A migrációról és a nemzeti gőg lekókadásáról − Mircea Dinescu
2016. május 28. írta: Redakció

A migrációról és a nemzeti gőg lekókadásáról − Mircea Dinescu

hatar.jpg

Román-magyar határ (fotó: Panoramio

Mircea Dinescu román költő, 1989-es forradalmár, antikommunista aktivista előadása a Magyar PEN Club 2016. május 9-i közép-európai eszmecseréjén (Kelet-)Európa helyzetéről.

***

Megérkeztek, menekültek, maradtak, visszatértek, elmentek…

Miközben Európát elárasztották az idegenek, a románok megúszták az európaiakat érintő dölyfös pánikot. Őket a Banderas komplexus kapta el, amikor egy szír csoport, akik törvénytelenül lépték át a bolgár-román határt, hangosan zokogott a román televízióban.

A Banderas komplexus eredete egy könnyed kis vicc, amit most elmesélek önöknek. Hazatérve külföldről, egy román meséli a barátjának, mi történt vele a Riviérán egy luxusszállodában. Egy hosszabb pókerparti után, visszatérve a kaszinóból, ágyban találja meztelen feleségét Antonio Banderasszal, a nagy színésszel. Még mindig sokkhatás alatt, azt mondja a barátjának: „Amikor megláttam szegény Mariskát narancsbőrrel, lógó mellekkel és szőkített hajjal, annyira kínosan éreztem magam, hogy majd elsüllyedtem szégyenemben Banderas úr előtt.”

A nemzeti gőg ugyancsak lekókadt, miután megtudtuk, miért is sírnak a szírek. Mikor egy riporternő megkérdezte tőlük, hogy talán a határőrök bántak-e durván velük, azt válaszolták, hogy dehogy, nagyon rendesen viselkedtek; ellenben a török sofőr, aki elbújtatta őket a kamionjában, becsapta őket: azt mondta nekik, hogy megérkeztek Németországba, miközben egy véraláfutásokkal teli országban ébredtek fel, amit − jaj − Romániának hívnak, és ahol semmi kedvük sincs élni.

dinescu.jpg

Mircea Dinescu

Körülbelül négymillió románnal számolva, akik Olaszországban, Spanyolországban vagy Angliában játsszák a szírt, hogyan lehetünk elfogulatlan ítészei olyan embereknek, akik saját országaikból sokkal drámaibb okok miatt menekülnek.

A román falvak kiürültek, nincsenek szorgos kezek, nincs, aki megművelje a földet; csak azok maradtak, akik biztonsági őrnek és testőrnek állnak. Ezért Romániában égető szükség van a vándor népek inváziójára, akik hajlandók felvenni a harcot az őslakosok előítéleteivel.

S ha a civilizáció története egy nagy Exodusszal kezdődik, nem látom be, miért ne vethetnénk be ismét Mózes pálcáját a Földközi Tenger hajótöröttjeinek útjában, akiket hol az amerikai, hol az orosz Fáraó futamít meg.

Végül is valamennyien valahonnan jöttünk, és nem kizárt, hogy még az eszkimók is egy egyenlítői erdőből származó majom ivadékai.

A nemzeti kommunizmus idejében, Romániában régészeti ásatásokat végeztek Nicolae Ceauşescu szülőfalujában, Scorniceşti-ben. Nagy csinnadrattával bejelentették a sajtóban, hogy találtak egy dák tűzhelyet. Amikor közelebbről megvizsgálták a leletet, kiderült, hogy valójában egy csoport hontalan kun és besenyő érkezett oda egy kéjutazás során ezer évvel ezelőtt. Ekkor a régészeti konzervet lejártnak tekintették és nem szolgálták fel a lakosságnak.

1989 decemberében, tekintet nélkül a nép legszeretettebb fiának dák eredetére, valami besenyők a titkosszolgálatoktól, összejátszva valami kunokkal a Román Kommunista Párt Központi Bizottságától, falhoz állították és agyonlőtték őt, mint egy kutyát − annak ellenére, hogy együtt indítottak volt be egy szép üzletet, amikor több százezer zsidót és több százezer németet exportáltak költségtérítés ellenében.

Visszamaradt egy történelmi díszlet és egy kulturális űr, s ez az idők végezetéig sem telik meg.

Elmúltak azok a romantikus idők, amikor a magyar költők azt állították, hogy Isten magyarul beszél és a román költők esküdtek rá, hogy Isten románul beszél. A régi erdélyi temetők tanúsítják, hogy Isten igazából többnyelvű, és hogy a multikulturalizmus nem csak egy Brüsszelben ellenjegyzett normatív affektálás.

Bukarestről is elterjedt az a mítosz, hogy Budapest után ott élt a legtöbb magyar. Amikor megkérdeztem egy magyar történészt, igaz-e a történet, azt válaszolta: „Igaz, de mára a nagy többségük kivándorolt Izraelbe”. Az eset komikusnak tűnhetne, ha nem lenne tragikus; mert a magyar zsidókat, akik Budapestről Bukarestbe menekültek a Horthy-korszak idején, valóban darabra adta el a Ceauşescu-rezsim, ahogy különben a németeket is.

Sovány vigasz, hogy tavaly megválasztottuk elnöknek Klaus Iohannist, az egyetlen németet, aki nem akart elmenni Romániából a kommunista időkben. S ami a zsidók hiányát illeti, Jézus Krisztussal és az apostolokkal vigasztalódunk − ők még nem hagyták el keresztény templomaink falait.

Fordította Szász Judit

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr858753252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmihaly621 2016.05.28. 10:22:36

Annyira hasonló az észjárása, de a két nemzet között a Habsburgok és oroszok által egykor felszított viszály még mindig tart és nem segíti a megbékélést. Nem ez az egyeteln csontváz Európa szekrényében.

2016.05.28. 10:22:49

az egyetlen német román az bizony:

zsidó

, de fel a fejjel, van még remény, mégha a múlt héten nem is sikerült a moldáviai puccs és a moldávok visszafordították a román bevonulást.

Bell & Sebastian 2016.05.28. 10:38:55

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Maga nem ismeri kulturális rasszizmus fogalmát?

Ha az autópálya pihenőben mackó ancúgban szállnak ki egy bontószökevény járgányból, fennhangon ordítoznak, nem mosnak kezet a budiban és köpködnek, meg sem kell nézni a rendszámtáblát, tuti románok. A magyarul kéregető cigánygyerek is nagy biztonsággal onnan jött. Ők a román népet képviselik.

Mit lehet erre mondani? Hogy a román értelmiség okosabb, mint a magyar? Majd akkor hiszem el, ha fordítva lesz ez a köpködve ordítozunk -dolog.

Gondolom, T. szerző ezért nem túl optimista Pista.

Indiába' sóér', mezítláb megy Gandhi, vegyen nálunk telket, Jürgen, Walther, Hansi.

Mezőbándi 2016.05.28. 10:56:12

"A régi erdélyi temetők tanúsítják, hogy Isten igazából többnyelvű" - Igen. Magyar és latin. Olykor német. Persze, attól függ, hogy mely Erdélyi temetőket tekinti réginek.

A vicc jó, Dinescu meg elmehet a fenébe.

bispora 2016.05.28. 11:47:49

Abban igaza van, hogy a reménytelenül elcigányosodó Romániában a szírek nem lennének szarabbak.

aL_Ex 2016.05.28. 13:50:14

Forradalmár és antikommunista.
Ami így kezdődik, komoly dolog nem lehet, hiszen a kettő kizárja egymást. A forradalomnak ugyanis iránya van - a progresszió felé. Azaz legfeljebb csak ellenforradalmárról lehet szó.

aL_Ex 2016.05.28. 13:52:07

A Banderas-szindróma is banális tévedés. Ugyanis nem Banderas szindrómájáról van szó. A román férfi szégyenkezik a felesége miatt, nem Banderas.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.05.28. 14:46:56

Ez a Dinescu nem egy román "jancsómiklós"? Tök úgy tolja, mint Jancsó, csak primitívebben.

Bell & Sebastian 2016.05.28. 14:58:16

@bbjnick: Ebből a levezetésből csak annyi következik. hogy a művészvilágban a szexőrültség az emelkedettség legbiztosabb jele. :) Majmoknál se akkora ügy.

Maga az ausztrál-film szakértő, kenguruknál hogyan megyen? Hopp-hopp és kérem a kövezkezőt? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.05.28. 15:09:50

@Bell & Sebastian:

Lehet, hogy szexőrült, nem tudom. Magának nem úgy tűnik ez a Dinescu-szöveg, mint valami primitíven cinikus handabanda?

Bell & Sebastian 2016.05.28. 15:31:42

@bbjnick: Jancsó nem vonta meg szájától se a jóféle piát, se a bárminemű (szabadon befejezhető).

Ezúttal pácba hagyott a tehetségem, mert nem sikerült a szerző nézőpontjába bújnom, nem teljesen világos, mi a megmondás. Gyaníthatóan erősen motivál benne, hogy nagyon hamar és ingyen bújtak az amcsik ágyába, amiért most forradalmuk atyja orrol.

Megzavarodtak, mint vasorrú bába a mágneses viharban, ahogyan mondani szokás. Nagyítóval keresheti a nemes rómaiak jegyeit Daciában éle végéig, akkor sem talál mást, mint feketén rotyogtatott cujkát.

Na, ebből nem kellett volna annyit benyakalni.

gyalog.galopp 2016.05.28. 18:21:27

Az ébredő román. Mi lesz, ha tényleg felébred?
Egyel többen leszünk.

2016.05.28. 18:41:56

@gyalog.galopp:

amikor a román nacionalizmus ébred akkor a magyar határvonal változik.
romanoa=duna bal partja, bécstől keletre.
ha a román elit kiegyezik putyinnal akkor nem kelet felé(moldova) hanem nyugat felé kapnak területet.
majd meglátjuk hogy a korrupciós eljárások címen futó tisztogatás mit eredményez, biztos hogy nem lehet a román elitet teljesen lecserélni, annál összetartóbbak. ukrajnában sem sikerült, moldova meg komplett bukás az atlantisták számára.

Imrebá 2016.05.29. 07:43:37

Kedves Mircea!
Ezek az önmagukat szírnek zokogó migránsoknak a többsége nem szír.
Az invázió megvalósításához sokuk személyenként 3-5 ezer dollárt kaptak, amennyi kp-ról az ön honfitársainak többsége csak álmodik.
Szerintem az nem szeretetlen ítélkezés ha a román emberek többsége nem kezd el sajnálni pár jól fizetett statisztát ~ színészt.
Inkább józanság.

Imrebá 2016.05.29. 08:05:39

" Ezért Romániában égető szükség van a vándor népek inváziójára, akik hajlandók felvenni a harcot az őslakosok előítéleteivel"

A józanság nem elõítélet.
"Égetõ szükség"?
Ábrándozhat az ember persze, de az efféle filozófálgatásoknál sem árt, ha van realitás alapja.
Most õszintén, a "vándor népek" vágynak romániai letelepedésre?
A románok sírnak olyan bevándorlókért akik lenézik õket?
Ha az "õslakosok" elõítéletmentesen, tárt karokkal is várnák a "vándor népeket", azok hajlandóak lennének célországnak tekinteni Romániát?

Imrebá 2016.05.29. 08:09:32

@gmihaly621:
Ön szerint minden helyzetben a megbékélést kell keresni?

Imrebá 2016.05.29. 08:17:13

@bispora: ha valóban szírek lennek. Másrészt meg mibõl gondolja, hogy az õslakos cigányok nem fognak felemelkedni?
Az utolsókból lesznek elsõk projektben nem hisz?

Imrebá 2016.05.29. 08:20:48

@aL_Ex: nem értek egyet ebben Önnel.
Nem abban nem értek egyet Önnel amire Ön gondol, hanem abban amire én.

aL_Ex 2016.05.29. 08:25:31

@Imrebá:

Ezt én értem, Imrebá. Csak azt nem tudom, hogy Ön mire gondol.

Imrebá 2016.05.29. 08:28:57

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:
"amikor a román nacionalizmus ébred akkor a magyar határvonal változik. "

Ez szerintem azért nem reális elképzelés, mert ha megvalósulna, akkor a létezésük értelme szûnne meg. A román nacionalistáknak a legkevésbé érdeke a határok megváltozása.
Nekik inkább a határ megváltozásának követelése, és az errõl szóló kommunikáció az érdekük, szerintem. A kettõ pedig nem ugyanaz.

Imrebá 2016.05.29. 08:36:25

@aL_Ex: Szerencsére. Nagyra értékelem, hogy elismeri és nem próbál blöffölni.
Az állításom abból a feltételezésbõl indult ki, hogy Önnek látatlanban is van elképzelése arról, hogy mire gondolhatok.
Örülök, hogy tévedtem ebben.
De miért ne lehetne forradalmár egy antikommunista?
Az emberbõl manapság már bármi lehet, pláne, ha nem ügyel magára, nem?

aL_Ex 2016.05.29. 08:46:15

"Ezt én értem, Imrebá. Csak azt nem tudom, hogy Ön mire gondol. " (Én)
"Nagyra értékelem, hogy elismeri és nem próbál blöffölni." (Ön)
Mit ismertem el Imrebá? Hadd tudjam már én is. Ön nagyon talányosan fogalmaz.

"... Önnek látatlanban is van elképzelése arról, hogy mire gondolhatok."
Elárulná, hogy mi is volt az elképzelésem? Én is tudni szeretném.

"Örülök, hogy tévedtem ebben."
Miben tévedett?

"De miért ne lehetne forradalmár egy antikommunista?"
Nem állítottam, hogy egy antikommunista nem lehet forradalmár. Ellenforradalmár lehet.

Imrebá! Mintha Lipótmezőről feleselgetne önmagával.

Imrebá 2016.05.29. 14:15:11

@aL_Ex:
"Imrebá! Mintha Lipótmezőről feleselgetne önmagával."
Ne álljon szóba velem, ha bolondnak tart.
"Miben tévedett?"
A feltételezésemben. Is."
"

Imrebá 2016.05.29. 14:32:51

@aL_Ex:
"Elárulná, hogy mi is volt az elképzelésem? Én is tudni szeretném."
Azt csak Ön tudhatja.
Figyelmesebben olvassa, megérti mit írtam. Ne csak részleteket idézzen a soraimból mert úgy valóban félreérthetõ.
"Mit ismertem el Imrebá? Hadd tudjam már én is."
Amit leírt:"Csak azt nem tudom, hogy Ön mire gondol."
süti beállítások módosítása