Az ellenőrizetlen bevándorlás óriási fenyegetés a társadalomra – Pulitzer-díjas riporter a Mandinernek
2016. május 30. írta: Redakció

Az ellenőrizetlen bevándorlás óriási fenyegetés a társadalomra – Pulitzer-díjas riporter a Mandinernek

joby_warrick.png

Fekete lobogók – Az Iszlám Állam felemelkedése címmel jelenik meg a napokban magyarul Joby Warrick amerikai újságíró könyve. A kötet egy regény izgalmasságával, de pontos tényekkel mutatja be az Iszlám Állam keletkezését, a szereplőket gyerekkoruktól kezdve, valamint azt, milyen apró véletlenek és nagypolitikai hibák sorozata kellett ahhoz, hogy a gyilkolóüzem ma rettegésben tarthassa a világot. A „civilben” Washington Post-tudósító Warrick húsz éve már kapott egy Pulitzer-díjat, idén pedig a Black Flags-ért újra átvehette a legnagyobb elismerést. ISIS-ről, CIA-ről, Obamáról és Donald Trumpról kérdezte őt a Mandiner. Interjúnk.

„Új fejezethez értünk. Nem a könyvben: az ISIS történetben. Nem fog eltűnni, de arra jó esély van, hogy a Kalifátus összeomlik. Az nagyon nagy érvágás lenne nekik, de ha a számokra tekintünk, csak arra, hány katonát képzett ki az Iszlám Állam, akkor látjuk: akárhová mennek is ezek az emberek, a probléma még sokáig velünk fog élni. Tömegeket radikalizált az üzenetük, sejtjeik pedig már most is szét vannak szórva a világban. Talán nem Irakban és Szíriában, de biztosan harcolni kell még ellenük. Abban sem vagyok biztos, hogy ott gyors véget ér a harc. Moszul visszavétele biztosan hónapok kérdése. Legalább. Persze tényleg meggyengültek: a nyugati összefogás sikeresen vágta el a pénzügyi utánpótlásukat, a törökök sokkal segítőkészebbek az üzemanyag-ellátásuk leállításában. Két éve teljes katonai bázisaik voltak és dollárszázmilliók álltak rendelkezésükre készpénzben. Úgy tűnt, nincs előttük akadály. Ma már van. De nem adták fel a harcot. Megjósolhatatlan a történet vége. Ki gondolta volna például két éve, hogy a szíriai konfliktus még ma is tart majd? Hogy milliók menekülnek majd el?”

Stumpf András és Balogh Ákos Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr788757680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2016.05.30. 11:31:00

Hazudik és alakoskodik, mert kitüntetett része a médiának, csak rá a jobb rendőr szerepét húzták.

Ki dobott élesztőt a budiba? Erre a választ nemhogy kerüli, fel sem teszi. Mi van az amcsi autók tükrére írva? Bezzeg még azt sem olvasta el - a hülyéje.

vizipipa 2016.05.30. 14:25:59

Az, hogy mi minden van a könyvben nem derül ki. Ennek megfelelően az sem, hogy mi minden nincs.

Az Öböl-államok, Törökország, az US & Tsai szerepének tárgyalása nélkül ez legfeljebb a valóság egy szelete lehet.

Ekkor pedig feltehető a kérdés: miért ez a szelet és hol a többi? A válasz egyszerű: ezért Pulitzer díjat adnak, a többiért 20 évet.

Herr Stacheldraht Leger 2016.05.30. 17:38:17

a sok ellenőrizetlen letelepedési kötvény offsór számlákon keresztül valóban óriási fenyegetés
süti beállítások módosítása