„Mi az, hogy koherens?” – Trócsányi és Bodzási a Mandiner.jognak a Ptk-módosításról
2016. május 03. írta: Redakció

„Mi az, hogy koherens?” – Trócsányi és Bodzási a Mandiner.jognak a Ptk-módosításról

trocsanyi_interju.jpg

Kedden már be is nyújtják a parlamentben azt a javaslatot, amely visszahozza a Vékás Lajos által „életveszélyesnek” minősített önálló zálogjogot a polgári törvénykönyvbe, és a hitelbiztosítékok rendszerét is átalakítja. Trócsányi László maga kereste meg a Mandiner.jogot, hogy a módosításról – és csak arról – interjút adjon; ahová aztán Bodzási Balázs helyettes államtitkárral együtt érkezett. A tárca szerint nem a banklobbinak köszönhető az önálló zálogjog visszahozása, az állampolgárok pedig kifejezetten jól járnak, ha felpörög a hitelezés, mivel akár 0,5 százalékponttal is csökkenhetnek a hitelkamataik. Interjúnk.

„Ritkán ér bennünket olyan megtiszteltetés, hogy a miniszter jelentkezik nálunk interjúra és nem fordítva, de az sem túl gyakori, hogy leszögezik: csak egyetlen témáról lehet szó, mégpedig a polgári törvénykönyv módosításáról. Mi az oka ennek a szelektív közlékenységnek?

Trócsányi László: Az, hogy a polgári törvénykönyv önmagában megér egy misét, és nem jó vegyíteni a témákat. Ha az ember általános interjút ad, akkor természetesen sokféle témakör belefér, a Ptk. azonban annál komolyabb dolog, mintsem, hogy mellékes legyen. Most azt gondoljuk, hogy csak a polgári törvénykönyvről kell beszélni, már csak azért is, mert egy olyan kódexről van szó, amely a legalapvetőbb életviszonyait szabályozza társadalomnak, legalábbis a magánjogi jogviszonyok tekintetében.

Most hirtelen mégis pikk-pakk hozzányúlnak.

T. L.: Pikk-pakknak azért nem mondanám. A Ptk. 2014. március 15-én lépett hatályba, és mikor én hivatalba léptem, akkor azt a feladatot kaptam – ami egyébként törvényi kötelezettségem is –, hogy minden jogszabálynak a hatályosulását vizsgáljuk. Különösen egy ilyen nagy kódex esetében nagyon izgalmas ez a munka. Az volt a feladatunk, hogy a kétéves hatályosulási gyakorlatot elemezzük és vizsgáljuk meg, hogy hozzá kell-e nyúlni valahol. Ez egy érzékeny dolog, és sokan ellenzik a Ptk-hoz való hozzányúlást azzal, hogy egy ilyen kódexnél legalább tíz évig nyugalmi állapotra van szükség. Ugyanakkor a jogalkalmazók, ügyvédek és bírák úgy vélik, hogy a napi gyakorlatban igenis korrekciókra van szükség. (...)

Azt mondják, hogy a bírók nem értik a Ptk-t, ezért módosítják a kedvükért, Vékás Lajos meg azt mondja, hogy önök nem értik összefüggéseiben a Ptk-t, amit ő írt, és ezért akarják módosítani.

B. B.: Véleménynyilvánítási szabadság van Magyarországon…

T. L.: Több mint egyéves munka van a módosítás mögött: 2015 elején egy munkabizottság ült össze kiváló jogászokkal. Tizennégy munkabizottsági ülés volt, megkeresték a kollégáim a Kúriát, a Közjegyzői Kamarát, az Ügyvédi Kamarát, a Bankszövetséget. Azt pedig hangsúlyozni szeretném, hogy nincs Ptk-novella.

És nem is tervezik?

T. L.: Nincs napirenden.

Januárban is ezt mondták, és most itt a módosítás.

T. L.: Ez nem azt jelenti, hogy az ember ne figyelné a jogalkalmazásból adódó kérdéseket. Természetesen azon el lehet gondolkodni, hogy mi a jobb? Mikor van egy bizonytalan tartalmú fogalom és a jogalkalmazók közt vita van az értelmezésről, akkor az jó, ha tíz év múlva kialakul majd egy végleges álláspont. De kérdem én: nem jobb-e az, ha a törvény a jogalkalmazó ügyvéd és bíró számára egyértelmű, és innentől kezdve nincs jogbizonytalanság? Az a jogbiztonság, ha hagyjuk, hogy tíz éven keresztül kristályosodjon ki egy olyan kérdésre a válasz, amit esetleg egy megfelelő szabályozással azonnal meg tudunk adni?”

Bakó Bea interjúját Mandiner.jog oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr648683374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2016.05.03. 18:05:43

„Trócsányi László maga kereste meg a Mandiner.jogot, hogy a módosításról - és csak arról - interjút adjon”

Tehát akkor gondolom hozta a kérdéseket is magával... meg szokás szerint pár állami hirdetést is a zsebben... :)

2016.05.03. 20:36:49

"A gazdaságélénkítés nagyon fontos célja a kormánynak, és ha be tudunk vonni külső forrásokat a gazdaságba, akkor azt el tudjuk érni, hogy a hitelek olcsóbbak legyenek."

eladósodni rossz ---> gyurcsány rossz,
eladósodni jó ----> orbán jó

"...számításaink szerint 0,5 százalékponttal kedvezőbb kamatfeltételek mellett tudnak majd hitelt felvenni."

deviza hitelt tessék, megérkezett az új, továbbfejlesztett, államilag garantált lehú... pardon... hitel, itt a sohavisszanemtérő alkalom!!

a zálogjogok kereskedelme nyilvános lopás, nemleszünkgyarmat, ááááá dehogy.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.05.03. 21:28:31

@Herr Stacheldraht Leger: Egy szuverén nem magyarázkodik, hanem dönt.

GNDL 2016.05.03. 23:33:02

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: „gazdaságélénkítés nagyon fontos célja a kormánynak”

Hát persze... mint ahogyan fontos céljuk volt az adócsökkentés is (50+ válságadó) a bürokrácia csökkentése (100+ ezer újabb közhivatalnok) vagy éppen a munkanélküliség csökkentése (évi +300 milliárd közmunkásokra). Tényleg sokkal jobban járnánk, ha 2018-ig már legfeljebb csak karba tett kézzel ülnének „kormányzás” helyett... :)

I_Isti 2016.05.04. 07:09:19

Én pedig akkor is csak olyanokra fogok szavazni, akik tudják vegyíteni a témákat és nem egybitesek.

I_Isti 2016.05.04. 07:13:26

egyébként olyan ptk-t, amit állandóan buherálni kell, én is tudok írni.

2016.05.04. 07:50:13

@I_Isti:

Tessék, Trócsányi vegyíti a témákat, lehet rá szavazni:

index.hu/belfold/2014/10/01/trocsanyi_laszlo_igazsagugy-miniszter_interju/

Amúgy csodálatra méltó, hogy a legnagyobb magabiztossággal egybitesezel egy olyan interjú alatt, amiből valószínűleg egy mukkot sem értesz.

I_Isti 2016.05.04. 08:27:41

@grundigg: "Én például teljes mértékben azonosulni tudtam a devizahiteles ügyek rendezésével és a választott jogi megoldással. Ezen a területen rendet kellett tenni."

Én meg nem.

Jean Sol Partre 2016.05.04. 13:45:05

" Trócsányi László maga kereste meg a Mandiner.jogot, hogy a módosításról – és csak arról – interjút adjon"

szóval propaganda
süti beállítások módosítása