„Egy kicsi tűz” – Balog Zoltán és Röhrig Géza a zsidó-keresztény együttélésről
2016. április 16. írta: Redakció

„Egy kicsi tűz” – Balog Zoltán és Röhrig Géza a zsidó-keresztény együttélésről

rohrig_balog.jpg

Bármikor megvédené Magyarországot és itthon tudná a legtöbbet adni Röhrig Géza, az immár Oscar-díjas Saul fia c. film régóta New Yorkban élő főszereplője. Nem más, mint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere faggatta őt erről – s ők ketten egymást hitről, hazáról, világról, kereszténységről és zsidóságról. És még sok minden másról. Hivatalban lévő fideszes, református lelkész-miniszter és mélyen vallásos, Oscar-nyertes zsidó költő találkozása a református templom oltáránál. Tudósításunk.

Nem hirdették agyon a rendezvényt, az egész másfél órás volt és megbújt egy templomban, pedig volt benne hírérték bőven: Balog Zoltán emberminiszter vendége volt Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője. Csütörtök este a Hold utcai református templomban – Balog itt volt lelkész miniszterkedése előtt – találkoztak a Református tavasz rendezvénysorozat keretében, s ritka érdekes beszélgetést produkáltak ők ketten.

Hivatalban lévő fideszes lelkészminiszter és mélyen vallásos, Oscar-díjas zsidó költő találkozása a református templom oltáránál – már az alaphelyzet sem mindennapi. Egy-két közéletet érintő érdekesség is kibukott az este során, s mivel a diskurzus sokkal mélyebb volt ezeknél, gyorsan le is tudjuk őket.

1. A beszélgetés egy pontján Balog megkérdezte Röhriget, hogy friss Kossuth-díjával ugyan mit keresett a pedagógustüntetésen, ahol „a te Zoli barátod” lemondását követelték. Röhrig elmondta: kiment a Parlamentből, hazafele indult, de ott voltak a tüntetők és szelfizni kezdtek vele. Nem szándékosan vett tehát részt a megmozduláson, csupán haza akart jutni.

2. Kiderült, hogy Balog terjesztette fel Kossuth-díjra Röhriget.

3. Röhrig a díszvacsorán felajánlotta szolgálatait Orbán Viktornak. Nem a miniszterelnök vagy a kormány érdekében, hanem az országéban, de felajánlotta.

4. Balog megkérte Röhriget, hogy védje meg Magyarországot az EU-val szemben. „Bármikor” – vágta rá Röhrig. És nem viccelt.

A kiragadott részletek viszont messze nem olyan izgalmasak, amilyen a vita maga volt.

Stumpf András tudósítását Keresztény.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr788632356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.04.16. 16:57:39

Szerintem Röhrig egy teljesen hétköznapi intellektus, akitől elvárnák, hogy okosakat mondjon. S mivel ilyeneket nem tud, ezért, akaratlanul is, fölényeskedni kezd. Ha egy katolikus így beszélne a zsidóságról, mint ő a kereszténységről (főként, ha olyan mértékű teológiai tájékozatlanságról tesz tanúságot, mint Röhrig), abból világra szóló botrány volna, de a balfax Balog hülyén bazsalyogva benyeli a sok üres nagyképűsködést, féligazságot és/vagy zagyvaságot és makogva igyekszik menteni a helyzetet.

Alapból egyébként abszolút helytálló Röhrig viszonya a zsidó-keresztény-kérdéskörhöz. Ugyanis vagy a zsidóknak vagy a keresztényeknek van igaza (vagy messiás volt Jézus Krisztus vagy nem volt az), nem létezhet közös nevező közöttük. De amikor --- mivel ő is tisztában van azzal, hogy álláspontját nem tudja cáfolhatatlanul bizonyítani --- pontatlan bibliai idézetekkel, a keresztény teológiában járatlanságot eláruló megmondásokkal és teljesen abszurd erkölcsi ítéletekkel próbál súlyt adni szavainak, azzal nem csak ellenszenvessé, de hiteltelenné is teszi egész föllépését.

legeslegujabbkor 2016.04.16. 22:19:00

"Hivatalban lévő fideszes lelkészminiszter és mélyen vallásos, Oscar-díjas zsidó költő találkozása a református templom oltáránál – már az alaphelyzet sem mindennapi."

Kár hogy Isten nem volt ott.

gyalog.galopp 2016.04.17. 11:09:14

Kerestem a tüzet, de csak ezt találtam:

"„A katolikusokkal sem vagyunk ám olyan jóban. Vagy ők velünk”, a közeledést ott sem egymás felé kell megtenni, hanem Krisztus felé, „és aztán ott, nála találkozunk”. Valahogy így kellene a zsidósággal is.

„Ne hülyéskedj” – zárt rövidre Röhrig, ..."

Gondolom ez lett volna a tűzkeresztség.
Ez van , mikor nagy szellemek találkoznak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.04.18. 06:35:45

Én azt hittem ismerem a Szabó István-életművet, de két nappal ezelőttig azt sem tudtam, hogy ez a film létezik. Rendesen el lett ásva!

Mivel erősen kapcsolódik a poszthoz, ajánlom mindenkinek megtekintésre:

www.youtube.com/watch?v=V5fo4hEe1RQ

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2016.04.18. 17:06:24

"Oscar-díjas zsidó költő" - gyönyörű tömörítés, de ég szebb, ha kicsomagoljuk: Oscar-díjas film színésze, hászid zsidó és magyar költő. :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.04.18. 18:05:30

@Pável:
"ég szebb"!? maga holoélvező sintér állat! :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2016.04.18. 18:05:46

@Pável:

" 'Oscar-díjas zsidó költő' - gyönyörű tömörítés, de ég szebb, ha kicsomagoljuk: Oscar-díjas film színésze, hászid zsidó és magyar költő. :)" --- írod.

...és szépségkirálynő.

I_Isti 2016.04.19. 08:27:09

@bbjnick: "nem létezhet közös nevező közöttük."

Az megvolt, hogy az Új Jeruzsálem alapjain tizenkét zsidó név lesz? A kapukon meg másik tizenkét zsidó név?

Szerintem nem fonetikus latin átírással lesz, mert az elég hülyén nézne ki.

Meg tudod: nem a zsidóság a vadolajfa, hanem a kereszténység a vadolajfa ága, ami beoltatott a szelíd olajfa gyökerébe, hogy részese legyen a szelíd olajfa gyökerének és zsírjának. Ezért nem érdemes kevélykedni.

Bell & Sebastian 2016.04.19. 14:28:58

@legeslegujabbkor: Nem érdekli a zsi-ci galamberegetés.

Bell & Sebastian 2016.04.19. 14:31:47

@bbjnick: Ha világbéke és éhező, afrikai gyerekek, akkor sanszos.

Bell & Sebastian 2016.04.19. 19:43:30

Most kezd csak megjönni a mérgem!

Kettő agyhalott beszélget, a harmadik meg éljenzi. Hogyan lett ezekből Tényező? Aki erre tudja a választ, ez egyben a talányt is megfejtette, miért állunk a törött szekértengely mellett.

Mindig is létezett iránytű a magyarság részére, szerencsésebb esetben az államegyház képes volt ezt felmutatni.

A zsidó nyilván gumimaciból készül, mert sosem derül ki, hogy vallási- vagy etnikai értelemben zsidózik az alany, súlyosan téves állítmányt letéve mint Krisztusról, mint a zsidókról, mint a keresztényekről és ezek egymáshoz viszonyulásáról.

Én nem tudom mi folyik itt, de Balog miniszter ugyanolyan tévedés vagy politikai vicc -kategória, mint a többi ministránsa a főministránsnak.

Kit tetszenek szolgálni, csókolom? -erre vajon mi lenne a helyes válasz? Nem nézem ki egyikből sem, hogy elsőre eltalálná, ha pedig ezek nem tudják, a főnökük sem tudhatja.

Akkor meg mi a lópikulát akarnak? Mert prédikálni a hordóról, azt jól tudnak, csak semmi veleje nincsen. Történelem Ura, az meg mi, te félkegyelmű!

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.04.19. 22:43:57

@Bell & Sebastian: Ne vedd dicséretnek, de biboldó nickkel történt kommentváltásod is izgalmasabb volt, mint a fenti "vita".

Bell & Sebastian 2016.04.19. 23:16:12

@Disznóvári: A múlt nyalogatása köpködéshez vezet.

Ezért inkább a jövő aggaszt, nevezetesen: Balog vándorprédikátor mindel jel szerint Orbán lelki vezetője, indirekt az országé, amit mi mind megszívunk, kivétel nélkül.

Pedig az elvárás jogos abban a tekintetben, hogy ennyi ésszel és élettapasztalattal tolmács nélkül, önállóan is tudnia kellene értelmezni az Evangyéliumot, vagy hogy mongyák a körösztyének.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2016.04.19. 23:53:07

A Saul fia amúgy szerintem tehetséges film.
De a sok szempontból előzményének tekinthető Jöjj és lásdot (Elem Klimov, 1985) nem sikerült felülmúlnia. Szerintem überfasza még most is.

2016.04.20. 02:28:30

Annak, hogy Röhrig költő, mi köze az Oscar-díjhoz? Költőként valószínűleg sose futott volna be...

Két valláso fanatikus hájjal kenegeti egymást. Ez miért érdekes? A protestánsok mindig is nagy filoszemiták voltak. A katolikusok meg nem tudják eldönteni, hogy a protestánsokat vagy pedig a zsidókat gyűlölik jobban. De majd Ferenc pápa keblére ölel mindenkit és megalapítja a Római New Age Marxista Egyházat.

tevevanegypupu 2016.04.20. 09:12:18

Mind a kettő hülye. És nagy valószínűséggel ezt is gondolják egymásról, csak képmutatnak..mindenféle érdekből kifolyólag. Csak ezt mink tudjuk, szóval felesleges, utálják csak nyugodtan egymást, mink is így teszünk, utáljuk őket, mert manipulálnak, mert - mondjuk Röhrig azért valamivel tehetségesebb mint Balog - mert ártanak és mert képtelenség attól az eszmeiségtől megszabadítani az országot amit mindketten képviselnek. Hamis próféták.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.04.20. 14:03:45

@Bell & Sebastian:
emlékszik, hogy megjósoltam tibibácsi politikai halálát. ugyan ezt teszem ezzel a faszfej baloggal is.

murcielago 2016.04.20. 21:11:34

@jose maria padilla:
Van ebben valami, amit mondasz...
De kicsoda tibibácsi? (persze, csak ha publikus)

Bell & Sebastian 2016.04.20. 23:51:25

@jose maria padilla: Hogyne emlékeznék, Grift örök. Nagy kár, hogy nem örökölte senki a tehetségét. :)

gyalog.galopp 2016.04.21. 10:28:41

A két lángelme megítélése nem lehet gond, nekem Micimackó és Malacka épületes eszmecseréi ugrott be velük kapcsolatban.
Stumpfól meg úgy szeretném elhinni, hogy valami ügyes iróniát olvastunk tőle.

Jean Sol Partre 2016.04.21. 10:46:02

@gyalog.galopp: "Stumpfól meg úgy szeretném elhinni, hogy valami ügyes iróniát olvastunk tőle"

:D szerintem sajnos nem

2016.04.21. 13:19:06

@gyalog.galopp:

micimackó egyszerű, természetes, brilláns.

a fenti két kufár még őszi levélnek is kevés volna a történetben.

továbblépésnek: "the tao of pooh"

gyalog.galopp 2016.04.21. 14:21:20

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

Tudsz olvasni? Én nem azt mondtam, hogy ez a két emberke tragédia micimackó és malacka.
Ami gyermekkorban egyszerű, természetes és briliáns, az meglett felnőttkorban már nem az.
Én erre utaltam!

2016.04.21. 14:50:31

@gyalog.galopp:

az élet felnőttkorban sem kell hogy más legyen, keresd a megoldást egyszerű természetes módon.

micimackó nem csak gyerekmese, hanem útmutató az eltévedt felnőtteknek.

a tudás megszerzése könnyű, megértés már nehezebb fokozat.

kellemes olvasást és gondolkodást.

gyalog.galopp 2016.04.21. 15:43:14

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!:

baszki, már ezért megérte, most tudom meg, hogy a micimackó egy biblia
süti beállítások módosítása