Pukli nyuszi esete a vadászpuskával
2016. március 16. írta: Stumpf András

Pukli nyuszi esete a vadászpuskával

pukli_istvan.jpg

Mintha valami sorozatot néznék. Régóta. A forgatókönyvíró ennyi idő után nem talál újabb fordulatos eseményeket, konfliktusokat, megismétli hát a már látottakat újonnan érkezett szereplőkkel. Egyszer működött, hát biztos lesz élvezeti értéke most is. Ilyen érzésem volt tegnap. A régi történet, régi és új szereplőkkel, de csakis a régi szerepekkel.

Mintha csak 2012-t írnánk. Az egyik szereplő nem is változott: Orbán Viktor. Kezében ott a szablya, amely most is Brüsszelre mutat. Bejött akkor és be fog jönni most is. Az apropó éppen más, idén nem a bankadót fenyegeti a „nem Moszkva”, hanem már egész Európát a migránsügy miatt, de a fő gonosz szerepét minek újraosztani?

Ami nem romlott el, azon nem kell változtatni – szép, konzervatív alapgondolat. Még akkor sem kell tehát, ha épp pont nem Brüsszel tehet a töketlenkedésről és a migránshelyzet félrekezeléséről, sokkal inkább a nyugati nemzetállamok, elsősorban pedig maga a Bundesmutti.

„Nem fogjuk hagyni, hogy ránk erőltesse kozmopolita bevándorláspolitikájának keserű gyümölcseit, nem fogunk bűnözést, terrorizmust, homofóbiát és zsinagógákat gyújtogató antiszemitizmust importálni Magyarországra...”

Nos, ez inkább Merkelnek szól, mint Brüsszelnek – az viszont mégsem lenne kifizetődő, ha a német gazdaságtól ezer szálon függő ország miniszterelnöke nyíltan Európa erős asszonyával hadakozna. Úgyhogy marad Brüsszel, szimbólummá stilizálva, függetlenül attól: éppen a gyengesége, hatásköreinek hiánya okozhatta, hogy nem volt képes mondjuk egységes európai határvédelemre. Mindegy, a szabadságharcos beszéd kelendő portéka, ráadásul mikor lenne stílszerűbb, mint a szabadságharc ünnepén? A szóhasználat is ügyes, Orbán európai értékeket véd, még a homofóbiát elkerülendő veszélyforrásként jelöli meg, szóval egyfelől nagyon píszí, másrészt azért a tusnádi beszédek hagyományát követve ad csámcsogni valót Gréczy Zsoltnak is, hadd hiszterizálódjonak és hitlerezzenek a ballibek – annál inkább elszigetelik magukat.

*

És itt jön a még durvább déja vu. Az Orbánnal szemben felvonuló tegnapi tömegekben. Röviden: itt az új Milla. Hogy a mostani élharcos Juhász Péter lesz-e majd vagy Bajnai Gordon, az még nem látszik, Pukli Istvánnak mindenesetre kinézhet egy önkormányzati képviselőség, ennyi benne van. Tegnapi teljesítménye alapján több nincs.

Egyórás munkabeszüntetés? Tyűha! Ez ám a félelmetes fenyegetés Orbánra és rendszerére! Egy nagy, nemzeti ellenállási ebédszünet! A kormányfő bizonyára ki is szórta már a kukoricát, készül is rátérdepelni, hogy ezt elkerülje.

A követelés ugyanis, Puklié, ennyi.

Jó lenne persze, ha Orbán menesztené az oktatási államtitkárt meg Balog minisztert, de ez mellékes szinte, amolyan vágy csupán. A lényeg, a kemény követelés nem más, mint hogy Orbán Viktor kérjen bocsánatot. Bocsánatot! És hogy miért? Hát mindenért. A megalázottak és alávetettek szenvedéseiért. Amiért Hókuszpók csúnyán szorította és meg akarta enni Törpillát, például. Aztán: Hófehérkével is mit össze nem gonoszkodott a mostohája! Ideje lenne a bocsánatkérésnek, valóban.

És ne csak Orbán kérjen bocsánatot! Kérjen Áder János is. Ő is mindenért, természetesen.

Ilyen, amikor a nyuszi kezébe kerül a vadászpuska. Látja a nyuszi, hogy két csöve van a fegyvernek, végre nála van, erdők jóságos istene, mennyit várt rá a nyuszi! Gondolja hát, hogy itt a nagy alkalom, egy lövéssel majd rögtön kettőt terít le. Ez csak balul sülhet el.

Zárójel: Áderra felesleges lövöldözni, főleg az után, hogy az elnök éppen múlt héten mutatta meg: a magyar demokratikus berendezkedésben a ballib oldal részéről sajnos sokszor nyálasan ajnározott, a jobboldalon pedig még sajnosabban sokszor lesajnált, a valóságban azonban kulcsfontosságú fékek és ellensúlyok ma is megvannak. Már ha valaki komolyan veszi a feladatát. Áder komolyan vette, az Alkotmánybíróságra passzolta a posta- és az MNB-törvényt. Köszönet elvileg nem járna érte, hiszen csak tette a dolgát, ma viszont, amikor a főnökhöz való lojalitás minden másnál fontosabb szemponttá lépett elő a kormánypárti potentátoknál minden szinten, mégis jár.

Úgyhogy innen is: köszönet Áder Jánosnak az egy hete meghozott döntésért.

*

Puklira visszatérve: lehet, hogy van valami mesterterve a nagy tanárvezérnek, sőt, talán éppen másik hősünktől, Orbán Viktortól leste el a nevetségesnek látszó ultimátum műfaját. Azt ugyanis az akkor éppen ellenzéki vezér vezette be, majd' tíz éve. Emlékszünk, ugye? Hetvenkét órás ultimátum Gyurcsánynak, hogy márpedig mondjon le. Akkor is az volt a kérdés, hogy oké, de ha nem, akkor mi lesz? Nyilván semmi.

Nem is lett semmi. Látszólag. Csak éppen összezárta az akkori koalíciót a csúfos kudarcra ítélt Gyurcsány mögött, megágyazott a négy évvel későbbi kétharmadnak. Orbán messzire lát. Stratégiája is van, nem csak taktikája.

Puklinál egyik sem látszik. Ami csak azért baj, mert a kormány oktatásügyi barmolásai után nem ártott volna, ha van erő – a kormány mint tudjuk, anélkül nem mozdítja füle botját se –, amely képes hatni. Az erő kell, a tömeg szükséges, de nem önmagában való szuperség az, hanem eszköz. Ahhoz mondjuk, hogy határozottan és eredménnyel képviselhesse az álláspontját a tanárszakma az ágazatot érintő tárgyalásokon. Csakhogy azokon Pukli nem kíván részt venni. Ő mondaná meg inkább, ki legyen a miniszter, ki az államtitkár, akkor esetleg elmegy és tárgyal. Na most, hogy ki a miniszter, azt egészen természetes módon a miniszterelnök mondja meg, nem pedig én vagy Pukli István.

Egy konkrét ügy (annak idején a sajtószabadság, most az oktatásügy) harcosából wannabe-kormányfővé válni: ez tényleg nem más, mint a négy éve már látott Milla-sztori.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr888487006

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Stumpf András: Pukli nyuszi esete a vadászpuskával 2016.03.16. 15:13:10

Egyórás munkabeszüntetés? Tyűha! Ez ám a félelmetes fenyegetés Orbánra és rendszerére!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.16. 15:24:00

Soros-Pumukli István drogozott a halálgágogás előtt, ennyi az egész.

tevevanegypupu 2016.03.16. 15:28:28

Gyurcsány 2. És Lázárral akar tárgyalni..ez nem rossz ötlet, erre befizetnék, Lázár mit mond neki. De ha esetleg valami normális pedagógus küldöttség menne, talán eredményre is jutnának..

Žďárský 2016.03.16. 15:42:49

A bocsánatkérés arra jó, hogy konkrét, kézzelfogható és az érintettek többsége jogosnak érzi.
Megfogalmazták a tanárok a maguk pontjait, mit értek el vele? Szóba senki nem állt velük komolyan, ráadásul a kormány és a médiája folyamatosan azt tolta, hogy valójában csak pénzt akarnak, a felmérések szerint pedig ez ment át az embereknek.
Jobb munkakörülményeket és emberi oktatást követelni? Az egységsugarú kádárista átlagmagyarnak fogalma sincs, hogy mi az. A bocsánatkérés legalább konkrét. Mint a vizitdíj meg a kvótanépszavazás. Egyik nagyobb marhaság, mint a másik, de úgy néz ki ez a jövő: populizmussal szemben ellenpopulizmus.

Sir Galád 2016.03.16. 16:21:04

Még néhány ilyen cikk és Stumpfi nyuszi meg a Magyar Időkben találja magát. Brávó elvtárs! Oktatásról is tessék írni valami jót legközelebb!

2016.03.16. 16:54:59

olyan szempontból nem jó ez orbánnak, hogy a baloldali ellenzék nem nyugdíjas közönsége látva a civil töketlenséget könnyen átszavazhat a jobbikra.

unionista᠍ (törölt) 2016.03.16. 16:59:51

@tevevanegypupu:
ha nem balhézni akarnának, hanem tényleg valami megoldást, akkor áderral kellene tárgyalniuk. ő akár egy törvényjavaslatot is bevihet a parlamentbe. a parlamenten kívüli civil mozgalmaknak elsősorban az államfőre, és nem közvetlen a kormányfőre érdemes nyomást gyakorolniuk.

TothJanJ 2016.03.16. 17:16:47

Tárgyalni? Hol élnek ezek; Norvégiában?

Hangoskodni kell, tenyérbemászni, hülyét csinálni mindenkiből (magukból főleg), becsavarintani másokat is, egyesülgetni, civilkedni, választáson indulni és végül betagozódni vagy pofára esni. A jónép csak akkor fogja kicsomagolni a zsírpapírból a kalasnyikovot, amikor ezt már ötször, hatszor végignézte egymás után. Akkor is jó eséllyel rájuk lesznek idegesek és a hetedik elé lőnek egy sorozatot, hogy gyerekek elég legyen, há' miazhogy má megint nem tudom nyugiba megenni a krumplilevesemet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.16. 17:18:17

"Az apropó éppen más, idén nem a bankadót fenyegeti a „nem Moszkva”, hanem már egész Európát a migránsügy miatt, de a fő gonosz szerepét minek újraosztani?"

Nem Európát fenyegeti, hanem a fehér ember túlélését.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2012/03/mohacs.html

tevevanegypupu 2016.03.16. 17:24:31

@unionista᠍:

Minden esetre kell megoldás, valószínű tényleg komoly problémák akadtak ezzel a központosítással, az tényleg röhej, hogy még a krétát meg a wc papírt is a klik rendezi..Nyilván nem így akarták, agy jött ki, valószínűleg nem megfelelő emberek kerültek a vezetésbe..csak tán nem ők is pedagógusok lennének? A kormány próbált tárgyalni - nem pont Balogot meg Rétvárit küldtem volna, Orbán még mindig nem érti, hogy a kdnp sajnos nem teljesíti a hozzá fűzött reményeket - de ezek szerint sokkal több kellene. Hát akkor ne fenyegetőzzenek, ne hisztériázzanak, hanem kérjenek időpontot tárgyalásra. És az olyan irreális pontokat, hogy a tanárokat ne ellenőrizzék, hogy csak 22 órát akarnak dolgozni,meg hogy nincs szükség lexikális tudásra, azt felejtsék otthon. Ja, meg Puklit és Gallónét is. Az egyik kis friss ávh-s ivadék, a másik ugxanaz vénben..nem hinném, hogy a jelenlegi oktatásban éppen rájuk lenne szükség.

Robinzon Kurzor 2016.03.16. 17:28:30

@tevevanegypupu: " És az olyan irreális pontokat, hogy a tanárokat ne ellenőrizzék, hogy csak 22 órát akarnak dolgozni,meg hogy nincs szükség lexikális tudásra"

LOL.

Nem arról van szó, hogy a tanárokat ne ellenőrizzék, hanem hogy annak ésszerű keretei legyenek.
A lányoméknál német órát jött ellenőrizni egy szakfelügyelő, aki nem tudott németül.

Arról sincs szó, hogy nem kell lexikális tudás, hanem az arányokról. Meg a 22 óra sem "munkaidő", hanem tanóra.

De szerintem ezt mind értenéd is, ha akarnád. Vagy nem?

tevevanegypupu 2016.03.16. 17:28:59

@Свобода:

Bocs, de az emberi oktatás nem a kormányon hanem a tantestületen múlik. És de, az egységsugarú kádáristáknak van fogalmuk arról, hogy milyen lehet a jó oktatás és milyen egy fegyelmezett, normális iskola.Semmi esetre sem olyan, ami minél kevesebb munkával, annál nagyobb fizetéssel és a gyerekek hergelésével jár.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.16. 17:32:22

@tevevanegypupu:
".Nyilván nem így akarták, agy jött ki, valószínűleg nem megfelelő emberek kerültek a vezetésbe"

Pontosan így akarták.
Menedzsmentiskolákon azt tanítják, hogy a költségcsökkentés legbiztosabb módja a központosítás. Ha a krétát a legfelsőbb vezetőtől kell igényelni több hetes eljárás keretében, akkor biztos nem fognak feleslegesen kérincsélni.

Azt nem gondolták végig, hogyan fog működni ez a max. néhány 10 ezres vállalatokra kidolgozott rendszer az egész közoktatáson, benne 128 ezer dolgozóval.

Sehogy.

És ezért van Orbán bajban. Ő nem egyszerűen nemzeti maszlagot és védelmet ígért, hanem azt is, hogy jobb lesz. A legvilágosabban a közoktatásban és az egészségügyben látszik, hogy nem lett jobb, hanem rosszabb lett. Vagyis Orbán képtelen a jó kormányzásra.

tevevanegypupu 2016.03.16. 17:43:51

@Robinzon Kurzor:

Értem hát, de bocsásson meg, Orbán hibája az, hogy valaki olyan hülye - nyilván pedagógus - hogy olyat küld németet ellenőrizni aki nem tud németül? Sőt - akármi is a véleményem a Klikről - ezt még róluk sem tételezem fel, ez valami helyi hülyeség lehet, ami előfordulhat még akkor is, ha valami majdnem tökéletes.
Pedagógusok hada vett körül nagyon sokáig, tisztában vagyok vele, hogy nem könnyű hivatás, többet kell foglalkozni az anyaggal meg a gyerekekkel is mint a megadott munkaidő..De hát ezt választották, vagy nem tudták mire vállalkoznak?
Tisztességes alapokra lehetne helyezni az egész tárgyalási ceremóniát, ha nem vitték volna el politikai csatározássá..

tevevanegypupu 2016.03.16. 17:50:12

@Doomhammer:

Persze, nyilván így is lehet nézni, biztos van benne valami..gondolom központosítottak, hogy ne lopják a villanykörtét meg a szines krétát meg mit tudom én mit, ez sajnos mindig szokás volt olyan helyen, ahol számolatlanul állt rendelkezésre minden.

Nem jött be, változtatni kell. Ha Orbán rájön arra, hogy a kormánya és a fidesz és nem utolsó sorban az ország élete múlik azon (az egészségügyre gondolva szó szerint) hogy mielőbb helyrehozza amit elqrtak, még lehetne változtatni, 2018-ig lenne rá idő..És nagyon jól tennék ha sietősen intézkednének, ugyanis nincs alternatíva, el nem tudom képzelni, ki válthatná fel őket..

Jean Sol Partre 2016.03.16. 17:54:57

Magyarán András, neked nem tetszik a rendszer, de mivel téged pont az fizet, nagyon vársz már egy igazi karizmatikus ellenzékire, aki legyőzi Orbánt. Sajnos Pukli valószínűleg nem az, ezért kicsit dühös is vagy rá.
Jól értem?

toportyánzsóti 2016.03.16. 18:05:59

Rég kéne már orvos a csuti pocakmutyihoz,senki nem mer szólni neki Graz után már Döbling a végállomás.Régebben jól reagált a gyógyszerekre független orvos szerint.András rossz lóra tettetek a csutival ez nem teljesen ostobáknak legkésőbb 2002-re már nyilvánvaló volt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.16. 18:06:29

@tevevanegypupu:
"gondolom központosítottak, hogy ne lopják a villanykörtét meg a szines krétát meg mit tudom én mit"

Nem, nem egészen, itt nincs szó lopásról. Én már tucatnyi költségcsökkentési kampányt végigéltem, néhányat magam is csináltam. Az alapelv az, hogy ha magának van egy kerete, akkor maga vesz magának krétát, ha úgy érzi, hogy kell. Ha viszont nincs kerete, akkor kérnie kell. Ügyes szervezéssel elérhető, hogy egyenesen a nagyfőnöktől kelljen kérnie és ki szeret egy rohadt krétáért a szőnyeg szélén állni? Inkább megoldja kréta nélkül vagy vesz maga.

Ezt minden vezetői iskolában tanítják és az egész KLIK erről szól. Csak ekkora méretekben még senki nem csinálta meg. Nem is működik.

Orbánnak ezt megmondták előre, de ő nem olyan nyámnyila alak, hogy elfogadja a kritikát, erőből átnyomta, akárcsak az alaptörvényt, a vasárnapi boltzárat és még sorolhatnám. Most minden a Kedves Vezetőre száll, mivel az ő rendszere olyan, hogy valóban neki kell mindent elrendelnie.

2016.03.16. 18:08:02

@Doomhammer:

A közel-keleti népek fehér emberek.

Az arab és az észak-afrikai is.

Jönne ide hogy közösen megmentsétek a fehér fajt, és ti meg elutasítjátok őket.

Halj ki!, ezt érdemled.

poszter: nagyon átlátszó a fikázásod.
Te mit csináltál eddig az életedben, a butaságok írásán kívül?

toportyánzsóti 2016.03.16. 18:08:38

@BircaHang Média: Ez még 1 kérődzőtől is gyenge,ezé még 1 kopek is sok putingazdádtól.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.16. 18:09:33

@Jean Sol Partre:
Nem, a cikk arról szól, hogy nehogy már a nyúl vigye a puskát. Nehogy már egy Pukli beszóljon, amikor nem az ő kezében van a hatalom.

Most már ideje valamit tenni, mert ezek a nyulak nagyon elszemtelenedtek. Egy róka, esetleg? Vagy még jobb: egy körvadászat?

Pelso.. 2016.03.16. 18:26:08

@Doomhammer: Menedzsmentiskolákon valóban azt tanítják, nálunk a fidesz meglépi a központosítást, amelynek a kézi vezérlés abszolút és hatékony lehetősége, valamint a póráz szorosan tartása a fő eredménye. Ezek a véletlenek, nahát.
Egyébként valóban olcsóbb, hisz így szükségtelen volt magas bérköltséggel pártkomisszárokat ültetni minden suliba, a központ mailben küldte folyamatosan az utasításokat az intézményeknek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.16. 18:44:37

@Pelso..:
"Ezek a véletlenek, nahát. "

Ez nem véletlen, hanem a Fidesz működési módja. Az agytröszt kieszeli, a politikai gépezet sztorit gyárt hozzá, a nómenklatúra végrehajtja, az emberek engedelmeskednek. Azért jó kormányzás ez, mert nem kell törődni a fogalmatlan hangyaemberek időt rabló értetlenkedésével, vagy megszokik, vagy megszökik.

Utoljára Varga Mihály mondta ezt ki, amikor arról dadogott, hogy az EU azért nem működik, mert szociálpszichológiailag bizonyított (!!!), nagyobb csoportok nem tudnak döntést hozni. És ő ezt belenyilatkozta a kamerába, tehát biztos azt hitte, okosat mondott.

Ezek az arcok a mai napig a demokratikus centralizmusban hisznek és ezt ez a cikk is kimondja: nehogy már a nyúl vigye a puskát, nehogy már egy Pukli beszóljon a nagyoknak.

Ha valamit szeretek bennük, az a szerénység.

Pelso.. 2016.03.16. 19:00:46

@Doomhammer: Nahát, ne tettem idézőjelbe a véletlent.
Ezt demokratikus centralizmus működtetést olvasta valahol a 2010-es választási programban?:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.16. 19:07:08

@Pelso..:
Hát hogyne, az írás ott volt a falon.
A 2010-es választási programból, Lázár János fejezete, amelynek címe: Itt az idő, hogy újra rend legyen az országban.

"2.4 Az állam kizárólagos joga és lehetősége
a rend helyreállítására
Ma Magyarországon határozottan világossá kell tenni mindenki számára,
hogy az elszámoltatás, az erős törvények megalkotása, a törvényes erőszak
joga és lehetősége csak és kizárólag a Magyar Államot illeti. Az emberek azért
szervezik és tartják fenn az államot, mert azt várják, hogy az biztosítsa és
megszervezze számukra a közoktatást, a közlekedést, a közegészségügyet és
a közbiztonságot. Így a közösségre bízzák a rendteremtés jogát és kötelessé-
gét is. Az állam legalapvetőbb kötelessége az emberi élet védelme és a tulaj-
don megóvása."

Figyelje meg, ahogy a közoktatást és a közegészségügyet könnyedén összemossa az erőszakszervezetekkel.

unionista᠍ (törölt) 2016.03.16. 19:09:59

@tevevanegypupu:
de a közbeszerzés egy részét főszabályként tényleg központosítani kellene. a kötelező közoktatáshoz szükséges áru beszerzést egész pontosan. tehát a krétát vagy a rostiront például. azt közvetlenül a gyártótól kellene beszerezni. jellemzően a kínai népköztársaságból. minden tanár kap évi n darabot és tessenek beosztani. aztán lehet, hogy a matektanárnak 2n darabra van szüksége, a testnevelőnek elegendő n/2. ezt oldják meg iskolán belül. és informálják az intézményfenntartót arról, hogy n túl kevés, vagy esetleg túl sok. és a következő időszakban ennek megfelelően módosítanak. a közoktatás kötelező része egy meglehetősen egyszerű készletgazdálkodással fenntartható. mert szemben az egészségüggyel a működés többé kevésbé determinisztikus.

értem persze, hogy mi van ha az államilag beszerzett rostiron nem elég jó minőségű. ha a tankerület ugyanolyan áron vagy olcsóbban képes beszerezni egy helyettesítő terméket alapítványi támogatással, akkor tehesse meg. a főszabály az, hogy az árut az állam szerzi be közvetlen a gyártótól.

liberálisék azt mondták, hogy mindenki lopjon keveset. illiberásék azt mondják, hogy kevesek lopjanak sokat. innen nem visszafelé kellene lépni hanem azt mondani, hogy az iskolát nem nagyon kellene szétlopni.

értem, hogy ez nagyfokú uniformizáltságot jelent. de ezt hívják közoktatásnak. főszabályként minden évfolyamban a diákok ugyanazt a füzetcsomagot kapják az államtól. és ezt legyárthatják balatonfűzfőn. úgy, hogy az állam természetben szedi be az adót. mert amúgy a szabad piacon is eladnak füzeteket. 50% újraosztás van. egy papírgyárnak mondhatja, hogy minden második füzet megy a közraktárba. és ebből összeállítják a füzetcsomagot. piszkén ugyanígy elszedi az állam a wc papír felét. és felölti a közraktárakat. a közintézmények kihordják onnan. és az ántsz a mellékhelyiségeket ellenőrzi. a közoktatásban az áru beszerzés viszonylag egyszerű determinisztikus készletgazdálkodás. az egészségügyben bonyolultabb. az egy sztochasztikus sorban állás.

a szolgáltatások igénybe vételét lehet decentralizálni. tehát a tankerület vezetője eldöntik, hogy a keretből hányszor mennek a környékbeli uszodába vagy állatkertbe. alapítványi jelleggel ezt is ki lehet egészíteni. de ezekhez nem adókedvezményt, hanem különadót kellene rendelni az esélyegyenlőség biztosítása végett. ha az egyik osztály az alpokba megy síelni, akkor a másik jusson el legalább a mátráig.

NemodaBuda 2016.03.16. 19:38:20

Ejnye Stumpf, azért egy kicsit tárgyszerűbbnek kellene lenned ! Ha már muszáj valakit elkefélni, akkor az most nem a Pukli, aki egyébként nem nyuszi, sőt ! Orbán téved, ha azt hiszi, hogy ezt az 50 ezres tüntetést egyszerűen a kalapja mellé tűzheti ! Ebből sok minden fog még kijönni, van ami máris kint van. Pl., bátrabbak lettek a kevésbé bátrak. És sokan lettek bátrabbak, mint voltak korábban. És ez már egy nagy tömeg, amelyik akárhol megállít bármit ! Úgy van ez, mint a menekültekkel, tudod ? Azokat is úgy tudja ez a felcsuti bunkó megállítani, hogy beléjük lő- majd meglátod (bár ne így lenne) ! És az 50 ezer értelmiségit sem lehet másképpen megállítani, csak tárgyalásokkal, kompromisszumokkal - vagy le kell lőni őket ! Te mit mondasz, melyik legyen ?

Netuddki. 2016.03.16. 19:40:47

"Egyórás munkabeszüntetés? Tyűha! Ez ám a félelmetes fenyegetés Orbánra és rendszerére! Egy nagy, nemzeti ellenállási ebédszünet!"

Balfaszjóska! Mit akarsz inkább? Ha elkezdenének gyűjteni az orbán kilövésére (frejtomika után szabadon)? Azzal már elégedett lennél?

netnepper 2016.03.16. 19:44:37

Poszterkém butább vagy az amúgy sem túl magas hazai átlagnál.
Direkt olyan szimbolikus követeléssel álltak elő a tanarak, amiről tudni lehetett, hogy nem kell számítani a teljesülésükre. Része a taktikának...

2016.03.16. 20:11:54

"Egyórás munkabeszüntetés? Tyűha! Ez ám a félelmetes fenyegetés Orbánra és rendszerére!"

Hogy kellett volna kezdenie?
Bedob egy atombombát a parlamentbe?

Parajpuding 2016.03.16. 20:17:15

Szórakoztató olvasni, ahogy a fideszszoponc blogok papagájkommandója is megtalálta a naaaaaagy mumust, Pukli Istvánt. Ami természetesen azt jelenti, hogy több van benne, hiszen ha jelentéktelen alak lenne, nem lenne bokafosás fideszéknél. Arról meg egyenesen elfeledkeznek, hogy Pukli nem egymagát jelenti, hanem tízezer, sőt százezernyi pedagógus-diák-szülő tömeget, sőt szám szerint a lakosság 3/4-ét, sőőőőőőt a fideszesek több, mint felét, aki szintén egyetért. De persze ezek a tények a fideszork sereget nem zavarja :DDD

Parajpuding 2016.03.16. 20:18:36

@MikeBoy: azért az épületért kár lett volna.

Hidvégi Mihály 2016.03.16. 20:25:20

Öcsém, Stumpf András, gyerünk-gyerünk, te is kérjél csak bocsánatot, bocsánatot minden magyartól, minden embertől, amiért ennyire az emberiesség kicsiny szikrája sincs benned.

Szégyelld magad, kölök!

Pistike1 2016.03.16. 20:33:31

pukipisti a testvérétől hátramaradt kábítószer hatása alatt vezeti a középszernél is gyengébb pedagógus a tüntetéseket megbekkelő, orbántakarodjoló dk-sokat!

Pyrrhus 2016.03.16. 20:34:40

Káder Ádert nem kell olyan nagyon védeni. Azzal, hogy továbbtolta az AB-nak az elérakott szart, még nem sokat tett.
Majd dönt az a szerv, amelyiknek minden tagja fideszes, és még a nevük is hazugság.
Magyarországnak már nincs Alkotmánya.

Berni Balogh 2016.03.16. 20:35:33

Százezer elkeseredett, sanyargatott tüntető felzúdulása, amiről valakiknek a nyúl meg a puska jut eszébe.
Így voltak ezzel Gerő Ernő elvtársék is, mint minden, a népet lenéző, megvető, gyűlölő, de hazug szavakban persze "imádó" kommunista.
Pontosan így voltak vele, egészen 1956. október 23-a estéig.

tevevanegypupu 2016.03.16. 20:40:41

@Doomhammer:

Minden esetre saját maga kereste magának..nem először kerül nagyon kényes helyzetbe..és sajnos tényleg úgy van, hog még a megrögzött fidesz szavazók is elgondolkodnak azon, hogy erre szavaztak-e..pedig kétharmaddal - még az első ciklusban - de a másodikban is a majdnem kétharmaddal - ha nem is csodát, de nagyon sok mindent megtehettek volna. Stadionok, trafik, vasárnapi boltbezárás, egészségügy, oktatás..mindez most egyszerre szakad a nyakába..nem tudom a hátralévő időben tud-e javítani valamit, ha tényleg olyan makacs mint mondják. Azt értem, hogy a folyamatos gyűlölködés ami a személyét éri meglehetősen érzéketlenné tette, csak éppen van egy olyan tömeg is, ami támogatná vagy támogatta volna..Szóval gondolkodhatna a helyzeten..és eszébe juthatna 2002 is..

hajráargentína 2016.03.16. 20:47:25

Stumpfhoz méltatlan, alacsony színvonalú írás. Mondjuk nincs vele egyedül, Gazda kolléga sem tudott lelépni a cinizmus tengelyéről. Ha ennyit tudtok összehozni az utóbbi évek legmarkánsabb, kimondottan szakmai megmozdulásáról, akkor további jó étvágyat kívánok Orbán bratyó cocializmusához.

tevevanegypupu 2016.03.16. 20:55:58

@unionista᠍:

A központosítás nem rossz ötlet és szükség is van rá, hiszen az egész oktatás egy rendszer a bölcsődétől az egyetemig, gondolom meg kell felelni követelményeknek, amik nem lehetnek mindenfélék, mindenféle tankönyv vagy legókocka szerint, ami éppen tetszik a tanárnak vagy az óvónéninek..

Hogy miért gondolták azt, hogy a ceruzákat meg a rajzlapokat is egy Nagy Központi Elosztóhelyen kelljen igényelni..van gyanúm rá, hogy itt valami anyagi problémák lehettek, amit így gondoltak megoldani..bár az itt esetlegesen meglovasított pénzek meg sem közelítik azt ami elmegy máshol..más zsebbe.

De talán nem is ez a legfontosabb, hanem tényleg az, hogy ne taníthasson bárki saját ideológiai elképzelése szerint - és ezt igenis kell ellenőrizni bármely kormány is van hatalmon - hanem a lehető legszorosabban a bizonyítható tényeknél maradjanak, ez létkérdés lenne..látva ezt a cirkuszt ami most kialakult. Mert nyilvánvaló, hogy ez pártpolitikai tüntetés volt, el lehet képzelni, zárt ajtók mögött mit mondhatnak diákjaiknak Pukliék..

Az egészségügy - látva a kórházakat, rendelőket - szinte megoldhatatlannak tűnik százmilliárdok nélkül, és persze nem az orvosok fizetésére gondolok (az ápolóékra viszont igen) hanem a kórházak állapotára..Gyönyörű, régi műemlékjellegű kórházak rohadnak le kívül-belül, miközben a városi önkormányzatok zenélő szökőkutakat építenek meg városi művelődési házakat dózerolnak le .milliárdokért..Nem igaz az, hogy akinek az Úr hatalmat adott, észt is adott hozzá..

Igazsagoszto buldog seriff 2016.03.16. 20:57:13

Ez a pumukli ez komplett elmebeteg. NORMALIS ????
Felszolitja a miniszterelnokot, hogy kerjen tolle bocsanatat, mert kulonben megbenitja az egesz orszagot ?
Idaig sem volt ketseges, hogy ezt a pedagogus tuntest kulfoldrol szervezik, de miutan most mar jol lathato, hogy ez is csak egy ujabb kormany buktatasi kiserlet, most mar egyertelmu.
Logikus, ha elfogy a kreta az iskolaban, akkor a kormanynak le kell mondani, persze csak miutan mindenki bocsanatot kert, az elmebetegtol. :)))
Ezzel sikerult Gyurcsany Ferenc szintjere sullyedni a figuranak.

miért 2016.03.16. 21:01:01

Sok értelme most sincs a kiskomcsi írásának. Se füle, se ....
Főnöke és a kiskomcsi is elfelejti, hogy a bűnözést, terrorizmust, homofóbiát pont a baltás emelte a politika eszközévé tíz éve a szabadság téren.
Egyszóval igazi bolsi agit-prop írás!

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.16. 21:01:19

rasi nyuszi esete a kastéllyal?

miért 2016.03.16. 21:02:25

@hajráargentína:
Méltatlan? Hiszen máskor sem tud többet nyújtani!

Hakapeszi Miki · http://mentalisdeficit.blog.hu 2016.03.16. 21:05:59

A szerző ma is pont ugyanolyan arcoskodó, magát tévedhetetlennek gondoló pöcs, mint amikor ezt írtuk róla:

mentalisdeficit.blog.hu/2014/12/27/tiz_kozkedvelt_ujsagiro_akitol_falra_maszunk

Iszonyat irritáló

GNDL 2016.03.16. 21:06:58

Azért az kezd egyre nyilvánvalóbbá válni, ahogyan egyre nő a lopott közpénzből kitartott fideszes talpnyalók dühe és frusztrációja, hogy az oktatás és az egészségügy a posztkommunista korrupt Orbánék Achilles-ina... és kurvára nem tudnak vele mit kezdeni mert ehhez már végképp nem értenek a futsalos haverok, és ezek a problémák még csak most kezdenek eszkalálódni.

Ne keseredjetek el elvtársak, kormányok jönnek, mennek, nem csak kétharmaddal lehet nyerni, de ilyen magas lóról jó nagyot is lehet bukni. Nem kell félni, nem fog fájni... bár a lopott százmilliárdokkal majd el kell számolnotok. :)

játccótér 2016.03.16. 21:15:10

Pukli csinált egy nesze semmi, fogd meg jól akciót és nagyon elhitte, hogy miatta kell fel a Nap.

Vadsztrájkot hirdet, de nem is tudja mit is és milyen következményekkel jár?

Semmi legalitása nincs abban, amit csinál. Összejött egy honlapon - nem igazolható, lehet kamureg is - sok aláírás, 10000 oktatási intérményből 950 és tekeri a hangerőt. Erre? Most őszintén, ekkora nagy gyerek? Színpadot kapott végre az egója, és végre-végre a krisztusi korba érve azt hitte, megkapta a lottófőnyereményt?

Mit is kért? Konkrétan? Főcsapásban el is mondta, tudja, nem kapja meg. Ezt jól kitervelte, mert ha nem kapja meg, akkor sztrájkol. Már olyant kért a nyuszitól, amit tudja, nem kap meg, és lesz utálni érte jobban a nyuszit!

Ja, ő nem hirdethet sztrájkot, de majd elintézi valahogy az arra érdemesekkel, hogy beálljanak a háta mögé, mert ő van többen? Azoktól a szakszervezetektől kéri majd, akiknek kiénekelte a szájából a sajtot...

Ez komolyan, hány éves szint? Max. 10, és akkor jószívű vagyok, mert a homokózóból kiemelem a Olivért aki olvasni bírt már, de azt is olyan sziruposan, énekelve, mórikálva, mint egy ájtatos pap, vagy gyerek. Gyerekessé, komolytalanná tette sokak hitét és munkáját, és nagyon gáz, hogy egyáltalán valaki ezek után hisz neki.

Gekko 2016.03.16. 21:16:08

Értek én mindent, Pukli a Bajnai, vagy a Gyurcsány, meg "hüje" is meg nem is normális, meg Margit is... Viszont egy dolog csak nem világos: 4 gyerekem jár iskolába, és nap mint nap szívunk az idióta rendszer miatt, amit a nem gyurcsányok, nem bajnaik, nem pumiklik kitaláltak, megcsináltak és minden áron fenntartanak.

Most akkor ki a nemnormális???

És akkor az egészségügyről még nem beszéltünk...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.16. 21:19:01

@tevevanegypupu:
" hog még a megrögzött fidesz szavazók is elgondolkodnak azon, hogy erre szavaztak-e..pedig kétharmaddal - még az első ciklusban - de a másodikban is a majdnem kétharmaddal "

A pénzért tették, amivel a Fidesz betömte a szájukat. Azonban pénz nincs. Nézze:
444.hu/2016/03/16/teljesen-osszeomlott-az-epitoipar-januarban
"Ugyan januárban már lehetett tudni, hogy a kormány eléggé nagy lendületet ad a csok-programnak, főként a jómódú családoknak kedvezve, amire a jelek szerint rá is ugrottak az ingatlanfejlesztők – köztük állami banki forrásból a miniszterelnöknél jól fekvő Garancsi István cége, a Market Építő –, de az "épületek építése" ágon nagyon rég óta nem volt ilyen rossz teljesítmény. A lakáspiaci pangás tehát az áremelkedések ellenére folytatódik, és ez várhatóan még sokáig így is lesz.

A másik két kategóriát, tehát "egyéb építmények" és a "speciális szaképítést" viszont az utóbbi másfél-két évben egyértelműen az EU-s támogatások őrült tempóban történő lehívása pörgette, most ezek a beruházások egyértelműen elkezdtek kifutni a szektorból – sok munkát be kellett fejezni tavaly év végéig."

És minthogy nincs pénz, az emberek elkezdenek morgolódni, mivel észreveszik, miféle államot épített ide a Fidesz. Hasonlóan ahhoz, ahogy a Kádár-rendszernél a "van malacpöri, amíg a szádat befogod" alkuja szétdőlt, mihelyt elfogyott a malacpöri.

Nem véletlenül rázza Orbán az öklét Brüsszel felé. De hiába rázza.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.16. 21:19:53

mindig ez a finnyáskodás.

sebaj, köv alkalommal:

először egy molotov koktél röpül a szerkesztőség ablakába, aztán kettő, aztán három, stb.

bár akkor meg az lesz a baj, hogy bezzeg a gránát ütősebb eszköz lett volna, pfeeej

fene essen ebbe a tarantínón felnőtt generációba, túl magas az ingerküszöb, no

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.16. 21:22:01

@GNDL:
"hogy az oktatás és az egészségügy a posztkommunista korrupt Orbánék Achilles-ina..."

Tudhatják ezt onnan is, hogy a szlovák haver, Fico is ezeken vesztett rajta.

vilagterkep.atlatszo.hu/2016/03/04/bajban-a-szlovak-orban-ellenzekbe-kerulhet-robert-fico/
"Ismert: Szlovákiában is áll a bál az oktatásban, és a pedagógusok több, mint három hetes sztrájkja mellett tömegesen mondtak fel az egészségügyi dolgozók is januárban. A Smer népszerűsége, a brutális menekültellenes kampány ellenére, csökkenni kezdett. "

A migráncsok nem takarják el a tényt, hogy nincs pénz.

játccótér 2016.03.16. 21:23:45

Ja, hozzáteszem, amit a tanárok mondanak, és ami az egészségügyben van, az annyira botrányos, hogy csodálom, hogy mennyit s medig tűrjük még? De ez a Pukli már árt, adja át a stafétabotot másnak.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.16. 21:25:16

@Doomhammer: sebaj, majd beengedünk 1 milla migráncsot, utána szabadjára eresztjük őket, hacsak nem kapunk fúúújbrüsszeltől x milliárd eurót a kasszába, egy zsák lasztit az akadémiának, meg egy doromboló cicát a mandinak.

nem lennék a progresszió helyében

bloglegelő 2016.03.16. 21:25:41

Először is kiteszem az irányjelzőt:

szurkolok a minden hülyeséget sokáig sztoikusan viselő, majd a küszöbérték meghaladása után a hofmann-czunyiné szaros bilit visszadöntő tanároknak.

A tanárok ugye azért is "veszélyesek" minden politikai elitre (súlyos röhögés), mert ők gondolkodó emberek - szakmai ártalom, eddig nincs rá megoldás, kedves puhatestű bürokraták és a többiek.

De most a tanároknak ezt bizonyítaniuk is kell:

zavarják el maguktól minél messzebbre ezt a kétlábon járó hazugságot, bizonyos Puklit.

Mert ha nem képesek rá, akkor okafogyott minden, inkább hajtsák fejüket az EMMI PÖCS-ére, és szopjanak tovább, mert meg is érdemlik.

2016.03.16. 21:29:13

@tevevanegypupu:

"A központosítás nem rossz ötlet és szükség is van rá, hiszen az egész oktatás egy rendszer a bölcsődétől az egyetemig, gondolom meg kell felelni követelményeknek, amik nem lehetnek mindenfélék, mindenféle tankönyv vagy legókocka szerint, ami éppen tetszik a tanárnak vagy az óvónéninek.."

Ez így nettó hülyeség már bocs.
A követelményrendszer kidolgozásának és a megfelelésnek semmi köze ahhoz a központosításhoz amiről itt szó van. Akövetelményeket ugyanúgy számon lehet kérni akkor is, ha az iskolákat az iskolákban vezetik. Ellentétben azzal, ami most van.
Most konkrétan azt sem lehet számionkérni, hogy a KLIK 18 mrd Ft adósságot halmozot fel hogyan is?
Vagy pl. azt, ha egy KLIK főnök konkrétan törvénytelenséget kér egy iskolától, mert ilyenre is van példa.

"De talán nem is ez a legfontosabb, hanem tényleg az, hogy ne taníthasson bárki saját ideológiai elképzelése szerint - és ezt igenis kell ellenőrizni bármely kormány is van hatalmon"

Na most itt meg az látszik, hogy az egészről totál lövésed nincs.
Öregem a reáltantárgyaknak konkrétan semmi köze sincs semmilyen ideológáikhoz.
A humántantárgyak esetén pl. történelem valamit bele lehet erőszakolni ideológiailag a dologba (hogy mit akarsz, szerintem te magad sem nagyon tudod), de basszus az ideológiát pont a politika viszi be inkább ebbe az egészbe azzal, hogy beleszól mindenbe, amibe kedve tartja.

GNDL 2016.03.16. 21:29:20

@Doomhammer: A pénz a legkisebb problémájuk lesz Orbánéknak... szakembereik nincsenek. :) A fideszes nepotizmus nem tűri a szakértelmet, az intézményesített korrupció és közpénzlopás pedig a kívülállókat. Jókora csapdába ámokfutottak Orbánék, az ő bukásuk csúnyább lesz mint Gyurcsányéké...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.16. 21:29:51

@Herr Stacheldraht Leger:
"sebaj, majd beengedünk 1 milla migráncsot, utána szabadjára eresztjük őket, hacsak nem kapunk fúúújbrüsszeltől x milliárd eurót a kasszába"

Összejött ez a görögöknek? Szerintem nem.

Most ott dzsemboriznak a migráncsok Athénban és minden nap további ezrek jönnek.

Szerintem a migráncsokat hagyjuk meg absztrakt fenyegetésnek. Abból se sült ki semmi jó, amikor a magyar átlagpolgár élő migráncsokkal találkozott tavaly. Segítettek nekik meg a nemzeti érzelmű Porsche-tulaj ellen fordultak.
nol.hu/mozaik/elkaptak-a-leggyuloltebb-magyar-porsche-tulajt-1562129

Anna Major 2016.03.16. 21:34:57

@tevevanegypupu: szóval tételezzünk fel m9ndenkiről minden rosszat és akkor majd tisztességesebb les? Bár, ha magukból indulnak ki akkor nem csodálom, hgy mindenhol tolvajt látnak.

2016.03.16. 21:38:40

@GNDL:

Na most tételezzük fel, hogy ez a bukás bekövetkezik.
A kérdés csak az, hogy a kráter mekkora marad utánuk.....???

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.16. 21:38:52

@Doomhammer: a szétszórt haldoklónyugatista görögnek nem, na de kérem az illib példakép töröknek igen, prrrutty! még a médiakausztot is elnézi nekik a mutti, ihaj!

tevevanegypupu 2016.03.16. 21:39:05

@Doomhammer:

Szerintem Brüsszellel kapcsolatban Orbánnak sok mindenben igaza van, tehetetlenek, hülyék és általában mindig rosszul látják a dolgokat. Nem értenek hozzá és kész..nem is nagyon lehet ennyiféle országot egy kalap alá venni, szokások, gazdasági helyzet, nemzetiségek, pártok..Ezek központi vezetéséhez zsenik kellenének, hát sem Juncker sem Schultz nem az.

Ami az osztogatást illeti, az is szokás minden egyes országban minden egyes pártnál, hogy győzelmük után támogatják vagy visszafizetik a kölcsönt "önzetlen barátaiknak"..

A fidesz azonban annyira túllőtt a célon ezzel a pár emberrel, hogy most mindenféle morális megfontolást is mellőzve nem értem, hogy lehetnek ennyire hülyék. Mert ez nem csak országos szinten megy, hanem a megyéknél is. A mi megyénknél kezdtem egyre jobban tapasztalni, hogy tényleg bármit megtehet a város vezetése, rombolhat, építhet, megsemmisíthet bármit amihez kedve van, hiába tiltakozás, petíció, élőlánc meg egyéb ilyen civil lehetetlenségek, nem megy, nem törődnek vele. Pedig itt nem is olyan kétes figurák állnak egy-egy akció mögött mint mondjuk Pukli.

Orbán valószínűleg nem olvas újságot és nem hallgat rádiót..

Namir 2016.03.16. 21:39:54

A tanárok tüntetnek, hogy "Tanítanék!"

Szerintem is igencsak itt az ideje, mert elegem van a sok analfabéta gyerekből, akiket eddig kiengedtek az iskolából.

Tehát kedves tanárok!
Tessék, tanítsatok!
Végre.

És csupán egy kérdés: eddig mi a fenét csináltatok helyette?

GNDL 2016.03.16. 21:40:43

@MikeBoy: Lámpavas nem marad üresen... :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.16. 21:41:54

@GNDL: bukás csúnyább mint gusányinál? aki a mai napig boldogan számolgatja a milliárdjait sértetlenül és 24/7 ütemben lubickol a közéletben? hát szerintem biztos baromira retteg a finessz egy ilyen bukástól.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.16. 21:43:46

@tevevanegypupu:

"A mi megyénknél kezdtem egyre jobban tapasztalni, hogy tényleg bármit megtehet a város vezetése, rombolhat, építhet, megsemmisíthet bármit amihez kedve van, hiába tiltakozás, petíció, élőlánc meg egyéb ilyen civil lehetetlenségek, nem megy, nem törődnek vele. "

polgári demokrácia, vagy pártdiktatúra emitt a találó kifejezés? ppprrrrrutttty!

2016.03.16. 21:45:00

@GNDL:

Nem értetted meg.
Abba a bukásba a társadalom egy része is bukik, mivel magukkal van rántva.
Az mondjuk igaz, hogy minél később, annál rosszabb, de lehet már most is eléggé katasztrófa a helyzet.

GNDL 2016.03.16. 21:47:32

@Herr Stacheldraht Leger: Ennél biztosan csúnyább lesz, tekintve hogy a fideszesek nagyságrendekkel többet loptak és súlyosabb károkat okoztak, de lásd közéleti súlyukat a szocialistáknak...

GNDL 2016.03.16. 21:49:43

@MikeBoy: Bíztak a Fideszben, ostobák voltak, elkúrták... emlékezünk majd rájuk kegyelettel... :)

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.16. 21:51:40

@GNDL: naaah, az utóbbi 26 évben hány polityikus is ment dutyiba a mutyi után? rövidebb a lista, mint a gfg pöcse.

2016.03.16. 21:52:42

@GNDL:

Keményen tolod... :D

GNDL 2016.03.16. 21:53:18

@Herr Stacheldraht Leger: Ideje lesz elkezdeni végre... :)

unionista᠍ (törölt) 2016.03.16. 21:54:52

@tevevanegypupu:
a rajzlapok beszerzése nem egy nagyon komoly intellektuális tevékenység. hanem tipikus hivatali (irodai) munka. amit a piacon is az adminisztráció végez. ezt az állam is el tudja látni. elég hatékonyan.

az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy van 1 millió gyerek a rendszerben. és tegyük fel, hogy 1 gyerek évente átlagosan 10 darab félfamentes rajzlapot használ fel művészeti órán. ez a tanrendből következik. ez azt jelenti, hogy 10 millió A4-es félfamentes rajzlapra van szükség. ennek darabja 10 forint. ezt beszerzik 100 millió forintért. oké ennek, van egy minimális szállítási és raktározási költsége. mondjuk darabonként 1 forint 10 fillér. ha egy iskola a hasonló méretű, minőségű rajzlapot be tudja szerezni 8 forintért, akkor nyilván ne az államtól vegye meg 2 forinttal drágábban. de ha nem tudja, akkor ott van a közraktárban. ha az állam drágán szerzi be akkor az ott marad feltéve, hogy bárki megveheti olcsóbban.

ha magyarországon van rajzlap gyártás, mondjuk a fűzfői papírgyár előállít évi 20 millió darab félfamentes rajzlapot 5 forint önköltségi áron, akkor az állam azt mondja, hogy ebből 10 millió megy a közraktárba. a másik 10 millió pedig megy a szabad piacra, a papír-írószer üzletekbe. mert természetben szedi be az 50% adót. a központosítással akár fele annyiért is hozzájuthat az áruhoz, mert közvetlen a gyártótól szerzi be úgy, hogy az állam a maga egyszerűsített logikája szerint az áru felét elvonja.

tegyük fel, hogy fűzfőnél van egy jobb minőséget előállító papír manufaktúra szentendrén. az is jelentkezik beszállítónak. az értékesít évi 100 ezer darabot a piacon. ő is természetben fizetné meg az árut. évi 100 ezer darabot be tud szállítani a közraktárakba. ez mehet művelődési központokba a kerületi rajz szakkörbe. az államnak elsősorban nem a pénzt kellene mozgatnia, hanem az árut. az áfát természetben kellene fizetni. és ezekben a vállalatokban ha van valamennyi köztulajdon, akkor sok esetben közbeszerzés nélkül meg lehet oldani a közellátást. és ha ez jól van megszervezve, akkor ezzel akár felezni lehetne a költségeket.

GNDL 2016.03.16. 22:00:38

@Herr Stacheldraht Leger: Kanapé ez, közben nézem ahogy a Juve tönkre teszi a Bayernt.... :)

Naga Jolokia 2016.03.16. 22:02:48

@NemodaBuda: Orbán téved, ha azt hiszi, hogy ezt az 50 ezres tüntetést egyszerűen a kalapja mellé tűzheti "

Az ötödéről beszélünk a tüntetők létszámát tekintve, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a résztvevők ugyanazok a minden kormányellenes tüntetésen megjelenő személyek, a millától kezdve mostanáig. Ekkora potenciál van ebben a csapatban. Ez a tegnapi nem éri el az emberek ingerküszöbét, mert a tanárok sem egységesek ebben és ezt látja mindenki. Mint ahogy a tárgyalásokat is amin Pukli és hőbörgő társai nem akarnak részt venni, mert nem felel meg neki a tárgyaló partner. Az a bocsánatkérés meg maga a röhej, a fizetésemelés miatt kérjenek bocsánatot?
Tényleg vicces ez az egész. Inkább gyermetegnek nevezném.

Namir 2016.03.16. 22:04:42

@MikeBoy: egy gyenge viccel nem válaszolod meg a kérdést.

Vajon mit csináltak eddig a tanárok, ha a produktumuk több generáción át egyre gyengébb tudású diákok?

És vajon miért az ellen tiltakoznak, hogy benn kell lenniük az iskolában, ha egyébként meg olyan sok a dolguk, hogy úgyis egész nap benn kellene lenniük az iskolában?

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.16. 22:08:17

@GNDL: ilyen baseball csapatokat nem ismerek.

Tibor Kajos 2016.03.16. 22:18:59

Ez az ÁVÓS bunkó alul művelt becsapja a tanárokat ahogy megérdemlik. Diktátor akar lenni, majd nem olyan hülye agyament mind gyurcsány csak nem olyan gazdag mert nem tudott annyit lopni ÁVÓS múltjával mind gyurcsány. El az országból az ilyen férgekkel.

2016.03.16. 22:19:26

@Namir:

Most az egyszer a kedvedért.
Van olyan, hogy egy kérdés bullshit (már maga a kérdés is) és van olyan, hogy provokatív.
A te kérdésed bullshit és provokatív eredetileg.

"És vajon miért az ellen tiltakoznak, hogy benn kell lenniük az iskolában, ha egyébként meg olyan sok a dolguk, hogy úgyis egész nap benn kellene lenniük az iskolában? "

Ez meg már baromság és hazugság is, de ezen meg ugorjunk.

Na szóval. Neked szíved joga úgy gondolni, hogy egy oktatási rendszer minőségi szintjét KIZÁRÓLAG az, határozza meg, hogy mit csinálnak a tanárok.
De attól még ezzel a hülyeséggel hagy ne foglalkozzunk.
Értsd: Akkora hülyeséget írtál cseszd meg az első hozzászólásodban, hogy soha senkitől nem fogsz választ kapni erre a rettenetesen ostoba feltevésedre.

xclusiv 2016.03.16. 22:25:03

@cikk

bocsánatkérés: egy elvi gesztus, ennyit mindenképp megérdemel mindenki, aki a kormány közoktatási dúlásának áldozata, legyen az tanár, diák vagy szülő.
És ki mástól is kellene jönnie, mint az ország két legfontosabb vezetőjétől? (Na jó, szerintem ők se gondolják komolyan, hogy káderjancsi önálló tényező lenne.)

És zárójelben káder jancsi: az ő szopkodásával nem értek egyet, az akárhanyadik tákolmánymódosításnál kellett volna lépnie, de nem tette. Most pedig, hát izé, eltolta magától a felelősséget, egy szintén masszívan fityiszes bandára.

És a tanárokban az erő. Hát nem tudom, nekik nem kellett lengyel vendégmunkásokat hívni hallgatóságnak, a nagyon szar időben is nagyon sokan voltak kint. Meg kellene kérdezni a számolásügyi fő tótumfaktumot, rákai fil... bocsánat hadd kezdjem újra, szóval rákai kálmán úr biztosan megállapítaná, hogy voltak vagy 3 millióan, legalább!

És hogy az 1 órás munkabeszüntetés vicc? Persze. Ez egy figyelmeztetés. Lehet belőle több órás is. És lehet belőle más is, de már az 1 órással is tele lesz a sajtó (minusz a lakájmédia persze). Nyomásgyakorlás.

Meglátjuk mi lesz belőle, a pártsajtó már elkezdte a magáét, közte ezzel a köhömmm post-tal.

xclusiv 2016.03.16. 22:31:24

@tevevanegypupu: "Nyilván nem így akarták"

De, pont így akarták. Totális központosítást akartak az oktatásban, hát megtörtént.

"valószínűleg nem megfelelő emberek kerültek a vezetésbe..csak tán nem ők is pedagógusok lennének?"

Inkább csak fideszesnek mondanám őket, legyen bármi is a szakmájuk.

"A kormány próbált tárgyalni"

Próbált egy lófaszt. Idézem az indexet: "A kormány nagyrészt saját maga által létrehozott vagy vele barátságos szervezeteket hívott meg, amelyek egy részének alig van bármi köze az oktatáshoz, miközben a legnagyobb pedagógus szakszervezet nem lesz ott."
Bővebben: index.hu/belfold/2016/02/08/kerekasztal_az_oktatasrol_dream_team_a_kormany_sajat_szervezeteivel/

Hát ennyire próbáltak tárgyalni, majd beleszakadtak...

"Orbán még mindig nem érti, hogy a kdnp sajnos nem teljesíti a hozzá fűzött reményeket"

Sajnos nem érted, hogy nincs kdnp, az csak a fidesz másik neve.

Nyomod itt az agitpropot, remélem legalább megfizetnek érte...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.16. 22:32:28

@tevevanegypupu:
". A mi megyénknél kezdtem egyre jobban tapasztalni, hogy tényleg bármit megtehet a város vezetése, rombolhat, építhet, megsemmisíthet bármit amihez kedve van, hiába tiltakozás, petíció, élőlánc meg egyéb ilyen civil lehetetlenségek, nem megy, nem törődnek vele. "

Nagyon helyes. Mert mit ért maga vagy bármelyik civil is a város vagy a megye fejlesztéséhez?

Semmit.

xclusiv 2016.03.16. 22:34:08

@tevevanegypupu: "Bocs, de az emberi oktatás nem a kormányon hanem a tantestületen múlik."

És azon, amit a kormány hagy nekik.

"És de, az egységsugarú kádáristáknak van fogalmuk arról, hogy milyen lehet a jó oktatás és milyen egy fegyelmezett, normális iskola."

Arról van, hogy milyen volt egy, a jelenlegi _fideszes_ közoktatástól jobb. Mert ettől minden jobb volt.
De hogy a jóról? Hát, keveseseknek...

xclusiv 2016.03.16. 22:39:26

@tevevanegypupu: "Értem hát, de bocsásson meg, Orbán hibája az, hogy valaki olyan hülye - nyilván pedagógus - hogy olyat küld németet ellenőrizni aki nem tud németül? Sőt - akármi is a véleményem a Klikről - ezt még róluk sem tételezem fel, ez valami helyi hülyeség lehet"

orbán van legfelül, a sor végén mindenért ő felel.
Igen, ő felel azért, hogy egy ilyen szervezet jött létre
Igen, ő felel azért, hogy ennek ilyen vezetői lettek, a legfelső szinttől a legalsóig.
Helyi hülyeség lehet? Lehet. De azokat a helyi hülyéket is a párt nevezte ki oda.

"Pedagógusok hada vett körül nagyon sokáig"

Aha, mindjárt el is hiszem...

"Tisztességes alapokra lehetne helyezni az egész tárgyalási ceremóniát, ha ..."

Ha pártunk és kormányunk nem a saját kamuszervezeteiből csinált volna oktatási kerekasztalt.

málta 2016.03.16. 22:47:30

Figyeljétek meg, a rendszerváltás után a Mandiner blog-írói fogják verni legjobban a mellüket, hogy
- ők látták, és a sorok között támogatták is a forradalmat,
- belülről bomlasztottak
- aki ezt nem vette észre, az nem teljesen 100-as.

Aki elég idős hozzá, az látott már ilyet...
Igaz, Pozsgay, Kerényi, Szűrös, Orbán (közülük sokan) - és sorolhatnám még szinte vég nélkül - elvtársak?

Alick 2016.03.16. 23:00:41

@BircaHang Média: ez azért vicces, mert Pukli igazgatói kinevezése ellen körömszakadtáig tiltakoztak a tanárok a Telekiben, mert hogy ő a kívülről benyomott fideszes ejtőernyős ügynök.

GNDL 2016.03.16. 23:05:26

@MikeBoy: Mert most komolyan, két évtizede szavazza a nyakunkra ez a tanulatlan, műveletlen, kádárista söpredék Kelet-Európa két legkorruptabb posztkommunista közpénztolvaj bűnszervezetét, a Fidesz-MSZP-t.

És miért?! Mert hogy „segítsenek nekik megélni”, legyen 13. havi nyugdíj, legyen gyes meg családi pótlék, legyen közmunka meg rezsiharc... ja és az állam (adófizetők) vegyen neki lakást, mert ennek a fajta prolinak életében nem volt annyi pénz a kezében, amennyibe egy lakás kerül... sőt, talán életében nem is keresett annyit a legtöbbje.

És ezt miért várja el?! Mert a szájba vert büdös kádárista proli szerint „neki ez jár ezért adjon az állam”... hogy mi a francokért kéne a többi adófizetőnek eltartania, azt ugye nem tudja megmondani. :)

Hát az anyja repedt sarka, az jár neki. Nem tanult, baszik dolgozni, baszik elköltözni/mobilizálódni hogy munkája legyen, kúrni azt tud, hiszen az ösztönös, hogy aztán az adófizetők és vállalkozások hülyére adóztatásával legyen neki családi pótléka, mert különben nem hogy kettő-három-négy kölköt nem bírna eltartani, de egyet sem tisztességesen. És baszik végig gondolni, hogy ki a geci fizeti az ő segélyeit, a rezsiharcát, az államosított közműszolgáltatásait, és hogy egyáltalán ki fizeti a kibaszott nyugdíjakat ma Magyarországon...

Ennek a fajta szocialista osztogatásnak egyszer véget kell venni, és akkor ez a Fidesz-MSZP kádárista ingyenélő prolihad kurva nagy bajban lesz... és megérdemlik majd, sőt, csak maguknak köszönhetik. Hiszen ők szavazzák kormányra két évtizede ezt a két bűnszervezetet, aprópénzért, könyöradományért, és a kibaszott kádárista nosztalgiáért...

xclusiv 2016.03.16. 23:13:28

@unionista᠍: "de a közbeszerzés egy részét főszabályként tényleg központosítani kellene. a kötelező közoktatáshoz szükséges áru beszerzést egész pontosan. tehát a krétát vagy a rostiront például. azt közvetlenül a gyártótól kellene beszerezni."

A központosítás nagyjából eddig is így volt, mármint a közbeszerzés része.
Csak ugye nem a gyártótól, hanem a közbesz. győztes haveri cégtől, nagy mennyiségben 3x annyiért, mint amennyiért én egy darabot megveszek a kiskerben...

"minden tanár kap évi n darabot és tessenek beosztani. aztán lehet, hogy a matektanárnak 2n darabra van szüksége, a testnevelőnek elegendő n/2. ezt oldják meg iskolán belül."

Ja, csak itt jönnek be az olyan apróságok, hogy matekos osztály vagy tesis osztály. Ebbe döglik bele az ilyen kőegyszerű hozzáállás.
Arról nem is beszélve, hogy X tanár a táblára ír krétával, Y tanár pedig írásvetítővel vagy okostáblával megoldja az egészet 0 krétahasználattal...

"és informálják az intézményfenntartót arról, hogy n túl kevés, vagy esetleg túl sok. és a következő időszakban ennek megfelelően módosítanak."

Igen, volt (van?) ilyen is. El kellett költeni X milliót minden évben közbeszerzéses pályázaton, mert ha csak Y-t költöttél, akkor az X-Y összget a következő évben visszavonták. És hiába lett volna neked szükséged számítógépre, ha az épp elérhető pályázatban épp irodai szék volt, akkor azt vettél, vagy fordítva. Raktárra.
Mert különben megnyesik a keretedet, és ha jövőre netán lenne számítógép vagy irodai szék pályázat, akkor nem lesz rá pénzed. Persze ettől függetlenül potyog a vakolat, mert arra nem lehet elkölteni 1 szék vagy számítógép árát...

"értem, hogy ez nagyfokú uniformizáltságot jelent. de ezt hívják közoktatásnak. főszabályként minden évfolyamban a diákok ugyanazt a füzetcsomagot kapják az államtól. és ezt legyárthatják balatonfűzfőn."

Csakhogy ez egy baromság.
Teljesen más igények vannak egy borsodi (szabolcsi, hevesi, stb.) falusi iskolában 80% cigány gyerekkel, mint egy 2. kerületi elit iskolában. Más tananyagra, más tankönyvre, más képesítésű tanárra, stb.

"az ántsz a mellékhelyiségeket ellenőrzi"

Valóban?
index.hu/belfold/2016/03/11/tarnazsadany_iskola_vece_klik/

"a szolgáltatások igénybe vételét lehet decentralizálni. tehát a tankerület vezetője eldöntik, hogy a keretből hányszor mennek a környékbeli uszodába vagy állatkertbe"

Amit aztán a klik nem fizet ki.
index.hu/belfold/2016/02/04/klik_tartozas_uszas_uszasoktatas/

."alapítványi jelleggel ezt is ki lehet egészíteni"

Hagyd már abba ezt az alapítványozást.
Épp azért vered a tamtamdobot, hogy minden legyen ugyanolyan, legyen minden ugyanúgy ahogy a kormány kitalálja.
De akkor mindent fizessen is ki a kormány, a mi adónkból, legyen már erre pénz mondjuk stadionok helyett.

"de ezekhez nem adókedvezményt, hanem különadót kellene rendelni az esélyegyenlőség biztosítása végett. ha az egyik osztály az alpokba megy síelni, akkor a másik jusson el legalább a mátráig."

Apád faszát, azt.
Jelenleg megy 1 Ft nettó fizetésem után 1 Ft az államkasszába a munkáltatómtól, és ezen felül is van 27% áfa meg rengeteg közvetett adó is, mint bankadó, biztosítási adó, telekom adó, meg még rengeteg.
Ki ne találj már még ezen felül is különadót, báz....

Jean Sol Partre 2016.03.16. 23:19:08

@tevevanegypupu: valahol tiszteletreméltó ez az ártatlan naívság.

xclusiv 2016.03.16. 23:20:52

@tevevanegypupu: "Stadionok, trafik, vasárnapi boltbezárás, egészségügy, oktatás..mindez most egyszerre szakad a nyakába..nem tudom a hátralévő időben tud-e javítani valamit"

Nem az a kérdés, hanem hogy akar-e.
És a válasz az, hogy nem. Nem, mert minden kritikát a személye és rendszere elleni támadásnak fog fel.

"ha tényleg olyan makacs mint mondják"

Nem makacs, csak olyan jó 14 éve elvesztett minden kapcsolatot a valósággal, már ha nem korábban.
Az ő világában van ő és a csicskái, és mindenki más az ellensége. Azt meg nem tudjuk, hogy a valóságpótlékot ki adagolja neki...

"Azt értem, hogy a folyamatos gyűlölködés ami a személyét éri meglehetősen érzéketlenné tette"

LOL
Mintha nem tett volna meg ezért mindent...

bkkzol 2016.03.16. 23:22:09

A Puklit megmutatták már orvosnak?!

A tanárok felháborodása érthető. Hosszú évtizedek után teljesítményt kérnek tőlük, el kell számolniuk idővel, anyagiakkal... nekem se tetszene.

GNDL 2016.03.16. 23:23:23

@Herr Stacheldraht Leger: „szerintem biztos baromira retteg a finessz egy ilyen bukástól”

Egyébként meg hogy bővebben is válaszoljak erre: igen. Sápadtak vala és reszketni méltóztatnak a fideszes elvtársak, lásd csak egy kis március 15-ei tünti után hogyan uszítják talpnyalóikat erre a szerencsétlen Puklira... holott ő csak egyetlen arca ennek a tüntetésnek a tucatnyi közül. :) Pukli még visszaléphet, de a (legfőképp már a Fidesz által okozott) problémák maradnak, és az a közösség is marad, amely bármiféle politikai támogatás nélkül komolyabb demonstrációkat szervez hetek óta, komolyabban tematizálja a közvéleményt mint bármely más ellenzéki politikai szervezet az elmúlt években... sőt, a korrupt kormányzat is „védekezésre”, tehát a fentebb is olvasható aljas támadásra kényszerül.

És az egészségügy még csak most kezd eszkalálódni, ott azért nem csak digitális analfabéta középiskolásokról van szó, hanem szeretteink értelmetlen haláláról, amelyek megelőzhetőek lettek volna ha az állam ellátja alapvető feladatait... ahelyett, hogy két kézzel fosztogatják a közpénzeket a fideszes elvtársak.

Ráadásul minden bizonnyal nem Gyurcsányék váltják majd a Fidesz-KDNP-t, hanem lásd a Fideszen kívül ma már a legtöbb parlamenti politikai szervezet fiatalokból és fiatalabbakból áll, sőt, az MSZP is teljesen kicserélődött. Jelenleg a Fidesz a „legöregebb” politikai szervezet. Ezeknek a fiatal srácoknak pedig igen határozott elképzeléseik vannak arról, hogyan lehetne visszafordítani Orbán moszkovita károkozását, illiberális ámokfutását.

Ha nem is annyira rettegnek a fideszes elvtársak, szerintem jobban tennék, ha szép lassan azért elkezdenék... :)

Jean Sol Partre 2016.03.16. 23:24:34

@tevevanegypupu: @Jean Sol Partre: továbbolvastam és revidiálom a nézeteimet, visszavonom az előző megjegyzésem :)

tevevanegypupu 2016.03.16. 23:26:06

@MikeBoy:

Talán hihetetlen, de tisztában vagyok azzal, hogy reáltárgyakban nem lehetne bevinni ideológiát, de láttam én már karón varjút, amikor fizika vagy kémiatanár mondta el véleményét csak úgy két képlet között..Mindenbe lehet vinni, gondolom a szorgos tanárok akik itt tüntiztek nem mind történelem-magyar szakosok voltak..Egyébként öreglány.

@xclusiv:

Hogyne, Orbán felel azért is, hogy Büdösbürgözdön nincs fehér kréta..Érdekes, néha mindenért fele, néha pedig az a baj, hogy mindenbe beleszól..Egy jó tanár soha nem függ semmitől, egy jó tanár jól tanít krétával vagy anélkül..ahogy megtették ezt a szocializmusban is elég sokan, akiket nem befolyásolt az, hogy éppen milyen rendszer van és kap-e iskolaköpenyre pénzt..és semmi esetre sem a gyerekeket küldte maga előtt védőpajzsként ha éppen valami problémája akadt..Akik itt tüntettek, azok voltak már akkor is a selejt..ahogy elnézem őket, sokan tanítottak már akkor is, el tudom képzelni, ahogy vigyázállásban beszéltek a nagy októberi szocialista forradalomról..és milyen erős pszichológiai érzékük van, hogy Puklit állították a mozgalom élésre.. Amit írok egyébként igaz szokott lenni, nem hinném, hogy kételkednie kellene a szavamban..

@Doomhammer:
..kb. annyit mint maga.. :)

tevevanegypupu 2016.03.16. 23:27:13

@Jean Sol Partre:

Nem muszáj, tényleg ártatlanul naiv vagyok. Camus is az volt. :)

tevevanegypupu 2016.03.16. 23:28:36

@Anna Major:

Igen, tételezzünk fel nyugodtan. Mekkora öröm lesz ha kiderül, hogy nincs igazunk ugye?

GNDL 2016.03.16. 23:29:29

@tevevanegypupu: „nincs alternatíva, el nem tudom képzelni, ki válthatná fel őket”

Ja, ha egy posztkommunista korrupt közpénztolvaj bűnszervezetnek nincs alternatívája Magyarországon, akkor ennyi volt... zárhatjuk is be a Zországot... :D Ennyi erkölcstelen nettó hazaáruló szardarabnak nem is kell hogy országuk legyen... :)

Szerencsére nincs így, a putyinista Fidesz-KDNP söpredéknek csak alternatívája van. Még én és a barátaim is jobban csinálnánk, főleg ha csak tized annyit lopnánk mint a fideszes elvtársak, már mérföldekkel beljebb lennénk...

játccótér 2016.03.16. 23:33:35

@Alick: ez nem vicces, ez a magyar valóság. :) Ennyit az elvekről és az emberi logikáról Magyarországon.

GNDL 2016.03.16. 23:34:22

@tevevanegypupu: „Orbán felel azért is, hogy Büdösbürgözdön nincs fehér kréta”

Azért valakinek illene már végre felelősséget is vállalnia a kormányzat ámokfutásaiért ebben a korrupt szarházi kormányzatban...

„Amit írok egyébként igaz szokott lenni”

Szerénység elvtársak... így kell ezt... :)

játccótér 2016.03.16. 23:35:46

@xclusiv: Ja, nem Varga Misin és Lázár Janin múlik a döntés, kedves Igazgató Úr, hanem OV-n. Kézivezérléssel megy itt minden.

Hamarosan Puklinak kell bocsánatot kérni OV-tól, hogy lebecsülte a döntési kompetenciákat.

xclusiv 2016.03.16. 23:36:58

@tevevanegypupu: "A központosítás nem rossz ötlet és szükség is van rá, hiszen az egész oktatás egy rendszer a bölcsődétől az egyetemig, gondolom meg kell felelni követelményeknek, amik nem lehetnek mindenfélék, mindenféle tankönyv vagy legókocka szerint, ami éppen tetszik a tanárnak vagy az óvónéninek.."

Miért nem?
Miért ne taníthatna "X" tanár vagy iskola "Y" könyvből, "A" tanár vagy iskola pedig "B" könyvből?
Az eredmény a lényeg, nem a könyv...

"Hogy miért gondolták azt, hogy a ceruzákat meg a rajzlapokat is egy Nagy Központi Elosztóhelyen kelljen igényelni..van gyanúm rá, hogy itt valami anyagi problémák lehettek, amit így gondoltak megoldani.."

Igen, a jelentős forráskivonás történt... a közoktatásból... is...

"De talán nem is ez a legfontosabb, hanem tényleg az, hogy ne taníthasson bárki saját ideológiai elképzelése szerint"

Igen, hanem csak a fidesz ideológiai elképzelése szerint.
Ami érint mondjuk két tárgyat az összesből...

"Az egészségügy - látva a kórházakat, rendelőket - szinte megoldhatatlannak tűnik százmilliárdok nélkül"

Amik ugye elmentek stadionokra, meg a haveroknak...

"és persze nem az orvosok fizetésére gondolok (az ápolóékra viszont igen)"

Én mondjuk az orvosokéra is. Azért mennek el, tömegesen. Mert fontos az ápoló is, persze, de az orvos is. És nem véletlen az, hogy normálisabb helyeken az orvos rendesen meg van fizetve, ellentétben Magyarországgal. Ezért is mennek el, százával,

"Gyönyörű, régi műemlékjellegű kórházak rohadnak le kívül-belül, miközben a városi önkormányzatok zenélő szökőkutakat építenek meg városi művelődési házakat dózerolnak le .milliárdokért.."

Nagyrészt a mindenkori magyar kormány dönti el, hogy mire költi el az EU-s ezermilliárdokat. Hát nálunk nagyrészt viakolorra...

"Nem igaz az, hogy akinek az Úr hatalmat adott, észt is adott hozzá.."

A sámán erre az élő példa, igen...

xclusiv 2016.03.16. 23:40:02

@játccótér: fidesz propaganda, pföjj...

xclusiv 2016.03.16. 23:42:49

@bloglegelő: fidesz propaganda, pföjj...

xclusiv 2016.03.16. 23:51:32

@tevevanegypupu: "Szerintem Brüsszellel kapcsolatban Orbánnak sok mindenben igaza van, tehetetlenek, hülyék és általában mindig rosszul látják a dolgokat."

Egen, ellentétnek itt van a sámán, akinek bejött a menekültellenes lófasz, ezen kívül minden szempontból katasztrófa a kormányzása. Már leszámítva saját magát (a stróman gázvezetékszerelővel) és a haverokat.

Mert nézzük már részletesen:
- gazdasági növekedés - csakis EU pénzből
- MNYP pénz - elbaszták az utolsó fillérig a GDP 10%-át
- EÜ - katasztrófa
- oktatás - katasztrófa
- államadósság - a tízezermilliárdokról már átszoktak a GDP arányosra, ami az EU pénzek miatt javul
- stb.

Sikertörténet, tényleg...

"Ami az osztogatást illeti, az is szokás minden egyes országban minden egyes pártnál, hogy győzelmük után támogatják vagy visszafizetik a kölcsönt "önzetlen barátaiknak".. "

Na jó, csak itt már basszus krétára sincs pénz, annyit lopnak.
Ez már más szint...

xclusiv 2016.03.16. 23:56:48

@Naga Jolokia:
"" Orbán téved, ha azt hiszi, hogy ezt az 50 ezres tüntetést egyszerűen a kalapja mellé tűzheti "

Az ötödéről beszélünk a tüntetők létszámát tekintve, de nem is ez a lényeg"

Hanem hogy filip, akarom mondani kálmi, na az az áldott jó számolóművész ennyi embert tökömtudja hágy milliónak nevezett.

Miközben ma a sámánnak lengyel vendégmunkásokra, nevezzük nevén, bértapsolókra van szüksége ahhoz, hogy ne a senkinek beszéljen...

Na ez fáj a fideszcsicskáknak, de nagyon!

xclusiv 2016.03.16. 23:57:39

@Namir: fidesz propaganda, pföjj...

2016.03.16. 23:58:01

@Doomhammer:

Építőipari leállás:

www.mnb.hu/letoltes/hun-ir-egyben.pdf

röviden: 2015 második felétől az állami beruházások felére csökkentek,
(gdp6%----->>gdp3% éves, súlyozott, havi bontásban).

Már 5 éve ezt csinálják, áprilisra elköltik az egész évi pénzt, aztán meg szarakodnak hogy kihúzzák év végéig.

xclusiv 2016.03.17. 00:04:18

@bkkzol: na egy újabb fideszcsicska

xclusiv 2016.03.17. 00:09:40

@tevevanegypupu: "Hogyne, Orbán felel azért is, hogy Büdösbürgözdön nincs fehér kréta.."

Igen, a politikai senkiháziak tetején ő felel mindenért, legalábbis a politikai felelősség az övé. Mert az ő bandája az ő nevében hozta létre ezt a szart. Ami ha sikeres lenne, akkor a saját vállát veregetné pont ezért.
Szóval igen, a sámán felelős ezért...

"Egy jó tanár soha nem függ semmitől, egy jó tanár jól tanít krétával vagy anélkül.."

Nettó fideszes propaganda, kösz, nem kérem. TL;DR bullshit.

nu pagagyí 2016.03.17. 05:15:57

Áder a Fidesz-pártállam Losonczyja, ugyanúgy tolja a szekeret a szakadék felé, mint elvtársai. Pedig valaha biztosan ő is jó ember volt. Teljesen lényegtelen mit csinál, melyik pártállami szervezetnek postázza az újabb antidemokratikus feladatot, ha egyébként kussol. Nem láttam még tőle semmiféle morális kiállást az országban folyó szabadrablás, a bolsevista hatalomgyakorlás, az emberi jogok rendszerszerű megsértése ellen. Ő nem handabandázással, hanem sunyi bazsajgással járul hozzá a rendszer építéséhez.

tevevanegypupu 2016.03.17. 05:52:50

@Herr Stacheldraht Leger:

Régen még az un. puha diktatúrában (ami semmivel nem volt jobb mint az igazi) a pártsejteknek vagy hogy hívták őket, kellett írniuk hangulatjelentést. Hogy mit mondanak az emberek, mi tetszik, mi nem tetszik..Ha valami nagyon soknak nem tetszett, azt nem csinálták meg..Na manapság ilyenről szó sincs, nem kell jelentést írni, viszont abszolute nem érdekli őket a közvélemény. Ezt hívják polgári demokráciának nálunk.

tevevanegypupu 2016.03.17. 05:53:50

@xclusiv:

Socratesnek nem kellett kréta.

tevevanegypupu 2016.03.17. 05:56:25

@xclusiv:

Tulajdonképpen mennyit lopnak? Úgy konkrétan..

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 05:56:59

@Alick:

A ballib mitológia olyan, mint egy latin-amerikai szappanopera: 1 mp alatt rosszból jóvá lehet lenni, vagy fordítva.

tevevanegypupu 2016.03.17. 05:57:39

@GNDL:

Sokat hazudhattak magának szegény kis ember..

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.17. 06:03:05

@GNDL:

"az MSZP is teljesen kicserélődött" háááááááááát ebben egyáltalán nem lennék biztos

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.17. 06:04:29

@tevevanegypupu: hümm, mondasz valamit, akkor inkább pökhendi dilettantúra lesz a billog.

felirat 2016.03.17. 06:05:21

@BircaHang Média: Egyszerű. Azért, hogy fellépjen az országban folyó szabadrablás, a bolsevista hatalomgyakorlás és az emberi jogok rendszerszerű megsértése ellen.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.17. 06:47:34

@GNDL: OFF - amúgy a bociszemű budai bernadett hova tűnt? émmár csak őtet szeressem a létező coccalizmus egyetlen vívmányaként.

midnight coder 2016.03.17. 07:04:41

@xclusiv:

"- gazdasági növekedés - csakis EU pénzből"
Mert Megyóék és Fletóék nem kaptak EU-s támogatásokat...

"- MNYP pénz - elbaszták az utolsó fillérig a GDP 10%-át"
Azt mondjuk én is szeretném látni egyszer tételesen, hogy hova lett.

"- EÜ - katasztrófa"
30 éve folyamatosan. A legtöbbet Fletóék rontottak rajta.

"- oktatás - katasztrófa"
30 éve folyamatosan. Orbánék legalább elindultak egy jó irányba. A közoktatásnak nem arról kell szólnia, hogy minden bokorban mindenki azt oktat amit akar. Nem is szólva a katasztrofális önkormányzati iskolákról és fejlkvótarendszerről, ami miatt a hülye gyereknek is megadták a jó jegyet, csak hogy maradjon. Plusz deszegregáció, amikor berakták a kisegítő iskolás fiatalkorú bűnözőket a normális gyerekek közé. Ettől nyilván az előbbiek fognak jobban tanulni, és nem az utóbbiak rosszabbul...

"- államadósság - a tízezermilliárdokról már átszoktak a GDP arányosra, ami az EU pénzek miatt javul"

Mindig is a GDP arányos államadósság számított. És EU-s pénzek ide, EU-s pénzek oda, ez a szám Megyó és Fletó alatt nemigen javult.

midnight coder 2016.03.17. 07:06:25

Amúgy a balfékek új hőse elég érdekes figura. Különösen annak fényében, hogy hogyan is került abba a székbe ahonnan jelenleg harcol a diktatúra ellen...

Conchobar 2016.03.17. 07:50:21

"Szájber gyerek kérjél bocsánatot,
Mert nem mutatom meg a kacsámat ott!
Megbántottál Szájber gyerek,
Azt mondtad: az élet gyorsan lepereg" - Bármilyen jogos is legyen valamely elégedetlenség, mindig akadnak, akik megpróbálják az elégedetlenséget meglovagolni, és egy kicsit másfelé tolni. Vajon attól megjavul a közoktatás helyzete, ha a csuti bocsánatot kér? Merthogy a legalább 50-féle tanári követelés közül ez a bocsánatkéréses dolog a legsúlyosabb, hiszen e mellé társul a sztrájk-fenyegetés

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 08:01:19

@felirat:

Mivel ezek egyike se igaz, így nincs miért fellépni.

Fairy4 2016.03.17. 08:04:43

"Úgyhogy innen is: köszönet Áder Jánosnak az egy hete meghozott döntésért."
Ne értsd félre - semmi mást nem csinált, csak átpasszolta a döntés felelősségét az alkotmánybíróságnak, akik majd mindent rendben találnak, ugye.
Áder csak akkor hozott volna döntést, ha egyből visszaküldi a törvényt. De mivel csak egy bohóc a sok között, eljátszotta a rá osztott szerepet, és lepasszolta a felelősséget.
Magyarországon már jó ideje csak a demokrácia látszata van - a tényleges hatalom (katonai, bírói, törvényhozói) egyetlen kézben van. Ebben a kontextusban nincs értelme "fékekről és ellensúlyokról" beszélni.

Conchobar 2016.03.17. 08:44:11

@Fairy4: "Ebben a kontextusban nincs értelme 'fékekről és ellensúlyokról' beszélni. " - Úgy semmiképpen nincs, hogy a hatalomgyakorló kormánypárttól várjuk el azt, hogy önmagát fékezze és ellensúlyozza, hogy önmagát gáncsolja. A '90 óta érvényes felállásban a parlament választja a köztársasági elnököt, ergo ennek a posztnak a betöltése a mindenkori kormánypárt(ok) kénye-kedvére van bízva. Az elején még pártalkuk tárgya volt (így lett Gönc elnök), később már sallangmentessé vált a dolog (mikor Szilit próbálta az MSZP elnökké tenni). Sehogyse tudunk oda eljutni, hogy felismerjük: vagy közvetlen választás útján egy újabb (pártoktól jóval függetlenebb) szereplőt emelünk a politikai csatatérre, vagy az államelnök a mindenkori kormánypárt politikáját segíti. Mindenesetre fel kellene már hagyni avval a naivan ostoba elképzeléssel, hogy a kormánypárttól várjuk önmaga gáncsolását, várjuk azt, hogy az államelnök révén önmagának önkezével szaporítsa a problémáit

leponex 2016.03.17. 08:57:37

@Hidvégi Mihály:
Mihály bátyám, te először a nyilvános anyabecstelenítés miatt kérjél sürgősen bocsánatot, aztán a kínos kommentedre való hivatkozás cenzorálásáért.

Aztán szégyelld el magadat a konzervativizmus megcsúfolásáért.

Azután kommentelj.

leponex 2016.03.17. 09:11:02

Azért a sárga rózsás kesergőről igazán megemlékezhettél volna András, az a fíling felejthetetlen mint Gréczy bárd örökös demokráciasiratóasszonyunk munkássága ....
:)

2016.03.17. 09:11:32

@tevevanegypupu:

"Talán hihetetlen, de tisztában vagyok azzal, hogy reáltárgyakban nem lehetne bevinni ideológiát, de láttam én már karón varjút, amikor fizika vagy kémiatanár mondta el véleményét csak úgy két képlet között..Mindenbe lehet vinni"

Kifejtenéd ezt a maszlagot?
Csak azért, mert fizikát nem lehet ideológiai alapon tanítani.
Tudod, ha valamit le akarsz írni, akkor azt írd le.
Na szóval bármilyen órán politizálhat egy tanár. Gondolom itt ezt akartad ebből kihozni. De annak semmi köze ahhoz, hogy valaki "ideológia mentén tanít".
Az ugyanis azt jelenti, hogy politizál az iskolában, ami szigorúan tilos. Nyilván, mivel ez kiderül, akkor azt az iskola igazgatója majd kezeli. Ha meg ő maga politizál, akkor az ő főnöke kezeli, stb.

No de erre a baromságra:
"De talán nem is ez a legfontosabb, hanem tényleg az, hogy ne taníthasson bárki saját ideológiai elképzelése szerint - és ezt igenis kell ellenőrizni bármely kormány is van hatalmon"
"Mármint hogy ellenőrizni kell" nincs semmi szükség!

Összefoglalnám:
A központosításos felvetésed meg ellenőrzős felvetésed mindkettő baromság és teljesen téves logika mentén van futtatva.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 09:29:24

Jó cikk.
Ez a gondolat ütős csak nem lett tovább elemezve:

" Az erő kell, a tömeg szükséges, de nem önmagában való szuperség az, hanem eszköz. Ahhoz mondjuk, hogy határozottan és eredménnyel képviselhesse az álláspontját a tanárszakma az ágazatot érintő tárgyalásokon. Csakhogy azokon Pukli nem kíván részt venni. "

----

Pukli ugyanis leszarja a tanárokat, alapvetően puccsot szervez. Ezt nem is titkolja, hisz se koncepciója, se szakmai követelése, se kompromisszumkészsége.

Marad tehát a puccs.

Viszont látványosan nincs a puccs mögött alternatíva más, mint a ballibek.

Azaz Pukli a ballibeket puccsolná vissza a hatalomba.

Tenné ezt azért, mert már feladták a ballibek 2018-at is régen.
Nincs más esélyük.

nu pagagyí 2016.03.17. 09:34:48

@BircaHang Média: Áder semmivel nem járul hozzá ahhoz, hogy ezt az országot minden polgár a magáénak érezhesse, pedig ez lenne az egyetlen érdemi feladata. Csak egy szánalmas csavar a bolsevista diktatúra gépezetében. Nem tűnik egyébként rossz embernek, nem halottam, hogy ő is lopna a haverjaihoz hasonlóan, de hogy gyáva az biztos. Schmitt Pali bajszos kivitelben.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 09:36:39

@MikeBoy:

A központosítás az egyetlen lehetőség és garancia arra, hogy a gyermekek oktatása ne zuhanjon a béka segge alá, megmaradjon az iskolák közötti átjárhatóság, és ugyanolyan eséllyel írhasson mindenki felvételit.

A Magyar Bálint féle eszement ballib oktatásrombolást abba kell hagyni.

Persze az ténykérdés, hogy a központosítást széleskörűen tanárok bevonásával, és ésszel kell véghez vinni, nem úgy ahogy most van.

Az eltörlése öngyilkosság.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 09:37:46

@nu pagagyí:

A bolsevik dikttatúrát megszüntettük 2010-ben és soha nem engedjük vissza az elkúrókat, hogy újra kiépítsék, nyugi !

Rozsgyi 2016.03.17. 09:39:49

@MikeBoy: nem baromsag amit Teve ir, csak az atkosbol itt ragadt munkasormentalitas megnyilvanulasa. Az a negyven ev nem mult el nyomtalanul...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 09:41:42

@nu pagagyí:

Áder feladata: reprezentáció.

A magyar alkotmányos rendszerben a KE jelképes alak, hatalmi szerepe majdnem nulla.

nu pagagyí 2016.03.17. 09:42:40

@Ballib cenzúrázók réme 4: Pukli egy a tiltakozókból és most már nagyon sokan vannak akiket seggberúgott ez a hatalom. Lődözhettek rá, jön majd másik. Az a helyzet, hogy minden alapotok megvan a félelemre, hiába leplezitek arroganciával. Nő a harag.

gebacsi 2016.03.17. 09:45:20

@MikeBoy:
Kezdem azzal, hogy "reál" vagyok, "totál "reál. Ülj be egy alsós reál tantárgyra és rájössz, hogy visszahallasz különböző papagájkommandók által fújt technológiákat, műszaki hozzáállást vagy ellenérzést. Teljesen falsul és nem alátámasztva, ekkora gyerekek esetében a magyarázat is felesleges - mert magas. Ekkora emberkéket nagyon meg lehet vezetni, mert hisznek feltétel nélkül.
Szóval ha nem is ideológia propagálás megy, mondjuk reálban akkor mondjuk úgy ilyen-olyan megtévesztés.
A tanárok tanítók esetében megfontolandó lenne egy pályaalkalmassági vizsgálati rendszer bevezetése, mert sokan nem alkalmasak arra, hogy tanítsanak - hiába van tudásuk. Üdv,

nu pagagyí 2016.03.17. 09:46:26

@BircaHang Média: Az számítana, amit mond. Nem mond semmit. A hatalom egyik szervétől a másikig postázza a dolgokat és ezzel ki is merítette éves bátorságkeretét. Szánalmas figurává vált, lejáratja és kiüresíti ezt a posztot is. Tevékenysége tökéletes összhangban van az áldemokratikus hatalom igényeivel.

2016.03.17. 09:51:22

@gebacsi:

"A tanárok tanítók esetében megfontolandó lenne egy pályaalkalmassági vizsgálati rendszer bevezetése"

Ezt hívják egyetemnek, amit el kell végezni, ahhoz, hogy taníthass.
És aztán ott van az interjú, hogy felvegyenek egy iskolába tanítani.

Na mármost. Mi történik akkor, ha elkezded kivenni a pénzt az oktatásból (ami évek óta folyik) + központosítasz és létrehozol egy ilyen förmedvényt, mint a KLIK.
Tőszavakban:

- korrupció
- pazarlás
- dilettantizmus
- színvonalromlás
- a jó tanárok lelépnek, romlik az oktatás színvonala
- a politika begyűrűzik az oktatásba (KLIK-en keresztül)
- összeomló rendszer, lásd: mi folyik itt?

nu pagagyí 2016.03.17. 09:52:06

@Ballib cenzúrázók réme 4: Nekem úgy tűnik a demokrácia szűnt meg. Bolsevizmus pedig most van, hiszen csak és kizárólag a magát többségnek kinevező hatalom önkényeskedése zajlik. Nem is érdekli őket az ország másik (nagyobbik) fele.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 09:55:24

@nu pagagyí:

Két eset van.

Vagy az emberek 26%-a által támogatott párt kormányoz, vagy az emebrek 15%-a által támogatott párt ma Magyarországon.

Németeknél az emberek 10%-a által támogatott párt kormányoz.

Ezt hívják demokráciának.

Avagy tudsz más opciót ?

2016.03.17. 09:58:08

@gebacsi:

Vagy főiskola ofc :)

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 09:58:24

@MikeBoy:

A tanárok kérték hogy legyen minősítő rendszerük.

Ők szerették volna, hogy azok akik továbbképzik magukat, rendszeresen készülnek, fejlesztik magukat, más megítélés alá essenek, mint akik egyetem elvégzése után magasról szarnak a szakmai továbblépésre.

Lehet ezt is jobban, okosabban kétségtelen.
Ám ennek se az eltörlése a megoldás, ami visszalépés lenne még a Klikhez képest is.

tevevanegypupu 2016.03.17. 10:01:46

@MikeBoy:

Én meg a magáét tartom baromságnak és még csak nem is ideológiailag, hanem mert csak. Ugyanis maga ezen a szinten vitatkozik.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.03.17. 10:05:49

@BircaHang Média: Jesszus, növelni kéne a gyógszeradagodat.

2016.03.17. 10:09:17

@tevevanegypupu:

Gyorsan fogynak az "érvek" :D
Vagy nincsenek?
Ugye amit leírtam olyan primitív volt öregem, hogy Forest Gumpnak sem lenne magas.
Neked vajon az?
Tudod onnan lehet tudni, hogy valaki belegabalyodott a saját ostobaságaiba, hogy nem reagál a vitában.
Ha megnézed, én megtiszteltelek azzal, hogy vitáztam veled és a gondolataidat szedtem darabokra.
Ellenben Te mit is csinálsz??? ;)

nu pagagyí 2016.03.17. 10:09:33

@Ballib cenzúrázók réme 4: Nem tudok róla, hogy a nyugati demokráciákban a hatalmon levő azon fáradozna, hogyan tudná elvenni a polgárok jogait. Magyarország olyan ország lett, ahol nem demokraták demokráciának nevezik a rendszerüket, akárcsak az egykori NDK-ban. Egy karikatúra.

2016.03.17. 10:12:43

@tevevanegypupu:

Egyébként, ha nem értenéd meg UTOLJÁRA:

Ideológiai alapon tanítani NEM EGYENLŐ AZZAL, hogy politizál valaki az iskolában.
Annak az ellenőrzése pedig, hogy VALAKI POLITIZÁL az iskolában ÉS EZT NE TEGYE magának az ISKOLÁNAK A FELADATA.

Scagnetti 2016.03.17. 10:13:09

Látom, Stumpf már leküzdötte undorát a népszavazós kopaszbalhé miatt, és visszatalált a Fideszhez. Na nem mintha meglepetést okozott volna ezzel.

gebacsi 2016.03.17. 10:14:18

@MikeBoy:
Nem ugyanarról beszélünk. Egy felsőoktatási intézmény elvégzése nem predesztinál arra, hogy jó tanító-tanár légy. Tudást ad vagy adhat, de tehetséget, türelmet, jó beszélőkét, humort, önkritikát és bölcsességet nem tud nyújtani.
Persze nem születik senki sem így, hanem azzá kell válnia, de az esetek legalább felében, ezt a képességet aktív korban nem tudják elérni a tanárjelöltek.
Úgy gondolom, hogy a mai tudásunk alapján komolyan meg lehet szűrni, hogy ki és mire alkalmas.
Egy iskolai állásinterjú vagy egyetem komoly szűrő ? Ne viccelj kérlek.
Ez a KLIK-es rendszer nem jó, az biztos, változtatást igényel. De a tanárok képzése, kiválasztása is változtatást igényel, persze a bérezésük is. Lehet hőbörögni, de tegyék ésszel és joggal.
Kormányt is lehet buktatni, de látni kell, hogy holnap mi lesz és kikkel kel fel a nap. üdv.

nu pagagyí 2016.03.17. 10:15:52

@Ballib cenzúrázók réme 4: A tanárok kérését talán nem a rájuk kényszerített kádertemetőtől kéne megtudnia a hatalomnak. Most elmondták, több tízezren. Oda kéne talán figyelni.

2016.03.17. 10:19:35

@gebacsi:

Hagy tegyek fel egy keresztkérdést! :)
Milyen tantárgyai vannak egy tanárképzősnek?
Értem, hogy mit akarsz mondani, de hidd el bármit is akarsz azt vagy az iskolában kell megtanítani egy tanárnak vagy a készségek hiányát ott kell kiszűrni és kirostálni a pályáról az illetőt. Érted?

De nem az nagy probléma.
Hanem az, hogy N tanárra szükség van. Ez olyan bemeneti paraméter, amint nem tudsz változtatni.
Ha szigorú feltételekkel kiszűrsz K-t a tanárok közül, akkor jobb lesz a színvonal, de egy csomó gyereket meg nem fog tanítani senki.

Hogy tudsz ezen változtatni?
Pénzt tolsz a rendszerbe és nem elveszel belőle.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 10:20:51

@nu pagagyí:

Áder fideszes, miért kellene megváltoztatni nézeteit csak mert KE lett?

2016.03.17. 10:21:42

@MikeBoy:
Aki tud seggelni az egyetemen, az bizonyára jól tanít ugyebár...

2016.03.17. 10:23:04

@Ballib cenzúrázók réme 4:
Nem lenne visszalépés, mert a minősítési rendszer szimplán papír, nem jelent semmit a tanítás minőségére vonatkoztatva.

nu pagagyí 2016.03.17. 10:23:28

@gebacsi: Az iskola és a tanárok munkáját elsősorban a szolgáltatást igénybe vevőknek (diákoknak, szülőknek) kellene megítélnie. Olyan rendszer kell, amiben ez megtehető. Az oktatás sem különbözik más szolgáltatástól, hiába ajánlgatja a Fogorvosok Szövetsége a tuti fehérítő fogpasztát, ha neked mégsem tetszik nem veszed meg. Az oktatásban is kell választék, mert nem mindenkinek felel meg az egy tankönyv (pláne, ha még szar is), teret kell kapnia a személyiségeknek, mert egy szolgáltatásnál elsőrendű a bizalom, kellenek iskolateremtők, kell autonómia.

gebacsi 2016.03.17. 10:29:58

@MikeBoy:
Erről beszéltem, azaz változtatni kell a képzésükön is, mert csak képez, de nem minőséget.
A mennyiség az problémás. Arra nincs egzakt tudomány, hogy megbecsüld jól. Előre ekkorát látni nem lehet. Mert amikor azt látod biztosan, hogy kell tanár akkor legjobb esetben és sok-sok év mire "előállítod" őket.
Úgy ahogy, most sem lehet hirtelen elővenni sok-sok bírót, ügyészt, orvost, mérnököt és önjáró szakmunkásokat stb. - persze legalább közepes szinten, de valójában meg elégségesen sem.
Amikor meg egy elgondolástól vezérelve képzel-képzel, akkor meg túlképzés lesz és az ezzel járó problémák.
Egyensúlyt kell találni és elfogadni azt a tényt, hogy nem kell mindenkit így vagy úgy, de pl. a felsőfokig vinni.

2016.03.17. 10:30:19

@MikeBoy:
Én tanultam anno tanár szakon, csak átjelentkeztem másra, de utána ia figyelemmel kísértem a tantervet.

Olyan egyszerűen nincs, hogy valaki megcsinálja a szakmai alapozó tárgyakat (informatika tanár esetén pl. matematikai analízis), aztán elhasal a pedagógiai vagy a módszertani modulokon, amelyek amúgy is a képzés kis részét teszik ki, és nagyobb része csak sokadik félévben jön. Az alapozókon viszont kiszórják a nagyobb részét, azokat, akik seggelésben nem túl jók, később viszont a szakmai és pedagógiai tárgyakon már csak azért sem szívatják az embereket, mert különben szinte senki sem végezne, már amúgy is kevesen maradnak.

A bolognai rendszer meg csak rontott a helyzeten, hiszen még később tanulnak olyat, aminek köze van a tanításhoz. Valahol jobb, hogy újra osztatlan lett, de az egyetem továbbra sem apkalmassági szűrés. Inkább tanítana a gyerekemnek informatikát, aki nem tud integrálni, de nem elavult az informatikai tudása és jól tanít.

nu pagagyí 2016.03.17. 10:31:59

@BircaHang Média: Nem kötelező KE-nek lenni. Ha valaki nem képes egész nemzete képviseletére, ne vállaljon ilyen posztot. Sőt én ki is kötném, hogy aktív pártpolitkus ne szanbázhasson át minden átmenet nélkül más hatalmi ágban levő pozícióba. Nem csak Áder problémás, de Stumpf és Balsai is az AB-ban. Vagy a néhai Szalai Annamária is pofáncsapás volt demokráciának, látjuk is a következményeit.

2016.03.17. 10:36:34

@gebacsi: @nagybalfasz:

És mi lehetne a megoldás?
Több pénzt tolsz az oktatásba és "megversenyezteted" a tanárnak jelentkezőket.
Ezzel tudod növelni a színvonalat. Mással én nem látom.

És persze a több pénz nem csak a tanári fizetésekre kellene, hogy vonatkozzon nyilván.

játccótér 2016.03.17. 10:37:48

@xclusiv: hol van fidesz propaganda? Az írásaimban?

gebacsi 2016.03.17. 10:38:57

@nu pagagyí:
Szerintem az iskola vagy a tanárok munkájáról maga az élet mondja ki az ítéletet, mert ott bizonyosodik be, hogy mennyit ér az otthonról hozottakkal együtt.
A jelenlegi rendszer nem jó, ezen változtatni kell, ezt gondolom, de a benne dolgozók is szelekcióra szorulnak.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 10:39:40

@nu pagagyí:

Eddig Sólyomon kívül mindegyik KE aktív pártpolitikus volt.

Robinzon Kurzor 2016.03.17. 10:46:07

@tevevanegypupu: "Tisztességes alapokra lehetne helyezni az egész tárgyalási ceremóniát, ha nem vitték volna el politikai csatározássá."

Az első felével egyetértek, a másik felére meg azt mondom, hogy egyelőre Pukli vitte el politikai csatározássá.
Van még két hét, hogy visszatérjenek a szakmai (szakmapolitikai) mederbe és becsatornázzák valahogy az eü-t is.

gebacsi 2016.03.17. 10:46:34

@MikeBoy:
Nem tudom a jó megoldást és szerintem más sem tudja.
Elvek, gyakorlatok vannak, előnyökkel hátrányokkal oda-vissza.
Az istentelen pénzpumpálás sem oldja meg a problémákat. Más, sokkal magasabb fordulatszámon pörög a világ és ehhez alkalmazkodni, előretervezni jól, az egy különleges képesség és nem kevés szerencse.
Ha tudnám a tutit jelentkeznék és elmondanám még ingyen is, de ennek a képességnek és még még sok másnak híján vagyok.

nu pagagyí 2016.03.17. 10:47:19

@BircaHang Média: Sólyommal lezárult az, hogy szuverén személyiség tölti be a posztot. Azóta egy szánalmas intézmény lett ez is. Ebben a formában nincs rá szükség, reprezentációra meg elég lenne egy rendezvényszervező cég, amelyik az alkalomra hozná a felcifrázott elnököt is a munkanélküli színészek köréből.

2016.03.17. 10:47:59

@gebacsi:

"Az istentelen pénzpumpálás sem oldja meg a problémákat"

Itt évek óta konkrétan pénz elvonás van és nem pumpálás.

nu pagagyí 2016.03.17. 10:50:00

Azért vonjuk meg március 15 mérlegét. Jól láthatóan a közbeszédet nem az Orbán szándékai szerinti migráncsozás és fújejrópázás uralja.

HaCS 2016.03.17. 10:50:41

@MikeBoy:

Az a South Park rész jut eszembe, amikor "Kanada több pénzt kér!".

Fairy4 2016.03.17. 10:51:58

@Conchobar: Csupán annyit állítottam, hogy Magyarország nem demokrácia, Áder pedig csak egy báb; aki szerint a léte igazolná, hogy Magyarország demokratikus jogállam, az minimum téved.
Amit leírtál, azzal egyáltalán nem akarok vitatkozni - bárhogy is jött létre ez a helyzet, minimum aggasztónak tartom.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 10:52:24

@nu pagagyí:

Ezzel egyetértek.

Vagy legyen a KE közvetlenül választott, vagy legyen összevonva a kormányfői tisztséggel.

2016.03.17. 10:59:08

@HaCS:

Ez itt egy cseppet komolyabb téma.

2016.03.17. 11:01:17

@MikeBoy:
Az a baj, azt is lehet ideológiai alapon tanítani, amiről nem is gondolnád. Pl. mikor középiskolás koromban a MIÉP-es tanár a fakton épp a rendőrelvet tanítva megemlítette, hogy ezt anno a Horthy rendszerben csendőrelvnek nevezték, és már kezdte is a politikai nézeteit kifejteni. Nyilván törit vagy irodalmat könnyebb ideológiai alapon tanítani, nekem hardcore Fideszes tanárom volt anno töriből, és nem kicsit elfogultan adta elő a dolgokat, de igazából bármit lehet. Még tesit, rajzot is, éneket meg különösen. Ja, meg biológián, mikor az evolúció ellenes meg ezoterikus szövegeivel jött anno a tanárom. Az talán nem ideológia?

2016.03.17. 11:02:20

@MikeBoy:
Nem old meg semmit a több pénz, amíg rossz a versenyben a célfüggvény.

HaCS 2016.03.17. 11:02:35

@MikeBoy:

Igen, a téma komolyabb, csak az abban megnyilvánult válaszok komolytalanok.

nu pagagyí 2016.03.17. 11:03:19

@BircaHang Média: Először is egy mindenki által tisztelt alkotmány kellene. A jelenlegi ugyanis semmiféle garanciát nem nyújt a hatalom túlkapásai ellen, mert nem a polgárok jogait védi, hanem a hatalomét a polgárokkal szemben. Nem találni olyan becsületes embert, aki a jelenlegi alkotmány alapján pozíciót vállalna. Rendszerváltás kell. Ismét.

2016.03.17. 11:04:32

@nagybalfasz:

És mi oldja meg a problémát? A pénzelvonás? :D

@HaCS:

Lássuk! :)

HaCS 2016.03.17. 11:12:28

@MikeBoy:

Adjunk több pénzt a parlament működésére, hátha helyrejönnek a dolgok!

2016.03.17. 11:16:26

@Herr Stacheldraht Leger: fene essen ebbe a tarantínón felnőtt generációba, túl magas az ingerküszöb, no

Az első értelmes hozzászólás. Kösz!

2016.03.17. 11:17:10

@HaCS:

Szerintem azt már felújították rendesen, ha emlékeim nem csalnak.
Mintha már nem is lenne állványozva.

HaCS 2016.03.17. 11:18:17

@MikeBoy:

És helyrejöttek a dolgok?

nu pagagyí 2016.03.17. 11:18:35

@MikeBoy: A felelősség egyértelműsítése sokat segítene. Az iskola szakmai munkájáért az igazgató feleljen (ahogy korábban is), ő válogassa meg a tanárait, határozhassa meg a tanterveket. Az iskolák között viszont verseny legyen. Az ítéletet a szülők, diákok és a piac mondja ki. Az állam csak akkor avatkozzon be, ha egy iskolát látványosan kerülnek a potenciális kuncsaftok, de valami (mondjuk helyi politikai érdekek) miatt az igazgató odaragadt a székéhez.

2016.03.17. 11:23:42

@HaCS:

Az épület működik.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 11:30:06

@nu pagagyí:

A jelenlegi alkotmányban megvannak pont ugyanazok a biztosítékok, mint az előzőben.

baby joe 11 2016.03.17. 11:30:20

@Jean Sol Partre: EZ NEM NAIV,HANEM ERŐSZAKOS IDIÓTA!

Csaba Szikora 2016.03.17. 11:38:19

Nincs hozzáfűzni valóm.
Hacsak nem jegyzem meg itt hogy a bevándorlás szerintem semmilyen veszélyt sem hordoz magával.
Amerikába mentek a migránsok,azőslakosok most rezervátumban élnek.
Nem tetszik a rendszer a pedagógusoknak?Gyurcsán papa egyszerűen megmondta anno:"El is lehet menni innen,akinek nem tetszik"
Most mondja azt Orbán is?

BiG74 Bodri 2016.03.17. 11:46:28

Áderral kapcsolatban, nehéz eldönteni, hogy, most akkor kiállt valamely értékrendszer mentén a jogszabály ellen, vagy megint megmondták neki, hogy mit kell csinálnia. Igy nehéz azt is eldönteni, hogy respekt e, vagy lópisztoly a seggébe.
A tanárokkal esetében pedig majd eldől, hogy tényleg dilettáns módon kezelik a konfliktust, vagy esetleg jól átgondolt fonálon vezetik majd végig. A fityisznek ott lesz a vég, ha a tanárok mellé beáll az egészségügy is, mert akkor indul a domboldal.

BiG74 Bodri 2016.03.17. 11:53:06

@Csaba Szikora:
Hogy van a teljes idézet, és milyen kontextusban is hangzott el a szöveg?

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 11:59:46

@BiG74 Bodri:

Tegyük fel hogy indul a domboldal.

De változás addig nem lesz, amíg az elkúrók az egyetlen alternaítva.

Akik tömegesen zártak be iskolákat, kórházakat.
Akik alatt a privatizált kórházakban a folyosókon rohadtak a betegek.
Akik alatt az önkormányzatok rommá adosódtak, mert nem kaptak pénzt az oktatásra.
Akik alatt a Nemzeti Tankönyvkiadót privatizálták bagóért Gyurcsány haverjainak.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 12:00:57

@BiG74 Bodri:

Szerintem te az elkúrtuk beszédre is tudsz valami magyarázatot adni, ami miatt a Feri a példaképed marad most és mindhalálig.

Dr. Ötker a belvárosi orvos 2016.03.17. 12:10:34

Szerintem semmi gond nincs Pukli Istvánnal, de ha ezen lamentalgatunk az csak a jelenlegi rendszernek jó. Bocsánat, de a kedves szerző pontosan milyen ellenzéki vezért képzel el magának? Mert olyan biztos nem fog akadni, és abból nagyobb gond lesz ha egyszer csak elfogynak azok az emberek akik legalább kimondják ennyi es nincs tovább ennek a posványnak. De addig is cincáljunk szét mindenkit aki megpróbál a NER-rel szemben bármit is tenni. Nehogy kopasz legyen, elvált, pocakos, izzadós, nincs diplomája, és a többi.

alprazolam 2016.03.17. 12:16:17

Igazad van, én sem látok az ebolán és néhány hasonló jóbaráton kívül mást, ami ezeket elvinné.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 12:23:15

@Dr. Ötker a belvárosi orvos:

Értem hogy puccsot szeretnél, de a puccs esetén is kell valaki, aki át vegye az irányítást.

A puccs, önmagában, és koncepció nélkül csak káosz.
Amitől minden jobb.

Szóval előbb gründolj alternatívát, mert ha a ballibekben látod ezt, akkor a választók körberöhögnek majd !

tevevanegypupu 2016.03.17. 12:24:23

@BiG74 Bodri:

És akkor visszajön Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, néhai Molnár Lajos orvos és fegyvergyáros már nem tud..oktatást meg ismét kézbe veszi Magyar Bálint..vagy Duró Dóra..esetleg Szabó Tünde..

nu pagagyí 2016.03.17. 12:25:03

@BircaHang Média: Persze, csak éppen a garanciák tűntek el. Bátran figyelmen kívül lehet hagyni minden emberi jogot. Ennek megfelelően ez a kormány nem veszi komolyan a jogegyenlőséget, nem tiszteli az emberi méltóságot, a hivatalostól eltérő véleménynyilvánítás pedig ellenséges cselekedet.

A jogok rovat egy szimpla felsorolás, ami azért van ott, hogy tudják mit nem kell betartani.

tevevanegypupu 2016.03.17. 12:25:59

@Robinzon Kurzor:

Mindkettő végtelenül fontos lenne, elsősorban az országnak másodsorban a kormánynak. Ha Orbánék ezt nem értik meg, akkor teljesen hiábavaló volt az egész működésük..

tevevanegypupu 2016.03.17. 12:30:31

@Herr Stacheldraht Leger:

Aha szerintem is..sajnos nagyon sok tanárra jellemző, el sem tudja képzelni, hogy mennyire.

nu pagagyí 2016.03.17. 12:30:45

@tevevanegypupu: Egy birkát biztosan megrettentene, ha ismét kinyitnák a karámot. De azért ritkul már a birkasereg, hiszen jó részük már pörkölt lett, egy másik részük meg rájött, hogy rájuk is ez vár, ha a karámban maradnak.

nu pagagyí 2016.03.17. 12:32:26

@Ballib cenzúrázók réme 4: Az igény megszüli a megfelelő megoldást.

Pop40 2016.03.17. 12:33:02

" a valóságban azonban kulcsfontosságú fékek és ellensúlyok ma is megvannak. "

Jaj, kedves szerző, ne vicceskedjél már.

Nálad az "fék és ellensúly"-nak minősül, hogy a közt elnök egyszer eljátszhatja, hogy nem ír alá valamit, ami után az visszakerül a parlament elé, ami ugyanúgy elfogadja?
Kit akadályoz ez meg, és miben?

Mintha papírból építenél egy gátat, és örülnél, hogy de jó, van gát. Ja. Van. A vizet meg kb fél percre tartja fel.

Nagyjából erre elég a mostani "fékek és ellensúlyok" rendszere is.

Abban az országban, ahol az MNB-elnök, a közt elnök, a miniszterelnök, a legfőbb ügyész, a főbíró, és még sorolhatnám, mind Vitya ilyen-olyan rangú kádere, ott bizony nincs se fék, se ellensúly.

Maximum a látszatbohóckodásra futja, ami megnyugtatja a szerzőket a Mandineren.

Dr. Ötker a belvárosi orvos 2016.03.17. 12:42:06

@Ballib cenzúrázók réme 4:
Nem akarok puccsot, egyáltalán nem. De 2018. áprilisában választások lesznek, es ha addig nem alakul ki egy kormányképes ellenzék, akkor itt sajni megint 2/3 lesz. Es a jelenlegi ellenzék (egy-egy embert leszámítva) képtelen arra, hogy normális alternatívát nyújtson. Ha minden új arcot kiplántálunk - ráadásul úgy Pukli István kb sokmilliárdosszor emberibb bármelyik NER droidnál, a miniszterelnöknél meg ugyanez a tizedik hatványon - akkor az megint 2014-es eredményt hoz.

tevevanegypupu 2016.03.17. 12:42:30

Na, ébresztő hülyék..kiáltotta Holden Koulfild vagy Koulden Holfild miközben lement a lépcsőn az alvó kollégiumban és becsapta maga mögött az ajtót..

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 12:42:58

@Pop40:

A tapasztalat azt mutatta, hogy Járai alatt jobban szenvedtek az MSZP kormányok, mint Simor alatt, és Simor alatt jobban szenvedett a Fidesz kormány, mint Matolcsy alatt.

Ez azért van, mert mindenképpen valamelyik párt seggnyalója kerül a pozícióba.
Teszem az az MNB taglétszám duzzasztása, és saját emberekkel kitömése Gyurcsányi találmány.

És ha már seggnyaló, akkor sokkal jobb ha együtt dolgozik a kormánnyal, mintha direkt keresztbe tesz neki, mint ellenzéki seggnyaló.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 12:45:49

@Dr. Ötker a belvárosi orvos:

Azt vágod ugye, hogy 2007-ig Pukli MSZP-s volt ?
És hogy azért hagyta őket faképnél, mert nem kapott igazgatói állást ?
Majd benyalt a Fidesznek, amiért cserébe a NER kinevezte igazgatónak ?
Ami miatt a tanárok és diákok hónapokig tüntettek Pukli kinevezése ellen ?
Ami okán Pukli újra irányt váltott, és ott tart kb ahol most ?

Biztos benne látod a megváltót ?

Dr. Ötker a belvárosi orvos 2016.03.17. 13:01:54

@Ballib cenzúrázók réme 4:
Nem, nem teljesen igazad van, nekem sokkal jobb ami most van, egyszerűen mindegyik fideszes es KDNP-s politikust szeretem (itt csak a látható arcokra gondolok, mert pl. a tarnazsadányi önkormányzat fideszes képviselőit sohasem láttam es nem is hallottam róluk semmit ). Amugy nagyon örülök a kérdésnek mert teljesen rávilágít a problémára. Csak a magam nevében beszélek (de ez mondjuk mindenkinél így van), de ami most van az rossz (cakkundpakk) nekem ez ne maradjon itt, es eljutottam oda hogy igen ezeknél sokkal jobb Pukli István is.

HaCS 2016.03.17. 13:02:49

@Dr. Ötker a belvárosi orvos:

A jó ég áldjon meg!

Itt van ez a lehetőség. Ha már az általam egyébként semmibe nem nézett tanári kar úgy döntött, hogy az ébredés jeleit mutatja (Majd hiszem, ha látom...), tényleg egy olyan embert sikerült megválasztani szószólónak a rendszer ellen, akit pár éve a KLIK nevezett ki botrányos módon. Maguk közül őt találták a legalkalmasabbnak a rendszer elleni küzdelemre?

Még az sem esett le senkinek, hogy miért kérdezgeti TŐLE a tankerületi vezető a miskolcon tüntető tanárok adatait?

Ilyenkor rettenetesen el vagyok keseredve.

böIcsbagoly 2016.03.17. 13:08:38

A ballibsik ajvékolnak. Ezt diagnosztikálom.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 13:10:27

@Dr. Ötker a belvárosi orvos:

Nekem tulajdonképpen mindegy.
De nem árt ha tudod, hogy a Pukli ugyanúgy besorol majd a ballib összefogás közé, ahogyan azt Juhász Petya tette anno, ahogyan az itt is le van írva.

Ez pedig azt eredményezi majd, hogy édes mindegy te mire vágysz, mivel a többség jobban rühelli a ballibeket, mint a Fideszt.

Csak gondoltam szólok előre, hogy ne 2018-ban nézd majd értetlenül az eredményjelző táblát !

Tudományos Iibsizmus 2016.03.17. 13:13:09

@BircaHang Média: Na itt a ókomcsi! Nem zavar birka, hogy a dumád kb a 70-es évek ósdi párt propagandájára hajaz?

Gergice 2016.03.17. 13:17:13

@Ballib cenzúrázók réme 4: A kormány a központosítás alatt nem az egységes elvárásokat érti, hanem, hogy egy kézben fusson össze minden. Ha bevezetik amit terveznek jövőre, akkor nem lesz többet átjárás szakközépiskola és gimnázium között. Meg ami azt illeti, szakközépről egyetem fele sem...

Bár azt írod, hogy Pukliék nem fogalmaztak meg szakmai kritikát, azért a 12 pont nekem tanárként eléggé annak tűnik. Miért gondolod, hogy ez nem szakmai?

nu pagagyí 2016.03.17. 13:22:12

@Ballib cenzúrázók réme 4: Ez volt a különbség a korábbi és a mostani rendszer között. Korábban az igazgatói kinevezéseknél kevésbé számított ki kinek nyal be, most meg úgy tűnik csak ez számít. Az már a Fidesz tragédiája, hogy a hozzá nem értésből, aljasságból és intoleranciából épülő abnormális konstrukciói az egykori híveiket is ellenállóvá teszi.

2016.03.17. 13:22:33

@Ballib cenzúrázók réme 4:
Végtelenségig nem lehet a ballibezésből és az elmúlt nyopcévezésből megélni, előbb utóbb bukni fognak a narancskomcsik, és minél makacsabban ragaszkodnak a hatalomhoz, annál nagyobbat buknak majd. 2018-ban szerintem is a narancskomcsik fognak győzni.

HaCS 2016.03.17. 13:30:04

@nu pagagyí:

Szerintem meg azon tízezrek tragédiája, akik most a tanárok céljai mellé álltak. Reménykedve, hogy az egykori hívek tényleg a saját maguk által hatalomra segített kormány, vagy a rendszer ellen lázadnak, és nem önös érdekeik nyomán.

Ezeknek a tanároknak semmi bajuk nincs a rendszerrel. Épp ezt bizonyítja sajnos Pukli István jelenléte a pódiumon.
Az elmaradt, máshogy beígért életpálya-modell, és a KLIK tavalyi fizetési nehézségei voltak azok, amire lelökték a láncot, és ezen problémák orvoslása esetén úgy hagyják cserben a társadalmat, mint a huzat.

Aztán majd megint felcsendül az agitprop a szülői értekezleteken, a gyerekek meg mennek tapsolni a miniszterelnök úrnak a parlament elé.

Én szóltam.

nu pagagyí 2016.03.17. 13:35:38

@Ballib cenzúrázók réme 4: Túl sokáig nem viseli el a nép, hogy egy kisebbség többségnek minősíti magát kétes eszközökkel. Ha a nép nem érzi, hogy tényleg a többség érdekében kormányoznak, elzavarja a hatalmat bitorlót.

Dr. Ötker a belvárosi orvos 2016.03.17. 13:39:29

@HaCS:
Az a gondom, hogy sokan úgy gondolják, hogy itt csak olyan ember állhat valamilyen civil kezdeményezés élére, aki teljesen feddhetetlen, jó katolikus, szereti a feleségét és a gyermekeit és még csak egy rohadt parkolási bírsága sem volt soha, ja és persze ugyanez vonatkozik a fel és lemenő, valamint valamennyi oldalági rokonra is.
Nem nem és nem.
Az kellene tudomásul venni, hogy az ember az ember marad, hibái mindig lesznek.
A másik pedig, hogy ez van, ebből kell építkezni.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 13:45:08

@Gergice:

A szakmai kritika az úgy néz ki, hogy

- megmondja egy adott működésbeli elemről, hogy mi az a rész ami szakmailag nem működőképes.
- vagy a jobbá tételére tesz konkrét javaslatot, vagy egy alternatív működést vázol, ami szerinte helyes.
- leül a tárgyaló asztalhoz és szakmai fórumon eldöntik mi a legjobb a tanároknak, a fenti észrevételek, javaslatok figyelmbe vételével.

Tulajdonképpen pukli egy darab szakmai javaslat nem sok, annyit se tett az asztalra.
Puffogtat évtizedek óta meglevő problémákat, frázisokat, szegregációról, terhekről, megoldási javaslat, avyg alternaítva teljes hiányában, és a kompromisszumkészség, tárgyaló asztalhoz ülés halvány jelét sem mutatja.

Vannak akik ezt teszik, és azokat politikusoknak hívják.
Ne keverjük őket a szakmával ha kérhetem !

Dr. Ötker a belvárosi orvos 2016.03.17. 13:46:28

@Ballib cenzúrázók réme 4:

Valamit tennie kell, egyébként miért gondolod, hogy beáll. Az teljesen elképzelhetetlen, hogy nem akar többet annál, amiért most harcol (oktatás) és mondjuk ha mégis lesz valami kompromisszum, ami elfogadható a feleknek, és ezután visszaül és dolgozik tovább.

De ha meg nem, akkor is ezzel mi a baj. fiatal ember vannak ambíciói, lehet hogy nem is tenné rosszul a dolgát.

Amit itt sokan nem látnak, pedig annyira egyszerűm a képlet:

Aki szembeszáll velünk, az nem lehet más csak ellenzéki politikai bérenc, Németh Szilárd szerint ügynök is (hisz a nagypapa is ávós volt, másnak meg csendőr, az mennyivel jobb már).

És lehet hogy a többség még utálja a ballibsiket, de ez a társaság is mindent megtesz annak érdekében, hogy hasonló sorsa jussanak, csak egyelőre ügyesebbek, de ennek is vége lesz.

HaCS 2016.03.17. 13:47:03

@Dr. Ötker a belvárosi orvos:

Semmi gond, hibázni lehet. Én azt nem mondtam, hogy nem. Az viszont alapfeltétel számomra, hogy az ember ebben az esetben a hibáit felismerje, beismerje.

Namármost!

Ha Pukli István azt akarja, hogy komolyan vegyék a mondanivalóját, akkor bizony kiáll, és beismeri, hogy ő maga is egy hibás rendszer döntései nyomán került a Teleki igazgatói székébe. Elmondja ennek a történetnek a botrányos körülményeit, beismeri a hibáit, elnézést kér, és erről a címéről lemond azonnali hatállyal.

Addig minden egyes szó, ami ezen témakörben elhagyja a száját hiteltelen.
Meleg levegő.

nu pagagyí 2016.03.17. 13:53:56

@HaCS: Én nem lennék ennyire borúlátó. Normális dolgokat követelnek a tanárok, amit ez a rendszer nem adhat meg nekik, mert ha lemond a kézivezérlésről meg is bukott. Az emberek nagy részét az egzisztenciális félelem tartotta a rendszer mellett, mert akit kirúgnak nincs hová mennie, hiszen minden alternatívát felszámoltak. A félelem eddig tartott, most már a tanárok, az egészségügyi dolgozók is tudják, hogy nem egyenként és egyedül kell szembenézniük a hatalom szakbarbár garázdálkodásával, az alattomos rájuk telepített vízfejekkel. Az emberek vissza fogják venni a jogaikat, vagy így, vagy úgy.

nu pagagyí 2016.03.17. 13:55:59

@HaCS: Pukli elmondta, hogy kész távozni a közoktatásból, ha nem teljesülnek a közösen megfogalmazott követeléseik. Mi kell még?

HaCS 2016.03.17. 14:00:06

@nu pagagyí:

Te borzasztóan naív vagy. Ez a tanári gárda végignézte, végigasszisztálta az oktatásügyi tisztogatásokat 2011-12-ben. Erről megkérdezheted Pukli Istvánt nyugodtan. Ő a szószólójuk. Akkor a legkevésbé sem került elő az egzisztencia kérdése másoknál. Szerencsétlen gimnáziumi takarítókat tettek lapátra, mert nem volt jó helyen a kopogtatócédula.

Őket egyáltalán nem az egzisztenciális félelem tartotta a rendszer mellett. 2 éve még propagandát vezettek.
Folytatjuk!

Emlékszel?

HaCS 2016.03.17. 14:02:15

@nu pagagyí:

Teljesülni fognak a tanárok (nem az ország!) követelései, Pukli István és a rendszer meg marad.

Pontosan erről beszélek.

Persze, ha neked ez a célod.

nu pagagyí 2016.03.17. 14:04:34

@Ballib cenzúrázók réme 4: Mi a faszt akarnak ezek a rendszerváltók? - kérdezte 1988 körül az MSZP-s káder. Normális ember a Hazafias Népfront keretében felveti a problémát, amit az arra hivatott hatóságok megvizsgálnak, különös tekintettel a kérdést feltevő családi és anyagi viszonyaira. Aztán majd csak lesz valami, mondjuk kirúgják a kérdést feltevő elvtársat, mert akkor a probléma is megoldódott.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 14:05:35

@HaCS:

:) Röhejesek a hazugságaid..

Persze lehet hogy nem hazudsz, és tudsz linket adni konkréttan kopogtató cédula okán lapátra tett takarítónőről.

Biztos van egy ballib orgánum, ami kivesézte a borzasztó nagy diktatúra ellenére is az esetet.. :DDD

nu pagagyí 2016.03.17. 14:07:05

@HaCS: Te is végignézted a tisztogatásokat és mi tudtál tenni? Arról beszélek, hogy oszlik a félelem.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 14:07:41

@nu pagagyí:

Tudnál írni egy rövid listát erről?

Az egyik oszlopban: ezt a jogot eddig a korábbi alkotmány biztosította így.
A másik oszlopban: az új alkotmány már nem biztosítja.

Enélkül amit mondasz nem értékelhető.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 14:07:45

@nu pagagyí:

Horn Gyuszi lehetett az a káder. Még 89-ben is ellenforradalmoról beszélt, és hogy nem szabad lelkiismereti válságot érezniük a hozzá haosnló ÁVH-s gyilkosoknak.

Persze van aki szobrot akar nekik, meg utcát, de szerintem csak örökké tartó megvetést érdemelnek.

Erre gondoltál ?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 14:08:46

@Tudományos Iibsizmus:

A különbségek a kettő között jelentősek.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 14:09:24

@BircaHang Média:

Micsodát kérsz ???
Ballib seggnyalóktól konkrétumot ???

Ehhh... ;)

HaCS 2016.03.17. 14:17:28

@nu pagagyí:

Én például ha mást nem, de kinn voltam néhány oktatásügyi tüntetésen akkoriban is, amikor ezek a tanárok félelemtől rettegve oktattak ki mindenkit az erkölcsről, meg a magyarságtudatról.

Többek közt éppen ezért nem bízom bennük egy cseppet sem.

Ott voltam, azon a 2013-as ún. "sárgarózsás" pedagógusnapon is, amikor felnőttkorukat még el nem érő középiskolás diákok szólaltak fel a jövőjüket féltve.
Azt a napot Mendrey László, a Pedagógusok Szakszervezetének a vezetője zárta. Beszédében az elmaradt életpálya-modellt, a bérfejlesztést hiányolta, és a munkaórák növelése ellen beszélt.

A mai napig a hányinger kerülget, ha rá gondolok.

Dr. Ötker a belvárosi orvos 2016.03.17. 14:19:38

@HaCS:

Aha, látom semennyire sem vagy tisztában az emberi természettel.
Tudod, az a jogod hogy kiállj valamiért amiben hiszel annak nem feltétele, hogy egyébként milyen ember vagy.

Nem elfogadható az a szemlélet számomra, hogy csak és kizárólag akkor emelheted fel a hangod valami ellen, ha amúgy feddhetetlen vagy.

Ez a logika viszont oda kellene hogy vezessen (de nem vezet) hogy a fideszben ezért, azért amazért megbukó és mégis a körön belül maradó fideszes is felálljon és elmondja, hogy ezt és ezt tettem és aláírom hogy nincsenek jogaim (jó az élethez van, és annyi) és le is mondok.

HaCS 2016.03.17. 14:23:38

@Dr. Ötker a belvárosi orvos:

Úgy látom nem olvastad az előző posztomat, de sebaj.

Azért egy dolgot ehhez is hozzáfűznék.

"Tudod, az a jogod hogy kiállj valamiért amiben hiszel annak nem feltétele, hogy egyébként milyen ember vagy."

Ebben igazad van.
Csak az, hogy milyen ember vagy, egyértelműen determinálja, hogy milyen dolgokban hiszel.

HaCS 2016.03.17. 14:36:19

@Ballib cenzúrázók réme 4:

Sajnos nem sok linket tudok mutatni egy vidéki iskoláról. Több adatom lenne akkor is, ha kötelezően írásban kellett volna indokolni az ilyeneket, de hát nem kellett.

Elismerem, ilyen szempontból ezen a fórumon az állításom alátámasztani nem tudom.

nu pagagyí 2016.03.17. 14:36:35

@BircaHang Média: Te is tapasztalod nap, mint nap a jogok hiányát. Nem népszavazhatsz fontos kérdésekben, nincs jogod információhoz jutni a közpénzek sorsáról, a miniszterelnök és sleppje féregnek nevezheti azokat, akik nem értenek vele egyet. A médiatanácsot, a bíróságot, az ügyészséget kézivezérlés alá helyezték (nincs is fideszes korrupciós ügy). Megnyirbálták a munkavállalói jogokat, a közszférát politikai alapon szelektálják, pártirányítású kötelező ál-szakmai szervezeteknek osztogatnak élet-halál jogosítványt. Nem tisztelik a magántulajdont (a frissen lopott sajátjukon kívül persze), a közmédia pártszócső lett. Nyíltan zsarolják a nekik nem tetsző önkormányzatokat, közpénzből korrumpálják az egész társadalmat. Ha minden kötél szakad akár verőembereket is alkalmaznak.

HaCS 2016.03.17. 14:48:36

@Dr. Ötker a belvárosi orvos:

Még egy dolgot mondok.

Ha hiszel valamiben, egy eszmében, egy rendszerben, és annak a nevében szónokolsz, akkor kutya kötelességed aszerint is cselekedni. És nem szemezgetheti ki az ember a számára előnyös dolgokat. Az jó, hogy az elődöm eltávolították, és én most igazgató lehetek, de az én jogköreimet ne csorbítsák!

Már ha elvekről van szó.

Ha puszta érdekről van szó, az teljesen más ügy. Én azt is el tudom fogadni (azt teszem, nincs is más).

Csak akkor nem kell a követendő példa szerepében tetszelegni, ugyanis érdekből bárki tud cselekedni. Az nem kunszt.

Ballib cenzúrázók réme 4 2016.03.17. 14:49:52

@HaCS:

Azért említsd meg a HVG-nek, vagy a Népszabinak, vagy más ballib firkász oknyomozókat foglalkoztató médiának, mert ha nem egyetemes baromság lenne amit állítassz, akkor úgy vetnák rá magukat, mint gyöngytyúk a takonyra.

nu pagagyí 2016.03.17. 14:51:42

@Ballib cenzúrázók réme 4: Horn Gyuszi tett azért, hogy lebomoljon a diktatúra. Később pedig bizonyított, mint demokratikus miniszterelnök is. Ő volt az, aki legsikeresebben csökkentette az államadósságot, mintegy 25%-kal. Persze tudom, Bokros meg a "fogatlan nemzet" (na most hogy is állunk az egészségüggyel?) Mellesleg 72%-os többséggel sem vonta meg az akkori kisebbség jogait, például nem zárta be az egyházi iskolákat, mert speciel nem egyezett az ízlésével. Én nem ítélem el azokat, akik hittek a Fideszben, de hülyének tartom azt, aki még mindig. Horn is nyilván hitt egykor a szocializmusban, de aztán a tények hatására át tudta értékelni a dolgokat, nem utána, hanem még közben.

nu pagagyí 2016.03.17. 15:00:14

@Ballib cenzúrázók réme 4: Segítek HaCS-nak: rendszerszerűen hülyéket nevez ki a KLIK iskolaigazgatónak olyanok helyett, akik mondjuk iskolateremtők voltak és semmi nem indokolja rosszabbra cserélésüket. Az sem baj, ha plagizált pályázattal, nyelvtani hibákkal teli fércművel pályázik a potenciális utód. A legutóbbi eset Kecskeméten volt, ahol komoly tiltakozás hatására a kinevezett hülye kénytelen volt lemondani és csak így térhetett vissza az az igazgató, akit méltatlanul ki szeretettek volna pöckölni.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 15:02:22

@nu pagagyí:

Konkrét jogi adatokat kértem tőled, nem panaszkodást, hogy miért fideszes az ügyész. Azért az, mert a Fidesznek van többsége, pont. De te eredetileg elvekről beszéltél.

Herr Stacheldraht Leger 2016.03.17. 15:25:26

foglaljuk össze az antipuklista agitprop lényegét:

- nincs bocsánat
- komolytalan
- migránsbérenc felforgató ágens

ezt kell most mantrázni teljes gőzerővel, oszt jónapot

nu pagagyí 2016.03.17. 15:26:06

@BircaHang Média: Nem tehetek róla, hogy nem ismered a régi médiatörvényt és az újat sem, de média működésánek különbségeit észrevehetnéd.

Nem csodálkozom, hogy nem tűnt fel neked, hogy manapság már egy pályázó is elég egy közpénzes tenderhez és általában csak egy van.

Nem ismered a sztrájktörvény változásait, de feltűnhetne, hogy manapság a közszférában nincs sztrájk, nem állnak le a vonatok havonta kétszer, nyilván azért -véled-, mert minden fasza.

Az sem tűnt fel, hogy milliókat kérnek olyan közérdekű adatok fénymásolásáért, amit bírósági hercehurcával lehet csak kicsalni és akkor sem lehetsz biztos benne, hogy mindent megkaptál.

Egy fideszes önkormányzat esetében nem bizonyító erejű már egy hangfelvétel, amin egymás közt lezsírozzák a trafikmutyit, de a feljelentőt azonnal meghurcolják.

Orbán házánál nem tüntethetsz (már, ha kitalálod hol is lakik éppen, Hatvanpusztán, Felcsúton vagy a Rózsadombon), mert neki jogai vannak mindenkivel szemben. Csak neki. Otthon csak Gyurcsány volt miniszterelnök.

Voltak aztán szakmai autonómiák, most meg Andy Vajna van, meg Fekete Gyuri az összes kultúrára szánt pénzzel.

Indoklás nélkül rúghatnak ki a közszférából, csak úgy.

Mi kell még? Tudom Bulgáriában ez másképp van. A fogalmak itt is ugyanúgy hangazanak, csak nem azt jelentik, amire gondolsz.

Sgítségként egy kódszótár: Demokrácia=diktatúra, Jogok=hatalom, Igazság=párthatározat, Nemzet=Orbán.

Baloldalt SZÉTSZOPATÓ Habony 2016.03.17. 15:41:34

@nu pagagyí: Elmebeteg vagy ! Horn Gyula egy HAZAARULO TOMEGGYILKOS, elsonek kellett volna kivegezni, a 89-ben.

nu pagagyí 2016.03.17. 15:42:13

@csentecsa: Jó is lenne ismét egy technokrata miniszterelnök. Engem speciel nem érdekel miről mit gondol, velem ne ossza meg a hülyeségeit. Teremtsen olyan környezetet, hogy az emberek önerőből boldogulhassanak és ne szoruljanak folyamatos állami gyámkodásra. Ja, és fel se merüljön a gyanúja, hogy saját zsebre dolgozik. Olyan miniszterelnököt akarok, akinek nem kell tudnom a nevét.

nu pagagyí 2016.03.17. 15:52:06

@Baloldalt SZÉTSZOPATÓ Habony: Magyarországon nemigen voltak tömeggyilkosságok a zsidó lakosság halálba küldésén kívül. Abban meg nem vett részt, ha jól tudom. Keverheted a korszakokat. Tömeggyilkossághoz tömeg kell, akiket módszeresen legyilkolnak. Ja, 56-ról beszélsz? Az egy polgárháború volt minden oldali halottal, a világháború után 11 évvel. Mindenki félt még mindenkitől. Nem világos Gyuszi barátunk ölt-e embert, vagy őt akarták megölni?

videki gyerek 2016.03.17. 15:52:57

@nu pagagyí: "Orbán házánál nem tüntethetsz "

Ehhez kepest, 2013-ban a miniszterelnok felesege fogadta a hazuk elott, az mszps-devizahitelek miatt tuntetoket.

24.hu/belfold/2013/07/04/orban-hazahoz-mennek-a-tuntetok/

nu pagagyí 2016.03.17. 16:09:10

@videki gyerek: Hát most már nem mennek, befoltozták a joghézagot. Műveleti terület lett az egész utca.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.17. 16:42:34

@nu pagagyí:

Sikerült egyetlen alkotmányjogi szabályt se említened... vicces vagy. Magyarul: nem tudsz egyetlen hibát sem említeni a hatályos alkotmányból.

Gergice 2016.03.17. 17:28:09

@Ballib cenzúrázók réme 4:

- "A szakmai kritika az úgy néz ki, hogy

- megmondja egy adott működésbeli elemről, hogy mi az a rész ami szakmailag nem működőképes."

A 12 pont tartalmazza a problémák fő csapásirányait. A részleteket, illetve némelyik esetében a javítási ötleteket megtalálod a www.tanitanek.com nyilatkozataiban.

- "- leül a tárgyaló asztalhoz és szakmai fórumon eldöntik mi a legjobb a tanároknak, a fenti észrevételek, javaslatok figyelmbe vételével."

Igen, ez egy jól működő országban, valóban így lenne logikus. A tárgyalóasztalhoz több okból nincs értelme leülni. Egyrészt a kormány (konkrétan Orbán és Lázár) már megmondta, hogy a KLIK-et megtartják és pont. De azért menjünk tárgyalni, csak nem tudom, hogy akkor miről :) Egy süllyedő hajón sincs értelme arról tárgyalást összehívni, hogy mi lesz a holnapi menü. Már pedig akik jelenleg ezekben a bizottságokban ülnek, azok súlytalan emberek, súlytalan szervezetek, akiknek egyetlen erénye, hogy szigorúan kormánypártiak. Gyakran még közük sincs az oktatáshoz, gondolom ez neked is feltűnt. Döntési joggal sem bírnak, szóval legfeljebb javaslattételre van jogosítványuk. Az ún. szakmai bizottságokban csak strómanokat találsz. Az összes döntéshozót lecserélték a közigazgatásban, egyetlen szempont alapján, és ez a párthűség. Ha nem hiszed, beszélgess egy tetszőleges állami hivatal alsó beosztású alkalmazottjával. Ott még találsz szakembereket, mert a melót valakinek el kell végezni, de feljebb aligha.

Tehát szakmai egyeztetések vannak. Tanárok (azaz nem kirakat szakemberek) végzik és a kormányt is meghívták, de ők ragaszkodnak a saját szakembernek hívott szócsöveikhez.

Úgy érzem erősen politikai oldalról közelíted meg ezt a kérdést, de ez sajnos nem olyasmi, amin nyugodtan elcsámcsoghatunk hónapokig. Az idő megy, az érettségik közelednek. Ha a tervezett változásokat nem vonják vissza, diákok tízezreinek az életét fogják megnyomorítani. Ugyanis nem felmenő rendszerben vezetik be a változásokat, hanem a mostani 11.-esek már más követelményeknek megfelelően kell vizsgázzanak, mint amire eddig készültek. Mint amit eddig ígértek nekik, amikor ők iskolát választottak.

A tanár ritka türelmes fajta, eddig tényleg lenyeltünk mindent, de most éppen több éves munkánkat akarják lehúzni a vécén, csak azért mert nekik mindent most és azonnal kell bevezetni. Érthető, ha a tanártársadalom nagy többsége egyként hördült fel.

Azt azért mindenképpen értékelem, hogy nem azzal jön mint a kormány szóvivői, meg sok tájékozatlan ember, hogy mit pattognak a tanárok, hisz most kaptak fizetésemelést. A fizetett tapsolók kifizetése után nekik nyilván szokatlan a gondolat, hogy valaki nem pénzért tüntet.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2016.03.17. 17:57:55

nagy-nagy dislike, főleg a modorért. bocs, drusza.

gyalog.galopp 2016.03.17. 19:57:32

Mennyetek inkább szántani, friss levegő, a föld illata, aaa, nem is tudjátok mi a jó!

www.youtube.com/watch?v=vKuQZ1KkBpQ

xclusiv 2016.03.18. 00:02:12

@tevevanegypupu: Socratesnek internet se kellett, klik se, orbán se.

xclusiv 2016.03.18. 00:03:22

@tevevanegypupu: forintra pontosan szeretnéd tudni, hogy mennyit lop a fidesz? én is...

xclusiv 2016.03.18. 00:25:09

@midnight coder:
""- gazdasági növekedés - csakis EU pénzből""
"Mert Megyóék és Fletóék nem kaptak EU-s támogatásokat..."

Hát megyó alatt érdemi kifizetés nem nagyon volt, mire lett addigra gyurcsány megpuccsolta.
Amúgy volt, persze, de abban nincs is köztünk vita, hogy szarul csinálták a dolgokat, különösen a gazdasági részt.
Nos, szerintem orbánék is szarul csinálják, sőt...

""- MNYP pénz - elbaszták az utolsó fillérig a GDP 10%-át""
"Azt mondjuk én is szeretném látni egyszer tételesen, hogy hova lett."

A főbb számok megvannak: egy jó részét beleborították az államadósságba ami aztán a felelős gazdálkodás miatt kinőtte azt. Aztán lett belőle mol részvény, amin azóta is százmilliárdos bukóban vagyunk, és azóta se tudja senki megmondani miért volt ez jó lépés. Mármint az országnak, mert az eladónak nagyon megérte...

Egy szóval: a fidesz vezette ország ezt a pénzt felélte, elbaszta, ellopta.

""- EÜ - katasztrófa""
"30 éve folyamatosan. A legtöbbet Fletóék rontottak rajta."

Ez épp lehet igaz, de a fidesz alatt is romlik folyamatosan. És 6 évnyi fidesz kormányzás után a gyurcsány a hibás mesére nem vagyok vevő.

""- oktatás - katasztrófa""
"30 éve folyamatosan. Orbánék legalább elindultak egy jó irányba."

Ha ez az irány szerinted jó, hát...

"A közoktatásnak nem arról kell szólnia, hogy minden bokorban mindenki azt oktat amit akar."

Így van. Kellenek egységes minimum követelmények, kell valamilyen egységes szintfelmérés bizonyos időnként, ezzel egyetértek.
Viszont azt baromságnak tartom, hogy íratok egy nevetségesen szar és hibás tankönyvet egy haverral, azt kiadatom egy másik haverral, és azt kötelező mindenhol használni...

"Nem is szólva a katasztrofális önkormányzati iskolákról és fejlkvótarendszerről, ami miatt a hülye gyereknek is megadták a jó jegyet, csak hogy maradjon."

Ebben azért van csúsztatás, de van benne igazság is. Viszont ez nem indokolja a klik szintű centralizálást, azt is szarul megvalósítva...

"Plusz deszegregáció, amikor berakták a kisegítő iskolás fiatalkorú bűnözőket a normális gyerekek közé. Ettől nyilván az előbbiek fognak jobban tanulni, és nem az utóbbiak rosszabbul..."

Ezzel is egyetértek, de jelenleg is ez az irány. Ezen a klik nem változtatott.
Az erőszakos integráció szerintem is baromság, és kontraproduktív is.

""- államadósság - a tízezermilliárdokról már átszoktak a GDP arányosra, ami az EU pénzek miatt javul""
"Mindig is a GDP arányos államadósság számított. És EU-s pénzek ide, EU-s pénzek oda, ez a szám Megyó és Fletó alatt nemigen javult."

Csak ugye se megyó, se fletó nem hirdetett harcot az államadósság ellen. Igaz ezt már orbán is elfelejtette, meg a fidesz fan-ek is.

Mert ugye a fidesz, és amúgy a fél ország is azon hisztizett 2009-ben, hogy 20.000 milliárd, kiírom betűvel is, húszezer milliárd forint az államadósság.
Na azóta volt már 25.000 milliárd is, ennyit az államadósság elleni harcról...

xclusiv 2016.03.18. 00:28:20

@játccótér: "hol van fidesz propaganda? Az írásaimban?"

mandiner.blog.hu/2016/03/16/pukli_nyuszi_esete_a_vadaszpuskaval?full_commentlist=1#c29789820

- az aláírások kétségbe vonása
- pukli fikázása
- pukli nevetséges becsmérlése

Hát kb. ennyi.

picur3ka 2016.03.18. 02:25:05

@Doomhammer:

Maga olyan gyorsan vált véleményt, mint más fehérneműt.

Lassan fogja fel a dolgokat, mi?

picur3ka 2016.03.18. 02:28:11

@260:

Nehogy mán ezt az aranyos szélhámos bűnöző fószert fikázás érje. Hogy a zannyába!

picur3ka 2016.03.18. 02:32:56

Nem olvasom végig, sok a jóból, elnézést, ha volt.

Rémisztő, hogy ilyen faszik taníthatnak. Igazgató ráadásul. Gyereket a közelébe sem engednék.

Élő bizonyíték, hogy mennyire kell egy igen komoly átvilágítási, ellenőrzési rendszer:

- tananyag, teljesítmény, felkészültség

- korrupció

- hatalommal visszaélés, szexuális abúzus beleértvén

2016.03.18. 02:38:11

@picur3ka:

értem

szóval mert nem tetszik az üzenet, fikázod a futárt.

büszke vagyok rád.

felirat 2016.03.18. 06:46:38

@BircaHang Média: Az alkotmány nem garancia semmire. A gyakorlat számít.

tevevanegypupu 2016.03.18. 07:37:26

@xclusiv:

Engem nem érdekel, hogy melyik párt mennyit lop. Nem függök egyiktől sem, felőlem lehetne akár kommunizmus is, ha normálisan, emberi körülményekhez képest és méltón lehetne élni. De eddig akármilyen kormány volt a rendszerváltás óta meg ellőtte is, Magyarországon nem lehetett és nem lehet. Felesleges Puklin meg muklin vitatkozni, az egész rossz úgy ahogy van..hát elég körülnézni. Az életszínvonal a béka feneke alatt van a mocsárban, lerobbantunk ..ehhez a rendszerváltás még rátett két lapáttal..nagy szerencse, hogy van a baráti Kina, ami ellát legalább bennünket olcsó és ronda, ámde télem meleg, nyáron hideg cuccokkal meg üvegtésztával. A nép szereti a kínait..

játccótér 2016.03.18. 11:19:08

@xclusiv: ja, mert ha DK-s vagyok, vagy Jobbikos, már imádnom kellene és nem mondhatnék róla kritikát?

Te ennyire szeretsz valakinek a gyomrába lenni? Alulról, és barna a nyelved, mint egy fidesznyiknyek?
Mitől más ez Pukli, mint Orbán? Mert szőke és kék a szeme, magas és buziszemüveget hord? Levegőbe beszél ez is, és puffogtat. Kíváncsi lennék, ki pénzeli...És nem Sorosra gondoltam, annak nincs érdeke Orbánt buktatni.

Maradjuk abban, Te meg hülye vagy, ha én ezért, mert van véleményem, és más, mint a tied: fideszes.

xclusiv 2016.03.19. 00:25:44

@tevevanegypupu: tl;dr bullshit.

Mert 6 éve a fidesz kormányoz, a 6 év nagy részét 2/3-dal.
Ha valami most szar, de legalábbis nem javult az elmúlt 6 év alatt, na az az ő hibájuk. Ha romlott, akkor meg pláne.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.03.19. 00:32:17

@picur3ka:
Az a vélemény a Professzor véleménye volt, ez remélem egyértelmű.

Doomhammer nikk nem a fehér ember miatt aggódik, hanem a varangy tanárok miatt.
www.origo.hu/itthon/20160318-felhaborodtak-a-tanarok-a-varangyozason.html

xclusiv 2016.03.19. 00:46:16

@játccótér: "ja, mert ha DK-s vagyok, vagy Jobbikos, már imádnom kellene és nem mondhatnék róla kritikát?"

De, mondhatnál, és mondhatsz is.
Ez viszont az aktuális fidesz kommunikáció felbüfögése volt, nem kritika.

"Te ennyire szeretsz valakinek a gyomrába lenni? Alulról, és barna a nyelved, mint egy fidesznyiknyek?"

Lépj hátra és baszd arcon magad :)

"Mitől más ez Pukli, mint Orbán?"

Mert orbánt tudjuk kicsoda, 6 éve látjuk hogy mit csinál. Van arról is elképzelésünk, hogy mit akar.

Pukli viszont élére állt (vagy került) egy olyan alulról induló mozgalomnak, aminek van tartalma. Arról szól, hogy a f*szunk tele van a fideszes rombolással a közoktatásban. Egy jó, vagy legalábbis ettől jelentősen jobb rendszert szeretnénk. És ez igaz a tanárokra, diákokra és szülőkre is.
És mindenkire, aki az elmúlt pár hónapban elolvasott 1-2 klikkel kapcsolatos cikket és fel tudta fogni annak a tartalmát. Mert még ha közvetlenül nem is érintett, de annak belátásához nem kell Mensa tagnak lenni, hogy egy nyersanyagban szegény országban a "kiművelt emberfők" jelentik a felemelkedés zálogát...

"Levegőbe beszél ez is, és puffogtat."

Mi mást csinálna? Normálisan tárgyalni nem lehet a fidesszel, nincs rá fogadókészség.

"Kíváncsi lennék, ki pénzeli...És nem Sorosra gondoltam, annak nincs érdeke Orbánt buktatni."

(Csak zárójelben: és akkor nem a fideszes propagandát puffogtatos...)
Hát pedig ez lett volna az első tippem. De ha nem Soros akkor putyin? Ja, ő is kiesik, mert ő orbán főszponzora.
Akkor vajon ki lehet?
Fogós kérdés. Az esetleg nem lehet, hogy senki? De tényleg, az nem lehet, hogy tényleg ennyire a f*sza tele van a tanároknak? Hogy ennyire tehetetlennek érzik magukat, hogy ennyire kártékonynak látják a kliket, belülről?
Hogy úgy érzik, hogy ilyen társadalmi támogatottság mellett ki kell állniuk az igazukért?

"Maradjuk abban, Te meg hülye vagy, ha én ezért, mert van véleményem, és más, mint a tied: fideszes."

Félreértés ne essék: én se tudom, hogy Pukli kiféle miféle. Azt se tudom, hogy ha a kezébe adnák a közoktatást, akkor tudna-e jobbat csinálni, tudná-e jobban csinálni.
De ettől rosszabbul tutira nem.

Mert a közoktatás jelenlegi helyzete, a fidesz kormány elmúlt 6 éves közoktatásban mutatott teljesítménye elég egyértelmű.
Ha ebben a témában a fidesszel értesz egyet, ha a fideszes propagandát tolod, akkor fideszes vagy.
Ennyi.

picur3ka 2016.03.19. 01:23:24

@Doomhammer:

Áh, félreértettem.

Azt meg kirúgták. Na, boom.

picur3ka 2016.03.19. 01:24:56

@260:

Baj van a futárral, koma. Ezért szar az üzenet, eleve.

tevevanegypupu 2016.03.19. 08:24:05

@xclusiv:

Sok minden javult szerintem, elsősorban Budapest egyes kerületeiben, hogy a fővárosnál maradjunk, egyes kerületeitisztábbak lettek..nagyon sok régi, híres és szép épületet restauráltak..az látszott pár hónap után, hogy nem liberális uralom van a városban. Ez azért részben a fidesz érdeme, a fideszes polgármestereké..Aztán ppróbálkoznak mindenféle családtámogatással, szerintem nem volt rossz ötlet a közmunka sem, ahogy a rokkantstátusz felülvizsgálata sem - főleg mióta láttam Kónya Pétert - és a próbálkozás, hogy Magyarországot megpróbálták kevéssé megalázott helyzetbe hozni az Unióban. A hibákat tudjuk, életszínvonal nem javult, bár nem tudom, hogy most Húsvétkor is mi a jófenéből vásárolnak annyit az emberek, hogy roskadozva tolják a megrakott bevásárlókocsikat..Ellentmondó a kép..Engem legjobban az a hazaszeretettel leöntött bornírt maszlag zavar amit Orbánék tolnak..először ez ábrándított ki belőlük, ennek semmi köze a magyarsághoz..a többi jött utána..

xclusiv 2016.03.19. 21:13:10

@tevevanegypupu: "Sok minden javult szerintem, elsősorban Budapest egyes kerületeiben, hogy a fővárosnál maradjunk, egyes kerületeitisztábbak lettek.."

Hát nemtom, nem látok nagy különbséget.
De tegyük fel, hogy így van: párszázezer közmunkással olyan tisztának kellene lennie, hogy enni lehessen a földről...

"nagyon sok régi, híres és szép épületet restauráltak.."

Olyan sokat nem tudok mondani, de pl. a várat viktor szépen felújítattja magának, a fene tudja hány tíz vagy százmilliárd közpénzből...

"az látszott pár hónap után, hogy nem liberális uralom van a városban."

Ja, rá is rántottál egyből :D

"Aztán ppróbálkoznak mindenféle családtámogatással"

Ja támogatják is elsősorban a saját családjukat, mellékhatásként pedig főleg azokat akik nem szorulnak rá...

"szerintem nem volt rossz ötlet a közmunka sem, ahogy a rokkantstátusz felülvizsgálata sem"

Valóban nem, a megvalósítás viszont kifejezetten rosszul sikerült.

"A hibákat tudjuk, életszínvonal nem javult"

Átlagosan nem javult. Részleteit tekintve pedig 90% rosszabbul él, mint 4 éve, 1 % sokkal jobban, a maradék pedig vagy tartja magát vagy elment az EU-ba dolgozni...

"bár nem tudom, hogy most Húsvétkor is mi a jófenéből vásárolnak annyit az emberek, hogy roskadozva tolják a megrakott bevásárlókocsikat.."

Egyrészt ahhoz semmi közöd.
Másrészt nem látom azt, hogy sokkal több lenne azokban a kosarakban mint 1 hete vagy 1 hónapja...

"Ellentmondó a kép..Engem legjobban az a hazaszeretettel leöntött bornírt maszlag zavar amit Orbánék tolnak..először ez ábrándított ki belőlük, ennek semmi köze a magyarsághoz..a többi jött utána.."

Bár ez lenne a legnagyobb baj velük. A sámán strómanjai most vették meg fél Fejér megyét, lopott pénzből...

Jean Sol Partre 2016.03.19. 23:33:13

@tevevanegypupu: na most mégis előhozakodok ezzel a naívság dologgal. Szóval amit itt felsoroltál, annyira gyér, különösen ahhoz képest, hogy immár hatodik éve teljhatalmuk van, és különösen a mindeközben okozott károkhoz képest, hogy nem is naívságnak, inkább önámításnak nevezném, ami pedig már káros.

Jean Sol Partre 2016.03.19. 23:37:09

@tevevanegypupu: "Engem nem érdekel, hogy melyik párt mennyit lop"

Hát pedig van az a mennyiség, amikor már a többi kritérium is ettől függ.
Amikor már nem is a "közösből" lopnak, mert az elfogyott, hanem egyenesen az emberek zsebéből, amikor a te kis vagyonkádat veszik el, az vérlázító.

2016.03.20. 09:48:37

@Jean Sol Partre:
Szerintem a Fidesszel a legnagyobb baj, hogy versenyszféra beli piacokat is lop vagy államosít, emiatt már nem lehet mondani azt, hogy szarok a politikára, mert a boldogulásom rajtam múlik, mert bármikor elvehetik a megélhetésemet. Ez sokkal nagyobb baj, mint bármely közpénz lenyúlása. Erősíti a lakosság állam függőségét, elzavarja a nem kádárista mentalitású emberek nagy részét az országból, ezzel megöli az innovációt, az értelmes beruházásokat, a fejlődést.

tevevanegypupu 2016.03.20. 09:49:47

@Jean Sol Partre:

Abből kell gazdálodni ami van..nincs sok.Nem akarok jönni az emúttnyóc meg tizenkét évvel, de nem hagytak sok mindent csak adósságot. Kétségtelenül ha rám bíznák a dolgot, oktatás-kultúra-egészségügy-közlekedés lenne amit pénzelnék, csak nem tudom, hogy van-e annyi, hogy az látszanék is..szerintem nincs.

@xclusiv:

maga egy megkeseredett polgártárs, maga semminek nem tud örülni. Jómúltkor voltam a Zeneakadémián egy Mozart koncerten, ott volt Karácsony Gergely elvtárs is, nagyon elégedettnek tűnt..Tudja az az érzésem, hogy a politikusok anblokk tojnak mindenre saját egzisztenciájukon kívül. A rendszerváltás után már minden párt uralkodott, volt amikor pénz is volt..aztán eredmény az, hogy szétbarmolták az ipart-mezőgazdaságot-oktatást-kulturális életet (ezt mindenki saját izélésvilága szerint rombolta) és ténleg békáknak tartottak bennünket akik a mocsárban kuruttyolhatnak csak..Gyökeres változás legfeljebb egy új háborúval jöhetne de kinek kell?

xclusiv 2016.03.20. 20:28:55

@tevevanegypupu: "Abből kell gazdálodni ami van..nincs sok."

Mert ellopják és/vagy hülyeségekre költik.
Évente 1000 milliárd Ft-ot simán meg lehetne úgy fogni, hogy csak jobban működne tőle az ország...

"maga egy megkeseredett polgártárs, maga semminek nem tud örülni."

Annak örülnék, ha érdemben is tudnál reagálni, és nem csak a tl;dr bullshit jönne ki belőled. De hogy is várhatnám ezt el a fidesz propagandától...

"A rendszerváltás után már minden párt uralkodott, volt amikor pénz is volt.."

Hehehe, mikor?
Amikor antalék átvették a hatalmat, akkor azt is szétb*szták ami véletlenül még működött 40 év cuculizmus után. Kis híján csődbe ment az ország, ezért kellett a Bokros csomag. (Már a stabilizációs, a reformcsomagot Horn se merte bevállalni.)
Utánuk _a_ _fidesz_ kapott egy úgy-ahogy működő országot, 2 évig normálisan gazdálkodtak, csak 2 év után rájöttek hogy akkora pofájuk van hogy megutálta őket az ország, szóval jött 2 év pénzszórás és ipari mennyiségű lopás.
Aztán megyó azt is elosztogatta ami nem is volt, aztán gyurcsányék 2 év alatt nem csináltak semmit (saját szavai), majd 2006 ősze után se nagyon, aztán jött a válság. Bajnai úgy-ahogy rendbe tette az országot, már amennyire az alatt a kis idő alatt lehetett, aztán 6 éve a táltos uralkodik.

Ja, közben ami pénzt láttak azt ellopták, ez mindegyikre igaz volt sajnos.

tevevanegypupu 2016.03.21. 09:02:44

@xclusiv:

Erre az egészre -akár egyet is érthetnénk, kivéve a Bajnai féle időszakot, ott nem Bajnai uralkodott hanem az IMF, bár mikor nem ők - csak azt mondhatom, hogy nehéz úgy helyreállítani valamit, ha váltogatva ugyan, de mindig ugyan azok próbálkoznak. Akiknek ráadásul első reakciójuk mindig az, hogy amit lehet elemelnek. Attól függetlenül, hogy a fidesz sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - legalábbis látszatja nincs - azért mégis csak a az igazság, hogy a kommunista-bolsevik társaság rabolta le teljesen az országot..ide értem egyébként Antallékat is, akik semmiben nem különböztek a volt kommunistáktól, legfeljebb abban, hogy valami ostoba gőggel és ki tudja honnét hozott felsőbbrendűségi érzéssel a legrosszabb fajta dzsentri viselkedést próbálták erőltetni..olyan messze az igazi polgári viselkedéstől mint Makó Jeruzsálemtől. Ez nem sikerült azóta sem senkinek, rettentően zavaró az erőlködés és a butaság keveréke ami azóta is rányomja bélyegét arra a politikai rétegre ami állítólag polgári demokráciaként akar működni.
Viszont kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy jelenleg vadkapitalista időszakot élünk, szabad a rablás..Tetézi a bajt, hogy amit el és kirabolnak, magántulajdonba kerül, sem javítja az ország életszínvonalát - mint az törtln mondjuk Amerikában - mert a mi újgazdagjaink részben nem értenek a vagyonuk kezeléséhez, nem jól fektetnek be, nem teremtenek új munkahelyeket, nem mecénások és vadprolik maradnak.. Szóval kénytelenek vagyunk várakozni, hogy mi is lesz majd ebből..mert eddig úgy látszik, hogy Orbánék is elqurták.

Jean Sol Partre 2016.03.21. 10:32:31

@tevevanegypupu: "Kétségtelenül ha rám bíznák a dolgot, oktatás-kultúra-egészségügy-közlekedés lenne amit pénzelnék, csak nem tudom, hogy van-e annyi, hogy az látszanék is..szerintem nincs."

és ha nincs annyi, akkor inkább el kell venni abból is? mit szólsz ahhoz, hogy a fideszt sokkal korruptabbnak tartják az emberek, mint az mszp-t (pedig az nagy szó!)? és hogy személy szerint Orbánt a legnagyobbnak? véletlen lehet?

tevevanegypupu 2016.03.21. 10:57:01

@Jean Sol Partre:

Kizárt, hogy a fidesz korruptabb lenne mint az mszp, már csak azért sem lehet az, mert a rendszerváltásnál az mszp tüntetett el szinte mindent és után még volt 12 évük szabad rablásra. És persze soha de soha ne feledkezzünk el az szdszről sem, bámíly szerényen is hallgatnak róla..mondjuk maga is például..

Nem vonom kétségbe, hogy a fidesz igyekszik valamelyest utólérni őket, aki nem teljesen elvakult, annak látnia kell, hogy igyekeznek. Kétharmaddal rettenetes önbizalmat adtunk nekik. nem kell sorolnom mi mindent csináltak amivel józan ember nem érthet egyet.Az, hogy bennük sincs fikarcnyi szemérem sem, kicsit meglepő volt, nem is annyira korrupció tekintetében, hanem hogy sokszor annyira szembe mentek saját választóikkal is, hogy hihetetlen.

Most mit mondjak? Orbánt a hitelezői és segítői nyilván ugyan úgy szorongatják mint mondjuk Merkelt vagy Obamát vagy bármelyik másik eléggé kiszolgáltatott vezetőt. Nálunk azért rosszabb a helyzet, mert az ország szegény..hamarabb felháborodnak és megundorodnak az emberek.

Hogy mi lesz..hát majd meglátjuk 2018-ban, de nem hiszem, hogy bármelyik párt választójának különösebb öröme lesz abban, ha pártja nyer..A szürke tömegnek fix hogy nem lesz változás az életében, hacsak nem üt be olyan krach mint a devizahiteleseknél..akkor a most hitelre lakásvásárlók azt hiszem szívhatják majd a fogukat..pedig már útban lesz a harmadik gyerek.

Robinzon Kurzor 2016.03.21. 11:20:03

@tevevanegypupu:

A zemberek nem azt nézik, hogy 25 éve mennyit loptak, hanem azt, hogy most.
Nem fair.

Jean Sol Partre 2016.03.21. 11:24:28

@tevevanegypupu: hogy tényleg ki a korruptabb, azt nem tudom, de a legutóbbi kutatások szerint az emberek a fideszt tartják annak, nem is kevéssel, és személy szerint Orbánt.
Az szdsz-ről nem hallgatok, csak egyben kezelem őket az mszp-vel, persze, együtt loptak.

Azt azért tényleg minőségi különbségnek tartom, hogy míg az mszp (és az szdsz) csak a "közösből" lopott, addig a fidesz simán a magánemberektől is, elveszi az egyének tulajdonát is simán. Vállalkozásokat tesz tönkre, kitúr embereket a boltjukból, elveszi a földjüket.
Ez eddig nem volt divat, és szerintebb aljasabb mint bárki előtte.

tevevanegypupu 2016.03.21. 11:51:07

@Robinzon Kurzor:

Hogy ez mennyire igaz vagy sem, az majd 2018-ban derül ki. Minden esetre eddig mindenki megúszta..bizonyítva azt a tényt, hogy nagyot kell lopni, nem szalámit a közértből..

@Jean Sol Partre:

A trafikokra meg a földekre gondol nyilván. A trafikokat abszolút gyalázatnak tartottam és tartom, nem értem hogy tehettek ilyet..de látja az emberek felejtenek, ennek ellenére másodszor is majdnem meg lett a kétharmad. A földek..hát nálunk a hitbizomány megszűnt, a földeket szerződéssel lehetett birtokolni meghatározott ideig. Ha a szerződés lejárt, sajnos számolni kell azzal, hogy tulajdonosváltozás jöhet, főleg ha közben a kormány is változott. Aki pár évre bérelt földet, annak talán nem kellett volna annyira beruháznia és biztosra mennie abban, hogy az a föld most már mindig az övé lesz..akármit is termel rajta.

Jean Sol Partre 2016.03.21. 12:03:02

@tevevanegypupu: "Aki pár évre bérelt földet, annak talán nem kellett volna annyira beruháznia és biztosra mennie abban, hogy az a föld most már mindig az övé lesz"

ebben az országban nagyjából semmibe nem érdemes beruházni, mert előbb utóbb elveszik, ha sikeres akkor biztosan.

tevevanegypupu 2016.03.21. 12:43:03

@Jean Sol Partre:

Mivel nem vagyok érintett semmiféle tekintetben, ehhez olyan nagyon nem tudok hozzászólni. Nincs semmiféle olyan közeli barátom aki érintve lenne mondjuk a földkérdésben..a trafikokról tudok. Kicsiben városunkban is olyasmi zajlik mint az országban. De ahogy már írtam is, az embereket túlzottan nem érdekli, csont nélkül győzött itt is az előző fideszes garnitúra egytől-egyig..sőt a kereszténydemokraták is..Nem mondhatnám, hogy hála Istennek. :)

Jean Sol Partre 2016.03.21. 14:35:14

@tevevanegypupu: én ismerek belvárosi vállalkozót akihez bementek Rogán emberei, végülis kedvesek voltak, kapott 2 hetet, hogy lelépjen és átadja a boltot.

gyalog.galopp 2016.03.21. 14:59:46

@Jean Sol Partre:

Egy dolgot tudomásul kellene venni, addig nem bontom le a a házamat, amíg nincs pénzem, kilátásom, újra, másikra.
Abszurd dolog a saját tehetetlenségemért, hülyeségemért hibáztatni bárki mást. Ha nem tudok a fidesz ellen hatalomra kerülni, talán meg kellene nézni, hogy miért, mit basztam el, mit nem csinálok még mindig jól.
A helyzet az, hogy igazából itt senki nem akar a fidesz helyébe kerülni. Az a néhány politikus celeb nagyon jól elvan a fidesz farvizén, eszük ágába sincs kormányozni, mert az túl macerás, egyébként se értenek hozzá, meg aztán minek, ha a kis baksisuk így is megvan.
Ez a magyar kvázi nagykoalíció. Annyiban különbözik a szlováktól, vagy a némettől, hogy ott a nevüket is adják a nyílt pálforduláshoz, önszemenköpéshez.

Jean Sol Partre 2016.03.21. 15:22:39

@gyalog.galopp: minden szavaddal egyetértek, kivéve, hogy az első mondatod nem értem, mire vonatkozik.

tevevanegypupu 2016.03.21. 16:40:56

@Jean Sol Partre:

Na látja ezt nehezen tudom elképzelni..

Jean Sol Partre 2016.03.21. 17:06:56

@tevevanegypupu: nem kell elképzelni, első kézből van az információ

2016.03.21. 20:04:13

@tevevanegypupu:
Te melyik országban élsz? Kevesen vannak, akiknek nincsen legalább egy hasonló eset a kürnyezetében, nagyon vaksz lehetsz, ha nem tudod elképzelni ezeket a maffiamódszereket. Ha te nem ismersz ilyet, azért a sajtón keresztül jópár kiderült, eléggé nyíltan tolják a fiúk.

Robinzon Kurzor 2016.03.21. 23:39:52

@tevevanegypupu:

Hát elképzelni én is nehezen tudom, de ettől még így van.

tevevanegypupu 2016.03.22. 06:28:51

Hát gyerekek..erre nem tudok változatlanul mit mondani. Közben eszembe jutott, hogy van illetve volt a városban eg y jól menő cukrászda-étterem, tényleg szinte az egyetlen igazi, amit a város főutcáján meghagytak..és egyik napról a másikra bezárt, továbbá a hozzá tartozó delicatess bolt is..Fogalmunk sem volt miért..aztán a szóbeszéd elkezdett közszájon forogni, hogy a tulaj már nem támogatta a fidesz..Minden esetre a szép kis delicatess helyett lett egy baromi ronda cipőbolt, méltó a kínai boltokhoz..a cukrászda azóta is lezárva..Hogy ez mennyire igaz, azt nem tudom, már nem érdekel annyira, hogy utána is járjak..A város teljesen megváltozott, sajnos nem előnyére, akkor egy cukrászda..De viszont tudunk fordított történeteket is, ahol meg az mszp-szdsz csapott le bármire, ami tetszett nekik. Egyébként ezek a dolgok valószínűleg nem oldalfüggőek, talán tényleg igaz az, hogy aki politikusnak adja a fejét, az már eleve hajlamos bűnözésre is..ritka kivétellel. Pukli minden esetre nem tartozik a kivételek közé..mentesen meg bennünket a jó szerencse tőle..

gyalog.galopp 2016.03.22. 06:52:05

@tevevanegypupu:

Túl van lihegve ez a ki, kinek a kicsodája, micsodája dolog.
Egy vállalkozás nem 4 éves ciklusokról szól, minél nagyobb, annál kevésbé.
Nálunk a szoci önkormányzó a szoci párti vállalkozónak adta a megbízásokat, a fideszes önkormányzó a fidesz pártinak. A vállalkozó mindkét esetben ugyanaz volt.:)

tevevanegypupu 2016.03.22. 08:08:31

@gyalog.galopp:

Persze, hiszen láttuk és hallottuk akik "végigélveztük" a rendszerváltást..csak az embert - legalábbis engem biztosan - jobban bántja és idegesíti, ha azok bizonyulnak méltatlannak, akikre mindig szavazott..

maroz 2016.03.22. 08:20:47

@Jean Sol Partre: Ilyenkor, amikor azt olvasom, hogy "belvárosi vállalkozó"-t aljas eszközzel eltávolítottak a birtokából mindig megképződik bennem az a gyanú, hogy egy adott idővel korábban egy másik "belvárosi vállalkozó"-t távolítottak el hasonlóan aljas eszközökkel, és mit tesz isten, a most eltávolított került a helyére.

Tudom, most azt mondhatod, hogy az általad példaként idehozott eset nem ilyen, és könnyen meglehet, hogy igazad is van, de ettől még a gyakorlat sajnos az, amit vázoltam. Ebben az országban az elmúlt 25 évben soha nem volt érdemi és tisztességes vállalkozói szabadság. Legfőképpen azért nem volt, mert a piacaink fölötti ellenőrzés kikerült a kezeink közül, és piac nélkül úgy kábé mégis, mi a répaszeletelésre vállalkozhatna bárki is? Lehet mondani zsolozsmákat, kápluszef, sztártáp, bármit, de ettől még nem lesz piac, illetve nem lesz szabad számunkra a saját piacunk.

Marad egy kis dagonya, és akkor csodálkozunk, hogy éhes ártányként viselkedünk. Ma már a bérmunkásnak sem a Marcsi néni konyhája főz, hanem az angol multi üzemikonyha-hálózata. Persze főzni Marcsi néni főz, de a profit, azaz a munkánk haszna szépen kivándorol Angliába. A munkánk haszna persze nem csak a kimutatható profitot jelenti nálam, hiszen a munka az nálam sokkal, de sokkal több, mint profittermelés. A munkánk haszna megjelenik abban is például, amikor a Marcsi néni konyhája amellett, hogy ebédet főz a környék melósainak még ellát valamiféle szolid csomópont-szerepet is: emberek találkoznak egymással, interakciókba lépnek, illetve árumozgató csomópontként is működik, hiszen mégiscsak ő dönti el, hogy kitől veszi a pacalt és a kannásbort, szóval amikor a multi naaaagyonnyugati termelési módja beszántja a picsába Marcsi néni konyháját akkor a munkánk közösségi haszna is oda. Ez a veszteség kumulálódik és csak idő kérdése, hogy mikor dől a fejünkre.

Szóval igen, minden további nélkül lehet azon méltatlankodni, hogy most így meg úgy a haramiák, de ha szokásodhoz híven megoldást keresel, akkor nem árt az ügy érdekében tisztába jönni azzal is, hogy MIÉRT viselkednek így ezek a haramiák. Erre nagyon durván leegyszerűsítve kétfajta válsz adható: az egyik a személyeken keresztül próbálja meg az ok-okozati láncot felépíteni, míg a másik a struktúrában keresi az okokat. Mivel minden annyira globalizált, hogy arról már vitázni sem érdemes ezért teljesen ésszerű az ok-okozati láncot a globális struktúrákban keresni. És aki keres, az talál: azért nem tud Magyarországon a túlnyomó többség az ajánlott nyugati minta szerint élni, mert a multinacionális tőke elfoglalta az ország piacát és nem hagy teret a tisztességes egyéni kezdeményezéseknek. A beszűkült piacra egy jó adag pénzt öntenek be a centrumállamok, amelyek elosztásával a lokális, a centrumországok érdekei szerint kormányzó hatalmi elit kirobbanthatatlanul bebetonozza magát a hatalomba.

Ebből a hihetetlenül szélsőségesre szétcsúszott helyzetből szerintem nem nagyon van nemradikális kiút...

2016.03.22. 09:48:13

@Jean Sol Partre: És gondolom, az ismerősöd két hét múlva átadta a kulcsokat és megkérdezte, hogy a feleségére is igényt tartanak-e, mert akkor szívesen hozza őt is. Nyilvánosság, bíróság, rendőrség és hasonlók eszébe se jutottak?

Jean Sol Partre 2016.03.22. 10:05:32

@grundigg: nem forradalmár tipus, átadta a kulcsokat. Amúgy szerinted mit ért volna a nyilvánossággal? Mennyire érdekli ma a nyilvánosságot egy belvárosi vállalkozó problémája?
Maroznak most igaza van, én ugyan tudom, hogy az ismerősöm tisztességes ember, de a belvárosi vállalkozóról nem ez az első szó, ami a nyilvánosságnak eszébe jut, és sajnos joggal, szóval simán még akár Rogánnak adhatnak igazat, a propaganda mellette áll.

2016.03.22. 10:16:11

@Jean Sol Partre: Nem a belvárosi vállalkozó érdekelte volna a nyilvánosságot, hanem hogy az állításod szerint Rogán Antal emberei zsarolással (Btk. 367. §, alapesetben 5 évig, minősített esetben 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) szereznek meg üzlethelyiséget. Bár azt nem mondtad, hogy mit ígértek, ha eredménytelenül telik el a két hét.

Maroznak annyiban van igaza, hogy az ilyen sztori csak akkor hihető, ha az illetőnek annyi vaj van a fején, hogy sem a hatóságokhoz, sem a nyilvánossághoz nem akart fordulni.

Jean Sol Partre 2016.03.22. 10:52:32

@grundigg: mert a hatóságok manapság csak úgy fellépnek Rogán ellen. Ne röhögtess.
A nyilvánosság pedig nem háborodik fel semmin, megjelent volna egy cikk, hogy Rogán zsarol, de mivel bizonyíték nincs, le is szarja mindenki. Vagy ha mégsem, akkor Rogán nyilatkozik, hogy a vállalkozó többet akart, vagy bármi és az ügy lezárva. Ennél sokkal nagyobb ügyekben sem ér semmit a nyilvánosság, ki fog utcára menni egy belvárosi vállalkozóért?
Rogánról meg mindenki tudja, hogy piszkos ügyei vannak, és még ahol bizonyítékok is vannak ott sem lép fel sem a hatóság, se a nyilvánosság nem mozgatja a füle botját sem.

A srácnak nincs vaj a fején, de többet ér a nyugalma, mint egy sikeres üzlet.

maroz 2016.03.22. 10:52:34

@grundigg: Erről a nyilvánosságról mondanál nekem pár szót? Tévékettő, vagy mire gondolsz? Írjon Szanyinak? Érdekelne, hogy amikor konkrétan kéne valamit ajánlj mi lenne az.

2016.03.22. 10:53:51

@grundigg:
Juhász Péter sem ér semmit sem a nyilvánossággal Rogán ügyeinél. Ezeket a solgokat pontosan azért lehet csinálni, mert a lakosság butább része csak legyint, hogy mások is loptak.

Jean Sol Partre 2016.03.22. 10:58:06

@maroz: logikusan hangzik amit mondasz, talán igazad is van. Sajnos, ha szokásomhoz híven a megoldást keresem, nem látok semmit, csak egyéni szinten, elhúzni innen be a centrumba.

maroz 2016.03.22. 10:59:58

@grundigg: A gondolkodás szerint alapból vaj van a fején. Vizsgáld meg, hogy ma (megafaszomat ma, évtizedek óta) milyen attribútumokat társítanak az emberek úgy általában a "vállalkozó"-hoz. Kérj meg egy unatkozó szociálpszichológust, hogy idézzen neked pár attitűdkutatást arról, hogy hogyan viszonyul az átlagember a vállalkozóhoz.

Hidd el, szar az az alapállás, amikor valaki azzal kell kezdje, hogy belvárosi vállalkozó vagyok, de tisztességes. A közvélemény erre azt válaszolja, hogy ugyan már, olyan nincs. A nyilvánosság ellenséges, a hatóságok szart se érnek, bizony, ma ésszerű stratégia megköszönni a kiosztott lófaszt és udvariasan elsomfordálni. És tudod mi a vicces? Hogy a nyilvánosságot még ez sem érinti meg különösebben. Ja, ilyen az élet, mondják, és már térdelnek is le szopáshoz, mert a nagy büdös valóság az, hogy nem csak a belvárosi vállalkozó szopik, hanem a nagy többség is, csak ennek nincs ma hírértéke.

maroz 2016.03.22. 11:01:53

@nagybalfasz: És az okosabb része mit csinál? Mit csinálhat? Tudom, van az a vélemény, hogy menjen el szavazni, de én nem osztom, mert nekem mindegy, hogy nem az egyik, hanem a másik elitfrakció kúrja szét a társadalmat.

2016.03.22. 11:28:45

@maroz:
Mondjuk az sem mindegy, és a lényegi különbséget már leírtam én is és mások is.

Másrészt minderről nincsen értelme beszélni addig, amíg a lakosság nagyobb része támogatja azt a kádárista, versenyellenes politikát, aminek nevében mindezek a mutyik megvalósulhatnak. A Fidesz a legőszintébb párt, pontosan azt csinálja, amire felhatalmazták. A trafikmutyi és más területek lenyúlása nem bug, hanem feature, és ha van is aki túlzásnak tartja időnként, pont a belterjes, oldjuk meg okosban társadalom igényeit elégíti ki ez is.

Fejben kellene változni, és akkor politikai alternatívája is lesz a mutyizmusnak.

2016.03.22. 11:41:55

@Jean Sol Partre: "mert a hatóságok manapság csak úgy fellépnek Rogán ellen. Ne röhögtess."

Kibicként lehet így szellemeskedni a mandineren, de kicsit másképp néz ki a dolog, ha tétje is van a számodra. Hogy egy elég hülye példával éljek, ha egy vezető fideszes politikus éjjel rádtörné az ajtót, összeverne, megerőszakolná a feleséged, távozáskor pedig magával vinné a kocsikulcsodat és a bankkártyádat, akkor előadnád ezt a dumát az asszonynak? Hogy "ne röhögtess, úgyse csinálnak semmit"? Vagy azért csak megpróbálkoznál egy feljelentéssel, és még talán az indexnek vagy az rtl klubnak is írnál, hátha érdekli őket a sztorid? (Persze nem a te sztorid fogja érdekelni őket, hanem a vezető fideszes politikusé.)

Nekem nincs politikusos példám, de van ismerősöm, aki bérelt egy üzlethelyiséget. Mikor meghirdették árverésre, megjelent nála egy kigyúrt, kopasz "vállalkozó" és közölte, hogy ha az ismerősöm fizet neki egy bizonyos összeget, akkor ő nem indul az árverésen, és biztosítja, hogy akkor semmi akadálya nem lesz az ismerősöm tulajdonszerzésének. Az ismerősöm (ő sem egy forradalmár típus) elküldte a kedves édesanyjába a kigyúrt, kopasz "vállalkozót", aki többet nem jelentkezett. Az ismerősömnek az üzletét sem gyújtották fel, és még az árverésen is ő nyert. Persze azt is csinálhatta volna, hogy kicsenget egy csomó lóvét, aztán névtelenül rinyál az interneten, hogy milyen szörnyű világban élünk, nincs mit tenni.

@nagybalfasz: "Juhász Péter sem ér semmit sem a nyilvánossággal Rogán ügyeinél."

Nem azért kellett volna a nyilvánossághoz fordulnia, hogy kitörjön a forradalom, hanem azért, mert állítólag megfenyegették. Ebben az esetben a nyilvánosság a legjobb garancia arra, hogy ne történjen vele semmi.

maroz 2016.03.22. 11:46:45

@nagybalfasz: Mit értesz verseny alatt?

maroz 2016.03.22. 11:52:45

@grundigg: Engem megvettél, mondd hát, hogy hol a nyilvánosság.

Amúgy meg ha éltél volna ilyesmiben, akkor tudhatnád, hogy ez nem így működik. Sajnos a buta filmek téves elképzeléseket ültetnek el az emberek fejében, ugye a zsaroló az soha nem egy nyeszlett, göthös tanácsi alosztályvezető, hanem egy kopasz, kigyúrt, miközben a valóságban pedig. És azt is tudhatnád, hogy potens zsaroló nem úgy zsarol, ahogy a filmekben az impotens. No meg azt is tudhatnád, hogy ma (és persze mindig is, de ez most mellékes) a hatalom bármit megtehet, mert a hatalmat csak a hatalom ellenőrzi, azaz saját maga. Nincs ellensúly, nyilvánosság, mondod, oké, de mondjad akkor konkrétan is: hová, konkrétan kihez fordulhat az, akit mondjuk a hatalom szopat és milyen reményekkel?

2016.03.22. 13:17:01

@grundigg:
"Nem azért kellett volna a nyilvánossághoz fordulnia, hogy kitörjön a forradalom, hanem azért, mert állítólag megfenyegették. Ebben az esetben a nyilvánosság a legjobb garancia arra, hogy ne történjen vele semmi."

Azzal is pontosan ugyanazt lehet elérni: semmit. Pl. a szoftveres zsarolós ügy is országosan felkapott volt, mégsem védte meg az illetőt, éa utána engedett a csávó a zsarolásnak. Ha a nagyobb, országos hírű ügyekben is bárkinek az üzletét ki lehet csinálni, akkor mit ér a nIlvánosság? Még le is járatnak a pártállami médiában, hogy nagypapád ávós volt, ha igaz, ha nem, ha így próbálkozol.

Jean Sol Partre 2016.03.22. 14:00:22

@grundigg: nem történt volna vele semmi. Csak jön a tűzoltóság, ellenőrzi és hibát talál. Közben megérkezik a NAV és óriási kutakodás után hibát talál. Aztán a köjál, a kéményseprők, a vízművek, gázművek és a faszom tudja mi, aztán még a szerződésében is hibát találnak, aztán felemelik tízszeresére a bérleti díjat, a gatyáját kifizeti adminisztrációra, igazolásokra, minden ideje erre megy el, ráadásul híre is megy, bezáratják egy időre... És még ha igaza is volt, az ügyfélkör huss, elillan. Ez ellen semmit nem ér a nyilvánosság, minden törvényes, a rendőrség tehetetlen.

Megsúgom, Putyin ugyanezt csinálja, működik ott is.

2016.03.22. 14:26:34

@Jean Sol Partre:

Ja kérem, hát akkor nem egyről beszélünk. Én ebbe, hogy "én ismerek belvárosi vállalkozót akihez bementek Rogán emberei, végülis kedvesek voltak, kapott 2 hetet, hogy lelépjen és átadja a boltot." valami erőszakot, testi épség, család, egyéb elleni fenyegetést értettem, és nem azt, amit most írsz.

Ehhez nem kell Rogán Antal, ehhez elég egy lakó a társasházból, akinek nem tetszik a boltod, vagy egy konkurens üzlet, aki hetente felnyom mindenféle hatóságoknál. Aki ettől előre megijed anélkül, hogy bármi történt volna, az ne is vállalkozzon.

A te ismerősödtől nem vettek el semmit, akkor vettek volna el, ha a felsorolásod nem a fantázia terméke lenne, hanem abból bármi is megvalósult volna. Legalább addig várhatott volna, míg tényleg becsöngetnek a tűzoltók. Így viszont egyszerűen önként és dalolva odaadta az üzletét másnak. Mert itt kérem nincs mit tenni, ez egy ilyen ország.

faviccek.hu/halallista.html

Jean Sol Partre 2016.03.22. 14:40:08

@grundigg: "Ehhez nem kell Rogán Antal, ehhez elég egy lakó a társasházból, akinek nem tetszik a boltod, vagy egy konkurens üzlet, aki hetente felnyom mindenféle hatóságoknál. Aki ettől előre megijed anélkül, hogy bármi történt volna, az ne is vállalkozzon."

Ha a szomszéd fenyegette volna meg, akkor ő is csak röhög az egészen. De Rogán embere fenyegette meg, az nem a fantázia terméke.

2016.03.22. 15:27:18

@grundigg:
Ja, csak ha a szomszéd jelenti fel, akkor azok a hatóságok vagy nem jönnek ki, vagy tessék-lássék módon vizsgálnak. Ha viszont Rogán szól...

Nem veréssel kell fenyegetnie, akinek a hatalom van a kezében, vannak rá jobb módszerek.

maroz 2016.03.22. 16:42:25

@nagybalfasz: Ki versenyez kivel? Miért jó nekem a piaci verseny, és mi az? Amikor a hazai kiskereskedelmi forgalom 57%-án hat darab multi osztozik az piaci verseny? És az jó nekem? Mégis, miért?

2016.03.22. 17:38:22

@maroz:
Erről beszéltem.

2016.03.22. 17:43:28

@maroz:
Amúgy inkább piaci verseny, ha 6 milti versenyez, mint az állami, illetve haverok kezébe adott monopóliumok, amiket az elvtársak építenek.

Amúgy mióta érv a nem elég hatékony verseny arra, hogy ne legyen verseny? Ha nem elég hatékony a verseny, akkor normálisabb helyeken az állam úgybavatkozik be, hogy élénkítse, nálunk úgy, hogy megszűntesse.

maroz 2016.03.22. 18:19:25

@nagybalfasz: Én egy állampolgár vagyok. Én nem számítok? Az már fel sem merül, hogy akár én is versenyezhetnék?

Mióta érv az, hogy inkább az egyik basszon meg mint a másik azzal szemben, hogy inkább ne basszon meg senki? Épeszű versengés az, amikor a seggbekukiért hajtok tudatosan?

A verseny egy eszköz. Miért jó nekem, átlagembernek a verseny?

2016.03.22. 22:19:27

@maroz:
Te is ugyanúgy versenyzel, attól függetlenül, hogy alkalmazott vagy vagy vállalkozó, illetve ezek milyen szintjén vagy.

A verseny valóban csak eszköz, csak nincs jó alternatívája. Időnként szükséges lehet a beavatkozás, de ahol nincs verseny, ott nincs alkalmazkodás, nincs fejlődés.

2016.03.22. 22:24:39

@maroz:
Amúgy mit értesz az alatt az állapot alatt, hogy egyik se basszon meg? Érdekes, engem egyik multi sem basz meg, amikor vásárolok egy multinál, vagy dolgozok egy multinál, vagy magyar kisvállalatnál, vagy bármi másnál, akkor köztünk üzlet jön létre, amely lehet mindkét félnek is előnyös. Én fizetek a boltban, ők adnak valamit érte. Ha nem vagyok elégedett, megyek máshová.

És ha már a kereskedelmet hozod szóba, kurvára nem igaz, hogy nem volt fejlődés az elmúlt évtizedekben. Bár kinek mi, az idősebb generáció még azt szereti, ha ismeri a boltost, trécselhet vele, kiválogatja neki a szebb húsokat a hentest, stb., stb. De ez egyre kevésbé lesz így, akkor is, ha a Fidesz meg akarja fordítani az időt, nem fog sikerülni.

maroz 2016.03.23. 06:27:51

@nagybalfasz: De mi az a "verseny", könyörgöm???

Ha én egy furkósbottal végigkergetlek az utcán, és akkor nyersz, ha élve a végére érsz, akkor az verseny? Ha túléled, akkor boldog vagy, mert győztél és dicsőíted?

maroz 2016.03.23. 07:09:48

@nagybalfasz: "Érdekes, engem egyik multi sem basz meg"

Oké, de én nem a pszichológusod vagyok, miért kéne engem kiemelten érdekeljen, hogy neked olyan percepciód van, miszerint téged nem basz meg? Egyrészt ez nem igaz, másrészt pedig azt kérdeztem tőled, hogy nekem miért jó a multik versenye, abban az értelemben "nekem", hogy egy átlagembernek. Miért jó a magyar társadalomnak (olyan saccra tízmillió "én") a multik versenye?

Mit értesz fejlődés alatt?

Messzi Vetek 2016.03.23. 08:09:37

@maroz: azt a folyamatot, aminek a végén egy marad. gondolom.

maroz 2016.03.23. 08:39:34

@Messzi Vetek: Vagy negy. Mert az mar nem egy. Ha negy maradt, akkor a kiszorult tiz- es szazezrek tapsolnak, hurra, a verseny jo, a verseny ertunk van, de jo is nekem, Taktaharkany-alson, hogy en is versenyezhetek, illetve gyakorlatilag nem versenyezhetek, de JOGOM van versenyezni, csak hat en inkabb ulok a tanyam udvaran a locan es vakarom a tokeim. En vagyok a hibas Magyarorszag "leszakadasaert", engem terhel a felelosseg, amiert a globalis versenyben a kornyezo orszagok "elhuznak mellettunk", es meg sorolhatnam az osszes tobbi neoliberalis mantrat napestig, de minek. A verseny jo, ma ez erosebb dogma, mint az, hogy Allah mindenhato.

2016.03.23. 09:04:24

@maroz:
Jajj, neoliberális, a faszom. Az a baj, angyon jól ismerem az összea újkommunista eszmét, amely könnyen táptalajt talál itthon, nem kell részletezned.

Nem arról van szó, hogy vakarod a tököd vagy nem. Hanem arról van szó, hogy itt mindenki az államtól várja a mannát, ha meg mégis vállalkozásba kezd, akkor az állam ne engedje, hogy a multi vag, egy fejlődőképesebb magyar cég konkurenciát állítson. Minden menjen belterjesen, aki a hentes a városban, annak az unokája is hentes lesz, minden kiszámítható, fejlődés ne legyen. Ilyen társadalmat szeretne a magyarok butábbik fele.

2016.03.23. 09:10:19

@maroz:
Először is mint írtam, nem csak multik versenye van. Nyilván mindig vannak ágazatok, ahová nehezebb belépni, mert tőkeigényes vagy K+F igényes, stb., stb. De mint írtam, még alkalmazottként is versenyzel. Ha nincs verseny, az emberek élnek a langyos szocializmuaban, nem tanulnak, nem fejlesztik a tudásukat, dolgoznak a bebetonozott munkahelyükön, stb. Most eltekintve attól, hogy kurvára nem motiválja az átlagembert sem a középszerűség, az átlagembernek is jó, ha vannak, akik fejlődnek, attól, hogy a szomszéd tehene megdöglik, valójában neked is rosszabb lesz, és ez fordítva is igaz hosszútávon.

Átlagemberként az újkomcsi gazdaságpolitika .ellett azt fogod látni, hogy a világ elhúz mellettünk, ha neked ez jó, akkor hajrá, de ne csodálkozz, hogy nem csak mosogatni mennek el Londonba az országból, hanem a legjobbak is.

Messzi Vetek 2016.03.23. 09:33:17

@nagybalfasz: feltételezve, hogy állításai valósak, valamint a társadalmi berendezkedésre rácsodálkozva két logikus konklúzió-variáns adódik: egyfelől, lehet, hogy a magyarok butábbik fele kevesebben van, mint az okosabbik és ezért nem áll fenn az a helyzet, amit ők szeretnének - jó demokráciában ez azt jelenti, hogy nincs okunk aggodalomra, a progresszió győzedelmeskedik. most is - folyamatosan.
másfelől az is lehet, hogy mégsem olyan demokratikus ez az egész és igazából csak azt esszük mindannyian, amit adnak. és még tapsolunk is ehhez! pontosabban maguk: a magyarok okosabbik fele.

2016.03.23. 09:38:54

@Messzi Vetek:
Itt nem az a kérdés, hogy ki a butább, és ki az okosabb. Hanem hogy szocializmust vagy kapitalizmust építünk. De hiába építünk szocializmust, nem fog működni, tehát hiába szavaz rá a többség, mert ők is megszívják. Idővel vagy belátják, hogy rossz az irány, vagy még jobban leszakadunk.

2016.03.23. 09:45:44

@Messzi Vetek:
A másik, hogy nem az a lényeg, hogy Fidesz, MSZP, Jobbik, stb., stb. Hanem hogy miért szavazunk egyikre vagy másikra. A pártok ehhez alkalmazkodnak. Ha ingyensörrel lehet szavazatokat szerezni, azt fogják ígérni, sőt erőn felül igyekszenek is megvalósítani, ha hatalomra jutnak, merr meg akarják tartani a hatalmat. Pl. mielőtt a Fidesz piacellenes lett volna, már évekig mentek a mai nézetei kocsmai szinten a lakosság köreiben, a Fidesz csak beállt ezen nézetek mögé. Az oktatás dettó, lehet, hogy vannak hangos hangok, hogy kompetencia alapú oktatás, kevesebb magolás, gondolkodásra késztetés, érdeklődés felkeltése, de kocsmai szinten ezeket nyugati huncutkodásnak tekinti a nép, bezzeg mi magyarok annyi Nobel díjast adtunk, és a mi poroszos, lexikális tudásra építő oktatásunk a tuti, csak a libsik lezüllesztették. Kb. ezt gondolja az átlagember, így nem csoda, hogy a Fidesz mögé állnak. A tüntetőkkel egyetértők többsége is a poroszos oktatást erőltetné, a baja csak az, hogy fejetlenség van a KLIK körül.

Messzi Vetek 2016.03.23. 10:12:08

@maroz: ebben a játékban - a végén - csak egy maradhat, mint a hegylakóban. még akkor is, ha sokszor aztán úgy tűnik, mintha kettő lenne (vagy négy). így a verseny illúziója tovább él. (ennek olyan praktikus előnyei is vannak (maradva a cégvilágban), mint a szakszervezetek ellehetetlenítése, sőt(!): az iparági alkalmazottak egymás ellen uszítása. multinacionális cégeknél erre tréningek vannak, naponta két perc gyűlölet a kompetítor ellen. hát hisz' ezért tartjuk a háert meg a belsőkomot. még az is adott, hogy hogyan képviseljük kenyéradónkat a szociális médiában. tiszta vicc.).
a többiben egy húron pendülünk.

Messzi Vetek 2016.03.23. 10:22:37

@nagybalfasz: hát pont arról értekezünk itt - ha jól értem -, hogy ez a baj: nem építünk mi itt lófaszt se'.
valakik építenek itt valamit - ami nem tűnik annyira jónak.

hogy egy (mára már) klasszikust idézzek:
és akkor megy a sok cső, keresztül-kasul a gyárba', megy a csőben szomorúan a kőolaj... én elismerem, hogy finomodik a kőolaj, de ami a legvégén kigyön: az azért még nagyon rossz.

maroz 2016.03.23. 11:25:25

@nagybalfasz: Mit ertesz azon, hogy neoliberalis a faszod? Mit ertesz te neoliberalis alatt? Mi koze mindennek a kommunizmushoz?

Milyen jol mukodik amugy a neoluberalis propaganda. Tobbszor, tobb embernek is mondogattam mar itt, hogy mennyire sematikus es ideologikus a neolib gondolkodas: uzembiztosabban mukodik, mint egy kolaatumata: bedobom azt, hogy egyenlotlenseg es igazsagtalansag, megnyomom a gombot es valaszkent visszajon a komcsizas. Erre lettek a neoliberalis ideologikus tudat hordozoi kondicionalva es megbizhatobban mukodnek, mint Pavlov kutyaja. Nagyon szomoru ez, mert ezzel valojaban az eremi diskurzusok elott zarjak le az utat: komcsi, az meg rossz, fujjj, helyette mondjuk el imamalomszeruen a "verseny jo"-mantrat. Ugy unom ezt az egeszet, hogy nagyon.

gyalog.galopp 2016.03.23. 11:40:28

@maroz:

Ahol a magát baloldalinak mondó párt a hiperláncok vasárnapi hasznáért népkampányol, közben basztatja az orbándiktátort, mért nem segíti a hazai vállalkozókat pl. a tejtermelőket, majdugyanezzel a levegővétellel oligarcházik egyet, ott te még min csodálkozol?

maroz 2016.03.23. 16:08:35

@gyalog.galopp: Akarja-e ön, a baloldal pártjának a támogatója aláírni azt a népszavazási kezdeményezést, amelyik a vasárnapi munkavégzést tiltó törvényt töröltetné el?

A fejadag csökkentéséért majd négy év múlva petíciózunk.

Fogott rajtunk a kínai átok: érdekes időkben élünk. Tényleg nem érdemes ma már semmin se csodálkozni. Különösen nem érdemes azon, ahogyan a kisember a milliárd dolláros tőkéssel azonosul, és engedelmesen mondja, mondja, mondja, komcsiz, ehh...

Jean Sol Partre 2016.03.24. 12:06:41

@maroz: ez a verseny dolog akkor is nehéz. Hogy jó vagy rossz, az nyilván attól függ, mi a cél és milyen körülmények között folyik.
A kiküszöbölése nekem nagyon nehéznek tűnik, nem csak azért, mert ma ez a kulcsszó mindenre, mindenkinek erre jár az agya, hanem mert szerintem valamennyire az ember alaptermészetéhez is tartozik, amit akkor valahogy semlegesíteni kell.
Azt már kezdem érteni, miért ellenzed, de nem látszik egyszerűnek a megoldás.

gyalog.galopp 2016.03.24. 12:35:37

@Jean Sol Partre:

Konkrét példa a hazai tejtermelőké. A multi láncok szlovák tejjel lenyomták a felvásárlási árakat, a szlovákokét a lengyellel szokás lenyomni, hogy a lengyelt mivel nyomják le nem tudom, de talán meg kéne nézni , mi van a dobozban.

Fatornyos kisfalumban nemrégen még járt egy bocibocitarka dallamkürtös kis furgon friss pasztőrözetlen tényleg friss tejet árulva. Ebből , aki még nem felejtette el, tejfölt, túrót is tudott készíteni ( a vajat, azt azért már nem ).
Az egész hálózat úgy ahogy volt eltűnt, kihalt. Egyrészt az emberek úgy hozzászoktak a fehér színű víz tejként történő fogyasztásához, hogy az egyébként zsírcsökkentett, de még mindig tejnek mondható folyadékkal nem nagyon tudtak mit kezdeni, főleg tárolni, másrészt teljesen elveszítették a kerláncok fehér színű vizével az árversenyt.
Na most , hasonlót éltek át a ny.- európai államok kistermelői a 60-70-es években, de néhány hangos hepajkodás után őket a gazdag állam tudta , tudja kompenzálni.
A kérdés továbbra is az, kik versenyezhetnek, kivel?

Jean Sol Partre 2016.03.24. 14:20:37

@gyalog.galopp: mondom, érteni értem, szokásomhoz híven a megoldáson törném a fejem, és (szokásomhoz híven) nem jut eszembe semmi okos.

Robinzon Kurzor 2016.03.24. 17:20:56

@gyalog.galopp:

A szolvák tej mitől olcsóbb, mint a magyar?
A lengyel mitől olcsóbb, mint a szlovák?

Ausztriában is van verseny, mert nem csak egyféle tej van a bótban, de vidéken (nagy síterepek környéke) csak osztrák tejet láttam (Billa, Spar).
Meg tejbegyűjtő kamiont és a porták elé kirakott fém kannákat-tartályokat.

Ők mit és miért csinálnak másképp, és Magyarország (mindenkori) kormányát mi akadályozza meg abban, hogy mi is ezt tegyük?

Bell & Sebastian 2016.03.24. 17:34:28

Az ideológiailag elmaradott tehén az oka.

Nem érti meg, hogy számára csak a kiadás a fontos (a tőgyin), Gulyás törpnek meg a bevétel (a fodrászán keresztül, vagy ki ez a haramia-pofa, aki mindent megnyer, indulás nélkül).

gyalog.galopp 2016.03.25. 11:05:18

@Robinzon Kurzor:

Bár már följebb megmondtam, de neked elismétlem, az állami támogatás az oka.
Nálunk ma 50-60 Ft a tej felvásárlási ára, támogatás nincs hozzá. Ebből az 50-60 Ft-os tejből lesz vaj, túró tejföl, mindenféle tejtermék a maradékból meg kb 200 Ft-ért 1 l tej boltokban.
Nem számolom ki neked mennyibe kerül egy liter tej előállítási költsége, de hidd el jóval többe, mint 1 liter ásványvízé...

Robinzon Kurzor 2016.03.25. 12:13:12

@gyalog.galopp:

És máshol (Ausztria, Szlovákia stb.) van állami támogatás?
Ha igen, nálunk miért nincs?
Vagy meg kell várni, még Mészáros Lőrinc beszáll a tejbizniszbe is, és akkor majd lesz?

gyalog.galopp 2016.03.25. 12:30:22

@Robinzon Kurzor:

na, meg is van a szoclib választási programja:

Támogatjuk a tejtermelőket, kivéve mészárost, támogatjuk a tanerő egyéni tanterv és tankönyv elképzeléseit, megduplázzuk az egészségügy bérezését, újra cseréljük az elavult berendezéseket, szabad utat engedünk a hiper láncok kereskedésének, nem basztatjuk a bankokat, 10%-ra csökkentjük az áfát...
mi van még? akármi, de azt is...

Robinzon Kurzor 2016.03.25. 16:27:54

@gyalog.galopp:

Miért, akkor mégsem kellene támogatni a tejtermelőket?

maroz 2016.03.25. 21:22:54

@Jean Sol Partre: Nincs megoldás, mert nincs az emberi életnek értelme. Ha lenne, lenne.

2016.03.26. 02:03:59

@Jean Sol Partre:

azt se feledjük, hogy ez nem fekete-fehér.
nyilván a verseny nem kiküszöbölhető, de ebből még a kapitalizmus sem feltétlenül következik, vadkapitalizmus meg pláne nem.
viszont ez sem rajtunk múlik, nincs befolyásunk semmire.

maroz 2016.03.26. 06:21:42

@WiteNoir: A verseny egy konstrukció, tehát kiküszöbölhető. Sőt, teljesen ésszerű kiküszöbölni, csak hát ugye az indoktrináció azt mondatja velünk kapásból, hogy "nyilván" nem kiküszöbölhető.

maroz 2016.03.26. 11:17:42

@Jean Sol Partre:

index.hu/belfold/2016/03/25/orszagos_iskolaigazgato-konferencia_a_tanarsztrajk_ellen/

"A Nemzeti Alaptanterv kérdései kapcsán a miniszter azt mondta: világossá kell tenni, hogy manapság a világ változása, elvárásai nyomán az embereknek többet kell dolgozniuk, s ez egyúttal azt is jelenti, hogy a gyerekeknek többet kell tanulniuk."

Ez az, amit én vitatok. Ez, ha jobban megfigyeljük egy verseny-konstrukció: azért kell nekem, magyar kisembernek többet dolgozni, mert a világ elvárása ez. Ki nem mondott rész: aki nem dolgozik többet, az veszít a versenyben.

Ez, tudom, hogy utálod, de nem más, mint a neoliberális populizmus zászlóshajója. Azt már elmondtam, hogy neoliberális alatt én nem valamiféle kulturális maszatolást értek buzika-homofil koordinátarendszerben, hanem egy olyan ideológiát, amelyiknek a célja egy olyan világrendszer, ahol az államok és egyéb civil közösségi entitások nem korlátozhatják, illetve 2.0-ás változat: alárendelődnek a globális tőkekoncentrátumok érdekeinek.

Innen lenne érdemes kritikailag lebontani a "verseny" fogalmát. Ki is versenyez és kivel? Hol a start és hol a cél? Ki a bíró? És még sorolhatnám. No meg magát a "verseny" fogalmát is érdemes lenne jó sok pálinka mellett átrágni, mert ha jobban megnézzük, akkor a verseny sem egy létező valami, hanem pusztán egy emberi, gondolati konstrukció, és mint olyan sokkal érdekesebb, mint ha azt hinnénk tévesen, hogy egy objektív valóság. Persze mindehhez munkahipotézisként el kell fogadni, hogy létezik egy olyan valóságmagyarázat, amelyiket durván strukturális konstrukcionizmusnak neveznék, hiszen mindaz, amiket mondtam érdemben csak ebben a keretben értelmezhető. És igen, ebben a keretben nem csak értelmezhető, hanem akár cáfolható és elvethető is. Más keretbe áthelyezve sajnos értelmezhetetlenné válik, így sajnos nekem ragaszkodnom kell az állításaim eredeti kereteihez, ami manapság elég nehéz vitapozíció, de hát ne rinyáljak, én választottam.

Jean Sol Partre 2016.03.28. 18:17:37

@maroz: olvastam a hírekben, fel is bosszantott rendesen.
Neoliberalizmus ide vagy oda, ezzel (hogy többet kell dolgozni) nem értek egyet. Illetve manapság nálunk azért kell többet dolgozni, mert kicsi a fizetés, de semmilyen más ok nem igazolja. Még a verseny is csak annyit igényel, hogy hatékonyabb legyen a munka, nem hogy több. No meg ott a sok munkanélküli, minek kellene többet dolgoznia annak, aki dolgozik?

"ha jobban megnézzük, akkor a verseny sem egy létező valami, hanem pusztán egy emberi, gondolati konstrukció"
Az is, amikor a hím a kiválasztott nőstényért verseng? Amikor az egyetlen oázis tavának birtoklása a kérdés?
Erről az izmusról mondhatnál még pár dolgot, szép a neve :)

maroz 2016.03.28. 19:09:11

@Jean Sol Partre: Romániában mindeközben a négynapos munkahétre gyúrnak:

www.maszol.ro/index.php/gazdasag/62069-a-kepvisel-haz-targyalja-a-negynapos-munkahet-lehet-seget

Amikor a hím kiválasztja a nőstényt (csak fél füllel hallottam, hogy mintha mégsem a nőstény választana, de ez mellékes) az a valóság. Csinálnak mindenféle dolgokat, amelyeknek egy részét mi, emberek megfigyelünk és próbálunk értelmezni. Alkotunk egy modellt, megkonstruáljuk a versenyt: azt feltételezzük, hogy a hímek versenyeznek a nőstényért. Ez nagyjából a konstrukcionalizmus: a valóság megismerése során modelleket alkotunk és elhisszük, hogy azok helyesen írják le a valóságot.

Miközben persze az sokkal bonyolultabb, mint hogy a "verseny" nevű konstrukciónkkal üzembiztosan leírható lenne, csak hát ugye ez egy roppant egyszerű modell, ami jó erősen beégett a gondolkodásunkba, ezért hajlamosak vagyunk minden további kritika nélkül a modellt száz százalékban megfeleltetni a valóságnak. Ez aztán visszaüt, mert az egyszerű analógiák (két szarvas gyepálja egymást, miközben a csaj rebegteti a szempilláit) kiterjesztve már roppantul problémássá válnak, hiszen amint ezeket az analógiákat elkezdjük az emberre is alkalmazni menten megfeledkezünk arról, hogy az ember az üzekedő szarvas értelmében nem természeti lény, ráadásul a barmokhoz képest el tudja saját magát és a saját jövőjét gondolni, ami visszahat a cselekvésére, így az ember esetében a "verseny" egy társadalmi konstrukcióvá válik, és belátható, hogy nem egy természeti valóság, hiszen csak akkor működik a dolog, ha van ember, aki elhiszi azt, hogy "verseny" van.

Ez a hit hozza aztán létre a struktúrát, amire és amiben a konstrukció hatni fog. A "verseny" nevű konstrukció létrehozta azt a társadalmi berendezkedést, amelyikben a roppant kevesek által irányított óriásentitások mindenféle elvont szempontok alapján "versenyeznek" egymással, miközben a nagy többségnek a saját életakarásait alá kell rendelnie ennek a számára amúgy téttel nem rendelkező "versenynek". A létrejött struktúra olyan borzasztó erős, hogy még akkor is képes fennmaradni és fenntartani a konstrukciót (esetünkben a "verseny"-t) amikor az már egy inadaptív, mondhatni öngyilkos stratégiává vált. Egy rideggé vált struktúrával az a baj, hogy ha jön egy kanyar, akkor nem fog hajlani, hanem törni. Én egy ideje hallom a recsegést, szerintem idő kérdése, és mások is fogják, persze mire megyünk vele, de ez más kérdés.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.03.28. 23:10:56

@maroz: Mindeközben egy másik bolygón(sajnos nem) széplelkű nemzettársaink imígyen fejezik ki a nép(ek) iránti hő szeretetüket:

firestarter-18.blog.hu/2016/03/27/videki_husvetolas_kalmieknal

Tudod, maroz, elég régen olvaslak téged, kíváncsi volnék arra, hogy ez a fajta attitüd, amely a fent linkelt olvasmányból kitűnik, reád milyen hatást gyakorol.
Mert énbennem valami feneketlen gyűlölethullámot indított el. Meglehet, a majdnemkész írásomat is át kell fogalmazzam emmiatt.

Szindbad 2016.03.28. 23:22:14

@maroz: "Ez a hit hozza aztán létre a struktúrát"

De hát nem a hit hozza ezt létre, hanem az a tapasztalat, hogy ez működik, és jók a középtávú tulajdonságai.

Szindbad 2016.03.28. 23:25:33

@Mihint: Pedig teljesen ártatlan, ha gyűlöletet érzel, az belőled fakad. Tessék többet szexelni.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.03.28. 23:29:54

@Szindbad: Ej Utazó, azt már régen tudom, hogy a gyűlölet belőlem fakad. Azt is tudom, hogy ezen a 6 nem segít. Az jobban érdekelne, hogy vajh mi ennek az igazi oka?
Miért gondolom úgy vajon, hogy a méltatlan fikázás nem viszi előbbre a világot például?

maroz 2016.03.29. 06:51:21

@Mihint: Eléggé realisztikus olvasmány, körülbelül a gyerekkorom, mínusz a finomságok hatvan százaléka. Hülye helyzetben vagyok, mert hirtelen nem értem, hogy mi az az attitűd, aminek az olvasmányból ki kéne tűnnie és rám hatást kéne gyakorolnia.

maroz 2016.03.29. 06:56:06

@Mihint: "Azt is tudom, hogy ezen a 6 nem segít."

Ad analogiam: a demokrácia minden problémájára megoldás a még több demokrácia! Lehet, hogy a mennyiséggel van baj? ;))

gyalog.galopp 2016.03.29. 08:04:55

@Mihint:
Nem tudom, mit akarsz írni, de ha emiatt a faszság miatt megváltoztatod, akkor a faszság győzött, ennek ugyanis pont ez a célja. Provokálás, indulatkeltés , majd jön a " na ugye megmondtam " élmény és elégedett röhögés.

@maroz:
Ugye nem kérded komolyan, mi benne a bicskanyitogató?

maroz 2016.03.29. 09:05:43

@gyalog.galopp: Kismillió dolgot magam is meg tudnék fogalmazni, de vessetek bátran a mókusok elé: most tényleg nem veszem le, hogy ti mire gondoltatok.

gyalog.galopp 2016.03.29. 09:55:45

@maroz:
Csak annyit segíthetek, írjál valami hasonlót a hanukáról, meg fogsz világosodni.

maroz 2016.03.29. 11:31:23

@Mihint: @gyalog.galopp: Így már értem. :)

A szöveg amúgy érdekes, tudásszociológiai elemzésre méltó, hiszen kiolvashatjuk belőle azt, hogy hogyan gondolkodik egyik habitus a másikról. A szerző finoman elhatárolódva, kurziválva mutatja be egy, a sajátjához képest alantasabbnak ítélt habitus életvitelét, gondolkodását, ügyesen elkerülve azt, hogy reflektálnia kelljen arra, hogy miért is van ekkora különbség habitus és habitus között, mi ennek az oka. Nagyon elegáns lenézéssel mutatja be a ma még névvel sem illethető osztályt, de ami számomra feltűnő, hogy a lenézésen túl akad egy nagy adag hitelesség is, és pont ez lehet a baj.

Az a baj, hogy igen, ma ez a fajta habitus és a hozzá tartozó viselkedés, amit a posztban elitke olyan finom elhatárolódással leír ez ma a hétköznapjaink meghatározó része, nagyon sok ember él így, és amit a liberális képtelen elfogadni az az, hogy nem azért élnek így ezek az emberk, mert így gondolkodnak, hanem azért gondolkodnak így, mert így élnek. Miközben az, hogy így kénytelenek élni nem az ő döntésük volt, többnyire meg sem kérdezik őket, vagy ha mégis, akkor minek.

Ha valaki meséket szeretne hallani arról, hogy miként alakul a gondolkodás egy olyan közegben, ami úgy jött létre, hogy parasztokat kitéptek a földjükből gyökerestül és egy urbanizációjában visszabutított városba helyeztek és nem sajnálja a pénzt egy átlagosnál valamivel jobb kávéra az keressen meg. A disznóvágás bukolikája a panelrengetegben, a lépcsőház előtt performálva megvolt valakinek? ;)

Szóval most már érteni vélem a felháborodásotokat, és az jogos is, az én figyelmem az terelte el, hogy a szöveg meglepő pontossággal mutatott be elit szemmel egy nem-elit habitust, és ez ma ritkaság. Ma az elitre inkább az a jellemző, hogy észre sem vesz semmilyen más, a sajátjától eltérő habitust, élethelyzetű embert. Kasztosodott a társadalom. Ehhez képest pozitívum, hogy valaki legalább látja...

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.03.29. 11:48:00

@gyalog.galopp: Általános negatív világtrendekről írok, és ez kimaradt. Amúgy pedig igazad van.
@maroz: Az a fő gondom az ilyesfajta írásokkal, hogy azon túl, hogy létező dologról ír - ez nem kétséges - a rosszindulat nyálában van forgatva benne az igazság. És nem kéne úgy feltüntetni, mintha ez volna az (magyar)emberek alaptermészete, mert azért ez sem igaz, ráadásul durván általánosító. Sok mindenre meg lehet az embereket tanítani ugyanis, és szép lassan, óvatosan a gondolkozásmód is változtatható. A tömény fikázás pedig önmaga durva karikatúrája, kontraproduktív, és számomra pluszban még dühítő is;-)
A "még több demokrácián" sokáig röhögtem, kösz :)

gyalog.galopp 2016.03.29. 13:01:53

@maroz: @Mihint:

A történet még állatorvosi lónak is hiteltelen, abszurd, kifejezetten rosszindulatú. Az égvilágon semmi mást nem szolgál, mint a szerző önigazolását, önfényezését. Bicskanyitogatás helyett én inkább arra gondolok, milyen mentális nyomorban élhet az a szerencsétlen, akinek ilyen önigazolásra van szüksége, üres , kiéget cinizmus, sorstalanság.
Lehetett volna humoros, szatirikus , de ehelyett festett magának egy ronda képet, hogy utálkozni tudjon.

Ellocsoltam már pár üveg Krasznaja Moszkvát, de szottyos hidegtállal, mennyezetről is zsír csöpögő konyhával és " – Egyetek még, mindjárt kész a kirántott hús, oldalas, natúrszelet, kordonblő, stefánia, rántott csirke, nyúlpaprikás nokedlival! " abszurd menüvel még sehol sem találkoztam, se puccos, se csóró helyen a háziasszony hétfőn már semmit nem főzött, merhogy azt már nem illett, stb, stb...

Jean Sol Partre 2016.03.29. 14:02:34

@Mihint: kár ezt reklámozni is. Minek olvas ilyet?

Jean Sol Partre 2016.03.29. 15:25:21

@maroz: " Csinálnak mindenféle dolgokat, amelyeknek egy részét mi, emberek megfigyelünk és próbálunk értelmezni. Alkotunk egy modellt, megkonstruáljuk a versenyt"

Nem csak _elnevezzük_ versenynek? És amikor emberek küzdenek egymással (nőért vagy férfiért)? Az nem verseny? Vagy amikor csak több akar lenni de legalább többnek látszani mint a többiek? Ezeket hogyan neveznéd? És miben különböznek attól a versenytől ami társadalmi konstrukcióvá vált?

Messzi Vetek 2016.03.29. 16:22:31

@Mihint: @gyalog.galopp: @maroz: szerintem túlgondoljátok. én úgy gondolom, hogy a kis Ádi szimbolizálja a szerzőt és 20-30 évvel ezelőtt (leginkább '90-es évek első fele) történtek vele ezek, vagy hasonlók. felidézte és összegyűjtötte egy kínos csokorba.
retrospektív írás, nem real-time.

maroz 2016.03.29. 18:01:45

@Mihint: Az, hogy mennyire jellemző és mennyire nem sajnos zömmel csak tippelgethető, mert tudtommal nem nagyon vannak ilyen kutatások. Pedig érdekes lenne, én például ünnepek környékén kíváncsian szoktam lesni a boltokban hogy miket pakolásznak az emberek a kosaraikba az ünnepre való tekintettel. @gyalog.galopp: kolléga is leginkább a személyes élményei alapján tartja hiteltelennek a történetet, aminek ugye megvan az a korlátja, hogy egyénként lehet vagy háromszáz emberrel kapcsolatunk, és akkor ugye mi vagyunk a világ közepe, szerintem ennek a tizede a jellemzőbb.

@Messzi Vetek: is arra tippel, hogy emlékekből építkezik az írás, retrospektív, és könnyen meglehet, hogy igaza van, mert végső soron én sem tudok mást mondani, mint azt, hogy nekem bizony ma is vannak a leírtakhoz hasonló élményeim, és mivel körülbelül valami hasonlóban nőttem fel így számomra elsőre fel sem tűnt, hogy mi a kiakasztó ebben az írásban, elmeséli az életem, mondd már. De hangsúlyozom, az én megfigyeléseim is nagyon korlátozottak és fogalmam sincs, hogy szabad-e és ha igen mennyire általánosítani.
Ha lenne tisztességes társadalomtudomány, akkor valószínűleg többet tudnánk, de nincs.

Viszont ha egy gondolatkísérlet erejéig eltekintünk attól, hogy az írás túlzó és túláltalánosító és csak azt nézzük, hogy egy magasabb osztályhelyzetű ember viszonyul egy alacsonyabbhoz akkor is találunk érdekes megfigyelnivalókat. A lenézés gondolom nyilvánvaló, és joggal demhedtetek fel rajta, de vajon az a fajta gondolkodás, miszerint ezek az emberek "taníthatóak", tehát atyai szeretettel és türelemmel "felemelhetőek" mihozzánk az vajon nem kelt a megsegítettekben ugyanúgy ellenérzést? Nem tudom a kérdésre úgy általában a választ, de bennem, akit sűrűn és sokszor az atyai szeretet hiányával igyekeztek "felemelni" bizony erős ellenérzést keltett.

Ráadásul ez a tanítás, szimbolikus felemelés nem is működik, hiszen a gondolkodás léthez kötött, és ha nincs érdemi változás az adott életszférában akkor a tanítás sem ér semmit, hiszen milyen már az a minta, amit az ember ha megpusztul sem tud követni. Össze van minden kibaszottul keveredve, ma pont Kiskőrösön döntött le a lábamról a függőség és a jónevű Petőfi kávéház úgyszintén jó fekvésű teraszán hörböltem a presszót, miközben a mellettünk lévő asztalnál meghatott turisták ették a ház szendvicsét, amihez egy nagy tányérban kihoztak egy csomó Univeres tubust: Flekken fűszerkeverék, Piros Arany, nyomja rá a turista a szendóra, háttérben Petőfi szülőháza, a kávézó előtetőjének friss rézlemezezését halkan elkezdi csámcsogni a patina, teremtődik a hagyomány, cirkalmas hungarische mintákkal:

www.univer.hu/hu/termekeink/magyar_izek/fuszerkeverekek.html

Fintorogjak? Minek? A turistáknak szemmel láthatóan tetszett. Nehéz ügy ez.

maroz 2016.03.29. 18:18:23

@Jean Sol Partre: Az, hogy elnevezzük alap, mindent elnevezünk, hülye mánia, azt hisszük, hogy aminek nevet adtunk azt értjük és uraljuk, ezért aztán például pont a leggyakoribb betegségünknek ("faszom tuggya mi van velem, csak szarul érzem magam") nincs is neve, miközben ezer névvel illetik a szakemberek.

Szóval rámondjuk, mert mibe fáj, nem dől ránk látványosan semmi, pedig akár dőlhetne is, mert ha jobban megnézzük, akkor nem biztos, hogy a "verseny" leírás adja vissza legpontosabban a valóságot.

Írod, hogy küzdünk egymással a nőstényért és ez verseny lenne. Hát ne basszál már ki velem, ha tényleg így lenne, ha tényleg küzdenénk és versenyeznénk, akkor naponta négyszer-ötször kopulálnánk, változatos nőstényekkel. Most vagy én csinálok valamit rosszul, vagy a világ nem vesz tudomást arról, hogy versenyben állnánk a nőstényekért, de nekem finoman szólva sem jön össze ez a napi négy-öt, pláne nem különböző nőstényekkel! Majd, a következő életemben, amikor baknyúl leszek a Sasadi Téesz melléküzemágában, de addig miben is versenyzünk, miért és kikkel???

Akkor lenne verseny, ha menne a cerkánk a feromon után, és az agyunk legfeljebb követő üzemmódban utána, de piszkosul nem így van, hanem bizony nagyon erős társadalmi konstrukciók határozzák meg azt, hogy mit kell nekünk arról az élményről gondolnunk, amit egy ellenkező (megengedő környezetben: vagy azonos) nemű egyéntől kapunk vagy kaphatnánk. Már abban erősen be vagyunk folyásolva, hogy miként képzeljük el az élménypartnert, és az, hogy a partner valamint mi is úgy nézzünk ki, ahogyan a mainstream gondolkodás szerint ki kell néznünk behoz egy csomó egyéb tényezőt is a képletbe, ami már durván túlmutat azon, hogy nőkért vagy férfiakért küzdünk.

Amikor valaki több akar lenni az pláne nem a versenyről szól, hiszen nem versenyezni akar, hanem többnek lenni. Hatalmat, hegemóniát akar, nem versenyt.

Gondolj bele, hogy ma elvileg a nőkért vetélkedünk, de nem baszunk, hanem velünk basznak ki, mert ahelyett, hogy tényleg a nőkért vetélkednénk ledolgozunk egy fél életet, hogy legyen egy olyan sportkocsink, amiről elhitették velünk, hogy a nőkért való küzdelemhez elengedhetetlen. Make love, not economy, a lószarba már! ;)

gyalog.galopp 2016.03.29. 20:56:44

@Messzi Vetek:

Ha a szerző a kis Ádi, akkor nagyon szar gyerekkora lehetett.
Az írás egy mentálisan zakkant ember írása, most elolvastam másodszor is, de most sem találtam benne egyetlen pozitív, de még semleges utalást sem semmire. A környezet, amit meglát, megfog, rálép minden szar, büdös, ronda, émelyítő, visszataszító, beleértve a jelent és a jövőt is.
Ez amennyiben visszaemlékezés, akkor ez nem élmény, hanem életérzés. De ez nem visszaemlékezés, ahhoz túl sok logikai bukfenc van benne.
Nézzünk néhányat: Az ócska gáztűzhely fölött lévő modern elszívót, ami nincs bekötve sehova. Honnan tudja, hogy nincs bekötve, egyébként a szénszűrőt nem nem is kell, azért találták ki. Nincs az az elmebeteg háziasszony, aki húsvéti vendégjárásra pörköltet készít nokedlivel, ahol a tavalyi légypapír még a mennyezeten van, ott tuti nem kell levenni a cipőt senkinek, de a konyhába, húsvétkor egyébként se kell levenni senkinek.
Az a helyzet kérlek szépen, hogy a szerzőkém meglátott egy hidegtálakkal terített asztalról készült fotót, eszébe jutott néhány sztereotípia a vidékről és rittyentett egy húsvéti aktuálist.

@maroz:
Nem az számít hány embert ismerek, hanem az, hogy a kultúrát ismerem, annak pedig semmi köze a leírtakhoz.
Húsvét természetesen ok az ivásra, de nem ez volt a célja. Az ember került kellemetlen helyzetbe, el kellett menni nemszeretem helyekre , de hagyjuk, azt a funkcióját már úgyis régen elveszítette.

Jean Sol Partre 2016.03.29. 21:55:09

@maroz: "de addig miben is versenyzünk, miért és kikkel???"

Nyilván nem arra gondoltam, hogy folyamatos versny van minden nőért, hanem amikor kiszemeled azt a nőt, akivel élni/kopulálni/bármit akarsz, és van más férfi aki szintén rá pályázik, akkor küzdesz érte, azaz (az én fogalmaim szerint) versenyzel érte.
De valószínűleg akkor mást értünk a verseny szó alatt (is), nem csak társadalmi konstrukció értelemben (az alatt én nem értek semmit), hanem az ilyen életközelibb köznapi értelemben is.

Amúgy meg dehogynem, baszunk, pedig még sportkocsim sincs :)

maroz 2016.03.30. 09:18:45

@Jean Sol Partre: A verseny, mint konstrukció:

inforadio.hu/hir/tudositoink/nem-a-genek-az-elet-sokkjai-okozzak-a-depressziot-809253

"Az elmebetegségeket általában az élet megrázkódtatásai, például a gyerekkori bántalmazás és zaklatás vagy a munkahely elvesztése okozza - állítják amerikai kutatók. Közben túl sok pénzt költenek el a genetikai és biológiai okok kutatására - panaszolták fel brit pszichológusok."

A társadalmaink súlyosan traumatizáltak, és nehéz lenne azt állítani, hogy ebben nincs komoly szerepe a "verseny" nevű konstrukciónak. Miközben ugye a tudomány látszatra azért versenyez, hogy minél jobb megoldásokat találjon a problémánkra, azaz lehet megnyugodni. Hát, nem annyira. Ha jobban mögé nézel, akkor azt is láthatod, hogy itt különböző kutatóhelyek és ágazatok versengenek egymással a forrásokért, és mindenki tolja a saját nünükéjét, a cél a minél több kutatási forrás. Majd szépen belehúznak a genetikában érdekeltek is és kihoznak egy még látványosabb tanulmányt, ami azt fogja bizonyítani, hogy újabb másfél milliárd dollárt kell önteni a genetikai kutatásokba.

A pszichológiai bizniszben érdekeltek azt nyomatják, hogy a társadalmaink hibás működése okozta traumákat ráolvasással kell gyógyítani, míg a drogosok a gyógyszert és persze belengetve a genetikai piszkálgatásokat tartják üdvözítőnek. Folyik közöttük a verseny, jajj, de jó, miközben két dolog egyáltalán nem jelenik meg a diskurzusban: egyrészt ha már tudjuk, hogy a társadalom hétköznapi, átlagos működése traumatizálja a polgárokat akkor miért is nem magát a működést tesszük egészségbarátabbá, másrészt pedig mi lesz az átlagemberrel mindaddig, amíg folyik ez a számára valójában tök érdektelen verseny. Beledöglik, mondd már.

Jean Sol Partre 2016.03.30. 09:51:37

@maroz: ezt a részt értem, ahol az én kétségeim vannak, az az emberi természet. Mit tudunk a verseny helyett ajánlani, ami védettebb az emberi természet (önzés, irigység, nagyravágyás, ...) ellen? Ami a szolidaritást ösztönzi? A verseny nyilván nem ilyen, nem is erre találták ki, és ez is vele a baj.

maroz 2016.03.31. 09:23:58

@Jean Sol Partre: Amiről azt gondoljuk, hogy az az "emberi természet" az vajon tényleg az, vagy inkább olyan viselkedés- és viszonyulásminták, amelyeket a "verseny" eredményezett?

Olyant, hogy "emberi természet" elég nehéz értelmezni, illetve abból a hibás megközelítésből nehéz, hogy a viselkedésünk az valamiféle "emberi természet"-dologból következne, önzők, irigyek, satöbbik vagyunk genetikailag és emiatt az atavisztikus örökségünk miatt viselkedünk rútul egymással. Ráadásul nem is túl izgalmas, mert mi van akkor, ha rámondjuk, hogy hát igen, ganyé állatok vagyunk, oszt jónapot? Sokkal érdekesebb az, hogy milyen élethelyzetben, milyen társadalmi berendezkedésben jelennek meg ezek a rútságok, és ha arra jutunk, hogy az "emberi természet" különböző környezeti feltételek között különbözőféleképpen manifesztálódik, akkor azt is fel tudjuk ismerni, hogy a "rossz természet" jellemzően szűkösség és súlyos egzisztenciális bizonytalanság idején jön elő, sokszor igen durván.

Kérdezed, hogy mi ösztönözné a szolidaritást. Nézd inkább úgy, hogy mi akadályozza. Olyan szépen, logikusan végig lehet vinni: mi kell a szolidaritáshoz? Elsősorban az, hogy ismerjem a másikat, ismerjem azokat, akikkel szolidárisnak kéne lennem. Konkrétan is és a gondolkodásukat is. Nem tudok empatikus lenni olyasvalakivel, akit nem ismerek. De nem tudnak az emberek egymással foglalkozni, mert nincs rá idejük, nem engedi meg a verseny. Ráadásul a specializáció miatt nem is találkoznak érdemben egymással különböző munkakörökben dolgozó emberek, így esély sincs, hogy egymás élethelyzetét megismerjék. Suba a subával, guba a gubával, és ha alaposabban utánanézel, akkor azt láthatod, hogy az elit ugyan összejár és pláne a fiatalok bulikáznak ezerrel, de ezek is inkább az élményfogyasztásról, annak intenzitásáról szólnak, és nem a beszélgetésről, viszont ezzel szemben az ország túlnyomó többségében mindenki ül magányosan a szobájában. Negyven felett meg pláne. Szóval a verseny tagadása már egy jó lépés a szolidaritás irányába, hiszen ha felhívom a figyelmet azokra a tényezőkre, amelyek akadályai a szolidaritás létrejöttének akkor legalább tudjuk, hogy mi a baj. Tehát aki szolidaritást szeretne az ne szeresse a versenyt, mert ezzel már előbbre vagyunk.

tarackos 2016.03.31. 18:17:14

@maroz: ezt pl. tokre el tudom fogadni de ez nem arra valasz mi legyen verseny helyett hanem arra mivel lehet csokkenteni a verseny negativ hatasait. Verseny ettol meg lesz.

tarackos 2016.03.31. 18:29:10

@Jean Sol Partre: A verseny is az emberi termeszet resze, nem lehet helyettesiteni, inkabb ki kell hasznalni.

maroz 2016.03.31. 18:31:06

@tarackos: Mint ahogy bűnözés is mindig lesz. Nem igazán szokott az a kép jól kinézni, amelyikről egy nagyon erős radírral nagyonhatározottan kitörölnek valamit. De nem is ez a kérdés, hiszen ha most mind a hatan megegyeznénk itt, hogy ne legyen verseny, hanem helyette legyen tejbegríz akkor mi van?

Van verseny, ez a verseny leírható többféleképpen, például a neoliberális ideológia fogalomtárával de leírható baloldali, kritikai purgáláson átesett fogalmakkal is, és elmondható, hogy ez a verseny mit okoz az egyénnek és a társadalomnak, valamint egyre inkább arról is feltétlenül szólni kell, hogy mit okoz a globális ökoszisztémának, mert hamarosan ez lesz a szűk keresztmetszet.

Ami nekem nem túl rokonszenves az a verseny neoliberális populista megközelítése, úgyismint istenítése. Illetve ami nem rokonszenves az az, amikor nem fogadják el, hogy nekem szabad másféleképpen is viszonyulnom a versenyhez, például akár utálhatom is, a szent progressziót halálosan veszélyeztetve.

tarackos 2016.03.31. 18:31:49

@tarackos: ok, az osztonzest segiti, megint feluletes voltam...)

tarackos 2016.03.31. 19:11:59

@maroz: Sztem a bunozes is a termeszet resze gondolj pl. a kakukkra vagy a pinvingre, ami prustituciora is hajlando a feszekert.

Szerintem pont abba a hibaba esel amibe a szeljobb. Elmondhatod a velemenyed, utalhatod a versenyt, de nem varhatod el, h elfogadjak. Velemeny teren is verseny van.

maroz 2016.03.31. 20:06:25

@tarackos: A bűnözés is egy konstrukció: vannak normák és vannak egyedek, akik nem követik a normát. Azért lesz mindig bűnözés, mert normák is mindig lesznek és mivel a normák sokszor még szándék esetén is nehezen követhetőek így mindig lesznek olyanok is, akik normát szegnek, azaz bűnöznek. Még egy apácazárdában is.

Én nem eshetek abba a hibába, mint a szélsőjobb, mert a szélsőjobb az egy ideológia, míg én nem vagyok az. A többi hülyeség, szót sem érdemel, ki a franccal vitázol, ki a franc az, aki elvár és hasonlók, nem tudom. Egy biztos, hogy én veled nem versenyzek, mint ahogy másokkal sem.

Jean Sol Partre 2016.04.01. 10:06:51

@maroz: "a szent progressziót halálosan veszélyeztetve"

nyilván ez a következő fogalom, ami definíció után kiált, mit nevezünk progressziónak? Mi a cél, ahová jutni akarunk?

tarackos 2016.04.01. 11:23:19

@maroz: A bunozesnel vegul is errol van szo.

Itt akkor nem tudom mire gondoltal de ha a mondjuk azt feltetelezem, h most a neolib normak a tarsadalmi normak akkor aki ettol el akar terni, maskeppen viszonyul, az mondhatni bunozik es ezt szankcionaljak igy vagy ugy? :)

En arra gondoltam, elvileg elhetsz ugy ahogy akarsz, viszonyulhatsz ahogy akarsz azert retorzio nem erhet de kritizalhato, mint barmi mas. Bar az elozo bekezdes alapjan lehet ez csak elvilg, a gyakorlatban pedig nem feltetlen mukodik.

maroz 2016.04.01. 11:24:41

@Jean Sol Partre: Ugye? Mondom én, hogy ezt nem lehet megkerülni. Sőt, hogy érdemben ezzel kéne kezdeni. Kik vagyunk, mik a céljaink, hová akarunk eljutni. Próbáltál már ezeken rágódni háromezer méter fölött? Alkalmasabbak a perspektívák. ;)

maroz 2016.04.01. 11:26:54

@tarackos: Pontosan így van, deviáns és a társadalom szankcionálja. Addig szekálja, míg vagy feladja és konformizálódik vagy belehülyül és karfiolként él tovább.

Jean Sol Partre 2016.04.01. 12:55:40

@maroz: "Kik vagyunk, mik a céljaink, hová akarunk eljutni"

"Amikor betesznek a Turbomixerbe, mindössze egyetlen
rövid pillantást kapsz a teremtés elképzelhetetlen
végtelenségéből. Valahol az egészben van egy icipici
jelzés, egy mikroszkopikus pettyen elhelyezett
mikroszkopikus petty, amelyen ez áll: „Ez vagy te.”"

tarackos 2016.04.01. 13:29:36

@maroz: Nem lett tole jo kedvem. Igazabol mindig elhittem liberalis tarsadalmi ideat, hogy elhetsz ahogy akarsz amig nem serted a masik uilyen szabadsagat. Viszont ha bunozes mindig lesz akkor nem is lehet olyan tarsadalom amiben ne lennenek deviansok. Akkor viszont az a merce, h melyikben jobb tobb embernek? Talan nem veletlen magyarazzak mostanaban egyre tobben, h ez liberalis demokracia plusz lib/neolib gazdasag hozta el a paradicsomot? :)

maroz 2016.04.01. 14:00:59

@Jean Sol Partre: Sebaj, hozzáduzzad a hemoglobin. :)

maroz 2016.04.01. 14:05:49

@tarackos: Igen, mint mindig. Illetve mikor mi, láthattuk már, hogy változatosabbnál változatosabb ideológiák ígérik a paradicsomot, az oldszkúl egyházi eszkatológiai intézmények kutyafaszák ahhoz képest, amit ma a neoliberális populizmus ígér, de hát hallottunk mi már másmilyent is, a nagyon öregek többfélét is, oszt paradicsom meg seholse.

Aztán ugye ismert a menetrend: először ígérik, utána nagyon erősen ígérik, majd már nem ígérik, hanem elvárják az egyéntől, hogy felismerje, miszerint ő immáron a létező rendszerek legjobbikában él. Most valahol az erős ígéret és a gumibotos elismertetés között lehetünk, félúton. Globalice, mert az az érdekes, az van ránk hatással, nem a budapesti marhaterelés.

2016.04.01. 14:43:44

>>Most valahol az erős ígéret és a gumibotos elismertetés
>>között lehetünk, félúton.

nekem úgy tűnik hogy a gumibot már rég munkában, a pártok-nav-tek-média papjai egymillió elmenekültet okoztak, és további 4 millió ember életlehetőségeit korlátozza, egy apartheid rendszert hozva létre.

maroz 2016.04.01. 15:12:20

@kérem vigyázzanak, a rácsok záródnak!: Igen, ez az optimista változat, de szerintem ez még nem az igazi gumibotos, lesz az ennél még explicitebb is.

tarackos 2016.04.01. 16:05:51

@maroz: Globalice nem tudom mennyire ervenyesek ezek. Globalice nem neolib van hanem szimpla kereskedelem, a tarsadalmak sztem negyede sem liberalis demokracia. Persze ettol meg lehetunk ebben a fazisban de globalice idotavban sztem evtizedes leptekben lehet becsulni mennyi idobe telik fazist valtani. En X-es generacio vagyok de mar tudomasul vettem, h orokul kell hagynom.

maroz 2016.04.01. 16:51:21

@tarackos: Nem neolib van, mert te azt mondod, ugye? Persze nem tudod mit jelent a fogalom, de ettől még tudod, hogy nem az van, hanem szimplán kereskedelem van, mert ha nem szimplán lenne akkor duplán lenne és akkor ugye vagymiatököm.

Úgy unom én már ezt, olyan rettenetesen, hogy nagyon. Muszáj ennyire seggfejnek lenni? Oké, ikszes generáció, de azoknak kötelező?

tarackos 2016.04.01. 18:10:19

@maroz: Miert, ugy adtam elo magam, mintha a globalice bolcsek kove lennek? Ha nem, akkor mi a peroert ezzel vitatkozol? Epp az elobb szintetizaltuk a tarsadalmom mukodeset, amikor a gazdasagot egyszerusitettem le meg lemesz parasztba?

Amugy sztem Te is X-es vagy csak Te az eleje en meg a vege. Szoval ovatosan facepalmal.

maroz 2016.04.01. 18:22:51

@tarackos: "Globalice nem neolib van hanem szimpla kereskedelem,"

Tudod mit jelent az, hogy neoliberális?

Mit jelent az, hogy ikszes? Tényleg nem tudom.

tarackos 2016.04.01. 20:27:56

@maroz: Ne csukloztass hanem ertelmezd mar nekem globalice a decentralizaciot, az allami szerepvallasat csokkenteset a megszoritast meg a tobbit, globalice intezmenyek nelkul, mert en nem tudom.

Lokalice szabalyoznak, vamokkal meg ket - meg tobboldalu egyezmenyekkel. Neolib globalice mikor még az eu meg az usa között sincs szabadkereskedelmi egyezmény? Az eu meg egyébként is szociális piacgazdaság?

Ha egyszer leulsz ilyen global arcokkal egy asztalhoz akkor latod mi mozgatja oket: a szamukra legjobb cserearany es pont leszarjak milyen gunyaban kell ezert viritaniuk meg h kivel.

Pont amire az elobb jutottunk, a modus operandi nem valtozik. Ebben sincs uj. Sztem.

Az X-t meg tudod, a 1960-80 között születettek.

tarackos 2016.04.01. 21:14:06

@tarackos: Zarjuk le a bunozes temanal, abban egyetertettunk. Globalice meg nem tudom mit akartam mondani, de mar kedvem sincs kovetni majd beszelunk errol maskor. Legjobbakat!

maroz 2016.04.01. 22:28:48

@tarackos: Felmondtad a mantrát. Ezerszer hallottam. Közben meg azt sem tudod, hogy mi az a világrendszer-elmélet. Na, mindegy.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2016.04.06. 22:16:43

@Jean Sol Partre: Eszembe sincs reklámozni, csak szembejött, ennyi.

@Messzi Vetek: Retrospektívnek azért elég masszív, főként a szándékosan túltolt intenciókkal szvsz.

@maroz: Hát így is lehet nézni, de inkább nem ;-)
ps. dolgozom rajta. Múlt héten kifutottam az időből, ezen a héten meg hazajönnek a gyerekek pár napra. Félig szűrt hülyeséget meg csak nem tennék közzé, elég a tudatosan benne maradt :) Nehéz szülés ez.
süti beállítások módosítása