Feltámadás, itt? Kárpátalja a háború árnyékában
2016. március 28. írta: Redakció

Feltámadás, itt? Kárpátalja a háború árnyékában

karpatalja.jpg

A kárpátaljai magyar jövő régóta ácsolt koporsójába ütik éppen az utolsó szögeket a kelet-ukrajnai ukrán-orosz csatározások árnyékában. 2016 nagyhetén, ahogy Kárpátalján járunk, leszögezhetjük: itt már nem lesz magyar feltámadás. Épp elég feladat a túlélés. Riportunk a máltaiak segélyakciójáról, fiatal magyar háborús veteránokról és az égre néző, reménykedő kárpátaljai emberekről.

Beregszászon vagyunk, Kárpátalján. András egyike annak az állítása szerinti több ezer magyarnak, akiket a beregszászi járásból az ukrán hadseregbe soroztak és vittek az ország keleti részére. Harcolni az oroszok ellen. Ukrajnáért. A kölyökforma veterán kissé kapkodva meséli élményeit. Két és fél hónapja van újra itthon, de hogy a sokkon még sokáig nem lesz túl, az elsőre is nyilvánvaló. Egyenruhája a szoba sarkában, a földön hever. „Soha nem veszem fel. Talán elégetem.”

A szoba sarkában barátnője, a seszőke Angelika ül az ágyon, hallgatagon, leverten és tanácstalan arccal, miközben Andrásból folyik a szó. Zaklatott fegyelmezettséggel beszél két keze között meghalt magyar barátjáról, meg a másikról, az ukránról, akinek a darabjait úgy kellett összeszedniük. Dokumentumokat, katonakönyvet, fényképeket és röntgenképet mutat kérés nélkül is: arról beszél, hogy megy Kijevbe, a hadügyminisztériumba, addig nem nyugszik, amíg nem lesz változás „fent”, mármint a keleti fronton. Merthogy, mondja, ott semmibe veszik a katonát. Most is van olyan magyar barátja, akinek le kellett vágni a lábfejét, de ott tartják, nem kezelik. 1981-es konzervet kaptak – „a döglött halnak jobb szaga van” – meg némi kekszet és teafiltert, ez volt a koszt – hadarja.

Elképesztő történeteket hallunk orosz fogságba esett magyarokról, bénult kézzel is besorozott Vityáról, a magyar cigány srácról. Aztán buszban megbilincselt, diszkóban összefogdosott fiatalokról hallunk, akiket onnan vittek a kiképzésre és a frontra.

Stumpf András riportját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr148532394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Szikora 2016.03.29. 08:51:37

Na ha ők lennének a migránsok,talán nem tiltakozna a Magyar állam sem.D ez csak 1000 km.re zajlik,ők nem hagyjákott az otthonaikat.A büdös közel keleti szarháziak jönnek mint a sáskák.

Conchobar 2016.03.29. 09:17:19

"1981-es konzervet kaptak – 'a döglött halnak jobb szaga van' – meg némi kekszet és teafiltert, ez volt a koszt – hadarja" - Ez nem a ti háborútok, és Ukrajna nem a ti hazátok. Hanem az oligarcháké, meg az USA-ból átrándult ügynököké, meg a Grúziát egyszer már sz@rba-keverőké

annamanna 2016.03.29. 11:49:46

www.karpatinfo.net/cikk/tarsadalom/behivot-kapott-turcsinov-fia

"ifjabbik Turcsinov számára csakis egy alternatív szolgálatban való részvétel megengedett."

www.karpatinfo.net/cikk/belfold/szegenyseg-ukrajnaban-milliokat-iteltek-halalra/ukrajna-szegenyseg-ukran-gazdasag-ukran-valsag-ukrajnai-hirek-ukran-politika-politika

"Ukrajna lakosságának ma több mint 80 százaléka a létminimum alatt tengeti életét, az a mintegy 11 millió ember pedig, akiknek a megélhetésére másfél dollárnál is kevesebb jut naponta, egyszerűen halálra van kárhoztatva. Ukrajna ma minden kétséget kizáróan Európa legszegényebb országa, és az elhalálozások tekintetében – az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint – a második helyen áll a világ országainak rangsorában."

"Az ukránok ma háromszor rosszabbul élnek az úgynevezett „méltóságforradalom” előtti évhez viszonyítva, konstatálja a kialakult helyzetet a Társadalmi Biztonság Alap szakértője, Jurij Havrilecsko, aki szerint a lakosság több mint 80 százaléka egyszerűen nélkülözésre ítélt, míg a nyugdíjasok az éhhalál küszöbén tengetik mindennapjaikat."

"az elhunytak többsége a nyugdíjasok korosztályához tartozik, ám az erre vonatkozó száraz statisztikai adatok mélyen hallgatnak arról, hogy közülük hányan haltak meg az alultápláltság vagy a szükséges orvosi ellátás hiánya miatt. Mi több, a halál évről évre „fiatalodik”: ugyanis minden harmadik elhunyt a munkaképes korosztályból kerül ki, s minden tizedik 35 év alatti. A Demográfiai és Szociális Kutatások Intézetének tudományos munkatársa, Natalija Levcsuk szerint tíz 15 éves kamasz közül ma legfeljebb 6-7-nek van esélye arra, hogy megéri a hatvan évet. Igazán nem hat tehát túlzásnak az Ukrán Közgazdászok Bizottsága elnökének, Andrij Novaknak az a megállapítása, amelyben a kormány megszorító, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követeléseinek feltétlen teljesítésére irányuló gazdaságpolitikáját állami szintre emelt népirtásnak nevezte."

"A közgazdászok szerint ugyanis a jelenlegi körülmények közepette az ukránoknak havi 7 ezer hrivnyára lenne szükségük ahhoz, hogy a lehető legszerényebben meg tudjanak élni, s ne a túlélés legyen a legnagyobb gondjuk. Ugyanakkor a közelmúltban módosított fogyasztói kosár – az élelmiszerek, iparcikkek és szolgáltatások összessége – mindössze 1611 hrivnyában határozta meg azt a minimumot, amelynek a kormány szerint elegendőnek kell lenni ahhoz, hogy senki ne járjon meztelenül, és főképpen ne haljon éhen. Igaz, ez az összeg is csaknem 300 hrivnyával több a hivatalosan érvényben levő létminimum mértékénél, amelynek megállapításánál a hatalom nyilvánvalóan arra gondolhatott, nem fog kicsinyeskedni"

www.karpatinfo.net/cikk/belfold/kest-szegeznenek-magyarok-torkanak-magyarellenes-megmozdulas-ungvaron/ukran-nacionalistak-ungvar-karpatalja-ukrajna-ukrajnai-hirek

"Felvonulásuk közben a Petőfi-szobor előtt elhaladva magyarellenes jelszavakat, mint „Kést a magyarok torkára!” („Мадярів на ножі!”) skandáltak a résztvevők.

A Karpatszka Szics közleményében szeparatizmussal és vandalizmussal vádolta meg a kárpátaljai magyarokat, akik a magyar szavazókörzet iránti igényükkel szerintük az ország egységét oszlatják, miközben – az ukrán törvénnyel szembemenve – sorra veszik fel a magyar állampolgárságot.

Hogy konkrétan mit értenek vandalizmus alatt, arról nem szól a fáma, ahogy arról sem, hogy az ukrán alkotmány s a törvények miként tiltják, vagy hogyan szankcionálják a kettős állampolgárságot."

www.karpatinfo.net/cikk/belfold/kivegzesek-es-ivaszat-az-ukran-hadseregben/ukran-hadsereg-halottak-ukran-valsag-ukrajnai-hirek-ukrajna

"Anatolij Metiosz katonai legfőbb ügyész elmondása szerint több mint ezer fő az ukrán hadsereg nem harci jellegű vesztesége. Az ukrán védelmi erőkön belüli kivégzések, a fegyverek gondatlan kezelése, halálos sérülések, balesetek és "állítólagos szívbetegség" miatt halnak meg harc nélkül a legtöbb esetben ukrán katonák - mondta el a főügyész.

Matiosz ismertette az esetet is, mikor egy részeg ukrán katona gránátot dobott egy kályhába és ezáltal harminc társát ölte meg - írja a Korrespondent.net."

annamanna 2016.03.29. 11:50:21

www.karpatinfo.net/cikk/belfold/magara-hagyott-ukrajna/ukrajna-majdan-ukran-valsag-politikai-valsag-ukrajnaban-ukran-politika-ukrajnai-hirek-politika

"Az ukrán kormány néhány tagja mintha elveszítette volna józan ítélőképességét, és ma is megvalósítható célnak gondolják az ország közeli NATO- és EU-tagságát. Kétségbe vonják az ukrán belpolitikai válság létezését, ehelyett Oroszország Ukrajna elleni agressziójáról beszélnek. Porosenko többször hangsúlyozta, hogy országa a demokráciát és a szabadságot védelmezi, ezért nem érti, hogy a Nyugat miért nem nyújt fegyveres segítséget Ukrajnának.

Az ukrán államfő szerint azért van szükség a kelet-ukrajnai szeparatisták elleni harcra, hogy Európa elkerülhessen egy újabb bevándorlási hullámot. Porosenko ezzel próbálja zsarolni nyugati, demokrata barátait, függetlenül attól a ténytől, hogy az Ukrajnában elnyomott oroszok értelemszerűen Oroszországba menekültek. Becslések szerint jelenleg több mint kétmillió ukrán állampolgár tartózkodik Oroszországban.

A milliárdos Porosenko elnök végső kétségbeesésében kizárólag az Oroszország elleni hangulatkeltéssel próbálja a helyzetét stabilizálni, és további nyugati segélyekben reménykedik. Csakhogy időközben változtak az USA külpolitikai prioritásai, ezért az ukrán elnök egyre inkább magára marad. Legutóbbi kijelentése, miszerint a Krím félsziget az ukrán állam elidegeníthetetlen része, és a „tolvaj” országnak vissza kell adnia a lopott holmit, arról tanúskodik, hogy nem észleli a nemzetközi viszonyokban végbement változásokat.

Ukrajna menthetetlenül sodródik a csőd felé, az Európai Unió és Oroszország viszonya megromlott, az Amerikai Egyesült Államok vezetőit pedig a legkevésbé sem érdekli az ukrán nép sorsa. A többnyire kommunista gyökerű oligarchák pedig mindig megtalálják a további gazdagodás útját.

Az oligarchák uralma és érdekellentétei, valamint Ukrajna földrajzi helyzete miatt az ország hosszú távú sorsa bizonytalan."

annamanna 2016.03.30. 04:21:25

"A hivatalos látogatás során a minisztert a bázis parancsnoka az étkezdén és a konyhán kívül mindenhol körbevezette. Azonban a miniszter ragaszkodott e két helység megtekintéséhez is. Nos, mint a mellékelt képekből is látszik nem éppen emberi körülmények fogadták. A miniszter hirtelen szóhoz sem tudott jutni, később is csak káromkodással tudta kifejezni véleményét az étkezdében és a konyhán látottakkal kapcsolatban."
www.karpatinfo.net/cikk/belfold/ezt-eszik-az-ukran-katonak

"A korrupt tisztviselők megpróbálják visszavezetni a parlamentet a politikai rabszolgasághoz. A korrupt hivatalnokok továbbra is lopnak, zsebes parlamentre és az erre kiképzett képviselőkre van szükségük. Ukrajnában nincsenek igazi politikai pártok, helyette olyan politikai bandák vannak, melyeknek egy céljuk van - hatalomra jutni, hogy fosztogassák az országot."
www.karpatinfo.net/cikk/belfold/porosenko-egykori-kepviseloje-csak-dulakodas-utan-tudott-bejutni-parlament-tanacstermebe-video/dulakodas-ukran-parlament-ukran-legfelsobb-tanacs-ukran-politika-video-ukrajna-ukrajnai-hirek-politika

"Verekedés tört ki a parlamentben Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök felszólalásakor - írja az LB.UA.
A konfliktus akkor vette kezdetét, amikor Oleh Barna, Porosenko Szolidaritási Blokkjának (BPP) képviselője a miniszterelnökhöz sétált és megpróbálta felemelni őt, hogy kivigye a helyiségből. A Narodnij Front képviselői ekkor a miniszterelnök védelmére siettek. Ezt követően kisebb tömegverekedés alakult ki."
www.karpatinfo.net/cikk/belfold/tomegverekedes-tort-ki-legfelso-tanacsban-video

"a kárpátaljai csempészhálózatot a kijevi kormány tagjai, egész pontosan a miniszterelnök és a belügyminiszter ellenőrzi."
"A fő cél pedig, hogy Kárpátalját "a miniszterelnöknek adják"
www.karpatinfo.net/cikk/belfold/baloga-karpataljai-csempeszetet-jacenyuk-es-avakov-kontrolalja

"Hírek szerint Magyarország kormánya hamarosan programot indít Kárpátalja – azon belül a túlnyomó többségben magyarok lakta Tisza-túlparti régió – számára a helybeli gazdálkodás megsegítéséért és fejlesztéséért. A tervezett, meghatározott célú és nagyságú állami támogatások mellé be kívánják vonni a kárpátaljai – és magyarországi – vállalkozókat, befektetőket. Elsősorban azokat segítenék pénzzel és különféle eszközökkel, akik a mezőgazdaságból, állattenyésztésből, házi- és kisiparból, kézművességből, turizmusból–vendéglátásból és más szükséges, megélhetést nyújtó, hasznos szolgáltatásokból élnek - számol be a Magyar Hírlap.

Van erre példa a jelenből: Vajdaságban tavaly indult meg az öt évre szóló gazdaságfejlesztési terv, amelyet a magyar kormány összesen ötvenmilliárd forinttal támogat. A pénzt ez évtől kezdve 2018-ig évenként elosztva kapják meg, részben vissza nem térítendő összegben és/vagy hitelezési program keretében. A hangsúly ott is az agráriumra, kis- és közepes vállalkozásokra, turizmusra és vendéglátásra helyeződik. A tervben való részvétel a szerb–magyar állampolgárokra vonatkozik, gyakorlati célja az ottani, őshonos magyar családok boldogulása, gyarapodása és helyben marasztalása a többségi szláv etnikum dominanciájával szemben."

"A 21. századi Európa szégyene, hogy az egykori magyar államtól elszakított országrész lakossága ez idő szerint mélyen a legszegényebb a gazdag kontinensen! Átlagjövedelmük a magyarországi, szlovákiai és romániai szinthez képest is hihetetlenül alacsony – a munkás és pedagógus tizenötezer-huszonötezer forintot érő helyi pénzt keres (az árucikkek és szolgáltatások Kárpátalján, arányosan, többe kerülnek a Magyarországinál). Kárpát-Ukrajnában negyven százalék feletti a munkanélküliség.

A nyomor szintjére süllyedt országrészt egyedül azt tartja fenn, hogy a jól termő öntésföldek, zöldséges-, gyümölcsös- és szőlőskertek még mindig a tartomány éléskamráinak számítanak. A meghirdetett, Darányi Ignác nevét viselő nemzeti tervprogram keretében történő fejlesztési és támogatási program szó szerint a mentőkötelet nyújtja az ottaniaknak. Az erre szánt összegről még nem született kormányzati döntés, a gazdasági mentőakció neve hivatalosan: Egán Ede-terv."
www.karpatinfo.net/cikk/gazdasag/mentesi-terv-karpataljaert/karpatalja-magyarorszag-mezogazdasag-gazdasag-ukrajna-ukrajnai-hirek

2016.03.30. 16:28:59

Magyarországra jelenleg csak Ukrajnából érkezhetnek a nemzetközi jog szerint is menekültnek tekinthető emberek. A mohamedán horda, akik átbumliztak 3 vagy több országon, nem ilyen. Az ukrajnai magyarokat kellene befogadni, ahogy anno a szerbiaiakat is, akik a behívó elől menekültek. Én emlékszem erdélyiekre is, nem volt egyszerű velük, volt köztük rengeteg bűnöző, hazug, antiszociális, buta, lusta, erőszakos, de ők legalább tényleg a szomszédból jöttek, nem Bangladesből, Afganisztánból, hazatérésükre volt esély, egy országhatárt átlépve kértek menedéket.

annamanna 2016.04.11. 03:46:03

Na végre lemondott Jacenyuk. Ezt Ukrajnában már alig várták, február 16-án már ilyen címmel jelent meg egy hír: "Ütött Jacenyuk utolsó órája"
www.karpatinfo.net/cikk/belfold/utott-jacenyuk-utolso-oraja/arszenyij-jacenyuk-ukrajna-ukran-politika-ukrajnai-hirek-politikai-valsag-ukrajnaban
süti beállítások módosítása