Egyszerű Emberek, bonyolult pártviszonyok − Szlovákia választások előtt
2016. március 03. írta: tokár.géza

Egyszerű Emberek, bonyolult pártviszonyok − Szlovákia választások előtt

fico_bugar.jpg

Március 5-én, szombaton parlamentet választ Szlovákia. Nagyon vegyes és nagyon színes az összkép − ez pedig egy körkép a felvidéki politikai pártokról és jelenlegi állapotukról, Ficótól a SaS-ig, a Család vagyunktól az Egyszerű Emberekig, no meg a Hídtól az MKP-ig.

*

Smer

Az elvben szociáldemokrata Smer több szempontból is nagyon hasonló helyzetben van, mint a magyar politikában a Fidesz. Adva van egy párt, ami magasan vezeti a létező összes felmérést, az ellenzéke töketlen és értelmezhetetlen; így csak az a kérdés, hogy pontosan mennyivel is nyeri a választásokat Robert Fico pártja, illetve mennyi koalíciós partnerre lesz szüksége. Fico a menekültválságos időkben szokatlanul hangos és agresszív volt, ezzel teljesen megerősítette a helyzetét (viszont a hangoskodás egyébként a nyugati mainstreammel szemben simulékony szlovákiai külpolitikai tradícióknak is szembe ment, izzadtak is rendesen a külügyben, hogyan oldják a helyzetet. Végül Andrej Kiska államfő megnyilvánulásaival mentik a szlovák reputációt). A Smer emellett a szociális csomagjaival három tételben osztogatja a pénzt a lakosságnak − számukra ez a baloldaliság , ki emlékszik már a korrupciós botrányokra? Igen, a tanárok és az egészségügyi dolgozók, de az elmúlt egy hónap tiltakozáshulláma is aligha lesz elég az ellenzék győzelméhez.

Várható eredmény: 30-40 százalék között, de a Smert általában felülmérik és sok a bizonytalan szavazójuk

Várható szerep a parlamentben: kormánypárt, 60-70 képviselővel a százötven tagú testületben.

*

Háló (Siet)

Szlovákiában minden egyes választáson feltűnik egy új párt, Ami Visszahozza A Reményt A Csalódott Szavazók Tömegeinek és az országos lista/öt százalékos küszöb miatt nem is indulnak reménytelen pozícióból a hasonló kezdeményezések. Ez a párt idén Radoslav Procházka projektje, a Háló, ami… nos, mindenféle jobb- és baloldali dolgok feszegetése helyett maradjunk annyiban, hogy viszonylag sok náluk a fiatal, Ficót nem szeretik; s mivel jobban teljesítenek a felméréseken, mint a hagyományos ellenzéki pártok, azok sem szeretik az egyébként eléggé összeférhetetlen és rossz természetű pártvezért. Így a Smer legnagyobb ellenzéki kihívója, s ez vonzóvá teheti őket a választók szemében. Katarína Cséfalvayová személyében szlovákiai magyar az egyik vezető jelöltjük, de délen aligha fognak voksokat.

Várható eredmény: 10-15 százalék között ingadoznak, de náluk a legnehezebb bemérni, hogy valójában mennyien is hajlandóak rájuk szavazni.

Várható szerep a parlamentben: optimális esetben elkezdhetik felépíteni a legnagyobb ellenzéki pártot erőpozícióból, rossz szereplés esetén sokadhegedűsként hullanak atomjaikra négy év alatt.

*

KDH (Kereszténydemokrata Mozgalom)

Sokat mond a szlovákiai politikai életről, hogy a legstabilabb (ez szerintem pozitív érték) jelzőt konstans a kereszténydemokratákra lehet ráaggatni, túlélték az összes ifjú titán kiválását. Sok látványosat nem tesznek, de legalább csak ritkán hibáznak − az viszont nagyot szól, például pár hete beterjesztettek egy, a mesterséges megtermékenyítést alkalmazó nőket börtönbüntetéssel sújtó törvényjavaslatot. Állítólag tévedésből, mindenki hibázik, na. A korábban hagyományosan jobboldalinak számító KDH teljesen kormánykompatibilis, a választóikat annyira nem törné le a táborváltás, de lehet, hogy mások kevesebbet fognak kérni a Smertől. Fejlődési vagy kitörési potenciálja a pártnak a közvetlen kormányszerepen kívül nincs, de stabil bázisa annál inkább.

Várható eredmény: 6-8 százalék között mérik őket, a szavazóik stabilak és inkább a részvételi arány befolyásolja majd az eredményüket (minél magasabb, annál rosszabb nekik).

Várható szerep a parlamentben: Robert Fico egyik kézenfekvő koalíciós opciója a háromból, jól elvannak, nem bántják egymást. Ha ellenzékbe kerülnek, ellesznek, mint a befőtt.

*

Híd-Most

A szlovák-magyar Híd kapcsán általában két szélsőséges nézőpont kerül elő: az egyik szerint nemzetárulók, a másik szerint pedig a megbékélés szimbólumai − igazából egyik sem a lényegről szól. A Híd fő üzenete ugyanis nem az együttműködés vagy a nemzetiségi témák bármilyen szinten való szorgalmazása, hanem a nagyon pragmatikus konfliktuskerülés és az egyensúlyozás az összes lehetséges alternatíva között (ez akár baráti vagy ellenséges gesztusnak is tűnnek annak, aki valamiféle értékekben gondolkodik). A gyakorlatiasságot olyan mértékig sikerült a tökélyre fejleszteni, hogy Bugár Béla pártja egyrészt becsatornázza a Fico-ellenes szlovák kávéházi értelmiségi szavazatok egy részét, másrészt ennek ellenére a Smerrel barátkoztak négy évig, amiért vagy elnyerik a megérdemelt jutalmat, vagy nem.

Várható eredmény: 7-10 százalék között, nagy versenyben lesznek a Hálóval a bizonytalan szlovák nagyvárosi szavazókért, miközben a magyar mag stabil − ott merevek a frontvonalak a bugáristák és antibugáristák között.

Várható szerep a parlamentben: óriási dilemmát jelenthet a pártnak, mit kezdjen magával, ha adódik esély egy félig-meddig eladható koalícióra a Smerrel (és a KDH-val), miközben az SNS az alternatíva. Biztosan bekapcsolódnak az ígérgetési versenybe, de nem nekik vannak a legerősebb pozícióik.

*

NOVA-Egyszerű Emberek

Mindenkinek, aki hisz a bázisdemokrácia parlamenti viszonyok közti alkalmazhatóságában, meg kell egyszer néznie az Egyszerű Embereket, hogy megtérjen és elmenjen bürokratának. Ez igazából nem párt, hanem egy bevallottan laza, bevallottan szabályok nélkül működő szövetség, ami ugyan tömörít pár teljesen jószándékú polgári aktivistát (és néhány futóbolondot), de buktatott már kormányt és úgy általában nem érthető, minek van. Hacsak nem azért létezik, hogy a pártvezér, Igor Matovič minden második ülésszakon egyéni performansz keretén belül szidja a smeres politikusok hozzátartozóit − ami ugyan lehet szívmelengető, de alapjában véve a kocsmában kellene ezzel a problémával ilyen szinten foglalkozni. Az Egyszerű Emberek listáján ott van Daniel Lipšic bukott projektjének, a NOVA-nak a tagozata is, róluk annyit érdemes teljesen laikusként tudni, hogy léteznek.

Várható eredmény: 5-8 százalék között, ha a koalíció helyett (amire hét százalékos bejutási küszöb érvényes) nem alakítanak inkább pártot a NOVA-val, akkor izzadna a nép performere, és figyelemfelkeltő akcióként talán robbantana a parlamentben. Így belegondolva mindenki rosszul járt a koalícióval.

Várható szerep a parlamentben: Az Egyszerű Emberek a parlament leprásai, senki nem akar velük közösködni, és tegyük a szívünkre a kezünket, mi se szeretnénk stratégiai szövetségre lépni egy aranyhal agyával ellátott bulldoggal. Páran átléphetnek más frakciókba.

*

SNS

Az SNS az a párt, amiről talán még annak az átlagos magyarországi magyarnak is eszébe jut Ján Slota, aki összekeveri az elekciót az ejakulációval. De az a helyzet, hogy Ján Slotát már innen is kiutálták, nagyjából az utolsó utáni pillanatban pedig a párt pénzügyeit is sikerült rendbetennie a menedzsermentalitású Dankonak. Mintha a (tényleg unalmas) Vona Gábor egyszer csak a MIÉP elnökévé vált volna és nem a fialokból, hanem egy csomó tanácstalan káderből kéne kihoznia valamit. Danko ezt megoldotta − kötött több gyakorlati paktumot, parlamenten kívüli pártelnökként is végigturnézta a Smer-párti közmédiát és hírtelevíziókat, most pedig szinte biztosan beviszi a parlamentbe a korábbinál kevésbé radikálisnak tűnő, de valójában csak a buta és alpári nacionalizmust leépítő pártot. Az SNS az elmúlt egy hónap nagy nyertese, mert Fico korrupciós botrányok miatt bizonytalankodó szavazóinak ?k jelentik az alternatívát.

Várható eredmény: 6-10 százalék közti eredmény, biztosnak tűnő bejutás.

Várható szerep a parlamentben: Két opció: ha a Smernek koalíciós partner kell, az SNS adja magát a legolcsóbban. Dankóéknak ez az egyetlen kitörési pontjuk, nem kérnek sokat, nem is akadékoskodnak sokat. Viszont a Slota-hagyatéknak is köszönhetően a PR annyira rossz (és Ficónak annyi más opciója van), hogy a Smer elindulhat nyugodtan más úton is.

*

MKP

A Magyar Közösség Pártja a szlovák nyilvánosság számára a parlamenti lét hiánya miatt olyan, mint a láthatatlan ember: elkönyvelik, hogy megoldották a nemzetiségi problémát, mert a “jó” (értsd: túl sokat nem ugráló) Bugár bent, a többiek meg kint, aztán rácsodálkoznak arra, hogy az MKP majdnem eléri a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt. A kulcsszó a majdnem, ez kétszer egymás után sem sikerült. Az MKP most stratégiát váltott, majdnem fél tucatnyi, a “közös akarat” jelszóra alapozva a párthoz eddig csak gyengén vagy egyáltalán nem kötődő szervezettel és csoporttal indít listát, ami egyébként tényleg pont olyan, mint a magyar közösség: teljesen tarka mind a világnézetet, mind az egymáshoz való viszonyt tekintve. Kérdés, hogy mekkora lesz ennek a csoportnak a kohéziója.

Várható eredmény: 4-5 százalék között, ami viszont nagyon nem mindegy, hogy pontosan mennyi − hiszen öt százalék a parlamenti küszöb. Kulcsfontosságú a teljes apátiába zuhant szlovákiai magyar szavazók mozgósítása ha ez sikerül, akkor lehetséges a bejutás.

Várható szerep a parlamentben: bejutás esetén minimális a Smerrel való közösködés esélye, nem feltétlenül azért, mert nincs rá akarat, hanem mert sokkal több opciója van Ficónak. Viszont a magyar ügyek hangsúlyosabban jelennének meg azon a platformon, ahol elég látványosan hiányoztak.

*

Szabadság és Szolidaritás

Emlékszem, nem is volt olyan régen, amikor a Sulík-féle SaS volt “a józan, technokrata liberális mintapárt, ami hiányzik Magyarországról”. Akik egy kicsit jobban ismerték Sulíkot, már akkor is tudhatták, hogy mennyire nagyot mulatunk ezen pár évvel később, és tessék. Az SaS a legújabb választásoknak a menekültekkel kapcsolatos, maximálisra pörgetett gyűlöletfóbiával vág neki, miközben lepattintották a régi, szimbolikus témákat (mint a melegházasság és a marihuánahasználat); egyben mellőznek mindenféle értékelhető és komolyabb ígéretet, ami mondjuk értelmezhető lenne a vállalkozók számára. Egy dolgot nem lehet tőlük elvitatni: nagyon utálják a Smert. És nagyjából ez minden, ami az azóta már Brüsszelben fenegyerekeskedő Sulíkék cékitűzéseiből egy átlagos halandónak lejön.

Várható eredmény: 4-6 százalék közötti szórást mutat a legtöbb kutatás, ami igen nagy különbség. Minden bizonnyal sok szavazó vacillál Sulíkék és valamelyik másik ellenzéki párt között − azok ugye taktikáznak és koalícióra játszanak Ficóékkal, miközben a nevükben nagyon ellenzékiek.

Várható szerep a parlamentben: a SaS számára egyértelműen a politikai túlélés a cél, az agóniát négy parlamenti év meghosszabbíthatja. Sulík pedig így visszatekintve az egész projekten nyert egy brüsszeli képviselőséget.

*

SDKÚ

Az egykori vezető jobboldali párt teljesen lenullázódott, a vezető személyiségek kivétel nélkül távoztak Pavol Frešso megyefőnök mellől és más pártokba emigráltak, hogy elszedjék a többi jelölt képviselői munkáját. 2-3 százalékot foghatnak.

*

Boris Kollár - Sme rodina

Minden választáson kell egy viccpárt, a vállalkozó-celebritás Kollár projektje azért jó sztori, mert Család vagyunknak nevezte el a pártját és van egy tucatnyi házasságon kívüli gyereke. Na, ki szüli tele a Kárpát-medencét? 2-3 százalékon állnak.

*

Mi Szlovákiánk Néppárt

Marián Kotleba szélsőséges-radikális projektje. Érthetetlen módon nem álltak rá jobban a választásokra, mert Kotleba Besztercebánya megye szétlopásával van elfoglalva. Szerintem nulla reklámmal is foghatnak 2-3 százalékot, de ha van a felméréseken láthatatlan sötét ló, akkor azok ők.

*

Skok, SŠanca, TIP

Egyszer használatos pártocskák, akik fél éve teleplakátolták Szlovákiát, egyikük sem hoz egy százalékot.

*

Magyar Kereszténydemokrata Szövetség

Ugyanaz a célja, mint az előző háromnak, csak magyar verzióban − hogy megossza a stabil választók szavazatait. Nagyjából bemérhetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr728440396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2016.03.03. 10:05:10

Tölcsért csinálok a kezemből

De akkor is zenére szerettek, / Lányok és a leventék.

(valószínűleg Frenreisz)

Conchobar 2016.03.03. 10:39:22

"Mintha a (tényleg unalmas) Vona Gábor egyszer csak a MIÉP elnökévé vált volna és nem a fialokból, hanem..." - Itt elszólta magát a szerző. Nem kedveli Vona Gábort

Fehérlapos 2016.03.03. 17:19:28

Azt a pár melléütést javíthatná a szerző!

2016.03.04. 09:54:01

Ha szlovák lennék én el se mennék szavazni. Smer=Fidesz

2016.03.04. 09:58:19

"Sok látványosat nem tesznek, de legalább csak ritkán hibáznak − az viszont nagyot szól, például pár hete beterjesztettek egy, a mesterséges megtermékenyítést alkalmazó nőket börtönbüntetéssel sújtó törvényjavaslatot. Állítólag tévedésből, mindenki hibázik, na."

Vallási fanatikusokat sehol se lenne szabad politikai szerephez juttatni. Ezek a kereszténydemokraták semmivel se jobbak, mint a mérsékelt iszlamisták.
süti beállítások módosítása