Az antikommunisták közül is a buták kerülnek hatalomra – Bereményi Géza a Mandinernek
2016. február 15. írta: Redakció

Az antikommunisták közül is a buták kerülnek hatalomra – Bereményi Géza a Mandinernek

beremenyi_geza_1.jpg

Semmit sem lehet kidobni és elfelejteni – mondja Bereményi Géza a Mandinernek. A hetvenéves íróval, költővel és rendezővel a Cseh Tamáshoz fűződő kapcsolatáról, irodalmi törekvéseiről és a kultúrpolitika alakulásáról is beszélgettünk. Elmondása szerint nyomasztotta, hogy Cseh Tamáshoz kötik, ugyanakkor meg is védené az énekes emlékét a kultúrpolitikai játszmáktól. Bereményi nem tud mit kezdeni a táborokhoz való besorolással. Szerinte „az antikommunisták közül is a buták kerülnek hatalomra. Mint minden -izmusban”. Úgy látja: az ideológiáknak vége, a migrációs hullám pedig egy új, nyomasztó korszak kezdete. Bereményi nagyon bonyodalmasnak tartja életútját, de ha meg kell határoznia önmagát, arra így válaszol: „Keresztény, európai, fehér, magyar. Ez vagyok”. Nagyinterjúnk.

„Az ideológiáknak vége van tényleg? Ma is sokan ágálnak a progresszió, a haladás nevében, vagy épp a konzervativizmusért...

Nincsenek már ideológiák, de ideologizálni attól még bőven lehet. Elméletek még vannak, de a kommunizmus, a fasizmus, az összes -izmus kártyavárként omlott össze '89-ben. Mondjunk egyet, amely koherensen létezne ma! Nincs ilyen. A kommunizmus legfőbb bűnei közé tartozik egyébként, hogy az önmagánál is butább ideológiát kitermelte: az antikommunizmust.

Az miért buta?

Mert az antikommunisták közül is a buták kerülnek hatalomra. Mint minden -izmusban. 

A Fidesz ennek most nem fog örülni. 

Ezt mondtam pedig Kövér Lászlónak is, amikor életemben egyszer véletlenül összefutottam vele. Hogy az antikommunizmus összehoz, de csak egy darab időre. Aztán mosolyogtunk és elváltunk egymástól. 

Most már nem is hozza össze velük?

Nem. Senkivel.

Nyomják pedig kurzusépítésileg az antikommunizmust.

Persze, hogy megnyerjék azokat az embereket, akik erre rezonálnak. Miközben a duma, hogy a kommunizmusért, a fasizmusért harcoltam, duma volt már a huszadik században is, de azért hat még valamelyest. 

Valamelyest? Amikor még mindig Hóman-szobrokon vitatkozunk, mintha a huszadik század szósza folyna rajtunk végig ma is.

Persze. Azon is ez a szósz folyik végig, aki Hóman-szobrot akar állítani, meg azon is, aki ez ellen hangos szóval tiltakozik. Nem lehet könnyen szabadulni. Lassan sorvad ez. Már nem lehet vele mit kezdeni, mégis tart. Egy hanyag mozdulattal kidobni – ez az, ami ma már látszik, hogy lehetetlen. Semmit sem lehet kidobni és elfelejteni. Lassú ez és nem tudni, hogy mi jön helyette. 

Dehogynem. Már '97-ben írt róla, a Kék páviánok című dalban. »Új szótár van, muzlim, vagy mi...«

Önkéntelen jóslatok voltak azok, új idők új dalai. A mostani migrációs helyzet közben vészesen kongatja a halálharangot egy korszak fölött. Ez itt már tényleg a 21. század. Nagy változás, s mint ilyen, nagyon nyomasztó.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr38392738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2016.02.15. 13:37:44

„Nyomják pedig kurzusépítésileg az antikommunizmust.”

Muhaha... de más a kampány, és más a kormányzás, ugye. :)

Ha annyira antikommunista lenne a Fidesz-KDNP, ahogyan azt hirdetik magukról, akkor a jelenlegi fideszes frakció harmada nem lehetne az országgyűlésben... már csak érintettségük miatt sem. Nem kommunista eszközökkel gyakorolnák a hatalmat. Nem államosítanának mint ideológiai elődeik. Nem folytatnának kommunista propagandát a ma már csak nevében közmédiában. Nem hánynák telibe a polgári szabadságjogokat. Nem szarnának magasról a szubszidiaritásra.

De legfőképp nem neveznének ki egy egykori három per kettes operatív tisztet rendészeti államtitkárnak...

A Fidesz-KDNP jelenleg a rendszerváltás híján nyakunkon maradt kommunista teher.

aLEx 2016.02.15. 14:51:37

„az antikommunisták közül is a buták kerülnek hatalomra. Mint minden -izmusban”
Már elnézést, de ezt fordítva is lehet nézni. Nem vagyok a jelenlegi hatalom híve, de az a benyomásom, hogy aki nem elég okos hozzá, az szépen kigolyózza magát a hatalomból.

"az ideológiáknak vége"
Amit pedig itt olvasunk, az az izmustalanság izmusa. Az ideológiátlanság ideológiája. Tudatos és szervezett liberális ármány - a liberalizmus térnyerését elősegítendő.

Nem gondoltam volna, hogy Bereményi Géza ennyire korlátolt.

Attól, hogy a bolsevik állampárti rendszer összeomlott, a kommunista eszme még létezik. Bereményi Géza ezek szerint nem tudja megmondani, hogy a polgári forradalom hány száz évig tartott, mire győzelemre jutott.

Bereményi Géza antikommunizmusához nincs mit hozzáfűznivalóm. A liberalizmus bukása miatt érzett személyes sértettségéhez sem. Tapasztalja meg ő is, milyen érzés, amikor a hülyék gúnyolódnak a nézetein!

GNDL 2016.02.15. 15:03:30

@aLEx: „aki nem elég okos hozzá, az szépen kigolyózza magát a hatalomból”

Mihez nem elég okos?! Mert a Fidesz-KDNP támogatottsága nagyjából fordítottan arányos a miniszterelnökük, minisztereik, államtitkáraik és parlamenti képviselőik intelligenciaszintjével és szakmai felkészültségével.

Szerintem nem az „okos” szót kerested, hanem az „erkölcstelent”... :)

„a bolsevik állampárti rendszer összeomlott”

Ahhoz képest elég jól érzi magát ma Magyarországon a „bolsevik állampárti rendszer”, hogy állítólag már összeomlott.

„liberalizmus bukása”

Már megint megbukott?! Vagy még mindig... :)

aLEx 2016.02.15. 15:35:13

@GNDL:

"Szerintem nem az „okos” szót kerested, hanem az „erkölcstelent”... :)"
Bár ehhez a táborelvű árokásáshoz egyáltalán nem kívánok hozzászólni, de annyit azért megjegyeznék, hogy a balliberális vonulat sem tud felmutatni erkölcsi értékeket. Így javaslom ezt a témát mellőzni! Ne adjál a számba olyasmit, amit eszemben sem volt mondani!

„a bolsevik állampárti rendszer összeomlott” (Én)
"Ahhoz képest elég jól érzi magát ma Magyarországon a „bolsevik állampárti rendszer”, hogy állítólag már összeomlott." (Te)

Ez a szokásos antikommunista retorika összemosni az Orbán-fóbiát a kommunistagyűlölettel. Nevetséges érv, miközben a balliberális oldal volt az antikommunista rendszerváltás közvetlen haszonélvezője, ha úgy tetszik a reformkommunisták közvetlen leszármazottja. Nem kell a rizsa!

„liberalizmus bukása” (Én)
"Már megint megbukott?! Vagy még mindig... :)" (Te)
Folyamatosan bukik. Prsent Perfect Continuous igeidőben. Talán így érted...

Nem vagyok kíváncsi a táborelvű árokásásodra. Buta szervilis gondolkodás.

aLEx 2016.02.15. 15:42:36

@aLEx:

Csak kiegészíteném (vagy inkább helyesbíteném) önmagamat...

"Buta szervilis gondolkodás."
Pontosabban buta szervilis neokonzervatív gondolkodás.
Mi köze ennek a liberalizmushoz?

2016.02.15. 15:54:51

@aLEx:

>>A liberalizmus bukása miatt érzett személyes sértettségéhez sem.

Te írtad félreérthetően.
Aztán megismételted:

>>Folyamatosan bukik. Prsent Perfect Continuous igeidőben.

Miben nyilvánul meg szerinted a liberalizmus bukása? Ha lehet emeld ki valamelyik jelentőset, oszt megbeszéljük.

GNDL 2016.02.15. 15:58:14

@aLEx: „táborelvű árokásáshoz egyáltalán nem kívánok hozzászólni”

Most már mindegy... megtetted... sőt, ezzel nyitottál.

„Így javaslom ezt a témát mellőzni”

Azért mert a rendszerváltás híján nyakunkon maradt Fidesz-MSZP posztkommunista bűnszervezetek és gittegyleteik alapvetően erkölcstelenek, mellőzük is a témát?! Azért mert egyik erkölcstelenebb söpredék mint a másik, inkább csak legyintsünk?

Értem... vagyis nem, magyarázd már el, hogy mi ebben a logika?! :)

„szokásos antikommunista retorika összemosni az Orbán-fóbiát a kommunistagyűlölettel”

Mivaaaaan??? :D Ez hogy kapcsolódik ahhoz, hogy szerintem nem omlott össze a „bolsevik állampárti rendszer”, sőt, a Fidesz-KDNP igen erőteljesen ezt építgeti hatodik éve?! És úgy tűnik nincs is megállás...

„Folyamatosan bukik.”

Érdekes, hogy amikor szocializmus/kommunizmus van Magyarországon, akkor a nyugati ideológiák többnyire haldoklanak... miközben a magyarok segge van kint állandóan a cifra gatyából... ki érti ezt?! :)

„Nem vagyok kíváncsi a táborelvű árokásásodra.”

Aha, és csak te csinálhatod, más nem... ez is ilyen unortodox logika. :)

Másrészt pedig ez egyébként nem úgy működik, hogy ha valakivel nem értesz egyet, akkor az már „táborelvű árokásó”... mert inkább ez a fajta hozzáállás a „táborelvű árokásás”... gondoltam csak szólok, és megkérlek, hogy ne tedd, ha már állítólag te sem értesz vele egyet. :)

aLEx 2016.02.15. 16:56:43

@GNDL:

"Azért mert a rendszerváltás híján nyakunkon maradt Fidesz-MSZP posztkommunista bűnszervezetek és gittegyleteik alapvetően erkölcstelenek, mellőzük is a témát?! Azért mert egyik erkölcstelenebb söpredék mint a másik, inkább csak legyintsünk?"

Ezt hagyjuk! Ennek semmi köze a megelőző rendszerhez. Sőt, több köze van az "elmúttnyócévhezz", mint a szocialista előzményekhez. Egy tőről fakadnak ugyanis, a kapitalista restaurációból.

A többire egyáltalán nem kívánok reagálni. Nem az én világom...

GNDL 2016.02.15. 17:15:20

@aLEx: „Ennek semmi köze a megelőző rendszerhez.”

A Fidesz-KDNP már szinte megszállta az elméletileg független hatalmi ágakat, központosítással leépítette a szubszidiaritást, a jogállamiságot, a demokratikus intézményrendszert, betiltották a népszavazást, erősen befolyásolhatóvá tették a szabad választást, a köznevelésben politikai agymosás zajlik, a ma már csak nevében közmédiából politikai agitprop szemét ömlik, minden közigazgatási szinten politikai irányítás folyik, a közpénzek felhasználása ma már végképp átláthatatlan, miközben egyre többet államosítanak, kisajátítanak, és miközben a rekord méretű szocialista-típusú állami bürokrácia a teljes súlyával ül a szabad piacgazdaság mellkasán, hogy az már alig kap levegőt... és még nincs vége...

Szóval sajnos egyre jobban hasonlít, ma már nem is a 90-es évek előtti, hanem az 50-es évekre a Fidesz-KDNP hatalomgyakorlása.

„kapitalista restaurációból”

Az ugye megvan, hogy az Európai Unióhoz csatlakozott Magyarország?! :) Ráadásul egy valódi „nemzeti konzultáción” 80%-os támogatottsággal... Ideje lenne végre úgy is viselkedniük a magyaroknak.

hívőlélek 2016.02.15. 18:23:02

Hülye vagy Viktor! ...... az antikommunisták közül is a buták kerülnek hatalomra.

Herr Stacheldraht Leger 2016.02.15. 22:37:12

naaa, legyen már valami richtig izgis interjú... képkölcsönző árpival, nemzet vejével, mészáros milliárdossal

lécci-lécci-lécci

Bell & Sebastian 2016.02.16. 00:00:43

Mit mondjak, semmi meglepi. Sem Bereményi lebegésében, sem száguldó riporterünk slágfertig rögtönítélésében.

A dühöngős hozzászólásokban több van. Például az, hogy a szocialista lendület csak addig tartott, míg ki nem fulladtak a horthysta, veterán szakik.

A duple identitás okozhat lebegést, ez szinte törvényszerű. Ameddig a túlkompenzálás el nem rántja valamerre, földre vagy égre, mert akkor vége.

Fene tudja, hogy átok vagy kegyelem, ha ez jutott, ezzel kell egy háztartásban lakni.

Nekem Cs.T. mindig az a félszeg tanárbácsi marad, akit akit patrónusa, J.M. mutatott be a JATE előadójában. Kegyelmi állapot volt. Ellenpólusának Hobót gondolom, duplikációnak Grift-Padillát. Majd keresek ide valami zenét. Ordinary Lives.

Bell & Sebastian 2016.02.16. 00:33:47

Az egy jó kérdés, hogy a szépújvilágos lendület meddig tart ki. Ameddig a szoci veterán szakik, vagy már akkor vége volt, amikor még el sem kezdődött? Három darab, maradvány-őskövület horthystával nem lesz itt istrángszaggatás.

Úgy veszi a jónép az önvezető traktort, 40 M + még 4 a rendszer, mint a cukrot. Ha már traktoros sem kell (értik, amit mondok?), mi a lófaszt fogunk csinálni, persze a folytatólagos hiteltörlesztésen kívül. Éljen az USA, a szilíciumvölgy, a szilikondudák és a halott főbíró!

Herr Stacheldraht Leger 2016.02.16. 00:46:38

@Bell & Sebastian: kockás-inges tanároknak való érzelgős imperialista fosch

2016.02.16. 01:03:45

@Bell & Sebastian:

Lakosságcsere. Nem látszik?

Már csak a muszlimokban bízhatunk.

khm, bízhattok.

opsz, bízhatnak.

(ki van még itthon/otthon?)

aLEx 2016.02.16. 02:19:27

Meglepődve látom, ha valaki még a politikusoknál is butább, akkor meg író lesz.
Mellesleg Cseh Tamásról sem gondoltam volna, hogy Fideszes elkötelezettségű.

2016.02.16. 04:53:32

Az izmusoknak tényleg vége. Egy most Európába betrappoló migráns szemszögéből hótmindegy, hogy milyen izmus mellett törsz lándzsát. A világ urai megegyeztek, hogy Európát újranépesítik, lerombolják és újraépítik. Kicsapják a túl öntudatos kelet-európaiakat és beveszik a mohamedánokat milliószámra. Előbb fogja Ausztria és Németország kidobni a magyar és lengyel munkavállalójat, mint megvédeni a déli határokat a mohamedánoktól. Ilyen közegben az izmusok értelmetlenek. Van az etatizmus és ezer alfaja (fasizmustól a kommunizmusig), de minden csak jelszó, transzparens és plecsni ma már, mikor melyiket húzza elő a politika. A lényeg nem az izmus, hanem az eredmény: hogy Európa megszűnik egy kultúrkör lenni, EU széthullik, a mohamedánok ezer valahányszáz év ostrom után végre győznek. Ez minden izmust értelmetlenné tesz, a mohamedán vallás ugyanis mindezeken felül áll. A jövő nem az izmusokra onanizálóké, hanem azé, aki teleszüli a kontinenst. A mohamedánoknak van egységes céljuk, a fehér európaiaknak nincs túlélési ösztönük.

Az antikommunisták ugyanúgy egy etatista banda, nem a rendszerrel volt a bajuk, hanem hogy nem ők álltak a kormányrúdnál.

murcielago 2016.02.16. 07:51:14

@Bell & Sebastian:

A TESCO egy időben kísérletezett azzal, hogy a vevő maga kasszázzon és automatába fizessen (hogy aztán ez hozzájárult-e piaci pozíciójának megrendüléséhez, azt nem tudom...de azóta félévente kérdezőbiztosok járják a boltjait, egyszerűen ki akarják kémlelni a magyar vásárlót, annyira nem értik)

Conchobar 2016.02.16. 16:09:54

@GNDL: "Az ugye megvan, hogy az Európai Unióhoz csatlakozott Magyarország?!" - Ami a kommunistákat illeti, valami hasonló folyamat zajlott Nyugat-Európában is, mint nálunk. Nagy-Britanniában és az NSZK-ban ugyan nem sok vizet zavartak, de Franciaországban és Olaszországban igen népszerűek voltak. '89 után Nyugat-Európában is felszívódtak a kommunisták. Azazhogy nem szívódtak fel, hanem átvedlettek és immár ők a demokrácia legzajosabb védelmezői. A manapság a legmagasabbra jutott képviselőjük a minap lemondott olasz köztársasági elnök, Giorgio Napolitano

Bell & Sebastian 2016.02.16. 17:28:51

@Herr Stacheldraht Leger: Tényleg az, nincs vita. Pont, mint az életünk, csak beleképzelünk mindenfélét. Hogy ne kelljen gondolkodni, mert az fáj.

Bell & Sebastian 2016.02.16. 17:32:08

@murcielago: Ungásrise vásárló egy tulok. Onnan tudni, hogy magán kívül más nem érdekli, leteszi a telicskát az út közepén, pont leszarja, ha útban van. Azt veszi, ami alatt nagyobb szám van áthúzva, ezt mondják leárazásnak.

2016.02.17. 15:42:21

@Bell & Sebastian:

Ezeknél még egy viking lány is jobb:

www.youtube.com/watch?v=zbLp8LABNnk

Bell & Sebastian 2016.02.17. 16:43:15

@260: A popkultúrából (modern népdal) a jó tánczene az értékes, igényes szöveggel, kiművelt énekkel, örömzenével. Az improvizatív vagy kereskedelmi minőség sem érdekel.

Ehhez a magaskultúra, azaz komolyzene úgy viszonyul, mint például a hétköznapi kormánytekergetés az autóversenyzéshez.

Valószínűleg egészen mások a szempontjaim ebben is, mint a tömegé vagy az elité. Mindent a helyén és a helyére.

2016.02.17. 17:02:24

@Bell & Sebastian:

Ez a csirke nem magaskultúra, csak általános alap meg a tehetség.

Fogyasztásra alkalmas, határozottan szocializált, nem propaganda, nem tartalmaz káros anyagokat, nekem olyan emberinek tűnik.

Bell & Sebastian 2016.02.17. 17:21:09

@260: Szépek a... hangja. Nem-e véletlenül-e trubadúr ének ez? Nem azé, de csalódott leszek, ha kiderül, hogy leszbi.

2016.02.17. 17:28:38

@Bell & Sebastian:

Sajnos nem velem reszel, de én nevelési/motivációs céllal használom őt,( meg a többit,) a mondandómnak kiváló igazolását szokta adni.

nekem ez a "hang":
www.youtube.com/watch?v=ivx_sY6c6mM

2016.03.02. 16:03:17

@aLEx: Ha hülye kerül hatalomba

Jut minden, lassan romba.
Mint baktérium tenyészet,
Megrohasztja az egészet!
Bűzös, romlott állagú,
Zajlik miatta háború!
Az egész elviselhetetlen!
Épp eszűnek, gyötrelem!

Élet mezején, sok pipacs
Lágyszárú, veres ripacs!
Fennen hordott üres kalász
Benne magot, nem találsz!
A magból valami kikel
Ezt ők sosem érik el!
Lényük üres, könnyű, liha
Eszméjükbe nincsen hiba!
Legalább is ők hiszik!
Megváltónak, hirdetik!
Míg nem jön másik!
Akkor azt csócsálják!
Változatlan prófétálják!
Az eszme vigécek!
Belőle jól megélnek!
Ő szoci. volt, büdös a bogár
Régen a megvetett polgár!
Ma ő az újjá lett szent!
Téveszme lelt új Istent!
Dicsőségét hirdetik!
Most, ez jó nekik!
Te meg alul szédelegsz,
Örök szegény, éhes!
Egyszer valami jóra
Legalább igaz szóra!
No azt, sose kapsz!
Nincs számodra vigasz!
Jobb, csak túl világon!
Túl minden csaláson!
Ott talán megéred!
Ha végre megérted!
Soha ne higgy annak!
Kik rajtad felül vannak!
süti beállítások módosítása