A sivatag geometriája − jelenné vált jövő Dubaiban
2016. július 16. írta: kömlődi ferenc

A sivatag geometriája − jelenné vált jövő Dubaiban

dubai_utazas_1.jpg

A modern építészet iránti rajongás vitt Sri Lankára menet félúton, árny nélküli forróságban, Ramadán böjtjén a sivatag és tenger övezte Dubaiba. Kicsit félve vártam, mert a közel-keleti arab világ másik kirakatvárosa, a katari Doha néhány éve − a phuketi hedonista éjszakából a csadoros valóságba, 40 plusz fok és Ramadán helyett márciusi szürkeségbe csöppenve, a mutatós skyline, a fényárban úszó felhőkarcolók ellenére − csalódást okozott.

Hamar kiderült, hogy Dubai teljesen más.

*

A gazdagság alapját, az olajat 1966-ban fedezték fel a közeli vizekben, 1971-ben álltak egyesült arab államalakulattá az emírségek, beindult, majd az Öbölháborút követő rövid holtpont után szuperszonikus sebességre kapcsolt a fejlődés, vég nélküli építkezés vette kezdetét, vándorkereskedők és tengerészek után csúcsra futott a turizmus. Az építkezési láz annyira felpörgött, hogy 2005 körül a világ daruinak negyede Dubaiban tevékenykedett…

A munkaerőt a muszlim világ összes országából (és persze máshonnan is) mágnesként vonzó város sokszínű multikulturális, iszlám viszonyok között már-már liberális metropolisszá, a vasszigorú vahabita Szaúd-Arábia ellentétévé, innovációs és high-tech paradicsommá alakult, New Yorkot és Hongkongot is maga mögé utasító felhőkarcolóikkal, mesterséges szigetekkel, a fogyasztás és a posztmodern giccs Mekkáit jelképező gigantikus bevásárlóközpontokkal.

A kései William Gibson cyberpunk utáni valóságát idéző közeggé – kár, hogy egyetlen poszt és poszt nélküli cyberpunk opus sem játszódik Dubaiban, mint ahogy a világ másik ultramodern építészeti csodavárosában, Szingapúrban sem.

Nyugodtan játszódhatna mindkettőben.

*

dubai1.jpg

dubai6.jpg

dubai4.jpg

Buddhista és sinto hagyományok, valamint csúcstechnológia tökéletes harmóniája adja a mai Japán tökéletességét.

Kicsiben valami hasonló megy végbe Dubaiban is: az iszlám ornamentika és az ultramodern vonalak természetes egybefonódása a helyi építészet egyik kulcseleme. Kevésbé fémes és visszafogottabb, mint a kortárs architektúra ékköve, a Petronas-ikertornyok, másként és masszívabban hat s rögzül sötétszürke-fekete tömbökön cikázó, virágot formáló színes fénypöttyökként a tudatalattiban.

*

Dubaiban és Szingapúrban, a jelen architektúra két viszonyítási pontján járva, hátunk mögött hagyva a harsány bevásárlóközpontokat, minimalista felületeiket pásztázva válik egyértelművé: túlléptünk a posztmodern eklektikán, manierista modorosságon.

Egyetemes technovalóság – Burj Khalifa, Burj Al-Arab, nyitásra váró Jövőmúzeum emitt, Marina Bay Sands, környezetbarát mesekert, Művészet-tudomány Múzeum amott. A sivatag végtelen terét a sivatag geometriájával töltik be az egyikben, a beépítendő tér szűkösségét kompenzálják égbeszökő kecses idomokkal a másikban.

Közös vonásuk, hogy a csodától az übergagyiig bármi mehet, a tobzódó fantázia nem egyszer álmodta szimultán mindkettőt ugyanabba a konstrukcióba.

*

dubai8.jpg

A világ legmagasabb épülete – „ember építette szerkezete” –, a 829 méter Burj Khalifa és környezete remekül szemlélteti a hagyományos helyi építészet és a jelen kontrasztját, a kontraszton túli elegáns szintézisét.

A történelmi kereskedelmi központból Deirából érkezve teljesül ki az időutazás, sejlik fel lépésről lépésre a közelmúlt Öböl-valósága: milyen lehetett szűk utcáival, fűszer- és színgazdag bazárjaival, kecses mecseteivel, tarkabarka forgatagával, olaj-boom előtti porfészekként tengetve napjait a sivatag poklában.

eirában nem légkondicionálják az utcákat, a hőség és Port Saeed halászkikötője sem szimulakrum, az árnyak is valódiak. Innen indulunk hat-, nyolc-, ki tudja, hány sávos autóúton, autóutak gondosan szerkesztett rendszerén a jövőnek hitt pszeudójelenbe, legek valóságába.

Felhőkarcolók, amerre a szem ellát, hűsölünk a monumentálisan ormótlan Dubai mall grafitszürke vízesése alatt, aztán fel a Burj Khalifa majdnem tetejére bámulni szájtátva a végtelent, sivatag homokjába vesző humán konstrukciókat, a 124. emeletről témaparkoknak, legónak tűnő darabkákat.

Alkalmazott high-tech: hasonló shopok szokásos felhozatala, seregnyi miniatűr Burj Khalifa, I Love Dubai t-shirt és tányér között virít a torony 3D nyomtatott mása…

Legszórakoztatóbb az egyperces lift, andalító arab háttérzenével, sötétben megtörő fényekkel, képernyő-replikákkal, geometrikus idomokkal megörökített mozgással, mindezek egyidejűségében széteső térrel, egyszerre felgyorsuló és belassuló idővel.

Szárnyas fejvadász pillanat.

Fémes egyen-giccsfigurák díszítette vízesés, bevásárlóközpont vízesések archetípusa, kisebb tóméretű akvárium, cipőszobrok és luxusboltok, Ramadán lévén gondosan zárt éttermek, korcsolyapálya és a krokodilkirály életnagyságú utánzata között tántorgok a pillanat mámorában.

Dubai mall: visszatérés a posztmodern eklektikába.

*

dubai5.jpg

A homoksivatag Malevics fehér négyzete, minden természeti forma kvintesszenciája, egyetlen elembe sűrítése, monotóniájában is számlálhatatlan variációk tárháza.

Az utolsó teve és egy csenevész bokor után ér véget minden, csak a forró üresség, a semmi marad.

Alábukik a nap.

*

dubai2.jpg

dubai7.jpg

A saját mesterséges szigetén a Burj Al-Arab, a földkerekség egyetlen hétcsillagos luxusszállodája nem az emberi teremtés csúcsát, a hatalommámor égbeszökő Bábel-tornyát, a pillanatnyi megállást nem engedélyező versenyt hivatott mértani formákba rendezni. Törékenyebb, avantgarde-abb és egyben emberibb a jelen klasszicizmusába dermedt Burj Khalifánál.

Monorail, legyezőpálmát formáló szigetek és a Marina: az inkább helikopterről vagy repülőről mutatós formadzsungel sivatagi Disneyland és egy túlméretezett szingapúri CBD összeházasítása a melegtől megroggyanva a nyári sípályára menet.

A Homo sapiens itt is napról napra zabolázza a tengert, alkot rajta és belőle mesterséges földképződményeket. Valóság és szimuláció tökéletesen feloldódnak egymásban – Baudrillard kedvenc városa lehetne Dubai.

Olyan iszonyatos a hőség, hogy percekre sem lehet légkondicionálás nélkül elviselni.

A tengerből kimeredő Burj Al-Arab az emlékezet mélyebb, mágikusabb zugaiba raktározódik, mint a Burj Khalifa. Rejtőzködőbb és titokzatosabb, de ő a szenvedélyesebb szerető. Egyszerre cyberpunk és transzhumán, Gibson és Kurzweil.

*

dubai9.jpg

Az Emirátus Tornyok előtt kicsi irodaépület, egyszintes téglatestformák együttese szerénykedik. Tervezői nem a teremtőt játszották, a legegyszerűbb formákban, őslényegére csupaszított geometriában gondolkoztak.

A világ első nyomtatott irodaházát, a 2018-ban nyíló és addigra újabbakkal bővített Jövő Múzeumát 17 nap alatt kivitelezték. A legújabb elképzelések szerint a 2030-ig megvalósítandó épületek negyede – akár lakónegyedek egész sora – készül 3D printeléssel.

A mögöttes tornyokban ízelítőt kapunk a múzeumból, villanásokat a mesterségesintelligencia-ember hibrid közeljövőjéből. Ezen a ponton áll össze egységes képpé, s lényegül át holnappá a város.

„A szuper MI trillió döntést kezel másodpercenként, terabájtnyi információból von le hosszútávú következtetéseket. Hogyan változtatják meg ezek a gépek a kormányokat, társadalmat és a világot? Milyen szerep vár ránk irányításukban, miként támogatjuk őket? És hogyan segítenek majd ők minket? Fedezzük fel az Egyesült Arab Emírségek hiperelméjét, a jövő városának irányításában segítő óriási szuperszámítógépet!”

Iszlám ornamentika sincs már, csak a transzhumanizmus minimalizmusa.

Bezárult a kör: vissza a Dubai Mallba, vissza a Burj Khalifához. A posztmodern utáni idők embere hamisítatlan posztmodern szeánsszal fejezi be az estét: giccsbe merevedett monumentális szökőkút fény- és vízjátékával sötétedik be a horizont, s jön el az éj.

*

Port Saeed, késő este, szemközt Deira mecsetei és minaretjei, sejtelmes épület-sziluettjei, ódon bárkák és diszkrét fényű sétahajók úsznak tova a vízfelületen, kartonokat pakoló rakodómunkások görnyedeznek a masszív súlyok alatt.

Müezzin hangja szól.

Messzi villanások emlékeztetnek csak a jelenné vált jövőre. A sivatagra még annyi sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr908891926

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kömlődi Ferenc: A sivatag geometriája − jelenné vált jövő Dubaiban 2016.07.16. 13:13:01

New Yorkot és Hongkongot is maga mögé utasító felhőkarcolók, mesterséges szigetek, a fogyasztás és a posztmodern giccs Mekkáit jelképező gigantikus bevásárlóközpontok, a kései William Gibson cyberpunk utáni valóságát idéző közeg. Ez Dubai.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.07.21. 16:10:14

@Jean Sol Partre: Nekem az az empátiánál jutott eszembe:)

S=klogW 2016.07.21. 16:32:47

@Jean Sol Partre: a se füke se farkaságból feltűnhetett volna, hogy csak kiragadott szöveg

Bell & Sebastian 2016.07.21. 16:35:08

@maroz: No, az ilyeneknek való a Pokémon, tolja a gyereket a bokrok közé és nézi a telefonját. Észre se veszi, hogy a gyerek rég katapultált a fedélzetről és Pokémonná változott.

@S=klogW: Bírom a töretlen hitét a félműveltségben. Nem erről szól a kereszténység, de nem is arról, amit a Putzfrau ír, sőt, még templomba is kell járni hozzá.

Hogy jellemtelen alakok is vallják, az szinte természetes. Hogy mindhiába, az jellemtelenségük következménye, ezért nem kell mindet feleségül venni, a legjobb: egyet sem.

Bell & Sebastian 2016.07.21. 16:53:22

Boltzmann, megajándékoznám egy idézettel, a saját gyűjteményemből. Egykorvolt, tud.-szoc. tanárom mondta, akit alkoholizmusa miatt száműztek Pécsentre a pösti fajtársak:

- Nem azért buktatom meg magát, mert sokkal többet tud nálam, hanem azért, mert nem rendszerezte, csak úgy összehányta.

Ebben dupla igazság volt, mert a hányást eltalálta. Másodjára átengedett, de harminc évig nem szólaltam meg, először csak akkor, mikor büdös lett a tojás.

S=klogW 2016.07.21. 17:59:42

@Bell & Sebastian: bölcsészetben nincs félműveltség ;)

Na jó, pl. dogmatikában vagy akármilyen tudománytörténetben lehet - már amennyire bárminek a történet szilárd dolog szokott lenni :D

Bell & Sebastian 2016.07.21. 18:01:58

@S=klogW: Nézze, az Életnek tanult, ha úgy érzi, hogy szerencsés, akkor minek jár ide? :)

Ha azt kérdezi, én minek? Hogy boldogítsam a maga-féléket.

maroz 2016.07.21. 18:08:09

@S=klogW: A György Attila-szöveg is csak ilyen kiragadás? Vagy azzal már azonosulsz is?

S=klogW 2016.07.21. 18:14:53

@Bell & Sebastian: szetencsésnek (boldognak) a tudatlanok, fogalmatlanok - és a lelki szegények - szokták érezni magukat

S=klogW 2016.07.21. 18:17:34

@Bell & Sebastian: szetencsésnek (boldognak) a tudatlanok, fogalmatlanok - és a lelki szegények - szokták érezni magukat

S=klogW 2016.07.21. 18:19:51

@maroz: vannak benne mondatok (gondolatok) melyeket helytállónak érzek.
Azonosulás? Maga úgy tűnik csak fekete-fehérben gondolkodik.

2016.07.21. 18:24:49

@Bell & Sebastian: Még ha csak az alakok lennének jellemtelenek, de van amikor az egyház is bort iszik és vizet prédikál.

Bell & Sebastian 2016.07.21. 18:29:53

@Diorella Queen: Bizonyára. Maga hol keresi a Mannyei Királyságot? Mások szemében? Ott nincs.

2016.07.21. 18:33:08

@Bell & Sebastian: Épp az állások között.De nem lelem. A kiszemelt romkórházban nincs ismerős, pedig én mindenáron csövezni, szúrni, etetni és pelusozni szeretnék.

Bell & Sebastian 2016.07.21. 18:35:54

@S=klogW: Addig gyakorolunk, amíg át nem bír menni egyedül a zebrán. A katarzisról van itt szó, amit a régi rómaiak találtak föl. Sokféle van és egyre magasabb a minőségük, egyet dob, előrébb lépeget, rálépett a katarzis-mezőre, hurrá.

Van magának lelke is, vagy csak nem nőtt ki, ezért akkora csak, mint egy bébipöcs?

S=klogW 2016.07.21. 18:38:00

i'm expecting the spanish inquisiton ...

Bell & Sebastian 2016.07.21. 18:39:35

@Diorella Queen: Ha szuicid hajlamú, ám tegye. Pénztárost mindenhol keresnek, heti 400 juró az alap. Gondolja meg.

2016.07.21. 18:41:20

@S=klogW: De minek ezt angolul írni amikor minden számítógépen van angol-magyar szótár?
Ez teljességgel logikátlan.
Mert ha valami olyat szeretnél írni Bellnek amit a többiek egészen biztosan soha az életben nem olvasnak el, akkor miért nem használod az ógörögöt és azt biztos nem viszi a fordítógép sem.:)

Bell & Sebastian 2016.07.21. 18:41:25

@S=klogW: Nem Brúnó maga, mit színészkedik? Vágjon bele, a kutya nem menti meg, saját magán kívül.

2016.07.21. 18:43:34

@Bell & Sebastian: Nem izgat a pénz. Én már ezen rég túlléptem hogy pénz. Az utolsó kétszázasomat is a hajléktalanoknak dobtam.
Engem már csak a kakis pelus az orrfacsaró bűz és a vérhányás tud kizökkenteni a zombi állapotomból.

Bell & Sebastian 2016.07.21. 18:45:16

@Diorella Queen: Van, amikor előbb ugrik be fejlettnyugati nyelven, amin kissé más is az értelme, mint magyarul. Szűri a közönséget és idegesíti a többséget.

S=klogW 2016.07.21. 18:45:34

@Bell & Sebastian: én tényleg csak saját erőből tartok itt, mert még elsőáldozó is csak gyorstalpalón lettem, úgyhogy vállalom a félműveltséget, az is több mint a semmi (persze veszélyesebb is >:) )

Bell & Sebastian 2016.07.21. 18:48:07

@Diorella Queen: Sétáljon be a Caritashoz, másnap mehet dolgozni, mégcsak nem is ingyen.

Bell & Sebastian 2016.07.21. 18:50:34

@S=klogW: Én nem fogom kinyomozni, hol érte a trauma, de onnan érdemes újrakezdeni, ahol utat tévesztett. Regresszív hipnózis, megvolt? :)

2016.07.21. 18:54:24

@Bell & Sebastian: Eritreába vagy Etiópiába?

2016.07.21. 18:58:12

@Bell & Sebastian: S baja az, hogy eltévedt időutazás közben. Kb 300 évvel korábban született meg mint kellett volna, vagy az időgépén történ valami és ide az őskorba jutott. Itt pedig szó szerint az agyára mennek az őstulkok akikkel nem tud cizelláltan és hyper magas szinten értekezni a semmi fogalmáról.
Valami ilyesmi a baja elmondása szerint összefoglalva és kiszűrve belőle a háttérzajokat.

2016.07.21. 19:02:48

Én ugyan nem vagyok időutazó, de lassan már én is csak azokkal értek szót, akik annyira idősek hogy még a műfogsor is elkopott a szájukban és emiatt nem tudnak megszólalni sem.

2016.07.21. 19:10:21

Újabb időutazó a fécsen!
Marco Poló III néven jelölt ismerősnek!

Ma már nem tudok többet röhögni, sajnálom. :)
Elég volt.:))

S=klogW 2016.07.21. 19:19:44

@Diorella Queen: ha nem érti hát nem érti - ehhez (a nem értéshez) is kell egyfajta félműveltség

egyébként a maga kommentjére volt asszociáció (nem válasz, mert nem magának szólt)

csak B&S közbedumált

S=klogW 2016.07.21. 19:35:54

@Bell & Sebastian: nem magának szólt a monty python parafrázis :)

a vizet prédikáló egyház után már várom mikor jön az inkvizíció toposza

Bell & Sebastian 2016.07.21. 19:51:31

@S=klogW: Hiába jön, az már csak annyit ér, mint bugyin a toposz, 33. generáció, idióta libsiken kívül senki nem hisz benne.

Ha Erdogan felfüggeszti az úgynevezett emberi jogokat, megnézhetjük a nagyzenekart vegyeskóral e témában. Plusz a buzik leánykórusa.

maroz 2016.07.21. 20:00:06

@S=klogW: Nem, én csak kérdezek. Ha nem azonosulsz, akkor mondd azt. Ha csak részben, akkor meg azt válaszold, eszem megáll, hogy téged ezen a szinten kell korrepetálni.

No, de ajánlok jobbat: tolj be egy nagy tányér betűtészta-levest, majd egy elegáns mozdulattal hányd is ki és mutass rá diadallal: vannak benne helytálló mondatok is!

És valóban, hiszen nem fekete-fehér minden.

maroz 2016.07.21. 20:03:45

@Diorella Queen: A szó is elkopott, ez a baj, nem a te hibád.

Bell & Sebastian 2016.07.21. 20:13:46

@Diorella Queen: Termesszen paradicsomot az erkélyén még akkor is, ha a többi gyökér díszcserjét nevel. Minden nap számolom, mert a madarakat is etetem, elragadtak-e belőlük egy ártatlan, kiskorú zöldet? Most gondolkozok bonsai-disznókon.

Mindegy mit, csak fel ne vágja az ereit, ekkora véradó-hiányban.

2016.07.21. 20:17:39

@maroz: :)))))
Ez de durva.DDD

S=klogW 2016.07.21. 20:25:13

@maroz: sosem szerettem a betűtésztás, jellemzően paradicsomlevest

ilyen otthon nem is került asztalra, csak a menzán

Bell & Sebastian 2016.07.21. 20:31:52

@S=klogW: Én se a levest szeretem, hanem a paradicsomok urának képzelni magam.

2016.07.21. 20:32:12

@maroz: Erről a nem is fekete, meg nem is fehér dologról most eszembe jutott a házasodnék meg nem is dolog. Melynek kompromisszumos megoldása az élettárs, aki nem férj.
Minden más ami nem fekete vagy fehér, ugyan ilyen kényszer szülte, izzadság szagú, félmegoldás.
Egyszerűsítve; - lófasz.

S=klogW 2016.07.21. 20:49:01

@Diorella Queen: a belső világ (morál) meg külsö világ szabályai mások

2016.07.21. 21:20:51

@Bell & Sebastian: Csak vigyázzon ezzel az urizálással! Nehogy bekerüljön a hírekbe mint az őrült, aki paradicsomokkal csúzlizza a szomszéd kisgyerek drónját.:)

S=klogW 2016.07.21. 21:22:22

tapasztalatom szerint a szellemileg renyhék vagy a rosszindulatúak kérdezgetnek túl sokat: primitív helyettesítése a vitának, ahol mindkét fél képes önálló értelmezésre és önálló álláspont kialakítására

2016.07.21. 21:35:17

@S=klogW: Na nehogy már kérdezni se lehessen, mert akkor rögtön szellemi topronggyá válik a kérdező (?) jav !

maroz 2016.07.21. 21:44:44

@Diorella Queen: Egy okos ember azt mondta, hogy ezeknek a kényszereknek a zömét még csak fel sem ismerjük, mert felismerni az munka és arra nem mindig vagyunk motiváltak. Csak a felismert és pontosan azonosított ránk ható kényszerek uralhatóak általunk, ami nem azt jelenti, hogy ha felismerjük akkor már ettől uralni is tudjuk, mert lehet, hogy nem sikerül, de ha nem ismerjük fel, akkor esélyünk sincs. Szabad csak az lehet, aki ismeri a rá ható kényszerítő erőket, és nem retten meg tőlük, hanem megpróbálja a tudattalan szintjéről a tudatos szintjére emelni és uralni.

maroz 2016.07.21. 21:57:52

@Diorella Queen: Ez csak egy szimpla kis énvédő mechanizmus. Fogják és félreértelmezik a Máté 7,6-ot, nem vetik elénk a gyöngyeiket, vagy ha igen, akkor összevegyítve minden egyébbel, mondván, hogy mi úgyis csak megtaposni akarjuk, tehát disznók vagyunk.

Tipikus megnyilvánulása a kisemberi bizonytalanságnak. Elhitették vele, hogy az élet harc és azt kőkeményen meg kell harcolni, aki pedig alul marad annak annyi. Ekkora státuszféltésben ki az a hülye, aki megengedné a kérdezést is? Még esetleg kiderülhetne ez-az a válaszból, azt pedig a kisemberi bizonytalanság nem bírná elviselni.

Nincs kedved átnyergelni mentálhigiénés ellátásra? Csinálhatnánk egy emberjavító szövetkezetet, rosszul fizetne de legalább szórakoznánk.

2016.07.21. 22:02:28

@maroz: Már sikerült megtalálnom a főváros legantikabb romkórházát. Ha nem vesznek fel sehova ebben a nagy nővérhiányban, akkor én kérem az ellátást önként . Magamnak. :)

Pártól még lehet szó.

maroz 2016.07.21. 22:08:23

@Diorella Queen: Hát, ahogy elnézem a rendszert azt az ellátást ha te kéred akkor te is kell nyújtsd saját magadnak. Mondjuk ezzel jobban jársz, mert te úgysem tudsz magadnak akkorát ártani, mint a felkentek.

Lám, a lelkünket is sikerült piacosítani és elég jól fogy. Hogy lehetne ezt a rendszert meghekkelni?

maroz 2016.07.21. 22:09:38

@Diorella Queen: Mondok biztos párterápiára gondolhattál... ;))

2016.07.21. 22:13:31

@maroz:
A legkönnyebben úgy, ha alapítasz legalább 2 pártot.
Begyűjtöd a szavazókat és ha nem éri el a kritikus szintet amivel beülhetsz a parlamentbe vele,akkor eladod a vaterán jó pénzért.

Az egyik párt neve már is lehet a Csalódott emberek pártja.Ebből egészen biztos hogy van vagy 9 millió.

De az ilyen ötleteket úgy általában, milliókért szokták osztogatni.

2016.07.21. 22:15:03

Se nem fekete se nem fehér.
Se nem jobbos se nem balos
És szinte mindenkit érint:)

2016.07.21. 22:18:02

@maroz:
Fogadok hogy lenyúlja valamelyik retkes ezt is.
De már megszoktam hogy az én zseniális ötleteimből mindig más profitál.
Majd egy hét múlva úgy is olvasom a hírekben hogy XY megalapította, lefoglalta, ellopta.

S=klogW 2016.07.21. 22:42:03

aki nem felelget engedelmesen a kérdezgetésre, ráadásul nem átallhelyette véleményezni azt, az mentálhigiénés ellátásra szoruló kisember

a szabaddemokratikus segglyukak fingtak ilyen hangnemben anno :)

Bell & Sebastian 2016.07.21. 23:38:22

anno Houdini (született: Weisz)

2016.07.21. 23:45:39

@Diorella Queen:

a nővérkedés nagyon fárasztó lehet

2016.07.22. 04:37:09

@WiteNoir: De legalább nem dögunalom mint egy kasszásnak a gálya.

maroz 2016.07.22. 05:20:49

@Diorella Queen: Én gyerekkoromban a kifordítható lábast akartam feltalálni, mert úgy gondoltam, hogy akkor alaposabban ki lehetne nyalni. :)

Sajnos ezek sznobok, écát csak attól vesznek, akinek három diploma is alátámasztja az ostobaságát.

maroz 2016.07.22. 05:23:52

@S=klogW: Vajon anyád is ezt mondta anno?

Tényleg nem tudom, hogy provokálsz-e, jobb lenne, vagy valóban saját magadat adod, ami úgyszintén nem tragédia, mert az nincs, de azért nem ártana tudni.

2016.07.22. 05:29:39

@WiteNoir: És vannak nagyon mókás részei is, mint amikor a pöcskatéterezés a túlsíkosítás miatt nem sikerül, meg hasonlók.

maroz 2016.07.22. 06:03:57

@S=klogW: Nézd meg Babarczi Esztert. Okos, művelt, a te elképzeléseid szerint valószínűleg így is születhetett, hiszen kérdezni nem szabad, tehát az okosságnak bennszülöttnek kell lennie, aztán mindezek ellenére nézd meg mit csinál.

Az oké, hogy emlékszik Esterházyra. Leírja, hogy meghalt, tehát nem csinálja tovább a civilizációt. Ekkora baromságot literátustól nem várna az ember, hiszen tudjuk, hogy a halott emberek gondolatai is alakítják a civilizációt, de Eszter húszra lapot kér, és behozza még a hazát is. Na, ezért én péklapáttal óhajtanék elégtételt venni, de persze ennek semmi értelme, mert szegény bármennyire is művelt, okos, hiába tud kismillió dolgot, hiába képes két nagyságrenddel több halott okos embert idézni mint én ettől még a hazával kapcsolatban nem azt mondja, amit gondol, hanem amit a mispóche a szájába adott.

Erről beszélek: magyarnarancs.hu/publicisztika/babarczy-eszter-a-haza-ep-100166

A mispóche, amelyik - mit tesz Isten - egyúttal egybeesik az egyik hazai elitfrakcióval, akiket a centrumországok tartanak hatalomban és ezért cserébe bőszen elfogadták azt, hogy nekik a saját népüket, a saját nemzetüket, és így a hazájukat mélyen, súlyos megvetéssel le kell nézniük.

Persze ilyesmit az ember nem ismer be szívesen, lám, te, a szemmel láthatóan porbafingó kisember sem vagy képes lelkileg azonosulni a kicsinységeddel, így ahogyan te, úgy a Babarczik is elkezdenek hülyeségeket beszélni, és minél többet beszélnek annál inkább. A hazával kapcsolatban ráadásul aljasak is.

Úgy oldják meg a dilemmát, hogy kreálnak maguknak egy saját hazafogalmat, így azt, ami elvileg oszthatatlan kéne legyen, amiben illő lenne valamiféle egységre törekedni ők megosztásra használják. Olvasd te is értően:

"A szavak és önbecsapások gondos és igazi hazafiságból fakadó vizsgálata még nem a civilizáció egésze, ahogy azt Esterházy művelte."

Megteremtették tehát a hazafiság helyett a saját értelmezésre és használatra szánt "igazi hazafiságot". Aki nem az igazi hazafiságot vallja az nem is hazafi, tehát már ki is van rekesztve mindenki más, és ma ez a mindenki más gyakorlatilag a társadalmunk túlnyomó többsége, hiszen baromian kevesen vallják ma már ugyanazt az "igazi hazafiságot" a magukénak, amiről a mispóche beszél.

De a legnagyobb, a péklapátért kiáltó aljassága, amiért tényleg ki tudnám telepíteni tíz évre Recskre az ez:

"Tulajdonképpen minőség kérdése ez is, mint a haza szeretete."

A haza szeretete, mint minőségi kérdés. Ütni tudnék, de komolyan. Ezek a rohadékok ilyen szinten elitisták, beleállnak abba, hogy a hazát szeretni minőség kérdése, és aki nem olyan minőségben szereti, ahogyan azt ők elvárják azt kurvára ki kell rekeszteni, és meg is teszik. Gyere vissza akkor, amikor már tudsz disztingválni, mondják veled teljes egyetértésben, amikor már tudod helyesen szeretni a hazát, amikor a szereteted már minőségi. Büdös paraszt, te még ne gyere, te még dolgozz magadon, előbb tanulj meg disztingválni, és ha már engedelmesen vissza tudod büfögni azt, amit elvárunk tőled a hazát illetően akkor jöhetsz, illetve akkor már ne is gyere, csak bólogass nekünk a redvás tanyád mellől, és akkor mi tudni fogjuk, hogy megérdemelt az elitstátuszunk, hogy jól irányítjuk a társadalmat, hogy a civilizáció útját egyengető munkánk helyes, tehát jó helyen vagyunk.

Ezt írja a Magyar Narancsban, egy komolyabb irodalmi értékkel nem bíró írásocskában. Egy ilyen írásért kb. 20 ezer forintot fizet a Narancs, bruttó. Nem nagy pénz, de arra nekem pont elég lenne, hogy ha írok, akkor az írás költségeit fedezze. De én nem írhatok oda, mert nem tudok disztingválni, nem ismerem a "helyes" hazafogalmat, tehát nem én fogok írni, hanem Babarczi.

Te pedig követni látszol őket ebben az elitista baromságban, a disztingválásban, a minőségben, és persze a kepesztésben is, hogy másnak, hogy többnek látszanak annál, mint amik. Ha ezt provokálásból, szórakozásból teszed és jól mulatsz magadban akkor helyes, de ha nem, akkor szomorú.

Jean Sol Partre 2016.07.22. 11:24:22

@maroz: Sopronba menet az ember jó eséllyel áthalad Farádon. Van ott az út melletti parkban egy orbitális nagy turul szobor, fából, brutális, tényleg, körülötte a szokásos jelképek, nagymagyarország, kopjafák, székelykapuk, amit akarsz. Nem emlékszem, rovásírással ki van-e írva a falu neve, de mindegy is, meglátod a szobrot, azonnal elönt a meggyőződés, ez egy jobbikos falu, csupa gárdista, irredenta náci, ostoba melldöngető.

De ha megállsz, találkozhatsz a parkban egy emberrel, ott kapirgálja az avart, kaszálja a füvet, szedi a szemetet. Nagyon segítőkész, kedves, barátságos és szívesen beszélget veled. Egy enyhén sérült fiatal fiúval gondozza ott a parkot, nagyjából társadalmi munkában, öröm nézni ahogy a fiút pátyolgatja, szeretettel, a park is nagyon szépen van karbantartva, látszik, hogy szívből, örömmel csinálják.

És ha már beszédbe elegyedtél ezzel az emberrel, büszkén fogja neked elmesélni, hogy a turult bizony ő csinálta, amúgy is nagyon szeret faszobrokat készíteni (meg fogja mutatni neked a nyulakat meg őzeket a park hátsó végében, amiket mind ő készített), aztán eszébe jutott, hogy csinál valami nagyot, ami kifejezi a magyarok összetartozását, a hazaszeretetét, megbeszélte a polgármesterrel és pusztán lelkesedésből, mindenféle díjazás nélkül elkészítette ezt a szobrot. Ez az ő faluja, az ő parkja, az ő szobra.

Én nagyon nem szeretem az irredenta jelképeket, meg a nagy magyarkodást, a melldöngető hazafiságot, de nekem ez a turul szép. Székelykapustól, kopjafástól.

De ehhez egyszer meg kell állni és elbeszélgetni a farádi mindenessel.

S=klogW 2016.07.22. 11:42:11

@maroz: érdemes lenne shortolni a nívódat ...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.07.22. 11:55:32

@Jean Sol Partre: Nahát, mikbe botlok.

Akkor most elmagyarázom neked.

Amikor _bármelyik_másik_nép_ csinál ilyeneket, akkor az menő, hagyomány, sokszínűség, érdekesség, szelfizni kell vele, multikulturalizmus.

Amikor magyarok csinálnak ilyeneket, az kirekesztés, nacionalizmus, elhatárolódni, hülyemagyarok, szégyen, ég az arcom, nemazénnevemben, bezzegmáshol de főleg bezzegnyugaton.

Vigyázz, előbb-utóbb még fasiszta leszel. (Várunk szeretettel. :))

Jean Sol Partre 2016.07.22. 12:02:27

@Holger Hartland: jól hangzik, de mint mindenek, ennek is megvan az oka, és ne csak a másikban keresd.

gyalog.galopp 2016.07.22. 12:23:23

@Jean Sol Partre:

Valaki betanította neked, hogy a turul az valami húdemagyarnácisoviniszta izé, és hát az ezzel ellentétes tapasztalatokat nem tudod még feldolgozni.
Hidd el, a turul, az csak egy sólyom szerű madár, egy aranyos eredetmese, semmi több.
További jó diszonancia feloldást.

Jean Sol Partre 2016.07.22. 12:33:10

@gyalog.galopp: a turullal mint madárral soha nem volt gondom. Sok turulozóval meg most is van. Az én koromban meg már a disszonancia nem is oldódik, hanem szublimál, ha egyáltalán felbukkan. Tudod, már sok karón sok varnyút.

gyalog.galopp 2016.07.22. 12:48:53

@Jean Sol Partre:

Ezek szerint te minden jelképet elutasítasz?
Csak azért, mert a világon nincs olyan jelkép, amihez ne lehetne erőszakot kapcsolni. ( ebben a sorozatban a turul a sor végén valami kis veréb, a turulozókkal együtt)

Jean Sol Partre 2016.07.22. 12:58:51

@gyalog.galopp: nem értetted meg. Semmilyen jelképet nem utasítok el. Bizonyos viselkedéseket, ideológiákat viszont igen.

maroz 2016.07.22. 14:54:14

@gyalog.galopp: Azt a neoliberalis ideologiat utasitja el, amelyik onos erdekbol azt probalja meg elhitetni velunk, hogy a problemainkat az okozza, hogy egyszeru emberek olyan jelkepekhez vonzodnak, amelyekhez - es ugye helyesen allapitottad meg, hogy de hat melyikhez nem - negativ konotaciok kapcsolhatoak. Marpedig az az egyszeru ember aki ilyen jelkepekhez kapcsolodik az naci, mondja a belvarosi liberalis es JSP kollegank nagyon szepen elmeselte, hogy ha az ember veszi a faradsagot es elbeszelget az ilyen kisemberekkel, akkor arra jut, hogy nem naci, hanem csak egy egyszeru kisember.

2016.07.22. 14:55:23

@Diorella Queen:

jaja, de ehhez azért olyan típusú embernek kell lenni, pörgős jó állóképességű

2016.07.22. 14:56:44

@maroz:

most minden esterházyról szól, az ÉS-ben azt írja valaki
"minden esterházy, esterházy a Minden"

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.22. 14:56:55

Ezt a kis összezördülést jó volt olvasni. Nem a következtetések miatt, hanem azért, mert ebből érzékeltem azt, hogy másokat is foglalkoztat az, ami engem.
Tehát, ez egy önző hozzászólás :)

S=klogW 2016.07.22. 15:20:46

@Mihint: de azért releválhatna is valamit :)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.22. 15:30:04

@S=klogW: Majd, amikor lesz hozzá kedvem. (életem egyéb kötelezettségei lehetővé teszik) Zöldfülű :)

maroz 2016.07.22. 16:13:00

@S=klogW: Nem annyira perfekt a héberem, elmondanád ezt magyarul is?

maroz 2016.07.22. 16:20:17

@WiteNoir: En ezt elfogadom, es sajnos az van, hogy mint irot, mint magyar mondatok hivatasos osszerakojat keptelen vagyok nem kedvelni, de ezt a haza-dolgot sem konnyen tudom elfogadni. EP elitizmusa - milyen legyen egy forendi szarmazasu ember, ugye - tizedannyira sem zavar, mint a Babarczie, es a hozza hasonloke. Tan meg az sem zavarna ennyire, ha hagyja a picsaba a hazat es valamifele univerzaliakra fuzi fel a mondandojat (ha volt), de nem, neki mindenkeppen hazaznia kellett egyet, mert hatha, vagy mit tudom en, miben remenykedett, ha egyaltalan.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.22. 17:24:38

@maroz: "de nem, neki mindenkeppen hazaznia kellett egyet"

Így van.
Jaj, hova sírjak. EP. tempóját veszi, és sokan vannak így. Mi azonban - bárhogy fáj - nem EP. tempójában vesszük a valót.
Ezért maradunk megvetendőek, ezért nincsen -és nem is lehet - európa minálunk.

Nem tudom elmondani, mennyire gyűlölöm ezt a hozzáállást!

Azonban, most már mindegy. ;-)

Bell & Sebastian 2016.07.22. 19:00:56

@Mihint: De jó magának, hogy megengedhet efféle luxust. :)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.22. 19:08:48

@Bell & Sebastian: Bizony, jó nekem, még azt is hallani, hogy manapság luxus az, ami a világ legtermészetesebb dolga számomra.
Jaj.

Bell & Sebastian 2016.07.22. 19:23:40

@Mihint: Addig élvezze, amíg tűz össze a törvényesség álruhájába bújtatott törvénytelenséggel, ami Magyarországon nem számít rendkívüli eseménynek.

Fogjuk úgy fel, hogy legalább négy őstulok élve megúszta, így ez lett az ára. Azt komolyan gondolom, hogy a jövő azon áll vagy bukik, veszi-e a bátorságot valamelyik, hogy visszaállítsa az ősi rendet, másképpen fogalmazva: lefogja a magyarok "vendégeinek" kezét.

Ha nem, akkor így jártunk, az utolsó kapcsolja le a villanyt, a síráson vagy sírásáson régen túl vagyunk, itt már csak lökni kell egyet a nemzeten.

Vajon ki fogja / meri megtenni, mert _bármelyikből_ kinézem. Ugyanis a hatalomba kerülésnek _mindig_ ez az ára, ezt írják elő a tudjukkik.

Jean Sol Partre 2016.07.22. 19:41:00

@Mihint: akkor hogyan értelmezzük a "most már mindegy"-et?

maroz 2016.07.22. 19:56:21

@Bell & Sebastian: Kalandor! :)

maroz 2016.07.22. 20:20:52

@Jean Sol Partre: Szerintem azert mindegy, mert most mar nem diagnosztizalunk, hanem agnoszkalunk. :)

Bell & Sebastian 2016.07.22. 20:46:15

No, már Münchenben gyakorolják a hadiállapotot. Szerencsétlenek.

2016.07.22. 21:25:52

@Bell & Sebastian: Hát,... akkor most ugye nem csodálkozunk majd, ha egy újabb hitlert termelnek ki a németek maguknak?

S=klogW 2016.07.22. 22:06:50

Na, van egész estés műsor a Migráncs Tvnek.

2016.07.22. 22:37:33

@Bell & Sebastian:

gladio, már tavaly óta melegítik a bader meinhoffot is, balosok és muszlimok mint a polgári demokrácia veszélyeztetői, esetleg "balosmuszlim" ez lenne az ideális főellenség, spindoktorok nedves álma.

show must go on.

@Diorella Queen:

hitler mítoszára is ráfér a revízió.

S=klogW 2016.07.22. 22:50:40

"ez lenne az ideális főellenség, spindoktorok nedves álma"

Mintha csak álom lenne, persze.

2016.07.22. 23:13:30

@maroz:

te tudod, én nem utáltam, de nem is kedveltem esterházyt, viszont nem róla van szó, hanem egy bizonyos körről akik őt és műveit félistenként tisztelték és ezzel bizony kárt is okoztak, nevetségessé is váltak.
most meg ömlengeni kell, másokat meg le se szarnak.
babarczy meg talán a betegsége teszi, úgy viselkedik már régóta mint aki nem normális.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.07.23. 00:06:03

Rettentő és szomorú ez az egész.
Egy régi, nem túl tehetséges pajtásunk halt meg, és most mindenki ezen akar lovagolni? Haggyátok békében nyugodni végre, ezt kérte Ő is, mit akartok még Tőle?

S=klogW 2016.07.23. 00:45:30

@Mihint: maradt volna meg matematikusnak, főleg magyargondozás helyett, akkor most nem lenne viszály forrása és ikonja

nem nőtt fel a származásához

maroz 2016.07.23. 05:11:51

@Mihint: De hát nem csak és talán nem is róla beszélünk, hanem a koráról. Arról meg azért talán mégiscsak kéne... Ő már tud nyugodni, bármit is tegyünk mi, a probléma velünk van, mi nem tudunk. Én lassan már aludni sem...

2016.07.23. 07:33:24

Mindenki magoljon be egyetlen mondatot a koránból! Azokat általában elengedik a tenoristák ha helyzet van.

S=klogW 2016.07.23. 08:03:29

@maroz: "Ő már tud nyugodni, ... mi nem tudunk."

Keresse fel mentálhigiénés szakemberét vagy svájci eutanázia-brókerét.

Egyébként meg piacra kellene dobni Eszterházi plüss figurát. Nekem úgy tűnik, igény lenne rá.

maroz 2016.07.23. 08:24:14

@S=klogW: Passz, én Babarcziról beszéltem és a mispóchéról.

Bell & Sebastian 2016.07.23. 08:53:55

Előre szólok, hogy nem vagyok mélymagyar, nem azért, mert tanult nyelvem, vagy mert igényem sincs rá. A kokárdás-zászlólengetős páváskodás mindig is taszított.

Továbbá: magányos terrorista ellen nincsen orvosság.

A kettő úgy jön össze, hogy a Szegénylegényeket, vagy hogy primőrt mondjak, a Pipás Pistát, továbbá E.P. egyes gondolatait a terrorizmus kategóriájába sorolom, kamerával, tollal, színijátékkal is lehet tömeggyilkolni.

Nem ízléses egzotikus bogarakként vizsgálgatni azt a népséget, ahová éppen a gólya pottyantott, irántuk valamiféle lojalitást képviselni kell minden megnyilvánulásban.

Mert az alapprobléma sokkal súlyosabb, mint azt ránézésre gondolnánk. Ha nem tetszik a rendszer, ki lehet tolatni belőle, ha van hová. Ha a létező világok nem a legjobbikán kívül csak üresség van, nincsen hová elbújni, akkor jön az önrobbantás, az Ég megfenyegetése.

Pedig mindenki maga választotta sorsát, láncszemként a láncban, nincsen mit reklamálni, ha nem sikerül végigjátszani, bejátszani az egész teret, a hiba az ön készülékében van.

Ha a szerző magándrámájaként fogjuk fel e műveket, mire gondolhatott a költő vajon, rögtön óriási, minőségi különbségeket látunk, E.P. -t könnyebb feloldozni, mint az ördögfattyát, nevet nem mondok.
süti beállítások módosítása