Népszavazás a demokrácia (céljai) ellen?
2016. augusztus 08. írta: dobray

Népszavazás a demokrácia (céljai) ellen?

ir_nepszavazas.png

„A népszavazás elvben a demokrácia egyik legfontosabb eszköze. Fontos tudni azonban, hogy nem minden népszavazás szolgálja okvetlenül a demokrácia céljait”írja az Artemisszió Alapítvány blogja, és gyorsan ki is derül, mely népszavazások a saját magukkal ellentétes demokratikus aktusok példaképei: a Brexit és a Nagy Magyar Őszi Migrancsnépszavazás.

Azon túl, hogy továbbra is vannak nem megfelelő vélemények, a kérdés az, hogy ezek a népszavazások mitől nem szolgálják a demokrácia céljait? Azaz: mik egy demokrácia céljai, s egyáltalán, mi a demokrácia? Írtunk már erről korábban, de sebaj, ismételjük magunkat, még rövidebben. Ha a demokrácia népuralom, márpedig az, és célja a népet hatalomgyakoroltatni, akkor a népszavazás ünnepélyes népuralmi aktus, ami egy esetben lehet ellentétes a demokrácia céljával: ha a nép leszavazza a népuralmat.

Egyébiránt, a jó öreg Hayekot idézve: a demokrácia arról szól, miként hozzunk döntéseket (a nép döntsön), nem pedig arról, hogy milyen döntéseket hozzunk. Ha tehát Artemisszióék a demokratikus döntések mikéntjeire, azok céljaira céloznak a „demokrácia céljai” kifejezés alatt, akkor a helyzet az, hogy a demokráciának, mint népuralomnak, ilyen céljai – nincsenek. Pont. Nem cél a tolerancia, a felvilágosultság, az antirasszizmus, az EU, a multikulti, sem akármilyen vallás fenntartása, sem Orbán Viktor hatalombantartása vagy onnan való kipakolása. Nem cél a migráció megállítása vagy fokozása. A demokrácia pusztán a hatalomgyakorlás módszere. (Például a melegházasság akkor demokratikus, ha a démosz dönt a bevezetéséről, de ezzel nem mondtunk semmit erkölcsi vonatkozásáról. Ha a melegházasságot nem a démosz vezeti be, akkor nem demokratikus, akármennyire is jogkiterjesztő, toleráns, humanitárius, stb.)

Így – régi közhely – a különféle jelzős demokráciák rendszerint nem növelik, hanem csökkentik a népuralmat, legyen szó liberális demokráciáról, parlamentáris demokráciáról stb. Eme csökkentés egyébként lehet teljesen jogos a demokrácián kívüli szempontok alapján, amely szempont nem csak világnézeti lehet (azzal sincs semmi baj), hanem például hatékonysági – a működő állam célja, a működést ugyanis a túl sok demokrácia egyértelműen akadályozza.

A jelzőkből pedig látszik, hogy nincs olyan sem, hogy A demokrácia. Pontosabban A demokrácia, a népuralom van, de megvalósítási módjai sokfélék lehetnek. Sőt, már citált amerikai kutatásunk szerint, ami a demokrácia különféle megvalósulásait vizsgálja világszerte, és arra jut, ha esetleg tulajdonítunk is egyéb szempontból célokat a demokratikus berendezkedésnek, azok sem feltétlen valósíthatóak meg egyszerre.

A két leginkább ellentétes fajta a liberális és a többségi demokrácia (a projekt egyébként a következőket különbözteti meg: a schumpeteri választási (minimalista, elitista) demokráciát, a liberális demokráciát, a többségi demokráciát, a részvételi demokráciát, a deliberatív demokráciát és az egalitariánus demokráciát).

A liberális demokrácia, amelyet szerintük konszenzusos vagy pluralista demokráciának is lehet becézni, az átláthatóság, az állampolgári szabadság, a joguralom, a számonkérhetőség, a „fékek és ellensúlyok” és kisebbségi jogok köré épül, ezek biztosítására szerződik. Ez a nézőpont a politikai hatalmat negatív szempontból ítéli meg, azaz a demokrácia ez esetben a hatalom korlátozásával, határaival definiálható. Fontos az írott alkotmány, a média szerepe, a bíróságok, az érdekcsoportok, a decentralizáció.

A többségi demokrácia (felelős pártkormányzás) éppen hogy ellenkező oldalról közelít: a többség a szuverén. A hatékony kormányzás érdekében a politikai hatalmat a többségi demokráciában centralizálni és koncentrálni kell, és kiemelt szerepe van benne a politikai pártoknak.

Itt be is fejezhetjük: annyiféle demokrácia létezhet, amennyifélét csak kitalálunk. Ha A demokráciáról beszélünk, akkor viszont az éppenséggel puszta népuralmat, hatalomgyakorlási módszert jelöl, és ezen túl semmiféle céljai nincsenek. A demokrácia állítólagos szempontjai alapján tehát nem véleményezhető sem a Brexit, sem a magyar népszavazás, sem senki véleménye. Ezekhez demokrácián kívüli szempontok kellenek (közgazdasági, humanitárius, civilizációs, önvédelmi, kozmopolita, stb.), amelyek azonban nem demokrácia-specifikusak (lásd a közgazdaságilag igen hatékony Pinochet-rendszert, amit Hayek liberális diktatúrának tartott, s azt mondta, inkább egy átmeneti liberális diktatúra, mintsem egy szocialista demokrácia).

Demokrácia-gyorstalpalónkat hallották, köszönjük a megtisztelő figyelmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr859910166

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szilvay Gergely: Népszavazás a demokrácia (céljai) ellen? 2016.08.08. 18:39:01

Ha a demokrácia népuralom, márpedig az, és célja a népet hatalomgyakoroltatni, akkor a népszavazás ünnepélyes népuralmi aktus, ami egy esetben lehet ellentétes a demokrácia céljával: ha a nép leszavazza a népuralmat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarackos 2016.08.08. 19:23:15

Artemisszio=Soros(!) alapitvany > dobraynak felallt es megint ide elvezett...

Artemisszio wtf? Mi a szar ez egy tutiblog, ki olvassa ezt, kit erdekel a fizetetteken kivul?

tarackos 2016.08.08. 19:25:20

Ha mar bolcseszkedunk mondjuk nme artana megkerdezni a zembereket nalunk milyen a demokracia-felfogas. Vagy tul forro a kasa?!

Jean Sol Partre 2016.08.08. 19:41:14

megint egy kurva fontos poszt.

Bell & Sebastian 2016.08.08. 19:49:46

@tarackos: Van, akibe nem elég beleüríteni a tárat, az sem érdekli, ha szitává lyuggatják. Legyen meg az akarata. Egyszer csak feldobja a talpát ez is, csak a kutyái vonyítanak majd utána, vagyis a pénzére.

Lett volna még az a megoldás, hogy be sem engedik / el sem fogadják / meg se futtatják, ha lett volna az a pénz, de nem volt. Szart se ér a harag hatalom nélkül.

Hatalomban pedig..., e'van. A hála nem politikai kategória.

Bell & Sebastian 2016.08.08. 19:53:05

@Jean Sol Partre: Hagyja mán, ha csak egyedül van lendületben, mert a többi bizonyára élvezi a nyitott társadalom által biztosított előnyöket.

gyalog.galopp 2016.08.08. 20:11:10

Hát van itt minden, EU karszalag, fasiszta jelképpel, de ki az a kicsi zöld emberke?

GNDL 2016.08.08. 20:25:08

„annyiféle demokrácia létezhet, amennyifélét csak kitalálunk”

Akkor az most pontosan melyik demokrácia, ahol...

- A hatalmat gyakorló politikai szervezet úgy szerzett kétharmados többséget a törvényhozásban, hogy a teljes választókorú lakosság 27%-a szavazott rá, míg az ellenzékére 34%, és 39% nem is vett részt a szavazáson, tehát „népuralmi” szempontból a hatalmat gyakorló politikai szervezet gyakorlatilag kisebbségben van.

- A hatalmat gyakorló politikai szervezet szigorúan közpénzekből súlyos nagyságrendekkel többet költhet kampányokra, mint az ellenzéke összesen, utóbbiaknak összesen 50 percnyi kampánylehetőség áll rendelkezésükre, míg a hatalmon lévőknek 24/7...

- A hatalmat gyakorló politikai szervezet kampányidőszakon kívül is kampányolhat, bármiféle korlát nélkül, hiszen a közpénzekből fizetett költségeikben sincs semmiféle korlát.

- A hatalmat gyakorló politikai szervezet egyébként is megszállta és pártpolitikai céljaira használja az országos lefedettségű elektronikus médiát, többek közt az adófizetők pénzéből fenntartott közmédiát, így az ő véleményük 99%-os arányban jelenik meg az ellenzékhez képest.

- A hatalmat gyakorló politikai szervezet számára kedves állampolgárok szavazhatnak egyszerűsített formában, mások, akik nyilvánvalóan nem feltétlenül értenek egyet a hatalmon lévőkkel már nem, utóbbiak gyakorlatilag nem is tudnak szavazni.

- A hatalmat gyakorló politikai szervezet egyébként mindenféle népszavazást ellehetetlenít, gyakorlatilag betilt... ha nem sikerül betiltani akkor erőszakosan akadályozza házi erőszakszervezeteivel a népszavazási kezdeményezéseket.

- És egyébként is a hatalmat gyakorló politikai szervezet tagjainak, vezetőinek nagy része lenne igazságügyi eljárás alatt, ha nem szállták volna meg a demokratikus intézményrendszert, nem építették volna le a jogállamiságot, az igazságszolgáltatás működne, és az ügyészség vádat emelne ellenük igen súlyos korrupciós ügyek miatt.

Netán népi demokrácia? Arra hasonlít... másra nem... de akkor megint visszatérünk oda, hogy ha ilyen szovjet bolsevik mintára folytatjátok a hatalomgyakorlást, akkor mégis honnan a faszból veszitek, hogy ti jobboldaliak, konzervatívok, netán keresztények lennétek? :)

Bell & Sebastian 2016.08.08. 20:55:13

@gyalog.galopp: Ruházatából ítélve: Dagobert, nyaktól fölfelé bonsai-tücsök. Fogalmam sincs.

Bell & Sebastian 2016.08.08. 20:57:22

@GNDL: Valamelyik apukád nem tanított meg a szolnoklás mesterségére? Szófosó büdöskomcsi.

GNDL 2016.08.08. 21:05:00

@Bell & Sebastian: Az már komoly ideológiai válságot tükröz, amikor a magadfajta komcsik komcsiznak... :) Legalább vállalnád fel papi... de még ehhez sincs gerincetek...

gyalog.galopp 2016.08.08. 21:09:44

@GNDL:

"papi"??
az éretlen kölykök szoktak papizni
Így márértelek

gyalog.galopp 2016.08.08. 21:09:44

@GNDL:

"papi"??
az éretlen kölykök szoktak papizni
Így márértelek

pitcairn2 2016.08.08. 21:11:08

@GNDL:

illiberalizmus tekintetében ez az uniós csúcs:)

youtu.be/z1ROpIKZe-c?t=288

afféle korporatív-feudális reliktum...

GNDL 2016.08.08. 21:12:14

@gyalog.galopp: Először sem volt sportértéke... :)

GNDL 2016.08.08. 21:14:41

@pitcairn2: Mondtam nem kattintok a linkjeidre mert nem vagyok kíváncsi az orosz állami propagandáitokra... mondd el saját szavaiddal mi a bajod, vagy olvass csendben ha nincs más mondanivalód. :)

pitcairn2 2016.08.08. 21:21:52

@GNDL:

a UK-ban különben még durvább a helyzet, de akár azt is mondhatnánk, hogy úgy általánosságban az angolszász demokráciákban sokkal durvább a helyzet

en.wikipedia.org/wiki/First-past-the-post_voting#Effects

és ez még a demokratikusabb rész lenne, nem pedig a City of London típusú __oligarcha-klub__

(ami egyébként profitorientált corporation...City of London Corporation néven...)

vagy a királyi család akiknek a politikai tevékenysége __magánügynek__ minősül...

érdekes dolog, hogy ezek a kvázi "illiberális" rendszerek sokkal sikeresebbek a demokratikusabb verzióknál...

pitcairn2 2016.08.08. 21:23:42

@GNDL:

ez nem propaganda te szerencsétlen, hanem maga a valóság

gondlom a guardian is az "orosz propaganda" része a bomlott elmédben:)

The medieval, unaccountable Corporation of London is ripe for protest
www.theguardian.com/commentisfree/2011/oct/31/corporation-london-city-medieval

gyalog.galopp 2016.08.08. 21:24:30

@GNDL:
természetesen nem én vagyok a hibás, hanem ez a kibaszott billlizé

GNDL 2016.08.08. 21:30:39

@pitcairn2: Ez már az a része volt amikor a saját szavaiddal elmondod, hogy mi a bajod?! Bocs de nem értem... szerintem írd oroszul, az anyanyelveden, aztán majd bemásolom gugli transzlétbe. :)

pitcairn2 2016.08.08. 21:33:58

@GNDL:

megjegyzem a logikus lennél egy pillanatig is

(jámbor óhaj... már az is nagy eredmény, ha nem őrjöngsz mocskos pofával szitkokat szórva...)

, akkor az Európai Parlamentet még vadabbul ostoroznád

elvégre ott már tényleg röhejjé a válik a képviseleti demokrácia (is)...

pl. 2014-ben a szavazásra jogosultak TÖBBSÉGE EL SE MENT SZAVAZNI...

en.wikipedia.org/wiki/European_Parliament_election,_2014#Voter_turnout

mi több, volt olyan állam (Szlovákia) ahol a szavazásra jogosultak mindössze 13%-a (!!!!) ment el szavazni...

www.europarl.europa.eu/elections2014-results/hu/country-results-sk-2014.html#table01

és az aktív választópolgárok elsöprő többségének se volt vmi konkrét elképzelése arról, hogy miről szavaznak vagy hogy működik az unió, egyszerűen elmentek és ikszeltek egyet...

pitcairn2 2016.08.08. 21:36:29

@GNDL:

Bell & Sebastian igen találó nevet adott neked a "büdös komcsival"...

2016.08.08. 21:49:11

@pitcairn2:

nem profitorientált, vállalkozó önkormányzat .

a corporation a council előtti önkormányzati típus, ez volt az ideális forma mert csak a helyi döntésű költségeket fizették szigorú költségvetés mellett. londonban megmaradt a név, mert nem királynői subject. akik viszont behódoltak a koronának councilra cserélték a nevet. van még egy welszi falu, ők is önállóak, saját független bíróságuk is van, de az egyszerűség kedvéért nem erőltetik.

GNDL 2016.08.08. 21:51:56

@pitcairn2: „akkor az Európai Parlamentet még vadabbul ostoroznád”

Ja, hát bocs hogy nem csatlakozom a jó kis putyinista kampányaitokhoz, de tényleg, próbáld elfogadni hogy én nem felétek húzok, a barbár félázsiába... :) Meg egyébként sem kívánságműsor, hogy milyen véleményt fogalmazok meg, azt hiszem erről már beszéltünk, legalábbis rémlik hogy próbáltalak helyes mederbe terelni az érveken és ellenérveken alapuló viták kapcsán... de csak tippelek, szerintem nem sikerült... akkor sem... :)

Írtam fent egy véleményt, azóta ki vagytok akadva és tajtékzotok, nem tudom csak remélem hogy valamikor még visszatérünk konkrétumokra is. Persze tolhatjuk ezt a nektek megfelelő troll stílust, de ebből a büdös életben nem lesz érdemi vita... csak úgy mondom. :)

„igen találó nevet adott neked a "büdös komcsival"”

Hát igen, mindig is sokat adtam arra, és hagytam magam befolyásolni azáltal, hogy suttyó kádárista komcsi parasztok miként ítélnek meg... képzelheted... :)

pitcairn2 2016.08.08. 21:58:11

@az igazmodó juhász:

aha nem profitorientált és csak úgy 1,3 milliárd pound sterling pakol készpénzben a számláján...

City of London Corporation to reveal details of £1.3bn private account
www.independent.co.uk/news/uk/politics/city-of-london-corporation-to-reveal-details-of-13bn-private-account-8427253.html

pitcairn2 2016.08.08. 22:00:16

@az igazmodó juhász:

megjegyzem ezt nem is kellett volna nyilvánosságra hozniuk, mivel a bölcs EU-konform jogrend mentén az üzleti ügyeik MAGÁNÜGYNEK minősülnek...

"The Act does not apply to the City of London's privately funded activities, such as those paid by the Bridge House Estates / City Cash."

Freedom of Information Act 2000
www.cityoflondon.gov.uk/about-the-city/how-we-make-decisions/access-to-information/Pages/enquiries-under-the-freedom-of-information-Act-2000.aspx

pitcairn2 2016.08.08. 22:01:04

@GNDL:

gondolom a City of London Corporation hivatalos honlapját is Moszkvában szerkesztik (oroszul!!!) a putyinisták:)

pitcairn2 2016.08.08. 22:04:32

@az igazmodó juhász:

annak a Wales-i falunak magánrendőrsége is van?

City of London Police
www.cityoflondon.police.uk/Pages/default.aspx

pitcairn2 2016.08.08. 22:05:14

@GNDL:

gondolom a City of London Police hivatalos honlapját is Moszkvában szerkesztik (oroszul!!!) a putyinisták:)

GNDL 2016.08.08. 22:16:40

@pitcairn2: (ásít)

Olyasmiket írsz mintha egész este együtt szívtunk volna és mostanra egy spirituális hullámhosszon lennénk, pedig én ma még semmit, esküszöm... :)

Fogsz ma még valami konkrét, világos, saját véleményt is megfogalmazni, amivel valamilyen szinten vitába lehet szállni? Mert ha nem akkor megyek vacsizni... egyébként is... :)

2016.08.08. 22:19:11

@pitcairn2:

a pénztartalék nem kerül felosztásra, nem profit hanem működési tartalék.

a city nem vállalati célból jött létre és nem vállalati feladatot lát el,
egyszerűen jól gazdálkodó önkormányzat, plusz nincsenek államilag előírt kötelezettségei, pl munkanélkli segélyt, önkormányzati lakást, fűnyírást, csatornatisztítást meg rendőrt meg bírót meg minden egyebet önálló önkormányzati döntés alapján intéz.

a pénztartalék nagyon fontos, nem hallottam róla hogy lenne adóslevél kibocsájtási joguk így hiány esetén rendkívüli befizetést kellene szervezniük, így egyszerűbb. nem is nagy összeg, tízszerese sem lenne az.

a falunak joga volna rá, csak sok hűhó semmiért, meghagyták tradíciónak. london esete más, ők könnyen meg tudják oldani.

2016.08.08. 22:33:24

@pitcairn2:

a city nem a korona alattvalója, minden törvényből csak annyit fogad el amennyit a city tanácsa javasol, és aztán beiktatják saját törvényként.
a foia státuszát nem tudom, sajnos nincs teljes nyilvános törvénykönyv, még a jogaik is magánjogok, de a legfontosabb kereskedelmi gazdasági polgári jogok elérhetők.

a foia példádon is láthatod hogy mennyire nagy probléma volt az eu-nak a city. (és versa). ezért is lett brexit, a brit és eu rendszer össze nem vonható. (persze az eu-ban is vannak ilyen középkori kivételek, de ők minden esetben elfogadják az eu igényeket)

pitcairn2 2016.08.08. 22:33:53

@GNDL:

te csak az aktuálpolitikai vesszőparipáid felett tudsz hörögni mocskos szájjal szidalmazva/fenyegetve azokat akik nem értenek egyet az agymenéseddel (vagy szimplán csak unják azokat...) + "fűszerként" még a putyin konteóiddal szórakoztatod a nagyérdeműt...

Bell & Sebastian 2016.08.08. 22:40:11

@pitcairn2: Klasszikustól meríteni nem szégyen. Plágium.

pitcairn2 2016.08.08. 22:40:28

@az igazmodó juhász:

istenigazából afféle érdekességként szedtem ezt elő GNDL-l kollégának

elvégre a magyar rendszer antidemokratikus volta felett hörgött fentebb

erre dobtam be azt, hogy érdemes tisztában lenni azzal, hogy vannak olyan szegletei az uniónak, ahol:

- fő profilban a céhek és vállalatok szavaznak
- csak az lehet tisztviselő aki először a szabad királyi város polgárává válik mely "klubba" kizárólag a örökléses/meghívásos alapon rekrutálódó középkori testületeken keresztül lehet bejutni és
- a tisztségviselők nemhogy fizetést nem kapnak, hanem még a hivatali teendőkkel összefüggő hivatalos kiadásaikat is a magánvagyonukból kell fedezniük

no ez már komoly demokrácia deficit...

pitcairn2 2016.08.08. 22:48:04

@az igazmodó juhász:

"a city nem a korona alattvalója"

a gyakorlatban tényleg remeg a léc

elvégre a parlamentben a "speaker"-el (a házelnökkel) szemben azonnal ott ül a "City remembrancer", aki fő profilban azzal foglalkozik, hogy figyelmezteti a "speaker-t" a city privilégiumaira:)

en.wikipedia.org/wiki/City_remembrancer

és persze az összes törvényjavaslatot megküldik neki előzetes "megtekintésre"...

GNDL 2016.08.08. 23:27:14

@pitcairn2: „aktuálpolitikai vesszőparipáid felett tudsz hörögni mocskos szájjal szidalmazva/fenyegetve azokat akik nem értenek egyet az agymenéseddel”

Na azért álljunk meg egy pillanatra, töki, egyrészt itt állunk a kapujában egy történelmi jelentőségű eseménynek, nevezetesen nyolc év után lehet újra népszavazáson megjelenni az urnák előtt Magyarországon, ami azért valljuk meg őszintén nem túl gyakori. Többek közt azért sem, mert a fideszes hungarista kopaszaitok által elkövetett választási csalás másnapján jelentette be Orbán hadvezíretek, hogy egye fene, hajlandó belemenni ebbe a népszavazásos buliba, már csak ennek a demokrácia nevű izé látszatának fenntartása végett is, ráadásul annak ellenére is hogy szinte betiltották ezt az intézményt a fideszes elvtársaid, de kizárólag csak akkor ha ő mondhatja meg miről lehet szavazni és természetesen azt is hogy mikor... másképp nem is ő lenne a hadvezír, ugye, ha nem lenne egy ilyen köpcös nagybelű karakán kis parasztgyerek... ahogyan ti szeretitek, szotyihéjjal a szája sarkában... :)

Tehát mint ahogy fent azt hiszem említettem (vagy a másik posztnál, ahol hasonlóképp toltad a kretént fullba), nem igazán a kívánságműsor kategória az, hogy a vitapartnered milyen véleményt nyilvánít. Az egy dolog, hogy a magadfajta fideszes rezsiharcosok számára az aktuálpolitikai dolgok, főként a hadvezíretek és korrupt haverjai által elkövetett köztörvényes bűncselekmények kibaszottul kínosak, de engedtessék meg hogy ezeket ha már fentebb a posztban demokráciáról meg népszavazásokról volt szó, csak így úgymond „spontán” szóba hozzam, és így utólag is kösz a lehetőséget hogy szinte megengeded, és nem azzal vagy elfoglalva hogy hogyan nyilvánítok véleményt hanem hogy konkrétan miről... ja, bocs, ez utóbbit már elbasztad. :)

Ezzel csak annyit akarok mondani, hogy ha konkrétan most basszátok szét az országot, és a hadvezíretek most vezeti ki kézen fogva Európából Magyarországot, akkor konkrétan most kell a szemetekre hányni, hogy mi a faszt csináltok, már megint, és talán meg kéne magyaráznotok valamilyen szinten közérthetően és nem rébuszokban, hogy tényleg ezt most mi a faszért csináljátok... :)

Hogy esetleg a szóhasználatom nem igazán nyeri el a tetszésedet, azzal nem igazán tudok mit kezdeni... de amikor százmilliárdosával lopjátok a közpénzeket, akkor egyszerűen nem tudok veletek szemben máshogy megnyilvánulni, mint aljas korrupt geci tolvajokkal szemben... szóval egyem a kis szívedet, te erkölcstelen szemétláda, de talán akkor kellett volna elgondolkoznod azon, hogy milyen fogadtatásban fogtok részesülni a közpénztolvajlásaitok miatt, amikor elkezdtétek. Most már próbáld méltósággal viselni, legalább ennyi gerinc legyen már tényleg a magadfajta ingyenélő parasztokban... :)

„még a putyin konteóiddal szórakoztatod a nagyérdeműt”

Egyrészt hidd el, vagyok annyira önző hogy mindezt a saját szórakoztatásom miatt csinálom, amellett hogy azért jól láthatóan romlik a morál a posztkommunista táborotokban az egyre több ilyesféle vélemények hatására, másrészt amikor 24/7 nyomjátok az orosz propagandát (lásd mondjuk ezt: index.hu/belfold/2016/07/13/riaszto_mennyi_orosz_alhirt_es_konteot_terejszt_a_magyar_kormanyparti_media ), de nem csak a hadvezíretek által kisajátított és ma már pártállami agitprop szemétként működő, kizárólag nevében közmédián, hanem szinte minden hullámhosszon, például ilyen nyilvános fórumokon is, akkor szerinted mit gondoljak rólatok? Ti vagytok az européer makimajmok, miközben Kádárt és Grószt megszégyenítő módon rázzátok az ökleiteket a Nyugat-, Európa és az unió felé napi szinten? Viccelsz, töki... :) Mondom bazmeg, legalább annyi gerinc lenne bennetek, hogy felvállaljátok, és szégyenetekben nem lehazudjátok... :)

Szóval szedjétek össze magatokat, töki, mert volt már Magyarországon olyasféle bolsevik söpredék mint ti, de ők konkrétan elég komoly válságba sodorták az országot, aminek a vége patakvér lett és több évtizedes leszakadás... ráadásul idén ősszel lesz ennek a hatvanadik évfordulója, szóval hidd el nem szeretnétek még egyszer ebbe a folyóba térdig gázolni, mert most azért elég nehéz lenne az orosz barátaitokat segítségül hívni a magyarok ellen.

Bár a franc se tudja, kiket hoztok ide a letelepedési kötvényeitekkel, de egy szónak is száza a vége: a végén mindig ti szoptok, félázsiai barbár gecik... :)

pitcairn2 2016.08.08. 23:33:37

"Na azért álljunk meg egy pillanatra, töki,"

"töki"?! mi van?

"mert a fideszes hungarista kopaszaitok"

jó, hogy nem egy komplett hadsereget képzelsz mögém...

"jelentette be Orbán hadvezíretek"

pitcairn2 2016.08.08. 23:38:16

folyt köv.:

"jelentette be Orbán hadvezíretek"

hadvezíred csak neked van...

"a fideszes elvtársaid, "

elvtársaid csak neked vannak...

"egy ilyen köpcös nagybelű karakán kis parasztgyerek... ahogyan ti szeretitek, szotyihéjjal a szája sarkában"

a te szerelmed... minden nap vele kelsz és fekszel...

"de amikor százmilliárdosával lopjátok a közpénzeket,"

itt lopni csak te szoktál...

"ahol hasonlóképp toltad a kretént fullba"

de téged ebben nem lehet felülmúlni...

"a magadfajta fideszes rezsiharcosok"

stb,

stb,

stb.

pitcairn2 2016.08.08. 23:40:45

@GNDL:

a fenti minősítéseidet mindössze két bekezdésből szedtem össze...

na jóccakát!

további jó trollkodást:)

GNDL 2016.08.08. 23:50:52

@pitcairn2: „folyt köv”

Mikor már megjegyeztem bazmeg, hogy próbálj ne dühből, gyűlölettel reagálni a véleményeimre, hanem fontold meg, gondold át, és csak akkor bökj a „Komment küldése” gombra ha kiöntötted a kicsi korrupt szíved minden búját baját... ha már a konkrét véleményemmel sosem szoktál foglalkozni, de ezt már megszoktam tőled. :)

Azért valljuk meg őszintén nem keveset írtam neked, bár nekem ez nem megerőltető mert gyorsabban írok mint a szél, neked lehet megerőltető volt olvasni mert végül is egyetlen szavas választási programhoz vagytok szokva... na de hogy csak ennyit tudsz rá reagálni, az elég sovány, töki... :) A pártközpontban zárás van és nem tudsz a propagandádhoz segítséget kérni, vagy mi van? :)

pitcairn2 2016.08.09. 00:01:06

GNDL kolléga kapcsán bekapcsoltam szűrőt mivel hányingerem van tőle...

GNDL 2016.08.09. 00:04:48

@pitcairn2: Na most aztán jól kiszúrtál velem... :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.08.09. 03:19:53

A demokrácia nem kultúrembernek való.

2016.08.09. 04:37:36

A demokrácia az, ha az van amit én akarok! :)
Na az, demokrácia!:)

2016.08.09. 04:39:15

És most kérünk egy posztot a demográfiáról is, mert van aki keveri a kettőt!
Ha már oktatás...:)

Conchobar 2016.08.09. 07:10:17

"A liberális demokrácia, amelyet szerintük konszenzusos vagy pluralista demokráciának is lehet becézni... - Nagyon szépen meg lett tisztelve ez a fajta berendezkedés. Merthát mi is a (nyugatról eredeztethető) liberális demokrácia a gyakorlatban?! 4 (esetleg 5) évente pénzfeldobás helyett szavazással döntenek arról, hogy a következő 4 évben ki legyen az uralkodó. Az irányadó néphülyítés szerint ilyenkor a választó megválasztja, hogy ki képviselje őt a parlament. Természetesen nem őt fogja képviselni, erre nincs is semmiféle intézmény rendszer, sem szabályok. Aztán ott van az úgynevezett közpénz kérdése. Ez is tele van szórva rizsával, mert valójában a választó még csak nem is szólhat bele a 'közpénz' elköltésének mikéntjébe. A ' liberális demokrácia' valójában egy pünkösdi királyság, amelyben a népakarat csak úgy és csak akkor tud érvényesülni, ha sokaknál feszíti a végsőkig a húrt (valamely intézkedés), és ezek a sokak heves tüntetésekbe, demonstrációba kezdenek. Esetleg szerencsés esetben valamely politikai szervezet, vagy párt népszavazást nem kezdeményez. Ez a berendezkedés csak amiatt kapta a demokrácia nevet, mert az jól cseng a démosz fülében (hasonlóan a régebbi korban használatos 'Isten kegyelméből' formulához)

Conchobar 2016.08.09. 07:20:44

"A többségi demokrácia (felelős pártkormányzás)... Itt be is fejezhetjük: annyiféle demokrácia létezhet, amennyifélét csak kitalálunk" - És mindre érvényesek azok, amik fentebb a 'liberális demokrácia' kapcsán említettem, hiszen voltaképpen ugyanannak a rendszernek a másképp színezett rizsájú változatai

Veder1 2016.08.09. 07:39:55

@GNDL: intelektualisan te vagy ezen a blogon a legunalmasabb hozzaszolo. Kizarolag part panelekben tudsz megszolalni mint valami elcseszetr papagaj. Legyel mar igenyesebb!

Csaba Szikora 2016.08.09. 08:01:54

Mi az anyádért lovagolsz ezen a témán te mocsok hazaáruló?Miért nem azzal foglalkozol hogy 15 éve (akkor is Fidesz vezetés volt)nem volt ilyen kicsi az államháztartási hiány.
Az EU-S pénzekre nem lehet fogni mert az idén már nem volt lehívás.

272_1 (törölt) 2016.08.09. 09:04:58

@Csaba Szikora:

a magyar adósság folyamatosan növekszik:
privatbankar.hu/data/cikk/29/19/2/cikk_291902/0331allamadossag.jpg

ez pedig az exportunk alakulása, a versenytársakkal összevetve:
Export performance vs. advanced countries (% change over 5
years)
2008 ------>39.4
2009 ------>22.4
2010 ------>11.8
2011 ------>6.6
2011 ------>-11.9
2012 ------>-13.6
2013------->-9.12
olyan export mélyrepülésben vagyunk a fidesz időszak alatt hogy inkább már nem szolgáltatnak ilyen irányú statisztikát.

az úniós pénzek visszatartása nem újdonság, tanulj meg együtt élni vele, nem kellett volna nekitámadni az eu-nak. attól hogy orbán tusványosi beszédében követelte a pénzt, hogy ez "nekünk szerződés szerint jár", ez így nem igaz, sok okot(lopás, csalás, álberuházások) adtunk az ellenőrzések idejére felfüggesztéshez.

Conchobar 2016.08.09. 09:48:56

@Csaba Szikora: "Mi az anyádért lovagolsz ezen a témán te mocsok hazaáruló?" - Megnyugtató látni, hogy nem egyedül GNDL az, aki pusztán csak annyit ért meg a demokrácia kérdésköréből, hogy Orbánék vannak kormányon, vagy sem

pitcairn2 2016.08.09. 09:51:59

@Conchobar:

GNDL számára ez a létező világok legjobbika csak annyi problémája van a rendszerrel, hogy nem az ő elvtársai vannak hatalmon...

272_1 (törölt) 2016.08.09. 10:49:40

@pitcairn2:

az exportunk valamennyire növekszik, (merci, opel, audi) a fenti adat a relatív lemaradást mutatja a gazdasági integrációban. egybevág a haza- és tovább költöző német-osztrák cégek kiesésével.

a tied az import transzferárak alacsony szinten tartásával és az importfogyasztás csökkenésével magyarázható. az előbbi a stratégiai megállpodásokban osztogatott adókedvezmények miatt jelentős, olcsó áron hozzák be hogy itt képződjön a nyereség, a második pedig a leértékelés miatti importtermék fogyasztási csökkenés. attól még nominálisan az import is növekszik, csak már megint az integrációs lemaradás a többiekhez képest.

innen vettem, a 15. oldalon:
ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2016/cr2016_hungary_en.pdf

GNDL 2016.08.09. 12:43:22

@pitcairn2: „hogy nem az ő elvtársai vannak hatalmon”

Bár feleslegesnek tartom, hogy újra visszautaljak egy korábbi beszélgetésre, mert a jellemzően aranyhal memóriád ahogyan akkor is, most is másodperceken belül fogja kilökni magából ezt az infót, de hidd el nem illek bele a magatokfajta kádárista szerencsétlenek egybites csőlátású világképébe... ugyanis az nem úgy működik, hogy ha én elutasítom a Fideszt, amire több alapos okom is van, akkor csakis a „másik oldal”, vagyis nálatok az MSZP szimpatizánsa lehetek. Akiket nem mellesleg ugyan azokból az okokból utasítok el mint a Fideszt. Csak ti vagytok ennyire infantilisek, primitívek, két évtizede basszátok szét az országot ezzel a Fidesz-MSZP árokásással és lövészárokharccal, de a világ ennél, vagyis nálatok sokkal színesebb... :)

Ha az én „elvtársaim” lettek volna hatalmon bármikor is az elmúlt évtizedekben, akkor nagy valószínűséggel a ti korrupt posztkommunista elvtársaitok (értsd: Fidesz-MSZP) nagy része lenne börtönben jelenleg is, de egy sikerrel befejezett rendszerváltás után a közéleten és a politikán kívül egészen biztosan... :)

pitcairn2 2016.08.09. 12:52:09

@Bell & Sebastian:

plágium nem lehet, hisz volt forrásmegjelölés:)

Bell & Sebastian 2016.08.09. 13:26:42

@pitcairn2: Na jó, de én is úgy loptam. Elkelt beszerzési áron.

Conchobar 2016.08.09. 15:25:32

@Bell & Sebastian: "Ruházatából ítélve: Dagobert, nyaktól fölfelé bonsai-tücsök. Fogalmam sincs." - Én úgy nézem, Írországot jelképezi, az írországi ismétlő népszavazások kapcsán

Bell & Sebastian 2016.08.09. 16:02:53

@Conchobar: Sose láttam még íret, nem veres a'?

Herr Stacheldraht Leger 2016.08.09. 19:50:09

a cikkíró éppen befejezte volna a "kormány & kopaszok, avagy a narancsos népszavazási világkép scrutoni szemszögből" c. főművét, amikor hátulról lépéseket hallott. éppen megfordult volna, amikor olyan irdatlan ütés találta tarkóját, hogy lerepült a szemügéje is. dobray a padlón fetrengve még homályosan látta, ahogy egy buzisan öltözött borostás ficsúr egy gucci táskából elé dob egy előre szerkesztett listát "mit írj és hogyan" címmel, mielőtt elájult volna végleg. a maréknyi odavetett aprópénz csilingelését már nem is hallotta.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.08.09. 21:30:09

@Conchobar: @Bell & Sebastian:

A kép forrása: ansionnachfionn.com/2013/10/24/whose-europe-is-it-anyway/

A kép aláírása: Ireland and the European Union – a matter of differing perceptions

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2016.08.10. 10:42:52

Igen, két kiváló példa. A Brexit, amit Cameron azért talált ki, hogy egységesítse a torykat (és nem azért, hogy kilépjenek), és amire azért repült rá Farage és Johnson, hogy tolhassák a propagandájukat, és amikor majd elvesztik, mutogathassák, hogy lám-lám, ők megpróbálták. De az istenadta nép, a hülyéje, nem elhitte, hogy meg kell szavazni a kilépést? És hol van most Cameron, Farage és Johnson? Még a patkányok előtt elhagyták a süllyedő hajót, a többit VALAKI OLDJA MEG.

És akkor ne is kezdjünk bele a migráncsnépszavazásba.

leponex 2016.08.10. 15:56:04

Ez kifejezetten remek volt, gratula Szilvay Gergő!

leponex 2016.08.10. 16:05:50

@GNDL:
'Ha az én „elvtársaim” lettek volna hatalmon bármikor is az elmúlt évtizedekben,'

Igen, ezt már ismerjük.
Eric Berne remek könyvének egyik példázata is szól erről a típusról: a tehetségtelen, alkalmatlan, gyáva, önbizalomhiányos, sikertelen de irgalmatlanul nagyképű ... emberről, aki azért sopánkodik, mert nem engedték kormányolni, bezzeg ha ...

Legjobb lenne hagyni egyszer 'benneteket' kormányozni, hát hajrá!!

Győzzétek meg a választópolgárokat, már ha van mivel!

Annyi kommeneted van szerteszét, eddig hány embert sikerült meggyőznöd?
:)

GNDL 2016.08.10. 16:15:17

@leponex: „Győzzétek meg a választópolgárokat”

Mármint a magyar választópolgárokat?! :) Lehetetlen... több mint két évtizede a kádárista nosztalgiára szavaznak, nem pedig előremutató programokra vagy már elért teljesítményre. Ezzel kapcsolatban azt fogod mondani, hogy hát de, mert a Fideszt is újraválasztották 2014-ben... de akkor ezek szerint az MSZP-t is a remek eredményei alapján választották újra 2006-ban, igaz?! :)

Manapság pedig a Fidesz-KDNP kékcédulás választási rendszerével, a bolsevik hatalomgyakorlásukkal, az évi 100+ milliárdos közpénzből lopott kampánybüdzséjükkel illetve a fideszesített demokratikus intézményrendszerrel és a leépített jogállamisággal szemben úgysem veheti fel a versenyt egy ellenzéki politikai szervezet, Magyarországon egy jó ideig egészen biztosan nem lehet szabad és demokratikus választásokat tartani... lásd a 2014-es EBESZ jelentést...

Egyszerűen le kell szarni a magyar választópolgárokat, amíg tömegével ostobábbak mint egy marék lepke, addig úgysem győzhetőek meg arról, hogy ne szavazzanak olyanokra akik tönkreteszik az országukat. Majd ha már tönkretették, akkor lehet megértik miről volt szó... bele kell verni az orrukat a saját piszkukba. :)

Egyébként pedig Orbán ideológiai elődei sem választásokon buktak meg, lásd Rákosit vagy Kádárt... Orbán ugyan úgy fog pórul járni majd mint elvtársai. :)

„eddig hány embert sikerült meggyőznöd?”

A családom, rokonaim és barátaim nagy része már vagy külföldön dolgozik, vagy Magyarországról ingázik más szomszédos államba dolgozni, vagy Magyarországon él de nem itt van bejelentve a gazdasági tevékenysége... tudod uniós polgárként ezt igen egyszerű elintézni egy másik uniós tagállamban. :)

Szóval visszatérve a kérdésedre... elég sokan vagyunk így ezzel. :)

leponex 2016.08.10. 17:52:12

@GNDL: ' több mint két évtizede a kádárista nosztalgiára szavaznak, nem pedig előremutató programokra '

Pedig az is tele volt előremutató izékkal.-)

'vagy már elért teljesítményre. ' - nevesítenéd, kinek-minek a teljesítményére kellett volna szavaznia ??

Abban persze lehet igazságod, 2002-2010-ig tényleg azt hihették, majd a 'szakértelem' a 'magyar szürkeállomány' majd tényleg jól megcsinálja nekik a kapitalizmust, aztán nagyon rájöttek hogy mégsenem.

Szerintem azóta kicsit lehiggadtak ezek a lehetetlen magyar nosztalgiaszavazók, vagy esetleg a első orbánkormány utáni újnosztalgiájuk miatt tartják már egy ideje hatalomban őket.

Persze ha te lehetetlennek gondolod a magyar szavazók meggyőzését, hogy 'Ti' bizony a kisujjatokból kiráznátok, akkor inkább - ahogy őszintén fogalmazol: 'Egyszerűen le kell szarni a magyar választópolgárokat'.

Vélem, ezt érzik is, ezért ők viszont le se szarnak benneteket, amint láthatjuk.
Szar ügy:)

Pedig minő pompásan vonzalmas echte liberális rövidprogrammal csigázod felfele az érdeklődésüket:
'bele kell verni az orrukat a saját piszkukba. :)

Hajrá, biztatlak továbbra is, mi megvárjuk mire juttok ezzel.

Bár ha már szinte mindannyian elköltöztetek, vagy szándékoztok, akkor mifenét pepecseltek ezekkel az ostobákkal?

GNDL 2016.08.11. 09:13:06

@leponex: „azóta kicsit lehiggadtak ezek a lehetetlen magyar nosztalgiaszavazók”

Nem, folyamatosan a kádárista nosztalgiára szavaztok, nincs változás... csak most nem a 13-14. havi nyugdíj a kedvencetek hanem a rezsiharc...

„ha te lehetetlennek gondolod a magyar szavazók meggyőzését”

Nem csak én... az értelmiség is. Nézd meg kikből áll a politikai elitetek értelmiség helyett: javarészt hozzátok hasonló suttyó, műveletlen parasztok. Az értelmiségetek, azok a fiatalok akik válthatnák a posztkommunista politikai elitetek Londonban recepciós, vagy Berlinben pultos, magasról szarnak rátok... :)

„ezért ők viszont le se szarnak benneteket”

Mármint „minket” mindig is leszartak, hiszen mint említettem folyamatosan a kádárista nosztalgiára szavatok... ugyanis én nem fogok beleilleni a magatokfajta Fidesz-MSZP megszállottak primitív világképébe, én a „harmadik oldal” vagyok. Ha „mi” valaha is kormányra kerültünk volna az elmúlt évtizedekben, akkor a ti korrupt és posztkommunista elvtársaitok már rég börtönben ülnének, fideszesek, szocialisták, az összes kedvenc korrupt elvtársatok... nektek meg el kellett volna mennetek dolgozni élősködés helyett.. :)

pitcairn2 2016.08.11. 13:20:05

@leponex:

modern "liberális" = nemzetközi szinten gondolkodó fasiszta:) (némi neomarxista beütéssel...)

leponex 2016.08.12. 07:20:04

@GNDL: :)
Szóval a londoni recepciós, a berlini pultos lenne neked az ország vezetésére hivatott értelmiség, akik veled szövetségben még arra sem képesek, hogy magukat meggyőzzék erről, nem hogy a kádárnosztalgiázószavazókat.

Őszintén csodálom rendíthetetlen önbizalmadat a 'harmadik oldal' képviseletében.

De miért nem tudjátok a londoni szállodák, berlini kocsmák liberális demokratáit meggyőzni, hogy 'Ti' azért annál többre vagytok hivatottak, mint a telefonok meg a kocsmapultok, feketemosogató medencék irányítgatására?

Valamikor csak el kellene kezdenetek 'politizálni', ha komolyan gondoljátok elhivatottságotokat az ország megmentésére!
Rendíthetetlen bizalommal noszogatlak Benneteket: Hajrá!

272_1 (törölt) 2016.08.12. 07:48:25

@leponex:

mindenki menekül akiben egy kicsi jobbat-jobban agilitás megvan. az a fiatal legalább megdolgozik érte, és megismeri az élet nehézségeit, aztán ha úgy gondolja lép is tovább. de mégha nem is akkor is megismert újat, boldog, fejlődött --->jobb ember lett.

de a mi nepotizmusunkban sokgenerációs kádergyerekek kapnak meg mindent. aztán egyre jobban elfuserálják az országot. ezek már genetikailag tolvajok-csalók-hazudósok, te meg itt ugrálsz nekik.

tükörbe nézel, elgondolkozol és talán megérted.

leponex 2016.08.12. 23:52:25

@az igazmodó juhász: dehogy ugrálok, legfeljebb néha-néha reagálok az ilyen szánalmas picsogásokra ...
süti beállítások módosítása