„Félt a kutyáktól, de Bogáncsot szerette…” – lappangó Fekete István-kéziratok kerültek elő
2016. május 20. írta: Stumpf András

„Félt a kutyáktól, de Bogáncsot szerette…” – lappangó Fekete István-kéziratok kerültek elő

fekete_istvan_hagyatek.jpg

Megsárgult lapokon eredeti, gépelt Fekete István-írások, fényképek, valamint a Fekete-család levelei kerültek elő egy budai lakásban álló, több száz éves szekreterből a minap, amikor a tulajdonos kipakolta a hosszú évtizedek óta érintetlen fiókokat. Jánó Christopher kanadai születésű budai ügyvéd a Mandinernek mutatta meg először a „sublótot” s mindazt, amit eddig rejtett. A megtalált kincsek sorsáról is döntött már.

Amikor a héten megcsörrent a telefon és Jánó Christopher volt a vonalban, szinte biztosak voltunk benne, hogy az ügyvéd a Bora Bora-ügy fejleményeit kívánja megosztani a Mandinerrel, hiszen a férj ügyvédje mind a mai napig. Jó ideje elengedtük a sztorit, hadd tegye a dolgát az igazságszolgáltatás, de Jánó segítségével mégiscsak mi rántottuk le a leplet arról, milyen eszközökkel befolyásolta a Nyíri család a magyar közvéleményt az ügyben éveken át.

Jánó azonban most egy szót sem szólt a perről. Teljesen más témában, hallható izgatottsággal telefonált és rögtön mesélni kezdte, mit talált otthon a „sublótban”: az egyik legolvasottabb, kiadásait tekintve Jókaival vetekedő írónk, Fekete István eredeti szövegeit régi, megsárgult lapokon.

img_2557.JPG

fullsizerender.jpg

Felkerekedtünk tehát Jánó első kerületi, a Batthyány tér közelében lévő lakása felé, hogy szemügyre vegyük a „sublótot” és annak tartalmát. Valójában gyönyörű, intarziás szekreter ez, első blikkre 19. századira tippeljük. Az idő meg is látszik rajta: szerencsére. Éppen ennek köszönhető most a felfedezés.

Jánó ugyanis megismert nemrégiben egy jó restaurátort, s úgy döntött: ha már itt ez a csodás bútor, megérdemelné, hogy visszakapja eredeti fényét, szépségét. Emiatt aztán elkezdte kipakolni a talán évtizedek óta érintetlen fiókokat. Régi iratokat szedett elő szép sorjában, s amikor a felső fiók alján a zsírpapírhoz ért, amellyel régen szokás volt kibélelni a bútorokat, érezte: az alatt is púposodik még valami.

Sárgás-barnás, géppel írt, kézzel javított szövegek voltak. „Írta: Fekete István”. Az egyik, a Szeptember című jól ismert, sokat idézett szöveg, de előkerült egy „Megtisztult emlékek” című visszaemlékezés a göllei kisiskolás évekre, valamint egy 160 oldalas, Tavasz című írás. Utóbbiról csak gyaníthatjuk egyelőre, hogy Fekete István munkája; főleg, hogy a fiókból húgának, Fekete Annának több írása is előkerült most. Ezek sem érdektelenek: szintén megsárgult lapok, géppel írva, köztük egy olyan visszaemlékezés, amelyben gyerekkoruk pillanatait idézi meg és bátyja, István csínytevéseit is részletesen elbeszéli. Ezen túl előkerültek még fotók és képeslapok egy bizonyos „Tupitól” – ez Fekete István lányának, Editnek a beceneve volt.

De mégis hogyan kerültek ezek a kincsek a sublótba, s főleg: hogyan került a sublót a Kanadában született, Magyarországra csak húsz éve költözött ügyvéd lakásába?

A történet kalandos, s szerepe van benne jócskán a véletlennek is. Jánó kisgyerek korában az emigráns magyarok körében – amilyenek szülei is voltak – szokás volt Magyarországról fogadni valakit, aki foglalkozik a gyerekkel. A nyolcvanas évek elején így került hozzájuk Kanadába Bözsi, azaz Bruckner Erzsébet – korábban ő már Amerikában is felügyelt mások gyerekeire, még korábban pedig a Fekete család cselédje volt. Bözsi aztán 1983-ban visszatért Magyarországra, s újra Fekete Anna szolgálatába állt – habár akkor már nem használták a cseléd szót. Feketéék akkor már régen, a negyvenes évek óta laktak a Batthyány térhez közeli nagypolgári lakásban, bőven volt hely benne Bözsinek is.

img_2554.JPG

img_2553.JPG

img_2549.JPG

Hamarosan túl sok is lett a hely – Fekete Anna a nyolcvanas évek végén meghalt, Bözsi pedig egyedül maradt a lakásban. Aztán egyszer csak, a kilencvenes évek elején a Batthyány utcán sétálva összefutott Jánó Christopher édesanyjával. Fecci Gizella nem sokkal az első szabad választások után döntött úgy, hogy hazaköltözik Kanadából. Éppen elkezdődött a „tanácsi” lakások privatizációja, s mivel Bözsinek pénze még a lakás fenntartására is szűkösen volt, nemhogy a megvételére, adta magát a megoldás: Gizella megveszi az ingatlant, de Bözsi is ott lakhat, amíg csak él. 1997-ig élt, egy évvel az után halt meg, hogy Jánó Christopher is Magyarországra költözött, így aztán az ügyvédnek felnőtt korából is vannak róla emlékei. „Nagyon kedves, őszinte idős hölgy volt. Rettenetesen félt a kutyáktól, de Bogáncsot szerette. Igen, azt a Bogáncsot. Minthogy a Fekete család cselédje volt, »személyesen« ismerte a kutyát, akit mindnyájan ismerünk Fekete István regényéből.”

A lakással együtt a bútorok is Bözsire, majd Gizellára hagyományozódtak, édesanyja néhány éve bekövetkezett halála után pedig Christopheré lett minden. Így került tehát hozzá a sublót, benne pedig a most meglelt kincsek.

S hogy mekkora a most fellelt írások értéke, jelentősége? Hamarosan ez is kiderül. Jánó ugyanis nem csak a Mandinert hívta izgatottan a felfedezés után, de az ajkai Fekete István Irodalmi Társaságot is tárcsázta. Amint elmondta a történetet, s hogy mi mindent talált, az izgalom gyorsan átterjedt a vonal másik végére, jövő héten tehát az irodalmi társaság egy Budapesten élő tagja elmegy Jánóhoz és felméri a találtak jelentőségét. Minthogy Tupi, aki apácaként élt, 2013-ban meghalt, ma Fekete Istvánnak egyetlen, az Egyesült Államokban élő fia van életben: vele az ajkaiak tartják is a kapcsolatot, s az úr, aki Jánót meglátogatja majd, utóbbinak régi barátja is.

„Nyilván nem az enyém, amit most megtaláltam. Fekete István fiáé és persze mindenkié. Eszem ágában sincs megtartani magamnak” – mondja Jánó Christopher, aki ezért – függetlenül attól, hogy jelentős vagy csak érdekes, sokat ér vagy keveset – a társaságnak adományozza a fellelt papírokat, fotókat és dokumentumokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr658734042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.05.20. 16:42:19

De jó ilyesmiről is olvasni itt! Kíváncsian várom a meglelt írások további történetét.

Bell & Sebastian 2016.05.20. 16:56:06

Editnek hívták a lányát. Filmsztorikat is írt, a Dr. Kovács István -című, agit-prop eposz nemzeti-szocialista monológjaiért az ÁVH kiverte Fekete szemét, Páger Antal emigrálni kényszerült.

Innen az, hogy pár dobás erejéig kimaradtak a hivatalos kánonból és még ma sem kóser fölemlegetni őket, pedig a mi embereink.

Ez a Jánó nem A Pál utcai fiúk -ból szökött Canadába, rendvédelmi stikli miatt? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.05.20. 18:51:49

@Bell & Sebastian:

Fekete 1945-ben felkerült a Lukács György & Tsai szerkesztette fasiszta, antiszemita és szovjetellenes szerzők listájára. A mazsihiszták máig ebből főznek, kíváncsian várom, mikor tűnik fel valamelyik észkombájnnak és mikor válik Fekete életműve is tréflivé.

Bell & Sebastian 2016.05.20. 19:13:43

@bbjnick: Akkor elmondhatnók, hogy Appel György óta sokat romlott a helyzet. Bezzeg, aki valaha is találkozott Radnóti Miklóssal, az mind megizazult a kommunista stallumában, csak az nem, aki látta meghalni a kórházban. :)

Bell & Sebastian 2016.05.20. 19:27:21

Egyébként a kanadai ötvenhatosok nélkül még itt sem tartanánk, Nagy Imre hősbácsi ügynökösködéséről közzétett dokumentumok nélkül még mindig a koporsója előtt hajlonganánk és ifjú Petőfire fazonírozott, soros megváltó hősiesen kergetné az oroszokat, az erről szóló megállapodás aláírása és a kivonulás megkezdése _után_.

A németek nyakán ma még 36 ezer, amish megszálló csücsül, legalábbis önbevallás alapján, ami olyan lehet, mint a képviselői vagyonbevallás.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.05.21. 06:43:16

@bbjnick: Ehhez képest a kommunizmusban kötelező olvasmány volt, filmek készültek a regényeiből, stb.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.05.21. 09:20:36

@Disznóvári:

"Ehhez képest a kommunizmusban kötelező olvasmány volt, filmek készültek a regényeiből, stb." --- írod.

Nem a kommunizmusban, csak a Kádár-rendszerben. A kommunista hatalomátvétel után Fekete segédmunkásként, majd '51-től mezőgazdasági szakiskolai tanárként dolgozott (írt egy Halászat tankönyvet is). Publikálni csak katolikus lapokban publikálhatott. Kádárék sok olyan szerzőt, aki a két háború között népszerű és/vagy fontos volt (de '45 után a kultúrából való kitörlésre ítéltek) visszaemelt a közgondolkodásba (ha az irodalmi közéletbe vissza nem is engedte őket). Feketét is foglalkoztatták, hivatkoztak rá, de szabadjára sohasem engedték. Könyvei népszerűek voltak (nem csak Magyarországon, hanem anno a Német Harmadik Birodalomban ugyanúgy, mint a Szovjetunióban), noná, hogy (bár szelektálva, cenzúrázva) kiadták azokat, műveit megfilmesítették, de soha nem tekintették a (szocialista) irodalmi kánon részének.

Egyébként Kádárék már '57-től módszeresen használták az írókat, az irodalmat és általában a kultúrát hatalmuk legitimálásra. Voltak számukra politikailag fontos írók (mint például Németh László, Sinka István vagy akár az Újholdasok), őket, évtizedes szilencium után, újra visszaengedték az irodalmi közéletbe. Már a hatvanas évek elejétől újra kiadták (elérhetővé tették) a két háború közötti és századeleji irodalmat (és nem csak Móriczot vagy Kosztolányit, a "problémásokat" is, pld. Herceg Ferenc vagy Szabó Dezső kötetetek is megjelenhettek), az irodalmi és művészeti közbeszédet, történeti aspektusban, kifejezetten szabaddá tették. Ehhez képest ma:

bbjnick.blog.hu/2012/06/28/_kivetve_a_magyar_irodalomtortenetbol

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.05.21. 10:12:00

@bbjnick: Ja, kommunizmuson én a Rákosi-rendszertől '89-ig tartó időszakot értettem, de amúgy igazad van, a fszek katalógusa szerint a II. VH után először '57-ben jelent meg szépirodalmi műve (A Szél és az Erdő a A bűvös csengettyű c. mesekönyvben :) ).

Tündér_Lala 2016.05.21. 19:41:16

@Disznóvári: Gondolja, hogy az a rehabilitűció "olyan" volt ? Nagyonis részleges volt az a rehabilitáció.
Ő állatregényeket- és az egyszerű falusi, de bölcs emberek életéről és az imádott természethez való viszonyáról írt,természetesen kiválóan. De ez az ember írta a Zselléreket, amely közéleti elhivatottságú, a magyarság felemelését célul tűző írás. Hazudni nem volt hajlandó, hát ez maradt neki, szerncsénkre, hogy legalább ezt megírhatta.
Nagy kedvencem volt, talán minden művét olvastam.

Bell & Sebastian 2016.05.21. 21:45:22

@Tündér_Lala: Kittenberger Kálmán nagy haverja volt Feketének, szerintem az összafrikai ismereteit valaki vagy tőle szerezte be, vagy P. Howardtól. :)

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.05.22. 10:52:55

@Tündér_Lala: Azt nem mondanám, hogy a rendszer kegyeltje volt, de akinek ilyen mennyiségben jelentek, jelenhettek meg könyvei, az azért nem lehet kitaszítottnak nevezni. Másrészt, én a Zselléreket nem olvastam, de láttam a Dr. Kovács István c. filmet, amit ő írt - nem voltam elájulva tőle. Szóval ha kényszerűségből is, de szerintem ebben az ifjúságiregényes, állatregényes műfajban találta meg a hangját és alkotott remekműveket. Egyébként a Dargay-féle Vuk-ot is remekműnek tartom és a Tüskevár sem rossz film. Érdemes összehasonlítani az újabb (kb. nézhetetlen) feldogozásokkal, sokat elmond a rendszerváltás utáni kulturális életről (főleg a tömegkulturálisról).

Bell & Sebastian 2016.05.22. 20:16:56

@Disznóvári: A Dr. Kovács... fajelméleti fejtegetései -állítólag- Páger túlbuzgóságából kerültek és maradtak benne. A Tüskevárba is bele kellett írnia egy állami gazdaságot, hogy megfeleljen a korszellemnek, pedig a könyvben madarászpuskával lődöztek (Flóbert), a kádári cuclizmusban pedig még a légpuska is tiltott volt.

Befogták az igába, oszt húzta.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.05.23. 10:20:26

@Disznóvári: @Bell & Sebastian:

Megtaláltam a YouTube-on, hát újranéztem a Dr. Kovács Istvánt.

www.youtube.com/watch?v=_6q3xVzG4WA

És akárhányszor és akárhogyan nézem, én azt egy kifejezetten demokrata filmnek látom. Ha a forgatókönyvben (a filmben összesen vagy kétszer elhangzó) "faj" szót (ami itt fajtát jelent) "nép"-re cserélnénk és a (szintén vagy kétszer elhangzó) "trianont" kihagynánk, simán foroghatott volna az ötvenes években (de akár még a hatvanas évek elején) is. A kor átlagához képest (1941-ben készült) kifejezetten egy eleven, friss, modern film.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.05.23. 12:23:56

@bbjnick: Lehet (én nem fogom újranézni), de akkor sem olyan maradandó, mint a saját műfajában mondjuk a Vuk és a Tüskevár.

Bell & Sebastian 2016.05.23. 13:36:46

@bbjnick: A nagyondemokratikuss média úgy manipulál (RTL Klub), hogy pont ezt a két hivatkozási pontot emeli ki a teljes filmből, háromszor is elmondva, hogy ezek biza nácik voltak, de mi megbocsátottunk és most mindenki vegye be a pályinkás cumiját, álmodjon valami nagyondemokratikusat, jó nagy csöcsökkel - bízva abban, hogy a kutya nem néz utána, megint mekkorát hazudtunk.

De most lebuktak a piszok ártányok, köszönhetik meg magának. :)

Bell & Sebastian 2016.05.23. 20:53:04

Nyöhehe. Most olvasom, Bacsó A tanú -ja tíz évig elpihent, de ettől még 1977 -ben bemutatták a Betiltott Filmek Fesztiválján, három évvel forgalmazása előtt.

Nem tudom, mi abban a ráció, ha filmklubban mindent elérhetővé tett Aczél elvtárs, ami egyébként tiltott gyümölcs volt.
Ahol csak villant egy cici, betódult a Déli Hadseregcsoport normától eltérő szexuális másságot megfigyelni, minden nyelvi nehézség ellenére, ezért gyaníthatóan Jancsó itthoni sikerei is ezen a parajelenségen nyugodtak.

gyalog.galopp 2016.05.23. 22:02:22

@bbjnick:

Ugye, ezt nem tetszik komolyan gondolni, mármint azt, hogy nem érti?

Itt nem az a néhány szó a lényeg, hanem az egész film. Egy magyar parasztgyerekből nem lehetett professzor a Horthy korszakban.
Komcsi szemmel nézve ez pont olyan, mintha kereszténységet kikezdenénk a feltámadás hitelességével.
Természetesen a filmnek van még néhány aspektusa.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.05.23. 22:44:45

@bbjnick: A "kor átlagáról" meg annyit, hogy kb. egy időben készült az Emberek a havason. Szerintem te is érzed a színvonalbeli különbséget a két film között.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.05.30. 07:03:43

Így legyen lottó ötösöm!

Mondtam, hogy ki fogják kezdeni Feketét!

magyarhirlap.hu/cikk/56779/Hamis_es_Fekete

Tündér_Lala 2016.05.30. 09:48:11

@bbjnick: Szokásos. Minden valódi értéket bekenni sárral és lehúzni.

Bell & Sebastian 2016.05.30. 10:51:05

Ó, hogy az a...! A büdös libsije inkább arról firkálgatna, hogy bár szellemi örököse bandája a kommancs kanászoknak, eszük még annyi sincs.

Gondolok itt a balatoni fokgazdálkodás felszámolására.

A világ felosztása sémitákra és antisémitákra -megjegyzem- egyáltalán nem idegen a MOL párttól sem, vannak ugye a migráncsok és antimigráncsok, egyszerű a világ, nem kell ide sok ész, aki magyar, velünk tart.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a nyakló nélküli honosítás fanja lennék, de mivel ilyen hangosan óbégatnak ellene, kezdem úgy látni, elkelne itt pár tízezer, markos keresztény, hogy bealkonyuljon végre ennek a pozitív diszkriminációs majomparádénak.

Csakhogy ekkor jönne a következő system error. Mit csináljanak bazmegyében, ha ráuntak a biciklizésre?

Esetleg jogásznak állhatnának, ha már a termelésnek annyi.

(Kevesen bírnak úgy kiakasztani, mint ez a simabőrű és -modorú Gulyás Gergely. Törleszkednek a vállalkozók a Fideszhez, mondá a szájával. Hát nem ezt akartátok, bazmeg?)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.05.30. 20:49:04

@bbjnick: @Tündér_Lala: @Bell & Sebastian:
"Illatod a földben hagytad, mélyen
És az arcod, mint a hó, kedves, fehér.
Szerelmes méhek kelyhedbe nem járnak,
Lehullsz, mikor még híre sincs a nyárnak,
És marokkal tép, aki elér.

Nem ismered a daltzengő májust,
Szirmodra fagy hideg, ónos eső,
Mégis szívemen hordom bokrétádat,
S ha nem néznek, megcsókolom a szádat,
Mert te vagy - te vagy a: Legelső..."

Nem ez volt az első, amit olvastam tőle, de ide - úgy gondolom - megfelel.

Bell & Sebastian 2016.05.30. 21:22:01

@Mihint: Tudja, mit hoztunk Európának? A havasi gyopár (Edelweiß) tiszteletét, mert itt nem volt honos.

Úgy szétosztottuk, hogy nekünk nem maradt.

Nem gyakran idézett vers, falusi létemre talán egyszer ha elkaptam ezt a pillanatot, a tavasz illata, amit hoz, az mindörökre beég.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.05.31. 12:16:05

@Bell & Sebastian: "A havasi gyopár (Edelweiß) tiszteletét"
Szégyen, de erről sose hallottam, honnan származik az infó?

Bell & Sebastian 2016.05.31. 12:52:05

@Mihint: Eredetileg sztyeppei növény _és_ magashegyi. Aki ilyet akart, annak meg kellett küzdenie érte, nem adta könnyen magát. A Távol-Keleten komoly hiedelem-renszer kapcsolódott hozzá, van olyan nemzetközi, mint a napkereszt. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.06.20. 15:36:43

Online is elérhető a halott író elleni libbant karaktergyilkossági kísérlet:
magyarnarancs.hu/lokal/irodalmi-gazdalkodo-99503
Azt eddig is tudtam, ki volt Fekete István, de ki a fene az a László Ferenc?

Bell & Sebastian 2016.06.20. 17:24:38

@Holger Hartland: Befoghatjuk a pofánkat, mert végülis jóféle, ifjúsági írónak aposztrofálja Feketét.

Hogy ki? A mancsos megmondó, fontos ember, aki ott van minden kilométerkőnél. Érdekli még a történelem és a katolikus egyház, ezt a hármat nézegeti, mint siheder a kupleráj bejáratát, amin bévül nagy titkok leledzenek - neki így mondták.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.06.21. 08:34:03

@Holger Hartland: @Bell & Sebastian:

Amit ez a László Ferenc művel Feketével az a klasszik "kis piszkos"-tempó. Leszólogatjuk, lesajnálgatjuk, bekoszolgatjuk, sejtetjük, hogy azért nem olyan kerek és makulátlan az az életpálya és az az életmű, mint első ránézésre látszik --- azok a "nem kellemes meglepetések"... A "horogkeresztes szendvicsek"-kategória. S mindig akadnak elég kisstílű figurák, hogy az ilyen "munkát" is elvégezzék, meglehet, semmi másért, mint saját jelentéktelenségüket kompenzálandó.

statutabu.blog.hu/2016/06/17/horogkeresztes_szendvicsek

Bell & Sebastian 2016.06.21. 09:17:59

@bbjnick: Ha egy íróról levakarhatatlan a szocio-háttere, akkor ugyanez igaz a kritikusára is. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy bele is kellene helyezkednünk az alkotmány keletkezésének korába ahhoz, hogy műítészkedésünk megalapozott legyen.

Ebben a figurában nem látom az ehhez szükséges tehetséget, arról nem is beszélve, hogy a guánós fészek, ahová tojták, csak fals károgásra predesztinálja.
süti beállítások módosítása