Leszek Balcerowicz: Sokkal rosszabb lenne az Európai Unió nélkül
2016. március 04. írta: Redakció

Leszek Balcerowicz: Sokkal rosszabb lenne az Európai Unió nélkül

leszek_balczerowicz1.jpg

Sokkal rosszabb lenne Európának, ha nem létezne az európai közösség intézményrendszere – mondja Leszek Balcerowicz lengyel közgazdász a Mandinernek. A rendszerváltás korabeli lengyelországi gazdasági sokkterápia atyja, korábbi miniszterelnök-helyettes szerint csak kemény és gyors reformokkal lehet túllépni egy válságon, és az idő az ő megoldásait igazolja. A Budapesten a Danube Institute meghívására előadást tartó Balcerowicz szerint az orbáni politika nem unortodox, az csak egy újabb változat az állami beavatkozáson alapuló gazdaságpolitikára. Szerinte végső soron csak az alapok számítanak: a jog uralma, a piac szabadsága és a magántulajdon szentsége. Interjúnk.

„A gazdasági világválság 2008-as kitörése óta mind a bal-, mind a jobboldalon sokan kritizálják azt a gazdasági modellt, amiben ön hisz és ami mentén ön a reformterveit megvalósította.

Először is: a bal- vagy jobboldali címkéknek már nincs semmi értelme. Alapvetően a különbség abban van, hogy mit gondolunk az állam szerepéről a gazdaságban. Mind a bal-, mind a jobboldalon vannak olyanok, akik több állami beavatkozást szeretnének látni a piaci folyamatokba. Ez viszont egyszerűen nem működik, mondom ezt tapasztalatból. Tehát van az egyik oldalon egy antiliberális bal- és jobboldal, és vannak a jog uralmának és a szabad piacnak a hívei – ebből a szempontból őket liberálisnak hívhatjuk. Ez a valódi választóvonal a két tábor között. A többi megkülönböztetés téves. Az persze igaz, hogy vannak politikusok és közgazdászok, akik a több pénz nyomtatását, a hiány elengedését és a több állami beavatkozást propagálják – ami nem működik.

Követi azt, ami Magyarországon zajlik 2010 óta, Orbánék unortodox politizálását?

Ez nem unortodox politika, csak egy újabb változat az állami beavatkozáson alapuló gazdaságpolitikára, amivel próbálkoztak Latin-Amerikában és más helyeken. Ezzel jól lehet politizálni egy ideig, de attól még nem születnek belőle jó szakpolitikák, amik jót tesznek a gazdaságnak. Persze ha elősegítik a piacgazdaság fejlődését és a jog uralmát, még működhetnének, de úgy tudom, nem ez történt eddig (nevet). Hangsúlyozom, nem vagyok Magyarország szakértője, de az összehasonlító gazdaságtan nagyon is érdekel, így figyelem, mi történik a világban.

Senki nem tagadhatja, hogy a jelenlegi magyar kormány az aktív állami szerepvállalásban hisz, de ha megnézzük az alapvető költségvetési és gazdasági adatokat, nem áll rosszul az ország.

Igen, azok jók. Mondhatjuk azt, hogy vegyes az összkép.

2008 óta nem csak a világgazdaság, hanem az Európai Unió és az euró is válságba került. Mi lehetne a megoldás a válságra?

Úgy látom, túl sok megalapozatlan és felelőtlen kritika éri az Európai Uniót. A kritikák úgy születnek meg, hogy közben senki nem tudja, mi lenne és mit eredményezne az alternatíva. Hiányzik annak az elemzése, hogy mi lenne a mostani, persze igen tökéletlen Európai Unió nélkül. Jobb lenne, ha nem létezne egy európai intézményrendszer? Jobb lenne, ha az egyes országok egyedül néznének szembe a putyini Oroszországgal? Jobb lenne az európai piacgazdaságnak, ha nem létezne az EU? Természetesen nem. Tehát le kell szögezni: ha mindaz, ami az európai közösséget jelenleg alkotja, nem létezne, az sokkal rosszabb lenne. És csak ezután beszéljünk arról, mik a jelenlegi gyengeségek, megoldandó problémák.”

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr648443128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.03.04. 11:19:55

"...de ha megnézzük az alapvető költségvetési és gazdasági adatokat,
nem áll rosszul az ország."

Kérdésbe belefoglalt válasz, egy olyan embernek, aki biztosan nem követi a pici magyarország gazdasági eseményeit.

Gellért fiam ez nagyon demagóg lett.

mikimackó 2016.03.04. 11:27:41

@260: pici agyarország gazdasági eseményeiből kiveszük a multikat, egy öngyilok az egész !

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2016.03.04. 11:50:43

@260: az nem vélemény, hanem tény, hogy a jelenlegi alapvető költségvetési és gazdasági adataink nem rosszak.

2016.03.04. 12:11:23

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ne terelj. Nem volt becsületes a kérdésed. A fickó közel semmit tudhat rólunk, odakint senkit sem érdekel a magyar gazdaság és a helyzetünk, annyira jelentéktelenek vagyunk.

Lesz cikk a gazdaságról meg költségvetésről?

gyalog.galopp 2016.03.04. 12:20:55

@mikimackó:

hehe, vedd ki a lengyel gazdaságból a multikat, oszt nézd meg mi marad

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2016.03.04. 12:49:52

@260: "Lesz cikk a gazdaságról meg költségvetésről?"

Nem lesz, hanem van, írtam már:

mandiner.blog.hu/2016/02/26/meddig_marad_magyarorszag_bovli

2016.03.04. 13:22:21

@rajcsányi.gellért (ergé):

Nem idehányt propagandára, hanem elemezhető részletekre gondoltam. Adat kell a népnek, a dumát hagyd a tv-ben szereplésedre.

Mondjuk első részlet:

- vállalati nyereségadó alakulása 2010-2015, multikkal és anélkül.

Második:
- versenyszektor alkalmazottak 2010-2015, multival és anélkül.

harmadik:
- Évfordulón átcsúszó költségvetési tételek, és évenkénti megismétlődésük, avagy miért érjük el a költségvetési deficit korlátot már áprilisra, illetve hogyan működik az állam azután?

Hétvégére:
Auditált (felülvizsgált) költségvetési egyenlegek 2010-2015, és összehasonlításuk a médiában megjelent sajtóanyagokkal.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2016.03.04. 14:02:09

@260: milyen idehányt propaganda, nagyjából az IMF (!) aktuális országjelentését foglaltam össze, ott van belinkelve a cikkbe

I_Isti 2016.03.04. 14:29:18

@rajcsányi.gellért (ergé): A szovjetunió sokkal nagyobb gazdasági növekedést tudott produkálni, mint a kapitalista országok. Ez is tény.

2016.03.04. 14:47:05

@rajcsányi.gellért (ergé):

Ha véletlenül találsz két jó szót most bezzeg odafigyeljünk arra a gonosz imf-re.

Pedig ez nem jelentés hanem sajtóközlemény, és kifejezetten kritikus, a külső tényezőknek tulajdonítja a jelenlegi állapotot. A belsőnél nem részletezi de aki ismeri a helyzetet az tudja hogy tisztán a "mercedes effektus" és a forintárfolyam miatti látszólagos exportnövekmény miatt vagyunk számszakilag előrébb.

Várd meg amikor a felülvizsgálat meglesz, ez csak média anyag, fél év és kijön a számokkal trendekkel alátámasztott elemzés.

Általános környezethez segítség:

www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2015/html/pr150122_1.en.html

"Combined monthly asset purchases to amount to €60 billion"

Ez ahogy keresztül folyik az euróövezet gazdaságán lecsöpögtet nekünk havi 3-4 mrd merci-opel-egyéb megrendelést. Enélkül a külker deficites lenne, mint volt a multik előtt mert a gazdaság úgy általában nem versenyképes.

Ez van a számok mögött.

Bell & Sebastian 2016.03.04. 20:48:13

Azt elhiszem, hogy részleteiben már hasítunk, csak összességében lett élhetetlen az ország. A vélemények összecsapása e tény fölött abban merül ki, hogy felteszik a kérdést: ki a hibás?

Úgy van ez, mint Nagy Imre idejében, még lázongani is csak a megszabott keretek közt lehet.

Hogy ki keni a mézet a madzagra? Nem a lengyel csávó, az egészen biztos.

tevevanegypupu 2016.03.05. 14:56:54

A baj az, hogy nem látni, hogy jobban állunk. Lehet, hogy így van, de akkor sem. Éppen egy balkáni ország színvonalán állunk, külsőre legalábbis. Ez nem sértés akar lenni a balkáni országok felé, de mi azért elég sokáig náluk kicsit jobban voltunk..na persze nem mostanában és ez nem is csak a fidesz hibája. De benne vannak ők is.

TG69 2016.03.05. 15:34:04

@rajcsányi.gellért (ergé): Az a baj, hogy nem értesz hozzá és így csak egyfajta propagandát nyomatsz. A puszta adatokon túl milyen gazdasági folyamatokat látsz, mit gondolsz milyen várható GDP pályát fog eredményezni középtávon, fenntarthatóak-e ezek a számok stbstb. Az isten szerelmére ergé te egy tök értelmes fazon vagy. Mi a francért nem vagy képes már túl lenni ezen az egészen és nem egy pár adatba kapaszkodni, hanem belátni, hogy ez minden csak nem a polgári, konzervatív TRANSZPARENS, KIEGYENSÚLYOZOTT gazdpol/ktgvetés, hanem trükkökön, a pot. GDP terhelő csendes megszorításokon, fűnyíró elvű leépítéseken, zsaroló jövedelem bezsebeléseken át való egyre mélyebbre süllyedés. Baszki komolyan nem voltál mostanában kórházban, nincs tanár ismerősöd, nem építkezel nem jársz fodrászhoz stbstb?

És most jönni fog egy cik, hogy a hitelminősítők nem értenek a feladatukhoz, mert ergé nem ezt várta?

Pelso.. 2016.03.05. 18:24:07

@Bell & Sebastian: Ne morogjon, hasítunk, ha van miből s hogyan kihasítani, ez alábbit kéretik ily módon értelmezni:

www.parlament.hu/irom40/09372/09372.pdf

Bell & Sebastian 2016.03.05. 19:14:01

@Pelso..: Fura ez a rumcájsz nyelv, itt-ott mintha érteném, de végül valahogy mégsem áll össze. Hol tanítanak ilyesmit, jó lenne tudni, hogy nagy ívben elkerülhessem.

Pelso.. 2016.03.05. 20:27:06

@Bell & Sebastian: A telitalálat rumcájsz nyelv" alkalmazása után egyebek megértése felesleges. Inkább sakkozzunk.

2016.03.06. 02:19:04

@Pelso..: @Bell & Sebastian:

Nem tudom mi a bajotok, arról szól hogy a költségvetésen belül kormányhatározattal lehet mozgatni, nem szükséges a már elfogadott éves költségvetés parlament általi módosítása.

Nem beszél túlköltekezésről.
süti beállítások módosítása