon, mert ő mindig az elveit alakította a hatalom valóságához.

tgm 40 éve liberális humanista mint egy világítorony, te meg hol kommunistaként hol demokratáként hol imperialistaként hol soros szolgálatában, hol kriptocigányként, újabban nemzeti konzervatívként, mégújabban idegengyűlölőként, nyalod bárki seggét, uszítasz az érdekében.

most akkor figyeljek rád?, mondtál valami újat, érdekeset, önálló gondolatot?

2016.08.08. 10:42:49

@Bell & Sebastian:
>>Az a helyzet, Hölgyeim és Uraim, kedves elvtársak,
>>Orbán ügyes csapdát állított fel a libsiknek.

nincs ebben semmi csapda, a spindoktorok úgyis elcsavarják. az egyetlen fontos nekik a szavazás mint esemény, aztán majd megtekerik. a felhajtás a fidesz saját táborának szól, brüsszel nagyívben tesz rá, ott elemzők vannak aki átlátnak a propagandán, sőt szerintem még kezükre is játszik vele, mert onnan is szítják a "szabadságharcot", sokkal könnyebb lesz marginalizálni azután, ott a brit példa hova vezet a meggondolatlan választás.

szóval több van abban mint libsicsapda, része a nagy tervnek, csak el kell valahogy adni a csőcseléknek, mert lebontják az országot ha csak úgy megtörténik.

Bell & Sebastian 2016.08.08. 10:57:42

@az igazmodó juhász: Rizlingből bódult állapotban számomra úgy tűnik, hogy nem Brükszeles fura urai vannak a célkeresztben, hanem a nyugati közvélemény, az egységsugarú szavazó.

Az pedig nagyon zabálja a ráduplázást, az első volt a kerítés.

Conchobar 2016.08.08. 14:26:24

@Bell & Sebastian: "Rizlingből bódult állapotban számomra úgy tűnik, hogy nem Brükszeles fura urai vannak a célkeresztben, hanem a nyugati közvélemény" - Ha már ide eljutottunk, akkor ne álljunk meg a közvéleménynél: a 'Brüsszel'-t felé címzett kritikák igazából nem magának 'Brüsszel'-nek, a kreatúráknak szól, hanem uraiknak és létrehozóiknak, akik magasan trónolnak és próbálnak uralkodni a nyugati közvélemény fölött. Merthogy ők közvetlenül nem szólíthatók meg innen (meg tán merszük sincs hozzá 'Brüsszel' bősz ostorozóinak)

Bell & Sebastian 2016.08.08. 15:35:16

@Conchobar: Van az a vicc Brezsnyevvel, aki vonaton érkezik a Keletibe és hordárért ordibál. Mire összecsődíti mindet, azok izgatottan várják a rengeteg csomagot, a főtitkár szónokolni kezd, oroszul:

- Magyar hordár elvtársak! A szovjet hordár elvtársak üdvözletét hozom nektek Moszkvából, amit ezennel át is adok.

Döbbent csend, mire cérna hang a tömegből:

- Azt mondja, pakoljuk föl a kommunistákat, hazaviszi mindet.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.08. 16:25:33

@az igazmodó juhász:

"tgm 40 éve liberális humanista"

Ezt ellen maga TGM tiltakozna a leghangosabban.

torró 2016.08.08. 17:21:58

Azt szokták mondani, hogy az öregedés bölcsességet hoz. Hát ez nem igaz:))), Tudom magamról:)) Az öregedés szenilisséget hoz barátaim. Ugyanis közben a világ változik. De az újra már nem vagy fogékony, mert két nap múlva halvány lila fingod sincs a történésekről. Csak a 30 évvel ezelőtti dolgok folynak ki belőlünk, ami meg sajnos már nem aktuális. Főleg ha görcsösen ragaszkodsz is hozzá! Én régen már hangoztattam, hogy 70 év felett már nem engednék szavazni senkit. Először is, onnét már nincs jövő, mert a jövő a fiataloké. Másodszor nincs jogunk hülyeséget erőltetni a fiatal nemzedékre. Én tartom is az elméletemhez magam. Most már nem megyek el szavazni jövő évtől kezdve. TGM is jobban tenné, ha mesekönyvet írna inkább, de jót, mert a szarra meg senki sem vevő!

sutyerák 2016.08.08. 17:33:16

az Unió,-mint Mi is dönthetünk,-és nem,mint ők,-- és főleg nem illegális menekültek betelepítéséről,ahogy ahazug orbánlsteinbony félfaxista propaganda sulykolja.
-TGM-nek igaza van,-bár szerintem kissé anarchista és még mindig kormányzásnak nevezi azt ami itt megy.

Bell & Sebastian 2016.08.08. 17:40:57

@sutyerák: Öö, olvasd vissza és szedd össze magad jobban, elvtárs. Attól, hogy erdélyi nemfiliszteus, még nem biztos, hogy igaza van a nyúúlnak.

Mr. Neutron 2016.08.08. 17:45:04

Vajon a véletlen műve-e, hogy olyannyira hasonlít egymásra a "migráns" és a "neoliberáns" szavak hangzása?

sutyerák 2016.08.08. 17:50:37

@Bell & Sebastian: amit írtam nem a cikkre válaszolva írtam és főleg nem a kommentelők írásaira válaszolva,-mert eljutottam odáig,hogy a magadfajta,meg a bircahang és hasonló fizetett emberek első pár szavánál nem olvasom tovább az írásaitokat.
a véleményemet TGM-nek válaszolva is megírom ahol blogol és kb. ugyanezt amit fentebb.

nemecsekerno_007 2016.08.08. 19:25:33

Csak azt nem értem mi a f***rt kell rá reagálni?
Kb. annyi értelme van mint ide kommentelni.

Ez lenne az értelmiségünk?

Bell & Sebastian 2016.08.08. 19:32:27

@sutyerák: Ha neked írta a dalt, akkor bizonyára át is vette az érte járó hódolatodat.

Én meg azt mondom, alig vagytok, idáig ketten, csak a pofátok nagy, tudás meg nincsen mellé.

Bell & Sebastian 2016.08.08. 19:34:08

@nemecsekerno_007: Csak hogy érezzék a törődést, vége van a libsi véleményterrornak, lehet kétkezi munka után nézni, erre már nem fizetnek.

Ad Dio 2016.08.08. 19:45:04

@az igazmodó juhász:

"tgm 40 éve liberális humanista mint egy világítorony"

Mit olvastál tőle? :-D Cdak kérdezem,mert ezen ő azt hiszem némileg megbotránkozna (a felháborodáshoz már öreg).

morph on deer 2016.08.08. 20:08:16

"ugyan mi elől menekülnek Görögországból, Macedóniából, Szerbiából?"

Abba kéne már hagyni ezt a hülyeséget érvként felhozni, de tényleg!

Bárki, akinek akár cseppnyi realitásérzéke is maradt, bárhol, akár ebben az orbanista "meseországban" felfoghatná, hogy a "menekült"-et NEM a célország, vagy a menetközben érintett országok "biztonságos" vagy "veszéles" volta határozza meg, hanem az, hogy HONNAN indul!
Ezt összekeverni a schengeni egyezmény szabályrendszerével vagy tudatlanságra, vagy szándékos félremagyarázásra utal!

Semmi gond, urak, lehet bunkónak lenni Európa közepén és népszavazásosdit játszani, ha már mindenképpen bizonyítani akarjuk, hogy még nem nőttünk ki a demokrácia homokozójából, lehet kérem, lehet.

Csak teljesen felesleges hazug indokokat gyártani, mert az ráadásul még hitelteleníti is az egész érvrendszert!

Értem én, hogy nem néz ki jól, hogy az egyik legembertelenebb bánásmód épp a magyar határon éri ezeket a "vándorló" embereket - és most szólok, hogy ebből a szempontból teljesen érdektelen, hogy ki miért és hogyan került oda - és teljesen mindegy, hogy milyen elnevezésen görcsöl az orbánhitű többség!

Magyarország nagy ívben tesz az ENSZ emberjogi és menekültügyi egyezményeire, - amelyeket egyébként ratifikáltunk, és érvényben vannak - mert CSAK!
Mert "a Viktor azt mondtaaa..."
Vagy akármiért, ha már ott tartunk!

Csak akkor nem kéne a gyáván a szavazók háta mögé bújni, nem kéne hazug félremagyarázásokkal "fűszerezni" mindezt, ez is teljesen felesleges!

Csak akkor vállani kéne, ugye, hogy tőlünk ez telik, ilyen bunkó népség vagyunk, mert ezt szeretjük!

Büszkén, ahogy illik!
Hozzánk..!
A kormányunk is illik hozzánk - ennyi suttyó rég volt egyszerre csúcs pozicióban - és szerintünk ez így van jól!

Kis gerinc kéne mondjuk mindehhez, de ne legyünk telhetetlenek..!
Meg még csendben maradni is lehetne, akkor is nyerésre áll az agymosott oldal, szóval a jelenlegi csúszómászó "cseléd" stílus is eredményes lehet, ha Orbán akarja! Úgyértem: "Insallah!"

Csak így tovább!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.08.08. 20:32:23

Nem szeretném TGM-t védeni, mert egy futóbolond, de ez semmivel nem kevésbé gáz, mint amit kritizálni akar.

Kezdjük azzal, hogy ez:
„A liberalismus bizonyos elvekből indúl ki, és bizonyos elvek megvalósitása képezi czélját. A conservativ politika az adott viszonyokból indúl ki és a helyzet, az állam, a honpolgárok reális szükségében keresi czélját.”
már akkor is bullshit volt. Kár ilyesmire hivatkozni. Sokkal jobban ragadta meg a lényeget Nietzsche: a konzervatív abból indul ki, amit megszokott. Ha valaki kétségbe vonja, akkor megpróbálja megideologizálni, hogy az miért szükségszerű, függetlenül attól, hogy tényleg az-e.

Honnan veszed, hogy a te értelmezésed közelebb áll a valósághoz, mint az övé? Különösen, hogy nem is a sajátod, hanem készen kaptad?
(Hozzátenném, hogy a(z elméleti) konzervatív azért utasítja el a jakobinus gőgöt és társadalomtervezést, mert tudja, hogy ő se tudja, hogy mi a tuti.)

Az igazi mélypont azonban ez:
"A hamis, elveknek alárendelt valóságértelmezés után jön a sokaság lenézése. „A közvéleményt – majdnem egészében – megtévesztette a látszat és a látszatra épülő propaganda.” Hogy van ez? TGM (akit nyilván nem tévesztett meg a látszat) okos, a közvélemény, vagyis a sokaság azonban buta? Nem tűnik demokratikus gondolatnak – nem is az. Ez a jakobinusok önhittsége: én jobban tudom, hogy mi jó neked, mint te magad."
1. Miért, talán a sokaság nem buta? Talán a sokaság nem befolyásolható? Ha nem, akkor Habony és Finkelstein kénytelen lesz új munka után nézni. De, szerencséjükre, az. Komoly irodalma van annak, hogy egy embertömeget hogy lehet manipulálni és rávenni akár olyan dolgokra, amik ellentétesek az érdekeikkel.
2. Miért baj az, hogy nem demokratikus? Pont egy (állítólag) jobboldali konzervatív kellene, hogy kritikus távolságtartással szemlélje a demokráciát.
3. TGM azt mondta, hogy ő jobban tudja, hogy mi a helyzet és nem azt, hogy mi a jó neked. Lehet, hogy egyik sem igaz, de a kettő nem ekvivalens.

"újra hangsúlyozva, hogy még ez a befolyásoltság sem az egyénre, hanem az egyének által alkotott közösségre vonatkozik."
Csak azt felejted el, hogy a közösség is emberekből áll és az emberek alkalmazkodnak. Minden ember a saját lokális közösségéhez alkalmazkodik. A legtöbb dolgot az fogja eldönteni, hogy milyen lokális közösségbe kerülnek ezek az emberek. Hozzátenném, hogy ez az a pont, ami a leginkább aggályos, lévén, hogy nem dúskálunk az olyan munkahelyekben, amikre alkalmas valaki, akinek nincs szakirányú végzettsége, a nyelvismeretről nem is beszélve. Ettől kezdve el lehet képzelni, hogy milyen közösség fogja körülvenni.

Továbbá azt is elfelejted, hogy olyan embereket tételezel fel egy közösségnek, akik nem egy közösség. A migránsok sok helyről származó, több különböző vallási irányzathoz tartozó emberek. Bármit is képzelsz róluk, mint sokaságról, az a sokaság csak a te fejedben létezik.

"Ezt a paradoxonnak tűnő törvényt kellene megérteni: a strukturális antropológia semmit sem tud mondani az egyénekről, de nagyon sokat az egyének által alkotott közösségről. Az emberek többsége – feltéve hogy nem az elveihez akarja igazítani a valóságot – Lévi-Strauss munkásságának ismerete nélkül is képes erre. És meghozza a helyes döntést. Ettől működik a demokrácia."
Ezt a tévedést használta ki Goebbels is...
Nagyon szép dolog feltételezni, hogy egy embersokaságról tudsz valamit, de nézzük meg, hogy mit is tudsz valójában? Újsághírek és pletykák átszűrve az előítéleteiden. Fogj egy tetszőleges népcsoportot és interjúvold meg ismerőseidet, hogy mit tudnak róluk. Rá fogsz jönni, hogy a sztereotípiákon kívül szinte semmit, legyenek azok finnek, angolok, románok, akárki.

2016.08.08. 20:44:22

@Ad Dio:

úgy 92-ig mindent. azóta szórványosan.

nem ő változott hanem ti. ez nem baj, csak hiba. a sztenderdeket nem szabad váltogatni, 1 méter az 1 méter, a libsi ne legyen ilyen libsi vagy olyan libsi, a humanista pedig nem emberbarát hanem emberközpontú, szóval tgm libsi humanista.

az hogy te is meg az összes többi könnyen befolyásolható felült a tgm ellen fordult zsidók propagandájának (zsindex, mandiner) titeket minősít nem pedig őtet.

Bell & Sebastian 2016.08.08. 20:50:24

Megjött a nehéztüzérség. TGM egy hüje, de azért aki akar, hadd jöjjön, majd eltartjuk. Ha nem mi, a németek, többek közt a mi pénzünkből. Bravó, van még lejjebb?

@Lord_Valdez: Göbbels, mi? És persze Hitler. Gáz.

morph on deer 2016.08.08. 21:18:14

@Bell & Sebastian:
A kommunikácuós technika, a működési elv alkalmazása azonos, itt is erre van utalás, ez a lényeg.
A lényeg az, hogy hiba nélkül bejön, újra meg újra, ezért lehet alkalmazni.
Az, hogy ki- és miért használja, már egy következő kérdés.

sírjatok 2016.08.08. 22:40:38

@morph on deer: "a "menekült"-et NEM a célország, vagy a menetközben érintett országok "biztonságos" vagy "veszéles" volta határozza meg, hanem az, hogy HONNAN indul!"

Tehát ha gondolja, innentől egész életében utazhat, papír nélkül át a bármelyik határon, ötször körbe a Föld körül, ha úgy tetszik neki.

Ok értem, nem is olvastom tovább, bocs.

luis5 2016.08.08. 22:49:09

@az igazmodó juhász: ne rohogtess. TGM mar minden volt csak akasztott ember nem, ne is legyen. A rendszerváltás környéken aranyfeju setapalcaval mint konzervatív uriember szerepet jatszva jart a parlamentbe. Aztán onnan tavozva amarchista lett

Bell & Sebastian 2016.08.08. 22:50:45

@morph on deer: Ki kommunikációs technikát ránt, az kommunikációs technika által vész el, tartja az ógörög bölcselet.

Nem hiszem, hogy van göbbelsi, sztálini, talmudi vagy demokrata ebben a műfajban, ha mindegyik tömegmanipuláció egykaptafás.

Amerikai van, ott nem szaroznak, az tényleg egy másik dimenzió, meg dékás is van, ezekbe rögtön az elején _sokan_ szoktak beledögleni.

Spiritmonger 2016.08.08. 23:04:44

TGM-et a valóság, mint olyan, még soha sem zavarta meg abban, hogy valamit értelmezzen és ezt kinyilatkoztassa. Nem most fogja elkezdeni.

2016.08.08. 23:13:44

@luis5:

az úriember nagyon jellemző rá, ez erdélyi tradíció, ők még őrzik a polgári atitűdöt, miért ne?, neki legalább van a fejében valami a kalap alatt.

a liberalizmus konzervatív alapú, pontosabban polgári konzervatív alapú. a jólélő polgár megnövelte a szabadságát általa, kiléphetett az évszázados polgári tradíciók szorításából és kibővítette életterét.

nem tgm lett anarchista hanem ti lettetek fundamentalisták, az egész ország eltolódott a sok propaganda hatására.

morph on deer 2016.08.08. 23:35:23

@sírjatok:
"Tehát ha gondolja, innentől egész életében utazhat, papír nélkül át a bármelyik határon,"

Eddig is kár volt olvasnod, mert nem fogod fel!

Nem arról van szó, hogy ő hogy gondolja, hanem arról, hogy attól még nem változik át menekültből bármi másba, hogy nem áll meg Szerbiában!

Ez ugyanolyan hazugság, mint a közpénz amelyik "elveszíti közpénz jellegét..!"

Menekült és pont. Vagy meg nem az.
Ugyanúgy lehet gyűlölködni mindkét esetben, felesleges hazudozni hozzá!

morph on deer 2016.08.08. 23:48:04

@Bell & Sebastian:
"Ki kommunikációs technikát ránt, az kommunikációs technika által vész el, tartja az ógörög bölcselet"
:)
De nem nálunk! Jelen esetben a másik oldalnak lövése sincs, mit léphetne erre, és/vagy túl finnyás, hogy megfelelő módon reagáljon.
Arról nem is beszélve, hogy ahány párt(ocska) annyi felé "határolódna el" és biztosítaná a nagyérdeműt, hogy ők nem úgy gondolják, stb. Ez van.

Göbbels használta ki igazán először, és ahogy mondtam, itt a módszer az érdekes, nem az ideológia.
Túl messze az sem esik, de mist nem arról volt szó.

bloglegelő 2016.08.09. 00:01:10

Nincs semmi baj TGM-mel. Elfogyott körülötte a 90-es évek ártatlan levegője, most már nem több, mint az utcán az aznapi ebédjéért topogó csöves. Táncol, dudorászik vagy hangosan kiáltozgat. Néha csörren valami a pohárkájában.

feriforma · http://elekesfrici.blogspot.com/ 2016.08.09. 07:23:19

Ne bántsátok, legalább gondolkodik a "topogó csöves"!

Ad Dio 2016.08.09. 07:34:05

@az igazmodó juhász:

Nem csak olvastam, hanem élőben is hallgattam amikor nagy és kis plénum előtt beszélt. Soha nem állt közel hozzám a világképe, így kétlem hogy nagyot változott volna mindez. TGM azonban _nem_ liberális. Humanistának is csak annyiban mondanám, amennyiben a szocializmus humanista volt. TGM baller. Markánsan baller. Amolyan forradalmár típus, csak toll és papír segítségével forr és nem kalasnyikovval - ebből speciel mindannyian profitálunk.

Egyébként kedves juhász pajti, a stílus amit képviselsz, nagyon oda hajaz ahhoz a közhöz: pökhendi, lenéző, kinyilatkoztató, mindent mindenkiről és mindenkinél jobban tudó. Csak jelzem: ma ez már nem működik. Csak azért adtam egy csendes visszajelzést, hátha számít neked hogy mi működik és mi nem. Persze ha neked tetszik, abba ne hagyd!

Ad Dio 2016.08.09. 07:36:30

@az igazmodó juhász:

Mindenre lehet mesét kreálni, csak nem feltétlen szükséges.

szepipiktor 2016.08.09. 08:18:00

Könyörgöm, mit kell foglalkozni egy döglött oroszlánnal?
Ez ma a mátorság? A bloggerek, posztoló TGM-en mutatják meg, hogy ők mekkora zsenik?
Lehet itt lipsizni, de TGM nem liberális gondolkodó!
TGM önmaga nyilatkozta korábban élő műsorban, hogy ő valójában egy ortodox kommunista!
És aki valóban figyeli a pali nyilatkozatait, vitáit, láthatja, hogy TGM kizárólag addig elfogadó, liberális, amíg a vitapartnerek az ő véleményét osztják!
Abban a pillanatban, amikor bárki kételkedik, cáfolni mer, TGM átmegy aljas lejárató kioktatóba, kirekesztőbe, sértődött fszkalapba.
Nem kell vele foglalkozni...

272_1 (törölt) 2016.08.09. 08:26:10

@Ad Dio:

individualista vagyok, csak meghatározott cél érdekében cooperálok. ez itt vita felület, én így gondolom így tudom, információt adok hozzá, megindoklom, összefüggésbe teszem, ennyi.
te is elmondod a magadét ahogy akarod, elolvasom, elgondolkozom rajta, megválaszolom.

ennél többet nem tehetek és nem teszek.

miért kell ezt is megmagyaráznom? na jó: minden egyes újabb vitázóval változik a környezet, hozza a maga stílusát ismereteit. te index körből jössz, olyanok vagytok mint belterjes tudatlan sekélyes csúfolódó seregélyek, trollkodjátok végig a blogokat, hozzátok a kaotikus zsindex utólagos mindentmagyarázatokat. mire vársz piros szőnyegre, leboruló szolgákra, előzékeny kérdésekre? mire fel?, nincs semmi köze a világotoknak a realitásokhoz, a zsindex(hvg, mandi444) mátrixban éltek, cionista káoszpropagandát nyomtok.

tgm esetében nagyon látszik hogy lett a cionista karaktergyilkosság célpontja, miután szót emelt a palesztinokért, a teljes zsidó média ráugrott. ti pedig mint hasznos hülyék multiplikáljátok mindenfelé. tgm nem baller hanem ti változtok, most éppen nemzeti fundamentalista radikalista csőcselék vagytok.

>>Mindenre lehet mesét kreálni,....

te élsz a mesében, média rab vagy, én többszáz nyers információs forrást olvasok, ezeket aztán összevetem hogy kiszűrjem a valótlant. a tied magyarázat meg manipuláció, az enyém adat esemény, elemzés. ezért nem fogod érteni, ezért érzed sértőnek, én meg ezért érzem fárasztónak hogy még mindig itt tartasz 6 év után, ott a teljes net előtted, te meg a zsindex etető előtt kérődzöl.

ps: "a barlang mítosza"

Ad Dio 2016.08.09. 08:48:06

@az igazmodó juhász:

Felőlem olyan stílusban nyilatkozol meg, amilyenben csak akarsz. Az információ értéke vagy épp meggyőző ereje nem lesz sem alacsonyabb sem magasabb. Csak gondoltam visszajelzek neked, hogy hát ez így nem működik. Okos ember... de mindegy is. Általában tartózkodom attól, hogy a szubjektív benyomásaimat megosszam a beszélgetőpartnereimmel, mert hiszen a kommentablak nem ikon, hanem sokkal inkább csak kulcslyuk: nem látszik át rajta sszemélyiség. Viszont ami felőled átjön az olyan ember attitűdje, aki az egóját pökhendiséggel, verbális agresszióval, folyamatos kitámadással és némi nagyotmondással védi. Az ilyen defektus nem tragédia, csak nehezebbé teszi a kommunikációt. Csak jelzem, aki kicsit is kritikusan olvas, az tudja, hogy sem adataid, sem koherens világképed nincs. Te még a láncaidat sem vetted le a barlangban. Nézed a lángok meséjét, sőt néha hozzá is költesz (mint pl. hogy TGM liberális) Én legalább már keresem a kijáratot ;-).

Barbaarb 2016.08.09. 09:08:30

@morph on deer:

Azért zavar téged annak a ténynek a közlése, hogy az ide érkezők nem menekültek, mert ez dönti össze a kártyaváratokat. Az, hogy menekültek rendben van, mert háború (vagy politikai vonal) elől menekültek, de igenis csak addig, amíg biztonságos helyre érkeznek. És nem kell ilyen könnyedén átsiklani afölött, hogy miért nem maradnak mondjuk Görögországban, igenis tessék megválaszolni! Persze nem akarjátok, mert akkor kiderülne, hogy bizony nem menekültek ők már, mire a magyar határhoz érkeznek. Árulkodó az is, hogy a hatóságokat kerülgetve próbáltak továbbmenni mind Magyarországról, mind Szlovéniából, mind Ausztriából, sőt sokan még Németországból is. Ha valaki háború elől menekül, akkor az nem válogat, hanem örül, ha valahol leteheti a seggét. Azokról az önkéntes kvóták alapján elosztottakról nem is beszélve, akik amikor megtudták, hogy Romániába, vagy Bulgáriába osztották őket, inkább haza mennének.
No és persze nektek nagybetűs demokratáknak büdös népszavazósdit játszani, amikor a nép az elveitek ellen foglal állást (a szólamok ellenére nem kormánypropaganda miatt).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.08.09. 09:37:35

@Tündér_Lala: "neoliberálbolsik"? Most komolyan? Aki ilyen kifejezéseket használ, az legalább olyan hülye, mint TGM.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2016.08.09. 09:43:08

@a BircaHang Média szerk.: húbazmeg, valami politikai kérdésben (bár ez lehet inkább orvosi?) egyetértek Bircával, hihetetlen :D

bloglegelő 2016.08.09. 10:05:42

@feriforma: de az elég sötét, cinikus "gondolkodás".

ő bánt minket, csak hálisten már csak egy gusztustalan lufifoszlány lett.

272_1 (törölt) 2016.08.09. 10:12:20

@Ad Dio:

>>az tudja, hogy sem adataid, sem koherens világképed nincs.

igyekszem minden hozzászólásomhoz új információt fűzni, olyan összefüggéseket bemutatni amit ti nem írtok, olyan adatokat hozni amit ti magatoktól nem kerestek és a média sem tálalja.

a stílusom a vitastratégia része, annyira sértő hogy elvegye a kedved a mellébeszéléstől, valamint esszenciális hogy elejét vegye a fölösleges kötekedésnek. csak azért érzed nagyotmondásnak mert határozott, mert rámutatok nagyobb képre is hogy látszódjék nem csak légbőlkapott hanem stabilan beillesztett. majd megszokod, megtalálod a belekötés módját, aztán támadsz.

szóval, kard ki kard!

bloglegelő 2016.08.09. 10:18:35

ja, és a téma lényegéhez:

TÖKMINDEGY, hogy Orbán, tgm, konzervatívok, liberálisok, szocialisták, nácik, lilanácik és egyéb kurvaistan

valamint TÖKMINDEGY, hogy menekült vagy migráns-e

a lényeg:

ne kívülről mások mondják meg, hogy én kiket akarok beengedni magam mellé.

ez azért nem egy nagy matematika ám

$pi$ 2016.08.09. 10:20:38

@morph on deer: "Ez ugyanolyan hazugság, mint a közpénz amelyik "elveszíti közpénz jellegét..!"

Okés, tegyük fel, hogy a kormány megvesz közpénzből egy zongorát tőlem. Odaadják a pénzt, akkor az közpénz marad és úgy kell kezelnem vagy elveszti közpénz jellegét és arra költöm amire akarom?

Gondold végig, egy óra áll a rendelkezésedre. :D

chrisred 2016.08.09. 10:43:44

Csak apró közbevetésként az 1. kérdéshez: a menekülthullám nem tavaly indult, hanem tőbb évvel ezelőtt. Tavaly érte el Európát. Ez a megközelítés olyan, mint az emeleten lakóké, akik akkor vesznek tudomást az árvízről, amikor befolyik a víz az ablakon. Az európai politikusok bűneinek csak kisebb része az, hogy milyen pánikinzézkedéseket hoznak, vagy hogy próbálják egymásra kenni a szart. A nagyobbik fele az, amit megtenni elmulasztottak, amikor még meg lehetett volna erősíteni a gátakat.

chrisred 2016.08.09. 10:47:09

@$pi$: A megoldás: a közvagyon nem vész el, csak átalakul pénzből zongorává.

dr. mesterséges színezék 2016.08.09. 10:53:25

@az igazmodó juhász: "ők még őrzik a polgári atitűdöt, miért ne?,"

Nem tudom, mennyire tartozik a polgári viselkedésformába a garantált megélhetés biztosítása, de az biztos, hogy TGM már ezen a stádiumon is túlvan.
Most éppen jobban van egy kicsit.

$pi$ 2016.08.09. 10:54:55

@chrisred: "A megoldás: a közvagyon nem vész el, csak átalakul pénzből zongorává. "

Úgy van!

És tegyük hozzá, ha a pénz nem vesztette volna el a közpénz jellegét, akkor nem is lett volna miért aggódni. Pont az volt a reklamálás oka, hogy ami egykoron közpénz volt az átment magánvagyonba. Ha maradt volna közpénz, akkor semmi ok az aggodalomra, nem?

dr. mesterséges színezék 2016.08.09. 10:59:02

@morph on deer: "Nem arról van szó, hogy ő hogy gondolja, hanem arról, hogy attól még nem változik át menekültből bármi másba, hogy nem áll meg Szerbiában!"

Teljesen tisztában van vele, mint ahogyan azzal is, hogy miért hivjuk a mai napig az osztrák gyűjtőtáborból továbbálló magyart amerikás magyarnak és nem amerikás osztráknak.
De nem értve könnyebb sarkosodni.
Persze a "másik oldalon" is.

dr. mesterséges színezék 2016.08.09. 11:03:41

@$pi$: "Okés, tegyük fel, hogy a kormány megvesz közpénzből egy zongorát tőlem."

Nem kellett itt neked zongorát eladnod: kaptál egy zongorányi pénzt, mert aki a pénzt őrizte, aszonta, hogy adhat neked és kuss, és miután neked adta, akkor meg azt, hogy a pénz már a tied, ezért pláne kuss.

A Nevesincs Kft menedzsmentje ilyesmi után Thaiföldön töltene pár évet, biztos, ami biztos.

dr. mesterséges színezék 2016.08.09. 11:04:57

@Lord_Valdez: Kb. így, ahogy írod, beleértve a futóbolond kitételt is.

272_1 (törölt) 2016.08.09. 11:09:30

@dr. mesterseges szinezek:

rengeteg hasonlót tartunk el, minden társadalomban voltak-vannak-lesznek, szerintem tgm határozottan megéri, a gondolkodók között termékenynek számít, ráadásul nem törtető nem szélkakas nem megalkuvó, legfőképp nem korrupt. ott van bencsik mint tökéletes ellenpélda, na meg nézzetek tükörbe.

konrada 2016.08.09. 11:12:51

@chrisred:
...azért ez csak akkor igaz, ha az emeleten lakó sem próbál meg tenni az árvíz ellen, illetve - ha lehetősége és elegendő befolyásolási képessége van - nem szól időben az ár veszélyeiről.

...de ettől még nem szűnik meg a joga arra, hogy védekezhesen az ár ellen, csak azért, mert a többi lakó hülye volt, és emiatt a közösséget úgy értelmezik, ha ők a kútba ugrottak, akkor mindenkinek követni kell őket ebben...

chrisred 2016.08.09. 11:16:19

@$pi$: Akkor egyetértünk: nem a közvagyon megjelenési formája a lényeges (pénz vagy zongora), hanem hogy az állam rendelkezési joga változatlanul fennmaradjon. Tehát a (hasraütve) 500 ezer forint számlapénz követelés vagy az 500 ezer forint értékű vagyontárgy (zongora) folyamatosan közcélra felhasználható legyen.

konrada 2016.08.09. 11:16:48

@az igazmodó juhász:
Így igaz. TGM-ek kellenek egy demokratikus társadalomban, mert ha nincs más vélemény, nincs min vitatkozni.
...s ha nincs vita, úgy elmarad annak átgondolása sem, hogy melyik a jó út, és helyes-e az az út, amelyiken megyünk.

dr. mesterséges színezék 2016.08.09. 11:18:06

@az igazmodó juhász: Ha aszondod, hogy TGM legalább nem árt, mert nincs az a hatalom, amelyik en bloc fel tudná és akarná vállalni, és ő sem a hatalmat, akkor rendben, igazad van.

Ha igazolandó ezt az értékét felmutatsz valakit, aki máshogy, de hasonló futóbolond, csak még genya is, aszondom, hogy ravasz, de igazad van.

Attól nekem még tele van a tököm annyira azzal, hogy a direkt politikában gennyes tus és redvás szendvics között kell választanom, hogy az egyebekben már visszautasítsam.

subvito.eu/8-evad/gennyes-tus-es-redvas-szendvics/

$pi$ 2016.08.09. 11:18:16

@dr. mesterseges szinezek: "Nem kellett itt neked zongorát eladnod"

Ez egy példa volt annak demonstrálására, hogy a közpénz elveszti a közpénz jellegét. A zongora nem elengedhetetlen feltétele az egésznek.

"aszonta, hogy adhat neked és kuss, és miután neked adta, akkor meg azt, hogy a pénz már a tied,"

Nem így történt.

$pi$ 2016.08.09. 11:20:56

@chrisred: "Akkor egyetértünk: nem a közvagyon megjelenési formája a lényeges (pénz vagy zongora), hanem hogy az állam rendelkezési joga változatlanul fennmaradjon."

Nem marad fenn egy csomó esetben. A nyugdíj folyósításánál, bármilyen pályázati támogatási rendszernél, szociális kiadásoknál...

Amit mondasz az csak a vásárlásra igaz.

chrisred 2016.08.09. 11:21:42

@konrada: Az remélem, világos, hogy az alul lakók az olyan országok, mint Törökország, Jordánia és Libanon, akik milliószámra fogadták be a menekülőket, miközben Európa azt mondta, hogy ez nem a mi problémánk, oldjátok meg magatok.

chrisred 2016.08.09. 11:25:45

@$pi$: Ne hagyd abba az olvasást! :) A második mondatban benne van, hogy addig kell fenntartani a rendelkezési jogot, amíg azt a közvagyont rendeltetésének megfelelően közcélra nem hasznosítják.

bloglegelő 2016.08.09. 11:28:14

@konrada: TGM-nek nincs semmilyen "véleménye", mert semmilyen értéket nem képvisel

mármint, ha értéknek tekintjük a vitaképességet

konrada 2016.08.09. 12:07:31

@chrisred:
Ja. Mi meg a 4.-en lakók vagyunk.
S qrvára nem kéne hagynunk - ha tenni tudunk ellene - hogy minket is elöntsön, csak azért, hogy a felettünk lakók ís szívhassanak az ártól.

...s ez történelmi tapasztalat: mi magyarok tudjuk, mivel jár az, ha bízunk a nyugat segítségében a keleti árral szemben.
Hagynak minket fuldokolni - azért felhúzva a maguk vasfüggönyét - , aztán ha úgy látják, hogy nem fulladtunk meg, és az ár is csitul, akkor jó pénzért akár "segíteni" is hajlandóak.

Ad Dio 2016.08.09. 12:10:15

@az igazmodó juhász:

Vagy Te és a többi ember, aki mind hülye és arra szorul, hogy tanítsd őket. Tömören összefoglalva.

Régebben olvastam ennek a kórképnek a leírását, de nem jut szembe a tünetegyüttes neve. Majd ha meglesz, szólok.

De annyit mindenesetre megelőlegezhetek, hogy az érzés alapja nem valós. Sem Te nem vagy helikopter sem a többiek nem mindhülyék, csak az agyad tréfál meg ezzel a téves érzülettel.

Törekedni kell a megértésre (jelentsen ez akármit is), de megelőlegezett értő pozíció nincs. Minden csak a diskurzusban dől el. Aki előre be akar ülni a trónszékbe, azt a többiek eleve negatívan kezelik. Vagyis nem segíted, hanem rontod a magad pozícióját a diskurzusban. Főleg ha valaki veszi a fáradságot és lebontja a légváraidat: ott állsz pőrén. Kell a francnak az ilyen élmény! indulj inkább onnan, ahonnan a többiek: az út elejéről. Szép szerényen.

chrisred 2016.08.09. 12:20:21

@konrada: Mert a görögöknek vagy a spanyoloknak nincs ilyen tapasztalatuk.

Egyébként nem, mi ugyanazon a szinten lakunk, ahol a többi európai. Csak közelebb a gáthoz, ezért nekünk kellett volna elsőként rikoltozni, amikor megláttuk az átcsapó vizet. De nem, mi csak szigeteltük az ablakunkat, hogy hozzánk ne jöjjön be, lubickoljanak csak a szomszédok benne.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.08.09. 12:50:13

@Tündér_Lala: "A neoliberálbolsik pontosan a közvélekedést próbálják céljaiknak megfelelően alakítani, mégpedig a természet megerőszakolásával, a normalitás ellenére."

A helyedben nem nevezném a fideszeseket neoliberálbolsiknak.

konrada 2016.08.09. 12:57:51

@chrisred:
Van. A spanyoloknak régebbi, de nem is engedik át a zöldhatáron a menekülteket, nekik már régóta van erre kerítésük...

A görögök meg - mivel tapasztalatuk nem volt - szegények elhitték, hogy a nyugat segít, most meg is kapják...

Etniez 2016.08.09. 17:33:09

@morph on deer: Baromság. Az első biztonságos országig menekült. Ha a céljai gazdaságiak, akkor nem menekült, hanem bevándorló.

chrisred 2016.08.09. 18:10:10

@Etniez: Ahhoz képest egyebet se látok magam körül, mint az adóforintokból finanszírozott kék színű habonyi radlerplakátokat 0% közeli valóságtartalommal. Mi történne akkor, ha tényleg a mi problémánk is lenne?

chrisred 2016.08.09. 18:11:29

@konrada: Tényleg úgy gondolod, hogy a görögöknek egész történelmük során nem volt része keleti megszállásban?

Sterbinszky Tivald 2016.08.09. 20:11:38

Ez ám a "feeling érzés": "hatlapos kocka";)
süti beállítások módosítása