Tóth Csaba: Palpatine érthetőbb Hitlernél a mai fiataloknak
2016. április 07. írta: Redakció

Tóth Csaba: Palpatine érthetőbb Hitlernél a mai fiataloknak

palpatine.jpg

Miért nem működik jól a demokrácia Star Wars Régi Köztársaságában vagy a Star Trek Föderációjában? Mivel veszi el a zsarnokság élét Ann Leckie trilógiájának egyeduralkodója? Mi a politológiai tanulsága a Dűnének és mit tanít nekünk a propagandáról az Éhezők viadala? Tóth Csaba politológussal a jövő héten megjelenő, sci-fi univerzumok politikai kérdéseit boncolgató könyve kapcsán beszélgettünk.

„A legnépszerűbb téma mostanában nyilván a Star Wars. Az előzménytrilógiában sokak szerint túl sok volt a politika, a tavalyi filmben pedig, szintén sokak szerint túl kevés. Hol az igazság?

A franchise láthatóan abba az irányban halad, hogy az eredeti trilógia kalandosabb, politikamentesebb irányát hozza. Persze ott is rengeteg érdekes kérdés van: a lázadás vagy az egész császári berendezkedés témája. Az eredeti trilógia második, harmadik részében, amikor megismerjük Palpatine és Darth Vader bonyolult viszonyát, Lando Calrissian, Jabba, a Jedik szerepét… Az első film a legkevésbé politikai, aztán egyre erősebb lesz ez a vonal. Hogy ez jó vagy rossz, nem tudom eldönteni, hiszen elfogult vagyok. De lehet, hogy az új trilógiában is egyre erősebb lesz ez a szál.

A Star Wars-szal foglalkozó fejezet egyik érdekes gondolata, hogy miközben a Birodalom végig egy rendkívül komoly fenyegetésként jelenik meg, valójában igencsak gyenge lábakon áll.

Egy olyan birodalomról beszélünk, amelyet gyakorlatilag egyetlen szereplő akarata tart össze. Ez a legsérülékenyebb politikai berendezkedés, ami össze is omlik a végére. A régi köztársaságról tudjuk, hogy minden problémája ellenére évezredekig fennállt, míg a Birodalom húsz évig. Sérülékenységének egyik oka, hogy a Sithek paranoiájuk miatt valószínűleg alkalmatlanok arra, hogy egy államot vezessenek. Minden diktatórikus rendszer szenved attól, hogy a vezetője paranoiás; Palpatine idején ez egészen abszurd mértéket ölt.

Másrészt a Birodalom csak indirekt kontrollt tud gyakorolni. Csak olyan bolygókat látunk, ahol alig van jelen a Birodalom. Nem nagyon van ösztönző, hogy a polgárok miért működjenek együtt a Birodalommal. Nem látunk olyan szereplőt, aki őszintén szeretné az államalakulatot. Még a kommunista államokban is voltak őszinte, hithű kommunisták. Itt nem látunk ilyen szereplőket. Milyen birodalom az, ahol a fantasztikus császárt egyetlen Jedi és egy ewok-sereg képes legyőzni? Persze, csapda volt. De még akkor is, ha Luke Skywalkert helyben megölik, a barátai elérhették volna a sikert az Endoron, és akkor ugyanúgy megsemmisül a Halálcsillag. A politikatudomány úgy hívja ezt, hogy a rossz király problémája: minden dinasztiának az öröklés jelenti a legnagyobb problémát.

A Jedi Tanáccsal sem bánt kesztyűs kézzel: antidemokratikus, politikaellenes társaságként festi le őket. Lényegében miattuk nem is demokrácia a Köztársaság.

Ez az egyik fontos elem, a másik az, hogy a Szenátus a bolygók belső életébe nem szól bele. De valóban: a Jedi Tanács egy mélyen antidemokratikus szerv, ráadásul politikaellenes is – mindezekkel együtt nagyobb felelősséget vesz magára, mint amit képes ellátni. Azt is látjuk, hogy nem képes megállítani Palpatine hatalomra kerülését. Rengeteg pont van, ahol közbeavatkozhatnának a Jedik, de nem bíznak a politikusokban. A kedvenc jelenetem, amikor Yoda mester és Windu mester a Szenátus fölött állnak és lenézik a politikusokat, kicsit a szakértő értelmiségre emlékeztető attitűddel, hogy hát majd mi megoldjuk a végén. Hát nem tudják megoldani. Elképesztően későn veszik észre azt, ami zajlik. Egy gimnáziumi történelmet megtanuló diák előbb észrevenné Palpatine-on, hogy itt egy hatalomkoncentráció történik. Hogy a Jedi Tanács nem tudja összetenni az egy meg egyet, hogy van egy hatalomkoncentráció, illetve zavar az Erőben... Hogy ez a kettő esetleg összefügghet? Ez az ő arroganciájukat jelzi, ami része is a dramaturgiának persze.”

Pintér Bence interjúját Sci-fi.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr258575920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.07. 13:50:18

Film-történelem, elcsépelt hitlerezés.

aki nem álomvilágban él, annak olvasmány:

The Road to War II

www2.bc.edu/john-heineman/roadi.html

oldal alján link a folytatáshoz.

Gerechtigkeit für Deutschland!

GNDL 2016.04.07. 13:51:46

Ma amikor már napi szinten két kézzel fosztogatják a közpénzt a fideszes elvtársaitok, lásd a 10 évre titkosított „migránsvészhelyzet” leple alatt nyilvános közbeszerzési eljárás nélkül a kommunista rendeleti kormányzással súlyosbított több tízmilliárdos közpénztolvajlást csak az elmúlt órákban, ti is tudjátok miről kell blogolni... Nagyon képben vagytok a magyarországi közállapotokkal. :D Persze, hogy nem...

Bell & Sebastian 2016.04.07. 14:25:50

Ha majd a robotok dolgoznak mindenki helyett, kiváló téma lesz egy doktorihoz, valamelyik bukfenc-egyetemen. A lószar diszkrét bája - szaglássérülteknek.

Conchobar 2016.04.07. 15:25:00

Hogy tudott a címig elvergődni Hitler, mikor egyetlen szó, de még utalás sincs rá a beszélgetésben? Abban beszélgetésben, amiben teljes komolysággal elemezgetnek képzeletbeli államok képzeletbeli berendezkedését

Conchobar 2016.04.07. 15:27:52

@GNDL: "ti is tudjátok miről kell blogolni..." - Ne tessék már igazságtalanul kritizálni őket. A demokráciából autokráciába tartó Palpatine akár Orbánnal is azonosítható

Jean Sol Partre 2016.04.07. 17:17:09

egy cikk a mandin, ahol a sorok közt kell olvasni, egy titkos Orbán kritika?

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.08. 05:36:12

a galaktikus helyett a balaktikus köztársaság bukásának okairól írhatna jar jar csabinks, ha már a feri bácsi késik a kib*szott jó könyvekkel.

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.08. 05:38:11

@Jean Sol Partre: palpatine oldalán mindenesetre már ott áll egy kopasz.

Tehéntőgy 2016.04.08. 07:57:27

@Conchobar: Ugyan, ennek a beszélgetésnek sokkal több köze van a valósághoz, mint mikor anno Aristo folyton Épeiroszi Pürrhosz pályafutásából meg Suetoniusból próbálta meg itt levezetni, hogy miért kell agyonverni minden komcsizsidót :-)
@poszt: "De még akkor is, ha Luke Skywalkert helyben megölik, a barátai elérhették volna a sikert az Endoron, és akkor ugyanúgy megsemmisül a Halálcsillag."
Szerintem nem, mert valószínűleg Luke és Vader döntése és az Uralkodó halála billentette ki akkori állapotából oly módon az Erőt, hogy az sorsfordulatot okozzon az ütközet más pontjain is.

Pelso.. 2016.04.08. 09:31:49

@Herr Stacheldraht Leger: Psszt! Megtudtam, hogy Boba Fett áll az MKB-ra ajánlatot tevő Kék Robin sca mögött. Pénz nélkül ugyan, de az majd megoldódik. Remélem, magyar állampolgár, nehogy már idegen kézbe kerüljön, fúj.
Miket firkálok, nem illik itt ilyesmit, mi is a megengedhető téma?

Herr Stacheldraht Leger 2016.04.08. 16:09:35

@Pelso..: téged tényleg továbbképzésre kell küldeni, mon capitaine

na lássuk:

boba fett, az kékgalléros bűnöző. ráront a bankra, lövöldözik tsúú-tsúú, felmarkolja a star crediteket és húz el, nyomában a space police nénó-nééé-nóóó. szánalmas oldschool szakmabeliség.

a Magyar Konzi Bankrablás az fehérgalléros performansz. először (a nemzet nevében, a zemberek pénzén) államosítasz egy bankot, áron felül, így járulékos haszonként a külföldi tulaj gazdaállama kevésbé kritizálja az unorthodox/illib figurákat egy ideig. utána csinálod, amit a bank csinál, hitelt helyezel ki. furamód haveroknak, furamód szinte v. teljesen ingyen pénzként. ostobán gazdálkodni legális. legfeljebb feltőkésíted a bankot újra (a nemzet nevében, a zemberek pénzén), majd akár direktbe eladod a haveroknak az egészet bagóért (és/vagy a nemzet nevében, a zemberek pénzén szerzett hitelből, amit egy másik jóvonalasított bank ad). ennyike. bankból búvárszivattyú, ez a gógyis magyar furfang!

murcielago 2016.04.08. 16:57:08

Szerintem bárki bármit is mond - Jar-Jar Binks gungat a kulcsfigura.

Ezt bizonyítja, hogy bár minden nézői korosztály feszengve nézi őt a vásznon, az alkotók mégis körömszakadtáig ragaszkodnak hozzá..

youtu.be/yo7_qW4pPrc

Nem és szellem 2016.04.12. 16:58:41

Palpatine mennyivel rosszabb, mint a baloldali Merkel-rezsim?
süti beállítások módosítása